Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
  • [02] ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [03] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΠΑΠΑΣ, Η ΖΕΥΓΑΣ"
  • [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ Χ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΗΓΑΣΟ"
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 3 ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [06] ΓΕΦΥΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΗ 3,5 ΕΤΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ
  • [09] 30 ΔΙΚΥΚΛΑ ΩΣ ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ "ΠΡΟΙΚΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ
  • [11] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: "Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ
  • [12] ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
  • [13] ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 40 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
  • [14] ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ
  • [15] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300.000 ΛΙΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [16] "ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ"
  • [17] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΦΑΒΟΡΙ Ο ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΙΣ ΚΡΟΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΑΕΚ 2-1
  • [20] Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: "ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ"
  • [21] ΣΤΙΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [22] ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΗ Β΄ΕΘΝΙΚΗ
  • [23] ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ" ΣΤΗΝ Α΄ΕΘΝΙΚΗ
  • [24] ΤΖΙΧΑΝΤ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝ ΔΕΝ
  • [25] ΣΕ ΒΑΘΥ ΚΩΜΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΖΑΟ ΖΙΓΙΑΝΓΚ
  • [26] ΝΕΚΡΟΙ 3 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ 6 ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΕ ΕΦΟΔΟ ΡΩΣΙΚΩΝ
  • [27] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΜΠΑΣ. Ο ΚΟΡΕΪ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [28] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [29] "ΤΣΙΚΛΙΝΤΑΝ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

    Λάρισα, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:31 UTC+2)

    Νέα συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη στη Λάρισα οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των δυναμικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει, με αποκλεισμούς δρόμων.

    Στη διάρκεια της συνάντησης θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, καθώς μέχρι τότε θα έχουν αποφασίσει και οι συνάδελφοί τους από το Βόλο, αλλά και την Κεντρική Μακεδονία για τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

    Να σημειωθεί, ότι οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί αποφάσισαν να αποκλείσουν δρόμους ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες (στη διάρκεια σύσκεψης στα γραφεία του αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας) στις 20 Ιανουαρίου θα στηθούν τρια μπλόκα, στο Κιλελέρ, στο Μεγάλο Μοναστήρι και στην παλιά εθνική οδό Λάρισας Βόλου, στο ύψος του Μελισσοχωρίου.

    Στο μεταξύ, και οι βαμβακοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν εκπρόσωποί τους την Τρίτη με τον υφυπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό.

    [02] ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (00:07 UTC+2)

    Βαριές ποινές επέβαλλε το αθλητικό δικαστήριο της ΕΠΑΕ στις ΠΑΕ Πανιώνιος και Ολυμπιακός για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή, πριν από τον προγραμματισμένο μεταξύ τους αγώνα.

    Αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί και από τις δύο ομάδες, οι οποίες θα αγωνιστούν κεκλεισμένων των θυρών για τέσσερις αγωνιστικές πρωταθλήματος ή κυπέλλου.

    Στον Πανιώνιο επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 110.000 ευρώ και στον Ολυμπιακό πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΠΑΕ:

    «Το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Δικαιοδοτικό Όργανο του ομαδικού αθλήματος του ποδοσφαίρου, αποτελούμενο από τον Βασίλειο Κωστόπουλο - Πρόεδρο Πρωτοδικών ως Πρόεδρο και τους Δημήτριο Λευκό - Εισηγητή και Γεράσιμο Βρυώνη Πρωτοδίκες Αθηνών ως μέλη, με την υπ' αριθμ. 74/14-1-2005 απόφασή του, αποφαίνεται ότι ο αγώνας μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν τελέστηκε από υπαιτιότητα αμφοτέρων των ομάδων, τις οποίες και μηδενίζει για το μεταξύ τους αγώνα.

    Αφαιρεί τρεις (3) βαθμούς από κάθε υπαίτια ομάδα. (άρθρο 21 του ΚΑΠ).

    Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ τις πειθαρχικές ποινές α) της στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα της με την παρουσία θεατών (κεκλεισμένων των θυρών) για τέσσερις (4) αγωνιστικές ημέρες Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου και β) του χρηματικού προστίμου των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. (άρθρο 41 Ζ του Ν. 2725/1999 όπως ισχύει).

    Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τις πειθαρχικές ποινές α) της στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα της με την παρουσία θεατών (κεκλεισμένων των θυρών) για τέσσερις (4) αγωνιστικές ημέρες Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου και β) του χρηματικού προστίμου των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ. (άρθρο 41 Ζ του Ν. 2725/1999 όπως ισχύει).

    Επιβάλλει στον ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟ την πειθαρχική ποινή της στέρησης του δικαιώματος να κατέχει εταιρικά αξιώματα για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών και στην ΠΑΕ ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ την πειθαρχική ποινή του χρηματικού προστίμου των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. (άρθρο 30 του ΚΑΠ)».

    [03] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΠΑΠΑΣ, Η ΖΕΥΓΑΣ"

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Τη λαϊκή ρήση «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» επιστρατεύει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος για να στείλει το μήνυμα ότι όποιος ασχολείται με τα ΜΜΕ, να ξεχάσει παράθυρα και πόρτες σε κρατικές προμήθειες.

    Λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του βασικού μετόχου στη Βουλή, στις σοβαρές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί εκτός αλλά και εντός της Ν.Δ., ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», απαντά ότι η κυβέρνηση παίρνει «όλα τα μέτρα ώστε ο νόμος αυτός να είναι και εφαρμόσιμος, συνταγματικός, σύμφωνος με το Κοινοτικό Δίκαιο και να αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της διαπλοκής».

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι κατά των διαγραφών. Ούτε επιχειρεί να βάλει φρένο στα τρακτέρ των γαλάζιων αγροτών. Αντίθετα, κατεβάζει το χειρόφρενο στα ΙΧ των γαλάζιων βουλευτών, τους οποίους δεν θα ήθελε να δει στα μπλόκα.

