Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΤΟΠΟΥΛΩΝ
  • [02] ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [04] ΧΑΝΙΑ: ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
  • [05] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ Α.Π. ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΟΥ
  • [06] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
  • [07] ΟΓΑ: ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ
  • [08] Ο ΥΠ.ΑΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
  • [09] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
  • [10] ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΤΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΤΟ ΣΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • [14] ΤΟ ΣΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [15] ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [16] ΚΑΨΗΣ, ΒΡΥΖΑΣ, ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [18] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • [19] ΣΤΙΒΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ
  • [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [21] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο Ζ. ΣΙΡΑΚ
  • [22] ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [23] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [24] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ:ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙΤ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ
  • [25] 2 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ & 3 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [26] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [27] "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.
  • [28] 10η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

  • [01] ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΤΟΠΟΥΛΩΝ

    Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2005 (11:09 UTC+2)

    Η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση οδηγίας για την προστασία των κοτόπουλων που προορίζονται για βρώση. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην υγεία και στη μεταχείριση των κοτόπουλων εντατικής εκμετάλλευσης. Η νομοθεσία αποτελεί απάντηση στο μακροχρόνιο αίτημα των κρατών μελών και των πολιτών για ανάληψη δράσης από την Επιτροπή στον τομέα αυτό.

    Ο επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, δήλωσεσχετικά: «Η ορθή μεταχείριση των ζώων δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, αλλά και θέμα ποιότητας για τους καταναλωτές. Ο αριθμός των κοτόπουλων που σφάζονται ετησίως είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό κάθε άλλου ζωικού είδους στην ΕΕ.

    »Οι μέθοδοι εντατικής εκτροφής στον τομέα αυτό οδήγησαν σε σημαντικά προβλήματα κακομεταχείρισης των ζώων και οι καταναλωτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων. Η προσέγγιση που περιγράφεται στην πρόταση, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσει πραγματική βελτίωση προς όφελος των ζώων ενώ, παράλληλα, θα παρέχει στους κτηνοτρόφους μεγαλύτερη ευελιξία στις μεθόδους εκτροφής, εφόσον αυτοί συνεχίζουν να πληρούν τα καθορισμένα πρότυπα ορθής μεταχείρισης».

    ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

    Η πρόταση καθορίζει βασική μέγιστη πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου ίση με 30 kg ζώντων ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς και ορισμένους ελάχιστους όρους για τη διασφάλιση της ορθής μεταχείρισης των ζώων. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εξασφαλίζουν σωστή πρόσβαση των ζώων σε στρωμνή, ποτίστρες και τροφή καθώς και να τους παρέχουν σωστό εξαερισμό.

    Τα κτίρια πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον επαρκή φωτισμό, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο επιθεωρήσεις ημερησίως. Τα κοτόπουλα που είναι σοβαρά τραυματισμένα ή άρρωστα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία ή να θανατώνονται αμέσως. Αυτά τα ελάχιστα πρότυπα συμπληρώνονται από απαιτήσεις για τήρηση λεπτομερών αρχείων για θέματα όπως οι θερμοκρασίες των ορνιθώνων, οι ιατρικές θεραπείες που χορηγούνται ή τα επίπεδα θνησιμότητας.

    Έχει αποδειχθεί ότι όταν η πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου υπερβαίνει τα 38 kg/m2 παρουσιάζονται συχνότερα προβλήματα όσον αφορά στην ορθή μεταχείριση των ζώων. Ωστόσο, οι εκμεταλλεύσεις που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα μεταχείρισης θα επιτρέπεται να έχουν πυκνότητα έως 38 kg/m2, εφόσον οι επιθεωρήσεις κατά τη σφαγή εξακολουθούν να δείχνουν ότι τα ζώα δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της μεταχείρισης.

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

    Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία στο συγκεκριμένο τομέα. Επί του παρόντος ισχύουν μόνον οι γενικές απαιτήσεις της οδηγίας 98/58/ΕΚ, σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία, οι οποίες συμπληρώνουν την εθνική νομοθεσία και τους κώδικες δεοντολογίας.

    Κατά το στάδιο των διαβουλεύσεων, το σχέδιο πρότασης έγινε δεκτό από τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, τις ενώσεις καταναλωτών και τον κλάδο. Οι απαιτήσεις για ορθή μεταχείριση των ζώων θα επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στο εμπόριο κοτόπουλων, το κρέας των οποίων προορίζεται για κατανάλωση, καθώς θεσπίζονται ελάχιστοι κοινοί κανόνες για όλη την ΕΕ.

    Οι έλεγχοι για την παρακολούθηση της ορθής μεταχείρισης των ζώων ενσωματώνονται στους υφιστάμενους κτηνιατρικούς ελέγχους ώστε να ελαχιστοποιηθεί τυχόν επιπλέον φόρτος για τους παραγωγούς και τους επιθεωρητές. Η οδηγία πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει στην συνέχεια.

    [02] ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2005 (22:40 UTC+2)

    Το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας έθεσε στο αρχείο τις καταγγελίες σε βάρος του μητροπολίτη Πειραιώς, Καλλίνικου, για σεξουαλική παρενόχληση και οικονομικές ατασθαλίες. Κρίθηκε ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα και εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα.

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2005 (22:24 UTC+2)

    «Έχοντας πια τα μάτια μας δει σχεδόν κάθε δυνατή βαρβαρότητα σε βάρος του ανθρώπου, της φύσης, του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου, των μεθόδων παραγωγής και του πολιτισμού, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε το 'κομβίον στάση' και να ετοιμαστούμε για την αποβίβαση στον επόμενο σταθμό», τονίζει σε ανακοίνωση του το τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας ΄Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Το τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού αφού παρατηρεί ότι «οι φωνές και οι διαμαρτυρίες των επιβατών για το περιβαλλοντικό χάλι του κόσμου μας χάνονται μέσα στον εκκωφαντικό θόρυβο που κάνουν τα πλαστικά σακουλάκια με τα μεταλλαγμένα γαριδάκια που με λαιμαργία καταβροχθίζουν -την ίδια ώρα- οι διαμαρτυρόμενοι», αναφέρει : «Γι' αυτό να «κατεβούμε» "από την ατμομηχανή του κόσμου μας", όσο είναι καιρός. "Ας ξεμείνει από συνένοχους επιβάτες το μανιοκαταθλιπτικό ρυπαρό και αυτοκαταστροφικό παχύδερμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και ας τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάνοντας μικρά νέα ξεκινήματα ο καθένας μας και όλοι μαζί, μποϋκοτάροντας όσο περισσότερο μπορούμε τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλουν τα βαθιά ανήθικα μεγάλο- ή μικρό-κερδοσκοπικά και παντελώς αδιάφορα για τη βιωσιμότητα του παρόντος και του μέλλοντος συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    [04] ΧΑΝΙΑ: ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Χανιά, 4 Ιουνίου 2005 (22:00 UTC+2)

    Εκρηκτικό μηχανισμό, πιθανότατα δυναμίτιδα, έριξαν άγνωστοι στο μπαλκόνι διαμερίσματος του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας, στην οδό Σμύρνης, στα Χανιά, όπου στεγάζεται οδοντιατρείο.

