Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [02] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «CASUS BELLI»
  • [03] Ο ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΚΟΥ
  • [04] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [07] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [09] ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΒΟ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ο
  • [10] Υ.ΕΘ.Α.: ΣΥΣΚΕΨΗ Γ.Δ.Α.Β.Ε.- Σ.Ε.Κ.Π.Υ. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ
  • [11] ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΓΓΠΣ: 126.793 ΕΚΜΙΣΘΩΤΕΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ
  • [13] ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΔΙΟΔΙΑ
  • [14] ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
  • [15] ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ
  • [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [17] Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [19] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ - ΠΑΟ 75-63
  • [20] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [22] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
  • [23] Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ
  • [24] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [25] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [27] ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΜΟ"
  • [28] "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΛΙΨΗ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΕΤΟΝ"
  • [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
  • [30] ΤΟ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ Κ. ΣΙΑΠΑΝΤΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 8 Απριλίου 2005 (14:15 UTC+2)

    Με τον ενταφιασμό του Πάπα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ολοκληρώθηκε η κατανυκτική τελετή, την οποία τίμησαν οι καθολικοί σε όλον τον πλανήτη.

    Στον επικήδειο που εκφώνησε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, και ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών και 200 ηγετών, θρησκευτικών και πολιτικών από όλο τον κόσμο, ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ, ανέτρεξε στις πιο σημαντικές φάσεις της ζωής του Κάρολ Βοιτίλα, που από εργάτης στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία κατέληξε να διοικεί επί 26 έτη την Καθολική Εκκλησία.

    Ο θάνατος του Πάπα είπε ο καρδινάλιος Ράτζινγκερ, προκαλεί βαθιά θλίψη και παράλληλα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης σε εκατομμύρια καθολικούς σε όλο τον κόσμο.

    Θλίψη και κατάνυξη

    Η τελετή ξεκίνησε μέσα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου Καρδινάλιοι και συνεργάτες του εκλιπόντος τραγούδησαν εκκλησιαστικούς ύμνους και προσευχήθηκαν τη στιγμή που η σωρός του Ποντίφικα τοποθετήθηκε στο δρύινο φέρετρο. Αμέσως μετά το φέρετρο, μεταφερόμενο από Καρδιναλίους, πέρασε έξω από το ναό και τοποθετήθηκε στο έδαφος.

    Επακολούθησε υπαίθρια λειτουργία ενώ οι Καρδινάλιοι ντυμένοι με κατακόκκινα άμφια παρατάχθηκαν ο ένας πίσω από τον άλλο μπροστά στα μάτια 200 ηγετών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τέσσερις βασιλείς, πέντε βασίλισσες, τουλάχιστον 70 πρόεδροι και πρωθυπουργοί καθώς και πάνω από 12 ηγέτες από τα περισσότερα θρησκευτικά δόγματα.

    Μετά την ακολουθία, μέλη του στενού περιβάλλοντος του Ποντίφικα πήραν το φέρετρο στους ώμους και το μετέφεραν μέσα στον καθεδρικό του Αγίου Πέτρου, όπου θα γίνει και η ταφή του σε κρύπτη κάτω από το ναό. Πάνω από 4 εκατ. πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Ρώμη οι αρχές της οποίας είχαν αναρτήσει σε κεντρικά σημεία γιγαντοοθόνες που μετέδιδαν την νεκρώσιμη τελετή απευθείας από τον Άγιο Πέτρο.

    Η παρουσία χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτών εξασφάλισε την ομαλή διεξαγωγή του μυστηρίου ενώ απαγορεύτηκε η εναέρια κυκλοφορία πάνω από τη πόλη.

    Ύστατο χαίρε απ όλον τον πλανήτη

    Περίπου ένα εκατομμύριο Πολωνοί ξενύχτησαν στο πάρκο της Κρακοβίας προς τιμή του πνευματικού του Πατέρα και ομοεθνούς και παρακολούθησαν την κηδεία από τις γιγαντοοθόνες που είχαν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης.

    Ας σημειωθεί ότι ο Κάρολ Βοιντίλα ήταν πριν την εκλογή του στον παπικό θρόνο επίσκοπος της Κρακοβίας.

    Στη Μανίλα, μια από τις μεγαλύτερες καθολικές χώρες της Ασίας, χιλιάδες πιστών αγρύπνησαν στο πάρκο της πρωτεύουσας, στον ίδιο χώρο που κατά την επίσκεψη του Ποντίφικα το 1995 είχαν συγκεντρωθεί 5 εκατ. πιστών.

    Εκδηλώσεις πένθους πραγματοποιήθηκαν και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προπύργιο του καθολικισμού που τα τελευταία 20 χρόνια πολιορκείται από τις ευαγγελικές εκκλησίες των ΗΠΑ.

    Στην Νέα Υόρκη τα φώτα του Εμπαίρ Μπίλντινγκ έσβησαν για τη μνήμη του Πάπα, ενώ στο Λονδίνο κάπου 5 χιλιάδες καθολικοί πραγματοποίησαν αγρυπνία στη πλατεία Τραφάλγκαρ και παρακολούθησαν την κηδεία από γιγαντοοθόνη που έχει στηθεί για αυτό το σκοπό.

    Σε πολλές αφρικανικές χώρες με μεγάλες κοινότητες καθολικών η Παρασκευή κηρύχθηκε ημέρα πένθους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, η Ζάμπια, η Ρουάντα το Μαρόκο και η Αλγερία.

    Ιδιαίτερες τελετές πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην Κίνα, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία.