    Ερωτηθείς για τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας που κήρυξε η κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών λέει: «Ναι, γιατί η γραφειοκρατία πλήττει τον πολίτη και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας. Ηδη έχουμε απτά δείγματα σε ό,τι αφορά την πάταξή της. Αλλά αυτή η μάχη είναι διαρκής».

    Ενώ σε ερώτηση εάν τον προβληματίζει ο όγκος της γραφειοκρατίας που θα δημιουργηθεί με τον βασικό μέτοχο, ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει:

    «Το συγκριτικό πλεονέκτημα του σχεδίου νόμου που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή έγκειται στο ότι δίνουμε στο ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) όλες τις δυνατότητες που πρέπει να έχει για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του. Επιπλέον, του επιτρέπουμε να συνεργάζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και με την Ειδική Υπηρεσία για τον έλεγχο του οικονομικού εγκλήματος, ώστε να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες των ελέγχων που πρέπει να επιτελεί.

    Με απλά λόγια, και θεσμοθετούμε φραγμούς κατά της διαπλοκής και δίνουμε στο ΕΣΡ τις δυνατότητες να τις εξασκήσει. Κατά τούτο, όχι μόνο δεν μας προβληματίζει ο όγκος της γραφειοκρατίας, αφού γραφειοκρατία δεν θα υπάρχει, αλλά αναβαθμίζουμε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στο συνταγματικό του ρόλο.

    Δεν αναρωτιέστε, μήπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι προηγούμενοι υπουργοί ήθελαν το ΕΣΡ απαξιωμένο, ακριβώς για να μπορεί να περνάει η διαπλοκή με νομιμοφανή μανδύα;».

    [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ Χ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΗΓΑΣΟ"

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (12:29 UTC+2)

    Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ζήτησε ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Γιώργο Μπόμπολα, σχετικά με τις φήμες ότι ο όμιλος των εταιριών του πωλείται στον επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο

    Οι πληροφορίες, που εκτίναξαν το τελευταίο τριήμερο την τιμή της μετοχής του του «Πήγασου» στα ύψη, ανέφεραν ότι ο κ. Γιώργος Μπόμπολας, επιχειρεί να πουλήσει τα έντυπα που εκδίδει, μεταξύ των οποίων είναι το «Εθνος», η «Ημερησία» και το «Εθνος της Κυριακής», καθώς και τις μετοχές του MEGA, προκειμένου να. προσαρμοστεί στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» και να εξακολουθήσει να συμμετέχει στα μεγάλα δημόσια έργα με τις τεχνικές εταιρίες που διαθέτει.

    Η χτεσινή συνάντηση των δύο επιχειραματιών απέβη προς το παρόν άκαρπη. Η πλευρά Μπόμπολα μιλά για «εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις», ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλοεπιχειρηματιών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστούν και σήμερα. Ένα από τα «κωλύματα», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι η πλευρά Αγγελοπούλου θέλει να αγοράσει την εταιρία «Πήγασος» προσφέροντας το ποσό των 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Μπόμπολας ζητά 200-230 εκατ. ευρώ.

    Οι πληροφορίες για αλλαγή «χεριών» στις επιχειρήσεις «Πήγασος» με την οικογένεια Αγγελοπούλου να μπαίνει στο παιχνίδι εξαγοράζοντας την «Πήγασο», είχαν ως συνέπεια την αύξηση των μετοχών της εταιρίας τις δύο τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο της Αθήνας όπου τα πάντα κινούνται με τους δικούς τους ρυθμούς, η μετοχή της «Πήγασος» σημείωσε χτες αύξηση 20%, ενώ η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρίας του κ. Μπόμπολα «Ακτωρ», αυξήθηκε 9,4%.

    Να υπενθυμίσουμε ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν τελευταία στην εταιρία «Ακτωρ» για δημόσιες προμήθειες κατασκευαστικών έργων, όπως το δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ύψους 44 εκατ. ευρώ, με την απόρριψη πιστοποιητικών διαφάνειας της εν λόγω εταιρίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    Η «Πήγασος» Εκδοτική ΑΕ του Ομίλου Μπόμπολα συμμετέχει στα εξής έντυπα και εταιρίες: Ημερησία ΑΕΕ (100%), Περιοδικά Hachette Rizzoli ανώνυμος εταιρία (50%), Μέλλον Group Ανώνυμη Εταιρία Μέσων Επικοινωνίας (50%), Ν. Λιάπης Βιβλιοδετική ΑΕ (51%), Πήγασος Υπηρεσίες Τηλεηχοπληροφόρησης ΑΕ (99%), Ευρώπη Πρακτορείο Διανομής Τύπου ΑΕ (21%), Pegasus Holding USA Corporation (100%), Πήγασος Interactive Ανώνυμη Τεχνολογική Εταιρία (99,25%), Ανώνυμη Εταιρία Μουσικών Εκδηλώσεων και Παραγωγών Ανωση ΑΕ (96,96%), Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ (33,33%), Τηλέτυπος ΑΕ Τηλεοπτικών Προγραμμάτων (21,30%), 3NSOLD Ανώνυμη Τεχνολογική Εταιρία (50%), Αποστολή ΑΕ Διανομών (20%), Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρία (30%), NARAD (NAPANT) ΑΕ Υπαίθριων Διαφημίσεων (50%), Sport Plus (ΣΠΟΡ ΠΛΑΣ) Ανώνυμη Εκδοτική Εταιρία (90%), Dataforms Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Γραφικών Τεχνών (20,62%).

    Συμμετέχει επίσης στην Papasotiriou Presspoint Καταστήματα Τύπου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Αργος Ευρώπη EΠE, Greek - American Pubishing Inc, NP Propertier LLC, Ρόδον ΑΕ, Προβολή ΕΠΕ, Τηλέτυπος Κύπρου LTD.

