Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
  • [02] ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ 2005
  • [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"
  • [05] ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [06] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [07] ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ
  • [08] ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [09] Χ.Α.:ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΔΕΙΚΤΕΣ
  • [10] ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ CITIBANK
  • [12] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΕΤ
  • [13] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΚΙΟΥΛ
  • [15] ΑΔΕΙΟ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ Η ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [16] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [17] ΚΟΚΑΪΝΗ 4 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [18] ΣΤΟΥΣ 18 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [19] Ο Κ.ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [20] ΜΕ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ
  • [21] ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Η ΑΘΗΝΑ ΩΝΑΣΗ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ
  • [22] ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ 2004 Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ EURO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [23] ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [24] Ο ΑΜΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
  • [25] ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [26] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [27] Η "ΑΝΣΑΡ ΑΛ ΣΟΥΝΑ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΠΕΘΑΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΥΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] ΒΡΑΔΙΑ ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
  • [32] "ΜΑΝΑ- Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"-ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΒΑΡΛΑΜΗ
  • [33] ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟ ΕΒΡΟΥ

  • [01] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

    Τζακάρτα, 3 Ιανουαρίου 2005 (09:48 UTC+2)

    Μεγαλώνει καθημερινά ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων, που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 9 ρίχτερ στη Σουμάτρα, στις 26 Δεκεμβρίου και των σεισμικών κυμάτων που ακολούθησαν, με συνέπεια να πληγούν 12 χώρες στη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Συνολικά, οι νεκροί έχουν υπερβεί τις 155 χιλιάδες και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 170 χιλιάδες.

    Οι αρχές της Ινδονησίας - της χώρας που επλήγη περισσότερο - επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 94.000 άτομα, δηλαδή 14.000 παραπάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

    Στην Ινδία, ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε 15.000, αλλά περίπου 10.000 ακόμη αγνοούνται, ενώ οι επιζώντες έχουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα και ο τύφος.

    Εμπόδια στη βοήθεια

    Την ίδια στιγμή, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις αρωγής είναι τεράστια. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα έχουν ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης σε απομονωμένες περιοχές της Ινδονησίας, αλλά θα χρειαστούν πιθανότατα αρκετές ημέρες μέχρι να φτάσει εκεί ανθρωπιστική βοήθεια. Ο επικεφαλής της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, υπογράμμισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην επαρχία της Ινδονησίας Άτσε, όπου έχουν καταστραφεί πολλές οδικές αρτηρίες.

    Ο Γιαν Έγκελαντ πάντως παραμένει αισιόδοξος για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και ζητά από τις πληγείσες χώρες να παραμερίσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί τα είδη πρώτης ανάγκης.

    Περιοδεία Πάουελ στη ΝΑ Ασία

    Τις πληγείσες περιοχές αναμένεται να επισκεφθούν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο αδελφός του προέδρου Μπους, Τζεμπ, ο οποίος έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τους τυφώνες στη Φλόριντα, όπου είναι κυβερνήτης.

    Οι δύο τους θα επισκεφθούν αρχικώς την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, και μετά θα επισκεφθούν το θέρετρο Πουκέτ και κατόπιν την Ινδονησία.

    Ο κ. Πάουελ αναμένεται να παραστεί επίσης στη διεθνή διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Τζακάρτα την Πέμπτη, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Τραύματα σε μικρές ψυχές

    Εκτός όμως από την ανθρωπιστική βοήθεια επιτακτική είναι και η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, κυρίως των παιδιών, όπως τόνισε στο BBC ο Τζέι Μαχεσουαράν, εκπρόσωπος των ανταρτών Τίγρεων Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι έχουν στήσει τις δικές τους ομάδες αρωγής. «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τη Γιούνισεφ και την Όξφαμ γιατί είναι σίγουρο ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερα ψυχολογικά τραύματα. Την ίδια στιγμή όμως, ψυχολογική βοήθεια χρειάζονται και πολλές γυναίκες, κυρίως οι έγκυοι. Υπάρχουν και άτομα που έχουν χάσει τη μισή τους οικογένεια ή και όλους τους συγγενείς τους».

    «Κατά τη διάρκεια των πολέμων, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να τρέξουν για να βρουν καταφύγιο. Σε αυτή την περίπτωση, όλα έγιναν απροειδοποίητα και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό είναι χειρότερο ακόμη και από έναν πόλεμο», δήλωσε ο Τζέι Μαχεσουαράν από τη Σρι Λάνκα.

    [02] ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2005 (13:56 UTC+2)

    Ευαισθητοποιείται καθημερινά και περισσότερο ο ελληνικός λαός που συγκλονίστηκε όπως και οι υπόλοιποι πολίτες του κόσμου μπροστά στο δράμα που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών της νοτιοανατολικής Ασίας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και τα τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου 2004.