    Οι άγνωστοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο και ως αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η μπαλκονόπορτα και η τζαμαρία του ιατρείου. Επίσης, υλικές ζημιές υπέστησαν κοντινά καταστήματα και σπίτια.

    Η αστυνομία εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση και οι έρευνες των αρχών στρέφονται κυρίως στην διερεύνηση των κινήτρων των άγνωστων δραστών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη από το σημείο πέρασε με μεγάλη ταχύτητα ΙΧ αυτοκίνητο.

    [05] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ Α.Π. ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΟΥ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2005 (21:37 UTC+2)

    Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στις 28 Ιουνίου, θα συζητηθεί το ερώτημα του προέδρου του Αρείου Πάγου, Γ. Κάπου, για οριστική απόλυση της πρωτοδίκου Ασπασίας Μπαστά, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα, για πλαστογραφίες κατ' εξακολούθησιν, καθώς και για άλλα αδικήματα.

    Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις εις βάρος του προφυλακισμένου στην Μπολόνια, Απόστολου Βαβύλη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες και σε βαθμό κακουργήματος.

    Σύμφωνα με το πόρισμα που παρέδωσε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Σωτηροπούλου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τα κακουργήματα που αντιμετωπίζει ο Απ. Βαβύλης διαπράχθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Ιεροσόλυμα και αποκαλύφθηκαν μετά το άνοιγμα του λογαριασμού του στην Τράπεζα Κύπρου στον Χολαργό.

    [06] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2005 (21:12 UTC+2)

    Σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 6 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σε περιοχές του βορείου και κεντρικού Αιγαίου, προέβησαν σήμερα (Σάββατο) 6 τουρκικά αεροσκάφη, δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και τέσσερα ελικόπτερα.

    Τα τουρκικά ελικόπτερα, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, προέβησαν στις έκνομες ενέργειες όταν απογειώθηκαν από φρεγάτες τουρκικού στόλου, που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σήμερα δεν είχαν δεσμευθεί περιοχές για την διεξαγωγή άσκησης όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

    Πάντως η πολεμική μας αεροπορία ευρισκόμενη σε ετοιμότητα αντέδρασε άμεσα στις νέες έκνομες ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αν και όπως παρατηρούσαν οι ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, δεν είναι σύνηθες η εκδήλωση έκνομων δραστηριοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το Σάββατο.

    Ελληνικά καταδιωκτικά απογειώθηκαν, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν άμεσα τους τουρκικούς σχηματισμούς, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Όπως έγινε γνωστό, τα εχθρικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

    [07] ΟΓΑ: ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Από 6 έως15 Ιουνίου θα καταβληθούν σε 332.336 οικογένειες τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα και ισόβιες συντάξεις) του τρίτου διμήνου του 2005, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α).

    Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 71.432.240,90 ευρώ.

    [08] Ο ΥΠ.ΑΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (15:21 UTC+2)

    Να ρίξουν τις τιμές κάλεσε τις επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, από το βήμα της διημερίδας που διοργάνωσε το ΚΕΠΚΑ με θέμα «Ακρίβεια -Ποιότητα: Μύθος και πραγματικότητα».

    "Θέλω να στείλω και από εδώ ένα μήνυμα πρόκληση και πρόσκληση στις επιχειρήσεις του εμπορίου και της μεταποίησης: Ρίξτε τις τιμές. Ξανακερδίστε την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή. Στηρίξτε τον και θα σας στηρίξει. Στηρίξτε την ανταγωνιστική Ελλάδα και κερδίστε την εμπιστοσύνη νέων αγορών στο εξωτερικό. Δώστε αέρα στην αγορά. Σήμερα το παιχνίδι της πώλησης κερδίζεται πλέον με στρατηγικές κέρδους για όλους. Το κέρδος του καταναλωτή είναι κέρδος για τον έμπορο", τόνισε ο κ. Σιούφας.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, ο ΥΠΆΝ εξέφρασε την αποφασιστικότητά τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, διαβεβαιώνοντας, "εργαζόμαστε αδιάκοπα προς αυτή την κατεύθυνση» και πρόσθεσε: «συγκρουόμαστε μετωπικά με την ασυδοσία όπου και αν βρίσκεται αυτή. Προχωρούμε στην κατάργηση των κυκλωμάτων μεσαζόντων και ενδιάμεσων που αυξάνουν τις τελικές τιμές των προϊόντων".

    Μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι είναι μύθος ότι οι κυβερνήσεις μόνες τους μπορούν να ελέγξουν και την ακρίβεια και την κακή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών και τόνισε ότι βασικός ρυθμιστικός παράγοντας της αγοράς είναι ο πολίτης, ο ενημερωμένος καταναλωτής, που αποτελεί το ανάχωμα ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση -είπε- είναι για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις που έρχονται από το χθες και να περιορίσει την ακρίβεια γύρω από τον πληθωρισμό.

    Καταλήγοντας ο κ. Σιούφας, ανέλυσε τις δράσεις που έχει αναπτύξει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στα προϊόντα που διακινούνται στην ελληνική αγορά.

    Από την πλευρά του ο τμηματάρχης Β' της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, ανέπτυξε το σύστημα με το οποίο γίνεται η ταξινόμηση των προϊόντων και των υπηρεσιών και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για την εκτίμηση της κατάστασης στην αγορά και η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, Ευαγγελία Κεκελέκη αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις του καταναλωτικού κινήματος, ενώ ο νομάρχης Έβρου, εκπροσωπώντας την ΕΝΑΕ, Νίκος Ζαμπουνίδης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νέων όρων στην λειτουργία της αγοράς.

    Στη διημερίδα ανέπτυξαν τις θέσεις τους ο πρόεδρος του ΤΕΙΘ, Στυλιανός Ιωαννίδης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδος, Ευάγγελος Μαντουλίδης, η διευθύντρια της διεύθυνσης τεχνικού ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, Αικατερίνη Τσώνη και ο διευθυντής εργαστηρίων του ΕΛΟΤ Γεώργιος Μπαμόπουλος.

