Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΟΣ ΑΓΙΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ
  • [03] ΕΡΓΑΣΙΜΗ Η 11η ΜΑΪΟΥ
  • [04] ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • [05] ΠΑΣΟΚ: ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
  • [07] O N. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [08] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
  • [09] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗΝ 11η ΜΑΪΟΥ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ - ΟΣΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ο.Α.
  • [11] ΕΦΕΤ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ
  • [12] ΥΠΑΝ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΜΕ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
  • [13] Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΟΕ
  • [15] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΖΑΜΟΡ ΛΕΕΙ Ο
  • [16] ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η
  • [17] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 2005
  • [18] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ- ΡΟΥΓΚΟΒΑ;
  • [19] ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ
  • [20] Α1 ΠΟΛΟ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΧΙΟΣ 11-8
  • [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
  • [22] ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ
  • [23] ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΡΟΥΔΗΣ
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 28ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] ΧΑΡΑΖΙ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [26] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 20 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
  • [27] ΕΣΘΟΝΙΑ: Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [28] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
  • [29] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [30] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ
  • [32] ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • [33] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [34] "ΒΕΓΓΕΡΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΟΦΟΥΛΗ

  • [01] ΕΚΤΟΣ ΑΓΙΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟ

    Ιεροσόλυμα, 5 Μαϊου 2005 (19:52 UTC+2)

    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει αντικανονικές της ενέργειες των 11 αρχιερέων και 23 αρχιμανδριτών που αποκήρυξαν με επιστολή τους τον Πατριάρχη Ειρηναίο. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κάνει λόγο στην ανακοίνωση του για παρανομία και προδοσία, ενώ θέτει τους αρχιερείς και τους αρχιμανδρίτες εκτός της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

    Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει ως εξής:

    «Τη Χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου ασφαλώς δεν μπορούν να σκιάσουν οι δόλιες ενέργειες ορισμένων, και οπωσδήποτε μειοψηφούντων Αγιοταφιτών που, ξεπερνώντας κάθε Εκκλησιολογική έννοια Δικαίου, καταφέρονται με ανίερο τρόπο κατά του Πνευματικού τους Πατέρα και Πατριάρχη, προσχωρώντας σε αντικανονικές ενέργειες, που τους θέτουν αυτόματα εκτός του Σώματος της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

    Προ άλλης απαντήσεως, υπενθυμίζουμε στους "αντιφρονούντες", και ιδιαίτερα σε όσους από αυτούς είναι μέχρι σήμερα Μέλη της Ιεράς Συνόδου (6 στον αριθμό, έναντι 19 του Συνόλου των Μελών της Ιεράς Συνόδου), ότι ποτέ δεν κατέθεσαν τους σημερινούς τους "προβληματισμούς" ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, ούτε και κατ' αυτή την τελευταία Συνεδρία της 19ης Απριλίου 2005, προτιμήσαντες την οδό της προδοσίας, της αντικανονικότητας και της παρανομίας.

    Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Μελών της Αγιοταφικής Αδελφότητος και της, από Αυτήν, προερχόμενης Ιεράς Συνόδου, η Οποία, ως μόνη αρμόδια Εκκλησιαστική Αρχή, θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με σύνεση και νηφαλιότητα μέσα στα πλαίσια των Διατάξεων των Ιερών Κανόνων και των Παραδόσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αμέσως μετά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα».

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (11:31 UTC+2)

    "Οι Ελληνες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή επίσκεψη του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, του αρχηγού της Αστυνομίας Γιώργου Αγγελάκου και άλλων αξιωματούχων, ενημερώθηκε για το μέχρι τώρα έργο και τις προτεραιότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Στις δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που απέκτησαν οι άνδρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας από τη μεγάλη αυτή διεθνή διοργάνωση. Είπε ότι όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται έκτακτα γεγονότα, όπως η λεωφορειοπειρατία στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του στην πολύ καλή δουλειά που έγινε στην έξοδο του Πάσχα και τη μετακίνηση των μαθητών στις σχολικές εκδρομές. Ειδικότερα στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων ανανγώρισε τη μείωση που έχει επιτευχθεί, αλλά παρατήρησε πως κανείς δεν δικαιούται να δηλώνει ικανοποιημένος μέχρι την εξάλειψη τους.

    Εδωσε έμφαση στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας, την ίδρυση του Σώματος Αγροτικής και συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν. "Θέλω να τους συγχαρώ για τον καθημερινό αθόρυβο αγώνα που δίνουν για την εθνική ασφάλεια, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:"Στο πλαίσιο αυτό η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας, η έμφαση στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, η ίδρυση και λειτουργία του Σώματος Αγροτικής Ασφάλειας εξοπλισμένου με σύγχρονα μέσα, που θα καλύψει το κενό της παλιάς Αγροφυλακής και θα βρίσκεται δίπλα στον αγρότη, είναι μέτρα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Θέλω να σταθώ στην πολύ καλή δουλειά που έγινε για την πρόσφατη έξοδο του Πάσχα αλλά και τη μετακίνηση των μαθητών κατά τις σχολικές εκδρομές. Η ενεργοποίηση της Τροχαίας των Αυτοκινητοδρόμων συνέβαλε στη μείωση των δυστυχημάτων κι αυτό είναι αναμφισβήτητα θετικά. Βέβαια κανείς δεν δικαιούται να δηλώνει ικανοποιημένος μέχρι να εξαλειφθούν τα τροχαία δυστυχήματα. Κι αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά όλες και όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά. Οι πολίτες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη".

