Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [02] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • [06] Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [07] ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
  • [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [10] ΥΠΑΝ: ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ
  • [11] ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ
  • [12] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,67% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΜΕΙΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [14] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [15] ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ
  • [16] BEST SELLER ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ "Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ" ΚΑΙ ΤΑ "ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ
  • [17] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟ
  • [18] ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [19] "ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"
  • [20] ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΟΚΟΥΝΣΚΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΜΕΝΤ
  • [21] ΤΗΝ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΠΕΛΓΚΟΡΟΝΤ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [22] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
  • [24] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
  • [25] ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ SWISS ΑΠΟ ΤΗ LUFTHANSA
  • [26] ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 35ΩΡΟ ΨΗΦΙΣΕ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [27] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [28] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β' Ο ΜΑΚΕΔΩΝ"
  • [30] ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ "ΠΕΡΠΑΤΩ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ"
  • [32] Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ Μ.Β.Π.
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ" ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ

  • [01] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2005 (17:28 UTC+2)

    Η χαλάρωση των δημοσιονομικών ορίων που καθιέρωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι από τα σημαντικότερα θέματα διαπραγμάτευσης στη σημερινή και αυριανή ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Παρατηρητές αναφέρουν ότι στα δύο κυριότερα θέματα της συνόδου φαίνεται να έχει επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός, αν και τα εργατικά συνδικάτα ζητούν μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και όχι για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

    Ανησυχίες από τραπεζίτες

    Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών να προτείνουν χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Η Τράπεζα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μη προβεί σε αλλαγές που, όπως τονίζει, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του Συμφώνου.

    Αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν στο δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεπερνά το όριο του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

    Εκφράζονται φόβοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των δημοσιονομικών στη ζώνη του ευρώ και κατ΄ επέκταση την αξιοπιστία του ευρώ.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC από τις Βρυξέλλες.

    Πάντως ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γιοακίν Αλμούνια, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης προκειμένου να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση.

    [02] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (16:06 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων για το θέμα του βασικού μετόχου και μετά θα τοποθετηθεί δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν θα αποσταλεί επιστολή στην κυβέρνηση για ασφαλιστικά μέτρα για τη μη εφαρμογή του νόμου, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας επιτρόπου να παγώσει κοινοτικά κονδύλια όποτε κρίνει.

    Ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, την έννομη τάξη και το εθνικό συμφέρον, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει διάσταση απόψεων με την Κομισιόν.

    Στην ερώτηση αν ο κ. Παυλόπουλος προσκόμισε νέα στοιχεία στον κ. Μακ Γκρίβι ο κ. Αντώναρος είπε ότι ο κ. Παυλόπουλος, παρουσίασε την επιχειρηματολογία της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας, και αν χρειάστηκε να επεξηγήσει περισσότερα ασφαλώς θα το έπραξε. "Ο κ. Παυλόπουλος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος νομομαθής και έχω απόλυτη πεποίθηση ότι με απόλυτη επάρκεια και πειστικότητα παρουσίασε τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης" σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών για κάποιον από τους υπουργούς της κυβέρνησης, απάντησε πως το Σύνταγμα της Ελλάδας πρέπει να περιφρουρηθεί. "Εμείς, σε αντίθεση με άλλους, δεν θα εγκαταλείψουμε αυτήν την προσπάθεια, όπως δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για προάσπιση της διαφάνειας" τόνισε. Ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και το είχαν υπογράψει όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Τέλος επισήμανε πως το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με το νόμο περί βασικού μετόχου που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ και παρέθεσε επιστολή του αρμόδιου διευθυντή της υπηρεσίας εσωτερικής αγοράς της ΕΕ κ. Σάουμπ με ημερομηνία 17.12. 2004, η οποία ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν ότι υπάρχουν προβλήματα από το άρθρο 14 (παράγραφος 9) του Συντάγματος και από τον εκτελεστικό νόμο που ίσχυε μέχρι τότε και ήταν ο νόμος που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Τον Αρειο Πάγο επισκέφτηκε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών για το παραδικαστικό κύκλωμα. Παράλληλα, συναντήθηκε με τους εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ο κ.Παπαληγούρας ζήτησε αναψηλάφηση παλιών πειθαρχικών υποθέσεων διαφθοράς δικαστών, που έχουν τεθεί στο αρχείο τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ για τον καταζητούμενο Απόστολο Βαβύλη είπε πως η πολιτεία εγγυάται μία δίκαιη δίκη, όπως και σε κάθε πολίτη.

    «Ήρθα στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερωθώ για την όλη πορεία των ερευνών σχετικά με τα κρούσματα διαφθοράς στον δικαστικό χώρο. Έχω την πεποίθηση ότι, με τις άμεσες και αυστηρές νομοθετικές, διοικητικές και πειθαρχικές πρωτοβουλίες που πήραμε, η σημερινή κρίση μπορεί να μετατραπεί σε αφετηρία μιας πραγματικής αναγέννησης της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πολλές φορές η κρίση εγκυμονεί το νέο, το καλό. Στην περίπτωση αυτή εγκυμονεί νέο σεβασμό και εμπιστοσύνη του πολίτη στη δικαιοσύνη», υποστήριξε ο κ.Παπαληγούρας.

    «Ανακοίνωσα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ενισχύεται δραστικά η Επιτροπή που ελέγχει το 'πόθεν έσχες' των δικαστικών λειτουργών με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μπορεί να επιτελεί αποτελεσματικά και ουσιαστικά το έργο της. Προτίθεμαι επίσης να παραγγείλω την επανεξέταση ορισμένων υποθέσεων που αφορούν σε πειθαρχικές υποθέσεις διαφθοράς δικαστών, και οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο. Το νυστέρι θα φθάσει και στο πρόσφατο παρελθόν, όπου απαιτηθεί, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν επίορκο δικαστή», κατέληξε.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, από την πλευρά του είπε στον υπουργό πως η κάθαρση στη δικαιοσύνη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. «Ενημερώσαμε τον υπουργό για τις έρευνες και κυρίως για την αποφασιστικότητα της δικαιοσύνης να προχωρήσει στο πλήρως ξεκαθάρισμα των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται δικαστές με συνειδήσεις ελαστικές» τόνισε.

    Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένεται η παραπομπή μιας ακόμη δικαστικού λειτουργού. Πρόκειται για πρωτοδίκη που έχει εμπλακεί σε υπόθεση του αρχιμανδρίτη, Ιάκωβου Γιοσάκη. Ακόμη το προσεχές διάστημα 115 δικαστές από ολόκληρη την Ελλάδα πρόκειται να μετατεθούν.

    [04] ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμα. Προσπαθεί ματαίως να υπερασπιστεί την ανικανότητά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα του «βασικού μετόχου».

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού κινήθηκε όχι στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά στο βωμό της κομματικής εμπάθειας και της διευθέτησης συμφερόντων, σήμερα, κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα της χώρας.