    Ετσι, συνεχίζεται η συγκέντρωση διαφόρων ειδών ιματισμού, σκηνών, κλινοσκεπασμάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σε χώρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για να σταλούν στους κατοίκους των χωρών της ΝΑ Ασίας, που επλήγησαν από τα τσουνάμι.

    Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνούν με την Ελένη Χαιροπούλου, στο τηλέφωνο 2310 409803 και ώρες 09:00' π.μ. - 14:00' μ.μ. μέχρι την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2005.

    Οπως είπε η κ. Χαιροπούλου στο ΜΠΕ, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν άμεση και μεγάλη και το απόγευμα θα γίνει η καταμέτρηση των ειδών που έχουν συγκεντρωθεί. Η κ. Χαιροπούλου υπενθύμισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για αποστολή τροφίμων (κονσέρβες ψαριού, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, γάλα σε σκόνη ή εβαπορέ, παιδικές τροφές, ταμπλέτες για καθαρισμό νερού) φαρμάκων (παυσίπονα, αντιβιοτικά, σύριγγες μιας χρήσης, είδη πρώτης βοήθειας, ορθοπεδικά είδη, βιταμίνες)

           Επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε το άνοιγμα λογαριασμού για τον ίδιο σκοπό στην Τράπεζα Πειραιώς (Αριθμός Λογαριασμού: 5233022049707). Η Μητρόπολη θα διαθέσει σημαντικό χρηματικό ποσό από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της για την αγορά κλινοσκεπασμάτων που θα αποσταλούν στη Σρι Λάνκα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

    Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, τη Νομαρχία και το Δήμο Θεσσαλονίκης, άρχισε η συγκέντρωση διαφόρων ειδών ιματισμού, σκηνών, κλινοσκεπασμάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, για τα θύματα της καταστροφής. Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που ετοιμάζεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, ξεκινώντας από την Αθήνα, θα σταματήσει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να φορτωθούν τα διάφορα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα.

    Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, θα συνδράμει και αυτό στην προσπάθεια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Εξάλλου, βοήθεια με είδη ένδυσης για τους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού της Ινδονησίας αποστέλλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Καλαμαριάς ξεκινά τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας (φάρμακα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, κλινοσκεπάσματα και ρουχισμός) για τις πληγείσες από τα τσουνάμι περιοχές, ενώ ο Δήμος Αμπελοκήπων θα συνδράμει με κάθε τρόπο την προσπάθεια της ελληνικής εκκλησίας για παροχή βοήθειας (τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα κλπ).

    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη", για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκπρόσωπος της "Αλληλεγγύης" τόνισε, μιλώντας στο ΜΠΕ, ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία αναμένεται να αποσταλεί περί τα μέσα Ιανουαρίου στις πληγείσες περιοχές.

    Η "Αλληλεγγύη" τέθηκε σε συναγερμό αμέσως μόλις έγινε γνωστή η τραγωδία στη ΝΑ Ασία. Άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση συγκεντρώθηκαν 14 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης και ήδη οι 5 τόνοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Ινδιας και της Σρι Λάνκα.

    Υπενθύμισε ότι η ΜΚΟ άνοιξε ειδικό λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (αριθμός 00 201 091 000 46), με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου.

    Οι άνθρωποι της Αλληλεγγύης εργάζονται συνεχώς για τη συλλογή όλο και περισσότερων εφοδίων προκειμένου σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στους ανθρώπους που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται από τα κύματα του θανάτου.

    Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ (τηλ. 210-3683676, 210-3683679, 210-3683681) καταγράφει εθελοντικές προσφορές από ιδιώτες, ΜΚΟ και φορείς για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί παρα πολλές προσφορές, όπως π.χ. της "Αλληλεγγύης" ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης που συλλέγει χρήματα και υλικό, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών -πυρόσβεσης και διάσωσης που διαθέτει εξειδικευμένους άνδρες σε περίπτωση ανάγκης, καθώς επίσης και πολλές νομαρχίες, δήμοι και ιδιώτες. Για όλες αυτές τις ενέργειες το ΥΠΕΞ έχει λειτουργήσει συντονισμένα με τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τοπικές κυβερνήσεις και με τις πρεσβείες μας στην περιοχή.

    Εξάλλου, στα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη συγκεντρώνονται τρόφιμα, κουβέρτες και φάρμακα προκειμένου να αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Ως χρονιά των μεγάλων αλλαγών χαρακτήρισε το 2005 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στη δεξίωση του ΕΒΕΑ για το νέο έτος. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το 2005 είναι χρονιά των μεγάλων αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων παντού: Στην Οικονομία, στο Κράτος, στην Παιδεία, την Υγεία. Σηκώνουμε τα βάρη του χθες, χωρίς να τα μετακυλίουμε στους πολίτες. Με το νοικοκύρεμα και την ανασύνταξη της Οικονομίας δημιουργούμε τις συνθήκες για δυναμική και σταθερή ανάπτυξη σ' όλους τους τομείς, σε ολόκληρη τη χώρα.