    [02] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «CASUS BELLI»

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2005 (14:17 UTC+2)

    Την πρόταση που διατύπωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης . Μπουλέτ Αριντς να αρθεί το casus belli που είχε διακηρύξει προ ετών η Εθνοσυνέλευση έναντι της Ελλάδος κλήθηκε να σχολιάσει σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Αντώναρος επί του θέματος είπε «η κυβέρνηση θέλει να εξακριβώσει το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων όλων των Τούρκων αξιωματούχων και μετά θα τοποθετηθεί». Υπενθύμισε τέλος, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης θα βρίσκεται στην Άγκυρα στις 12-13 Απριλίου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον κ. Γκιούλ για διμερή και διεθνή θέματα.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] Ο ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΚΟΥ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2005 (14:10 UTC+2)

    «Το θέμα έχει εξαντληθεί για την κυβέρνηση» τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς και σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Νάκου «τα δικά μας παιδιά είναι τα καλύτερα». Ο κ. Αντώναρος σε ερώτηση αν αυτός ο όρος μπορεί να χρησιμοποιείται από υπουργούς όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει για αξιοκρατία στο σύστημα των προσλήψεων απάντησε « η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει αξιοκρατικά κριτήρια, όλα τα άλλα είναι παραφιλολογία».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν την απομάκρυνση του υφυπουργού Εσωτερικών από την κυβέρνηση απάντησε «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν απομάκρυνση κανενός υπουργού. Την ευθύνη σχηματισμού της κυβέρνησης την έχει μόνο ο πρωθυπουργός»

    [04] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ

    Ν. Υόρκη, 9 Απριλίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Η Ελληνική ομογένεια της Ν. Υόρκης, σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Cristal Palace, που βρίσκεται στην περιοχή Αστόρια της Ν. Υόρκης, τίμησε τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, για την προσφορά του στον αθλητισμό και την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, τιμήθηκαν και οι Έλληνες Ολυμπιονίκες Αιμιλία Τσουλφά (Ιστιοπλοΐα), Θωμάς Μπίμης (Καταδύσεις), Κώστας Θάνος (Πάλη) και Βούλα Κοζομπόλη (Μέλος της Εθνικής Ομάδος Υδατοσφαίρισης που κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο).

    Παρόντες ήταν και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό καθώς επίσης και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Ν. Υόρκη κ. Μπούρα.

    Ο κ. Ορφανός, μετέβη στη Ν. Υόρκη προσκεκλημένος της ομογένειας για να παραστεί στην παρέλαση και στις εκδηλώσεις, που θα γίνουν αύριο για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις φέτος είναι αφιερωμένες στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Νωρίτερα ο κ. Ορφανός, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Ν. Υόρκη 2012», κ. Dan Doktorof.

    Ο κ. Doktorof, είπε στον κ. Ορφανό πως η Ελλάδα με την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων απέδειξε ότι δεν έχει μόνον παρελθόν αλλά εντυπωσιακό παρόν και μέλλον. Ζήτησε δε, από τον Έλληνα υφυπουργό να δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του για το πώς θα πρέπει να κινηθούν για να έχει η προσπάθεια τους, για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στη Ν. Υόρκη, μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

    Η επιτυχία της Ελλάδας λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη, ότι 18 Νεοϋρκέζοι , ανάμεσά τους και ίδιος ο Πρόεδρος Επιτροπής της διεκδίκησης κ. Doktorof, έδωσαν σαν πρώτη δόση υπό μορφή χορηγίας, 1.000.000 εκ. δολάρια.

    Χθες το βράδυ, ο κ. Ορφανός, παραβρέθηκε σε μία τιμητική εκδήλωση που έγινε για τον φιλέλληνα δήμαρχο της Ν. Υόρκης κ. Blueberg, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Ορφανό και του τόνισε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα του μείνουν αξέχαστοι.

    Αύριο, στην 5η Λεωφόρο της Ν. Υόρκης, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 900.000 Έλληνες ομογενείς, από όλες τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σε μήνυμα του προς τους Έλληνες ομογενείς, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Μπους, «κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα να συνεργαστούν όπως συνεργάζονταν όλα τα χρόνια, από το 1821 μέχρι και σήμερα και να οδηγήσουν τα Βαλκάνια σε μία περιοχή ειρήνης και ασφάλειας».

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    Βόλος, 9 Απριλίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Μήνυμα προς την ηγεσία της FYROM να εκμεταλλευθεί την πολύ καλή ευκαιρία που της δίνεται για το θέμα του ονόματος, ώστε να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων, έστειλε το Σάββατο από το Βόλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος βρέθηκε στο Βόλο προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε δηλώσεις του αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, δήλωσε συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

    «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία πρόταση στο τραπέζι. Θεωρώ ότι είναι μια καλή βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία της FYROM παρ' όλο ότι και αυτή χρήζει αλλαγών. Με το δικαίωμα που μου δίνει η συμβολή μου στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, πρέπει να πω στην πολιτική ηγεσία της FYROM ότι της δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε αεροπορικώς το πρωί στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε οδικώς στο Βόλο -τη δεύτερη περιφερειακή πόλη που επισκέπτεται μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων- προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

    Τον κ. Παπούλια υποδέχθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, ενώ στην τελετή των εγκαινίων πρωτοστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Βιβλιοθήκη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και πολύτιμο κίνητρο για το ταξίδι μας στη γνώση.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στους χώρους του πενταόροφου κτιρίου όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη και παρακάθισε σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του.

    Στα εγκαίνια παρέστη, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Σπύρος Βλιάμος, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε την δημιουργία 100 νέων δωματίων για την φοιτητική στέγη στο Βόλο.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΕΙΡΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2005 (16:35 UTC+2)

    Από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης συνελήφθη εντός του λιμένα οδηγός βυτιοφόρου οχήματος, διότι σε έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν κατείχε κατάλληλη άδεια οδήγησης, κατάλληλο πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης και άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σε ισχύ.

    Από την προανάκριση προέκυψε συνυπαιτιότητα του ιδιοκτήτη του οχήματος ο οποίος και συνελήφθη.

