Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [02] ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
  • [03] N.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
  • [04] ΣΤΟΥΣ 43 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
  • [06] ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΟΥ ΟΣΕ
  • [07] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [08] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [10] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΒΑΤΗ
  • [11] ΥΠΑΝ: 2.746 ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ - ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
  • [12] ΣΤΙΣ 16/2 ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [13] Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: "ΜΕ ΟΡΑΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"
  • [14] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ"
  • [15] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΛΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ
  • [16] ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ - ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΒΟΣΝΙΟΣ
  • [17] ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [20] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ Ο ΤΡΑΒΙΣ ΝΤΟΝΤ
  • [22] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ
  • [23] ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [24] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ TOP TEAMS CUP ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [25] ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΡΟΝ - ΑΜΠΑΣ ΖΗΤΕΙ Ο Χ. ΜΠΟΡΕΛ
  • [26] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΑ
  • [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΤΥΧΗΜΑ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΓΚΕΝΣΕΡ ΚΑΙ
  • [29] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
  • [30] ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [31] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [32] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 18o ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (14:30 UTC+2)

    «Ισχύει στο ακέραιο η δήλωση μου. Δεν υπάρχει θέμα διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας» επανέλαβε και σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγ. Αντώναρος ενώ σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα λάβει μέρος στο διάλογο που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε «η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί όταν υποβληθεί συγκεκριμένα η σχετική πρόταση από τον κ. Αλαβάνο». Σε ερώτηση αν έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα για το

    πώς ο καταζητούμενος για ναρκωτικά κ. Βαβύλης άλλαξε ταυτότητα και πήρε διαβατήριο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις αρμόδιες αρχές.

    Οσον αφορά την κρίση στην Εκκλησία ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι τα φαινόμενα αυτά θλίβουν όλους τους έλληνες πολίτες και φυσικά την κυβέρνηση. Τέλος για το ενδεχόμενο παρέμβασης του ΕΣΡ σχετικά με τις νυχτερινές εκπομπές, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία μιας ανεξάρτητης αρχής».

    [02] ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (10:13 UTC+2)

    Στις 12 Μαρτίου ορκίζεται ενώπιον της Βουλής ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, οπότε και λήγει η θητεία του Κωστή Στεφανόπουλου.

    Ο κ.Παπούλιας εξελέγη στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας με ρεκόρ ψήφων. Υπέρ της εκλογής του ψήφισαν 279 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ και Συνασπισμός, ενώ υπήρξαν τέσσερις απουσίες.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ.Παπούλιας δήλωσε ότι δικαιώνει τη συνταγματική επιδίωξη για συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η συναίνεση είναι κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό.

    [03] N.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Άγκυρα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (10:28 UTC+2)

    Επίλυση του Κυπριακού με διάλογο ευρωπαϊκού τύπου προτείνει ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και ζητά από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης και να αποσύρει μερικές χιλιάδες τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο προκειμένου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Παράλληλα χαρακτηρίζει τον τουρκικό στρατό ως εμπόδιο στα θετικά βήματα που κάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πρώτος Ελληνοκύπριος αρχηγός κόμματος που επισκέπτεται στην Τουρκία μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει το 1962 χρόνια ο Μακάριος

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» με αφορμή την τετραήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στην Τουρκία δηλώνει: «Πρέπει να απαλλαγούμε από το πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό πρόβλημα. Ήρθε ο καιρός να λύσουμε τα προβλήματα με ευρωπαϊκού τύπου διάλογο. Θα μεταφέρω στον Ερντογάν τα συναισθήματα και τις προσδοκίες τους ελληνοκυπριακού λαού». Ο κ Αναστασιάδης υπογραμμίζει ακόμη ότι ο ελληνοκυπριακός λαός δεν αντιτίθεται στην επίλυση του Κυπριακού αλλά στην τελευταία μορφή που έλαβε το σχέδιο Ανάν. Αναφέρει ακόμη ότι μπορεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός να είπε «ναι» στο σχέδιο Ανάν αλλά παράλληλα τονίζει ότι από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία που ήταν 76% τάχθηκε κατά του σχεδίου. «Εμείς δεν απορρίψαμε τη λύση αλλά ένα σχέδιο που δεν διασκέδαζε τις ανησυχίες μας. Υπάρχουν σημεία πάνω στα οποία ο λαός έχει ανησυχίες. Για παράδειγμα υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης που προέρχεται από το παρελθόν. Ελπίζουμε ότι μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ η νήσος θα αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως. Ελπίζω να βρω απέναντί μου έναν καλό ακροατή» συνεχίζει ο κ Αναστασιάδης

    Ο Ελληνοκύπριος πολιτικός αναφερόμενος στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον χαρακτηρίζει ως έναν πραγματικό ηγέτη που έχει όραμα και προσπαθεί για να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα του. Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στα κατεχόμενα της Κύπρου αναφέρει ότι ο υποψήφιος τον οποίο προτιμά για την Προεδρία είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ακόμη ότι υποστηρίζει τις προσωρινές κινήσεις που θα γίνουν για την βελτίωση της κατάστασης των Τουρκοκυπρίων μέχρι την επίτευξη της μόνιμης λύσης αλλά αντιτίθεται στις κινήσεις που στοχεύουν στην καθιέρωση ενός status quo κρατών στην Κύπρο.

    Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο τουρκικός στρατός κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των δυνάμεων που αντιτίθενται στα θετικά βήματα της κυβέρνησης. Ο κ Αναστασιάδης επισημαίνει ότι ο στρατός παίζει το δικό του ξεχωριστό ρόλο στην Τουρκία, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. «Η εντύπωση που έχει η Ευρώπη είναι ότι οι στρατιωτικοί στην Τουρκία παίζουν έναν μεγαλύτερο ρόλο από τους πολιτικούς» λέει ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπαρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ ότι δεν θα αποσυρθεί ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από τα κατεχόμενα τονίζει: «Μερικές φορές μία φράση των πολιτικών αρκεί για να κλονίσει και να γκρεμίσει τις πολιτικές για την δημιουργία των οποίων προσπάθησαν χρόνια ολόκληρα οι κυβερνήσεις».

