Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [02] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [04] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [05] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΙΚΕΣ
  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ
  • [07] ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ MICROSOFT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ Η/Υ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [08] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2005»
  • [10] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [11] ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [12] ΥΠΑΝ: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [14] ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕΣΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ''ΠΑΓΩΜΑ'' ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
  • [15] ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Σ-Μ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΤΙΜΑ Ο
  • [17] ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [19] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • [20] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ "ΘΥΡΑΣ 7" ΚΑΤΑ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΚΟΥΡΑΚ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [23] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] Ο Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [25] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ
  • [26] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΙΡΑΚ
  • [27] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
  • [28] ΤΟ "ΣΟΚ" ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [30] ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΑΤΕΣΙ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (09:54 UTC+2)

    "Η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, όπως και κάθε λαού, είναι σεβαστή. Ταυτόχρονα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το "όχι" των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα.

    "Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε -και δεν ξεχνάμε- ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη. Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών. Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται", επισήμανε.

    [02] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (13:29 UTC+2)

    Το πρώτο Αστικό Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα, στο Βύρωνα Αττικής, εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ολοκληρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η προσπάθεια εγκαθίδρυσης του ΕΣΥ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έμεινε ημιτελής.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα σταθμό για το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το δεύτερο Αστικο Κέντρο Υγείας ενώ προωθούνται ολοταχώς οι διεργασίες για την ανέγερση άλλων πέντε.

    Στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

    "Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχω σήμερα την ευκαιρία να εγκαινιάσω το πρώτο Αστικό Κέντρο Υγείας στη χώρα μας. Το Αστικό Κέντρο Υγείας Βύρωνα, όπως και αυτά που σύντομα θα λειτουργήσουν, εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και έργο του είναι, κυρίως, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως, επίσης, η παροχή υπηρεσιών σε ειδικές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, χρονίως πάσχοντες, απόρους και ανασφάλιστους. Τα Αστικά Κέντρα Υγείας, κατόπιν μελέτης, κατανέμονται χωροταξικά, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην αποστολή τους και έρχονται να καλύψουν το κενό που υπάρχει σήμερα στην επείγουσα περίθαλψη. Με τα Αστικά Κέντρα Υγείας αναβαθμίζεται σημαντικά όχι μόνο η Πρωτοβάθμια, αλλά και η Δευτεροβάθμια περίθαλψη, αφού η λειτουργία τους συμβάλλει και μάλιστα καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

    Τα σύγχρονα συστήματα υγείας βασίζονται σε υποσυστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η σπονδυλική στήλη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι οι Γενικοί Οικογενειακοί γιατροί της, που δίνουν ζωή στο σύστημα και το καθιστούν προσιτό και φιλικό προς τον πολίτη ασθενή. Από το 1978, όταν ο αείμνηστος Σπύρος Δοξιάδης επαγγέλθηκε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πατρίδα μας, από το 1983, όταν θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έως σήμερα, η προσπάθεια για την εγκαθίδρυση του ΕΣΥ έμεινε ημιτελής. Και αυτό γιατί ενώ τα Αστικά Κέντρα Υγείας και οι Οικογενειακοί γιατροί πράγματι προβλέφθηκαν σε μια σειρά από νόμους, ποτέ αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόσθηκαν στην πράξη. Για τις υπαρκτές, καθημερινές και πιεστικές ανάγκες υπήρξαν υποκατάστατα - όπως τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων, τα πολυϊατρεία των Ασφαλιστικών Ταμείων και τμήματα του ιδιωτικού τομέα που ναι μεν προσπάθησαν, αλλά μοιραία απέτυχαν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των Αστικών Κέντρων Υγείας και της Οικογενειακής Ιατρικής. Το κόστος μάλιστα όλων αυτών των επιλογών ήταν υπερβολικά υψηλό, ενώ τα αποτελέσματα φτωχά.

    Δεσμευθήκαμε προεκλογικά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα σ' αυτόν τον τομέα, που εξ' αρχής καθορίσαμε σαν νευραλγικό, με στρατηγική σημασία για την τύχη ολόκληρου του συστήματος. Δυσκολίες υπάρχουν και τις γνωρίζουμε. Δυσκολίες που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού εκπαιδευμένου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, σε κάθε βαθμίδα και ειδικότητα. Δυσκολίες οικονομικές. Δυσκολίες που αφορούν στις δομές, στην κουλτούρα των υγειονομικών αλλά και των πολιτών. Δυσκολίες οργανωτικές. Ήδη, για την στελέχωση των θέσεων που απαιτεί η λειτουργία των Αστικών Κέντρων Υγείας, αυξήθηκαν κατά 102 οι θέσεις ειδίκευσης Γενικής Ιατρικής.

    Παρά τις δυσκολίες είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε κάθε οικογένεια, όπου κι αν ζει, σύγχρονες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την ώρα που ο πολίτης τις έχει ανάγκη.

    Μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το αντίστοιχο Αστικό Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Προχωρούν ολοταχώς τα Αστικά Κέντρα Υγείας του Κερατσινίου, του Περιστερίου, του Ευόσμου και των Φραγγών στη Θεσσαλονίκη και της Μαυροθάλασσας Σερρών.

    Σήμερα είναι ημέρα σταθμός για το ΕΣΥ. Το πρώτο Αστικό Κέντρο Υγείας είναι πραγματικότητα και λειτουργεί. Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους, όσοι μόχθησαν και μοχθούν εδώ, για την προσφορά τους στους πολίτες".

