Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
  • [02] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] MIKΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [04] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [07] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ
  • [08] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • [09] Χ.Α.:ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
  • [10] ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΡΩΜΗΣ
  • [12] ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [13] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
  • [14] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΕΠΡΑΧΘΗΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [15] Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ
  • [16] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [17] ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ROMTELECOM ΓΙΑ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2005
  • [18] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] Ο Γ. ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΟΥ
  • [20] ΒΟΛΕΪ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ
  • [21] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΗΛΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
  • [22] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.
  • [23] ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [24] Ο ΜΠΑΣΑΓΙΕΦ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [25] ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: 173 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [26] PFIZER: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΟΥ VIAGRA ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΥΦΛΩΣΗΣ
  • [27] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΣΙΑΜΠΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΤΟΝΙ
  • [28] ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [29] ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
  • [30] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [31] Ν. ΤΕΡΖΗΣ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ
  • [32] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [33] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟ"

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (14:57 UTC+2)

    Μηδενική ανοχή στα παραδικαστικά κυκλώματα, τη διαφθορά και τη συναλλαγή είναι η θέση της κυβέρνησης για τα φαινόμενα που δημιουργούν σκιές στην εικόνα της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός μίλησε για το έργο εξυγίανσης που έχει ήδη δρομολογήσει η ηγεσία της Δικαιοσύνης και για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση. "Μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν να καταπολεμηθούν ριζικά τα όποια φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, να κλείσουν οριστικά οι όποιες κερκόπορτες της δικαστικής και παραδικαστικής συναλλαγής, να υπάρξει στήριξη στους έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία", υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ήδη αποδίδει σημαντικούς καρπούς το ευρύ πρόγραμμα αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

    Ιδιαίτερη τιμή για τη σχολή, χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Καραμανλή ο πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών Γιώργος Παναγιωτόπουλος, καθώς όπως είπε «είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται τον πρόναο της Θέμιδος». Ο κ.Παναγιωτόπουλος προσέφερε στον πρωθυπουργό ένα αναμνηστικό δώρο και μίλησε για το έργο και τους στόχους της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

    Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε στην εκδήλωση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν παράδοξο ένας Κορίνθιος να καλωσορίσει έναν Βορειοελλαδίτη στη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι ως μέλη της κυβέρνησης καλούνται, υπό το βάρος της πραγματικότητας που παρέλαβαν, να επιτελέσουν πάρα πολλά πράγματα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο αλλά έχουν αρωγούς την πίστη στις ιδέες που πρεσβεύουν και την πεποίθηση ότι η πολιτική τους ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στους άξονες δράσης του υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι η θωράκιση της ελληνικής Δικαιοσύνης έναντι των συμπτωμάτων διαφθοράς, η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος.

    Τόνισε, μάλιστα, ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών αποτελεί έμπρακτο δείγμα του ενδιαφέροντός του.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διεθνούς Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου, παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών Χαράλαμπος Αντωνιάδης, ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υποδιευθυντής σπουδών της σχολής Νικόλαος Αγγελάρας και άλλοι εκπρόσωποι των δικαστικών Αρχών.

    Από την πολιτική ηγεσία το «παρών» έδωσε επίσης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, και την τοπική αυτοδιοίκηση ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών και θρησκευτικών Αρχών.

    Νικόλ Καζαντζίδου

    [02] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Aθήνα, 27 Μαϊου 2005 (14:19 UTC+2)

    Περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής θητείας στο μέλλον προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην πρώτη τελετή ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2005 Β΄ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου.

    «Έχει περάσει ο καιρός που η στρατιωτική θητεία συνιστούσε για το νέο μας μία μακρά διακοπή στην πολιτική του ζωή. Η διάρκεια της θητείας έχει μειωθεί πλέον δραστικά. Στο μέλλον δε, αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, με άρτια οργάνωση των Μονάδων, αποτελεσματικότερη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, συστηματική υποστήριξη των θεσμών των Επαγγελματιών Οπλιτών και των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και εισαγωγή του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας» είπε ο υπουργός.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην πόλη της Χίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο συγκρότημα οικιών Αξιωματικών και τον εκεί υπό κατασκευή νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό για τα παιδιά των στελεχών και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. Ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού κατά την τελετή ορκωμοσίας έχει ως εξής:

    «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε σήμερα, για πρώτη φορά εδώ στην ωραία μας Χίο, τον ανθό της ελληνικής κοινωνίας, τους νεοσύλλεκτους της 2005 Β΄ ΕΣΣΟ στην μεγάλη στρατιωτική μας οικογένεια.

    Έχει περάσει ο καιρός που η στρατιωτική θητεία συνιστούσε για το νέο μας μία «μακρά διακοπή στην πολιτική του ζωή». Η διάρκεια της θητείας έχει μειωθεί πλέον δραστικά. Στο μέλλον δε, αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, με άρτια οργάνωση των Μονάδων, αποτελεσματικότερη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, συστηματική υποστήριξη των θεσμών των Επαγγελματιών Οπλιτών και των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και εισαγωγή του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας.

    Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η θητεία δεν μπορεί να αποτελεί «φόβητρο» για το στρατεύσιμο. Αντίθετα πρέπει να αποτελεί μία δημιουργική φάση της ζωής του, όπου του δίδεται η δυνατότητα όχι μόνον να συνεισφέρει στην άμυνα της πατρίδας, αλλά και να αποκτήσει ωριμότητα και δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία του στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε την ενίσχυση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, όπως και την άμεση διασύνδεση των στρατευμένων με την αγορά εργασίας. Η καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελεί ύψιστη πολιτική μας προτεραιότητα, ξεκινάει ήδη από το στράτευμα.

    Με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει για τις επιμέρους αλλαγές στη δομή και την οργάνωση ορισμένων Μονάδων και Σχηματισμών, αποσκοπούμε στον καλλίτερο συντονισμό και έλεγχο των Μονάδων των παραμεθόριων περιοχών. Παράλληλα, αποβλέπουμε στην πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση του υλικού και εκπαίδευση του προσωπικού, κυρίως των νεοσυλλέκτων, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στη διάθεση προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε στις ακριτικές μας περιοχές μικρά Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπως το Κέντρο που βρισκόμαστε σήμερα, τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν και Μονάδες- Πυρήνες για γρήγορη ενεργοποίηση τους σε περιπτώσεις ανάγκης και κρίσεων. Διατηρούμε υψηλό το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών των ακριτικών μας περιοχών, ενισχύοντας συνάμα τις τοπικές κοινωνίες και ελαχιστοποιώντας τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των νεοσύλλεκτων ενώ διασφαλίζουμε τη συνοχή των οικογενειών τους.