    [04] ΣΤΟΥΣ 43 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (16:19 UTC+2)

    Στους 43 ανήλθαν οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Μαδρίτης το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες προτού ο Ισπανός μονάρχης, Χουάν Κάρλος, και ο Μεξικανός πρόεδρος, Βισέντε Φοξ, εγκαινιάσουν μια έκθεση τέχνης.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reutets, κανείς από τους 43 τραυματίες δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μόλις οι 24 εξ' αυτών παρέμειναν στο νοσοκομείο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας, της έκρηξης προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ στην εφημερίδα «Gara».

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    «Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας απόψε σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την ίδρυσή της, με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η Κοινωνία των Πολιτών».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ίσως να μην αποτελεί το μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ωστόσο, αποτελεί ιστορικό βήμα στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και συνδετικό κρίκο όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να λειτουργούν χωρίς κραδασμούς και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, έχει ως εξής:

    «Κυρίες και κύριοι,

    »Θέλω, πριν απ' όλα, να συγχαρώ την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, για το μεγάλο έργο που επιτελεί, σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο. Για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και την ανάληψη δράσεων προσανατολισμένων στην οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Για τη συμβολή της, τόσο στις πολιτικές βελτίωσης της ποιότητας ζωής, όσο και στην άνοδο της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη σημερινή εκδήλωση, που στόχο έχει να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, στην πορεία της Ευρώπης, της Χώρας μας, της κοινωνίας μας, του κάθε πολίτη. Ιδίως, μάλιστα, μετά την πρόσφατη σημαντική διεύρυνση της Ευρώπης.

    »Κυρίες και κύριοι,

    »Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι προσαρμοσμένο στην ιδιομορφία του όλου εγχειρήματος. Ίσως να μην είναι το μεγάλο άλμα προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και να μην δίνει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στη μεγάλη και, πολλές φορές, επίπονη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της. Σίγουρα, όμως, η Συνταγματική Συνθήκη που υπογράψαμε στη Ρώμη, τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ένα ιστορικό, ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Η θέσπιση και κυρίως η συνεπής εφαρμογή του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, πρόκειται να αποτελέσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένα κρίσιμο και (σε πολλούς τομείς) καθοριστικό βήμα στην πορεία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

    »Είναι, πρώτ' απ' όλα, περισσότερο από βέβαιο ότι η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος πρόκειται να συμβάλει στη σταδιακή μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, που παρατηρείται, σήμερα, στη λειτουργία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε ότι το σημερινό δημοκρατικό έλλειμμα έχει στοιχίσει και στοιχίζει, τόσο στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην εικόνα και το ρόλο της στη διεθνή σκηνή. Σε κρίσιμες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, το έλλειμμα αυτό δεν επέτρεψε στην Ένωση να πάρει έγκαιρα τις αποφάσεις που επέβαλλαν οι καιροί και οι προσδοκίες των πολιτών της.

    »Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα καθιερώνει τη νομική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπυκνώνει, αλλά και βελτιώνει τα θεσμικά θεμέλιά της. Τονώνει τους θεσμικούς και πολιτικούς αρμούς της. Είναι ο συνδετικός κρίκος που χρειάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ώστε να λειτουργούν χωρίς κραδασμούς, με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Σε τελική ανάλυση, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πρόκειται (σύμφωνα με το γράμμα, αλλά και πρωτίστως με το πνεύμα του) να αποτελέσει την αναγκαία και σταθερή βάση, για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Πολιτείας.

    »Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μπορεί και πρόκειται να συμβάλει στην ανάδειξη του ευρωπαίου πολίτη, ως μέλους ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

    »Πρόκειται, δηλαδή, να ενισχύσει σημαντικά την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Και αυτό μέσα από παράλληλους δρόμους: Μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ενεργό συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Αλλά και μέσα από τον καθολικό σεβασμό των θεμελιωδών (των ατομικών και κοινωνικών) Δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει.

    Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θεσπίζει σημαντικές εγγυήσεις, για την ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και αυτό σημαίνει πολλά, για κάθε ευρωπαίο πολίτη. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε είναι προορισμένη να γίνεται περισσότερο πολιτική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο κοινωνική. Αλλά και γιατί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, (ιδίως μέσα από τις ελληνικές ρίζες του) ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει πολιτισμός ανθρωποκεντρικός. Πολιτισμός προσανατολισμένος στην προστασία της αξίας του ανθρώπου και, συνακόλουθα, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

    »Ιδιαίτερα σημαντικό, για τη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι ενισχύεται η συνεργασία

    στην άμυνα και την ασφάλεια, μεταξύ των άλλων, με τη ρήτρα αλληλεγγύης.

    »Μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι, στις υποστηρικτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνεται ο Τουρισμός και η πρόβλεψη δράσεων για την ενίσχυσή του.

    »Όπως επίσης και το γεγονός ότι στην εφαρμογή ειδικών μέτρων, και ειδικών πολιτικών, για την ανάπτυξή τους, υπάγονται, όχι μόνο ορισμένες, αλλά όλες οι νησιωτικές, οι συνοριακές και οι ορεινές περιοχές.

