Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [03] ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2004
  • [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ
  • [06] ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [07] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"
  • [10] ΓΣΕΕ: ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ
  • [11] ΣΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΝ
  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [13] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΔΟΥ-ΚΕΠ TO CD ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ E9
  • [14] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [15] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ
  • [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [17] ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι.Ν. ΣΤΟ ΚΑΚΟΒΟ
  • [18] ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ
  • [19] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [20] ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [21] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΑΜΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΑΜΠΗΣ
  • [22] Ο Γ. ΔΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [23] Ο ΠΣΑΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ''ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ''
  • [24] ΤΕΝΙΣ: ΝΕΑ ''ΠΤΩΣΗ'' ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΡΑΪΣ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [26] ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [27] Ο ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [28] ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ
  • [29] ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [30] "ΕΜΠΟΥΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ"-ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΙΕΤ

  • [01] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 16 Μαϊου 2005 (18:29 UTC+2)

    Την παραίτηση του Πατριάρχη Ειρηναίου ζήτησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ως μόνη διέξοδο για την κρίση που μαστίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Σύμφωνα με πηγές της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριάρχείου, η έκκληση για την παραίτηση του κ. Ειρηναίου διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκροτήθηκε νωρίτερα στο Φανάρι με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Πατριάρχη Ειρηναίου, του μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακού.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κυριακός ζήτησε να δοθεί στον Πατριάρχη Ειρηναίο μια ακόμη ευκαιρία.

    Σημειώνεται ότι ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος ο οποίος ήταν επίσης απεσταλμένος του πατριάρχη Ειρηναίου δεν έγινε δεκτός στο Φανάρι.

    Η κρίση στα Ιεροσόλυμα θα συζητηθεί στην Σύνοδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνέλθει την Τρίτη.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2005 (18:12 UTC+2)

    Mια από τις μέγιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην 3η Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών-κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε τις προσπάθειες του Συμβουλίου για την αναζήτηση κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι στον 21ο αιώνα η μάχη κατά της τρομοκρατίας έχει αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα. Όπως είπε, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ήδη προσχωρήσει στη διεθνή αντιτρομοκρατική προσπάθεια, ωστόσο το έργο προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθεί με όλους τους πρόσφορους τρόπους, έχοντας πάντοτε κατά νου τη σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου.

    Υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, που γεννήθηκε από τις στάχτες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου και επωμίσθηκε την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να διατηρεί την χρησιμότητά του και στον 21ο αιώνα, ωστόσο θα πρέπει να αναμορφωθεί προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις της εποχής μας και της επανενωμένης ηπείρου μας.

    «Τα θεμέλια του Οργανισμού, που βασίζονται στη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου, είναι ισχυρά και σταθερά. Πρέπει, όμως, να τα βελτιώσουμε. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να το επιτύχουμε αυτό είναι να ισχυροποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να θωρακιστεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο, όπως είπε εξελιχθεί στο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό μέσο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Πρόσθεσε, δε, ότι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την θωράκιση είναι η συμφωνία σχετικά με το τελικό κείμενο του Πρωτοκόλλου 14, κατά την 114η Υπουργική Συνάντηση στο Στρασβούργο. Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επικυρώσεως και οκ. Καραμανλής κάλεσε όσους εταίρους δεν το έχουν κάνει να πράξουν το ίδιο.

    Ανέφερε ότι «η νέα, ακόμη αναδυόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική» απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΑΣΕ και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Θα ήθελα, πρώτα απ' όλα, να εκφράσω τη βαθειά μου ικανοποίηση που βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσά σας, σε μια στιγμή που, αναμφίβολα, αποτελεί ένα σταυροδρόμι στην ιστορία της Ευρώπης, αλλά και τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς την Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επιτυχή διοργάνωση αυτής της Συνόδου Κορυφής.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που γεννήθηκε από τις στάχτες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου και επωμίσθηκε ένα μέγιστο καθήκον, ήτοι την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να διατηρεί την χρησιμότητά του και στον 21ο αιώνα. Είναι, όμως, σαφές ότι ο πολύ χρήσιμος αυτός Οργανισμός πρέπει να αναμορφωθεί, εάν θέλουμε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις της εποχής μας και της επανενωμένης ηπείρου μας.

    Τα θεμέλια του Οργανισμού, που βασίζονται στη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου, είναι ισχυρά και σταθερά. Πρέπει, όμως, να τα βελτιώσουμε. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να το επιτύχουμε αυτό είναι να ισχυροποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ήδη από τη στιγμή της σύλληψής του, το 1959, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εξελιχθεί στο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό μέσο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Ο όγκος των προσφυγών προς το Δικαστήριο είναι πάνω απ' όλα ένα αδιάψευστο τεκμήριο επιτυχίας. Το ζητούμενο είναι να θωρακίσουμε το Δικαστήριο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καταρρεύσει υπό το βάρος της ίδιας του της επιτυχίας. Ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμφωνία, στην οποία έχουμε καταλήξει, σχετικά με το τελικό κείμενο του Πρωτοκόλλου 14, κατά την 114η Υπουργική Συνάντηση στο Στρασβούργο. Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επικυρώσεως και είναι πολύ σημαντικό και οι εταίροι μας, που δεν το έχουν ήδη κάνει, να κάνουν το ίδιο.

    Το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των λαών μας, πρέπει να αποτελεί φάρο για την πολιτική και τις δραστηριότητες μας, στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι, επομένως, επιβεβλημένο οι αποφάσεις του να εκτελούνται αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους από όλα τα κράτη-μέλη.

    Η Επιτροπή Υπουργών, που είναι επιφορτισμένη, κατά το άρθρο 46 της Συνθήκης της Ρώμης, με το καθήκον της επίβλεψης της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου, θα πρέπει να εκπληρώνει αυτό το νομικό καθήκον σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης της Ρώμης και των σχετικών Πρωτοκόλλων, αφήνοντας κατά μέρος οιεσδήποτε άλλες σκέψεις.

    Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να εξάρω το έργο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1999, όταν ο θεσμός αυτός είχε εγκαθιδρυθεί, δεν υποπτευόμασταν διόλου ότι, μέσα στο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα των πέντε ετών, θα εξελισσόταν στο σημερινό λαμπρό παράδειγμα που είναι, για όλη την Ευρώπη. Ο κ. Alvaro Gil-Robles, μια προσωπικότητα που ξεπερνά σύνορα και θρησκείες, προκειμένου να βοηθήσει και να ενισχύσει τόσο τις παλαιές όσο και τις νέες δημοκρατίες της Ευρώπης, έχει εκπληρώσει την αποστολή του με υποδειγματική αντικειμενικότητα, ενθαρρύνοντας μέσα από την κριτική του, προτείνοντας λύσεις όπου εντοπίζει προβλήματα και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του με έναν μοναδικό τρόπο αλλά και επωφελή για εκείνα τα κράτη-μέλη που έχει επισκεφθεί και για τα οποία έχει συντάξει εκθέσεις. Η καθολική επιβράβευση που έχει συγκεντρώσει είναι απόδειξη του καθοριστικού ρόλου που έχει παίξει για την προστασία και την προώθηση του πυρήνα των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μια από τις μέγιστες προτεραιότητες της κυβέρνησής μου είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Συμβουλίου για την αναζήτηση κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.

    Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη του Συμβουλίου της Ευρώπης: τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η μάχη κατά αυτής της πληγής έχει αναδειχθεί, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον 21ο αιώνα, σε πρώτη προτεραιότητα. Το Συμβούλιο έχει ήδη προσχωρήσει στη διεθνή αντιτρομοκρατική προσπάθεια, ωστόσο το έργο μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθεί με όλους τους πρόσφορους τρόπους, έχοντας πάντοτε κατά νου τη σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου.

    Η νέα, ακόμη αναδυόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων Θεσμών, ειδικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΣΕ και τα Η.Ε. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την πολυσχιδή δράση του, αντανακλά αποτελεσματικά την επανένωση της Ευρώπης, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών στην ήπειρό μας και την κοινή δέσμευσή μας στις αξίες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον νέο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Terry Davis, του οποίου η σαφής δέσμευση στις αξίες του Οργανισμού και στην ισχυροποίηση της βασικής του αποστολής συμβάλλει σημαντικά στην δυναμική πορεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στον 21ο αιώνα, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το έργο του συμπληρώνεται αποτελεσματικά από τον ομοίως νέο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, κ. Rene van der Linden. Η δέσμευσή τους από κοινού ανοίγει μια ευοίωνη προοπτική για το μέλλον του Οργανισμού και τον ρόλο που καλείται να παίξει στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας".

    [03] ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2004

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2005 (14:54 UTC+2)

    Διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τους όρους απασχόλησης και τη λειτουργία της αγοράς προτείνει η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του έτους 2004, που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα, σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Η έκθεση, που συντάχθηκε από το ΚΕΠΕ, αποτελεί βάση για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ενώ όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, "δεν ήταν καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση ή την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας".

    "Πρέπει όλοι να αναλύουμε τα δεδομένα και με εφαλτήριο αυτά να κάνουμε διάλογο και σύνθεση απόψεων, καθώς δεν έχουμε περιθώρια να αντιδικούμε", σημείωσε ο κ.Σιούφας κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η οποία προτείνει -μεταξύ άλλων- περιορισμό της αύξησης των αποδοχών, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στο ύψος της αύξησης της παραγωγικότητας. Επίσης, οι συντάκτες της έκθεσης εισηγούνται τη θέσπιση κανόνων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του κόστους των υπερωριών, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Επίσης, προτείνεται η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η κατάργηση του ενιαίου ποσοστού κέρδους και του ενιαίου ωραρίου στα φαρμακεία, όπως και των ενιαίων υποχρεωτικών αμοιβών για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και δικηγόρους.