    Η «Πήγασος Εκδοτική ΑΕ», δραστηριοποιείται κυρίως στις εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών. Εχει παρουσία και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μέσω της συμμετοχής στην Τηλέτυπος ΑΕ (Mega) και εμμέσως στην Multichoice Hellas. Επίσης, ο Ομιλος Εταιριών ΠΗΓΑΣΟΣ εκδίδει τα ακόλουθα έντυπα: Εφημερίδες: «Εθνος», «Εθνος της Κυριακής», «Ημερησία», «Goal News» και «Αγγελιοφόρος». Περιοδικά: Ιδανικό Σπίτι, Σινεμά, Σινεμά DVD Collection, Μενού και Αλλα, W-Your Wedding, TV Ζάπινγκ, Elle, Max, Car and Driver, Tomorrow, Αρμονία, Voyager, Λοιπόν, Αστρα και Οραμα, Chronos Oro, Sporty, Salve, Close Up. Ο όμιλος «Πήγασος» έχει παρουσία και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, μέσω της συμμετοχής της στην εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, έχει παρουσία στην ιδιωτική τηλεόραση μέσω του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Επιπλέον η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ συμμετέχει και στην Multichoιce Hellas η οποία έχει την άδεια λειτουργίας της δορυφορικής συνδρομητικής πλατφόρμας NOVA και του συνδρομητικού καναλιού FILMNET.

    [05] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 3 ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Τρεις οδηγοί αυτοκινήτων συνελήφθησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στη Βούλα, από συνεργείο της Τροχαίας Γλυφάδας, γιατί πραγματοποιούσαν αυτοσχέδιο αγώνα και έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα.

    Τα οχήματα δημεύθηκαν, ενώ οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας τους, καθώς και τα διπλώματα των οδηγών αφαιρέθηκαν για ένα μήνα.

    Οι τρεις οδηγοί οδηγήθηκαν το μεσημέρι στο αυτόφωρο για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και υπερβολική ταχύτητα.

    [06] ΓΕΦΥΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΗ 3,5 ΕΤΩΝ

    Σάμος, 15 Ιανουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Γέφυρα σωτηρίας για ένα αγοράκι στήθηκε σήμερα το απόγευμα από το νησί Φούρνοι, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου.

    Πρόκειται για τον Παναγιώτη Μελά, 3,5 ετών, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα υγείας και έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Σάμου.

    Άμεσα, το οχηματαγωγό πλοίο "Σάμος Σαν", των Σαμιακών γραμμών, με καπετάνιο τον Κώστα Κοταρά, μόλις έλαβε εντολή από το θάλαμο επιχειρήσεων και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε για το Μαραθόκαμπο, όπου μετέφερε με ασφάλεια το μικρό Παναγιώτη, ο οποίος πλέον, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Σάμου.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Παρίσι, 15 Ιανουαρίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Οι δήμαρχοι του κόσμου κινητοποιούνται με στόχο το συντονισμό της δράσης τους για βοήθεια προς τις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές της ΝΑ Ασίας.

    Ύστερα από πρόταση της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, και μέσα στο χρόνο-ρεκόρ των 10 ημερών οργανώθηκε σήμερα (Σάββατο) στο Παρίσι έκτακτη συνάντηση των δημάρχων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και ορισμένων άλλων πόλεων του κόσμου, είκοσι ένα συνολικά.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιος για την ανθρωπιστική δράση, Σέρτζιο Πιάτζι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλί, Ιβ Γκαζό, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις πληγείσες περιοχές.

    Η κ. Μπακογιάννη, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εξέφρασε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους την ικανοποίησή της για τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία της από πλευράς των δημάρχων.

    «Θα μείνουμε σε συνεχή επαφή, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας. Είναι μία σημαντική αρχή. Ξεκινάμε, ο δρόμος δεν είναι ευθύς, γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην περιοχή και η κατάσταση είναι χαοτική. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία των δημάρχων θα έχει συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα», είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Τα συμπεράσματα και την κοινή απόφαση των δημάρχων εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος των Παρισίων, Μπερτράν Ντελανοέ.

    Όπως δήλωσε ο δήμαρχος των Παρισίων, η δράση των δημάρχων θα προσανατολισθεί ως εξής:

    - Θα γίνει κατ' αρχάς προσπάθεια καταγραφής των αναγκών στις πληγείσες περιοχές από τον οργανισμό «Πόλεις και Ενωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση» που έχει την έδρα του στη Βαρκελώνη, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη ΝΑ Ασία. Η καταγραφή αυτή θα βοηθήσει στο συντονισμό και στη σύγκλιση των προσπαθειών.

    - Θα δοθεί ειδική προτεραιότητα στα παιδιά σε συνεργασία με την UNICEF και τον ΟΗΕ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, (σχολεία, ορφανοτροφεία κ.α.) ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά στην επανένταξή τους στο περιβάλλον τους.

    Παράλληλα, ενθαρρύνεται η αναδοχή παιδιών. Όπως εξήγησε και η κ. Μπακογιάννη, η αναδοχή δεν έχει σχέση με την υιοθεσία. Με λίγα χρήματα, όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα και να παρακολουθούν ένα παιδί που έχει χάσει τους γονείς του.

    - Παροτρύνεται η συνεργασία μεταξύ πόλεων, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και οργάνωση των υπηρεσιών και των υποδομών -όπως παροχή πόσιμου νερού για όλους, νοσηλευτική περίθαλψη, αλλά και υποστήριξη στην οικονομική δραστηριότητα και επαγγελματική βοήθεια για τους βιοτέχνες.

    Η Αθήνα θα πάρει υπό την προστασία της τρία χωριά της Σρι Λάνκα.

    - Αποφασίστηκε η δημιουργία τράπεζας δεδομένων για την καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού σε εμπειρογνώμονες, ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση στην περίπτωση μελλοντικών καταστροφών.

    Οι δήμαρχοι αποφάσισαν, τέλος, όσοι δήμοι έχουν την πρακτική δυνατότητα, να αποδώσουν το κόστος του φωτισμού μιας μέρας προς όφελος των παιδιών στις πληγείσες περιοχές.