    »Κυρίες και κύριοι,

    »Η χώρα μας, στην πρωτοπορία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, πρόκειται σύντομα (συντομότερα από πολλές άλλες χώρες) να κυρώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δια της Βουλής (σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματός μας). Απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε στην κύρωση σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική, που έχουμε ακολουθήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, άλλωστε, υπαγορεύεται και από τη σχετική ερμηνευτική δήλωση (που προστέθηκε κατά την πρόσφατη Συνταγματική αναθεώρηση) σύμφωνα με την οποία, το άρθρο αυτό, «το άρθρο 28, αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    »Κυρίες και κύριοι,

    »Ο διάλογος που ανοίγει σήμερα, με πρωτοβουλία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, όπως και ο διάλογος που πρόκειται να ακολουθήσει ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, είναι μια ακόμη ευκαιρία να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Είναι διάλογος για το σήμερα και το αύριο της Πατρίδας μας, στη νέα μεγάλη Ευρώπη. Διάλογος στον οποίο είναι ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι. Γιατί η Ευρώπη αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Αφορά το νέο ελληνικό όραμα στον 21ο αιώνα. Αφορά το όραμά μας για μια δυναμική και ανταγωνιστική Ελλάδα, στην καρδιά της Ευρώπης. Μια Ελλάδα με ισχυρούς Έλληνες. Με ασφάλεια και ευημερία για όλους.

    »Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω, για μια ακόμη φορά, να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [06] ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν προγραμματισμένα για σήμερα και αύριο δρομολόγια των τρένων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξε για την Πέμπτη η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών Ελλάδας.

    Ειδικότερα σήμερα καταργούνται οι αμαξοστοιχίες:

    Μεταξύ Αθηνών Θεσσαλονίκης Αθηνών:

    -504 / 505 Αθηνών Θεσσαλονίκης Αθηνών

    -604 / 605 στο τμήμα Αθηνών Θεσσαλονίκης Αθηνών

    Σε όλη τη διαδρομή τους:

    -IC 74 / IC 75 Αθηνών Δικαίων Αθηνών

    -511 Βόλου Αθηνών

    Μεταξύ Αθηνών Χαλκίδας Αθηνών:

    -2534 Αθηνών Χαλκίδας

    -2537 Χαλκίδας Αθηνών

    Μεταξύ Θεσσαλονίκης Δικαίων Θεσσαλονίκης:

    -602, 603 Θεσσαλονίκης Δικαίων Θεσσαλονίκης

    Μεταξύ Πειραιά Καλαμάτας Πειραιά:

    -304, 305 Πειραιά Πάτρας Κυπαρισσίας Πειραιά

    -424, 425 Πειραιά Τρίπολης Καλαμάτας Πειραιά

    Επίσης καταργούνται όλες οι εμπορικές αμαξοστοιχίες των οποίων το δρομολόγιο επεκτείνεται και στις 10 02 2005. Εξαιρούνται οι αμαξοστοιχίες πετρελαίων ΔΕΗ, αυτές που κυκλοφορούν για στρατιωτικούς σκοπούς, μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα κ.λ.π.

    Αύριο Πέμπτη καταργούνται όλες οι αμαξοστοιχίες, πλην των οριζομένων, ως Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών. Συγκεκριμένα την ημέρα αυτή θα κυκλοφορήσουν:

    -Στον άξονα Αθηνών Θεσσαλονίκης, οι αμαξοστοιχίες 500, 501

    -Στον άξονα Θεσσαλονίκης Δικαίων, οι αμαξοστοιχίες 604, 613

    -Στον άξονα ΕδέσσηςΘεσσαλονίκης Εδέσσης, οι αμαξοστοιχίες 730, 755

    -Στον άξονα Πειραιώς Κυπαρισσίας Πειραιώς, οι αμαξοστοιχίες 302, 301, 1356, 1351

    -Στον άξονα Πειραιώς Τριπόλεως Καλαμάτας Πειραιώς, οι αμαξοστοιχίες 420, 421

    «Ο Οργανισμός καταφεύγει στην απόφαση αυτή προκειμένου να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα από τις κινητοποιήσεις των Συνδικαλιστών, στα πλαίσια της εξαγγελθείσης απεργίας, με κύριο μέλημα του να διασφαλίσει ότι το επιβατικό κοινό δεν θα ταλαιπωρηθεί, από πιθανές πολύωρες καθυστερήσεις στη διάρκεια της ημέρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ.

    «Τα σωματεία των εργαζομένων προχωρούν στην κινητοποίηση παρά το ότι αυτή δεν έχει ούτε πολιτική ούτε, πια, νομική βάση», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «ο ΟΣΕ εξάντλησε όλα τα περιθώρια καλής πίστης και διαλόγου, με στόχο να προστατεύσει το κύρος και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και παράλληλα να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

    [07] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, αύριο (Πέμπτη) και ώρα 12:00, θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στο υπουργείο Εξωτερικών.

    [08] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ.

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη), στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠ.ΕΞ. ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, Rashed Saleem Khan.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων και επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισής τους μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων αξιωματούχων των δυο χωρών. Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    Ο κ. Σκανδαλάκης ενημέρωσε τον πρέσβη του Πακιστάν για τις ελληνικές θέσεις γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα, και το Σκοπιανό.

    Ο κ. Khan απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Σκανδαλάκη να επισκεφθεί το Πακιστάν, την οποία ο υφυπουργός Εξωτερικών απεδέχθη.

    [10] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα, εφαρμόζοντας πιστά τον προϋπολογισμό του 2005 και μειώνοντας το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το αργότερο έως το 2006, είναι δεδομένη και θα αποτυπωθεί στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας.

    «Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών για τον τερματισμό της κατάστασης του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας έως το τέλος του 2006 είναι απόλυτα συμβατή με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «με δεδομένα τα μεγάλα επί σειρά ετών ελλείμματα και το υψηλό δημόσιο χρέος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή κυβέρνηση είχε δύο επιδιώξεις, αφενός την αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας και αφετέρου την ήπια διετή δημοσιονομική προσαρμογή». Η σημερινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οι έως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών έχουν δικαιώσει απόλυτα αυτές τις επιλογές, είπε.

