Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] XΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΑΝΑΝ:Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [04] Α'ΕΘΝΙΚΗ:ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ
  • [05] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
  • [06] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ
  • [07] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ
  • [08] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΛΧΙΚΟΥ-ΣΟΧΟΥ
  • [09] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [10] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [11] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [12] ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ Ο Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [13] ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [14] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ 300 ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [15] ΔΥΟ ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [16] ΠΓΔΜ:ΤΟ 57,96% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [17] ΠΓΔΜ:ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΠΔ ΚΑΤΑ ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ
  • [18] ΟΑΣΕ:ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] ΝΥΤ:ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
  • [21] ΚΙΝΑ:ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΑΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
  • [22] ΡΩΣΙΑ:15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [23] ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
  • [24] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
  • [25] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ

  • [01] XΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα.

    Η κορύφωση του κεφιού και της αποκριάτικης φιέστας ήρθε με τη στιγμή που ο Βασιλιάς Καρνάβαλος παραδόθηκε στην πυρά στο μόλο του Αγίου Νικολάου. Πολύχρωμα πυροτεχνήματα φώτισαν τον σκοτεινό ουρανό της Πάτρας μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών, που χειροκροτούσαν τον Βασιλιά Καρνάβαλο στην ύστατη στιγμή του. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Καραβολας έδωσε το σύνθημα για το καρναβάλι του 2006, χρονιά κατά την οποία η Πάτρα θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισαν το λιμάνι για να αποχαιρετήσουν τον βασιλιά της Αποκριάς και του κεφιού που και φέτος τους χάρισε αξέχαστες στιγμές ξεφαντώματος.

    Εν τω μεταξύ, με τη συναυλία της Έλλης Κοκκινου στο Βιλατζ Παρκ του Ρέντη, αλλά και με δεκάδες πυροτεχνήματα, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Ρέντη. Η Έλλη Κοκκινου με τα τραγούδια της ξεσήκωσε χιλιάδες Αθηναίους και έδωσε την δική της νότα στο κλείσιμο της φετινής Αποκριάς.

    Αναβίωση των εθίμων και εορταστικές εκδηλώσεις για τα Κούλουμα ανά την χώρα εν μέσω καλοκαιρίας. Σε Σκουζέ, Φιλοπάππου και Στρέφη έγιναν οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Ο παραδοσιακός χαλβάς με τη λαγάνα έχουν την Καθαρά Δευτέρα την τιμητική τους. Εκατοντάδες κάτοικοι της Αθήνας και του Πειραιά συναντήθηκαν στην πλαζ Φρεαττύδας για να γιορτάσουν τα κούλουμα και να πετάξουν χαρταετό. Με χορούς και τραγούδια γιόρτασαν τα κούλουμα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ενώ τα παραδοσιακά καρναβάλια της Κοζάνης, της Ξάνθης, των Γρεβενών και πολλών ακόμη περιοχών της χώρας, συγκέντρωσαν και φέτος χιλιάδες επισκέπτες.

    [02] ΑΝΑΝ:Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Τελ Αβιβ, 14 Μαρτίου 2005 (15:30 UTC+2)

    Ο γενικός γραματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν δήλωσε από τη Ραμάλα ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, μετά τη συνάντηση που είχε που είχε με τον ηγέτη των Παλαιστίνιων, Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αναν τόνισε ότι εξέτασε με τον Αμπάς την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα και "την αναγκαιότητα της οικονομικής ανασυγκρότησης" και τη μεταφορά της ασφάλειας στους Παλαιστίνιους πέντε πόλεων της Δυτικής Οχθης, "κάτι που θα γίνει σύντομα", όπως προέβλεψε.

    Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Αναν στη Ραμάλα "σημαντική" ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Νάσερ αλ-Κίντουα τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι εμμένουν "στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2005 (15:48 UTC+2)

    Ελπίζουμε σε μια λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια λύση που να είναι λειτουργική και διαρκής και να πραγματοποιεί την επανένωση του νησιού.

    Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε γραπτή του δήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Κύπρου σε όλα τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας ''για τη συνεπή υποστήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία που ακόμη υποφέρει από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βόρειου μέρους του εδάφους της''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] Α'ΕΘΝΙΚΗ:ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2005 (14:48 UTC+2)

    Αμετάβλητη παρέμεινε μετά και την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής η κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α'Εθνικής, καθώς το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο άδειο από φιλάθλους «Καραϊσκάκη» έληξε ισόπαλο 1-1, αν και ερυθρόλευκοι είχαν καλύτερη απόδοση και έχασαν σημαντικές ευκαιρίες.