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην υπουργός Μανώλης Σκουλάκης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στον τομέα της Υγείας το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

    [03] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Ιεροσόλυμα, 30 Μαϊου 2005 (12:46 UTC+2)

    Ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος εξελέγη ομόφωνα τοποτηρητής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου. Ο Μητροπολίτης Κορνήλιος είχε εκλεγεί τοποτηρητής και πριν από τέσσερα χρόνια στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Μετά την εκλογή αυτή δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη.

    Στο μεταξύ την κατοικία του πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου επισκέφθηκε μια διπλωματική υπάλληλος από το προξενείο των Ιεροσολύμων προκειμένου να του επιδώσει το νέο του διπλωματικό διαβατήριο στο οποίο αναγράφεται η ιδιότητά του ως πρώην πατριάρχη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος παρέδωσε το παλαιό διαβατήριο και παρέλαβε το νέο.

    [04] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Άγκυρα, 30 Μαϊου 2005 (18:58 UTC+2)

    Νέα δέσμη μέτρων για την Κύπρο προτείνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του στην «Turkish Daily News».

    Αποκαλύπτοντας τη νέα στρατηγική της Άγκυρας για το Κυπριακό, ο κ. Γκιούλ προτείνει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών σ' όλο το νησί, την άρση όλων των περιορισμών στα αεροδρόμια και τα λιμάνια- περιλαμβανομένων και των απευθείας πτήσεων- την άρση όλων των περιορισμών σε βάρος πολιτών τρίτων κρατών, την επέκταση της τελωνειακής ένωσης, ώστε αυτή, μέσω ειδικής ρύθμισης, να περιλαμβάνει και τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» και την αποδοχή των Τουρκοκυπρίων στις διεθνείς αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επαναλαμβάνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στην Κύπρο και προτείνει την επανάληψη του δημοψηφίσματος επί του Σχεδίου Ανάν στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Ηνωμένες Πολιτείες (7-11 Ιουνίου), ο κ. Γκιούλ επισημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν θα επαναλάβει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 9 Ιουνίου, "την ετοιμότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να συμβάλουν με κάθε τρόπο και να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία για την εδραίωση μιας μόνιμης ειρήνης στο νησί". Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει, επίσης, από τον κ. Ανάν μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για επανάληψη του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ούτε νομικά ούτε λογικά μπορεί να τεθεί εκ νέου το Σχέδιο Ανάν, ως έχει, σε δημοψήφισμα.

    [05] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Μαϊου 2005 (19:21 UTC+2)

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έπαυσε ούτε στιγμή και να ομιλεί και να προσεύχεται και να εργάζεται για τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τη Δευτέρα, στο Φανάρι, αντιπροσωπεία της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.

    «Θέλουμε να υπάρχει ειρήνη και δημιουργική συνεργασία, φιλία και, αμοιβαίος σεβασμός. Αυτό είναι απαραίτητον, αντί να υπάρχει μία διαρκής αντιπαράθεσις, η οποία οδηγεί και τις δύο χώρες εις το να εξοδεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού τους για εξοπολισμούς και για ανταγωνισμούς» σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας πως πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δυο λαών. «Πρέπει να δίνουμε τα χέρια και να οικοδομήσουμε ένα καλό και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

    Αναφερόμενος στα επικείμενα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ιράν και της Κασπίας στην Ευρώπη, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για «μία συμβολή εις την κοινήν προσπάθειαν, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά να επεκτείνεται και σε όλα τα Βαλκάνια».

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την περιοχή των Βαλκανίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι «είναι μία πολύπαθη περιοχή, η οποία υπέστη πολλά και υφίσταται πολλά από την έλλειψιν εμπιστοσύνης, από την επικράτησιν του εθνικισμού και του θρησκευτικού, δυστυχώς, φανατισμού, ιδιαιτέρως μετά την κατάρρευσιν του κομμουνισμού» και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για την επικράτηση της σταθερότητας και την επάνοδο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες δραστηριότητες του

    Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως, για παράδειγμα, την «Πρωτοβουλία Βλατάδων», η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη αλληλογνωριμία μεταξύ Χριστιανών, Ιουδαίων και Μουσουλμάνων των Βαλκανίων, καθώς και αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας τα εξής: «Το Πατριαρχείον μας δια των οργάνων του και δια των ανθρώπων του αναλαμβάνει αυτές τις πρωτοβουλίες προκειμένου να εμπεδωθεί η ειρήνη εις τον κόσμον. Διότι, όταν δεν υπάρχει ειρήνη και δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρχει ευημερία και πρόοδος, δια την οποίαν όλοι ενδιαφερόμεθα».

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (18:40 UTC+2)

    Tην ικανοποίησή του για το «όχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΛΑ.Ο.Σ. «Το χθεσινό όχι των Γάλλων απέδειξε ότι οι λαοί της Ευρώπης θέλουν και μπορούν να αντισταθούν. Δεν ήταν ένα όχι απλώς ενάντια στο Ευρωσύνταγμα. Ήταν όχι ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ένωσης, ΟΧΙ ενάντια στην ασυδοσία των πολυεθνικών, όχι στα ευρωπαϊκά εισόδια των Τούρκων και στην οικονομική εισβολή της Κίνας. Πάνω απ' όλα όμως, ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην αλαζονεία των Βρυξελλών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Το ΛΑ.Ο.Σ. εκφράζει την άποψη ότι και ο ελληνικός λαός θα έλεγε «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, εάν γίνονταν δημοψήφισμα.

