Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [02] ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
  • [03] 60 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΑ Η
  • [04] ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [06] ANTIΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
  • [08] ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
  • [09] Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [10] ΜΕΙΩΣΗ 1,16% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [11] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
  • [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [13] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
  • [14] ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΑΚΗ
  • [15] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΟΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΙ ΧΩΡΟI ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
  • [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [17] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΖΑΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ
  • [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ «ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ» ΣΤΗ
  • [19] ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ
  • [20] ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [21] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΡΦΑΝΟΣ - ΣΕΒΑΣΤΗΣ
  • [22] ΣΤΗΝ 87η ΘΕΣΗ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΔΥΟ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
  • [24] Ο ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ 19η ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [25] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [26] ΓΑΛΛΙΑ:"ΟΧΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [27] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΘΥΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ
  • [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ
  • [29] 4 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΤΗΝ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [31] Ο Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DVD-ROM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ
  • [32] ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ EUROVISION ΣΤΗ
  • [33] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ EUROVISION
  • [34] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ EUROVISION

  • [01] ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (12:19 UTC+2)

    Σε λαϊκό προσκύνημα θα εκτεθεί η σορός του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη στην έδρα της Κ.Ε του κόμματος στον Περισσό, την Τρίτη 24 Μαϊου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 25 Μαϊου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η είσοδος για το κοινό θα γίνεται από τη Λεωφόρο Ηρακλείου.

    Η τελετή αποχαιρετισμού (πολιτική κηδεία) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαϊου στο αίθριο του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής στις 18:00. Η είσοδος θα γίνεται από την οδό Κηφισού.

    Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς θα γίνει την Πέμπτη 26 Μαϊου στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων στις 16:00.

    [02] ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Μαϊου 2005 (18:20 UTC+2)

      Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πατριάρχης Ειρηναίος, ο οποίος βρίσκεται στο Φανάρι για την αυριανή Πανορθόδοξη Σύνοδο. Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Ειρηναίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «οι Πατριάρχες πεθαίνουν Πατριάρχες στο θρόνο τους».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή σύνοδο ο Πατριάρχης Ειρηναίος αναμένεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της έκπτωσής του από τον βασιλιά της Ιορδανίας.

    Στο Φανάρι βρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Φιλίππων και Σύρου. Σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Μας λυπεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και όλοι περιμένουμε ότι από την Πανορθόδοξη αυτή Διάσκεψη οπωσδήποτε θα βγει κάτι καλό για το μέλλον του Πατριαρχείου και για τον θεσμό του».

    Στο Φανάρι έφτασαν ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Σμόλενσκ Κύριλλος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

    [03] 60 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (12:28 UTC+2)

    Εξήντα καταγγελίες για θέματα περιβάλλοντος εναντίον της Ελλάδας διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι 44 χαρακτηρίστηκαν ήδη ως "παραβιάσεις" και αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων, 16 την ατμοσφαιρική ρύπανση και 11 την προστασία της φύσης, των υδάτων και παραλείψεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για διάφορα έργα. Ανάμεσά τους είναι και η καταγγελία για τον ΧΥΤΑ ΒΔ Θεσσαλονίκης, με την αιτίαση ότι θα απειλήσει σπάνιο είδος σαύρας.

    Η αρμόδια διεύθυνση - σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Στέφανος Αμπατζής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Διεύθυνση Εφαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου, στην ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μ. Θεσσαλονίκης, με εισηγητές ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - δεν μπορεί να εμπλακεί σε ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν αργότερα, αλλά μόνο σε αυτά που έχουν ήδη προκύψει από παραλείψεις, κακοτεχνίες ή αβλεψίες.

    Ο κ. Αμπατζής χαρακτήρισε πρόκληση για την Ελλάδα την επιταγή της ΕΕ για κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών, 1.458 στον αριθμό, μέχρι το αργότερο το τέλος του 2008, ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται σε λίγες ημέρες. Ευχήθηκε δε, να μην επαναληφθεί η «ντροπή του Κουρουπητού» για την οποία η χώρα μας, μόνη σε όλη την ΕΕ, κατέβαλε πρόστιμα ύψους 4.720.000 ευρώ.

    Το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της «Κομισιόν» Φώτης Παπούλιας, στην εισήγησή του σημείωσε πως στην Ελλάδα το 92% των απορριμμάτων καταλήγουν σε ΧΥΤΑ ή ανεξέλεγκτες χωματερές, σε αντίθεση με το 45% που ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ, λόγω της έλλειψης προγραμμάτων ανακύκλωσης, ανάκτησης και εναλλακτικής διαχείρισης. Σοβαρότερο από τις ανεξέλεγκτες χωματερές χαρακτήρισε το ζήτημα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, όπου ο σχεδιασμός είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτος.

    Η εκπρόσωπος της "Ενωσης Δήμων και Περιφερειών Για την Ανακύκλωση και την Αειφόρο Διαχείριση των Φυσικών Πηγών» Doreen Fedrigo, ανέλυσε διάφορα συστήματα ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Χαρακτηριστικότερο όλων ήταν αυτό της Βιέννης, όπου θα ξοδευτούν φέτος 1.651.212 ευρώ για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην περίπτωση όμως που επιτύχουν όλα τα προγράμματα ανακύκλωσης. Εάν αυτά αποτύχουν το ίδιο κονδύλιο θα ανέλθει στα 2.195.654 ευρώ.

    Την έντονη απορία του, "απορία που υπάρχει σε όλη την ΕΕ γιατί οι Έλληνες διαμαρτύρονται εντονότατα όταν δρομολογείται η κατασκευή ενός ΧΥΤΑ και όχι όταν

    καθημερινά βλέπουν τις φωτιές σε όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές που

    μολύνουν με διοξίνες όλα τα τρόφιμα που παράγονται στις γύρω περιοχές" εξέφρασε ο αναπληρωτής τμηματάρχης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αν. Νυχάς.

    «Για την Ελλάδα, όπως και για όλα τα έργα περιβάλλοντος σε όλη την ΕΕ, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα. Ωστόσο λείπει μία σωστή και συνολική πολιτική της διαχείρισης των αποβλήτων», τόνισε W. Sluyters, Αναπληρωτής Τμηματάρχης της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Στόχος για τη χώρα σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον να μειώσετε μέχρι το 2011 το ποσοστό των σκουπιδιών που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ ή ανεξέλεγκτες χωματερές από το 92% στο 45%, που ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ. Αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να γίνει σήμερα ο σωστός προγραμματισμός», τόνισε ο ίδιος. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, η απορροφητικότητα της Ελλάδας στον τομέα των έργων περιβάλλοντος από το Ταμείο Συνοχής φτάνει μετά βίας το 25%, ενώ θα έπρεπε να ήταν διπλάσιος, αφού βρισκόμαστε στο μέσο της διάρκειας ισχύος του.

    Στην εισήγησή του ο Γιώργος Κρεμλής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Α' Νομικά Θέματα και Διακυβέρνηση), εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποφύγει νέα πρόστιμα αφού, με τους ρυθμούς που κινείται δεν θα καταφέρει να απενεργοποιήσει όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές μέχρι να εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ζουρνάς, τόνισε μεταξύ άλλων: "...Πρέπει να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε άλλο ανεξέλεγκτες χωματερές, πρόστιμα για μη συμμόρφωσή μας, «κόκκινες κάρτες» για αδυναμία εφαρμογής κανονισμών και τόσα άλλα". Επίσης ευχαρίστησε τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Νίκο Βακάλη, που συνέδραμε σημαντικά στη διοργάνωση της ημερίδας και του ταξιδιού.

    Σε ΧΥΤΑ και εργοστάσια

    Στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής οι 13 δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κέντρο Διαλογής Αστικών Απορριμμάτων και το εργοστάσιο καύσης των Βρυξελλών, και το συγκρότημα της πόλης Brecht, που διαθέτει ΧΥΤΑ και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από το βιοαέριο που παράγεται από την αναερόβια σήψη των απορριμμάτων. Εντύπωση σε όλους προκάλεσε το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν μέσα ή σε ελάχιστη απόσταση από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να προκαλούν την παραμικρή όχληση, λόγω της υψηλής τεχνολογίας που εφαρμόζουν.