    Η κ. Μπακογιάννη, σε ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση των στόχων και ιδιαίτερα για την «υιοθεσία» από την Αθήνα χωριών της Σρι Λάνκα, απάντησε:

    «Ο Δήμος Αθηναίων έχει δώσει 50.000 ευρώ, τα χρήματα θα βρεθούν από τους πολίτες. Εμείς οι Έλληνες έχουμε περίσσια ανθρωπιά και συναισθήματα. Η συνεισφορά της Ελλάδας είναι συγκλονιστική, αφού η χώρα μας είναι έβδομη στον κόσμο στη συνεισφορά. Αυτή η έκρηξη ανθρωπιάς πιστεύω ότι θα έχει διάρκεια, αλλά δείχνει και κάτι άλλο που είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που βγήκε από αυτή τη συνάντηση: ότι είμαστε ακόμα ένας κόσμος αλληλεγγύης παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που παρουσιάζονται διεθνώς και ότι οι λαοί μας νιώθουν πολύ έντονα το συναίσθημα της αλληλεγγύης και αυτό είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για το αύριο».

    Οι δήμαρχοι πρόκειται να συναντηθούν ξανά το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου στο Πεκίνο.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (18:15 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την σημερινή τουρκική ενέργεια στην περιοχή των Ιμίων, δήλωσε τα εξής:

    «Παρόμοιες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται με σταθερή πρακτική σύμφωνα με την χωρίς εξαιρέσεις υποχρέωση σεβασμού των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».

    [09] 30 ΔΙΚΥΚΛΑ ΩΣ ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ "ΠΡΟΙΚΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2005 (17:36 UTC+2)

    Τριάντα δίκυκλες μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δοθούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Η παρουσίαση των δικύκλων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 13.30, στο χώρο του Λευκού Πύργου, από τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, την αναπλ. Υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πετραλιά, και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Σπύρο Κλαδά.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκη, εκπρόσωποι από 17 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους πόρους και τις πολιτικές που θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. για την περίοδο 2007- 2013.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντηση, που αποτελεί συνέχεια σειράς παρόμοιων πρωτοβουλιών για το ίδιο θέμα, θα συμμετάσχουν υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ανώτατοι εκπρόσωποι από τα 10 νέα κράτη -μέλη της Ε.Ε., την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και τη Φιλανδία.

    Στο περιθώριο της Συνάντησης Εργασίας, καθώς και την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, προγραμματίζονται κατ' ιδίαν συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκη, με τους ομολόγους του της Τσεχίας κ. Μίλερ, της Ιταλίας κ. Αντονιόνι, της Ισπανίας κ. Ναβάρο και της Πορτογαλίας κ. Νταβίντ.

    [11] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: "Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

    Χανιά, 15 Ιανουαρίου 2005 (19:15 UTC+2)

    Η καθιέρωση ενός εθνικού ωραρίου αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα από τα Χανιά της Κρήτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    «Θέλω να διαλύσω, μία σοβαρή παρεξήγηση. Η κυβέρνηση, δεν μίλησε ποτέ για απελευθέρωση του ωραρίου. Γιατί, απελευθέρωση του ωραρίου, σημαίνει ασυδοσία. Και όλοι σε αυτή την κυβέρνηση είμαστε κατά της όποιας ασυδοσίας. Μιλήσαμε για καθιέρωση εθνικού ωραρίου. Δεν μπορεί μία χώρα που θέλει να είναι σύγχρονη να έχει τόσα ωράρια, όσες είναι και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Θα κάνουμε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους ένα εθνικό ωράριο», δήλωσε ο κ. Σιούφας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του υγιούς εμπορίου, αλλά και η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι οι βασικοί γνώμονες αυτής της προσπάθειας.

    Ο κ. Σιούφας επανέλαβε ότι βούληση της πολιτείας είναι να πατάξει το παραεμπόριο και την αισχροκέρδεια και αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Όπως είπε, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι στην αγορά, έχουν ενισχυθεί με 500 ελεγκτές οι μηχανισμοί του υπουργείου, έχουν συγκροτηθεί μικτά κλιμάκια ελέγχου, ενώ θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    Αύριο το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης θα προεδρεύσει στο Ηράκλειο σε ευρεία σύσκεψη, για το ενεργειακό της Κρήτης.

    [12] ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:14 UTC+2)

    Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με το ικανοποιητικό επίπεδο των 2.900 μονάδων, αλλά κάτω από την επιφάνεια της ανόδου, διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό τοπίο. Πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών έχουν τιμή κάτω του ενός ευρώ. Μία στις πέντε μετοχές έχει τιμή ολίγων λεπτών. Τον προηγούμενο χρόνο, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε αξιόλογη απόδοση, αλλά οι περισσότερες μετοχές είχαν πτώση με ποσοστό διψήφιο.

    Η κατάσταση αυτή, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», πυροδοτεί δύο τάσεις. Η μία είναι η αισιόδοξη οπτική και βλέπει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Είναι αλήθεια ότι η προσγείωση των αξιών, μπορεί να φέρει κινήσεις εξαγορών σε τιμές που καθιστούν ρεαλιστικές ανάλογες κινήσεις. Θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

    Η απαισιόδοξη, αλλά επίσης ορατή προοπτική είναι να ζήσουμε και δυσάρεστες καταστάσεις. Αιφνίδιες χρεοκοπίες, πλαστογραφίες και λογιστικές απάτες, παραπλανητικές κινήσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων. Είτε εξαιτίας του αδιέξοδου που θα βρεθούν κάποιοι είτε από ψυχρό υπολογισμό, θα υπάρξουν φαινόμενα εκτός ελέγχου. Η άμυνα για τους επενδυτές είναι μία. Ξεχάστε ότι ξέρατε για τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών, τις προβλέψεις και το «αίσθημα της αγοράς». Μόνον εταιρείες με αποδεδειγμένα ισχυρό ταμείο θα αντέξουν. Οι πωλήσεις και το cash flow, είναι σημαντικότερα στοιχεία για την αξιολόγηση μιας μετοχής, από οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Υπάρχουν εταιρείες, ορισμένες θυγατρικές τραπεζών και ορισμένες ανεξάρτητες, που έχουν αρχές και ακολουθούν μια παράδοση φερεγγυότητας. Μην ασχολήστε με τις άλλες.