    Οι δυο συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    Στο μεταξύ, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθη στην περιοχή Αγ. Διονυσίου του λιμένα Πειραιά αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάτοχος νόμιμης άδειας οδήγησης.

    Τέλος, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθη στο προβλήτα Λεμονάδικα του λιμένα Πειραιά, 35χρονος άνδρας, γιατί μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε εντοπίσθηκαν εντός του κράνους της μοτοσικλέτας του, πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 2,3 γραμ. και εντός του ταξιδιωτικού του σάκου δυο πλαστικές συσκευασίες με φυτικά αποσπάσματα ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 18,7 και 21,2 γραμ. αντίστοιχα, μια πλαστική συσκευασία καπνού που περιείχε φυτικά αποσπάσματα ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 23,5 γραμ., δυο πλαστικές συσκευασίες με κοκαΐνη μικτού βάρους 50,4 και 11,8 γραμ. και πλαστική συσκευασία με επτά δισκία XTC.

    Επίσης, κατά τη σωματική έρευνα βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 9.250 ευρώ.

    Οι ανευρεθείσες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το χρηματικό ποσό κατασχέθηκαν, ο δε συλληφθείς θα προσαχθεί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [07] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2005 (16:07 UTC+2)

    Το Ατλάντικ Σίτυ των ΗΠΑ θα επισκεφθεί επίσημα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης από τις 14 ως τις 17 Απριλίου.

    Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης της έκθεσης «Ερμής- ΕΧΡΟ», της μεγαλύτερης οικονομικής εκδήλωσης των Ελληνοαμερικανών.

    Η έκθεση, που πλαισιώνεται από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ατλάντικ Σίτυ των Η.Π.Α. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο κ. Παπαγεωργόπουλος και τα μέλη της αποστολής θα έχουν σημαντικές συναντήσεις τόσο με το δήμαρχο και τις αρχές του Δήμου Φιλαδέλφειας, με τον οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αδελφοποιημένος όσο και με παράγοντες της ομογένειας.

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης θα διαθέτουν περίπτερα στην έκθεση «Ερμής - ΕΧΡΟ», που διοργανώνεται για 14η συνεχή χρονιά.

    Στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης θα διανέμονται φυλλάδια τόσο στα αγγλικά όσο και τα ελληνικά όχι μόνο για το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των φορέων της πόλης και της ομογένειας.

    [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2005 (15:49 UTC+2)

    Με σύνθημα «Όχι στο 'Ευρωσύνταγμα' και στην Ε.Ε.», η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την προσεχή Τρίτη, 12 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

    Ομιλητής θα είναι ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ.

    Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επισημαίνει τα ακόλουθα:

    «Με συνοπτικές διαδικασίες στις 12 Απρίλη έρχεται στη Βουλή για ψήφιση το 'Ευρωσύνταγμα'. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για δημοψήφισμα, με ταυτόχρονη ολοκληρωμένη ενημέρωση του λαού και παρουσίαση χωρίς αποκλεισμούς όλων των απόψεων. Απέδειξε και μ' αυτό τον τρόπο πόσο φοβάται τον ανοιχτό διάλογο, αλλά και πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματά της.

    »Οι υποστηριχτές του 'Ευρωσυντάγματος', ανάμεσά τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συνειδητά παραπλανούν το λαό αποκρύβοντας τον πραγματικό του χαρακτήρα. Με τις μεγαλοστομίες τους αποκρύπτουν ότι η Ε.Ε. μετατρέπεται σε ακόμα πιο αντιδραστική Ένωση, ότι θωρακίζεται περισσότερο η δικτατορία της πλουτοκρατίας. »Με το 'Ευρωσύνταγμα' στρατιωτικοποιείται παραπέρα η Ε.Ε., περιορίζεται η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών, νομιμοποιούνται οι επεμβάσεις εναντίον τρίτων χωρών, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών-μελών.

    »Παραπλανούν, όμως, και εμπαίζουν το λαό και όσοι αντιτίθεται στο συγκεκριμένο 'Ευρωσύνταγμα' και επιδιώκουν να διαμορφωθεί ένα πιο 'φιλολαϊκό Ευρωσύνταγμα', όπως ο ΣΥΝ. Αποπροσανατολίζουν τους λαούς και σπέρνουν αυταπάτες όσοι διαχωρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα και τις συνθήκες που η Ε.Ε διαμορφώνει από την ίδια την Ε.Ε.

    »Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν διλήμματα. Η ΕΕ δεν έχει στόχο την ενοποίηση προς όφελος των λαών, αλλά την ενίσχυση των πλουτοκρατών και των δυνάμεων της εκμετάλλευσης και καταπίεσης σε βάρος της, τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου στις αγορές και σφαίρες επιρροής.

    »Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε απειθαρχία και ανυπακοή στις αποφάσεις της Ε.Ε. Το ηχηρό ράπισμα στις αντιδραστικές επιλογές της Ε.Ε. ταυτίζεται με το διπλό ΟΧΙ ενάντια στην Ε.Ε. και στο 'Εωσύνταγμα'.

    »Ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να επιδείξουν καμιά ανοχή στην αφαίρεση δικαιωμάτων, στην ανεργία και τη φτώχεια από τη μια και τη συγκέντρωση πλούτου από την άλλη.

    »Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού και μετά την υπερψήφιση του 'Ευρωσυντάγματος'. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη συσπείρωση και κοινή δράση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κατά της πολιτικής της Ε.Ε. και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

    »Η ενιαία δράση, ο διεθνής συντονισμός της πάλης, η απειθαρχία είναι μονόδρομος για την λαϊκή αντεπίθεση, που θα παρεμποδίσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα αποσπάσει κατακτήσεις. Για τη λαϊκή εξουσία, που σημαίνει αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ε.Ε. Για να συμβάλει το ελληνικό λαϊκό κίνημα στον αγώνα για την Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, των ισότιμων σχέσεων, του σοσιαλισμού», καταλήγει η ανακοίνωση της Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ.