    »Ο βασικός στόχος είναι μια οικονομία ανταγωνιστική, που παράγει περισσότερο και δημιουργεί νέες θέσεις δουλειάς. Ένα κράτος αποτελεσματικό και φερέγγυο δίπλα στον πολίτη.

    »Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας, εργαζόμαστε ώστε μέρα με τη μέρα ο πολίτης να διαπιστώνει απτά αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινής του ζωής».

    [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (13:40 UTC+2)

    Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας για τους αμέσως επόμενους μήνες συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

    Όπως είπε εξερχόμενος ο Γ. Αλογοσκούφης «το 2005 είναι κρίσιμη χρονιά για την οικονομία» και πρόσθεσε: «μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων το στοίχημα είναι να κρατήσουμε την ανάπτυξη ψηλά για να μπορέσουμε να αντιμετώπισουμε την ανεργία και τα κοινωνικά προβλήματα».

    Ο κ.Αλογοσκούφης έδωσε έμφαση στην επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς όπως υπογράμμισε έχει ιδιαίτερη σημασία αφού για πρώτη φορά θα έχουμε έλλειμμα στο πλαίσιο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Κων.Μητσοτάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολες μέρες για την οικονομία, είπε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έχουμε καλύτερες μέρες.

    [05] ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Οι συμβάσεις των εργοληπτών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), παρατάθηκε τελικά για ένα και το γεγονός οδήγησε τους 500 εργαζόμενους να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, αύριο θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι, που ζητούν την άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίησή τους, είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους στις 30 Δεκεμβρίου, όταν οι συμβάσεις τους έληξαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και δεν ανανεώθηκαν, καθώς δεν είχαν υπογραφεί οι αντίστοιχες συμβάσεις των εργολάβων με το Πανεπιστήμιο.

    Αύριο, εξάλλου, μεταβαίνει στην Αθήνα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνόπουλος, προκειμένου να συζητήσει το θέμα συμβάσεων έργου, που έχουν υπογραφεί με τους εργαζόμενους, με τους αρμόδιους φορείς.

    [06] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση στην καθολική εκκλησία της Αθήνας, τέλεσαν οι μετανάστες από την Σρι Λάνκα, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από το φονικό τσουνάμι. Οι περισσότεροι ταξίδεψαν στην χώρα μας για μια καλύτερη τύχη, δούλεψαν σκληρά για να ζήσουν τα παιδιά που άφησαν πίσω τους και τώρα, όπως λένε, το μόνο που τους έμεινε είναι να ζήσουν στη νέα πατρίδα τους, την Ελλάδα. Η Μαρντι, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, δείχνει ότι έχει χάσει την ελπίδα της. Το παιδί της στη Σρι Λάνκα αγνοείται.

    Στο χωριό όπου ζούσε ο γιος της δεν βρέθηκε κανένας ζωντανός. Τα πάντα ισοπεδώθηκαν. Η μητέρα ζητά να ταξιδέψει στη χώρα της. Να μάθει αν το παιδί της είναι νεκρό. Να το θάψει και να επιστρέψει.

    Περίπου 500 χριστιανοί οικονομικοί μετανάστες προσευχήθηκαν και ζήτησαν μια χάρη. Να επιτραπεί στους αλλοδαπούς που έχασαν συγγενείς στην Σρι Λάνκα να ταξιδέψουν στη χώρα τους και να γίνουν ξανά δεκτοί κατά την επιστροφή τους.

    [07] ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Τρία έργα που αφορούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 18.287.823 ευρώ, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Συνοχής.

    Στο πλαίσιο της τέταρτης προκήρυξης (Δεκέμβριος 2003 - Φεβρουάριος 2004) του Ταμείου Συνοχής 2000 - 2006 υποβλήθηκαν τρεις προτάσεις, από φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αρχικής αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, αξιολογήθηκε θετικά και απεστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου 2004 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια πρόταση που περιλαμβάνει τα τρία έργα ΧΥΤΑ, της οποίας η χρηματοδότηση εγκρίθηκε. Η πρόταση που εγκρίθηκε έχει τίτλο "Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΩΝ)" και περιλαμβάνει:

    Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας νομού Πέλλας (ΧΥΤΑ Γιαννιτσών), προϋπολογισμού 4.674.414 ευρώ.

    ΧΥΤΑ νομού Σερρών, προϋπολογισμού 9.823.895 ευρώ.

    Επέκταση ΧΥΤΑ Κατερίνης, προϋπολογισμός 3.789.514 ευρώ.

    [08] ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Με απόφαση της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, και σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, ορίστηκαν αντιδήμαρχοι από 7-1-2005 έως 6-1-2006 οι κάτωθι δημοτικοί σύμβουλοι, στους οποίους ανατίθενται και οι εξής αρμοδιότητες:

        1. Θεόδωρος Σκυλακάκης

        α)Αναπληρωτής Δήμαρχος

        β)Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής

        γ)Διευθύνσεις Λογιστικού-Προϋπολογισμού, Δημοτ. Προσόδων, Tαμιακής Υπηρεσίας, Δημοτικής Περιουσίας, Προμηθειών, Γενικών Αποθηκών του Δήμου, και Δημοτικής Αστυνομίας.

