Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ
  • [02] ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-2 (Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ)
  • [03] Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: "ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
  • [04] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [05] ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΤΥΧΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [06] Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ-ΝΙΜΙΤΣ
  • [07] ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
  • [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [09] ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΕΓΓΥΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΒΥΛΗ Ο Δ.ΛΙΝΟΣ
  • [10] ΡΟΔΟΣ: 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΣΚΟΥ ΜΕ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • [12] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [13] H ΕΠΙΤΡΟΠOΣ V.REDING ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕΤΤ
  • [14] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ
  • [16] ΕΠΟΙΚΟΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΑΟΚ 66-75
  • [19] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ 103-92
  • [20] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
  • [21] ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [22] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΛΟΡΔΟΣ ΚΑΛΑΧΑΝ
  • [23] ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [24] ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [25] ΜΟΣΧΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ
  • [26] Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ

  • [01] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (15:29 UTC+2)

    Αισιοδοξία για την υπόθεση του βασικοί μετόχου εκφράζει ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, διατυπώνοντας μάλιστα την εκτίμηση σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο, ότι το θέμα θα έχει λήξει πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος τον Ιούνιο. Ο κ. Παυλόπουλος επιμένει στη σκληρή υπερασπιστική γραμμή, σημειώνοντας, "δεν θα χάσουμε γιατί έχουμε δίκιο».Επαναλαμβάνει μάλιστα αυτό που επισήμανε και ο πρωθυπουργός, "ποτέ δεν πάς να δώσεις μια μάχη λέγοντας τι θα κάνεις άμα χάσεις, πας για να μην χάσεις".

    Ερωτηθείς για τον εάν θα δοθεί νομική λύση στην όλη υπόθεση με τον βασικό μέτοχο, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σημειώνει, "δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, για τον εξής απλό λόγο:από τη στιγμή που μας θέτει ένα νομικό ζήτημα η κοινότητα, πρέπει να απαντήσουμε με νομικά επιχειρήματα. Μας θέτει ένα θέμα αντίθεσης με το κοινοτικό δίκαιο, δεν μπορεί παρά να απαντήσουμε με νομικά επιχειρήματα. Και όλοι γνωρίζουν, όπως το είπε και ο πρωθυπουργό, ότι εδώ είναι ένα θέμα το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση".

    Στη συνέντευξη του ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί «τίτλο τιμής» για αυτόν την προσωπική επίθεση που δέχεται από διαπλεκόμενα συμφέροντα και ΜΜΕ και προαναγγέλλει ότι σύντομα έρχεται νέος νόμος για τη ρύθμιση των αδειών των ΜΜΕ.

    Ο κ. Παυλόπουλος, διαβεβαιώνει δε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στην αντιμετώπιση του θέματος του βασικού μετόχου με τον κ. Ρουσόπουλο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, "ουδέποτε άκουσα τον κ. Ρουσόπουλο σε επίπεδο δηλώσεων και ουδέποτε αντελήφθην από τη στάση του κάτι τέτοιο και είναι άδικο να λέγεται αυτό".

    Ερωτηθείς για τα σχόλια ορισμένων υπαλλήλων της ΕΕ για την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει στη συνέντευξή του ότι αυτό είναι απαράδεκτο και προσθέτει ότι θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να θυμίσουν στους υπαλλήλους τους ότι οφείλουν να σέβονται τα κράτη-μέλη, τους ηγέτες και τα πολιτικά στελέχη, καθώς θίγεται το κύρος της ΕΕ.

    [02] ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-2 (Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ)

    Τιφλίδα, 26 Μαρτίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη αναμέτρηση της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στη Γεωργία στο πλαίσιο του 2ου ομίλου. Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρίσκει την Εθνική μας ομάδα να προηγείται στο σκορ με 1-2, αν και δέχτηκε πρώτη τέρμα. Τα γκολ σημείωσαν στο 22ο λεπτό ο Ασατιάνι, στο 42ο ο Καψής και στο 44ο ο Βρύζας.

    ΓΕΩΡΓΙΑ: Λομάια, Καλάτζε, Μζαβανάτζε, Κιζανισβίλι, Κιζανεϊσβίλι, Κομπιασβίλι, Κβιρκβέλια, Ασατιάνι, Γκόγκουα, Αρβελάτζε, Ντεμετράτζε.

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Καψής, Γκούμας, Κατσουράνης, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Βρύζας.

    [03] Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: "ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ"

    Νέα Υόρκη, 26 Μαρτίου 2005 (12:51 UTC+2)

    Τη σταθερή βούληση της Αθήνας για επιτάχυνση της διαδικασίας ανεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

    Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα βλέπει μπροστά και ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, θα βελτιώσει και θα ενισχύσει την σταθερότητα της περιοχής και θα διευκολύνει την πορεία των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι και η άλλη πλευρά θα έχει την ίδια εποικοδομητική, ευρωπαϊκή στάση και δεν θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε μια «περιχαρακωμένη αδιαλλαξία».