    [09] ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΒΟ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2005 (23:54 UTC+2)

    Να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με την περαιτέρω πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων ζήτησε από το δημόσιο στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρία στη συρρίκνωση των εργασιών λόγω της ανυπαρξίας παραγγελιών εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

    «Το Δημόσιο πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει ή όχι το σημερινό μετοχικό μοντέλο της εταιρίας και, αν δεν το θέλει, ας προτείνει κάποιο άλλο και εμείς θα το αποδεχτούμε», είπε ο κ.Μυτιληναίος σύμφωνα με τον οποίο τα σημερινά προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπερασθούν με τη σύναψη σύμβασης με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ «οποιαδήποτε άλλα μέτρα είναι ασπιρίνες». Πρότεινε μάλιστα μέχρι την τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου να κλείσει συμφωνία συνεργασίας ΕΛΒΟ - ΥΕΘΑ. 

    Από την πλευρά του ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Κουρής διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την παρουσία ιδιώτη μετόχου στην ΕΛΒΟ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχέση Δημοσίου-ΕΛΒΟ πρέπει να διαμορφωθεί από μηδενική βάση, ενώ για το θέμα των εργαζομένων είπε πως «η εταιρία θα τροφοδοτηθεί με σειρά προγραμμάτων παραγωγής, ώστε να έχουμε πλήρη απασχόληση».

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο είναι υπό διαπραγμάτευση η ανάθεση πέντε διαφορετικών προγραμμάτων παραγωγής προς την ΕΛΒΟ- η διαδικασία ίσως ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο- και μέχρι τα τέλη του έτους θα ακολουθήσουν άλλα δύο, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2000 και έπειτα από διαγωνισμό για την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών, η ΕΛΒΟ ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο, κατά 6% στους κληρονόμους του I.Λαϊνόπουλου και κατά το υπόλοιπο 43% στον Όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος έχει αναλάβει και το μάνατζμεντ, ενώ διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο το Δημόσιο ορίζει πέντε μέλη και οι ιδιώτες τέσσερα.

    [10] Υ.ΕΘ.Α.: ΣΥΣΚΕΨΗ Γ.Δ.Α.Β.Ε.- Σ.Ε.Κ.Π.Υ. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2005 (23:44 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Έρευνας (Γ.Δ.Α.Β.Ε.) και του προεδρείου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (Σ.Ε.Κ.Π.Υ.).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν πρωτοβουλίες της ΓΔΑΒΕ για την αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με στόχο αφενός την αύξηση της συμμετοχής της, ποσοτικά και ποιοτικά, στα προγράμματα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου στην ενεργότερη εμπλοκή της στη διεθνή αγορά αμυντικών συστημάτων.

    Ο Σ.Ε.Κ.Π.Υ. ενημερώθηκε από στελέχη της Γ.Δ.Α.Β.Ε. για την πορεία υλοποίησης του Μητρώου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού καθώς και για το νέο νομοσχέδιο περί αμυντικών προμηθειών που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε και ολιγόλεπτη παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξη της πολιτείας προς τον Έλληνα επιχειρηματία, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών στα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και η βελτίωση των τεχνολογικών τους δυνατοτήτων με σκοπό την αύξηση της «εξωστρέφειας» της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

    Παράλληλα, ο Υ.ΕΘ.Α. επισήμανε ότι, τόσο το νέο νομοσχέδιο όσο και το Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ξεκαθαρίζουν το «ομιχλώδες τοπίο» που επικρατούσε μέχρι σήμερα στις διαδικασίες προμηθειών και παραγωγής μέσων και συστημάτων, κάνοντας πράξη τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας με παράλληλη μείωση του κόστους απόκτησης υλικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις προς όφελος του ελληνικού λαού.

    [11] ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 8 Απριλίου 2005 (23:36 UTC+2)

    Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις ηγέτιδες αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης. Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,13% και διαμορφώθηκε στις 4.983,60 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με υποχώρησε 0,08 μονάδων έκλεισε στις 4.124,29 μονάδες. Στις 4.400,68 μονάδες βρέθηκε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,25%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,16% έκλεισε στις 3.182,23 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε οριακή πτώση 0,06%, στις 25.064,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με απώλειες 0,12% υποχώρησε στις 6.016,57 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχυμένος κατά 0,22% έκλεισε στις 373,61 μονάδες.

    [12] ΓΓΠΣ: 126.793 ΕΚΜΙΣΘΩΤΕΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2005 (23:06 UTC+2)

    O ένας στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δήλωσε στην εφορία ολόκληρο ή μέρος του εισοδήματος που εισέπραξε από ενοίκια το 2003. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για 126.793 ιδιοκτήτες, τους οποίους εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2004. Τα στοιχεία των φορολογουμένων αυτών αποστέλλονται στις εφορίες για να πραγματοποιηθεί έλεγχος.

    Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), προχώρησε στη διασταύρωση φορολογικών στοιχείων μεταξύ των αρχείων εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικονομικού έτους 2004 (χρήση 2003), που αφορούν στις δαπάνες ενοικίου (ενοικιαστές) και στα εισοδήματα από εκμίσθωση (εκμισθωτές). Κατά την διασταύρωση ελέγχεται το εισόδημα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι από εκμισθώσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες που εμφανίζουν οι ενοικιαστές στις δηλώσεις τους. Η στατιστική των ελέγχων για το οικονομικό έτος 2004, έχει ως εξής:

    1. Φορολογούμενοι που δήλωσαν εκπτώσιμες δαπάνες ενοικίου: 1.331.046

    2. Εξ΄ αυτών δήλωσαν λανθασμένους Α.Φ.Μ. ιδιοκτητών: 187.118

    3. Φορολογούμενοι που δήλωσαν δαπάνες με αποδεκτό Α.Φ.Μ. ιδιοκτήτη: 1.143.928

    4. Σύνολο εκμισθωτών που θα πρέπει να εμφανίζουν εισοδήματα από εκμίσθωση: 1.004.281

    (Η διαφορά μεταξύ των (3) και (4), οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί εκμισθωτές ενοικιάζουν περισσότερα από ένα ακίνητα)

    Οι φορολογούμενοι εκμισθωτές ακινήτων που φαίνεται να μη δήλωσαν ορθά τα μισθώματα ακινήτων στο οικονομικό έτος 2004, με ποσό που δε δηλώθηκε άνω των 2.000 ευρώ, ανέρχονται σε πλήθος 126.793. Εξ' αυτών:

    1. 84.469 εκμισθωτές ακινήτων δε δήλωσαν κανένα εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων

    2. 18.981 εκμισθωτές δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα από αυτά που δήλωσαν οι ενοικιαστές τους.

    [13] ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΔΙΟΔΙΑ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2005 (22:55 UTC+2)

    Από την Κυριακή 10 Απριλίου αυξάνεται η τιμή των διοδίων στις εθνικές οδούς, όπως αποφασίστηκε προ ημερών.

    Τα τέλη διοδίων για τα επιβατικά αυτοκίνητα από 1,40 ευρώ που είναι σήμερα γίνονται 2 ευρώ, ενώ αντίστοιχες αναπροσαρμογές -κατά περίπου 43%- γίνονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

    [14] ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Σκόπια, 9 Απριλίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Στην πάγια θέση τους για «διπλή ονομασία» εμμένουν τα Σκόπια, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε το Σάββατο ότι η πρόταση Νίμιτς, όπως παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη, είναι απορριπτέα, επισήμανε δε, ότι δεν τους ανακοινώθηκε επισήμως τίποτε ακόμη.

    Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Τσερβένκοφσκι έχουν ως εξής:

    «Την Δευτέρα, ο πρέσβης της Μακεδονίας στις ΗΠΑ Νίκολα Ντιμιτρόφ θα έχει συνάντηση στη Ν. Υόρκη, με τον μεσολαβητή στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος κ. Νίμιτς, οπότε και θα γνωρίζουμε οριστικά και επίσημα αν υπάρχει πρόταση από την μεριά του, και αν υπάρχει ποια είναι αυτή.

    »Στην ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάστηκε πρόταση για συμβιβαστική λύση για την ονομασία και ισχυρισμοί ότι αυτή η πρόταση θα προέρχεται από τον κ. Νίμιτς. »Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο.

    »Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonija- Skopje, αποτελεί καλή βάση για την διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για την διμερή επικοινωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας. Ήτοι, ως εκδοχή, να μας αποκαλεί με αυτό το όνομα η ελληνική πλευρά. Όσον αφορά την ονομασία για την διεθνή επικοινωνία της χώρας μας, η θέση μας είναι μία και μοναδική: χρησιμοποίηση της συνταγματικής ονομασίας. Με άλλα λόγια, η πρόταση που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη αναφορικά με το όνομα, για μας είναι απορριπτέα», κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    [15] ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ, ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Βελιγράδι, 9 Απριλίου 2005 (15:59 UTC+2)

    Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, έχουν παραδοθεί όλοι οι κατηγορούμενοι από τη διεθνή δικαιοσύνη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, πλην του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, επισημαίνουν σήμερα οι εφημερίδες του Βελιγραδίου. Επίσης αναφέρουν ότι ο πρώην αρχηγός του γιουγκοσλαβικού γενικού επιτελείου στατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς, κατηγορούμενος για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο το 1999, αναμένεται να συλληφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Όπως ανακοίνωσε δικαστική πηγή χθες, Παρασκευή, παραδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο πρώην αξιωματικός του σερβικού στρατού Μίλοραντ Τίρμπιτς, 47 ετών, ενώ η Σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας του σερβοβοσνιακού στρατού συνταγματάρχης Βουτζαντίν Ποπόβιτς, 48 ετών, θα μεταβεί στη Χάγη την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου παραδοθεί.

    Οι δύο πρώην αξιωματικοί κατηγορούνται μαζί με πολλούς άλλους για συμμετοχή στη σφαγή τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνων στην πόλη Σρεμπρένιτσα της ανατολικής Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995.

    Από όλους τους κατηγορουμένους για το έγκλημα αυτό, το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνον ο Μλάντιτς, διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατού στη διάρκεια του πολέμου 1992-1995, παραμένει ελεύθερος. Ο Μλάντιτς, μαζί με τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι ο πιο καταζητούμενος φυγόδικος για εγκλήματα πολέμου.

    [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2005 (15:36 UTC+2)

    Η Κυπριακή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να συμπαραταχθεί με τις άλλες κυβερνήσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου, σε παρέμβασή του χθες στην 26η Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι και με αντικείμενο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης η Κύπρος έχει υπογράψει και υιοθετήσει σειρά ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοκόλλων και συμβάσεων.

    Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει ιδρυθεί ειδικό Γραφείο για την Πάταξη της Τρομοκρατίας στην Αστυνομία Κύπρου, το οποίο, μεταξύ άλλων, συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς του εξωτερικού, συλλέγει πληροφορίες σε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις και διατηρεί βάση δεδομένων.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [17] Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2005 (15:11 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αν και δεν αποκλείει μια διερευνητική αποστολή στην Κύπρο μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εντούτοις δεν το προγραμματίζει αυτήν τη στιγμή.

