Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [03] ΖΕΣΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
  • [04] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΠΙΣΚΕΚ
  • [05] ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΕ ΠΑΤΡΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [07] ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΑΦΗ ΤΟΥ Λ.Σ.
  • [08] ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ΤΟ
  • [09] Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
  • [10] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [11] ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΑΕΓΕΚ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [13] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [14] ΓΣΕΕ: 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΑΫΚΑΛ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ
  • [16] 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ ΣΑΣΑ ΤΣΒΕΤΑΝ
  • [17] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [18] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ Η/Υ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [21] Ο ΤΡΟΝΤ ΣΟΛΙΝΤ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [22] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΣΤΟΝ ΦΟΥΤΣΙΝΙ
  • [23] ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΒΕΡΙΝΤΙΑΝΟ
  • [24] Η ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [25] ΟΗΕ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΙ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ
  • [26] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [27] ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΕΚΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΕΡΙ ΛΙ ΛΙΟΥΙΣ
  • [29] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ ΣΤΗΝ ΚΕΙΤΙ ΧΟΛΜΣ
  • [30] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ν. ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [31] ΤΡΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • [32] Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2005 (07:42 UTC+2)

    Συνεχίζονται και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι εργασίες της πιο κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των «25» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φαίνεται ότι διέρχεται την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της, καθώς το μέλλον της κρίνεται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

    Οι εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελών, ξεκινούν το πρωί της Παρασκευής με μια νέα συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής Προεδρίας, για τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2007-2013. Η πρόταση της προεδρίας κάνει άνοιγμα προς το Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στο επίμαχο θέμα των ετήσιων επιστροφών, αλλά και σε άλλες χώρες που εμφανίζονται να διαφωνούν, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία.

    Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, τόνισε ότι θα προτείνει στους ευρωπαίους ηγέτες θεαματική αλλαγή πορείας της Κοινότητας, ώστε να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες της και τόνισε ότι θεωρεί επιτακτική την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τον καθορισμό των κοινοτικών πόρων για το 2007-2013, γιατί η πολιτική κρίση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς.

    Ο Πρόεδρος τους Συμβουλίου Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνγκερ απαισιόδοξος και μετά την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, σημείωνε: «Η αλληλεγγύη, η πιο ευγενική αρχή πάνω στην οποία στηρίχθηκε εξ' αρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δοκιμάζεται από μερικούς από μας κι αν την απαξιώσουμε τελικά η ζημία θα είναι πολύ μεγάλη. Μερικοί μάλιστα είναι αποφασισμένοι να μην συμφωνήσουν πουθενά». Ο κ. Γιούνγκερ υπονοούσε βέβαια τους Βρετανούς που κατηγορηματικά αρνούνται να δεχθούν το πάγωμα του ποσού των ετήσιων επιστροφών τους, που σύμφωνα και με την τελευταία πρόταση της προεδρίας είναι και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμφωνία.

    Ο κ. Γιούνγκερ θεωρεί ότι θα είναι μεγάλη η πρόοδος αν την Παρασκευή το πρωί που συζητούνται τα κρίσιμα δημοσιονομικά, οι ηγέτες των 25 καταφέρουν να συμφωνήσουν τουλάχιστον στο γενικό πλαίσιο εξόδων που σύμφωνα με την πρόταση φθάνουν τα 875 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν πριν από την έναρξη της Συνόδου και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή ο οποίος είπε από τις Βρυξέλλες: «Σήμερα και αύριο διεξάγονται εδώ στις Βρυξέλλες κρίσιμες συνομιλίες για δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το πρώτο αφορά την αποτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία και στις επιπτώσεις τους στην διαδικασία κύρωσης της συνταγματικής συνθήκης και βέβαια τα επόμενα βήματά μας. Η μεγάλη πρόκληση για όλους τους εταίρους είναι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Υπόθεση. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός της Ευρώπης για την περίοδο 2007-2013. Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας είναι ένα πολύ σύνθετο και πολύ δύσκολο εγχείρημα. Εδικά και πολύ περισσότερο προς την παρούσα χρονική συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα καθαρό ένα σαφές μήνυμα αποτελεσματικότητας σ' όλους τους πολίτες της».

    Για την Ελλάδα, αν δεν ληφθεί απόφαση τώρα για το περίφημο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με τη μείωση της συνεισφοράς των μεγάλων και πλουσίων χωρών στο προϋπολογισμό, οι προσδοκίες μας για το ποσό των 18-22 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι πλέον ρεαλιστικές και το ποσό που μπορεί να αναλογεί στην Ελλάδα θα είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ, παρ' όλη την υποστηριζόμενη ελληνική θέση ότι το «κόστος της διεύρυνσης δεν είναι σωστό να επιβαρύνει τις χώρες της συνοχής» στις οποίες ανήκουμε και εμείς.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2005 (10:22 UTC+2)

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και την Τρίτη οι τράπεζες, στο πλαίσιο της νέας 48ωρης απεργίας, που κήρυξε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις με αφορμή το ασφαλιστικό ζήτημα του κλάδου.

    Τα προβλήματα που δημιουργούν οι διαδοχικές απεργίες εμφανίζονται εντονότερα στις κρατικές τράπεζες, όπου η συμμετοχή των υπαλλήλων στις κινητοποιήσεις είναι αυξημένη σε σχέση με τις ιδιωτικές. Μάλιστα, η διοίκηση της ΟΤΟΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις απεργίες, μέχρις ότου η κυβέρνηση ανακαλέσει την κυβερνητική ρύθμιση για το ασφαλιστικό.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ανακοίνωσε χτες στους απεργούς ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της Συνοσπονδίας θα αποφασίσει σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την επόμενη Παρασκευή, ώστε η κυβέρνηση να λάβει το μήνυμα ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα τους._

    [03] ΖΕΣΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (13:05 UTC+2)

    Καλοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τη ζέστη, τους ασθενείς έως μέτριους ανέμους και λίγες νεφώσεις κατά τόπους, θα επικρατήσει από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα σχεδόν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Ειδικότερα, το Σάββατο 18 Ιουνίου, αναμένονται λίγες νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, οι οποίες από το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    Ίδιο θα είναι το καιρικό σκηνικό και την Κυριακή, 19 Ιουνίου, καθώς προβλέπεται αίθριος καιρός με εξαίρεση τις λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, οι οποίες από το απόγευμα θα αυξηθούν με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια με των προηγούμενων ημερών επίπεδα.