    Χαιρετισμό απηύθυναν στην διημερίδα το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Τσάμης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεμιστοκλής Νικολαΐδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Παναγιώτης Μπαμίδης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήριος Μαγόπουλος, το μέλος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Ιωάννης Σαρακάκης, ο Β' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιριών Ζένια Γεωργιάδου και η καθηγήτρια του τμήματος μάρκετινγκ του πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάρω Βλαχοπούλου. Στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της διημερίδας παρευρέθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, βουλευτές, εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων και καταναλωτές.

    [09] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΥΠ.ΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (14:40 UTC+2)

    Η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από χάρτινη, είναι το μόνο θέμα που θα κουβέντιαζε το υπουργείο Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, όπως τόνισε ο υπουργός Δημήτριος Σιούφας, στο περιθώριο της διημερίδας που διοργάνωσε το ΚΠΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο τιμονιέρης του υπουργείου Ανάπτυξης, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα το κόστος της σακούλας να το πληρώνει ο καταναλωτής, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά, "έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε".

    Προς την κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι ένα θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με χάρτινη, "και όχι την τιμή να την πληρώνει ο πολίτης-καταναλωτής", όπως διευκρίνισε.

    [10] ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΤΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2005 (10:46 UTC+2)

    Χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου θα διακινούνται οι μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας από την 6η Ιουνίου 2005, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. H περίοδος άσκησης δικαιώματος προτίμησης είναι από τις 10 Ιουνίου ως τις 24 του ίδιου μήνα. Η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ορίστηκε από τις 10 Ιουνίου ως τις 17 του ίδιου μήνα.

    Η Αγροτική προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου κατά 1,192 δισ. ευρώ. Θα προηγηθεί μείωση του κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά 1,11 δισ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 5,87 σε 1,91 ευρώ.

    [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Άγκυρα, 4 Ιουνίου 2005 (14:57 UTC+2)

    Η Cumhuriyet στην πρώτη σελίδα και με τον ολοσέλιδο τίτλο «Ιστορική γκάφα από τον Ερντογάν που παρομοίασε την πολιτική Κύπρου της Τουρκίας με τη σχέση Συρίας Λιβάνου: Θα βγαίναμε σιγά-σιγά σαν τα προβατάκια», γράφει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν παρέστη χθες μαζί με τη σύζυγό του στο δείπνο του Ιδρύματος Αλληλεγγύης των κατοίκων του Σίιρτ, στο ξενοδοχείο Μπιλκέντ, όπου προέβη σε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την Κύπρο.

    Ο Πρωθυπουργός παρομοίασε τις πολιτικές που ασκήθηκαν πριν από το AKP όσον αφορά την Κύπρο, με την κατάσταση μεταξύ Συρίας και Λιβάνου και είπε:

    «Στην περίπτωση που συνεχίζαμε τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν επί δεκαετίες σχετικά με την Κύπρο, ξέρετε σήμερα σε τι θα έμοιαζε η κατάστασή μας; Θα έμοιαζε ακριβώς με την κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Συρίας και κάποιοι θα ερχόντουσαν και θα μας έλεγαν ²βγείτε από την Κύπρο². Θα αντέχαμε μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια θα βγαίναμε σιγά-σιγά σαν προβατάκια.»

    Ο αντιπρόεδρος του CHP Ονούρ Οϋμέν είπε ότι ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει συμπάθεια πριν την μετάβασή του στις Η.Π.Α., ενώ διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήρισαν την ομιλία αυτή του Πρωθυπουργού Ερντογάν ως ²μεγάλη γκάφα².

    Ο κ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο πόσο εύστοχα ήταν τα βήματα που έγιναν από το AKP όσον αφορά το Κυπριακό και στη συνέχεια είπε: «Η Τουρκία δεν έφυγε από το τραπέζι των συνομιλιών, παρέμεινε στο τραπέζι και έφυγαν οι συνομιλητές της. Τα αδέλφια μας στην ΤΔΒΚ είπαν ναι στο Σχέδιο Annan και ο Νότος είπε όχι. Η απομόνωση αυτή τη στιγμή συνεχίζεται εν μέρει, αλλά κανένας πλέον δεν έχει το θάρρος να ασκήσει κάποια διαφορετική πολιτική πίεση στην ΤΔΒΚ. Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφθηκαν την ΤΔΒΚ. Από πολιτικής πλευράς, αυτό θα πει ²εγώ σε αναγνωρίζω². Δεν πηγαίνετε ποτέ σε κάποιους που δεν αναγνωρίζετε. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα συνεχισθεί και στο μέλλον. Έτσι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα.»

    Ο αντιπρόεδρος του CHP Ονούρ Οϋμέν αντέδρασε σκληρά στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν και τόνισε πως η Τουρκία πήγε στην Κύπρο σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και πρόσθεσε: «Τι σχέση υπάρχει με την κατάσταση της Συρίας; Ο Πρωθυπουργός πριν μεταβεί στις Η.Π.Α. προβαίνει σε δηλώσεις που θα ικανοποιούν εκείνους. Πώς μπορεί να γίνονται τέτοιες δηλώσεις για ένα θέμα που βρίσκεται εντός της εθνικής πολιτικής; Είναι ατυχές το γεγονός ότι αναφέρθηκε πως η Τουρκία επί 30 χρόνια έκανε λάθη. Το λάθος στην ουσία, στο Κυπριακό, το έκανε αυτή η Κυβέρνηση. Αποδυναμώνει τη θέση της. Είναι μεγάλο λάθος ένας Πρωθυπουργός να προβαίνει σε μία τέτοια ομιλία όσον αφορά την εθνική πολιτική. Προσπαθεί να εξασφαλίσει συμπάθεια πριν την μετάβασή του στις Η.Π.Α. Όμως αυτό έχει αντίτιμο. Ο Πρωθυπουργός φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση. Εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με τέτοιου είδους δηλώσεις, στο πόδι.»

    Η σύγκριση αυτή από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν χαρακτηρίσθηκε ως μεγάλη γκάφα στους διπλωματικούς κύκλους, με την οποία εξασφαλίζεται υποστήριξη στις ελληνοκυπριακές θέσεις. Οι διπλωματικές πηγές επέστησαν την προσοχή στο δικαίωμα του εγγυητικού ρόλου της Τουρκίας.

    Η ίδια εφημερίδα (Cumhuriyet) στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Αντίποινα στους Ελληνοκύπριους για τη Λάρνακα», γράφει ότι ο πρώτος που αντέδρασε στην ενέργεια των Ελληνοκυπρίων να ξεκινούν δίκες εναντίον Τουρκοκυπρίων για ακίνητα και για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης πάνω στην οποία κατασκευάσθηκε το αεροδρόμιο της Λάρνακας Χουσεϊν Χελβατζίογλου.

