Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ
  • [03] ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ
  • [04] ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
  • [06] Ο ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
  • [07] Ο Ε. ΣΤΥΛΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ
  • [08] Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [09] ΡΕΚΟΡ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2004
  • [10] ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ Ν' ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
  • [11] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
  • [12] Ο Μ. ΚΑΡΑΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [13] ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [14] Ο ΜΑΝΤΕΛΑ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ AIDS
  • [15] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ 2.600 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
  • [16] ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ, ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΟΔΟΣ
  • [17] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [18] ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

  • [01] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2005 (01:46 UTC+2)

    Ρεκόρ ανθρωπιάς από τους Έλληνες και στον τηλεμαραθώνιο που οργάνωσε η ΕΡΤ, με τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών, για τη συγκέντρωση βοήθειας η οποία θα αποσταλεί στα θύματα των περιοχών της νοτιοανατολικής Ασίας, που επλήγησαν από τον σεισμό της Σουμάτρας, μεγέθους 9 ρίχτερ, στις 26 Δεκεμβρίου, και τα φονικά παλιρροιακά κύματα που ακολούθησαν. Στις δύο ημέρες του τηλεμαραθώνιου, προσφέρθηκαν από επώνυμους αλλά, κυρίως, από απλούς πολίτες, συνολικά 17 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο ένα εκατομμύρο ευρώ, συγκεντρωθηκε αργά τα βράδυ της Τετάρτης στην ειδική δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη ΝΕΤ, υπό την ονομασία «Δώρα ανθρωπιάς».

    Σημειώνεται ότι αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, συγκεντρώθηκε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, για τα θύματα της καταστροφής στη Νοτιοανατολική Ασία.

    Η δημοπρασία, πραγματοποιήθηκε στα στούντιο της ΝΕΤ με αντικείμενα συμβολικής αξίας που προσέφεραν κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής και των Τεχνών. Το τελικό ποσόν, το οποίο συγκεντρώθηκε και το οποίο θα προστεθεί στη συνολική βοήθεια που θα σταλεί στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας στην Απω Ανατολή, ανέρχεται στο 1.003.500 Ευρώ.

    «Φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ

    Φωτιά πήρε το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ, από τις προσφορές για τα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν , προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες από το φονικό τσουνάμι. Η δημοπρασία μεταδόθηκε ζωντανά από τη συχνότητα της ΝΕΤ, στην εκπομπή που παρουσίασαν η Ελισάβετ Φιλιπούλη και ο Κώστας Βερνίκος.

    Τα μεγάλης αξίας αντικείμενα αντικείμενα προσέφεραν κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού της πολιτικής και των τεχνών, ενώ συγκεντρώθηκαν 1.003.500 ευρώ.

    Το σημαντικότερο αντικείμενο, η πένα προσέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος από τη μικρή του συλλογή, δόθηκε στον Σταμάτη Δελφιτζή από το Περιστέρι, ο οποίος προσέφερε 330.000 ευρώ.

    Για τις 10 μεταξοτυπίες του Αλέκου Φασιανού πλειοδότησε με 30.500 ευρώ ο Αναστάσιος Μακρής.

    Τα συλλεκτικά αντικείμενα της ΑΕΚ (δύο μπάλες μπάσκετ και μια μπάλα ποδοσφαίρου, όλες υπογεγραμμένες από τους παίχτες και τα παπούτσια του Ιλια Ιβιτς), δόθηκαν στον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη που πρόσφερε 100.000 ευρώ.

    Τα ενθύμια από την κατάκτηση του Euro από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου (δύο φανέλες με τις υπογραφές των παιχτών, τα παπούτσια του Ντέμη Νικολαϊδη ), καθώς και δύο VIP προσκλήσεις για τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τον αγώνα με τη Δανία κατοχυρώθηκαν στον Νίκο Κωνσταντόπουλο από την εταιρία «Hellas Design» που πρόσφερε 70.000 ευρώ.

    Ο τζουράς του Γιώργου Νταλάρα και το πρώτο πλατινένιο CD του Γιάννη Κότσιρα δόθηκαν στον Χρήστο Ρούσο από τους Φίλους της ΑΕΚ της Κύπρου, που πλειοδότησε με 60.000 ευρώ.

    Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα πρόσφερε την φανέλα του Ροναλντίνιο για την οποία πλειοδότησε ο κ. Κοροβέσης με 31.000 ευρώ.

    Αντίγραφο της ελιάς της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δόθηκε στον Γιάννη Σπανωλιό, από τον ραδιοφωνικό σταθμό Red Fm, που έδωσε 50.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι η προσφορά ελπίδας θα συνεχιστεί, καθώς σε εκδήλωση που θα διοργανώσει η ΝΕΤ στο τέλος του μήνα θα δημοπρατηθούν και άλλα αντικείμενα.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

    Κάρπαθος, 6 Ιανουαρίου 2005 (12:36 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και τη δέουσα επισημότητα, την οποία επέβαλε η παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γιορτάστηκε φέτος στο ακριτικό νησί της Καρπάθου ο αγιασμός των υδάτων.

    Ο πρωθυπουργός, παρακολούθησε το πρωί τη δοξολογία όπου ο μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, του χάρισε έναν σταυρό και στη συνέχεια πήγε στο λιμάνι του ακριτικού νησιού, αντάλλαξε ευχές με τους νησιώτες που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί και παρακολούθησε την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

    Ο κ. Καραμανλής, συνεχάρη επίσης το νεαρό Καρπάθιο, ο οποίος μαζί με άλλους νησιώτες βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Καρπάθου κι έπιασε το σταυρό. Στις δηλώσεις του, μάλιστα, υπογράμμισε και το συμβολικό χαρακτήρα που έχει η γιορτή των Θεοφανίων.

    "Επισημαίνει, την ανάγκη για περισσότερο φως, διαφάνεια, περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι η παρουσία του στην Κάρπαθο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

    Πρόκειται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για "την ανάγκη να φέρουμε την ελληνική περιφέρεια στο κέντρο της πολιτικής, να φτάσει η ανάπτυξη σε κάθε νησί και γωνιά της πατρίδας μας, στο πιο απομακρυσμένο σημείο, ώστε να απολαύσουν οι κάτοικοι της περιφέρειας αυτό που δικαιούνται ως Ευρωπαίοι πολίτες. Καλύτερη υγεία, παιδεία και μεταφορές. Αυτό το στόχο υπηρετούμε με συνέπεια, μεθοδικότητα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση".

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο "Αήττητος", η οποία, μαζί με άλλα πλοία του νησιού, απέδωσαν τιμές κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων και αντάλλαξαν ευχές με τους ναύτες και τους αξιωματικούς. Το πρωθυπουργικό ζεύγος επιστρέφει το μεσημέρι στην Αθήνα.

    [03] ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ

    Τζακάρτα, 6 Ιανουαρίου 2005 (14:39 UTC+2)

    Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, συμφώνησε στη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για τα τσουνάμι, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

    Αν και στο τελικό ανακοινωθέν δεν αναφέρεται ούτε το πότε θα εγκατασταθεί το σύστημα αυτό, ούτε το πώς χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία πολλών χωρών να προχωρήσουν σε οικονομικές ελαφρύνσεις των κρατών που πλήγηκαν από τα τσουνάμι. Πρωτοβουλίες που αφορούν κυρίως στην αποπληρωμή των χρεών των συγκεκριμένων χωρών.

    Επίσης, στο τελικό ανακοινωθέν ζητείται από τα Ηνωμένα Έθνη να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα και απευθύνεται έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία όσον αφορά στις προσπάθειες αρωγής των πληθυσμών που επλήγησαν από τα τσουνάμι. Η διεθνής κοινότητα, πάντως, έχει υποσχεθεί, μέχρι στιγμής, 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα θύματα των τσουνάμι και την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

    Πάντως, η δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης γα τα τσουνάμι, που υπάρχει ήδη στον Ειρηνικό Ωκεανό και το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αποτρέψει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, θα είναι στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις καταστροφές.

    Η σύσκεψη των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί από τις 18 ως τις 22 Ιανουαρίου στο Κόμπε, δέκα χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την ιαπωνική αυτή πόλη, προκαλώντας, τότε, το θάνατο 6.000 ανθρώπων.