    Η έκθεση κάνει λόγο για σπατάλη πόρων στον δημόσιο τομέα, ενώ επισημαίνει ότι η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών και στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών έχουν συντελέσει, ώστε πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί να λειτουργούν συχνά ως ομάδες πίεσης για διεκδίκηση αυξημένων απολαβών ή κονδυλίων ή ως κέντρα απασχόλησης υπεράριθμων υπαλλήλων σε θέσεις που δεν είναι πια αναγκαίες.

    Εξάλλου, η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχουν συνθήκες μειωμένου ανταγωνισμού σε αρκετές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος αφού στον κλάδο κυριαρχεί η ΔΕΗ. Για τα καύσιμα αναφέρεται ότι οι τιμές προ φόρων διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι τιμές αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Κατά την ομιλία του, επ' ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που έχουν ληφθεί για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τον νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο, αλλά και τη θέσπιση νέων προγραμμάτων για το εμπόριο και την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μεταποιητικών επιχειρήσεων.

    Οπως σημείωσε ο κ.Σιούφας, έχουν ήδη κατατεθεί τα εκατό πρώτα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας είπε ότι με τον αναπτυξιακό νόμο το κλίμα έχει βελτιωθεί αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας ανήγγειλε ότι τον άλλο μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για το Γ'ΚΠΣ είπε ότι γίνεται καταγραφή για να διαπιστωθούν πού υπάρχουν υστερήσεις και να κατατεθεί στη συνέχεια αίτηση αναθεώρησης του προγράμματος στην Κομισιόν._

    [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2005 (16:51 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Σήφης Γλυνιαδάκης, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

    Ο κ. Γλυνιαδάκης απασχόλησε προσφάτως την επικαιρότητα με αφορμή αποκαλύψεις για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του.

    Την παραίτηση του κ.Γλυνιαδάκη είχε ζητήσει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τις καταγγελίες ότι ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ αύξησε το μισθό του από 14.000 ευρώ σε 17.000 και προσέλαβε εξωτερικούς συμβούλους.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ

    Αλεξανδρούπολη, 16 Μαϊου 2005 (20:42 UTC+2)

    «Η απάντηση της Επιτρόπου κ. Hubner προς τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παν. Μπεγλίτη, αποτυπώνει ακριβώς τη μέχρι σήμερα διαδικασία ενώ επιβεβαιώνει την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης από την ελληνική κυβέρνηση».

    Αυτά απαντά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στον κ. Μπεγλίτη και τον βουλευτή Απ. Φωτιάδη, ύστερα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να υποβάλλει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον πλήρη φάκελο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των αγροτών του Έβρου που επλήγησαν από τις φετινές πλημμύρες.

    Όπως αναφέρει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, «η διαδικασία προετοιμασίας του ογκώδους φακέλου υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος συνδρομής προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, είχε ξεκινήσει από τις 24/3/2005, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική αλληλογραφία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας.

    Oι υπηρεσίες της περιφέρειας ΑΜ-Θ, αντιμετώπισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, καθώς και παραλείψεις ετών στον τομέα της πρόληψης παρόμοιων καταστάσεων και πέτυχαν τον περιορισμό-κατά το δυνατό-των καταστροφών.

    Μετά τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την τεκμηρίωση των καταστροφών και τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου της Επιτροπής, απεστάλη στις 21 Απριλίου 2005, επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας κ. Φώλια προς την Επίτροπο, όπου διατυπώνονταν το ελληνικό αίτημα συνδρομής προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

    Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 23 Απριλίου 2005, γνωστοποιεί τη λήψη της επιστολής εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων των 10 εβδομάδων, και απομακρύνει οριστικά οποιοδήποτε κίνδυνο παραγραφής και ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

    Ακολουθεί η κατάθεση του ολοκληρωμένου φακέλου στις 26 Απριλίου 2005.

    Η ελληνική πολιτεία επέλεξε να χειριστεί το θέμα της διαχείρισης της κρίσης με συνέπεια και υπευθυνότητα, μακριά από τυμπανοκρουσίες και εντυπωσιασμούς με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

    Η διαδικασία ελέγχου του φακέλου και η αποδοχή ή μη του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη σε κάθε επίπεδο, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και κινήσεις εντυπωσιασμού»

    «Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας σε αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια ΑΜ-Θ προετοίμασαν έναν πλήρη φάκελο με όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, δίχως παραλήψεις και γενικεύσεις που είχαν στοιχίσει παλαιότερα (στην αίτηση του 2003), την απόρριψη του τότε αιτήματος για συνδρομή του ΕΤΑ στις καταστροφές που είχαν προκληθεί από τις χιονοπτώσεις στη χώρα».

    Ο.Ο.

    [06] ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Αλεξάνδρεια, 16 Μαϊου 2005 (20:23 UTC+2)

    Μετά την παρουσίαση στην Αλεξάνδρεια η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου, του Αριστοτέλειου Ιδρύματος Έρευνας Μελέτης και Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, «ταξιδεύει» το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στη Νότιο Αφρική.

    Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι « η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου είναι η απόσβεση ενός ελάχιστου μέρους του χρέους που οφείλουμε προς τον δημοσιογραφικό και πνευματικό κόσμο της Διασποράς.

    Αν διατηρήθηκε μέχρι σήμερα ζωντανή η Ελληνική γλώσσα, η ιστορική μνήμη, οι παραδόσεις και η ταυτότητα των Ελλήνων στις ξένες πατρίδες, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον δημοσιογραφικό και πνευματικό κόσμο της Ελληνικής διασποράς. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που μεταλαμπαδεύουν το αιώνιο Ελληνικό φως όπου βρεθούν και όπου σταθούν».

    Παράλληλα ο κ. Ταμβάκης τονίζει ότι τα Ομογενειακά ΜΜΕ προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, ενημέρωση ψυχαγωγία αλλά και μια ανάσα ζωής σε ανθρώπους που δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να επισκέπτονται συχνά την πατρίδα.

    «Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να ενσκήψουμε όχι μόνο με ενδιαφέρον, αλλά και σεβασμό σε όλον αυτό τον κόσμο, να δούμε τα προβλήματά του, και να τον βοηθήσουμε να συνεχίσει το τεράστιο εθνικό κοινωνικό και πολιτιστικό του έργο», επισημαίνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και συγχαίρει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα «για το πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνισμό», όπως και την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ) για την συμμετοχή της σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια του Ιδρύματος.

    [07] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (20:22 UTC+2)

    Εθιμοτυπικές επισκέψεις στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα διπλωματικές και θρησκευτικές αρχές.

      Ο κ. Ψωμιάδης  δέχθηκε στο γραφείο του τον επίτιμο πρόξενο της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη Χρήστο Σαραντόπουλο, τον οποίο συνόδευσαν  ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στην Ιταλία Γιάννης Τζεν, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μπάρι της Ιταλίας Στέλιο Καμπανάλε και άλλοι διπλωματικοί και οικονομικοί παράγοντες.

    Στη συνέχεια ο κ. Ψωμιάδης υποδέχθηκε το Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Πωλ Ορτολάν, με αφορμή την έλευση της φρεγάτας La Motte Picquet στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Το μεσημέρι ο κ. Ψωμιάδης συναντήθηκε με κυπριακή αντιπροσωπεία και πιο συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Κυρήνειας Παύλο, το Δήμαρχο Καραβά Γιάννη Παπαϊάννου, τον αντιδήμαρχο Καραβά Νίκο Παπαπέτρου, τον Πρόεδρο της Ιωνικής Εστίας-Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Γιάννη Μαντζαρίδη, τους οποίους συνόδευαν συνεργάτες τους.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης τόνισε "πως το μέγα εθνικό πρόβλημα παραμένει το πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας. Είναι το πρώτο πρόβλημα για όλο τον ελληνισμό, με στόχο μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, με σεβασμό όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ".

    [08] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Aθήνα, 16 Μαϊου 2005 (20:15 UTC+2)

    Oλοκληρώθηκαν στον Άγιο Ανδρέα οι εργασίες του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για την Ιεραποστολή, στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

    Χριστιανοί από περισσότερες από 100 χώρες, που εκπροσωπούν εκκλησίες απ' όλες τις ηπείρους και από τις περισσότερες ιστορικές παραδόσεις της Χριστιανοσύνης, συμμετείχαν στην τελετή λήξης του Συνεδρίου με θέμα την Παγκόσμια Ιεραποστολή και τον Ευαγγελισμό, στο κέντρο της Αθήνας, στο ίδιο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στους Αθηναίους.

    Στο Συνέδριο παρευρέθησαν εκπρόσωποι πολλών εκκλησιών-μελών του Π.Σ.Ε., Ορθοδόξων, Αγγλικανικών, Λουθηρανικών και διαφόρων άλλων προτεσταντικών ομολογιών. Επιπλέον, το Συνέδριο παρακολούθησε και ένας σημαντικός αριθμός Πεντηκοστιανών και Ευαγγελικών οι οποίοι δεν ανήκουν σε εκκλησίες-μέλη του Π.Σ.Ε., ενώ για πρώτη φορά 42 εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρευρέθησαν ως σύνεδροι.

    Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας εξέτασαν επιμέρους θέματα, όπως η ανάπτυξη δεσμών κοινότητας, η καταπολέμηση της βίας, η αντιμετώπιση του AIDS και η θεώρηση της εκκλησίας ως κοινότητας ανοιχτής σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις με βάση τη σωματική και ψυχική υγεία.

    Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ιδρύθηκε το 1948 και συγκεντρώνει σήμερα περισσότερες από 340 Ορθόδοξες, Προτεσταντικές, Αγγλικανικές και άλλες εκκλησίες σε περισσότερες από 100 χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 550 εκατομμύρια Χριστιανούς. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μολονότι δεν είναι εκκλησία-μέλος, συνεργάζεται με το Π.Σ.Ε.

    Το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Π.Σ.Ε. είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία θα συνέλθει στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας (14-23 Φεβρουαρίου 2006).

