Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο
  • [02] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ
  • [03] Ο Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [04] ΣΕ ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] "ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ" ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 12 ΜΙΛΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Υ.ΕΘ.Α. ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [10] ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ 2004 Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [11] Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΓΙΑ 4η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ
  • [12] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ
  • [13] ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [14] ΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ WALL STREET
  • [15] ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ISAF ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [16] ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ: ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΕΦΕΞΗΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΟΥΜΕΛΑ
  • [17] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΟΥΜΙ
  • [18] ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ
  • [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ.Α. ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ
  • [20] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΧΟΥΣΕΪΝ ΜΟΥΜΙΝ
  • [21] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
  • [22] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ
  • [23] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟN «ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2005»
  • [24] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΟΧΙ"
  • [25] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:13 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [26] ΚΙΝΑ: 67 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΡΟΧΕΣ
  • [27] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΟΤΕΓΚΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [29] ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΓΙΑ
  • [30] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [31] 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ
  • [32] 6-10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ
  • [33] ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΝΗΠΙΑ

  • [01] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (12:02 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θέλει τη συναίνεση για τις αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά όπου αυτή δεν υπάρχει είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές που είναι απαραίτητες, σε μεταρρυθμίσεις, τομές και ρήξεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη σύσκεψη που είχε με εμπειρογνώμονες για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς, επέκρινε όσους συμφωνούν ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές αλλά αναβάλλουν συνεχώς την πραγματοποίηση τους και σημείωσε πως η συμφωνία στον ΟΤΕ είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας του διαλόγου.

    Η σημερινή δημόσια διοίκηση αποτελεί έναν από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την πρόοδο της χώρας, τόνισε ο κ. Καραμανλής κι αίτημα όλων των Ελλήνων είναι η μετάβαση σε ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Δίκαιο, διαφανές, αξιόπιστο.

    Σημαντικότατο έργο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της εξυπηρέτησης των πολιτών τα ΚΕΠ, τα οποία μετεξελίσσονται σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

    "Το όραμα μας για το κράτος είναι σαφές και είναι ξεκάθαρο. Κράτος με μικρότερη παρουσία στην οικονομία με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κοινωνική του παρέμβαση", είπε και πρόσθεσε:"Ο δημόσιος τομέας όπως είναι σήμερα, διογκωμένος, σπάταλος, αντιπαραγωγικός και γραφειοκρατικός, διευρύνει τα ελλείμματα, προσθέτει νέα βάρη στους φορολογούμενους εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελεί τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα των Ελλήνων.

    Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε τομές και ρήξεις. Δεν υπάρχει άλλωστε άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε με κύριο χαρακτηριστικό το υπέρογκο έλλειμμα.

    Είναι γνωστό πως επί μήνες κάνουμε συστηματικό διάλογο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία να γίνουν με ευρεία συναίνεση. Ο ΟΤΕ είναι ένα παράδειγμα της επιτυχίας αυτού του διαλόγου, ώστε η επιχείρηση να αποκτήσει τα εφόδια για να αντέξει στον ανταγωνισμό. Θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές με τη συναίνεση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Ομως όπου δεν θα υπάρξει αυτή η συναίνεση εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε, με σύνεση, με μετριοπάθεια, με κοινωνική ευαισθησία, αλλά και με το ρεαλισμό, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που απαιτεί η νέα εποχή.

    Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς. Είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Γίνονται για να ωφεληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, γίνονται για το καλό της χώρας.

    Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ασφαλιστικό των Τραπεζών, ιδιαίτερα εκείνων που ελέγχονται από το δημόσιο τομέα, οι οποίες οφείλουν να γίνουν ανταγωνιστικές προς όφελος των πολιτών και της Οικονομίας.

    Θέλουμε το διάλογο. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Ομως δεν μπορούμε να συμφωνούμε πως χρειάζονται αλλαγές και τις αποφάσεις να τις αναβάλλουμε συνεχώς. Δεν μπορεί να φορτώνουμε βάρη στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων. Οι αλλαγές που κάνουμε δεν κατευθύνονται από δόγματα και ιδεοληψίες. Είναι οι αλλαγές που υποδεικνύει η πραγματικότητα γύρω μας. Αλλαγές που υπαγορεύει η λογική, ο κοινός νους. Αλλαγές ρεαλιστικές που δεν εντάσσονται στη σύγκρουση ιδεολογιών, αλλά στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο χθες και στο μέλλον του τόπου. Ανάμεσα στο τέλμα και το ξεπέρασμα της κρίσης. Ανάμεσα στα οργανωμένα συμφέροντα των λίγων και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Στόχος μας είναι να μειώσουμε δραστικά τα κρατικά ελλείμματα. Να δημιουργήσουμε μια οικονομία ανταγωνιστική που να αναπτύσσεται δυναμικά. Με τη συνεργασία του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, με μοχλό την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων, με γνώμονα μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους Ελληνες. Και στο στόχο αυτό δεν χωρούν συμβιβασμοί".

    [02] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ

    ’μστερνταμ, 2 Ιουνίου 2005 (06:59 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, δήλωσε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάλεσε τις άλλες χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης της συνταγματικής συνθήκης.

    Οι Ολλανδοί απέρριψαν με ποσοστό 61,6% την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη στο δημοψήφισμα που έγινε την Τετάρτη. Υπέρ της συνταγματικής συνθήκης ψήφισε το 38,4%, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 62,8 %.

    [03] Ο Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (13:57 UTC+2)

    Την καταδίκη της κυβέρνησης για την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη τα ξημερώματα στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος. «Η κυβέρνηση δηλώνει πως καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια αυτή πράξη. Οι θεσμοί δεν τρομοκρατούνται, δεν πτοούνται και δεν επηρεάζονται από τέτοιες αποτρόπαιες και άνανδρες ενέργειες» είπε ο Ρουσόπουλος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΣΕ ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    ’γκυρα, 2 Ιουνίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντικατέστησε τους υπουργούς Επικρατείας Γκλουντάλ Ακσίτ, Δημοσίων Έργων Ζεκί Εργκεζέν και Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων Σαμί Γκουτσλού από τους Νιμέτ Τσουμπουκτσού, Φαρούκ Ναφίζ Οζάκ και Μεχντί Εκέρ αντίστοιχα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος ζήτησε τις παραιτήσεις των τριών υπουργών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που τον οδήγησαν στον μίνι αυτό ανασχηματισμό.

    Αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι νέοι υπουργοί έχουν αναλάβει ήδη καθήκοντα και πως τις αλλαγές ενέκρινε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. «Από σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

    Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε παράλληλα ότι ο δημοσιογράφος Ακίφ Μπεκί- έως σήμερα επικεφαλής του γραφείου ’γκυρας του τηλεοπτικού σταθμού "Kanal 7"- διορίστηκε εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Μπεκί θα συνοδεύσει τον κ. Ερντογάν και στην επικείμενη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (21:02 UTC+2)

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ, Γιώργο Μαστοράκο, το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ και το Δήμαρχο ’νω Λιοσίων, Νίκο Παπαδήμα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    Αμέσως μετά απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:

    «Αντικείμενο της απογευματινής μας συνάντησης ήταν βεβαίως το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου μαζευτήκαμε εδώ πέρα για να ανταλλάξουμε απόψεις και για να προτείνουμε κάποιες λύσεις στο θέμα. Η κουβέντα όπως ξέρετε θα συνεχιστεί και αύριο και στο Δημοτικό Συμβούλιο των ’νω Λιοσίων και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Δυτικής Αττικής. Θέλω για άλλη μια φορά να επαναλάβω, ότι αντιλαμβάνομαι και σέβομαι απολύτως τις ευαισθησίες των πολιτών της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα των δημοτών των ’νω Λιοσίων, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν προσφέρει πολλά. Αυτό το οποίο σήμερα αναζητούμε είναι μια προσωρινή διέξοδος αλλά ταυτόχρονα τη μόνη και οριστική λύση του προβλήματος, έτσι ώστε τέτοιου είδους θέματα να μην μας ξαναπασχολήσουν».

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:57 UTC+2)

    «Η θέση της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν έχει μεταβληθεί, ενώ καμία χώρα στην Ε.Ε. δεν έχει θέσει θέμα αναθεώρησης της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Ολλανδία και Γαλλία δε θα πρέπει να ανακόψουν τη διεύρυνση με την Τουρκία, αλλά και τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος στις υπόλοιπες χώρες.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε πως θα πρέπει να ερμηνευτούν τα μηνύματα από τα δημοψηφίσματα και μετά τη λήξη της διαδικασίας επικύρωσης, τον Οκτώβριο του 2006, το συμβούλιο Κορυφής να επανεξετάσει την κατάσταση.

    Για το Κυπριακό είπε, ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για επανέναρξη των συνομιλιών, και απέκλεισε κατηγορηματικά την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εκτός από τα δημοψηφίσματα η διαπραγμάτευση ήταν ήδη πολύ βεβαρημένη και δύσκολη λόγω της πρόσφατης διεύρυνσης.

    Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του κ. Μολυβιάτη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έχει ως εξής:

    Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη. Είμαι σίγουρη ότι οι ερωτήσεις σας προς τον κ. Υπουργό θα είναι πολλές και θα προσπαθήσουμε ν' απαντήσουμε στα χρονικά περιθώρια μιας ώρας ως μάξιμουμ, όσο το δυνατό περισσότερο. Θα υπάρξει επίσης η δυνατότητα το τελευταίο τέταρτο της ώρας ν' απαντηθούν ομοειδείς ερωτήσεις περισσότερες από μία, αλλά ίδιου περίπου αντικειμένου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές και Έλληνες συνάδελφοι να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.

    Εκ μέρους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών, όπως και τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών τον κ. Κουμουτσάκο, που είναι σήμερα μαζί μας.

    Κύριε Υπουργέ, ο λόγος σε εσάς.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε σήμερα στο γεύμα αυτό της Ενώσεώς σας, μια Ένωση η οποία έχει μια παλιά, μακρά και ιστορική παρουσία στο χώρο της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

    Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εκλεκτούς συνδαιτυμόνες οι οποίοι σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους και θα μας βομβαρδίσουν και με τις ερωτήσεις τους βεβαίως.

    Θα ήθελα να μου επιτρέψετε για πολύ λίγα λεπτά να κάνω μερικές σύντομες εισαγωγικές παρατηρήσεις.

    Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι κατά τη γνώμη μου η σημερινή εποχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς υπερβολή ως η χρυσή εποχή της ελληνικής διπλωματίας. Το λέω αυτό διότι τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, υπάρχει μια ευρύτατη συναίνεση για τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής, δηλαδή για το βασικό διεθνή προσανατολισμό της χώρας μας.

    Αυτό σήμερα μπορεί να μοιάζει δεδομένο και αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν ήταν πάντα έτσι. Η χώρα μας έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά με διχασμούς και με αντιπαλότητες αυτόν ακριβώς τον στόχο του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας μας. Η σημερινή πραγματικότητα είναι ευτυχώς διαφορετική.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που εκφράζουν και εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι οριστικά μια ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα η οποία συμμετέχει ενεργά και σε όλους σχεδόν τους μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζει την εξωτερική της πολιτική και τη διεθνή της πορεία σε βασικές αρχές και αξίες όπως είναι η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ισότιμη συνεργασία μεταξύ χωρών και λαών.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κριτική για ορισμένους χειρισμούς στο τακτικό επίπεδο της εκάστοτε Κυβέρνησης. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες, επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και βεβαίως και κριτική. Αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αλλά μπορεί ακόμη να είναι και χρήσιμο, διότι κάθε θεμελιωμένη και καλόπιστη κριτική, βοηθάει πιστεύω την εκάστοτε Κυβέρνηση και να διορθώνει ενδεχομένως λάθη της, αλλά ίσως να τη βοηθάει και μέσα στα πλαίσια μιας διεθνούς διαπραγμάτευσης.

    Για να είμαι λίγο πιο συγκεκριμένος θα ήθελα να πω ότι αυτοί οι μεγάλοι στόχοι πάνω στους οποίους υπάρχει η συναίνεση, είναι η ενίσχυση και η συμμετοχή μας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο.

    Κοινός μας στόχος είναι -κοινός στόχος εννοώ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας- η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, άλλος κοινός στόχος είναι η επιδίωξη και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης βασικός κοινός στόχος μας είναι η εμπέδωση της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και η υποστήριξη της χώρας μας προς όλες τις χώρες της περιοχής για τη σταδιακή τους ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Αυτά ήθελα να τονίσω προκαταρτικά, ως βασικά θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι με τις ερωτήσεις που θα μου κάνετε, θα δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικότερα για όποιο άλλο θέμα σας ενδιαφέρει.

    Πριν κλείσω, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνησή μας από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την ευθύνη της εξουσίας, κλήθηκε ν' αντιμετωπίσει σοβαρότατα εκκρεμή προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν έχω παρά να υπενθυμίσω και πάλι το Κυπριακό, τη διεθνή διάσταση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, την τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και επίσης την αναβίωση του θέματος του ονόματος των Σκοπίων.

    Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι η Κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα και πιστεύω και με αποτελεσματικότητα στα θέματα αυτά, τα οποία είχε ν' αντιμετωπίσει.

    Είμαι στη διάθεσή σας για όποια ερώτηση θα θέλατε να μου κάνετε. Ευχαριστώ πολύ.