    Το κόμμα δηλώνει δικαιωμένο, καθώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρός του ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ο μόνος έλληνας πολιτικός αρχηγός που ένωσε τη φωνή του στην μεγάλη συγκέντρωση για το «όχι» στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

    [07] ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ MICROSOFT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ Η/Υ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (18:35 UTC+2)

    Την χορηγία εκ μέρους της Μicrosoft προς τους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβουλίας «Συνεργάτες στη Μάθηση» ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και ο Αντιπρόεδρος της Microsoft Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής Βαχέ Τοροσιάν.

    Η πρωτοβουλία αυτή της Microsoft η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα επιβαρύνει οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο συνίσταται στην προώθηση, μεταφορά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ εκπαιδευτικών της Ελλάδος και άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών και θα συνδράμει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, προκειμένου να αυξηθεί η χρήση τους στην σχολική τάξη και να βελτιωθούν οι διαδικασίες της διδασκαλίας και της μάθησης.

    Παράλληλα η χορηγός θα προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα, θα εξελληνίσει και θα παραχωρήσει στο Υπουργείο Παιδείας , εκπαιδευτικό υλικό που αποβλέπει τόσο στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας όσο και στη χρήση τους στην τάξη, σε πλήρη εναρμόνιση με το πρόγραμμα σπουδών.

    Στο πλαίσιο της χορηγίας η Μicrosoft σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα παραχωρήσει δωρεάν άδειες χρήσης του λειτουργικού συστήματος σε ανακυκλωμένους και δωρηθέντες υπολογιστές στα σχολεία, ενώ θα συμβάλλει στην αξιοποίηση λύσεων λογισμικού, εξοπλισμού και πρόσβάσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Η κ. Γιαννάκου στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, αλλά πάντοτε με κυρίαρχο στοιχείο την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης

    «Θέλω να σημειώσω ότι εκτός από το σχολικό δίκτυο που υπάρχει, την «εκπαιδευτική πύλη» την οποία όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει πάντα ανάγκη και για νέο υλικό και για νέο λογισμικό, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών» επεσήμανε χαρακτηριστικά, η Υπουργός.

    Υπενθύμισε επίσης την εξαγγελία προγράμματος ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ένα μέρος μάλιστα του οποίου αφορά στην επιμόρφωση από απόσταση.

    «Πρόγραμμα το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί έτσι μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων, δεν απομακρύνονται οι εκπαιδευτικοί από τη δουλειά τους, και θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα» κατέληξε η κ. Γιαννάκου.

    [08] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

    Aθήνα, 30 Μαϊου 2005 (18:20 UTC+2)

    Την ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών υπογράμμισε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, σε δήλωσή της σχετικά με το «όχι» των Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα.

    «Αυτό σημαίνει ότι σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την Ευρώπη. Μια μέρα που θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των Ευρωπαϊκών λαών. Θα πρέπει δηλαδή, να συνειδητοποιήσουμε, ότι Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαϊκών κοινωνιών δεν μπορεί να γίνει. Επιτρέψαμε στην Ευρώπη πολλές διαφορετικές ερμηνείες για το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την πολιτική ενοποίηση. Λυπούμαι πάρα πολύ γι΄ αυτό, δεν είναι καταστροφή, αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να αφυπνιστούν όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τη συμφωνία που επετεύχθη στον ΟΤΕ, τη χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα προς τις ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες είναι ανάγκη να γίνουν στον τόπο. «Η συμφωνία αυτή σε έναν οργανισμό ανταγωνιστικό, όπως είναι ο ΟΤΕ, έχει τη δική της λογική. Αυτό που δεν πρέπει περαιτέρω να επιτραπεί, είναι να μπούμε στη λογική ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει για άλλη μια φορά τα «ρετιρέ» του ευρύτερου δημόσιου τομέα» πρόσθεσε.

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2005»

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (18:19 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι εγγραφές για συμμετοχή στο «Γύρο της Αθήνας 2005» που διοργανώνει την Κυριακή 5 Μαΐου ο Δήμος Αθηναίων. Ο φετινός 22ος «Γύρος της Αθήνας» που συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα αφιερωθεί σε ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης στον αγώνα ζωής του 11χρονου Δημήτρη Καρίτσα ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα στο Ωνάσειο και χρειάζεται επειγόντως μόσχευμα καρδιάς.

    Η εκκίνηση του «Γύρου της Αθήνας» θα δοθεί από τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στις 9:30 το πρωί στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και θα υπάρχουν διαδρομές τριών αποστάσεων: 8 km, 3,5 km και 700 μέτρων για άτομα με ειδικές ανάγκες (εκκίνηση 9:30 από την πλατεία Συντάγματος). Ο τερματισμός για όλες τις διαδρομές θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Όλοι οι πολίτες την Κυριακή 5 Ιουνίου, από τις 7 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι θα μετακινηθούν δωρεάν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στο «Γύρο της Αθήνας 2005».

    Ο φετινός 22ος Γύρος της Αθήνας, εγκαινιάζει το θεσμό των OLYMPIC DAY RUN, δηλαδή των λαϊκών αγώνων δρόμου, που αποτελούν το νέο θεσμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Οικογένειας.