    Ειδικότερα, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός εξακολουθούν να μοιράζονται την πρώτη θέση με 46 βαθμούς και η ΑΕΚ ακολουθεί με 45. Πολύτιμη βαθμολογική νίκη πήρε ο Αρης κερδίζοντας 3-2 την ΟΦΗ στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα (1-0) από την έδρα του Εργοτέλη και πλησίασε στους τέσσερις βαθμούς την τέταρτη της βαθμολογίας, Ξάνθη, ενώ το Αιγάλεω κέρδισε 1-0 την Κέρκυρα.

    Σε τροχιά Ευρώπης παρέμεινε και η Χαλκηδόνα που κέρδισε 2-1 την Ξάνθη, η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις αποφάσεις του διαιτητή Γερμανάκου. Χωρίς νικητή και γκολ τελείωσε το παιχνίδι ανάμεσα σε Καλλιθέα και Ιωνικό.

    Το Σάββατο ο Ηρακλής απέσπασε «λευκή» ισοπαλία απ' τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης» καταφέρνοντας να πάρει βαθμό απ' τους «πράσινους» στην Αθήνα ύστερα από 15 χρόνια, ενώ Απόλλωνας Καλαμαριάς κατάφερε στο τελευταίο τέταρτο και πήρε βαθμό (3-3) απ' τον Πανιώνιο, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκε με 3-0.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Ολυμπιακός 46

    -. Παναθηναϊκός 46

    3. ΑΕΚ 45

    4. Ξάνθη 39

    5. ΠΑΟΚ 35

    6. Χαλκηδόνα 31

    7. Ηρακλής 29

    -. Αιγάλεω 29

    9. Πανιώνιος 26

    10. ΟΦΗ 24

    --. Καλλιθέα 24

    12. Αρης 22

    13. Ιωνικός 21

    14. Απ.Καλαμαριάς 20

    15. Εργοτέλης 19

    16. Κέρκυρα 15

    [05] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Αδέσποτη σφαίρα δέχθηκε στις 4 το απόγευμα οδηγός λεωφορείου που περίμενε έξω από το όχημά του στην αφετηρία επί της οδού Χρήστου Δέδε, 6 στο Μενίδι.

    Ο οδηγός Βασίλης Φλώρος είπε στους αστυνομικούς ότι περίμενε να έρθει η ώρα για να ξεκινήσει το δρομολόγιο του ένοιωσε κάψιμο στο πόδι και διαπίστωσε ότι είχε τραυματιστεί. Στο σημείο βρέθηκε μια βολίδα από πυροβόλο όπλο.

    [06] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Με αυξημένη κίνηση αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται αυτή την ώρα η επιστροφή των εκδρομέων στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την τροχαία της πόλης.

    Η τροχαία έλαβε αυξημένα μέτρα σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και βρίσκεται σε επιφυλακή για την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.

    Στην προσπάθειά της να καλύψει απόλυτα την επιτήρηση των οδικών δικτύων, η τροχαία χρησιμοποιεί και αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς επίσης και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ώστε σε άμεση συνεννόηση με τις επίγειες δυνάμεις η προσπάθεια για την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας να είναι αποτελεσματικότερη.

    [07] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ

    Ουάσινγκτον, 14 Μαρτίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Βαληνάκης θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον διευθυντή για θέματα Ευρώπης στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Ντάνιελ Φριντ και στη συνέχεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Γουίλιαμ Μπερνς που εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις.

    [08] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΛΧΙΚΟΥ-ΣΟΧΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο 6 χλμ. της επαρχιακής οδού Κολχικού Σοχού όταν δίκυκλη μοτοσικλέτα εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούσθηκε με αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και του συνεπιβάτη της μοτοσικλέτας. Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Λητής.

    [09] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (17:36 UTC+2)

    Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια των διεθνών παραγόντων του τουρισμού για την παρουσία της Ελλάδος στην παγκόσμια έκθεση του Βερολίνου, η οποία είναι η μεγαλύτερη έκθεση τουριστικής βιομηχανίας του κόσμου.

    Η χώρα μας συμμετείχε φέτος με αναβαθμισμένη παρουσία, τόσο από άποψη ποιότητας και αριθμού συμμετοχών τουριστικών φορέων από την Ελλάδα αλλά και με ένα εντυπωσιακό περίπτερο, έκτασης 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

    Το περίπτερο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ απετέλεσε πόλο έλξης των επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία, να ενημερωθούν για τα φετινά πακέτα διακοπών αλλά και να πάρουν μια γεύση της ζεστής ελληνικής φιλοξενίας.

