Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ
  • [02] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΓΚΙΟΥΛ
  • [03] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
  • [04] ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [05] Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΓΙΑ "CASUS BELLI" ΚΑΙ ΙΜΙΑ
  • [06] ΥΕΘΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ - ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ
  • [07] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΩΝ ΣΤΟ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ
  • [09] ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΟΣΑΚΗ
  • [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ
  • [11] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
  • [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • [13] ΥΠΑΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
  • [14] THN ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η HELEXPO
  • [15] Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕΦΕΡ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ
  • [17] ΥΠΕΡ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΟΙ ΑΣΑΝΤ - ΣΕΖΕΡ
  • [18] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΓΚΙΟΥΛ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
  • [20] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [21] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
  • [23] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Ε' ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
  • [24] Ο ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
  • [25] ΗΠΑ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΜΠΟΥΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΑΛΓΕΡΙΝΟ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ
  • [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ - ΜΟΥΣΑΡΑΦ
  • [29] ΟΗΕ: ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [30] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
  • [31] 1000 ΒΙΒΛΙΑ ΑΓΟΡΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] "ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ
  • [33] "MΑΡΤΥΡΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ"- ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [34] "ΗΡΘΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΒΑΓΙΑ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (14:08 UTC+2)

    Επιστολές προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της Ε.Ε., τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας και τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το όνομα της FYROM.

    Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει:

    «Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο μέρη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, κ. Mathew Nimetz, έχει υποβάλει μία πρόταση, με τη μορφή ενός συνολικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την τελική διευθέτηση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος.

    Συγκεκριμένα, το όνομα που προτείνεται από τον Ειδικό Εκπρόσωπο είναι ΄΄Republika Makedonija-Skopje΄΄, αμετάφραστο. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης και τα Κράτη, να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση. Το συνταγματικό όνομα ΄΄Republika Makedonija΄΄ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001.

    Αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε σαν βάση για μια λύση. Για δεκαπέντε χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα. Γι αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σ' αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις Ευρω-Ατλαντικές δομές.

    Αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής».

    [02] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΓΚΙΟΥΛ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (13:03 UTC+2)

    Στην παρουσία της τουρκικής ακταιωρού στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων αναφέρθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πλοίαρχος, Στέφανος Γκίκας.

    Ο κ.Γκίκας στάθηκε ακόμη στη χθεσινή συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Πέτρου Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιουλ, για απευθείας τηλεφωνική γραμμή Λάρισας Εσκί Σεχίρ. Όπως έκανε γνωστό, η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και τα αεροσκάφη που θα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο θα αναχαιτίζονται.

    «Αποχώρησε από την περιοχή των Ιμίων η τουρκική ακταιωρός. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ.Μολυβιάτη με τον Τούρκο ομόλογο του συμφωνήθηκαν ορισμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μεταξύ αυτών συμφωνήθηκε η καθιέρωση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα και του πρόσθετου Τουρκικού Αεροπορικού Κέντρου στο Εσκί Σεχίρ.

    Η απευθείας τηλεφωνική γραμμή σκοπό έχει την αποφυγή περαιτέρω κλιμακώσεως μιας καταστάσεως, η οποία δυνατό να εξελιχτεί σε επικίνδυνη. Η θέση της χώρας μας επί του θέματος είναι ξεκάθαρη. Όλα τα εισερχόμενα ίχνη στο FIR Αθηνών, για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σχέδια πτήσεως σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εναερίου κυκλοφορίας θα αναγνωρίζονται και εφόσον παραβιάζουν εθνικό εναέριο χώρο θα αναχαιτίζονται από αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    [03] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (09:22 UTC+2)

    Άνοιξαν το πρωί της Τετάρτης οι κάλπες σε όλες τις σχολές των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αντιπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των σχολών. Οι φοιτητές που θα σπεύσουν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο σπουδών.

    Οι κάλπες θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου, όμως εάν σε κάποιες σχολές υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν ψηφίσει θα δοθεί παράταση. Ωστόσο για μία ακόμη φορά αναμένεται να κυριαρχήσει η αποχή, παρότι οι παρατάξεις των φοιτητών και σπουδαστών ευελπιστούν να «νικήσουν» την αδιαφορία των φοιτητών.

    Πανελλαδικά αναμένεται να ψηφίσουν 150.000 φοιτητές, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 20.000 21.000 φοιτητές θα προσέλθουν στις κάλπες στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Όσο για τα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών και φέτος αναμένεται να μην αλλάξει η παράδοση που θέλει την κάθε παράταξη να εκδίδει διαφορετικά αποτελέσματα.

    Χθες, φοιτητές της ΠΑΣΠ έκαναν κατάληψη στη γραμματεία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών γιατί όπως κατήγγειλαν βρήκαν στα γραφεία της ΔΑΠ πλαστές φοιτητικές ταυτότητες και ζήτησαν κατά ψηφοφορία οι φοιτητές να προσκομίζουν και την αστυνομική τους ταυτότητα.

    [04] ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα άσκησε σήμερα, Τετάρτη, η εισαγγελέας, Ελένη Σωτηροπούλου, σε βάρος του Μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα.

    Υπενθυμίζεται πως ο κ.Παντελεήμων που βρίσκεται σε εξάμηνη αργία- έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τη μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.

    Ο Μητροπολίτης Αττικής, φέρεται πως υπεξαίρεσε από τη μονή περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές, και γι αυτό το αδίκημα έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    [05] Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΓΙΑ "CASUS BELLI" ΚΑΙ ΙΜΙΑ

    Αγκυρα, 13 Απριλίου 2005 (21:09 UTC+2)

    Ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, προέβη σε δηλώσεις για το 'casus belli' και για το επεισόδιο στα Ιμια, στο στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, όπου υποδέχθηκε τους ανταποκριτές 'αμυντικών' θεμάτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου, Αρίντς, σχετικά με άρση του 'casus belli' και στο ενδεχόμενο παραίτησης της Κυβέρνησης από την απόφαση που είχε λάβει παλαιότερα η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό, ο Μπάσμπουγ σημείωσε:

    Στις 31 Μαΐου 1995 το ελληνικό Κοινοβούλιο αφού συζήτησε τη Σύμβαση Θαλάσσης των Ην. Εθνών, απεδέχθη αυτή ως νόμο.