    Εφθασε, λοιπόν, η ώρα των δύσκολων αποφάσεων; Μάλλον, ίσως όμως είναι και η ώρα των ευκαιριών. Για όσους προνοούν...

    [13] ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 40 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:10 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΔανεισμό ύψους 40 δισ. ευρώ προγραμματίζει για το 2005 το ελληνικό Δημόσιο, όπως αποφασίσθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Oικονομίας, υπό την προεδρία του κ. Γ. Aλογοσκούφη.

    Tο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου ξεκινά με δύο κοινοπρακτικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ έκαστο), που θα υλοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου από τον Oργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους. Oπως διαπιστώθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, πρωταρχικός στόχος για το 2005 είναι να ελεγχθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να κινηθεί σε επίπεδα πλησίον του 3% ως ποσοστό του AEΠ. H προσπάθεια είναι δύσκολη, καθώς είναι προς το παρόν άγνωστο το ύψος του ελλείμματος για το 2004. Στο οικονομικό επιτελείο έκαναν λόγο για 5,8% έλλειμμα το 2004, ένα ποσοστό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί εφόσον επιμερισθούν στο προηγούμενο έτος και οφειλές που σχετίζονται με τα χρέη των νοσοκομείων (2,1 δισ. ευρώ) αλλά και τις εγγυήσεις του Δημοσίου. Tο τι ακριβώς θα προστεθεί στο έλλειμμα του 2004 θα προέλθει ύστερα από συμφωνία με την Kομισιόν, η οποία παρακολουθεί εξαιρετικά στενά τα δημοσιονομικά πράγματα της Eλλάδος.

    [14] ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Σεράγεβο, 15 Ιανουαρίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Ο Σερβοβόσνιος Σάβο Τόντοβιτς, επικηρυγμένος για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παραδόθηκε σήμερα (Σάββατο) στην σερβική αστυνομία της Βοσνίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SRNA.

    Ο Τόντοβιτς κατεζητείτο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). To κατηγορητήριο του δικαστηρίου της Χάγης αναφέρει ότι ο Τόντοβιτς διέπραξε εγκλήματα πολέμου σε βάρος τού μη σερβικού πληθυσμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1992-1995.

    Ο Τόντοβιτς ήταν ο υποδιοικητής του σερβο-βοσνιακού στρατοπέδου κρατουμένων στην πόλη της Φότσα, όπου εκτελέσθηκαν εκατοντάδες μουσουλμάνοι της Βοσνίας.

    [15] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300.000 ΛΙΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Πέραν των 300 χιλιάδων λιρών υπολογίζεται ότι θα είναι το ποσό που συγκεντρώθηκε χθες από τον έρανο που διεξήγαγε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για την συλλογή χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων από τα καταστροφικά τσουνάμι της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτιμη Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Φωτεινή Παπαδοπούλου.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [16] "ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ"

    Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:21 UTC+2)

    Πρόοδος στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παρουσίαση συγκεκριμένων και πειστικών πληροφοριών από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή την χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκλήρωση των διερευνητικών ανασκαφών στον κατεχόμενο Τράχωνα, μία από τις τρεις τοποθεσίες που υπέδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 1998 ως χώρους όπου υπήρχαν μαζικοί τάφοι.

    «Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία των διαδικασιών και της προσπάθειας που άρχισε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ) και υποστηρίχθηκε πλήρως από την κυπριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας ότι τη «μέγιστη ευθύνη για τη μη επίλυση του θέματος ύστερα από τόσα χρόνια φέρει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά που δεν επιτρέπουν τη σωστή διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ή αρνούνται να παρουσιάσουν όσα στοιχεία και πληροφορίες είναι στη διάθεσή τους».

    Από την πλευρά του ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε χθες ότι η μη ανεύρεση ομαδικού τάφου στην περιοχή του Τράχωνα σημαίνει ότι ο τάφος βρίσκεται κάπου στην περιοχή, αλλά όχι στο συγκεκριμένο χώρο που έγιναν οι ανασκαφικές εργασίες. Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η «κυβέρνηση» ξεκίνησε έρευνες για το θέμα και πολύ πιθανόν να προσδιορίσουν το χώρο του τάφου.

    Όσον αφορά τάφους στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, είπε : «δεν επιθυμούμε να ανοιχθούν τώρα οι τάφοι στο νότο. Πρώτα πρέπει να αποφασιστεί το εργαστήριο που θα κάνει τα τεστ DNA καθώς και άλλες προετοιμασίες, όπως χώροι όπου θα φυλάγονται τα οστά».

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η άνοιξη θα είναι η καλύτερη εποχή για έναρξη των ανασκαφικών εργασιών.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [17] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:09 UTC+2)

    «Η στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ έναντι του κυπριακού προβλήματος παραμένει η ίδια», δήλωσε χθες από την Πάφο ο Πρεσβευτής του Ισραήλ Zvi Cohen Litant. Ο κ. Litant μιλούσε στο ΚΥΠΕ μετά από εθιμοτυπική επίσκεψή του στο Δήμο Πάφου όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο Φειδία Σαρίκα.

    Ερωτηθείς εάν η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει με την εκλογή του νέου ηγέτη των Παλαιστινίων ο κ. Litant είπε: «Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε, θα θέλαμε πολύ να δώσουμε ακόμη μία ευκαιρία και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας μπορεί να δούμε κάποιες θετικές εξελίξεις και ανταπόκριση προς την κατεύθυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή μας».

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [18] ΦΑΒΟΡΙ Ο ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΙΣ ΚΡΟΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ζάγκρεμπ, 15 Ιανουαρίου 2005 (12:55 UTC+2)

    Ο 70χρονος απερχόμενος Πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς φέρεται το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται αυτή την Κυριακή. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης τον φέρουν να προηγείται με ποσοστό της τάξης του 55-60% ενώ η 51χρονη αντίπαλός του, υπουργός της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης, HDZ, Τζαντράνκα Κοσόρ, έπεται με 20%.