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν ο πρώτος σταθμός ενός κύκλου επισκέψεων του πρωθυπουργού σε υπουργεία προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του κυβερνητικού έργου και την κάλυψη των στόχων που έχουν τεθεί σε κάθε ένα από αυτά.

    [03] ΕΡΓΑΣΙΜΗ Η 11η ΜΑΪΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (18:56 UTC+2)

    Εργάσιμη ημέρα θα είναι η 11η Μαΐου, ημέρα που επέλεξαν τα συνδικάτα για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά, επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    "Μετά από απόφαση της Κυβέρνησης η αργία της Πρωτομαγιάς, που συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα, δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα.

    Κατά συνέπεια η Τετάρτη 11 Μαΐου 2005, ημέρα που επέλεξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς θα είναι κανονικά εργάσιμη ημέρα, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

    Κατά τα άλλα ισχύουν αντιστοίχως και για τους δύο ανωτέρω τομείς όλα τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις νόμων", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [04] ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 5 Μαϊου 2005 (13:14 UTC+2)

    Συνοδευόμενος με τη γυναίκα του Σέρι και τους γιους Εντουάν και Νίκυ, ο Τόνι Μπλερ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, μαζί με τα παιδιά του που ψηφίζουν για πρώτη φορά, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να τους εξασφαλίσει και τρίτη θητεία στη βρετανική κυβέρνηση.

    Η οικογένεια του βρετανού πρωθυπουργού ψήφισε στο χωριό Τρίμντον Κολιερι στην εκλογική περιφέρεια του Σεντγκεφίλντ.

    [05] ΠΑΣΟΚ: ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (20:39 UTC+2)

    Η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, και Πολιτικής Καταναλωτών, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με την οποία του ζητά να παραστεί και να ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για τα τρέχοντα και επίκαιρα θέματα που αφορούν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, για τη ρύθμιση της αγοράς της ενέργειας στη χώρα.

    Η επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου έχει ως εξής:

    «Όπως πληροφορούμεθα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης και πρόκειται σύντομα και να δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα αφορά τους Κώδικες Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Η κατάρτιση των Κωδίκων Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα

    -για την ορθολογική και διάφανη λειτουργία της αγοράς ενέργειας

    -για την διαμόρφωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρώσει ο έλληνας καταναλωτής

    -για την είσοδο των νέων προμηθευτών στην αγορά

    -για την μεταχείριση της ΔΕΗ σε σχέση με τους άλλους παίκτες της αγοράς

    Επειδή το όλο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία την ανταγωνιστικότητα και τους καταναλωτές, το ΠΑΣΟΚ κίνησε ήδη τη διαδικασία σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ώστε να υπάρξει ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

    Ζητούμε την παρουσία σας και την ενημέρωση των βουλευτών στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πριν από την τελική έγκριση μέτρων και ενεργειών όπως οι ηλεκτρικοί κώδικες που η εφαρμογή τους θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας».

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (20:35 UTC+2)

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «O Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά σήμερα, επιδόθηκε στους γνωστούς καταστροφολογικούς αφορισμούς του. Και, προφανώς λόγω αδυναμίας διατύπωσης σοβαρών προτάσεων, περιορίσθηκε σε παραπολιτικό σχολιασμό μιας σειράς θεμάτων που αναγορεύει σε μείζονα.

    Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να παράγει γκρίνια και να αναπαράγει μιζέρια.

    Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην παραγωγή πολιτικής για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του τόπου και των πολιτών».

    [07] O N. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (20:30 UTC+2)

    «Είτε με ανασχηματισμό, είτε χωρίς ανασχηματισμό, η κυβέρνηση Καραμανλή θα συνεχίσει να έχει τα ίδια προβλήματα, και να δημιουργεί τα ίδια και χειρότερα προβλήματα για τους Έλληνες πολίτες, με τις λανθασμένες και κοινωνικά άδικες πολιτικές της, την ασυνέπεια, την αναξιοπιστία και την ανικανότητά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα για τη συγκρότηση της κυβέρνησης, ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα παραμένει στα χαρτιά.

    [08] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (20:14 UTC+2)

    Ευθύνες στον Πρωθυπουργό για την έλλειψη συντονισμού και οράματος που, όπως είπε, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, επίρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    «Ο Πρωθυπουργός στις επισκέψεις σε κάθε Υπουργείο, τις οποίες ξεκίνησε σήμερα, είμαι βέβαιος, ότι μπορεί να διαπιστώσει την οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς, ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, της έλλειψης συντονισμού, της έλλειψης οράματος, σχεδίου, της έλλειψης διεύθυνσης στην κυβέρνησή του, ουσιαστικά. Όλα αυτά είναι κατ' εξοχήν ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, και δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως φαντάζεται, ότι θα πετύχει ο κ. Καραμανλής», υπογράμμισε.

    «Ο Πρωθυπουργός δεν είναι έξω από το πρόβλημα της κυβέρνησής του. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος. Όπως, βέβαια, δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, που απασχολεί κάθε πολίτη. Ελπίζω, πάντως, μετά την επίσκεψη του κυρίου Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο κ. Βουλγαράκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, να βρήκε την απάντηση στο γιατί δεν είχε κληθεί στην τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συζητούσε θέματα απολύτως της αρμοδιότητάς του», συμπλήρωσε.