    Νωρίτερα, ο κ. Μολυβιάτης είχε μιλήσει στη δοξολογία που τελέστηκε σε μία από τις ιστορικές εκκλησίες της ομογένειας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στο Μανχάταν, όπου με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας μίλησε για την ανάγκη ενότητας όλων των δυνάμεων του ελληνισμού.

    Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    [04] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (13:44 UTC+2)

    Ενδεχόμενη εμπλοκή του Απόστολου Βαβύλη στο γνωστό σκάνδαλο με τις αλβανικές παρατράπεζες θα ερευνήσει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

    Για το λόγο αυτό εξάλλου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, μεταβαίνει τις επόμενες ημέρες στα Τίρανα, όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του για την 1η Απριλίου. Η συνάντηση ζητήθηκε από τον Αλβανό εισαγγελέα, δια μέσω του πρέσβη της χώρας του στην Ελλάδα.

    O συνήγορος του καταζητούμενου, Γιάννης Βλάχος, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι ο πελάτης του δεν διαψεύδει ότι είχε αναλάβει τη θωράκιση της κατοικίας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με συστήματα ασφαλείας. Η ανάθεση του έργου έγινε προσωπικά στον Απόστολο Βαβύλη, καθώς η εταιρεία που είχε συστήσει έκλεισε λόγω των ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούσαν εις βάρος του.

    Επίσης με ιδιαίτερα προσοχή ερευνώνται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και οι καταγγελίες για τη δράση του Απόστολου Βαβύλη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε πρώτη φάση ελέγχεται από τις εισαγγελικές αρχές η επιστολή κρατούμενου στις Φυλακές των Τρικάλων που καταγγέλλει τον καταζητούμενο ως μέλος της 17Ν με συμμετοχή μάλιστα και σε μία δολοφονία Τούρκου διπλωμάτη στις αρχές του 90.

    Ο κρατούμενος φέρεται να υποστηρίζει στην επιστολή του ότι συγκρατούμενος του στις φυλακές του εκμυστηρεύτηκε ότι είδε τον Απ. Βαβύλη να πυροβολεί τον Τούρκο διπλωμάτη, Ομέρ Σιπαχίογλου. Για τη δολοφονία όμως του Τούρκου διπλωμάτη που έγινε στις 4 Ιουλίου του 1994 στο Παλαιό Φάληρο είχε καταδικασθεί σε ισόβια ως φυσικός αυτουργός ο Σάββας Ξηρός. Ως συνεργοί καταδικάσθηκαν οι Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σωτήρης Κονδύλης.

    [05] ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΤΥΧΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (13:22 UTC+2)

    Ένα στα δύο πτυχία οδηγούν στην ανεργία και την υποαπασχόληση τους αποφοίτους των AEI και TEI στην Ελλάδα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση των νέων πτυχιούχων.

    Από τους 40 ώς 45 χιλιάδες νέους που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», μόνον ο ένας στους δύο βρίσκει δουλειά σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιποι καταγράφονται στους ανέργους ή υποαπασχολούμενους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών. Ενδεικτικό είναι ότι οι νέοι πτυχιούχοι αποτελούν το 27% των καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα μας.

    H Ελλάδα, μάλιστα, κατέχει το... αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία πτυχιούχων και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της ετεροαπασχόλησης. Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση πάντως δεν εξασφαλίζει ούτε η απόκτηση διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για το εργατικό δυναμικό, πάνω από 2.200 κάτοχοι master ή διδάκτορες βρίσκονται χωρίς δουλειά.

    Επειδή οι τελειόφοιτοι της Γ' Λυκείου ήδη βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες και πολύ σύντομα θα κληθούν να επιλέξουν τις σπουδές που θα καθορίσουν το μέλλον τους, «TA NEA» παρουσιάζουν σήμερα τις επαγγελματικές προοπτικές των 100 πτυχίων που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των Σχολών AEI - TEI και στα πέντε Επιστημονικά Πεδία.

    H «αξιολόγηση» της δυναμικής των πτυχίων στην αγορά εργασίας προκύπτει από τα πορίσματα ερευνών τόσο των Πανεπιστημίων όσο και των φορέων της αγοράς εργασίας.

    [06] Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ-ΝΙΜΙΤΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (19:20 UTC+2)

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης (25/03/05) του υπουργού Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την εξής δήλωση:

    «Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εξεύρεση μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Matthew Nimetz. Στη συνάντηση έγινε μία ανασκόπηση τής έως τώρα καταστάσεως. Από ελληνικής πλευράς επαναλήφθηκε η σταθερή βούληση για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας και την επίτευξη το ταχύτερο δυνατόν, μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης».

    [07] ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2005 (15:37 UTC+2)

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι Φίλοι του Πρασίνου και ο Οργανισμός Γεωργικής  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Αγροτών "Δήμητρα", συνδιοργανώνουν σεμινάρια εκπαίδευσης κηποτεχνητών, με δωρεάν συμμετοχή.