    [04] ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2005 (17:08 UTC+2)

    Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε σήμερα το μεσημέρι η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), παρουσία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των Αρχών της πόλης.

    Τους δημοσιογράφους και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους υποδέχτηκαν στο χώρο της εκδήλωσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκτός από τις δικές του ευχές μετέφερε και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, εξάλλου, αποτελεί επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Στη φετινή γιορτή ήταν ο καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ Χρίστος Τσολάκης, τον οποίο βράβευσε η ΕΣΗΕΜ-Θ και τον αναγόρευσε σε επίτιμο μέλος της.

    Το βραβείο στον τιμώμενο επέδωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης. Ο Υπουργός, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας γενικότερα και ευχήθηκε καλή χρονιά σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

    Σε ό,τι αφορά το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αυτό έπεσε στην αθλητική εφημερίδα METROSPORT.

    Σε όλα τα μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας και στους προσκεκλημένους τους, διανεμήθηκαν το Ημερολόγιο 2005 της ΕΣΗΕΜ-Θ και βιβλία. Στα παιδιά των δημοσιογράφων, για τα οποία στήθηκε παράλληλη γιορτή σε παρακείμενη αίθουσα, μοιράστηκαν διάφορα δώρα.

    Ευχές για καλές ειδήσεις, υγεία και ένα δημιουργικό νέο έτος διατύπωσαν κατά την προσέλευσή του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Χάρης Καστανίδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, οι βουλευτές της ΝΔ Τάσος Σπηλιόπουλος και Γιάννης Ιωαννίδης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, ο γ.γ. του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 6 Ιανουαρίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την αποτροπή επεισοδίων που σχεδίαζαν εθνικιστικοί κύκλοι και την πραγματοποίηση της τελετής του αγιασμού των υδάτων.

    «Σήμερα το πρωί, διαρκούσης της Θείας Λειτουργίας, υπήρχαν πληροφορίες για έκτροπα που θα συνέβαιναν. Ευτυχώς αυτά απεφεύχθησαν. Η αστυνομία έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τον λαμπρό εορτασμό των Θεοφανίων και είπε ότι, «είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι κι εφέτος είχαμε την ευκαιρία και την δυνατότητα να κάνουμε αυτό το ωραίο έθιμο της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού για τρίτη κατά σειράν χρονιά εδώ στο Φανάρι, κοντά στο Πατριαρχείο μας, στον Κεράτιο Κόλπο, και να αγιάσουμε τα ύδατα. Είχαμε ένα θαυμάσιο καιρό, κι αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο δώρο του Θεού, και είχαμε ειρήνη και γαλήνη γύρω μας».

    «Είχαμε πάρα πολύ κόσμο από εδώ και από την Ελλάδα και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Είχαμε και εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνώντος κόμματος, τον κ. Μεϊμάράκη και τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Κακλαμάνη, ο οποίος είπε ότι, θα ήταν καλό να οργανωθεί αυτό το προσκύνημα τέτοια μέρα από την Ελλάδα, να έρχεται περισσότερος κόσμος και να συμμετέχει στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία και στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Κερατίου», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    «Είθε του χρόνου υπό ομαλάς συνθήκας, με γαλήνη με ειρήνη μέσα μας και γύρω μας και με περισσότερα έως τότε γενναία βήματα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε ένα λαμπρό, λαμπρότερο από το εφετινό, εορτασμό των Θεοφανίων. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετέσχον και με την παρουσία τους μας έδωσαν χαρά, έδωσαν το «παρών». Εις όλους επικαλούμεθα την χάριν του Θεού, τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και ευχόμεθα και εις άλλα πολλά.», είπε ακόμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    [06] Ο ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας των Θεοφανίων, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Υπουργός Μ-Θ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δήμητρα, την κόρη του Θεώνη και το γ.γ. του υπουργείου καθηγητή Λουκά Ανανίκα, παρέστη στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσιαρτσιώνης παρακολούθησε την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Θερμαϊκό Κόλπο, στην Παραλιακή Λεωφόρο, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Λ. Νίκης.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός επισήμανε την ανάγκη για περισσότερο φως, διαφάνεια, περισσότερη ανάπτυξη, ευημερία και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες, εντός και εκτός συνόρων. Ο κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «τούτες τις άγιες ημέρες η σκέψη όλων βρίσκεται στα θύματα της τραγωδίας στη ΝΑ Ασία. Η ευχή μας είναι να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας».