    [09] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗΝ 11η ΜΑΪΟΥ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Γενική απεργία κήρυξαν την 11η Μαΐου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καθώς τη μέρα αυτή μεταφέρεται ο εορτασμός της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς. H κινητοποίηση στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30πμ στο Πεδίον του Αρεως, με αιτήματα αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια, πάταξη της ακρίβειας και αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε ρυθμίσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις θα βρει αντιμέτωπα τα συνδικάτα.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε για λόγους σεβασμού και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης να ορίσει ως αργία την 11η Μαίου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι πρέπει να αντληθούν πόροι με ευθύνη του κράτους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

    Σημείωσε, δε, ότι το θέμα που προέκυψε με την αργία της Πρωτομαγιάς είναι πολιτικό και όχι νομικό.

    Ο κ. Παπασπύρος διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να είχε συμφωνήσει με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Απόστολο Ανδρεουλάκο για τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε στο δημόσιο τομέα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ - ΟΣΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (20:49 UTC+2)

    Η πορεία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ),  καθώς επίσης και εκπρόσωπους της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ) και της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών (ΕΙΣΦ) των Ο.Α.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΠΑ, «η Ομοσπονδία ζήτησε από τον κ. Λιάπη να ξεκινήσει διάλογος με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων για ανασυγκρότηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών», ενώ στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Μεταφορών φέρεται να διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης θα προχωρήσει μόνο σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Με αφορμή, εξάλλου, διαρροή πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών σε περίπτωση αποτυχία της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης η ΟΣΠΑ αναφέρει ότι «τα όσα φέρεται να δήλωσε (ο κ.Λιάπης) αργότερα στους δημοσιογράφους για εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας και δεν βρήκε το θάρρος να δηλώσει ενώπιόν μας, αποτελούν την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανταγωνιστών της εταιρείας ενόψει και της αυξημένης δραστηριότητας της θερινής περιόδου».

    Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης εκφράζεται πάντοτε ο ίδιος είτε με δημόσιες δηλώσεις ή γραπτές ανακοινώσεις. Ότι είχε να πει περί των ''Ολυμπιακών Αερογραμμών'', το ανακοίνωσε δημόσια κατά τη σημερινή σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων των Ο.Α. Όλα όσα περί του αντιθέτου ψιθυρίζονται είναι παντελώς ανυπόστατα».

    [11] ΕΦΕΤ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (19:29 UTC+2)

    Δεν έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά παρτίδες του προϊόντος «Tesco Barbecue Flavoured Rice Cakes» (κέικ ρυζιού με γεύση μπάρμπεκιου) που βρέθηκαν να περιέχουν τις απαγορευμένες χρωστικές ουσίες (Sudan Ι και Para Red) και αποσύρθηκαν από τη βρετανική αγορά, διαβεβαιώνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ από το 2003 πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους για την παρουσία απαγορευμένων χρωστικών ουσιών σε είδη τροφίμων, όπως κόκκινο πιπέρι, σάλτσες, έγχρωμα μπαχαρικά που περιέχουν τσίλι κ.α.

    Οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, διευκρινίζεται, καλύπτουν όλα τα στάδια, από την παραλαβή των πρώτων υλών και την παραγωγική διαδικασία μέχρι την τελική διάθεση των παραπάνω προϊόντων στους καταναλωτές. Οι έλεγχοι γίνονται σε εφαρμογή και των σχετικών Αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων όσον αφορά τα τσίλι και τα προϊόντα τσίλι. Τα αποτελέσματα των ελέγχων υποβάλλονται από τον ΕΦΕΤ με τριμηνιαία έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στην περίπτωση ανίχνευσης των απαγορευμένων χρωστικών, τα τρόφιμα καταστρέφονται και ακολουθούνται οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες.

    Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Βρετανική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

    [12] ΥΠΑΝ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΜΕ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (18:46 UTC+2)

    Ανώτατες τιμές διάθεσης σε ορισμένα είδη, που διατίθενται από τα μπαρ, κυλικεία και αναψυκτήρια σε συγκεκριμένους χώρους και σημεία όπως αεροδρόμια, πλοία, τρένα, αρχαιολογικούς χώρους, καθορίζονται με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να θέσει υπό αυστηρό κλοιό την αγορά, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Ειδικότερα, η νέα αγορανομική διάταξη προβλέπει:

    α) Στα σημεία πώλησης καθορίζονται οι ακόλουθες ανώτατες τιμές στα ακόλουθα προϊόντα:

    -Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία των 500 ML μέχρι 0,50 ευρώ

    -Τοστ με ζαμπόν και τυρί, μέχρι 1,50 ευρώ

    -Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, μέχρι 1,50 ευρώ

    -Καφές σε ρόφημα μονός « Ελληνικός », μέχρι 1,50 ευρώ

    -Καφές σε ρόφημα μονός φίλτρου « Γαλλικός », μέχρι 1,50 ευρώ

    -Καφές σε ρόφημα μονός « Εσπρέσσο » μέχρι 1,50 ευρώ

    -Καφές σε ρόφημα μονός στιγμιαίος (νεσκαφέ φραπέ κ.λ.π)

    -Τσάι σε ρόφημα, μέχρι 1,50 ευρώ

    -Αναψυκτικά, μέχρι την ενδεικτική τιμή

    Οι ανωτέρω ανώτατες τιμές περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. και αφορούν ορθίους πελάτες και όχι πελάτες καθήμενους, προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

    β) Για τα παραπάνω προϊόντα ορίζεται η υποχρεωτική παροχή τους και σε περίπτωση μη διάθεσής τους προβλέπονται αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

    γ) Σε όλους τους χώρους όπου διατίθενται τα είδη με ανώτατες τιμές πώλησης τοποθετείται πινακίδα, ορατή από τους πελάτες, στην οποία με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφεται η ακόλουθη ένδειξη στα ελληνικά και αγγλικά:

    -«ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ»

    -«FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, COFFEE AND TEA ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES»

    δ) Για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία κόστους αυτών των επιχειρήσεων (από ενοίκια, εργατικά, ενέργεια ως και πρώτες ύλες κ.λπ. διαμορφώνονται επίσης ελεύθερα.