    [10] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (20:36 UTC+2)

    Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στη γεωργία που θα καλύπτουν όλους τους ευαίσθητους γεωργικούς τομείς και θα εξασφαλίζουν τους αναγκαίους για την πρωτοβουλία αυτή χρηματοδοτικούς πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος κατά την παρέμβασή του στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου με την απόφαση του Συμβουλίου, «υιοθετήθηκαν ρυθμίσεις που περιορίζουν τον κίνδυνο δημοσιονομικών διορθώσεων και προστίμων στον προϋπολογισμό μας, απλουστεύονται οι διαδικασίες χρηματοδότησης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και διασφαλίζεται η πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, τόσο στον τομέα των αγορών όσο και στον τομέα των διαρθρώσεων, με πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση μέχρι το 2013».

    Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε τη λήψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (βιοκαύσιμα) στη χώρα μας. Παράλληλα, υποστήριξε την αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων προκειμένου να ελέγχονται αποτελεσματικά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα , όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην υγεία των καταναλωτών και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο έλληνας υπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του.

    Εξάλλου, ο κ. Μπασιάκος ξεκινά αύριο κύκλο διαβουλεύσεων με την Προεδρία του Συμβουλίου και την Επίτροπο Γεωργίας, Μ. Fischer Βoel, σχετικά με την αποδοχή των ελληνικών θέσεων κατά την προσεχή υιοθέτηση του κανονισμού για την Αγροτική Ανάπτυξη (προγραμματική περίοδος 2007-2013).

    [11] ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (20:24 UTC+2)

    Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 27 Μαΐου 2005 στα 0,853 ευρώ ανά λίτρο.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 16,69%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 59,73%.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 22,45% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [12] ΥΠΑΝ: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (20:07 UTC+2)

    Στην προληπτική απόσυρση από την αγορά προϊόντος που χρησιμοποιείται για το κρέμασμα πιπίλας, το οποίο αποτελείται από μία πόρπη διακοσμητική που στερεώνεται στο ρούχο και ένα αλυσιδάκι από το οποίο κρεμιέται η πιπίλα προχώρησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από σχετική πληροφόρηση που είχε μέσω του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών RAPEX ότι οι Ισπανικές αρχές απέσυραν το συγκεκριμένο προϊόν.

    Το εν λόγω προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές, επειδή η πόρπη δεν έχει αρκετά μεγάλες τρύπες αερισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας, σε περίπτωση που καλυφθεί το στόμα του παιδιού από την πόρπη.

    Το προϊόν φέρει την επωνυμία SARO αριθμός μοντέλου 4558, έχει παραχθεί στην Κίνα και έχει εισαχθεί στην Ε. Ένωση από την εταιρεία SARO IMPORT - EXPORT. Στην ελληνική αγορά έχει διατεθεί από την εταιρεία Γεώργιος Κουδούνης ΕΠΕ, σε ποσότητες 32 τεμαχίων το 2003 και 56 τεμαχίων το 2004, ενώ το 2005 δε διατέθηκε. Η εταιρεία Γεώργιος Κουδούνης ΕΠΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ξεκίνησε άμεσα τη διαδικασία απόσυρσή του από την αγορά και έχουν ειδοποιηθεί όλα τα καταστήματα στα οποία έχει διατεθεί το προϊόν.

    Αν και σύμφωνα με την κοινοποίηση των Ισπανικών αρχών δεν έχει διαπιστωθεί κανένα ατύχημα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει για προληπτικούς λόγους στους καταναλωτές να μην κάνουν χρήση αυτού του προϊόντος.

    Εξάλλου, κατόπιν ελέγχων σε είδη παιδικής φροντίδας- πιπίλες που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αποθέματα πιπίλων σε μικρές ποσότητες, ιδίως στην Περιφέρεια, οι οποίες δεν συνοδεύονται από τις οδηγίες χρήσης - προφύλαξης στα ελληνικά, που προβλέπονται από το πρότυπο ασφαλείας για τις πιπίλες, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το Μάρτιο του 2003.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ζήτησε από τις εταιρείες εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ειδών παιδικής φροντίδας να αποσύρουν εντός είκοσι ημερών τα υπάρχοντα αποθέματα πιπίλων που στερούνται οδηγιών χρήσης στα ελληνικά και έχουν σταλεί δείγματα για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται.

    Διευκρινίζεται ότι οι οδηγίες χρήσης, μπορούν να αναγράφονται σε φυλλάδιο που εσωκλείεται στη συσκευασία του προϊόντος και θα πρέπει οι καταναλωτές να τις εφαρμόζουν κάθε φορά πριν από τη χρήση του.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Η ανάγκη πλήρους τεκμηρίωσης των στοιχείων που δίνονται στη δημοσιότητα από διάφορες καταναλωτικές οργανώσεις ως αποτελέσματα ερευνών ή καταγγελιών επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτη (ΕΣΚ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

    Το ΕΣΚ είχε την ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων με τον Συνήγορο του Καταναλωτή Γιάννη Αδαμόπουλο και τους βοηθούς Συνηγόρους Γεωργίου Δίελλα και Βασιλική Μπώλου σχετικά με την λειτουργία της Αρχής. Επίσης, υπήρξε ενημέρωση του ΕΣΚ από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Θανάση Σκορδά σχετικά με την σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει την τροποποίηση του Ν. 2251/94 σχετικά με την προστασία του καταναλωτή. Τέλος, συζητήθηκε με εισήγηση του συντονιστή του ΕΣΚ Νικόλαου Τσεμπερλίδη η εκπροσώπηση του Συμβουλίου στις διάφορες επιτροπές.