    Με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας στη Χίο, θέλω να τονίσω και πάλι ότι ο σεβασμός των αρχών του διεθνούς δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά, καθώς και η καλλιέργεια συνθηκών καλής γειτονίας, συνιστούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών και των λαών. Μονομερείς διεκδικήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες ή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν σήμερα τη διεθνή κοινότητα, η οποία μέσω της συνεργασίας, της συνεννόησης και του αλληλοσεβασμού, οικοδομεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο.

    Έτσι και σήμερα από το όμορφο και ιστορικό νησί της Χίου, εκπέμπουμε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας επ' ωφελεία των λαών της περιοχής μας, εκπέμποντας ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικής ισχύος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

    Θέλω να ευχηθώ σε σας και στις οικογένειες σας υγεία και προκοπή, καλή προσαρμογή και επιτυχία στη στρατιωτική σας θητεία.

    Τέλος, να ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, τους πολίτες της Χίου, για την μεγάλη αγάπη με την οποία περιβάλλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και την οποία σας την ανταποδίδουμε».

    [03] MIKΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή έξω από το Ναυτοδικείο Πειραιά κατά την έναρξη της δίκης για το ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού «Σάμινα», που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 80 άνθρωποι.

    Οι μάρτυρες είναι περίπου 460 και εξαιτίας του ανεπαρκή χώρου στο Ναυτοδικείο, η κλήση των μαρτύρων έγινε έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη με τη χρήση μεγαφώνων. Κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση από συγγενείς θυμάτων και συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Μετά την εξέλιξη αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο η δίκη να μεταφερθεί στο Εφετείο Αθηνών.

    Κατηγορούμενοι στην υπόθεση του «Σάμινα» είναι ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής, ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός, ο α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος, ο ασυρματιστής Δ. Τσούμας, ο ναύτης Π. Κάσταλης, ο επιθεωρητής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Τσόρβος και οι εκπρόσωποι της τότε εταιρείας MFD.

    [04] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 27 Μαϊου 2005 (20:36 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης περισυλλέγησαν σήμερα στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιάς Λέσβου 21 αλλοδαποί άνδρες, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των παραπάνω, είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια με λέμβο, η οποία και βυθίστηκε κατά την περισυλλογή τους.

    Οι συλληφθέντες είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για περαιτέρω εξετάσεις.

    Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΟΙ ΜΑΣ"

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:35 UTC+2)

    «Μέσα από τη χάρη της Εκκλησίας, η οποία μας θωρακίζει από το κακό, εκπέμπεται η θεραπεία και το θαύμα, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας». Την επισήμανση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα, στο Προκόπι Ευβοίας.

    Όπως τόνισε, «η Εκκλησία δίδει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου, που θέλει να αισθανθεί ασφάλεια και γαλήνη στη ζωή του, διώχνοντας την αγωνία και την αβεβαιότητα». Αναφερόμενος στα θαύματα του Οσίου, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παρακίνησε τους εκατοντάδες προσκυνητές να καταθέσουν στον Όσιο τη βαθιά τους πίστη και να του ζητήσουν λύσεις στα πιεστικά και τυραννικά προβλήματα της ζωής. «Μην αφήσετε καμία δικαιολογία να ξεριζώσει από την καρδιά σας την πίστη και ζητήστε την χάρη του Αγίου Πνεύματος, που εκπορεύεται μέσα από το ιερό λείψανο του Οσίου, και τον αγιασμό στην ψυχή σας ως ασπίδα στα δεινά της ζωής», κατέληξε ο κ. Χριστόδουλος.

    Εξάλλου, χθες, ο μακαριότατος, κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού στο ιερό προσκύνημα του Οσίου, υπογράμμισε ότι «χωρίς Θεό, πατρίδα, ιστορία και οικογένεια ο άνθρωπος χάνει την ανθρωπιά του, την υπόσταση και την αξία του και γίνεται ένας αριθμός, όπως στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως όπου κανένας δεν ενδιαφερόταν να μάθει το όνομα της εικόνας του Θεού». «Πρέπει να τιμούμε την πίστη και την πατρίδα μας, και να μην θεωρούμε τις έννοιες αυτές ξεπερασμένες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:33 UTC+2)

    Οι εργασιακές ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνονται μετακυλύοντας το κόστος στο κοινωνικό σύνολο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου Παπανδρέου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στον ΟΤΕ.

    «Η χώρα μας χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει ότι, δεν είναι ικανή να κάνει σοβαρές τομές. Και σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, εμείς θέλουμε έναν ΟΤΕ και μια αγορά τηλεπικοινωνιών, που θα βοηθήσουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις περιοχές της χώρας, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Εδώ, μ' αυτά που ακούμε τουλάχιστον, δεν έχουμε καμία σοβαρή τομή από πλευράς κυβέρνησης, στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Αντιθέτως, έχουμε σοβαρότατα αναπάντητα ερωτηματικά, και οφείλει η κυβέρνηση να δώσει τα πλήρη στοιχεία στη δημοσιότητα», πρόσθεσε.

    «Ειδικότερα για τα ερωτηματικά που έχουμε, το βασικότερο για μας και για μένα προσωπικά, είναι το μεγάλο κόστος, το οποίο ακούμε, για τις όποιες εσωτερικές ρυθμίσεις έχουν γίνει με τη συμφωνία αυτή. Και πιο συγκεκριμένα, οι όποιες ρυθμίσεις, είτε είναι εργασιακού τύπου ή άλλες, ακόμα και όταν υπάρχει μια εσωτερική συναίνεση, δεν μπορεί να γίνονται, μετακυλύοντας το κόστος στο κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

    «Δεν μπορεί να γίνονται εις βάρος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Δεν μπορεί να γίνουν εις βάρος των μελλοντικών εργαζομένων. Δεν μπορεί να έχουμε κέρδος για τους ιδιώτες και κόστος για τον πολίτη, τον οικογενειάρχη, την κοινωνία. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε τα πλήρη στοιχεία και έχουμε σημαντικότατα ερωτηματικά για την πολιτική της κυβέρνησης», επισήμανε.