    Τέλος ηλιοφάνεια και ζέστη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της Δευτέρας, 20 Ιουνίου. Ωστόσο στα ηπειρωτικά αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

    [04] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΠΙΣΚΕΚ

    Μπίσκεκ, 17 Ιουνίου 2005 (12:26 UTC+2)

    Η κατάσταση οξύνεται και πάλι στην πρωτεύουσα της του Κιργιστάν, Μπίσκεκ, καθώς 10.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί απέναντι από το κτίριο της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει το κτίριο της εκλογικής επιτροπής, ενώ εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    [05] ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ

    Πειραιάς, 17 Ιουνίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Γυναίκα 67 χρονών έχασε τις αισθήσεις της, ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Βάρκιζας. Με τη βοήθεια λουόμενων και ναυαγοσωστών μεταφέρθηκε στην ακτή όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Βουλιαγμένης.

    Επίσης, ενήλικος άντρας αγνώστων λοιπών στοιχείων ανασύρθηκε νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή Μαλίων Νομού Ηρακλείου.

    Η σορός του διακομίστηκε με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Ηρακλείου. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΕ ΠΑΤΡΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Πάτρα, 17 Ιουνίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Πάτρας συνελήφθησαν δύο οδηγοί φορτηγών οχημάτων και δώδεκα αλλοδαποί, διότι σε γενόμενο έλεγχο στα φορτηγά, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν κρυμμένους στα φορτία των επικαθήμενων οχημάτων τους, τους ανωτέρω αλλοδαπούς και οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Τα εν λόγω φορτηγά οχήματα θα φορτώνονταν σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία με προορισμό το εξωτερικό.

    Προανακρίσεις διενεργούνται, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, από την οικεία Λιμενική Αρχή.

    Επίσης, από προσωπικό περιπολικού σκάφους της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην περιοχή 3 ν.μ. από την ακτή ΚΡΑΤΗΓΟΥ Μυτιλήνης Λέσβου, δύο αλλοδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος.

    Οι συλληφθέντες είχαν αποβιβάσει νωρίτερα στην ακτή επτά αλλοδαπούς και οι οποίοι συνελήφθησαν.

    Τέλος, συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδας Λέσβου δύο αλλοδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος το οποίο απομακρυνόταν από τις ακτές με πορεία προς την Τουρκία.

    Παράλληλα, προσωπικό του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης συνέλαβε επί της παρακείμενης ακτής οκτώ αλλοδαπούς οι οποίοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι τους είχε αποβιβάσει στην ακτή το παραπάνω σκάφος.

    Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

    [07] ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΑΦΗ ΤΟΥ Λ.Σ.

    Πειραιάς, 17 Ιουνίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Με μέριμνα του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διακομίστηκαν με περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος δύο ασθενείς, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, ένας 19χρονος από Σκιάθο στο Βόλο και ένας 70χρονος από Σύμη για Ρόδο.

    [08] ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ΤΟ ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης ανταποκρίθηκε στην παράκληση της γενικής προξένου της Ακτής Ελεφαντοστού και πρέσβειρας της UNAIDS Μέρως Κεσεσίογλου, για την κάλυψη μέρους των αναγκών περίθαλψης των παιδιών της χώρας που πάσχουν από την επάρατη νόσο «Έλκος του Μπουρουλή», η οποία απονεκρώνει το νευρικό και μυϊκό σύστημα.

    Το ΥΜΑ-Θ δώρισε 20 αναπηρικά καροτσάκια και η παράδοση τους έγινε το πρωί της Παρασκευής.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης εξήρε το εθελοντικό ανθρωπιστικό έργο της κ. Κεσεσίογλου επισημαίνοντας: «Οι δικές σας ενέργειες παρακίνησαν κι εμάς, να συνταχθούμε με τις δικές σας προσπάθειες, ώστε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των παιδιών και να διευκολύνουμε, όσο το δυνατόν, τη διαβίωσή τους. Θεωρώ ότι με αυτό που κάνουμε εμείς, αυτή την ώρα, με αυτή μας την πράξη, παίρνουμε περισσότερα απ' όσα δίνουμε, παίρνουμε σε ψυχική δύναμη».

    «Σίγουρα, δε λύνουμε το πρόβλημα. Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν και άλλοι μιμητές, που θα συνεισφέρουν σε αυτή την ανθρωπιστική προσπάθεια. Άλλωστε, δε ζητάμε πολλά από λίγους, αλλά λίγα από πολλούς, προκειμένου αυτά να γίνουν πολλά περισσότερα για όλα τα παιδιά της Αφρικής», πρόσθεσε.

    «Ο ελληνικός λαός, όσες φορές του ζητήθηκε, έχει αποδείξει παγκοσμίως ότι διακρίνεται για τον ανθρωπισμό του, τις ευαισθησίες του, τη συμπαράσταση και την έμπρακτη συνδρομή του, σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται και υποφέρουν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

    Από την πλευρά της, η γενική πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού κ. Κεσεσίογλου δήλωσε πολύ συγκινημένη, γιατί, «για άλλη μια φορά, η Θεσσαλονίκη έκανε να ηχήσουν οι σάλπιγγες της ανθρωπιάς και της ελπίδας στη μακρινή Αφρική».

    «Είναι σπάνιο να βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι, όπως ο κ. υπουργός μας, οι οποίοι φωτίζουν, με το ταπεινό τους παράδειγμα, τη σκιερή πλευρά της κοινωνίας, που είναι η μιζέρια, η φτώχεια και οι αρρώστιες. Εκ μέρους των λαών της Αφρικής και κυρίων των παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με την επωνυμία "Ελλάς" σας ευχαριστώ θερμά», πρόσθεσε.

    Όπως είπε, μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να εγκαινιαστεί στην Ακτή Ελεφαντοστού το ορφανοτροφείο "Ελλάς Θεσσαλονίκη" προς τιμή της Θεσσαλονίκης για όλα αυτά που έχει κάνει.

    [09] Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2005 (20:06 UTC+2)

    «Η νομοθετική ρύθμιση, που, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, κατακρεουργεί κατακτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων στις Τράπεζες, ιδιαίτερα των νέων. Χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες που τα φορτώνει στις πλάτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Συνασπισμού, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό των Τραπεζών.