    Αμέσως μετά, ο υπουργός παρέστη, ως επίσημος προσκεκλημένος, στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης στην οποία ευχήθηκε στα μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. καλή και δημιουργική χρονιά. Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε ότι «στη σύγχρονη κοινωνία στην οποία τα περισσότερα κοστολογούνται, χρέος όλων μας είναι να μην αντιμετωπίζουμε την πληροφόρηση ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό αγαθό».

    Στην εκδήλωση ο κ. Τσιαρτσιώνης απένειμε το Μετάλλιο Τιμής της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. στον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρίστο Τσολάκη, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ένωσης.

    [07] Ο Ε. ΣΤΥΛΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, αρμόδιος για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας που διεξάγεται αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με σκοπό τον προσδιορισμό και το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    [08] Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Νέα Υόρκη, 6 Ιανουαρίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας για το έτος 2005, και ειδικότερα στα θέματα της ομογένειας, που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τους Υφυπουργούς κ. Ι. Βαληνάκης, Π. Σκανδαλάκης και Ευ. Στυλιανίδης, αναφέρεται σε κύριο άρθρο της η ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης.

    Στους κορυφαίους στόχους του υπουργείου Εξωτερικών για το νέο έτος περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, και η περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιγξη των δεσμών της γενέτειρας με την «δραστήρια ελληνική Ομογένεια της Αμερικής». Σε επίρρωση της θέσης αυτής, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τέθηκαν, μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τόσο από τον υπουργό κ. Πέτρο Μολυβιάτη όσο και από τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργό κ. Π. Σκανδαλάκη, και τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια.

    «Εκείνο το οποίο έγινε ξεκάθαρο στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, είναι ότι ένα από τα θέματα με το οποίο θα ασχοληθεί το ΥΠΕΞ μέσα στο 2005, είναι και η Ομογένεια και, ειδικότερα, τα θέματα που παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο υφ. Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Σκαναδαλάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας έθεσε και τα θέματα αναδιάρθρωσης του ΣΑΕ, καθώς και ορισμένων άλλων που πρέπει να μπουν στον προγραμματισμό.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καραμανλής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της ομογένειας και ζήτησε το υπουργείο να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε και το θέμα της «επιστολικής ψήφου» ως ένα από τα ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία θα αντιμετωπισθούν σε νομοθετικά σε χρόνο που θα καθοριστεί αργότερα.

    Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Ι. Βαληνάκης, μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Για μας η ομογένεια ήτανε από την αρχή ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της εξωτερικής μας πολιτικής και μία προτεραιότητα γι αυτό και είπαμε από την αρχή ότι θα ασχοληθούμε με πολύ προσοχή με τα θέματα αυτά, τα οποία χειρίζεται άριστα ο κ. Σκανδαλάκης».

    [09] ΡΕΚΟΡ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2004

    Άγκυρα, 6 Ιανουαρίου 2005 (15:12 UTC+2)

    Ρεκόρ επισκέψεων ξένων τουριστών καταγράφηκε στην Τουρκία κατά το 2004, καθώς σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Τουρισμού της χώρας, που κοινοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, ο αριθμός τους ανήλθε στο σύνολο της περασμένης χρονιάς σε 17,5 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο αριθμός αυτός είναι κατά 25% υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2003 όταν είχαν επισκεφθεί τη χώρα περί τα 13 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες. Εξάλλου, από το 1999 και μετά ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία έχει διπλασιαστεί.

    [10] ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ Ν' ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Λευκωσία, 6 Ιανουαρίου 2005 (14:48 UTC+2)

    Παράνομη και εντελώς ανυπόστατη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους, να ανοίξει τα λιμάνια στα κατεχόμενα για εμπορική χρήση από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Τουρκία και άλλες χώρες ή το αντίθετο.

    Ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι μόνο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να κηρύξει αυτά τα λιμάνια νόμιμα, γι' αυτό οποιαδήποτε πράξη του κατοχικού καθεστώτος δεν έχει νόμιμη βάση. Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση θα προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, αφού όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος για κάτι τέτοιο.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την πρόθεση του ψευδοκράτους για τα κατεχόμενα λιμάνια, υπενθύμισε την πρόταση της κυβέρνησης για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και την από κοινού διαχείριση του λιμανιού της από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

    [11] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

    Λευκωσία, 6 Ιανουαρίου 2005 (13:03 UTC+2)

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, που εδράζει στα εδάφη της βόρειας Κύπρου, τα οποία βρίσκονται υπό κατοχή, ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Τουρκία και άλλες χώρες ή το αντίθετο.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου Χουσεϊν Τσελάλ, υπάρχουν αιτήματα από τον ιδιωτικό τομέα στις ελεύθερες περιοχές για άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών. Ισχυρίσθηκε δε ότι «το να στέλνει κάποιος εμπόρευμα στην Τουρκία από τη Λεμεσό ή τη Λάρνακα είναι διαφορετικό από το να το στέλνει από την Κερύνεια».

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των κατεχόμενων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι δε βρέθηκε τίποτε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκσκαφής για ανεύρεση ομαδικού τάφου αγνοουμένων στην κατεχόμενη περιοχή Τράχωνα Λευκωσίας.

    Ο ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Μάλιστα, ο Ταλάτ χαρακτήρισε ως διερευνητικού χαρακτήρα τις εργασίες. Η εκσκαφή γίνεται από εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος Ινφόρς, το οποίο έχει συνάψει συμφωνία με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους για διενέργεια εκταφών.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Ηλίας Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την έναρξη των εκταφών μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

    Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος, Ρουστέμ Τατάρ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή υποδείχθηκε το 1998 από την τουρκική πλευρά ως μια από τις τρεις περιοχές, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν τάφοι. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέδειξε 18 τοποθεσίες, όπου εκτιμά πως υπάρχουν τάφοι στις ελεύθερες περιοχές και τέσσερις στα κατεχόμενα.

    [12] Ο Μ. ΚΑΡΑΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Συμβόλαιο συνεργασίας με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς υπέγραψε μετά τον Νίκο Παπαδόπουλο και ο Μερκούρης Καραλιόπουλος για ενάμιση χρόνο.

    Ο νέος παίκτης του Απόλλωνα Καλαμαριάς θα συμμετάσχει στον αγώνα της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ. Σημειώνεται ότι ο 28χρονος ποδοσφαιριστής πέρασε από τη Νάουσα στον Άρη.

    [13] ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 6 Ιανουαρίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Αγνοείται το τελευταίο 24ωρο η δημοσιογράφος Φλορένς Ομπενά, ειδική απεσταλμένη της γαλλικής εφημερίδας «Λιμπερασιόν» στη Βαγδάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εφημερίδας.

    Σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν» η Ομπνενά, που μετέβη στην ιρακινή πρωτεύουσα στις 16 Δεκεμβρίου, δεν έδωσε σημεία ζωής το τελευταίο 24ωρο. Άγνωστα παραμένουν τα ίχνη όμως, και του ιρακινού διερμηνέα της Χουσείν Χανούν αλ-Σαάντι, που τη συνόδευε και ο οποίος συνεργάζεται με τους ειδικούς απεσταλμένους της γαλλικής εφημερίδας εδώ και δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εφημερίδας και οι δύο εξαφανίστηκαν αφού βγήκαν από το ξενοδοχείο τους την Τετάρτη το πρωί. Τόσο οι γαλλικές, όσο και οι αμερικάνικες αλλά και οι ιρακινές Αρχές έχουν κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό τους.

    Η γαλλίδα δημοσιογράφος εργάζεται στη "Λιμπερασιόν" απ΄το 1986 και έχει καλύψει με επιτυχία πολλά γεγονότα στη Ρουάντα, το Κόσοβο, την Αλγερία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ καθώς και πολλές μεγάλες δίκες στη Γαλλία.