    Ο Χελβατζίογλου δήλωσε στην Cumhuriyet τα εξής: «Η Ε/Κ Κυβέρνηση κατέλαβε τη δική μου έκταση χωρίς να το γνωρίζω. Θέλω και τη γη μου και 200 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση. Πριν το 1974 ζούσα στη Λάρνακα. Εγώ και η οικογένειά μου έχουμε καλλιεργημένες εκτάσεις σε διάφορα σημεία, συνολικής εκτάσεως 185 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της έκτασης αυτής του αεροδρομίου της Λάρνακας. Στο σημείο του αεροδρομίου της Λάρνακας υπάρχει και βρετανικό έδαφος και ελληνοκυπριακό έδαφος. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανα, ένα μεγάλο μέρος των εδαφών αυτών το άφησα εκτός των συρματοπλεγμάτων. Δηλαδή δεν άγγιξαν τα εδάφη εκείνων. Επειδή εμείς βρισκόμαστε στο Βορρά, κατασκεύασαν το αεροδρόμιο πάνω τα δικά μας εδάφη για να τα καταλάβουν».

    Ο Χελβατζίογλου που είπε πως μετά το άνοιγμα των ''συνόρων'' μετέβη στη Λάρνακα και υπέστη σοκ μπροστά σ' αυτά που είδε, πρόσθεσε: «Έμαθα ότι χωρίς να μας ενημερώσουν μας πήραν τη γη μας που περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια και την εφηβεία μας και που κερδίσαμε το ψωμί μας. Θύμωσα πολύ, αλλά θεώρησα σωστό να περιμένω ένα διάστημα. Μετά όμως, έμαθα ότι για το δεύτερο τμήμα του αεροδρομίου επιτεύχθηκε συμφωνία με γαλλική εταιρεία. Ποιανού εδάφη σε ποιον μεταβιβάζουν. Τους προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη μου. Στην περίπτωση που το επιχειρήσουν θα βρουν τον εαυτό τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Περιμέναμε επί χρόνια για την επίλυση με συμφωνία του θέματος των περιουσιών. Δεν έγινε. Τώρα, οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν μηνύσεις. Η Λοϊζίδου πήρε αποζημίωση 1 εκατομμύριο δολάρια για ένα παλιό σπίτι στην Κερύνεια, ενώ εγώ έχω μόνο στην περιοχή που κατασκευάσθηκε το αεροδρόμιο έκταση 92 στρεμμάτων. Είναι λίγη η αποζημίωση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητάω για την ανοικοδόμηση αεροδρομίου χωρίς τη δική μου έγκριση.» Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με φωτογραφία του Χελβατζίογλου μπροστά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Η Radikal στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Τρία μηνύματα στον Annan», γράφει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ο οποίος συναντήθηκε με την ''κυβέρνηση της ΤΔΒΚ'' πριν από την επίσκεψή του στις Η.Π.Α., καθόρισε τρία μηνύματα τα οποία θα διαβιβάσει στον Γενικό Γραμματέα των Ην. Εθνών, Annan, κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του στις 16 Ιουνίου.

    Έγινε γνωστό ότι ο κ. Ταλάτ ο οποίος διαβίβασε την ανησυχία πως την προσέγγιση της Ε/Κ πλευράς να παραιτηθούν οι Τούρκοι από το δικαίωμα της εγγύησης άρχισε να αναφέρει και η πλευρά των Ην. Εθνών, είπε ότι απαιτείται οπωσδήποτε τα Ην. Έθνη να πάρουν από τον Παπαδόπουλο γραπτό κείμενο, διότι σε αντίθετη περίπτωση ό,τι θα γίνει θα είναι στον αέρα.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ο οποίος έκρινε ως διαφωτιστικές τις προτάσεις Ταλάτ, θα διαβιβάσει τρία μηνύματα στον Γ.Γ. των Ην. Εθνών Annan:

    Δεν είναι δυνατό να παραιτηθεί η Τουρκία από το δικαίωμα της εγγύησης. Θα πρέπει να τερματισθούν οι συζητήσεις σχετικά με την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εξεύρεση μόνιμης λύσης.Η Ε/Κ πλευρά θα πρέπει να δώσει γραπτώς στα Ην. Έθνη και στην τουρκική πλευρά τις προσδοκίες της σχετικά με τη λύση.

    Η ίδια εφημερίδα (Radikal) δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Δεν προκαλεί αισιοδοξία η Κύπρος». Στον υπότιτλο γράφει: «Ο Prendergast που προέβη σε σφυγμομέτρηση σχετικά με τη νέα βάση διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, έφυγε από το νησί βλέποντας το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και χθες ήταν στην Αθήνα».

    Στην ανταπόκριση γράφει ότι ο Prendergast που πραγματοποίησε επαφές και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, έφυγε από το νησί διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για νέες ενέργειες την περίοδο αυτή. Ο Prendergast συναντήθηκε χθες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Μολυβιάτη και αρκέσθηκε λέγοντας μόνο ότι η ελληνική Κυβέρνηση παρέχει βοήθεια στις προσπάθειες για τη λύση.

    Ο Prendergast έφυγε από το νησί αντιλαμβανόμενος το βαθύ χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τη διατύπωση των Ε/Κ πηγών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Παπαδόπουλος επιθυμεί ριζική αλλαγή στο Σχέδιο Annan, ενώ ο Ταλάτ να μην αγγιχτούν τα βασικά θέματα του Σχεδίου.

    Ο διπλωματικός συντάκτης της Milliyet, Ουτκού Τσακίροζερ, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Σύντομα θα είναι η πρόσκληση στο Προεδρικό Μέγαρο», γράφει ότι πίσω από τη μη συνάντηση του Προέδρου Σεζέρ αυτή τη φορά με τον ''πρόεδρο της ΤΔΒΚ'' Ταλάτ, βρίσκεται η αναζήτηση του κατάλληλου χρόνου για να τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος με επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Εξάλλου, το Προεδρικό Μέγαρο ανακοίνωσε ότι ο κ. Ταλάτ ήρθε στην Άγκυρα στα πλαίσια μίας επίσκεψης εργασίας που προέκυψε από την επιθυμία του Πρωθυπουργού Ερντογάν να έχει διαβουλεύσεις με τη νέα ''κυβέρνηση'' πριν από την επίσκεψή του στις Η.Π.Α. και δεν προβλέφθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο. Επίσης, αναφέρθηκε πως ο ηγέτης της ''ΤΔΒΚ'' θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σεζέρ κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σύντομα στην Άγκυρα.

    Τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι ο Ταλάτ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Αρίντς, τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ, δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σεζέρ. Στα παρασκήνια υπήρξε ο ισχυρισμός πως ο Πρόεδρος Σεζέρ ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι στον Τ/Κ Τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες ότι ²θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο² και δεν έδειξε επιθυμία για τη συνάντηση με τον Ταλάτ.

