Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ
  • [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
  • [05] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ
  • [07] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΘ.Α.
  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
  • [09] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ.
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [11] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ
  • [12] ΣΤΟ 4,5% "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2005 Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [13] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 60% Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ FURNIMA
  • [14] ΜΕ 14 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ 12 ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ
  • [15] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕΒΕΝΙΝΓΚΕΝ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΛΟΥΚΙΤΣ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ι. ΟΖΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΡΘΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
  • [17] ΚΕΝΑΝ ΕΒΡΕΝ: ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ "ΒΑΘΕΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ" ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ '80
  • [18] Η KFOR ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΚΟΣΟΦΣΚΑ- ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΔΥΤ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [20] Ο Γ.Γ.Α. ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
  • [21] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] IAAF: ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
  • [23] ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [24] ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 23ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Ο Β. ΣΚΛΑΒΟΣ
  • [25] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΡΡΕΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [26] Ο ΒΑΛΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • [27] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [28] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
  • [29] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ
  • [30] "ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"
  • [31] "Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [32] ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΘΥΜΙΑΜΑ
  • [33] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (09:48 UTC+2)

    Εντατικοί έλεγχοι, άρχισαν στην αγορά από το πρωί της Δευτέρας, μετά τη διαπίστωση ότι το 57,9% των δειγμάτων μελιού που εξετάσθηκαν από τα εργαστήρια του Δημόκριτου βρέθηκε ότι περιλαμβάνουν παραδιχλωροβενζόλιο πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιήθηκαν την 1η Απριλίου και από σήμερα ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για την απόσυρση όλων των τύπων μελιού στους οποίους εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία σε ποσότητες πάνω από το όριο.

    Οι συγκεκριμένες συσκευασίες αποσύρονται άμεσα από την αγορά και ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο ΕΦΕΤ αποστέλλει τις σχετικές επιστολές με τις εντολές για την απόσυρση, ενώ την όλη επιχείρηση συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς.

    Πάντως, το τμήμα Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι το όριο των δέκα μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνεται ως όριο ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας και δεν εκφράζει βαθμό επικινδυνότητας. Αναφέρεται μάλιστα ότι η ουσία είναι επικίνδυνη μόνον εάν η ημερήσια κατανάλωση μελιού ξεπερνά τα 40 κιλά.

    Η ουσία παραδιχλωροβενζόλιο, είναι επικίνδυνη μόνον εάν η ημερήσια κατανάλωση μελιού ξεπερνά τα 40 κιλά, δηλώνουν, πάντως, ΕΦΕΤ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

    Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου, απέδωσε σε προσωπική πικρία τις σχετικές καταγγελίες του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Κατσαρού, επειδή εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση για τα αλλοιωμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατσαρός κατήγγειλε, ότι επικίνδυνο ελληνικό μέλι κυκλοφορεί από το 2003 σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου, ισχυρίστηκε ότι είχαν ενημερωθεί, εγκαίρως, τόσο η Πολιτεία, όσο και η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι μελισσοκόμοι καθώς και οι τυποποιητές.

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, με αφορμή το θέμα που προέκυψε από τα αποτελέσματα ελέγχων δειγμάτων μελιού, τονίζει σε ανακοίνωσή του, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μελισσοκόμων δεν χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ουσία και έχει αντικατασταθεί σημαντικό μέρος των κηρήθρων.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Παπαθανασίου, μιλώντας την Κυριακή σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του καταναλωτικού κοινού και επικαλέστηκε για αυτό ανακοίνωση του τμήματος Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία:

    «Τα όρια των 10 ppb (μικρογραμμάρια ανά λίτρο) που έχουν οριστεί από την Ε.Ε. δίνονται ως όρια ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας και δεν εκφράζουν βαθμό επικινδυνότητας. Η επικινδυνότητα των υπολειμμάτων στο μέλι εκτιμάται από την ημερήσια αποδεκτή λήψη (ADI), δηλαδή η συγκέντρωση εκείνη που μπορεί να λαμβάνει ένας οργανισμός χωρίς να επηρεάζεται η υγεία του. Για την συγκεκριμένη ουσία, η ποσότητα της κατανάλωσης των 10 γρ. μελιού ημερησίως επιβαρημένου με την ανώτερη συγκέντρωση των 40 ppb παραδιχλωροβενζολίου είναι 9.750 ? 39.000 φορές μικρότερη της αποδεκτής λήψης».

    Ο κ.Παπαθανασίου επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ.Ν.Κατσαρό για το θόρυβο που δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο για το ελληνικό μέλι αποδίδοντας τις δηλώσεις του σε προσωπική πικρία για το γεγονός ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα των γιαουρτιών της ΦΑΓΕ. Και τόνισε ότι θα ερευνηθούν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ και αν προκύπτουν ευθύνες θα αναζητηθούν.

    «Στα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία το περιθώριο ανοχής είναι μηδενικό, επανέλαβε ο υφυπουργός», και πρόσθεσε: «Δεν θα κρύψουμε τίποτα, αλλά δεν έχουμε σκοπό να δημιουργούμε πανικό όταν δεν υπάρχει λόγος».

    Και ο υφυπουργός κ. Κοντός

    Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός με αφορμή το θέμα που προέκυψε από τα αποτελέσματα ελέγχων δειγμάτων μελιού, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μελισσοκόμων δεν χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ουσία και έχει αντικατασταθεί σημαντικό μέρος των κηρηθρών,

    Ο κ.Παπαθανασίου έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το ιστορικό για τους ελέγχους στο μέλι, καθώς και το πόρισμα που περιλαμβάνει τις εταιρίες (τα δείγματα των οποίων ελέγχθηκαν).

    Αναλυτικά:

    Στις 30/10/2003 προκύπτει για πρώτη φορά θέμα με την ύπαρξη 1,4 - διχλωροβενζολίου στο ελληνικό μέλι.

    Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε αμέσως Δελτίο Τύπου το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα:

    «Το παραδιχλωροβενζόλιο δεν έχει προσδιοριστεί ως χημικός κίνδυνος για το μέλι από τις κοινοτικές αρχές και δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα αποδεκτά όρια ούτε και όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης. Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος έχει ορίσει μέγιστο όριο τα 75 mg/lt (75 ppb) στο πόσιμο νερό, ενώ από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης η παρουσία του παραδιχλωροβενζόλιου δεν υπερβαίνει τα 40 ή 45 ppb».

    Και καταλήγει:

    «Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι το γεγονός αυτό δεν αναιρεί ούτε πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την εξαιρετική ποιότητα που η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει για το ελληνικό μέλι».

    Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ, με απόφαση του Δ.Σ. του και με αριθμό 115/30-10-2003, όρισε μια γνωμοδοτική επιτροπή προκειμένου να εκτιμήσει το θέμα του 1,4 διχλωροβενζολίου στο μέλι και να εισηγηθεί μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Πρόεδρος της Επιτροπής ορίσθηκε η κα Α. Τριχοπούλου Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλη της ήταν: η κα Δ. Βασιλειάδου καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, η κα Ε. Τσούκαλη ? Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. Εργ. Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας, ο κ. Α. Θρασυβούλου Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ., Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργ. Μελισσοκομίας -ηροτροφίας, Ο Δρ. Λ. Λεοντιάδης Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Φασματοσκοπίας, Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του Δημόκριτου, η Δρ. δ. Τσίπη, εκπρόσωπος του Γενικού Χημείου του Κράτους και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της EFSA για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και η Δρ. Ε . Τσιγαρίδα, Γεωπόνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Διατροφικών Μελετών της Δ/νσης Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών του ΕΦΕΤ.

    [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 4 Απριλίου 2005 (14:08 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης η ταφή του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ θα γίνει την Παρασκευή. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι τόνισε ότι θα είναι μια ανεπανάληπτη στιγμή ενώ συγχρόνως εγγυήθηκε ότι θα υπάρξουν υψηλότατα μέτρα ασφαλείας ειδικά για τους αρχηγούς των κρατών που θα μεταβούν στην Ιταλία να αποτίσουν φόρο τιμής στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Σενάρια διαδοχής...

    Στο μεταξύ, μετά την ταφή του Πάπα, το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα βρεθεί αντιμέτωπο με το δίλημμα εάν θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' με την άνοδο ενός μη Ιταλού στον παπικό θρόνο ή την επιστροφή του ύπατου αξιώματος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε ιταλικά «χέρια».

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ήταν ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας, μετά από 455 απόλυτης ιταλικής κυριαρχίας στο Βατικανό, δημιουργώντας μια νέα κατάσταση στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

    Επικρατέστερος από τους Ιταλούς φέρεται ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Ντιονίτζι Τεταμάντζι, 70 χρόνων, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του Καρδινάλιου Άντζελο Σκόλα, από τη Βενετία.

    Μεταξύ των επικρατέστερων θεωρείται και ο Αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν, που όμως θεωρείται νέος, καθώς είναι 59 ετών.

    Από την άλλη, μειωμένες πιθανότητες λόγω προχωρημένης ηλικίας φαίνεται πως έχουν ο Γερμανός Καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσιγκερ, ανώτερος σύμβουλος του Ποντίφικα για θεολογικά θέματα και ο καρδινάλιος Φράνσις Άιντζεϊ από τη Νιγηρία.

    Από τη διαδικασία της διαδοχής δεν αποκλείονται και δυο Λατινοαμερικανοί, ο Αρχιεπίσκοπος Τεγκουθιγκάλπα. της Ονδούρας, Όσκαρ Μαραντιάγκα και ο Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, Κλαούντιο Χούμες.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (12:45 UTC+2)

    Την ανάγκη αξιοποίησης της υλικής και της άυλης κληρονομιάς των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση παράδοσης εννιαθέσιων οχημάτων για την κάλυψη αναγκών μετακινήσεων ατόμων με αναπηρίες.

    Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με άτομα με αναπηρίες και άκουσε τα προβλήματα τους, ενώ στην ομιλία του υπογράμμισε:

    "Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, άφησαν στον τόπο μας μια μεγάλη υλική και άυλη κληρονομιά. Χρέος όλων είναι να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Να αυξήσουμε τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει για την ανάπτυξη, την κοινωνία, τον πολίτη.

    Το σχέδιο που προετοιμάσαμε για την ακίνητη περιουσία βρίσκεται ήδη σε στάδιο εφαρμογής, και το νομοσχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων κατατέθηκε στη Βουλή. Βασικός στόχος μας είναι τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για τις περιοχές που τα φιλοξενούν, αλλά και πόλοι που συμβάλλουν στην ενίσχυση του αθλητισμού, την ανάπτυξη νέων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

    Η κινητή περιουσία διανέμεται σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Δημοσίου και κοινωνικούς φορείς, με γνώμονα την αναβάθμιση του κοινωνικού Κράτους, την βελτίωση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, και την ενίσχυση φορέων που παρέχουν κοινωνικό έργο.

    Πρόκειται, κυρίως, για ξενοδοχειακό, τεχνολογικό, γραφειακό, και αθλητικό εξοπλισμό, το κόστος του οποίου φτάνει τα 120 εκ. ευρώ. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της κινητής ολυμπιακής κληρονομιάς έχει ήδη διανεμηθεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και ιδρύματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα, ένα ακόμη τμήμα της περιουσίας αυτής - τετρακόσια εβδομήντα (470) εννεαθέσια αυτοκίνητα - παίρνει το δρόμο για τους τελικούς αποδέκτες. Μετά τον εκτελωνισμό και επισκευή τους, αλλά και την εξαιρετικά προσεκτική εξέταση των αιτημάτων και των αναγκών, τα αυτοκίνητα παραδίδονται σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θεραπευτήρια, κέντρα αποθεραπείας, νοσοκομεία, προκειμένου να ικανοποιήσουν, όχι διοικητικές, αλλά άμεσες κοινωνικές ανάγκες:

    - ανάγκες μετακίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες,

    - ανάγκες μετακίνησης μαθητών και νηπίων απομακρυσμένων περιοχών,

    - ανάγκες μετακίνησης ασθενών

    - ανάγκες μετακίνησης ηλικιωμένων.

    Ικανοποιούνται, ειδικότερα, τα αιτήματα όλων των Περιφερειών της Χώρας και των φορέων που εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Η επιλογή αυτή έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα: Συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής ανθρώπων, για τους οποίους έχουμε χρέος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την πλήρη και ισότιμη ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα ανταπόκρισης στο χρέος που έχουμε απέναντι σε συνανθρώπους μας με αυξημένες ανάγκες. Θέλω, όμως, με την ευκαιρία αυτή, να βεβαιώσω ότι εργαζόμαστε συστηματικά για την προώθηση μέτρων και ρυθμίσεων, που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση

    των ατόμων με αναπηρία. Εργαζόμαστε για να μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμά τους στην υγεία, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση, την εργασία. Εργαζόμαστε για την καταπολέμηση της κοινωνικής προκατάληψης. Και αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει, σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Για μια ακόμη φορά, θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη να αξιοποιήσουμε, όχι μόνο την υλική, αλλά και την άυλη κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Να εδραιώσουμε και να επεκτείνουμε σε κάθε πτυχή της εθνικής μας ζωής τη στάση ευθύνης που κρατήσαμε όλοι οι Έλληνες στη μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, το περασμένο καλοκαίρι. Να δώσουμε συνέχεια στις αξίες που πηγάζουν από τον Πολιτισμό μας. Να διατηρήσουμε την ευαισθησία που επέδειξε η ελληνική κοινωνία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Να κρατήσουμε την υπευθυνότητα και την αφοσίωση που επέδειξαν οι δημόσιοι λειτουργοί, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Να διαφυλάξουμε την αυτοπειθαρχία που αναπτύξαμε όλοι οι πολίτες στα στάδια της χώρας, στους δρόμους της πρωτεύουσας, παντού όπου υπήρχε ανάγκη. Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υψηλού επιπέδου φιλοξενία, που γνώρισαν οι επισκέπτες μας σ' όλη τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής. Να διαπλατύνουμε τη διάθεση συμμετοχής και προσφοράς στα κοινά, που εκφράστηκε με τρόπο συγκινητικό και υποδειγματικό από χιλιάδες εθελοντές, όλων των ηλικιών. Να προστατεύσουμε το κλίμα ενότητας και συστράτευσης, που μας έφερνε όλους πιο κοντά.

    Το μεγάλο Ελληνικό καλοκαίρι του 2004 άφησε ως κληρονομιά στη χώρα μας περισσότερη ωριμότητα, περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη αισιοδοξία. Δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες στην κοινωνία, αλλά και περισσότερες ευθύνες στο κράτος. Οι πολίτες απαιτούν σήμερα ένα κράτος που ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στις προσδοκίες τους, που είναι αρωγός και συμπαραστάτης τους. που στέκεται δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει να γίνουν πολλά. Το ξέρουμε, και εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας. Προχωρούμε με σταθερά και σίγουρα βήματα στο δρόμο που έχουμε επιλέξει. Το δρόμο της ευθύνης. Το δρόμο για ένα πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο κράτος. Το δρόμο για μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και αλληλεγγύης. Μια κοινωνία πιο δίκαιη. Μια κοινωνία εμπιστοσύνης".

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (18:53 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, το θέμα του βασικού μετόχου, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα γιαούρτια αλλά και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Με τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε πριν από μέρες ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε πλέον επίσημα το ψέμα της πολιτικής της λεγόμενης ήπιας προσαρμογής. Η δήθεν ήπια προσαρμογή ήταν μια ακόμη απάτη της κυβέρνησης Καραμανλή. Μια κυβέρνηση που καθώς εξελίσσεται γίνεται ακόμη χειρότερη και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη 1990-93. Τον λογαριασμό όμως τον πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Φαίνονται ότι είναι καθαρά ταξικές οι επιλογές της» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικά με τον βασικό μέτοχο σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε πρόβλημα και τόνισε πως δεν κινδυνεύει το Σύνταγμα αλλά η ΝΔ και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

    Για το θέμα με τα γιαούρτια είπε ότι έγιναν απαράδεκτοι χειρισμοί και με αυτή την αφορμή κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τις ευθύνες της. Χαρακτηριστικά επισήμανε: «η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή είναι πασιφανές πια ότι δεν ανταποκρίνεται και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελλάδας. Έχει αυτή η κυβέρνηση άλλου είδους επιλογές. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας. Οδηγούν την Ελλάδα στην εσωστρέφεια, στην αποδόμηση των κατακτήσεων του ελληνικού λαού, στην αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας αλλά και της διαπραγματευτικής μας ισχύος. Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή προσωπικά διαπνέεται από τα κλασικά χαρακτηριστικά της δεξιάς. Η Νέα Δημοκρατία που δεν ενδιαφερόταν ούτε για την οικονομία, ούτε για τη χώρα, ούτε για το Σύνταγμα, ούτε για τον Ελληνικό λαό, ούτε για την αλήθεια, ούτε για την έρημη αυτή απογραφή. Το μόνο που ήθελε και θέλει είναι να δυσφημήσει το ΠΑΣΟΚ. Στόχος ήταν το ΠΑΣΟΚ αλλά θύμα τελικά η οικονομία, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».

    Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του τα κάλεσε να προετοιμάσουν το κόμμα να δουλέψει σε όλους τους τομείς ώστε να κερδηθούν οι επόμενες εκλογές. Σημειώνεται ότι αντικείμενο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ήταν η ανάδειξη των επιτροπών εκλογών, καταστατικού και οικονομικών.  

    [05] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Στα πλαίσια υλοποίησης του σχεδίου της αντεγκληματικής πολιτικής του 2005, την 1-4-2005 και από ώρες 16:00 έως 22:00, πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένοι έλεγχοι πάνω σε θέματα δημόσιας ασφάλειας από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στους Ν. Επιβάτες, τα Βασιλικά και στο Λαγκαδά, με στόχο την πρόληψη της εγκληματικότητας και τη βελτίωση ποιότητας της ζωής των πολιτών.

    Ειδικότερα η δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της εξόρμησης είναι τα ακόλουθα:

    Αριθμός ελεγχθέντων ατόμων 354

    Αριθμός ελεγχθέντων οχημάτων 171

    Αριθμός ελεγχθέντων καταστημάτων 52

    Αριθμός συλληφθέντων ατόμων 52, ήτοι 6 για παράβαση του νόμου

    περί παιγνίων, 1 για παράβαση "περί εκδιδομένων προσώπων", 4 για παράβαση υγειονομικών διατάξεων, 6 για παραβίαση του Π.Δ. 180/79, 5 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 3 για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, 5 για κλοπή και 21 φυγόποινοι.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται:

    Ένας 40χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις 15 ετών συνολικά, για κατ' εξακολούθηση πλαστογραφία-απάτη και απάτη δικαστηρίου.

    Τρία άτομα για κλοπή 2 μοτοσικλετών.

    Ένα άτομο για απόπειρα διάρρηξης αυτοκινήτου.

    Ένα άτομο για απόπειρα διάρρηξης διαμερίσματος.

    Ένας αλλοδαπός που κατείχε προς πώληση 2.350 κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους.

    [06] Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Μια πρωτότυπη, λειτουργική και πολύ εύχρηστη εφαρμογή λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες στον ανανεωμένο δικτυακό τόπο του Δήμου Αθηναίων. Η εφαρμογή αυτή δίνει την δυνατότητα στους πολίτες είτε να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για κάποιο αδέσποτο που δεν είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα προστασίας του Δήμου Αθηναίων, (δεν φοράει περιλαίμιο ή δεν έχει microchip και δεν φέρει μεταλλική πλακέτα με την ένδειξη «ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ -ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ»), είτε να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο ζώο.