    Στον εν λόγω νόμο γίνεται αναφορά σε δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στο Αιγαίο από 6 σε 12 μίλια.

    Μία εβδομάδα μετά, στις 8 Ιουλίου 1995, κατετέθη πρόταση στο τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα.

    Μετά δε από συζήτηση στο Σώμα, έγινε αποδεκτή παμψηφεί απόφαση ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο από 6 σε 12 μίλια.

    Η εν λόγω απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου ελήφθη σε αντίδραση στην απόφαση του ελληνικού.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή του τουρκικού Κοινοβουλίου αποτελεί έκφανση της ισχύουσας ακόμη κρατικής πολιτικής.

    Ο πρωταρχικός σκοπός της πολιτικής μας αυτής δεν είναι η δημιουργία συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά αποσκοπεί στην αποτροπή των συγκρούσεων.

    Όσον αφορά στα πρόσφατα συμβάντα στην περιοχή των Ιμίων, ο Στρατηγός Μπάσμπουγ σημείωσε:

    Μετά την είσοδο χθες ενός ελληνικού αλιευτικού σκάφους στην περιοχή ''Καρντάκ'' (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ιμια), έφθασε στην περιοχή τουρκική ακταιωρός για να εξαναγκάσει το αλιευτικό σε αποχώρηση.

    Τότε, έφθασε στην περιοχή των βραχονησίδων ''Καρντάκ'' και μία ελληνική ακταιωρός η οποία έσβησε τις μηχανές της.

    Τελικά, η τουρκική και η ελληνική ακταιωρός, αφού παρέμειναν σε κατάσταση σιωπηλής αναμονής, απεχώρησαν σήμερα το πρωί, στις 11:08.

    [06] ΥΕΘΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ - ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (21:03 UTC+2)

    «Οι συγκεκριμένες διαδικασίες αναγνώρισης - αναχαίτισης που αναφέρθηκαν στην πρωινή ενημέρωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελούν πάγια εθνική πολιτική την οποία έχει εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ, παραμένουν οι ίδιες πέραν της εικοσιπενταετίας, και ουδεμία αλλαγή έχουμε επιφέρει», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    «Είναι απαράδεκτη πλην όμως προφανής, η προσπάθεια των χαλκείων της παραπληροφόρησης να δημιουργήσουν θέμα εκεί όπου δεν υπάρχει, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα, αδιαφορώντας για τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλούνται σε άκρως ευαίσθητα θέματα», τονίζεται.

    [07] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Πάγια πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1976, είναι ότι όποια ίχνη εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης, αναγνωρίζονται αρχικά και στη συνέχεια αναχαιτίζονται χωρίς καμία εξαίρεση από αεροσκάφη της πολεμικής μας Αεροπορίας.

    »Οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης δημιουργούν σύγχυση και ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά τους, σύγχυση που επιτείνεται σε συνδυασμό και με τις προ μηνών δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου.

    »Επισημαίνουμε την ανάγκη να υπάρξουν πλήρεις διευκρινίσεις, καθώς δεν πρέπει να παραμένει οποιοδήποτε αναπάντητο ερώτημα για ένα τέτοιο θέμα.

    »Θα παρακολουθήσουμε στενά την εφαρμογή στην πράξη των διαδικασιών αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων, στις οποίες δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή από όσα παγίως ακολουθούνται μέχρι σήμερα», κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στρασβούργο, 13 Απριλίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Αν η Τουρκία σκοπεύει να παράγει πυρηνική ενέργεια, θα πρέπει προφανώς να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας, να συμμορφωθεί με το κεκτημένο της Ευρατόμ και να διαβουλευθεί με τις γειτονικές χώρες, απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τα θέματα διεύρυνσης κ. Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Μπεγλίτη, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεγλίτης ζητούσε να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν είναι σε γνώση της κατασκευής και λειτουργίας τριών πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία, από τις συνεχείς της επαφές με τις τουρκικές αρχές. Επιπλέον, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί, ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο πρόγραμμα, καθώς επίσης και πως προτίθεται γενικότερα να χειρισθεί το θέμα της πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά τον Οκτώβριο του 2005.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Ρεν:

    «Η Επιτροπή γνωρίζει ότι το δικαίωμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας εξετάζεται από την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, από το 1965. Έχουμε ήδη ενημερώσει το Κοινοβούλιο για αυτό το θέμα σε πολλές συζητήσεις.

    Μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν έχει θέσει σε λειτουργία κανένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας, ούτε έχει εκδώσει άδεια για την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κάθε κράτος-μέλος είναι ελεύθερο να χρησιμοποιεί τις πηγές ενέργειας της επιλογής του. Σχεδόν τα μισά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια. Συνεπώς, η απόφαση της χρήσης ή μη χρήσης της πυρηνικής ενέργειας δεν ήταν ποτέ αντικείμενο ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παρ' όλα αυτά, σας υπενθυμίζω ότι, στην προηγούμενη διαδικασία διεύρυνσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε στην ανάγκη υψηλού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας στις υποψήφιες χώρες στις οποίες λειτουργούν πυρηνικοί σταθμοί, και σημαντικά τμήματα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων είχαν αφιερωθεί σ' αυτό το σκοπό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει ακόμη και το πρόωρο κλείσιμο παλιών πυρηνικών σταθμών ή πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι δεν χαρακτηρίσθηκαν από τη Διεθνή Κοινότητα ως δυνάμενοι να αναβαθμισθούν με λογικό κόστος.