    Σε ερώτηση αν αποδοκιμάζει τα στελέχη της ΟΜΕ-ΟΤΕ ΠΑΣΟΚ τα οποία συμφώνησαν, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Εγώ θέτω τις αρχές τις οποίες έχουμε ως Κίνημα, και σ' αυτές τις αρχές είμαστε αταλάντευτοι».

    [07] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:31 UTC+2)

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες περί αντικατάστασης του διαβατηρίου του Πατριάρχη Ειρηναίου, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε:

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σήμερα σε αυτή την αντικατάσταση εκδίδοντας νέο διαβατήριο εξάμηνης διάρκειας, στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου και η ιδιότητά του ως Πατριάρχου-πρώην Ιεροσολύμων. Το νέο διαβατήριο θα επιδοθεί από την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, το Γενικό Προξενείο Ιεροσολύμων».

    [08] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Βόλος, 27 Μαϊου 2005 (20:09 UTC+2)

    Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον εμπορικό λιμένα Βόλου, όταν 29χρονος οδηγός μοτοσικλέτας έχασε την ισορροπία του και σύρθηκε στο οδόστρωμα μαζί με τη μοτοσικλέτα.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

    [09] Χ.Α.:ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:30 UTC+2)

    Τις νέες διαδικασίες και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιούνται από τη Δευτέρα 30 Μαΐου για τη διευθέτηση των συναλλαγών που έχουν πρόβλημα στην εκκαθάρισή τους παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών και την Εταιρία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται οι συναλλαγές που διενεργούνται για τη διευθέτηση προβλημάτων στην εκκαθάριση ατελών συναλλαγών να έχουν:

    -Μειωμένο κόστος μέσω της χρήσης ενός νέου προϊόντος δανεισμού τίτλων.

    -Μειωμένη έκθεση στον κίνδυνο αγοράς (market risk) λόγω της δυνατότητας κατάρτισης του πακέτου διακανονισμού από την επομένη μέρα (Τ+1) της ατελούς συναλλαγής

    -Μεγαλύτερη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται στις συναλλαγές των ξένων επενδυτών μέσω της επέκτασης του χρονικού περιορισμού που υπάρχει για τη διόρθωση λανθασμένων μεταθέσεων σε θεματοφύλακα. Η επέκταση γίνεται μέχρι την 3η μέρα από την ημερομηνία κατάρτισης της ατελούς συναλλαγής.

    -Τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που μέχρι σήμερα δημιουργούνταν όταν μετά την κατάρτιση της ατελούς συναλλαγής και μέχρι την εκκαθάρισή της μεσολαβούσε εταιρική πράξη.

    Οι παραπάνω ρυθμίσεις τίθενται άμεσα σε ισχύ και έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την εκκαθάριση των συναλλαγών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών και τη δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος για τη δραστηριοποίηση των ξένων, κυρίως, επενδυτών στις αγορές του ΧΑ.

    Επισημαίνεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιλύονται τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί ότι απασχολούν τους διεθνείς επενδυτές, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση που διενήργησε στο σύνολο των ανεπτυγμένων αγορών ο οίκος FTSE.

    Ταυτόχρονα με τις παραπάνω βελτιώσεις, τροποποιήθηκε ο Κανονισμός του ΧΑ, προκειμένου να είναι εφικτή η μεταβολή του μεταδιδόμενου επιπέδου του βάθους της αγοράς (καλύτερων τιμών προσφοράς και ζήτησης / market depth) από τις 3 καλύτερες τιμές αγοράς-πώλησης σε 5 (ΒΒΟ 5). Η διευρυμένη υπηρεσία διάχυσης πληροφόρησης του ΧΑ θα επιτρέπει στους Παροχείς Πληροφόρησης να μεταδίδουν στους πελάτες τους τις 5 καλύτερες τιμές προσφοράς και τις 5 καλύτερες τιμές ζήτησης.

    [10] ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (20:18 UTC+2)

    Τις ώρες λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων (καταστημάτων διανομής πετρελαιοειδών) στο Νομό Θεσσαλονίκης, κατά την θερινή περίοδο ανακοίνωσε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης

    Συγκεκριμένα η διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας των πρατηρίων ορίζεται από 06.00 μέχρι 22.30.

    Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα πέραν της ημερήσιας λειτουργίας τους (από τις 22.30 έως τις 6.00 π.μ.) όπως επίσης Κυριακές και αργίες θα λειτουργούν πρατήρια σύμφωνα με πίνακες που θα αναρτώνται σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Η απόφαση ισχύει από 25 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου.

    [11] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΡΩΜΗΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:17 UTC+2)

    Η συνάντηση των δύο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, της Ρώμης και της Αθήνας, είναι ένα σημαντικό γεγονός που αποκτά ευρύτερη διάσταση γιατί βρίσκονται εδώ επιχειρηματίες από τη Ρώμη και την Ελλάδα για να βάλουν τις βάσεις για μια νέα συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων της Ελλάδος και της Ιταλίας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος ύστερα από πρόσκληση του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού, παρευρέθη και μίλησε στο αναπτυξιακό συνέδριο με θέμα «Προοπτική ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Αθηνών.

    Όλοι γνωρίζουμε αυτό που λέει απλά ο λαός «una faccia una razzα» και προσδιορίζει πολλά κοινά που έχουν οι δύο λαοί, αλλά και πολλές προοπτικές που έχουν για το μέλλον και για συνεργασία, είπε ο κ.Σιούφας ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία των κυβερνήσεων των δύο χωρών να στηρίξουν την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία και από εκεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο που θα έρχεται να συμπληρώσει το νέο αγωγό που θα εγκαινιαστεί το επόμενο διάστημα από τους δυο πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, «ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει και νέο δακτύλιο ενεργειακού εφοδιασμού με φυσικό αέριο δια της Τουρκίας από τις χώρες της Κασπίας και από άλλες περιοχές»

    Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ.Σιούφας τόνισε ότι έλληνες και ιταλοί υπήρξαν πρωτοπόροι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα γειτονία ειρήνης και συνεργασίας «αλλά υποστηρίζουμε και οι δύο χώρες ένθερμα την ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση με στόχο να δημιουργηθεί μέχρι το 2010 μια ευρωμεσογειακή ζώνη ελευθέρου εμπορίου». Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε είπε, σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο του 2006 την επόμενη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για θέματα βιομηχανίας.