    Μέσα από το site του Δήμου Αθηναίων, (www.cityofathens.gr) και την συγκεκριμένη εφαρμογή με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ», μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ειδοποιήσει ηλεκτρονικά, γρήγορα και εύκολα, την αρμόδια υπηρεσία για αδέσποτα που υπάρχουν σε κάποια περιοχή, στα όρια του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο πολίτης, είναι να συμπληρώσει στην ειδική φόρμα τα στοιχεία επικοινωνίας του (ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει η υπηρεσία μαζί του αν χρειαστεί) και να καταγράψει το περιστατικό, τον τόπο και την ημερομηνία.

    Παράλληλα, μέσα από την ίδια εφαρμογή, μπορεί κανείς να κάνει αίτηση υιοθεσίας για κάποιο από τα ζώα που έχει περιθάλψει ο Δήμος. Αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να εισάγει τα κριτήρια ( ηλικία, φύλο κ.λ.π.) για το σκύλο που επιθυμεί να υιοθετήσει. Μόλις καταχωρήσει τα κριτήρια θα εμφανιστεί μία λίστα με τους διαθέσιμους σκύλους και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το σκύλο που τον ενδιαφέρει, να δει την φωτογραφία του (αν υπάρχει διαθέσιμη) και αν το επιθυμεί να καταχωρήσει μία αίτηση υιοθεσίας.

    Το πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων που βασική του φιλοσοφία είναι ότι αντιμετωπίζει τα αδέσποτα σαν αναπόσπαστο στοιχείο της πόλης και δεν επιδιώκει την περιθωριοποίηση και απομάκρυνσή τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήδη 1450 αδέσποτοι σκύλοι περισυλλέχθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ενώ 420 ασθενείς ή τραυματισμένοι είχαν ειδική φροντίδα .Παράλληλα άλλα 130 αδέσποτα υιοθετήθηκαν βρίσκοντας στέγη και θαλπωρή.

    [07] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΘ.Α.

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη 6 Απριλίου και ώρα 12:30 ο Υ.ΕΘ.Α. θα ενημερώσει στο Υπουργείο την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επί θεμάτων που άπτονται της άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Μετά το πέρας της ενημέρωσης θα ακολουθήσει γεύμα στο Υπουργείο προς τιμήν των βουλευτών.

    Η ενημέρωση αποτελεί συνέχεια τής από 10 Μαρτίου 2005 πρόσκλησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που διετυπώθη κατά τη διάρκεια τής τότε συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και είχε γίνει αποδεκτή από τα μέλη της.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Την δεύτερη θεματική έκθεση παιδικού βιβλίου «Ταξίδια με τη γνώση», στον εκθεσιακό χώρο του σταθμού του μετρό της Πλατείας Συντάγματος, εγκαινίασε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η κ. Γιαννάκου εξήρε τη σημαντικότητα που έχουν οι κοινές δράσεις των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού με βάση το τελευταίο Σχέδιο Νόμου με το οποίο θεσπίστηκε η Κυβερνητική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού. Είπε, ακόμη, ότι η έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    «Η παιδική λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο γενικότερα καταλαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 10% του βιβλίου. Δεν απευθύνεται μόνο σε μικρούς, απευθύνεται και σε μεγάλους αυτή είναι η ουσία. Το παιδικό βιβλίο επίσης είναι καταπληκτικό σε εμφάνιση με όλα τα εικαστικά μέσα και με όλα όσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει ευχάριστο. Είναι βιβλίο που αξίζει να είναι στις παιδικές βιβλιοθήκες, που αξίζει να είναι παντού», σημείωσε.

    «Είμαστε εξαιρετικά θετικοί, σε μια εποχή της τεχνολογίας και των τεραστίων εξελίξεων το βιβλίο εξακολουθεί να παραμένει η σταθερά μέσω της οποίας, το άτομο αισθάνεται σιγουριά, εκφράζει συναίσθημα, προσεγγίζει τα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο», συμπλήρωσε.

    [09] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ.

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Mέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών, λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν διαρκή αστυνόμευση του οδικού δικτύου, συστηματικός έλεγχος της καλής λειτουργίας των λεωφορείων και της τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας από τους οδηγούς.

    Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες Τροχαίας:

    -Εφαρμόζουν προγράμματα ενισχυμένης τροχονομικής αστυνόμευσης, δραστηριοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων εποχούμενων μέσων της Τροχαίας, ιδιαίτερα σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.

    -Διενεργούν, με τα συνεργεία ελέγχου που συγκροτούν κατά μήκος των οδικών δικτύων, ελέγχους για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (παραβίαση ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.α.) και για τον έλεγχο βαρέων οχημάτων.

    -Διενεργούν ελέγχους σε τουριστικά λεωφορεία που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές, τόσο πριν την αναχώρησή τους (εφόσον ζητηθεί από τις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), όσο και κατά τη διάρκεια της εκδρομής, σε έκτακτους τροχονομικούς ελέγχους.

    Ο έλεγχος των τουριστικών λεωφορείων διενεργείται από το προσωπικό της Τροχαίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τα τουριστικά λεωφορεία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο και την εξέταση:

    -των συστημάτων ασφαλείας του λεωφορείου,

    -της ύπαρξης Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ,

    -των καταγραφών των φύλλων του ταχογράφου,

    -της κατάστασης των ελαστικών του λεωφορείου,

    της άδειας οδήγησης και του ωραρίου εργασίας του οδηγού και

    της ύπαρξης και χρήσης εγκεκριμένου τύπου ζωνών ασφαλείας.

    Οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις του οδηγού. Συγκεκριμένα, ο κάθε οδηγός τουριστικού λεωφορείου υποχρεούται:

    -να ελέγχει την καλή τεχνική κατάσταση του λεωφορείου πριν και κατά τη διάρκεια της εκδρομής

    -να διαθέτει και να φέρει μαζί του άδεια οδήγησης Δ΄ κατηγορίας,

    -να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας του λεωφορείου και πινακίδες

    -να διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών

    -να ελέγχει τα ελαστικά του λεωφορείου να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν υποστεί γήρανση, φθορές και αποξέσεις

    -να χρησιμοποιεί το σωστό ταχογράφο και να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του

    -να υποβάλει το λεωφορείο σε τεχνικό έλεγχο και να διαθέτει Δελτίο τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ

    -να μη μεταφέρει υπεράριθμους μαθητές

    -να διαθέτει εντός του λεωφορείου φαρμακείο, πυροσβεστήρα και τρίγωνο ασφαλείας.

    Ο οδηγός του λεωφορείου υποχρεούται επίσης να φέρει στο μπροστά και πίσω μέρος του λεωφορείου ευανάγνωστη πινακίδα με την ένδειξη «Σχολικό», αναγράφοντας και το όνομα του σχολείου, την οποία θα πρέπει να διατηρεί μέχρι το τέλος της εκδρομής.

    Όταν πρόκειται να διανυθεί μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, στο λεωφορείο θα πρέπει να επιβαίνει και δεύτερος οδηγός.

    Σε κάθε μετακίνηση μαθητών επιβάλλεται να υπάρχει εντός του λεωφορείου συνοδός, ο οποίος καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο λεωφορείο για να έχει τον πλήρη έλεγχο των μαθητών.

    Οι συνοδοί-καθηγητές επιβάλλεται να καταρτίζουν ονομαστική κατάσταση με τα ευρισκόμενα άτομα στο λεωφορείο.

    Τόσο οι οδηγοί, όσο και οι συνοδοί-καθηγητές ελέγχουν τους μαθητές εάν φορούν ζώνες ασφαλείας, τόσο στην αρχή της μετακίνησης, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

    Η στάση των λεωφορείων στο εθνικό οδικό δίκτυο θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε ειδικές θέσεις στάθμευσης (πάρκινγκ).

    Σε περίπτωση που οι μαθητές πρόκειται να αποβιβαστούν από το λεωφορείο, το σημείο αποβίβασης επιλέγεται από τον οδηγό και όχι από τους συνοδούς-καθηγητές ή τους μαθητές.

    Ο πρώτος που αποβιβάζεται κάθε φορά από το λεωφορείο είναι ο συνοδός-καθηγητής, ο οποίος και αποφασίζει πότε θα αποβιβαστούν με ασφάλεια οι μαθητές.

    Σε περίπτωση μηχανικής βλάβης κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, εξέρχεται από το λεωφορείο μόνο ο οδηγός, τοποθετεί τρίγωνο σε ικανή απόσταση και μεριμνά για τη σύντομη αποκατάσταση αυτής, ενώ οι μαθητές παραμένουν εντός του λεωφορείου.

    Οι μαθητές θα πρέπει κατά τη μετακίνησή τους να φέρουν ζώνη ασφαλείας, να παραμένουν στις θέσεις τους και να μην ενοχλούν τον οδηγό.

    Τέλος, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, πριν την πραγματοποίηση πολυήμερων σχολικών εκδρομών, θα πρέπει να ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Τροχαίας σχετικά με το πρόγραμμα μετακινήσεων της εκδρομής, τον αριθμό των μαθητών, την ονομασία του σχολείου, τα στοιχεία των συνοδών-καθηγητών και των αρχηγών, καθώς και τα στοιχεία του πρακτορείου.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (21:01 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει και να οδηγήσει την Ελλάδα

    σε πολύ υψηλότερες θέσεις στην ανταγωνιστικότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο με θέμα «Οι δείκτες της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και η κατάταξη της Ελλάδας».

    Επεσήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας κρίνεται ουσιαστικά από την ικανότητα των επιχειρήσεων να πωλούν επιτυχημένα προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι οι υποδομές βελτιώνονται και η αγορά απελευθερώνεται

    «Ξεκινάμε και ξεκινάμε δυνατά. Φροντίζουμε ώστε στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, η λειτουργία του κράτους να έχει χαρακτήρα υποστηρικτικό προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία καλείται να διαδραματίσει τον κύριο ρόλο», τόνισε ο κ. Σιούφας.

    «Για κάθε 3,5 ευρώ που εισάγουμε, εξάγουμε μόνο 1 ευρώ. Αυτό είναι ένα ηχηρό καμπανάκι. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση, να την ανατάξουμε και να μπούμε πάλι μπροστά στην πρωτοπορία», ανέφερε.

    [11] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην συνάντηση της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

    Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα των χωρών των Βαλκανίων, στην ανάγκη δημιουργίας μίας αγοράς- πρότυπο στην περιοχή που θα προκύψει από την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων καθώς και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η χώρα μας ως γέφυρα μεταξύ των Βαλκανίων και της Ευρώπης με στόχο να γίνουν τα Βαλκάνια αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μεταφέρει την τεχνογνωσία της σε θέματα οικονομίας της αγοράς, διοίκησης και εκπαίδευσης και να χρησιμοποιήσει τόσο την πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας όσο και την οικονομική διπλωματία και κάλεσε τα βαλκανικά επιμελητήρια να συστρατευθούν και να συνεργαστούν με τα γραφεία Ο.Ε.Υ. του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Στυλιανίδης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός εταίρος στα Βαλκάνια, πρώτος επενδυτής στη Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ και Αλβανία, δεύτερος στη Ρουμανία και ανερχόμενος στη Σερβία-Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με παρουσία 3.500 επιχειρήσεων και 400 παραρτημάτων τραπεζών στην περιοχή.

    [12] ΣΤΟ 4,5% "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2005 Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 4 Απριλίου 2005 (18:16 UTC+2)

    Στο 4,5% εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες όμως δεν λαμβάνουν υπόψη τη δέσμη φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε τον Μάρτιο η ελληνική κυβέρνηση.

    Οι εν λόγω εκτιμήσεις προέρχονται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των κρατών-μελών της ΕΕ κατά την περίοδο 2005-2006, που δόθηκε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4,4% το 2006, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,9% φέτος και 3,1% τον επόμενο χρόνο. Επίσης, η Κομισιόν υπολογίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10,5% το 2005 και στο 10,3% το 2006. Τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα κυμαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, γύρω στο 3,2%, τόσο το 2005 όσο και το 2006._

    [13] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 60% Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ FURNIMA

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (17:57 UTC+2)

    Μεγάλη αύξηση αριθμού επισκεπτών, κατά περίπου 60%, κατέγραψε η 11η διεθνής έκθεση μηχανημάτων πρώτων υλών εργαλείων υλικών και εξοπλισμού επιπλοποιίας FURNΙΜΑ, της HELEXPO, η οποία δέχτηκε 6.685 επισκέπτες, έναντι 3.985 στην προηγούμενη διοργάνωση.

    Σημαντικά αυξημένος, κατά 50%, ήταν και ο αριθμός των ξένων εμπορικών επισκεπτών, οι οποίοι, έφθασαν τους 3.365 έναντι 2.470. Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες προέρχονταν από 15 χώρες και συγκεκριμένα τις: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία, Γερμανία, Ιταλία, Κούβα, Κροατία, Κύπρος, Ουκρανία, π.Γ.Δ.Μ., Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Τουρκία και Φινλανδία.

    Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία, είτε μέσω του ExpoPartenariat, σε προκαθορισμένες συναντήσεις, είτε απευθείας, να συναντηθούν με τους εκθέτες της FURNIΜΑ και να κλείσουν ή να προετοιμάσουν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες. "Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκθέτες της φετινής FURNIΜΑ, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση και για τις εμπορικές δυνατότητες που προσέφερε, την χαρακτήρισαν ως την πλέον εμπορική, στην ιστορία της", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της διοργανώτριας HELEXPO AE.

    Τα μεγέθη και τα αποτελέσματα της φετινής διοργάνωσης θέτουν τα θεμέλια για την επιτυχία της 1ης Έκθεσης Τεχνολογίας, Συστημάτων Παραγωγής και Υλικών Επιπλοποιίας ATHENS WOOD, που θα πραγματοποιήσει η HELEXPO, από τις 15 έως τις 19 Μαρτίου 2006, στο κτίριο της Ξιφασκίας, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ελληνικού. Πρόκειται για ένα καινούργιο κτίριο με ύψος που ξεπερνά τα δέκα μέτρα και είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει εκθέσεις με μεγάλα εκθέματα, όπως είναι τα μηχανήματα επιπλοποιίας και έχει καθοριστεί η χρήση του, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων, για τη φιλοξενία εκθέσεων.

    Σημειώνεται, ότι την έκθεση επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Μηχανημάτων Επεξεργασίας Ξύλου κ. Τζιάνι Γκιτζιόνι, αναγνωρίζοντας σε δηλώσεις του την επιτυχία της._

    [14] ΜΕ 14 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ 12 ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΥΠΑΝ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (17:02 UTC+2)

    Το πακέτο 14 μέτρων και 12 θεσμικών αλλαγών, που προωθούνται με το προτεινόμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για το εμπόριο, ανέλυσαν σήμερα Δευτέρα, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο φλέγον θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς τόσο των μικρομεσαίων εμπόρων, όσο και των εμποροϋπαλλήλων.

    'Οπως ξεκαθάρισαν οι κύριοι Σιούφας και Παπαθανασίου, με το νομοσχέδιο δεν προωθείται απελευθέρωση του ωραρίου, αλλα μόνο ρύθμισή του: δεν τίθεται θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, οι ώρες εργασίας των εμποροϋπαλλήλων παραμένουν 40, ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι διατηρούν το δικαίωμα να καθορίζουν ελεύθερα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων-μελών τους (μέσα στο εθνικό πλαίσιο ωραρίου). Παράλληλα, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο προστατεύονται απόλυτα.

    Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, με τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές επιδιώκονται μεταξύ άλλων τα εξής: τάξη και διαφάνεια στο υπαίθριο και στάσιμο εμπόδιο, τις λαϊκές αγορές και τα παζάρια-"εμπροπανηγύρεις", λογικές τιμές για 10 μήνες και πραγματικές εκπτώσεις για δύο μήνες, προσφορές με διαφάνεια και έλεγχο, ολοκληρωμένη καταγραφή χονδρεμπόρων σε όλη την Ελλάδα και προσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων στα ισχύοντα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η κυβέρνηση», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Σιούφας και Παπαθανασίου, «έχει εκδηλώσει την απόφασή της να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εθνικού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής και να είναι ενιαίο σε όλους τους νομούς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό συζητούμε με τους φορείς της αγοράς και της εργασίας για τη διαμόρφωση σύγχρονου εθνικού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με τελικό στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του υγιούς εμπορίου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών».

    ΟΙ 12 ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Η πρόταση νόμου αφορά κυρίως 12 θεσμικές αλλαγές, που στοχεύουν στα εξής: στην απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο και τις διαδικασίες χορήγησης των αδειών των λαϊκών αγορών, του υπαίθριου εμπορίου και των ΄΄παζαριών΄΄, τον περιορισμό της δράσης των μεσαζόντων, την καταπολέμηση του παραεμπορίου, τη θέσπιση αυστηρότερων, αλλά και αντικειμενικών όρων εμπορικής πολεοδόμησης.

    Επίσης, οι αλλαγές αφορούν την καθιέρωση εθνικού πλαισίου ωραρίου για τη λειτουργία των καταστημάτων, την καθιέρωση μόνιμου συστήματος εκπτώσεων και προσφορών και τη δημιουργία επιτελικού και εκτελεστικού οργάνου για τη διαμόρφωση και την άμεση υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του υπαίθριου εμπορίου στην Ελλάδα, προβλέπουν -σύμφωνα με τους κ.Σιούφα και Παπαθανασίου- τα εξής:

    -Αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων στο νέο σύστημα χορήγησης των αδειών, προκειμένου η ανάπτυξη των αγορών αυτών να είναι σχεδιασμένη και όχι ανεξέλεγκτη.

    -Διαφάνεια σε όλα τα στάδια χορήγησης αδειών υπαίθριου εμπορίου

    -Διαδικασίες κλήρωσης, τόσο για τη χορήγηση των αδειών, όσο και για τον καθορισμό των θέσεων.

    -Προτεραιότητα στην αδειοδότηση σε συγκεκριμένες οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες με το καθορισμό ποσόστωσης.

    -Ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης

    -Διασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την λειτουργία και τη χρηματοδότηση των κλιμακίων ελέγχου σε κάθε Νομαρχία.

    -Αύξηση των προστίμων και συμπλήρωση όλων των κενών που είχε αφήσει ο προηγούμενος νόμος ασαφή ή αρρύθμιστα.

    -Την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    -Την αντιπροσώπευση όλων των παραγωγικών ομάδων.

    -Την οριοθέτηση του ανώτερου αριθμού χορηγούμενων αδειών κάθε χρόνο.

    -Τη θέσπιση καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή αίτησης (31η Ιανουαρίου) και την εντός 30 ημερών απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

    -Την 3ετή διάρκεια των αδειών, οι οποίες θα είναι προσωποπαγείς, δεν μεταβιβάζονται, δεν εισφέρονται, ούτε μισθώνονται ή παραχωρούνται κατά χρήση.

    -Τον καθορισμό ελάχιστης απόστασης από δημοτικές ή λαϊκές αγορές και τον ορισμό συγκεκριμένου αριθμού θέσεων για άσκηση στάσιμου υπαίθριου εμπορίου, στον προσδιορισμό του οποίου λαμβάνεται υπόψη και η γεωγραφική συγκέντρωση του στεγασμένου εμπορίου.