    Το θέμα δεν είναι το Σύνταγμα πίσω απ' το οποίο επιχειρεί να κρυφτεί η κυβέρνηση της ΝΔ, και το οποίο, πράγματι, οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε. Το θέμα είναι ο εκτελεστικός νόμος, ο οποίος έπρεπε να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο, και αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων», σημείωσε ο κ. Αθανασάκης.

    Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τον νόμο και πρόσθεσε: «Οι επαπειλούμενες συνέπειες είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορούν κρίσιμα κονδύλια για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, και δεν αντιμετωπίζονται με τη συστηματική ψευδολογία της κυβέρνησης, και την μόνιμη προσπάθειά της να μεταθέσει τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ίδια».

    Τέλος, επισήμανε ότι υπήρξαν ερωτήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τον εκτελεστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πήραν τα χαρακτηριστικά της επίσημης διαδικασίας της προειδοποιητικής επιστολής, και της έναρξης της διαδικασίας παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή μέσα σε αθλητικό κλίμα του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Αλβανίας (30 Μαρτίου), συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, Βασκίμ Ζενέλι.

    Ενόψει του επικείμενου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε:«Συζητήσαμε σήμερα με τον κ. Μπασκίμ Ζενέλι για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας. Θέλοντας να διαφυλάξουμε το πολύ καλό πλαίσιο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί σε άριστο κλίμα».

    [06] Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών - μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στο χώρο της Εκκλησίας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν μετά τα όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μετά την εν κρυπτώ πώληση ακίνητης περιουσίας σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες, αν πιστεύετε -και το γεγονός ότι οι Ιορδανοί και οι Παλαιστίνιοι σκέφτονται να άρουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης της εμπιστοσύνης τους στο Πατριαρχείο- αν πιστεύετε κι εσείς ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο κ. Ειρηναίος.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι ο κύριος στόχος της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι η διάσωση των προαιώνιων προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους. Από κει και πέρα, εάν όσα καταλογίζονται στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πράγματι αποδεικνύονται, έχω την πεποίθηση ότι έχει βαρύνει πάρα πολύ το κλίμα σε ό,τι τον αφορά προσωπικά και μάλλον η εξέλιξη θα είναι δυσάρεστη για εκείνον. Εκτός εάν αποδείξει την αθωότητά του.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο μήνυμά της αναφέρει ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν όσους έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και ότι κάποιοι θέλουν τη χώρα αποχρωματισμένη θρησκευτικά και δεν δέχονται την Εκκλησία ως ενοποιητικό παράγοντα. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι είναι μία διαπίστωση ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Εγώ

    συμμερίζομαι αυτή τη διαπίστωση.

    [07] ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Στον απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών της για την κάθαρση προχώρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μέχρι τώρα έχουν απασχολήσει την διαρκή ιερά σύνοδο 12 υποθέσεις καταγγελιών εις βάρος αρχιερέων.

    «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συστηματικά και αταλάντευτα συνεχίζει την προσπάθεια της εξυγιάνσεως με τρόπο ακριβοδίκαιο, μέσα στο αυστηρό πλαίσιο του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου που διέπει την Εκκλησία της Ελλάδος σε συνδυασμό με τα πρόσθετα 30 μέτρα που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας τα οποία με αίσθημα ευθύνης υλοποιεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

    Οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος και Ζακύνθου, Χρυσόστομος θα πρέπει έως τις 5 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να καταθέσουν γραπτές εξηγήσεις για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Την ίδια ημέρα καλείται να εμφανιστεί ενώπιον των συνοδικών ιεραρχών και ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων.

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους των περίπου 200 καθηγητών και φοιτητών Θεολογίας που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μονή Πετράκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την ανωτατοποιήση των εκκλησιαστικών σχολών.

    Σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου γίνεται λόγος για συνεχιζόμενη διαδικασία εντυπωσιασμού και διασυρμού σε βάρος των λειτουργών της Εκκλησίας. Επίσης, η Ιερά Σύνοδο εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι δεν προσήλθαν να καταθέσουν στην ειδική Επιτροπή όσοι υποστηρίζουν ότι έχουν επιβαρυντικά στοιχεία για ιεράρχες.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «Η συνεχιζόμενη επί δύο μήνες διαδικασία εντυπωσιασμού, γενικευμένου διασυρμού σε βάρος των λειτουργών της Εκκλησίας έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο ευπρέπειας και αντικειμενικότητας. Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο απόπειρας καταστρατηγήσεως αρχών και νόμων της Δημοκρατίας που διανοίγει αναποφεύκτως οδούς δημόσιας απαξιώσεως θεσμών και προσώπων που όχι μόνον καταγγέλλονται, αλλά καταδικάζονται, ευτελίζονται και εξουθενώνονται, εν ονόματι δήθεν της επιθυμητής και αναγκαίας καθάρσεως πριν από την απόφαση των Αστικών, Πολιτικών, ή Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων».

    «Η Ιερά Σύνοδος εκάλεσε εξ αρχής του ισχυριζόμενους ότι κατέχουν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος προσώπων της Εκκλησίας και ενδιαφερόμενους για την κάθαρση στο χώρος της από επίορκους ανθρώπους και απαράδεκτες συμπεριφορές, να προσέλθουν και να καταθέσουν αυτά ενώπιον της ειδικώς συσταθείσης Τριμελούς Αρχιερατικής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη επιληφθεί διαφόρων σοβαρών υποθέσεων. Ουδείς όμως των επωνύμως προσκληθέντων προσήλθε. Δεν ενδιαφέρει φαίνεται η θετική συμβολή στην πάταξη των σκανδάλων, αλλά η πρόκληση και ο εντυπωσιασμός.

    Η Ιερά Σύνοδος κατόπιν τούτων διαμαρτύρεται εντόνως για την τακτική αυτή και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με οποιοδήποτε κόστος των δρόμο της εξυγιάνσεως, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε προσπάθεια που χαράζουν οι αυτόκλητοι τιμητές ων κληρικών παντός βαθμού και οι με αυτούς συνεργαζόμενοι, υπονομεύοντες το κύρος της Εκκλησίας και παραδίδοντες στην κοινή χλεύη και απαξίωση τους Αρχιερείς και Ιερείς της, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ποιμένες πιστοί και αφοσιωμένοι στην αποστολή τους».

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα 15 του Ζαππείου Μεγάρου, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 και ώρα 12:00 μ.μ.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Το νέο θεσμό των Σ.Δ.Ε. θα παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΥΠ.Ε.Π.Θ., Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς.

    Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ανάπτυξη του θεσμού των Σ.Δ.Ε. σε όλη την επικράτεια. Τα Σ.Δ.Ε. προσφέρουν μία δεύτερη ευκαιρία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της χώρας να αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο ισότιμο με αυτόν του Γυμνασίου με ταχύρυθμες εκπαιδευτικές διαδικασίες διάρκειας 2 ετών.