    [04] ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σόφια, 23 Μαϊου 2005 (11:49 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει στη Σόφια, μετά τις

    βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργάς- Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Πλάμεν Παναγιότοφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Ο κ. Παναγιότοφ, ο οποίος στο περιθώριο του διεξαγόμενου στη Σόφια διεθνούς δημοσιογραφικού συνεδρίου του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA) συναντήθηκε με τους Γενικούς Διευθυντές των βαλκανικών και άλλων ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων που παρακολουθούν το συνέδριο, υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης του σημαντικότατου αυτού για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης έργου και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ενώ σημείωσε και τις προσπάθειες που καταβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την

    εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία, ο κ. Παναγιότοφ, αφού επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ανακοίνωσε την έλευση αμερικανών εμπειρογνωμόνων στη Σόφια προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του ζητήματος, τονίζοντας πως στην τελική συμφωνία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιμέρους διατάξεις του βουλγαρικού Συντάγματος.

    Σε ό,τι αφορά δε την αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από το Ιράκ,

    ανέφερε ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής μικρής βουλγαρικής δύναμης στην ιρακινή επικράτεια, σε περίπτωση που υπάρξουν έως τότε νέες σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Kοζάνη, 23 Μαϊου 2005 (20:14 UTC+2)

    Ενημέρωση για την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 2013 πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που έγινε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Ανδρέα Λεούδη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του νέου κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

    O Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τα μέλη ότι στις 12 και 13 Ιουνίου 2005, θα διεξαχθεί στην Κοζάνη Συνέδριο για την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Στο Συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι φορείς της Δυτ. Μακεδονίας να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους για τη χάραξη στρατηγικής και σχεδιασμού στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, για την 4η Προγραμματική Περίοδο.

    Παράλληλα εγκρίθηκαν έργα του 3ου ΠΕΠ 2000 2006. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν γίνει δεκτές 255 προτάσεις υλοποίησης έργων στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, με προϋπολογισμό περίπου 90 εκ. ευρώ. οι οποίες υποβλήθηκαν από τους αντίστοιχους τελικούς δικαιούχους με βάση 28 προσκλήσεις που «έτρεξαν» σε αυτό το διάστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 28 αυτών προσκλήσεων στις αντίστοιχες κατηγορίες πράξεων είναι περίπου 42 εκ. ευρώ.

    Στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο θετική γνωμοδότηση πήραν συνολικά έργα πάνω από 50 εκ. ευρώ. Αναλυτικά παρουσιάστηκαν για κάθε πρόσκληση όλες οι προτάσεις με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό τους. Για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη Διαχειριστική Αρχή υπήρχε αντίστοιχη εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για θετική ή αρνητική απόφαση. Μετά από εκτενή συζήτηση οι περισσότερες προτάσεις πήραν θετική έγκριση για υλοποίηση. Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων από τη Διαχειριστική Αρχή απαιτείται η έγκριση υλοποίησης του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να συνεχισθεί η αξιολόγηση τους.

    Επιπλέον, εκκρεμούν 10 προσκλήσεις με αθροιστικό προϋπολογισμό περίπου 31,5 εκ. ευρώ όπου θα αξιολογηθούν για να πάρουν έγκριση υλοποίησης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό από τη Διαχειριστική Αρχή, η αξιολόγηση των πράξεων, η διαδικασία ένταξης τους στο 3ο ΠΕΠ, η δημοπράτηση των έργων από τους τελικούς δικαιούχους και η υπογραφή συμβάσεων (νομικών δεσμεύσεων) καθώς και η υλοποίηση των έργων με αντίστοιχη απορρόφηση πόρων (πληρωμές).

    Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκτιμά ότι τέλος του 2005 θα υπερκαλυφθεί ο κανόνας «ν+2» και οι πληρωμές θα αγγίξουν το 45% του προϋπολογισμού του ΠΕΠ (Δημόσια Δαπάνη) ενώ οι νομικές δεσμεύσεις θα φθάσουν στο 78% του ΠΕΠ (Δημόσια Δαπάνη).

    Σε δηλώσεις του ο κ.Λεούδης ανέφερε ότι για πρώτη φορά δόθηκε θετική γνωμοδότηση, συνολικά σε έργα πάνω από 50 εκ. ευρώ. Ιδιαζούσης σημασίας είναι το γεγονός ότι είναι από τις λίγες φορές που το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέταξε όλα τα έργα τα οποία εισηγήθηκε η Διαχειριστική Αρχή, εκτός από μια δύο σπάνιες περιπτώσεις. "Αυτό σημαίνει ότι πάμε καλά όσον αφορά το στόχο που έχουμε βάλει να έχουμε μέχρι το Σεπτέμβριο Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, το 70%-80% των νομικών δεσμεύσεων του προγράμματος. Θα είμαστε πραγματικά από τα πρώτα ΠΕΠ στη χώρα" πρόσθεσε.

    [06] ANTIΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Aθήνα, 23 Μαϊου 2005 (20:13 UTC+2)

    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Γιώργου Σουφλιά εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ύψους δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων (2.800.000) ευρώ για την δημοπράτηση της εργολαβίας «Διευθέτηση Ρέματος Πολίχνης-Κλειστό Τμήμα και Τμήμα ανοικτού Ρέματος-Κατασκευή Δικτύων, στα όρια του Δήμου Πολίχνης Νομού Θεσσαλονίκης».

    Με την ίδια απόφαση εγκρίνονται τα τεύχη δημοπράτησης της ίδιας εργολαβίας, δηλαδή: η διακήρυξη, το έντυπο οικονομικής προσφοράς, η Ειδική και η Γενική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Ε.Σ.Υ. και Γ.Σ.Υ.), η Τεχνική Περιγραφή και το τιμολόγιο μελέτης, ο προϋπολογισμός μελέτης και οι τεχνικές προδιαγραφές.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Kωνσταντινούπολη, 23 Μαϊου 2005 (20:12 UTC+2)

    Μια πρώτη συνάντηση είχαν τη Δευτέρα στο Φανάρι οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων εκκλησιών που θα συμμετέχουν αύριο στην Πανορθόδοξη Διάσκεψη, όπου θα τεθεί και το θέμα των εξελίξεων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. "Συζητήσαμε για όλα, ακούσαμε τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, τα πράγματα είναι δύσκολα, η αυριανή μέρα θα είναι δύσκολη", είπε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος.

    [08] ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Aθήνα, 23 Μαϊου 2005 (20:10 UTC+2)

    Την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού ζητά η υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιά Φώφη Γεννηματά, η οποία τονίζει ότι η υπερνομαρχία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει στη συνολική ανάπλαση του χώρου.

    Μιλώντας στο διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας Πειραιά με αντικείμενο την απομάκρυνση των φυλακών πρότεινε την αξιοποίηση όλης της έκτασης ως χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού και συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Φορέα Διαχείρισης του Αττικού Πρασίνου και των ελεύθερων χώρων.

    Ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι το αίτημα για την απομάκρυνση των φυλακών αποτελεί ρεαλιστική πραγματικότητα. Ανέφερε ότι στις φυλακές Κορυδαλλού οι έγκλειστοι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, σημείωσε ότι σε μια φυλακή χωρητικότητας 800 ατόμων κρατούνται 2.500 και τόνισε ότι δεν παρέχεται στους κρατούμενους στοιχειώδης υγειονομική περίθαλψη.

    Πρότεινε ακόμη τη μεταφορά των γυναικών κρατουμένων από τον Κορυδαλλό στον Ελαιώνα Θηβών, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανοικοδόμησης των νέων σωφρονιστικών που θεμελιώθηκαν το 2003 και 2004 για να υποδεχτούν κρατούμενους από τον Κορυδαλλό και τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός ανέγερσης των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

    [09] Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (20:10 UTC+2)

    Με βαθιά συγκίνηση και θλίψη η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Χαρίλαο Φλωράκη, που άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, σε ηλικία 91 ετών.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης έβαλε την δική του σφραγίδα στην ηρωική πάλη του ΚΚΕ, στον ανηφορικό δρόμο που βαδίζει επί 87 χρόνια.