    «Γνωρίζοντας για πολλά χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη, θα έλεγα ότι ο μοναδικός τρόπος προόδου είναι αυτός που διεφάνη σε κάποιο στάδιο, δηλαδή ότι μελετούσε η Γενική Γραμματεία την αποστολή ενός υψηλόβαθμου στελέχους για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο σε συνεργασία με τις δύο πλευρές», είπε ο ΥΠΕΞ.

    «Ο ΓΓ δεν το αποκλείει, δεν φαίνεται να το σχεδιάζει στο άμεσο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η τοποθέτηση Ανάν «μπορεί να ερμηνευθεί ότι θα θέλει να κάνει ο ίδιος (ο ΓΓ) τις διαβουλεύσεις και όχι δια αντιπροσώπου», δηλαδή όπως το έθεσε ο ΓΓ, «προβληματίζεται κατά πόσον η καλύτερη μεθοδολογία είναι να αποστείλει αντιπρόσωπο ή κατά πόσο να καλέσει τα μέρη στη Νέα Υόρκη όπου θα εμπλακεί και ο ίδιος. Και αυτό δεν νομίζω να είναι αποθαρρυντικό», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ ότι η επέκταση της τελωνειακής ένωσης της χώρας στα νέα δέκα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση κρίνει πως έχει εσωτερικό πρόβλημα σε διάφορα επίπεδα και με αυτές τις δηλώσεις προσπαθεί να διασκεδάσει βάσιμους φόβους ότι όλα αυτά τα οποία λέει ότι δεν θα γίνουν, θα γίνουν.

    Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ανάν είπε ότι ο ΓΓ εξετάζει όλες τις πιθανότητες και όταν θα καταλήξει σε απόφαση «θα μας το πει».

    Σημείωσε ότι δεν διαφαίνεται αλλαγή στη στάση του ΓΓ, «όμως ο ΓΓ τόνισε σαφώς ότι τον απασχολεί το κυπριακό πρόβλημα, βρίσκεται σε επαφή με τα μέρη και διερευνά όλες τις πιθανότητες».

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2005 (15:01 UTC+2)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και κατέληξαν σε διμερή συμφωνία, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για Αποτροπής Εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ''οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τις διαδικασίες και διασφαλίσεις όσον αφορά επιχειρήσεις για επιβίβαση σε πλοία στις ανοιχτές θάλασσες, με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής''.

    ''Αυτή η συμφωνία'', αναφέρει η Πρεσβεία των ΗΠΑ, ''υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση των δύο κυβερνήσεών μας να καταπολεμήσουν την εξάπλωση αυτών των όπλων και την παγκόσμια τρομοκρατία''.

    Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν κοινή προσέγγιση και ένα κοινό στόχο: να μετατρέψουν τις ανοιχτές θάλασσες σε αφιλόξενο περιβάλλον για τη μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει την ικανοποίησή της τόσο για το αποτέλεσμα των συζητήσεων όσο και για το θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα που επιδείχθηκε στη διάρκειά τους.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [19] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ - ΠΑΟ 75-63

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2005 (00:18 UTC+2)

    Με σκορ 75-63 έχασε ο Παναθηναϊκός από την Εφές Πίλσεν, στον αγώνα που έγινε στο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα.

    Τα δεκάλεπτα: 18-16, 28-32, 52-45, 75-63

    Οι δύο ομάδες έχουν από μια νίκη στους μεταξύ τους αγώνες και η πρόκριση θα κριθεί στο τρίτο και τελευταίο ματς που θα γίνει στις 14 Απριλίου στην Αθήνα.

    [20] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2005 (00:08 UTC+2)

    Στον τελευταίο κυριολεκτικά αγώνα, κρίθηκε ο εφετινός τίτλος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας εφήβων. Ο Ολυμπιακός με δύο χρυσά μετάλλια, ένα εκ των οποίων στα +91 κιλά (σ.σ. με τον Δημήτρη Πετρόπουλο) εκεί δηλαδή όπου κρίθηκε ο τίτλος και ένα χάλκινο, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στο πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στο κλειστό του ΜΕΤΣ. Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αναδείχθηκαν και πολυνίκης σύλλογος, κατέκτησε ο Σωκράτης Παλαμίδης στα 51 κιλά και το χάλκινο ο Παναγιώτης Κυρίμης στα 81 κιλά. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Αίολος Θεσσαλονίκης με 12 βαθμούς, ενώ τρίτος ήταν ο ΗΡΑ Νικαίας με τους ίδιους βαθμούς αλλά λιγότερες διακρίσεις. Τα αποτελέσματα (πρώτοι οι νικητές):

    48 κιλά

    Σωτήρης Βασιλείου (Τάλως)

    51 κιλά

    Σωκράτης Παλαμίδης (Ολυμπιακός)-Δημήτρης Κιτσόπουλος (Μίλων Κροτωνιάτης) διακοπή διαιτητή γ` γύρο

    54 κιλά

    Στάνισλαβ Πηλικίδης (ΑΕ Ποντίων)-Νίκος Σωτηριάδης (Ηρακλής Αγ. Αναργύρων) 26-23

    57 κιλά

    Στέφανος Σαββίδης (Αλέξανδρος Αχαρνών)-Αρτούρ Κοτογιάν (ΠΟΕΘ) διακοπή διαιτητή α` γύρος

    60 κιλά

    Βασίλης Κακαρίκος (Αίολος Θ.)-Σταύρος Εξακουστίδης (Διαγόρας Κορυδ.) 37-21

    64 κιλά

    Νίκος Μαλανέζος (Εθνικός ΓΣ)-Βαλέριος Κόβαλτσουκ (Άρης Νικαίας) μεγάλη διαφορά στο γ` γύρο

    69 κιλά

    Βασίλης Τζίτζιος (Μαχητές Ν. Περάμου)-Γιώργος Καρδάρης (Ηρακλής Χαϊδαρίου) διακοπή διαιτητή β` γύρο