    Αν η Τουρκία σκοπεύει να παράγει πυρηνική ενέργεια, θα πρέπει προφανώς να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας. Επίσης, ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το κεκτημένο της Ευρατόμ αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης από την πυρηνική ενέργεια και την προστασία από την πυρηνική ακτινοβολία, καθώς επίσης και με την οδηγία για την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτό περιλαμβάνει διασυνοριακή διαβούλευση μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για την πυρηνική ασφάλεια, της οποίας η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας είναι συμβαλλόμενο μέρος, η Τουρκία έχει επίσης την υποχρέωση να συμβουλευτεί τις γειτονικές χώρες για μελλοντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Διάφοροι πιθανοί τόποι εγκατάστασης έχουν προταθεί στο παρελθόν από την Τουρκία, από τους οποίους μόνο ένας έχει αδειοδοτηθεί. Η Επιτροπή παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται και κυρίως την εκτίμηση πιθανών σεισμικών συνθηκών. Είναι σαφές ότι κάθε πυρηνικός σταθμός θα πρέπει να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε πιθανό σεισμικό γεγονός και έτσι να εξασφαλίζει το απαραίτητο επίπεδο ασφάλειας υπό όλες τις συνθήκες».

    [09] ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΟΣΑΚΗ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Πολύωρη ήταν σήμερα, Τετάρτη, η κατάθεση του αρχιμανδρίτη, Ιάκωβου Γιοσάκη, στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, ο οποίος διενεργεί έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Ο αρχιμανδρίτης κλήθηκε να καταθέσει στον αντιεισαγγελέα ως ύποπτος για τέσσερα πλημμελήματα. Οπως υποστήριξε ο συνήγορος του Ιάκωβου Γιοσάκη, ο πελάτης του αρνείται όλα όσα του αποδίδονται. Παραδέχεται τη γνωριμία του με την πρόεδρο πρωτοδικών, Αντωνία Ηλία, ωστόσο υποστηρίζει πως δεν είχε οικονομικές δοσοληψίες μαζί της.

    Ο Γιοσάκης έφτασε στον Αρειο Πάγο, συνοδεία αστυνομικών που τον μετέφεραν από τις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα. Ο αρχιμανδρίτης κρατούσε ένα μπλε φάκελο στα χέρια του προκειμένου να καταθέσει για το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Η κατάθεσή του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ολοκληρώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα.

    [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Αυξημένο καταγράφηκε και τον Ιανουάριο του 2005 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2005 στη χώρα μας, ανήλθε σε 1.118,0 εκατομμύρια ευρώ έναντι 928,3 εκατομμυρίων ευρώ του αντίστοιχου Ιανουαρίου 2004 παρουσιάζοντας αύξηση 20,44 %.

    [11] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Αυξημένη παρέμεινε και τον Μάρτιο η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού στα παράγωγα προϊόντα.

    Συγκεκριμένα, σημαντική άνοδος 49% σημειώθηκε στο μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών του συνόλου των συμβολαίων, που διαπραγματεύθηκαν στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. κατά το Μάρτιο του 2005, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος). Συγκεκριμένα, το Μάρτιο 2005 διαπραγματεύθηκαν 26.780 συμβόλαια, κατά μέσο όρο, ημερησίως, έναντι 17.972 συμβολαίων το τελευταίο τρίμηνο.

    Ειδικότερα, για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) και Δικαιώματα επί του δείκτη FTSE/ASE-20, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 42% και 92,9%, αντίστοιχα, το Μάρτιο 2005 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σημαντική άνοδο κατά 58,3% σημειώθηκε και στο μέσο ημερήσιο όγκο στα ΣΜΕ επί μετοχών. Σημειώνεται ότι τα ΣΜΕ επί μετοχών λήγουν ανά τρίμηνο.

    Άνοδο παρουσίασε και ο λόγος του συνολικού τζίρου της Αγοράς Παραγώγων προς την Αγορά Μετοχών του Χ.Α., ο οποίος διαμορφώθηκε στο 87% το Μάρτιο του 2005, έναντι 64% το Φεβρουάριο του 2005. Επίσης, σημαντική βελτίωση στο 93% καταγράφηκε για το λόγο της αξίας των ΣΜΕ και Δικαιωμάτων στους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid 40 ως προς την αξία των υποκείμενων μετοχών, όταν ο αντίστοιχος λόγος το Φεβρουάριο του 2005 ήταν 73%.

    Τέλος, οι κωδικοί συναλλαγών στο τέλος Μαρτίου 2005 ανήλθαν σε 25.574, ήτοι 432 περισσότεροι από τα τέλη Φεβρουαρίου 2005. Από τους κωδικούς αυτούς, συναλλαγές πραγματοποίησαν οι 2.941, ή ποσοστό 11,50%. Η δραστηριοποίηση των 2.941 κωδικών το Μάρτιο 2005 αποτελεί την υψηλότερη ενεργή συμμετοχή επενδυτών στα παράγωγα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά το τελευταίο έτος (12μηνο).

    [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Η ανάγκη για τη δημιουργία πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας, οι οποίες θα αναγνωρίζονται και ως ομάδες παραγωγών, καθώς και για την αλλαγή των κριτηρίων για την αναγνώριση των ομάδων παραγωγών, προκειμένου να εξυγιανθεί το συνεταιριστικό κίνημα επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προεδρεύοντος του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού και παρουσία των δύο γγ του υπουργείου Θωμά Αληφακιώτη και Χρήστου Αυγουλά, με τη συμμετοχή του Προεδρείου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), των προέδρων της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) και της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΥΔΑΣΕ), του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζόμενων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΕΓΟ), εκπροσώπου της ΑΤΕ και του προέδρου της ΣΕΚΕ Α.Ε.