    «Ολόκληρη η ζωή του σ. Χαρίλαου Φλωράκη ταυτίζεται με την πορεία του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε επί 76 ολόκληρα χρόνια. Από 15χρονος ΟΚΝίτης μέχρι και Α΄ Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του. Ταυτίζεται με τις μεγαλύτερες στιγμές του λαϊκού μας κινήματος: Με τον αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, με την ηρωική πάλη του λαού κατά των Εγγλέζων και της ντόπιας αστικής κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου τον Δεκέμβρη του 1944, με την ένδοξη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) κατά της εγχώριας αστικής τάξης και των Αγγλοαμερικανών συμμάχων της. Ταυτίζεται με την ιστορία των διώξεων, των φυλακίσεων και των εκτελεστικών αποσπασμάτων που οδηγήθηκαν χιλιάδες παιδιά του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», επισημαίνει.

    «Άνθρωπος βαθιά λαϊκός, ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης έμεινε προσηλωμένος στο δίκιο του λαού και πάλεψε γι αυτό με κάθε μέσον και σε όλες τις συνθήκες» αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ και προσθέτει ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης αντιμετώπισε τις «φουρτούνες» δίνοντας όλες τις δυνάμεις του και βγαίνοντας ηθικά νικητής.

    «Τον τίτλο του «ιστορικού ηγέτη», που πολλοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αφειδώλευτα, ακόμη και για ασήμαντα περάσματα από την πολιτική, ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης τον έκανε συνώνυμό του. Γιατί απέδειξε, ότι «ιστορικό στέλεχος» δεν είναι όποιος αφιέρωσε πολλά χρόνια στην πολιτική δράση. Γίνεται το πρόσωπο εκείνο που, όταν τερματίζεται η ζωή του, παραμένει «ορθοστατών και ορθοβαδίζων», αλλά και έχοντας δώσει στην επαναστατική συλλογικότητα», υπογραμμίζει.

    «Οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι οπαδοί, και οι φίλοι του Κόμματος αποχαιρετούν τον σ. Χαρίλαο στο τελευταίο ταξίδι του. Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Καπετάν Γιώτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που, σε άλλες συνθήκες, συμβόλισε τη συνέχεια των αγωνιστικών παραδόσεων της μαχόμενης κλεφτουριάς και των λαϊκών αγώνων που ακολούθησαν. Θα αναπαυθεί εκεί στα Αγραφιώτικα βουνά, από όπου η λαϊκή μνήμη κρατά ζωντανό το τραγούδι και το τουφέκι της λαϊκής πάλης», καταλήγει η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    [10] ΜΕΙΩΣΗ 1,16% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (20:05 UTC+2)

    Μείωση της τάξης του 1,16% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 13 έως τις 20 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, υποχώρησε στα 0,853 ευρώ ανά λίτρο, από 0,863 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.   

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 16,69%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 52%.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 22,39% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [11] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Στα 204,563 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στις 31 Μαρτίου 2005, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2004, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 201,244 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκαν, καθώς διαμορφώθηκαν στις 31 Μαρτίου 2005 στα 731 εκατ. ευρώ, έναντι 504 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2004.

    Οι εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου από τα 14,364 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2004 ανήλθαν σε 14.688 δισ. ευρώ τον Μάρτιο 2005.

    Σημειώνεται τέλος, ότι από το συνολικό ύψος του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης, το 82,5% (81,6% το Δεκέμβριο) αφορά σε δάνεια σταθερού επιτοκίου και το 17,5% (18,4% το Δεκέμβριο) σε δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου, ενώ το 98,5% του χρέους είναι σε ευρώ και το 1,5% σε νομίσματα εκτός ζώνης του ευρώ.

    [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (19:11 UTC+2)

    Η προώθηση των βιοκαυσίμων προς όφελος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υπουργού Δημήτρη Σιούφα και τη συμμετοχή των υφυπουργών Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη και του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ.Παπαγιαννίδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Χρήστος Κοσκινάς.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι ενέργειες της κυβέρνησης για την προώθηση των Βιοκαυσίμων, δηλαδή η ψήφιση της απαλλαγής του Βιοντήζελ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και η προετοιμασία του Σχεδίου Νόμου για τα Βιοκαύσιμα. Έγινε επίσης σύντομη παρουσίαση των διερευνήσεων που πραγματοποιεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων και γενικότερα βιομάζας για παραγωγή ενέργειας ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο επιχειρηματικής δράσης που μπορεί να προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη γη και την εργασία του έλληνα αγρότη. Στο νέο αναπτυξιακό νόμο, σημειώνεται, για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στις καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είμαστε αποφασισμένοι η αγορά των βιοκαυσίμων να αναπτυχθεί στη χώρα μας προς όφελος του έλληνα αγρότη και τα αναγκαία ποσοστά (2%-5,75%) να καλυφθούν από βιοκαύσιμα που θα παράγονται σε ελληνικά εργοστάσια και με εγχώριες πρώτες ύλες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [13] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (18:55 UTC+2)

    Ανέλαβαν σήμερα τα καθήκοντά τους ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνος Κωστούλας, πολιτικός μηχανικός και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος, οικονομολόγος, οι οποίοι εξελέγησαν στις θέσεις αυτές από το Δ.Σ., στη συνεδρίασή του, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2005.

    Το Δ.Σ. όρισε τους κ.κ. Κωστούλα και Βαρθολομαίο ως εκτελεστικά μέλη του, με υπευθυνότητες για μεν τον πρόεδρο τις Γενικές Διευθύνσεις Μεγάλων Έργων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, για δε τον διευθύνοντα σύμβουλο τις Γενικές Διευθύνσεις Διοικητικών - Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού- Ανάπτυξης.

    Επίσης, στη θέση του παραιτηθέντος Σήφη Γλυνιαδάκη, εξελέγη από το Δ.Σ. ως νέο μέλος του ο Φίλιππος- Θεόδωρος Γεωργακέλλος, νομικός και πολιτικός επιστήμων.

    [14] ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (17:44 UTC+2)

    Νέα δυναμική αποκτά σταδιακά η πανελλήνια εμπορική έκθεση ΘΡΑΚΗ, όπως έγινε σαφές από τα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη της φετινής 14ης διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, η παρουσία ομαδικών επιχειρηματικών αποστολών από το εξωτερικό, αλλά και η συμμετοχή του κοινού στις δύο ημερίδες που πλαισίωσαν την έκθεση, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

    Ως απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισαν τη φετινή έκθεση οι συνδιοργανωτές της, ήτοι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Δ.Ε.Θ. ΑΕ και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δ.Ε.Κ. Α.Μ.-Θ. Κατά τους ίδιους, εκθέτες και επισκέπτες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη φετινή διοργάνωση.

    Τη σπουδαιότητα του θεσμού για την ευρύτερη περιοχή και το ενδιαφέρον για την περεταίρω στήριξή του, σηματοδότησε και η παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, όπως του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Σαλαγκούδη, ο οποίος και εγκαινίασε τη 14η ΘΡΑΚΗ 2005. Επίσης, το "παρών" έδωσαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    "Οσον αφορά στους εμπορικούς επισκέπτες, οι οποίοι προήλθαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παρουσία ομαδικών επιχειρηματικών αποστολών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καθώς και από το Επιμελητήριο Κεσάνης της Τουρκίας", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΘ ΑΕ.

    Οι συμμετοχές εκθετών στη φετινή διοργάνωση έφθασαν στις 115. Μεταξύ αυτών ήταν δύο συμμετοχές από την Κύπρο και μία από τη Σουηδία. Δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος συμμετοχής που υπήρξε στη φετινή διοργάνωση αποτελεί το γεγονός ότι καλύφθηκε το σύνολο των 1859 τ.μ. διαθέσιμων στεγασμένων χώρων του Εκθεσιακού Κέντρου ενώ αξιοποιήθηκαν και περισσότερα από 500 τ.μ. υπαίθριων χώρων.

    Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της 14ης «ΘΡΑΚΗ 2005» αποτέλεσε η λειτουργία δύο κεντρικών θεματικών ενοτήτων (σαλονιών) αλλά και η ενισχυτική προς αυτά, διοργάνωση ισάριθμων ημερίδων με σχετική θεματολογία. Η συμμετοχή του κόσμου και στις δύο ημερίδες ήταν εντυπωσιακή.