    [13] Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (17:35 UTC+2)

    «Για μια ακόμη φορά, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, το εμπόριο ενίσχυσε την αξιοπιστία του και οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας σε συγκρατημένες τιμές», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς πριν και κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

    «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα στελέχη και όλους τους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για τη συνεργασία που ανέπτυξαν και την υπευθυνότητα που επέδειξαν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται η «άψογη συνεργασία» με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «για τον περιορισμό παράνομης εισαγωγής αμνοεριφίων και ιδιαίτερα του φαινομένου να ''βαφτίζονται'' ως ντόπια ξένα αμνοερίφια που είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, την προστασία των καταναλωτών και την αύξηση του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων».

    «Η εντατική και υπεύθυνη δουλειά που έγινε από τις υπηρεσίες ελέγχου των συναρμόδιων υπουργείων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων λειτούργησε σαν αποτελεσματικός ανασταλτικός παράγοντας σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και συνέβαλε, τόσο στη συγκράτηση των τιμών, όσο και στην προσφορά υψηλής ποιότητας προϊόντων, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία των συμφερόντων του πολίτη-καταναλωτή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΟΕ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (17:20 UTC+2)

    Οι προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διατήρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων θα συνεχιστούν, προκειμένου να συμβάλει και Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους κοινούς στόχους του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος στο πλαίσιο της υπουργικής Συνόδου Ενέργειας που έγινε στο Παρίσι, συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΔΟΕ Claud Mandil.

    Ο κ.Mandil εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε η χώρα μας να μπορεί να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την τήρηση αποθεμάτων πετρελαίου 90 ημερών. Όπως είπε, η τήρηση της διεθνούς αυτής υποχρέωσης έχει ιδιαίτερη σημασία σ 'αυτή την περίοδο αστάθειας της πετρελαϊκής αγοράς και των υψηλών τιμών πετρελαίου. Το μέτρο αυτό βοηθάει στη διασφάλιση του εφοδιασμού της πετρελαϊκής αγοράς και λειτουργεί ισορροπιστικά ως προς τη ζήτηση-κατανάλωση του πετρελαίου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη του ΔΟΕ να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά, σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού.

    [15] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΖΑΜΟΡ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΣ

    Άγκυρα, 5 Μαϊου 2005 (19:02 UTC+2)

    Κίνδυνο για την περιοχή, ανάλογο αυτό του πυρηνικού πολέμου, αποτελεί ο πυρηνικός σταθμός του Μετζαμόρ, στα σύνορα Αρμενίας- Τουρκίας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Καρς, Ναΐφ Αλιμπέλιογλου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο δήμαρχος του Καρς δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Μετζαμόρ κατασκευάστηκε το 1970, πάνω σε ρήγμα, μόλις 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, 16 από το Ιγκντίρ και 60 από το Καρς.

    Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα ασφαλείας που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός, ο δήμαρχος του Καρς επισήμανε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό υπάρχει κάθε στιγμή, ενώ σε περίπτωση σεισμού, ενδέχεται να υπάρξει μπαράζ εκρήξεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, επισήμανε ο κ. Αλιμπέλιογλου, οι πόλεις Ιγκντίρ και Καρς στην Τουρκία και άλλες πόλεις της Αρμενίας θα καταστραφούν ολοσχερώς.

    Όπως επισήμανε ο δήμαρχος του Καρς, έχει ήδη διαβιβάσει αυτές του τις ανησυχίες στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις από την αρμενική πλευρά για το κλείσιμο του σταθμού, λόγω της ενέργειας με την οποία αυτός τροφοδοτεί τη χώρα.

    Ο πυρηνικός σταθμός του Μετζαμόρ είχε κλείσει μετά από σεισμό το 1988, αλλά επαναλειτούργησε το 1992.

    [16] ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΚΕΝΕΝΤΙ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2005 (18:38 UTC+2)

    Η κατάθεση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν θα ήταν μια ''ρεαλιστική συνεισφορά'' στην επίτευξη προόδου στη διαδικασία του Κυπριακού, δήλωσε η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή της στο Προεδρικό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, που διήρκησε μια περίπου ώρα, η κ. Κένεντι πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν αναμένει τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για να κρίνει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 2005

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2005 (18:37 UTC+2)

    Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε σαν σύνολο δυνάμεων, δεν διαθέτουν τόσο μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, όσες διατηρεί, αναπτυγμένες σε επιθετική διάταξη, η Τουρκία στην Κύπρο, οι οποίες υποστηρίζονται από το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό, αεροπορία και ναυτικό του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνέχισε να ενισχύεται και εντός του 2005. Διευκρίνισε ωστόσο ότι παρά την υπεροπλία που διατηρούν οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Εθνική φρουρά είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

    ''Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα'', σημείωσε, ''είναι το ότι, παρά το ήδη τεράστιο οπλοστάσιο που διατηρεί παράνομα η Τουρκία στην Κύπρο, συνεχίζεται η περαιτέρω ενίσχυση του κατοχικού στρατού''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως οι δυνάμεις που διατηρεί στην Κύπρο η Τουρκία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 43.000 άνδρες, πέραν των 3.500 Τουρκοκύπριων στρατιωτών, 300 εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης, 680 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και πέραν των 200 πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ- ΡΟΥΓΚΟΒΑ;