        2. Κέλλυ Μπουρδάρα

        α)Δ/νση Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας

        β)Δ/νση Μητρώων-Δημοτολογίου- Τέλεση Πολιτικών Γάμων

        3. Xρήστος Τεντόμας

        α)Δ/νση Καθαριότητας

        β)Δ/νση Μηχανολογικού

        4. Άγγελος Μοσχονάς

        α)Δ/νση Κηποτεχνίας και Πρασίνου

        β)Δ/νση Ηλεκτρολογικού

       5. Αικατερίνη Κατριβάνου

        α)Δ/νση Αδειών Κατ/των και Θεαμάτων

        β)Δ/νσεις Α΄, Β΄ και Γ΄ Κοιμητηρίων

    6. Ελευθέριος Σκιαδάς

        α)Δ/νση Ληξιαρχείου

        β)Γραφείο Αστέγων της Δ/νσης Κοινωνική Μέριμνας και Υγείας

        γ)Ίδρυμα Αστέγων

        δ) Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας (Δημοτικά Ιατρεία)

        7. Πολυχρόνης Ακριτίδης

        α)Δ/νση Προγραμματισμού, Ελέγχου κ΄ Επιθ/σης

        β)Δ/νση Αρχιτεκτονικού

        γ)Δ/νση Οδοποιίας

        δ)Δ/νση Σχεδίου Πόλεως

        ε)Δ/νση Πολεοδομίας

        στ)Δ/νση Αποχέτευσης

        8. Τόνια Κανελλοπούλου

        α)Δ/νση Παιδικών Εξοχών

        β)Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Λεσχών Φιλίας

        γ)Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας

        δ)Τμήμα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών

        ε)Γραφείο Αλλοδαπών και Μειονοτικών ζητημάτων

        στ)Γραφείο Ισότητας

        ζ)Γραφείο Υγειών Πόλεων

        9. Μαρία Τζομπανάκη

        α)Δ/νση Σχολικής Μέριμνας

        β)Γραφείο Ναρκωτικών της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας

    Επίσης ορίζονται Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου οι εξής Δημοτικοί Σύμβουλοι:

        1. Νίτσα Λουλέ, Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων (ΠΟΔΑ).

        2. Ήρα Βαλσαμάκη Ράλλη, Πρόεδρος Δημοτικού Βρεφοκομείου και Πρόεδρος του Δημοτικού Νομικού Προσώπου «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αθηναίων».

        3. Νίκος Απέργης, Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ).

        4. Τάκης Χρυσικάκος, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου « Δήμος Αθηναίων Μουσικά Σύνολα.

        5. Βασίλης Κορομάντζος, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Μηχανογράφησης» (ΔΑΕΜ), στον οποίο ανατίθεται επίσης η εποπτεία:

        α)Της Δ/νσης Πληροφορικής

        β)Της Δ/νσης ΚΕΠ

        γ)Του Γραφείου Τηλεφωνικών Πληροφοριών του Δήμου (195)

        6. Θεόδωρος Καλομοίρης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ».

    [09] Χ.Α.:ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Τη διαγραφή των μετοχών της εταιρίας Δυναμική Ζωή από τους Δείκτες στους οποίους συμμετέχει, λόγω της παρέλευσης 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της και σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών FTSE/ASE, ανακοίνωσε το ΧΑ.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:

    -Η μετοχή της εταιρίας «Δυναμική Ζωή Α.Ε.» διαγράφεται από τον Δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80 και αντικαθίσταται από τη μετοχή της εταιρείας «Byte Computer Α.Β.Ε.Ε.» με συντελεστή στάθμισης 20%.

    -Η μετοχή της εταιρίας «Δυναμική Ζωή Α.Ε.» διαγράφεται από τον Δείκτη FTSE/ASE 140 και αντικαθίσταται από τη μετοχή της εταιρείας «Byte Computer Α.Β.Ε.Ε.» με συντελεστή στάθμισης 20%.

    [10] ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισαν την πρώτη χρηματιστηριακή ημέρα του 2005 οι ηγέτιδες αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης, δεχόμενες ώθηση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

    Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον τίτλο της Peugeot να ενισχύεται κατά 2,7%, της DaimlerChrysler κατά 1,2% και της Renault κατά 1,7%.

    Ο δείκτης Xetra DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης διαμορφώθηκε στις 4.291,53 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,83%, ενώ ο CAC 40 της κεφαλαιαγοράς του Παρισιού σημείωσε άνοδο 0,90% και αναρριχήθηκε στις 3.855,68 μονάδες.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 1,25% «σκαρφάλωσε» στις 2.969,36 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,38%, στις 23.624,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 1,33% βρέθηκε στις 5.768,70 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 1,10% ανερχόμενος στις 351,91 μονάδες. Κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    [11] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ CITIBANK

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζουν τα νέα επιτόκια της Citibank που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2005.