    Στην πρώτη ημερίδα (στις 20 Μαΐου), το θέμα που παρουσιάστηκε ήταν: «Νέες Τεχνολογίες και Επιχειρηματικότητα». Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 150 και τις επιμέρους ενότητες για δράσεις και πρακτικές εφαρμογές που αφορούν στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τις νέες τεχνολογίες, ανέπτυξαν στελέχη του δημόσιου τομέα και εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Στη δεύτερη ημερίδα (21 Μαΐου) με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη και Προοπτικές», οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις εξελίξεις και τις νέες τάσεις που καταγράφονται στον αγροτικό τομέα σε τοπικό, εθνικό, και διεθνές επίπεδο, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη και τις προοπτικές της Θράκης.

    Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 250 και την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που δημιουργείται στην ελληνική γεωργία, κάτω από το πρίσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τόνισε μεταξύ άλλων ότι, απαιτείται η προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και ότι η προώθηση των αγροτικών προϊόντων να επιτυγχάνεται, όχι μέσα από επιδοτήσεις, αλλά με βάση την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα.

    Είπε ακόμη ότι η προσπάθεια του Υπουργείου επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την προώθηση διεπαγγελματικών οργανώσεων, την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και τη συμβολαιακή γεωργία, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα υπογράφουν συμβόλαια, πριν από την καλλιέργεια, για το πώς θα διαθέσουν τα προϊόντα τους. Χορηγός στη δεύτερη ημερίδα ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Στη φετινή «ΘΡΑΚΗ» οι διοργανωτές επιφύλαξαν και μία έκπληξη για τους επισκέπτες των τριών τελευταίων ημερών της έκθεσης. Αποφάσισαν να κληρώνονται τρία ποδήλατα, κάθε μέρα. Ετσι συνολικά εννέα τυχεροί έφυγαν από την έκθεση κερδίζοντας από ένα ποδήλατο.

    Την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της 14ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «ΘΡΑΚΗ 2005» εξέφρασαν εκ μέρους της ΔΕΘ α.ε. ο πρόεδρος, Δημήτρης Μπακατσέλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος, Νίκος Κασιμάτης, δηλώνοντας πως στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της και παράλληλα η προώθηση αντίστοιχων Περιφερειακών Εκθέσεων και Εκθεσιακών Κέντρων και σε άλλες περιοχές της χώρας._

    [15] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΟΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΙ ΧΩΡΟI ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

    Σόφια, 23 Μαϊου 2005 (19:01 UTC+2)

    Οι τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων στη Σόφια για επαγγελματική στέγη παραμένουν οι χαμηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες στην Ευρώπη.

    Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Ακινήτων, Ορλίν Βλαντίκοφ, κατά τον οποίο το τετραγωνικό μέτρο σε σύγχρονους χώρους επαγγελματικής στέγης εκμισθώνεται έναντι 12 Ευρώ, ενώ στη Ρουμανία έναντι 16 Ευρώ, στο Βελιγράδι έναντι 22 Ευρώ, στην Αθήνα έναντι 17 και στην Κωνσταντινούπολη έναντι 14 Ευρώ.

    Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σταντάρτ» της Σόφιας, οι τιμές τόσο στους υπερσύγχρονους χώρους για επαγγελματική στέγη όσο και στα πολυτελή ακίνητα στη βουλγαρική πρωτεύουσα παραμένουν δυο φορές χαμηλότερες σε σχέση με τις πρωτεύουσες των υπολοίπων βαλκανικών χωρών. Το τετραγωνικό μέτρο σε αυτές τις κατηγορίες ακινήτων πωλείται έναντι 1.000 Ευρώ στη Σόφια, ενώ στο Βουκουρέστι και το Βελιγράδι έναντι 2.000 Ευρώ.

    Κ.Κ.

    [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 23 Μαϊου 2005 (18:24 UTC+2)

    Οι ρουμάνοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ για 55 ημέρες επέστρεψαν τη Δευτέρα, στις 14:50 τοπική ώρα στο Βουκουρέστι. Τους δημοσιογράφους που απελευθερώθηκαν την Κυριακή υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου, ο πρωθυπουργός Ποπέσκου Ταριτσεάνου και συγγενείς τους.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΖΑΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ

    Άγκυρα, 23 Μαϊου 2005 (18:08 UTC+2)

    Στο 11ο Κακουργιοδικείο Άγκυρας επαναλαμβάνεται η δίκη των κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτών του DEP Λεϊλά Ζάνα, Ορχάν Ντογάν, Σελίμ Σαντάκ και Χατίπ Ντίτζλε. Οι κατηγορούμενοι δεν παρέστησαν στη σημερινή ακροαματική διαδικασία αλλά εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους Γιουσούφ Αλάτας και Νουρί Οζμέν. Κατά τη διάρκεια της δίκης αποφασίστηκε να εξεταστούν από πενταμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων της TRT (Τουρκικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης) οι απομαγνητοφωνήσεις των καταθέσεων των μαρτύρων βάσει των οποίων καταδικάστηκαν οι πρώην βουλευτές.

    Οι Λεϊλά Ζάνα, Ορχάν Ντογάν, Σελίμ Σαντάκ και Χατίπ Ντίτζλε είχαν καταδικαστεί το 1994 από το 1ο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Άγκυρας σε 15ετή κάθειρξη με την κατηγορία των διαμελιστικών δραστηριοτήτων κατ΄ εντολή της ηγεσίας του ΡΚΚ και της συμμετοχής σε παράνομη οργάνωση. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση η οποία εξετάστηκε από το 9ο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Αρείου Πάγου) της Τουρκίας το οποίο επικύρωσε την απόφαση που είχε εκδοθεί σε βάρος τους. Οι πρώην βουλευτές προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου και δικαιώθηκαν. Η υπόθεση επανεκδικάστηκε στις 28 Μαρτίου 2003 στο 1ο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας Άγκυρας το οποίο στις 21 Απριλίου 2004 εξέδωσε πάλι καταδικαστική απόφαση. Οι πρώην βουλευτές άσκησαν πάλι έφεση στο 9ο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο στις 9 Ιουνίου 2004 αναίρεσε την απόφαση του 1ου Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας και αποφάσισε την αποφυλάκισή τους.

    [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ «ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 23 Μαϊου 2005 (14:16 UTC+2)

    Η αναμενόμενη για το 2007 ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    φαίνεται να δελεάζει πλούσιους επιχειρηματίες από την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν πολυτελή σπίτια στη Βουλγαρία με σκοπό να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα και να γίνουν υπήκοοί της. Στην κατηγορία «πολυτελή» οι ειδικοί στη Σόφια εντάσσουν τα ακίνητα αξίας άνω των 350.000 Ευρώ.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Μονίτορ» της Σόφιας, οι περισσότεροι από τους

    επιχειρηματίες αυτούς, από την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική, μεταφέρουν στη Βουλγαρία και μέρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ελπίζοντας πως μετά το 2007 θα έχουν καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξή της.

    Κ.Κ.

    [19] ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Σόφια, 23 Μαϊου 2005 (14:16 UTC+2)

    Πολλαπλά οφέλη εκτιμάται ότι θα αποδώσει στη βουλγαρική οικονομία η συμφωνία που υπεγράφη με την εταιρία κατασκευής τμημάτων αυτοκινήτων Montupet S.A, καθώς η αξία της γαλλικής επένδυσης είναι ουσιαστικά πολύ μεγαλύτερη από το πραγματικό της ύψος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδύσεων της Βουλγαρίας, Παβελ Εζεκιεφ.

    "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία της Υπηρεσίας και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Βουλγαρίας", υπογράμμισε ο κ.Εζέκιεφ, εξηγώντας ότι η γαλλική εταιρία είναι η κύρια προμηθεύτρια των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, που συχνά ακολουθούν τους εταίρους τους στα σχέδιά τους. Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, "η αξία της επένδυσης θα είναι μελλοντικά πολύ μεγαλύτερη από τα ανακοινωθέντα 80 εκατ. λέβα και τις 1.500 θέσεις εργασίας".