    [09] ΟΜΙΛΙΑ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (19:47 UTC+2)

    Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να συγκρουστεί μετωπικά με τη λογική του λαϊκισμού, του εφησυχασμού, της μιζέριας και των χαμηλών προσδοκιών και να ανοίξει νέες προοπτικές για τον τόπο επισήμανε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή του Κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

    Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο καθήκον και ύψιστη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι «να πει αλήθειες στον ελληνικό λαό» και να «κλείσει οριστικά μια μακρά περίοδο λαϊκισμού και υποκρισίας».

    Ασκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι έχασε επειδή εξέθρεψε τη διαπλοκή. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, «με το που πέρασε στην αντιπολίτευση, ξαναφόρεσε τη λεοντή του λαϊκισμού» και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της απογραφής.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που μιλάει για συναίνεση, υπονομεύει τον εθνικό διάλογο σε θέματα όπως η Παιδεία. «Μην έχετε αμφιβολία, πως όποια μεγάλη μεταρρύθμιση και να επιχειρήσουμε, θα προσπαθήσουν να την υπονομεύσουν μέσω των σταθερών και μόνιμων συμμάχων τους. Των συντεχνιών και των διαπλεκομένων συμφερόντων», συμπλήρωσε.

    Η δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να έχει συνοχή και ταυτότητα και πρόσθεσε: «Αλλιώς κάνει ο κάθε Υπουργός και το κάθε κυβερνητικό στέλεχος αυτό που εκείνος προσωπικά νομίζει σωστό και αυτό δημιουργεί συγχύσεις και παρερμηνείες. Μιλάμε πολλές φορές όλοι για προβλήματα επικοινωνίας. Αλλά, πολλές φορές, αυτό που ονομάζουμε πρόβλημα επικοινωνίας, είναι στην ουσία πρόβλημα ταυτότητας, πρόβλημα στρατηγικής, πρόβλημα συνοχής ή κατεύθυνσης».

    Εξέφρασε τη θλίψη της για το γεγονός ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη σ' όλες τις περιπτώσεις. «Υπήρξαν στιγμές που κάποιοι από μας αντί να στηρίξουν μια κεντρική πολιτική επιλογή, αναζητούσαν κάποιον «αποδιοπομπαίο τράγο» για να του φορτώσουν την ευθύνη. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί. Κάνει ζημιά στο κόμμα, κάνει ζημιά στην πολιτική μας. Κάνει ζημιά στους οπαδούς μας και χαροποιεί τους αντιπάλους μας», τόνισε.

    Η κυβέρνηση -είπε η κ. Μπακογιάννη- οφείλει να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμα αποτελέσματα και άξονες την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, το σταθερό και διαφανές θεσμικό περιβάλλον, τη δημιουργία νέων ευκαιριών επιχειρηματικότητας εργασίας και εκπαίδευσης, τη συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και την ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

    H κ. Μπακογιάννη μίλησε για διάσταση έργων και λόγων του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν βαρεθεί τα μεγάλα λόγια. «Μέσα σε λίγους μήνες για τα έργα της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση έκανε δουλειά, πήρε αποφάσεις και έδωσε λύσεις, τέτοιες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησαν μέσα σε μια δεκαετία», συμπλήρωσε.

    Όπως είπε, οι κάθετοι οδικοί άξονες της Εγνατίας Οδού έχουν ανατεθεί, η υποθαλάσσια οδική αρτηρία θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ως αυτοχρηματοδοτούμενο έργο, ενώ έγινε μια σημαντική δουλειά για την καλή προετοιμασία και την πρόοδο του Μετρό της πόλης, η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι οι οργανώσεις του κόμματος πρέπει να μείνουν πολιτικά μάχιμες. «Το κόμμα δεν ήταν και δεν είναι θεματοφύλακας προσωπικών επιδιώξεων ή ιδιοτελών συμφερόντων. Δεν επιτρέπεται έστω και να υπονοείται αυτή η μομφή για στελέχη, απλά μέλη ή ψηφοφόρους της ΝΔ, που στήριξαν όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» την προσπάθεια για μια νέα διακυβέρνηση», ανέφερε

    Ακολουθεί η ομιλία της δημάρχου Αθηναίων:

    «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην όμορφη Θεσσαλονίκη! Την πόλη που πρωταγωνιστεί σ' όλους τους μεγάλους αγώνες της παράταξής μας. Την πόλη που, χρόνια τώρα, μας δίνει τις μεγάλες νίκες. Νίκες στις Βουλευτικές Εκλογές! Νίκες στις Δημοτικές Εκλογές! Νίκες στις Νομαρχιακές. Αλλά και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τις συνεχείς μεγάλες επιδόσεις της ΔΑΠ.

    Είναι χαρά μου να συναντώ παλιούς φίλους και συνεργάτες. Στελέχη του κόμματος. Αγωνιστές που, χρόνια ολόκληρα, στήριξαν τη μεγάλη μας παράταξη στις δύσκολες στιγμές, που περάσαμε. Είναι μεγάλη η χαρά μου να συναντώ όλους εκείνους που δεν έσκυψαν ούτε μία μέρα το κεφάλι. Εκείνους που απέδειξαν με τη στάση τους την πίστη τους στις αρχές και αξίες της παράταξής μας.

    Φίλες και φίλοι,

    Βρίσκομαι μαζί σας ! Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη! Γι' αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους οργάνωσαν αυτή την όμορφη και σημαντική εκδήλωση.

    Αναπόφευκτα όμως, φίλες και φίλοι, εδώ στη Θεσσαλονίκη θυμόμαστε και την διάσταση λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Την ανισότητα στην ανάπτυξη. Τις μεγάλες υποσχέσεις, που έμειναν μόνο στα λόγια. Τις χαμένες ευκαιρίες. Θυμόμαστε την πολιτική ασυνέπεια και τον παλαιοκομματισμό.

    Φίλες και φίλοι,

    Επιτρέψτε μου να σταθώ πρώτα απ' όλα σε τούτο το σημείο και να ξεκινήσω απ' αυτό τη σημερινή ομιλία μου. Εσείς εδώ, στη Θεσσαλονίκη, περισσότερο από οιονδήποτε άλλον, έχετε χορτάσει, έχετε βαρεθεί, τα μεγάλα λόγια. Γι' αυτό και πιστεύω ότι θέλετε να πείτε και να ακούσετε αλήθειες.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θεωρώ ότι υπάρχει σήμερα στη χώρα μας είναι ακριβώς το ότι συχνά διστάζουμε να πούμε την αλήθεια. Αρεσκόμαστε στα μεγάλα λόγια, στις υποσχέσεις, στις εύκολες και βολικές αναβολές. Και αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν μικρά παιδιά, τα οποία δεν καταλαβαίνουν.

    Υποτιμούμε τον πολίτη και αυτό είναι η χειρότερη μορφή αλαζονείας για τους πολιτικούς. Πιστεύω, φίλες και φίλοι, πώς πέρα από μέτρα, νομοσχέδια και επιμέρους πολιτικές, ο πολιτικός και οικονομικός εκσυγχρονισμός της πατρίδας μας, η βαθιά και ειλικρινής πορεία μεταρρύθμισης για την Ελλάδα του αύριο, ξεκινά από τη σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες.

    Πολλά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε ως χώρα, θα είχαν λυθεί αν οι πολιτικοί μιλούσαμε με ειλικρίνεια στους πολίτες. Αν είχαμε μιλήσει εγκαίρως για τα προβλήματα της οικονομίας. Αν είχαμε τονίσει την ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστική ως χώρα στον τομέα των επενδύσεων. Αν ξεκαθαρίζαμε τι είναι εφικτό και τι όχι στις εξωτερικές μας σχέσεις αν ξεκαθαρίζαμε τι είναι πράγματι ''εθνικό'' και τι απλώς θέμα, ζήτημα. Αν εξηγούσαμε το κόστος και το όφελος κάθε πολιτικής.

    Γι' αυτό και θεωρώ ότι το πρώτο, το μεγαλύτερο καθήκον και η ύψιστη πολιτική προτεραιότητα της δικής μας κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι το να μιλήσει με ειλικρίνεια. Να πει αλήθειες στον ελληνικό λαό.

    Να κλείσει οριστικά μια μακρά περίοδο λαϊκισμού και υποκρισίας, όπου οι λίγοι κατέχοντες την αλήθεια, κορόιδευαν τους πολλούς, μόνο και μόνο για να διαιωνίζουν

    την παραμονή τους στην εξουσία.

    Αυτό, φίλες και φίλοι, μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το κάνει. Το ΠΑΣΟΚ, με το που πέρασε στην αντιπολίτευση, ξαναφόρεσε τη λεοντή του λαϊκισμού. Στην περίπτωσή του, βλέπετε, ισχύει, το «ο λύκος κι αν εγέρασε». Το κόμμα που επί 10ετίες καλλιέργησε και εξέθρεψε τον πιο ακραίο λαϊκισμό που γνώρισε η χώρα, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του και να λειτουργήσει ως δύναμη πραγματικής μεταρρύθμισης.

    Είδατε τον λαϊκισμό τους στο θέμα της απογραφής. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το λάθος ήταν δικό μας που θελήσαμε να μάθουμε και να πούμε την αλήθεια για τα

    ελλείμματα. Όχι το δικό τους, που τα δημιούργησαν τα ελλείμματα ! Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι, λέει ο λαός!

    Μιλάνε για συναίνεση, την ώρα που σε θέματα για τα οποία κατ' εξοχήν απαιτείται συναίνεση, όπως η Παιδεία, υπονομεύουν τον εθνικό διάλογο. Μην έχετε αμφιβολία, πως όποια μεγάλη μεταρρύθμιση και να επιχειρήσουμε, θα προσπαθήσουν να την υπονομεύσουν μέσω των σταθερών και μόνιμων συμμάχων τους. Των συντεχνιών και των διαπλεκομένων συμφερόντων.