    75 κιλά

    Γιάννης Καούνης (ΗΡΑ Νικαίας)-Επαμεινώνδας Γιαννόπουλος (Τόφαλος) διακοπή από το διαιτητή στο δ` γύρο

    81 κιλά

    Μανώλης Αρμάγος (Αίολος Θ.)-Χρήστος Καμάνης (Απόλλων Καλαμαριάς) εγκατάλειψη α` γύρος

    91 κιλά

    Γιώργος Χαϊδάρογλου (Συκεών)-Χρήστος Παυλίδης (ΗΡΑ Νικαίας) 25-10

    +91 κιλά

    Δημήτρης Πετρόπουλος (Ολυμπιακός)-Κώστας Γίδαρης (Απόλλων Καλαμαριάς) εγκατάλειψη αντιπάλου α` γύρος

    Οι πυγμάχοι που κατέκτησαν την 3η θέση είναι οι εξής:

    51 κιλά: Γιώργος Σαντοριναίος (ΑΕΚ), Άγγελος Ζάχος (Τόφαλος)

    54 κιλά: Βασίλης Κονταξής (ΕΑ Πατρών), Γιάννης Σάμιος (Ηρακλής Γαλατσίου)

    57 κιλά: Κώστας Νήρος (Άρης Θ.), Κώστας Βασδέκης (Πολυδάμας Άρτας)

    60 κιλά: Βασίλης Ταταρίδης (ΣΒΑ Ελευσίνας), Χασάν Πιγκάλ (Κομοτηνή)

    64 κιλά: Σωτήρης Κωτής (Ροδιακός), Αλέξανδρος Πετρίδης (Αλέξανδρος Κορ.)

    69 κιλά: Ολεξάντρ Κόστεριν (Πανελλήνιος), Παναγιώτης Κουϊμιτζής (Άτλας Κορυδαλλού)

    75 κιλά: Χρυσόστομος Μποσμπότης (Μαχητές Ν. Περάμου), Δημήτρης Κασιώτης (Πέραμα)

    81 κιλά: Παναγιώτης Κυρίμης (Ολυμπιακός), Ανδρέας Καραντίνης (ΗΡΑ Νικαίας)

    91 κιλά: Συμεών Ιωακειμίδης (Πανελλήνιος ΓΣ), Μιχαήλ Κωνσταντούρος (Πέραμα)

    +91 κιλά: Δημήτρης Ιορδανίδης (Αλέξανδρος Θ.), Γιώργος Μακράκης (Συκεών)

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2005 (23:53 UTC+2)

    Η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα, 11 Απριλίου, και ώρα 13:00, με εκπροσώπους της ΠΑΕ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς και με εκπροσώπους της διοίκησης του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

    [22] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

    Πεκίνο, 9 Απριλίου 2005 (13:16 UTC+2)

    Χιλιάδες Κινέζοι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την πρεσβεία του Τόκιο στο Πεκίνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των ιαπωνικών αρχών να αποσιωπήσουν από τα νέα σχολικά βιβλία τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των αποικιοκρατικών πολέμων της Ιαπωνίας πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Στα νέα βιβλία της ιστορίας, που κυκλοφόρησαν στις αρχές της εβδομάδας, χαρακτηρίζεται απλώς ως "περιστατικό" η σφαγή στη Νανκίν το 1937 όπου ο ιαπωνικός στρατός σκότωσε 300.000 κινέζους στρατιώτες και πολίτες .

    Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία από το πανεπιστήμιο του Πεκίνου προς την ιαπωνική πρεσβεία ,που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια στο κτήριο της Ιαπωνικής πρεσβείας, ενώ έψαλαν τον κινεζικό εθνικό ύμνο και φώναζαν συνθήματα όπως "κάτω η Ιαπωνία" και "μποϋκοτάζ στα ιαπωνικά προϊόντα".

    [23] Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ

    Ρώμη, 9 Απριλίου 2005 (11:30 UTC+2)

    Υπέρ της αγιοποίησης του Πάπα Ιωάννη Παύλου τάσσεται εκ΄ νέου ο ιταλικός Τύπος στα σημερινά πρωτοσέλιδα προβάλλοντας την ιαχή του πλήθους για την ανακήρυξη σε Άγιο του Πάπα Ιωάννη Παύλου, που κυριάρχησε χθες στην εξώδιο ακολουθία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Με το ίδιος θέμα βγήκαν σήμερα η κεντρο-αριστερή εφημερίδα Ρεπούμπλικα και η κεντροδεξιά Κοριέρε ντελα Σέρα . Στο ρεπορτάζ της Ρεπούμπλικα, υπό τον τίτλο «Άγιος αμέσως», αναφέρεται ότι η χθεσινή έκκληση του πλήθους δεν χωρά ουδεμία αντίρρηση.

    Εντωμεταξύ ξεκίνησαν άτυπα οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Ποντίφηκα. Το κονκλάβιο των καρδιναλίων θα συνέλθει στις 18 Απριλίου και τυπικά θα διαρκέσει 12 έως 13 ημέρες. Πηγές του Βατικανού εκτιμούν πάντως ότι η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα θα είναι σύντομη. Ως την ημέρα έναρξης του κονκλάβιου , οι καρδινάλιοι θα πραγματοποιούν καθημερινά επίσημες συναντήσεις.

    Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογή του νέου Πάπα θα επιλεγούν δύο καρδινάλιοι οι οποίοι θα ενημερώνουν τα μέλη του κονκλάβιου για τις τρέχουσες υποθέσεις της Εκκλησίας.

    [24] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 9 Απριλίου 2005 (10:55 UTC+2)

    Δεκαπέντε Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας τη στιγμή που περνούσε φάλαγγα του ιρακινού στρατού στη Λατιφίγια, νότια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε πηγή του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

    Σε άλλη επίθεση ,δύο ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν ιρακινοί αντάρτες άνοιξαν πυρ σε φάλαγγα 14 φορτηγών του υπουργείου Εμπορίου στην οδική αρτηρία που συνδέει την πόλη Κουτ με τη Βαγδάτη.