    Η έναρξη του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ Θεσσαλονίκης, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Όλοι οι εκπαιδευτές είναι ειδικοί στο Αστικό Πράσινο και θα συμμετάσχουν εθελοντικά.

    Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το σεμινάριο θα είναι διάρκειας 60 ωρών (30 θεωρία και 30 πρακτική εξάσκηση). Στο τέλος της εκπαίδευσης θα χορηγηθούν βεβαιώσεις ικανότητας στους εκπαιδευόμενους.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην αντιδημαρχία Περιβάλλοντος-Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης έως την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

    [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2005 (15:27 UTC+2)

    Το Σάββατο 2 Απριλίου, στις 10 π.μ., στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου) θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα: «Χώρος και Περιβάλλον στο Σχολείο» από την διεύθυνση εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

    Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, οι εισηγητές θα αναπτύξουν την παρακάτω θεματολογία:

    -ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Αρχιτέκτων Κοινωνικός Ψυχολόγος, Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.

    ΘΕΜΑ: «Ο χώρος του Ελληνικού Σχολείου: νέες προτάσεις νέες εκπαιδευτικές δυνατότητες».

    -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗ: Γεωπόνος, Αρχιτέκτων Τοπίου Mph, Δόκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΜΑ: «Συμμετοχικός Εκπαιδευτικός Ανασχεδιασμός του Υπαίθριου Σχολικού Χώρου».

    -ΝΕΛΛΗ ΑΗΔΟΝΑ: Εκπαιδευτικός (Οικονομολόγος) πρώην Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΜΑ: «Η σημασία του Παιχνιδιού στον Αύλειο Χώρο του Σχολείου».

    -ΜΑΙΡΗ ΚΗΠΟΥΡΟΥΠΟΥΛΙΟΥ: Αρχιτέκτων Μηχανικός Πολεοδόμος, Προϊσταμένη Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ).

    ΘΕΜΑ: «Σχολείο και Προστασία του Περιβάλλοντος».

    Η παρουσίαση του θέματος και ο συντονισμός της Ημερίδας θα γίνουν από την υπεύθυνη εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Λιάπη - Καρασαββίδου.

    Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και του κοινωνικού συνόλου για την αναβάθμιση της ποιότητας του σχολικού χώρου.

    [09] ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΕΓΓΥΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΒΥΛΗ Ο Δ.ΛΙΝΟΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (14:45 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η δικαιοσύνη στο σύνολό της λειτουργεί ικανοποιητικά και οι δικαστικοί λειτουργοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασκούν τα καθήκοντά τους με ήθος και εντιμότητα, δίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, σε σημερινή του συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο.

    Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι η νομιμότητα δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τη νομιμότητα ούτε κατά κεραία, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες εμπιστεύονται το θεσμό της Δικαιοσύνης.

    Για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Λινός είναι συστηματική, σοβαρή και αποτελεσματική, σημειώνει ότι από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, «δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους δέκα εκείνοι για τους οποίους θα προκύψουν ποινικές ευθύνες, ενώ για εκείνους που θα προκύψουν πειθαρχικές ευθύνες, ίσως να αγγίξουν ή και να υπερβούν τον αριθμό των είκοσι». Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει ο κ. Λινός είναι πολύ μικροί αν ληφθεί υπόψη ο συνολικός αριθμός των δικαστών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, που ανέρχεται σε 2.786.

    Ερωτηθείς για το εάν κλονίστηκε η πίστη του μετά τις αποκαλύψεις για τα παραεκκλησιαστικά κυκλώματα ο κ. Λινός απάντησε κατηγορηματικά όχι, υπογραμμίζοντας ότι "η πίστη η δική μου ήταν πάντοτε ανεξάρτητη από τα πρόσωπα".

    Για τον Βαβύλη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί, να αναπτύξει τις υπερασπίστηκες του θέσεις και διαβεβαιώνει ότι θα τύχει της μεταχείρισης της ελληνικής πολιτείας, "του εγγυώμαι μια δίκαιη δίκη".

    [10] ΡΟΔΟΣ: 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Ρόδος, 26 Μαρτίου 2005 (17:12 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή τουριστικών παραγόντων από τον ευρωπαϊκό χώρο, διεξήχθη σήμερα, στη Ρόδο, το 1ο Διεθνές Τουριστικό Φόρουμ, με θέμα «Τάσεις και Καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία».

    Το φόρουμ οργάνωσε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και στη διάρκειά του τέθηκαν αρκετά θέματα και ζητήματα για τις νέες τάσεις που διαγράφονται στην τουριστική αγορά. «Σκοπός μας είναι να αφουγκραστούμε τις σύγχρονες απόψεις και τις πρωτοποριακές τακτικές παραγόντων του τουρισμού σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ηλίας Κωτιάδης, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι διττός, δηλαδή η ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών του τόπου και η ενημέρωση των τοπικών παραγόντων σχετικά με τα τεκταινόμενα σήμερα και τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς.