    Ν. ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ ήθελα να ρωτήσω για το δημοψήφισμα, ένα σχόλιό σας για το αποτέλεσμα και επίσης που βλέπετε να πάει η διεύρυνση μετά από αυτό το δεύτερο ΟΧΙ. Ευχαριστώ.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Ασφαλώς τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και της Γαλλίας και της Ολλανδίας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Όλοι μας πρέπει να σκύψουμε πάνω στη μελέτη και στην ερμηνεία των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι λαοί οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτά τα δημοψηφίσματα και προς τις χώρες τους αλλά και ευρύτερα προς την Ευρώπη.

    Νομίζω όμως ότι τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων δεν πρέπει να ανακόψουν τη διαδικασία της κυρώσεως του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί και όταν θα έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία να γίνει αυτό που ήδη προβλέπεται, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο του 2006, να συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -εφόσον 20 χώρες έχουν ψηφίσει το Σύνταγμα και μια ή δυο ή τρεις ή παραπάνω έχουν προβλήματα- να επανεξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει για το τι θα συμβεί.

    Μέχρι τότε βεβαίως υπάρχουν σχόλια, υπάρχουν αναλύσεις, υπάρχουν μελέτες δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω εγώ αυτά, δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος μου, αλλά νομίζω ότι μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να περιμένουμε με κάποια υπομονή ίσως την επανεξέταση αυτών των θεμάτων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Βεβαίως ήδη στις 16 και 17 του μηνός υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ασφαλώς θα ενσκήψει πάνω στα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

    Με ρωτήσατε επίσης και για τη διεύρυνση. Πιστεύω ότι η διεύρυνση πρέπει να συνεχιστεί, όπως έχει προγραμματιστεί. Μιλάμε πρώτον για τις δυο χώρες που έχουν ήδη υπογράψει Συνθήκη εντάξεως, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και η πεποίθησή μας και η θέση μας είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η πορεία προς την ολοκλήρωση της ένταξης των δυο αυτών χωρών και εμείς ως Ελλάδα υποστηρίζουμε θερμά την πορεία και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ολοκλήρωση της ένταξής τους.

    Αφορά βεβαίως και την Τουρκία το ερώτημά σας, υποθέτω. Είναι γεγονός ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου. Στα συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου περιγράφονται λεπτομερώς και σαφώς οι όροι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς επίσης αναφέρεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    Ουδείς έχει ζητήσει την τροποποίηση ή την ανατροπή αυτών των αποφάσεων. Συνεπώς η θέση μας είναι ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη ακριβώς όπως περιγράφονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια στις αποφάσεις της 17ης Δεκεμβρίου.

    Όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδας γενικώς απέναντι στην Τουρκία και στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, οι θέσεις αυτές της Ελλάδας ουδόλως φυσικά επηρεάζονται ή αλλάζουν από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Ευχαριστώ πολύ.

    Γ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Μιλήσατε στην αρχή για την χρυσή εποχή της ελληνικής διπλωματίας και για κριτική η οποία είναι θεμελιωμένη και καλόπιστη και που πρέπει να υπάρχει. Ωστόσο θυμάμαι δύο τουλάχιστον περιστατικά, ένα πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν η εποχή του Μπούργκενστοκ και των διαπραγματεύσεων, είχατε δεχθεί την κατηγορία, τη μομφή, ότι πήγατε χωρίς βούληση να διαπραγματευθείτε και ότι κάνατε τουρισμό.

    Ίδια περίπου μομφή δεχθήκατε και πριν από δύο μήνες, όταν είχατε επισκεφθεί την ’γκυρα, επειδή δεν διακόψατε όπως σας είχε ζητηθεί από ορισμένες πλευρές στην Αθήνα την επίσκεψή σας εκεί, εξαιτίας του επεισοδίου στα Ίμια.

    Θα ήθελα το σχόλιό σας και βεβαίως με την ευκαιρία, έχουμε κάποια εξέλιξη σ' αυτούς τους δύο μήνες, όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν αποφασιστεί εκεί; Μεταξύ άλλων της απευθείας τηλεφωνικής γραμμής σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των αεροπλάνων στο Αιγαίο;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όσον αφορά τον τουρισμό στο Μπούργκενστοκ, όσοι από εσάς ήσασταν μαζί μας την εποχή εκείνη, ίσως θα συμφωνήσετε ότι μάλλον ακατάλληλο μέρος για τουρισμό είναι το Μπούργκνεστοκ. Σας θυμίζω τα δύο μέτρα χιόνι, την ομίχλη που δεν έβλεπες πέρα απ' τη μύτη σου και τα αστυνομικά σκυλιά που μας παρακολουθούσαν παντού. Αυτά με όλη μου την ευγνωμοσύνη προς τη φιλοξενία της ελβετικής κυβερνήσεως.

    Για να σοβαρευτούμε. Στο Μπούργκενστοκ, η μόλις τότε εκλεγείσα κυβέρνηση παρέσχε την πολύτιμη επιτρέψτε μου να πω και αποτελεσματική συμπαράστασή της προς την Κύπρο, σε μια απ' τις πιο κρίσιμες καμπές της ιστορίας της Κύπρου. Η δουλειά της αντιπολιτεύσεως είναι βέβαια να αντιπολιτεύεται και αυτό το καταλαβαίνω απολύτως, αλλά νομίζω ότι η αντιπολίτευση πρέπει να ασκείται με κάποιο ελάχιστο όριο σοβαρότητας, για να μπορεί να έχει αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

    Ως προς το ταξίδι μου εις την ’γκυρα, πιστεύω ότι αυτή ήταν μια, επιτρέψτε μου να πω, επιτυχής επίσκεψη. Συνέβαλε και αυτή, ήταν ακόμα ένα βήμα προς τη βελτίωση, τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της βελτιώσεως των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ως προς το επεισόδιο που συνέβη κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς μου στην ’γκυρα, νομίζω ότι θα ήταν πολύ μεγάλο σφάλμα να διακόψω την επίσκεψή μου εξ αφορμής αυτού του επεισοδίου. Αντιθέτως, με την παραμονή μου εις την ’γκυρα νομίζω βοηθήθηκε η αντιμετώπιση αυτού του επεισοδίου, κατά τρόπο ο οποίος δεν έθιξε τα συμφέροντά μας, αλλά απέτρεψε και την μετατροπή αυτού του επεισοδίου σε μια βαθύτερη κρίση.

    Για το τρίτο σημείο που με ρωτήσατε, την εγκατάσταση συγκεκριμένα της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των αρχηγείων της Λαρίσης και του Εσκι-Σεχίρ, η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας

    Κ. ΓΚΡΟΜΑΝ: Κύριε Υπουργέ, μία ερώτηση σε συνέχεια της προηγούμενης, που αφορά βέβαια την Κύπρο. Βλέπετε κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία που αρχίζει διαπραγματεύσεις η Τουρκία ή μετά; Και δεδομένου ότι υπάρχουν φωνές που μιλούν ότι θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω των δύο δημοψηφισμάτων, των δύο «όχι» στις δύο χώρες, βλέπετε ίσως μία πιθανή καθυστέρηση και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού ως επίπτωση αυτής της εξέλιξης;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Δε νομίζω ότι η 3η Οκτωβρίου έχει οποιαδήποτε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της ενδεχόμενης επανενάρξεως της διαδικασίας αναζητήσεως λύσεως για το Κυπριακό. Και ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι πώς τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων μπορούν να έχουν κάποια επιρροή, κάποια επίδραση στην εξέλιξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ως προς την ουσία της ερωτήσεώς σας, όπως ίσως γνωρίζετε, σταθερός στόχος και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, και της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι η επανένωση της Κύπρου με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και όπως είπα και πριν και των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και των αρχών και αξιών της Ευρώπης, αφού η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

    Αυτά δεν είναι μια θεωρητική δήλωση. Εργαζόμεθα συστηματικά και μεθοδικά για την επανέναρξη της διαδικασίας. Όπως θα γνωρίζετε ίσως, προ λίγων ημερών πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη προκαταρκτικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Κυβερνήσεως και της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, διαβουλεύσεις για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είχε συνεργαστεί στενότατα και με την κυπριακή πλευρά και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά το πέρας αυτών των διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη, ακολούθησε η επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραμματέως εις την Κύπρο, του κ. Πρέντεργκαστ, ο οποίος σήμερα το βράδυ νομίζω φτάνει στην Αθήνα και στη συνέχεια θα πάει στην ’γκυρα.

    Η προσπάθεια η δική μας τουλάχιστον είναι να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας, που να εγγυώνται στο μέτρο του δυνατού την επιτυχή έκβαση της νέας διαδικασίας. Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει και κανείς δεν θα μπορούσε να αντέξει μια νέα αποτυχία. Φροντίδα μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, το πλαίσιο εκείνο, που θα μας εγγυηθεί όπως είπα στο μέτρο του δυνατού, ότι η νέα διαδικασία θα έχει και ένα ευτυχές αποτέλεσμα.

    Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Κύριε Υπουργέ καλησπέρα. Ήθελα να επανέλθω στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην πορεία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της Τουρκίας. Μας επαναλάβατε την ελληνική θέση, η οποία ασφαλώς δεν μεταβάλλεται και μας είπατε επίσης ότι από καμία πλευρά δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης της απόφασης της 17ης Δεκεμβρίου, για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά όμως είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα διογκούμενο ρεύμα αντιτουρκισμού στην Ευρώπη, καταγράφηκε στο γαλλικό δημοψήφισμα και καταγράφηκε και στο ολλανδικό δημοψήφισμα. Γνωρίζετε ασφαλώς τους προβληματισμούς στη Γερμανία ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν πρόωρα. Εκείνο που θέλω να σας ρωτήσω είναι εάν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η Τουρκία στην περίπτωση που αισθανθεί ότι η Ευρώπη της κλείνει τελικώς την πόρτα, καθιστά σχεδόν αδύνατη, απραγματοποίητη την επιθυμία της να ενταχθεί στην Ένωση, θεωρείτε ότι είναι πιθανόν να αντιδράσει με εξαγωγή έντασης στη δική μας περιοχή;

    Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο που συναρτάται με το πρώτο, είναι εάν εκτιμάτε ότι έχει έρθει η στιγμή για να αρχίσει η ελληνική διπλωματία να εκπονεί ενδεχομένως και εναλλακτικά σενάρια επίλυσης των ελληνοτουρκικών, στην περίπτωση δηλαδή δεν ολοκληρωθεί, δεν ευοδωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Κάνατε μία σειρά από επανειλημμένες υποθέσεις και με πάρα πολλά «εάν». Εγώ κ. Ποδηματά αναφέρθηκα σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είπα δηλαδή ότι η πορεία της Τουρκίας έχει καθοριστεί από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ζητήσει την μετατροπή των αποφάσεων αυτών. Επομένως ισχύουν. Αυτό είπα εγώ.

    Το τι σκέφτεται η κοινή γνώμη στην Ευρώπη, το ποιες διαθέσεις υπάρχουν υπέρ ή κατά της Τουρκίας, το τι πρόκειται ή ίσως πιθανολογείται ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, νομίζω ότι δεν ανήκει σε εμένα να κάνω τέτοιου είδους σχολιασμούς, επάνω σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

    ’λλωστε, είναι γνωστό ότι οι τελικές αποφάσεις για την Τουρκία δεν θα ληφθούν πολύ σύντομα. Η πορεία της Τουρκίας, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι θα είναι μακροχρόνιες. Θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια. Τουλάχιστον 10. Αυτό είναι δεδομένο. Και νομίζω ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσει κανείς σήμερα ποιό θα είναι το πολιτικό κλίμα, το πολιτικό περιβάλλον που θα επικρατεί στην Ευρώπη μετά 10 χρόνια από σήμερα. Σήμερα υπάρχει μία α' περιγραφή, μία β' περιγραφή. Μετά 10 χρόνια όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει και να εγγυηθεί ότι θα είναι το ίδιο πολιτικό περιβάλλον.

    ΤΟΠΑΛΟΒΑ: Πρώτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη της ένταξης της Βουλγαρίας, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν και άλλες γνώμες. Για παράδειγμα ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε ότι από εδώ και πέρα για κάθε διεύρυνση της Ένωσης θα χρειαστεί δημοψήφισμα. Και πολλοί βουλευτές στην Γερμανία εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να παγώσει η διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μέχρι να βρεθεί λύση για το Ευρωσύνταγμα.

    Θα ήθελα να σχολιάσετε αυτές τις απόψεις. Και επίσης, να σας ρωτήσω, μήπως οι δυο χώρες χρειάζονται μια πιο ενεργητική υποστήριξη; Μήπως θα είναι καλό σημάδι αν η ελληνική βουλή πρώτη επικυρώσει τα συμβούλια ένταξης; Ξέρω ότι το κοινοβούλιο είναι ανεξάρτητος θεσμός, αλλά μήπως έχετε περισσότερες πληροφορίες;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ήδη υπογράψει τη συνθήκη εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που γίνεται τώρα είναι η μετάφραση, κάποια τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση των συνθηκών χιλιάδων σελίδων, στις διάφορες γλώσσες. Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει το μεταφρασμένο κείμενο, για να αρχίσει πολύ γρήγορα τη διαδικασία της κυρώσεως της συνθήκης εντάξεως και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας απ' το ελληνικό κοινοβούλιο. Εάν δεν το έχει πράξει ακόμα η κυβέρνηση, είναι διότι ακόμα βρίσκεται υπό επεξεργασία. Μεταφράζεται δηλαδή το κείμενο αυτό στην ελληνική γλώσσα απ' τις αρμόδιες μεταφραστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

    Μιλήσατε για υποστήριξη της Ελλάδος. Όπως είπα και πριν στις εισαγωγικές μου παρατηρήσεις, σταθερή και διακομματική πολιτική της Ελλάδος, είναι η υποστήριξη της εντάξεως, σταδιακά βέβαια, όλων των χωρών της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση και θα έλεγα αποτελεί και όραμά μας, διότι πιστεύουμε και θέλουμε και προσπαθούμε, να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε μια γειτονιά, σε μια περιοχή, όπως είναι η υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή σε μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας.