    Η επένδυση της Montupet SA σηματοδοτεί τη δημιουργία της μεγαλύτερης επιχείρησης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βουλγαρία. Παράλληλα, είναι και η μεγαλύτερη γαλλική επένδυση, που έγινε ποτέ στη χώρα. "H είσοδος της εταιρίας στη βουλγαρική αγορά θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα", προέβλεψε ο κ.Εζεκιεφ.

    Η Montupet, που σχεδιάζει να επενδύσει στη Βουλγαρία 80 εκατ. λέβα εντός της επόμενης τριετίας, κατασκευάζει εξαρτήματα αλουμινίου για αυτοκίνητα. Η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια της εταιρίας για την κατασκευή παραγωγικής μονάδας κοντά στην πόλη Ρους, που θα κατασκευάζει ζάντες αλουμινίου, μηχανές και τμήματα σασί για τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Renault, Peugeot και Citroen, για τη γερμανική Audi και την αμερικανική Ford. H νέα μονάδα θα εξάγει τα προϊόντα της σε εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων στην Τουρκία, τη Ρουμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία._

    [20] ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (20:19 UTC+2)

    Φιλικό αγώνα μεταξύ των ομάδων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Αμπελοκήπων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π) διοργανώνει απόψε στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων ο ομώνυμος δήμος.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι η αθλητική αυτή εκδήλωση έχει ως στόχο της την ανάδειξη μιας καλύτερης πλευράς του ποδοσφαίρου, όπου γυναίκες, άντρες και παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν το λαοφιλές αυτό άθλημα σε ένα θέαμα που θα διδάξει τους μικρούς και θα ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις στους μεγάλους.

    Ανακοίνωσε μάλιστα την συμμετοχή ενεργά στον αγώνα, του ιδίου, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη καθώς και του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού.

    [21] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΡΦΑΝΟΣ - ΣΕΒΑΣΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (19:24 UTC+2)

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση αντιπροσωπείας του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Σεβαστή και του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού.

    Τα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ στον υφυπουργό ήταν:

    -Το ύψος του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 2005

    -Αθλητικές υποδομές. Ετέθη το θέμα της διασφάλισης στη Θεσσαλονίκη χώρου ρίψεων για προπονήσεις και αγώνες. Επίσης για το κλειστό στάδιο της Πολίχνης, του χώρου ρίψεων στο Καυτανζόγλειο, της ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου Αμπελοκήπων με εξασφάλιση χώρου ρίψεων και βελτίωσης του χώρου στο υπόγειο του Παλέ στο Αλεξάνδρειο, που θεωρείται κρίσιμο για τους χειμερινούς μήνες

    -Η Ολυμπιακή Προετοιμασία. Ο ΣΕΓΑΣ επανέφερε το αίτημα να υπάρξει οπωσδήποτε ένα χρηματικό ποσό για την Ολυμπιακή Προετοιμασία του 2005 προς τις Ομοσπονδίες, έστω και μικρότερο από προηγούμενες χρονιές που ανερχόταν στο ύψος των 11.7 εκατομμυρίων ευρώ.

    -Το θέμα της Τακτικής επιχορήγησης των Σωματείων

    -Το θέμα δημιουργίας Εντευκτηρίου και εστιατορίου στον Αγιο Κοσμά για τους αθλητές και αθλήτριες που διαμένουν στο Αθλητικό Κέντρο

    -Το θέμα της διάθεσης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για την επόμενη χειμερινή περίοδο

    -Η λειτουργία του κλειστού Σταδίου της Παιανίας .

    Για τα δύο τελευταία αιτήματα ζητήθηκε να γίνουν έγκαιρα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις στη λειτουργία τους τον ερχόμενο Χειμώνα.

    -Επίσης ζητήθηκε η δημιουργία ενός πυρήνα στην παραλιακή ζώνη του Ν. Φαλήρου που θα υποκαταστήσει ως ένα βαθμό την απώλεια του Σταδίου Καραϊσκάκη.

    «Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και βασικός άξονας της συζήτησης ήταν το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού για το 2005, η επιχορήγηση για την Ολυμπιακή προετοιμασία αλλά και οι εκκρεμότητες με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του στίβου, ιδίως της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ Σεβαστής μετά την συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που έγινε στο γραφείο του υφυπουργού.

    «Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία της Πολιτείας η χρονιά θα κυλήσει χωρίς σοβαρά προβλήματα. Χρειαζόμαστε την στήριξη της αθλητικής Ηγεσίας κι ελπίζω ότι θα έχουμε ευτυχή κατάληξη στο θέμα του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά και στο βασικό κομμάτι της Ολυμπιακής Προετοιμασίας από φέτος μέχρι και το 2008 και τους Αγώνες στο Πεκίνο». Οφείλουμε, όλοι μαζί, Πολιτεία, ΕΟΕ και Ομοσπονδίες να βρούμε σταθερούς στόχους και ενωμένοι να προχωρήσουμε στη νέα Ολυμπιακή τετραετία. Για τα χρήματα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού και του απευθύνουμε έκκληση να δει με θετικό μάτι το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε συχνότερες επαφές με τον κ Ορφανό για την επίλυση των προβλημάτων που μας αφορούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε: «Συζητήθηκαν θέματα υποδομών, ο τακτικός προϋπολογισμός του 2005 αλλά και ένα βασικό κομμάτι που εκκρεμεί και αφορά την Ολυμπιακή Προετοιμασία. Στόχος του υπουργείου είναι να διεκδικήσουμε για τα έτη 2006, 2007 και 2008 συγκεκριμένο ποσό που θα αφορά την Ολυμπιακή Προετοιμασία και για το 2005 θα κάνουμε προσπάθεια να βρεθεί το απαραίτητο κονδύλι, ώστε να έχουμε ομαλή μετάβαση από την Ολυμπιακή χρονιά του 2004 στην επόμενη Ολυμπιακή τετραετία. Στη συζήτηση προσεγγίσαμε επίσης το ποσό του τακτικού προϋπολογισμού του ΣΕΓΑΣ για το 2005».

    [22] ΣΤΗΝ 87η ΘΕΣΗ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (19:16 UTC+2)

    Κατά τρεις θέσεις βελτίωσε τη θέση της η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια σύμφωνα με τη νέα κατάταξη που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα βρίσκεται στο Νο 87 του κόσμου με 405,25 βαθμούς. Στην κορυφή της σχετικής λίστας παραμένει η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ με 5.105 βαθμούς.

    Οι 10 πρώτες τενίστριες στην κατάταξη της WTA είναι:

    1) Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 5.105 βαθμοί

    2) Μαρία Σαραπόβα (Ρωσία) 5.014

    3) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 4.477

    4) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 3.991

    5) Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 3.807

    6 Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 3.371

    7) Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (Ρωσία) 3.212

    8) Αλίσια Μόλικ (Αυστραλία) 2.470,75

    9) Νάντια Πέτροβα (Ρωσία) 2.258

    10) Πάτι Σνάιντερ (Ελβετία) 2.160.

    [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΔΥΟ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (19:14 UTC+2)

    Δύο ασημένια μετάλλια κατέκτησε ο Νίκος Κουρτίδης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών εφήβων- νεανίδων στην κατηγορία των 94 κιλών που διεξάγεται στο Πουσάν της Νότιας Κορέας.

    Τα κέρδισε στο ζετέ με 205 κιλά, καθώς και στο σύνολο με 365 κιλά, ενώ στο αρασέ βρέθηκε στην 6η θέση σηκώνοντας μόνο 160 κιλά. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έδειξε πως βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. «Αισθανόμουν πολύ κουρασμένος. Τρεις αγώνες σ΄ ένα μήνα δεν ήταν λίγοι. Προηγήθηκε το ευρωπαϊκό, ακολούθησε το Πανελλήνιο και τώρα το παγκόσμιο. Στο ζέσταμα ο Βαλέριος Λεωνίδης είπε πως αν σήκωνα 205 κιλά θα έπαιρνα μετάλλιο. Ετσι και έγινε. Επόμενος στόχος είναι οι Μεσογειακοί στην Ισπανία, σ΄ ένα μήνα. Θα κάνω ό,τι μπορώ», τόνισε ο Ελληνας πρωταθλητής.

    Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Βαλέριος Λεωνίδης, δήλωσε: «Δεν ήταν στην μέρα του, αλλά πάλεψε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Ηταν πολύ κουρασμένος. Τρεις αγώνες σ΄ ένα μήνα ήταν πολλοί. Το μέλλον του ανήκει. Χρειάζεται ωριμότητα και σκληρή δουλειά».

    Οι τρεις πρώτοι:

    Αρσέν Κασαμπίεφ (Γεωργία) 167-208-375

    Νίκος Κουρτίδης 160-205-365

    Ρομάν Ρονσιαντόφσκι (Καζακστάν) 162-202-364

    Νωρίτερα στην κατηγορία των 75 κιλών, η Ναταλία Τσούλια ήταν 9η τόσο στο αρασέ, όσο στο ζετέ και το σύνολο με 75-92 και 167 κιλά, αντίστοιχα. «Δεν είμαι ευχαριστημένη απ΄ το αρασέ, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένη απ΄ το ζετέ», τόνισε μετά το τέλος του αγώνα η Ναταλία Τσούλια. Στην ίδια κατηγορία, η 20χρονη Κινέζα Τσουνχονγκ Λιού, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών στο σύνολο με 273 κιλά και το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων στο ζετέ με 151 κιλά.

    Οι τρεις πρώτες:

    Τσουνχονγκ Λιού (Κίνα) 122-151-273

    Σβετλάνα Ροντομπέντοβα (Ρωσία) 115-147-261

    Ιρίνα Βλασόβα (Καζακστάν) 105-130-235

    Η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος, πέφτει αύριο με την συμμετοχή του Δημήτρη Παπαγερίδη στα +105 κιλά και του Γιώργου Σαμαρά στα 105 κιλά.

    [24] Ο ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ 19η ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (18:14 UTC+2)

    Ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Βασίλης Αναστόπουλος σε αγώνα του κυπέλλου Αυστρίας, στον οποίο συμμετείχαν περίπου 180 αθλητές. Ο Ελληνας αθλητής κατέλαβε την 19η θέση, δείχνοντας να ξεπερνάει το πρόβλημα υγείας, που πρόσφατα τον είχε ταλαιπωρήσει.

    «Τον τελευταίο καιρό με είχε καταβάλλει μια ίωση και δεν ήμουν στην κατάσταση, που θα ήθελα. Ευτυχώς στον αγώνα του Κυπέλλου Αυστρίας είχα μια καλή αγωνιστική παρουσία και βοήθησα όσο μπορούσα περισσότερο την ομάδα μου, την Volksbank Ideal. Αρχίζω να βρίσκω και πάλι την φόρμα μου και ελπίζω να τα πάω καλύτερα στην συνέχεια» τόνισε ο Βασίλης Αναστόπουλος.

    Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Έλληνα πρωταθλητή κορυφώνονται αυτήν την εβδομάδα, καθώς θα αγωνιστεί στον τετραήμερο διεθνή γύρο Αυστρίας, ο οποίος ξεκινάει την Πέμπτη και αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετά γνωστά ονόματα από τον χώρο των πεντάλ.

    [25] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Παρίσι, 23 Μαϊου 2005 (20:16 UTC+2)

    O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα κάνει την Πέμπτη "μια διακήρυξη στους Γάλλους" σχετικά με το δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η διακήρυξη του Σιράκ θα γίνει την παραμονή της ολοκλήρωσης της εκστρατείας για το δημοψήφισμα και τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής της οποίας το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι αβέβαιο αφού το "όχι" συνεχίζει να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του "ναι".

    Η επέμβαση του Γάλλου πρόεδρου στοχεύει "να φωτίσει την επιλογή των Γάλλων". Ο Σιράκ επιθυμεί "να υπογραμμίσει τα πολλά και βασικά θετικά του δημοψηφίσματος" χωρίς ωστόσο να το "δραματοποιήσει", σύμφωνα με το περιβάλλον του.

    [26] ΓΑΛΛΙΑ:"ΟΧΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Παρίσι, 23 Μαϊου 2005 (20:15 UTC+2)

    Το "όχι" υπερισχύει για το Δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου στη Γαλλία, με το 53% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με νέα σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, την όγδοη συνεχόμενη που δίνει το προβάδισμα στους αντιτιθέμενους στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση που έγινε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro και του ραδιοσταθμού Europe 1 το "όχι" φθάνει στο 53% των προθέσεων ψήφου και το "ναι" λαμβάνει το 47%, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [27] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΘΥΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ

    Μόσχα, 23 Μαϊου 2005 (14:17 UTC+2)

    Μια γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, όταν αυτοκίνητο έπεσε επάνω της το Σάββατο στη Ρωσία. Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο Αλεξάντρ Ιβανόφ, γιος του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti το αυτοκίνητο έπεσε πάνω στη γυναίκα την ώρα που εκείνη βάδιζε πάνω σε διάβαση πεζών.

    [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βερολίνο, 23 Μαϊου 2005 (13:42 UTC+2)

    Την αποδοχή των συνδικάτων αλλά και της εργοδοσίας δείχνει να συγκεντρώνει η εξαγγελία του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, ύστερα από τη μεγάλη, ιστορική ήττα που υπέστη χτες ο κυβερνητικός συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών (SPD) και «Πράσινων» στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

    Επί 39 συναπτά έτη οι σοσιαλδημοκράτες συγκροτούσαν την τοπική κυβέρνηση είτε μόνοι τους, είτε σε συνασπισμούς με τους φιλελεύθερους ή τους οικολόγους η οποία εδρεύει στο Ντίσελντορφ, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ομόσπονδο κρατίδιο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου εδρεύει η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, να αποτελεί το πολιτικό προπύργιο του SPD.

    Σύμφωνα με το προσωρινά τελικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εκλογική επιτροπή του κρατιδίου, οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) συγκέντρωσαν το 44,8% (αύξηση 7,8% σε σύγκριση με το 2000) των ψήφων και μαζί με τους φιλελεύθερους (FDP) - έπεσαν στο 6,2% (πτώση κατά 3,6%) πήραν το 51% του συνόλου των ψήφων και συγκροτούν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

    ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Αντίθετα, οι σοσιαλδημοκράτες απώλεσαν το 5,7% του εκλογικού τους δυναμικού και περιορίστηκαν στο 37,1%, ενώ και οι «Πράσινοι», που συγκροτούσαν μαζί τους την κυβέρνηση του Ντίσελντορφ (όπως άλλωστε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου), περιορίστηκαν στο 6,2%, χάνοντας το 0,9% της εκλογικής τους δύναμης.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με την ισχνή της πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει τον τελευταίο ενάμισο χρόνο της θητείας, καθώς απώλεσε και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, το μοναδικό στο οποίο επιβίωνε κυβέρνηση συνασπισμού SPD «Πράσινων» και στήριζε την πολιτική της στη Άνω Βουλή (κάτι σαν Γερουσία).

    Πάντως, η κίνηση Σρέντερ, να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, ξεπερνώντας τον αντίκτυπο από την ήττα του κόμματός του στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο (γενικές βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στη Γερμανία το Σεπτέμβριο του 2006), αιφνιδίασε, εκτός από τους χριστιανοδημοκράτες, και στελέχη του κόμματός του αλλά και τους «πράσινους».

    ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Εργοδότες και εργαζόμενοι χαρακτήριζαν σήμερα την εξαγγελία Σρέντερ ως θετική κίνηση, διότι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, «η χώρα έχει ανάγκη από μια στιβαρή κυβέρνηση, που θα πάρει τολμηρές αποφάσεις». Αντίθετα, σημαντική μερίδα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έδειξε τη δυσφορία του για την αιφνιδιαστική κίνηση του καγκελάριου.

    Αιφνιδιασμένα, έως και ενοχλημένα από την κίνηση Σρέντερ εμφανίστηκαν και αρκετά στελέχη του κυβερνητικού εταίρου του SPD στο Βερολίνο, δηλαδή των «Πράσινων» του υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Από την πλευρά τους και τα χριστιανικά κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την κίνηση Σρέντερ, καθώς τώρα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίας εκλογής υποψήφιου καγκελάριου, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Σρέντερ. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, τουλάχιστον αυτήν τη χρονική περίοδο, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

    [29] 4 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 23 Μαϊου 2005 (12:44 UTC+2)

    Τρεις αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δύο επιθέσεις ανταρτών στη βόρεια ιρακινή πόλη Μοσούλη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο αμερικάνικος στρατός. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τις επιθέσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις στρατιώτες. Νωρίτερα, ο αμερικάνικος στρατός είχε ανακοινώσει το θάνατο ενός ακόμη αμερικάνου στρατιώτη σε επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο Τικρίτ.