    Όμως ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ, φίλες και φίλοι. Έχασε επειδή απέτυχε να λύσει βασικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Κυρίως όμως, έχασε επειδή ταυτίστηκε στη συνείδηση του κόσμου με ένα αλαζονικό, απόμακρο και βαθύτατα αυτάρεσκο τρόπο διακυβέρνησης. Επειδή εξέθρεψε και ανέχθηκε συμπτώματα διαπλοκής και διαφθοράς. Επειδή προσπάθησε να κρύψει την αποτυχία του με επικοινωνιακά φτιασιδώματα. Επειδή επένδυσε στο διχασμό των Ελλήνων, και όχι στην ανάγκη για συναίνεση και ομοψυχία.

    Φίλες και φίλοι,

    Το ΠΑΣΟΚ έχασε και χάνει! Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε! Το ΠΑΣΟΚ είναι βυθισμένο σε μία κρίση ταυτότητας, ηγεσίας και προσανατολισμού. Τα διδάγματα όμως από την πολιτική του είναι πρόσφατα. Οφείλουμε λοιπόν να τα θυμόμαστε για να μην διαπράξουμε κι εμείς άλλα λάθη.

    Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,

    Πριν από 15 περίπου μήνες το κόμμα μας ζήτησε και πήρε σαφή λαϊκή εντολή: Πήρε την εντολή να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους. Να ενώσει τους Έλληνες. Να κλείσει, μια για πάντα, τις στείρες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Να βάλει τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής. Να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Να κλείσει το κεφάλαιο της μιζέριας και των χαμηλών στόχων και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή εθνικής αυτοπεποίθησης.

    Αλλά φίλες και φίλοι,

    Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, για την τελική μας επιτυχία, υπάρχουν αρχές και προϋποθέσεις. Αρχές που πρέπει να τηρηθούν σε σχέση με τον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν.

    Θα σας πω λοιπόν με σαφήνεια τι πιστεύω και τι προτείνω, ξεκινώντας από τις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν την πολιτική μας. Για μένα πρώτη αρχή είναι η ακόλουθη: Η πολιτική μας πρέπει να έχει ταυτότητα. Πρέπει να έχει συνοχή.

    Όταν ένα κόμμα έχει ταυτότητα, όταν οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η δράση του είναι σαφείς, τότε και η κυβερνητική του δουλειά είναι συνεκτική και αποτελεσματική.

    Αλλιώς κάνει ο κάθε Υπουργός και το κάθε κυβερνητικό στέλεχος αυτό που εκείνος προσωπικά νομίζει σωστό και αυτό δημιουργεί συγχύσεις και παρερμηνείες. Μιλάμε πολλές φορές όλοι για προβλήματα επικοινωνίας. Αλλά, πολλές φορές, αυτό που ονομάζουμε πρόβλημα επικοινωνίας, είναι στην ουσία πρόβλημα ταυτότητας, πρόβλημα στρατηγικής, πρόβλημα συνοχής ή κατεύθυνσης.

    Το πρώτο λοιπόν που χρειάζεται είναι να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε το πολιτικό μας στίγμα. Να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε την ταυτότητα της πολιτικής μας.

    Φίλες και φίλοι,

    Είμαι από εκείνους που χρόνια τώρα μιλάνε για την ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να στραφεί προς το Κέντρο της κοινωνίας και να διευρύνει την απήχησή της πέραν των παραδοσιακών της ορίων.

    Πρέπει να υπογραμμίσω, όμως, ότι στροφή προς το Κέντρο και προς τον «μεσαίο χώρο», δεν σημαίνει αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος. Δεν σημαίνει «ψάρεμα σε θολά νερά». Μεσαίος χώρος, δεν σημαίνει ότι παίρνουμε μια «δεξιά» θέση και μαζί μια «αριστερή» και κάνουμε το μεσαίο, όπως κάποιοι αφελώς έχουν πιστέψει.

    Όποιος προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό.

    Φίλες και φίλοι,

    Ας ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε ! Είμαστε το μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα της Ελλάδας! Το κόμμα που υπηρετεί τις αξίες της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας, της κοινωνικής συνοχής, των ίσων ευκαιριών, της προστασίας των αδυνάτων.

    Το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αγωνίζεται για να βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρώπης, ισχυρή, δυνατή και ανταγωνιστική. Η Κυβέρνησή μας υλοποιεί ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε αυτές τις αξίες. Οφείλουμε να το υποστηρίξουμε με τόλμη, αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

    Με σύμπνοια μεταξύ των στελεχών μας και με την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν όσοι πορεύονται μέσα στο ίδιο σκάφος.

    Νεοδημοκράτες & Νεοδημοκράτισσες ,

    Επιτρέψτε μου να πω, με θλίψη, πως δεν έχουμε δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη σ' όλες τις περιπτώσεις. Υπήρξαν στιγμές που κάποιοι από μας αντί να στηρίξουν μια κεντρική πολιτική επιλογή, αναζητούσαν κάποιον «αποδιοπομπαίο τράγο» για να του φορτώσουν την ευθύνη. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί. Κάνει ζημιά στο κόμμα, κάνει ζημιά στην πολιτική μας Κάνει ζημιά στους οπαδούς μας και χαροποιεί τους αντιπάλους μας.

    Φίλες και φίλοι,

    Όλοι στην Ελλάδα συμφωνούμε πλέον για την ανάγκη προώθησης μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. 'Οτι πρέπει να προσαρμοστούμε στις διεθνείς συνθήκες. 'Οτι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που χρονίζουν για να μην βασανίσουμε αύριο τα παιδιά μας.

    Οφείλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσουμε χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα.

    Φίλες και φίλοι,

    Προτεραιότητα της πολιτικής μας, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης μας, πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη με συνεχείς υψηλούς ρυθμούς εγγυώνται μια πορεία που οδηγεί σε μια ανοικτή και ευημερούσα κοινωνία, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολίτη. Σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, σε μια κοινωνία γνώσης και πολιτισμού. Μόνο αν πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Μόνον έτσι θα μειωθεί η ανεργία. Μόνον έτσι θα στηρίξουμε τον αγρότη και τον εργάτη.

    Μόνον έτσι θα στηρίξουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα ανακουφίσουμε τους συνταξιούχους και θα δώσουμε προοπτική στους ανέργους.

    Για να πετύχουμε τον κεντρικό πολιτικό μας στόχο, την θεμελιώδη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, χρειάζεται πολιτικός σχεδιασμός μακράς πνοής, χρειάζεται μεθοδική οργάνωση, χρειάζονται μακροπρόθεσμες επιλογές. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Αυτό λοιπόν που ζητάει από μας η χώρα είναι μια πρόταση για το μέλλον: Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική. Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, με χρονοδιάγραμμα, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, με συνέχεια και συνέπεια. Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική ώστε να τονωθεί η ζήτηση, να αυξηθεί η παραγωγή και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό;

    Η συνεχής «μετρο»-λογία δεν συγκροτεί μια ολοκληρωμένη πολιτική. Οι αλλεπάλληλες και πολλές φορές αλληλοαναιρούμενες εξαγγελίες δεν ενισχύουν την αξιοπιστία μας, δεν βοηθούν τους πολίτες να αντιληφθούν τις μεγάλες και σωστές επιλογές που έχουμε κάνει.

    Στην Ελλάδα, συζητώντας το τι πρέπει να γίνει, μερικές φορές θυμίζουμε το γνωστό ανέκδοτο, με τον οδηγό που έχει μπει στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας και θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι πάνε ανάποδα και αυτός μια χαρά. Την ώρα λοιπόν που σε όλη την Ευρώπη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, εμείς συζητάμε ακόμα για την ορθότητά τους. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη γίνονται αλλαγές στην αγορά εργασίας, -αλλαγές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας- εμείς εδώ τις αντιμετωπίζουμε ως ταμπού.

    Μαγικές λύσεις, φίλες και φίλοι, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να ακολουθήσει και η χώρα μας τις πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι άλλες χώρες που πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και βελτίωσαν όχι μόνο τη διεθνή τους θέση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους.

    Ένα τέτοιο σοβαρό σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας, μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, στηρίζεται κατά τη γνώμη μου σε πέντε συγκεκριμένους άξονες πολιτικής:

    Πρώτος άξονας: Η ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με στοχευμένο προγραμματισμό. Είναι ο μόνος δρόμος για την ενδυνάμωση της οικονομίας. Αυτό απαιτεί θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής. Απαιτεί εκτεταμένες διοικητικές μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο και τη συγκράτηση της δημόσιας σπατάλης. Απαιτεί επέκταση των αποκρατικοποιήσεων.

    Τέλος, προϋποθέτει να αντιληφθούμε ότι οι πολιτικές των επιδοτήσεων ή των χρηματοδοτήσεων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εξαντλούνται. Απαιτείται, εγκαίρως, να αναζητήσουμε νέες πολιτικές που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ανοίξει ο δρόμος για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και τις επενδύσεις μετά από σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

    Δεύτερος άξονας για την υλοποίηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η δημιουργία σταθερού και διαφανούς θεσμικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει στείλει καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία. Είναι σημαντικό ότι γίνονται αποτελεσματικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει ήδη σε ισχύ νέος αναπτυξιακός νόμος, υπάρχει σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο, έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες και έχει ψηφιστεί ένα πλαίσιο διαφανών διαδικασιών ανάθεσης των έργων.

    Παράλληλα όμως πρέπει να βελτιωθεί το διοικητικό περιβάλλον, με απλοποίηση διαδικασιών και κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων. Να υπάρξει μια νέα διοικητική συγκρότηση της χώρας. Να δημιουργήσουμε ένα Κράτος αποκεντρωμένο, που να στηρίζεται στην αυτοδιοίκηση. Να στηρίζεται στην αιρετή Περιφέρεια, με εκλεγμένο τον Περιφερειάρχη και την περιφερειακή διοίκηση και με πόρους και Διοικητικές τομές για να λειτουργήσουν. Ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη.