    Αυτό θέλουμε να γίνει στα Βαλκάνια και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε, διότι πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν τα Βαλκάνια να αφήσουν πίσω τους αυτό το οδυνηρό παρελθόν. Είχαν και καλό παρελθόν τα Βαλκάνια, αλλά είχαν όπως ξέρουμε όλοι και πολύ οδυνηρές εμπειρίες απ' το παρελθόν τους.

    Όπως άλλωστε είχε και η Ευρώπη, διότι εγώ δεν δέχομαι αυτό τον χαρακτηρισμό για τα Βαλκάνια, λες και η Ευρώπη ήταν μία ήπειρος αγγέλων και ειρήνης, ενώ επί 8 αιώνες είναι γνωστό ότι η Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι όχι μόνο αλληλοσφάζονταν, αλλά παρέσυραν και τον υπόλοιπο κόσμο εις αυτούς τους καταστρεπτικούς πολέμους. Και κατηγορούνται μόνο τα Βαλκάνια.

    Και τα Βαλκάνια είχαν την ίδια πορεία με την Ευρώπη. Την Ευρώπη των αιώνων, των συγκρούσεων, της αιματοχυσίας και των αντιπαραθέσεων. Η Ευρώπη άλλαξε μέσα σε 50 χρόνια. Το άφησε πίσω της αυτό το παρελθόν. Αυτό θέλουμε να γίνει και για τα Βαλκάνια. Και γι' αυτό στηρίζουμε και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και την Τουρκία και όλες τις άλλες γειτονικές μας χώρες, να μπουν σ' αυτό το δρόμο που επιτέλους θα φέρει και στην περιοχή μας και την ειρήνη και τη δημοκρατία και την ευημερία και την ασφάλεια.

    Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση Σημίτη είχε χαράξει μια στρατηγική σύμφωνα με την οποία αξιοποιώντας τη συγκυρία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, μεθόδευε την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς θέτοντας και ένα χρονοδιάγραμμα τον Δεκέμβριο του 2004. Η δική σας κυβέρνηση θεώρησε αυτό το χρονοδιάγραμμα ανελαστικό και δεν ακολούθησε αυτή τη λογική.

    Θέλω να ρωτήσω, τώρα που η συγκυρία και το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυσμενές για την προοπτική της Τουρκίας, για τους λόγους που ανέφερε η κα Ποδηματά, δηλαδή για την ερμηνεία του μηνύματος όπως είπατε εσείς των Ολλανδών και των Γάλλων και ενόψει των γερμανικών εκλογών.

    Σήμερα λοιπόν εσείς, έχετε στις προτεραιότητές σας την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς; Και πώς σκέφτεστε να το μεθοδεύσετε σε αυτή τη συγκυρία;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, τον Δεκέμβριο του 1999, στις αποφάσεις του Ελσίνκι, αναφέρεται επί λέξει ότι «οι μεθοριακές διενέξεις και τα συναφή θέματα, θα πρέπει να λυθούν με τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή κυρίως με διαπραγματεύσεις» και ότι τον Δεκέμβριο του 2004 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξέταζε την κατάσταση, για να αποφασισθεί αν θα παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή όχι.

    Κατά τη γνώμη μου δεν επρόκειτο περί προθεσμίας και μάλιστα ανατρεπτικής προθεσμίας. Επρόκειτο περί μιας ημερομηνίας στην οποίαν θα εγίνετο η επανεξέταση της εξελίξεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εάν όμως η προηγούμενη Κυβέρνηση πίστευε ότι επρόκειτο περί προθεσμίας, προθεσμίας μάλιστα χρήσιμης για την ελληνική πλευρά τότε διερωτώμαι και εγώ γιατί δεν έγινε τίποτα για να αξιοποιηθεί αυτή η προθεσμία.

    Από το 1999 μέχρι τον Μάρτιο του 2004, η προθεσμία αυτή παρήλθε άπρακτη, επί 4,5 χρόνια. Δε νομίζω ότι είναι λογικό να εγκαλούμεθα εμείς, γιατί δεν κάναμε σε 10 μήνες αυτό που δεν έγινε τα προηγούμενα 4 χρόνια.

    Η προσπάθεια της βελτιώσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι συνεχής, τα προβλήματα, όποια προβλήματα, ή το ένα πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις μας είναι παλιά, πάνε τουλάχιστον 30 χρόνια πίσω, να μην πω και περισσότερα, και νομίζω δεν λύνονται γιατί προφανώς είναι δύσκολα και γι αυτό δεν λύνονται, και νομίζω ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της αντιμετωπίσεως αυτών των εκκρεμοτήτων και της βελτιώσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα υπήρξαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού και δικές σας με την αμερικανική ηγεσία. Σ' αυτές αναφέρεστε σε μια νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ακούμε πως στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα υπάρξει και η διοργάνωση ενός Συνεδρίου εδώ στην Ελλάδα, με σκοπό τη συζήτηση του εκδημοκρατισμού σειράς χωρών που βρίσκονται είτε στο υπογάστριο της Ρωσίας είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με τον τρόπο εκδημοκρατισμού που επιχειρούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και αν όχι, γιατί προχωρούμε σε αυτό το Συνέδριο.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Κατά τη δεύτερη συνάντηση του Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Μπους, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και επανελήφθη, διότι δεν ελέχθη για πρώτη φορά, η πεποίθηση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί πλέον και βρίσκονται σε μια σχέση στρατηγικής συνεργασίας.

    Ακούω πάρα πολλά ερωτήματα, τι σημαίνει αυτή η σχέση. Λες και δεν υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν στρατηγική συνεργασία και για πρώτη φορά υπάρχει αυτό το φαινόμενο της στρατηγικής συνεργασίας και διερωτώνται πολλοί τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Αλλά εφ' όσον υπάρχουν απορίες εγώ θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

    Πιστεύω ότι από μεν αμερικανικής πλευράς, αυτός ο χαρακτηρισμός δείχνει ότι η αμερικανική πλευρά αλλά όχι μόνο αυτή, και πολλές άλλες χώρες, και διεθνείς Οργανισμοί, αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Αυτό για μένα σημαίνει στρατηγική σχέση. Αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδος.

    Από δε ελληνικής πλευράς, για μένα στρατηγική σχέση σημαίνει αξιοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας αυτού του αναβαθμισμένου ρόλου της, των πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας, ιδιαίτερα στην περιοχή της, των πλεονεκτημάτων των οικονομικών, πολιτικών, γεωστρατηγικών, αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων και προς όφελος της ιδίας αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής μας.

    Πώς πραγματοποιείται στην πράξη αυτή η στρατηγική συνεργασία; Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω μόνο: Στην πράξη υπάρχει εφαρμογή της συνεργασίας εκεί όπου έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις. Ένα κοινό συμφέρον και μια κοινή επιδίωξη, πιστεύω, και της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η εμπέδωση της σταθερότητας και της προόδου στην ευρύτερη περιοχή μας και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

    Ως προς το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, υπάρχει πράγματι μια σκέψη, σε αρχικό ακόμα στάδιο σε μας, στην κυβέρνησή μας, να διοργανωθεί από την Ελλάδα μια Διεθνής Διάσκεψη. Αντικείμενο της Διασκέψεως αυτής, δεν είναι όπως είπατε μόνο η προώθηση της δημοκρατίας στην περιοχή, αντικείμενο της Διασκέψεως αυτής θα είναι, εφ' όσον συμφωνήσουν και όλοι οι άλλοι στην ημερησία διάταξη, και πολλά άλλα πράγματα.

    Η οικονομική συνεργασία, η πολιτισμική συνεργασία. Δεν είναι μόνο η δημοκρατία, άλλωστε η δημοκρατία δεν επιβάλλεται από κανέναν ούτε μπορεί κανείς να υποδείξει σε κάποια άλλη χώρα πώς θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις της.

    Βρίσκεται στο αρχικό ακόμα στάδιο σχεδιασμού αυτή η ιδέα της οργανώσεως μιας Διεθνούς Διασκέψεως στην περιοχή μας και πρέπει να σας πω ότι οι πρώτες αντιδράσεις που είχαμε από ορισμένες χώρες με τις οποίες το συζητήσαμε, ήταν θετικότατες και μας ελέχθη ότι η Ελλάδα είναι ίσως η πιο κατάλληλη χώρα στην περιοχή για να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Διότι είναι μια χώρα η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την πάροδο του χρόνου θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την Διάσκεψη, που θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα και για τη χώρα μας και για την περιοχή μας.

    Δεν ξέρω αν θα το καταφέρουμε, είμαστε ακόμα όπως σας είπα, στο προκαταρκτικό στάδιο.

    Μ. ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Υπουργέ, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δηλώσατε ότι παρατηρήθηκε μια ευρεία συναίνεση στις στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής μας πολιτικής. Στρατηγική επιλογή είναι και η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν διαπιστώσατε πράγματι ευρεία συναίνεση και ως προς αυτή τη στρατηγική επιλογή μετά τη συνεδρίαση και επίσης εάν συνάδει με τη στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ το γεγονός ότι χθες-προχθές στα κατεχόμενα, ομάδα Αμερικανών μελών του Κογκρέσου, κατηγόρησαν ευθέως και ανοιχτά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι ουσιαστικά δεν θέλει επανένωση της νήσου, ούτε καν επίλυση του Κυπριακού.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Είπα και πριν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή. Αυτή είναι η μεγάλη στρατηγική επιλογή μας και πάνω σ' αυτή είναι βέβαιο ότι υπάρχει όχι μόνο συναίνεση αλλά και συμφωνία πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν πάνω απ' το 90% του ελληνικού λαού.

    Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτό όμως, ουδόλως μας εμποδίζει να αναπτύσσουμε σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με τις άλλες χώρες του κόσμου. Βεβαίως με τις ΗΠΑ, αλλά αναπτύσσουμε σχέσεις και με τη Ρωσία. Μπορώ να σας πω ότι εγώ έχω πρόσκληση από τον ομόλογό μου, τον κ. Λαβρώφ, να επισκεφθώ τη Μόσχα στις 7 και 8 Ιουλίου.

    Η συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει το να καλλιεργεί και να αναπτύσσει τις σχέσεις με όλες τις άλλες χώρες του κόσμου. Αλλά εγώ θα προχωρήσω και παραπέρα. Πιστεύω ότι όχι μόνο τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όχι μόνο συμφέρον αλλά και σκοπό και πολιτική να συνεργάζεται στενότατα με όλες τις χώρες. Υπάρχει μια στρατηγική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η Ρωσία θεωρείται κοινωνικός εταίρος του ΝΑΤΟ σήμερα. Λοιπόν, δε βλέπω γιατί εκπλήσσει αυτό το πράγμα. Βεβαίως υπήρχαν τρεις βουλευτές Αμερικανοί οι οποίοι έκαναν αυτό που έκαναν στην Κύπρο, εγώ δεν βλέπω σε τι επηρεάζει αυτό τις σχέσεις είτε της Ελλάδας είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, αρκεί να σας υπενθυμίσω όμως ότι την ίδια ακριβώς στιγμή ήταν άλλοι 10 Αμερικανοί βουλευτές στη Λευκωσία, οι οποίοι επαίνεσαν την πολιτική του κ. Παπαδόπουλου.

    Δε νομίζω ότι αυτά τα συμβάντα, αυτές οι περιπτώσεις, μπορεί να έχουν ευρύτερη επιρροή στις στρατηγικές σχέσεις των χωρών.

    Κ. ΑΔΑΜ: Τα τρέχοντα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. το μεγάλο και ανοιχτό θέμα του προϋπολογισμού 2007 - 2013 το οποίο μας καίει ιδιαιτέρως για γνωστούς λόγους εντός και εκτός αιθούσης, το δεύτερο εάν έχετε υπόψη σας ή το βλέπετε να έρχεται στην υπό διαμόρφωση γενική θέση της Ένωσης για τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία να επανέρχεται κάπως δριμύτερα η άποψη για την ειδική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

    Ένα τρίτο, όπως έχουν έρθει έτσι τα πράγματα το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς θα υπογραφεί, ή θα πρέπει να περιμένουμε και το δεύτερο μισό και ουσιαστικό του σκέλος, κάπως ν' αρχίσει η διαδικασία για κύρωση και εφαρμογή.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Η υπόθεση των λεγόμενων δημοσιονομικών προοπτικών, δηλαδή του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία, το Β' ΚΠΣ, όπως θέλετε πείτε το, είναι πράγματι πολύ βεβαρημένη και ήδη πολύ δύσκολη. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι προσετέθησαν δέκα νέες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέκα νέες χώρες, με πολύ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και με πολύ πιο αδύναμες οικονομίες.

    Από την άλλη πλευρά υπάρχει η οικονομική δυσπραγία -να μην πω άλλη λέξη- σε ορισμένες από τις χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στον κορβανά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει όχι μόνο αυτό που είπατε, τα αποτελέσματα των δυο δημοψηφισμάτων, υπάρχει και το γεγονός των εκλογών στη Γερμανία και όλα αυτά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη μια διαπραγμάτευση η οποία ήταν ήδη δύσκολη.

    Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Διαμορφώνουμε συμμαχίες με τις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν παράλληλα ή ίδια συμφέροντα και επιδιώξεις με εμάς, είναι όμως αβέβαιη η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης. Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία επιδιώκει να λύσει το θέμα προς της λήξεώς της, εντός δηλαδή του τρέχοντος μηνός, εύχομαι να το επιτύχει. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα το επιτύχει και αν δεν κλείσει το θέμα αυτό τον Ιούνιο τότε η προοπτική του θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

    Για μας είναι βέβαια καίριας σημασίας αυτό το θέμα, διότι το αν θα είναι η συνεισφορά, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός το 1,14% του ακαθαρίστου εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προτείνει η Επιτροπή, η Commission, ή αν θα είναι το 1% όπως υποστηρίζουν οι 6 δωρήτριες χώρες κάνει μια τεράστια διαφορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και αναλόγως θα επηρεαστεί και το μερίδιο το δικό μας. Συνεχίζουμε με πολλές προσπάθειες, με μέθοδο, με συστηματικότητα τη διαπραγμάτευση στο θέμα αυτό.

    Το δεύτερό σας ερώτημα;

    Κ. ΑΔΑΜ: Το δεύτερο είναι αν έχετε υπόψη σας ή εκτιμάτε ότι στη διαμόρφωση της γενικής θέσης για τη διαπραγμάτευση θα επανέλθει;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όπως σας είπα κα Αδάμ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακύψει τέτοιο θέμα όσον αφορά την τροποποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004 σχετικά με την αλλαγή των όρων της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Το θέμα της ειδικής σχέσης ήδη θίγεται και στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, διότι όπως θα θυμάστε στη σχετική παράγραφο το θέμα παραμένει ανοιχτό.

    Εν πάση περιπτώσει εγώ θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι ότι εάν η Τουρκία στο τέλος της διαπραγμάτευσης πληροί όλα τα κριτήρια και όλες τις προϋποθέσεις και όλους τους όρους που έχουν τεθεί, τότε εμείς πιστεύουμε ότι δικαιούται και η Τουρκία να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ως προς το Πρωτόκολλο που με ρωτήσατε, νομίζω ότι οι πληροφορίες είναι ότι δεν θα βραδύνει η υπογραφή του και βεβαίως όταν κανείς υπογράφει μια διεθνή συνθήκη την υπογράφει προφανώς για να την εφαρμόσει.

    A. FLORES: Κύριε Υπουργέ, δυο ερωτήσεις θέλω. Εφόσον λέτε ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Ελλάδας και θέλει να παίρνει ό,τι της αναλογεί επειδή είναι στην περιοχή;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Είπα ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Ελλάδας;

    A. FLORES: Εννοώ ότι πρέπει να πάρει αυτό που της αναλογεί εφόσον είναι στην περιοχή και είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ., σε σχέση συγκεκριμένα με τη συνεργασία που έχει τώρα η Ελλάδα με την Αμερική δηλαδή σε σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν κατάλαβα την πρώτη ερώτησή σας.

    A. FLORES: Λέγατε ότι στρατηγικά η Ελλάδα τώρα είναι στρατηγικός συνεταίρος της Αμερικής, είναι μια νέα φάση όπως εγώ το καταλαβαίνω και ρωτώ σε αυτή τη φάση η Ελλάδα ποια είναι η σχέση και η συνεργασία που έχει με την Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή δηλαδή Αφγανιστάν και Ιράκ. Πως σκοπεύει η Ελλάδα να βοηθήσει εάν υπάρχει κάτι καινούριο πάνω σε αυτό. Γιατί μέχρι τώρα δεν συμμετείχε πάρα πολύ γιατί ήταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θυμάμαι ότι είχαν πει «να τελειώσουν και θα δούμε».

    Το δεύτερο είναι το θέμα του Φυρόμ. Εφόσον υπάρχει η αρνητική στάση από την πλευρά των Σκοπίων, εάν η Ελλάδα προτίθεται να σκληρύνει την πολιτική ενόψει της διαδικασίας ένταξης και του Φυρόμ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλος του ΝΑΤΟ σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε πολλές περιοχές του κόσμου.

    Έχουμε ενεργό παρουσία και συμμετοχή σε αυτές τις προσπάθειες στα Βαλκάνια και στρατιωτική παρουσία. Έχουμε δυο Τάγματα του ελληνικού Στρατού στο Κόσοβο, συμμετέχουμε στα επιτελεία της διεθνούς κοινότητας που υπάρχουν σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, υποστηρίζουμε την προσπάθεια της ανασυγκρότησης στο Αφγανιστάν, έχουμε μια μονάδα μηχανικού εκεί, πρόκειται ν' αναλάβουμε το Δεκέμβριο τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και στέλνουμε και τον Αύγουστο ίσως και ένα νοσοκομείο στο Αφγανιστάν.

    Στο Ιράκ η θέση μας είναι σαφής. Η Ελλάδα δεν έχει στείλει στρατεύματα στο Ιράκ και ούτε πρόκειται να στείλει. Μέσα στα πλαίσια της απόφασης που ελήφθη στην Κωνσταντινούπολη από το ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων

    Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων, ούτε όμως στο Ιράκ, αλλά ούτε και στην Ελλάδα, σε μια τρίτη χώρα και έχουμε δεσμευτεί να παράσχουμε και οικονομική υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή, έχουμε ήδη δεσμεύσει 300 χιλιάδες δολάρια στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων. Σας φαίνεται μικρό το ποσό αλλά αποτελεί το 10% του συνολικού προϋπολογισμού.

    Επομένως η Ελλάδα εκτελεί το χρέος της ως μέλος και των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επιδίωξή μας είναι η λύση του προβλήματος του ονόματος με την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής την οποία σημειώνω ότι έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε στενή συνεργασία με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον κ. Νίμιτς, παρουσιάστηκε από τον κ. Νίμιτς πρόσφατα μια δέσμη ιδεών, μια πρόταση για τη λύση του προβλήματος αυτού.

    Η Ελλάδα δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιούνται πλήρως οι θέσεις της από την πρόταση του κ. Νίμιτς και παρά το γεγονός ότι χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις στην πρόταση αυτή, αποδέχεται αυτή την πρόταση ως βάση για διαπραγματεύσεις.

    Η άλλη πλευρά εξακολουθεί να τηρεί απολύτως αρνητική και αδιάλλακτη στάση. Πιστεύω ότι εμείς με την πολιτική που ακολουθήσαμε και τη στάση που τηρήσαμε αποδείξαμε ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι παρεμποδίζουμε την λύση. Δεν είμαστε εμείς αρνητικοί και αδιάλλακτοι αλλά ότι είναι η άλλη πλευρά.

    Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι αυτό σημειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Διότι μέχρι τώρα το διεθνές κλίμα δεν ήταν θετικό για τις θέσεις τις δικές μας, δεν θα μπω στην εξέταση του ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει γι' αυτά τα πράγματα και τι συνέβη στο παρελθόν.

    Θέλω να ελπίζω ότι με τους χειρισμούς που κάναμε πρόσφατα, ίσως το κλίμα να έχει πλέον αν όχι αναστραφεί, εξισορροπήσει και να έχουν πειστεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι δεν είναι πλέον η ελληνική πλευρά εκείνη η οποία είναι εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσεως. Τη θέση μας αυτή περί της υποστήριξης των προτάσεων Νίμιτς και της ανάγκης εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, την υιοθέτησε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ν. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα των δημοψηφισμάτων και των αποτελεσμάτων αυτών των δυο δημοψηφισμάτων των ευρωπαϊκών, να σας παρακαλέσω να μας φωτίσετε δυο πτυχές που ενδιαφέρουν και τον ελληνικό λαό. Μιλήσατε ήδη πριν για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εξωτερικής μας πολιτικής. Τα αποτελέσματα αυτών των δυο δημοψηφισμάτων δημιουργούν ενδεχομένως κάποιο στρατηγικό αδιέξοδο σε αυτή την γραμμή;

    Νομίζετε ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μια και σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις οι Έλληνες είναι αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;

    Θα μπορούσα να μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη, που σχετίζεται με τη δυναμική των δημοψηφισμάτων, π.χ. ένα δημοψήφισμα κατήργησε το Σχέδιο Ανάν, δυο δημοψηφίσματα μπορούν να κλονίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Δεν το πιστεύω αυτό. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν το πιστεύω αυτό. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, η οικοδόμηση της Ευρώπης αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ένωση κρατών δημοκρατικά και εθελοντικά. Διότι ένωση κρατών σημαίνει και παραχώρηση τμήματος της κυριαρχίας.

    Σας φέρνω ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να ενωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες -που δεν είχαν πίσω τους το παρελθόν της Ευρώπης των εθνικών κυριάρχων κρατών- έγινε ένας μακροχρόνιος και αιματηρός πόλεμος. Η οικοδόμηση της Ευρώπης γίνεται ειρηνικά, γίνεται δημοκρατικά, γίνεται εθελούσια. Αυτό όμως τι σημαίνει; Σημαίνει υπομονή, σημαίνει διαπραγμάτευση, σημαίνει διαφωνίες. Πενήντα χρόνια γίνεται αυτή η δουλειά στην Ευρώπη. Τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί δεν είχαμε 6 ή 9 ή 10 ή 15 χώρες. Τώρα έχουμε 25 χώρες οι οποίες πρέπει να συμφωνήσουν, οι 25 χώρες και κανένας δεν μπορεί, δεν πρέπει να επιβάλλει τη θέλησή του στον άλλον. Αυτό είναι και η αποθέωση αν θέλετε της δημοκρατίας. Και η απόρριψη του συντάγματος, για μένα είναι μια βαθύτατα δημοκρατική πράξη που αποδεικνύει και τη δημοκρατική φύση της Ευρώπης.

    Αλλά εδώ νομίζω ότι γίνεται κάποια σύγχυση. Αλλά πριν πάω στη σύγχυση, η Ευρώπη δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες. Στα 50 χρόνια της προσπάθειας για την ενοποίησή της, είχε περιόδους που έκανε άλματα προς τα εμπρός, είχε περιόδους στασιμότητας, είχε και περιόδους οπισθοδρομήσεων, οπισθοδρομήσεων εννοώ ως προς τον στόχο της ενώσεώς της.

    Τις αντιμετώπισε όλες όμως και τις αντιμετώπισε με επιτυχία. Διότι μπορεί να υπήρχαν αυτές οι περίοδοι, αλλά τελικά, ο τελικός απολογισμός ήταν ότι η Ευρώπη πάντα πήγαινε μπροστά ως τελικό αποτέλεσμα.

    Εδώ όμως γίνεται κάποια σύγχυση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η απόρριψη του συντάγματος δεν σημαίνει απόρριψη της Ευρώπης ούτε απόρριψη της ενοποιήσεως της Ευρώπης. Κατ' αρχήν είναι γνωστό σε όλους μας πόσο οι ψηφοφόροι ψήφιζαν για το σύνταγμα και πόσο ψήφιζαν για ένα σωρό άλλα θέματα και προβλήματα που δεν είχαν καμία σχέση με το σύνταγμα.

    Εγώ απ' ό,τι ακούω, απ' ό,τι βλέπω από τις δημοσκοπήσεις, δεν έχω προσωπική αντίληψη, πιστεύω ότι τα δημοψηφίσματα ήταν μια ευκαιρία εκφράσεως δυσφορίας, διαμαρτυρίας για θέματα τελείως άσχετα από το σύνταγμα. Αυτή είναι η διαδικασία της κυρώσεως δια του δημοψηφίσματος. Δεν την καταδικάζω εγώ.

    Αλλά επειδή με βάζετε σε πειρασμό να απαντήσω, εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Σήμερα το 90% των Ελλήνων είναι Ευρωπαίοι. Εάν το 1980 είχαμε κάνει δημοψήφισμα, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε απορριφθεί. Και το δημοψήφισμα, απολύτως δημοκρατική και σεβαστή διαδικασία, εκφράζει την τάση που επικρατεί στον λαό, μια δεδομένη στιγμή. Τα αποτελέσματα όμως του δημοψηφίσματος είναι πάγια, μένουν. Αν αλλάξει γνώμη ο λαός ο οποίος ψήφισε κατά τον α' ή τον β' τρόπο, δεν έχει τρόπο να επανορθώσει. Εάν δηλαδή εμείς το 1980 είχαμε ψηφίσει κατά, πιστεύω ότι θα ήμαστε ακόμα απ' έξω από την Ευρώπη και θα περιμέναμε να μπούμε. Ενώ σήμερα όλοι τη θέλουμε, ή το 90%. Αυτά που λέω δεν σημαίνουν ότι αποδοκιμάζω τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, προς θεού, είναι μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία που την εφαρμόζουν τόσες χώρες. Αλλά και η διαδικασία της κυρώσεως δια της Βουλής είναι εξίσου δημοκρατική διαδικασία την οποία εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι 16 νομίζω είναι με τη Βουλή και οι 9 θα κάνουν δημοψήφισμα. Είναι εξίσου δημοκρατικές και οι δύο διαδικασίες.

    Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σημείωσα λίγο νωρίτερα που αναφέρατε ότι δεν βλέπετε πώς μπορεί να επηρεαστεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από την 3η Οκτωβρίου και την ένταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    Επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε τον βαθμό δυσκολίας των προσπαθειών για το Κυπριακό, εάν δεν καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες, πιστεύετε πως εξακολουθεί να είναι το ίδιο σημαντική και ενδεχομένως επείγουσα η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    G. GILSON: Κύριε Υπουργέ, έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο Σχέδιο Ανάν ως την βάση της επίλυσης του Κυπριακού. Όμως το σχέδιο Ανάν το απέρριψε ο ελληνοκυπριακός λαός με συντριπτική πλειοψηφία, το οποίο σημαίνει μάλλον ότι είναι ριζικά αντίθετος με αυτό το σχέδιο. Γιατί αυτή η δογματική εμμονή σε αυτό το σχέδιο και τις σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μπορούν να αλλάξουν τόσο τα πράγματα όσο θα θέλανε οι Ελληνοκύπριοι ώστε να είναι ανεκτό γι αυτούς;

    Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή ετέθησαν αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με την Κύπρο και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα υπογράψει τη Συνθήκη τελωνειακής ένωσης. Δηλώνει όμως ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα είναι ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά αν φτάσουμε στις 3 Οκτωβρίου όπου αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει προχωρήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

    Χ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χθες ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε με τον βοηθό Γεν. Γραμματέα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένει ραγδαία πρόοδο και λύση το συντομότερο. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όπως σας είπα, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά και τις ανέλυσα τις προσπάθειες αυτές, για να ξαναρχίζει η διαδικασία αναζητήσεως λύσεως του Κυπριακού με τέτοιους όρους και συνθήκες ώστε να έχουμε κάποια βεβαιότητα κατά το δυνατόν, ότι δεν θα αποτύχει και αυτή η νέα προσπάθεια, αλλά ότι θα μας οδηγήσει σε μια θετική έκβαση. Από την άλλη πλευρά, τίθεται το ερώτημα αν αυτό συνδέεται με την 3η Οκτωβρίου και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η γνώμη μου είναι -και δεν είμαι μόνο εγώ που το πιστεύω το πιστεύουν πάρα πολλοί- ότι δεν συνδέονται τα δύο θέματα. Δεν υπάρχει προθεσμία δηλαδή για μας, για την ελληνική πλευρά, για την έναρξη του διαλόγου.

    Αντιθέτως, η κυπριακή πλευρά επιμένει και νομίζω έχει γίνει αποδεκτό αυτό τουλάχιστον από τα Ηνωμένα Έθνη, ότι η νέα αυτή διαδικασία δεν πρέπει να είναι κάτω από ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς. Και αυτό έχει γίνει αποδεκτό. Επομένως δεν υπάρχει συσχετισμός της 3ης Οκτωβρίου με την διαδικασία αναζητήσεως λύσεως του Κυπριακού.

    Το Σχέδιο Ανάν, δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος δογματικά όπως είπατε, το θεωρώ ως βάση. Είναι γενικώς αποδεκτή η θέση ότι η νέα διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση το Σχέδιο Ανάν. Δεν το λέω μόνο εγώ, είναι μια θέση γενικώς αποδεκτή, και από την Κύπρο και από τα Ηνωμένα Έθνη και από όλους τους ενδιαφερομένους.

    Τώρα, αφού είχε απορριφθεί από τον κυπριακό λαό, μα ακριβώς γι αυτό ξαναρχίζει η διαδικασία και ζητούνται αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν. Αλλαγές οι οποίες θα το καταστήσουν αποδεκτό, ελπίζω, από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ως προς την υπογραφή πρωτοκόλλου, αυτό νομίζω που συζητείται να γίνει, δεν ξέρω αν έτσι θα γίνει, είναι ότι θα υπάρξει κατά την υπογραφή ή μετά την υπογραφή, μια μονομερής δήλωση από τουρκικής πλευράς, ότι η υπογραφή αυτή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει για την Τουρκία και αναγνώριση της Κύπρου. Αυτό θα είναι, αν έτσι γίνει η διαδικασία, δεν ξέρω αν θα γίνει έτσι, μία μονομερής δήλωση της Τουρκίας, της οποίας η δεσμευτική δύναμη νομίζω ότι θα περιορίζεται στη Τουρκία.

    Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Επειδή κάνατε λόγο πριν για χρυσή εποχή της ελληνικής διπλωματίας, θα θέλατε να παραμείνετε στο Υπουργείο και μετά από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό; Και αν όχι, θα θεωρούσατε το όνομα της κ. Μπακογιάννη για παράδειγμα άξιο διάδοχό σας; Γιατί έχει ακουστεί πολύ τελευταία.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Η χρυσή εποχή της ελληνικής διπλωματίας δεν συνδέεται με το πρόσωπό μου κ. Κοτταρίδη. Εξήγησα γιατί το πιστεύω αυτό. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, θα σας δώσω μια πρωτότυπη απάντηση: Αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του Πρωθυπουργού.

    Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δηλώνετε παρών στον επόμενο ανασχηματισμό; Επιθυμείτε να είσαστε στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Μόλις απήντησα. Δεν με ακούσατε;

    Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ : Δε σας λέω εάν ο Πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό, ρωτάω εσάς: Δηλώνετε παρών; Επιθυμείτε να είστε στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Να σας επαναλάβω την απάντησή μου. Ο ανασχηματισμός είναι θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού.

    Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ : Εσείς θέλετε να είστε;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

    Λ. ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη νέα αναβαθμισμένη σχέση που υπάρχει, εκτιμάτε ότι μεταβάλλει κατά κάποιο βαθμό τους συσχετισμούς στην περιοχή; Αναφέρομαι στη σχέση ΗΠΑ, Τουρκίας, Ελλάδας και αν αυτή η νέα σχέση έχει οδηγήσει σε κάποια καλύτερη κατανόηση, με ή χωρίς εισαγωγικά, των ελληνικών θέσεων, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά από την Ουάσιγκτον.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Αυτό που παρέλειψα να σας πω είναι ότι για μένα, στον ορισμό αυτόν της στρατηγικής σχέσεως, συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση της ελεύθερης και ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών και εκτιμήσεων μεταξύ των χωρών οι οποίες συνδέονται με αυτή τη σχέση. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική διάσταση για την άσκηση της διπλωματίας.

    Εγώ δεν θα ήθελα καθόλου, πιστεύω θα ήταν λάθος, να υπεισέλθει η Ελλάδα στις σχέσεις των ΗΠΑ είτε με την Τουρκία είτε και με οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής.

    Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχουν γραφεί και έχουν ακουστεί πάρα πολλά για τη σχέση με τους Υφυπουργούς σας. Αφορμή στάθηκε και το ότι σε μια επίσκεψή σας στην ’γκυρα δεν θυμόσαστε το όνομα του κ. Σκανδαλάκη. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω δημοσίως αν και κατά πόσο ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα και σε ποια κατάσταση, σε ποια φάση βρίσκονται οι σχέσεις με τους Υφυπουργού σας.

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Τι λέει Τάκη μου; Να τους φωνάξω και τους τρεις που είναι εδώ να σας απαντήσουν;

    Οι αγαπητοί κ.κ. Υφυπουργοί είναι πρώτα απ' όλα στενοί και καλοί προσωπικοί μου φίλοι. Δεν είναι απλώς θέμα καλής υπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ μας, δεν είναι απλώς θέμα ότι έχουν την εμπιστοσύνη μου στον τομέα τους, να βρουν ακόμα και χωρίς να με ρωτάνε και χωρίς να με ενημερώνουν άμα δε θέλουν, αλλά πιστεύω ότι η σχέση που μας συνδέει είναι μια σχέση βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας και πολύ καλής συνεργασίας. Είναι εδώ οι ίδιοι αν θέλουν να το διαψεύσουν.

    Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω για το Κόσοβο. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι είναι προϋπόθεση η εκπλήρωση των διεθνών standards ή απλώς είναι κάτι συμπληρωματικό με τη διαδικασία συζήτησης για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου;

    Και δεύτερον, είπατε ότι τα δημοψηφίσματα είναι μια βαθιά δημοκρατική κίνηση και πράξη αν κατάλαβα καλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκλεισθεί ως αντιδημοκρατική διαδικασία, να επανέλθει το Ευρωσύνταγμα για δημοψήφισμα στη Γαλλία ή στην Ολλανδία ή σε κάποια άλλη χώρα που θα το απορρίψει διότι πρέπει να γίνει σεβαστή η γνώμη των λαών των δύο χωρών;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Για το πρώτο που με ρωτήσατε, οι θέσεις όχι μόνο της ελληνικής κυβερνήσεως αλλά σχεδόν όλων των εμπλεκομένων μερών, είναι ότι πρέπει τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, Ιούλιο, ίσως Αύγουστο, να γίνει μια εξέταση της προόδου που σημειώνεται στο Κόσοβο για την ικανοποίηση των standards όπως λέγονται, των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Διεθνή Κοινότητα. Εάν η εξέταση αυτή καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή ότι πράγματι υπάρχει ικανοποίηση, υπάρχει πρόοδος δηλαδή για την ικανοποίηση των standards -και εκεί απαντώ στο ερώτημά σας- τότε θα αρχίσει το φθινόπωρο, η συζήτηση για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει ότι αν είναι αρνητικό το συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει πρόοδος ικανοποιητική, τότε δεν θ' αρχίσει και η συζήτηση. Όσον για το τι θα γίνει στη Γαλλία και στην Ολλανδία, νομίζω ότι εάν αυτά που συνέβησαν, αρνητικό αποτέλεσμα δηλαδή ή όχι, θα αντιμετωπισθούν με ένα νέο δημοψήφισμα ή με άλλους τρόπους, είναι θέμα που αφορά και βεβαίως την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, κυρίως όμως τις ίδιες τις χώρες, τις ενδιαφερόμενες χώρες. Δεν θα το λύσω εγώ αυτό το θέμα.

    Ν. ΦΙΛΗΣ: Παίρνω αφορμή από την τελευταία παρέμβασή σας για τα ελληνοαμερικανικά, ότι συμπεριλαμβάνετε στην εταιρική σχέση, τη στρατηγική και τη δυνατότητα ανταλλαγής ελεύθερα των απόψεών μας. Στις επαφές που είχατε στην Αμερική, με βάση και τις ευρωπαϊκές αξίες που αναφερθήκατε νωρίτερα, είπατε στους Αμερικανούς τι λένε για το Γκουαντάναμο και τις άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες εγκαλούνται από διεθνείς Οργανώσεις;

    Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για να αποκαλύψω το περιεχόμενο των συνομιλιών του Προέδρου Μπους με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, νομίζω όμως, απ' ό,τι μπορώ να ξέρω, ότι το θέμα αυτό το συγκεκριμένο του Γκουαντάναμο που θέσατε, δεν συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή. Σας ευχαριστώ.

    Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να σας ευχαριστήσω όλους για τις ερωτήσεις, υπερέβημεν κατά πολύ το όριο της μίας ώρας για τη διαδικασία των ερωτήσεων που είχε προβλεφθεί ως μάξιμουμ.

    [07] "ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ" ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 12 ΜΙΛΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    ’γκυρα, 2 Ιουνίου 2005 (20:45 UTC+2)

    «Σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας χαρακτηρίζεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στο αναθεωρημένο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που είναι γνωστό στην κοινή γνώμη ως «Μυστικό Σύνταγμα» και το οποίο, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Hurriyet, έχει ήδη λάβει την τελική του μορφή.

    Στην αξιολόγηση σχετικά με την Ελλάδα, τονίζεται πως στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, αυτό θα αποτελέσει «στοιχείο σοβαρής απειλής από πλευράς Τουρκίας».

    Στο έγγραφο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση «στην αποτρεπτική στρατιωτική δύναμη για την προστασία των ισχυόντων ισορροπιών και των εθνικών συμφερόντων, έναντι των συμμετρικών απειλών».

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Υ.ΕΘ.Α. ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Επίσκεψη στην έδρα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ.Υ.Κ.) πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχο Δημήτριο Γούση, με αφορμή την χορήγηση εκ μέρους του ΥΠ.ΕΘ.Α προς τη Δ.Υ.Κ, ηλεκτρονικού εξοπλισμού για χρήση από τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) που διαθέτει η μονάδα.

    Παράλληλα ο Υ.ΕΘ.Α. είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μέρος της εκπαίδευσης των υποψηφίων βατραχανθρώπων.

    Παραδίδοντας τον εξοπλισμό για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, ο υπουργός Εθνικής ’μυνας δήλωσε τα εξής:

    «Σήμερα η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών παραλαμβάνει για τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της Μ.Υ.Κ να αυξηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

    »Παράλληλα, παρακολουθήσαμε ένα μικρό μέρος από την πραγματικά σκληρή και πολύμηνη εκπαίδευση των ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και πραγματικά έχουμε εντυπωσιαστεί από το είδος της εκπαίδευσης και κυρίως από το πως προετοιμάζονται οι άνδρες της ΜΥΚ, για να αναλάβουν την πραγματικά υψηλή και υπεύθυνη αποστολή τους. Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Διοικητή και τα στελέχη της Διοίκησης της ΜΥΚ για την θαυμάσια δουλειά που κάνουν και για την οποία ο Ελληνικός λαός τους ευγνωμονεί και τους εμπιστεύεται».

    Μετά την επίσκεψη στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, ο υπουργός Εθνικής ’μυνας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α) όπου ενημερώθηκε για το έργο του Ινστιτούτου, με την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της νέας Διοίκησης. Ο Υ.ΕΘ.Α. μιλώντας προς το Δ.Σ. του Ι.Α.Α. επεσήμανε το σπουδαίο ερευνητικό έργο που έχει παραχθεί το έτος αυτό καθώς και τη σημαντική μείωση του κόστους εκδόσεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής ’μυνας επισκέφθηκε το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού εγκαινίασε τους νέους υπερσύγχρονους θαλάμους του τμήματος καταδυτικής-υπερβαρικής ιατρικής, για χρήση τόσο από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για ιδιώτες που θα παραπέμπονται εκεί από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το νέο σύστημα πολυχώρων θαλάμων του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, είναι μοναδικό στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στα πλέον σύγχρονα παγκοσμίως.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, θα συναντηθεί αύριο (Παρασκευή) 3 Ιουνίου, στις 11 π.μ., με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

    [10] ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ 2004 Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Διευρύνθηκε το 2004 το ύψος του δανεισ΅ού των επιχειρήσεων του ΅η χρη΅ατοοικονο΅ικού το΅έα που είναι εισηγ΅ένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), με το ρυθμό αύξησης ωστόσο να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Marfin Bank.