    [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (18:11 UTC+2)

    Τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα που διακινούνται στη χώρα μας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) και στελεχών του, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν:

    -Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καταστήματα διάθεσης των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και στα εργοστάσια παραγωγής φαρμακούχων ζωοτροφών.

    -Η αυστηρή τήρηση της κτηνιατρικής συνταγής, έτσι ώστε να μην διακινούνται κτηνιατρικά φάρμακα χωρίς συνταγή.

    -Η καταγραφή και κωδικοποίηση όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (στα βοοειδή έχει ήδη ολοκληρωθεί), χοιρινών, πουλερικών και αιγοπροβάτων, με στόχο τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις.

    -Η σύσταση διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ε.Ο.Φ., με στόχο την πιστή εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, που αφορά τη διακίνηση και χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων.

    [10] ΥΠΑΝ: ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (17:56 UTC+2)

    «Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε όλη την περίοδο μετά το Μάρτιο του 2004 διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας και μειώνεται η διαφορά του από τον αντίστοιχο πληθωρισμό στην ευρωζώνη», επισημαίνουν σε γραπτή ανακοίνωση τους ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

    «Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η Νέα Κυβέρνηση ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Τονίζουμε όμως για μια ακόμη φορά ότι, ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως αυτή των τελευταίων δώδεκα μηνών, κατά την οποία η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται από τα συνεχή ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και από το δημοσιονομικό χάος που κληρονομήσαμε, με τη συστηματική, από ορισμένες πλευρές, προαναγγελία ανατιμήσεων που θα γίνουν, ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακρίβειας», αναφέρουν.

    Παράλληλα επισημαίνουν ότι από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, που αφορούν τις μεταβολές τιμών 42 αγαθών και υπηρεσιών τον Φεβρουάριο του 2005, έναντι του αντίστοιχου του 2004, που έχουν σημαντική «βαρύτητα» στο «καλάθι» της νοικοκυράς προκύπτει ότι 27 αγαθά και υπηρεσίες παρουσιάζουν μείωση ή αυξήσεις που είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών και στα ίδια περίπου επίπεδα του μέσου πληθωρισμού. Τα υπόλοιπα παρουσιάζουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, οι οποίες (με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη) κυμαίνονται μεταξύ 3,3% (φαγητό εκτός κατοικίας) και 12,2% (λοιπές δαπάνες αυτοκινήτων).

    «Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις οφείλονται στη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με όλους τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι έδειξαν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, τους συνεχείς ελέγχους και την Επιτροπή Ανταγωνισμού», αναφέρουν και προσθέτουν : « Δέσμευσή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ομαλή λειτουργία της αγοράς με μέτρα και πρωτοβουλίες που συνεχώς προωθούμε».

    [11] ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (17:01 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ.Σιούφα, και ο διευθυντής Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος, Γιάννης Πατίρης παρευρέθησαν στη συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Ανατολικής Αττικής (ΕΕΑΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε με θέμα την ενημέρωσή των εγκατεστημένων επιχειρηματιών για τη δυνατότητα δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στην Ανατολική Αττική στην περιοχή του Κορωπίου και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης ανάμεσα στα μέλη της ΕΕΑΑ για την προώθηση της ΒΙΠΕ Κορωπίου.

    Πριν από τη συνέλευση, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΕΑΑ κ. Γ. Γκινοσάτης, μέλη της ΕΕΑΑ, εγκατεστημένοι επιχειρηματίες και σύμβουλοι έργων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κλιμακίου του υπουργείου Ανάπτυξης στην περιοχή Κορωπίου για επιτόπια εξέταση των προβλημάτων της.

    Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, εξέφρασε την πολιτική βούληση για τη δημιουργία οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών και πρόσφερε τη συνδρομή του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας για την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.

    Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας κ. Σπύρος Παπαδόπουλος:

    -ενημέρωσε τους παρευρισκομένους επιχειρηματίες για την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής και το γενικό νομικό πλαίσιο μετατροπής της σε οργανωμένο βιομηχανικό χώρο με την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών,

    -ανακοίνωσε τη βούληση της πολιτείας για τροποποίηση του ν. 2545/97, το οποίο είναι και το καταλληλότερο θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία ΒΙΠΕ με ιδιωτικά κριτήρια, και το διαφοροποίησε από τον ν. 1337/83, ο οποίος υλοποιείται από τους δήμους και απαιτεί αυξημένες εισφορές. Παράλληλα δήλωσε ότι τα αιτήματα της ΕΕΑΑ για τη βελτίωση του ν. 2545/97 κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ληφθούν υπόψη στην επικείμενη τροποποίηση του νόμου,

    -τόνισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, διότι απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο,

    -κάλεσε την ΕΕΑΑ να υποβάλει το αίτημα σύστασης ΒΕΠΕ έως 31-7-2005.

    Στη συνέχεια ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης κ.Πατίρης, ανέλυσε τα βήματα με τα οποία μπορεί να δημιουργηθεί ο φορέας που θα αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή των υποδομών, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης εκτέλεσης του έργου για την εκμετάλλευση των διαθέσιμων επενδυτικών ευκαιριών από το Γ' ΚΠΣ.

    Μετά από πλήθος ερωτημάτων από μέρους των παρευρισκομένων επιχειρηματιών ακολούθησε ψηφοφορία, η οποία θα επεκταθεί και στα μέλη που απουσίαζαν από τη συνέλευση, για την εξασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης προκειμένου να προχωρήσει η μετατροπή της περιοχής Κορωπίου σε οργανωμένη ΒΙΠΕ.

    [12] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,67% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (16:39 UTC+2)

    Σε απόσταση ασφαλείας από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του έκλεισε τελικά κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, έχοντας κατορθώσει να ανακτήσει μεγάλο μέρος του αρχικά χαμένου εδάφους, αλλά δεν κατόρθωσε να γυρίσει στο θετικό πρόσημο.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 0,67% και διαμορφώθηκε στις 2.877,08 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.837,6 και τις 2.900,92. Ο τζίρος έφτασε στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ, παρά το αρνητικό πρόσημο του δείκτη, οι μετοχές που έκλεισαν με κέρδη ήταν περισσότερες από τις πτωτικές (136 έναντι 132).

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι δύο από τους τέσσερις δείκτες FTSE και συγκεκριμένα ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (0,06%) και ο SMALL CAP-80 της μικρής (0,03%). Αντίθετα, στο κόκκινο παρέμεινε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips (-0.63%), συμπαρασύροντας σε πτώση και τον FTSE/ASE-140 (-0,51%).