    Πρίστινα, 5 Μαϊου 2005 (17:56 UTC+2)

    Την ύπαρξη σχεδίων για συνάντηση του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στο Βερολίνο, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Koha Ditore της Πρίστινα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διεθνείς αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι ο Ρουγκόβα θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση του Σέρβου προέδρου για συνάντηση, ενώ άλλες διπλωματικές πηγές από την Πρίστινα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα υπάρχει κι ένα τρίτο πρόσωπο, εν είδει μεσολαβητή, ενώ δεν θα τεθεί κατά τη διάρκειά της το ζήτημα του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

    «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πολυσυζητημένη συνάντηση μεταξύ του Ρουγκόβα και του Τάντιτς να διεξαχθεί στο Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα έχει επιλεγεί ως η καλύτερη λύση, σε σχέση τόσο με τη Βιέννη όσο και με τη Βουδαπέστη» αναφέρει η Koha Ditore, επικαλούμενη διεθνείς αξιωματούχους, τους οποίους, ωστόσο, δεν κατονομάζει.

    [19] ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ

    Άγκυρα, 5 Μαϊου 2005 (17:48 UTC+2)

    Μια γυναίκα που μετέφερε 1,5 κιλό εκρηκτικών συνέλαβαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, άνδρες της αστυνομίας του Ντιγιάρμπακιρ, στην Τουρκία. Η γυναίκα συνελήφθη στη συνοικία Μπαγκλάρ του Ντιγιάρμπακιρ.

    Οι τουρκικές αρχές ερευνούν την υπόθεση.

    [20] Α1 ΠΟΛΟ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΧΙΟΣ 11-8

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2005 (19:16 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη που ουσιαστικά του άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στη βαθμολογία της Α1 πόλο ανδρών πέτυχε ο Πανιώνιος. Οι «νεοσμυρνιώτες» επικράτησαν της Χίου στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης με 11-8 και χρειάζονται άλλη μια νίκη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έξοδό τους στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου.

    Τα εννιάλεπτα: 2-3, 3-1, 2-2, 4-2.

    [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2005 (18:40 UTC+2)

    Στις Σέρρες, μια πόλη με μεγάλη παράδοση στο άθλημα των... δυνατών, αρχίζει αύριο Παρασκευή 6 Μαϊου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 8 του μήνα το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών εφήβων-νεανίδων Α` κατηγορίας.

    Λίγες μέρες, λοιπόν, μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των ανδρών, η σκυτάλη περνάει στους έφηβους και τις νεάνιδες, αλλά και στην κατηγορία των νέων και γυναικών (-23 ετών), τα πρωταθλήματα των οποίων θα διεξαχθούν παράλληλα.

    Στους αγώνες θα πάρουν μέρος περίπου 180 αθλητές και αθλήτριες από 41 σωματεία.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι:

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΙΟΥ

    Πανελλήνιο εφήβων-νέων

    10:00 Κατηγορία 56κ.

    12:00 Κατηγορία 62κ.

    14:00 Κατηγορία 77κ.

    18:00 Κατηγορία 85κ.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΙΟΥ

    10:00 Κατηγορία 94κ.

    12:00 Κατηγορία 105κ.

    14:00 Κατηγορία +105κ.

    Πανελλήνιο νεανίδων-γυναικών

    16:00 Κατηγορίες 48κ., 53κ.

    18:00 Κατηγορίες 58κ., 63κ.

    20:00 Κατηγορία 69κ.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΙΟΥ

    10:00 Κατηγορίες 75κ., +75κ.

    [22] ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2005 (18:31 UTC+2)

    Στα δύο επόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο και τον Ηρακλή, αλλά και στον τελικό κυπέλλου αναφέρθηκε ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Χατζάρας.

    «Αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου. Δεν θέλω ο υπερβολικός ενθουσιασμός να μας οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια», ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Χατζάρας και συνέχισε: «Ο Αρης μπορεί να περιμένει τον τελικό. Μέχρι τότε έχουμε δύο δύσκολα παιχνίδια, αυτά με τον Πανιώνιο και τον Ηρακλή, όπου πρέπει να κερδίσουμε. Η ομάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Μπορεί να τα πήγαμε θαυμάσια στο κύπελλο δεν είχαμε όμως την ανάλογη πορεία στο πρωτάθλημα».

    «Ολοι προσπαθούμε να προσγειώσουμε τους πάντες και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτά τα παιχνίδια είναι σημαντικά για να πετύχουμε το στόχο που βάλαμε στην αρχή του πρωταθλήματος. Χρειάζεται να είμαστε προσγειωμένοι, με λογική και όλα θα πάνε κατ' ευχή. Πρέπει να περιμένουμε τις τελευταίες αγωνιστικές, ιδίως τις δύο επόμενες. Οσο για τον Πανιώνιο γνωρίζω ότι θέλει τη νίκη. Στα παιχνίδια πάντα κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε».