    Όπως τόνισε ο υπουργός επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση με τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο αυτό, «η κυβέρνηση θα καταθέσει, για πρώτη φορά από το 1992, το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη Βουλή, ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και επεξήγησή του τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [11] ΥΠΑΝ: 2.746 ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ - ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 25.700 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, συνεργεία του οποίου διενήργησαν στο διάστημα από 1 έως 31 Ιανουαρίου, 1.899 ελέγχους σε λαϊκές αγορές και 792 ελέγχους στο υπαίθριο εμπόριο (παραλαϊκές, παζάρια Ταύρου και Καματερού, κέντρο Αθήνας και συνοικίες).

    Επίσης τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 55 έλεγχοι και επανέλεγχοι σε καταστήματα που αφορούσαν την εφαρμογή των άρθρων 30 (παραγρ. 19) και 38 (παραγρ. 2-6) του αγορανομικού κώδικα (έλεγχοι για πινακίδες) και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000 ευρώ.

    Ο συνολικός αριθμός ελέγχων, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και οι έλεγχοι συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση τον Φεβρουάριο.

    [12] ΣΤΙΣ 16/2 ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση τραπεζιτών, εργαζομένων και κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) παρουσίασε τις θέσεις της για το ενιαίο επικουρικό ταμείο, ενώ η πλευρά των τραπεζών αναμένεται να υποβάλει αύριο της δική της ενιαία πρόταση- απάντηση στην ΟΤΟΕ.

    Στόχος είναι, πάντως, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με την εύρεση μίας λύσης κοινά αποδεκτής.

    [13] Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: "ΜΕ ΟΡΑΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:42 UTC+2)

    «Είναι βέβαιο ότι σταδιακά, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, με όραμα η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της στον κόσμο. Και εκεί, ο τομέας τον οποίο μου έχει εμπιστευθεί ο πρωθυπουργός θα είναι από τους πρωτοπόρους σε αποτελέσματα, και θέλω να πιστεύω και με γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι «με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα χτυπηθούν στη ρίζα τους τα φαινόμενα που κράτησαν τη χώρα πίσω».

    Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης στους δημοσιογράφους, μετά συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έχει ως εξής:

    «Ένας από τους κατ' εξοχήν ανταγωνιστικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Η αποτύπωση της πραγματικότητας, όπως την περιέγραψε πριν από λίγο ο υπουργός κ. Σιούφας, μας φέρνει προ μεγάλων ευθυνών.

    »Ένα είναι βέβαιο, ότι διαμορφώνεται επιτέλους στη χώρα μας ένα πιο φιλόξενο και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Πρώτος σταθμός η επίλυση εκκρεμοτήτων και προβλημάτων που χρονίζουν, με απώτερο στόχο να σταλεί ένα σήμα στην παγκόσμια πλέον αγορά: Ότι η χώρα μας κάνει βήματα μπροστά, χτυπώντας στη ρίζα τους εκείνα τα φαινόμενα και τις καταστάσεις που την κράτησαν αναπτυξιακά πίσω.

    »Ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση η σημερινή. Θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία. Είναι βέβαιο ότι σταδιακά, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, με όραμα, η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της στον κόσμο. Και εκεί, ο τομέας τον οποίο μου έχει εμπιστευθεί ο πρωθυπουργός θα είναι από τους πρωτοπόρους σε αποτελέσματα, και θέλω να πιστεύω και με γρήγορους ρυθμούς», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [14] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ"

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:33 UTC+2)

    «Με την εφαρμογή της νέας επιθετικής οικονομικής πολιτικής, έχουμε τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε την κατάσταση, δίδοντας έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ενισχυθεί το επιχειρείν και να προσελκυστούν νέες επενδύσεις», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, Kώστα Καραμανλή, η οποία είχε ως αντικείμενο την ανταγωνιστικότητα της χώρας και την ενίσχυση των επενδύσεων.

    «Αλλάζουμε ρυθμούς για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», πρόσθεσε ο κ. Σιούφας, σημειώνοντας πως «χαράζουμε νέα πορεία με αισιοδοξία και εθνική αυτοπεποίθηση».

    Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης έχει ως εξής:

    «Παρουσιάσαμε σήμερα στον πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή το μεγάλο θέμα της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας σε αγαθά και υπηρεσίες. Αναλύσαμε την πραγματικότητα, η οποία υπάρχει, για δύο λόγους: Ο ένας λόγος είναι ότι το 2005 είναι έτος ανταγωνιστικότητας για τη χώρα μας. Για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα παντού, ως την επόμενη πρόκληση μετά τους επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο άλλος το επιχειρησιακό πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα'.

    »Στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας μαζί μας τον διακεκριμένο καθηγητή, τον κ. Μακρυδάκη, τον Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου και τον Ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας, αναλύσαμε και παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την ανταγωνιστικότητα της πατρίδας μας.

    »Η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας. Παρουσιάζει ακόμα χαμηλότερες βαθμολογίες σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με μακροοικονομικά μεγέθη και κυρίως με τη Δημόσια Διοίκηση.

