Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [02] ΕΚΤΟΣ ΤΑΜΠΛΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ
  • [03] ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [05] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ
  • [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΟΜΜΕΧ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [07] ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [08] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [09] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ
  • [10] ΟΤΟΕ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [11] ΥΠΑΝ: ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ- ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ECOFIN ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [13] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΟΒΣΘ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
  • [14] ΥΠΑΑ: ΕΡΓΑ 0,8 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [15] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΧΑΓΗ
  • [16] ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΚ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ
  • [17] ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡ.
  • [18] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΕΤΕΡΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΑ
  • [19] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 67ΧΡΟΝΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΤΕΡΑ
  • [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 2-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ
  • [21] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ"
  • [22] Α.ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ:Η ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ
  • [23] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
  • [24] ΑΝΑΝ: ΝΕΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNICEF Η ΑΝ ΒΕΝΕΜΑΝ
  • [25] ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΚΑΜΟΡΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [26] ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ
  • [27] ΕΝΤΟΛΗ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΖΑ
  • [28] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [29] Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ AMOS OZ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [30] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ
  • [31] ΤΡΕΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ "AVIATOR" ΤΟΥ M.SCORSESE
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (16:30 UTC+2)

    Για τις συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος στα Ψαρά και την εμπλοκή της Τουρκίας, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπολουλος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας, Εξωτερικών και ’μυνας, και στα οποία και παρέπεμψε για περαιτέρω διευκρινίσεις, «το ναυτικό ατύχημα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου έλαβε χώρα εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης που συμπίπτει με το FIR Αθηνών. Όπως εμφανίζεται κατόπιν ελληνικής δήλωσης και στο σχετικό εγχειρίδιο του διεθνούς οργανισμού ναυτιλίας αντιμετωπίστηκε από την Ελλάδα, που έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.   

    Η γεωγραφία της περιοχής, τα μέσα που διαθέτει η χώρα μας και η αναμφισβήτητη εμπειρία της στο συγκεκριμένο πεδίο, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, δημιουργούν συνθήκες παροχής υπηρεσιών πλήρους ναυτικής έρευνας και διάσωσης, όπως αποδεικνύει άλλωστε και η ακολουθούμενη αποτελεσματική πρακτική».

    Κατέληξε λέγοντας πως αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή επέμβαση των ελληνικών διασωστικών μονάδων, η οποία συνεχίζεται.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΕΚΤΟΣ ΤΑΜΠΛΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (11:28 UTC+2)

    Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχής της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ & ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΕ από σήμερα, αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), Σπύρος Καπράλος, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η απόφαση ελήφθη λόγω της έντονης φημολογίας των τελευταίων δύο ημερών, σχετικά με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας και μετά την επιστολή της τελευταίας περί έναρξης σχετικών διαπραγματεύσεων με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

    Η αναστολή θα ισχύσει μέχρις ότου υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν λόγω των προβλεπόμενων ασυμβιβάστων στο σχέδιο νόμου για τον βασικό μέτοχο. 'Οπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αναστολή αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η επαρκής πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

    Σε επιστολή της προς το ΧΑ, η διοίκηση της εισηγμένης γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε απάντηση της από 14 Ιανουαρίου 2005 επιστολής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και κατόπιν υποβολής σχετικού ερωτήματος στους μετόχους της Εταιρίας κ. Γεώργιο Φ. Μπόμπολα, κα. Μαρία Γ. Μπόμπολα και κ. Φώτιο Γ. Μπόμπολα, μας ενημέρωσαν ότι ενόψει των προβλεπομένων ασυμβιβάστων στο Σχέδιο Νόμου "Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων", προβαίνουν αναγκαστικά στην εξέταση κάθε επιλογής, συμβατής με το θεσπιζόμενο κατά τ' ανωτέρω εθνικό δίκαιο, εντός των πλαισίων δε αυτών, γίνονται διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση»._

    [03] ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (09:32 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αντίστοιχα. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αυριανή ημέρα, καθώς, στη διάρκειά της, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα το βράδυ, όσο και το Ecofin, αναμένεται να υιοθετήσουν την πρόταση της Επιτροπής, βάσει της οποίας οι ελληνικές ενέργειες για τη μείωση του ελλείμματος δεν ήταν οι κατάλληλες και επαρκείς. Εάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί και η πρόταση υιοθετηθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταση των πιέσεων προς την κυβέρνηση, ώστε να λάβει πρόσθετα μέτρα.

    Τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων μετά τον Ιούνιο του 2004, θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο αρμόδιος Επίτροπος, Xοακίν Aλμούνια. Οι παρατηρήσεις αφορούν την περίοδο μετά την απόφαση του Ecofin να θέσει επισήμως την Eλλάδα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Τα αρμόδια κοινοτικά όργανα είχαν τότε ζητήσει από την κυβέρνηση «να δώσει τέλος στην παρούσα κατάσταση του υπερβολικού ελλείμματος όσο το δυνατόν ταχύτερα και όχι αργότερα από το 2005».

    Κατά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, πάντως, οι όποιες ελληνικές προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν και τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν το 2004 για τη συγκράτηση του ελλείμματος δεν ήταν αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, η δημοσιονομική κατάσταση να επιδεινωθεί σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Ecofin αναμένεται να υιοθετήσει την εισήγηση της Kομισιόν ότι η Eλλάδα αγνόησε τις συστάσεις του και δεν προέβη στις κατάλληλες ενέργειες. Eπίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από την Επιτροπή να απευθύνει νέα σύσταση προς την Eλλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις ίδιες πηγές, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή εκτιμά ότι είναι ανεφάρμοστος ο προϋπολογισμός του 2005, καθώς -μεταξύ άλλων- βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο, με κύριο γνώμονα τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης._

    [04] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Ιερουσαλήμ, 17 Ιανουαρίου 2005 (14:20 UTC+2)

    Να αναβάλει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε το Ισραήλ προκειμένου να δώσει περισσότερο χρόνο στον νεοεκλεγέντα Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς για να περιορίσει τη δράση των μαχητών, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος στο Associated Press, μετά το αίτημα ανώτατου στελέχους της ΟΑΠ (PLO) να σταματήσουν οι επιθέσεις ενόπλων εναντίον του Ισραήλ.

    Η έκκληση να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΑΠ, εκφράστηκε από τον ίδιο τον Αμπού Αμπάς.

    Ειδικότερα, μετά την κρίση που ξέσπασε από την επίθεση εναντίον έξι ισραηλινών πολιτών κοντά στην περιοχή μεταξύ Γάζας και Ισραήλ την προηγούμενη Πέμπτη, δύο μέρες δηλαδή μετά την ορκωμοσία του Αμπάς, ο Σαρόν έδωσε εντολή για άμεση απάντηση. Ωστόσο, ο νέος παλαιστίνιος ηγέτης παρενέβη διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πείσει τους παλαιστίνιους μαχητές να σταματήσουν τις επιθέσεις.