    Ο ίδιος ο κ. Ταλάτ σχετικά με τη συνάντηση αυτή που δεν έγινε με τον Πρόεδρο Σεζέρ, είπε στη Milliyet τα εξής: «Εμείς δεν έχουμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Στον τουρκικό Τύπο υπήρξαν κάποια σχόλια τα οποία ξεκίνησαν απ' αυτά που ίσχυσαν μέχρι τώρα με αυτούς που ήταν πριν από μένα. Πριν εμείς να ζητήσουμε ραντεβού, το τουρκικό ΥΠΕΞ μας είπε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα προβεί σε ξεχωριστή πρόσκληση». Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προέβη και στις εξής αξιολογήσεις στη Milliyet:

    Οι Ελληνοκύπριοι δεν παρουσίασαν ακόμη στον Annan τον κατάλογο σχετικά με το τι θέλουν για να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Όλα όσα χαρακτηρίζουν ²βασικές ανησυχίες μας², είναι εκτός των παραμέτρων του Σχεδίου Annan.

    Η επίσκεψη της αμερικανικής επιτροπής στην ''ΤΔΒΚ'' ήταν ένα προωθημένο βήμα. Τώρα, περιμένουμε παρόμοια ενέργεια και από την αμερικανική Κυβέρνηση. Η Τουρκία όταν δεχθεί τους Ελληνοκύπριους στην Τελωνειακή Ένωση και καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιέσεις για να ανοίξει τους λιμένες και τους αερολιμένες της. Ανησυχούμε γι' αυτό το θέμα. Η Turkiye σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο «Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει επ' ουδενί το Νότο», γράφει ότι ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα, εξέφρασε τις ανησυχίες του όσον αφορά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και είπε:

    «Η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο. Αυτό δεν χρειάζεται συζήτηση. Μπορεί να παρεμποδιστούν οι ζημίες που ενδέχεται να επιφέρει σε μας, επειδή είναι γνωστοί εκ των προτέρων οι κίνδυνοι που φέρει το χρονοδιάγραμμα που θα ξεκινήσει στη συνέχεια μετά την υπογραφή. Το γεγονός ότι στο Πρωτόκολλο υπάρχει η διατύπωση Κυπριακή Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει αυτήν. Στην αντίθετη περίπτωση, θα τραβήξει η ίδια το δικό της σχοινί».

    Δ. Γ. ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

    [12] ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Άγκυρα, 4 Ιουνίου 2005 (12:57 UTC+2)

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυσή του και όχι μόνο, για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα και όχι μόνο ενδιαφέρουσα.

    "Η κατάσταση στην Τουρκία θα προσομοίαζε μ' αυτήν μεταξύ Συρίας και Λιβάνου εάν συνεχίζαμε την πολιτική που ακολουθούσε η Τουρκία στο Κυπριακό τα περασμένα χρόνια".

    Δ. Γ.ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

    [13] ΤΟ ΣΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    Άγκυρα, 4 Ιουνίου 2005 (12:43 UTC+2)

    Η Radikal σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Το ΣΕΑ έτοιμο για τη Θεολογική Σχολή», γράφει ότι προέκυψε έγκριση από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) όσον αφορά την πρόταση, έτσι ώστε η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη να μην αποτελέσει απειλή στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας. Τα βλέμματα έχουν στραφεί τώρα στη Σύνοδο του ΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.

    Το δημοσίευμα που υπογράφει η Χιλάλ Κιοϋλού, συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Βήμα προς βήμα για τη Θεολογική Σχολή». Στο δημοσίευμα γράφει ότι το Τ/ΥΠΕΞ πρότεινε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που παραμένει κλειστή επί 33 χρόνια, να μην θεωρηθεί ²απειλή² στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας το οποίο είναι γνωστό ως ²Μυστικό Σύνταγμα². Η τελευταία μορφή στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας θα δοθεί στη Σύνοδο του ΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.

    Η Γραμματεία του ΣΕΑ, στο σχέδιο που ετοίμασε για την εν λόγω Σύνοδο, αφαίρεσε τη Θεολογική Σχολή από τον κατάλογο ²απειλών². Πηγές του ΣΕΑ προέβησαν στην εξής αξιολόγηση: «Η Τουρκία διανύει μία μεγάλη αλλαγή. Εάν θεωρήσουμε μία Σχολή ως απειλή, δεν μπορούμε να κουνηθούμε από τη θέση μας. Στην τελευταία μορφή του Πολιτικού Εγγράφου δεν θα δείτε την Θεολογική Σχολή ως απειλή».

    Η Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ ολοκλήρωσε τις εργασίες της παίρνοντας και τις απόψεις διαφόρων Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Τ/ΥΠΕΞ και του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου.

    Στο σχέδιο της Γενικής Γραμματείας έγινε γνωστό ότι υπάρχει η εξής αξιολόγηση σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής: «Στα προηγούμενα Έγγραφα ζητούνταν η παρεμπόδιση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής και αυτό εκλαμβάνονταν ως ότι η επαναλειτουργία αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Το Πατριαρχείο Φαναρίου δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την Τουρκική Δημοκρατία. Αν το θεωρήσουμε απειλή, θα παραβλέψουμε την αλλαγή στην Τουρκία. Εγκρίνουμε την αλλαγή στην Τουρκία και την πρόταση του Τ/ΥΠΕΞ ότι πρέπει να παύσει η επαναλειτουργία της Σχολής να αποτελεί απειλή».

    Ενώ από τη μία πλευρά γίνεται αυτό το 'άνοιγμα' από τη Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ, η Κυβέρνηση άρχισε να μοιράζεται με την Ελλάδα τη φόρμουλα που ανέπτυξε για την επαναλειτουργία της Σχολής.

    Η φόρμουλα που ανέπτυξε η Κυβέρνηση για τη Θεολογική Σχολή είναι η εξής:

    Θα ληφθεί ειδική απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής που προβλέπεται να γίνει στα πλαίσια Βακουφίου και υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Βάσει της απόφασης που θα ληφθεί, λαμβανομένης υπ' όψιν της αρχής της αμοιβαιότητας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, για την επαναλειτουργία της Σχολής θα τεθεί στην Ελλάδα ο όρος για την αύξηση του αριθμού των Τούρκων διδασκάλων στο Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή.

    Η Κυβέρνηση υπό το φως των συνομιλιών που θα γίνουν στα πλαίσια του όρου αυτού, θα προβεί μαζί με τους τεχνοκράτες της Ε.Ε. σε εργασίες για το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

    Το ''Πατριαρχείο Φαναρίου'' έθεσε σε λειτουργία τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη την 1η Οκτωβρίου 1844 για την εξασφάλιση ενότητας μεταξύ των Ορθοδόξων επί θεμάτων θεολογίας και για την εκπλήρωση θρησκευτικών υποχρεώσεων. Στη Σχολή φοίτησαν περισσότεροι από 1.000 θρησκευτικοί παράγοντες υψηλού επιπέδου. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και ορισμένοι που έφθασαν μέχρι το πατριαρχικό αξίωμα.