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους δείκτες. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των ασφαλειών (1,32%), των κατασκευών (0,34%) και της πληροφορικής (0,27%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες εταιριών επενδύσεων (-3,75%), του λιανικού εμπορίου (-2,45%) και των διυλιστηρίων. Απώλειες κατέγραψαν και οι κλάδοι των τραπεζών (-0,48%) και των τηλεπικοινωνιών (-0,60%)._

    [13] ΜΕΙΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005 (16:15 UTC+2)

    Κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι μειώθηκε τον Ιανουάριο ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Η μείωση συνδέεται οφείλεται κυρίως με τη συρρίκνωση της παραγωγής των έξι επιμέρους κλάδων: τροφίμων-ποτών, κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί.

    Το σύνολο της παραγωγής στα ορυχεία-λατομεία, στον ηλεκτρισμό-φυσικό αέριο-νερό καθώς και στη βιομηχανία παρουσίασε μείωση 1,1% σε σχέση με πέρυσι. Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων-λατομείων μειώθηκε κατά 4,6%, ενώ εκείνος του ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% (που οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου).

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, οι δείκτες που σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή εξελίχθηκαν τον Ιανουάριο ως εξής:

    -O Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρουσίασε μείωση κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2004.

    -Ο Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων-Λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 4,6%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και των άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

    -Ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 1,8%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην μείωση της παραγωγής των εξής επιμέρους κλάδων: τροφίμων - ποτών, κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας, χαρτιού και προϊόντα από χαρτί.

    -Ο Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού-Φυσικού Αερίου-Νερού παρουσίασε αύξηση κατά 2,4%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου.

    Η εξέλιξη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του Ιανουαρίου κατά κύριες βιομηχανικές ομαδοποιήσεις έχει ως εξής:

    -Ο Δείκτης Ενέργειας παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.

    -Ο Δείκτης Ενδιάμεσων Αγαθών παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%.

    -Ο Δείκτης Κεφαλαιουχικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 9,1%.

    -Ο Δείκτης Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε αύξηση κατά 6,2%.

    -O Δείκτης μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 4,8 %._

    [14] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι το Βελιγράδι θα συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία τις αμέσως επόμενες ημέρες ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Επίτροπο, Όλι Ρεν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κοστούνιτσα δήλωσε αισιόδοξος ότι το Βελιγράδι θα μπορέσει να κάνει σημαντικά βήματα προόδου τις αμέσως επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη Χάγη, ικανοποιώντας έτσι την ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    Σε ερώτηση εάν θα εκδοθεί στη Χάγη ο στρατηγός Νέμποϊσα Πάβκοβιτς πριν από την ολοκλήρωση της Έκθεσης Σκοπιμότητας, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, ο Σέρβος πρωθυπουργός απάντησε υπενθυμίζοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στη συνεργασία των σερβικών αρχών με τη Χάγη και επισημαίνοντας πως το «μοντέλο» των οικειοθελών παραδόσεων λειτουργεί περισσότερο αποτελεσματικά από ότι αυτό των «συλλήψεων- εκδόσεων» υπόπτων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει συντελεστεί από την πλευρά του Βελιγραδίου στο ζήτημα της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    [15] ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Σημαντικές χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) Νίκος Αναστασιάδης τις επαφές που είχε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. συνομίλησε δύο φορές με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά για 15 λεπτά και αργότερα για 25 λεπτά.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως διαπίστωσε ενδιαφέρον από Ευρωπαίους ηγέτες τόσο για το τι θα γίνει με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο Ε.Ε.-κατεχομένων και την χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, και ιδιαίτερα κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει τις θέσεις της για τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν.

    «Θεωρώ σημαντικές τις επαφές που είχα σήμερα αφού δόθηκε η ευκαιρία να παραθέσω τις θέσεις μας, να πάρω αντιδράσεις από τους συνομιλητές μου και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων για τα θέματα που συζητήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. στο ΚΥΠΕ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] BEST SELLER ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ "Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ" ΚΑΙ ΤΑ "ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ"

    Άγκυρα, 22 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Ρεκόρ πωλήσεων κάνουν στην Τουρκία τα βιβλία «Ο Αγών μου» και τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», με το πρώτο να πουλά κατά μέσο όρο δέκα χιλιάδες κομμάτια ετησίως.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Radikal", «μεταξύ των ετών 1940-2005 δημοσιεύθηκαν περί τις 45 μεταφράσεις του βιβλίου "Ο Αγών μου" που αποτελεί το βιβλίο αναφοράς των ακραίων εθνικιστών στην Τουρκία».

    Από την άλλη μεριά, τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, που αποτελούν βασικό κείμενο της αντισημιτικής ισλαμικής μερίδας και τα οποία ενέπνευσαν τον «Αγώνα» του Χίτλερ, τυπώθηκαν μεταξύ 1943-2004 σε πλήρη ή συντετμημένη έκδοση πάνω από 100 φορές.

    Σήμερα υπάρχουν στην αγορά 11 αντίτυπα από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους του βιβλίου «Ο Αγών μου», ορισμένα μάλιστα εξ αυτών τιμώνται 5,95 νέες τουρκικές λίρες, τιμή που θεωρείται αρκετά προσιτή για τον μέσο αγοραστή.

    Σε ό,τι αφορά το έτερο τουρκικό best seller, τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα Πρωτόκολλα πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Τουρκία το 1934 στο περιοδικό "Εθνική Μεταρρύθμιση" (Milli Inkύlap) και έκαναν περισσότερες από 100 εκδόσεις. Αποτέλεσαν, μάλιστα, παραπομπή σε αναφορές πολλών πολιτικών και συμπεριλήφθηκαν στη βιβλιογραφία δεκάδων πανεπιστημιακών εργασιών (thesis).

    [17] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Άγκυρα, 22 Μαρτίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι δυο ελληνικά F-16 παρενόχλησαν δυο τουρκικά RF-4, ενώ αυτά πετούσαν τη Δευτέρα στον διεθνή εναέριο χώρο, νοτιοδυτικά της Ρόδου.

    Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν κατά τέτοιον τρόπο τα τουρκικά ώστε έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλειά των πληρωμάτων τους.

    «Τα αεροσκάφη όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, έχουν το δικαίωμα να πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο, χωρίς άδεια. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα παρενοχλεί τα μη εξοπλισμένα τουρκικά αεροπλάνα, που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης και πως παραβιάζουν το (ελληνικό) FIR. Και είναι αυτή ακριβώς η παρενόχληση από εξοπλισμένα αεροσκάφη που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων των δικών μας αεροσκαφών» τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

    [18] ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Σώτος Ζακχαίος θα επισκεφθεί τη Μόσχα μεταξύ 23 και 25 Μαρτίου και στη συνέχεια τη Λιβύη στις 26 και 27 Μαρτίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] "ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΠΠΑ 2000

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Το πρόγραμμα της «Εβδομάδας του Αθλητισμού και του Πολιτισμού της Διαφορετικότητας», που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού-ΚΑΠΠΑ 2000, Στέλιος Αγγελούδης.

