Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ
  • [02] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ
  • [03] ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [06] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ..."
  • [08] ΨΑΡΕΥΑΝ ΟΣΤΡΑΚΑ ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  • [09] ΑΚΑΡΠΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ
  • [12] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑ - ΥΨΗΛΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ
  • [13] ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [14] KKE: Η ΕΛΒΟ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
  • [15] Ο ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ
  • [17] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [18] ΣΤΟ 10% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004
  • [19] ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [21] ΜΠ.ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ: ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ SPECIAL OLYMPICS
  • [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΕ
  • [24] Σ.ΚΩΦΙΔΗΣ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ
  • [25] "ΟΜΑΛΑ" ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [27] ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [28] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [29] ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ-ΜΠΕΚΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
  • [31] ΤΟ 4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝHMATOΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [33] ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (18:11 UTC+2)

    Κορυφώνεται η κρίση στην Εκκλησία, με την - ανεπιβεβαίωτη μέχρι στιγμής - παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητου, κι ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, είχε από το πρωί της Παρασκευής συνεχείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του και μητροπολίτες, μέλη της Διαρκούς ιεράς Συνόδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο μητροπολίτης Θεόκλητος Κουμαριανός υπέβαλε την παραίτηση του στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή, ενώ θα υποβληθεί και τυπικά την ερχόμενη Τρίτη από τον ίδιο το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κατά την προσέλευσή του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, τις τελευταίες ημέρες δεχόταν έντονες πιέσεις από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή του, ενώ ακύρωσε την εκδήλωση που θα έκανε για την ονομαστική του εορτή, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επρόκειτο να παρευρεθεί κανένας Μητροπολίτης.

    Την παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων. Ο κ. Αμβρόσιος σε δηλώσεις του κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να αλλάξει τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, βρίσκεται σε δυσχερή θέση, τόσο μετά τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το σκάφος της Εκκλησίας, όσο και από την ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του Αρχιεπισκόπου.

    Στο μεταξύ, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναδιπλώνεται σχετικά με το κατά πόσο οι Βαβύλης και Τριανταφυλλάκης εστάλησαν από τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ο κ. Χριστόδουλος μελετά εφ' όλης της ύλης απάντησή του με τηλεοπτική συνέντευξη του.

    Συνέντευξη Χριστόδουλου

    Μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αποφάσισε να δώσει απαντήσεις σε όσα βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, δίνοντας συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

    «Προχωρούμε ασυμβίβαστα στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ιεραρχίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ νωρίς το πρωί της Παρασκευής, προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή, περιορίστηκε να πει ότι προσεύχεται.

    Ο κ. Χριστόδουλος έρχεται αντιμέτωπος με φωνές από το χώρο της Εκκλησίας και της πολιτικής που του ζητούν να παραιτηθεί, καθώς και με την άποψη που διαμορφώνουν οι πολίτες για το πρόσωπό του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, η δημοτικότητά του παρουσιάζει κάμψη από το 65,5% τον περασμένο Οκτώβριο, στο 41,7%.

    Σημειώνεται ότι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου αποδίδουν την κρίση σε καλά οργανωμένο σχέδιο «που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό από ξένες μυστικές υπηρεσίες και πολιτικούς».

    Σχετικά, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος δήλωσε: «Δεν είναι στόχος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, αλλά τα εθνικά θέματα. Απλά κτυπούν τον Χριστόδουλο για να λύσουν τα εθνικά προβλήματα της Ελλάδος, που είναι μία μικρή χώρα». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου, προσθέτοντας ότι «αυτός θα πάρει τις αποφάσεις του, όταν περάσει η μπόρα».

    Σε αγρυπνία καλεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

    Εν τω μεταξύ, σε αγρυπνία την προσεχή Δευτέρα καλεί τους πιστούς η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διευκρινίζοντας, σε σχετική ανακοίνωση, ότι στο τέλος της αγρυπνίας «θα αναπεμφθεί ειδική προσευχή για να ξεπεράσουμε όλοι την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την εκκλησία μας και την ελληνική κοινωνία».

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το προσευχητικό αίτημα της Δευτέρας δεν αποβλέπει στην συγκάλυψη σκανδάλων και ανόμων πράξεων, αλλά στην αναγνώριση των αμαρτιών και των σφαλμάτων όλων μας αδιακρίτως, στην αναζήτηση του δρόμου της μετανοίας και στην αποφασιστικότητά μας, με τη βοήθεια του Θεού, να περιθριγκώσουμε τη ζωή μας και την υπόστασή μας με τις ευαγγελικές αρετές και το παράδειγμα των αγίων».

    Από πλευράς κυβέρνησης, επαναλαμβάνεται ότι η κάθαρση, την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι θέμα της Εκκλησίας. Ειδικότερα, για το θέμα παραίτησης του Αρχιεπισκόπου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: «ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Εκκλησία της Ελλάδας και άρα δεν μπορεί να εκμαιευθεί από την κυβέρνηση δήλωση για έναν τομέα, όπου δεν έχει επεμβατική δυνατότητα».

    [02] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:28 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών ή τεσσάρων εργατών που -σύμφωνα με πληροφορίες- καταπλακώθηκαν σήμερα το μεσημέρι μετά από πτώση οροφής παραδοσιακού κτιρίου στην Αλεξανδρούπολη.

    Στο κτίριο του δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου τους τελευταίους μήνες εκτελούνταν εργασίες αναπαλαίωσης του, υποχώρησε η βορειοανατολική πλευρά της στέγης και μέρος του τοιχίου με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι εργάτες που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή.

    Επιτόπου έφτασε η πυροσβεστική υπηρεσία και άνδρες της ΕΜΑΚ και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των εργατών. Ωστόσο υπάρχει ακόμη και ο φόβος κατάρρευσης του κτιρίου.