    Όσον αφορά την εξυγίανση των υφισταμένων συνεταιριστικών οργανώσεων αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία θα αναλύσει, θα εξετάσει και θα καταγράψει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθεμιά δευτεροβάθμια οργάνωση χωριστά και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις προς τις διοικήσεις της και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε καταστούν βιώσιμες οικονομικές μονάδες.

    Παράλληλα, αποφασίσθηκε η σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία, μετά από μελέτη του υφισταμένου νομικού πλαισίου, θα προτείνει νομοθετικές λύσεις με σκοπό την ανασυγκρότηση και την αναδιάταξη του συνεταιριστικού κινήματος.

    Η εξυγίανση, η ενδυνάμωση και η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, αφού μόνον βιώσιμες και ισχυρές συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες του αγροτικού κόσμου της χώρας μας και να συμβάλουν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

    [13] ΥΠΑΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Μη τήρηση του νόμου και παραπλάνηση του καταναλωτή ανέδειξαν οι έλεγχοι που έγιναν από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης στον κλάδο των οσπρίων, από την παραγωγή και τη συσκευασία τους, έως τη διακίνηση και την πώληση στον τελικό καταναλωτή.

    Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς, θα επιβληθούν σε όσους δεν ανταποκρίνονται σε όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, οι νόμιμες κυρώσεις. Παράλληλα τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιούνται στον ΕΦΕΤ για περαιτέρω έρευνα.

    Οι ελεγκτές του Υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησαν καταγραφή και χαρτογράφηση αναλυτικώς των επιχειρήσεων που αποτελούν τον κλάδο αυτό και έλεγξαν, τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2005, όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα το Νομό Αττικής:

    -Που εισάγουν, τυποποιούν, παρασκευάζουν, συσκευάζουν και τελικώς πωλούν χονδρικώς όσπρια στα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης στο Νομό Αττικής

    -Στις επιχειρήσεις διανομής και διακίνησης χονδρικώς (Cash and Carry) του Νομού Αττικής

    -Στις μεγάλες αλυσίδες Σούπερ- Μάρκετ του Νομού Αττικής που πωλούν λιανικώς είτε όσπρια τρίτων είτε όσπρια, που συσκευάσθηκαν για λογαριασμό τους.

    Οι επιχειρήσεις ελέχθησαν σχετικά με την υποχρέωση αναγραφής επί των συσκευασιών των οσπρίων των ενδείξεων «Ελληνικής Παραγωγής» για τα εγχώρια και «Εισαγωγής - Συσκευασμένα στην Ελλάδα» για τα εισαγόμενα. Επίσης πραγματοποιήθηκε και κοστολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί τελικώς πως διαμορφώνονται οι τελικές τιμές λιανικής πώλησης όλων των ειδών και ποικιλιών οσπρίων που διατίθενται στα καταστήματα λιανικής πώλησης του Νομού Αττικής.

    Τα στοιχεία του κοστολογικού ελέγχου και με δεδομένο ότι οι τιμές σε αυτά τα είδη διαμορφώνονται ελεύθερα σύμφωνα με τη κοινοτική νομοθεσία, θα αποσταλούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την πληρέστερη ενημέρωση των αρχείων πληροφοριών της.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης γνωστοποιεί ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους, πέραν των οσπρίων και σε άλλα είδη των ζωικών και φυτικών προϊόντων. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσουν το δικαίωμα, τόσο των καταναλωτών, όσο και των ελλήνων παραγωγών, να αναγράφεται κατά τρόπο σαφή και αξιόπιστο, σε όλα τα είδη ζωικών και φυτικών προϊόντων, η χώρα προέλευσης».

    Το κράτος, τονίζεται, πρέπει να πάψει να κάνει τα «στραβά μάτια» σε μια απαράδεκτη κατάσταση, που και τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας ζημιώνει και τον έλληνα καταναλωτή παραπληροφορεί, ενώ τους μόνους που ωφελεί, είναι αυτούς που βαφτίζουν τα εισαγόμενα ελληνικά και αποκομίζουν με τον τρόπο αυτό, τεράστια κέρδη. Το Υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τις κείμενες διατάξεις να προσαρμοσθούν άμεσα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν της συνέπειες του νόμου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων οι επιχειρήσεις που πρωτογενώς προμηθεύονται χύμα όσπρια, τα οποία παρασκευάζουν - τυποποιούν - συσκευάζουν, είτε για τρίτους, είτε για πώληση στα καταστήματα λιανικής και χονδρικής και δεν εφαρμόζουν μερικώς ή καθόλου τις διατάξεις του άρθρου 303 της ΑΔ 14/89 σχετικά με τις αναγραφόμενες στη συσκευασία ενδείξεις και συνεπώς πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 7 του ΑΚ είναι οι εξής:

    -Bazzar AE - Βερουκας

    -Αφοι Αργυρακη ΑΕΒΕ -Τροφινο

    -Αφοι Κ. Καραγεωργιου ΑΕΒΕ- 3 Αλφα

    -Carrefour - Μαρινοπουλος ΑΕ

    -S/M Βεροπουλος ΑΕ

    -Agrino ΑΕΒΕΕ

    -S/M Ατλαντικ S/M AEE

    -Αραπινα ΑΕ

    Οι επιχειρήσεις που από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν αποδείχθηκε ότι εφαρμόζουν τη κείμενη νομοθεσία (διατάξεις του άρθρου 303 της ΑΔ 14/89)

    είναι:

    -Dia Ελλας ΑΕ

    -Ι. & Κ. Σκλαβενιτης ΑΕ

    -ΑΒ Βασιλοπουλος ΑΕΒΕΕ και Τροφο

    [14] THN ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (16:44 UTC+2)

    Με μοχλό την ελληνική ομογένεια προσεγγίζει την αγορά των ΗΠΑ η HELEXPO ΑΕ, συμμετέχοντας στη 14η διεθνή έκθεση HERMES-EXPO, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου στο Νιού Τζέρσι, τη βιομηχανική καρδιά της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στόχος της HELEXPO είναι η προβολή των κλαδικών εκθέσεων, αλλά και της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, με σκοπό την προσέλκυση εκθετών και επισκεπτών. Αφετηρία αλλά και μοχλό της προσπάθειας αυτής αποτελούν οι ομογενείς επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην έκθεση HERMES EXPO και καλύπτουν τους τομείς του τουρισμού (Philoxenia), των τροφίμων και ποτών (Detrop), των κατασκευών (Infacoma-Marmin) και της υψηλής τεχνολογίας (Infosystem).

