Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [02] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
  • [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
  • [04] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
  • [05] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
  • [06] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΧ ΜΕ ΤΡΕΝΟ
  • [07] ΙΣΧΥΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
  • [08] ΝΕΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [09] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ
  • [10] ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ
  • [11] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ:Η ΠΓΔΜ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [13] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ
  • [14] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΣΙ2 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΠΡΙΟ ΥΠΕΞ
  • [15] ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [16] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [17] ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΪΓΚΟΝ
  • [18] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
  • [19] ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

  • [01] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 30 Απριλίου 2005 (15:59 UTC+2)

    Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων το απόγευμα του Σαββάτου στο Κάϊρο, με στ΄λοχο κυρίως τουρίστες που επισκέπτονταν την Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

    Η πρώτη έκρηξη, σημειώθηκε πολύ κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο του κάίρου, όπου βρίσκονται τα ευρήματα από τον τάφο του Τουταγχαμών και άλλων Φαραώ.

    Πηγή των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε ότι ένας Αιγύπτιος σκοτώθηκε και οχτώ τουρίστες τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βόμβας κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καίρου.

    Αρχικά αναφέρθηκε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και ότι ο νεκρός ήταν ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση. Ωστόσο, αργότερα οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι άγνωστος έρριξε πιθανότατα έναν εκρηκτικό μηχανισμό από γέφυρα που βρίσκεται κοντά στο μουσείο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τραυματίες είναι δυο Ισραηλινοί, ένας Ρώσος, μια Ιταλίδα και τέσσερις Αιγύπτιοι.

    Μια νέα βομβιστική επίθεση, η δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες, σημειώθηκε δύο ώρες αργότερα στο Κάιρο και σύμφωνα με την αστυνομία σκοτώθηκαν δυο άνθρωποι.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι η βομβιστική επίθεση είχε στόχο λεωφορείο με τουρίστες και ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί.

    [02] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2005 (10:09 UTC+2)

    Αυξημένη είναι η κίνηση σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, στις εθνικές οδούς, καθώς οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα.

    Προβλήματα στην κίνηση εντοπίζονται στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι την Κακιά Σκάλα.

    Η πληρότητα στα πλοία φτάνει το 100%, ενώ η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια είναι αυξημένη κατά 7%.

    [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 30 Απριλίου 2005 (16:03 UTC+2)

    Έκρυθμη ατμόσφαιρα στα Ιεροσόλυμα με νέα επεισόδια να αμαυρώνουν την τελετή αφής του Αγίου Φωτός υπό τον Πατριάρχη Ειρηναίο. Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας της ισραηλινής αστυνομίας, χιλιάδες πιστοί αποκλεισμένοι από το Ναό της Αναστάσεως.

    Κατά την προσπάθεια του Πατριάρχη να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο, οι άνδρες ασφαλείας του δέχθηκαν επίθεση από Αρμένιους προσκυνητές, τα επεισόδια ωστόσο δεν κράτησαν πολύ. Τα επεισόδια δημιουργήθηκαν όταν Αρμένιοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν στο κουβούκλιο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών οι Αρμένιοι επιθυμούσαν να εισέλθουν στο κουβούκλιο περισσότεροι ιερείς από όσους είχε αρχικά συμφωνηθεί.

    Η τελετή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι και η διαδικασία ήταν ίδια με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο Έλληνας Πατριάρχης εισήλθε στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, ενώ ο Αρμένιος στεκόταν προθάλαμο. Ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης παρέστη ο υφυπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Νεράτζης.

    [04] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 30 Απριλίου 2005 (15:12 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στο ναό της Αναστάσεως όπου 3.000 άτομα βρίσκονταν εντός του ναού και παρακολούθησαν την τελετή. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Κατά την έναρξη της περιφοράς των αρχιερέων γύρω απο το κουβούκλιο απο το οποίο εξέρχεται η Αγία Φλόγα, πιστοί από την Ελλάδα επευφήμησαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο Α'.

    Κατά την προσπάθεια του Πατριάρχη να εισέλθει στο κουβούκλιο, οι άντρες ασφαλείας του δέχθηκαν επίθεση από Αρμένιους προσκυνητές, τα επεισόδια ωστόσο διήρκησαν ελάχιστα.

    Ο Πατριάρχης εξήλθε από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου και οι άνδρες της ασφαλείας του τον περιέφεραν εντός του ναού για να μοιράσει το Άγιο Φως.