    Δ. Γ. ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

    [14] ΤΟ ΣΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Άγκυρα, 4 Ιουνίου 2005 (12:35 UTC+2)

    Η Radikal στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το ΣΕΑ προειδοποίησε για το Πρωτόκολλο», γράφει ότι η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) προειδοποίησε την Κυβέρνηση όσον αφορά την υπογραφή του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου που θα εφαρμοσθεί για τα νέα μέλη, κατά τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ ανέφερε την εξής άποψη: «Οι Ελληνοκύπριοι θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν αμέσως την υπογραφή αυτή και να βάλουν, προβαίνοντας σε τετελεσμένο γεγονός, τα υπό Ε/Κ σημαία πλοία και τα αεροπλάνα στους τουρκικούς λιμένες και αερολιμένες. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

    Αρμόδιος είπε ότι μετά την υπογραφή θα θελήσουν [οι Ελληνοκύπριοι] να φέρουν τα πλοία τους στον λιμένα της Αττάλειας και τα αεροπλάνα τους στον αερολιμένα της Άγκυρας, Εσέμπογα και τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρισθούν τα μέτρα που θα ληφθούν.

    Το Πρωτόκολλο αναμένεται γράφει να υπογραφεί πριν τη Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε. στις 16-17 Ιουνίου και ότι το Τ/ΥΠΕΞ θα προβεί σε ανακοίνωση ότι η υπογραφή αυτή δεν θα έχει την έννοια της αναγνώρισης της ²Κυπριακής Δημοκρατίας².

    Δ. Γ. ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

    [15] ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Άγκυρα, 4 Ιουνίου 2005 (12:31 UTC+2)

    Η Hurriyet στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Γιγαντιαίο βήμα με τη γείτονα» και τον υπότιτλο «Τίθενται τα θεμέλια του αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα», γράφει ότι η Τουρκία η οποία πραγματοποίησε ένα άκρως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να αποτελέσει διάδρομο ενέργειας με την πρώτη τελετή πετρελαίου για τον πετρελαιαγωγό Μπακού Τιφλίδας Τζεϋχάν, ένα μήνα μετά την τελετή αυτή θα θεμελιώσει τον αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα, ο οποίος θα αποτελέσει τη δυτική πτέρυγα του διαδρόμου αυτού.

    Έγινε γνωστό πως οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα θεμελιώσουν τον αγωγό με τελετή που θα γίνει στα σύνορα των Υψάλων, τον προσεχή μήνα. Επίσης, έγινε γνωστό πως αρχικά έγινε σκέψη για τη συμμετοχή στην τελετή του Προέδρου της Ελλάδας κ. Παπούλια, αλλά στη συνέχεια η απόφαση άλλαξε επειδή η εν λόγω τελετή θα είναι ανοιχτή προς το λαό (sic)..

    Με την τελετή αυτή, η οποία καθορίσθηκε για τις 26 Ιουνίου και θα οριστικοποιηθεί στα πλαίσια των προγραμμάτων των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, θα αρχίσει το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς των πηγών φυσικού αερίου Κασπίας και Μέσης Ανατολής, από την Τουρκία στην Ευρώπη.

    Η γραμμή Τουρκίας Ελλάδας θα έχει μήκος 300 χιλιόμετρα και εξ' αυτών τα 209 θα βρίσκονται στην Τουρκία. Του αγωγού αυτού ο οποίος θα επεκτείνεται από το Καράτζαμπεϋ της Προύσας στην Κομοτηνή τα 17 χιλιόμετρα του τμήματος της Τουρκίας θα περνούν μέσα από τη θάλασσα του Μαρμαρά.

    Δ. Γ. ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

    [16] ΚΑΨΗΣ, ΒΡΥΖΑΣ, ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (23:46 UTC+2)

    Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Τουρκία ο διεθνής μας ποδοσφαιριστής, Μιχάλης Καψής τόνισε: «Μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη. Θέλαμε να βγούμε από την περιοχή μας, αλλά πολλές φορές δεν το καταφέραμε. Το παιχνίδι της Τετάρτης είναι διαφορετικό από το σημερινό. Παίζουμε με τους φιλάθλους μας και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τη νίκη. Εχουμε την δυνατότητα σαν ομάδα να την πετύχουμε κόντρα στην Ουκρανία. Θα έχουμε και το Ζαγοράκη και αυτός είναι ότι καλύτερο».

    Από την άλλη ο Ζήσης Βρύζας επισήμανε: «Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ο Ζαγοράκης είναι ο ηγέτης της ομάδας και είναι ότι καλύτερο που θα επιστρέψει στο παιχνίδι της Τετάρτης».

    Τέλος ο Αγγελος Χαριστέας αναφερόμενος στο ματς της εθνικής δήλωσε: «Με το σημερινό αποτέλεσμα κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση. Στο παιχνίδι της Τετάρτης πρέπει να τα δώσουμε όλα. Θέλουμε τους φιλάθλους δίπλα μας και πιστεύω ότι θα το πράξουν. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι θετικό. Με λίγη τύχη μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη. Πάντως όλα τα παιχνίδια κρίνονται σε μια κλωστή. Ο Οτο Ρεχάγκελ δίνει μεγάλη σημασία στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και στο κλίμα που επικρατεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που κατορθώσαμε ήταν πολύ σημαντικό. Ο Ρεχάγκελ αυτά που ζήτησε και μας δίδαξε την τελευταία εβδομάδα θεωρώ ότι τα πράξαμε. Πάντως ο ίδιος πίστευε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ένα γκολ. Το παιχνίδι με την Ουκρανία επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι είναι σημαντικό».

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (23:33 UTC+2)

    Για το παιχνίδι με την Τουρκία, αλλά και για το ματς με την Ουκρανία που ακολουθεί την Τετάρτη αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης στο Ινονού ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ.