    Στο Βερολίνο είχε επαφές με κορυφαίους Tour Operators και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό για την επόμενη δεκαετία καθώς και όλα τα προγράμματα του Υπουργείου, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με ομολόγους του Υπουργούς άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Αττίλα Κοτς, με τον οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε τουριστικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος λίγο πριν την αναχώρησή του από το Βερολίνο δήλωσε ότι οι συναντήσεις με τους tour operators συνεχίζονται. Όπως ξέρετε σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης αυτής θα γίνουν πάρα πολύ σημαντικές επαφές και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ένα είναι βέβαιο. Η Ελλάδα σταδιακά ανεβαίνει, καθίσταται μια δύναμη κύρους και αξιοπιστίας στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε "με τον Τούρκο συνάδελφό μου συναντηθήκαμε εδώ στο φιλόξενο και εντυπωσιακό ελληνικό περίπτερο αλλά πριν από λίγο τον επισκέφθηκα και στο δικό του. Μέσα από τον τουρισμό μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις συνεννόησης και συνεργασίας. Γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ο τουρισμός προσφέρεται ως πεδίο, όπου με πολιτικές αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ευρύτερο ζωτικό χώρο σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Διότι, όπως γνωρίζουμε, ο τουρισμός περνά μέσα από την ψυχολογία των ταξιδιωτών. Κανείς δεν επισκέπτεται τόπους, όπου υπάρχουν τριβές, προβλήματα και κρίσεις. 'Όλα αυτά όμως σταδιακά αλλάζουν. Οι αποφάσεις ελήφθησαν από πέρσι και αρχίζουν σιγά σιγά να εφαρμόζονται. Η συνεργασία αυτή θα ενσαρκωθεί στην πράξη μέσα από τη συμφωνία, που πρόκειται συντομότατα να υπογραφεί. Όπως ακούσατε σήμερα, σε δύο μήνες από τώρα θα συναντηθούμε οι δύο Υπουργοί, την ίδια ημέρα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τη Σάμο και το Κουσάντασι. Θα υπογραφούν όμως και συμφωνίες ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού και από τις δύο πλευρές. Όλα αυτά ανοίγουν νέους δρόμου και προοπτικές και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος".

    Το Σάββατο το απόγευμα στο κατάμεστο ελληνικό περίπτερο η Έλενα Παπαρίζου παρουσίασε το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στη EYROVISION, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΟΤ με την ΕΡΤ, για την προβολή της χώρας μας μέσα από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Ήταν η πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του ελληνικού τραγουδιού.

    [10] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2005 (15:12 UTC+2)

    Την ανάγκη επαρκούς κοινοτικής χρηματοδότησης όλων των αξόνων της νέας Διαρθρωτικής Πολιτικής για την ύπαιθρο, καθώς και ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος κατά την εισήγησή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες..

    Ο υπουργός πρότεινε επίσης την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την επιτυχή εφαρμογή του νέου Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2007-2013) με προτεραιότητες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις μειονεκτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

    Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε από το Συμβούλιο να αποφασισθούν μέσα για την διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στη γεωργία, που θα λαμβάνουν υπόψη τις διαρθρωτικές δομές και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Κράτους Μέλους και να διατεθούν για την πρωτοβουλία αυτή οι αναγκαίοι χρηματοδοτικοί πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση μιας κοινοτικής υπηρεσίας ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων, η οποία θα διασφαλίζει τη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων και την ορθολογική εκμετάλλευσή τους, διαφυλάττοντας έτσι μακροχρόνια το εισόδημα των αλιέων της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης γενικότερα.

    Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με συναδέλφους του, άλλων Κρατών Μελών.

    Τέλος ο κ. Μπασιάκος, σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τόνισε στο Συμβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ πρέπει να απαιτήσει άμεσα δεσμεύσεις-παραχωρήσεις από τους εμπορικούς της εταίρους στο γεωργικό τομέα και ζήτησε να ενταχθεί και η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή διαπραγματευτική στρατηγική.

    [11] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (15:04 UTC+2)

    Τριήμερο εκδηλώσεων προγραμματίζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις 15, 16 και 17 Μαρτίου 2005 με αφορμή τον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή" (έχει καθιερωθεί για τις 15 Μαρτίου κάθε έτους).