    Όπως είπε ο κ. Αγγελούδης, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικό φεστιβάλ ατόμων με αναπηρία από την Ελλάδα και την Ευρώπη, τουρνουά μπάσκετ με καροτσάκι, καθώς με ημερίδα με πρωτοβουλία των ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και του πολιτισμού.

    Ο πρόεδρος του ΚΑΠΠΑ 2000 επισήμανε, επίσης, ότι «ο μεγάλος στόχος είναι η ολοκλήρωση του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Θερμαϊκού» το οποίο θα περιλαμβάνει κολυμβητήριο, γυμναστήριο και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Το έργο ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο, μετά από παραχώρηση 55 στρεμμάτων από το δήμο Θερμαϊκού, ο οποίος ανέλαβε μαζί με το ΚΑΠΠΑ 2000 την αποπεράτωση του 50% του έργου, ενώ την υποχρέωση για το υπόλοιπο ανέλαβε η πολιτεία. «Το ΚΑΠΠΑ 2000 και ο δήμος Θερμαϊκού εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά το έργο σταμάτησε πριν από εφτά μήνες καθώς αναμένει τα κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων μέσω της Νομαρχίας» τόνισε ο κ. Αγγελούδης. «Ελπίζουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα σταθεί αρωγός και θα ξεπεράσει τις όποιες αγκυλώσεις, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μέγιστο όφελος για την πόλη της Θεσσαλονίκης» συνέχισε. «Θέλουμε εκεί να συναντώνται αρτιμελείς και μη, στη Θεσσαλονίκη η οποία από το 1999 έχει γίνει η πόλη απ' όπου έγινε γνωστός στη χώρα μας ο αθλητικός και πολιτιστικός παρολυμπισμός», ανέφερε.

    Το τρίτο θέμα που έθιξε ο κ. Αγγελούδης «είναι η δημιουργία Δικτύου, μέσω του οποίου η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να γίνει το κέντρο μη κυβερνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού των ΑΜΕΑ». Το Δίκτυο αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Διαφορετικότητας.

    Ο αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ 2000 και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μακραντωνάκης υποστήριξε ότι «η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί τη σημασία της αποπεράτωσης του Κέντρου και να δώσει ώθηση για λύση», ενώ δεσμεύτηκε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης από την μεριά του θα ασκήσει τις απαιτούμενες πιέσεις στην κυβέρνηση για το πρόβλημα του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου».

    Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Μάτζαρης δήλωσε ότι για το δήμο του η λειτουργία του Κέντρου θα αποτελέσει «πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

    Το πρόγραμμα της «Εβδομάδας Αθλητισμού και Πολιτισμού της Διαφορετικότητας» έχει ως εξής:

    Τουρνουά Μπάσκετ με καροτσάκι

    Τρίτη 29 Μαρτίου 2005

    12:00 έναρξη, Ιβανώφειο

    2 αγώνες

    Τετάρτη 30 Μαρτίου

    12:00, Ιβανώφειο

    Μικρός τελικός, Τελικός (2 αγώνες)

    Συμμετέχουν οι ομάδες: ΠΑΟΚ ΑμεΑ, Α.Σ. ΑμεΑ Αργοναύτες Βόλου, Α.Σ.Α.Θ. Κένταυρος, Α.Σ. Μ. Αλέξανδρος '94

    Φεστιβάλ Μουσικής AμεΑ

    Πέμπτη 31 Μαρτίου

    20:30, Αμφιθέατρο Μουσείου Αθλητισμού

    Συναυλία με τα μουσικά σχήματα ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ (Ουγγαρία) και Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης.

    Παρασκευή 1 Απριλίου

    20:30 Αμφιθέατρο Μουσείου Αθλητισμού

    Συναυλία με το μουσικό σχήμα Ήλιος της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης

    Σάββατο 2 Απριλίου

    20:30 Αμφιθέατρο Μουσείου Αθλητισμού

    Συναυλία του συγκροτήματος ΑΕΡΙΚΑ της Θεραπευτικής Αγωγής «Η Χλόη»

    Ημερίδα με θέμα «Δημιουργώντας ένα Δίκτυο Φορέων ενεργά δραστηριοποιημένων στο πεδίο ατόμων με αναπηρίες»

    Σάββατο 2 Απριλίου

    11:00, Μουσείο Αθλητισμού

    Συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων από την Ευρώπη και την Ελλάδα.

    [20] ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΟΚΟΥΝΣΚΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΜΕΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (17:28 UTC+2)

    Τον Αλεξάντερ Οκούνσκι απέκτησε η ΜΕΝΤ για το υπόλοιπο της περιόδου. Το νέο απόκτημα της ομάδας είναι 34 ετών και αγωνίζεται ως σέντερ. Η συνεργασία αυτή επικυρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης όταν ο τελευταίος έστειλε υπογεγραμμένο το σχετικό προσύμφωνο, ενώ αναμένεται επί ελληνικού εδάφους εντός των προσεχών ημερών.

    Σημειώνεται ότι ο Οκούνσκι αγωνίστηκε πέρσι σε δέκα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Από τον «Δικέφαλο» έφυγε το Δεκέμβριο, για να υπογράψει λίγο αργότερα στην Κιέβ. Φέτος ξεκίνησε την καριέρα του στην Οντέσα, με την οποία τερμάτισε πριν από λίγες μέρες τη συνεργασία του.

    [21] ΤΗΝ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΠΕΛΓΚΟΡΟΝΤ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (16:14 UTC+2)

    Η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ θα είναι η αντίπαλος του Ηρακλή Central Gas στον δεύτερο ημιτελικό του φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη (26-27 Μαρτίου). Στην τελική ευθεία μπήκε τόσο η προετοιμασία της ομάδος του Αλέκου Λεώνη όσο και της αντιπάλου που μετράει αντίστροφα μέχρι να μπει στο αεροπλάνο που θα την μεταφέρει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

    Ο τεχνικός της ρωσικής ομάδος, Γενάδι Τσιπούλιν δήλωσε: «Όλοι οι παίκτες αισθάνονται καλά. Προπονούμαστε για να είμαστε έτοιμοι στους αγώνες του φάιναλ φορ. Το μοναδικό μας πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του εθνικού μας πρωταθλήματος είμαστε αναγκασμένοι να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις. Μερικές φορές ο καιρός κάνει δύσκολη την επιστροφή μας στην έδρα μας. Έτσι μερικές φορές το ταξίδι διαρκεί περισσότερη ώρα από αυτή του αγώνα». Για τα πλάνα του ημιτελικού κόντρα στον Ηρακλή Central Gas πρόσθεσε: «Θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι. Ο Ηρακλής είναι μια σκληρή ομάδα, αλλά εμείς αναλύουμε τα παιχνίδια τους λεπτομερώς, έτσι σκέφτομαι ότι θα έχουμε "τα όπλα" για να προχωρήσουμε».