    [05] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Βρυξέλλες, 17 Ιανουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Yπό συνεχή και στενή παρακολούθηση θέτει η Κομισιόν την Τουρκία σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο προτρέποντάς την να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει επίσης ότι κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα έχει ως συνομιλητή την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς θα συμμετέχουν και τα 25 κράτη μέλη. Τα παραπάνω αναφέρει ο Επίτροπος Oli Rehn σε απάντηση προς τον Αντώνη Τρακατέλλη, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος έθεσε το θέμα των παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και την εμπλοκή από τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ειδικότερα, στη λιτή απάντησή του ο κ. Rehn, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, κάνει αρχικά μνεία στις περιοδικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι σ'αυτές η Επιτροπή «έχει συχνά τονίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελληνορθόδοξου κοινότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει αναφερθεί μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο της θεολογικής σχολής της Χάλκης, στη δήμευση της περιουσίας του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, στα γενικότερα θέματα ιδιοκτησίας και στη συνεχιζόμενη έλλειψη νομικού καθεστώτος για τις μη μουσουλμανικές κοινότητες».

    Επικαλούμενος τη (θετική) σύσταση που εκδόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2004, ως μέρος της προτεινόμενης στρατηγικής που θα συνοδεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνει την πρόθεση της Κομισιόν για «ενίσχυση και στήριξη της διαδικασίας μεταρρύθμισης της Τουρκίας και για συνεχή στενή παρακολούθησή της» καθώς και τη σύστασή της «η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις να εξαρτάται από την πορεία των μεταρρυθμίσεων».

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο επίτροπος χαρακτηρίζει, επικαλούμενος την περιοδική έκθεση του 2004, «εποικοδομητική τη συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και παραπέμπει στη ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα λάβουν χώρα σε διακυβερνητική διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν και τα 25 κράτη μέλη».

    Ο κ. Τρακατέλλης σημειώνει: «Παρά την προσπάθεια αποσιώπησης της πραγματικότητας στην Τουρκία και θα έλεγα ωραιοποίησης των καταβαλλόμενων εκ μέρους της προσπαθειών, η απάντηση του επιτρόπου δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Ο σεβασμός και η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελούν ρητή προϋπόθεση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η συνεχιζόμενη από το 1971 απαγόρευση λειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης και η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, η οποία δεν αναγνωρίζει τους τίτλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αποτέλεσμα να περιέλθει η περιουσία του στο τουρκικό κράτος, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν πληροί μέχρι στιγμής αυτά τα κριτήρια. Το θέατρο του παραλόγου σχετικά με την Κύπρο και η εμπλοκή από τη μη αναγνώρισή της θα πρέπει να τελειώσει. Εξάλλου, κατά την έναρξη της διαδικασίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα επέλθει ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου, δεδομένου ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους αντιπροσώπους και των 25 κρατών μελών της Ένωσης, επομένως και εκείνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να μην κρύβουμε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή ούτε και την καταστρατήγηση της αρχής της καλής γειτονίας, με τις συνεχείς εκ μέρους της παραβάσεις και παραβιάσεις και να επιμείνουμε συστηματικά υποβάλλοντας ερωτήματα στην ανάγκη σεβασμού και εμπέδωσης του κράτους δικαίου στη γείτονα. Για το λόγο αυτό θέτω νέα ερωτήματα προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο ώστε να απαντήσουν σχετικά με τη διαδικασία μεταρρύθμισης της Τουρκίας και την παρακολούθησή της.»

    [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΟΜΜΕΧ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Κομοτηνή, 17 Ιανουαρίου 2005 (18:17 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Νέες Χρηματοδοτήσεις Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» διοργανώνει στις 24 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και ο ΕΟΜΜΕΧ.

    Ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, Νικ. Κακούρης.

    Στο πνεύμα περιγραφής του νέου ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην ημερίδα θα παρουσιασθούν το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων εμπορικών επιχειρήσεων, οι χρηματοδοτήσεις μέσω του Δ΄ κύκλου του προγράμματος Νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και του Β΄ κύκλου επιχειρηματικότητας με ειδικές ανάγκες, το πρόγραμμα «Δικτυωθείτε ΙΙ» καθώς και η γενικότερη πολιτική στήριξη των ΜΜΕ από τον ΕΟΜΜΕΧ «Νέες πρωτοβουλίες».

    Ο.Ο.

    [07] ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Ιανουαρίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Έναν καλαίσθητο επαγγελματικό και τουριστικό οδηγό, ο οποίος θα διανεμηθεί στις γειτονικές πόλεις της Τουρκίας και της Βουλγαρίας εξέδωσαν τα μέλη των εμπορικών συλλόγων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, ευελπιστώντας με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον των γειτόνων.

    Στον οδηγό γίνεται εκτενής αναφορά στα προϊόντα που παράγει ο Έβρος ενώ υπάρχουν και αναλυτικοί χάρτες.

    Ο νέος οδηγός θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση στις 5 Φεβρουαρίου στην Αδριανούπολη.

    Ο.Ο.

    [08] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Τα παιδιά σε ορισμένες περιοχές του Ινδικού ωκεανού που χτύπησε το τσουνάμι άρχισαν ήδη να επιστρέφουν στα σχολεία αν και η θεομηνία κατέστρεψε ή έκανε ζημιές σε πάνω από 1.000 σχολεία και σκότωσε χιλιάδες δασκάλους.

    Στην Ινδονησία οι προκαταρτικές επίσημες εκτιμήσεις φέρουν να έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από 765-1.151 σχολεία. Στη Σρι Λάνκα 51 σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς και ακόμη 100 μερικώς. Στις Μαλδίβες, 44 σχολεία, ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών σχολείων που υπήρχαν καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Στην Ταϊλάνδη οι επιπτώσεις ήταν μικρότερες με λιγότερα από 30 σχολεία με ζημιές και πολύ λίγα κατεστραμμένα.

    «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακτήσουν μια αίσθηση ομαλότητας από την επιστροφή στο σχολείο. Ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον επιτρέπει στα παιδιά να γίνουν ξανά παιδιά, τους προσφέρει ένα φιλικό χώρο για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη που πέρασαν. Όταν ένα σχολείο ανοίγει σε μια περιοχή που υπέστη καταστροφή, όλοι νοιώθουν ένα αίσθημα ελπίδας, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων.» δηλώνει η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι.

    Ενώ τα σχολεία άνοιξαν κανονικά μετά τις γιορτές σε Ινδία και Ταϊλάνδη, η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες και η Ινδονησία σκοπεύουν να ξανανοίξουν τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές στις 20, 25 και 26 Ιανουαρίου αντίστοιχα (εκτός από μερικά σχολεία στη Σρι Λάνκα που ήδη άνοιξαν).

    Στο ’τσεχ της Ινδονησίας, η UNICEF προωθεί τόνους εκπαιδευτικό υλικό που θα υποστηρίξει τους πάνω από 100.000 μαθητές και 4.000 δασκάλους των πληγέντων περιοχών του ’τσεχ, όπως 2.000 σχολικές τέντες, 2.000 «σχολεία σε ένα κουτί» και 2.000 σετ αναψυχής.