    [30] ΤΗΝ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (20:50 UTC+2)

    Την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη» ανεβάζει το καλοκαίρι το KΘΒΕ. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη.

    «Η Ειρήνη, μια από τις πιο διάσημες και τις πιο πολυπαιγμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με διεθνή απήχηση, βρίσκει σήμερα τις αναλογίες της σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που κάνει όχι μόνο το έργο αλλά και το συγγραφέα του, μετά από 2.500 χρόνια, τραγικά επίκαιρο», σημειώνει ο Γιάννης Ιορδανίδης και προσθέτει ότι «η πολιτική αυτή κωμωδία του μεγαλύτερου κωμικού ποιητή όλων των εποχών, είναι ένα ταξίδι στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη μυθολογία και μοιάζει με το ουτοπικό της μήνυμα να θέλει να συνοδεύσει τα όνειρα του σύγχρονου ανθρώπου, που παλεύει απεγνωσμένα για ειρήνη, συμφιλίωση και ευημερία»

    Η παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. επιβεβαιώνει αυτή τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα του έργου μέσα από ένα σύγχρονο ανέβασμα και μια νέα σκηνοθετική αντίληψη

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, κοστούμια του Κένυ ΜακΛέλαν, μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη και μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Τάκης Παπαματθαίου, Κώστας Χαλκιάς, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Καμπερίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Διακοσάββας, Χάρης Γεωργιάδης, Νίκος Καπέλιος, Τάσος Κοντραφούρης, Δήμος Κουτρούλης, Νίκος Μαγδαληνός, Κώστας Μπάσης, Γιώργος Ντουμούζης, Αστέρης Πελτέκης, Στέργιος Τζαφέρης, Γιάννης Τσορτέκης.

    Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Αλεξανδρίδης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Σταύρος Βαφειάδης, Χάρης Γεωργιάδης, Μανώλης Ιωνάς, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Πέτρος Κιοσές, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Κολοβός, Τάσος Κοντραφούρης, Γιάννης Λάζαρης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Νίκος Ορτετζάτος, Δημήτρης Παπαδάτος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ρούφας, Παύλος Σαχπεκίδης, Δημήτρης Σπορίδης, Γρηγόρης Σταμούλης, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Τσεμπερλίδης.

    Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 15 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ενώ η παράσταση θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου.

    [31] Ο Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DVD-ROM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (20:39 UTC+2)

    Την σημασία της ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού ως κεντρικού στοιχείου της ταυτότητας του λαού μας και την ανάγκη προάσπισης του από την επιχειρούμενη πολιτισμική ομογενοποίηση υπογράμμισε ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την πρόεδρο της Βουλής στην παρουσίαση DVD-ROM με θέμα «Επιτομή της Οικουμενικής Ελληνικής Μοντέρνας Τέχνης», που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαπείου.

    Ο ψηφιακός αυτός οπτικοακουστικός δίσκος περιλαμβάνει δημιουργήματα 23 Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και στο εξωτερικό και θα δοθεί στα σημαντικότερα πνευματικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά κέντρα ανά τον κόσμο.

    Ο κ. Χατζηγάκης συνεχάρη τους συντελεστές του DVD-ROM για την προβολή-μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας-της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό. Τόνισε, μεταξύ άλλων, «τον κίνδυνο κατακερματισμού και εξοστρακισμού των επιμέρους πολιτισμών» που προέρχεται «από το ένα και μοναδικό μοντέλο παγκόσμιας κουλτούρας που επιχειρεί να επιβάλλει στους λαούς το σύστημα της παγκοσμιότητας».

    Τέλος, υπογράμμισε ότι «η προστασία και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον σεβασμό των επιμέρους πολιτισμών».

    [32] ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ EUROVISION ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2005 (20:02 UTC+2)

    Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον πρόεδρο της ΕΡΤ Α.Ε. Χρήστο Παναγόπουλο, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ζητά ο διαγωνισμός της Eurovision να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της Περιφέρειας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υπενθυμίζει πως και η γειτονική Τουρκία οργάνωσε το συγκεκριμένο διαγωνισμό το 2003 στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην πρωτεύουσά της, την Άγκυρα.

    Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

    «Η μεγάλη επιτυχία της Έλενας Παπαρίζου στο μουσικό διαγωνισμό της EUROVISION ,

    αποτέλεσμα πέραν της καλλιτεχνικής αξίας και της συστηματικής δουλειάς και

    προεργασίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, δημιουργεί για όλους μας μία τεράστια

    ευθύνη για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στη διοργάνωση από την

    πατρίδα μας του επόμενου διαγωνισμού, το Μάιο του 2006.

    Είναι σαφές ότι η Αθήνα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο του 2004

    επέτυχε απόλυτα και ταυτόχρονα απέκτησε τον πλούτο των αναγκαίων υποδομών

    για τη συγκεκριμένη πολυδάπανη διοργάνωση.

    Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως Κώστας Καραμανλής έχει διακηρύξει και έχει

    διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πως τώρα

    αρχίζει η ώρα της Περιφέρειας, την οποία θα πρέπει να ενισχύσουμε με

    υποδομές, μέσα και από γεγονότα διεθνούς εμβέλειας, έτσι ώστε σταδιακά να

    μικρύνει η τεράστια ψαλίδα ανάπτυξης μεταξύ Αθήνας και Περιφέρειας.

    Πρόταση:

    Με βάση τα προαναφερόμενα αλλά και τις συνεχείς εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη

    Κέντρο- Πύλη-Μητρόπολη του Πολιτισμού και της Καινοτομίας στην Νοτιοανατολική

    Ευρώπη, νομίζω ότι έχει έλθει η ώρα για να αποτυπωθεί και στην πράξη, αν όλα αυτά τα

    εννοούμε με συγκεκριμένες επιλογές.

    Προτείνουμε λοιπόν ο Διαγωνισμός της EUROVISION για το 2006 να διεξαχθεί στην πόλη

    της Θεσσαλονίκης , όπου άλλωστε γυρίστηκε και το video-clip της Ελενας Παπαρίζου

    στους εκπληκτικούς χώρους του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

    Το πιθανό αντεπιχείρημα περί διεξαγωγής του διαγωνισμού στην πρωτεύουσα της χώρας

    που κέρδισε το πρώτο βραβείο, καταρρίπτεται από τη διεξαγωγή του προηγούμενου

    διαγωνισμού το 2003 στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Άγκυρα, όταν η Τουρκία

    κέρδισε το συγκεκριμένο διαγωνισμό.

    Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει και εμπειρία διοργάνωσης

    ανάλογων φεστιβάλ , όπως το φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης , στο οποίο

    διακρίθηκαν πολλοί τραγουδιστές, οι οποίοι στη συνέχεια μας εκπροσώπησαν στο

    διαγωνισμό της EUROVISION. Για τρεις δεκαετίες το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποτελούσε

    μέγιστο πολιτιστικό γεγονός με διεθνή ακτινοβολία.

    Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθεί και ο απόδημος ελληνισμός , του οποίου πρωτεύουσα είναι

    η Θεσσαλονίκη, ως έδρα του Σ.Α.Ε., αλλά και οικονομικά και τουριστικά θα

    υπογραμμισθεί πως η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη, είναι η ευρωπαϊκή

    πύλη των Βαλκανίων».

    [33] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ EUROVISION

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2005 (19:48 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο κόσμος στην Ελενα Παπαρίζου και στα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, που έφτασαν το απόγευμα (λίγο μετά τις 5.30) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου κατέκτησαν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision.

    Η ελληνική αποστολή έφτασε με ειδική πτήση της Aegean Airlines, που έφερε τον κωδικό 001 για να θυμίσει τον τίτλο του τραγουδιού «My number one», που έδωσε στην Ελλάδα την πρωτιά στον διαγωνισμό. Το αεροσκάφος, μετά την προσγείωση του πέρασε από τους πίδακες με νερό που σχημάτισε πυροσβεστικά οχήματα.