    Ο αρχηγός της Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, Σεργκέι Τετιούκιν δηλώνει: «Δεν θα είναι εύκολα στη Θεσσαλονίκη. Αλλά ο Ηρακλής Central Gas δεν είναι μια καινούργια ομάδα για εμάς. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο στην Ελλάδα». Τέλος, δεν θέλησε να δώσει κανένα προγνωστικό για το παιχνίδι και αρκέστηκε μόνο να πει: «Εμείς πρέπει να μπούμε στον αγωνιστικό χώρο και να παίξουμε».

    [22] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (16:12 UTC+2)

    Συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η αποστολή της εθνικής ομάδας στο ξενοδοχείο «Suites» Βουλιαγμένης, ενώ το απόγευμα (19:00) θα πραγματοποιήσει την πρώτη της προπόνηση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης πρόκειται να ενσωματωθεί στην αποστολή το βράδυ της Τρίτης.

    Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Γιάννης Γκούμας επισήμανε: «Οι Γεωργιανοί έχουν δείξει καλά στοιχεία, αλλά εμείς πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε. Οσο για τις παραδόσεις δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Για το παιχνίδι με την Αλβανία, πιστεύω πως θα κερδίσουμε γιατί είμαστε καλύτεροι ως ομάδα».

    Από την άλλη ο Κώστας Χαλκιάς τονίζει: «Πρόκειται για ένα σημαντικό παιχνίδι και θα πάμε στην Γεωργία για να πάρουμε την νίκη. Η νίκη είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ενώ η ισοπαλία είναι απλά θετικό. Αν φέρουμε ισοπαλία δεν μένουμε εκτός διεκδίκησης, αλλά δυσκολεύουν τα πράγματα. Πιστεύω πως εμείς μαζί με την Ουκρανία και την Δανία θα παλέψουμε μέχρι τέλους».

    Από την πλευρά του ο Στέλιος Γιαννακόπουλος δηλώνει: «Είναι δύσκολο το ματς, το ξέρουμε όλοι. Θα προετοιμαστούμε κατάλληλα για να είμαστε 100% έτοιμοι. Πρώτα κοιτάμε την Γεωργία και μετά την Αλβανία. Μπορούμε να πάρουμε την πρώτη θέση. Απόδειξη είναι τα περσινά προκριματικά του EURO που κάναμε μία ξέφρενη πορεία και φτάσαμε στην Πορτογαλία. Από εμάς εξαρτάται και μία ισοπαλία με την Γεωργία και νίκη με την Αλβανία θα είναι σημαντικά αποτελέσματα για εμάς».

    Τέλος ο Φάνης Γκέκας για την αναμέτρηση με την Γεωργία τόνισε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που με κάλεσε ο Ρεχάγκελ. Είναι μονόδρομος η νίκη με την Γεωργία. Αν παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας θα πάρουμε το παιχνίδι».

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (16:01 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος προκειμένου να συζητήσει θέματα της αρμοδιότητάς του και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ομοσπονδίες, οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι αθλητές, άρχισε από την Τρίτη επισκέψεις στα γραφεία τους.

    Η αρχή έγινε από τις: ΕΠΟ, ΕΓΟ (Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία) και ΣΕΓΑΣ. Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη επισκέψεις του στις Ομοσπονδίες, Τριάθλου, Μοντέρνου Πένταθλου και ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία).

    [24] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Μόσχα, 22 Μαρτίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αρμενία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Η Αρμενία,που βρίσκεται σε διένεξη με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι βασικός σύμμαχος της Μόσχας στον Νότιο Καύκασο.

    [25] ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ SWISS ΑΠΟ ΤΗ LUFTHANSA

    Βερολίνο, 22 Μαρτίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών "Lufthansa" και "Swiss International Airlines" έδωσαν την οριστική έγκρισή τους για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη, μετέδωσε το Ρόυτερς. Ο γερμανικός αεροπορικός όμιλος δεσμεύεται να διατηρήσει το λογότυπο "Swiss" στα αεροσκάφη, και την επιχειρηματική αυτoνομία της "Swiss".

    Μέχρι την τελευταία ώρα, το ελβετικό δημόσιο κατείχε το 20% των μετοχών της "Swiss". Αλλοι μέτοχοι είναι οι ελβετικές τράπεζες "UBS" και "Credit Suisse", αλλά και μεγάλες εταιρίες όπως η "Nestle", η "Roche" και η "Novartis", που δηλώνουν πρόθυμοι να πουλήσουν το μερίδιό τους.

    [26] ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 35ΩΡΟ ΨΗΦΙΣΕ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Παρίσι, 22 Μαρτίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε οριστικά το νομοσχέδιο της πλειοψηφίας που χαλαρώνει τη νομοθεσία η οποία καθορίζει σε 35 ώρες την εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Το κείμενο ψηφίστηκε από 350 βουλευτές (συντηρητική πλειοψηφία), ενώ κατά ψήφισαν 135 βουλευτές (αριστερά).

    Το νομοσχέδιο, που πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ πριν τεθεί σε εφαρμογή, περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα που επιτρέπουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στην υλοποίηση του νόμου για το 35ωρο.

    [27] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Τεχεράνη, 22 Μαρτίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της ομάδας των ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης Χοσεΐν Μουσαβιάν επανέλαβε ότι το Ιράν δεν θα απαρνηθεί το δικαίωμά του όσον αφορά τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είναι νόμιμο δικαίωμα του Ιράν, το οποίο δεν είναι έτοιμο να το απαρνηθεί με οποιοδήποτε αντάλλαγμα", δήλωσε στον κρατικό ιρανικό ραδιοσταθμό.

    Ευρωπαίοι και Ιρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν την Τετάρτη, στο Παρίσι για να συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα.

    [28] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 22 Μαρτίου 2005 (17:44 UTC+2)

    Ενα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην Τσετσενία, κοντά στο Γκρόζνι, με αποτέλεσμα έξι άτομα να χάσουν την ζωή τους, ανακοινώθηκε από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται πηγές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στον Βόρειο Καύκασο.

    "Εξι άτομα σκοτώθηκαν στη συντριβή του ελικοπτέρου και έξι τραυματίστηκαν", δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος προς το πρακτορείο στρατιωτικών πληροφοριών Ιnterfax.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συντριβή του ΜΙ-8 που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, οφείλεται σε βλάβη του κινητήρα του.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β' Ο ΜΑΚΕΔΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (17:05 UTC+2)

    Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, συνδιοργανώνουν, στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη επετειακή συναυλία με το έργο «Φίλιππος Β' ο Μακεδών», σε μουσική του κ. Βασίλη Δέλλιου και λιμπρέτο του κ. Θανάση Μπίντα.