    «Οι ρυθμίσεις αυτές δεν στρέφονται μόνο κατά των εργαζομένων και συνταξιούχων στις Τράπεζες, αλλά και σε βάρος όλων των ασφαλισμένων, πρώτα απ' όλα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

    «Η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπουλήσει τις Τράπεζες αλλά και τον ΟΤΕ στα ιδιωτικά συμφέροντα, θέτει σε κίνδυνο όλο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

    »Οι ρυθμίσεις για τις Τράπεζες αλλά και τον ΟΤΕ, αν εφαρμοστούν, θα ανοίξουν τον δρόμο για τη γενικευμένη εφαρμογή ανάλογων αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων σε όλες τις ΔΕΚΟ και θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη συνολική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

    »Οι απαράδεκτες και αντισυνταγματικές αυτές κυβερνητικές ρυθμίσεις δεν θα περάσουν και θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

    [10] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ της Διοίκησης και των εργαζομένων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου.

    Όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν προθεσμία τριών μηνών από την ημέρα ψήφισής της, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του οργανισμού.

    Στη συνέχεια, ο ΟΤΕ θα μπορεί να απομακρύνει το ενδιαφερόμενο προσωπικό μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τελικά στη νομοθετική ρύθμιση, πρόβλεψη για συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης καθώς και το ποσό από τις συντάξεις που θα χορηγήσει ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του ταμείου Αρωγής, βαρύνει τον ΟΤΕ. Επίσης, ο ΟΤΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να χορηγήσει μακροχρόνιο δάνειο στο Ταμείο Αρωγής των εργαζομένων προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στο πρόσθετο βάρος.

    Αναλυτικά, ολόκληρη η νομοθετική ρύθμιση έχει ως εξής:

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο σ.ν. «Θέματα Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις»

    Αρθρο Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις προσωπικού ΟΤΕ

    1.Στο μόνιμο Προσωπικό του ΟΤΕ που σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ απολύεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά μέχρι 31-12-2012 και συνταξιοδοτείται μέχρι την ίδια ημερομηνία από το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το οποίο επιθυμεί να υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, αναγνωρίζεται τόσος πλασματικός χρόνος ασφάλισης, όσος απαιτείται για το σκοπό θεμελίωσης δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης. Για τον υπολογισμό του αναγνωριζόμενου χρόνου το προσωπικό θεωρείται ως υπηρετούν μέχρι τη συμπλήρωση του προς απόλυση ορίου ηλικίας ή του πραγματικού χρόνου υπηρεσίας που προβλέπονται από το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΟΤΕ ή των προϋποθέσεων άμεσης λήψης σύνταξης κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος εξικνείται μέχρι την επέλευση της πρώτης χρονικά εκ των ανωτέρω περιπτώσεων.

    2.Το μόνιμο Προσωπικό του ΟΤΕ που εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και επιθυμεί να υπαχθεί σε αυτές, πρέπει να υποβάλει έγγραφη αίτηση απόλυσης εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου. Η ανωτέρω αίτηση δεν ανακαλείται, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου. Η απόλυση συντελείται εντός προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από τη λήξη της προαναφερόμενης προθεσμίας.

    3.Η απόφαση αναγνώρισης και υπολογισμού του αναγνωριζόμενου χρόνου μέχρι τη συμπλήρωση του προς απόλυση ορίου ηλικίας ή του πραγματικού χρόνου υπηρεσίας που προβλέπονται από το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ή των προϋποθέσεων άμεσης συνταξιοδότησης κατά τις ισχύουσες διατάξεις, εκδίδεται από το ΤΑΠ-ΟΤΕ. Ανάλογη απόφαση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης εκδίδεται από το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ, για τους Κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Αρωγής. Κάθε απόφαση αναγνώρισης πρέπει να μνημονεύει το κόστος που αφορά στις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου και την εκτίμηση του κόστους που αφορά στις συντάξεις για τους αντίστοιχους κλάδους κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος.

    Ο κατά τα ανωτέρω αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης λογίζεται ως πραγματικός χρόνος Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης και Κλάδος Αρωγής) και συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης καθώς και για τον υπολογισμό του ποσού της Κύριας Σύνταξης, της Επικουρικής Σύνταξης και της Εφάπαξ Χορηγίας. Οι αντιστοιχούσες εισφορές υπολογίζονται κατά περίπτωση με βάση τις τακτικές αποδοχές όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τον τελευταίο μήνα εξόδου του εργαζόμενου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, μετά την αναγνώριση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, η θεμελίωση του δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης κατά πλάσμα δικαίου λογίζεται συντελούμενη την επομένη της απόλυσης, οι δε παροχές λόγω συνταξιοδότησης αρχίζουν έκτοτε να καταβάλλονται.

    4α) Η δαπάνη που θα προκύψει για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη καθώς και το αντίστοιχο ποσό που θα προκύπτει από τις συντάξεις που θα χορηγήσει το ΤΑΠ-ΟΤΕ βαρύνουν τον ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο. Η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου συνίσταται στην υποχρέωση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΠ ΟΤΕ μετοχών αντιστοιχουσών σε ποσοστό 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξουσιοδοτείται να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με τις οποίες θα συντελείται η άνω μεταβίβαση και θα καθορίζονται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με τις μετοχές αυτές, περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς και πώλησης αυτών στην τιμή κλεισίματος της μετοχής την ημέρα της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης, του δικαιώματος ψήφου και του δικαιώματος προτίμησης σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Η υπόλοιπη δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης βαρύνει τον ΟΤΕ.

    β) Το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης καθώς και το ποσό που προκύπτει από τις συντάξεις που θα χορηγήσει ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Αρωγής για τον προαναφερόμενο χρόνο βαρύνει τον ΟΤΕ.

    γ) Το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Αρωγής του Ταμείου Αρωγής βαρύνει τον ΟΤΕ. Η δαπάνη που θα προκύψει για την άμεση καταβολή των χορηγιών του Κλάδου Αρωγής του Ταμείου Αρωγής θα καλυφθεί με την χορήγηση μακρόχρονου δανείου από τον ΟΤΕ στο εν λόγω Ταμείο.

    Σε ρητή εφαρμογή των οριζομένων στις ανωτέρω περιπτώσεις καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά ειδική οικονομική μελέτη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο τρόπος απόδοσης της επιβάρυνσης αυτής στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου.

    5.Σε περίπτωση που παρά την προσθήκη του αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου, ο απολυθείς δεν θεμελιώνει δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης, η γενόμενη απόλυση ανακαλείται και ο απολυθείς επανέρχεται στην υπηρεσία από την οποία αποχώρησε λόγω απολύσεως εντός μηνός από της κοινοποιήσεως σ' αυτόν του σχετικού εγγράφου. Ο χρόνος που ο κατά τα ανωτέρω απολυθείς παραμείνει εκτός υπηρεσίας δεν είναι χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

    Ε.Α.