    Στη Σρι Λάνκα, που η καταστροφή των σχολείων επηρέασε 71.928 παιδιά και 2.673 δασκάλους και περίπου 240 σχολεία χρησιμοποιούνται ακόμα ως προσωρινά καταλύματα οικογενειών, η UNICEF παρέχει στο Υπουργείο Παιδείας σχολικά εφόδια, τετράδια και διδακτικά βοηθήματα. Έχει ήδη διανείμει 500 «σχολεία σε ένα κουτί» για 40.000 παιδιά. Ακόμα 3.200 σετ αναμένονται από μέρα σε μέρα και θα διανεμηθούν άμεσα. Η UNICEF επίσης στρατολόγησε εκατοντάδες εθελοντές για να καθαρίσει τα σχολεία από τα συντρίμμια.

    Στην Ινδία, η UNICEF παίζει υποστηρικτικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων σχολικού υλικού, της ανοικοδόμησης βιβλιοθηκών, της οργάνωσης αθλοπαιδιών και της εκπαίδευσης δασκάλων για την παροχή στοιχειώδους ψυχολογικής στήριξης.

    Στην Ταϊλάνδη όπου τα περισσότερα σχολεία άνοιξαν από τις 4 Ιανουαρίου, η UNICEF εφοδιάζει παιδιά στις πληγείσες παραλιακές περιοχές με σύνεργα μαγειρέματος, σχολικά είδη, τετράδια, φόρμες και παιχνίδια ενώ υποστηρίζει επίσης την κατασκευή προσωρινών σχολείων.

    Στις Μαλδίβες, η UNICEF βοηθάει στην κατασκευή 73 προσωρινών τάξεων, στον καθαρισμό των σχολικών χώρων και εξασφαλίζει την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής. Επίσης παρείχε πάνω από 150 «σχολεία σε ένα κουτί» και διένειμε εκατοντάδες σετ με σχολικό υλικό και παιχνίδια.

    Η υποστήριξη της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία είναι μέρος της ευρύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας της UNICEF προς τα θύματα του τσουνάμι. Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF διαθέτει σε 24ωρη λειτουργία Πανελλαδική Τηλεφωνική Γραμμή Ζωής στο: 801 500 12345 για τις οικονομικές συνεισφορές των πολιτών.

    [09] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2005 (17:21 UTC+2)

    Βοήθεια από την Ελλάδα, έφτασε στα παιδιά και τους γονείς του σχολικού στγκροτήματος της ρωσικής πόλης Μπεσλάν, που νοσηλεύονται ακόμη σε τέσσερα νοσοκομεία της Μόσχας. Τις ημέρες των Χριστουγέννων έλαβαν τα δώρα στη Μόσχα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού οργανισμού «Νεφέλη» στην Θεσσαλονίκη Μαρίνα Κουρτίδου.

    «Μόλις άκουσαν το όνομα της χώρας μας, της Ελλάδας, αμέσως θυμήθηκαν τον έλληνα δάσκαλο, τον Γιάννη Καννίδη, που έσωσε πολλά παιδιά, κατορθώνοντας να απενεργοποίησε δύο βόμβες», δηλώνει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίνα Κουρτίδου.

    Η ίδια παλιννόστησε στην Ελλάδα από την Μόσχα, αλλά τα φοιτητικά της χρόνια τα πέρασε κοντά στην Οσετία, στο Βόρειο Καύκασο στην πόλη Πιατιγκόρσκ.

    «Είχα επισκεφτεί παλαιότερα πολλές φορές το Μπεσλάν, στο οποίο ακόμη και σήμερα κυριαρχουν ο πόνος και ο φόβος, όπως και σε όλο τον Βόρειο Καύκασο», συμπληρώνει.

    Η μικρή ανθρωπιστική βοήθεια, από ρούχα και παιχνίδια, που συγκεντρώθηκε από τη «Νεφέλη», η κ. Κουρτίδου αποφάσισε να το μοιράσει ίδια. Δεν πήγε στο Μπεσλάν αλλά στη Μόσχα όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στους περίπου εκατόν ανθρώπους που νοσηλεύονται ακόμα στα νοσοκομεία της ρωσικήςπρωτεύουσας ή περιμένουν την ανάρρωση των παιδιών τους.

    Στη Μόσχα λειτουργεί ένα μοναδικό «Κέντρο προσφύγων από την Οσετία», με το οποίο επικοινώνησε η κ. Κουρτίδου. «Με τη βοήθεια των ανθρώπων του Κέντρου επισκέφτηκα τα τέσσερα νοσοκομεία και παρέδωσα αυτοπροσώπως τα δώρα μας στα παιδιά», λέει η Μαρίνα Κουρτίδου, που ομολογεί πως δεν περίμενε να δει τη φρίκη της τραγωδίας του Μπεσλάν τόσο κοντά. Είκοσι επτά παιδιά βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, και οι περισσότεροι θα μείνουν ανάπηροι, πολλοί από αυτούς έμεναν ορφανοί.

    «Είδα παιδιά χωρείς πόδια, χωρίς χέρια, ακόμα ένα παιδί που ζούσε με μισό κεφάλι». Η Μαρίνα Κουρτίδου μιλάει και δακρύζει. «Καταλαβαίνεις πως αισθανόμουν εκεί όταν τους έδινα τα δώρα», προσθέτει.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του οργανισμού «Νεφέλη», τα θύματα του Μπεσλάν που βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μόσχας χρειάζονται απλά πράματα: ρόμπες, πιζάμες ακόμα και ένα κομμάτι σαπούνι.

    Η Μαρίνα Κουρτίδου ήδη έκανε έκλυση σους ομογενείς - παλιννοστούντες που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη, για μια νέα ανθρωπιστική βοήθεια. «Προς το παρόν, ανταποκρίθηκαν τουριστικές εταιρίες των συμπατριωτών μας που συνεργάζονται με τα ρωσικά πρακτορεία, και οι οποίες θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ίσως να φιλοξενήσουν το καλοκαίρι τα παιδιά από το Μπεσλάν στην Χαλκιδική», καταλήγει.

    Σοφία Προκοπίδου

    [10] ΟΤΟΕ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό συγκαλεί αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ανοχής από την πλευρά του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι προσδοκούν ενιαία λύση.

    Η πλευρά των τραπεζών αδιαφορεί προκλητικά μέχρι σήμερα και ορισμένες Τράπεζες (Εμπορική Εθνική) επιδίδονται σε πρωτοβουλίες επιμέρους λύσεων θέτοντας αλλεπάλληλα εκβιαστικά διλήμματα στους Συλλόγους και στους εργαζόμενους, υπογραμμίζει η ΟΤΟΕ, προσθέτοντας ότι στην αυριανή συνεδρίαση το προεδρείο της θα καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία επιμέρους λύση του ασφαλιστικού κατά τράπεζα.

    Η Ομοσπονδία προτίθεται να καλέσει άμεσα σε συνάντηση την Κυβέρνηση και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να αναζητηθεί από κοινού ενιαία λύση του Ασφαλιστικού με βάση για τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που αφορά όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες. Επίσης θα θέσει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στην Κυβέρνηση και στις Τράπεζες να ανταποκριθούν στο διάλογο για την εξεύρεση ενιαίας λύσης και ταυτόχρονα θα προγραμματίσει ενημέρωση των εργαζομένων στις Τράπεζες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε αυτή τη κατεύθυνση η ΟΤΟΕ θα ζητήσει την αρωγή και τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ και των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

    [11] ΥΠΑΝ: ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Ηράκλειο, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. για τη διασφάλιση ηλεκτρικής επάρκειας στην Κρήτη παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, σε ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο.

    Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε προβλέπει τα εξής:

    -Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο 2004, η ενεργειακή επάρκεια της ΔΕΗ είναι διασφαλισμένη μέχρι και το 2006.

    -Δημιουργείται ενεργειακό κέντρο στην περιοχή Κορακιές το οποίο θα λειτουργεί με μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει με φυσικό αέριο, όταν κατασκευαστεί σταθμός LNG.

    -Η δημιουργία του ενεργειακού κέντρου θα γίνει σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ ο χρόνος ολοκλήρωσης των προεργασιών του εργοστασίου στην Κορακιά είναι 2 χρόνια και η αποπεράτωσή του αναμένεται να γίνει σταδιακά ως το 2011-12, οπότε θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 250 MW. Από το 2016 θα μπορεί να παράγει επιπλέον 250 MW. Δηλαδή, από το 2016 το εργοστάσιο θα παράγει ενέργεια ισχύος 500 MW.

    -Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του ενεργειακού κέντρου στην περιοχή Κορακιές, θα ξεκινήσει η σταδιακή αποξήλωση του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα.

    -Το εργοστάσιο στην Ξυλοκαμάρα Χανίων προβλέπεται να καλύπτει ένα μικρό ποσοστό φορτίων βάσης του συστήματος και κυρίως σε περιόδους αιχμής, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απαιτούμενη εφεδρεία.

    -Κατά την υλοποίηση του σχεδιασμού το έλλειμμα που εμφανίζεται το μεσοδιάστημα 2008-2011 θα καλυφθεί από το εργοστάσιο του Αθερινόλακου.

    Ο κ.Σιούφας κατά την ομιλία του επισήμανε ότι οι ετήσιες αυξήσεις του νησιού σε ηλεκτρισμό είναι κατ' αναλογία διπλάσιες από την υπόλοιπη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των δήμων που θα αναλάβουν το βάρος του ενεργειακού. Για την απρόσκοπτη σύνδεση νέων πελατών και την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των δικτύων διανομής της Κρήτης η ΔΕΗ δαπανά ετησίως περί τα 16-17 εκατ. ευρώ.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στον προγραμματισμό εγκατάστασης και λειτουργίας νέων μονάδων για την κάλυψη των αναγκών του νησιού την περίοδο 2007 και 2008 καθώς και μέχρι το 2011. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για όλη αυτή τη χρονική περίοδο θα φθάσει τα 1000 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 500 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθούν επίσης 500 έως 800 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης τόνισε ότι έχει γίνει μελέτη για το φυσικό αέριο από τη ΡΑΕ, η οποία αξιολογείται, και εάν αποδειχθεί βιώσιμη η λύση θα τεθεί για χρηματοδότηση στο Δ΄ ΚΠΣ, καθώς, όπως είπε, το ενεργειακό κέντρο στην περιοχή Κορακιές θα είναι έτοιμο να δεχθεί φυσικό αέριο.

    [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ- ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ECOFIN ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Στην απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει την καταγραφή των αμυντικών δαπανών από εθνικολογιστική σε ταμειακή βάση αποδίδουν την υπέρβαση του λογιστικού ελλείμματος πάνω από το 3% του ΑΕΠ οι πρώην υπουργοί Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης, οι οποίοι σε σχετική επιστολή που απέστειλαν στα μέλη του Ecofin, τονίζουν ότι «με τον τρόπο αυτό η νέα Κυβέρνηση επιδιώκει σκοπίμως να επιβαρύνει λογιστικά τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να ελαφρύνει αντιστοίχως την δική της δημοσιονομική διαχείριση στο μέλλον».

    Οι πρώην υπουργοί υπογραμμίζουν ότι «επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα πέτυχε την γρηγορότερη μακροοικονομική σύγκλιση συγκρινόμενη με οποιοδήποτε άλλο μέλος της ευρωζώνης», καθώς και ότι «η σημαντική αυτή προσπάθεια αμαυρώθηκε από την εικόνα των νέων στατιστικών στοιχείων που μονομερώς επέβαλε η νέα κυβέρνηση χωρίς αντίλογο και χωρίς καν την αναζήτηση επεξηγήσεων από την προηγούμενη».

    Είναι προφανές, επισημαίνουν, ότι η σύσταση του Ecofin να μην γίνονται τα δημόσια οικονομικά βορά στις σκοπιμότητες του εκλογικού κύκλου, δεν βρήκε πεδίο εφαρμογής στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αντίθετα υπέστη μία περιφρονητική παραβίαση.

    Οι κ.κ. Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκης σημειώνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα απεστάλη μία απαντητική Έκθεση στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) της ΕΕ, την οποία συνέταξαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή την περίοδο 1994- 2004, καθώς και ο πρώην γ.γ. της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η έκθεση αυτή, προσθέτουν, αντικρούει εκτενώς τους ισχυρισμούς σχετικά με το ελληνικό έλλειμμα εκείνης της περιόδου και αποδεικνύει ότι η παροχή στοιχείων από τις ελληνικές αρχές ήταν σε πλήρη συμφωνία με τους τότε ισχύοντες κανόνες της Eurostat.

    [13] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΟΒΣΘ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Την αντίθεσή της σε αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων κοινωνικών φορέων και το ωράριο να ισχύει για όλους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα.

    «Η τροποποίηση που επιχειρείται να περάσει αποδεικνύει την προτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής στους έχοντες, δεδομένου ότι η πλήρης απελευθέρωση των ωραρίου αποτελεί μία ισχυρή μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού, κοντά στις τόσες άλλες (παραεμπόριο κ.α.), κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις οδηγεί ανεπιστρεπτί σε ομαδικό αφανισμό», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

    [14] ΥΠΑΑ: ΕΡΓΑ 0,8 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Μία σειρά από έργα- συνολικού προϋπολογισμού 796.268 ευρώ- τα οποία συγχρηματοδοτούνται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου 2000-2006, ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Ειδικότερα εγκρίθηκε η υλοποίηση των εξής έργων:

    -Ανάπλαση οικισμών Καμένης Χώρας, Μεγαλοχωρίου, Κουνουπίτσας Δήμου Μεθάνων. Το έργο αφορά την πλακόστρωση από φυσικές ηφαιστειακές πλάκες Μεθάνων των πεζοδρόμων και πλατειών στους οικισμούς Καμένη Χώρα, Μεγαλοχώρι και Κουνουπίτσα του Δήμου Μεθάνων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 372.000 ευρώ και η παράδοσή του αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου 2006.

    -Αποκατάσταση και ανάδειξη περιφερειακού μονοπατιού Γιαλού - Χωριού στο Δήμο Σύμης, Νομού Δωδεκανήσων. Το έργο αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη του παλιού περιφερειακού μονοπατιού που συνδέει το λιμάνι με την πάνω πόλη πριν την διάνοιξη του δρόμου, σε μήκος 1,7 χλμ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 327.800 ευρώ, ενώ η παράδοσή του αναμένεται εντός του Νοεμβρίου 2006.