    Όπως είπαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι περίοικοι άκουσαν γύρω στη 1 το μεσημέρι ένα δυνατό θόρυβο και ένα κύμα σκόνης να καλύπτει ξαφνικά τον ουρανό και έτρεξαν έντρομοι να δουν τι συμβαίνει. Το έργο είναι κοινοπραξία Γεωργακόπουλου - Μπαρμπόπουλου, το κτίριο είναι πάνω από 100 ετών και προοριζόταν για βιβλιοθήκη του δήμου.

    O.O.

    [03] ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:15 UTC+2)

    Ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλών τροφίμων στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε «μηδενική βάση» σε ότι αφορά την εφαρμογή και παρακολούθηση του συστήματος ασφαλείας των τροφίμων, σε σχέση με τους κανονισμούς που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και οι οποίοι θα ισχύσουν σε όλα τα κράτη μέλη και στη χώρα μας από τις αρχές του 2006.

    Όπως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ειδικευόμενος σε θέματα δημόσιας κτηνιατρικής υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, και πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρίας, Απόστολος Ράντσιος, στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, η ελληνική διοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, και να ευθυγραμμιστεί με τα απαιτούμενα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί.

    «Όταν η ΕΕ ανέλαβε την ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων, μιλούσαμε για σχετικές οδηγίες (συνολικά 17, με έμμεση εφαρμογή), αλλά τώρα περνάμε στους κανονισμούς, που έχουν απευθείας εφαρμογή, και αυτό είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2006. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική διοίκηση δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτό, χρονικά, αλλά και σε επίπεδο διαδικασίας, και να ευθυγραμμιστεί με όσα προβλέπει η ΕΕ» είπε.

    Όπως εξήγησε, η διαδικασία του συστήματος ασφαλείας των τροφίμων δεν αφορά μόνο τον τρόπο εφαρμογής του, αλλά και τον καθορισμό όλων των προαπαιτούμενων, όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση προσωπικού κ.α.

    Ο κ.Ράντσιος διευκρίνισε πως οι έλεγχοι στη χώρα μας είναι επαρκής και ότι το επίπεδο ασφαλείας των τροφίμων σήμερα είναι αποδεκτό. «Δεν υστερούμε σε ελέγχους τροφίμων, αλλά στη διαδικασία παρακολούθησης του αυτοελέγχου των παραγωγικών μονάδων, που συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα ασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εχουμε τα ασφαλέστερα τρόφιμα στην Ευρώπη, όμως για να βελτιώσουμε το επίπεδο θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, αλλά όχι βιαστικά».

    Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα στη χώρα μας τα σφαγεία, ο κ.Ράντσιος έκανε λόγο για δύο αντίθετες κατηγορίες. «Εχουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στους εξοπλισμούς, αλλά έχουμε και την δεύτερη κατηγορία που θυμίζει Μέση Ανατολή, και την οποία οφείλουμε να εξαλείψουμε».

    ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

    Καθησυχαστική σε ότι αφορά την μετάδοση του ιού της γρίπης των ζώων στον άνθρωπο, τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας (λοιμώδη νοσήματα) της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Μαρία Αρτοποιού, η οποία ανέφερε ότι η μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και μόνο εάν υπάρξει κατάλληλος συνδυασμός του ιού με τα ανθρώπινα γονίδια.

    «Ο ιός της γρίπης, που εμφανίζεται σε ορισμένα θηλαστικά (χοίροι, πτηνά, ορνιθοειδή), μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο με συγκεκριμένο τρόπο προσαρμογής, από τα άγρια ζώα στα ήμερα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και σε περίπτωση που υπάρξει επαφή με τον άνθρωπο, κατά την οποία όμως ο ιός θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο συνδυασμό γονιδίων» εξήγησε η κ.Αρτοποιού.

    Αναφερόμενη στα κρούσματα του ιού της γρίπης των πουλερικών σε χώρες της Ασίας, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί λιγότερα από 100 διαφορετικά κρούσματα (από το 1997), ενώ στην Ευρώπη έχουν εντοπιστεί εστίες προσβεβλημένων πτηνών στην Ολλανδία και την Ιταλία.

    «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την Ελλάδα. Εχουμε καλό σύστημα παρακολούθησης, ειδικά εργαστήρια που ελέγχουν τα πτηνά και δύο κέντρα αναφοράς του ιού της γρίπης στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που παρακολουθούν τις πιθανότητες εξέλιξής του» επεσήμανε η κ.Αρτοποιού.

    [04] ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Ρώμη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (13:13 UTC+2)

    Στο νοσοκομείο της Ρώμης Τζεμέλι επέστρεψε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Πέμπτη το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

    Ο 84χρονος Πάπας, στις αρχές του μήνα εισήχθη με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο για περίπου δέκα μέρες και πήρε εξιτήριο στις 10 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Βατικανό η κατάστασή της υγείας του ήταν σταθερή.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη και του πρόεδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκο Γκαργκάνα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκά θέματα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα συζητηθεί πως θα γίνει πιο πιο εντατική και πιο αποτελεσματική η διαδικασία της Λισσαβόνας, ώστε η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να γίνει ταχύτερη και υγιέστερη και να έχουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι που αφορά και η οικονομία πιο ανταγωνιστική.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μιας περιορισμένης αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Θέλουμε μια περιορισμένη αναθεώρηση. Να είναι πιο αξιόπιστο το σύστημα, να εμποδίζει τις χώρες να αυξάνουν τα ελλείμματά τους και να ξεπερνούν το 3% εγκαίρως, αλλά όταν για οποιονδήποτε λόγο μια χώρα ξεπερνά το 3% να έχει τη δυνατότητα την ευελιξία και το χρόνο, μέσα από μέτρα τα οποία δεν θα επιβαρύνουν τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας -την ανεργία, την ανάπτυξη - να μειώνει τα ελλείμματά της», σημείωσε.