    [05] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2005 (14:42 UTC+2)

    Πλαστά δικαιολογητικά για τον διορισμό υποψηφίων στο ΚΕΠΥΟ αποκάλυψε έρευνα του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα σύμφωνα με δημοσίευμα της Απογευματινής.

    Το ζήτημα αφορά προσλήψεις που έγιναν μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2001, στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 4.500 αιτήσεις και από τους 105 που προσλήφθηκαν για θέσεις χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ελέγχεται η εγκυρότητα των δικαιολογητικών 22 επιτυχόντων.

    [06] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΧ ΜΕ ΤΡΕΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2005 (13:38 UTC+2)

    Ένα άτομο σκοτώθηκε το Σάββατο και ένα ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με ΙΧ αυτοκίνητο στη Σιδηροδρομική γραμμή θεσ/νίκης -Σερρών, με Π.Ε.Ο. θεσ/νικης Βέροιας. Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα. Σίνδου.

    [07] ΙΣΧΥΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 30 Απριλίου 2005 (12:51 UTC+2)

    Κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνεχίζεται η προσέλευση των πιστών στο Ναό της Αναστάσεως, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία έχει αποκλείσει στο σύνολό της όλες τις εισόδους και τα στενά που οδηγούν στον Πανάγιο Τάφο και μέχρι στιγμής επετράπη μόνο σε 1000 άτομα να εισέλθουν στον Πανάγιο Τάφο. Σε 2000-3000 πιστούς απο Ρωσία, Ελλάδα και Κύπρου απαγορεύθηκε η προσέλευσή τους στο Ναό, για λόγους ασφαλείας.

    Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός θα ξεκινήσει μετά τη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Θα παρίσταται επικεφαλής αντιπροσωπείας ο Ελληνας υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Νεράτζης.

    Με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών θα μεταφερθεί στην Αθήνα το Αγιο Φως. Η αφή θα γίνει στα Ιεροσόλυμα και στην Ελλάδα θα βρίσκεται το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Το αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στην Αθήνα στις 18.35. Στη συνέχεια με άλλες πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αεροσκάφη τύπου C-130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας το Αγιο Φως θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

    [08] ΝΕΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2005 (10:00 UTC+2)

    Υστερα από την πρόσφατη αστάθεια, τα ξένα χρηματιστήρια ψάχνουν νέα ισορροπία εν μέσω όμως πολλών αστάθμητων παραγόντων. Ενας από αυτούς είναι η τιμή του πετρελαίου, που στα τέλη Μαρτίου βρέθηκε κάτω από τα 52 δολ. Το βαρέλι, στη συνέχεια προσέγγισε τα 56 δολ. και τώρα είναι κάτω από τα 53 δολ.

    Κακές για τις αγορές ειδήσεις έρχονται και από την πραγματική οικονομία. Ενα αρνητικό νέο για τη Wall Street την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Μάρτιο έπεσαν 2,8%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2002. Μάλιστα, όσον αφορά τα κεφαλαιουχικά αγαθά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια στοιχεία που δεν είναι βασικά, όπως αυτά που αφορούν τα αεροπλάνα, η πτώση είναι 4,7%.

    Με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου να έχει «χτυπήσει» την κατανάλωση, οι οικονομολόγοι ελπίζουν σε άνοδο των επενδύσεων, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία δεν είναι θετικά. Ορισμένοι λένε πως μπορεί να υπήρξε κάποια αρνητική επιρροή λόγω Πάσχα.

    Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι επίσης καθοδικοί. Ο FTSE Eurofirst 300 είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία είναι πολύ αδύνατη. Ενας λόγος για την πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών είναι η πτώση του τεχνολογικού τομέα.

    Τα κέρδη της Siemens ήταν λιγότερα των αναμενόμενων στο δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας της μονάδας της κινητής τηλεφωνίας και η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις της για ένα χρόνο μετά, λέγοντας ότι μπορεί να πουλήσει μέρος της κινητής της τηλεφωνίας. Η νορβητική Telenor έχασε μέσα σε μια συνεδρίαση 9,4%, λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο, από το 2000.

    [09] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2005 (09:58 UTC+2)

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθείται η διαδικασία διάθεσης μειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ σε ποσοστό έως και 17% σε ξένους αλλά και έλληνες διαχειριστές.

    Το υπουργείο Οικονομίας επείγεται να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές Ιουλίου, καθώς οι επιτελείς του θέλουν να αποφύγουν τις στρεβλώσεις που δημιουργεί ο κίνδυνος άρσης του μονοπωλίου που σήμερα διατηρεί ο οργανισμός στα στοιχήματα.