    [11] ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Κατατίθενται στη Βουλή οι διατάξεις που αφορούν θέματα ασφάλισης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του προσωπικού του ΟΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τις παραπάνω διατάξεις:

    -Δεν θίγονται τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και οι ασφαλισμένοι ως το τέλος του 1992 διατηρούν στα ακέραιο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

    -Οι νέοι τραπεζοϋπάλληλοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992 (από 1/1/1993 και μετά) προσαρμόζονται σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς.

    -Με τις ρυθμίσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα στηρίζονται οι κρατικές τράπεζες διότι, εάν δεν αντιμετωπιζόταν η σημερινή κατάσταση, η Εμπορική και η Αγροτική Τράπεζα θα κατέρρεαν οικονομικά

    -Δεν επιβαρύνεται το κράτος και ο φορολογούμενος με σχέση με τα ισχύοντα ως σήμερα.

    Στις διατάξεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, εξασφαλίζεται το μέλλον του Οργανισμού και δημιουργούνται θετικές προοπτικές για την οικονομία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου οικονομίας.

    ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Σύμφωνα με τις διατάξεις "Θέματα ασφάλισης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων", στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια οι προσλαμβανόμενοι στα πιστωτικά ιδρύματα του ν. 2076/1992 και οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την διάλυσή τους.

    Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε ή αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ως συντάξιμος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ.

    Στις διατάξεις προβλέπεται επίσης πως καλύπτεται η εισφορά εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ προβλέπεται και η ίδρυση ΝΠΔΔ με την επωνυμία "Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων" (ΕΤΑΤ), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Σκοπός του ΕΤΑΤ είναι η είσπραξη των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, η απονομή των συντάξεων που δικαιούται το προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων από το ΕΤΑΤ και η καταβολή διαφοράς στο ποσό συντάξεων που προκύπτουν από τον υπολογισμό της σύνταξης βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΕΤΕΑΜ και των καταστατικών διατάξεων των επικουρικών ταμείων του προσωπικού για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992. Στις διατάξεις περιλαμβάνονται επίσης αναφορές στους πόρους του ΕΤΑΤ, στις αρμοδιότητες του και την οργάνωση και λειτουργία του.

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ - ΟΤΕ

    Εξάλλου οι διατάξεις που αφορούν τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του προσωπικού του ΟΤΕ, αναφέρονται στους χρόνους ασφάλισης, την αναγνώριση και υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας κλπ. Ειδικότερα αναφέρεται ότι στο μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ, το οποίο απολύεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά μέχρι τις 31/12/2012 και το οποίο συνταξιοδοτείται μέχρι την ίδια ημερομηνία από το ΤΑΠ - ΟΤΕ και το οποίο (προσωπικό) επιθυμεί να υπαχθεί στις διατάξεις των νέων ρυθμίσεων, αναγνωρίζεται τόσος πλασματικός χρόνος ασφάλισης, όσος απαιτείται για το σκοπό θεμελίωσης δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης.

    Το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ που εμπίπτει στις διατάξεις της νέας ρύθμισης και επιθυμεί να υπαχθεί σε αυτές, πρέπει να υποβάλει έγγραφη αίτηση απόλυσης εντός προθεσμίας τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου. Τέλος, προβλέπεται και ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης που θα προκύψει για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στη δαπάνη αυτή συνίσταται στην υποχρέωση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης μετοχών στο ΤΑΠ - ΟΤΕ σε ποσοστό 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

    [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΑΕΓΕΚ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Την επιβολή προστίμων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΓΕΚ Α.Τ.Ε. αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή του συνεδρίασή του, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου περιέχονταν ανακριβείς πληροφορίες ως προς τη μετοχική της σύνθεση.

    Αναλυτικότερα, επιβλήθηκαν πρόστιμα 10.000 ευρώ στον πρόεδρο της εταιρίας κ. Σπυρίδωνα Παπαγεωργίου, 10.000 ευρώ στο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ιωάννη Τριανταφύλλου και 3.000 ευρώ σε καθένα από τα λοιπά μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    [13] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 17 Ιουνίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις κύριες αγορές της Ευρώπης, καταγράφοντας μάλιστα νέο ρεκόρ τριετίας.

    Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ και η ανοδική πορεία που ακολουθούν οι δείκτες στην Wall Street.

    Αναλυτικότερα, ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,65% και διαμορφώθηκε στις 5.077,60 μονάδες και ο Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 0,54% και έφθασε στις 4.604,57 μονάδες. Με γοργότερο ρυθμό έτρεξε ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, ο οποίος καταγράφοντας κέρδη 0,85%, σκαρφάλωσε στην περιοχή των 4.220,91 μονάδων.

    Οριακή άνοδο κατά 0,07% σημείωσε ο SPI στην κεφαλαιαγορά της Ζυρίχης και έφθασε στις 4.754,63 μονάδες, ενώ ο MIBTEL στο χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,03%, διαμορφώθηκε στις 24.938,00 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,60% κατέγραψε ο BEL 20 στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών και διαμορφώθηκε στις 3.109,89 μονάδες.

    Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, δεχόμενες ώθηση από την εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 εβδομάδων.

    [14] ΓΣΕΕ: 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα επίσημα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, ενώ αποφασίστηκε την ίδια ημέρα να πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, η Συνομοσπονδία συγκαλεί νέα συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ στις 30 Ιουνίου για να εκτιμήσει την πορεία της αντιπαράθεσης των συνδικάτων με την κυβερνητική πολιτική, όπως εκδηλώνεται κυρίως στο μέτωπο του ασφαλιστικού των τραπεζών και του αναμενόμενου νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

    [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΑΫΚΑΛ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Αγκυρα, 17 Ιουνίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP), Ντενίζ Μπαϋκάλ, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να μην υπογράψει το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο όσον αφορά τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης της Συμφωνίας της Άγκυρας, συμπεριλαμβάνοντας και τις 10 νέες χώρες που εντάχθηκαν στην Ένωση και είπε: «Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση μην τυχόν και προβεί σε κάποια μεγάλη παραχώρηση από την οποία δεν θα υπάρχει επιστροφή όσον αφορά το Κυπριακό».