    Την έναρξη του φόρουμ κήρυξε ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κυβέρνηση και σε ευρωπαϊκό και σε τοπικό επίπεδο στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, διότι είναι κοινά αποδεκτό πλέον ότι τα πλεονεκτήματα του μεσογειακού τουρισμού δεν είναι αρκετά σήμερα.

    Μήνυμα στο συνέδριο έστειλε, επαινώντας την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, και ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στην διάρκεια του Φόρουμ ήταν και η ανάγκη για τη δημιουργική αναβίωση του θαύματος του Κολοσσού, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει έντονα τους τοπικούς παράγοντες μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΣΚΟΥ ΜΕ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 26 Μαρτίου 2005 (16:22 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι θα απλουστευθούν οι διαδικασίες και θα ξεπερασθεί η γραφειοκρατία για τη χορήγηση τουριστικής βίζας από τη Ρωσία έδωσε από την Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του νομάρχη Έβρου και των φορέων, ο υφυπουργός Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης.

    Να σημειωθεί ότι φέτος θα επισκεφθούν τον Έβρο 11.000 Ρώσοι, καθώς δρομολογήθηκε η αεροπορική σύνδεση Μόσχα Αλεξανδρούπολη.

    Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Λιάσκος με τον Νομάρχη Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδη, και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης, άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις τους, όπως να αναβαθμισθεί η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, να στελεχωθεί το γραφείο τουρισμού ΑΜΘ, να δημιουργηθεί τουριστική αστυνομία και Κέντρα Πληροφόρησης στις εισόδους και εξόδους του νομού κ.α. και δεσμεύτηκε να δώσει άμεσες λύσεις, ενώ ανέλυσε την πολιτική του υπουργείου και όλα τα νομοσχέδια που επεξεργάζεται προκειμένου να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό εδώ και δεκαετίες.

    Σε δηλώσεις ο κ. Λιάσκος είπε: «Η τουριστική πολιτική της χώρας δεν ασκείται ούτε από έναν άνθρωπο ούτε από ένα μαγικό ραβδί. Ασκείται μέσα από συνεργασία, μέσα από μια ομπρέλα και μια αλυσίδα τουριστικής πολιτικής, όπου ο κάθε κρίκος θα πρέπει να υφίσταται για να μπορεί να εξασκηθεί αυτό που λέμε ενιαία τουριστική πολιτική. Ήθελα λοιπόν να πω, ότι τόσο σε επίπεδο Νομαρχίας, όσο και σε επίπεδο φορέων αυτό το βρήκα εδώ και γι' αυτό δήλωσα ότι φεύγω ικανοποιημένος. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι ο τουρισμός, εξειδικεύεται σε δικαιώματα και υποχρεώσεις και αν θέλετε σε αυτό που λέμε διαμόρφωση μιας επαγγελματικής τουριστικής συνείδησης τέτοιας που να σχεδιάζει σε κάθε τόπο το στρατηγικό εκείνο πλάνο που θα μπορέσει να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα», είπε ο κ. Λιάσκος και πρόσθεσε: «Στον Έβρο λοιπόν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια και αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με συγκεκριμένες δράσεις που αναδεικνύουν τον τουριστικό προορισμό αλλά ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουν και την ποιότητα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Όλα αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που το νέο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δουλεύοντας σε πολυεπίπεδους στόχους αναπτύσσει αμέσως μετά την συγκρότησή του, έτσι ώστε με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος να ξανακαταστήσουμε τη χώρα δημοφιλή τουριστικό προορισμό και να αναδείξουμε το τουριστικό μας προϊόν στη θέση που του αξίζει», κατέληξε ο κ. Λιάσκος.

    Ο.Ο.

    [12] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (13:17 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΚανονικά θα λειτουργούν όλα τα καταστήματα των τραπεζών τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005, δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρομένων, διευκρίνισε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μόνο ορισμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες εξαρτώνται από την αργία της δεύτερης ημέρας του Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρομένων δεν θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν.

    [13] H ΕΠΙΤΡΟΠOΣ V.REDING ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕΤΤ

    Aθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (10:41 UTC+2)

    Με κεντρική ομιλήτρια την κοινοτική επίτροπο Vivian Reding θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στην Αθήνα, η ημερίδα με θέμα "Από τις τηλεπικοινωνίες στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες", που διοργανώνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Ομιλητής στην ημερίδα, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Grande Bretagne", θα είναι και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Νεράντζης. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από την απελευθέρωση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς

    Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας θα αναλυθούν θέματα σχετικά με το μέλλον της ελληνικής αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπό το πρίσμα του νέου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου. Επίσης, θα τεθεί επί τάπητος ο ρόλος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε μια σύγχρονη πολιτική ανάπτυξης και η συμβολή τους στην παιδεία και στην απασχόληση. Παράλληλα, οι εισηγητές θα αναφερθούν στα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    Κατά τη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν ζητήματα σχετικά με τις αρχές και την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και κυρίως τις δομικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Περαιτέρω, θα συζητηθεί σε ποιο βαθμό οι ανωτέρω αλλαγές θα επηρεάσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα και ποιες συνθήκες θα διαμορφωθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας

    [14] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (10:37 UTC+2)

    Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου, τα καταστήματα όλων των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, μόνο ορισμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες εξαρτώνται από την αργία της δεύτερης ημέρας του Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρομένων δεν θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν, καθώς το ευρωπαϊκό διατραπεζικό συστήματος TARGET (άρα και το σύστημα ΕΡΜΗΣ) θα παραμείνει κλειστό.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

    Αγκυρα, 26 Μαρτίου 2005 (13:12 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Άγκυρας, σε σχέση με την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    Σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές και τουρκικά τηλεοπτικά μέσα, υπήρξε συμφωνία στο κείμενο του πρωτοκόλλου και πλέον η Άγκυρα περιμένει τώρα τη σχετική επιστολή της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαδικασία.

    Το CNN Turk, μετέδωσε ότι στο κείμενο αυτό δεν θα αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Τουρκία θα ανακοινώσει αυτή της τη θέση, κατά τη διάρκεια της υπογραφής.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, «μετά από παρέμβαση της 'Άγκυρας, αφαιρέθηκαν από το κείμενο του πρωτοκόλλου τα όσα αναφέρονται γύρω από τη χρησιμοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων, καθώς επίσης και την άμεση εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στο σχετικό τηλεγράφημά του ανέφερε ότι το πρωτόκολλο θα πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για να τεθεί σε εφαρμογή και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή της σύνδεση για να περιλαμβάνει και τη μοιρασμένη Κύπρο, πριν από την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    Αντιδράσεις στην Κύπρο

    Εν τω μεταξύ, το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ και η σημασία της υπογραφής του αποτέλεσε αντικείμενο νέων αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβερνητικής παράταξης και αντιπολίτευσης στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «δεν είναι χρήσιμο αλλά μάλλον επικίνδυνο να αναπαράγονται εκ των έσω, στην Κύπρο, μηνύματα που ακούονται στην Τουρκία από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ».

    Ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση πόσον με βάση το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης ή απλώς να το υπογράψει.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε, σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ότι πρέπει να απαιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η εφαρμογή του από την Τουρκία και όχι απλώς η υπογραφή του.

    Ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε ότι η Τουρκία είχε προσπαθήσει και πριν και κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου να αποφύγει αυτονόητες υποχρεώσεις της.

    Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ανοχή που έχει επιδείξει έναντι της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε «αν στόχος είναι να δημιουργηθεί άλλοθι για εκείνους οι οποίοι δεν θα ήθελαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία ή για να δοθούν λανθασμένα μηνύματα στο εσωτερικό».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «όλοι πρέπει να μείνουμε στην αυτονόητη ερμηνεία την οποία έδωσε στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ανχελ Μορατίνος ότι στις διεθνείς σχέσεις, όταν κάποιος υπογράφει κάτι το εφαρμόζει».

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι θέση του κόμματός του είναι ότι η υποχρέωσης της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ, πέρα από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ζητεί να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, να ελευθερωθεί η Κύπρος, να αποφευχθεί η διχοτόμηση και να υπάρξει επανένωση του νησιού.

    [16] ΕΠΟΙΚΟΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

    Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2005 (13:09 UTC+2)

    Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας κατήγγειλε ότι ομάδες Τούρκων ληστών στα κατεχόμενα της Κύπρου, κατεδαφίζουν παράνομα δεκάδες οικίες και παρεκκλήσια, ενώ αφαιρούν και πωλούν στο εξωτερικό εξαιρετικής τέχνης και μεγάλης ιστορικής αξίας αντικείμενα. Πρόκειται για υπέρθυρα από εκατοντάδες σπίτια της περιοχής και την αρπαγή άλλων πέτρινων αντικειμένων όπως γούρνες, πετροχάρτζια, πάχνες και πετραύλακα.

    Η Επιτροπή, η οποία ήδη έχει ενημερώσει τον Προεδρικό Επίτροπο της Κύπρου, Πολάκη Σαρρή, κατήγγειλε ότι ομάδες τούρκων ληστών , υπό την καθοδήγηση Βρετανίδας, η οποία παρουσιάζεται ως αρχαιολόγος, επιδίδονται στο ανόσιο έργο τους, έχοντας την πλήρη κάλυψη και προστασία των ανθρώπων του ψευδοκράτους. Με εκσκαφέα τα τοποθετούν σε φορτηγά και τα μεταφέρουν στην Κερύνεια και Αμμόχωστο για εξαγωγή.