    Συγκεκριμένα, σε 5,26% από 5,28% διαμορφώνεται το προνομιακό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων (Citibank Prime Rate), ενώ το βασικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων (Citibank Base Rate) σε 6,26% από 6,28%. Το βασικό επιτόκιο επαγγελματικής πίστης (Citibank Business Rate) μειώνεται σε 8,76%, από 8,78%.

    Σε 3,92% από 3,87% αυξάνεται το επιτόκιο αγοράς- επισκευής κατοικίας με προσημείωση, κυμαινόμενου επιτοκίου (συνδεδεμένου με Euribor), ενώ σε 5,47% από 5,24%, διαμορφώνεται το επιτόκιο για τα δάνεια αναβάθμισης κυμαινόμενου επιτοκίου (συνδεδεμένου με Euribor).

    [12] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΕΤ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, ορίστηκε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), έπειτα από σχετική πρόταση του γγ Έρευνας και Τεχνολογίας Γιάννη Τσουκαλά και απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Με την ίδια απόφαση ορίστηκαν και τα μέλη του ΕΣΕΤ, τα οποία κατανέμονται σε επιτροπές επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής, καθώς και κρίσης των διευθυντών των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων.

    Σημειώνεται ότι το ΕΣΕΤ είναι το κορυφαίο όργανο που συμμετέχει στη διαμόρφωση και τη χάραξη της εθνικής πολιτικής στο χώρο της Έρευνας και της Τεχνολογίας και είναι επιφορτισμένο με την υλοποίηση της πολιτικής αυτής.

    Την απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει την έρευνα και την τεχνολογία επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, υποδεχόμενος τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου. Το μέλλον της Χώρας, είπε, βασίζεται στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, την επιστήμη και την τεχνολογία, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Πατρίδας μας.

    Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας έχει ως εξής:

    Τακτικά Μέλη:

    Πρόεδρος: Νανόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    1.Ζαμπούλης Χρύσανθος, Καθηγητής ΑΠΘ.

    2.Καραμανής Μιχαήλ, Καθηγητής Boston University, Διευθύνων σύμβουλος ΔΕΠΑ.

    3.Κεραμέας Κωνσταντίνος, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    4.Κοντογιώργης Γεώργιος, Καθηγητής Παντείου.

    5.Κουτσελίνης Αντώνιος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

    6.Μοίρας Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    7.Παλλήκαρης Ιωάννης, Καθηγητής Πανεπ. Κρήτης, Πρύτανης.

    8.Παπαδημητρίου Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    9.Στεφανάδης Χριστόδουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    10.Τριχόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard, Μέλος της

    Ακαδημίας Αθηνών.

    11.Φωκάς Αθανάσιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Cambridge, Μέλος της Ακαδημίας

    Αθηνών.

    12.Χατζηνικολάου Νικόλαος, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής,

    Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, Δρ. Φυσικής,

    Βιολογίας, Θεολογίας

    Αναπληρωματικά μέλη:

    1.Γαζής Ευάγγελος, Καθηγητής ΕΜΠ.

    2.Θεοδωρίδης Σέργιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    3.Μοσχονάς Νικόλαος, Καθηγητής Παν. Κρήτης.

    4.Φώτσης Θεόδωρος, Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων.

    -Τομέας Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Συστημάτων

    Τακτικά μέλη:

    1.Καλουπτσίδης Νικόλαος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

    2.Καψάλης Χρήστος, Καθηγητής ΕΜΠ.

    3.Μαραγκός Πέτρος, Καθηγητής ΕΜΠ.

    4.Σάχαλος Ιωάννης, Καθηγητής ΑΠΘ.

    5.Τσιτσικλής Ιωάννης, Καθηγητής ΜΙΤ/Βοστώνη.

    Αναπληρωματικά μέλη:

    1.Ιωαννίδης Στυλιανός, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος.

    2.Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ.

    3.Πήττας Ιωάννης, Καθηγητής ΑΠΘ

    4.Χατζόπουλος Μιχαήλ, Καθηγητής ΕΜΠ.

    -Τομέας Φυσικής, Χημείας, Υλικών

    Τακτικά μέλη:

    1.Ανδρεόπουλος Ανδρέας, Καθηγητής ΕΜΠ, Πρύτανης

    2.Ασημακόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων.

    3.Βασάλος Ιάκωβος, Καθηγητής ΑΠΘ

    4.Καραισκάκης Γεώργιος, Καθηγητής Παν. Πατρών

    5.Τσίγκανος Κανάρης, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    Αναπληρωματικά μέλη:

    1.Καλκάνης Γεώργιος, Καθηγητής ΤΕΙ, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθηνών.

    2.Μπούντης Αναστάσιος, Καθηγητής Παν. Πατρών.