    «Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθήσαμε από την αρχή, μόλις διαπιστώθηκε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση μάς είχε αφήσει αυτά τα τεράστια - υπερβολικά ελλείμματα. Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε. Έχουμε εξασφαλίσει μια διετία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και σ΄ αυτή την προσπάθεια έχουμε τη συνδρομή όλων των εταίρων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη ο κ. Τρισέ δεν σχολίασε την έκθεση του κ. Γκαργκάνα, ενώ για το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας εξέφρασε την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το πρόβλημα δεν είναι στις διαδικασίες αλλά περισσότερο στην εφαρμογή του.

    [06] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα μεταβεί την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, στο Βελιγράδι, προκειμένου να πάρει μέρος στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, ως επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου του κόμματος, και Προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Tάντιτς, με τον οποίο θα έχει και συνάντηση.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ..."

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το αν σκοπεύει να υποβάλλει την παραίτησή του δέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εξερχόμενος από την αρχιεπισκοπή.

    «Ο αρχιεπίσκοπος δεν παραιτείται. Εξοντώνεται από τους εχθρούς του», τόνισε ο κ. Χριστόδουλος.

    [08] ΨΑΡΕΥΑΝ ΟΣΤΡΑΚΑ ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν δύο άτομα, γιατί αλίευαν όστρακα σε υγειονομικά απαγορευμένη περιοχή, τα οποία και οδηγήθηκαν από άνδρες του Λιμενικού στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίσθηκε για αύριο (Σάββατο).

    [09] ΑΚΑΡΠΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Μάχη με το χρόνο δίνουν διασωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής ομάδας διάσωσης της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης και δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, για τον εντοπισμό των τριών εργατών, οι οποίοι αγνοούνται από το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και 15 ειδικά εκπαιδευμένοι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με ειδικό εξοπλισμό, ενώ την εξέλιξή της παρακολουθεί επικουρικά το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται δε ότι οι έρευνες θα φέρουν αποτελέσματα έως τα μεσάνυχτα.

    Οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί λιγοστεύουν καθώς καταπλακώθηκαν από τμήμα οροφής και τοιχοποιίας που κατέρρευσε στο παλιό καπνομάγαζο.

    Πρόκειται για το κτίριο στο οποίο δούλευαν οι τρεις εργάτες για την αναπαλαίωσή του με σκοπό να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τους Γατίδη Αθανάσιο 36 χρόνων, Γιακοβίδη Αγαθάγγελο 54 χρόνων και Γκουζούλα Ιωάννη 68 χρόνων.

    Ο.Ο.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:36 UTC+2)

    H δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, η θέσπιση κανόνων διαφάνειας και η χρηστή δημόσια διοίκηση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επισημάνθηκε στο επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).

    Ο γενικός γραμματέας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ, Κώστας Μασμανίδης τόνισε ότι η γραφειοκρατία και η συχνή αλλαγή νομοθεσίας λειτουργούν ως αντικίνητρα για την προσέκλυση επενδύσεων στις χώρες του ΟΣΕΠ.

    Παράλληλα, στάθηκε στην έλλειψη θεσμών όπως τα ισχυρά επιχειρηματικά συμβούλια που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση τις κυβερνήσεις.

    Ο κ. Μασμανίδης σημείωσε ότι είναι σε χαμηλό επίπεδο το ενδοπεριφερειακό εμπόριο, το οποίο είναι σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Η καλή στρατηγική θέση, η αφθονία φυσικών πόρων, το εκπαιδευμένο και φθηνό δυναμικό αποτελούν τα ισχυρά σημεία των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ, υπογράμμισε η διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, Λούκα Κατσέλη. Όπως είπε, το 2004, η ανάπτυξη στις χώρες της περιοχής ξεπέρασε το 8%.

    Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδύσεων αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η τόνωση των εμπορικών σχέσεων, η ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών και η υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων.

    Η κ. Κατσέλη επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών θεσμών και την διασύνδεση τους με τους περιφερειακούς και τους διεθνείς.

    Ο πρώην διοικητικής της Εθνικής Τράπεζας Δημήτρης Γερμίδης τόνισε ότι δεν αρκεί η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων όπως η χαμηλή φορολογία και το φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς πάντα θα βρίσκονται «φθηνότερες» χώρες, στις οποίες θα μεταφέρονται οι επενδυτές.

    [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου, θεωρείται ότι θα αποτελέσει το νομοσχέδιο για την «προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακή πληροφόρηση και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς», που θα το παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου και ώρα 13.30.

    Την ίδια ημέρα, στις 12.00, ο Υπουργός θα δεχθεί τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Toshio Mochizuki.

    [12] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑ - ΥΨΗΛΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (16:53 UTC+2)

    «Πατ» σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), καθώς ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών εμφάνισε μηδενική ποσοστιαία μεταβολή, καθώς υποχώρησε μόλις κατά 9 εκατοστά της μονάδας, ύστερα από μια συνεδρίαση με συχνές εναλλαγές. Μάλιστα, η Σοφοκλέους έδειξε να αγνοεί, για μία ακόμη φορά, το γεγονός ότι οι μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης κινούνταν σε ανοδική τροχιά.

    Αφορμή για τη νευρικότητα που επικράτησε σήμερα στην ελληνική αγορά ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι προσπάθειες κατοχύρωσης κερδών εκ μέρους μερίδας επενδυτών που είχαν αγοράσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις blue chips και κυρίως τραπεζικούς τίτλους. Έτσι, ο βασικός δείκτης της Σοφοκλέους βρήκε στήριξη μόνον από τις μετοχές της μέσης κεφαλαιοποίησης.

    Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η γενικότερη εικόνα της αγοράς να είναι και σήμερα αρνητική. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του ΧΑ, έκοψε το νήμα των συναλλαγών στο 0,00% και διαμορφώθηκε στις 3.092,77 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 3.077,83 και των 3.122,80 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Στο ποσό των 262,9 εκατ. ευρώ αναρριχήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών και κυμάνθηκε έτσι σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα των προηγούμενων συνεδριάσεων. Από αυτά τα 35.208.179,82 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των COSMOTE, αξίας 5.556.380,00 ευρώ, στα 15,14 ευρώ και του ΟΠΑΠ, προϋπολογισμού 3.729.600,00 ευρώ, στα 23,31 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, μόνον οι 105 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 180 πτωτικών και 100 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των ΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (+17%), ΑΛΤΕ (+11,76%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (+11,28%) και ΙΝΤΕΑΛ (+10%).

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΙΝΦΙΣ (-17,99%), ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (-16,67%), ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ (-13,28%), ΕΡΓΑΣ (-11,11%), ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-10,34%) και ΕΤΜΑ (-10%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Εξαίρεση στη γενικότερη αρνητική εικόνα - παρά το «πατ» στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη - που εμφάνισε σήμερα το ΧΑ αποτέλεσε ο δείκτης FTSE Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, καθώς κατέγραψε μικρή ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 0,19%.

    Αντίθετα, με οριακές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές ο δείκτης FTSE 20 των επιλεγμένων blue chips (-0,04%) και ο FTSE/ASE 140 (-0,05%), που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης. Αισθητή ποσοστιαία υποχώρηση κατέγραψε ο Small Cap 80 της μικρής (-076%), ενώ και ο Eurobank MID 50 σημείωσε οριακή διολίσθηση (-0,11%).

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους δύο κατ' εξοχήν δεικτοβαρείς κλάδους, στις τράπεζες, επικράτησαν οι πωλητές (-0,16%). Από την πλευρά τους, οι τηλεπικοινωνίες ακολούθησαν τη φορά αυτή τη γενικότερη τάση, καθώς δέχτηκαν πολύ πιο ισχυρές πιέσεις από τις τράπεζες (-1,00%).

    Η πτώση στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα των αυξημένων ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν σε μετοχές των ΚΥΠΡΟΥ (3,07%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,38%), ASPIS (2,33%), ΑΤΕ (1,42%) και ALPHA BANK (1,35%), ενώ τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους της Πειραιώς (+1,69%) και της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (+0,94%).

    Η ποσοστιαία υποχώρηση των μετοχών των τηλεπικοινωνιών οφείλεται στις πωλήσεις τίτλων των COSMOTE (-2,24%), FORTHNET (-0,81%) και του ΟΤΕ (-0,14%), ενώ ο τίτλος της ΛΑΝ ΝΕΤ ανέκαμψε κατά 0,62%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική ήταν πορεία που ακολούθησαν και οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση οκτώ από αυτούς, οι οποίοι και σημείωσαν από σημαντική έως ελαφρά ανάκαμψη. Επικεφαλής των ανοδικών κλαδικών δεικτών ήταν σήμερα εκείνος της πληροφορικής.

    Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος κλάδος σημείωσε σημαντική ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 1,90%, αντλώντας τα κέρδη του από τις έντονες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (-2,55%) και ΤΙΤΑΝ (-2,40%).

    Επίσης, κατά 0,79% ενισχύθηκε ο δείκτης των βασικών μετάλλων, κατά 0,04% των επενδύσεων, κατά 0,24% των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, κατά 0,15% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,33% των συμμετοχών και κατά 0,35% των τροφίμων και ποτών.

    Αντίθετα, επικεφαλής των πτωτικών τέθηκε ο κλάδος των ο κλάδος των ασφαλειών, ο οποίος και σημείωσε ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 2,80%, καθώς εκδηλώθηκαν ισχυρές πιέσεις σε μετοχές των εταιριών ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (-3,97%), ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (-3,18%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΕΓΑ (-2,77%).

    Εξάλλου, πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (-1,19%), της κλωστοϋφαντουργίας (-1,10%), καθώς και των ειδών - λύσεων πληροφορικής (-1,03%).

    Κατά 0,93% υποχώρησε ο δείκτης του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,52% της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, κατά 0,51% των βιομηχανιών, κατά 0,50% των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,47% των διυλιστηρίων, κατά 0,37% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και κατά 0,06% των κατασκευαστικών.

    [13] ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (15:52 UTC+2)

    Μέσα στους επόμενους μήνες θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι του νομού Εβρου, που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, η αποζημίωση των κτηνοτρόφων θα πραγματοποιηθεί εντός δύο μηνών.

    Στη φυτική παραγωγή και συγκεκριμένα για τις καλλιέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα πραγματοποιηθεί συνολική -κατά ζώνη- εκτίμηση και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός τριών μηνών από τη συγκομιδή του προϊόντος δηλαδή περίπου στο τέλος του Ιουνίου 2005.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, που πραγματοποίησ περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενος από το διοικητή του ΕΛΓΑ, Νικόλαο Κατσαρό. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν περιοχές των δήμων Διδυμοτείχου και Ορφέα, όπου οι πλημμύρες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.

    Μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Νομαρχία Έβρου και στον Δήμο Διδυμοτείχου, ο κ. Κοντός δήλωσε τα εξής:  «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ φροντίζοντας για την άμεση, έγκαιρη και δίκαιη στήριξη των αγροτών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουν υποστεί ζημιές στην αγροτική παραγωγή, βρίσκεται δίπλα στους αγρότες του Έβρου, δίδοντας στήριξη στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί".

    Αφού ανέφερε το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές, ο κ.Κόντος τόνισε ότι για τα χωράφια τα οποία δεν έχουν καλλιεργηθεί θα υπολογισθούν οι πιθανές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών, που θα υπάρξουν έτσι ώστε να αποζημιωθούν ανάλογα οι αγρότες.

    Πέραν αυτών, όσον αφορά την παραγωγή πατάτας εσοδείας 2004 που έχει υποστεί ζημιές λόγω παγετού, ανακοινώθηκε ότι αυτή θα συμπεριληφθεί σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ έτσι ώστε, μετά την έγκρισή του από την Ε.Ε., να αποζημιωθούν οι πατατοπαραγωγοί.