    »Παρά τις χαμηλές επιδόσεις, έχουμε, με την εφαρμογή της νέας επιθετικής οικονομικής πολιτικής, όλες τις δυνατότητες να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

    »Σας είπα και πριν για το έτος ανταγωνιστικότητας και τα σημεία στα οποία δίνουμε για ουσιαστικούς, αλλά και για συμβολικούς λόγους, προτεραιότητες. Δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων. Το 2005 θα είναι έτος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αυτά για να ενισχύσουμε το επιχειρείν στην πατρίδα μας και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις. Αλλάζουμε ρυθμούς, αλλάζουμε ταχύτητα, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Με βάση τον νέο φορολογικό νόμο, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, δίνουμε αυξημένα κίνητρα για την αλλαγή αυτού του κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων και θέτουμε τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

    »Η ενημέρωση αυτή, η οποία έγινε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και σε υπουργούς κρίσιμων τομέων για την πορεία της χώρας, ήταν και χρήσιμη και δημιουργική. Και πιστεύω ότι έχοντας πλήρη γνώση τού πού βρισκόμαστε, χαράζουμε τη νέα πορεία για το μέλλον και με αισιοδοξία, με περισσότερη εθνική αυτοπεποίθηση και κυρίως σε μια προσπάθεια, όλες οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να κινηθούμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    [15] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΛΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 9 Φεβρουαρίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Στοιχεία, περίπου 10.000 σελίδων, που, όπως λέει αποδεικνύουν την αθωότητα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απέναντι στις κατηγορίες που του αποδίδει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, έχει συγκεντρώσει ο πρώην ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας και πρών πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

    «Πρόκειται για επίσημα κρατικά στοιχεία που αντικρούουν σχεδόν κάθε στοιχείο του κατηγορητηρίου του Δικαστηρίου της Χάγης» διευκρίνισε ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ο «τελευταίος των Μοϊκανών», όπως τον αποκαλούν ορισμένοι στο Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα.

    Ο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί έναν φίλο και την αλήθεια, όπως ο ίδιος επισημαίνει, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία αυτά από το προσωπικό του Αρχείο, αλλά και από το αρχείο του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    [16] ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ - ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΒΟΣΝΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Σεράγεβο, 9 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Ο αστυνομικός διευθυντής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Μίλετιτς, δήλωσε στην εφημερίδα «Dnevni Avaz» του Σεράγεβο ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και ο αρχηγός των σερβοβοσνιακών δυνάμεων τον καιρό του πολέμου, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, κρύβονται από το καλοκαίρι του 2004 στη Σερβία.

    Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε, ο στρατηγός Μλάντιτς βρίσκει συχνά καταφύγιο σε στρατιωτικά παραπήγματα, ενώ ο Κάρατζιτς σε θρησκευτικά κτίρια.

    [17] ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λονδίνο, 9 Φεβρουαρίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση πως η Βρετανία δεν προτίθεται να τιμωρήσει ή να ανταμείψει κάποιο από τα μέρη στην Κύπρο, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες επί του εδάφους, περιλαμβανομένης της σμίκρυνσης του ουσιαστικού οικονομικού χάσματος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα διευκολύνουν μια διευθέτηση, έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο σε αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου σε συνάντησή τους τη Δευτέρα.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στρο διαβεβαίωσε πως η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και ούτε θα αναγνωρίσει στο μέλλον το ψευδοκράτος, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα του ''από παλιά υποστήριζε την εκστρατεία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στην ΕΕ και ήταν μια πραγματικά ιστορική στιγμή τον περασμένο Μάιο όταν έγινε η επίσημη ένταξη''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 9 Φεβρουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Πάγος τριών εκατοστών καλύπτει τις τελευταίες ημέρες την επιφάνεια της Πρέσπας στην ΠΓΔΜ, ένα φαινόμενο που μόλις δυο φορές στο παρελθόν- αν και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σήμερα- εμφανίστηκε στη λίμνη. Η πρώτη ήταν το 928 και η δεύτερη το 1941, όταν το πάχος του πάγου λέγεται ότι ήταν τόσο ώστε επέτρεπε στους κατοίκους να περνούν με έλκηθρα από τη μια πλευρά της λίμνης στην άλλη.

    Πάγος έχει σκεπάσει και τις λίμνες του Μπέροβου και της Δοϊράνης, στην οποία «ελλοχεύει» και ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής, αφού τα μεν ψάρια της λίμνης ζουν χωρίς οξυγόνο κάτω από τον πάγο, τα δε πτηνά δεν έχουν με τι να τραφούν. Ορισμένοι, μάλιστα, γλάροι συγκεντρώνονται στο μέσο της λίμνης και προσπαθούν με τα ράμφη τους να τρυπήσουν τον πάγο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια προς αναζήτηση τροφής.

    «Πολικές» θερμοκρασίες επικρατούν σε πολλές περιοχές της ΠΓΔΜ. Στη Μπίτολα (Μοναστήρι) και την ευρύτερη περιοχή, το θερμόμετρο κατέβηκε τη Δευτέρα στους 25 βαθμούς και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το δριμύ ψύχος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    Εξάλλου, λόγω του ψύχους δεν μπορούν να κινηθούν τα λεωφορεία- αστικά και υπεραστικά- σε πολλές περιοχές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι πετρελαιοκίνητα, με αποτέλεσμα, τις πρωινές κυρίως ώρες, οι οδηγοί να μην μπορούν να τα θέσουν σε λειτουργία.

    Τα ψάρια, τα πτηνά και τα λεωφορεία δεν είναι τα μόναθύματα της κακοκαιρίας στην ΠΓΔΜ. Στην πόλη Μπογκντάντσι, τα θερμοκήπια έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα τα αγγουράκια και οι τομάτες να μην αναπτύσσονται και όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή των πρώιμων κηπευτικών φέτος θα αργοπορήσει.