    [25] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 9 Απριλίου 2005 (10:49 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Βαγδάτης για να διαδηλώσουν εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Χθες στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής Ριζοσπάστες σιίτες και σουνίτες ιμάμηδες κάλεσαν τους πιστούς να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή διαδήλωση στην πλατεία Φερντάους, όπου πριν από δύο χρόνια εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν γκρεμίσει το άγαλμα του Σαντάμ. Το ίδιο κάλεσμα απευθύνανε ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ και η επιτροπή των μουσουλμάνων ουλεμάδων, μία από τις μεγαλύτερες σουνιτικές θρησκευτικές οργανώσεις.

    [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Ουάσιγκτον, 9 Απριλίου 2005 (10:23 UTC+2)

    Η έντονη κριτική που δέχτηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας των επιβατικών αεροσκαφών ,απόστρατος ναύαρχος Ντέιβιντ Στόουν, για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροσκάφη , τον οδήγησαν σε παραίτηση.

    Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας Μεταφορών ο νέος υπουργός Ασφαλείας,Μάικλ Τσέρτοφ έκανε δεκτή την παραίτησής του κ. Στόουν, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα του υπουργείου να παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο για να βοηθήσει στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου τον αντικαταστάτη του.

    Οι λόγοι της παραίτησης του ναύαρχου Στόουν, μετά από οκτάμηνη παραμονή στο αξίωμα, δεν αναφέρθηκαν επισήμως. Τον περασμένο μήνα πάντως αποκαλύφθηκαν στον Τύπο αποσπάσματά της εμπιστευτικής έκθεσης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και του FBI στην οποία φέρεται να γίνεται λόγος ότι τα αμερικανικά επιβατικά αεροσκάφη παραμένουν ευάλωτα σε επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα, παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια για τη λήψη νέων μέτρων ασφαλείας.

    [27] ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΜΟ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2005 (16:53 UTC+2)

    Μουσικοχορευτική παράσταση διοργανώνει το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Θεσσαλονίκης, για πέμπτη συνεχή χρονιά.

    Η παράσταση αυτή, με θέμα «Αφιέρωμα στον Παραδοσιακό Γάμο», θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό θέατρο τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, στις 8.15 μ.μ.

    Στο αφιέρωμα, συμμετέχουν πάνω από 90 χορευτές και 13 παραδοσιακοί μουσικοί (οργανοπαίχτες και τραγουδιστές).

    Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

    [28] "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΛΙΨΗ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΕΤΟΝ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2005 (16:46 UTC+2)

    Η παράσταση «Καλημέρα θλίψη, αντίο θλίψη» παρουσιάζεται από την ομάδα μοντέρνου χορού «Μίνθη» αύριο (Κυριακή), 10 Απριλίου, ώρα 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42).

    Τα έσοδα της χορευτικής παράστασης θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του «Ασύλου του Παιδιού» Θεσσαλονίκης.

    Το Άσυλο του Παιδιού είναι φιλανθρωπικό σωματείο και ιδρύθηκε το 1919. Σκοπός του είναι η φύλαξη των παιδιών εργαζομένων γονέων της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

    Το έργο του είναι αξιόλογο γιατί δεν είναι απλά ένας παιδικός σταθμός, αλλά προσφέρει στα παιδιά φύλαξη, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση, σίτιση, παιχνίδι ελεύθερου χρόνου και το σπουδαιότερο, δίνει στα παιδιά απέραντη αγάπη, στοργή και ασφάλεια.

    Ιδρύτρια του «Ασύλου του Παιδιού» -που σήμερα φιλοξενεί 600 παιδιά ημερησίως- ήταν η Έλλη Αδοσίδου μαζί με άλλες κυρίες της Θεσσαλονίκης.

    [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2005 (00:20 UTC+2)

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε προς την οικογένεια του Γρηγόρη Μπιθικώτση το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:

    «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έδωσε το ηχόχρωμα της φωνής του σε μια ολόκληρη εποχή για την Ελλάδα. Ερμήνευσε τους μεγάλους ποιητές, τους μεγάλους συνθέτες και τους μεγάλους απλούς ανθρώπους. Η μνήμη του θα παραμείνει το ίδιο καθαρή με τη φωνή του στα χρόνια που θα έρθουν.»

    [30] ΤΟ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ Κ. ΣΙΑΠΑΝΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2005 (23:12 UTC+2)

    Σε μία από τις τελευταίες μουσικές παραστάσεις της φετινής χρονιάς (έπονται μόνον οι συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη μέσα στο Μάιο και ίσως του Δημήτρη Ζερβουδάκη), το καφέ «Έντεχνον» (Ι. Δέλλιου, περιοχή Συντριβανίου), παρουσιάζει τη Δευτέρα, 18 Απριλίου, την ερμηνεύτρια Κατερίνα Σιάπαντα.

    Τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της Κατερίνας θα συμπλεύσουν μαζί με ανέκδοτα τραγούδια του Γρηγόρη Γκερτσάκη, καινούρια της Κατερίνας Σιάπαντα σε μουσική Δημήτρη Κεχαγιά και Στέριου Γαργάλα, αλλά και μελωδίες των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σαββόπουλου, Μούτση, Κουγιουμτζή και άλλων δημιουργών.

    Κιθάρα - τραγούδι: Γρηγόρης Γκερτσάκης

    Πιάνο: Θοδωρής Χριστόπουλος

    Φωνές: Κατερίνα Σιάπαντα, Μαρία Γκερτσάκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 9 April 2005 - 18:13:48 UTC