    [14] ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕΣΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ''ΠΑΓΩΜΑ'' ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2005 (19:40 UTC+2)

    Την απόρριψη της προσφυγής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) για "πάγωμα" της επιβολής προστίμου για ολιγοπωλιακές συμπράξεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο, κρίνοντας ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς προσκόμματα.

    Ο ΣΕΣΜΕ αναμένεται να επανέλθει με νέα προσφυγή προς το Εφετείο όταν οριστικοποιηθεί το πρόστιμο της Επιτροπής προκειμένου να ζητήσει το "πάγωμα" της εκτέλεσής της έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου. Υπενθυμίζεται ότι συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα έχει οριστεί για τις 3 Ιουνίου.

    [15] ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 30 Μαϊου 2005 (20:42 UTC+2)

    Ένας θάνατος και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν τη Δευτέρα πολλές περιοχές της τουρκικής Ανατολίας.

    Στο Ντερέκιοϊ της περιοχής Μανίσα (δυτική Τουρκία), κεραυνός χτύπησε έναν βοσκό, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Στην ίδια επαρχία, στο χωριό Ισάκτσελεμπί, οχτώ σπίτια κατέρρευσαν υπό το βάρος των πλημμύρων, ενώ άλλα 200 υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές.

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην πόλη Τσόρουμ και τις γύρω περιοχές είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία προς και από το χωριό Ντελέρ, ενώ στο Γκιουλούκ της Σίβα, κεραυνός χτύπησε τον μιναρέ ενός τεμένους, με αποτέλεσμα τη μερική καταστροφή του.

    [16] ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Σ-Μ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΒΕΛΓΟΣ ΥΠΕΞ

    Βελιγράδι, 30 Μαϊου 2005 (20:22 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η διατήρηση της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου ως έχει θα διευκόλυνε την πορεία του Βελιγραδίου και της Ποντγκόριτσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Κάρελ ντε Γκουχτ.

    Από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας δήλωσε ότι η διατήρηση της ένωσης θα διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας - Μαυροβουνίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως η τελική απόφαση είναι υπόθεση των πολιτών των δυο αυτών ομόσπονδων δημοκρατιών.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Σερβία - Μαυροβούνιο θα είναι σε θέση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης στις 5 Οκτωβρίου.

    Σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, ο Βέλγος υπουργός τόνισε ότι η πιο σημαντική πτυχή του ζητήματος είναι η εδραίωση της σταθερότητας, μαζί με την προστασία των μειονοτήτων και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

    Ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς.

    [17] ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 30 Μαϊου 2005 (19:52 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να συμβάλει με κάθε τρόπο στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και τη διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλουν να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα στη σερβική επικράτεια, έδωσε ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας, Μίλαν Παρίντοβοτς, με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς για 50 εκπροσώπους των μεγαλυτέρων ελληνικών εταιρειών.

    Ο Σέρβος υπουργός, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας και Μαυροβουνίου βάσει της οποίας έχει αρχίσει ήδη εντατική συνεργασία στον τομέα της οικονομίας των δύο χωρών, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση, υιοθετώντας ακόμη και νέους κανονισμούς.

    Ανακοίνωσε δε ότι σύντομα θα προωθηθεί στη σερβική κυβέρνηση νέο νομοσχέδιο για το εξωτερικό εμπόριο, με στόχο την εναρμόνιση της νομοθεσίας στο συγκεκριμένο τομέα με τα διεθνή στάνταρτ.

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 30 Μαϊου 2005 (19:37 UTC+2)

    ''Ήρθαμε να καλέσουμε τον Πρόεδρο (Τάσσο) Παπαδόπουλο να κάνει βήματα για την επανένωση της χώρας'', δήλωσε ο συμπρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας - ΗΠΑ Εντ Γουίτφιλντ επικεφαλής της ομάδας Αμερικανών βουλευτών που έφθασε σήμερα στα κατεχόμενα για διήμερη επίσκεψη, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν συνάντηση που διήρκεσε μισή περίπου ώρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Λευκωσία, 30 Μαϊου 2005 (19:28 UTC+2)

    Με στόχο να πιάσει τον παλμό των μερών του Κυπριακού για να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης, αλλά και να υπογραμμίσει στους συνομιλητές του τις ευθύνες που τους αναλογούν στην προσπάθεια, έφτασε το απόγευμα στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Πρέντεργκαστ ανέφερε ότι ''μόνο με εποικοδομητικές προσπάθειες των ίδιων των μερών υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος και δεν τρέφω ψευδαισθήσεις γύρω από τις δυσκολίες στην επίτευξη προόδου''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ "ΘΥΡΑΣ 7" ΚΑΤΑ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2005 (19:12 UTC+2)

    Επίθεση στον Ντούσαν Μπάγεβιτς εξαπέλυσε τη Δευτέρα η «Θύρα 7». Ο σύνδεσμος των φιλάθλων του Ολυμπιακού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά την απομάκρυνσή του και ταυτόχρονα την πρόσληψη ενός ξένου τεχνικού εγνωσμένης αξίας. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Είχαμε προαναγγείλει πως η Θύρα 7 θα μίλαγε αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο όμως μας πρόλαβε. Πιθανώς και αυτός θα θέλει το κακό του Ολυμπιακού, όπως και όλοι εμείς που ακολουθούμε παντού την ομάδα μας. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εν μέρει πέτυχε... Τα ψευτοδιλήμματα Ντούσαν ή Αλέφαντος!!! ή Μπιγκόν!!! σαφώς και γέρνουν τη ζυγαριά προς τη μεριά του Μπάγεβιτς! Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, πότε η Θύρα 7 αξίωσε κάτι τέτοιο; Το μόνο που ζητήσαμε με τη λήξη της περσινής περιόδου ήταν να έρθει ένας ξένος τεχνικός εγνωσμένης αξίας, γιατί πλέον τις φιλοδοξίες μας δεν τις καλύπτει κανένας τεχνικός απ΄ όσους έχουν περάσει από τον ελληνικό χώρο.