    -Τον καθορισμό ποσόστωσης για τη χορήγηση αδειών σε διάφορες οικονομικά αδύναμες ομάδες. Με ποσόστωση θα χορηγείται άδεια σε άνεργους που είναι άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, σε πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων, ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου, ομογενείς βορειοηπειρώτες ή παλιννοστούντες από την π. ΕΣΣΔ και τον Πόντο.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Καθορίζεται η αρμοδιότητα για τη χορήγηση των αδειών για λαϊκές, κάτι το οποίο ο προηγούμενος νόμος άφηνε ασαφές. Διατηρείται ο διαχωρισμός σε άδειες παραγωγικές και επαγγελματικές. Ο αριθμός των πρώτων δεν περιορίζεται, ώστε να ακολουθεί τις ανάγκες των παραγωγών και να διευκολύνει την παρουσία τους σε λαϊκές αγορές. Αντίθετα ο αριθμός των δεύτερων περιορίζεται. Και εδώ εισάγονται αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια για την παροχή προτεραιότητας στην χορήγηση επαγγελματικών αδειών.

    Επίσης, επιλέγεται η κλήρωση ως πλέον διαφανής και αντικειμενική μέθοδος για την χορήγηση των αδειών, όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά. Εισάγεται πρόβλεψη για την περίπτωση καταστροφών, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στις εξαιρετικές αυτές περιπτώσεις να διαθέτουν οι παραγωγοί κάτοχοι αδειών και προϊόντα άλλων παραγωγών, με προφανή οφέλη και για τους πληγέντες παραγωγούς και για τους καταναλωτές.

    Ποινές έως 20.000 ευρώ

    Αυξάνονται οι ποινές για διάφορες παραβάσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 300 ευρώ ως 20.000 Ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι θεσπίζονται και στο χώρο αυτό απόλυτα αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες χορήγησης αδειών, με αποτέλεσμα να μπει ένα οριστικό τέρμα στα κομματικά κυκλώματα μεσαζόντων που λυμαίνονται τη συγκεκριμένη αγορά, με προφανές όφελος και για τους πωλητές και για τη τσέπη του καταναλωτή.

    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ

    Κατά τους κυρίους Σιούφα και Παπαθανασίου, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται ριζικά το πρόβλημα των «παζαριών» και των παραδοσιακών «εμποροπανηγυριών», με τρόπο που ενισχύει την παραδοσιακή αυτή δραστηριότητα, αλλά ταυτόχρονα εκκαθαρίζει την αγορά από το παραεμπόριο των μεσαζόντων και ενδιαμέσων, εκμισθωτών και διοργανωτών παζαριών.

    Για το σκοπό αυτό απαγορεύεται η μίσθωση χώρων από δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς και αρχές σε ιδιώτες για υπομίσθωση ή κατά οποιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευσή τους για δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου. Και επιβάλλεται απόλυτη ακυρότητα στις συναλλαγές με τέτοιο αντικείμενο.

    Τέλος συμπληρώνονται οι διατάξεις για το Μητρώο Χονδρεμπόρων για τη σωστή καταγραφή της αγοράς και την αντιμετώπιση πρακτικών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των καταναλωτών. Κυρίως με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η παρακολούθηση και ανατροπή των κυκλωμάτων ενδιάμεσων, που με τη μορφή του χονδρεμπόρου αποκομίζουν αδικαιολόγητα κέρδη αυξάνοντας την τελική τιμή στην οποία καλείται να αγοράσει ο καταναλωτής, ενώ ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η αμεσότερη πρόσβαση του παραγωγού στον καταναλωτή.

    ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

    Καθορίζεται δια νόμου και όχι με εκάστοτε υπουργική απόφαση, νέο σύστημα εκπτώσεων, με το οποίο επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές δύο φορές το χρόνο λόγω τέλους εποχής (τακτικές εκπτώσεις) στις εξής περιοριστικά προσδιοριζόμενες περιπτώσεις: (α) για διάστημα τεσσάρων (4) εβδομάδων από την 20η Ιανουαρίου κάθε έτους αν συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα ή σε κάθε άλλη περίπτωση από την αρχή της πρώτης εβδομάδας μετά την παραπάνω ημερομηνία, (β) για διάστημα πέντε (5) εβδομάδων από την 15η Ιουλίου κάθε έτους εφόσον συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα ή, σε κάθε άλλη περίπτωση, από την αρχή της πρώτης εβδομάδος μετά την παραπάνω ημερομηνία.

    Καθορίζονται αυστηρότερα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν το νόμο που ξεκινούν από 1.000 ΕΥΡΩ και φθάνουν μέχρι 100.000 ΕΥΡΩ ανάλογα με την έκταση της παράβασης ή την πιθανή υποτροπή της επιχείρησης όταν αυτή έχει προβεί σε εικονικές (μαϊμού) εκπτώσεις με στόχο την παραπλάνηση των καταναλωτών.

    Επιτρέπονται οι προσφορές ανά κατηγορία προϊόντος ή για συγκεκριμένο προϊόν, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα συνεχόμενες ημέρες και υπό τον όρο ότι σε εμφανή σημεία του καταστήματος και πάντως στο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκονται τα σχετικά προϊόντα, αναφέρεται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσφορά να αφορά αριθμό προϊόντων που υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το συγκεκριμένο κατάστημα. Προσφορά για το ίδιο προϊόν μπορεί να γίνεται μόνο μετά πάροδο εξήντα ημερών από την προηγούμενη. Κάθε εμπορική επιχείρηση οφείλει να ανακοινώνει τις προσφορές που προτίθεται να κάνει το αργότερο την προηγούμένη της έναρξης αυτών των προσφορών στον οικείο εμπορικό σύλλογο, αναφέροντας το προϊόν ή τα προϊόντα, για τα οποία γίνεται η προσφορά και την διάρκεια της προσφοράς.

    Σε περίπτωση προσφορών οι οποίες είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της μείωσης τιμής, ή ως προς την ποσότητα των προσφερομένων ή καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο, με απόφαση της οικείου Νομάρχη επιβάλλεται πρόστιμο από 500 ΕΥΡΩ και μέχρι 50.000 ΕΥΡΩ, ανάλογα με την έκταση της παράβασης.

    ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

    Η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την απόφασή της να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εθνικού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής και να είναι ενιαίο σε όλους τους νομούς της χώρας.

    "Στο πλαίσιο αυτό συζητούμε με τους φορείς της αγοράς και της εργασίας για τη διαμόρφωση σύγχρονου εθνικού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με τελικό στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του υγιούς εμπορίου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών", υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δόθηκε προς διαβούλευση σε όλους τους φορείς της αγοράς, των καταναλωτών και των εργαζομένων, θεσμοθετείται εθνικό πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για όλη τη χώρα, προκειμένου, αφενός να μην έχουμε 54 διαφορετικά ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, όσοι και οι νομοί, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και αφ΄ ετέρου να εναρμονισθεί το πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στη χώρα μας με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες μέλη της Ένωσης.

    "Για τη ρύθμιση και όχι για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας την οποία απορρίπτουμε, διότι αυτό θα σήμαινε ασυδοσία, λαμβάνουμε ως βάση το ισχύον καθεστώς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής", πρόσθεσαν ο υπουργός και ο υφυπουργός.

    Για το σκοπό αυτό θεσμοθετείται το πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθημερινά και σε όλη την επικράτεια ως τις 21.00 ώρα, και το Σάββατο ως τις 20.00. Με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων, έπειτα από γνώμη των ενδιαφερόμενων οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μπορεί να διευρύνεται, εφ' όσον οι τοπικές συνθήκες το απαιτούν.

    Θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή δεν τίθεται. Η δυνατότητα των νομαρχών να διευρύνουν το ωράριο την Κυριακή αφορά τις τουριστικές περιοχές, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Γι΄ αυτό τον λόγο και δεν τροποποιείται η κείμενη νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

    Οι εμπορικοί σύλλογοι διατηρούν το δικαίωμά τους να καθορίζουν ελεύθερα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μελών τους μέσα στο εθνικό πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δεν μπορούν όμως να απαγορεύουν σε όποιον επιθυμεί, να λειτουργεί μέσα στο εθνικό πλαίσιο ωραρίου.

    Τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο προστατεύονται απόλυτα. Διότι, ενώ αυξάνεται η δυνητική λειτουργία των καταστημάτων κατά δύο (2) ώρες το καλοκαίρι και κατά επτά (7) ώρες το χειμώνα, οι ώρες εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους παραμένουν 40 ώρες την βδομάδα. Επισημαίνεται, ότι στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, χώρες όπου ο τουρισμός συμμετέχει σημαντικά στο ΑΕΠ, αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σχεδόν παρόμοιες με τις δικές μας, οι εβδομαδιαίες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων είναι 90 ώρες στην Ισπανία, 126 ώρες στην Πορτογαλία και 78 ώρες στην Ιταλία.

    Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους καταναλωτές, να κάνουν τα ψώνια τους με περισσότερη άνεση και λιγότερο άγχος και αναμένεται να επηρεάσει θετικά τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπως έγινε άλλωστε και με την πρώτη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στη χώρα μας και αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Συγκεκριμένα οι θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο από 380.000 που ήταν το 1993, εκτινάχθηκαν στις 516.000 το 2004, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας εργατικού δυναμικού της χώρας.

    ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Οι κύριοι Σιούφας και Παπαθανασίου παρουσίασαν ακόμη στοιχεία σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που εφαρμόζεται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Από τα στοιχεία προκύπτει -σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΑΝ- ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο ωράριο λειτουργίας από όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, τα ισχύοντα ανά χώρα είναι τα εξής::

    Αυστρία

    Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 5.00 μέχρι 21.00. Σάββατο από 5.00 μέχρι 18.00. Τα όρια αυτά μπορούν να μειωθούν ή να επεκταθούν σε περιφερειακό επίπεδο.Διαφορετικό καθεστώς για τουριστικές πόλεις, περίπτερα σταθμούς κ.α.