    [23] ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΡΟΥΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2005 (17:44 UTC+2)

    Ο αθλητίατρος, Νίκος Τζουρούδης, μίλησε σήμερα για το θέμα του ντόπινγκ. «Το 1999 η ενδοφλέβια ένεση ήταν ρουτίνα. Οι βιταμίνες και τα βοηθήματα χορηγούνταν με ενδοφλέβια ένεση. Είναι απόλυτα επιτρεπτή η ενδοφλέβια ένεση. Την εποχή εκείνη ήμουν στο ιατρικό τιμ στην Μπρέσια και γνωρίζω τι γίνονταν στην Ιταλία. Η χορήγηση σίδηρου, είναι επιτακτική, για τους αθλητές. Με την ενδοφλέβια ένεση, απορροφάται πιο εύκολα. Η επένδυση των ομάδων σε ιατρικά τιμ είναι σημαντικό. Μια ομάδα δίνει κάθε χρόνο εξήντα

    αγώνες", τόνισε ο κ. Τζουρούδης και συνέχισε: "Ο ποδοσφαιριστές δίνουν εξήντα αγώνες κάθε χρόνο και πρέπει να έχουν συνέχεια καλή απόδοση. Δεν υπάρχει ανοχή σε όσους ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστική πτώση. Το πρόβλημα για τους αθλητές όταν δίνουν πολλούς αγώνες δεν είναι η κούραση. Με τους συνεχείς αγώνες, από Κυριακή σε Τετάρτη, και από Τετάρτη σε Κυριακή, δεν γίνεται η σωστή αποθεραπεία και η σωστή προπόνηση. Οι ομάδες στην Ευρώπη ποντάρουν στα ιατρικά τιμ, ώστε να έχουν σε ετοιμότητα τους αθλητές τους. Κάνουν επένδυση στα ιατρικά τιμ».

    Ο κ. Τζουρούδης αναφέρθηκε και στην διάφορα ανάμεσα στο ντόπινγκ και την επιστημονική υποστήριξη. "Υπάρχουν συγκεκριμένες ουσίες στο ντόπινγκ, οι οποίες γράφονται σε βιβλίο της ΔΟΕ οι όποιες είναι απαγορευμένες. Είναι απαγορευμένες και επειδή δημιουργούν βλάβες στην υγεία των ποδοσφαιριστών , αλλά και επειδή αυξάνουν την αγωνιστική δυνατότητα του αθλητή σε σχέση με τις αντίστοιχες δυνατότητες των αντιπάλων. Στην Ιταλία τα ιατρικά παρασκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν ουσίες ντόπινγκ αναγράφουν πάνω στο κουτί την λέξη ντόπινγκ. Έτσι δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήξερε».

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 28ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2005 (17:37 UTC+2)

    Ο Χ. Βασιλείου του συνδέσμου Θεσσαλίας θα διευθύνει το παιχνίδι του Πανσερραϊκού με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της Β' εθνικής. Ο κ. Κασναφέρης του συνδέσμου Αθηνών θα σφυρίξει στο παιχνίδι της Λάρισας με την Παναχαϊκή, ενώ την αναμέτρηση της Καλαμάτας με τον Λεβαδειακό θα διαιτητεύσει ο κ. Κούλιας.

    Οι διαιτητές είναι:

    Κασσάνδρα- Ηλυσιακός: Γκούντας Ι. (ΣΔΠ Κοζάνης)

    Καλαμάτα- Λεβαδειακός: Κούλιας Ν. (ΣΔΠ Θεσπρωτίας)

    Νίκη Βόλου- Ατρόμητος Αθηνών: Σπάθας Η. (ΣΔΠ Πειραιά)

    Λάρισα- Παναχαϊκή 2005: Κασναφέρης Γ. (ΣΔΠ Αθηνών)

    Πανσερραϊκός- Απόλλων Σμύρνης: Βασιλείου Χ. (ΣΔΠ Θεσσαλίας)

    Ακράτητος- Καστοριά: Ευθυμιάδης Ι. (ΣΔΠ Δράμας)

    Προοδευτική- Πανηλειακός: Δέτσης Δ. (ΣΔΠ Αθηνών).

    [25] ΧΑΡΑΖΙ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Τεχεράνη, 5 Μαϊου 2005 (20:54 UTC+2)

    Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την επιθυμία του να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στον κύκλο των καυσίμων, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με την ευρωπαϊκή πλευρά, αρκεί αυτό να μας οδηγήσει σε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα σε ένα αρκετά εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Καραζί μετά τη συνομιλία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    [26] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 20 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

    Καμπούλ, 5 Μαϊου 2005 (20:16 UTC+2)

    Τουλάχιστον είκοσι πιθανολογούμενοι αφγανοί αντάρτες σκοτώθηκαν και ένας αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε τη Τετάρτη σε σύγκρουση που έγινε μετά από ενέδρα η οποία είχε στηθεί κοντά στην πόλη της Κανταχάρ, πρώην ορμητήριο του καθεστώτος των ταλιμπάν, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αμερικανικός στρατός.

    Εννέα αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν στην ενέδρα αυτή που στήθηκε από τους φερόμενους ως αντάρτες σε μονάδα του αφγανικού στρατού στο Σαμανγκάν, στην περιοχή της Σαουάλι Κοτ, που βρίσκεται βόρεια της Κανταχάρ, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    [27] ΕΣΘΟΝΙΑ: Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Ταλίν, 5 Μαϊου 2005 (18:36 UTC+2)

    Η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος θα γίνει από το κοινοβούλιο της Εσθονίας, βάσει απόφασης της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Άντρους Άνσιπ.

    "Η κυβέρνηση απέστειλε τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο Άνσιπ και πρόσθεσε ότι "η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ δεν μπορεί να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στην Εσθονία", επικαλούμενος τη νομοθεσία της χώρας, σύμφωνα με την οποία το κοινοβούλιο είναι αρμόδιο για την επικύρωση των συνθηκών με άλλες χώρες.