    Αν θεωρηθεί επιτυχία το φετινό νταμπλ απέναντι σ΄ αυτούς τους παράγοντες και σ΄ αυτούς τους παίκτες και προπονητές που είχαμε για αντιπάλους (με τα μίζερα μπάτζετ, την ανοργανωσιά, κ.τ.λ.), αν αυτό είναι το ταβάνι μας... Ε, τότε συγγνώμη, αλλά είμαστε αντίθετοι! Εμείς απαιτούμε ο Ολυμπιακός να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης... Να στηθεί και να οργανωθεί πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα με τεχνικό διευθυντή παγκόσμιας εμβέλειας, επιτέλους έναν ξένο τεχνικό εγνωσμένης αξίας και παιχταράδες.

    Τα πρώτα χρόνια έπρεπε να ξεχρεώσουμε... Δεκτόν... Μετά να σταθούμε στα πόδια μας κατακτώντας τίτλους... Δεκτόν... Μετά να φτιάξουμε προπονητικό κέντρο και γήπεδο... Δεκτόν... Κάνοντας υπομονή τα επιτύχαμε όλα αυτά... Ενωμένοι, και πάνω απ΄ όλα δείχνοντας εμπιστοσύνη στην διοίκηση που είχε όραμα... Το όραμα τώρα πλέον είναι ένα και μόνο... Το δρόμο τον έδειξε ο Ριβάλντο. Οι απόψεις των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων του Ολυμπιακού συμβαδίζουν... Τι μένει;... Να πάρει τις σωστές αποφάσεις η διοίκηση, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη... Φέρνοντας επιτέλους έναν ξένο τεχνικό εγνωσμένης αξίας να δουλέψει στον σύλλογο από την αρχή της σεζόν, όπως ποτέ δεν έχει γίνει επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη.

    Ζητάμε από τον κόσμο του Ολυμπιακού να πει ΟΧΙ στα ψευτοδιλήμματα και σ΄ αυτούς που προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια ανάμεσα μας, και όλοι μαζί να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλότερα, με βλέμμα προς το ευρωπαϊκό όραμα!».

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2005 (18:54 UTC+2)

    Ένα βήμα πριν από συμφωνία με τον Αρη είναι ο Μανώλης Παπαμακάριος. Ο παίκτης έχει ήδη συμφωνήσει προφορικά με τον Αρη για την υπογραφή τριετούς συμβολαίου (2+1), έναντι 800.000 ευρώ και αυτό που απομένει είναι οι σχετικές υπογραφές.

    Τον παίκτη τον διεκδικεί και ο Ολυμπιακός.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΚΟΥΡΑΚ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2005 (18:37 UTC+2)

    Ο Ερκάν Κουράκ ανανέωσε το συμβόλαιό του στην Ξάνθη. Η διοίκηση της ΠΑΕ έκανε χρήση του δικαιώματος που είχε και ανανέωσε μονομερώς το συμβόλαιο του 24χρονου Τούρκου επιθετικού. Από την άλλη ανοιχτό μένει ακόμη το θέμα της ανανέωσης της συνεργασίας με τον Μάρτιν Βόζαμπαλ και δεν αποκλείεται τελικά να μην παραμείνει στην ομάδα, αλλά να επιστρέψει στην πατρίδα του.

    Οσον αφορά τον Γιάννη Ματζουράκη αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Βραζιλία, προσπαθώντας να βρει παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα τη νέα σεζόν.

    [23] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2005 (18:23 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η κλήρωση των διαιτητών για τις αναμετρήσεις της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ ανδρών. Οι διαιτητές που κλήθηκαν να διευθύνουν είναι:

    Τετάρτη 1 Ιουνίου (4ος αγώνας)

    Γαλατσίου (19:00) ΑΕΚ-Μαρούσι (Χριστοδούλου, Τανατζής, Μητσόπουλος)

    N. Σμύρνης (19:00) Πανιώνιος-Παναθηναϊκός (Παπαδημητρίου, Ζαβλανός, Ηλιόπουλος)

    Kυριακή 5 Ιουνίου (5ος αγώνας)

    Αγ. Θωμά (17:00) Μαρούσι-ΑΕΚ (Μαστραφτσής, Σχινάς, Αφεντουλίδης)

    OAKA (19:00) ΠΑΟ-Πανιώνιος (Κορομηλάς, Βορεάδης, Μπίτης).