    Βέλγιο

    Όλες τις μέρες 5.00 μέχρι 20.00 εκτός Παρασκευής που είναι από 5.00 μέχρι 21.00. Επιπλέον μία μέρα της εβδομάδος επιλογής του καταστήματος είναι αργία.

    Γαλλία

    Εύρος ωραρίου καταστημάτων μέχρι 13 ώρες ημερησίως για τα τρόφιμα ή 11 ώρες για τα μη τρόφιμα.

    Γερμανία

    Δευτέρα-Σάββατο από 6.00 μέχρι 20.00. Περίπτερα, Σταθμοί, Φαρμακεία, Ειδικά προϊόντα, Τουριστικές πόλεις μέχρι τις 22.00 ενώ λειτουργούν και Κυριακές.

    Εσθονία

    Οι επιχειρήσεις ορίζουν ελεύθερα το ωράριο και αναρτούν αυτό στην είσοδο για ενημέρωση των καταναλωτών. Οι τοπικές αρχές μπορούν να τις περιορίσουν μόνο εφόσον προκαλείται όχληση στους περίοικους.

    Ηνωμένο Βασίλειο

    Κανένας περιορισμός για καταστήματα μικρότερα των 280 τετραγωνικών μέτρων.Ορισμένοι περιορισμοί για καταστήματα άνω των 280 στην Αγγλία και Ουαλία τ.μ. για τις Κυριακές και την Κυριακή του Πάσχα και τα Χριστούγεννα . Γίνεται διαβούλευση στη Σκοτία.

    Ιρλανδία

    Ανοικτά 24 ώρες επί επτά ημέρες

    Ισπανία

    Λειτουργία καταστημάτων 90 ώρες εβδομαδιαίως κατ' ελάχιστο.Επιπλέον λειτουργία 11-12 Κυριακές το χρόνο. Μεταβατικό καθεστώς με αρμοδιότητα των αυτόνομων περιφερειών.

    Ιταλία

    Λειτουργία καθημερινά από 7.00 έως 22.00 με υποχρέωση κάθε κατάστημα να είναι ανοικτό έως 13 ώρες ημερησίως. Κλείσιμο κάθε Κυριακή εκτός από τις Κυριακές του μηνός Δεκεμβρίου και άλλες οκτώ Κυριακές το χρόνο.

    Κάτω Χώρες

    Δευτέρα - Παρασκευή από 06.00 -22.00 στις τουριστικές περιοχές.

    Λετονία

    Οι μόνοι περιορισμοί αφορούν στην πώληση αλκοόλ την νύχτα και αργά το βράδυ.

    Λουξεμβούργο

    Λειτουργία από 06.00 μέχρι 20.00 καθημερινές. Μια καθημερινή από 06.00 μέχρι 21.00. Το Σάββατο και τις παραμονές των γιορτών από 06.00 μέχρι 18.00, Κυριακές και αργίες από 06.00 μέχρι 13.00.

    Ουγγαρία

    Οι τοπικές αρχές μπορεί να επιβάλουν ωράριο 06.00-22.00, αλλά χωρίς την σχετική απόφαση το ωράριο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

    Πορτογαλία

    Εμπορικά καταστήματα, περιλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, μεταξύ 06.00 και 24.00 καθημερινά. Ειδικά τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν 06.00 και 24.00 7 μέρες/εβδομάδα, εκτός από τον Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο οπότε τις Κυριακές και τις αργίες. το ωράριο είναι 08.00 - 13.00.

    Σλοβακία

    Στις κατοικημένες περιοχές 06.00-22.00, και την Κυριακή, ενώ εκτός κατοικημένων περιοχών 06.00-24.00, περιλαμβανομένης της Κυριακής. Τα πολυκαταστήματα 24 ώρες όλες τις μέρες, και την Κυριακή.

    Φινλανδία

    Δευτέρα - Παρασκευή 07.00 -21.00Σάββατο 07.00 -18.00Δυνατότητα λειτουργίας κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο τις Κυριακές από 12.00 - 21.00. Τα καταστήματα μικρότερα από 400 τμ λειτουργούν όλες τις Κυριακές εκτός από εορτές από τις 12.00 έως τις 21.00 Καταστήματα κάτω των 100 τμ , Περίπτερα, το τοπικό εμπόριο, πωλήσεις σε βενζινάδικα, τα φαρμακεία κ.λ.π. λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό._

    [15] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕΒΕΝΙΝΓΚΕΝ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΛΟΥΚΙΤΣ

    Χάγη, 4 Απριλίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Στις φυλακές Σεβένινγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία κρατείται ο Σέρβος στρατηγός, Σρέτεν Λούκιτς, ο οποίος παραδόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις αρχές της Χάγης.

    Το κατηγορητήριο εναντίον του Λούκιτς δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Οκτωβρίου του 2003, μαζί με αυτά των Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς και Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς.

    Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Λούκιτς αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες απάνθρωπες πράξεις και μια κατηγορία για παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ι. ΟΖΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΡΘΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

    Άγκυρα, 4 Απριλίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Ο βουλευτής Ερζουρούμ, Ιμπραχίμ Όζντογαν, ο οποίος είχε παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσχώρησε στο Κόμμα Ορθού Δρόμου.

    Μετά από την προσχώρηση αυτή, η κατανομή των εδρών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ως εξής:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 357

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 162

    Κόμμα Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ): 10

    Κόμμα Ορθού Δρόμου (DYP): 7

    Σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (SHP): 5

    Κόμμα Ανύψωσης Λαού (HYP): 1

    Ανεξάρτητοι: 7

    Μια έδρα παραμένει κενή.

    [17] ΚΕΝΑΝ ΕΒΡΕΝ: ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ "ΒΑΘΕΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ" ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ '80

    Άγκυρα, 4 Απριλίου 2005 (20:40 UTC+2)

    «Δουλειά του βαθέος κράτους» χαρακτήρισε ο Κενάν Εβρέν, έβδομος πρόεδρος της Τουρκίας, το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980, του οποίου ηγήθηκε ο ίδιος.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Κενάν Εβρέν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «στην περίπτωση που το κράτος δείξει κάποια αδυναμία, τότε επεμβαίνει το βαθύ κράτος», όπως και στην περίπτωση του πραξικοπήματος.

    «Έτος 1979, 1980 Στη χώρα δεν υπήρχε πλέον ηρεμία και ασφάλεια. Διαπράττονταν εγκλήματα. Η αστυνομία είχε φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της. Τα δικαστήρια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν Οι δρόμοι είχαν γεμίσει με παράνομες οργανώσεις. Αυτοί που διέπρατταν εγκλήματα δεν μπορούσαν να συλληφθούν ή συλλαμβάνονταν και στη συνέχεια δραπέτευαν από τις φυλακές. Επικρατούσε αδυναμία στη Διοίκηση. Επενέβη το βαθύ κράτος και έγιναν τα απαιτούμενα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας.

    «Εάν επικρατήσει αδυναμία στο κράτος, τότε επεμβαίνει το βαθύ κράτος. Κανένας δεν είπε τότε "στρατηγέ μου μην επεμβαίνετε". Αντίθετα, είπαν "να επέμβετε"» συμπλήρωσε ο Κενάν Εβρέν, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα επέμβαση από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    «Ο Στρατός είναι η κόρη του οφθαλμού του έθνους και κάνει το καθήκον του για την άμυνα της πατρίδας. Επίσης, βρίσκεται εκτός πολιτικής. Να μην ενοχλεί κανένας τον Στρατό. Όλοι να κοιτάξουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η Τουρκία απέκτησε μεγάλη εμπειρία καθώς το ίδιο και οι πολιτικοί. Όλοι θα πρέπει να παραδειγματισθούν από τα όσα βιώθηκαν», κατέληξε.

    [18] Η KFOR ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΚΟΣΟΦΣΚΑ- ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, 4 Απριλίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Στρατιώτες της KFOR απέσυραν τη Δευτέρα τα οδοφράγματα από τη γέφυρα της Κόσοφσκα- Μίτροβιτσα, επίκεντρο πολλαπλών εθνοτικών συγκρούσεων στην «ευαίσθητη» περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

    Τα οδοφράγματα αποσύρθηκαν και οι εντατικοί έλεγχοι, που καθιερώθηκαν μετά τα περυσινά βίαια επεισόδια μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής κοινότητας, χαλάρωσαν, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταση στην περιοχή ενδέχεται να αναζωπυρωθεί, μόλις αρχίσουν οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

    «Στόχος είναι να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της KFOR, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς ενδέχεται να αντιδράσουν όσοι ενδεχομένως αισθάνονται απροστάτευτοι χωρίς την παρουσία των οδοφραγμάτων.

    Το επίπεδο ασφαλείας στην Κόσοφσκα- Μίτροβιτσα επανήλθε πλέον στα επίπεδα που ήταν πριν τα βίαια περυσινά επεισόδια, που στοίχισαν τη ζωή σε 19 άτομα.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΔΥΤ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Τίρανα, 4 Απριλίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ συναντάται την τρίτη στα Τίρανα με τους ομολόγους του των πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία-Μαυροβούνιο και Κροατία), ενώ την επομένη θα μεταβεί στο Κόσοβο, όπου στην Πρίστινα θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της UNMIK, Σέρεν Γιέσεν-Πέτερσεν και την πολιτική ηγεσία των Κοσοβάρων και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την έδρα των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων της KFOR, στο Πρίζρεν.