    [12] ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 27 Μαϊου 2005 (20:11 UTC+2)

    Με μικρές μεταβολές έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,17% και διαμορφώθηκε στις 4.986,30 μονάδες, ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με πτώση 0,13% έκλεισε στις 4.131,83 μονάδες, ενώ στις 4.444,71 μονάδες ανήλθε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,18%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,29% υποχώρησε στις 3.047,20 μονάδες, στο Μιλάνο ο Mibtel σημείωσε πτώση 0,24% στις 24.234,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 0,37% βρέθηκε στις 6.160,75 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,36%, διαμορφώθηκε στις 366,94 μονάδες

    [13] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:07 UTC+2)

    Τα πρόσθετα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για το βαμβάκι που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδέχθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο «δικαιώθηκαν οι Κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της προστασίας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών», καθώς με την απόφαση της ΕΕ επιτυγχάνονται «η διασφάλιση και βελτίωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και η καταβολή επιστροφής συνυπευθυνότητας 38 δρχ/κιλό περίπου έναντι των αρχικών 23 δρχ./κιλό περίπου για όσες ποσότητες παρέδωσαν οι παραγωγοί μέχρι 15.12.2004 και 52 δρχ./κιλό περίπου για όσες ποσότητες παρέδωσαν μετά τις 15.12.2004».

    Οι συνολικές εισροές στην χώρα μας για τον τομέα του βάμβακος θα ανέλθουν φέτος στα 727 εκ. ευρώ περίπου, δήλωσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι το ποσό είναι «μεγαλύτερο και από τις αρχικές εκτιμήσεις μας για 710 εκ. ευρώ που είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας τετραετίας, (με μέσο όρο τριετίας τα 619 εκ. ευρώ), δηλαδή αυξήθηκαν οι κοινοτικές εισροές στη χώρα μας φέτος έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης τριετίας κατά 108 εκ. ευρώ ή 36,8 δις δρχ».

    Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από τα τέλη Ιουνίου θα μπορεί να παραλάβει τα παραστατικά πληρωμής από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις για την καταβολή της επιστροφής της συνυπευθυνότητας, που θα συμψηφισθεί με την ταμειακή διευκόλυνση, που έχει καταβληθεί πριν από το Πάσχα.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «καλεί τους παραγωγούς, τους εκκοκκιστές και όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς του τομέα, την νέα χρονιά 2005/2006, δηλαδή την τελευταία χρονιά εφαρμογής του ισχύοντος καθεστώτος, να συμβάλουν στην ομαλή διαχείριση και την επίτευξη ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς».

    [14] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΕΠΡΑΧΘΗΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Βελιγράδι, 27 Μαϊου 2005 (20:21 UTC+2)

    Τουλάχιστον ο μισός σερβικός πληθυσμός δεν πιστεύει ότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα στους πολέμους που σημειώθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του '90, ενώ τα δύο τρίτα των Σέρβων πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι γι' αυτά είναι αθώοι, δήλωσε η Σβετλάνα Λόγκαρ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Strategic Marketing που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση.

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μόνον ο μισός πληθυσμός πιστεύει ότι η σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα συνέβη πραγματικά, ενώ τα δύο τρίτα θεωρούν τους καταζητούμενους από τη διεθνή δικαιοσύνη πρώην ηγέτες των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς αθώους ή ήρωες.

    [15] Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Αγκυρα, 27 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Άγκυρα Hans Wilhem Longva επισκέφθηκε τον πρέσβη του ψευδοκράτους στην Άγκυρα Tamer Gazioglu, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Anadolu.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η επίσκεψη του Longva στον Gazioglu είναι σημαντική από την άποψη του ότι αποτελεί την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί μία ευρωπαϊκή χώρα στην πρεσβεία του ψευδοκράτους».

    «Ο Πρέσβης Longva δήλωσε ότι υποστηρίζουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σπάσιμο της απομόνωσης εναντίον του ψευδοκράτους και ότι η επίσκεψή του εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο», και πρόσθεσε ²Προβαίνω στην επίσκεψη αυτή παρά τη διεθνή απομόνωση².

    Ο Longva σημείωσε ότι η απόφαση περί απομόνωσης που ελήφθη από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν δεσμεύει την Νορβηγία που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και ότι η Νορβηγία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη, μέλος της οποίας είναι.

    Ο Longva, ο οποίος σημείωσε ότι επισκέπτονται την Πρεσβεία του ψευδοκράτους στην Άγκυρα ως «εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινωνίας» δήλωσε ότι η χώρα του δεσμεύεται από την απόφαση 550 του Σ.Α. του ΟΗΕ, καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή στην πολιτική της».

    Ο Νορβηγός Πρέσβης πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ Kofi Annan για την επίλυση του προβλήματος.

    Από την μεριά του ο Gazioglu δήλωσε ότι δεν προσεγγίζει αρνητικά την άποψη του Νορβηγού Πρέσβη περί της πρεσβείας του ψευδοκράτους στην Άγκυρα ως «εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινωνίας», καθ' ότι δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμη συμφωνία στην Κύπρο.

    Ο Gazioglu πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν την ανάπτυξη οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων με τη Νορβηγία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτές δεν είναι επίσημες.

    Τέλος, ο Gazioglu υπενθύμισε την έκθεση Annan προς το Σ.Α. του ΟΗΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που παρέχει η Νορβηγία στους δύο κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ψευδοκράτος.

    [16] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2005 (19:55 UTC+2)

    Η απαγωγή των τριών ρουμάνων δημοσιογράφων και οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον οδηγό τους, Μοχάμεντ Μουνάφ και από τον ρουμάνο επιχειρηματία συριακής καταγωγής, Ομάρ Χαϋσάμ, ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία του Βουκουρεστίου, μετέδωσε το Rompres.

    Οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν 55 μέρες όμηροι, μαζί με τον Μουνάφ, και μία οργάνωση εξέδιδε τακτικά ανακοινωθέντα για να προκαλείται ζωηρή συγκίνηση στη ρουμανική κοινή γνώμη, την οποία ο επιχειρηματίας "εκμεταλλεύτηκε", με σκοπό ιδιοτελή, προστίθεται στην επίσημη δικαστική ανακοίνωση.