    Το συμφωνικό αυτό έργο θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Συντελεστές της συναυλίας είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ηθοποιός κ. Νικήτας Τσακίρογλου και ο διεθνούς φήμης τενόρος κ. Ζάχος Τερζάκης, ενώ συμμετέχουν οι Χορωδίες «Μακεδονίας» και «Fons Musicalis». Την ορχήστρα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. κ. Μύρων Μιχαηλίδης.

    [30] ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (15:57 UTC+2)

    Διευρυμένο, τόσο σε διάρκεια όσο και στο πρόγραμμά του, παρουσιάζεται φέτος το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα, που διοργανώνει από την 1η έως τις 10 Απριλίου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και σε δύο αίθουσες της προβλήτας 1 του λιμανιού (Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές).

    Στις 10 μέρες διεξαγωγής του θα προβληθούν 125 ταινίες ντοκιμαντέρ (82 ξένες, 37 ελληνικές και 6 των κρατικών βραβείων), οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο 15 ενοτήτων και ειδικών αφιερωμάτων, ενώ η κύρια θεματική ενότητα για φέτος είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, τόσο ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μιχάλης Δημόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Εϊπίδης, εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία του. «Ξεκινήσαμε σεμνά και αβέβαια και βρεθήκαμε εξ απροόπτου, από την αποδοχή του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ από το κοινό. Πέρσι είχαμε περίπου 17.500 θεατές και φέτος ελπίζουμε ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος, ενώ αυξήθηκαν και οι μέρες διάρκειας του φεστιβάλ από 7 σε 10. Το στίγμα που δίνεται είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού, για εκείνους που θεωρούν τον κινηματογράφο ως μέσο βελτίωσης της ζωής» δήλωσε ο κ.Εϊπίδης.

    Ο κ.Δημόπουλος είπε ότι η διανομή των ντοκιμαντέρ φέτος είναι καλύτερη, ενώ δίνεται η δυνατότητα διαγωνισμού μέσω του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπως συμβαίνει και με τις ταινίες μυθοπλασίας. «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει ουσία και δημιουργούς» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την μετέπειτα πορεία του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

    Οι ενότητες που απαρτίζουν το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο επίσημο πρόγραμμά του είναι οι:

    - Οψεις του κόσμου: σύγχρονα θέματα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου (19 ταινίες)

    - Πορτρέτα ανθρώπινες διαδρομές: ο άνθρωπος ως κυρίαρχο στοιχείο της αφήγησης (13 ταινίες)

    - Μικρές αφηγήσεις: μικρές προσωπικές ιστορίες στο μεγαλείο της καθημερινότητας (14 ταινίες)

    - Κοινωνία και περιβάλλον: το περιβάλλον, τα προβλήματά του και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις (11 ταινίες)

    - Αργά τη νύχτα: μουσικά ντοκιμαντέρ και «ενήλικα» θέματα σε μεταμεσονύκτιες προβολές (5 ταινίες).

    Στο επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι ελληνικές παραγωγές μέσα από το Ελληνικό Πανόραμα (11 ταινίες), με μία επιλογή από τα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης εγχώριας παραγωγής, Δραματοποιημένα Ντοκιμαντέρ και Δοκίμια (6 ταινίες) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες (4 ταινίες).

    Ο πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Διαγόρας Χρονόπουλος, χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ως ένα από τα σημαντικότερα και αναφέρθηκε στις παραγωγές ντοκιμαντέρ του ΕΚΚ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, βάση της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε το προηγούμενο έτος. "Πρόκειται για παραγωγές 6-7 ντοκιμαντέρ, καθώς και για συμπαραγωγή μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για πρώτη φορά" είπε, ωστόσο, εξέφρασε φόβους για τη μείωση των παραγωγών εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

    ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

    Συνεχίζοντας την παράδοση των θεματικών αφιερωμάτων και μετά από αυτά για τα δικαιώματα των παιδιών, το παλαιστινιακό ζήτημα, την τρομοκρατία, φέτος θα βρεθεί στο επίκεντρο της διοργάνωσης το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων (7 ταινίες). Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έχει συλλέξει μία σειρά ντοκιμαντέρ που καταπιάνονται με το θέμα αυτό και τις διάφορες πτυχές του. Παράλληλα, διοργανώνεται μία Ημερίδα, την Τρίτη 5 Απριλίου, στις 12.00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με τη συμμετοχή επιφανών ομιλητών που ειδικεύονται στο θέμα της μετανάστευσης και με διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

    Το πρόγραμμα διανθίζεται με δύο άκομη σημαντικά αφιερώματα, στα οποία παρουσιάζει το έργο του Καναδού Pierre Perrault (9 ταινίες) και της Φιλανδής Pirjo Honkasalo (4 ταινίες). Η πολυβραβευμένη Φιλανδή σκηνοθέτης, με έργο που εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα παρουσιάσει μία επιλογή από τα ντοκιμαντέρ της στο κοινό του Φεστιβάλ και θα δώσει διάλεξη σχετική με το έργο της και τις απόψεις της για το ντοκιμαντέρ. Το Master class θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 12.00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, με ελεύθερη είσοδο.

    Ο Perrault θεωρείται σήμερα πρωτεργάτης και βασικός εκφραστής του cinema verite και το έργο του αναφέρεται ως σταθμός στην ιστορία του ντοκιμαντέρ. Ασχολήθηκε εκτενώς με την εκβιομηχάνιση, την παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις τους στις τοπικές κοινωνίες του Κεμπέκ, μέσα από ταινίες με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

    Παράλληλα αφιερώματα αφορούν το Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης από τη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch, που εγείρει θέματα πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βάναυση καταπάτησή τους ανά τον κόσμο (5 ταινίες), τα 60 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα (5 ταινίες), τον Εθνογραφικό Κινηματογράφο (5 ταινίες) που εξιχνιάζει κουλτούρες και άγνωστα ήθη, στη μνήμη του Γάλλου ανθρωπολόγου και ντοκιμαντερίστα Jean Rouch.

    ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Στο πλαίσιο του προβληματισμού και της ενημέρωσης του σύγχρονου θεατή διοργανώνονται δύο ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το ντοκιμαντέρ, σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο. Ο βραβευμένος Κροάτης σκηνοθέτης και παραγωγός Nenad Puhovski θα δώσει ανοιχτή διάλεξη για τις ψηφιακές κάμερες και το ψηφιακό σινεμά, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ. Επίσης, οι δύο παραγωγοί του πιο πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ στην Ιταλία, το "Πολίτης Μπερλουσκόνι", Paul Pauwels και Stefano Tealdi θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το έργο τους και να συζητήσουν με το κοινό το ρόλο, τη δράση και τη θέση του πολιτικού κινηματογράφου. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν διαδοχικά την Τετάρτη 6 Απριλίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, από τις 12.00 το μεσημέρι.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, οι Raining Pleasure θα δώσουν συναυλία, την Τρίτη 5 Απριλίου στο κλαμπ του Μύλου.