    [24] Ο Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2005 (18:03 UTC+2)

    Για όλους και για όλα μίλησε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο Ελληνας προπονητής, Γιώργος Χατζάρας, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη βαραίνει άπαντες στην ομάδα, ενώ το σημαντικότερο λάθος που έκανε ήταν που ανέλαβε την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Σαν προπονητής έκανα τη θυσία για τον Αρη να αναλάβω την ομάδα. Με πέντε δελτία και χωρίς να υπάρχει οργάνωση. Είπαμε θα προχωρήσουμε όσο μπορούμε την πρώτη χρονιά, με αυτά τα αγωνιστικά προβλήματα και τα οικονομικά. Τον επόμενο χρόνο να πάμε καλύτερα και στο τέλος να πιάσουμε ταβάνι», τόνισε ο κ. Χατζάρας και συνέχισε: «Βήμα-βήμα έπρεπε να γίνουν οι κινήσεις. Το άρθρο 44 ήταν η λύτρωση του Αρη που απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος. Σε αυτό το σημείο βγάζω το καπέλο στη διοικούσα. Όμως την τελευταία στιγμή ψωνίσαμε παίκτες, χωρίς χρήματα. Δώσαμε ότι μπορούσαμε να δώσουμε, αν και το φοβηθήκαμε. Στην Ελλάδα αν λες την αλήθεια, πληγώνεις πολλούς. Ο Αρης μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά σε αγωνιστική αξία ήταν νάνος. Είδαμε παίκτες από Σουηδία και Νότιο Αφρική, με μικρό μπάτζετ. Στον ελληνικό χώρο είχαμε λίγες επιλογές. Ήρθε ο κ. Μόκκαλης, έμπιστος, είχε παρακολουθήσει ορισμένους παίκτες. Ο ένας ήταν πρώτος σκόρερ στο Καμερούν, ο άλλος στην εθνική ελπίδων του Καμερούν, δοκιμάστηκε ο Ινόγκι και άφησε καλές εικόνες σε όλους μας. Είχαμε επαφή με τον μάνατζερ του Εκουέμε, από το καλοκαίρι τον φέραμε, αλλά δεν είχαμε οικονομική άνεση να τον αποκτήσουμε τότε. Τελευταία στιγμή αποκτήσαμε τον Μπενίσκο από τη Γ' Εθνική. Τον ήξερα εδώ και τρία χρόνια. Όλοι έχουν μερίδιο ευθυνών για τις μεταγραφές. Λέγαμε ότι έχουμε συγκεντρώσει τους 15 πόντους το Δεκέμβριο, το όριο ήταν 27-28 πόντοι, πιστεύαμε ότι εύκολα ή δύσκολα θα σωνόταν η ομάδα. Όμως μόνοι μας πέσαμε. Ήμασταν αυτοκαταστροφικοί. Οι σχέσεις μου με τους παίκτες ήταν επαγγελματικές. Έναν επαγγελματία δεν μπορείς να τον βλέπεις σαν πατέρα ή γιο. Είναι μία σχέση δούναι και λαβείν. Το ότι είναι στην Ευρώπη μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να γλιτώσει την οικονομική καταστροφή. Αυτό περιέχει φυσικά και ρίσκο, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που έμεινε για να διατηρηθεί ο Αρης σαν ομάδα. Εύχομαι το πρόβλημα να είναι ψυχολογικό κι όχι αγωνιστικό».

    Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε πάρει την απόφασή του να φύγει από την ομάδα. «Πέρσι, η ομάδα είχε υλικό για την Α' εθνική. Ακόμη και να μέναμε στην Α' εθνική είχα πάρει την απόφασή μου να φύγω. Για να προχωρήσει σωστά μια ομάδα, πρέπει να κάνεις αυτά που πρέπει. Η σημερινή κατάσταση είναι μια απόρροια της κακής πολιτικής όλων των τελευταίων ετών. Φέτος, έγιναν βήματα μπροστά από τη διοίκηση. Ο κ. Σκόρδας είναι στην ΕΠΑΕ. Είμαι άνθρωπος συναισθηματικός και είμαι στεναχωρημένος. Αν δεν είχε διακοπεί το παιχνίδι με τον Ηρακλή, ο Αρης θα ήταν σωμένος».

    [25] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ

    Ισλαμαμπάντ, 30 Μαϊου 2005 (20:48 UTC+2)

    Τρεις επιτιθέμενοι και ένας αστυνομικός είναι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο τζαμί Μαντινατούλ Ιλμ του Καράτσι την ώρα της εσπερινής προσευχής, ανέφερε τοπική κυβερνητική πηγή, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Συνεργεία διάσωσης απομακρύνουν πιστούς από το τζαμί και εγκλωβισμένους μέσα στο γειτονικό εστιατόριο, που άρπαξε φωτιά από την έκρηξη.

    Η θρησκευτική βία έχει αναζωπυρωθεί αφότου το Πακιστάν συμμάχησε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτρομοκρατικού αγώνα.

    [26] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 30 Μαϊου 2005 (20:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ θα κάνει μια ανακοίνωση την Τρίτη αναφορικά με τη γαλλική κυβέρνηση μετά από το δημοψήφισμα της Κυριακής για την επικύρωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος, όπου το "όχι" κέρδισε με πολύ μεγάλη διαφορά, ανακοινώθηκε από το προεδρικό γραφείο. Ο Σιράκ, που προετοιμάζει όπως λέγεται μεγάλο ανασχηματισμό, θα απευθυνθεί επίσης στο γαλλικό λαό μέσω της κρατικής τηλεόρασης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν αναμένεται να αντικατασταθεί από τον νυν υπουργό Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    [27] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

    Ουάσινγκτον, 30 Μαϊου 2005 (20:29 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ αναμένουν να συνεχιστούν οι σχέσεις "συνεργασίας" με την Ευρωπαϊκή Ενωση όποιες και εάν είναι οι εξελίξεις στους κόλπους της ΕΕ, μετά από το γαλλικό "οχι" στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,μετέδωσε το CNN.