    Με βάση τα αποτελέσματα της τράπεζας, οι τα΅ειακές ροές βελτιώθηκαν ελαφρά, παραμένοντας ωστόσο αρνητικές, ενώ η ΅εγάλη κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να βρίσκεται στην καλύτερη θέση από πλευράς δανειακής επιβάρυνσης και η ΅ικρή στη χειρότερη.

    Μία ανησυχητική ερ΅ηνεία της επιβράδυνσης του δανεισ΅ού θα ΅πορούσε να είναι, κατά τη Marfin, είτε ότι η δυνατότητα σύναψης νέων δανείων από της εταιρίες εξαντλείται, είτε ότι η πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών αλλάζει. Από την άλλη πλευρά η τράπεζα δεν αποκλείει το ενδεχό΅ενο ορισ΅ένες επιχειρήσεις να προχώρησαν σε ορθολογικότερη διαχείριση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    Ο κίνδυνος για αρκετές εισηγ΅ένες να ΅ετατραπούν οι δανειακές υποχρεώσεις τους σε βρόγχο, αν δεν εφαρ΅όσουν αποτελεσ΅ατικά προγρά΅΅ατα αναδιάρθρωσης, παρα΅ένει, τονίζει η Marfin, ενώ σημειώνει πως η επικεί΅ενη ολοκλήρωση της δη΅οσίευσης των οικονο΅ικών στοιχείων σύ΅φωνα ΅ε τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εντείνει τον προβλη΅ατισ΅ό καθώς θα επηρεάσει τόσο το ενεργητικό (πχ, αναγνώριση αξίας παγίων) όσο και το παθητικό (πχ, leasing, ασφαλιστικά τα΅εία).

    [11] Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΓΙΑ 4η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Με δύο βραβεία AETRA στην κατηγορία "Συνολική Ικανοποίηση Επιβατών" επισφράγισε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών την παρουσία του στο 1ο Συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI) για την Ποιότητα των Αεροδρομιακών Υπηρεσιών (Κουάλα Λουμπούρ / Μαλαισία, 1 - 2 Ιουνίου, 2005), κερδίζοντας για 4η συνεχή χρονιά την αναγνώριση των επιβατών για την παροχή άριστων υπηρεσιών.

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων της ετήσιας έρευνας AETRA, που διενεργείται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI) και αποτελεί το βασικό εργαλείο μέτρησης της ικανοποίησης επιβατών αεροδρομίων παγκοσμίως.

    Για το 2004, χρονιά που για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ταυτίσθηκε με την πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η διεθνής αεροπορική κοινότητα βράβευσε το ΔΑΑ με τις ακόλουθες διακρίσεις:

    -Βραβείο AETRA για τη 2η θέση στον κόσμο στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία των αεροδρομίων με επιβατική κίνηση από 5 έως 15 εκατομμύρια ετησίως, μετά το αεροδρόμιο του Ελσίνκι

    -Βραβείο AETRA για την 3η θέση στην Ευρώπη ανεξαρτήτως κατηγορίας επιβατικής κίνησης, μετά τα αεροδρόμια της Κοπεγχάγης και του Ελσίνκι

    Στις επιμέρους κατηγορίες υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας AETRA για το 2004, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αναδείχθηκε 1ο αεροδρόμιο στην Ευρώπη σε σειρά υπηρεσιών, όπως «συσχέτιση ποιότητας/τιμής στα καταστήματα», «συσχέτιση ποιότητας/τιμής στα εστιατόρια», «καθαριότητα του αεροσταθμού» και «επιχειρηματικές υπηρεσίες».

    [12] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα για την αγροτική πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση, εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Τα άσφαιρα πυρά του ΠΑΣΟΚ δεν μας αγγίζουν. Η αγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν".

    Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά θέματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε επί σειρά ετών, η κυβέρνηση καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να λύσει τα σημερινά οξυμένα προβλήματα των αγροτών, που της κληροδοτήθηκαν, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στο εσωτερικό.

    Απαντώντας στις θέσεις των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μπασιάκος επισήμανε τα εξής: «τόσα χρόνια τι κάνατε; Κανείς δεν σας πιστεύει πλέον. Ψάξτε να βρείτε τι φταίει και η Ν.Δ. έχει σήμερα μεταξύ άλλων στην πρόθεση ψήφου των αγροτών υπεροχή 12,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Metron Analysis, δηλαδή 42,9% έναντι 30,3% και μάλιστα αυξημένη κατά 5% από τον Φεβρουάριο».

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χώρα έγκαιρα με ευρύτατο διάλογο σε κάθε επίπεδο που θα ολοκληρωθεί με αποφάσεις μέσα στον Ιούνιο, για την ομαλή προσαρμογή τη νέα ΚΑΠ, με θεσμικές αποφάσεις, με έγκαιρη καταγραφή των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών, με μελέτες επιπτώσεων και αναδιαρθρώσεων και με πρωτόγνωρης έκτασης ενημέρωση των αγροτών.

    Υπενθύμισε δε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η σύγκλιση εντός του Ιουνίου των θεσμικών οργάνων, όπως οι Τριτοβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (στις 16/6), η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, τέλος δε τα αρμόδια Κυβερνητικά Όργανα προς επικύρωση των σχετικών αποφάσεων.

    "Το Νομοσχέδιό μας θα υλοποιεί μεγάλο μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών μας.

    Κάποιοι θα τρίβουν και πάλι τα μάτια τους τελικά, όπως έγινε με τις επισπεύσεις της καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, με την απορρόφηση προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ, καθώς και με την πρόσφατη μεγάλη κυβερνητική επιτυχία στο βαμβάκι κόντρα στις αντιδράσεις που διέψευσε τις ύποπτες Κασσάνδρες και αποστόμωσε τους κακόπιστους συκοφάντες μας", κατέληξε ο κ. Μπασιάκος.

    [13] ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Η δημιουργία βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας, σε μια αναπτυγμένη ύπαιθρο, με κοινωνική συνοχή, αποτελεί τον βασικό στόχο του ΠΑΣΟΚ για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο στον αγροτικό τομέα και για την επίτευξή του θα ξεκινήσει άμεσα διάλογος με τους φορείς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και στη συνέχεια και με τους ίδιους τους αγρότες, με βάση τις επεξεργασμένες θέσεις του Κινήματος, τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα "Οι θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την Αγροτική Οικονομία, την ανάπτυξη της υπαίθρου και την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής", παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κινήματος από τους, εκτός του κ. Σπυρόπουλου, τον αναπληρωτή συντονιστή του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Πρωτόπαππα, τον εισηγητής του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αργύρη και τον αναπληρωτή εισηγητής του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Παπαγεωργίου.

    Σχετικά με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποσύνδεσης των ενισχύσεων από την παραγωγή, με βάση το κείμενο πολιτικής του ΙΣΤΑΜΕ για την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. στην Ελλάδα, το οποίο εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας με συντονιστή τον κ. Ανδρέα Κόρακα (οικονομολόγο) και με την συμμετοχή του κ. Δ. Δαμιανού (καθηγητή του Γεωπ. Παν .Αθ.), του κ. Π. Κολύρη (οικονομολόγου). Οι κατευθυντήριες γραμμές της πρότασης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον αγροτικό τομέα είναι οι εξής:

    -Η ένταξη της ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας σ' ένα συνολικό σχεδιασμό ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου.

    -Η δημιουργία τοπικών οραματικών αναπτυξιακών προτύπων, που θα ενσωματώνουν την αγροτική ανάπτυξη με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την προώθηση τοπικών επίλεκτων προϊόντων και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.

    -Ο συνδυασμός μιας διεθνώς ανταγωνιστικής αγροτικής παραγωγής με την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, με την ποιότητα και ασφάλεια των παραγομένων προϊόντων.

    -Η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, μέριμνας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ύπαιθρο χώρα.

    -Η παροχή μιας σύγχρονης αρχικής εκπαίδευσης και δια βίου κατάρτισης προς τους αγρότες, με την ισόρροπη ανάπτυξη από το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς των αγροτών, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, πιστοποιημένων δομών, που θα λειτουργούν σε πλαίσιο διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας.

    -Η προώθηση μέσω των συνεταιριστικών και των διεπαγγελματικών οργανώσεων και των συλλόγων αγροτών, πρωτοβουλιών που στοχεύουν:

    -Στη δημιουργία δικτύων εμπορίας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων,

    -Στην ταυτοποίηση της ελληνικής γεωργίας,

    -Στη συμβολαιοποίηση της αγροτικής παραγωγής με μεγάλες μονάδες μεταποίησης και εμπορίας,

    -Στη σταδιακή προσαρμογή των εκτατικών καλλιεργειώ,ν που δεν είναι συμβατές με τη φέρουσα ικανότητα των ελληνικών οικοσυστημάτων, σε αγροτικές καλλιέργειες και εκμεταλλεύσεις, που καλύπτουν υπαρκτές ελλείψεις της εγχώριας παραγωγής.

    -Στη μεγέθυνση των κατά κεφαλήν αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη διατήρηση και ανάπτυξη οικογενειακών, μικρών και μεσαίων δυναμικών μονάδων αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας.

    -Η ανάπτυξη δικτύων ενημέρωσης και πληροφόρησης των αγροτών, με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα ΚΑΠ

    -Ο σχεδιασμός συνοδευτικών μέτρων κοινωνικής στήριξης σε ομάδες αγροτών, για τους οποίους, ενδεχομένως η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ως αναδιαρθρωτικού πλαισίου, που προέκυψε από μια συμφωνία πολυεπίπεδου συμβιβασμού, μπορεί να εμπεριέχει απειλές αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, ιδιαιτέρως για τους ηλικιωμένους αγρότες.

    ΣΤΙΣ 6/7 ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

    Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο διάλογος με τους φορείς θα ξεκινήσει από τις 6 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 του τρέχοντος μήνα, ενώ στο μεταξύ, θα πραγματοποιηθούν επαφές με ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, τον Σ.Ε.Β, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ροδάκινου, τη Διεπαγγελματική Καπνού, τη Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου, τους αλιείς και την Ομοσπονδία Νέων Αγροτών.

    Οι εκπρόσωποι αγροτικού του ΠΑΣΟΚ άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Μπασιάκο, για τους χειρισμούς του στα ζητήματα εφαρμογής της νέας αγροτικής πολιτικής. Χαρακτήρισαν την πολιτική της κυβέρνησης άτολμη και άπειρη και επισήμαναν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κυβέρνησης δεν έχει δεχθεί να ενημερώσει ακόμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στα σημαντικά θέματα του αγροτικού τομέα.

    [14] ΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 2 Ιουνίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Οριακές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, εναλλάσσοντας διαρκώς πρόσημο. Αρνητικά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία, καθώς και η διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

    Αναλυτικότερα, στις 19.20 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε ελαφρά σε ποσοστό 0,11% και έφθανε στις 10.537,75 μονάδες και ο S&P 500, εμφανίζοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,01%, προσέγγιζε το επίπεδο των 1.202,07 μονάδων. Μικρή άνοδο κατά 0,13% σημείωνε την ίδια ώρα ο δείκτης Nasdaq και έφθανε στην περιοχή των 2.090,55 μονάδων.

    Ισχυρές πιέσεις δεχόταν η μετοχή της Sun Microsystems, ύστερα από την είδηση ότι θα προβεί στην εξαγορά της StorageTek αντί 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύεται σημαντικά κατά 16,59%.

    [15] ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ISAF ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 2 Ιουνίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Την έγκριση του κοινοβουλίου για τον τριπλασιασμό της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας στη διεθνή δύναμη του Αφγανιστάν (ISAF) ζήτησε την Πέμπτη η κροατική κυβέρνηση.

    Η Κροατία συμμετέχει στην ISAF από τον Φεβρουάριο του 2003, με τάγμα 50 ανδρών της Στρατιωτικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση έγκρισης της κυβερνητικής πρότασης, η κροατική δύναμη στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί σε 150 άτομα.

    [16] ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ: ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΕΦΕΞΗΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΟΥΜΕΛΑ

    ’γκυρα, 2 Ιουνίου 2005 (20:42 UTC+2)

    ’δεια από τη Νομαρχία Τραπεζούντας θα απαιτείται πλέον για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων λατρείας στη Μονή Σουμελά, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του νομού και την οποία επισκέπτονται περίπου 150.000 τουρίστες ετησίως.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των τοπικών αρχών και NGO's της Τραπεζούντας, υπό την προεδρία του Νομάρχη, Χουσεϊν Γιαβούζντεμιρ, ο οποίος δήλωσε: «Στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού, όλοι θα μπορούν να προβαίνουν σε εκδηλώσεις λατρείας στους χώρους όπου προσεύχονταν οι πρόγονοί τους».

    [17] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΟΥΜΙ

    Βελιγράδι, 2 Ιουνίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το ζήτημα με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα έχει διευθετηθεί έως την 1η Ιουνίου του 2006, δηλαδή σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Μπαϊράμ Κοσούμι, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε την Πέμπτη, στη Λιουμπλιάνα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας και προεδρεύοντα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιμίτρι Ρούπελ.