    Στο περίπτερο της HELEXPO περίοπτη θέση κατέχει η φετινή πανηγυρική 70η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς και τα θεματικά εκθεσιακά αφιερώματά της, με αιχμή το «Global Exchange», στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι επίσημες κρατικές συμμετοχές και θα πλαισιωθεί με το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εξαγωγικού Εμπορίου που συνδιοργανώνουν ο ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών ) και η HELEXPO με το Expopartenariat,που περιλαμβάνει προκαθορισμένες συναντήσεις επιχειρηματιών και επιμελητηρίων,και με το πρόγραμμα BOSS που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β.Ελλάδος και στο οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 350 Επιχειρήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για την προώθηση των εκθέσεων της HELEXPO, μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ.Θέμης Καρτσιώτης. Θα προηγηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου παρουσίαση των εκθέσεων της HELEXPO στη Φιλαδέλφεια σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Φιλαδέλφειας (WDCDP) και θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 18 Απριλίου αντίστοιχη παρουσίαση στην Ουάσινγκτον, σε εκδήλωση που διοργανώνει το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (HAHI) και την Τρίτη 19 Απριλίου στη Ν.Υόρκη, στην Ένωση των 350 Κέντρων Εμπορίου από όλο τον κόσμο (WTCA)._

    [15] Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βρυξέλλες, 13 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Κοσσυφοπέδιο θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα της πολιτικής ατζέντας τους επόμενους μήνες, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Ρεν πρόσθεσε ότι" η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ένα κείμενο σχετικά με "Ενα ευρωπαϊκό μέλλον για το Κοσσυφοπέδιο". Στόχος είναι να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ηγεσία και στους πολίτες, ότι η ΕΕ δεσμεύεται απόλυτα για το ευρωπαϊκό τους μέλλον."

    Σε ό,τι αφορά τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ο επίτροπος δήλωσε ότι "σχετικά με τη συνταγματική φύση της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου, εμείς αποφασίσαμε μία διττή προσέγγιση που επιτρέπει και στις δύο αυτές δημοκρατίες, αλλά και στο κράτος το οποίο συνιστούν να επικοινωνεί με την ΕΕ και να επιτελεί βήματα προόδου στη σχέση που έχει με αυτήν. Στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής είναι υπεύθυνη η κεντρική κυβέρνηση, ενώ για τις επιμέρους πολιτικές, είναι υπεύθυνες οι δύο δημοκρατίες.»

    [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕΦΕΡ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 13 Απριλίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι είχε συνομιλίες την Τετάρτη με τον ΓΓ το ΝΑΤΟ Γιαπ Χοοπ Σέφερ.

    Ο κ. Σέφερ τόνισε ότι η ανεπίσημη πρόταση του κ. Νίμιτς για το όνομα και η λύση αυτού του προβλήματος δε συνδέεται με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Σε ερώτηση Σκοπιανού δημοσιογράφου ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με τυχόν ελληνικές απειλές ότι μπορεί να εμποδιστεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, ο Σέφερ ήταν κατηγορηματικός και είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για κάποια απειλή εκ μέρους της Ελλάδας. Ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι στις συνομιλίες με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό συμπεράναμε ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση για το όνομα και συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

    [17] ΥΠΕΡ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΟΙ ΑΣΑΝΤ - ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 13 Απριλίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Τη βαθιά τους προσήλωση στη σταθερότητα και στην ενότητα του Λιβάνου εξέφρασαν οι πρόεδροι της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στη Δαμασκό.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράκ. "Οι απόψεις μας συγκλίνουν όσον αφορά τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ και στη διατήρηση της ενότητάς του", πρόσθεσε ο Άσαντ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Όσον αφορά την ισραηλινοαραβική σύγκρουση, ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι η Συρία και η Τουρκία κρίνουν "απαραίτητη ρύθμιση, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    [18] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 13 Απριλίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα του Βουκουρεστίου, BUCHAREST DAILY NEWS, φιλοξενεί ολοσέλιδη συνέντευξη του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι κ. Κουναλάκη. Η συνέντευξη δόθηκε επ' ευκαιρία της εκδήλωσης όπου παρουσία 40 και πλέον εταιριών και εκπροσώπων του Τύπου έγινε η παρουσίαση του τομέα υψηλής τεχνολογίας και επικοινωνιών της χώρας μας και την έκθεση INFOSYSTEM την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η HELEXPO.

    Στη συνέντευξη με τίτλο «Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες» ο κ. Κουναλάκης αναφέρεται σε όλο το φάσμα των ελληνορουμανικών οικονομικών σχέσεων και της ελληνικης επιχειρηματικής δράσης στη Ρουμανία. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης φιλοξενείται και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, www.daily-news.ro/.