    Ο Μπαϋκάλ τόνισε πως θα καταθέσουν επερώτηση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια, πριν ξεκινήσουν οι θερινές διακοπές της Βουλής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο κ. Μπαϋκάλ επεσήμανε τη δήλωση της Προέδρου του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, κας Merkel, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί ²ειδικό καθεστώς στην Τουρκία² και είπε πως ενώ σημειώνονται όλες αυτές οι εξελίξεις, η Τουρκία ετοιμάζεται τις προσεχείς μία-δύο εβδομάδες, να υπογράψει μία άκρως σημαντική απόφαση.

    Ο Μπαϋκάλ υπογράμμισε πως στην περίπτωση που η Τουρκία υπογράψει το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο θα έχει αποδεχθεί τη Διοίκηση την οποία αναγνώριζε μέχρι τώρα ως ''Ε/Κ Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου'', ως Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης είπε ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία υπογραφή, αλλά αναγκαστικά θα ακολουθήσουν και άλλες και έτσι το όλο θέμα θα καταλήξει σε άνοιγμα διπλωματικής πολιτικής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Μπαϋκάλ συνεχίζοντας είπε: «Υπό τις συνθήκες αυτές, μην υπογράψετε το Πρωτόκολλο το οποίο θα επιφέρει μεγάλη ζημία στην υπόθεση Κύπρου της Τουρκίας. Αυτό θα έχει βαρύ αντίτιμο. Με την υπογραφή αυτή θα έχετε κάνει μία παραχώρηση η οποία θα φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, παρ' όλο ότι γνωρίζουμε πως δεν θα εξασφαλισθεί καμία συγκεκριμένη εξέλιξη. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το θέμα αυτό στη Βουλή».

    Ο Μπαϋκάλ είπε πως η Κυβέρνηση επιμένει να ξεκινήσουν οι θερινές διακοπές της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την 1η Ιουλίου και ότι πίσω από την επιμονή αυτή είναι η επιθυμία της να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή συζητήσεων στη Βουλή σχετικά με το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο και πρόσθεσε: «Η Βουλή θα πρέπει να αξιολογήσει το θέμα αυτό πριν προβεί η Κυβέρνηση σε κάποιο τετελεσμένο γεγονός. Σχετικά με το Κυπριακό, δεν τηρήθηκε καμία υπόσχεση που μας δόθηκε. Συνεχώς εξαπατηθήκατε και ξεγελαστήκατε. Εύχομαι η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπ' όψιν αυτή την ιστορική προειδοποίησή μας. Μην υπογράψετε αυτό το Πρωτόκολλο. Συγκεντρωθείτε και αφήστε τις άσκοπες ομιλίες. Πάρτε θέση και τηρήστε σοβαρότητα. Η υπογραφή αυτή δεν σας οδηγεί πουθενά. Διότι και θα υπογράψετε, αλλά και τίποτε δεν θα πάρετε».

    [16] 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ ΣΑΣΑ ΤΣΒΕΤΑΝ

    Βελιγράδι, 17 Ιουνίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Σερβικό δικαστήριο καταδίκασε τον παραστρατιωτικό Σάσα Τσβέταν σε κάθειρξη 20 ετών για συμμετοχή του στο φόνο 14 Αλβανών του Κοσόβου το 1999 κατά την διάρκεια των νατοϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Τσβέταν είχε ξαναδικαστεί τον Μάρτιο του 2004, αλλά το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την ετυμηγορία για τεχνικές παραλείψεις και διέταξε νέα δίκη.

    Ο 30χρονος Τσβέταν ήταν μέλος του Σκορπιού, μίας παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνεργάστηκε με επίλεκτες δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας στο Κόσοβο και έδρασε στην Κροατία και την Βοσνία κατά την διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων το 1990.

    [17] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 17 Ιουνίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Δυο άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη στην συνοικία Κολεντίνα του Βουκουρεστίου. Ένας άνδρας και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που οφείλεται σε διαρροή μεθανίου ανέφεραν οι αρχές στη ρουμανική πρωτεύουσα. Επτά άτομα τραυματίστηκαν και τα γειτονικά κτίρια υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο κατασκευής παπουτσιών.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ Η/Υ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 17 Ιουνίου 2005 (18:22 UTC+2)

    Διευρυμένη κατά 48% εμφανίζεται η αγορά Η/Υ στη Βουλγαρία το Α΄ τρίμηνο του 2005, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Από έρευνα των εκδόσεων IDC- Βουλγαρία, προκύπτει ακόμη πως το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς δηλ. το 15,8% ανήκει στη Χιούλετ Πάκαρντ, ενώ ακολουθούν με ποσοστά 9% και 4,4%, αντίστοιχα, οι «Φουτζίτσου - Ζίμενς Κομπιούτερς» (FSC) και η ΑϊΜπιΕμ.

    Το 2004 στη Βουλγαρία πουλήθηκαν 120.000 υπολογιστές, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2003.

    Κ.Κ.

    [19] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2005 (17:24 UTC+2)

    Τη διαπραγμάτευσή του μεταξύ των 1.219 και 1.224 μονάδων που παρουσιάζει από την αρχή της εβδομάδας συνέχισε και στη σημερινή τελευταία συνάντηση του πενθημέρου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,24%, κλείνοντας στις 1.221,35 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 85,43 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,36%. Εντός του επιπέδου των 300.000 λιρών παρέμεινε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 370.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,32% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 409,92 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Ασχημα τα νέα στον Αρη. Ο τερματοφύλακας των κιτρίνων Σωτήρης Λυμπερόπουλος κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, ζητώντας τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας του με τον Αρη λόγω οικονομικών οφειλών, οι οποίες σύμφωνα με τον ποδοσφαιριστή ανέρχονται σε 60.000 ευρώ.

    [21] Ο ΤΡΟΝΤ ΣΟΛΙΝΤ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Ο Τροντ Σόλιντ είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Αυτή την απόφαση πήρε την Παρασκευή το Δ.Σ. της ΠΑΕ που συνεδρίασε υπό τον Σωκράτη Κόκκαλη.

    Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση που αναφέρει για την πρόσληψη του 46χρονου Νορβηγού: «Συνεδρίασε σήμερα, 17/06/2005, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το οποίο και ενέκρινε την πρόσληψη του κ. Τροντ Σόλιντ ως προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου. Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Σωκράτη Κόκκαλη, και τον αντιπρόεδρο, κ. Γεώργιο Λούβαρη, για την υλοποίηση της απόφασής του».

    Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Σωκράτης Κόκκαλης επισήμανε: «Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την πρόσληψη του Τροντ Σόλιντ ως προπονητή του Ολυμπιακού. Εξουσιοδοτήθηκα εγώ και ο κ. Λούβαρης να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία. Όλα τα ονόματα των παικτών θα συζητηθούν αφού έρθει ο καινούργιος προπονητής. Ο Τροντ Σόλιντ είναι καλός και σοβαρός προπονητής, που θα βοηθήσει την ομάδα να προχωρήσει στους στόχους της και να κάνει στο Τσάμπιονς Λιγκ ό,τι καλύτερο μπορεί».

    [22] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΣΤΟΝ ΦΟΥΤΣΙΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Επιστολή διαμαρτυρίας στον Φουτσίνι έστειλε την Παρασκευή η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι της διοίκησης βρήκαν κλειστό το λογαριασμό που διατηρούσε σε τράπεζα ο παίκτης και εν συνεχεία είχε παρέλθει η ώρα κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Θεσσαλονίκης. Ετσι αναγκάστηκαν να καταθέσουν το ποσό των 187.407 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του νομικού του εκπροσώπου, Νίκου Κυρκούδη. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα χρήματα του Καμερουνέζου ποδοσφαιριστή, τα οποία διεκδίκησε με προσφυγή που κατέθεσε στις αρχές Ιουνίου.

    Ο Αρμάντο Φουτσίνι αναμένεται τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη έχοντας παραλάβει τα σχετικά αεροπορικά εισιτήρια που του έστειλαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ.

    Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας έχει ως εξής: «Όπως γνωρίζετε με την από 6/6/2005 προσφυγή σας προς την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών διαφορών της ΕΠΑΕ αξιώνετε την λύση του συμβολαίου σας και την ταυτόχρονη καταβολή από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ του ποσού των 323.714,69 ευρώ.

    Η ανωτέρω προσφυγή σας μας επιδόθηκε νόμιμα στις 7/6/2005 και εκδικάζεται ενώπιον της ΕΕΟΔΕΠ στις 27/6/2005.

    Ενώ ο μάνατζέρ σας κ. Νικόλαος Μιντζιβίρης από την Τρίτη 14/6/2005 μας υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθείτε από την προσφυγή σας διότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές και μεγαλύτερη διάρκεια (σημειωτέον ότι την ίδια ημέρα Τρίτη 14/6/2005 ο μάνατζερ σας έκανε δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης λέγοντας ότι έχει διευθετηθεί με τη Διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το συγκεκριμένο θέμα), εντελώς ξαφνικά στις 16/6/2005 μας ανακοίνωσε ότι δεν παραιτείστε από την προσφυγή σας.

    Για αυτό το λόγο σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 2 εδάφ. γ του ΚΕΠ Νο 2, σήμερα 17/6/2005 ο Οικονομικός Διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Γιαννακάκης Ιωάννης του Γεωργίου πήγε στην Τράπεζα Eurobank υποκατάστημα Αρτάκης & Λεμεσού 7 για να καταθέσει το ποσό των 187.407,42 ευρώ στον λογαριασμό σας που διατηρείτε στην εν λόγω Τράπεζα.

    Με έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε ότι με εντολή σας έκλεισε από τις 7/6/2005 ο λογαριασμός σας που διατηρούσατε στην Τράπεζα Eurobank.

    Ενόψει όλων αυτών και επειδή θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια σας για το κλείσιμο του λογαριασμού σας στις 7/6/2005 έγινε εκ του πονηρού, σας ενημερώνουμε ότι καταθέσαμε στον λογαριασμό του νόμιμου εκπροσώπου δικηγόρου σας κ. Νικολάου Κυρκούδη το ποσό των 187.407,42 ευρώ που αφορά τα δεδουλευμένα σας μέχρι σήμερα για να είμαστε νόμιμοι και εμπρόθεσμοι σχετικά με την προθεσμία των 10 ημερών που αναφέρει το άρθρο 18 παρ. 2 εδ. γ ΚΕΠ (Νο 2).

    Η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του νομίμου εκπροσώπου δικηγόρου σας έγινε διότι παρήλθε η ώρα κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Θεσσαλονίκης.

    Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη συμπεριφορά σας, σας καλούμε να παραλάβετε το ανωτέρω ποσό από τον δικηγόρο σας, στο λογαριασμό του οποίου αναγκασθήκαμε να καταθέσουμε την οφειλή μας μετά την εκ του πονηρού ενέργειά σας να κλείσετε τον λογαριασμό σας στην Τράπεζα EUROBANK για να μην μπορούμε να καταθέσουμε το ανωτέρω ποσό ασκώντας τα δικαιώματά μας από τον ΚΕΠ Νο 2.

    Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς τον ARMAND GUY FEUTCHINE ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Νικολάου Κυρκούδη προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες».

    [23] ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΒΕΡΙΝΤΙΑΝΟ ΜΑΡΤΣΕΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Ενας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, ο Βεριντιάνο Μαρτσέλο, κατέθεσε τις εντυπώσεις του για τον αγώνα Βραζιλία-Ελλάδα.

    «Οι Βραζιλιάνοι πίεσαν στο μισό γήπεδο, έπαιξαν πειθαρχημένα και περίμεναν να εκμεταλλευθούν το λάθος των Ελλήνων παικτών. Είχαν στο παιχνίδι τους ουσία και αποτελεσματικότητα και απέδειξαν ότι δίκαια χαρακτηρίζονται ως φαβορί σε όποια διοργάνωση συμμετέχουν. Είδα επίσης ότι αρκετοί παίκτες, όπως οι Σισίνιο και Ζιλμπέρτο που δεν έχουν πολλές συμμετοχές στην εθνική, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και είχαν καλή απόδοση», τόνισε ο Βεριντιάνο Μαρτσέλο και συνέχισε: «Πιστεύω, όμως, ότι η Ελλάδα τους σεβάστηκε περισσότερο απ΄ όσο θα έπρεπε. Φυσικά, οι Ελληνες ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να είναι απογοητευμένοι, καθώς έπαιξαν με την πρωταθλήτρια κόσμου. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν ξανακάνουν τα ίδια λάθη, ο αγώνας με την Ιαπωνία θα έχει διαφορετική εξέλιξη. Υπάρχουν πολλές ακόμα πιθανότητες για να προχωρήσουν στη διοργάνωση».

    [24] Η ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (18:16 UTC+2)

    Αρωγός στην προετοιμασία της έκθεσης για τον κλασσικό αθλητισμό, που πρόκειται να φιλοξενήσει το Μουσείο Αθλητισμού από το προσεχές Φθινόπωρο, είναι η δις "ασημένια" Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας, Τασούλα Κελεσίδου.