    Ο κ. Αλέξανδρος Κοντός ανακοίνωσε επίσης ότι μελετάται στα πλαίσια των κανονισμών της Ε.Ε. η ενίσχυση των μεταφορικών αγροτικών προϊόντων του Νομού Έβρου και της Θράκης γενικότερα ,προκειμένου αυτά να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του υψηλού μεταφορικού κόστους.

    Επίσης, γνωστοποίησε ότι με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διανέμονται οι εκτάσεις του αγροκτήματος Φερρών που αφορούν 200 δικαιούχους και του αγροκτήματος Καβησσού που αφορούν 450 δικαιούχους. Η διανομή έγινε σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 2732 / 99»._

    [14] KKE: Η ΕΛΒΟ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:54 UTC+2)

    Την ανάγκη για άμεση επαναφορά της ΕΛΒΟ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, αλλά και για σύσταση ενός ενιαίου κρατικού φορέα αμυντικής βιομηχανίας, με αντικείμενο τον γενικό συντονισμό δραστηριοτήτων των επιμέρους εταιριών του τομέα, επιστημαίνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

    Με σημερινή ανακοίνωση της, η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος καυτηριάζει τα μέτρα που προωθεί η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), κάνοντας λόγο για τριήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, "εθελούσιες" εξόδους και απολύσεις.

    "Οι εξελίξεις στην ΕΛΒΟ και η φθίνουσα πορεία της είναι αποτέλεσμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της πρόσδεσης της αμυντικής βιομηχανίας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: "Η μείωση των θέσεων εργασίας, οι απολύσεις, η μερική απασχόληση, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Σήμερα είναι αναγκαίο οι εργαζομενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν με την πάλη τους να μην υλοποιηθόυν οι ανεργατικοί-αντιλαϊκοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και διοίκησης της επιχείρησης και να σταματήσει άμεσα η πολιτική της διαρκούς συρρίκνωσης και υποβάθμισης της παραγωγικής δραστηριότητας της ΕΛΒΟ"._

    [15] Ο ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Μια συνολική λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν, θα προνοούσε για λύση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων των πτυχών της ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι ''ως ζήτημα πολιτικής οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και πολύ καιρό στην στρατικοποίηση του νησιού''.

    Σε γραπτή απάντηση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Μπάουτσερ, σε ερώτηση για την πρόσφατη μεταφορά αρμάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι ''δεν έχουμε ανεξάρτητη επιβεβαίωση αυτών των δημοσιευμάτων''.

    ''Μια συνολική διευθέτηση, στη βάση του σχεδίου Ανάν, θα προνοούσε για επίλυση του κυπριακού ζητήματος, περιλαμβανομένων των πτυχών της ασφαλείας'', είπε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακηρυχθεί αύριο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αφού είναι και ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

    Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, υποψηφιότητα υπέβαλαν ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους και ο βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Η ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ είναι σημαντική για τη Γαλλία δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου και τον ΥΠΕΞ Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου.

    Ο κ. Μπαρνιέ ζήτησε από τη Ρουμανία να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να πετύχει την ένταξή της στην ΕΕ το 2007 και επισήμανε ότι απαιτούνται αλλαγές στους τομείς της δικαιοσύνης, και της δημόσιας διοίκησης και μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας και εξετάστηκαν οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας στο επίπεδο της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΤΟ 10% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004

    Αγκυρα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος με τίτλους όπως «Αδήλωτο το 53% της απασχόλησης» (Cumhuriyet) αναφέρεται σε στοιχεία του Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής, σύμφωνα με τα οποία :

    Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2004 είναι 10%.

    Το ποσοστό ανεργίας των νέων φθάνει στο 20%.

    Ο αριθμός των απασχολουμένων φθάνει τα 21.870.000 άτομα, εκ των οποίων το 52,3% εργάζεται χωρίς να έχει δηλωθεί νόμιμα.

    Επίσης, δεν έχει δηλωθεί νόμιμα το 24,1% των εργοδοτών.

    [19] ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Στην ιστοσελίδα του CNN-Tόrk δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Semih έdiz με τίτλο «Η τρόικα της Ε.Ε. έρχεται με λίστα παραπόνων», στο οποίο αναφέρεται ότι η αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες έλευση της ευρωπαϊκής τρόικας ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς οι Ευρωπαίοι κομίζουν νέα «λίστα παραπόνων» για θέματα των οποίων οι μεταρρυθμιστικές εφαρμογές στην πράξη καθυστερούν.

    Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, μεταξύ των θεμάτων αυτών συμπεριλαμβάνονται:

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Τα μειονοτικά δικαιώματα, ιδιαίτερα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

    Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έμπρακτη εφαρμογή των ψηφισθέντων μεταρρυθμίσεων και η «ακατανόητη» επιβράδυνση των ρυθμών στις σχέσεις με την Ένωση.

    Οι σχέσεις στρατού-πολιτικής, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις πρόσφατες δηλώσεις Bόyόkanύt περί της μη απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αλλά και τη συνεχιζόμενη επιρροή που ασκεί το στράτευμα επί του πολιτικού βίου μέσω ποικίλων οδών, παρά την τελευταία μεταρρύθμιση του ΣΕΑ.

    Τέλος, αναφέρεται ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν και οι δύο διαστάσεις του θέματος της Κύπρου, τόσο αυτή της υπογραφής του πρόσθετου πρωτοκόλλου, όσο και αυτή των εμποδίων που παρεμβάλλει η Τουρκία για τη συμπερίληψή της στη στρατιωτική συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

    [20] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, έκανε δεκτό αίτημα της ΠΑΕ ΑΕΚ για αναβολή λήψης απόφασης (20 μέρες), επί του αιτήματος του Βασίλη Τσιάρτα για οφειλή 1.200.000 Ευρώ, κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής της ΠΑΕ.