    Το κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει το Σύνταγμα ως το καλοκαίρι.

    [28] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

    Μαδρίτη, 5 Μαϊου 2005 (18:23 UTC+2)

    Συνελήφθησαν κοντά στην Ταρίφα στα Στενά του Γιβραλτάρ 99 λαθρομετανάστες, που επέβαιναν σε δύο πλοία προσπαθώντας να προσεγγίσουν την ισπανική ακτή, ανακοίνωσε η ισπανική ακτοφυλακή.

    Τα δύο πλοία που μετέφεραν τους λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν από το σύστημα εξωτερικής παρατήρησης (Sive), ραντάρ που έχουν εγκατασταθεί σε μήκος 100 χιλιομέτρων στη νότια Ισπανία και ρυμουλκήθηκαν στην προβλήτα. Οι λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν σε κέντρο που βρίσκεται στο νησί Παλόμας και θα απελαθούν.

    [29] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Ραμάντι, 5 Μαϊου 2005 (17:55 UTC+2)

    Ο Ιορδανός ισλαμιστής Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ήταν ασθενής και είχε νοσηλευθεί δύο ημέρες στο νοσοκομείο του Ραμάντι (δυτικό Ιράκ), γράφει η Ουάσινγκτον Ποστ, επικαλούμενη αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η οργάνωση του Ζαρκάουι είχε εκδώσει την περασμένη εβδομάδα δύο ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης της βρισκόταν στο νοσοκομείο του Ραμάντι.

    Ο αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη συνταγματάρχης Στίβεν Μπόιλαν επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αρχές πληροφορήθηκαν ότι είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο του Ραμάντι τρομοκράτες και πραγματοποίησαν επίθεση κατά του νοσοκομείου, δεν επιβεβαίωσε όμως εάν ο στόχος ήταν ο Ζαρκάουι.

    [30] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (14:10 UTC+2)

    Πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας για το περιβάλλον με κεντρικό σύνθημα «Με τη δύναμη του ταλέντου σου, ας φωνάξουμε όλοι μαζί: Όχι στην Καταστροφή του Περιβάλλοντος» προκηρύσσει η ελληνική επιτροπή της Unicef και το ΙΕΚ Ακμή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

    Στο διαγωνισμό καλούνται να λάβουν μέρος μαθητές γυμνασίου ή λυκείου από όλη την Ελλάδα. Τα καλύτερα έργα θα βραβευτούν με πλούσια δώρα, ενώ το πρώτο βραβευμένο έργο θα κυκλοφορήσει ως αφίσα της UNICEF για το περιβάλλον για την περίοδο 2005-2006.

    Με το διαγωνισμό αυτό οι νέοι στη χώρα μας θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους θετικές ή και αρνητικές απόψεις για το περιβάλλον. Ο μεγάλος διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση των καλύτερων έργων και φωτογραφιών που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, (Ακαδημίας 50, Αθήνα).

    Οι καλύτερες αφίσες και φωτογραφίες θα βραβευθούν με υπολογιστή, printer, scanner και υποτροφίες στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Οι συμμετοχές πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2005, στο τμήμα ART & DESIGN του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, Κοδριγκτώνος 16, 11257 Αθήνα (τηλ.: 210- 8224074) με την ένδειξη «για το διαγωνισμό της UNICEF».

    Η UNICEF επισημαίνει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για τη μείωση της παιδικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα από όσο οι ενήλικες στους κινδύνους που εγκυμονεί ένα υποβαθμισμένο και ανθυγιεινό περιβάλλον. Πριν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν στην περιοχή που χτύπησε το καταστρεπτικό τσουνάμι, πολλά από τα παιδιά-θύματα δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή και πριν την καταστροφή.

    Σε όλη την Νότια Ασία, μόνο το 35% των ανθρώπων έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα και 84% σε ασφαλές πόσιμο νερό. Παιδιά που στερούνται τέτοια στοιχειώδη αγαθά είναι πιθανότερο να είναι ασθενικά και υποσιτισμένα από επανειλημμένες κρίσεις διάρροιας και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό. Επίσης, πολλά παιδιά στην περιοχή αυτή και ιδιαίτερα κορίτσια, αποστερούνται από την εκπαίδευση επειδή απασχολούνται με τη μεταφορά του νερού ή εμποδίζονται από την έλλειψη αξιοπρεπών εγκαταστάσεων υγιεινής στα σχολεία.

    Σε όλο τον κόσμο περίπου 500.000.000 παιδιά (31%) δεν έχουν κανενός είδους εγκαταστάσεις υγιεινής (τουαλέτα). Πάνω από το 20% των παιδιών (σχεδόν 376.000.000) πρέπει να περπατούν πάνω από 15 λεπτά για να έχουν πρόσβαση σε νερό ή χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές νερού.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (13:34 UTC+2)

    Η έκθεση «Ελληνικοί Μύθοι και Αρχαίο Δράμα στη Σκάλα του Μιλάνου» θα εγκαινιαστεί στις 12 Μαϊου στο Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου, όπου θα φιλοξενηθεί έως τις 28 Αυγούστου.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ορίζοντες-Δράσεις και θα εγκαινιαστεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

    Η έκθεση παρουσιάζει τη δύναμη και τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ενώ επιχειρεί να δείξει τη σχέση του αρχαίου δράματος με την όπερα, καθώς πολλές από αυτές έχουν ως βάση τους ελληνικούς μύθους και την αρχαία τραγωδία (50 όπερες έχουν βασιστεί στη Μήδεια, 70 στην Ιφιγένεια, 20 στην Αλκηστη, 30 στην Αντιγόνη, 20 στον Οιδίποδα Τύρανο κ.α.).