    Η συμμετοχή κατ΄ αρχήν του Φίσερ στη θεσμοθετημένη πλέον συνάντηση των πέντε υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πραγματοποιείται - σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών - ύστερα από πρόσκληση του «οικοδεσπότη» της, υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Καστριότ Ισλάμι.

    Ο εκπρόσωπος, «αποδραματοποίησε» τη σημασία της συμμετοχής του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση αυτή, παραπέμποντας στο γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε μία αντίστοιχη συνάντηση των «πέντε» ως προσκεκλημένος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

    «Δεν πρόκειται για κάτι παράξενο ή έκτακτο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι λόγω του «άτυπου» χαρακτήρα των συναντήσεων αυτών δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη, αλλά είναι εύλογο ότι το γενικό πλαίσιο των συνομιλιών καθορίζεται από τα θέματα της περιφερειακής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών και την προώθηση των σχέσεών τους με τις λεγόμενες «ευρωατλαντικές δομές», δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    [20] Ο Γ.Γ.Α. ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Τα γραφεία των Ομοσπονδιών Τοξοβολίας, Ποδηλασίας και Μοντέρνου Πεντάθλου επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος, προκειμένου να συναντηθεί με τα Προεδρεία τους, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει ξεκινήσει με όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες.

    Ο κ. Κουκοδήμος ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα, που τους απασχολούν. Εκτενώς συζητήθηκαν θέματα προσωπικού και χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στους αθλητές και στις διευκολύνσεις, που πρέπει να τους παρέχονται για την, κατά το δυνατόν, καλύτερη προετοιμασία τους, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την άξια εκπροσώπηση της χώρας μας, διεθνώς.

    [21] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, προσκεκλημένος, παρευρέθηκε στο 1ο Διεθνές Δημοσιογραφικό Σεμινάριο Ποδοσφαίρου, που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ, σε συνεργασία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικών Συντακτών (UEPS) και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA).

    Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Ορφανός, τόνισε: "Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων, που διεκδικούν το Πρωτάθλημα. Σήμερα είναι συνήθως δύο με τρεις. Σε πρώτη φάση να γίνουν πέντε με έξη. Να αυξήσουμε τις δυνατότητες της περιφέρειας.

    Ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η ισορροπία μεταξύ του νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις των ομάδων, των αθλητών, στο εσωτερικό, με τα όρια που θέτει η UEFA και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στη Χάγη, οι Υπουργοί Αθλητισμού των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσαν κάποια σχετικά θέματα. Πιστεύω ότι και από τη σημερινή συζήτηση θα προκύψουν κάποιες θέσεις, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την ισορροπία, η οποία αφενός δεν θα επηρεάζει το αυτοδιοίκητο και την ανεξάρτητη πορεία του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και αφετέρου θα καθορίζει τα όρια, που θα μπορεί να καλύπτει η εσωτερική νομοθεσία.

    Ήδη έχουμε ετοιμάσει δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, εκ των οποίων η μία ασχολείται με την πορεία του ερασιτεχνικού Αθλητισμού και η δεύτερη του επαγγελματικού. Η τελευταία ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, που είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

    Εύχομαι και ελπίζω από το σημερινό Σεμινάριο να έχουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο Σεμινάριο εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, που ως χώρα το φιλοξενούμε".

    Σχετικά με το Σεμινάριο, ο κ. Ορφανός δήλωσε: "Η πρωτοβουλία αυτή τιμά τους Έλληνες αθλητικούς συντάκτες, οι οποίοι δείχνουν ότι, υπάρχουν διαδρομές, που αν ακολουθήσουμε, μπορούμε να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα.

    Εμείς, ως Πολιτεία, τις ερευνούμε. Στο Συνέδριο των Υπουργών Αθλητισμού, που θα γίνει από 25 έως 29 Απριλίου, στο Λουξεμβούργο, και για το οποίο ετοιμαζόμαστε, θα συζητηθούν ανάλογα θέματα. Άρα είναι σημαντικό να έχουμε τις θέσεις της UEFA, που θα προκύψουν από το σημερινό Σεμινάριο".

    [22] IAAF: ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 2006

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Η IAAF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ ότι η απόφαση για την χώρα που θα αναλάβει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που θα γίνει στην Ντόχα του Κατάρ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Η IAAF ενημερώνει επίσης τον ΣΕΓΑΣ ότι ο φάκελος υποψηφιότητας που έχει υποβάλει ισχύει και θα ενημερώσει έγκαιρα για την παραπέρα διαδικασία.

    [23] ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Σημαντικά θέματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου απασχόλησαν το διεθνές δημοσιογραφικό σεμινάριο ποδοσφαίρου, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Αθλητικών Συντακτών (UEPS) και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA), σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Κύριος εισηγητής ήταν ο Διευθυντής Επικοινωνίας της UEFA, Γουίλιαμ Γκαγιάρ, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέλλον του Champions League, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στην επιρροή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ποδόσφαιρο και στη συνεργασία FIFA και UEFA, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης ο Πρόεδρος της UEPS, Λέιφ Νίλσον, και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Νίκος Φύριος.

    Απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν Αθλητικοί Συντάκτες από την Ελλάδα, αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ. Γκαγιάρ τόνισε ότι η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργεί νέα δεδομένα στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 281 προβλέπει την αυτονομία των αθλητικών φορέων, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του αθλητισμού, κάτι που όπως τόνισε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της UEFA, δείχνει τη σπουδαιότητα και τη δυναμική του αθλητισμού.

    Αναφερόμενος στο μέλλον του Champions League, ο κ. Γκαγιάρ, είπε ότι από την περίοδο 2006-07, μεταξύ των 25 παικτών που θα διαθέτει κάθε ομάδα που θα μετέχει στη διοργάνωση, θα πρέπει να περιλαμβάνονται δύο ποδοσφαιριστές (15-21 ετών), οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί για τρία χρόνια (όχι απαραίτητα συναπτά) στις Ακαδημίες του συλλόγου και άλλους δύο να προέρχονται αποκλειστικά από τις Ακαδημίες. Αργότερα, οι αντίστοιχοι αριθμοί θα είναι 3 και 3 , 4 και 4 κοκ. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο κ. Γκαγιάρ, η UEFA επιδιώκει να ενισχύσει τα τμήματα υποδομής και να αναπτυχθεί το άθλημα σε βάθος και έφερε ως παράδειγμα την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες του Αγιαξ, αλλά και ομάδων στην Ισπανία και Ιταλία.

    Ο κ. Γκαγιάρ αναγνώρισε ότι οι προϋπολογισμοί καθορίζουν και την πορεία των ομάδων, ιδιαίτερα στο Champions League, αλλά και στα εθνικά πρωταθλήματα, όπου αυτές που πρωταγωνιστούν είναι πάντα οι πιο πλούσιες ομάδες. «Αυτό», είπε ο κ. Γκαγιάρ, «δεν είναι μια υγιής κατάσταση, αλλά είναι μια πραγματικότητα την οποία έχουμε μπροστά μας και δύσκολα μπορεί να αλλάξει».

    Αναφέρθηκε στην κατάκτηση του EURO 2004 από την Ελλάδα, αλλά και στην επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνοντας λόγο για το «αξέχαστο Καλοκαίρι» της Ελλάδας και είπε ότι η επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας μας άνοιξε νέους ορίζοντες για το άθλημα, καθώς δημιουργεί προσδοκίες σε όλες τις χώρες, ακόμη και τις πιο μικρές σε πληθυσμό, να ελπίζουν ότι μπορούν να διακριθούν σε μεγάλες διοργανώσεις. «Το EURO 2004 ήταν μακράν η καλύτερη διοργάνωση στην ιστορία της UEFA και εμείς προτείναμε στη FIFA να δοθεί το βραβείο fair play στο λαό της Πορτογαλίας για την άψογη συμπεριφορά τους καθ'όλη τη διάρκεια του τουρνουά, αλλά ιδιαίτερα στον τελικό όπου χειροκρότησαν ζεστά την ελληνική εθνική ομάδα, δείχνοντας σπουδαία αθλητική παιδεία», τόνισε ο κ. Γκαγιάρ.

    Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της UEFA, τόνισε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας είναι να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία που έχει με τους συλλόγους και τις Εθνικές Ομοσπονδίες και ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή αυτό που έγινε στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ με τη διάσπαση και τη δημιουργία δύο παράλληλων κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων. Ωστόσο, παραδέχθηκε, πως αν κάποιες ομάδες-ελίτ επιχειρήσουν να κάνουν και στο ποδόσφαιρο ένα κλειστό πρωτάθλημα, η UEFA δεν μπορεί να τις εμποδίσει, αλλά οι ομάδες αυτές θα χάσουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων, τονίζοντας με έμφαση ότι «αν καταρρεύσει η πυραμίδα στη βάση, θα πέσει και η κορυφή».

    Ο πρόεδρος της UEPS, Λέιφ Νίλσον, στην παρέμβασή του καταδίκασε την προσπάθεια παρέμβασης της ΕΠΑΕ στα θέματα Τύπου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Γκαγιάρ, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση Αθλητικών συντακτών είχε ενημερώσει εγκαίρως τον πρόεδρο της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον για τη σημασία του Γραπτού Τύπου στην προβολή του ποδοσφαίρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Γραπτός Τύπος είναι αυτός που στέλνει τους φιλάθλους στα γήπεδα, σε αντίθεση με την τηλεόραση, που τους κρατάει σπίτια τους. «Συνεπώς», είπε ο κ. Νίλσον, «ο Γραπτός Τύπος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ίση μεταχείριση με την τηλεόραση».

    Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, είπε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κάνει πιο ανταγωνιστικό το ποδόσφαιρο, ρίχνοντας το βάρος της στην ανάπτυξη υποδομών στην περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της εσωτερικής νομοθεσίας και των φορέων του ποδοσφαίρου. «Για τον λόγο αυτό», είπε ο κ. Υφυπουργός, «δημιουργούνται δύο επιτροπές για ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι οποίες θα εργάζονται παράλληλα με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος».