    Η Συντονιστική καταγγέλλει ότι στις περιπτώσεις σπιτιών που κατοικούνται από εγκλωβισμένους οι τυμβωρύχοι συνοδεύονται από ένοπλο στέλεχος των «Γκρίζων Λύκων». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει διαπιστωθεί ότι οι γωνιακές πέτρες σπιτιών που κατεδάφισαν οι Τούρκοι έποικοι τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο Ριζοκάρπασο, πωλούνται σε τιμές που κυμαίνονται από £12 - £20 η μια. Στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατεδαφίστηκαν το τελευταίο τετράμηνο δεκάδες οικίες και δύο παρεκκλήσια, ενώ στον Αγιο Ηλία Καρπασίας, κοντά στο Μπογάζι, οι Τούρκοι κατεδάφισαν την οικία, όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια ο καλόγερος Ιωαννίκιος, αρχηγός της πρώτης ένοπλης εξέγερσης των Ελλήνων Κυπρίων προς αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, στις 20 Ιουλίου 1833. Στη θέση της κτίστηκε τζαμί.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2005 (11:17 UTC+2)

    To Κυπριακό και οι πληροφορίες για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τουρκική κυβέρνηση για υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και η υπόθεση του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το οποίο διαχειριζόταν η χρηματιστηριακή εταιρεία ''Σαπφάιαρ'' είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις διαβουλεύσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στις ΗΠΑ, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τις κυβερνητικές προσπάθειες για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εργαζομένων του Δημοσίου στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Συμφώνησαν χωρίς την Κύπρο'' αναφέρεται σε είδηση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αγκυρας για το Πρωτόκολλο και γράφει ότι "την ώρα που οι κυβερνώντες στην Κύπρο επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου στρέφοντας τα πυρά τους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης" γύρω από το θέμα, "τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να τους ξεπεράσουν και στην ουσία τους να καταδείξουν την ορθότητα των όσων υπογράμμισε τις τελευταίες μέρες ο Νίκος Αναστασιάδης".

    Σε άλλο θέμα και αναφερόμενη σε δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το Πρωτόκολλο, η εφημερίδα γράφει πως, στη Λευκωσία, ''οι κυβερνώντες απέδειξαν και χθες ότι το μόνο που ξέρουν καλά είναι να κατηγορούν την αντιπολίτευση και τίποτε πιο πέρα''.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ευρω-Bazaar'', αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αγκυρας στο ζήτημα του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας ΕΕ, με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και τα νέα κράτη -μέλη και ότι η Τουρκία περιμένει τώρα τη σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ξεκινήσει η διαδικασία.

    Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει δεσμευτεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και δεν έχει άλλη επιλογή, διαφορετικά ''η Κύπρος έχει πάρα πολλές δυνατότητες να σταματήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Χρυσωμένο περνά το 63ο'', γράφει πως ακόμα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εργάσθηκε προς την κατεύθυνση επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των εργαζομένων του Δημοσίου στο 63ο έτος της ηλικίας τους, έχοντας εξασφαλίσει και τη συναίνεση του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς τούτο. Αλλη είδηση είναι οι χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, με τις οποίες τιμήθηκε η 184 επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Επίκεντρο των εορτασμών στη Λευκωσία, προσθέτει η εφημερίδα, ήταν η Πρεσβεία της Ελλάδας, έμπροσθεν του κτιρίου της οποίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχθηκε το χαιρετισμό της καθιερωμένης παρέλασης.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Συμφώνησαν στο κείμενο, άφησαν την ουσία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας για το Πρωτόκολλο και ότι, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αφαιρέθηκαν με παρέμβαση της Αγκυρας τα όσα αναφέρονται στο κείμενο για χρήση αεροδρομίων, λιμανιών, καθώς και οι πρόνοιες για άμεση εφαρμογή του. Αλλού γράφει ότι ο κ. Μολυβιάτης είχε χθες συνάντηση στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, με την οποία συζήτησε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό και την ανάγκη για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο και νέας αποτυχίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Σήμερα δίνουν όλοι εξετάσεις'', γράφει στο κύριο θέμα πως θεωρείται κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας η σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας για την υπόθεση του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ, το οποίο διαχειριζόταν η χρηματιστηριακή εταιρεία ''Σαπφάιαρ''.

    Στη σύσκεψη, πέραν των εισαγγελικών Αρχών, θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΑΗΚ και αναμένεται ότι θα σχεδιάσουν τις ενέργειες του επόμενου 24ωρου και τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ποσοστά μαθητών στα κυπριακά σχολεία που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ξεσκονίζουν' παλιές υποθέσεις'', ότι σε πολλές κατευθύνσεις στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας, προκειμένου να εξιχνιάσουν την υπόθεση έκρηξης βόμβας στην οικία του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη και για να εντοπίσουν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή.

    Αλλη είδηση είναι η καταγγελία από τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας ότι ομάδες Τούρκων ληστών κατεδαφίζουν παράνομα στα κατεχόμενα δεκάδες οικίες και παρεκκλήσια, αφαιρώντας και πωλώντας στο εξωτερικό εξαιρετικής τέχνης και μεγάλης ιστορικής αξίας αντικείμενα.