    Τρίτος άξονας είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, εργασίας και εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε εγκαίρως σε μεγάλες τομές: Στην απελευθέρωση προστατευόμενων αγορών, όπως π.χ. η αγορά καυσίμων και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Έτσι θα κινητοποιηθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα αδρανούν.

    Να στραφούμε στην ποιοτική ανάπτυξη, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Η επίτευξη αυτού του στόχου επιβάλλει μεγάλες τομές στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

    Τέτοιες αλλαγές είναι η ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοδυναμίας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η σύνδεση της χρηματοδότησής τους με την απόδοσή τους.

    Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, απαιτούν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτός είναι ο τέταρτος άξονας για μια νέα αναπτυξιακή πολιτική. Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε τα προβλήματα διαρκώς προς τα πίσω, επειδή λείπει είτε το πολιτικό θάρρος είτε το αίσθημα ευθύνης που χρειάζεται για να επιλυθούν.

    Το ασφαλιστικό π.χ. είναι ένα θέμα το οποίο όσο καθυστερεί να λυθεί, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται. Οφείλουμε ισότιμα, ανοικτά, με καθαρές σχέσεις, να ανοίξουμε τον διάλογο. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Πόσες γενιές παιδιών θα πρέπει να μείνουν πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη; Πόσοι νέοι θα συνεχίσουν να στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση; Πόσες οικογένειες θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούνται οικονομικά, επειδή στην Ελλάδα οι ιδεολογικές αγκυλώσεις κάποιων δεν επιτρέπουν την ελεύθερη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων;

    Είναι ανάγκη, φίλες και φίλοι, να προχωρήσουμε άμεσα στις πολιτικές που σας περιέγραψα. Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν ότι, αν προχωρήσουμε γρήγορα, μπορεί να συναντήσουμε αντιδράσεις. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όσες κυβερνήσεις κινήθηκαν με δυναμισμό, με αποφασιστικότητα και με ξεκάθαρους στόχους κέρδισαν δύο και τρεις ακόμα εκλογές. Όσες κυβερνήσεις αντίθετα, προσπαθούσαν να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες, συνήθως έπεφταν στο κενό.

    Γι' αυτό και επιμένω ιδιαίτερα στην ανάγκη να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον κόσμο. Γι' αυτό επιμένω στην ανάγκη να συγκρουστούμε μετωπικά με την λογική του λαϊκισμού, του εφησυχασμού, της μιζέριας και των χαμηλών προσδοκιών. Θα είναι κέρδος για τον τόπο και θα είναι κέρδος για την παράταξή μας.

    Τέλος, πέμπτος άξονας είναι η αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές και η συνεχής ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

    Η ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας απαιτεί μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, η οποία αντιλαμβάνεται, παρεμβαίνει και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

    Στη σύγχρονη εποχή η εξωτερική πολιτική επηρεάζει και επηρεάζεται από τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Η οικονομική διπλωματία, η πολιτιστική διπλωματία, η διπλωματία των πόλεων, δεν είναι άδεια πουκάμισα.

    Είναι σύγχρονα εργαλεία άσκησης πολιτικής, άσκησης εξωτερικής πολιτικής, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της θέσης, της επιρροής και της ισχύος της Ελλάδας, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη θέση και στο ρόλο της Ελλάδας και των Ελλήνων στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα σήμερα έχει ισχύ. Έχει κερδίσει την αναγνώριση του υπόλοιπου κόσμου. Έχει ρόλο και λόγο τον οποίο υπολογίζουν οι εταίροι, οι σύμμαχοι, οι γείτονες, οι διεθνείς οργανισμοί.

    Η Ελλάδα, μετά την αναγνώριση και την αποδοχή που γνώρισε από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, πέτυχε να αποτελεί σημείο αναφοράς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν και είναι μια επένδυση για το μέλλον.

    Και απέδωσαν ήδη κάτι σημαντικό: Η «Ελλάς» μετράει στον κόσμο. Έχει brand name δυνατό, καθαρό, σεβαστό. Και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς σε πολλούς τομείς: Στο διεθνή τύπο και σε μεγάλα ΜΜΕ υπάρχουν θετικά σχόλια και η Ελλάδα και όσα συμβαίνουν τραβούν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Μεγάλοι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί διοργανώνουν φέτος τα εταιρικά τους συνέδρια στη χώρα μας.

    Τα ελληνικά προϊόντα αρχίζουν και ανοίγουν βήμα-βήμα τις πόρτες των ξένων αγορών και ελληνικά εμπορικά σήματα βρίσκονται πλέον σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, από τις χώρες της Β. Αφρικής μέχρι τη Ρωσία. Σήμερα η Ελλάδα, πλέον δεν περνά αδιάφορη. Προκαλεί το ενδιαφέρον. Προχωράμε μπροστά με μια νέα αυτοπεποίθηση. Με μια νέα νοοτροπία. Τώρα ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και αυτό οφείλουμε να το μεγιστοποιήσουμε. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε υλοποιώντας ένα εξωστρεφές σχέδιο ανάπτυξης.

    Στο πλαίσιο αυτό η Θεσσαλονίκη, έχει μια στρατηγική αποστολή και έναν κεντρικό ρόλο. Η Θεσσαλονίκη, ως οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο καλύπτει ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο τα Βαλκάνια, τις Παρευξείνιες Χώρες, τις περιοχές της Βαλτικής. Αποτελεί σημείο σύγκλισης και αναφοράς για τους πολιτισμούς, την ιστορία, τους λαούς των περιοχών αυτών. Ταυτόχρονα όμως, για τις χώρες αυτής της ευρύτερης περιοχής αποτελεί την πύλη που οδηγεί από τον πιο εύκολο δρόμο στην πρόοδο, την ανάπτυξη, την ισοπολιτεία, τη σταθερότητα που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για ν' ανταποκριθεί σε αυτό το στρατηγικό ρόλο η Θεσσαλονίκη, χρειάζεται με αυτοπεποίθηση, με ισχυρή βούληση, με συνέπεια και συνέχεια, να αποκτήσει εξωστρεφή προσανατολισμό. Πρώτη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρξουν επιτέλους τα έργα υποδομής για τα οποία συζητά η Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια. Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει κάνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα.

    Όπως υποσχέθηκε ο Κώστας Καραμανλής, οι κάθετοι οδικοί άξονες της Εγνατίας Οδού έχουν ανατεθεί και σύντομα στήνονται εργοτάξια. Η υποθαλάσσια οδική αρτηρία μέσα σε λίγους μήνες ξεκαθάρισε και ένα δύσκολο έργο, αλλά έργο πνοής για την πόλη θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ως αυτοχρηματοδοτούμενο έργο.

    Παράλληλα, γίνεται μια σημαντική δουλειά για την καλή προετοιμασία και την πρόοδο του Μετρό της πόλης, η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί. Μέσα σε λίγους μήνες για τα έργα της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση έκανε δουλειά, πήρε αποφάσεις και έδωσε λύσεις, τέτοιες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησαν μέσα σε μια δεκαετία.

    Φίλες και φίλοι,

    Σας ανέφερα τους άξονες στους οποίους πιστεύω ότι θα πρέπει να στηριχθεί η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας. Όμως πέρα από τα επιμέρους μέτρα που θα επιλέξουμε, η πολιτική μας πρέπει να αποπνέει μια βασική αξία: εμπιστοσύνη στην Ελληνίδα και τον Έλληνα. Πίστη στις δυνατότητες των συμπολιτών μας. Να τους δώσουμε κίνητρα, φορολογικά, ηθικά, διοικητικά, για μία νέα έξαρση της ελληνικής δημιουργικότητας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας: Απογείωση της δημιουργικότητας σε όλους τους τομείς. Από την οικονομία μέχρι την επιστήμη και τον πολιτισμό.

    Αυτό θα αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση, σε επίπεδο νοοτροπίας και αρχών, η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας σε μία νέα εποχή. Σε μία περίοδο αναβίωσης του λαϊκισμού των άκρων, σε μία περίοδο κατά την οποία καλλιεργείται από πολλούς ένα κλίμα απαισιοδοξίας, φόβου και ανασφάλειας, η παράταξή μας πρέπει να δώσει μια θετική απάντηση. Να ανοίξει νέες προοπτικές για τον τόπο και τους πολίτες, ιδίως στη νεολαία. Να δώσει καινούργιες δυνατότητες δημιουργίας στη νέα γενιά. Στα παιδιά, στους δεκαοκτράρηδες, στους εικοσάρηδες, στους εικοσιπεντάρηδες, οι οποίοι ακολουθούν τον εύκολο δρόμο του μηδενισμού. Επιλέγουν τη στείρα αμφισβήτηση, την απόρριψη, το μηδενισμό, που εκφράζεται με την τάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για ενίσχυση του «λευκού-άκυρου».

    Η απάντηση σ' αυτή τη λογική είναι η πρόταση για μια νέα πολιτική ανάπτυξης. Η προβολή του οράματος για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι η πρόσκληση για ενεργό εμπλοκή. Για συμμετοχή των πολιτών, για συμμετοχή των νέων ανθρώπων στην πορεία αυτή. Η συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην πρόοδο. Η συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Η συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος που δημιουργεί μια ισχυρή, σταθερή και ευημερούσα Ελλάδα.

    Φίλες και φίλοι,

    Ο ρόλος του κόμματος σ' αυτήν την πορεία θα είναι καταλυτικός. Το κόμμα δεν ήταν και δεν είναι θεματοφύλακας προσωπικών επιδιώξεων ή ιδιοτελών συμφερόντων. Δεν επιτρέπεται έστω και να υπονοείται αυτή η μομφή για στελέχη, απλά μέλη ή ψηφοφόρους της ΝΔ, που στήριξαν όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» την προσπάθεια για μια νέα διακυβέρνηση. Την κυβερνητική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, το κόμμα μας θα πρέπει να παραμείνει ζωντανό και ενεργό. Ένα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν ήταν ότι, όταν ήμασταν Κυβέρνηση, οι καταστατικές μας υποχρεώσεις ατόνησαν. Οι οργανώσεις παρήκμασαν, επειδή πολλά στελέχη μας χρησιμοποιήθηκαν στον κρατικό μηχανισμό. Το λάθος αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.