    [24] ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 23ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Ο Β. ΣΚΛΑΒΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού Βαγγέλης Σκλάβος αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 23ης αγωνιστικής στην Α1 κατηγορία μπάσκετ ανδρών. Συγκέντρωσε 33 βαθμούς, αφού η αγωνιστική του παρουσία στο ματς με την ΑΕΚ στο ΣΕΦ ήταν καταλυτική. Ο Βαγγέλης Σκλάβος σημείωσε 14 πόντους με ποσοστά ευστοχίας 2/2 ελεύθερες βολές, 4/4 τρίποντα, ενώ μάζεψε 6 ριμπάουντ.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 23ης αγωνιστικής είναι:

    1. Βαγγέλης Σκλάβος (Ολυμπιακός) 33

    2. Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (ΠΑΟΚ) 25

    3. Παναγιώτης Βασιλόπουλος (ΠΑΟΚ) 17

    4. Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός) 15

    5. Μίροσλαβ Μπέριτς (Πανελλήνιος) 9

    6. Γκάρι Τρεντ (Πανελλήνιος) 8

    7. Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (Αρης) 8

    8. Νίκος Οικονόμου (Πανιώνιος) 6

    9. Γιώργος Διαμαντόπουλος (Πανιώνιος) 6

    10. Γιώργος Δέδας (Ηρακλής) 4.

    [25] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΡΡΕΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 4 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Ποντίφηκα, στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που θα είναι ανοιχτή στον κόσμο από τις 21:00 ώρα Ελλάδος και θα παραμείνει ανοιχτή ολόκληρη τη νύχτα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο Βαλς. Αν κριθεί αναγκαίο θα παραμείνει ανοικτή σε 24ωρη βάση έως την κηδεία του Πάπα.

    [26] Ο ΒΑΛΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Βαρσοβία, 4 Απριλίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Ένας "μεγάλος Πάπας θα αναπαυθεί στο Βατικανό", δήλωσε ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, στην πρώτη αντίδραση από πολωνικής πλευράς στην ανακοίνωση του Βατικανού ότι ο Ποντίφηκας θα ενταφιαστεί στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Η Εκκλησία έχει τις αρχές της τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε. Ο Ιωάννης Παύλος ο Β' ήταν ένας μεγάλος Πολωνός, αλλά ήταν επίσης ένας μεγάλος Πάπας και επομένως θα αναπαυθεί στο Βατικανό", σημείωσε ο Βαλέσα.

    [27] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Ρώμη, 4 Απριλίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Η σορός του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' εκτίθεται από το απόγευμα της Δευτέρας σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ταυτόχρονα έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την κηδεία του.

    Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' θα γίνει την Παρασκευή (8 το πρωί τοπική ώρα Ρώμης) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

    Επίσης η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι, ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση, η σορός του ποντίφικα θα ταφεί στην κρύπτη του ναού.

    Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς, δήλωσε ότι ο Πάπας δεν είχε εκφράσει κάποια ιδιαίτερη επιθυμία ως προς τον τόπο ταφής του.

    Έτσι τερματίζεται η φημολογία ότι ο εκλιπών θα ήθελε να ταφεί στη γενέτειρά του Πολωνία.

    Η απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της κηδείας ελήφθη σε συνάντηση που είχαν 65 καρδινάλιοι απ' όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Ρώμη οι καρδινάλιοι είδαν ένα έγγραφο που πιστεύεται ότι περιέχει τις τελευταίες επιθυμίες του ποντίφικα.

    Επίσης ο καρδινάλιος Ναβάρο Βαλς είπε ότι το κολέγιο των καρδιναλίων θα συνεχίζει να συγκαλείται κάθε μέρα ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες διαχείρισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι την εκλογή του νέου Πάπα.

    Οι ιταλικές αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων πιστών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από όλο τον κόσμο, που καταφθάνουν στη Ρώμη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποντίφικα.

    Συνολικά περίπου 200 πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες και 2 εκατομμύρια πιστοί αναμένονται στην Αιώνια Πόλη για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Η ανάδειξη νέου πάπα

    Όμως, σύμφωνα με την παράδοση οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου πάπα δε θα ξεκινήσουν πριν από την πάροδο τουλάχιστον 15 ημερών από το θάνατο του προκατόχου του.

    Από τους σχεδόν 200, καρδινάλιους, μόνο οι 117, είναι κάτω από 80 ετών και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Η εκλογή του νέου ποντίφικα θα γίνει στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

    Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

    Αν και είναι ακόμα νωρίς να κάνει κανείς προβλέψεις, πολλοί εκτιμούν πως ο διάδοχος του πάπα θα προέρχεται από κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, πιθανότατα, της Λατινικής Αμερικής.

    Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ντέσμοντ Τούτου, κάλεσε το Κολέγιο των καρδιναλίων να εκλέξει πάπα από την Αφρική, τον πρώτο μετά από περισσότερα από 1500 χρόνια.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεωρούμενων ως υποψηφίων διαδόχων του Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου είναι και ο καρδινάλιος Φράνσις Αρίνζε από τη Νιγηρία.

    [28] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

    Δαμασκός, 4 Απριλίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Επαναλαμβάνεται από την ερχόμενη Πέμπτη η διαδικασία απόσυρσης των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο. Πρόκειται για την τελική φάση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόσυρση των Σύρων στρατιωτών από το Λίβανο άρχισε σταδιακά πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκε η συμφωνία Δαμασκού - ΟΗΕ για την πλήρη απόσυρση των Σύρων στρατιωτών από το Λίβανο.

    Την Πέμπτη θα αρχίσει η διαδικασία απόσυρσης 8.000 στρατιωτών από περιοχή ανατολικά της κοιλάδας Μπεκάα.

    [29] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ

    Βιέννη, 4 Απριλίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Στη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος προχωρά ο Αυστριακός ακροδεξιός πολιτικός, Γεργκ Χάιντερ, καθώς ήλθε σε οριστική ρήξη με τα ηγετικά στελέχη του Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο ο ίδιος είχε ιδρύσει. Το νέο κίνημα θα ονομάζεται Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας και ηγέτης του θα είναι πάλι ο Γεργκ Χάιντερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ουσιαστικά, ο Χάιντερ μαζί με τους υποστηρικτές του ήλθαν σε ρήξη με το Κόμμα της Ελευθερίας και θα προχωρήσουν στην ίδρυση νέου κινήματος, που σηματοδοτεί και τη μεταστροφή της ιδεολογίας του σε «ηπιότερη πολιτική».

    [30] "ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (14:40 UTC+2)

    Oμιλία με θέμα: "Μπετόβεν και ελληνικός πολιτισμός" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου και ώρα 20:30, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Κοινωνιολόγο Σάββα Μαυρίδη .

    Ο Σάββας Μαυρίδης γεννήθηκε στο Κρυονέρι Λαγκαδά και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Σοχού. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης στην πολιτειολογία και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του ίδιου πανεπιστημίου. Από το ακαδημαϊκό έτος 1987 1988 διδάσκει στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Μετέφρασε βιβλία από τα ελληνικά στα γερμανικά και το αντίστροφο.

    Ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μυήσει στην μορφωτική επίδραση που είχε ο Ελληνικός Πολιτισμός στον Μπετόβεν και στο περιβάλλον του.

    Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 4ου ορόφου ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [31] "Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (14:39 UTC+2)

    Oμιλία με θέμα "Η αγάπη στο απόσπασμα" θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη και ώρα 20:30, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Oμιλητής θα είναι ο καθηγητής Φιλόλογος και Λογοτέχνης, Γεώργιος Ψαλτόπουλος.

    Επίσης στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η χορωδία «Θεσσαλονίκη» με μαέστρο τον Κωστή Παπάζογλου και πιανίστα τον Δημήτρη Μάστορα.

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Θεάτρου ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [32] ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΘΥΜΙΑΜΑ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Απριλίου 2005 (13:56 UTC+2)

    Το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ανθίμου ΄΄Μελάνι και Θυμίαμα''θα παρουσίασει στις 6 Απριλίου στις 7μμ στην Ξάνθη(αιθουσα Λίλιαν Βοδούρη) το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης,το περιοδικό ΄΄Ενδοχώρα'' και ο εκδοτικός οικος Μιχ Σπανίδη.

    `Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ κ Θεόδωρος Καραλής,ο Θεολόγος και εκκλησιαστικός Συγγραφέας Ιωάννης Σιδηράς και ο εκδότης και επιμελητής του βιβλίου κ Ιωάννης Κουριαννίδης.

    [33] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Απριλίου 2005 (13:55 UTC+2)

    Για 7η συνεχή χρονιά η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει από 10-12 Απριλίου τις Περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Κύρια θεματολογία του το φεστιβάλ έχει την μετανάστευση ,την προσφυγιά,τα ναρκωτικά ,ταινίες που αφορούν την φρίκη του Άουσβιτς και όψεις και πρόσωπα του κόσμου.

    Τις περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει η ΚΛΑ σε συνεργασία με την Διευρυμένη ΝΑ Ροδόπης Έβρου και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

    Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει την Τετάρτη το πρωί στην διάρκεια συνέντευξης τύπου από τους διοργανωτές.

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2005 (12:41 UTC+2)

    Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά με τίτλο «Η Θεμελιώδης Παρέκκλιση-

    Ρομαντισμός και Διαφωτισμός στον 21ο αιώνα» , που κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές

    Εκδόσεις, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 8 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7).

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Κώστας Ζουράρις, Συγγραφέας-Πολιτειολόγος, Ερατοσθένης Καψωμένος, κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, Ιωάννης Μαρκόπουλος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., Στέλιος Παπαθεμελής, Βουλευτής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 April 2005 - 18:13:58 UTC