    Σημειώνεται ότι η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' δεν κυκλοφόρησε σήμερα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΑΟΚ 66-75

    Λάρισα, 26 Μαρτίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Τη 13η νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς επικράτησε στο κλειστό της Νεάπολης της Ολύμπιας Λάρισας με 75-66, σε αγώνα για την 22η ημέρα της Α1 μπάσκετ των ανδρών και έφτασε τους 35 βαθμούς, υποχρεώνοντας, παράλληλα, τους γηπεδούχους, οι οποίοι παλεύουν για την παραμονή τους στην κατηγορία, στην πέμπτη εντός έδρας ήττα τους.

    Τα δεκάλεπτα: 15-18, 32-43, 49-57, 66-75.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Παπαβασιλείου 5 (1), Τριχόπουλος, Χαρισμίδης 1, Λάππας 7 (1), Γκραντ 21, Κακλαμάνος 3 (1), Μπένερμαν 9 (1), Νάκιτς 14 (2), Πεϊτσίνοβιτς 4, Γιόνζεν 2.

    ΠΑΟΚ (Μπάνε Πρέλεβιτς): Μουλαομέροβιτς 22 (3), Μπαλογιάννης, Κορωνίδης, Βασιλειάδης 23 (1), Βασιλόπουλος 7 (1), Μαυροκεφαλίδης, Ταμίρ 4, Νίλσεν 17, Γκργκατ 2.

    [19] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ 103-92

    Κοζάνη, 26 Μαρτίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Τη 12η νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο Μακεδονικός. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη επικράτησε στο κλειστό της Κοζάνης του Ηρακλή με 103-92, σε αγώνα για την 22η ημέρα της Α1 μπάσκετ των ανδρών και έφτασε τους 34 βαθμούς, υποχρεώνοντας παράλληλα τον «Γηραιό» στην ένατη εκτός έδρας ήττα του σε 11 αγώνες.

    Τα δεκάλεπτα: 21-24, 44-42, 71-69, 103-92.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Καυκής 4, Παπαμακάριος 11 (1), Χαραλαμπίδης, Λουκόφσκι 7 (1), Χάτσον 17, Ρίματς 28 (6), Χίζνιακ 4, Μάικλ 16, Τσάνακ 16 (2), Πέτρουλας.

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Λευτέρης Κακιούσης): Χάμιλτον 16 (1), Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 7 (1), Μπράιαντ 5, Τζόρτζεβιτς 13 (2), Αποστολίδης, Παυλίδης 22 (3), Παπαϊωακείμ 13, Δέδας 10 (2), Χένιακ 2, Κούβελας 4.

    [20] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας με την επωνυμία «Πριντσέσα Σοφία», κατέκτησε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου.

    Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε δύο πρώτες, δύο δεύτερες, μια τρίτη και μια τέταρτη θέση στις ιστιοδρομίες του αγώνα, στον οποίο έλαβαν μέρος 42 αθλητές από 19 χώρες και αναδείχθηκε πρώτος.

    Η απονομή έγινε στο παλάτι της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας και το κύπελλο στον Αιμίλιο Παπαθανασίου απένειμε ο Βασιλιάς, Χουάν Κάρλος.

    [21] ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 26 Μαρτίου 2005 (12:16 UTC+2)

    Πανέτοιμη, είναι η εθνική μας ομάδα για τον κρίσιμο αγώνα που δίνει το απόγευμα στην Τιφλίδα, κόντρα στην Γεωργία, καθώς μία νίκη, θα της ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας.

    Παρά την απουσία του Δέλλα, το κλίμα στις τάξεις της πρωταθλήτριας Ευρώπης κρίνεται ιδανικό, καθώς όλοι επιθυμούν διακαώς τη νίκη.

    Αλλωστε, το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Λάκης ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και θα δώσει το «παρών».

    Οι ενδείξεις κατατείνουν προ την χρησιμοποίηση του Αγγελου Μπασινά σε ρόλο ελεύθερου αμυντικού, χωρίς να αποκλείεται και η παρουσία του Σωτήρη Κυργιάκου στην αρχική ενδεκάδα.

    Πιθανότεροι φέρονται ο Αντώνης Νικοπολίδης, κάτω από τα δοκάρια, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης στο δεξιό άκρο της άμυνας, ο Τάκης Φύσσας στο αριστερό, ο Μιχάλης Καψής σε ρόλο στόπερ και ο Αγγελος Μπασινάς ως λίμπερο.

    Στον χώρο του κέντρου θα κινούνται ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Κώστας Κατσουράνης, ως αμυντικοί μέσοι, ο Γιώργος Καραγκούνης θα αναλάβει τον οργανωτικό ρόλο, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θα κινείται στα άκρα, με το επιθετικό δίδυμο να απαρτίζεται από τους Αγγελο Χαριστέα και Ζήση Βρύζα.

    Ο Γάλλος προπονητής της Γεωργίας, και παλιά μεγάλη δόξα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Αλέν Ζιρές, προτίθεται να παρατάξει τους Ντεβάτζε, Καλάτζε, Κρισανισβίλι, Κιζανεϊσβίλι, Σαλουκβάτζε, Ασαπιάνι, Τσικισβίλι, Κομπιασβίλι, Νιζαβανάτζε, Ντομετράτζε, Αρβελάτζε.