    [19] ΓΚΙΟΥΛ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΦΑΓΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΟ 1915

    Αγκυρα, 13 Απριλίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σε επιστολή του στον Αρμένιο πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα επιφορτιστεί με την έρευνα των σφαγών Αρμενίων το 1915, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Η σύσταση της επιτροπής θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, πρόσθεσε ο Γκιούλ σε δηλώσεις που έκανε κατά την πρώτη συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    [20] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έχουν στρέψει την προσοχή τους οι παίκτες της Καλαμαριάς. Η δυναμικότητα του Ολυμπιακού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους παίκτες για την κατάκτηση ενός θετικού αποτελέσματος. Ωστόσο ο προπονητής του Απόλλωνα, Ντράγκαν Κοκότοβιτς είναι αισιόδοξος και τονίζει πως αν η ομάδα του καταφέρει να πιάσει πολύ καλή απόδοση τότε θα μπορέσει να αποσπάσει κάποιο καλό αποτέλεσμα. «Μπορείτε να νικήσετε τον Ολυμπιακό. Πρέπει να κοιτάξετε στα μάτια τον αντίπαλο και να χτυπήσετε το παιχνίδι», αναφέρει μεταξύ άλλων στους παίκτες του ο κ. Κοκότοβιτς.

    Από την άλλη αυτό που προβληματίζει την τεχνική ηγεσία είναι η απουσία αρκετών παικτών, αλλά και αυτών που βρίσκονται στο όριο καρτών (ο Κλέιτον έχει έξι και οι Φυτανίδης, Παππάς, Σπυρόπουλος και Μουζαουί έχουν τρεις). Η προπόνηση της Τετάρτης έγινε χωρίς τους Ηλιάδη και Ζήνδρο, οι οποίοι ακολούθησαν την αποστολή της εθνικής νέων στη Ρουμανία για τους δυο φιλικούς αγώνες και θα επιστρέψουν την Παρασκευή.

    [21] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Ευπρόσωπη εμφάνιση πραγματοποίησαν στο διεθνές κυπριακό τουρνουά ελευθέρας πάλης ανδρών που οργανώθηκε (για 8η χρονιά) στη Λάρνακα οι Ελληνες παλαιστές.

    Παρά το γεγονός ότι η ελληνική συμμετοχή στο «Kύπελλο Ανεξαρτησίας» ήταν ολιγομελής, εν τούτοις τέσσερις από τους πέντε αθλητές μας ανέβηκαν στο βάθρο, γεγονός που έφερε την Ελλάδα στην 3η θέση της γενικής κατάταξης (με 34β.) μεταξύ επτά χωρών, πίσω από τη Ρωσία (50β.) και την Κύπρο (48β.), οι οποίες είχαν, όμως, πολυαριθμότερη εκπροσώπηση στη διοργάνωση.

    Συγκεκριμένα χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Σταμάτης Γιαγιάς στην κατηγορία των 120κ., ασημένιο πήραν οι Θωμάς Θεοδωρίδης στα 84κ. (με αντίπαλο στον τελικό το γνωστό μας Φέλιξ Πολυανίδη, ο οποίος αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Κύπρου) και Γιάννης Βασιλειάδης στα 74κ. (με αντίπαλο στον τελικό τον Ρώσο Αλί Ντενιλγκάου) και χάλκινο κατέκτησε ο Γιάννης Λαμπριανός στην κατηγορία των 96κ.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

    Ηράκλειο, 13 Απριλίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία ενημερώθηκε για τις προτάσεις σχετικά με την αξιοποίησή του. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην τουριστική, εμπορική και αθλητική χρήση του Παγκρητίου Σταδίου.

    Σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι το έργο θα συμπληρώσει την ανάπλαση της παραλίας του Ηρακλείου και τόνισε: «βλέπουμε ως ενιαίο σύνολο όλη την περιοχή. Θα έλεγα ότι βλέπουμε την ανάσα του λαού του Ηρακλείου προς τη θάλασσα με αυτά τα οποία στοχεύουμε μέσα από το νομοσχέδιο».

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή.

    [23] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Ε' ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ 2006

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (17:57 UTC+2)

    Στη χώρα μας θα φιλοξενηθεί ο ε΄ προκριματικός όμιλος για το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών του 2006. Η ΕΟΠΕ ανέλαβε τη διοργάνωση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας το τριήμερο 10-12 Ιουνίου. Εκτός από την εθνική Ελλάδας θα συμμετάσχει η Ουκρανία, καθώς και άλλες δύο ομάδες που θα προκύψουν από τους ομίλους β΄ (Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστρία, Σλοβακία, Λευκορωσία) ο 2ος του ομίλου και γ΄ (Νορβηγία, Φινλανδία, Γαλλία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βέλγιο) ο 1ος του ομίλου.

    Οι δύο πρώτες ομάδες του ε΄ ομίλου, που θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας, θα προκριθούν στην επόμενη φάση των προκριματικών. Ο πρώτος του ομίλου θα πάει στον θ΄ όμιλο της Τουρκίας (5-7/8) και ο δεύτερος στον ι΄ όμιλο της Γερμανίας (17-19/6).

    Από αυτούς τους ομίλους οι δύο πρώτες ομάδες θα προκριθούν στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας, ενώ η ομάδα που θα πάρει την τρίτη θέση θα έχει και νέα ευκαιρία συμμετέχοντας στον όμιλο πλέι οφ της Βουλγαρίας (19-21/8), από όπου θα προκριθεί ένας στα τελικά.

    [24] Ο ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ- ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΓΥΡΟΥ 70Μ.

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Το «αύριο» της ελληνικής τοξοβολίας έδωσε βροντερό παρών στους πανελλήνιους αγώνες εφήβων- νεανίδων γύρου 70μ. στα αγωνίσματα του ολυμπιακού και σύνθετου τόξου, που διεξήχθησαν στο δημοτικό γήπεδο της Δράμας.

    Νεαροί τοξότες και τοξότριες από συλλόγους όλης της χώρας έδειξαν τις ικανότητές τους, αποδεικνύοντας ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούν να διεκδικούν επάξια μια θέση στις Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών.