    [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των πολιτικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, συνέχιση της ελλαδοτουρκικής επαναπροσέγγισης, ετοιμότητα για συμβιβασμούς, καθώς και μια ξεκάθαρη ένδειξη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για διαπραγματευτική ετοιμότητα στη βάση του σχεδίου Ανάν, προτείνει ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, για αναζωπύρωση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στο συνέδριο για το Κυπριακό που διοργανώνει στη Λάρνακα το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες μια διευθέτηση του Κυπριακού θα εδραιωθεί επιτυχώς, και ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν ακόμη αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η διεθνής υποστήριξη στις προσπάθειες για λύση δεν πρέπει να προσφερθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η εντύπωση στους Κύπριους ότι δεν είχαν ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

    Ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής υποστήριξη σε μια νέα προσπάθεια δεν πρέπει με κανένα τρόπο να θεωρείται δεδομένη και είπε πως ''το πρόβλημα τώρα είναι ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, το Κυπριακό δεν είναι πλέον ψηλά στις προτεραιότητες των περισσοτέρων", προσθέτοντας ότι "θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η πικρία που προκάλεσε αυτή η απόρριψη''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Την προσοχή τους στο ελληνικό πρωτάθλημα στρέφουν πλέον οι παίκτες της Ολύμπια Λάρισας, μετά τον αποκλεισμό τους από την FEL. Ετσι η ομάδα της Θεσσαλίας ξεκίνησε από σήμερα την προετοιμασία της εν όψει του παιχνιδιού με τον Πανελλήνιο που θα γίνει στο κλειστό της Νεάπολης.

    «Το παιχνίδι που μας έρχεται είναι πολύ δύσκολο και σημαντικό. Θέλουμε τον κόσμο να είναι στο πλευρό μας. Οφείλει να μας βοηθήσει, ώστε να υλοποιήσουμε τον στόχο μας», αναφέρει ο προπονητής της Ολύμπια, Βαγγέλης Αλεξανδρής.

    Στην σημερινή προπόνηση κανονικά το παρών έδωσαν οι Γιόνζεν και Λάππας που όπως δείχνουν τα πράγματα έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμού τους.

    [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ Ο ΤΡΑΒΙΣ ΝΤΟΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Παρελθόν για την ομάδα του Πανιωνίου αποτελεί ο Τράβις Ντοντ. Οι δύο πλευρές είχαν σήμερα συνάντηση στα γραφεία της ομάδας και μετά από επιθυμία του παίκτη έλυσαν το συμβόλαιο συνεργασίας.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανιωνίου αναφέρει: «Επειτα από επιθυμία του Τράβις Ντοντ λύθηκε σήμερα κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ΠΑΕ Πανιώνιος. Η διοίκηση του Πανιωνίου του εύχεται καλή συνέχεια στην καριέρα του».

    [22] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (17:44 UTC+2)

    Το τελευταίο τους ευρωπαϊκό παιχνίδι δίνει αύριο το βράδυ στο Σ.Ε.Φ. ο Ολυμπιακός. Με αντίπαλο την επίσης αδιάφορη Εστουντιάντες ο Ολυμπιακός θέλει να κλείσει τη σεζόν με νίκη που θα τον βοηθήσει κυρίως ψυχολογικά για τη συνέχεια του ελληνικού πρωταθλήματος.

    «Αυτό είναι το τελευταίο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα και για τις δυο ομάδες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Εστουντιάντες θέλουν τη νίκη για λόγους πρεστίζ. Είχαμε μια κακή ήττα την Κυριακή για το Ελληνικό πρωτάθλημα και για μας το παιχνίδι με τους Ισπανούς είναι πολύ σημαντικό για ψυχολογικούς λόγους. Θέλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ και να κερδίσουμε προκειμένου να ξεχάσουμε γρήγορα την ήττα από τον Ηρακλή», τονίζει ο Γιόνας Καζλάουσκας που θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του.

    [23] ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (17:38 UTC+2)

    Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις σημαντικές απουσίες θα έχει ο ΠΑΟΚ στην κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Ηρακλή. Ο Αυστριακός Ρολφ Φρίνγκερ δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Χρήστο Καρυπίδη ο οποίος υποφέρει από διάταση στο τετρακέφαλο, καθώς επίσης και τους Φουτσίνι, Ανδράλα και Σπάσιτς.

    Το ευχάριστο για τον κ. Φρίνγκερ είναι ότι επιστρέφουν την Πέμπτη στις προπονήσεις οι Λιάσος Λουκά και Γιασεμάκης Γιασεμή, οι οποίοι συμμετείχαν στην Κύπρο σε σειρά φιλικών αγώνων της εθνικής ομάδας της χώρας τους.

    Η σπουδαιότητα της αναμέτρησης με τον Ηρακλή ανάγκασε τον Αυστριακό προπονητή να αποφασίσει να κόψει το ρεπό των παικτών, προκειμένου αυτοί να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται και πάντα έχοντας στόχο την εξασφάλιση του θετικου αποτελέσματος.

    [24] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ TOP TEAMS CUP ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (17:20 UTC+2)

    Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Τορίνο θα φιλοξενηθεί το φάιναλ φορ του Top Teams Cup Γυναικών, στις 12 και 13 Μαρτίου, όπως αποφάσισε η CEV. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Παλαβόλο Τσιέρι, ενώ στην τελική φάση θα συμμετάσχουν επίσης η τουρκική Εκσατσίμπασι, η γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν και η βελγική Τόνγκερεν.

    [25] ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΡΟΝ - ΑΜΠΑΣ ΖΗΤΕΙ Ο Χ. ΜΠΟΡΕΛ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Την ανάγκη να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η προφορική συμφωνία εκεχειρίας, στην οποία κατέληξαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών τους συνομιλιών, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ, ο οποίος και καλεί τόσο τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές όσο και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν τη συμφωνία, ακόμη κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να την υποσκάψουν.

    "Η ταυτόχρονη εξαγγελία από τον Αριέλ Σαρόν και τον Μαχμούτ Αμπάς μιας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός αποτελεί το πρώτο βήμα στον δύσβατο δρόμο της ειρήνης. Άκουσα τους δύο ηγέτες να εκφράζουν την κοινή τους πολιτική βούληση να τερματιστεί η βία, θύματα της οποίας είναι πρώτα οι λαοί τους. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν κατακουραστεί από αυτό το μόνιμο κλίμα ανασφάλειας" τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μπορέλ, σε σχετική του ανακοίνωση.