    Οι οργανώσεις μας πρέπει να μείνουν πολιτικά μάχιμες. Να έχουν λόγο και φωνή και να μπορούν να παίξουν τον πολιτικό, αλλά και τον θεσμικό ρόλο που τους αντιστοιχεί. Το κόμμα μπορεί - και πρέπει - να προσφέρει πολλά στην Κυβέρνηση και στις μάχες που αυτή θα δώσει. Να στηρίξει πολιτικά τις επιλογές της. Να ενημερώνει τους πολίτες και τα στελέχη μας για τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν. Να συμβουλεύει την Κυβέρνηση, έχοντας διαρκώς στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία και τους πολίτες. Να αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών και να τις μεταφέρει αμέσως στην κυβέρνηση. Να δημιουργεί την επόμενη γενιά στελεχών, τα οποία θα μπορούν να είναι σε θέση να στελεχώσουν και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Να συμβάλλει, με πρωτοβουλίες και μελέτες, στην προετοιμασία, σύνταξη νέων πολιτικών και προγραμματικών θέσεων.

    Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο κομματική ανάγκη. Είναι θεμελιώδης πολιτική μας υποχρέωση. Είναι ο μόνος δρόμος που θα μας καταστήσει γνήσιους εκφραστές των αναγκών και τωναπαιτήσεων των συμπολιτών μας, όπως οφείλουν να είναι τα κόμματα.

    Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

    Σας είπα τι πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε για να περάσει η νέα διακυβέρνηση μέσα στις καλύτερες σελίδες της νέας Ελληνικής Ιστορίας. Είμαι βεβαία ότι τις ίδιες προτεραιότητες, τις ίδιες σκέψεις, κάνουμε όλοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Από τον Πρόεδρο του κόμματος, τον Πρωθυπουργό μας, τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τα στελέχη μας και τους φίλους που υπερασπίζονται την πολιτική μας παντού και πάντα.

    Πολλά από αυτά που περιέγραψα ήδη γίνονται πράξη. Και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται πράξη, δυναμικά και αποφασιστικά! Γι' αυτό μας ψήφισαν οι πολίτες! Γι' αυτό αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για να επανέλθουμε στην εξουσία!

    Και είμαι βεβαία ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες θέλουμε, όχι απλώς να κατέχουμε την εξουσία, αλλά και να γράψουμε ιστορία. Να αλλάξουμε προς το καλύτερο την Ελλάδα. Να φέρουμε, επιτέλους, στον τόπο περισσότερη ελευθερία, αλλά και την ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική προστασία. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε!

    Πιστεύω ακράδαντα ότι θ' αλλάξουμε την Ελλάδα! Αυτή είναι η ιστορική πρόκληση για την παράταξή μας. Να είμαστε εμείς η δύναμη ευθύνης που υπηρετεί αξίες και αρχές, που λέει αλήθειες και ανοίγει νέους δρόμους. Να είμαστε εμείς η δύναμη που κυβερνά!

    Σας ευχαριστώ».

    [10] ΓΣΕΕ: ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2005 (20:38 UTC+2)

    Η Ετήσια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα, που παρουσιάσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, αντί να χαρακτηρίζεται από εσωτερική συνοχή, σχέδιο, όραμα και από συναίνεση των κοινωνικών φορέων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διορθωμένη εκδοχή της Έκθεσης του ΚΕΠΕ, δηλαδή το «μανιφέστο του νεοφιλελευθερισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

    «Ενώ τα πραγματικά συμφέροντα της οικονομίας και της χώρας, απαιτούν σύγχρονες επενδύσεις που θα δημιουργούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας που θα σέβονται και θα τηρούν την ελληνική νομοθεσία και θα επιτυγχάνεται κοινωνική πρόοδος και πραγματική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εξάλλου απαιτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό κεκτημένο και η στρατηγική της Λισσαβόνας, η πρόταση που κατατέθηκε δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διορθωμένη εκδοχή της Έκθεσης του ΚΕΠΕ, δηλαδή το «μανιφέστο του νεοφιλελευθερισμού». Έκθεση που οδηγεί σε υπερκέρδη, αντί σε ανάπτυξη και απασχόληση. Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές είναι και αδιέξοδες και καταστροφικές και σαν τέτοιες θα αντιμετωπιστούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

    [11] ΣΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΝ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2005 (20:29 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα αντιπροσωπεία του υπουργείου Ανάπτυξης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Σπύρο Παπαδόπουλο θα επισκεφτεί

    Τους νομούς Καρδίτσας και Μαγνησίας θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Μαΐου 2005 αντιπροσωπεία του υπουργείου Ανάπτυξης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρο Παπαδόπουλο, προκειμένου να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής θέματα που αφορούν τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Στη διάρκεια των επισκέψεων σε κάθε νομό, θα πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε τοπικές ΒΕΠΕ. Επίσης, έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σε θέματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), το νέο Αναπτυξιακό νόμο, το νέο νόμο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την ίδρυση και λειτουργία ΒΕΠΕ κ.α.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2005 (20:25 UTC+2)

    Σημαντική μείωση της τάξης του 2,27% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 6 έως τις 13 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, υποχώρησε στα 0,863 ευρώ ανά λίτρο, από 0,883 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 18,06%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 49,4%.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 20,88% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [13] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΔΟΥ-ΚΕΠ TO CD ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ E9

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2005 (20:07 UTC+2)

    Διαθέσιμο σε όλες τις ΔΟΥ και τα ΚΕΠ Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι από σήμερα Δευτέρα το CD με το πρόγραμμα για τη Συμπλήρωση και Ηλεκτρονική Υποβολή του Ε9.

    Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) το CD, το οποίο εντός των προσεχών ημερών θα είναι διαθέσιμο στις ΔΟΥ και τα ΚΕΠ όλης της χώρας, διανέμεται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

    Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά το Ε9 με τη χρήση του νέου προγράμματος, ακόμα και αν έχει καταθέσει χειρόγραφα το βασικό έντυπο της δήλωσης.

    Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9 ισχύουν μεταγενέστερες ημερομηνίες υποβολής, με καταληκτικές προθεσμίες από 25 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2005.

    Η ηλεκτρονική υποβολή του αρχείου δήλωσης Ε9 γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr όλο το 24ωρο.

    [14] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2005 (20:06 UTC+2)

    Στην αναστολή των εισαγωγών πουλερικών και πτηνοτροφικών προϊόντων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου Newcastle των πτηνών προχωρά η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Η απαγόρευση περιλαμβάνει ζωντανά πτηνά, αυγά που έχουν περάσει από επωαστική μηχανή και όλα τα παράγωγα των πτηνών, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε θερμική διαδικασία, καθώς και τις τροφές πουλερικών.

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Στύλας, ο οποίος τόνισε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε έχει εκδηλωθεί γρίπη των πουλερικών.

    Τα κρούσματα ψευδοπανώλης των ορνίθων που εμφανίστηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τη γρίπη των πουλερικών, είπε ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    Η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ.Στύλα, γνωστοποίησε στην μόνιμη κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα στοιχεία που αφορούσαν στην εμφάνιση δύο εστιών ψευδοπανώλης σε εκτροφή πουλερικών στον νομό Κιλκίς και παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν επαρκή γι' αυτό και η Ε.Ε. δεν ζήτησε από την Ελλάδα να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, ούτε έθεσε θέμα εμπάργκο όσον αφορά στις εξαγωγές, πρόσθεσε.

    Η ψευδοπανώλη των ορνίθων ή νόσος του Newcastle προσβάλλει το αναπνευστικό, νευρικό και πεπτικό σύστημα των πτηνών. Πλήττει μαζικά τα πτηνά, έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για πτηνά μικρής-νεαρής ηλικίας. Αφορά περιστέρια, κοτόπουλα, φασιανούς, γαλοπούλες, πάπιες κ.ά.

    [15] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ

    Άγκυρα, 16 Μαϊου 2005 (20:43 UTC+2)

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση Οτζαλάν ενισχύει τους «κύκλους της πλάνης και της άγνοιας, καθώς και τους κύκλους που δεν έχουν διδαχθεί από τα μαθήματα της ιστορίας». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Οτζαλάν.

    Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ έκρινε άδικη τη δίκη του φυλακισμένου στο νησί Ιμραλί Κούρδου ηγέτη και ζήτησε την επανάληψή της.

    «Σε μια στιγμή που η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, αυτοί που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την τουρκική κοινωνία δεν θα συγχωρεθούν από την ιστορία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

    [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Άγκυρα, 16 Μαϊου 2005 (20:34 UTC+2)

    Η υπόθεση Οτζαλάν μπορεί να είναι αυτή που έφερε στη δημοσιότητα τις «σχέσεις» της Τουρκίας με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αλλά δεν είναι η μοναδική από τις λεγόμενες βασικές υποθέσεις της Άγκυρας που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα με τίτλο «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΕΔΑΔ», η τουρκική εφημερίδα Milliyet γράφει ότι πλην της υπόθεσης Οτζαλάν, το ΕΔΑΔ καλείται να δώσει λύση σε τέσσερες άλλες βασικές υποθέσεις της Τουρκίας και συγκεκριμένα:

    1. Στη δίκη σχετικά με τη μαντίλα.

    Στις 18 Μαΐου, το ΕΔΑΔ θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του σχετικά με την προσφυγή της Λεϋλά Σαχίν, στην οποία απαγορεύθηκε η φοίτηση σε Σχολείο επειδή έφερε μαντίλα στο κεφάλι. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση η Τουρκία είχε δικαιωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    2. Στη δίκη σχετικά με το κατώτατο εκλογικό όριο.