    Παρεμβαίνοντας για να "λυθεί" η ομηρία των δημοσιογράφων, ο επιχειρηματίας ήλπισε να διαγραφούν δικές του οικονομικές ατασθαλίες και η συμμετοχή του στη δράση του ρουμανικού οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τελικά ο επιχειρηματίας ανακρινόμενος, ομολόγησε ότι έστειλε στο Ιράκ τους τρεις δημοσιογράφους για να φανεί αξιόπιστος στις νέες αρχές, ότι μπορεί να επενδύσει στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [17] ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ROMTELECOM ΓΙΑ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2005

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2005 (19:40 UTC+2)

    Το σύνολο του ρουμανικού Τύπου αναφέρεται στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της RomTelecom το α΄ τρίμηνο του 2005. Σύμφωνα με αυτά η εταιρία τριπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με την περίοδο, το 2004.

    Επίσης το σύνολο του Τύπου αναφέρεται στην επαναδραστηριοποίηση της Cosmorom, η οποία περνάει υπό τον έλεγχο της CosmOTE. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η RomTelecom θα παραχωρήσει στην CosmOTE το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmorom έναντι του ποσού των 20 εκ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία. Οι εφημερίδες σημειώνουν ακόμη ότι η CosmOTE αναμένεται να διαθέσει 400 εκ. ευρώ για την επαναλειτουργία της Cosmorom και τη δυναμική επανεμφάνισή της στη ρουμάνικη αγορά των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Στα άρθρα επισημαίνεται επίσης ότι η CosmOTE εξαγόρασε πρόσφατα τις εταιρείες GloBul (Βουλγαρία) και CosmoFon (ΠΓΔΜ), ενισχύοντας την παρουσία της στην αγορά των Βαλκανίων.

    [18] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2005 (18:33 UTC+2)

    Μικρές απώλειες, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 1.199,77 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,12% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,35 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 398.000 λιρών.

    Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,17% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 402,51 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο Γ. ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (20:24 UTC+2)

    Ο προπονητής της Χαλκηδόνας, Γιώργος Παράσχος μίλησε την Παρασκευή για την ανανέωση του συμβολαίου του με την ομάδα, τη συγχώνευση με τον Ατρόμητο, την Χαλκηδόνα και το φετινό πρωτάθλημα.

    «Η ανανέωση ήταν αναμενόμενη για εμένα, από την στιγμή που εδώ και τρία χρόνια έχουμε μια πολύ καλή σχέση και έχω μια πολύ καλή πορεία στην ομάδα. Δεν υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές για να μην ανανεώσουμε για έναν ακόμη χρόνο», τόνισε ο Ελληνας τεχνικός και συνέχισε: «H συγχώνευση βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο. Ας περιμένουμε λίγο και θα δούμε. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει οριστικοποιηθεί και αυτό. Δημιουργείται μια τεράστια δυναμική. Το Περιστέρι διαθέτει πάρα πολύ κόσμο. Διαθέτει φανατικούς φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο. Αυτή η μοναξιά που είχαμε τόσα χρόνια επιτέλους θα φύγει πάνω από τα παιδιά. Δεν είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να βάζει ένα γκολ και τα παιδιά να μην ξέρουν πού να στραφούν. Δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πίεση στους παίκτες. Ο κόσμος θα δώσει ώθηση στους παίκτες. Δεν θα έχουν άγχος. Θα έχουν πολλά οφέλη, από ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο. Ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο δεν γίνεται.

    Η έδρα θα είναι στο Περιστέρι. Διαθέτει ένα πολύ μεγάλο γήπεδο, ανακαινίστηκε τελείως και ο αγωνιστικός του χώρος είναι πάρα πολύ καλός και έχει προοπτικές να γίνουν πολλά πράγματα σε αυτό το γήπεδο. Έπαιξε ρόλο η δυναμική στην ανανέωση του συμβολαίου μου».

    Ο κ. Παράσχος μίλησε και για την ομάδα του και το φετινό πρωτάθλημα: «Έχει πάρα πολλά περιθώρια αυτή η ομάδα. Κάθε χρόνο βάζουμε ένα στόχο παραπάνω. Φέτος είχα την ελπίδα και τον στόχο αυτή η ομάδα να βγει στην πρώτη εξάδα. Αυτό το αποτέλεσμα της Ξάνθης με τον Άρη μας έβγαλε τελείως εκτός στόχων και δεν μπορέσαμε να κυνηγήσουμε αυτή την θέση. Δυστυχώς το ματς με την Καλαμαριά δημιούργησε κάποιους ψιθύρους που δεν το θέλαμε. Όταν δεν έχεις στόχους είναι κρίμα για το ποδόσφαιρο και κυρίως για τα παιδιά που έκαναν μια τέτοια προσπάθεια και στο τέλος τους έμεινε η ρετσινιά αυτού του παιχνιδιού. Αυτά τα παιδιά προσπάθησαν πάρα πολύ και στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που μας γλίτωσε η Καλαμαριά, μέσα στο γήπεδό μας».

    [20] ΒΟΛΕΪ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ/ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (20:16 UTC+2)

    Αναβλήθηκε το πρώτο φιλικό της εθνικής γυναικών με τη Σερβία/Μαυροβούνιο που ήταν προγραμματισμένο για το απόγευμα. Η αποστολή της Σερβίας αναμένονταν στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο υπήρξε κάποιο πρόβλημα με αποτέλεσμα η άφιξη να γίνει την Παρασκευή. Έτσι, θα γίνουν μόνο δύο φιλικά, το Σάββατο και την Κυριακή, με ώρα έναρξης 5.30μμ στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Δημήτρης Ανδρεόπουλος, που προετοιμάζει την ομάδα για τον προ-προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου, δήλωσε σχετικά: «Είναι οι μοναδικοί φιλικοί αγώνες που θα δώσουμε πριν τα προκριματικά για το Παγκόσμιο. Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση. Σε αυτά τα παιχνίδια θέλουμε να δούμε την αγωνιστικότητα της ομάδας, καθώς δεν έχουμε βάλει πολλά στοιχεία τακτικής. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε πώς θα αντιδράσουμε απέναντι σε έναν αντίπαλο καλύτερο και πιο έτοιμο από εμάς».

    [21] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΗΛΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (20:15 UTC+2)

    Παίκτης του ΠΑΟΚ είναι από την Παρασκευή ο Ηλίας Χαραλάμπους. Ο 27χρονος διεθνής Κύπριος αμυντικός έφτασε στη Θεσσαλονίκη, μετέβη στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.