    Σημειώνει δε ότι "η επιστροφή στη φυσιολογική ζωή και η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας πρέπει να υποστηριχθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα από τη διεθνή κοινότητα που πρέπει να εμπλακεί εκ νέου στη διαδικασία" και προσθέτει ότι κάθε πλευρά πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες.

    Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της τετραμερούς, θα εργαστεί για να τις στηρίξει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που από την αρχή ενεπλάκη στην τρέχουσα εκλογική διαδικασία στα παλαιστινιακά εδάφη, είναι επίσης έτοιμο να συμβάλει στην προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης, καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

    [26] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ

    Βαγδάτη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (17:01 UTC+2)

    Ένα βήμα πιο κοντά προς το εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να βρεθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και 11 εκ των πλέον στενών συνεργατών του, οι οποίοι κατηγορούνται από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έως και γενοκτονία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, Δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να απαγγελθούν οι ποινές στους 12 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι που αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη είναι ο «χημικός Άλι», ξάδελφος και στενός συνεργάτης του Σαντάμ και ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Σουλτάν Χάσεμ.

    Σημειώνεται ότι στο Ιράκ εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, η οποία εκτελείται είτε δια απαγχονισμού είτε δια πυροβολισμού.

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΑ

    Λονδίνο, 9 Φεβρουαρίου 2005 (15:44 UTC+2)

    Οι αρμόδιες βρετανικές αρχές εκχώρησαν σήμερα την άδεια στον επιστήμονα Ίαν Γουίλμουτ, το δημιουργό της Ντόλι, του πρώτου ανά τον κόσμο κλωνοποιημένου προβάτου, να διεξάγει έρευνες για νευρολογικούς σκοπούς, κλωνοποιώντας ανθρώπινα έμβρυα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εμβρυολογικής Εταιρίας του Λονδίνου, ο Γουίλμουτ μπορεί εφεξής να κλωνοποιεί ανθρώπινα έμβρυα στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, στη Σκοτία, ώστε να προάγει την έρευνα για την καταπολέμηση νευρολογικών παθήσεων, όπως η αμυοτροφική σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Η κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς έχει επιτραπεί στη Βρετανία από το 2001. Πρόκειται για τη 2η άδεια που χορηγείται για τη δημιουργία θεραπευτικών κλώνων, όπως αποκαλούνται. Πριν από τον Γουίλμουτ, το καλοκαίρι του 2004, είχε δοθεί ανάλογη άδεια και στον ερευνητή Μίοντραγκ Στοΐκοβιτς, του πανεπιστημίου του Νιούκασλ.

    Το γεγονός είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιστημονικές ενώσεις από αρκετά κράτη μέλη είχαν ζητήσει να αρθούν οι αυστηρότεροι κανονισμοί που ισχύουν, τόσο στις χώρες τους, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΤΥΧΗΜΑ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΓΚΕΝΣΕΡ ΚΑΙ ΜΠΟΥΣ

    Μάιντς, 9 Φεβρουαρίου 2005 (15:06 UTC+2)

    Χαροπαλεύουν οι δύο γυναίκες, μία στρατιωτίνα και μία πολιτική υπάλληλος, οι οποίες τραυματίστηκαν βαρύτητα χτες αργά το απόγευμα, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε κτίριο στρατοπέδου, στην πόλη Μάιντς της κεντρικής Γερμανίας, εξαιτίας της οποίας έχασε τη ζωή της μία άλλη στρατιωτίνα.

    Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Πέτερ Στρουκ, παραδέχτηκε σήμερα ότι πρόκειται για «σοβαρότατο δυστύχημα». Έσπευσε, όμως, να αποκλείσει την περίπτωση ενέργειας δολιοφθοράς ή τρομοκρατικής επίθεσης στο εσωτερικό του στρατοπέδου Κουρμάιντς.

    Η σπουδή που επέδειξε ο Στρουκ οφείλεται στο γεγονός ότι στο Μάιντς επίκειται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή είναι δρακόντεια.

    Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Άμυνας έσπευσε στο Μάιντς, που είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανία Παλατινάτο, και επισκέφθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Κουρτ Μπεκ, το στρατόπεδο, στο οποίο στεγάζονται μονάδες κομάντο και τηλεπικοινωνιών της Bundeswehr.

    Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, πάντως, η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 17.10 (ώρα Ελλάδας), προκλήθηκε από διαρροή αερίου στο κτίριο όπου στεγάζεται το κτηνιατρικό ινστιτούτο του στρατοπέδου. Μάλιστα, ήταν τόσο ισχυρή, ώστε το κτίριο καταστράφηκε και μέχρι αργά το βράδυ υπήρχε καπνός πάνω από τα χαλάσματα.

    [29] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Την έναρξη του συμποσίου «Το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» θα κηρύξει αύριο, στις 9.30π.μ. στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Το συμπόσιο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ, συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και οι Εφορείες Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι εργασίες του συμποσίου θα ολοκληρωθούν στις 12 Φεβρουαρίου.

    [30] ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (17:02 UTC+2)

    Κύκλος διαλέξεων, στο πλαίσιο της Photosynkyria 2005, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στο μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Α' του λιμανιού.

    Εισηγητές των διαλέξεων θα είναι οι Άλκης Ξανθάκης, Θανάσης Μουτσόπουλος, Γιάννης Σταθάτος και Αλίκη Τσίργιαλου.

    Η 17η Photosynkyria περιλαμβάνει 5 ομαδικές και 17 ατομικές εκθέσεις, στις οποίες συμμετέχουν με έργα τους 90 περίπου έλληνες και ξένοι δημιουργοί. Μέρος των εκθέσεων της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η θεματική ενότητα «Μυστήρια και Θαύματα» που έχει ως θέμα τη δυνατότητα της φωτογραφίας να παράγει περιγραφικές εικόνες.