    Το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε την εξέταση της προσφυγής δύο υποψηφίων βουλευτών του DEHAP, οι οποίοι αν και έλαβαν υψηλό ποσοστό ψήφων στην εκλογική περιφέρειά τους, δεν κατέστη δυνατή η είσοδός τους στο Κοινοβούλιο, επειδή το κόμμα τους υπολήφθηκε του κατώτατου εκλογικού ορίου του 10%.

    3. Στη δίκη σχετικά με το υποχρεωτικό μάθημα θρησκευτικών

    Το ΕΔΑΔ έχει αποδεχθεί την προσφυγή οικογένειας Αλεβιτών η οποία δεν επιθυμούσε την παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης στην κόρη της και υπέβαλε μήνυση κατά της υποχρεωτικής παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών το οποίο διδάσκεται στα σχολεία της Τουρκίας. Αναμένεται ότι το Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του, εντός του τρέχοντος έτους.

    4. Στη δίκη σχετικά με δολοφονία σε βουλευτικό κατάλυμα.

    Σε δίκη σχετικά με δολοφονία η οποία διεπράχθη στα καταλύματα βουλευτών, το ΕΔΑΔ ζήτησε από το τουρκικό κράτος τη μεταβολή της νομοθεσίας η οποία παρεμβάλλει εμπόδια στη δίκη των δημοσίων υπαλλήλων και στην τροποποίηση του άρθρου 83 του Συντάγματος που αναφέρεται στην βουλευτική ασυλία, κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται η ανάκριση εγκλημάτων και αδικημάτων κοινού Ποινικού Δικαίου.

    [17] ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι.Ν. ΣΤΟ ΚΑΚΟΒΟ

    Βελιγράδι, 16 Μαϊου 2005 (20:24 UTC+2)

    Παρουσία περισσότερων από 600 επισήμων από την Ελλάδα, τη Σερβία- Μαυροβούνιο, αλλά και ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο τελέστηκαν τα θυρανοίξια νεοαναγερθείσης εκκλησίας στο Κάκοβο.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου, με την ευκαιρία των θυρανοιξίων της νεοανεγερθείσης εκκλησίας σε αυτό το Μετόχι της ΙΜ Χιλανδαρίου τελέστηκε λειτουργία, που αποτελεί, όπως τονίζεται, «ένα ένα παράδειγμα της απερίγραπτης εγγύτητας που υπάρχει μεταξύ των δύο λαών, του Σερβικού και του ελληνικού».

    «Στη γιορτή του μοναστηριού , για τη διοργάνωση της οποίας ήταν υπεύθυνος ο «Σύλλογος Φίλων Χιλανδαρίου «Βασιλιάς Μιλούτιν» συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 600 επίσημοι από την Ελλάδα, τη Σερβία - Μαυροβούνιο, αλλά και ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

    [18] ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Ζάγκρεμπ, 16 Μαϊου 2005 (20:19 UTC+2)

    Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον, είχαν τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης «Καταιγίδα» ισχυρίζεται πως έχει στη διάθεσή της η κροατική εφημερίδα «24 Casa».

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στα έγγραφα αυτά καταγράφονται οι συνομιλίες που είχε ο τότε πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, με τους στενούς του συνεργάτες, την τρίτη ημέρα της επιχείρησης, στις 7 Αυγούστου του 1995.

    Μεταξύ των στενών συνεργατών του Τούτζμαν ήταν ο τότε πρωθυπουργός, Χρβοε Σάρινιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς, ο σύμβουλος του Τούτζμαν, Ίβιτς Πάσαλιτς, ο πρέσβης της Κροατίας στις ΗΠΑ, Μίομιρ Ζουζούλ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μίροσλαβ Τούτζμαν, ο υπουργός Άμυνας, Γκόικο Σούσακ και ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Ίβο Σαναντέρ.

    Τα έγγραφα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ο Μπιλ Κλίντον «συνέστησε» στην Κροατία να μείνει μακριά από τα σύνορα Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, να ακυρώσει δηλαδή τα σχέδια για διείσδυση στο Μπίχατς.

    Οι αμερικανικές αρχές και ιδιαίτερα ο Κλίντον φέρονται, μάλιστα, να έδωσαν μια σειρά από οδηγίες στους Κροάτες αξιωματούχους αναφορικά με την επιχείρηση, οι σημαντικότερες εκ των οποίων ήταν: η δράση τους θα πρέπει να είναι άμεση και σφοδρή, δεν θα πρέπει να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ημερών, θα πρέπει να ανακοινωθεί η ακριβής ώρα έναρξης της επιχείρησης και θα πρέπει να λειτουργήσει σωστά ο παράγοντας του αιφνιδιασμού.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα, βασικός στόχος της επιχείρησης έπρεπε να ήταν η αποφυγή θυμάτων μεταξύ των πολιτών.

    [19] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σκόπια, 16 Μαϊου 2005 (19:40 UTC+2)

    Για τις πάγιες θέσεις των Σκοπίων αναφορικά με το εκκρεμές ζήτημα του ονόματος και τις συνομιλίες με την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενημέρωσε σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τους ομολόγους του της Σλοβακίας, της Εσθονίας, της Αυστρίας και της Λετονίας, Ιβάν Γκασπάροβιτς, Άρνολντ Ρούουτελ, Χάιντς Φίσερ και Βάιρα Βίκε- Φράιμπεργκα, με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στη Βαρσοβία.

    Οι συνομιλητές του κ. Τσερβένκοφσκι υποστήριξαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Σκόπια για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ ο Σκοπιανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την προοπτική μιας θετικής Έκθεσης Σκοπιμότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση της χώρας του στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    Ο κ. Γκασπάροβιτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει πολύ σύντομα να ανοίξει γραφείο οικονομικών υποθέσεων στην ΠΓΔΜ, με δεδομένο το ενδιαφέρον των Σλοβάκων επιχειρηματιών για επενδύσεις.

    [20] ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (20:12 UTC+2)

    Ακόμη πανηγυρίζουν στην Καλαμαριά τη νίκη τους σε βάρος του ΠΑΟΚ. Μια νίκη που ουσιαστικά τους... έδεσε στην μεγάλη κατηγορία. Αυτό αναγκάζει τους παίκτες της ομάδας να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς βλέπουν πως η παραμονή τους είναι εφικτή. Μένει μόνο το ματς με την ΑΕΚ όπου οι «Πόντιοι» θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

    «Έχουμε το τελευταίο ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Θέλουμε να κλείσουμε όσο καλύτερα γίνεται τη χρονιά και μετά να ξεκουραστούμε», αναφέρει ο Αλτίν Χατζί και συνεχίζει αναφερόμενος στο παιχνίδι Αρη- Ηρακλή που σημάδεψε την αγωνιστική. «Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στα ελληνικά γήπεδα. Δεν περίμενα ότι θα έχανε ο Άρης. Ο Ηρακλής έδειξε ότι είναι ομάδα με προσωπικότητα. Έχω παίξει τρία χρόνια και ξέρω ότι έχει χαρακτήρα η ομάδα. Ο Άρης θα μπορούσε να γυρίσει το ματς μετά το 2-1, αλλά έγιναν αυτά τα πράγματα και τον καταδίκασαν».

    [21] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΑΜΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΑΜΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (19:30 UTC+2)

    Εξιτήριο από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο πήραν το μεσημέρι οι δυο ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, Τάσος Κατσαμπής και Γιώργος Αμπάρης που χθες δέχθηκαν τους προπηλακισμούς οπαδών του Αρη. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Διευθυντή της Ε΄ χειρουργικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Θάνου Γερασιμίδη, «οι δυο παίκτες φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ήπια εγκεφαλική κάκωση, άλγος κάτω άκρων και σπονδυλικής στήλης», και θα παραμείνουν εκτός προπονήσεων για λίγες ημέρες.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Μίκρας πραγματοποιήθηκε προπόνηση της ομάδας του Ηρακλή, με τον Σάββα Κωφίδη να επισημαίνει στους παίκτες του ότι θα πρέπει να ξεχάσουν το συντομότερο την έκβαση της αναμέτρησης. Από το πρόγραμμα προπονήσεων των επόμενων ημερών και μάλλον και από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό θα απουσιάσει ο τραυματίας Ηλίας Πουρσανίδης, ο οποίος υπέστη θλάση στον αριστερό δικέφαλο.

    [22] Ο Γ. ΔΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (19:08 UTC+2)

    Ο προπονητής της Λάρισας, Γιώργος Δώνης, μίλησε για την μεγάλη επιτυχία της ομάδας του να ανέβει κατηγορία. «Ανταμείφθηκε η προσπάθειά μας. Έχουμε πλάνο πενταετίας. Στόχος μας σε πέντε χρόνια είναι να παίξουμε στο ΟΥΕΦΑ. Στην αρχή ήταν φυσιολογικό, τα αποτελέσματα να μην είναι τα καλύτερα. Ήρθαν στην ομάδα, 20 ποδοσφαιριστές. Ήθελαν λοιπόν χρόνο να μπουν στο κλίμα της ομάδας. Όσο περνούσαν οι αγωνιστικές, η ομάδα έδενε και δείχναμε ολοένα και καλύτερο πρόσωπο. Μας βοήθησε αρκετά και ο κόσμος. Ήταν συνέχεια στο πλευρό μας, είτε σε εντός είτε σε εκτός έδρας παιχνίδια», τόνισε ο κ. Δώνης στην Ερα Σπορ και συνέχισε: «Έχουμε κάνει ήδη τον προγραμματισμό μας, για την νέα χρόνια. Έτσι δεν μπορούμε να σταθούμε. Θα γίνουν μεταγραφές. Πρώτος στόχος είναι η καθιέρωση στην Α' Εθνική. Θέλουμε να σταθούμε άνετα στην Α Εθνική. Μέσα στα σχέδια είναι και η κατασκευή ενός νέου γηπέδου. Η μια περίπτωση είναι η ανακατασκευή, του Αλκαζάρ, είτε η κατασκευή ενός καινούργιου σε μια άλλη περιοχή».