    3.Πετρίδου Χαρίκλεια, Αναπ. Καθηγήτρια ΑΠΘ.

    4.Χατζηχρηστίδης Νικόλαος, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    -Τομέας Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

    Τακτικά μέλη:

    1.Κίττας Χρήστος, Καθηγητής Ιατρικής Αθηνών,Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ

    2.Κόλλιας Γεώργιος Πρόεδρος Ινστιτούτου Φλέμιγκ.

    3.Παπαβασιλείου Αθανάσιος, Καθηγητής Παν. Πατρών.

    4.Σαββάκης Χαράλαμπος, Καθηγητής Παν. Κρήτης.

    5.Σταθάκης Νικόλαος, Καθηγητής Ιατρικής Παν. Θεσσαλίας.

    Αναπληρωματικά μέλη:

    1.Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    2.Βοργιάς Κωνσταντίνος, Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    3.Διαμαντόπουλος Εμμανουήλ, Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    4.Σκαράκης Γεώργιος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    -Τομέας Περιβάλλοντος και Ήπιων Μορφών Ενέργειας

    Τακτικά μέλη:

    1.Ζερεφός Χρήστος, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

    2.Μακρόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Κοσμήτορας ΣΘΕ.

    3.Μπεργελές Γεώργιος, Καθηγητής ΕΜΠ.

    4.Νάστης Αναστάσιος, Καθηγητής ΑΠΘ.

    5.Παπαδόπουλος Γεράσιμος, Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ.

    Αναπληρωματικά μέλη:

    1.Ζιώμας Ιωάννης, Αναπ. Καθηγητής ΕΜΠ.

    2.Κανδρέλης Σωτήριος, Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου, Πρόεδρος.

    3.Κοκόσης Χαράλαμπος, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας.

    4.Παπαμαρινόπουλος Σταύρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

    -Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστήμων

    Τακτικά μέλη:

    1.Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Οικονομίας, Χαροκοπείου

    Πανεπιστημίου.

    2.Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος, Αναπλ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

    3.Καλαβρέζου Ιόλη, Καθηγήτρια Harvard.

    4.Κολιόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής Ιστορίας & Αρχ. ΑΠΘ.

    5.Μαυροκορδάτος Γεώργιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

    Αναπληρωματικά μέλη:

    1.Βώκος Γεράσιμος, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

    Σχολής ΝΟΠΕ/ΑΠΘ.

    2.Δουλγερίδης Μιχαήλ, Δ/ντης Καλλιτεχνικής Συντήρησης Εργων Τέχνης της

    Εθνικής Πινακοθήκης.

    3.Δρούγου Στέλλα, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

    4.Πλουμίδης Γεώργιος, Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων.

    Α' Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤ ορίζεται ο Καθηγητής Δημήτριος Τριχόπουλος. Β' Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤ ορίζεται ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης

    Πρόεδροι των Tομεακών Eπιτροπών ΕΣΕΤ ορίζονται οι:

    Τομέας Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Συστημάτων:Καθηγητής Ιωάννης Σάχαλος

    Τομέας Φυσικής, Χημείας, Υλικών:Καθηγητής Ανδρέας Ανδρεόπουλος

    Τομέας Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας:Καθηγητής Χαράλαμπος Σαββάκης

    Τομέας Περιβάλλοντος και Ήπιων Μορφών Ενέργειας:Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός

    Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστήμων:Καθηγήτρια Ιόλη Καλαβρέζου.

    [13] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 3 Ιανουαρίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικρατούν κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, εν μέσω αντιφατικών μακροικονομικών και επιχειρηματικών νέων.

    Ειδικότερα, στο μέτωπο της οικονομίας ο ISM (Institute for Supply Management), μηνιαίος δείκτης - βαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίας ενισχύθηκε στην τιμή 58,6 το Δεκέμβριο από 57,8 το Νοέμβριο, οριακά πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street που ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο 58,5. Κάθε διαμόρφωση του δείκτη πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, θεωρείται θετική για τον κλάδο.

    Απογοητευτικά, ωστόσο, ήταν τα δεδομένα για τις κατασκευαστικές δαπάνες. Συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Εμπροίου ανακοίνωσε ότι υποχώρησαν κατά 0,4% το Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ενίσχυση του μεγέθους στο 0,4% και την τελευταία μέτρηση να μην εμφανίζει μεταβολή.

    Στις επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία λιανικής στον κόσμο Wal Mart ανακοίνωσε ότι πωλήσεις της αλυσίδας αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3% το Δεκέμβριο, καθώς οι εορταστικές αγορές ξεπέρασαν τις προσδοκίες της. Ο τίτλος της ενισχύεται κατά 1,78%.

    Στον αντίποδα, πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες «χάνει» η μετοχή της φαρμακευτικής Merck μετά από την ανακοίνωση ότι ενδεχομένως να είναι περισσότεροι από όσοι είχαν αρχικά εκτιμηθεί οι χρήστες του αντιφελγμονώδους Vioxx που έχασαν τη ζωή τους ή είχαν σοβαρές επιπλοκές από τη λήψη του φαρμάκου.