    Οι εκθέσεις της Photosynkyria φιλοξενούνται σε πολλούς εκθεσιακούς χώρους της πόλης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Γενί Τζαμί, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe, το Εικαστικό Κέντρο «Ήλιος» και η αίθουσα τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [31] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (14:45 UTC+2)

    Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι στάσεις εργασίας των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή του 75% του ημερομισθίου για την Κυριακάτικη απασχόλησή τους, ως επίδομα που δεν θα συμψηφίζεται στο βασικό μισθό, καθώς και αυξήσεις επί της μισθοδοσίας τους σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.

    Απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νικήτα Τσακίρογλου ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, καθώς ορίζεται ως παράνομο από νόμο του κράτους και δεν εναπόκειται στην ευχέρεια της διοίκησης του θεάτρου να το παραχωρήσει στους ηθοποιούς, ο εκπρόσωπος των ηθοποιών Νίκος Παναγιωτίδης δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και επικαλέστηκε τον νόμο 435/76 περί συμβάσεων εργασίας, ο οποίος απαγορεύει σε έναν εργοδότη να συμψηφίζει στο βασικό μισθό του εργαζομένου προσαυξήσεις αυτού, εκτός αν υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό, κάτι το οποίο όμως δεν υφίσταται στο ΚΘΒΕ.

    Απέδωσε την ευθύνη για τη μη ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος των ηθοποιών στη διοίκηση του θεάτρου αναφέροντας πως «βάσει του καταστατικού λειτουργίας του ΚΘΒΕ, η διοίκηση έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους της σύμβασης και δεν είναι θέμα που ρυθμίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού».

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί το συγκεκριμένο αίτημα δεν είναι καθολικό αίτημα των ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και του ελεύθερου θεάτρου, ο κ. Παναγιωτίδης δήλωσε ότι «οι συνήθως τρίμηνες συμβάσεις των ηθοποιών στο ελεύθερο θέατρο συμπεριλαμβάνουν την αποζημίωση της Κυριακάτικης απασχόλησης στο βασικό μισθό, καθώς αυτή υπολογίζεται εκ των προτέρων, κάτι το οποίο όμως είναι δύσκολο να συμβεί στο ΚΘΒΕ, όπου οι συμβάσεις είναι διετείς και οι ηθοποιοί συμμετέχουν σε περισσότερες από μία παραστάσεις. Αναφορικά με το Εθνικό Θέατρο, θα διεκδικήσουμε την ικανοποίηση αυτού του αιτήματός μας, όταν θα υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν και οι συνθήκες θα είναι ωριμότερες».

    Ας σημειωθεί πως το κόστος για το ΚΘΒΕ από την καταβολή της Κυριακάτικης αποζημίωσης των ηθοποιών υπολογίζεται σε 45.000 ευρώ ετησίως, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ηθοποιών, η απόδοση των αποζημιώσεων προς του ηθοποιούς από τις δικαστικές αγωγές κατά του θεάτρου, καθώς και τα δικαστικά έξοδα, βάρυναν τον προϋπολογισμό του θεάτρου με 150.000 ευρώ συνολικά.

    Ωστόσο, στη διαμάχη μεταξύ της διοίκησης του ΚΘΒΕ και των ηθοποιών παρενέβη με επιστολή του προς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - που κοινοποιήθηκε και στη διοίκηση του θεάτρου - ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο οποίος συμμεριζόμενος τις θέσεις της διοίκησης του ΚΘΒΕ, ανεφέρε πως «τα συγκεκριμένα αιτήματα δημιουργούν αναστάτωση στους ηθοποιούς της χώρας μας, και υποβάλλονται σε μια περίοδο που το ΚΘΒΕ είχε βρει το βηματισμό του, ξεπερνώντας περιπέτειες του παρελθόντος».

    Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, Ανδρέας Βαρούχας δήλωσε ότι «υπάρχει η καλή διάθεση εκ μέρους του Σωματείου για να εκτονωθεί η κρίση στο ΚΘΒΕ, δεν υποχωρούμε όμως στο θέμα της αποζημίωσης για την Κυριακάτικη απασχόληση των ηθοποιών».

    [32] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 18o ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2005 (12:06 UTC+2)

    Πλούσιο θεματολογικά και ευρύ γεωγραφικά και χρονολογικά είναι το 18ο αρχαιολογικό συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

    Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μακεδονία», τους συνέδρους θα απασχολήσουν τα νέα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, οι ανασκαφές κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, οι ανασκαφές στη Θάσο αλλά και στην προϊστορική Σαμοθράκη, η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, το ανάκτορο του Γαλερίου, αλλά και η Τούμπα στο Καραμπουρνάκι.

    Επίσης συμπεριλαμβάνονται σπηλαιολογικές αλλά και παλαιοντολογικές ανακοινώσεις, ενώ θα γίνει και μια εκτενής παρουσίαση των έργων συντήρησης που έγιναν στις τοιχογραφίες του Αγίου Όρους καθώς και τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας στις Καρυές.

    Η αφίσα της φετινής αρχαιολογικής συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, έχει ως θέμα την κεφαλή ενός υπερφυσικού αγάλματος του Οκταβιανού Αυγούστου (28 π.χ.-14 μ.χ.) , που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, στο χωριό Καλαμωτό της Θεσσαλονίκης.

    Στην περιοχή εκείνη βρίσκεται το Σεβαστείο των Καλινδοίων, χώρος λατρείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Πριν από 43 χρόνια, το 1961, είχε βρεθεί από καλλιεργητές της γης ένα ακέφαλο άγαλμα Αυγούστου στον πολύ γνωστό αγαλματικό τύπου του Αυγούστου Prima Porte. Το ακέφαλο άγαλμα ανήκει στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 February 2005 - 19:13:55 UTC