    Οσο για τον προσωπικό του στόχο; «Προσωπικός μου στόχος είναι να παραμείνω για πολλά χρόνια στην Λάρισα. Αυτό που έγινε χθες, ήταν τρομερό. Ήρθαμε, από την Καστοριά με συνοδεία 3.000 οπαδών. Στο Αλκαζάρ, μας περίμεναν, περίπου 8.000. Ήταν

    συγκλονιστικές στιγμές. Έχω ζήσει πολλές μεγάλες στιγμές, στην καριέρα μου σαν ποδοσφαιριστής, αλλά αυτό που συνέβη χθες ήταν φοβερό. Επίσης εδώ στην Λάρισα, δουλεύω, χωρίς να έχω κανέναν πάνω από τον κεφάλι μου. Είναι σημαντικό αυτό για έναν προπονητή».

    [23] Ο ΠΣΑΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ''ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ''

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (18:52 UTC+2)

    Θέση σε όλα όσα διαδραματίστηκαν στην χθεσινή αναμέτρηση στο «Κλεάνθης Βικελίδης» πήρε την Δευτέρα ο ΠΣΑΠ. Το συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών καταδικάζει τις συγκεκριμένες ενέργειες επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η απειλή για τη σωματική ακεραιότητα αν όχι και για την ίδια τη ζωή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών χρησιμοποιείται ως όπλο για να επιτευχθεί ο στόχος για το θετικό αποτέλεσμα».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ αναφέρει: «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών καταγγέλλει τα απαράδεκτα επεισόδια που προκλήθηκαν και πάλι σε αγωνιστικούς χώρους σε βάρος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Η προσπάθεια οπαδών να επηρεάσουν την απόδοση ποδοσφαιριστών, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος τους, όπως και η προφανής διάθεσή τους να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα του αγώνα της ομάδας τους σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, θέτει πια άλλα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και μας φέρνει μπροστά σε ένα νέο καθεστώς, στο οποίο η απειλή για τη σωματική ακεραιότητα, αν όχι και για την ίδια τη ζωή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, χρησιμοποιείται ως όπλο για να επιτευχθεί ο στόχος για το θετικό αποτέλεσμα.

    Ο κόσμος του ποδοσφαίρου, αλλά και κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να απολαμβάνει στα γήπεδά μας τη στοιχειώδη έστω έκφραση του ποδοσφαιρικού πολιτισμού, αηδιάζει βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν. Το χειρότερο είναι ότι, παρά τις φωνές και τις διαμαρτυρίες, παραμένουν τα προβλήματα και το κακό παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Φαίνεται ότι, μόνο όταν φθάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα, θα ευαισθητοποιηθούν εκείνοι που πρέπει να φροντίσουν, ώστε αυτοί οι αλήτες των γηπέδων να μείνουν στο περιθώριο και πάντως μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους».

    [24] ΤΕΝΙΣ: ΝΕΑ ''ΠΤΩΣΗ'' ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (18:17 UTC+2)

    Άλλες τέσσερις θέσεις έπεσε η Λένα Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη της WTA. Η Ελληνίδα τενίστρια, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στο Νο 86 βρέθηκε στο Νο 90 του κόσμου με 405,25 βαθμούς. Στην κορυφή της σχετικής λίστας παραμένει η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ με 5.169 βαθμούς.

    Οι 10 πρώτες τενίστριες στην κατάταξη της WTA είναι οι εξής:

    1) Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 5.169 βαθμοί

    2) Μαρία Σαραπόβα (Ρωσία) 5.014

    3) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 4.477

    4) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 3.991

    5) Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 3.807

    6) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 3.371

    7) Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (Ρωσία) 3.212

    8) Αλίσια Μόλικ (Αυστραλία) 2.585,75

    9) Νάντια Πέτροβα (Ρωσία) 2.258

    10) Πάτι Σνάιντερ (Ελβετία) 2.160.

    [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΡΑΪΣ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσινγκτον, 16 Μαϊου 2005 (20:45 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κάλεσε το Ουζμπεκιστάν να υιοθετήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθούν στο μέλλον οι ταραχές, μετά το κύμα των διαμαρτυριών και την στρατιωτική καταστολή των τελευταίων ημερών από τα οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η ίδια διευκρίνισε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διαπιστώσουν τι έγινε στο Ουζμπεκιστάν, όπου οι στρατιωτικοί κατέστειλαν με βιαιότητα τις εχθρικές προς τον πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την Ράις, το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η οποιαδήποτε νέα έξαρση της βίας και να βοηθηθούν οι πρόσφυγες.

    [26] ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Βαγδάτη, 16 Μαϊου 2005 (20:26 UTC+2)

    Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του Ιρακινού δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Σαντάμ Χουσέιν και πήραν νομικά έγγραφα, χρήματα και κοσμήματα, κατήγγειλε η ομάδα των νομικών του πρώην ηγέτη του Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπαγόρευσε από το Αμάν της Ιορδανίας ο Γάλλος δικηγόρος Αντρέ Σαμί, οι αμερικανικές δυνάμεις επέδραμαν στο σπίτι του Χαλίλ Ντουλάιμι, σε ένα προάστιο της Βαγδάτης, αργά το βράδυ της Κυριακής. Στην έρευνα που έκαναν οι στρατιώτες "κατέσχεσαν όλα τα έγγραφα της επιτροπής υπεράσπισης και υποστήριξης" του Σαντάμ Χουσεϊν.

    [27] Ο ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 16 Μαϊου 2005 (20:10 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε πως θα μεριμνήσει ώστε ξένοι διπλωμάτες να μπορέσουν να επισκεφθούν την πόλη Αντιτζάν, θέατρο εξέγερσης με, πιθανόν, εκατοντάδες νεκρούς.

    Ο βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι "ανησυχεί πολύ" σχετικά με τις πληροφορίες ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους στην πόλη αυτή στο ανατολικό τμήμα της δημοκρατίας της κεντρικής Ασίας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την εξέγερση.

    Το Ουζμπεκιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [28] ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ

    Κουβειτ, 16 Μαϊου 2005 (19:58 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο του Κουβέιτ ενέκρινε τη Δευτέρα την τροποποίηση του εκλογικού νόμου της χώρας, με την οποία δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις γυναίκες.

    Με την ιστορική απόφαση του κοινοβουλίου, οι γυναίκες θα μπορούν στο εξής να ψηφίζουν αλλά και να είναι υποψήφιες στις εκλογές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η τροποποίηση του νόμου, που πέρασε με ψήφους 35 υπέρ, 23 κατά και μία αποχή, ήταν ένα θέμα που προκαλούσε έντονες συζητήσεις επί πολλά χρόνια αφού πολλοί ισλαμιστές, αλλά και βουλευτές, αντιδρούσαν σε μια τέτοια προοπτική.

    [29] ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Βαγδάτη, 16 Μαϊου 2005 (19:05 UTC+2)

    Ενας σουνίτης αξιωματούχος ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους φόνους μελών της σουνιτικής κοινότητας στη Βαγδάτη, όπου την Κυριακή βρέθηκαν 25 πτώματα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, δεκάδες πτώματα σουνιτών βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης και κυρίως στη περιοχή Σάαμπ", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Αντνάνε Σαλμάνε αλ-Ντουλάιμι.

    "Απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή και ζητώ από τον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ αλ-Τζαφάρι να λάβει μέτρα σε βάρος αυτών που θέλουν να προκαλέσουν μία διένεξη μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα", πρόσθεσε, σε μία έμμεση κατηγορία προς τις δυνάμεις της τάξης της νέας κυβέρνησης στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες, για τους φόνους των σουνιτών.

    Σαράντα έξι πτώματα ανδρών που σκοτώθηκαν από σφαίρες, αποκεφαλίστηκαν η σφαγιάστηκαν, ανακαλύφθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στο Ιράκ, σύμφωνα με την αστυνομία.

    [30] "ΕΜΠΟΥΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ"-ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2005 (09:33 UTC+2)

    Η έκθεση «Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής» εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005, ώρα 8:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108). Η έκθεση διοργανώνεται από το ΜΙΕΤ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Caixa de Girona της Ισπανίας, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Eudald Solΰ.

    Ο ακαδημαϊκός Αλέξης Eudald Solΰ (1946-2001), λάτρης του ελληνικού πνεύματος και φίλος της Κύπρου, υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στην Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης. Με την πολυσχιδή του δράση, έδωσε μεγάλη ώθηση στη μελέτη της βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας και στον νεοελληνικό πολιτισμό.

    Στην έκθεση, ο γνωστός Καταλανός χαράκτης Joan Barbarΰ παρουσιάζει την εικαστική περιδιάβασή του στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σ' ένα ταξίδι επιστροφής από την αρχαία πόλη Εμπόριον, Empuries (την ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Φωκαείς στις ακτές της Καταλωνίας λίγο μετά το 600 π.Χ.), στον ελληνικό χώρο, 2.500 χρόνια μετά, με οδηγό τον Eudald Solΰ.

    Το 1992, ο λογοτέχνης Solΰ και ο χαράκτης Barbarΰ δημοσίευσαν στα καταλανικά τη βιβλιοφιλική έκδοση Empuries, inici d'un return (Εμπούριας, αρχή ενός νόστου), ένα θαλασσινό, ιστορικό και λογοτεχνικό ταξίδι που ξεκινά από την Εμπούριας και φθάνει στην γη της Φώκαιας. Το ταξίδι αυτό υπήρξε η αφορμή για την τωρινή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 32 χαρακτικά και σχέδια και αριθμό φύλλων από την πρωτότυπη έκδοση.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 16 May 2005 - 18:13:55 UTC