    «Αν ήμασταν πιο έξυπνοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Είχαμε δύο κλασικές ευκαιρίες, για να πετύχουμε κάποιο γκολ. Κατά διαστήματα τα πήγαμε πολύ καλά. Μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη. Τα παιδιά είναι ικανοποιημένα από την ισοπαλία. Το παιχνίδι της Τετάρτης πρέπει να ανεβάσει απόδοση της εθνικής για να κερδίσουμε», τόνισε αρχικά ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Η αλλαγή έγινε για λόγους τακτικής για να δώσουμε μια άλλη προοπτική στο παιχνίδι. Ο Λάκης είχε άλλωστε και μια καλή ευκαιρία. Όταν πρέπει να παίξεις, πρέπει να παίξεις. Θεωρητικά μπορούμε να κυνηγήσουμε την πρώτη θέση. Ακόμη όλα είναι πιθανά. Εγώ ενδιαφέρομαι για την ομάδα μου και όχι για τους άλλους. Αυτό που αρχικά θέλαμε ήταν να μην πιέσει ο αντίπαλος και να βγούμε από πίσω πολλές φορές. Όμως δεν τα καταφέραμε».

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε και στην απόδοση του Μπαστούρκ. «Ξέραμε ότι ο πιο δυνατός παίκτης ήταν ο Μπαστούρκ. Είχα πει τον Γκούμα να τον παίξει από κοντά και να τον ελαττώσει. Και τα κατάφερε. Σε γενικές γραμμές η λειτουργία της ομάδας ήταν πολύ καλή. Το θετικό για την συνέχεια είναι ότι επιστρέφει την Τετάρτη ο Ζαγοράκης».

    [18] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (23:11 UTC+2)

    Πολύτιμη ισοπαλία (0-0) από την Τουρκία, στο κατάμεστο «Ινονού», πήρε η Ελλάδα. Ετσι διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του 2ου προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ και περιμένει σε τέσσερις μέρες να υποδεχθεί την Ουκρανία που παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Σημειώνεται ότι με το ίδιο σκορ (0-0) είχε λήξει και η αναμέτρηση που έγινε στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο στο αποψινό παιχνίδι οι Ελληνες έδειξαν ότι είχαν την δυνατότητα να κερδίσουν.

    Στον αγωνιστικό τομέα οι Τούρκοι από την αρχή μπήκαν δυνατά και απείλησαν την εθνική μας. Η πρώτη δύσκολη στιγμή για την εθνική μας σημειώθηκε στο 7' με τον Εμρέ που επιχείρησε δυνατό σουτ και απέκρουσε σωτήρια ο Νικοπολίδης. Δύο λεπτά αργότερα ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ, όμως η κεφαλιά του Κατσουράνη βγήκε άουτ. Μετά το 14' η απόδοση των Τούρκων έπεσε και οι διεθνείς μας κατάφεραν ισορροπήσουν το παιχνίδι. Με την συμπλήρωση του πρώτου τριανταλέπτου ο Καραγκούνης έκανε ευκαιρία, η οποία όμως δεν είχε αίσια έκβαση. Οσο περνούσε η ώρα οι Τούρκοι ήταν αγχωμένοι, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τον παιχνίδι τους. Στο 37' ο Βρύζας με κεφαλιά δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τον Ρουστού.

    Στην επανάληψη το παιχνίδι ξεκίνησε στο ίδιο μοτίβο. Οι Τούρκοι βρέθηκαν κοντά στο γκολ, όταν η κεφαλιά του Τεκέ αποκρούστηκε σωτήρια από τον Νικοπολίδη στο 49'. Μια από τις καλύτερες φάσεις για γκολ σημειώθηκε στο 54' όταν σουτ του Γιαννακόπουλου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ρουστού.. Η αγωνιστική ανωτερότητα της εθνικής μας σημειώθηκε δύο λεπτά αργότερα με τον Κατσουράνη που επιχείρησε δυνατό σουτ το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο τερματοφύλακας της Τουρκίας. Από το 62' μέχρι και το 72' η Ελλάδα στάθηκε τυχερή, όταν οι Τούρκοι βρέθηκαν κοντά σε δύο γκολ. Η πρώτη κλασική ευκαιρία σημειώθηκε στο 69' όταν ο Τουνσάι σούταρε δυνατά μέσα στη μεγάλη περιοχή και η μπάλα καταλήγει ελάχιστα άουτ. Νέα ευκαιρία για την Τουρκία σημειώθηκε και πάλι από τον Τουνσάι που έπιασε κεφαλιά από καλή θέση, αλλά η μπάλα φεύγει πάνω από τα δοκάρια του Νικοπολίδη. Μια μεγάλη ευκαιρία έχασε η Ελλάδα με τον Λάκη, όταν ο τελευταίος έγινε αποδέκτης της πάσας του Χαριστέα στο 77', αλλά έδιωξε με γροθιές ο Ρουστού. Στο 82' ο Τεκέ βρέθηκε μόνος απέναντι στον Νικοπολίδη, ο οποίος με υπερένταση αποκρούει. Στο τελευταίο πεντάλεπτο η εθνική μας πίεσε, όμως δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο γκολ. Σημειώνεται ότι στο 89' αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Μπαστούρκ. Την αναμέτρηση παρακολούθησαν 33.000 περίπου θεατές.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γερμανός Μάρκους Μερκ, που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Καραντενίζ, Μπαστούρκ, Κατσουράνη και Καραγκούνη και κόκκινη στο Μπαστούρκ.

    ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού, Τολγκά, Εμρέ (78΄ Σερκάν), Ουμίτ Οζάτ, Αβτσί (46΄ Τουντσάι), Φατίχ Τεκέ, Μπαστούρκ, Χαμίτ Αλτιντόπ, Τσισμίρ, Καραντενίζ (61΄ Νετσάτι), Τοραμάν

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Μπασινάς, Γκούμας, Καψής, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος (66΄ Λάκης), Χαριστέας, Βρύζας.

    [19] ΣΤΙΒΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (22:29 UTC+2)

    Τρεις Ελληνες αθλητές συμμετείχαν στο μίτινγκ στίβου της Κωνσταντινούπολης που διεξήχθη σήμερα. Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου κατετάγη 4ος στην σφυροβολία με 75.97μ, ο Μιχάλης Σταματόγιαννης ήταν 3ος στην σφαιροβολία με 18.99μ. και ο Θόδωρος Μουρατίδης 2ος στο μήκος με 7.71μ.

    [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (22:05 UTC+2)

    Άλλη μια ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών στο διεθνές τουρνουά που διεξάγεται στην Αμβέρσα του Βελγίου. Αυτή την φορά ηττήθηκε από τη Σερβία/Μαυροβούνιο με 29-19 (ημίχρονο 11-9), σε ένα παιχνίδι που θύμιζε αρκετά την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τυνησίας για την 5η θέση, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ηττηθεί με 37-26.