    Και οι δύο υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της ένταξης του Ζάγκρεμπ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η θητεία του προέδρου της Κροατικής Δημοκρατίας έχει πενταετή διάρκεια.

    [19] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΑΕΚ 2-1

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Την εκτός έδρας ήττα με 2-1 γνώρισε η ΑΕΚ από την Καλαμαριά, στο πλαίσιο της 15ης ημέρας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Η πρωτοπόρος της βαθμολογίας «σκόνταψε» στην Καλαμαριά, αφού δεν κατάφερε να «πιάσει» καλή απόδοση και η αντίπαλός της πήρε δίκαια τη νίκη.

    Σκόρερ του Απόλλωνα ήταν οι Σπυρόπουλος στο 14' και Κλέιτον στο 30' με πέναλτι, ενώ η ΑΕΚ μείωσε στο 82' με τον Ιβιτς.

    ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Ζαφειρόπουλος, Ν. Χ. Παπαδόπουλος, Κλέιτον (73' Ουέλινγκτον), Γενιτσαρίδης (88' Παππάς), Σπυρόπουλος, Ηλιάδης, Παρμαξίδης, Ν. Α. Παπαδόπουλος, Πετκάκης, Χατζί, Ορφανός (84' Φυτανίδης).

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου (40' Μάλμπασα), Αλβες, Μόρας, Κόντης (75' Ρούσεφ), Ιβιτς, Κατσουράνης, Κυριακίδης (46' Κωνσταντινίδης), Μπούρμπος, Κρασσάς, Ασουνσάο.

    [20] Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: "ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ"

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (16:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, χαρακτήρισε μη νόμιμη και εσφαλμένη την απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης για την τιμωρία της ομάδας, καθώς «από την ακροαματική διαδικασία δεν προκύπτει καμιά υπαιτιότητα για τις δύο ομάδες» και τόνισε πως θα κατατεθεί έφεση. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, ο κ. Κόκκαλης ζήτησε από τους φιλάθλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

    Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός δήλωσε: «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι ξεκάθαρα. Έγινε μια ακροαματική διαδικασία, όπου εξετάστηκαν διάφοροι μάρτυρες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ λήφθηκε υπόψη και το φύλλο αγώνα. Από την ακροαματική διαδικασία δεν προκύπτει καμιά υπαιτιότητα για τις δύο ομάδες. Έτσι, σύμφωνα με τον ΚΑΠ έπρεπε να οδηγήσει στην απόφαση για την επανάληψη του αγώνα. Η απόφαση αυτή κατά την κρίση του Δ.Σ. δεν στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία. Είναι εσφαλμένη, μη νόμιμη και θα καταθέσουμε έφεση», δήλωσε ο κ. Κόκκαλης.

    [21] ΣΤΙΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:05 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣτις 27 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί τελικά ο πρώτος αγώνας του πιο ενδιαφέροντος παιχνιδιού για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και θα αρχίσει στις 19.00. Αναλυτικά το πρόγραμμα: (19/01 ΟΦΗ 17:00) ΟΦΗ-Καλαμαριά, (19/01 Καυταντζόγλειο 19:00) Ηρακλής-Ολυμπιακός, (19/01 Ζωγράφου 15:00) Ηλυσιακός-Πανιώνιος, (20/01 Καστοριάς 16:00) Καστοριά-Πτολεμαΐδα, (26/01 Χαριλάου 16:00) Αρης-Εθνικός, (26/01 Ξάνθη 17:00 ) Ξάνθη-Αιγάλεω, (26/01 Αλκαζάρ 16:00) Λάρισα-Χαλκηδόνα, (27/01 ΟΑΚΑ 19:00) ΑΕΚ-Παναθηναϊκός.

    [22] ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΗ Β΄ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:03 UTC+2)

    Ενδιαφέροντα ματς περιλαμβάνει η 15η αγωνιστική της Β΄ Εθνικής. Το σημαντικότερο από αυτά, το οποίο και ανοίγει την αυλαία, είναι ανάμεσα στον Ακράτητο και στον Πανσερραϊκό, μια και οι δύο τρέχουν να προλάβουν την άνοδό τους στα μεγάλα σαλόνια της Α΄ Κατηγορίας. Η πρωτοπόρος Νίκη αντιμετωπίζει την Καστοριά. Η άλλη ομάδα του Βόλου, ο Ολυμπιακός, δοκιμάζεται με την Παναχαϊκή, ενώ ο Λεβαδειακός παίρνει τους τρεις βαθμούς άνευ αγώνα, αφού ο αντίπαλός του, Ποσειδώνας, έχει ήδη υποβιβαστεί στη Γ΄ Εθνική. Το πρόγραμμα: Σάββατο:(20.00, ΕΤ3) Ακράτητος -Πανσερραϊκός. Κυριακή: Ηλυσιακός - Ατρόμητος Αθηνών, Παναχαϊκή 2005 -Ολυμπιακός Βόλου, Απόλλων Αθηνών - Καλαμάτα, Πανηλειακός - Εθνικός Αστέρας, Προοδευτική -Λάρισα (Τα παιχνίδια αρχίζουν στις 14.45) Δευτέρα: (17.00, ΕΤ3) Καστοριά - Νίκη Βόλου

    · Το ντέρμπι ανάμεσα στον Αγιο Δημήτριο και στο Χαϊδάρι είναι αυτό που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα στη 14η αγωνιστική του πρώτου ομίλου της Γ΄ Εθνικής, όπου αμφότερες οι ομάδες επιδιώκουν την άνοδό τους στη Β΄ Εθνική. Στα ματς που ανοίγουν την αυλαία το Κερατσίνι υποδέχεται τον Πάμισο, ενώ ο ΠΑΝΟ Μαλίων τον πρωτοπόρο Αχαρναϊκό. Οι αναμετρήσεις του άλλου ομίλου θα διεξαχθούν στις 19 του Γενάρη. Συνοπτικά: Σάββατο (14.45) Κερατσίνι - Πάμισος Μεσσήνης, (14.45) ΠΑΝΟ Μαλίων -Αχαρναϊκός. Κυριακή: Αχαϊκή - Αθηναΐδα, Ρόδος -Μαρκό, Αγιος Δημήτριος -Χαϊδάρι ΑΟ, Λήλας Βασιλικού - Θύελλα Πατρών, Βύζας Μεγάρων - Ηρόδοτος, Ατσαλένιος - Εθνικός Πειραιώς. Οι αγώνες αρχίζουν στις 14.45.