    Η τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος συνεχάρη τους συντελεστές και την ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι πίστεψαν σε αυτό που έκαναν και πρόβαλλαν την Ελλάδα.

    Η Ελενα Παπαρίζου ευχαρίστησε τον κόσμο για την θερμή υποδοχή. «Το πήραμε» είπε, ενώ φανερά συγκινημένη φώναξε «Ελλάδα».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος αναφέρθηκε στον άψογο και επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο δούλεψαν οι συντελεστές, καθώς και το επιτελείο της ΕΡΤ. Τόνισε, επίσης, ότι η Πολιτεία πρέπει να εκμεταλλευτεί τη διάκριση με τον καλύτερο τρόπο.

    Στην τελετή υποδοχής μίλησαν ο συνθέτης του τραγουδιού, Χρήστος Δάντης, η στιχουργός, Ναταλία Γερμανού, καθώς και ο Φωκάς Ευαγγελινός που έκανε τη χορογραφία.

    Κατόπιν, τα μέλη της αποστολής κατευθύνθηκαν προς το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πάρτι.

    [34] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ EUROVISION

    Αγκυρα, 23 Μαϊου 2005 (18:34 UTC+2)

    Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στο διαγωνισμό της Eurovision, ορισμένες εκ των οποίων τον προβάλλουν πρωτοσέλιδα, σχολιάζοντας την νίκη της Ελλάδας.

    Στο σχετικό δημοσίευμα της Cumhuriyet με τους τίτλους «Ενδιαφέρουσες σημειώσεις από την Eurovision» (πρωτοσέλιδος) και «Απαραίτητη η αγγλική για την επιτυχία» (πολύστηλος, στην κορυφή εσωτερικής σελίδας), τονίζεται παλαιότερη δήλωση της Παπαρίζου στη Hurriyet ότι το τραγούδι στα αγγλικά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία στην Eurovision καθώς και ότι ²σε κάθε δημιουργία μου προσθέτω και κάτι από τον ελληνικό πολιτισμό².

    Επίσης, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η ελληνική ομάδα η οποία πρώτευσε στο διαγωνισμό ²κέρδισε τις ψήφους με ποντιακό χορό² και συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Άρεσε και το σώου της ελληνικής ομάδας, το οποίο θύμιζε ποντιακό χορό».

    Τέλος, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις της τραγουδίστριας Σερντάμπ Ερένερ η οποία είχε πρωτεύσει στον προπέρσινο διαγωνισμό της Eurovision ότι: «Για μένα η Ελλάδα ήταν το πρώτο φαβορί και βρίσκω δίκαιο το αποτέλεσμα».

    Μεγάλη προβολή στο διαγωνισμό δίνει και η Aksam με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έπαιξε τον κεμεντζέ [ποντιακή λύρα] και άρπαξε τους βαθμούς», τονίζοντας ότι οι μελωδίες της λύρας και ο ποντιακός χορός που συνόδευαν το τραγούδι 'My number one' το οποίο εξασφάλισε την πρωτιά στην Ελλάδα κατέκτησαν την Ευρώπη.

    Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε δήλωση Τούρκου μουσικού, ο οποίος αιτιολόγησε τους τουρκικούς βαθμούς που δόθηκαν στο ελληνικό τραγούδι από το γεγονός ότι το τραγούδι συνοδεύονταν από μελωδίες του Ευξείνου Πόντου, των οποίων οι Έλληνες κάνοντας χρήση κατά έξυπνο τρόπο κέρδισαν τη συμπάθεια όχι μόνο των Τούρκων, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ο εν λόγω υπογράμμισε ότι μεγάλο ρόλο στην πρωτιά της Ελλάδας διαδραμάτισε η χρήση εθνικών μοτίβων.

    Ακόμη, γίνεται αναφορά σε δήλωση γνώστη της ποντιακής μουσικής, ότι αυτοί οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα με την ανταλλαγή μετέφεραν εκεί τον ποντιακό πολιτισμό, ότι στους γάμους και τα πανηγύρια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας παίζεται ποντιακή λύρα και χορεύονται ποντιακοί χοροί και για το λόγο αυτό θα ήταν κωμικό να λεχθεί ότι ²μας έκλεψαν τους ποντιακούς χορούς².

    Τέλος, γίνεται αναφορά σε εγκωμιαστικές δηλώσεις της Σερντάμπ Ερένερ ότι: «Με χαροποίησε ιδιαίτερα η πρωτιά που πήρε το τραγούδι το οποίο είχα σαν φαβορί. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσω ότι και η χορογραφία ήταν πολύ ωραία και ότι η Ελλάδα πήρε τη νίκη με το σπαθί της».

    Η Milliyet με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελληνική νίκη με ινδική μελωδία», προβάλλει ισχυρισμό του εκπροσώπου της Τουρκίας στην Eurovision, Μπουλέντ Οσμά, ότι η μελωδία του ελληνικού τραγουδιού μοιάζει με τη μελωδία του γνωστού ινδικού τραγουδιού 'Αβαράμου'.

    Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά σε δηλώσεις και άλλων ειδικών ότι το ελληνικό τραγούδι είναι σαφώς προϊόν κλοπής του ινδικού τραγουδιού 'Αβαράμου'.

    Ακόμη, γίνεται αναφορά και σε ευχαριστήρια από ελληνικής πλευράς για τους 12 βαθμούς που έδωσε η Τουρκία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της εκφωνήτριας της ΝΕΤ, Πασχαλίδου καθώς και σε ²ζητωκραυγές χιλιάδων Ελλήνων μπροστά στο Ζάππειο, υπέρ της Τουρκίας, για τους βαθμούς που δόθηκαν απ' αυτήν².

    Η Sabah κάτω από τον πολύστηλο τίτλο «Ο πραγματικός νικητής ήταν τα 'τύμπανα'», τονίζει ότι ²στο διαγωνισμό της Eurovision επεκράτησαν τα τραγούδια με ανατολικούς ρυθμούς και τα τύμπανα².

    Η Vatan, πάλι, κάτω από τον τίτλο «Ο δρόμος της πρωτιάς περνά από την αγγλική», τονίζει: «Η χώρα η οποία εκπροσωπείται από τραγούδι με στίχους στα αγγλικά αρπάζει την πρωτιά» και: «Οι μελωδίες του Ευξείνου Πόντου και ο ποντιακός χορός που συνόδευαν το ελληνικό τραγούδι προσέδωσαν σε αυτό ξεχωριστό 'χρώμα'».

    Αντίθετα με τις παραπάνω εφημερίδες, η Tercuman τονίζει πρωτοσέλιδα ότι ²η κουβέντα πως από τους Έλληνες δεν μπορεί να υπάρξει φίλος, αποδείχθηκε στο διαγωνισμό της Eurovision, όπου ενώ η Τουρκία έδωσε 12 βαθμούς στην Ελλάδα, η τελευταία δεν έδωσε κανένα βαθμό στη χώρα μας².

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη ότι ²η Ελλάδα, η οποία μας κάνει τον καλό μπροστά μας, αλλά μας κατηγορεί με κάθε ευκαιρία και της οποίας οι πράκτορες αλωνίζουν στη χώρα μας, έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι της στο διαγωνισμό της Eurovision².

    Τέλος, στη δεύτερη σελίδα, αναφερόμενη στο διαγωνισμό, χρησιμοποιεί τον πολύστηλο τίτλο «Κλεψιμαίικο το ελληνικό τραγούδι στην Eurovision».

    Όμως, κάνει αναφορά και σε δήλωση 'ειδικού' ότι: «Οι ψήφοι δόθηκαν ανάλογα με τα καλά τραγούδια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πήρε τους βαθμούς όπως το δικαιούνταν και χάρηκα ιδιαίτερα για την πρωτιά της, επειδή το τραγούδι της συνοδεύονταν από μελωδίες και χορούς της Μαύρης Θάλασσας».

    Οι αγγλόγλωσσες εφημερίδες Turkish Daily News και The New Anatolian, αναδημοσιεύουν την ανταπόκριση του Associated Press, σχετικά με το διαγωνισμό της Eurovision, από το Κίεβο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 23 May 2005 - 18:13:58 UTC