    Τα αποτελέσματα των τριών πρώτων αθλητών και αθλητριών ανά αγώνισμα έχουν ως εξής:

    Σύνθετο τόξο- Έφηβοι: 1. Σταύρος Παπαδόπουλος (Σ.Ο. Δράμας) 599/720, 2. Λεωνίδας Βουλγαρίδης (Σ.Ο. Δράμας) 591/720, 3. Κωνσταντίνος Σαραφίδης (Σ.Ο. Δράμας) 457/720. Ομαδικό Εφήβων: 1. Παπαδόπουλος- Βουλγαρίδης- Τρανακίδης (Σ.Ο. Δράμας) 1644/2160, 2. Κιουρκενίδης- Κιοσσές- Στοϊμενίδης (ΣΚ.Λ. Δράμας) 1028/2160, 3. Σαμαράς- Καμελίδης- Ποτούρης (Ο.ΣΚ.ΤΟ.Δ.) 968/2160, Νεανίδες: 1. Ελένη Ιωάννου (Σ.Ο.ΕΛ) 643/720, 2. Χαραλαμπία Παρασκευά (Φιλοκτήτης) 639/720, 3. Αναστασία Τσακίρη (Σ.Ο.ΕΛ.) 334/720. Ομαδικό νεανίδων: 1. Αγκοΐδου- Κιοσσέ- Μπενάζη (Σ.Ο. Δράμας) 829/2160

    Ολυμπιακό τόξο- Έφηβοι: 1. Βασίλης Βουλγαρίδης (Σ.Ο. Δράμας) 587/720, 2. Παναγιώτης Καλογιαννίδης (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) 582/720, 3. Αναστάσιος Δρόσος (Φιλοκτήτης) 580/720. Ομαδικό Εφήβων: 1. Καλογιαννίδης- Κιζιρίδης- Κονδύρης (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) 1561/2160, 2. Βουλγαρίδης- Τζανετής- Κυριαζίδης (Σ.Ο. Δράμας) 1218/2160. Νεανίδες: 1. Αφροδίτη Μοναστηρίδη (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) 550/720, 2. Γρηγορία Δρόσου (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) 530/720, 3. Στεφανία Παπανδρεοπούλου (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) 498/720. Ομαδικό νεανίδων: 1. Μοναστηρίδη- Δρόσου- Παπανδρεοπούλου (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) 1578/2160.

    Στην γενική βαθμολογία την πρώτη θέση κατέλαβε ο Σκοπευτικός Όμιλος Δράμας, την δεύτερη θέση ο Σκοπευτικός Όμιλος Αποφοίτων Α.Π.Θ. και την τρίτη ο Σκοπευτικός Όμιλος Ελευσίνας.

    [25] ΗΠΑ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 13 Απριλίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Η τύχη του Αμερικανού Τζέφρι Εϊκ που κρατείται όμηρος στο Ιράκ, αποτελεί "πρώτη προτεραιότητα" αλλά οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματευτούν με τους απαγωγείς του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και μεγάλη προτεραιότητα για μας", τόνισε ο Σκοτ Μακλίλαν. "Είμαστε σε επαφή με την οικογένειά του. Το γεγονός ότι είναι όμηρος είναι ένα ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο ο όμηρος, που είναι πλαισιωμένος από δύο ένοπλους άνδρες, δείχνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον αμερικανό πολίτη Τζέφρι Εϊκ από την Ινδιάνα.

    [26] ΜΠΟΥΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

    Ουάσινγκτον, 13 Απριλίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, όταν ο τελευταίος τον επισκέφθηκε στην κατοικία του στο Τέξας, ότι "προκρίνεται η διπλωματική λύση" για το Ιράν ώστε να παρεμποδιστεί να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Ο Μπους ανέφερε στον Σαρόν ότι "υποστηρίζονται", από την Ουάσινγκτον, "οι ευρωπαϊκές προσπάθειες" να μην αποκτήσει η Τεχεράνη παρόμοιο οπλοστάσιο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να πεισθεί το Ιράν και να μην υλοποιήσει τις πυρηνικές στρατιωτικές φιλοδοξίες του", δήλωσε ο Μπους.

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΑΛΓΕΡΙΝΟ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

    Λονδίνο, 13 Απριλίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ένας Αλγερινός που πιθανολογείται ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική συνωμοσία στην Βρετανία και καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, ανακοίνωσε η βρετανική δικαιοσύνη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Κάμελ Μπουργκάς, 31 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια τον Ιούνιο του 2004 για την δολοφονία ενός αστυνομικού, του Στέφεν Οάκι, που είχε προσπαθήσει να τον συλλάβει στο Μάντσεστερ τον Ιανουάριο του 2003. Η καταδίκη δεν είχε γίνει γνωστή διότι ο Μπουργκάς έπρεπε να παραπεμφθεί σε νέα δίκη για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική συνωμοσία, που ολοκληρώθηκε στις 8 Απριλίου.

    [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ - ΜΟΥΣΑΡΑΦ

    Ισλαμαμπάντ, 13 Απριλίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε στο Ισλαμαμπάντ συνομιλίες με τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, που η κυβέρνησή του δηλώνει "βασικός σύμμαχος" των ΗΠΑ στον διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    "Συζητήσαμε για την Αλ Κάιντα " με τον στρατηγό Μουσάραφ δήλωσε ο Ράμσφελντ στους εκπροσώπους των μμε.

    [29] ΟΗΕ: ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 13 Απριλίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα μια διεθνή σύμβαση για την καταστολή των τρομοκρατικών πυρηνικών πράξεων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η σύμβαση αυτή που υιοθετήθηκε με συναίνεση χωρίς ψηφοφορία θα συμπληρώσει 12 άλλες συμβάσεις που ήδη υπάρχουν κατά της τρομοκρατίας. Η υιοθέτησή της επιτρέπει να καλυφθούν με δικαστικά μέσα πρακτικά όλες οι πιθανές μορφές τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Νίκολας Μισέλ, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για δικαστικά ζητήματα.