    «Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στην προσπάθεια του Μουσείου Αθλητισμού, αφού όχι μόνο θα θυμηθούν οι παλιοί την ιστορία, αλλά θα τη μάθει και η νεολαία. Αρκετά συχνά επισκέπτομαι σχολεία και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι μαθητές για το στίβο, μου προκαλεί πάντα ευχάριστη έκπληξη. Πιστεύω ότι θα ενθουσιαστούν από τα εκθέματα που θα δουν στις προθήκες του Μουσείου», δήλωσε η πρωταθλήτρια του Ηρακλή.

    Η Τασούλα Κελεσίδου δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη να παραχωρήσει προσωπικά αντικείμενα για τις ανάγκες της έκθεσης: «Πιστεύω ότι όλοι οι αθλητές και όλες οι αθλήτριες θα δώσουν με χαρά αντικείμενα που θα προέρχονται από την πορεία τους στα στάδια. Πρόκειται για κομμάτια του εαυτού μας, που δύσκολα τα αποχωριζόμαστε, αλλά είναι πιο σημαντικό να δουν οι επισκέπτες του Μουσείου από κοντά, όσα έχουμε κατακτήσει με πολύ ιδρώτα».

    [25] ΟΗΕ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΙ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ

    Νέα Υόρκη, 17 Ιουνίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να παραμείνουν οι κυανόκρανοι άλλο ένα εξάμηνο στα Υψώματα του Γκολάν, ως ενδιάμεση δύναμη ανάμεσα στις συριακές και στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όπως κατά τα 31 τελευταία έτη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας ανανέωσε τη θητεία των 1.028 κυανόκρανων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου φέτος. Συναίνεσαν και η Συρία και το Ισραήλ.

    Τα Υψώματα του Γκολάν κατελήφθησαν στον "εξαήμερο" πόλεμο του Ιουνίου του 1967 μεταξύ Αράβων και Ισραήλ. Το καθεστώς εκεχειρίας των Υψωμάτων του Γκολάν διέπεται από μία συμφωνία, που συνήφθη στη διάρκεια του 1974, μετά και από τον πόλεμο του φθινόπωρου του 1973 με τους ίδιους αντίπαλους.

    [26] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Νέα Υόρκη, 17 Ιουνίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μειώθηκε το 2004 κατά 4% φτάνοντας στους 9,2 εκατ. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί εδώ και 25 χρόνια. Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της Υ.Α. που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα, λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των απάτριδων παραμένει υψηλός.

    Παρά τη μείωση του αριθμού των προσφύγων- η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1980- ο συνολικός αριθμός όσων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υ.Α.- συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, των επαναπατρισθέντων, των απάτριδων, και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο- αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους 19,2 εκατ. από 17 εκατ..

    Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του την Τετάρτη ως ο 10ος κατά σειρά Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μπορούμε να χαιρόμαστε για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και την αύξηση του αριθμού των επαναπατρισθέντων, οφείλουμε όμως να θυμόμαστε ότι καθένας από αυτούς τους 19,2 εκατ. άνδρες , γυναίκες και παιδιά έχουν βιώσει την τραυματική εμπειρία του εξαναγκαστικού ξεριζωμού- όπως επίσης και εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι στους οποίους δεν παρέχεται βοήθεια αυτή τη στιγμή.

    Η μείωση του συνολικού αριθμού των προσφύγων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα μπορούσε να αποδοθεί στο άνευ προηγουμένου επίπεδο εθελοντικού επαναπατρισμού.

    Το 2004 συνολικά 1,5 εκατ. πρόσφυγες επαναπατρίσθηκαν εθελοντικά και ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 400.000 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στους επαναπατρισθέντες του 2004 συμπεριλαμβάνονται 940.000 πρόσφυγες που επέστρεψαν στο Αφγανιστάν και 194.000 που επέστρεψαν στο Ιράκ.

    [27] ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Ιουνίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Πέντε άτομα, εκ των οποίων δύο μέλη των επίλεκτων δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από σιιτικό τέμενος στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, η οποία είχε ως στόχο την επίλεκτη μονάδα, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής ασφάλειας.

    "Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε απόσταση 100 μέτρων από το τέμενος της Καμαλίγια την ώρα που δύο φορτηγά, τα οποία ήταν φορτωμένα με εύφλεκτο υλικό, όπως φαίνεται, περνούσαν", δήλωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    Ο.Κ.

    [28] ΕΚΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΕΡΙ ΛΙ ΛΙΟΥΙΣ

    Λος Αντζελες, 17 Ιουνίου 2005 (18:34 UTC+2)

    Ο θρυλικός σταρ του αμερικάνικου ροκ εντ ρολ Τζέρι Λι Λιούις χώρισε και την έκτη σύζυγό του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Λιούις 69 χρόνων πλέον χώρισε από την επί 21 χρόνια σύζυγό του Κέρι Λιν Μακάρβερ με κοινή συναίνεση στο Μισούρι, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες.

    Η Μακάρβερ θα λάβει αμέσως σε μετρητά 250.000 δολάρια και στη συνέχεια ο Λιούις υποχρεούται να της καταβάλλει 30.000 δολάρια ετησίως μέχρι το 2010. Επίσης ο διάσημος τραγουδιστής θα πληρώνει 20.000 δολάρια στον 18χρονο γιο τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο Λιούις κατόρθωσε να διατηρήσει την κατοχή και την κυριότητα του αγροκτήματος στο Νέσμπιτ του Μισισιπή και σκοπεύει να ζει μόνιμα εκεί.

    Ο.Κ.

    [29] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ ΣΤΗΝ ΚΕΙΤΙ ΧΟΛΜΣ

    Παρίσι, 17 Ιουνίου 2005 (18:07 UTC+2)

    Πρόταση γάμου έκανε ο κινηματογραφικός αστέρας Τομ Κρουζ στην αγαπημένη του Κέιτι Χολμς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Παρίσι.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, ο 42χρονος ηθοποιός περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την πρόταση γάμου. Επέλεξε, είπε, τον Πύργο του Άιφελ στη ρομαντική γαλλική πρωτεύουσα για να κάνει την κίνησή του.

    "Ναι, έκανα πρόταση γάμου στην Κέιτι χθες βράδυ επειδή είναι πολύ όμορφα και ρομαντικά εδώ. Δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα. Είναι πολύ συναρπαστικό και πολύ όμορφο", πρόσθεσε, χαμογελώντας και ανταλλάσσοντας ματιές με την Χολμς, που καθόταν στο ακροατήριο.