    -Ανάδειξη γεφυριού Παγώνδα- Μύλων, Δήμου Πυθαγορείου, Νομού Σάμου. Το έργο αφορά την αποκατάσταση των φθορών, την στατική ενίσχυση και την αρχιτεκτονική ανάδειξη του παραδοσιακού γεφυριού. Επίσης προβλέπει εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 78.205 ευρώ και η παράδοσή του αναμένεται εντός του Ιουνίου 2006.

    -Εξοπλισμός νέας δημοτικής βιβλιοθήκης στο Δ.Δ Ψαχνών του Δήμου Μεσσαπίων, Νομού Ευβοίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 18.263 ευρώ.

    [15] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΧΑΓΗ

    Λονδίνο, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι αρχές της Σερβίας- Μαυροβουνίου θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των Σέρβων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, έδωσε στο Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο πρόεδρος της βαλκανικής αυτής ομοσπονδίας, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε, σήμερα, στο Λονδίνο, με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο κ. Μάροβιτς δήλωσε ότι στόχος της Σ- Μ είναι η παράδοση στις αρχές της Χάγης όλων των καταζητούμενων, τα περίχωρα των οποίων είναι γνωστά.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται διεθνής συνδρομή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και του ηγέτη των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την περίοδο του πολέμου στη Βοσνία, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

    «Είναι πολύ σημαντικό για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων και την έκδοσή τους στη Χάγη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάροβιτς.

    [16] ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΚ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ

    Βελιγράδι, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Περήφανος για τον ρόλο του στον αυτοαποκαλούμενο «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου» δηλώνει ο πρωθυπουργός της σερβικής αυτής επαρχίας, Ραμούς Χαραντινάι, σε συνέντευξή του στο BBC και δηλώνει παράλληλα πεπεισμένος ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει καθεστώς ανεξαρτησίας σε περίπου έναν χρόνο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες που του προσάπτει η σερβική κυβέρνηση αναφορικά με τη δράση του ως διοικητή του ΑΣΚ την περίοδο της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ραμούς Χαραντινάι δηλώνει πως δεν έχει τίποτα να κρύψει και διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    «Όποιες κι αν είναι οι υποχρεώσεις μου (απέναντι στο Δικαστήριο), θα ανταποκριθώ σε αυτές» τονίζει ο Ραμούς Χαραντινάι, η άνοδος του οποίου στον πρωθυπουργικό θώκο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των σερβικών αρχών.

    Στην επισήμανση του δημοσιογράφου του BBC ότι ανακρίθηκε δυο φορές από τις αρμόδιες αρχές της Χάγης τον περασμένο Νοέμβριο και ερωτηθείς εάν προτίθεται να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εάν κάτι τέτοιο του ζητηθεί, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου απαντά ως εξής: «Εάν έτσι είναι τα πράγματα, θα εκπληρώσω το καθήκον μου. Αλλά ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας έως την απόδειξη, έως την απόδειξη της ενοχής κάποιου. Πέρασα από ανάκριση, συνεργάστηκα και αυτή ήταν η μόνη επαφή μου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία».

    Ο κ. Χαραντινάι υποστηρίζει ότι τα στοιχεία εναντίον του είναι κατασκευασμένα και όχι αληθινά και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Χάγη δεν θα κινήσει καμιά υπόθεση εναντίον του.

    Σε ό,τι αφορά την προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, εμφανίζεται βέβαιος ότι επίσημη απόφαση προς μια τέτοια κατεύθυνση ενδέχεται να ληφθεί τον Ιανουάριο του 2006.

    [17] ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Σκόπια, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Στις 14 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες η σκοπιανή αντιπροσωπεία, υπό τον πρωθυπουργό, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, προκειμένου να επιδώσει στις αρμόδιες αρχές τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σάσο Τσολάκοφσκι.

    Στη σκοπιανή αποστολή θα μετέχουν, επίσης, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Ραντμίλα Σεκερίνσκα κα Μούσα Τζαφέρι, η υπουργός Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα και άλλοι.

    [18] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΕΤΕΡΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

    Βελιγράδι, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση που αντιμετωπίζουν δυο σερβικά χωριά στο Κοσσυφοπέδιο θα διευθετηθεί άμεσα, παρείχε ο επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία, της UNMIK, Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν, στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με τον οποίο συναντήθηκε, σήμερα, στο Βελιγράδι.

    Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, ο κ. Κοστούνιτσα έθεσε στη συνάντηση το θέμα της ηλεκτροδότησης των χωριών Μπάτουσε και Λίπλιαν, αλλά και την προοπτική επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων της επαρχίας από ομάδα Σέρβων ειδικών και ειδικών της UNMIK.

    [19] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 67ΧΡΟΝΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΤΕΡΑ

    Βουκουρέστι, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας καταδίκασε σήμερα την πράξη της 67χρονης

    Αντριάνα Ιλιέσκου να φέρει στον κόσμο ένα παιδί με την μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης και τάχθηκε κατά της επιστημονικής αυτής μεθόδου γενικότερα.

    Ο επίσκοπος Κίπριαν Κιμπινεάνουλ δήλωσε σήμερα ότι η 67χρονη αν ήθελε παιδί έπρεπε να υιοθετήσει και πρόσθεσε ότι ήταν εγωιστική η απόφαση της να γίνει μητέρα σε αυτή την ηλικία. Ο επίσκοπος κάλεσε τους γιατρούς να σέβονται τα χριστιανικά ήθη και τόνισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να υιοθετήσει τις νέες τάσεις της εποχής.

    Η 67χρονη Ρουμάνα κυοφορούσε δίδυμα, αλλά μόνο το ένα παιδί, ένα κοριτσάκι που ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό, γεννήθηκε χθες ζωντανό.

    Τόσο το νεογέννητο όσο και η μητέρα είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο Μπόγκντα Μαρινέσκου, διευθυντής του νοσοκομείου «Panait Sarbu» του Βουκουρεστίου, όπου γέννησε η 67χρονη γυναίκα.

    Η Αντριάνα Ιλιέσκου υποβλήθηκε σε 9ετή θεραπεία- λόγω εμμηνόπαυσης- και τεχνητή γονιμοποίηση, στο ίδιο νοσοκομείο για να μπορέσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 2-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ

    Ξάνθη, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Η Ξάνθη παρέμεινε στο «κλαμπ» των πρωτοπώρων, επικρατώντας σε αγώνα για τη 15η ημέρα της Α' Εθνικής, που έγινε στο γήπεδο των Πηγαδίων, 2-0 του Ιωνικού χάρη στα τέρματα του Λουτσιάνο (45') και Κάραμπας (61').

    Ο αγώνας, που είχε αναβληθεί χθες λόγω των ισχυρών ανέμων, διεξήχθη μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω του τραγικού θανάτου του φιλάθλου της τοπικής ομάδας έξω από το γήπεδο, όταν κατέρρευσε μεταλλική πόρτα και τον καταπλάκωσε.

    Γι` αυτό το λόγο άλλωστε ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων άφησαν λουλούδια στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη του αγώνα.