    Στις αναβαθμίσεις των συστάσεων ξεχωρίζουν οι Yahoo και Google, με την Goldman Sachs να ενισχύει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα τετάρτου τριμήνου, λόγω εκτιμώμενης αύξησης των διαφημιστικών εσόδων.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 18.30 ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,03% και διαμορφωνόταν στις 10.785,74 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 2.159,94 μονάδες, μειωμένος κατά 0,71% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,34%, στις 1,.207,86 μονάδες.

    [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΚΙΟΥΛ

    Αγκυρα, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Περισσότερα βήματα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως είπε, να τηρήσει διαλλακτική στάση στο Κυπριακό, ζήτησε από τον βοηθό ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Οι κύριοι Γκιούλ και Αρμιτάζ συναντήθηκαν το πρωί στην Αγκυρα και στη συνέχεια ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναχώρησε από την τουρκική πρωτεύουσα με προορισμό το Ισραήλ και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    «Υπάρχουν ορισμένα καλά βήματα για τους Τουρκοκύπριους, από την πλευρά των ΗΠΑ, μετά το δημοψήφισμα (για το Σχέδιο Ανάν). Αυτά, όμως, δεν είναι πλέον επαρκή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιούλ.

    [15] ΑΔΕΙΟ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ Η ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βουκουρέστι, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, παραπονέθηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση του δεν είναι σε θέση να αρχίσει αμέσως την εργασία της, διότι στα γραφεία που τους δόθηκαν, στο Παλάτι Κοτροτσένι, δεν υπάρχει ο βασικός εξοπλισμός.

    Σύμφωνα με τον Ταριτσεάνου, σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι υπουργοί βρήκαν τα γραφεία εντελώς άδεια, χωρίς έπιπλα, υπολογιστές, τηλέφωνα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο γραφείο που του δόθηκε δεν υπήρχαν έπιπλα και υπολογιστής και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αποχώρησε παίρνοντας μαζί της κρατική περιουσία, δηλαδή έπιπλα, υπολογιστές, τηλέφωνα.

    Ο εκπρόσωπος της πρώην κυβέρνησης, Ευγεν Μπεζινάριου αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ταριτσεάνου.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Σκληρή απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος είναι μια «χαμένη υπόθεση», έδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μη δίνετε σημασία στα λόγια αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Σε ομιλία του στην τοπική διοίκηση του ΑΚΡ στη Σαφράνμπολού, σχετικά με την ΕΕ υπενθύμισε το στόχο της Τουρκίας για την πλήρη ένταξη και τόνισε : «Μη δίνετε σημασία στα λόγια ότι η Κύπρος φεύγει από τα χέρια μας. Κανείς να μην παρουσιάζει λάθους στόχους. Εμείς επιθυμούμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό μαζί με τα Ην. Έθνη. Όταν πράξουμε το απαιτούμενο βήμα όσον αφορά στην αναγνώριση σε σχέση με την Τελωνειακή Ένωση, με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, το θέμα αυτό θα έχει τελειώσει».

    Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει σκευωρίες που θα χαλάσουν την ενότητα της χώρας.

    [17] ΚΟΚΑΪΝΗ 4 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Σόφια, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Κοκαΐνη αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων, κατάσχεσαν οι τελωνειακές αρχές της Βουλγαρίας. Τα ναρκωτικά βρίσκονταν κρυμμένα σε εμπορικό πλοίο στο λιμάνι του Μπουργκάς.

    Μετά από επιχείρηση της Βουλγαρικής αστυνομίας, συνελήφθησαν δυο άτομα με διαβατήρια των Μαλβίδων και ένας Λετονός, ο οποίος έπρεπε να παραλάβει το «εμπόρευμα».

    Επίσης, στο συνοριακό σταθμό Καλότινα, στα σύνορα με την Σερβία, κατασχέθηκαν πάνω από 3 κιλά ηρωίνης σε αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες που ταξίδευε για την Σερβία.  

    [18] ΣΤΟΥΣ 18 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Άγκυρα, 3 Ιανουαρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Στους 18 μειώθηκε ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που αγνοούνται στις πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Δώδεκα Τούρκοι πολίτες αγνοούνται στην Ταϊλάνδη, τρεις στη Σρι Λάνκα, δυο στη Μαλαισία και ένας στην Ινδία.

    [19] Ο Κ.ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (13:56 UTC+2)

    Ο Κύρος Βασσάρας είναι ο διαιτητής που θα σφυρίξει τελικά την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου, στο ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός στο γήπεδο του ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Είναι η τρίτη συνεχόμενη σεζόν που ο Βασσάρας θα σφυρίξει στο συγκεκριμένο ντέρμπι και αναδείχτηκε έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Στην κληρωτίδα μπήκαν επίσης οι Τακίδης, Φινοκαλιώτης, Τσίκινης και Καλόπουλος.