    Η υιοθέτηση της σύμβασης επετεύχθη μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν επτά χρόνια.

    [30] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2005 (19:10 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, έγινε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού σύσκεψη για το θέμα του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Νίκος Γεωργιάδης, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ., Λάζαρος Κολώνας, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Βασίλης Χανδακάς, Γενικός Διευθυντής Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Έρση Φιλιπποπούλου, Διευθύντρια Διαχειριστικής Αρχής Ε.Π. Πολιτισμός, Μαρία Φουντούκου, Διευθύντρια Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ισίδωρος Κακούρης, Διευθυντής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

    Το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και λειτουργεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

    Παρ' όλα αυτά, έντονη είναι η εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης του χώρου, καθώς και τα προβλήματα συντήρησης και αναστήλωσης των δύο Προμαχώνων Καβοσίδερο και Σαβορνιάν. Η εγκατάλειψη έχει και επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα του χώρου, η οποία έχει μειωθεί δραματικά. Ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε το ενδιαφέρον του για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία προέκυψαν αφενός από την έλλειψη συστηματικής συντήρησης και αφετέρου από τη δυσκολία διαχείρισης του χώρου.

    Προκειμένου να τεθούν τα θέματα σε μια πορεία επίλυσης, ο κ. Τατούλης ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. να προχωρήσουν στην ωρίμανση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης του χώρου και των κτισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτισμού ζήτησε να γίνει επιτόπια αυτοψία στο χώρο, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα προμελέτη στερέωσης των δύο Προμαχώνων Καβοσίδερο και Σαβορνιάν και να του δοθεί επικαιροποιημένος προϋπολογισμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών για να προχωρήσει το έργο. Επιπλέον, ζήτησε να γίνει προετοιμασία για τις επιμέρους επεμβάσεις του χώρου και των κτισμάτων του για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξή του.

    Μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία θα συγκληθεί νέα σύσκεψη, διευρυμένη με εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με εκπροσώπους άλλων φορέων, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

    [31] 1000 ΒΙΒΛΙΑ ΑΓΟΡΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (14:21 UTC+2)

    Την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου στις 23 Απριλίου θα τιμήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όπως είπε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αγόρασε 1.000 βιβλία τα οποία θα διαθέσει στους πολίτες μέσω σχολείων και μέσω των δημοτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (FM 100, TV 100).

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι ο Δήμος έχει 16 βιβλιοθήκες και το 2004 εξυπηρέτησαν 295.000 πολίτες. Την ίδια χρονιά οι δανεισμοί βιβλίων ήταν 341.500, έδωσε 79.406 ευρώ για αγορά βιβλίων και δώρησε 7.933 βιβλία σε φορείς.

    [32] "ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (13:27 UTC+2)

    Την κωμωδία του Άντονι Νίλσον «Ψέμα στο ψέμα» θα φιλοξενήσει από τις 4 Μαΐου το θέατρο «Εγνατία» της Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το Λονδίνο το 2002 και θέμα της είναι η ιστορία δύο ηλίθιων αστυνομικών που πρέπει να ανακοινώσουν σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ότι σκοτώθηκε η κόρη τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και έρχονται αντιμέτωποι με μία γυναίκα που μάχεται για την παιδεραστία, ενδιαμέσως εμπλέκεται ένας παπά και όλοι μαζί βρίσκονται στο κέντρο μιας παρεξήγησης , την οποία, αντί να καταφέρουν να λύσουν, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο.

    Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Ηλίας Λογοθέτης, Ζωή Ρηγοπούλου, Ματίνα Καρρά, Μένη Κωνσταντινίδου, Βασίλης Ρίσβας και Ειρήνη Τσιάρη. Η μετάφραση είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.

    [33] "MΑΡΤΥΡΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ"- ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (12:43 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας των Γιατρών του Κόσμου με θέμα «Μαρτυρία-ελπίδα σε γκρίζο φόντο» θα φιλοξενήσει η αίθουσα Τέχνης της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 27 Απριλίου. Οι Γιατροί του Κόσμου εκθέτουν όλα όσα είδαν , βίωσαν και έγιναν μάρτυρες στο οδοιπορικό τους ανά τον κόσμο μέσα από τις φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννακόπουλου. «Η ελπίδα σε γκρίζο φόντο» είναι μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών-μαρτυριών με κύριο θέμα το παιδί. Το παιδί-πρόσφυγα, το παιδί-ασθενή, το παιδί-εν καιρώ πολέμου, το παιδί-ελπίδα για το αύριο.

    Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος μέλος των Γιατρών του Κόσμου τα τελευταία χρόνια κατέγραψε με τη δική του ματιά τη δράση των Γιατρών του Κόσμου στο εξωτερικό (Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Σρι Λάνκα, Σουμάτρα) αλλά και στο εσωτερικό της χώρας (ξενώνας αστέγων, αιτούντων άσυλο, ανοιχτό πολυϊατρείο, κινητές μονάδες κλπ). Ο φακός του επικεντρώθηκε πολλές φορές στα παιδιά, την ευαίσθητη αυτή ομάδα που αποτελεί τον υπ΄ αριθμό ένα στόχο των σύγχρονων τραγωδιών που βιώνει η ανθρωπότητα. Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 20 Απριλίου στις 7.00 μμ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    [34] "ΗΡΘΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΒΑΓΙΑ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2005 (12:42 UTC+2)

    Το έργο της μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Τσαούσογλου, «Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια» θα παρουσιαστεί στςι 14 και 21 Απριλίου στις 10.00 πμ σε παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για μια μουσικοκινητική εκδήλωση όπου παιδιά παίζουν τα κάλαντα του Λαζάρου και τα τραγουδούν, αναβιώνουν τα έθιμα των εορτών και θυμούνται ή μαθαίνουν παίζοντας το παραδοσιακό παιχνίδι «Λάζαρος». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 13 April 2005 - 18:14:07 UTC