    Ειδικότερα, την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005, η Γενική Γραμματεία οργανώνει εκδήλωση για τον Καταναλωτή στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα με ομιλητές: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Σιούφα, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γ.Γ. Καταναλωτή, κ. Αθανάσιο Σκορδά. Θα παραστούν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, εμπορικών συλλόγων κλπ.

    Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί έρευνα για το προφίλ του Έλληνα Καταναλωτή, τη συμπεριφορά, τις απόψεις και τις καταναλωτικές επιλογές του, καθώς και βιβλίο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με τίτλο «Οδηγός του Καταναλωτή». Στο βιβλίο αναλύονται τα δικαιώματα του Καταναλωτή και τι πρέπει να προσέχει και να διεκδικεί όταν αγοράζει τρόφιμα, τουριστικά πακέτα και ταξίδια, τι να ζητά από τις εγγυήσεις προϊόντων, τι να προσέχει όταν ψωνίζει στις λαϊκές αγορές, όταν συνάπτει συμβάσεις δανείων ασφαλίσεων κ.λ.π.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα μοιράσει στους διερχόμενους προωθητικό υλικό για τη λειτουργία του 1520, δηλαδή της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας του Υπ. Ανάπτυξης με τους καταναλωτές.

    Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Διαφήμιση και Καταναλωτής".

    Η ημερίδα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

    Α) "Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή", με ομιλητές τον κ. Αθανάσιο Σκορδά ΓΓΚ, τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Δ/ντή Γραφείου Επιτρόπου Ε.Ε. για θέματα Υγείας & Προστασίας Καταναλωτή και τον Κώστα Κιμπουρόπουλο, Πρόεδρο ΕΙΤΗΣΕΕ. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ.

    Β) "Ο Ρόλος της Διαφήμισης στη Διαμόρφωση της Συμπεριφοράς του Καταναλωτή", με ομιλητές τους κ.κ. Δημήτρη Ποταμιάνο, Καθηγητή Παντείου, Πέτρο Βενέτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της LEO BURNETT και Μανώλη Παγανέλη, σύμβουλο επιχειρήσεων. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπανδρόπουλος.

    Γ) "Ιστορία, Εξέλιξη και Αναγκαιότητα Κανόνων Δεοντολογίας", με ομιλητές τους κ.κ. Πάνο Λειβαδά, Γ.Γ. Ενημέρωσης του Υπουργείου Επικρατείας, Ροβέρτο Μορώνη, μέλος του Ε.Σ.Ρ. και Θάνο Μασούλα, νομικό. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε.

    Την Πέμπτη 17/3/2005 με την ευκαιρία της παρουσίας του αρμοδίου για θέματα Καταναλωτή Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Μάρκου Κυπριανού, έχει προγραμματιστεί συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς τόσο των καταναλωτών όσο και της Αγοράς.

    Από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης, στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι κ.κ. Δημήτρης Σιούφας, Υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Αθανάσιος Σκορδάς, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Νίκος Κατσαρός, Πρόεδρος ΕΦΕΤ, μαζί με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    [12] ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ Ο Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (12:09 UTC+2)

    Την Καλαμάτα θα επισκεφτεί αύριο Τρίτη, 15 Μαρτίου, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο κ.Αβραμόπουλος θα μιλήσει σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νομού Μεσσηνίας».

    [13] ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (10:52 UTC+2)

    Μέχρι αύριο 15 Μαρτίου ζήτησε από τους σχετικούς φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιριών ο πρόεδρος της Επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Ειδικότερα, πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ευάγγελος Περάκης, καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και τα άλλα μέλη οι: Ψάρρας Αλκιβιάδης, δικηγόρος, Γεωργόπουλος Λεωνίδας, δικηγόρος, Οικονόμου Αργύρης, δικηγόρος, Χάτσιος Μιχαήλ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΕ και Πίστεως της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, Παυλόπουλος Αλέξανδρος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Πρόεδρος της ΕΛΤΕ, Γαβριηλίδης Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος Β' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παπαγεωργόπουλος Χρίστος, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ, Χάρακας Χαρίλαος, Νομικός Σύμβουλος του ΣΕΒ, Αναστασόπουλος Γ., Νομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Αισιόπουλος Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, Μιχαλόπουλος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών

    Η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής θα γίνει στα τέλη Μαρτίου, αφού πρώτα η Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιριών του Υπουργείου Ανάπτυξης ταξινομήσει και συμπληρώσει τις προτάσεις που θα υποβάλλουν οι φορείς.