    ΕΛΛΑΔΑ: Τσιλιμπάρης, Ριγανάς, Ζαραβίνας 5, Σαμαράς 4, Μπαλωμένος 1, Κοκολοδημητράκης, Γραμματικός 1, Καφάτος, Ζιβούλοβιτς 4, Χαλκίδης 2, Αλβανός 1, Καρυπίδης 1

    ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Σίγιαν, Τζούρκοβιτς, Κόιτς 2, Βούγιν 5, Μάρκο Κριβοκάπιτς, Μίλοραντ Κριβοκάπιτς, Τσούτουρα 2, Μρβάλιεβιτς 2, Τζουγκάνοβιτς, Τόσκιτς 1, Σάριτς, Μουράτοβιτς 2, Μιλοσάβλιεβιτς 3, Καπισόντα 7, Μανόλιοβιτς 2, Νίκολιτς 1, Λάπτσεβιτς 2.

    Την Κυριακή η εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει στις 15:30 τη Δανία.

    [21] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο Ζ. ΣΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 4 Ιουνίου 2005 (21:48 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έφτασε σήμερα στο Βερολίνο όπου αναμένεται να δειπνήσει με το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για να συζητήσουν για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    [22] ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ραμάλα, 4 Ιουνίου 2005 (13:53 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα στη Ραμάλα την επ΄αόριστον αναβολή των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν στις 17 Ιουλίου, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές.

    [23] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Βαγδάτη, 4 Ιουνίου 2005 (12:14 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ ξεκίνησε την εναρκτήρια συνεδρίασή του στο Ερμπίλ, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τη διεξαγωγή των ιρακινών εκλογών.

    Στις εργασίας της συνεδρίασης βρίσκονται ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, ο σουνίτης Χάζεμ αλ Χασάνι και οι δύο κούρδοι ηγέτες Τζαλάλ Ταλαμπανί, πρόεδρος του ιρακινού κράτους, και ο Μασούντ Μπαρζανί. Απουσιάζει ο ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι.

    [24] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ:ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙΤ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Σιγκαπούρη, 4 Ιουνίου 2005 (11:20 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε σήμερα ότι το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ενθαρρύνει τις ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις μεταδίδοντας αποκεφαλισμούς ξένων ομήρων στο Ιράκ.

    "Εάν κάποιος ζούσε στη Μέση Ανατολή και παρακολουθούσε Αλ Τζαζίρα μέρα με τη μέρα, ακόμη και αν ήταν Αμερικανός, θα ξυπνούσε μια μέρα και θα αναρωτιόταν πού βρίσκεται το λάθος. Αλλά το λάθος δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ. Το λάθος βρίσκεται στους ανθρώπους που βγαίνουν στην τηλεόραση και κόβουν τα κεφάλια του κόσμου.

    Και τα τηλεοπτικά δίκτυα που τα μεταδίδουν αυτά και τα προβάλλουν και ενθουσιάζονται κάθε φορά που σημειώνεται μια τρομοκρατική ενέργεια προωθούν αυτές τις ενέργειες", τόνισε ο κ. Ραμσφελντ, όπως μεταδίδει με τηλεγράφημά του το πρακτορείο ροϊτερ.

    [25] 2 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ & 3 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Kαμπούλ, 4 Ιουνίου 2005 (09:44 UTC+2)

    Από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε και έπληξε το όχημα με το οποίο κινούνταν στην νοτιοανατολική επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν δύο μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλα τρία τραυματίσθηκαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 4 Ιουνίου, ο αμερικανικός στρατός.

    Από την έκρηξη που σημειώθηκε τραυματίσθηκε επίσης ένας Αφγανός μεταφραστής που επέβαινε στο όχημα των αμερικανών, ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε αμερικανική βάση για να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

    [26] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (18:25 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος & Στ. Νούκα 3), μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς, από το καλλιτεχνικό εργαστήρι του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα Κ. Τούμπας.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

    Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

    [27] "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2005 (18:14 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιουνίου, ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Νύχτα Μουσείων», με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία του ΥΠ.ΠΟ. αποτελεί ενέργεια που στοχεύει στην προσέλκυση κοινού, ειδικά νεώτερων ηλικιών, στα μουσεία της χώρας, όπως συνέβη και στις ανάλογες περιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε το αντίστοιχο πρόγραμμα (Γαλλία, Γερμανία). Το πρόγραμμα «Νύχτα Μουσείων» ορίζει τη λειτουργία ενός κεντρικού και δύο περιφερειακών μουσείων της χώρας πέραν του σταθερού ωραρίου λειτουργίας, με ελεύθερη είσοδο, μία φορά το μήνα. Κατά τη «Νύχτα Μουσείων», στα επιλεγόμενα μουσεία, θα λαμβάνει χώρα ένα πολιτιστικό γεγονός (συναυλία).

    Για την έναρξη του προγράμματος στις 8 Ιουνίου θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

    - Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, ώρα 21.00: Συναυλία της Ορχήστρας Moscow Virtuosi, υπό τη διεύθυνση του διαπρεπούς μαέστρου Θεόδωρου Κουρεντζή.

    - Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, Γεωργαντά 30 και Κασσαβέτη, ώρα 21.00:

    Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι με τους μουσικούς Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (τραγούδι)

    - Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, ώρα 21.00: Συναυλία του Μουσικού Συνόλου Trio Unisono, με έργα των Marcel Chyrzynski, Peter Schickele, Max Bruch, J. Gade.

    Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

    [28] 10η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Η 10η Χορωδιακή Συνάντηση Δημοτικών Σχολείων διοργανώνεται από το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου την Τρίτη 7, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο λατομείο «Αργυρό» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χορτιάτη.

    Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων να παρουσιάσουν τη χορωδιακή τους δουλειά και είναι η μοναδική παρόμοια Χορωδιακή Συνάντηση που γίνεται στην Ελλάδα. Πάνω από 600 μικροί καλλιτέχνες - χορωδοί θα παρελάσουν απ' την εξέδρα του «Αργυρού», παρουσιάζοντας προγράμματα που αποτελούνται κυρίως από ελληνικά έντεχνα και παραδοσιακά χορωδιακά τραγούδια.

    Στο τέλος της κάθε βραδιάς όλες οι χορωδίες της ημέρας τραγουδούν ένα ομαδικό κομμάτι, μια που εκτός απ΄ τη μεμονωμένη παρουσία της κάθε χορωδίας δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην συνύπαρξη και συνεργασία των χορωδιών. Αυτό εξάλλου αποτελεί και την πεμπτουσία της συνάντησης και της Μουσικής.

    Η συνάντηση, αφορά παιδικές χορωδίες των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων τόσο της Μακεδονίας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού και δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Στόχος της είναι η προβολή του χορωδιακού έργου των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και η ευκαιρία να ακούσουν και να γνωρίσουν οι μικροί χορωδοί τις άλλες χορωδίες, το έργο που επιτελείται σε άλλα σχολεία, παρουσιάζοντας συγχρόνως τη δουλειά τους.

    Η είσοδος στη συνάντηση είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 4 June 2005 - 23:18:11 UTC