    Ο δικηγόρος του παίκτη δε συναίνεσε στην αναβολή, αλλά άφησε στην κρίση της επιτροπής να αποφασίσει επί του αιτήματος της ΠΑΕ ΑΕΚ.

    Για παρόμοιο αίτημα, παίκτη του ΗΡΑΚΛΗ, για οφειλή 49.000 Ευρώ, δόθηκε μικρή προθεσμία στην ΠΑΕ, να προσκομίσει απόδειξη εξόφλησής της.

    Αναβολή δόθηκε και στις ΠΑΕ, ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΠΟΡΩΝ και ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ, στην πρώτη να προσκομίσει στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει, και στη δεύτερη, με συναίνεση των δύο πλευρών.

    Όσων αφορά τις οφειλές της ΠΑΕ Ν. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, προς τους ποδοσφαιριστές ADAM MAJEWSKI και ARKADIUS KLIMEK, για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις της FIFA, η επιτροπή αποφάσισε την πρόσκληση της ΠΑΕ και των δύο ποδοσφαιριστών, πριν προχωρήσει σε οριστική απόφαση.

    Για το ΒΥΖΑ ΜΕΓΑΡΩΝ θα συνταχθεί έκθεση, ακυρότητας των μεταγραφών. Ενώ για την ΠΑΕ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ να γίνει ανάκληση της από 4-02-2005 απόφασης της Επιτροπής, περί ακυρότητας των μεταγραφών, λόγω του ότι διαπιστώθηκε ότι δεν επιπίπτει στο άρθρο 48 παρ. Ι εδάφ. γ' του νόμου 2190/20 (το ενεργητικό να είναι μικρότερο του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου).

    Επίσης, δεν υπάρχει παράβαση για την ΠΑΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ για τον ίδιο λόγο που αναφέρεται παραπάνω για την ΠΑΕ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.

    Επιστρέφεται η εγγυητική επιστολή στην ΠΑΕ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ.

    Αναβλήθηκε η λήψη των αποφάσεων για το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των ΚΑΕ, ΗΡΑΚΛΗ και ΑΡΗ που αφορά την αποδέσμευση του αθλητή Σ. Σχορτσιανίτη, καθώς και για την νομιμότητα συμμετοχής των μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στη Γενική Συνέλευση της 25-08-2004.

    [21] ΜΠ.ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ: ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:39 UTC+2)

    Δύσκολο χαρακτηρίζει ο Μπάνε Πρέλεβιτς τον αυριανό αγώνα του πρωταθλήματος μπάσκετ κόντρα στον Ηρακλή. Το δυσάρεστο για τον τεχνικό του ΠΑΟΚ είναι πως θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Μουλαομέροβιτς και Μπασμίνοφ, ωστόσο αισιοδοξεί πως η παρουσία των φιλάθλων στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας θα δώσει ώθηση στους παίκτες του.

    «Είναι ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι για μας, ίσως όχι όπως τα υπόλοιπα, γιατί προερχόμαστε και από άσχημο αποτέλεσμα και θα παίξουμε και πάλι με σημαντικά προβλήματα και χωρίς τον Μουλαομέροβιτς. Πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας, να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο γήπεδο.

    Περιμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι, με πίεση και ελπίζουμε ότι στην προσπάθειά μας θα έχουμε την συμπαράσταση των φιλάθλων μας. Έχουμε όλοι στεναχωρηθεί με τα τελευταία αποτελέσματα, αλλά στα δύσκολα χρειαζόμαστε την βοήθεια του κόσμου μας, του μπασκετικού κοινού που έχουμε δημιουργήσει και περιμένουμε να μας βοηθήσει και σε αυτό το παιχνίδι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάνε Πρέλεβιτς.

    [22] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ SPECIAL OLYMPICS

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:37 UTC+2)

    Στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας βρίσκεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, και θα παρακολουθήσει αύριο, Σάββατο, την τελετή έναρξης των Παγκοσμίων Χειμερινών Αγώνων των Special Olympics, στους οποίους μετέχουν και 44 Έλληνες αθλητές.

    Ο κ.Ορφανός θα μείνει στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και στην τελετή λήξης, προσκεκλημένος των διοργανωτών. Κατά την παραμονή του θα συναντηθεί με τον ομόλογο του, Rion Sionoyia, και θα επισκεφτεί το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Αθλητικών Επιστημών, που θεωρείται το πλέον σύγχρονο αθλητικό κέντρο στον κόσμο.

    [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΕ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:14 UTC+2)

    Η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, απάντησε σε ερωτήματα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με ενισχύσεις Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, που τυχόν λαμβάνουν, κατά παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου.

    Με την απάντηση του κ. Ορφανού γίνεται σαφές ότι:

    -Το ποσοστό που λαμβάνουν οι ΠΑΕ από την ΟΠΑΠ Α.Ε, βάση του άρ.102/2725/99 δεν αποτελεί Κρατική ενίσχυση, αλλά είναι ανταποδοτική παροχή για τη χρήση της επωνυμίας και του εμπορικού προϊόντος των ΠΑΕ, από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

    -Με τον νόμο 3262/2004 έγίνε ρύθμιση των οφειλών ΠΑΕ προς το δημόσιο, και το ΙΚΑ, με σκοπό να επιτευχθεί η συντομότερη είσπραξη τους και όχι να χαριστούν.

    -Ακόμη, τονίζεται στην γραπτή απάντηση του κ. Ορφανού ότι, οι ΠΑΕ δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, ούτε μέσο των ιδρυτικών αθλητικών σωματείων, ούτε μέσω άλλων χορηγιών από δημόσιες επιχειρήσεις ή δημόσιος οργανισμούς.