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν το πρωί της Τετάρτης σε σύσκεψη εκπροσώπων των αναδόχων των ξένων τραπεζών, νομικών συμβούλων και της ηγεσίας του οργανισμού, δηλαδή των Βασίλειου Νειάδα και Σωτήρη Κωστάκου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»,, το σχήμα των αναδόχων θα αποτελείται από τις Citigroup , Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank και Morgan Stanley από την πλευρά των ξένων επενδυτικών οίκων. Το «ελληνικό μέτωπο» φαίνεται πως θα απαρτίζουν οι Εθνική, Eurobank, Alpha και Εμπορική Τράπεζα, που θα αναλάβουν τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους που αντιστοιχεί στους έλληνες θεσμικούς.

    Πρέπει να σημειωθεί πως το τελευταίο δεκαήμερο έγιναν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις που αφορούν το παρασκήνιο της διαδικασίας μετοχοποίησης. Αρχικά στο παρασκήνιο του διήμερου Greek Day, που διοργάνωσε στο Λονδίνο η CSFB, η διοίκηση του οργανισμού δεσμεύτηκε έναντι των ξένων αναλυτών πως θα τους δοθεί άμεσα συγκεκριμένο οργανόγραμμα.

    Το οργανόγραμμα

    Αυτό θα περιλαμβάνει προτάσεις για την «είσοδο ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα», την «εισαγωγή νέων παιχνιδιών» αλλά και «χρονοδιάγραμμα επέκτασης των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ σε ξένες αγορές».

    Η συνέχεια δόθηκε μέσω της αναβάθμισης της σύστασης και της τιμής-στόχου από την Citigroup (που όπως όλα δείχνουν θα είναι στο σχήμα των αναδόχων). Ο ξένος οίκος υποστήριξε πως «το έναυσμα για την αύξηση του στόχου στα 25,20 από τα 19,20 ευρώ αποτέλεσε η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, που χαίρει της εκτίμησης των ξένων». Στην ανάλυση της Citigroup αναφέρεται πως τα μεγέθη πρώτου τριμήνου αναμένεται να είναι ισχυρά, καθώς προβλέπεται αύξηση 36% στα έσοδα, ενώ επισημαίνει πως το «Πάμε Στοίχημα» θα συνεχίσει να αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του οργανισμού.

    Ο «πονοκέφαλος» των αρμοδίων συνίσταται στο στενό χρονικό περιθώριο που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα επαναφέρει τα «φρουτάκια», ειδικά στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να το πράξει ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργεί η δράση των επιχειρήσεων που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες με τον ΟΠΑΠ μέσω στοιχήματος.

    Ενας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τους αρμόδιους είναι η επιδείνωση του κλίματος στην αγορά, καθώς τον τελευταίο μήνα η μετοχή έχει υποχωρήσει από την υψηλή τιμή των 24,90 ευρώ στα 20,32 ευρώ (με βάση την τιμή κλεισίματος της 27ης Απριλίου), χάνοντας σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αντί για θεωρητικά έσοδα 1,350 δισ. ευρώ στο ενδεχόμενο διάθεσης ποσοστού 17%- με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 6,482 δισ. ευρώ το Δημόσιο μπορεί να ευελπιστεί σε είσπραξη 1,102 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

    [10] ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ

    Αγκυρα, 30 Απριλίου 2005 (15:37 UTC+2)

    Πέντε αστυνομικοί τραυματίσθηκαν όταν εξερράγη βόμβα την οποία ετοιμάζονταν να εξουδετερώσουν πυροτεχνουργοί στο Κουσάντασι, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής της δυτικής Τουρκίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ενας από τους αστυνομικούς έχασε το ένα του χέρι και τραυματίσθηκε στην κοιλιά και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

    [11] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τίρανα, 30 Απριλίου 2005 (14:23 UTC+2)

    Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ενέκρινε την λίστα των 100 υποψηφίων βουλευτών με τους οποίους θα κατεβεί στις 100 εκλογικές περιφέρειες στις εκλογές της 3ης Ιουλίου.

    Σύμφωνα με την γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων Βαλεντίνα Λέσκαι, το 50% των υποψηφίων βουλευτών είναι νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του Κόμματος, μετέδωσε το ΑΤΑ.

    Η λίστα θα πάρει την τελική έγκριση απο το Συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο, θα είναι υποψήφιος σε μία απο τις εκλογικές περιφέρειες των Αγ. Σαράντα.