    [21] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2005 (18:55 UTC+2)

    «Οι ύβρεις είναι αδυναμία και δείχνουν έλλειψη επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, αναφορικά με τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν στον αγώνα Ολυυμπιακού - Ηρακλή.

    Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στην εκπομπή «Πρωινό Πανόραμα» της ΕΤ 3, ο κ. Ορφανός εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του φιλάθλου στο γήπεδο της Ξάνθης από χτύπημα λαμαρίνας, που αποκολλήθηκε, λόγω του αέρα. Διαχώρισε το ατυχές αυτό γεγονός, από την ασφάλεια, που θέλει να διασφαλίσει η Πολιτεία στα γήπεδα, με το Νόμο και τους κανονισμούς, που πρέπει να εφαρμόζονται, με τον ίδιο τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση.

    Δεν πρέπει -είπε- να διαχωρίζονται οι ομάδες, είτε από το χρώμα της φανέλας είτε από το μέγεθος της δύναμης που διαθέτουν. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο το Υπουργείο έδωσε μεγάλη μάχη, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, για να μετέχουν στα δικαιοδοτικά όργανα τακτικοί δικαστές.

    Το πλαίσιο αυτό οι ομάδες, κατά βάση, το είχαν αποδεχθεί. Οι ηγεσίες, της Ομοσπονδίας κυρίως, δεν το ήθελαν. Έκανα μια συνάντηση με τον Γραμματέα της ΦΙΦΑ στον οποίο είπα ότι αυτό αποτελεί τελεσίδικη απόφαση της Κυβέρνησης, γιατί δεν υπήρχε κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο έπρεπε να δημιουργήσουμε. Και αυτό εξαρτάται κυρίως από την παρουσία, των διαιτητών στους αγωνιστικούς χώρους και τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα δικαιοδοτικά όργανα.

    Εάν τις αποφάσεις των διαιτητών επηρέαζε η ιστορία των ομάδων και το μέγεθος των δυνατοτήτων τους, η Εθνική ομάδα στην Πορτογαλία, θα ήταν χαμηλά στις προτιμήσεις τους και δεν θα έφτανε εκεί που έφτασε. Όμως μας αντιμετώπισαν επί ίσοις όροις.

    Κλίμα μεταστροφής στην κοινωνία

    Σίγουρα το EURO 2004, η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και των Παρολυμπιακών Αγώνων, έχουν βοηθήσει στο να υπάρχει, στην κοινωνία ένα κλίμα μεταστροφής και διαφορετικής συμπεριφοράς. Στην πράξη όμως υπάρχουν οι ίδιοι άνθρωποι που διοικούν το ποδόσφαιρο και πρέπει πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία αυτών, που είναι οι κεφαλές, για να μπορέσουμε ν' αλλάξουμε και τους υπόλοιπους.

    Σε ερώτηση εάν η πρωτοφανής απόφαση της Δικαιοσύνης, αναφορικά με την τιμωρία του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού, θα αλλάξει το σκηνικό, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Έλληνες φίλαθλοι βραβεύτηκαν για το ήθος τους στην Πορτογαλία, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε:

    «Αυτή η συμπεριφορά μας έδειξε ότι μπορούμε. Το θέμα είναι πως το επιτυγχάνεις. Εμείς κάναμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, που είχαμε εξαγγείλει, πριν από την επιτυχία της Πορτογαλίας, γιατί πιστεύαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία. Περιέχει δράσεις, που αφορούν τη βία, την καθιέρωση των τακτικών δικαστών, την οικονομική εξυγίανση. Και επειδή αναφερθήκατε στην συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να σας πω ότι, οι τακτικοί Δικαστές ανέλαβαν στις 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή έχουν διαδρομή σαράντα ημερών. Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα επέβαλαν ποινές αποκλεισμού της έδρας, στον ΠΑΟΚ για δύο αγωνιστικές και από μία αγωνιστική στον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό, στον ’ρη και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Έδειξαν δηλαδή από την αρχή ότι κόβουν το καρπούζι στη μέση».

    Ερωτηθείς εάν θα εφαρμοστεί το δεδικασμένο, ο κ. Ορφανός σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε αμφισβητήσεις, αν οι Δικαστές από το ξεκίνημά τους είχαν διαφορετική συμπεριφορά. Ήταν όμως ομοιόμορφη για τις μεγαλύτερες ομάδες και αυτό έχει σημασία, διότι παλαιότερα υπήρχε αυστηρότητα για τους αδυνάτους, ενώ για τους ισχυρούς οι αποφάσεις ήταν πιο χαλαρές. ’ρα το κεντρικό μήνυμα είναι ότι, η αντιμετώπιση είναι πιο αυστηρή για όλους».

    Η εφαρμογή των νόμων

    Σε άλλη ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, ο υφυπουργός αθλητισμού παρατήρησε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Πρώτον για το πού θα φτάσει το μαχαίρι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο δικό μας χέρι. Τα πειθαρχικά όργανα αποτελούνται από τακτικούς Δικαστές. Πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο ότι κάποιοι εφαρμόζουν τους Νόμους, που έκανε η Κυβέρνηση. Την εφαρμογή αυτών των Νόμων την καθορίζουν οι Δικαστές, όπως σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία.

    ’ρα, αυτοί που βγάζουν προς τα έξω ό,τι η Πολιτεία αποφάσισε, το κάνουν για τους δικούς τους στόχους, διότι δεν μπορείς να πεις για τους τακτικούς Δικαστές, που ορίστηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα μήνα, ότι κάποιος τους δίνει εντολές όταν μάλιστα είναι από τους πιο καταξιωμένους σε αυτό το χώρο.

    Εμείς, στο κομμάτι που μας αφορά, είναι να ελέγξουμε την παρουσία των παραγόντων, το Πόθεν Έσχες, τις συμπεριφορές που άπτονται της Πολιτείας. Να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο για να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Η δικαιοσύνη έχει το δικό της μέρος και παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Και πρέπει, όλοι όσοι μετέχουμε στο αθλητικό γίγνεσθαι, είτε παράγοντες, είτε διαιτητές, είτε φίλαθλοι να πάρουμε το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί. Και υπάρχει αυτό το μερίδιο των ευθυνών, είτε για συμπεριφορές, είτε για αποφάσεις, είτε δράσεις. Θα έλεγα λοιπόν ότι αν κάποιος σε βρίζει είναι αδυναμία, γιατί δεν έχει επιχειρήματα.

    Να αποκτήσει η ΕΠΑΕ τον πραγματικό της ρόλο

    Σε ερώτηση εάν ελπίζει ότι θ' αλλάξει η κατάσταση στη διοργάνωση του πρωταθλήματος τώρα που στο τιμόνι της διοργανώτριας βρίσκεται ο κ. Λυκουρέζος, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε: «Κατ' αρχήν να πούμε ότι, ο κ. Λυκουρέζος είναι ένα πρόσωπο καταξιωμένο στην ελληνική κοινωνία, ένας άνθρωπος με ποικίλες ικανότητες. Ευελπιστούμε βάσιμα, ότι αυτές οι ικανότητες είναι από τα στοιχεία που θα βοηθήσουν, ώστε η ΕΠΑΕ να αποκτήσει τον πραγματικό της ρόλο για την πρόοδο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Νομίζω ότι ο καθένας έχει ένα ρόλο. Αν αυτός παιχτεί σωστά, τότε δίνει δυνατότητες στην οργάνωση, στο μάρκετινγκ, στη διαφήμιση, στο μάνατζμεντ, που είναι συστατικά στοιχεία για να προχωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάποιες ομάδες, σε ένα περιορισμένο βαθμό, τα έχουν πετύχει, ενώ κάποιες βρίσκονται παρά πολύ πίσω».