    Οποιαδήποτε οικονομική παροχή προς ΠΑΕ, γίνεται έναντι ανταλλάγματος, σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

    [24] Σ.ΚΩΦΙΔΗΣ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:11 UTC+2)

    Στο κυριακάτικο παιχνίδι του πρωταθλήματος κόντρα στον ΟΦΗ, που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών στο Καυταντζόγλειο στάδιο, αναφέρθηκε σήμερα ο προπονητής του Ηρακλή, Σάββας Κωφίδης, με δηλώσεις που έκανε μέσω του επίσημου site της ΠΑΕ.

    «Ο αγώνας με τον ΟΦΗ είναι για μας πολύ σημαντικός. Δε θα έχουμε τη συμπαράσταση των φιλάθλων μας, λόγω τιμωρίας, και αυτό μας δυσκολεύει περισσότερο. Οι τρεις βαθμοί είναι απαραίτητοι, γιατί θα δώσουν επιπλέον ηρεμία στην ομάδα για τη μετέπειτα πορεία της στο πρωτάθλημα. Υπάρχουν αρκετοί τραυματισμοί, αλλά έχω τεράστια εμπιστοσύνη σε όσους παίκτες κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο συγκεκριμένο αγώνα», είπε ο κ.Κωφίδης.

    Σήμερα το πρωί χειρουργήθηκε ο Παντελής Καπετάνος καθώς ταλαιπωρούνταν από σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών και θα παραμείνει εκτός για ένα μήνα τουλάχιστον. Οι Περπερίδης, Επαλέ, Μουράτι και Μπακιρτσίογλου ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας, ενώ ο Κίνι συμμετείχε σε μεγάλο μέρος της προπόνησης με την υπόλοιπη ομάδα. Από την άλλη πλευρά, οι Δρούγας, Διαμαντίδης και Κώστας Καπετάνος είναι έτοιμοι για την αναμέτρηση της Κυριακής με τον ΟΦΗ.

    Μετά το τέλος της αυριανής προπόνησης θα γίνει γνωστή από τον κ.Κωφίδη η αποστολή του Γηραιού για το παιχνίδι με τους κρητικούς, που είναι στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    [25] "ΟΜΑΛΑ" ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' εξελίσσεται «ομαλά» μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την Πέμπτη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Πάπας χθες υπεβλήθη σε τραχειοτομή λόγω των σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων που προκάλεσε η υποτροπή της γρίπης που τον ταλαιπωρούσε.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού ο Πάπας αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη αλλά δεν θα είναι σε θέσει να μιλήσει για αρκετές μέρες.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι όταν ο ποντίφικας επανέκτησε τις αισθήσεις του μετά την επέμβαση σε σημείωμα αστειευόμενος έγραψε προς τους συνεργάτες του: «Τι μου έκαναν;»

    Το επόμενο προγραμματισμένο ιατρικό ανακοινωθέν για τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.

    Πάντως η υποτροπή της γρίπης που καθήλωσε τον Πάπα για δέκα ημέρες στο νοσοκομείο στις αρχές Φεβρουαρίου θεωρείται σοβαρή καθώς πάσχει και από την ασθένεια του Πάρκινσον.

    Ανησυχία μεταξύ Καθολικών

    Η υγεία του Πάπα προβληματίζει τους αξιωματούχους του Βατικανού και αυξάνει τις φωνές που ζητούν την παραίτηση του.

    Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Κάρντιφ, Πίτερ Σμίθ, είναι μεταξύ των αρχιερέων του καθολικισμού που δεν έχει, όπως λέει, ψευδαισθήσεις

    «Είναι σαφές ότι ο Πάπας έχει πάρει την κατιούσα εξ αιτίας της κακής του υγείας. Φοβούμαι πως δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Το Βατικανό είναι πολύ προσεκτικό στις επίσημες ανακοινώσεις του και τα ιατρικά ανακοινωθέντα είναι λακωνικά δίχως λεπτομέρειες. Ωστόσο η κατάσταση δεν κρύβεται πλέον», επισημαίνει ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Καρντιφ στην Ουαλλία.

    Κύκλοι μέσα στους κόλπους του Καθολικισμού διερωτώνται πως μπορεί ο Πάπας, με την ανεπανόρθωτα κλονισμένη του υγεία, να διοικεί μια εκκλησία με πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστούς.

    Μάλιστα μέσα στο κονκλάβιο του Βατικανού δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν ακόμα και την παραίτηση του, κάτι πρωτάκουστο για την Καθολική Εκκλησία.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι ο ποντίφικας έχει ήδη συντάξει επιστολή παραίτησης.

    [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Σημαντικό στέλεχος του δικτύου του επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ και ένας από τους συνεργάτες του συνελήφθησαν στις 20 Φεβρουαρίου κοντά στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Άναχ, η οποία οδήγησε στη σύλληψη στενού συνεργάτη του Ζαρκάουϊ, του Τάλεμπ Μίκλιφ Αρσαν Ουάλμαν αλ Ντουλάιμι, γνωστού ως Αμπού Κουτάιμπα, που ήταν επιφορτισμένος με το να ορίζει ποιό από τα στελέχη του τρομοκρατικού δικτύου θα συναντούσε τον Ζαρκάουϊ. Στην ίδια επιδρομή συνελήφθη επίσης ο Άχμαντ Χάλεντ Μάραντ Ισμαήλ αλ Ράουϊ, γνωστός ως Αμπού Οσμαν συνεργάτης του Ζαρκάουϊ.

    [27] ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Παρίσι, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Εγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γαλλίας η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ερβέ Γκαϊμάρ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Αποφάσισα να δεχθώ την παραίτηση του κ. Γκαϊμάρ και να την παρουσιάσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας", δήλωσε ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού.

    Ο 44χρονος υπουργός δήλωσε ότι "έχει συνείδηση ότι έκανε πράξεις αδέξιες και ότι είχε μία εσφαλμένη κρίση για ένα θέμα σοβαρό, που είχε σχέση με το ενοίκιο της επίσημης κατοικίας του." Παράλληλα, ο υπουργός "γνωστοποίησε ότι η οικονομική κατάσταση, για την οποία επικρίθηκε, έχει ήδη τερματιστεί και έχει αναλάβει όλα τα σχετικά έξοδα".