    [14] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ 300 ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 14 Μαρτίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα 300 Ρουμάνων πολιτών γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που ορίζει η συνθήκη Σένγκεν.

    Οι Ρουμάνοι επέβαιναν σε οκτώ λεωφορεία και τους αρνήθηκε η είσοδος στην Ισπανία την Παρασκευή. Οι ρουμανικές αρχές ανέφεραν ότι μόνο ένα πούλμαν επέστρεψε στη Ρουμανία και τα υπόλοιπα παραμένουν στα σύνορα και προσπαθούν να πετύχουν την είσοδο τους στην Ισπανία.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΔΥΟ ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 14 Μαρτίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Δύο άτομα αναστάτωσαν το διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου «Χένρι Κοάντα» και έγιναν αιτία να εκκενωθεί ο χώρος και να καθυστερήσουν πολλές πτήσεις. Σύμφωνα με τις αρχές δύο αδέρφια από την Τσεχία, ένα αγόρι και ένα κορίτσι θα αναχωρούσαν χθες το μεσημέρι για την πατρίδα τους αλλά το κορίτσι αισθάνθηκε αδιαθεσία και στον πανικό τους ξέχασαν τις αποσκευές τους στην αίθουσα αναχωρήσεων. Οι αρχές για λόγους ασφαλείας εκκένωσαν το αεροδρόμιο και κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες των αποσκευών, Τα δύο νεαρά άτομα εξομολογήθηκαν ότι ταξίδευαν για πρώτη φορά και δεν γνώριζαν τους κανονισμούς, τελικά οι αρχές τους έκαναν παρατήρηση και τα δύο αδέρφια αναχώρησαν για την Τσεχία.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΠΓΔΜ:ΤΟ 57,96% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Σκόπια, 14 Μαρτίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ μόνο 16 δήμοι από τους 85 της χώρας κατάφεραν να εκλέξουν δημάρχους ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε στο 57,96% (872.681ψηφοφόροι) σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ζόραν Τάνεφσκι.

    Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

    [17] ΠΓΔΜ:ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΠΔ ΚΑΤΑ ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 14 Μαρτίου 2005 (18:26 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στον Λιούμπε Μποσκόφσκι, πρώην υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ. "Το ΔΠΔ μας έστειλε το κατηγορητήριο εναντίον του Λιούμπε Μποσκόφσκι και του Γιόχαν Ταρκουλόφσκι για παραβίαση του νόμου και των εθίμων του πολέμου", δήλωσε η Μιριάνα Ιλίεβα.

    Ο Μποσκόφσκι βρίσκεται σε φυλακή της Πούλα στην Κροατία από τον Αύγουστο του 2004 όταν συνελήφθη μετά από ένταλμα που είχε εκδοθεί στα Σκόπια. Κατηγορείται για τη δολοφονία, το 2002 στην ΠΓΔΜ, επτά μεταναστών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι ο Ταρκουλόφσκι συνελήφθη σήμερα στα Σκόπια.

    [18] ΟΑΣΕ:ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 14 Μαρτίου 2005 (18:08 UTC+2)

    Η αποστολή στην ΠΓΔΜ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε "σοβαρές παρατυπίες" στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών χθες Κυριακή στη χώρα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Ενώ η ψηφοφορία διεξάγονταν γενικά καλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, παρατηρήθηκαν σοβαρές παρατυπίες σχετικά με την αμεροληψία και τη μυστικότητα της διαδικασίας, σε ορισμένους δήμους", τόνισε ο Τζούλιαν Πιλ Γέιτς, επικεφαλής της αποστολής.

    [19] ΝΥΤ:ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Νέα Υόρκη, 14 Μαρτίου 2005 (16:35 UTC+2)

    Ο αμερικανικός εναέριος χώρος εξακολουθεί να είναι ευάλωτος σε τρομοκρατικές επιθέσεις, παρά τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανηθεί για τη βελτίωση του τομέα ασφάλειας, μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των ΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα "New York Times".

    Η εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του FBI και του τομέα εσωτερικής ασφαλείας που κρίνει ότι τα ελικόπτερα, τα επιθετικά αεροσκάφη και τα ιδιωτικά αεροσκάφη είναι τα πιο επικίνδυνα για να δεχτούν τρομοκρατικές απειλές.