    [14] Ο ΜΑΝΤΕΛΑ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ AIDS

    Γιοχάνεσμπουργκ, 6 Ιανουαρίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Στην αποκάλυψη ότι ο γιος του πέθανε από AIDS, προέβη ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

    Αν και για πολλούς Αφρικάνους το θέμα της μάστιγας του AIDS αποτελεί ταμπού ο Νέλσον Μαντέλα δε δίστασε να δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Μακγκάτο Μαντέλα, πέθανε σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ από αιτίες που συνδέονται με το AIDS και απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση του αγώνα για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής νόσου.

    [15] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ 2.600 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

    Μπανκόγκ, 6 Ιανουαρίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Αν και η λίστα των αρχικά αγνοούμενων Αμερικάνων από τη θεομηνία που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία έχει μικρύνει αισθητά, ωστόσο ακόμη 2.600 Αμερικάνοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

    Σύμφωνα πάντως με την ανώτερη αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόρα Χάρτι, ο αριθμός των Αμερικανών που αγνοούνται μειώθηκε από 12.000 σε 2.600.

    Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων από τα καταστροφικά τσουνάμι στη Σρι Λάνκα έφτασε τους 30.513 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας. Άλλοι 3.870 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε σημαντικά, από τους 835.028 στους 603.881.

    Ορισμένοι από τους άστεγους που διέμεναν σε καταυλισμούς τους εγκατέλειψαν, είτε επειδή επισκεύασαν τα σπίτια τους, είτε επειδή αποφάσισαν να μείνουν μαζί με συγγενείς τους, διευκρίνισε η συντονίστρια της επιχείρησης παροχής βοήθειας, Τάρα ντε Μελ.

    [16] ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ, ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

    Βρυξέλλες, 6 Ιανουαρίου 2005 (15:50 UTC+2)

    Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε ελαφρά το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ο σχετικός δείκτης ανήλθε στις 0,43 μονάδες, έναντι των 0,38 που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε αντίθεση με το κλίμα, όμως, η επιχειρηματικότητα στην Ευρωζώνη δείχνει να υποχωρεί ελαφρά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο ο σχετικός δείκτης έπεσε, αιφνιδιαστικά, στις 100,3 μονάδες, έναντι των 100,9 που ήταν το Νοέμβριο.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, ανακοίνωνε από το Λουξεμβούργο ότι το Νοέμβριο αναχαιτίστηκε η άνοδος των τιμών παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς υποχώρησαν κατά 0,2% και σε ετήσια βάση τρέχουν πλέον με +3,6%.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τους 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν το Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, κατά 0,1% και τρέχουν πλέον σε ετήσια βάση με +4,4%.

    [17] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Βιέννη, 6 Ιανουαρίου 2005 (15:33 UTC+2)

    Η τιμή του «καλαθιού» του πετρελαίου που διαθέτει στην αγορά ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) διαπραγματεύεται σήμερα στην αγορά του Λονδίνου στα 37,24 δολάρια το βαρέλι και είναι κατά 67 σεντ υψηλότερη από εκείνη της Τρίτης, όπως μετέδωσε από τη Βιέννη το ειδησεογραφικό πρακτορείο του πετρελαϊκού καρτέλ, το Opecna.

    Η άνοδος της τιμής του «καλαθιού» - αποτελεί το μέσο όρο της τιμής επτά διαφορετικών ειδών πετρελαίου που παράγουν τα μέλη του ΟΠΕΚ - ανακοινώθηκε σε χρονική περίοδο κατά την οποία οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημειώνουν υποχώρηση.

    Συγκεκριμένα, στο Nymex της Νέας Υόρκης η τιμή του Light έπεσε χτες στα 42,60 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου και συνεχίζει και σήμερα την πτωτική του πορεία στις ασιατικές αγορές, μετά την ανακοίνωση των αρχών των ΗΠΑ ότι τα στρατηγικά τους αποθέματα αυξήθηκαν, παρά το δριμύ ψύχος που επικρατεί στις βόρειες πολιτείες της χώρας.

    Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, traders της αγοράς του Λονδίνου επικαλούνταν τις εκτιμήσεις ειδικών των διεθνών αγορών, σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ επιδιώκουν τη σταθεροποίηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» μεταξύ των 37 και 42 δολαρίων το βαρέλι.

    Μερική επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών αποτέλεσαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ Αντάν Σίχαμπ-Ελντίν, ο οποίος επισήμανε σήμερα από το Νέο Δελχί της Ινδίας ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι διεθνείς τιμές του 'μαύρου χρυσού' συγκλίνουν πλέον με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς».

    [18] ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Συνεχίζονται και τον Ιανουάριο για μερικές μέρες οι παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

    Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις «Εφτά λογικές απαντήσεις» του Λεωνίδα Προυσαλίδη στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

    Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός, σκηνικά - κοστούμια: Λίλα Καρακώστα, μουσική: Γιώργος Χούχος, φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, βοηθός σκηνοθέτη: Σουζάνα Ιωαννίδου, βοηθός σκηνογράφου: Νατάσσα Ζηβανού, βοηθός φωτιστή: Αννα Μπόη.

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Αρης Τσαμπαλίκας, Έφη Δρόσου, Μιχάλης Γούναρης, Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Στέργιος Τζαφέρης, Αννη Τσολακίδου.

    Έως τις 16 Ιανουαρίου συνεχίζεται και ο «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Αγγελου Τερζάκη στοΒασιλικό θέατρο.

    Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά: Αγγελος Αγγελή, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Πέτρος Ταμπούρης, χορογραφία - επιμέλεια κίνησης: Έφη Καρακώστα, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης.

    Παίζουν: Νόνικα Γαληνέα, Μάνος Ζαχαράκος, Βασίλης Σεϊμένης, Βαγγέλης Ψωμάς, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Φώτης Ζήκος, Θανάσης Κεραμίδας, Παναγιώτης Δορλής, Βασίλης Σπυρόπουλος, Σάκης Πετκίδης, Λευτέρης Λιθάρης, Τάσος Πανταζής, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Γιάννης Τσάτσαρης, Θωμάς Βούλγαρης, Αστέρης Παλιούγκας, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιώργος Κώτσος, Νινή Βοσνιάκου, Δημήτρης Καμπερίδης, Θωμάς Γκαγκάς, Γιώργος Καύκας, Χάρης Τσιτσάκης, Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Παναγιωτίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Μερόπη Μορφούλη, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Γακίδης.

    Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου επίσης, θα συνεχιστεί και «Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά στη Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός

    Σκηνοθεσία: Ανδρέας Βουτσινάς, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, σκηνικά: Ιωάννα Μανωλεδάκη, κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Γιαννοπούλου, Φούλης Μπουντούρογλου, Θόδωρος Οικονομίδης, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Τσιακμάκης, Ρούλα Παντελίδου, Ντίνα Νικολαΐδου, Δώρα Σκαρλάτου, Κώστας Ίτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Νίκος Μαγδαληνός, Στράτος Τρίπκος, Γιώργος Μπαγιώκης, Νίκος Κολοβός.

    «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου θα παίζεται μέχρι τις 28 Ιανουαρίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης, σκηνικά: Γιώργος Σουγλίδης, κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλαν, μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, χορογραφία: Αμάλια Μπέννετ, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης, σπαθογραφία: Σόνια Ψωμιάδη, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Πήττα.

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κώστας Σαντάς, Γιάννης Ηλιόπουλος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Σπορίδης, Γιώργος Ρούφας, Σταύρος Βαφειάδης, Κατερίνα Γιαμαλή, Πάνος Αργυριάδης, Γιώργος Κρήτος, Κώστας Μπάσης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιάννης Λάζαρης, Βίβιαν Κοντομάρη, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Γεράσιμος Μιχελής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Διακοσάββας, Ερατώ Πίσση, Στέλλα Καζάζη, Δήμος Κουτρούλης, Απόστολος Μπαχαρίδης.

    Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18.00 (λαϊκή) & 21.00 , Πέμπτη (λαϊκή) & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυριακή 19.00


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 January 2005 - 19:13:31 UTC