    Ο Κρουζ βρίσκεται στο Παρίσι για την προώθηση της ταινίας επιστημονικής φαντασίας "Πόλεμος των Κόσμων" του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

    "Πάρα πολύ χαρούμενη", δήλωσε η Χολμς σε δημοσιογράφο του Ρόιτερ που τη ρώτησε πώς αισθάνεται, επιδεικνύοντας το μεγάλο δαχτυλίδι αρραβώνων που της είχε δώσει ο Κρουζ.

    Ο.Κ.

    [30] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ν. ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2005 (18:52 UTC+2)

    Αύριο (Σάββατο) 18 Ιουνίου και ώρα 20.00, η πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unicef, Νάνα Μούσχουρη, θα δώσει συναυλία στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid) στο πλαίσιο του προγράμματος: «Hellenic Aid: Ελλάδα- Παγκόσμια Δύναμη Ανθρωπιάς».

    Η συναυλία αποτελεί την πρώτη από μία σειρά πρωτοβουλιών της «Hellenic Aid» του υπουργείου Εξωτερικών, που αποβλέπουν στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για τους στόχους της χιλιετίας, αλλά και στη διεθνή προβολή του έργου της Ελλάδος στο πλαίσιο της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας που προσφέρει η χώρα μας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    [31] ΤΡΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    Ιωάννινα, 17 Ιουνίου 2005 (10:25 UTC+2)

    Τρεις θεατρικές παραγωγές, μία από την Κεντρική του Σκηνή και δύο

    από την Πειραματική, θα παρουσιάσει τη φετινή θερινή περίοδο (Ιούνιος Σεπτέμβριος) το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

    Την Τρίτη 21 Ιουνίου, η Πειραματική Σκηνή θα παρουσιάσει το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και κοστούμια, Αντώνη Φραγκάκη, σκηνικά Θανάση Τζάτσου, μουσική επιμέλεια Θεοδώρα Τζήμου και φωτισμούς Βαγγέλη Νέτη. Ερμηνεύουν οι Θεοδώρα Τζήμου και Πόλυ Ανδρεάδη με την πολύτιμη βοήθεια της Μυρτώς Περβολαράκη. Οι παραστάσεις θα δίνονται στη Στοά Λούλη κάθε Τρίτη και Πέμπτη με ώρα έναρξης 9.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίου 8 και 5 ευρώ.

    Η Κεντρική Σκηνή θα περιοδεύσει με το έργο «Οι Σιδεράδες» του Σέρβου θεατρικού

    συγγραφέα Μίλος Νίκολιτς. Πρόκειται για μια λαμπερή, εύστοχη και σύγχρονη αντιπολεμική κωμωδία με απίθανη ίντριγκα και αναπάντεχες ανατροπές. Συντελεστές της παράστασης: μετάφραση Χρήστος Γκούβης, σκηνοθεσία Γιώργος Νάκος, σκηνικά-κοστούμια Θανάσης Τζάτσος, μουσική επιμέλεια Γιώργος Νάκος, φωτισμοί Βαγγέλης Νέτης. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Θοδωρής Γκόγκος, Κωνσταντίνος Θεμελής, Μαρία Πανουργιά, Νίκος Σφαιρόπουλος.

    Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ηπειρωτικά 2005» που οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Θα ακολουθήσει περιοδεία στο νομό Ιωαννίνων, στην Ήπειρο και σε καταξιωμένες εκδηλώσεις της χώρας.

    [32] Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2005 (23:48 UTC+2)

    Ανεκτίμητης αξίας χαρακτήρισε ο επιμελητής του London Science Museum, Μάικλ Ράιτ το εύρημα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», που είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο αστρονομικό όργανο, από την πρώτη εκατονταετία π.X, καθώς όπως εξήγησε καταρρίπτει το μύθο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν φιλόσοφοι και είχαν αναπτύξει τη θεωρητική σκέψη και όχι την πρακτική.

    «Η αξία του είναι πολύ σημαντική, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρημάτων της συγκεκριμένης περιόδου, έχουμε κάτι τόσο περίπλοκο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιτ μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο ανοικτής διάλεξης που συνδιοργάνωσαν σήμερα το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών, Μουσείο Τεχνολογίας και το Εργαστήριο Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Ο κ. Ράιτ επισήμανε ότι από τη μελέτη του μηχανισμού, του οποίου και έφτιαξε ο ίδιος ένα αντίγραφο προκειμένου να κατανοήσει το πώς λειτουργεί, γίνεται για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι ένα σεληνιακό ημερολόγιο, που είχε τη δυνατότητα να προβλέψει και τις επόμενες εκλείψεις της σελήνης, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς τότε οι άνθρωποι στήριζαν της καλλιέργειές τους με βάση τις διαφορές της φάσης της. Πρόσθεσε δε, ότι το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός αναπαραστούσε όχι μόνο τις θέσεις της σελήνης και του ήλιου, αλλά και όλων των άλλων γνωστών σήμερα σε εμάς πλανητών, ακόμα και του Κρόνου.

    Επισήμανε δε, ότι ο πρώτος ερευνητής που είχε μελετήσει στο συγκεκριμένο εύρημα, ο ντε Σόλλα Πράις, είχε πει ότι πρόκειται για τον πιο περίπλοκο μηχανισμό, που έχει 29 γρανάζια, στην πραγματικότητα ωστόσο είχε βρει 27, και μετά ο κ. Ράιτ βρήκε και τα υπόλοιπα δύο που δεν είχε υπολογίσει ο αρχικός μελετητής.

    Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Ράιτ, ο μηχανισμός αποδεικνύει ότι δεν ήταν καν ο πρώτος που δημιούργησαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν ευσταθούν τα σενάρια που αμφισβητούν ότι η προέλευσή του είναι Ελληνική.

    Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο εύρημα βρέθηκε σε ένα αρχαίο ναυάγιο, σε βάθος 42 μέτρων, το οποίο και ανακάλυψαν το 1900 Σύμιοι σφουγγαράδες, προερχόμενοι από την Τυνησία και λόγω θαλασσοταραχής, αναγκάστηκαν να αγκυροβολήσουν στα Αντικύθηρα. Ένα χρόνο αργότερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ξεκίνησε μια σειρά συστηματικών ανασκαφών βυθού, κατά τη διάρκεια των οποίων ανασύρθηκαν σημαντικά ευρήματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

    Ε.Α


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 17 June 2005 - 18:14:03 UTC