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο υπουργός, η σύζυγος και τα οκτώ παιδιά τους ζούσαν σε διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. με το ενοίκιο των 14 χιλιάδων ευρώ να πληρώνεται από το κράτος.

    [28] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Παρίσι, 25 Φεβρουαρίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ερβέ Γκεμάρ ανακοίνωσε ότι παραιτείται. "Αποφάσισα να υποβάλω στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου από υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας", αναφέρει ο Γκεμάρ σε ανακοίνωσή του, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Σημειώνει ότι "έκανε σφάλματα και ένα σοβαρό λάθος κρίσης όσον αφορά τις συνθήκες της επίσημης κατοικίας του αλλά έδωσε τέλος στην κατάσταση αυτή και θα αναλάβει τις οικονομικές συνέπειες".

    Ο 44χρονος υπουργός δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ ότι ζούσε με κρατική δαπάνη σε διαμέρισμα 600 τμ στο Παρίσι με τη σύζυγό του και τα οκτώ τους παιδιά. Ο Γκεμάρ βρισκόταν στο υπουργείο από το Νοέμβριο του 2004.

    [29] ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (16:55 UTC+2)

    Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στην άκρη δρόμου, βόρεια της Βαγδάτης ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Οι στρατιώτες έκαναν πεζή περιπολία στη πόλη Ταρμίγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

    Τουλάχιστον 1.130 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003 που εισέβαλαν στη χώρα οι αμερικανικές δυνάμεις, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [30] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ-ΜΠΕΚΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ξεναγήθηκαν σήμερα στην Ακρόπολη από την αρχαιολόγο της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γιάννα Βενιέρη.

    [31] ΤΟ 4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝHMATOΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (15:49 UTC+2)

    Το 4ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου διοργανώνει στο Παρίσι από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο και την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, και με την συμμετοχή της "Ενωσης των Γάλλων Σεναριογράφων-Σκηνοθετών-Παραγωγών".

    Το παρισινό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την πρόσφατη δουλειά νέων αλλά και γνωστών Ελλήνων σκηνοθετών και να παρακολουθήσει τις καινούργιες ταινίες τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα μεγάλου μήκους και πέντε μικρού μήκους ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής. Συγκεκριμένα οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

    Μεγάλου Μήκους

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

    Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ

    Ένα τραγούδι δε φτάνει της Ελισάβετ Χρονοπούλου

    Μάτια από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου

    Η σκόνη που πέφτει του Τάσου Ψαρά

    Ο χαμένος τα παίρνει όλα του Νίκου Νικολαίδη

    Ο δρόμος προς τη δύση του Κυριάκου Κατζουράκη

    Μικρού Μήκους

    Skipper Straad της Ειρήνης Βαχλιώτη

    Χαραυγή του Γιάννη Κατσάμπουλα

    Παππούς και Γιαγιά του Βαγγέλη Μαδεράκη

    Όχι πιά ιστορίες αγάπης της Στρατούλας Θεοδωράτου

    Black Amour του Βασίλη Γιάτση

    Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου με την ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη παρουσία του σκηνοθέτη.

    Ολες οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στην αίθουσα " Cinema des Cineastes" που διαχειρίζεται η Societe des Auteurs-Realisateurs-Producteurs(L'ARP).

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:46 UTC+2)

    Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Συμεωνίδου, «Εφιαλτικές Νύχτες στην έρημο της Αραβίας», από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 17.00, στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και η πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, Ανθή Πορφυριάδου Αγγελίδου, με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας.

    Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα της συγγραφέως, όπου διαδραματίζεται η προσωπική και οικογενειακή της τραγωδία που ζει στο γάμο της με ένα πάμπλουτο Σαουδάραβα πιλότο και παρουσιάζεται η σύγκρουση των δύο κόσμων.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ανθή Πορφυριάδου Αγγελίδου, η Λιάλιου Δέσπω, καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, και η συγγραφέας Αλεξάνδρα Συμεωνίδου, η οποία θα απαντήσει σε ερωτήματα του κοινού.

    [33] ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:12 UTC+2)

    Η τριπλή έκθεση με τον γενικό τίτλο "Η Αφρική μέσα από φωτογραφίες" εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στις 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας 2005.

    Η έκθεση συνδυάζει δύο γαλλόφωνους Αφρικανούς φωτογράφους, τους Ναμπίλ Μπούτρος από την Αίγυπτο, και Πατρίς - Φελίξ Τσικάγια από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, που συμμετείχαν στην 5η Συνάντηση Αφρικανικής Φωτογραφίας του Μπαμακό, καθώς και μία Ελληνίδα Φωτογράφο, επίσης γαλλόφωνη, την Ελένη Γκίνου, που προτείνει την προσωπική της άποψη για τη Μαύρη Ηπειρο. Παράλληλα, μια συνεχής προβολή σε μεγάλη οθόνη θα παρουσιάζει το σύνολο των εκθέσεων της 5ης Συνάντησης του Μπαμακό.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου, έχει την υποστήριξη του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 6-9 το απόγευμα και Σάββατο 10-13.00.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2005 (14:12 UTC+2)

    Εκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα Επτάνησα. 140 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα» θα εγκαινιάσει η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 7.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής.

    Την έκθεση διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 140 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

    Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 1.373 μαθητές της τελευταίας τάξης των Δημοτικών σχολείων των Επτανήσων. Από το σύνολο των έργων επιλέχθηκαν 103, από ειδική επιτροπή, τα οποία και θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθούν οι 103 νεαροί δημιουργοί των έργων με τους γονείς τους, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για τρεις ημέρες από τη Βουλή και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο διάστημα αυτό ένα πλούσιο ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 25 February 2005 - 19:14:02 UTC