    Ο κ. Κοσούμι επανέλαβε την πάγια θέση του περί ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς της περιοχής θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

    «Όλοι πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει την πρόοδο στην εφαρμογή των κριτηρίων (της διεθνούς κοινότητας) στο Κοσσυφοπέδιο. Εάν η σχετική έκθεση είναι θετική, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς. Δεν συμφέρει κανέναν η μεγαλύτερη διάρκεια της διαδικασίας του διαλόγου. Ακόμη και η Σερβία δεν θέλει να σπαταλήσει χρόνο σ' αυτό. Υπάρχει ήδη μια κάποια συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για να διαρκέσουν οι συνομιλίες λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς τυχόν παράταση στη λήψη βασικών αποφάσεων για το Κοσσυφοπέδιο θα θέσει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Σύντομα θα έρθει η ώρα που οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα εργαστούν για την οικονομική τους ανάπτυξη» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

    Δήλωσε δε έτοιμος για συνομιλίες με εκπροσώπους των σερβικών θεσμών αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών και απορρέουν από ένα δύσκολο, όπως χαρακτηριστικά είπε, παρελθόν.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι κ.κ. Κοσούμι και Ρούπελ επιδοκίμασαν το περιεχόμενο της τελευταίας έκθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπεδίο, με τον πρώτο να παραδέχεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στην περιοχή, σε αρκετούς μάλιστα τομείς. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί του Κοσόβου είναι «δημοκρατικοί και σταθεροί και λειτουργούν καλά».

    Οι δυο άνδρες συζήτησαν, επίσης, και την κατάσταση των εθνοτικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτημα για το οποίο ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ενσωμάτωση των μειονοτήτων- ιδιαίτερα της σερβικής- στην κοινωνία και την καθημερινή ζωή είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής.

    [18] ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ Η OMV GAS ΚΑΙ Η BULGARGAZ EAD

    Σόφια, 2 Ιουνίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Το έδαφος για κοινή παρουσία στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζουν η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου "OMV Gas" και η βουλγαρική "Bulgargaz EAD", που υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών τους δεσμών.

    Η "OMV Gas", θυγατρική του αυστριακού «γίγαντα» των πετρελαιοειδών OMV, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη βουλγαρική εταιρεία την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στον τομέα της τεχνολογίας, στο πλαίσιο της εξερεύνησης των δυνατοτήτων για κοινά ενεργειακά σχέδια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

    Οι δυο εταιρείες συνεργάζονται ήδη στο έργο της κατασκευής του αγωγού «ΝΑΜΠΟΥΚΟ». Πρόκειται για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία, προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το έργο αυτό περιλαμβάνεται με προτεραιότητα στο πρόγραμμα της ΕΕ «Trans European Energy Networks» και υποστηρίζεται από τις εθνικές εταιρείες φυσικού αερίου της Τουρκίας, Botas, της Βουλγαρίας Bulgargas, Ρουμανίας Transgas, Αυστρίας OMV και Ουγγαρίας MOL.

    Σημειώνεται ότι η μεν "OMV Gas" προμηθεύει με φυσικό αέριο- εκτός της αυστριακής αγοράς- και τις αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Γαλλίας και της Κροατίας, η δε "Bulgargaz- εκτός της βουλγαρικής- την ελληνική, τη σκοπιανή και την τουρκική αγορά.

    [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ.Α. ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος, για την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας Νέων Ποδοσφαίρου, στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, συγχαίρει τους παίκτες και τους τεχνικούς του Εθνικού συγκροτήματος στέλνοντας το παρακάτω μήνυμα:

    «Θερμά συγχαρητήρια για τη νίκη σας επί της Εθνικής Ομάδας της Σλοβακίας και την πανηγυρική σας πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Κατακτήσατε τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Τώρα όλοι προσμένουμε μια εξίσου εκπληκτική παρουσία στην τελική φάση, που θα γίνει στην Ιρλανδία, τον Ιούλιο. Εύχομαι καλή δύναμη στην προετοιμασία σας».

    [20] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΧΟΥΣΕΪΝ ΜΟΥΜΙΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Και επίσημα παίκτης του ΠΑΟΚ είναι από την Πέμπτη ο Χουσεϊν Μουμίν του Πανθρακικού. Ο 18χρονος αμυντικός υπέγραψε το πενταετές επαγγελματικό του συμβόλαιο με την ομάδα του Δικεφάλου. «Είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή για μένα. Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι θα δουλέψω σκληρά για να δικαιώσω όλους όσοι πίστεψαν και πιστεύουν σε εμένα».

    Σήμερα εξάλλου έγιναν οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ του μεγαλομετόχου του Εργοτέλη κ. Τζώρτζογλου και των διοικούντων του ΠΑΟΚ για την μεταγραφή του αφρικανού ποδοσφαιριστή της κρητικής ομάδας Ζαν Μαρί Σιλά.

    [21] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Αποχώρησε από τα διοικητικά της ερασιτεχνικής ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος αποφάσισε να μην ασχοληθεί με το διοικητικό συμβούλιο, τόσο ο ίδιος όσο και ο αδερφός του Ιάκωβος.

    Την απόφαση αυτή πήρε σήμερα ο κ. Μελισανίδης, μετά την ήττα που γνώρισε στις πρόσφατες εκλογές.

    «Σε σχήμα που δεν έχω την πλειοψηφία, δεν μπορώ να συνεχίσω ούτε εγώ, ούτε ο αδελφός μου. Ευχαριστώ τα μέλη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ που με ψήφισαν και εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο σχήμα που θα προκύψει», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ.

    [22] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Ετοιμη να πετύχει μία τουλάχιστον νίκη, που θα της ανοίξει το δρόμο για το φάιναλ φορ του φετινού Γουόρλντ Λιγκ, δηλώνει η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών, που θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή και το Σάββατο την Πολωνία στο Λοτζ.

    Προερχόμενες από δύο νίκες την πρώτη αγωνιστική, και οι δύο ομάδες γνωρίζουν καλά πόση σημασία έχουν αυτοί οι αγώνες, καθώς μάλιστα θα αγωνιστούν με σημαντικές ελλείψεις. Με την ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί κανονικά ο Βασίλης Κουρνέτας, που προπονήθηκε κανονικά χτες, ενώ ο Χρύσανθος Κυριαζής ακολούθησε πιο ελαφρύ πρόγραμμα και πιθανότατα θα ξεκινήσει από τον πάγκο, παραχωρώντας τη θέση του στον Ηλία Λάππα. Με την Πολωνία, αντίθετα, θα αγωνιστεί κανονικά ο Σεμπάστιαν Σβιντέρσκι, που είχε απουσιάσει από την πρώτη αγωνιστική.

    «Μας λείπουν τέσσερις παίκτες από την ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων (ΣΣ: Γκιούρδας, Κράβαρικ, Χριστοφιδέλης, Στεφάνου) και αυτό νομίζω ότι δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων μας», δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Χαριτωνίδης, αλλά συμπλήρωσε: «Ηλθαμε εδώ για να παλέψουμε και τους δύο αγώνες και ξέρω ότι οι παίκτες μου δεν πρόκειται να τα παρατήσουν μέχρι τον τελευταίο πόντο». Σε ερώτηση για την επάνοδο των υπολοίπων παικτών, ο ομοσπονδιακός προπονητής εκτίμησε ότι θα είναι στη διάθεσή του για τους αγώνες με την Αργεντινή στη Θεσσαλονίκη (24 - 26 Ιουνίου).

    Ο αρχηγός της εθνικής, Αντώνης Τσακιρόπουλος, θεωρεί ότι αν κερδίσουμε έστω και ένα παιχνίδι, θα αποκτήσουμε προβάδισμα για την πρόκριση: «Είναι ασφαλώς καθοριστικές αναμετρήσεις. Δεν στεκόμαστε στα προβλήματά μας και ήλθαμε προετοιμασμένοι για να κερδίσουμε. Μπορεί να έχουμε μπροστά μας την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και το Πανευρωπαϊκό, αλλά αυτή τη στιγμή σκεπτόμαστε μόνον το Γουόρλντ Λιγκ».

    Ο εκλέκτορας της Πολωνίας, Ραούλ Λοζάνο, γνωστός και από το σύντομο πέρασμά του από τον πάγκο του Ηρακλή, πιστεύει ότι η ομάδα του θα είναι καλύτερη από ότι στους αγώνες με την Αργεντινή. «Δουλέψαμε καλά τις προηγούμενες μέρες και νομίζω ότι θα παρουσιάσουμε καλύτερο θέαμα. Αλλωστε, οι αγώνες της Ελλάδας με την Πολωνία έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον, έστω και αν υπάρχουν ελλείψεις από τις δύο ομάδες. Δεν έχει σημασία ποιοι λείπουν, αλλά τι μπορούν να δώσουν αυτοί που θα είναι στο γήπεδο», είπε ο Αργεντινός τεχνικός.

    Οσο για τον Σβιντέρσκι, ο ακραίος της Περούτζια τόνισε ότι είναι έτοιμος να παίξει και παραδέχτηκε ότι η ομάδα του έχει πρόβλημα στην υποδοχή, στην επίλυση του οποίου θέλει ο ίδιος να βοηθήσει. Από την Πολωνία θα απουσιάσουν σίγουρα ο Ντάβιντ Μούρεκ, που μάλιστα είπε σε Πολωνούς δημοσιογράφους ότι δεν θα έλθει στο Λοτζ, αλλά θα παρακολουθήσει τους αγώνες από την τηλεόραση, καθώς επίσης ο Πάπκε και ο Μπακίεβιτς.

    Την 12αδα της ελληνικής ομάδας αποτελούν οι Χατζηαντωνίου, Κυριαζής, Τσέργας, Κουρνέτας, Ντονάς, Τσακιρόπουλος, Ρουμελιώτης, Σμαραγδής, Πανταλέων, Λάππας, Μπάεφ και Δημητρακόπουλος. Η ελληνική ομάδα βρήκε αρκετό κρύο και σποραδικές βροχές στο Λοτζ.

    Ο αγώνας της Παρασκευής θα αρχίσει στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) και οι διοργανωτές περιμένουν ότι στην σάλα Μοζίρ θα είναι παρόντες περί τις 7.000 θεατές. Διαιτητές θα είναι ο Ιταλός Σίντι και ο Σλοβάκος Χανκ. Σήμερα επίσης η Αργεντινή θα δώσει στο Μπουένος Αϊρες τον πρώτο της αγώνα με την Σερβία.

    [23] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟN «ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2005»

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Ξεπέρασαν τις 14.000 και συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής πολιτών για τον «Γύρο της Αθήνας 2005» που διοργανώνει την Κυριακή 5 Ιουνίου- Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος- ο Οργανισμός Νεολαίας και ’θλησης του Δήμου Αθηναίων.

    Η εκκίνηση του Γύρου της Αθήνας που είναι αφιερωμένος στον αγώνα ζωής του 11χρονου Δημήτρη Καρίτσα ο οποίος νοσηλεύεται στο Ωνάσειο και χρειάζεται επειγόντως μόσχευμα καρδιάς, θα δοθεί από τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στις 9:30 το πρωί από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο).

    Στο Γύρο της Αθήνας θα υπάρχουν διαδρομές τριών αποστάσεων: 8 km, 3,5 km και 700 μέτρων για άτομα με ειδικές ανάγκες (εκκίνηση 9:30 από την πλατεία Συντάγματος). Ο τερματισμός για όλες τις διαδρομές θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Πιο συγκεκριμένα οι διαδρομές θα έχουν ως εξής:

    8 Km : Παναθηναϊκό Στάδιο (εκκίνηση)-Λ. Βασ. Κων/νου - Λ. Βασ. Σοφίας - Πανεπιστημίου - Αιόλου - Σταδίου - Αθηνάς - Ερμού - Πλ. Ασωμάτων - Απ. Παύλου - Διον. Αεροπαγίτου - Λ. Βασ. Αμαλίας - Ζάππειο Μέγαρο

    3,5 Km : Παναθηναϊκό Στάδιο (εκκίνηση) - Λ. Βας. Κων/νου - Λ. Βας. Σοφίας - Λ. Βας. Γεωργίου - Φιλελλήνων - Λ. Βας. Αμαλίας - Ζάππειο Μέγαρο

    700 m ΑμεΑ : πλ. Συντάγματος (έμπροσθεν Βουλής των Ελλήνων) - Αμαλίας - Ζάππειο Μέγαρο.

    Φέτος ο Γύρος της Αθήνας εγκαινιάζει τον παγκόσμιο θεσμό των Olympic day run, των Ολυμπιακών λαϊκών αγώνων δρόμου.

    [24] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΟΧΙ"

    Χάγη, 2 Ιουνίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπεν Μποτ, επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει να περιοριστούν στα θέματα εκείνα, τα οποία τα κράτη δεν μπορούν από μόνα τους να επιλύσουν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η υπουργική δήλωση έγινε την επόμενη ημέρα του ηχηρού "όχι" που οι Ολλανδοί ψηφοφόροι εξέφρασαν για την ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μετά το μαζικό "όχι", θα πρέπει στο άμεσο μέλλον η ολλανδική κυβέρνηση "να λάβει σαφέστερες αποφάσεις" σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    "Θα πρέπει να κάνουμε αγώνα να μειωθεί ο αριθμός των ευρωπαϊκών κανονισμών" για παράδειγμα, πρόσθεσε ο κ. Μποτ.

    [25] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:13 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Κίεβο, 2 Ιουνίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κι εννέα τραυματίσθηκαν από τη σύγκρουση εμπορευματικού συρμού με λεωφορείο σε διασταύρωση στην νότιο Ουκρανία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Το τρένο εμβόλισε το λεωφορείο, το οποίο πραγματοποιούσε τοπικά δρομολόγια στην πόλη της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

    [26] ΚΙΝΑ: 67 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΡΟΧΕΣ

    Πεκίνο, 2 Ιουνίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Από τις καταρρακτώδεις βροχές 67 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην κεντρική και δυτική Κίνα, ενώ αγνοούνται 56, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ΝΕΑ ΚΙΝΑ το οποίο πρόσθεσε ότι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές 100.000 άνθρωποι.