    [12] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ:Η ΠΓΔΜ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2005

    Σκόπια, 30 Απριλίου 2005 (14:23 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2005.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Utrinski vesnik» του Σαββάτου τόνισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα εξαρτηθεί από την επιτυχή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2006, την επίλυση της υπόθεσης «Rastanski lozja» και την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η διαφορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα δεν θα καθυστερήσει την πορεία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

    [13] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ

    Αγκυρα, 30 Απριλίου 2005 (13:44 UTC+2)

    Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και δυο τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στο Κουσάντασι της δυτικής Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η αστυνομία προσπαθούσε να αποκλείσει την περιοχή ύστερα από πληροφορία για ένα ύποπτο πακέτο μπροστά από το άγαλμα όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

    [14] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΣΙ2 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΠΡΙΟ ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2005 (13:13 UTC+2)

    Η ένταξη της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 αποτελεί μεγάλη επιτυχία, ταυτόχρονα όμως σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση και τόνωση της ανάπτυξης, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάκης Κεραυνός και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2005 (10:22 UTC+2)

    Ο Ατρόμητος Αθηνών δικαιώθηκε στην επιτροπή εφέσεων και έτσι θα συμμετάσχει ξανά κανονικά στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Μάλιστα, το αρμόδιο όργανο διέταξε και τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του αγώνα Ατρομήτου - Λάρισας, ο οποίος είχε κατοχυρωθεί στους φιλοξενούμενους με 2-0 άνευ αγώνος. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα του Περιστερίου είχε αποβληθεί από το πρωτάθλημα λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, αλλά οι άνθρωποι της ομάδας, παρά το γεγονός ότι ο υποβιβασμός είναι σίγουρος, άσκησαν έφεση, θέλοντας να τελειώσουν το πρωτάθλημα με την αξιοπρέπεια που αρμόζει στη «βαριά» φανέλα του συλλόγου

    [16] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 30 Απριλίου 2005 (15:48 UTC+2)

    Καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καίρου, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ξένοι τουρίστες, ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο ακριβής αριθμός των τραυματιών δεν έχει γίνει γνωστός.

    [17] ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΪΓΚΟΝ

    Ανόι, 30 Απριλίου 2005 (15:41 UTC+2)

    Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται στις 30 Απριλίου από την πτώση της Σαϊγκόν και την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών από τη Σαϊγκόν, την Πόλη Χο Τσι Μινχ, όπως αποκαλείται σήμερα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Μιλώντας στο Ανόι σε βετεράνους του πολέμου και ξένους διπλωμάτες μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο πρεσβευτής της Ουάσιγκτον- πριν την έναρξη των τελετών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Παν Βαν Χαϊ, υπογράμμισε ότι η νίκη στις 30 Απριλίου 1975 έχει «γραφεί για πάντα στην εθνική μας ιστορία».

    Πρόσθεσε όμως συγχρόνως ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και ότι πρέπει να κινηθεί προς το μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν.

    Ο κ. Χαϊ είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει και προωθεί την ειρηνική συνεργασία και την ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες που υπήρξαν εμπόλεμα μέρη

    Η «Ημέρα της Απελευθέρωσης», όπως έχει καθιερωθεί η 30η Απριλίου στο Βιετνάμ υπενθυμίζει τη νίκη των Βορειοβιετναμέζων κομμουνιστών επί του νοτιοβιετναμικού καθεστώτος που είχε τη στρατιωτική στήριξη των αμερικανικών δυνάμεων.

    [18] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

    Καϊρο, 30 Απριλίου 2005 (15:33 UTC+2)

    Εκρηξη σημειώθηκε στο μουσείο του Καΐρου το Μ.Σάββατο το μεσημέρι σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές. Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    [19] ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

    Βαγδάτη, 30 Απριλίου 2005 (15:12 UTC+2)

    Το Ιράκ περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τους γείτονές του, δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, ο οποίος συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών με το Ιράκ χωρών.

    "Οι γείτονές μας μπορούν να βοηθήσουν, μπορούν να είναι πιο εποικοδομητικοί, πιο θετικοί στην επέκταση της βοήθειάς τους σε πολλούς τομείς", δήλωσε ο Ζεμπάρι στο περιθώριο της συνόδου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Σύμφωνα με σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, οι αντιπρόσωποι του Ιράκ, των έξι γειτονικών χωρών (Τουρκία, Ιράν, Συρία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ) και της Αιγύπτου εκφράζουν την υποστήριξή τους στη συνέχεια της πολιτικής διαδικασίας στο Ιράκ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 30 April 2005 - 18:13:37 UTC