    Η έκθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας την ώρα που κοινοβουλευτικοί ζητούν να ενισχυθεί η ασφάλεια και σε σημεία της χώρας ευαίσθητα όπως είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα λιμάνια.

    [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

    Ουάσινγκτον, 14 Μαρτίου 2005 (15:40 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις θα επισκεφθεί αύριο την Ινδία.

    Η Ράις θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανοχάν Σίνχ και τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Νατουάρ Σίνγκ πριν αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της, το Πακιστάν, το βράδυ της Τετάρτης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Ράις θα συζητήσει την στρατηγική συνεργασία Ινδίας και ΗΠΑ που στοχεύει στην αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της πολιτκής ενέργειας και των διαστημικών προγραμμάτων, στην άμυνα και στο εμπόριο υψηλής τεχνολογίας.

    Στη διάρκεια της περιοδείας της, η Ράις θα επισκεφθεί το Αφγανιστάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

    [21] ΚΙΝΑ:ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΑΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    Πεκίνο, 14 Μαρτίου 2005 (14:30 UTC+2)

    Η Βουλή της Κίνας επικύρωσε ομόφωνα την Κυριακή νόμο που επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Ταϊβάν, σε περίπτωση που η αποσχισθείσα νησιωτική δημοκρατία ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η απόφαση του Πεκίνου προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση της Ταϊπέι, εκπρόσωπος της οποίας προειδοποίησε ότι η Κίνα θα πληρώσει ακριβό τίμημα.

    Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Γιονιχίρο Κοϊζούμι, ζήτησε από τα δυο μέρη να λύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους ενώ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Χιρογιούκι Χοσόντα, εξέφρασε ανησυχία ότι ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής.

    Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή και κάλεσε και τις δυο πλευρές να μην ανατρέψουν το στάτους κβο.

    Πάντως ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο διαβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.

    Η Ταϊβάν αποσχίσθηκε από την Κίνα το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών, αλλά θεωρείται μέχρι σήμερα από το Πεκίνο ως τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

    [22] ΡΩΣΙΑ:15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Μόσχα, 14 Μαρτίου 2005 (14:24 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες που έπληξαν σήμερα τη έδρα της διοίκησης των προσκείμενων στη Μόσχα στρατιωτικών αρχών στο Γκρόζνι. Αγνωστοι έβαλαν με έξι ρουκέτες εναντίον του κτιρίου από το γειτονικό δάσος, ανέφερε αξιωματούχος της φιλορωσικής κυβέρνησης. Οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα και περιόρισαν την πρόσβαση στο Γκρόζνι.

    [23] ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή:

    "Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, υπηρέτησε επί δεκαετίες το ελληνικό τραγούδι, με αξέχαστες μελωδίες που θα τραγουδιούνται πάντα. Μεγάλος, αλλά και σεμνός δημιουργός, που μιλούσε με τη δουλειά του στις καρδιές όλων.

    Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    [24] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (18:49 UTC+2)

    Σχετικά με το θάνατο του μουσικοσυνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή, το Τμήμα Πολιτισμού το Συνασπισμού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    « Ένας σπουδαίος λαϊκός συνθέτης, ευαίσθητος και ρομαντικός, έφυγε. Συλλυπούμαστε τους οικείους του».

    [25] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ"

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Την έκθεση «Η τέχνη κατά του κοινωνικού στιγματισμού» εγκαινίασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Πρόκειται για έργα τέχνης καλλιτεχνών με ψυχικά προβλήματα από όλο τον κόσμο, τα οποία εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο με αφορμή το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.

    Τη σημασία της έκθεσης αυτής τόνισε η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα. «Πρώτα από όλα, γιατί έχουμε αυτήν την αισθητική απόλαυση. Και δεύτερον, γιατί βλέπουμε πώς μεταφέρεται πάνω στον πίνακα η διαταραγμένη ψυχική συγκρότηση του καλλιτέχνη. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για όλους μας το ότι αυτό το κομμάτι της δημιουργίας προστατεύεται, ενισχύεται, ενθαρρύνεται και κυρίως χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση και για τη θεραπεία. Θέλω να χαιρετίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην έκθεση συμμετέχουν και έλληνες καλλιτέχνες από τα ιδρύματά μας».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της ψυχοπαθολογικής τέχνης για τους ψυχικά πάσχοντες. «Η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ενταχθούν στην κοινωνία μας και να ξανανιώσουν ελεύθεροι».

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 17 Μαρτίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 March 2005 - 19:13:46 UTC