    Στα εκθέματα περιλαμβάνονται κοστούμια που φόρεσαν μεγάλες προσωπικότητες της όπερας και της αρχαίας τραγωδίας, όπως η Μαρία Κάλλας, η Κατίνα Παξινού, η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, ο Αλέξης Μινωτής κ.ά., ενώ θα παρουσιαστούν μακέτες της Ακρόπολης, της Επιδαύρου, του Θεάτρου του Διόνυσου, του Ηρώδειου, μάσκες, αντίγραφα αγγείων και ένας χάρτης με όλα τα θέατρα που υπήρχαν στον αρχαίο κόσμο.

    [32] ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2005 (13:11 UTC+2)

    Στη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικρούοντας το σχέδιο ψηφιοποίησης βιβλίων της αμερικανικής εταιρείας Google.

    Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (27-04-05), οι Εθνικές Βιβλιοθήκες 20 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (οι υπόλοιπες είναι οι: Γαλλία, η οποία πρωτοστατεί της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, και η Σλοβενία) προχώρησαν στην πρωτοβουλία.

    Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία, έχουν δώσει την προφορική τους συγκατάθεση καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο υποστηρίζει ρητά την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

    Η σύμφωνη γνώμη των πιο πάνω χωρών και των υπευθύνων της Εθνικής τους Βιβλιοθήκης, έχει στόχο "την στήριξη κοινής πρωτοβουλίας των ιθυνόντων της Ευρώπης με σκοπό την πλατιά και οργανωμένη καταμέτρηση των έργων-εγχειριδίων που αποτελούν την κληρονομιά της δικής μας ηπείρου" αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης.

    Ο διευθυντής της Γαλλικής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Jean-Noel Jeanneney, κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός προγράμματος αναζήτησης που σε τεχνικό επίπεδο θα υπηρετεί τους ίδιους σκοπούς με αυτούς της αμερικανικής εταιρείας.

    Ανάλογη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στα πλαίσια της ημερίδας "Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Συναντήσεις" υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Jacques Chirac, ο οποίος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα με σκοπό να βρει υποστηρικτές ανάμεσα στους υπουργούς Πολιτισμού της Ε.Ε. που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το αμερικανικό πρότυπο αλλά και να ξεπεράσει τον αριθμό τόσο των τίτλων (15 εκ. τίτλοι στις ΗΠΑ), όσο και των σελίδων (4,5 δις της αμερικανικής εταιρείας Google).

    Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Google, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, θα συμπεριλάβει τόμους από τις βιβλιοθήκες του Στάνφορντ, του Μίσιγκαν, του Χάρβαρντ και της Νέας Υόρκης.

    [33] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2005 (12:29 UTC+2)

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά Δ' ΣΤ' τάξεων του δημοτικού, με τίτλο «Φτιάχνω ένα παιδικό περιοδικό» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαϊου, στις 10.00 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, σε συνεργασία με το περιοδικό «Μαθητής».

    Τα παιδιά γνωρίζουν πώς δημιουργείται ένα περιοδικό, μέσα από δράση, συμμετοχική και βιωματική διαδικασία, ώστε να φτάσουν σ' ένα τελικό και «χειροπιαστό» αποτέλεσμα.

    Συντελεστές του προγράμματος είναι η Μαρία Κυριαφίνη, επιμελήτρια εκδόσεων, δ/ντρια του περιοδικού «Μαθητής», η Παυλίνα Αθανασιάδου, γραφίστρια, και ο Γιάννης Γροϊδης - ζωγράφος.

    Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Τρίτη 17 Μαϊου, την Τετάρτη 11 και 18 Μαϊου, αλλά και την Πέμπτη 12 και 19 Μαϊου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [34] "ΒΕΓΓΕΡΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2005 (11:52 UTC+2)

    Την "Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη θα παρουσιάσει το εφηβικό τμήμα του θεάτρου "Σοφούλη", το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαϊου, στις 18.00, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Κεχρή και της Παυλίνας Χαρέλα.

    Η "Βεγγέρα" είναι βραδινή επίσκεψη ή συγκέντρωση σε σπίτι για διασκέδαση, κάτι σαν το σημερινό προξενιό. Ο Νίκος ψάχνει για την γυναίκα των ονείρων του, δεν ξέρει όμως τι τον περιμένει, όταν θα επισκεφτεί μαζί με τους αριστοκράτες θείους του, κύριο και κυρία Στενού, την οικογένεια του κυρίου Νερουλού. Μία τελείως αδέξια υπηρέτρια, την Δημήτρω, την Κατίνα και την Μαρίκα, οι κόρες του Νερουλού, που δεν ήταν ακριβώς αυτό που φανταζόταν ο Νίκος.

    Τα σκηνικά είναι του Θάνου Καρώνη, τα κοστούμια της Καλλιόπης Χαρέλα, οι χορογραφίες της Σοφίας Νάκου και η μουσική της Ελένης Καραμάνη. Παίζουν: Σταύρος Βελισσάρης, Νικολέτα Κανταρτζή, Στέλλα Κανταρτζή, Μυρτώ Λιλλαχίδου, Δημήτρης Κουρτίδης, Μάρκος Μουρέλος, Σοφία Νάκου, Χριστίνα Τοτικίδου, Γεωργία Τσιρόγκα και Σπύρος Χαρέλας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 5 May 2005 - 18:14:01 UTC