    [23] ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ" ΣΤΗΝ Α΄ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2005 (13:02 UTC+2)

    Την ομάδα ή τις ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου θα γνωρίζουμε μετά τη διεξαγωγή της 15ης αγωνιστικής. ΑΕΚ και Ολυμπιακός ισοβαθμούν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στους 30 πόντους, με τους «ερυθρόλευκους» να μηδενίζονται από τον αθλητικό δικαστή στον αγώνα με τον Πανιώνιο. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με έναν πόντο λιγότερο και έχει την ελπίδα να περάσει μόνος πρώτος. To πρόγραμμα:

    Σάββατο: Απόλλων Καλαμαριάς - ΑΕΚ (17.45, Alpha), Αιγάλεω - ΠΑΟΚ (19.00, Supersport). Κυριακή: Χαλκηδόνα - Κέρκυρα (14.45), Skoda Ξάνθη - Ιωνικός (16.45, Alpha), Παναθηναϊκός - ΟΦΗ (17.00, Supersport), Εργοτέλης - Πανιώνιος (18.00, Supersport), Αρης -Καλλιθέα (19.00, Supersport), Ολυμπιακός -Ηρακλής (19.00, Alpha).

    [24] ΤΖΙΧΑΝΤ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝ ΔΕΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Γάζα, 15 Ιανουαρίου 2005 (16:07 UTC+2)

    Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Τζιχάντ απέρριψε σήμερα την πρόσκληση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ που διατύπωσε ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά την τελετή ορκωμοσίας του στην Ραμάλα.

    «Επαναβεβαιώνουμε τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στους Παλαιστινίους κι εμείς είμαστε έτοιμοι να διαβουλευθούμε με τον Αμπάς, εντούτοις επαναλαμβάνουμε πως η ένοπλη αντίσταση είναι συνδεδεμένη με την κατοχή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, υπεύθυνος της Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας επισημαίνοντας τη σημασία της ένοπλης αντίστασης- άμυνας του παλαιστινιακού λαού ως το κυριότερο μέτρο για να εμποδιστούν οι εισβολές, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε προάστιο της Γάζας.

    Από την πλευρά της η Χαμάς απορρίπτει κάθε περίπτωση εκεχειρίας με το Ισραήλ, όσο αυτό δεν σταματά τις επιθέσεις, τόνισε σήμερα ο Σάμι Αμπού Ζάχρι, υπεύθυνο στέλεχος της οργάνωσης, λίγο μετά την ορκωμοσία του Αμπάς.

    «Είμαστε ένα έθνος που είναι υπό κατάληψη και βρισκόμαστε σε άμυνα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς με την επισήμανση ότι «το ζήτημα της εκεχειρίας δεν θα έπρεπε να θίγεται με τον εχθρό το Ισραήλ, παρά μόνον εάν αυτός τερματίσει τις επιθέσεις του. Ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί τότε να εξετάσει τις λύσεις και να αποφασίσει εάν κάτι τέτοιο είναι προς όφελός του».

    [25] ΣΕ ΒΑΘΥ ΚΩΜΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΖΑΟ ΖΙΓΙΑΝΓΚ

    Πεκίνο, 15 Ιανουαρίου 2005 (15:45 UTC+2)

    Ο πρώην μεταρρυθμιστής ηγέτης της Κίνας Ζάο Ζιγιάνγκ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Πεκίνου, έχει πέσει σε «βαθύ κώμα» από χθες το βράδυ, τοπική ώρα, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στην Κίνα, που εδρεύει στο Χονγκ Κόνγκ, επικαλούμενη πηγές του στενού του περιβάλλοντος.

    Ο Ζάο Ζιγιάνγκ, ηλικίας σήμερα 85 ετών, είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση το 1989 επειδή είχε αντιταχθεί στην καταστολή της Άνοιξης του Πεκίνου, κι έκτοτε βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό.

    Η ανακοίνωση του θανάτου του από τον Τύπο του Χονγκ Κονγκ την περασμένη Τρίτη, είδηση που είχε διαψεύσει η οικογένεια του Ζάο Ζιγιάνγκ, είχε αναγκάσει την Κινεζική κυβέρνηση να εκφρασθεί περί ενός θέματος που θεωρείται ταμπού για εκείνην, δεκαπέντε χρόνια μετά τα αιματηρά γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν. Το ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει πως «ο Ζάο νοσηλεύεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα, από τα οποία πάσχει από πολλών ετών».

    [26] ΝΕΚΡΟΙ 3 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ 6 ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΕ ΕΦΟΔΟ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Μόσχα, 15 Ιανουαρίου 2005 (14:16 UTC+2)

    Τρεις αστυνομικοί κι έξι ισλαμιστές αντάρτες βρήκαν τον θάνατο νωρίς σήμερα το πρωί κατά τις ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας σε δύο κατοικίες στο νότιο Νταγκεστάν, όπου υπήρχαν ενδείξεις ότι κρύβονταν ισλαμιστικά στοιχεία, μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ ένας συνταγματάρχης και δύο καταδρομείς των ειδικών σωμάτων της αστυνομίας βρήκαν τον θάνατο στις μάχες με τους αντάρτες σε μία κατοικία στο Κασπιίσκ, άλλος ένας καταδρομέας τραυματίσθηκε, ενώ ένας αντάρτης έχασε τη ζωή του και τέσσερις συνελήφθησαν. Άλλοι πέντε ισλαμιστές κατέλαβαν μία κατοικία στα προάστια της πρωτεύουσας Μαχάτσκαλα, μετά τον εντοπισμό τους από τους αστυνομικούς. Άφησαν προηγουμένως τους ενοίκους να φύγουν, τονίζοντας πως είναι «μαχητές του Ισλάμ», προσθέτει το πρακτορείο.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV μεταδίδει πως μολονότι η κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς, η αστυνομία εκφράζει φόβους πως οι ισλαμιστές μαχητές ενδέχεται να είναι ακόμη ζωντανοί.Το Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, μεταδίδει πως πέντε αντάρτες είναι σχεδόν επιβεβαιωμένα νεκροί, όμως η αστυνομία εξακολουθεί τις έρευνες για να βεβαιωθεί.