    «Γνωρίζω ότι έχω έρθει σε μια πολύ καλή ομάδα. Ηταν επιθυμία τριών χρόνων να έρθω στην ομάδα. Θα δώσω τα πάντα για να πάει ψηλά ο ΠΑΟΚ», ανέφερε λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Ηλίας Χαραλάμπους.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δικεφάλου, Γιάννης Γούμενος τόνισε: «Τον παίκτη τον παρακολουθήσαμε σε αρκετά παιχνίδια και μας άρεσε. Τον παρακολούθησε κυρίως ο κ. Κωστίκος. Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι η ομάδα θα ενισχυθεί και διαβεβαιώνω ότι αυτό θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Ευελπιστούμε μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες να τα καταφέρουμε». Ο ισχυρός άνδρας τοποθετήθηκε και για τον Τούρκο αμυντικό, Φατίχ Ακιέλ. «Εγινε συγκεκριμένη πρόταση στον ποδοσφαιριστή και του δόθηκε προθεσμία ν' απαντήσει. Δεν μας απάντησε και έτσι αποσύραμε το ενδιαφέρον μας», τόνισε ο κ. Γούμενος.

    [22] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2005 (20:05 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αφού άκουσε τις απόψεις ΟΦΗ (Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης), ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ (Γιώργος Στράτος) και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (Τάσος Τσούφης), αποφάσισε:

    -Να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στις ΠΑΕ ΟΦΗ και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, για το ζήτημα των χρηματικών καταβολών, από τους δύο ορισθέντες λογιστές και δύο μέλη της Επιτροπής.

    Στις ενδιαφερόμενες πλευρές δόθηκε προθεσμία μίας εβδομάδας να υποβάλλουν υπομνήματα.

    Επίσης, πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

    -Η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ ΙΩΝΙΚΟΣ για οφειλές στους αθλητές Δ. Μπογδάνο και Π. Δορκοφίκη και σε δύο εταιρείες.

    Από τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής θα εξοφληθούν οι δύο αθλητές και εφ' όσον υπάρχει υπόλοιπο θα πάρουν και οι δύο εταιρείες.

    -Δόθηκε 10ήμερη προθεσμία στην ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ και στον ποδοσφαιριστή Ελόρ Μπουλούτ για υποβολή υπομνημάτων. Η πρώτη έχει οφειλή προς το δεύτερο.

    -Αναβλήθηκαν οι αιτήσεις για κατάπτωση εγγυητικών των: Ρομπέρτο Μπολάνο και Ηλία Τσολάκη, κατά της Νίκης Βόλου και Δημήτρη Ράπτη, Βασίλη Μπλέτσα, κατά της ΠΑΕ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ, διότι θα υπάρξει διακανονισμός.

    Επίσης, για τον ίδιο λόγο του Γ. Κουκλάκη κατά της ΚΑΕ ΚΑΟ ΔΡΑΜΑΣ.

    -Τέλος, εγινε δεκτή αίτηση της ΚΑΕ ΑΕΚ για μεταφορά της έδρας της από το Μαρούσι στο Δήμο Μάνδρας Αττικής.

    [23] ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (18:47 UTC+2)

    Και τυπικά παρελθόν για τον Μακεδονικό αποτελεί ο Αργύρης Πεδουλάκης. Ο Ελληνας τεχνικός στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ομάδας, Κώστα Μεσάικο συμφώνησε να αποχωρήσει από την ομάδα. Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, αφού οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει για το τέλος της συνεργασίας τους. Μεταξύ άλλων ο κ. Κώστας Μεσάικος επανέλαβε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρώτα είναι να τακτοποιήσει τις οικονομικές οφειλές που έχει προς πάντες στον Μακεδονικό.

    [24] Ο ΜΠΑΣΑΓΙΕΦ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 27 Μαϊου 2005 (20:30 UTC+2)

    Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που πρόσκειται στους τσετσένους αυτονομιστές διαβεβαίωσε ότι έλαβε δήλωση του ριζοσπάστη πολέμαρχου Σαμίλ Μπασάγιεφ ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για την μεγάλη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που έπληξε την Μόσχα την Τετάρτη.

    "Στις 24 και 25 Μαΐου, ομάδες σαμποτάζ των μουτζαχεντίν πραγματοποίησαν με επιτυχία αυτήν την ειδική επιχείρηση στο έδαφος της Μόσχας και στην περιοχή της, θέτοντας εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτροδότησης ενός κεντρικού τμήματος", της Ρωσίας, υπογραμμίζεται στη δήλωση του Μπασάγιεφ, που ελήφθη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το πρακτορείο "Kavkazcenter.com".

    Οι ρωσικές αρχές έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    [25] ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: 173 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Τασκένδη, 27 Μαϊου 2005 (20:19 UTC+2)

    Τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης που τραυματίστηκαν στις 13 Μαΐου κατά την διάρκεια των ταραχών στην πόλη Αντιζάν, στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν, υπέκυψαν στα τραυματά τους με αποτέλεσμα ο επίσημος απολογισμός των νεκρών να φθάσει τους 173, ανακοινώθηκε από την εισαγγελία της Τασκένδης.

    Εκπρόσωπος της εισαγγελίας ανέφερε πως συνεχίζουν να νοσηλεύονται 276 άνθρωποι. Μάρτυρες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 500 έως 1000 νεκρούς.

    [26] PFIZER: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΟΥ VIAGRA ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΥΦΛΩΣΗΣ

    Σικάγο, 27 Μαϊου 2005 (20:07 UTC+2)

    Η εταιρία Pfizer Inc. και οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς των ΗΠΑ συζητούν την αλλαγή της ετικέτας στη συσκευασία του Viagra, ύστερα από πληροφορίες για κρούσματα τύφλωσης μεταξύ ανδρών που έλαβαν το σκεύασμα κατά της σεξουαλικής ανικανότητας, ανακοινώθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Συζητούμε με την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) την ενημέρωση του κειμένου μας ώστε να αναφέρει αυτά τα σπάνια οφθαλμολογικά περιστατικά που σημειώθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Pfizer Ντάνιελ Ουάτς.

    [27] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΣΙΑΜΠΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΤΟΝΙ

    Ρώμη, 27 Μαϊου 2005 (20:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι έκανε έκκληση για απελευθέρωση της 32χρονης Ιταλίδας Κλεμεντίνα Καντόνι, που απήχθη στην Καμπούλ, καθώς αφγανοί και ιταλοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους απαγωγείς της, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η σκέψη μου είναι στη Κλεμεντίνα Καντόνι, ένα φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης, ανθρωπιάς, που πρέπει να επιστρέψει στην οικογένειά της το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Τσιάμπι.