    "Οπως έχουν πει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ευχόμαστε να υπάρχει μια Ευρώπη ισχυρή και ακέραιη, που να είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος, που να απαντά στις κύριες προκλήσεις, που όλοι μας αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος Νοέλ Κλέι.

    [28] ΤΟ "ΣΟΚ" ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Παρίσι, 30 Μαϊου 2005 (18:26 UTC+2)

    Το "σοκ" που προκάλεσε το "ΟΧΙ" στο γαλλικό δημοψήφισμα διαφαίνεται στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων: "Η ημέρα η πιο ΟΧΙ" αναφέρει η Λιμπερασιόν, "55% για το ΟΧΙ είναι τεράστιο" για την Παριζιέν, "Το βάρος ενός ΟΧΙ" λέει η συντηρητική χριστιανική Λα Κρουά, ενώ τα τρία γράμματα του ΟΧΙ γεμίζουν ολόκληρη τη σελίδα της Φιγκαρό. Η κομμουνιστική Ουμανιτέ διευκρινίζει :" Ο λαός είπε όχι σε μία φιλελεύθερη Ευρώπη". "Δημοψήφισμα σοκ" και "ΟΧΙ ! ο σεισμός" είναι οι τίτλοι των οικονομικών Λα Τριβύν και Λες Εκώ, η Φρανς Σουάρ αναρωτιέται : "Θα πρέπει να φύγει ο Σιράκ ;"

    Στην εσωτερική της αρθρογραφία η Λιμπερασιόν μιλάει για "καταστροφικό τέλος στη βασιλεία Σιράκ", για έναν "άλαλο Φρανσουά Ολάντ επικεφαλής ενός σοσιαλιστικού κόμματος χωρισμένου στα δύο".

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Βερολίνο, 30 Μαϊου 2005 (18:00 UTC+2)

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα συναντηθούν στις 10 Ιουνίου στη Σετ της νότιας Γαλλίας στο πλαίσιο των άτυπων γερμανο-γαλλικών συνομιλιών του Μπλεσχάιμ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Αντα.

    Μετά την ανακοίνωση της νίκης του "όχι" στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, οι Σρέντερ και Σιράκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Σρέντερ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί πισωγύρισμα, αλλά όχι και το τέλος της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    [30] ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Ορεστιάδα, 30 Μαϊου 2005 (18:11 UTC+2)

    Με αφιέρωμα στις εκδόσεις «Καστανιώτη» και ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Συγγραφέας Εκδότης Αναγνώστης, ο ρόλος και οι ευθύνες του εκδότη» ολοκληρώθηκαν στην Ορεστιάδα οι «βιβλιοδιαδρομές στον Έβρο με την τέχνη του λόγου» που διοργάνωσαν, οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού και το Θρακικό Κέντρο «Διόνυσος» με τη στήριξη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, της Νομαρχίας Εβρου, των 13 Δήμων του νομού καθώς και Πολιτιστικών φορέων.

    «Οι εκδότες και οι εκδοτικοί τους οίκοι παίζουν πολλές φορές το ρόλο ενός μικρού υπουργείου Πολιτισμού» είπε ο κ. Καστανιώτης καταθέτοντας τη δική του άποψη για τον ρόλο και τις ευθύνες των εκδοτών.

    Τόνισε επίσης πως «κάθε χώρα πρέπει να διαθέτει ένα σεβαστό κονδύλι για τον πολιτισμό» και παρατήρησε πως «στην Ελλάδα δίνονται τα λιγότερα χρήματα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

    Για τον εκδότη Θαν. Καστανιώτη και τον εκδοτικό του οίκο μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Δημ. Νόλλας, ο ποιητής και δημοσιογράφος Θαν. Νιάρχος, ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Σεραφείμ Φυντανίδης και ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις.

    Στη διάρκεια των πενθήμερων εκδηλώσεων παρουσίασαν τα βιβλία τους οι συγγραφείς Δημ. Παπαχρήστος, Μπέσση Λιβανού, Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημ. Κωνσταντάρας, Παύλος Κάγιος και Στέφανος, Παύλος Μάτεσις, Σεραφείμ Φυντανίδης και Στέφανος Δάνδολος, ενώ επαφές με τα παιδιά σε σχολεία και βιβλιοθήκες του νομού είχαν οι συγγραφείς Αλκη Ζέη, Σοφία Μαντουβάλου και Ελένη Πριοβόλου, ενώ αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασαν οι ηθοποιοί Ντίνα Κώνστα και Φώτης Σπύρος.

    Ο.Ο.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΑΤΕΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2005 (10:39 UTC+2)

    Εκδήλωση αφιερωμένη στον καταξιωμένο συγγραφέα Παύλο Μάτεσι διοργανώνει σήμερα στις 8μμ στην αίθουσα του Μουσείου του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αλεξανδρούπολη το λογοτεχνικό περιοδικό «Εξώπολις».

    Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί το συνολικό έργο του συγγραφέα από τους Στέφανο Δάνδαλο συγγραφέα, Σταμάτη Σακκελίωνα, διδάκτορα θεολογίας δημοσιογράφο και τη Μαρία Τολούδη.

    Αποσπάσματα από τα βιβλία του συγγραφέα θα διαβάσει ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον τιμώμενο συγγραφέα.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα επισκέψεων στην επαρχία λογοτεχνών της πρωτεύουσας που υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο.Ο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 30 May 2005 - 18:13:57 UTC