    [27] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΜΠΑΣ. Ο ΚΟΡΕΪ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Ραμάλα, 15 Ιανουαρίου 2005 (14:04 UTC+2)

    Να ζήσουν «δίπλα δίπλα» κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ο νέος πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του ενώπιον του παλαιστινιακού εθνικού συμβουλίου (βουλής) στη Ραμάλα. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους Ισραηλινούς και να επιτευχθεί ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.

    Ο Αμπάς εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Αχμάντ Κορέι, τον οποίο επανατοποθέτησε στην κεφαλή της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο 67χρονος Κορέι, ο οποίος είχε ορκισθεί πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την παραίτηση του Αμπάς από το αξίωμα αυτό τον Σεπτέμβριο του 2003, είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ στο Όσλο, της πρώτης που συνάφθηκε ποτέ μεταξύ των δύο πλευρών.

    [28] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Τζακάρτα, 15 Ιανουαρίου 2005 (12:52 UTC+2)

    Η απειλή των ασθενειών «υποχωρεί» στις πληγείσες από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη χώρες, δήλωναν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, αλλά ο συναγερμός κάθε άλλο παρά έχει λήξει: Χθες γιατροί ανέφεραν κρούσματα θανάτων παιδιών από πνευμονία...

    Μόνο τις τελευταίες δύο μέρες στην Ινδονησία, έχουν βρεθεί πάνω από 4.000 σοροί - στοιχείο που ανεβάζει το συνολικό επίσημο και επιβεβαιωμένο απολογισμό στις 13 χώρες Ασίας και Αφρικής που επλήγησαν (που δεν είναι ο τελικός, όπως συνεχίζουν να αναφέρουν τα πρακτορεία) σε κάπου 163.000 νεκρούς, ενώ ο πραγματικός απολογισμός εκτιμάται εδώ και βδομάδες ότι πλησιάζει τις 200.000 θύματα.

    Μόνο στην Ινδονησία, την ίδια στιγμή, η ανησυχία εντείνεται για τους επιζώντες. Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, με τους «τυχερότερους» να φιλοξενούνται στα προσφυγικά στρατόπεδα. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης προς την επαρχία -- τα κυβερνητικά στρατεύματα παραμένουν στην περιοχή παρά την ανακοίνωση ότι «είναι καλοδεχούμενη» η προσφορά εκεχειρίας από το Μέτωπο Ελεύθερο Ατσεχ (GAM) -- εξακολουθεί να γεννά και άλλες ανησυχίες.

    Την ίδια στιγμή, η υπεσχημένη διεθνής βοήθεια των 5,5 δισ. παραμένει στο μεγαλύτερο ποσοστό της υπεσχημένη, ακριβώς: Ο Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξήγησε ότι θα χρειαστούν μήνες εξέτασης από «ειδικούς» των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών πριν υπάρξει ανοικοδόμηση, η οποία θα γίνει «υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

    Η δέσμευση του Κλαμπ του Παρισιού για αναστολή της αποπληρωμής των χρεών των πληγεισών χωρών έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από τις χώρες που κατ' εξοχήν αφορούν, και οι λόγοι είναι προφανείς. «Αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο και ότι μετά τις εκτιμήσεις της κατάστασης θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για την αναστολή χρεών ή όποιες άλλες ληφθούν... οπωσδήποτε η παραγραφή των χρεών θα ήταν πολύ καλοδεχούμενη», δήλωσε ο Χάριμ Πεϊρίς, εκπρόσωπος της Προέδρου της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα. Πέρα από τις διπλωματικές διατυπώσεις, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της χώρας έλεγαν ότι η «προσφορά» του Κλαμπ του Παρισιού για μορατόριουμ ενός έτους κάθε άλλο παρά επαρκεί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ινδονησίας δήλωναν ότι δεν πολυσυγκινούνται από την πρωτοβουλία των δανειστών τους. «Επιφυλάξεις» εξέφραζε και το περιοδικό The Economist, αλλά από την ανάποδη: «Αν δεν μπορούν να ξοδέψουν σωστά τα χρήματα που δανείζονται» οι χρεωμένες κυβερνήσεις, έγραψε, «μπορεί κανείς να τις εμπιστευτεί να διαχειριστούν τα χρήματα της βοήθειας»;

    [29] "ΤΣΙΚΛΙΝΤΑΝ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2005 (12:58 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤο έργο «Τσικλιντάν» της Στέλλας Βογιατζόγλου, παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών το ΚΘΒΕ. Το έργο που έχει βραβευτεί από το ΥΠΠΟ, στον Κρατικό Διαγωνισμό Θεατρικού Εργου το 2001, σε νέα μορφή, με τη συνεργασία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, σκηνικά Σωτήρη Τσέλιου, κοστούμια Αλεξίας Θεοδωράκη, μουσική Βαγγέλη Φάμπα, χορογραφία Ελενας Τοπαλίδου και φωτισμούς Στράτου Κουτράκη. Παίζουν: Μαρία Καραμήτρη, Σοφία Λάππου - Καλού, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ελενα Μαυρίδου, Θηρεσία Μανωλούδη, Λίλιαν Παλάντζα, Αγλαΐα Παπά, Αγγελική Πέτκου, Κατερίνα Σαγιά, Θάλεια Σκαρλάτου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 January 2005 - 19:13:51 UTC