    Η Καντόνι, που εργάζεται για λογαριασμό της οργάνωσης CARE International, απήχθη την περασμένη Δευτέρα ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της στο κέντρο της Καμπούλ. Πιστεύεται ότι βρίσκεται στα χέρια του Τίμορ Σαχ, ενός εγκληματία.

    [28] ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 27 Μαϊου 2005 (19:54 UTC+2)

    Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για τα κρούσματα βίας εναντίον της αντιπολίτευσης και κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να διατάξει τη διενέργεια έρευνας για τον ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών στα επεισόδια, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ οφείλει να ορίσει ανεξάρτητη επιτροπή που θα διενεργήσει εις βάθος έρευνα για τις επιθέσεις", τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η επιτροπή πρέπει "να εξετάσει το ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι".

    "Στην Αίγυπτο, η αστυνομία και οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος (Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα) επετέθησαν την Τετάρτη εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών που ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων".

    [29] ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (19:52 UTC+2)

    Δύο πρώτα βραβεία και ένα δεύτερο απέσπασε η νεαρή πιανίστρια του Ωδείου Βορείου Ελλάδος Μυρτώ Μητσοπούλου στο 36ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Κλωντ-Καν στο Παρίσι. (36ο Concours National de Piano Claud Kahn).

    Η δεκάχρονη πιανίστρια απέδωσε εξαιρετικά έργα των Σοπέν, Σούμαν και Καβαλέφσκι.

    Στο διαγωνισμό συμμετείχαν παιδιά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία, την Κορέα και την Κίνα.

    Η νεαρή πιανίστρια προετοιμάστηκε από την διακεκριμένη καθηγήτρια - παιδαγωγό του Conservatoire Μιλένα Κούρτεβα, γνωστή για τις επιτυχίες πολλών σπουδαστών της σε Διεθνείς Διαγωνισμούς.

    [30] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (16:25 UTC+2)

    Σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην προώθηση του βιβλίου και στη διαμόρφωση αναγνωστικού κοινού επιχείρησαν να απαντήσουν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, συγγραφέων και εκδοτών που συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα "ΜΜΕ και βιβλίο" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων, Θανάσης Βαλτινός, αναφέρθηκε στην επιρροή του αμερικανικού μάρκετινγκ στην ελληνική αγορά, αλλά και στην προσαρμογή των ΜΜΕ στις απαιτήσεις της αγοράς. Οπως είπε, υπάρχει μία τάση ελάφρυνσης των συνειδήσεων των ανθρώπων, που οδηγεί σε μία υποκουλτούρα, σε ελαφρά αναγνώσματα και ελάχιστη επαφή με την ελληνική λογοτεχνία. "Παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στο κοινό και στα ένθετα των έντυπων ΜΜΕ, όπου παρουσιάζονται τα βιβλία, παρατηρείται η τάση να πρεσάρονται όλα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο μέσο όρο των αναγνωστών. Αυτό βοηθά το βιβλίο ή το σπρώχνει προς τα πίσω;" αναρωτήθηκε.

    Ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜΘ, Γιάννης Κοτσιφός, επεσήμανε ότι τα έντυπα ΜΜΕ αποτελούν λαϊκό μέσο και ως τέτοιο θα πρέπει να σπάσουν το κλίμα εσωστρέφειας και την καλλιέργεια δέους απέναντι στα βιβλία. Προέτρεψε ακόμη σε πιο θαραλέα στάση απέναντι στην αρνητική κριτική των βιβλίων και στην χάραξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των συγγραφικών ειδών.

    Ο εκδότης και βιβλιοπώλης, Νίκος Καρατζάς, επεσήμανε ότι σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα για τα βιβλία από τα έντυπα ΜΜΕ, που κυρίως στα κυριακάτικα φύλλα τους φιλοξενούν παρουσιάσεις ή κριτικές. Διευκρίνισε όμως ότι τα ένθετα τηρούν φιλολογική δομή, μία σχέση αφ' υψηλού με την αγορά και είναι τιτλοκεντρικά, αντί προσωποκεντρικά. "Θα έπρεπε να υπάρχουν μικρές συνεντεύξεις με συγγραφείς, ανθρώπους των εκδόσεων και των πωλήσεων, ειδήσεων και νέα από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά, συστηματική έρευνα για την κρίση της αγοράς βιβλίου. Λείπουν οι γνώμες, σύντομες και εύγλυπτες, από τα ΜΜΕ" είπε.

    Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Σπύρος Μοσκόβου, υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ, ηλετρονικά και έντυπα, οφείλουν να προσεγγίσουν ακόμη και τους "αδαείς" στο βιβλίο, να δημιουργήσουν νέους αναγνώστες, να αποκτήσουν δηλαδή όραμα στον συγκεκριμένο τομέα. Ακόμη, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας (πωλούνται 80.000 τίτλοι βιβλίων κάθε χρόνο), και στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ της χώρας μπορούν να επηρεάσουν τις πωλήσεις των βιβλίων αλλά και τις προτιμήσεις των αναγνωστών. "Κάνει καλό στο βιβλίο να του αφαιρέσουμε το δέος, να δείξουμε ότι είναι ένα απλό, καθημερινό αντικείμενο" είπε.

    Ε.Ρ.

    [31] Ν. ΤΕΡΖΗΣ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (16:22 UTC+2)

    Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στα σχολικά βιβλία των χωρών της Βαλκανικής, όσον αφορά στον τρόπο απόδοσης και κατανόησης της ιστορίας από τους μαθητές, επεσήμαναν οι ομιλητές που συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Βαλκανική ιστορία: Κοινοί τρόποι ανάγνωσης" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τους εισηγητές, τα σχολικά εγχειρίδια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών, δίνοντας μέσα από αυτά έναν εθνικιστικό προσανατολισμό, είτε εξυπηρετώντας στερεότυπα, στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι σήμερα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην παρουσίαση της ιστορίας, και πρότειναν τη δημιουργία νέων προσεγγίσεων που θα παρουσιάζουν όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά επίσης τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των λαών της περιοχής.