    Για έκτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνδιοργανώνει με την ΕΡΤ από τις 4-8 Απριλίου συνάντηση των επαγγελματιών της τηλεόρασης με την τέχνη του κινηματογράφου. Το Pitching Forum δίνει την ευκαιρία σε Ελληνες και Ευρωπαίους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Φέτος θα απονεμηθούν τέσσερα Βραβεία Κοινού - δύο για ταινίες άνω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη) που συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ η καθεμία, καθώς και δύο βραβεία για ταινίες κάτω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη) με έπαθλο 1.500 ευρώ η καθεμία - το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI σε μία ελληνική και μία ξένη ταινία, καθώς και το βραβείο κοινού της ΕΡΤ3 για μία ελληνική και ξένη ταινία.

    ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

    Θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ από τη Γερμανία με τίτλο "Αγγιξε τον ήχο" του σκηνοθέτη Thomas Riedelsheimer, ένα μουσικό ταξίδι στην υφήλιο με οδηγό την Evelyn Glennie, μία κωφάλαλη μουσικό, η οποία παίζει κρουστά. Η πρωτότυπη ιστορία της, η σχέση της με τους ήχους, με τους οποίους δεν έχει καμία φυσική οικειότητα, η επαφή της με τα κρουστά, συνθέτουν ένα φιλμ για τη μοναδικότητα της ηρωίδας και της μουσικής της ιδιοφυίας.

    Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικών στο φεστιβάλ του Λοκάρνο 2004, με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ BAFTA Σκωτίας 2004, ενώ έχει συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα μεταξύ πολλών άλλων, των φεστιβάλ του Τορόντο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ, Εδιμβούργου.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ "ΠΕΡΠΑΤΩ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (12:05 UTC+2)

    Το βιβλίο της «Περπατώ εις το δάσος» από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο Ιανός η Στέλλα Μιχαηλίδου, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ.

    Θα μιλήσουν ο καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και σκηνοθέτης, Νίκος Χουρμουζιάδης, ο σκηνογράφος και καθηγητής του ΑΠΘ, Απόστολος Βέττας, η θεατρολόγος και σκηνοθέτης Γλυκερία Καλαϊτζή και η μαθήτρια Κατερίνα Παπανδρέου. Επίσης θα συμμετάσχουν οι: Κώστας Βόμβολος, Μιχάλης Σιγανίδης, Ρούλα Μανισάνου.

    Οι αναμνήσεις από πολλά κλασικά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοντορεβυθούλης κ.α.) διασταυρώνονται, περιπλέκονται, συνδυάζονται, συνθέτοντας τον κόσμο μιας αλλόκοτης ηρωίδας, που περιπλανιέται προσπαθώντας να γνωρίσει τον εαυτό της και τον κόσμο.

    Πρόκειται για ένα έργο παραγγελία που γράφτηκε το καλοκαίρι του 1992 ειδικά για την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, η οποία το ανέβασε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Εκτοτε, έχει ανεβεί από τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Βέροιας, από το δήμο Κερατσινίου, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, από το δήμο Θέρμης και από δεκάδες σχολεία και ερασιτεχνικούς θιάσους σε όλη την Ελλάδα.

    Η Στέλλα Μιχαηλίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι ηθοποιός και χορογράφος. Συνεργάζεται με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης από το 1989. Είχε την κινησιολογική επιμέλεια πολλών παραστάσεων στην παραπάνω σκηνή, καθώς επίσης και στο ΚΘΒΕ και σε δημοτικά θέατρα. Από το 1999 διδάσκει κινησιολογία στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ.

    Εχει γράψει κείμενα για ραδιοφωνικές εκπομπές, στίχους για θεατρικές παραστάσεις και μικρές ιστορίες σε συνεργασία με παιδιά. Ακόμη, το θεατρικό έργο «Το όνειρο του Ρο».

    [32] Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ Μ.Β.Π.

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (11:32 UTC+2)

    Έκθεση με τίτλο «Εκ Χιονιάδων Σπουδές και ανθίβολα. Άγνωστες πτυχές της μεταβυζαντινής τέχνης» θα εγκαινιαστεί αύριο Τετάρτη 23 Μαρτίου (7μ.μ.), στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 130 σχέδια εργασίας σε χαρτί (σπουδές και ανθίβολα) ζωγράφων της μεταβυζαντινής και νεοελληνικής περιόδου (18ος-20ος αι.) από τη συλλογή της οικογένειας Γιαννούλη καθώς και αρχειακό υλικό, προερχόμενα κυρίως από το χωριό Χιονιάδες της Ηπείρου και συγκεκριμένα από το εργαστήριο της οικογένειας των Παπακωστάδων ή Μαρινάδων.

    Τα ανθίβολα, έκτυπα ή και διάτρητα σχέδια, αποτελούσαν ένα είδος εικονογραφικού οδηγού για τους ζωγράφους που αναλάμβαναν την εικονογράφηση εκκλησιών με τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, αλλά και κοσμικών κτιρίων με τοπία, πορτραίτα και ζωγραφισμένες κασέλες.

    Οι Χιονιαδίτες ζωγράφοι μαθήτευσαν σε μονές του Αγίου Όρους, ενώ εργάστηκαν σε εκκλησίες και σπίτια σε περισσότερα από εκατό χωριά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Τα σχέδια εργασίας τους, ενδεικτικά του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα τους, εμπνέονται τόσο από τα μνημεία του βυζαντινού παρελθόντος όσο και από σύγχρονά τους ευρωπαϊκά ρεύματα (μπαρόκ και ροκοκό) καθώς και από τη νεορωσική αγιογραφική σχολή.

    Πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία ως έργων τέχνης, οι σπουδές και τα ανθίβολα αποτελούν πολύτιμες πηγές πληροφόρησης για τις συνθήκες εργασίας, για τους τρόπους διάδοσης των σχεδίων εργασίας των μεταβυζαντινών ζωγράφων αλλά και για τους ίδιους τους δημιουργούς. Μέσα από τα σχέδια εργασίας των Χιονιαδιτών ζωγράφων αποκαλύπτεται η αθέατη και άγνωστη στους περισσότερους μέθοδος εργασίας των μεταβυζαντινών εργαστηρίων και προσεγγίζεται από μια διαφορετική οπτική η ιστορία της «λαϊκής» θρησκευτικής ζωγραφικής από τα μέσα του 18ου έως και τις αρχές του 20ου αι.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ" ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2005 (11:15 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Φωτοπόροι, του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού, με θέμα "Συνθήκες διαβίωσης", παρουσιάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων (Κατσαντώνη και Παπαδιαμάντη 7) , από τις 9 Απριλίου ως τις 15 Μαΐου 2005.

    Η έκθεση αποτελείται από 70 φωτογραφίες που θα παρουσιάσουν δέκα μέλη της ομάδας. Πρόκειται για μια νέα δουλειά, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2004-5, με σκοπό να καταθέσει ο κάθε φωτογράφος την προσωπική του ματιά, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 March 2005 - 19:13:53 UTC