    Για τέταρτη φορά η εθνική μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Γεωργία και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι απολύτως θετικός για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού μετράει τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες (σύνολο τερμάτων 7-2).

    Πριν απο έξι χρόνια αντιμετώπισε για τελευταία φορά τους Γεωργιανούς στην έδρα τους, όταν σε προκριματικό αγώνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-1, με γκολ του Νίκου Μαχλά στο 90'.

    [22] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΛΟΡΔΟΣ ΚΑΛΑΧΑΝ

    Λονδίνο, 26 Μαρτίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε το Σάββατο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζέιμς Κάλαχαν. Έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1976 μετά την παραίτηση του Χάρολντ Ουίλσον. Τον διαδέχθηκε το 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο λόρδος Κάλαχαν πέθανε στο σπίτι του στο Ιστ Σάσεξ, μόλις έντεκα μέρες μετά το θάνατο της συζύγου του Όντρεϊ σε ηλικία 91 ετών.

    Εκτός από πρωθυπουργός διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών.

    Τη λύπη τους εξέφρασαν τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, αλλά και των Συντηρητικών.

    [23] ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Τζακάρτα, 26 Μαρτίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Η διεθνής οργάνωση αρωγής, Όξφαμ, ανακοίνωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από το πρόσφατο καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό ήταν γυναίκες. Η οργάνωση τόνισε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, καθώς δεν θα υπάρχει ισορροπία των δύο φύλων στην περιοχή.

    Στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία πέθαναν τέσσερις φορές περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες. Στην περιοχή της Ινδονησίας Άτσε Μπεσάρ, από τους 676 επιζώντες μόνο οι 189 ήταν γυναίκες.

    Στην περιοχή Κουάλα Κανγκόι της Ινδονησίας το 80% αυτών που πέθαναν ήταν γυναίκες.

    Η έρευνα της Όξφαμ πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία.

    Στην Ινδία, στο χωριό Πακανκουπάμ, μόνο γυναίκες ήταν τα θύματα της καταστροφής. Στη Σρι Λάνκα, στους καταυλισμούς των πληγέντων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνδρες.

    Η Όξφαμ υπογραμμίζει ότι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι η αύξηση των βιασμών και των παρενοχλήσεων στους καταυλισμούς των πληγέντων.

    [24] ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Βαγδάτη, 26 Μαρτίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Αμερικανοί στρατιώτες βασάνισαν Ιρακινούς κρατούμενους σε στρατιωτική βάση στη Μοσούλη, αλλά κανένας δεν πέρασε από στρατοδικείο γι' αυτό, αναφέρεται σε έγγραφα του αμερικανικού στρατού.

    Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι η κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων δεν ήταν τελικά ένα φαινόμενο που περιοριζόταν στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, όπου, όπως αποκαλύφθηκε πέρυσι προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή, Αμερικανοί στρατιώτες βασάνιζαν ιρακινούς κρατούμενους.

    Η έρευνα για την κακομεταχείριση κρατουμένων σε στρατιωτική βάση στη Μοσούλη άρχισε όταν διαγνώσθηκε κάταγμα στο σαγόνι του 20χρονου Σάλαχ Σαλίχ Γιασίμ, ο οποίος κρατείτο στη βάση αυτή. Ο 20χρονος δεν ήταν ύποπτος για κανένα έγκλημα, αλλά είχε συλληφθεί μαζί με τον πατέρα του, αξιωματικό των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεϊν.

    [25] ΜΟΣΧΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ

    Μόσχα, 26 Μαρτίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε ξύλινο κτίριο που φιλοξενεί αίθουσα εκθέσεων στην αγορά του Ιζμαΐλοβο στη Μόσχα, όπου συχνάζουν χιλιάδες ξένοι τουρίστες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    Είκοσι δύο πυροσβεστικές μονάδες έσπευσαν στην περιοχή, καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν στο τετραώροφο κτίριο, στο οποίο καλλιτέχνες εκθέτουν έργα τους.

    Πολύ γρήγορα όλο το οικοδόμημα φλεγόταν και η φωτιά είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στα γύρω κτίρια, κατέληξε το πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    [26] Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΑΡΙΡΙ

    Βηρρυτός, 26 Μαρτίου 2005 (14:54 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι ο Λίβανος θα δεχθεί τη διεξαγωγή μιας διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, από μια διεθνή επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού λάβει μια απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Μαχμούντ Χαμούντ, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών προέβη σε αυτήν την δήλωση ύστερα από συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές στο Λίβανο της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Κίνας, που είναι τρεις από τις μόνιμες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση στο Λίβανο έχει επανειλημμένως ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του Χαρίρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 26 March 2005 - 19:13:41 UTC