    Ο πρόεδρος της Βαλκανικής Εταιρείας Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης, Νίκος Τερζής, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ως προς την εικόνα του γείτονα που παρουσιάζεται στα βιβλία ιστορίας των χωρών της Βαλκανικής, όπως διαπιστώθηκε από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαφορετικές περιόδους (από το 1976 έως το 1990 και από το 1990 έως το 2002). Για παράδειγμα, στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας της Βουλγαρίας, το 45% των αναφορών αφορά τους Τούρκους, εκ των οποίων το 93,3% είναι ουδέτερες και το 6,3% αρνητικές, ενώ στα ελληνικά βιβλία, το 56,2% των αναφορών αφορά τους Τούρκους, εκ των οποίων το 87,7% είναι ουδέτερες, το 10,2% αρνητικές και το 2,2% θετικές.

    Ο κ.Τερζής έκανε λόγο για διπλή απομόνωση των Βαλκανίων: ανάμεσα στους λαούς της και μεταξύ των χωρών της περιοχής με αυτές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόσταση από τις μεταρρυθμίσεις και το διαφωτισμό της Ευρώπης τόσο στην εκπαίδευση όσο και στις επιστήμες. Οπως είπε, η ιστορική προσέγγιση των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών των Βαλκανίων αποτελεί καταλυτικό παράγοντα διαμόρφωσης του παρόντος, ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί βάρος στη διαδικασία της σχολικής κοινωνικοποίησης.

    Η υπεύθυνη του Ινστιτούτου Βαλκανικής Εκπαίδευσης της Βουλγαρίας, Ροσίτσα Γκράντεβα, εξήγησε τις αναφορές των βουλγαρικών βιβλίων στην "κακή" κυριαρχία των Τούρκων και των Ελλήνων στη Βαλκανική, εδώ και περίπου δύο αιώνες, και αναφέρθηκε στη μέθοδο του "άσπρου ή μαύρου" που συνήθως επιλέγουν οι δάσκαλοι για αποδώσουν τα ιστορικά γεγονότα. "Είναι δύσκολο όταν τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία με αυτό τον τρόπο, να τα πείσουμε ότι οι Τούρκοι ή οι Ελληνες είναι φυσιολογικοί άνθρωποι. Πολλοί αντιστέκονται στη λήψη νέων ιδεών" είπε. Κατά την ίδια τα ιστορικά εγχειρίδια δεν θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα πεδία μαχών, αλλά επίσης με την καθημερινότητα, τη ζωή και τις συνήθειες των γειτονικών λαών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι προδίδονται τα συμφέροντα της κάθε χώρας.

    Ο Σέρβος εκδότης Ζόραν Χάμοβιτς, επεσήμανε την ανάγκη διαφορετικών προσεγγίσεων της ιστορίας, μακριά από τα στερεότυπα της πολιτικής, καθώς και της ενίσχυσης του ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού. "Δεν έχουμε τα κατάλληλα εγχειρίδια, έχουμε μόνο ισχυρά ΜΜΕ, που συνήθως έχουν κακή επιρροή στη διαμόρφωση συνειδήσεων" είπε και πρότεινε τη διοργάνωση σεμιναρίων με συγγραφείς από διάφορες χώρες. "Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα για ένα νέο μέλλον, να αλλάξουμε την εικόνα των Βαλκανίων, να αποκτήσουμε πολιτισμική ταυτότητα. Και αυτό δεν είναι δουλειά μόνο των ιστορικών και των πολιτικών, αλλά και των απλών πολιτών, των καλλιτεχνών, των συγγραφέων" είπε.

    Ο Τούρκος συγγραφέας, Μεχμέτ Γκουντούζ Τσοράλ, δήλωσε ότι οι άνθρωποι του πνεύματος οφείλουν να ερμηνεύσουν τη ζωή με νέους τρόπους, να πείσουν τους ανθρώπους να ανοίξουν τους εαυτούς τους. "Δεν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής της μοίρας μας και της εκπαίδευσής μας, απέναντι στις κυρίαρχες ιδέες των κυρίαρχων κρατών. Τα βιβλία γράφονται ρίχνοντας το σφάλμα σε κάποιον άλλο. Δεν χρειαζόμαστε πια ήρωες και ηγεμόνες που στρέφονται κατά των γειτόνων και χτυπούν το χέρι στο τραπέζι. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συγγραφείς, καλλιτέχνες, ποιητές, αθλητές, εκπαιδευτές, ακόμη και λίγο περισσότερη παραγωγή κρασιού, γιατί η αλήθεια βρίσκεται στη ζωή" είπε.

    Ε.Ρ.

    [32] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (10:40 UTC+2)

    Διάλεξη με θέμα «Η Θεσσαλονίκη πριν και μετά τον Ερνέστ Εμπράρ» θα δοθεί από την καθηγήτρια Αστικού Σχεδιασμού και Ιστορίας της Πολεοδομίας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερολύμπου, την Τετάρτη 1 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

    Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και συγκεκριμένα σε σειρά ομιλιών για τη Θεσσαλονίκη, που οργανώνεται με αφορμή τη μόνιμη έκθεση για την ιστορία της πόλης που θα λειτουργεί στο Λευκό Πύργο από το 2006.

    Η κ. Καραδήμου-Γερολύμπου έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ιστορία των πόλεων και της κατασκευής τους στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    [33] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (09:59 UTC+2)

    Τριήμερο εκδηλώσεων παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη Μέρες αντισυνόδου 2003» θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» (Π.Μελά 21), με τον τίτλο «Δημιουργία, Kαθημερινότητα και Όνειρο».

    Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 31 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι ατομικότητας «Σπάζοντας τις ενσωματωμένες δομές ή ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι» και στις 10.00 μ.μ. προβολή της ταινίας καρτούν του Σ. Μελιδονιώτη «Η εξαφάνιση της αγελάδας».

    Την Τετάρτη 1 Iουνίου στις 9.00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του CD του Γ. Μιχαηλίδη «Πρώτες Γιορτές» και συζήτηση με θέμα «Δημιουργία, καθημερινότητα & όνειρο» με τους Σ. Μελιδονιώτη, Π. Χλωρό, Σ. Κερσανίδη, Γ. Μιχαηλίδη. Θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική και προβολή οπτικού υλικού «Πρώτων Γιορτών».

    Την Πέμπτη 2 Iουνίου, στις 9.00 μ.μ. θα διοργανωθεί παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Π. Χλωρού «Κουβαρίστρα από γραμμές οριζόντων» με απαγγελία, ζωντανή μουσική υπόκρουση και προβολή οπτικού υλικού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 May 2005 - 18:14:20 UTC