    «Ισότιμοι όλοι στην ίδια γραμμή»

    Τέλος σε ερώτηση εάν με όλα αυτά, θα ωφεληθούν οι ομάδες της περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης οι οποίες διαρκώς φωνάζουν, ο κ. Ορφανός δήλωσε: «Γιατί να δικαιολογείται ότι θα πρέπει κάποιες ομάδες να έχουν ειδική αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας; Ισότιμοι όλοι, στην ίδια γραμμή. Για να προχωρήσουν λοιπόν και οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να οργανωθούν οι ίδιες, για να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

    [22] Α.ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ:Η ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (14:24 UTC+2)

    Διευκρινίσεις για τη θέση που έλαβε γύρω από την απόφαση που λήφθηκε για την ΠΑΕ Ολυμπιακός, έδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Νεράντζης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό.

    Αναλυτικότερα, ο ίδιος τόνισε, "πήρα μια θέση, ότι δεν πρέπει να κρίνουμε αποφάσεις όταν δεν είναι τελεσίδικες. Και πήρα μια θέση, η οποία αναφέρεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν καμία ευθύνη για το ότι ο ανεξάρτητος, τακτικός Αθλητικός Δικαστής εξέδωσε μια απόφαση. Αυτή, είτε θετική, είτε αρνητική, χρεώνεται ή πιστώνεται σ΄ αυτόν τον ίδιο".

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η δήλωσή του για την ποινή που αποφασίστηκε για τον Ολυμπιακό ήταν ότι δεν ανταποκρίνεται προς το λαϊκό αίσθημα, ενώ κληθείς να απαντήσει για το εάν θα πάει αύριο στη συγκέντρωση υπογράμμισε, "θα σας απαντήσω αύριο το μεσημέρι".

    [23] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Παρίσι, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει κάποια αξιόπιστη πληροφορία σχετικά με την τύχη της γαλλίδας δημοσιογράφου και του ιρακινού διερμηνέα της που εξαφανίστηκαν πριν από 12 ημέρες στο Ιράκ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η Φλοράνς Ομπενά, δημοσιογράφος της εφημερίδας Λιμπερασιόν, και ο διερμηνέας της Χουσέιν αλ Σάαντι εξαφανίστηκαν στις 5 Ιανουαρίου βόρεια της Βαγδάτης.

    [24] ΑΝΑΝ: ΝΕΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNICEF Η ΑΝ ΒΕΝΕΜΑΝ

    Νέα Υόρκη, 17 Ιανουαρίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Αν Βένεμαν, ως νέα διευθύντρια του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF).

    Η κ. Βένεμαν "είναι η υποψήφιά μου για τη UNICEF, θα υποβάλω το όνομά της σύντομα στο συμβούλιο της Οργάνωσης", τόνισε ο Αναν μιλώντας από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το CNN.

    [25] ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΚΑΜΟΡΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Μαδρίτη, 17 Ιανουαρίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Μεγάλη επιτυχία της ισπανικής αστυνομίας, η οποία συνέλαβε την Παρασκευή στη Βαρκελώνη αρχηγό της ναπολιτάνικης μαφίας (Καμόρα), την έκδοση του οποίου ζητάει η Ιταλία για να εκτίσει εκεί ποινή κάθειρξης 24 ετών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ισπανική αστυνομία.

    Η αστυνομία κατονόμασε τον συλληφθέντα ως τον 49χρονο "Ουμπέρτο Α.", τόν παρέδωσε στις δικαστικές αρχές, οι οποίες θα αρχίσουν τη διαδικασία έκδοσής του.

    [26] ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

    Λονδίνο, 17 Ιανουαρίου 2005 (19:05 UTC+2)

    Αυτές τις ημέρες άρχισαν να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους του Ιράκ εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί που ζουν στο εξωτερικό, αλλά παρ' όλα αυτά θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές που διεξάγονται με τη βοήθεια του ΟΗΕ στις 30 Ιανουαρίου.

    Εκλογικά τμήματα πρόκειται να στηθούν σε 36 πόλεις σε περίπου 14 χώρες.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, όπου βρίσκονται οι διοργανωτές των εκλογών του απόδημου ιρακινού πληθυσμού, τονίζει ότι πολύς κόσμος στη Μέση Ανατολή πιστεύει ότι οι επερχόμενες εκλογές στο Ιράκ είναι απλώς ένας τρόπος για τη νομιμοποίηση της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ.

    «Οι διοργανωτές των εκλογών του απόδημου ιρακινού πληθυσμού υπολογίζουν ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ιρακινοί που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές», υποστηρίζει ο Τζον Λέιν του BBC και προσθέτει, ότι «πρόκειται για μία υπολογίσιμη δύναμη, καθώς οι ψηφοφόροι του απόδημου ιρακινού πληθυσμού αποτελούν το 10% του συνολικού εκλογικού σώματος. Παρά την επικρατούσα άποψη στη Μέση Ανατολή, ότι δηλαδή οι εκλογές αυτές θα νομιμοποιήσουν την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ, οι Ιρακινοί ψηφοφόροι είναι πολύ ικανοποιημένοι που τους δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσουν. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα ψηφίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους».

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι η επανεκλογή του, δικαίωσε τη θέση της κυβέρνησής του για το Ιράκ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον Ποστ, λίγο πριν από την ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου επικύρωσαν ουσιαστικά από το εκλογικό σώμα τόσο την εισβολή στο Ιράκ όσο και την πολιτική που εφαρμόστηκε μετά τη λήξη του πολέμου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα μειωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ο Μπους, ερωτηθείς γιατί απέτυχε να εντοπίσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν βρέθηκε γιατί κρύβεται».

    [27] ΕΝΤΟΛΗ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 17 Ιανουαρίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε σήμερα εντολή για την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας στα σημεία ελέγχου μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ για να εμποδιστούν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας στην Ραμάλα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση Χαμάς απέρριψε την έκκληση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

    [28] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005 (13:47 UTC+2)

    Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου παρατείνεται η έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Παναγιωτόπουλου, που πραγματοποιείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα περίπου έργα από την προσωπική δουλειά του φωτογράφου και συνεργάτη του Μουσείου και παρουσιάζει απλά, καθημερινά στιγμιότυπα της ζωής, χωρίς όμως τη συνεκτική παρουσία ενός συγκεκριμένου θέματος.

    Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1957. Μετά τα γυμνασιακά του χρόνια σπούδασε οπτική-οπτομετρία στην Ρώμη και θέατρο στην Αθήνα. Έζησε στο Σινά και την Αίγυπτο, όπου και γνώρισε τον δάσκαλό του στη φωτογραφία, Πλάτωνα Ριβέλη. Μετά από δίχρονη απουσία στην Κύπρο και στη Μιννεάπολη των ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα. Ζει μόνιμα στην Αθήνα από το 1995. Εργάζεται ως φωτογράφος βυζαντινών αρχαιοτήτων, έργων τέχνης και μνημείων. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας τις ώρες 8:30 - 15:00.

    [29] Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ AMOS OZ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2005 (13:41 UTC+2)

    Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα βρίσκεται την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στις 19.00, ο Ισραηλινός συγγραφέας Amos Oz, προσκεκλημένος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.

    Πρόκειται για μία εκδήλωση συνάντησης - γνωριμίας με τον ισραηλινό συγγραφέα, με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά του βιβλίου του "Ιστορία αγάπης και σκότους", η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο τελετών του πανεπιστημίου.

    [30] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Βαγδάτη, 17 Ιανουαρίου 2005 (12:37 UTC+2)

    Σημαντικές καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο της Βαβυλώνας προκάλεσαν οι αμερικανικές και πολωνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, με την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στον περιβάλλοντα χώρο.

    Τα παραπάνω αναφέρει έκθεση του Βρετανικού Μουσείου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian του Λονδίνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έφορος του τμήματος Αρχαιοτήτων και Εγγύς Ανατολής του Βρετανικού Μουσείου Τζόν Κέρτις, επισκέφθηκε τον αρχαία πόλη της Βαβυλώνας και διαπίστωσε ζημιές στις πλακόστρωτες διόδους της αρχαίας πόλης, που προκάλεσε η διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν ρωγμές σε τοίχους από την προσπάθεια αφαίρεσης διακοσμητικών πλακιδίων.

    Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας χρονολογείται σε 2.600 χρόνια και έγινε γνωστή για τους κρεμαστούς της κήπους, οι οποίοι αποτέλεσαν και ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας.

    Η βάση του αμερικανικού στρατού εγκαταστάθηκε εκεί τον Απρίλιο του 2003, ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου παραδόθηκε σε πολωνικά στρατεύματα.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο ’μυνας της Πολωνίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η πολωνική διοίκηση έδρασε υπό τις οδηγίες και υποδείξεις των αρχών συντήρησης και προστασίας του μνημείου.

    [31] ΤΡΕΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ "AVIATOR" ΤΟΥ M.SCORSESE

    Λος Αντζελες, 17 Ιανουαρίου 2005 (12:09 UTC+2)

    Απονεμήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι αμερικανικές Χρυσές Σφαίρες, αναδεικνύοντας νικητή την ταινία The Aviator του Martin Scorsese, με 3 συνολικά βραβεία και τον πρωταγωνιστή της Leonardo Di Caprio, ο οποίος απέσπασε το βραβείο ’ ανδρικού δραματικού ρόλου.

    Ο νεαρός ηθοποιός αναφέρθηκε στο σκηνοθέτη της ταινίας ως ένα από «τους μεγαλύτερους συντελεστές όλων των εποχών στην ανάπτυξη του παγκόσμιου κινηματογράφου». Η ταινία The Aviator αναφέρεται στη ζωή του πολυεκατομμυριούχου Howard Hughes και θα ξεκινήσει να προβάλλεται στη χώρα μας σε λίγες μέρες. Τα άλλα δύο βραβεία που απέσπασε η ταινία είναι αυτά της 'Καλύτερης δραματικής ταινίας' και της 'Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης'.

    Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας δόθηκε στον Clint Eastwood για τη σκηνοθεσία της ταινίας 'Million Dollar Baby' ενώ η πρωταγωνίστριά της ταινίας Hilary Swank απέσπασε το Βραβείο ’ Γυναικείου δραματικού ρόλου.

    Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός κατά το παρελθόν, για την ερμηνεία της στην ταινία Boys don't Cry ευχαρίστησε δημόσια το σκηνοθέτη της ταινίας και συμπρωταγωνιστή της. «Μας σκηνοθέτησες με καταπληκτικό τρόπο και ταυτόχρονα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, απέδωσες την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας σου», είπε.

    Από δύο επίσης βραβεία απέσπασαν οι ταινίες Sideways (Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Κωμικής Ταινίας) και Closer (Β' Ανδρικού και Γυναικείου ρόλου στους Clive Owen και Natalie Portman αντίστοιχα).

    Το βραβείο Α' ανδρικού κωμικού ρόλου δόθηκε στον Jamie Foxx για την ερμηνεία του στην ταινία Ray και το βραβείο Α' γυναικείου κωμικού ρόλου στην Annette Bening για την ερμηνεία της στην ταινία Being Julia.

    Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία αναδείχθηκε το «The Sea Within» από την Ισπανία, ενώ το ειδικό βραβείο επιτυχημένης καριέρας που απονέμεται κάθε χρόνο, δόθηκε φέτος στον Robin Williams, ο οποίος έχει βραβευτεί με πέντε Χρυσές Σφαίρες συνολικά. Ο συμπαθής ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο του στον ηθοποιό Christopher Reeve, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο χρόνο.

    Οι κινηματογραφικές Χρυσές Σφαίρες αναλυτικά έχουν ως εξής:

    Καλύτερη Δραματική Ταινία- The Aviator

    Α' Γυναικείος Δραματικός ρόλος- Hilary Swank - Million Dollar Baby

    Α' Ανδρικός Δραματικός ρόλος- Leonardo DiCaprio - The Aviator

    Καλύτερη Σκηνοθεσία- Clint Eastwood - Million Dollar Baby

    Καλύτερο Σενάριο- Sideways - Alexander Payne and Jim Taylor

    Α' Γυναικείος Κωμικός ρόλος- Annette Bening - Being Julia

    Α' Ανδρικός Κωμικός ρόλος- Jamie Foxx - Ray

    Καλύτερη Κωμική Ταινία- Sideways

    Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία- The Sea Inside (Ισπανία)

    Β' Γυναικείος ρόλος- Natalie Portman - Closer

    Β' Ανδρικός ρόλος- Clive Owen - Closer

    Καλύτερη Μουσική Επένδυση- The Aviator - Howard Shore

    Καλύτερο Τραγουδι- Old Habits Die Hard - Alfie

    Μουσική- Στίχοι: Mick Jagger και David A Stewart

    Ειδικό Βραβείο Cecil B DeMille- Robin Williams

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2005 (10:58 UTC+2)

    Μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Δράση. Η αγαπημένη μου λέξη» φιλοξενεί από σήμερα έως και τις 25 Φεβρουαρίου το Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (1ος και 2ος όροφος του κεντρικού κτιρίου).

    Από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2004 έλληνες μαθητές της γερμανικής γλώσσας κλήθηκαν ν' αποδώσουν εικαστικά την αγαπημένη τους γερμανική λέξη. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη με φαβορί τη λέξη Liebe (αγάπη).

    H εικαστική απόδοση των λέξεων εντυπωσιάζει με την πολυμορφία της. Από ζωγραφιές, κολάζ και φωτογραφίες μέχρι αντικείμενα και τρισδιάστατες δημιουργίες. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα 50 καλύτερα έργα. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 έως τις 20.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 17 January 2005 - 19:14:19 UTC