    Από τις πλημμύρες κατέρρευσαν πάνω από 30.000 σπίτια και τραυματίστηκαν πολλοί από αυτούς που κοιμόντουσαν μέσα, στις επαρχίες Χουνάν, Σιτσουάν και Γκουιζχού. Απο τις πλημμύρες επλήγησαν 60 χωριά.

    [27] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΟΤΕΓΚΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑ

    Μαδρίτη, 2 Ιουνίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Σε βάρος του ηγέτη του ριζοσπαστικού εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούνα Αρνάλντο Οτέγκι, απαγγέλθηκε η κατηγορία για συμμετοχή στην αυτονομιστική οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ανακοινώθηκε από δικαστική πηγή.

    Ο Οτέγκι πρέπει να εμφανιστεί στις 8 Ιουνίου για μία προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία ενόψει της δίκης του η ημερομηνία της οποίας δεν ανακοινώθηκε. Η κατηγορία σε βάρος του απαγγέλθηκε από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Μαδρίτη.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 2 Ιουνίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα συναντηθεί το Σάββατο στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στη θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ανακοίνωσαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά το ολλανδικό και το γαλλικό ''όχι'' στα δημοψηφίσματα που έγιναν στις δύο χώρες για το ευρωσύνταγμα.

    [29] ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Συλλυπητήρια για το θάνατο της ηθοποιού Κατερίνας Σαγιά, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    «Η Κατερίνα Σαγιά υπηρέτησε με πίστη και δημιουργική πνοή την Τέχνη του Θεάτρου και τίμησε με την πολύχρονη και πολύτιμη καλλιτεχνική προσφορά της το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Σύσσωμο το δυναμικό του θεάτρου μας πενθεί για τον άδικο χαμό της. Εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια και συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο τη δύσκολη αυτή στιγμή στην οικογένειά της» αναφέρεται.

    Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Σαγιά ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Πρωτοσυνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. το 1972 στην παράσταση «Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» σε σκηνοθεσία του Γ.Θεοδοσιάδη.

    Είχε συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Κ. Μιχαηλίδη, Γ. Θεοδοσιάδη, Ν. Ραυτόπουλο, Μ. Βολανάκη, Σ. Ευαγγελάτο, Ε. Γαβριηλίδη, Ν. Περέλη, Π. Γλυκοφρύδη, Π. Βούλγαρη, Ν. Παπαδάκη, Μ. Μπούχλη, Κ. Μπάκα, Στ. Τσακίρη, Β. Θεοδωρόπουλο, Β. Παπαβασιλείου, Γ. Ρήγα, Ε. Δημητροπούλου, Γ. Ιορδανίδη, Γ. Καραχισαρίδη, Δ. Χρονόπουλο, Κ. Τσιάνο, Σ. Χατζάκη, Τ. Ράτζο κ.ά. σε έργα του κλασικού, σύγχρονου, παγκόσμιου και ελληνικού ρεπερτορίου και σε πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος. Είχε παίξει επίσης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, καθώς και σε θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο είχε συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Τ. Ψαρρά, Π. Βούλγαρη και Π. Καρκανεβάτο.

    Είχε παίξει, μεταξύ άλλων, στις παραστάσεις: «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» (Ροζάρια), «Φαύστα» (Ριτσάκι), «Οι μάγισσες του Σάλεμ» (Μέρσιο Λιούις), «Το παραμύθι χωρίς όνομα»(Φτωχομάνα), «Η ιστορία του Αλή Ρέτζο»(Ακίλε), «Πλούτος»(Πενία», «Το θεριό του ταύρου»(Μιχριμπάν), «Ο Μπίντερμαν κι οι εμπρηστές»(’ννα), «Το φιόρο του λεβάντε» (Κατερίνα), «το καινούριο σπίτι» ( Κέκκα), «Το κοινό ταμείο (Λεονιντά), «όταν οι γυναίκες το γλεντούν» (Ντοροτέα), «Ο βάλτος είναι πάντα εκεί» (Χριστίνα), «Ο Μορμόλης» (Θεία), «Πλούτος» (Γυναίκα του Χρεμύλου), «Γερνάω επιτυχώς» (Φρόσω).

    Ο τελευταίος ρόλος της ήταν αυτός της Δόμνας στην παράσταση «Τσικλιντάν» (έργο της Στέλλας Βογιατζόγλου και της Χριστίνας Χατζηβασιλείου) σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου που ανέβηκε το χειμώνα του 2005 (πρεμιέρα 14 Ιανουαρίου) στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

    [30] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2005 (15:09 UTC+2)

    Με το σύνθημα «το βιβλίο είναι παντός καιρού» ανοίγει αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου, τις πύλες του στους φίλους του βιβλίου, το 24ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην παραλία του Λευκού Πύργου, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης το Σάββατο (4 Ιουνίου), στις 8.30 μ.μ. (εξέδρα, στάση στρατηγείο).

    Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουνίου, είναι φέτος αφιερωμένο στο κυπριακό βιβλίο. Στα 162 εκθετήρια θα συμμετάσχουν πάνω από 300 εκδότες από όλη τη χώρα, με περισσότερους από 40.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και διεθνή βιβλιοπαραγωγή. Επίσης, συμμετέχουν φορείς της πόλης με ειδικά περίπτερα αφιερωμάτων όπως η νομαρχία και ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, η Αγιορείτικη Εστία, ο ΟΤΑ, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΒΙ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.α.

    Το 24ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Β.Ε.), στα πλαίσια των τρίμηνων πολιτιστικών εκδηλώσεων του 15ου Πνευματικού Μαϊου, που είναι αφιερωμένος στην 60η επέτειο από την απελευθέρωση του Αουσβιτς.

    «Το φεστιβάλ βιβλίου αποτελεί έναν θεσμό της πόλης με διάρκεια, παρουσία, δράση και ανοδική πορεία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, αναφέροντας ότι κάθε χρόνο συγκεντρώνει περισσότερους από 500.000 επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φεστιβάλ υλοποιείται από τους Θεσσαλονικείς, αλλά διαθέτει πανελλαδική εμβέλεια, παρουσιάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη του ντόπιου δυναμικού και δημιούργησε υποδομές στην πόλη, όπως το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου της Ν.Α. Ευρώπης, το βραβείο Αίμος για τους Βαλκάνιους συγγραφείς, το τρένο πολιτισμού, τη λογοτεχνία στα σχολεία, την Εγνατία του Βιβλίου και του Πολιτισμού, τις παραμεθώριες βιβλιοθήκες, τα περιφερειακά φεστιβάλ βιβλίου κ.α.

    Ο κ.Μπαρμπουνάκης αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή, πρόσφατα, της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για την οποία δήλωσε, ότι αν και πρόκειται για ένα γεγονός της Θεσσαλονίκης, δεν συμπεριλήφθηκαν από την οργανωτική της επιτροπή φορείς της πόλεις, όπως ο ΣΕΚΒΕ και η Ενωση Βιβλιοπωλών. «Το πρόβλημα ήταν ότι η πόλη ήταν απούσα. Η Θεσσαλονίκη δεν συμμετείχε στην εκδήλωση» είπε, αναφερόμενος στην εκπροσώπηση φορέων της πόλης, και αναρωτήθηκε εάν θα επαναληφθεί η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού.

    «Δεν είναι δυνατό να υπάρχει ηγεμονισμός στους φορείς» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Γιώργος Μαραντέλος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεθόδευση για τον αποκλεισμό των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας για να υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην Διεθνή Εκθεση Βιβλίου» είπε.

    ΤΟ 45% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ

    Ο κ.Μαραντέλος εξέφρασε προβληματισμό για τα ποσοστά των βιβλιόφιλων στη χώρα μας αλλά και για την πτώση της ελληνικής παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, μόνο το 8,5% διαβάζει πάνω από 10 βιβλία το χρόνο, ενώ το 45% δε διαβάζει, και την ίδια στιγμή παρατηρείται πτώση της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής κατά 30% και της ελληνικής κατά 25%. Από το σύνολο της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, το 60% στηρίζεται σε Ελληνες συγγραφείς και το υπόλοιπο 40% σε μεταφρασμένα έργα.

    Σημαντικό, ωστόσο, είναι το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζει λογοτεχνία από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αφού ξεπερνά το 22% - καθώς και της έκδοσης επιστημονικών βιβλίων, που ξεπερνά το 32%. Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία φτάνει το 15%, ενώ οι νέοι τίτλοι βιβλίων κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 6.500 (όλες οι κατηγορίες).

    Ο κ.Μαραντέλος επεσήμανε ότι δε νοείται η δημιουργία νέων βιβλιοθηκών, χωρίς αυτές να λειτουργούν οργανωμένα, με βιβλιοθηκονόμους και συνεχή εμπλουτισμό ή χωρίς να αξιοποιούνται, κυρίως από τις νεαρές ηλικίες. "Πρέπει να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος ώστε το παιδί να αγαπήσει από μικρή ηλικία το βιβλίο. Δεν μπορούμε να πείσουμε κάποιους στην ηλικία των 30-35 ετών να διαβάσουν" είπε.

    [31] 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2005 (13:54 UTC+2)

    Απόψεις, γεύσεις και ήχοι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου θα πλημμυρίσουν αύριο και μεθαύριο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αλλά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας με τίτλο «Στα λιμάνια» που διοργανώνει η «διπλή» μη κυβερνητική οργάνωση, ΔΑΦΝΗ -DEFNE. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που διοργανώνεται με στόχο να γνωριστούν οι δύο λαοί και να προβληθεί ο πολιτισμός και οι καθημερινές τους συνήθειες, αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστούν από την 1η Ιουλίου στη Σμύρνη.

    Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΔΑΦΝΗ DEFNE κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η αρχική σκέψη ήταν το Φεστιβάλ να πλαισιώσει την τελετή αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για τεχνικούς λόγους καθώς η αδελφοποίηση θα γίνει το προσεχές Φθινόπωρο.

    Οι Τούρκοι προσκεκλημένοι που φτάνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μουσεία της πόλης και να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες της. Στο πλαίσιο του αυριανού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα όσα μας ενώνουν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 19.30 με τη συμμετοχή των Τούρκων πανεπιστημιακών Τζενγκίζ Ακτάρ και Εσέρ Καράκας και από ελληνικής πλευράς του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογου και του Αντώνη Καμάρα. Το Σάββατο στις 20.30 διοργανώνεται η γιορτή «Μαγειρεύοντας για την ειρήνη» στο Λιμάνι, υπό την επιστασία της Σούλας Μπόζη, της συγγραφέως της «Πολίτικης Κουζίνας». Μια γιορτή ανοιχτή σε όλους του Θεσσαλονικιούς με μουσική από τους πολύ γνωστούς τραγουδιστές στην Τουρκία Ege και Κλόντια Ντελμέρ- και λογοτεχνία θα διαβάσει αποσπάσματα από το νέο βιβλίο της, «Μεσογειακό βαλς», η Μπουκέτ Ουζουνέρ. Η όλη διοργάνωση θα έχει και χρώμα από το εβραϊκό στοιχείο της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης καθώς στη διάρκεια της εκδήλωσης του Σαββάτου θα παρουσιαστούν δείγματα της σεφαραδικής κουζίνας σεφαραδίτικα τραγούδια και βιβλία.

    Στη συνέχεια παίρνει την σκυτάλη ως «οικοδέσποινα» η Σμύρνη, που προσκαλεί την 1η Ιουλίου τους Έλληνες φίλους της ΔΑΦΝΗ-DEFNE να γνωρίσουν την πόλη, μέσα από τα μνημεία της αλλά και τη σημερινή της καθημερινότητα. Ο Ηρακλής Μήλλας και ο Μάριο Λέβι θα μιλήσουν για το Σεφέρη, ενώ η «ανοιχτή» εκδήλωση της Σμύρνης θα είναι η προβολή της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά» στην προκυμαία της πόλης.

    [32] 6-10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2005 (11:37 UTC+2)

    Από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά οι Γιορτές της Γης, στη Βλάστη Κοζάνης, με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και από το εξωτερικό, νεανικά σχήματα στο χώρο του bar και Dj set, απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στον χώρο του κάμπινγκ και λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού, την Κυριακή 10 Ιουλίου.

    Στο πλαίσιο των Γιορτών της Γης θα πραγματοποιηθούν θέατρο δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.α.

    Επίσης, θα λειτουργεί παιδότοπος, για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών, με εργαστήρι ζωγραφικής και κολλάζ, κουκλοθεατρικό εργαστήρι, αφήγηση παραμυθιών και δραματοποίηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.

    [33] ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΝΗΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2005 (11:29 UTC+2)

    Έθιμα «παραδοσιακού γάμου» θα αναβιώσουν την Τρίτη 7 Ιουνίου, στις 19:30, στο πάρκο Τερψιθέας (’νω Πόλη) από τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ολυμπιάδος και του Δ΄ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα νήπια, με την καθοδήγηση δασκάλων και παιδαγωγών θα παρουσιάσουν τα έθιμα για το προξενιό, για το πλύσιμο και τη μεταφορά της προίκας, το στόλισμα του γαμπρού και της νύφης και το μυστήριο του γάμου.

    Θα ακολουθήσει ένα πραγματικό παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή του φημισμένου συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 2 June 2005 - 18:13:59 UTC