    [20] ΜΕ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Με φιλάθλους της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού θα διεξαχθεί την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου, το ντέρμπι του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της αστυνομικής διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής η σύσκεψη για τα μέτρα που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και αποφασίστηκε η «πράσινη» ΠΑΕ να παραλάβει τα 2.500 εισιτήρια που δικαιούται (ποσοστό 5%).

    Συνολικά θα εκδοθούν 51.500 εισιτήρια και θα παραμείνουν κενές 13.000 θέσεις στο Ολυμπιακό Στάδιο για λόγους ασφαλείας. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα συγκεντρωθούν στο γήπεδο της Λεωφόρου και από εκεί θα μεταβούν με λεωφορεία από την Κηφισίας στο ΟΑΚΑ. Επίσης, αποφασίστηκε οι φίλαθλοι των δύο ομάδων να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα.

    [21] ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Η ΑΘΗΝΑ ΩΝΑΣΗ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (13:33 UTC+2)

    Με τα ελληνικά χρώματα θα αγωνίζεται η Αθηνά Ωνάση στις διεθνείς διοργανώσεις της ιππασίας. Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και εκπρόσωπος του αθλήματος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ισίδωρος Κούβελος, κατάφερε να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» από την Αθηνά Ωνάση, ώστε να ιππεύει πλέον σε αγώνες του εξωτερικού με τα ελληνικά χρώματα, έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

    Η Ωνάση θα αγωνίζεται στις εγχώριες διοργανώσεις με τα χρώματα του Ιππικού Ομίλου Αυλώνας, στο δυναμικό του οποίου ανήκει από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό που έχει γίνει η Αθηνά Ωνάση θα έλθει στη χώρα μας μετά το καρναβάλι του Ρίο. Θα δει από κοντά τις εγκαταστάσεις του Αυλώνα και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς των αλόγων της στη χώρα μας. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να δώσει και μια συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Ελλάδα.

    Ο Γιώργος Δενδρινός, μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, αλλά και του Δ.Σ. του Ιππικού Ομίλου Αυλώνα παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις: « Η παρουσία της Αθηνάς Ωνάση δίνει άλλη διάσταση στην ελληνική ιππασία. Θεωρώ ότι η επιμονή του Ισίδωρου Κούβελου και οι εμπνευσμένες κινήσεις του απέδωσαν καρπούς. Η Αθηνά Ωνάση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για την ελληνική ιππασία, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα».

    [22] ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ 2004 Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ EURO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (11:49 UTC+2)

    Ως κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς που πέρασε αξιολόγησε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2004 από την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

    Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα δέκα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα του 2004, το ειδησεογραφικό πρακτορείο τοποθετεί την επιτυχημένη οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για την ασφάλειά τους.

    [23] ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (09:46 UTC+2)

    Στις κορυφαίες θέσεις των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι για το 2004 βρέθηκε το Ράλι Ακρόπολις. Στην ψηφοφορία, που έγινε με πρωτοβουλία της FIA, ψηφίστηκε ο τρίτος καλύτερος αγώνας, με ελάχιστη διαφορά από την κορυφή.

    Η διάκριση αυτή επιβραβεύει με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό επίπεδο και τον επαγγελματισμό των διοργανωτών του αγώνα. Με άριστα το 100 οι ομάδες του WRC ψήφισαν: Ράλι Φινλανδίας 84 βαθμούς, Ράλι Μεξικό 79 και Ράλι Ακρόπολις 78.

    Το 2005 το Ράλι Ακρόπολις, που διοργανώνει η ΕΛΠΑ από το 1953, θα διεξαχθεί από 24 26 Ιουνίου.

    [24] Ο ΑΜΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

    Τελ Αβιβ, 3 Ιανουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, (ΟΑΠ) Μαχμούντ Αμπάς, φαβορί για τις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές, καταδίκασε δημοσίως την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι κατά ισραηλινού εδάφους.

    "Μου ζήτησαν τη γνώμη μου για τις επιθέσεις με ρουκέτες και εγώ απάντησα ότι τις καταδικάζω όποιος κι αν είναι ο δράστης, επειδή η πείρα μας έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές πέφτουν οι πύραυλοι στην έρημο ή στα σπίτια μας, σκοτώνοντας τους γιους μας", δήλωσε ο Αμπάς, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [25] ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Κοπεγχάγη, 3 Ιανουαρίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Η Δανία αύξησε την οικονομική βοήθεια που θα αποστείλει στις πληγείσες περιοχές της νότιας και νοτιανατολικής Ασίας, σε 420 εκατομμύρια κορώνες (56,5 εκατομμύρια ευρώ), έναντι 120 εκατομμυρίων κορωνών που είχε αρχικά ανακοινωθεί, δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η νορβηγική κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο να εγκρίνει την αποδέσμευση επιπρόσθετης βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου νορβηγικών κορωνών (121,6 εκατομμύρια ευρώ) προς τις χώρες που επλήγησαν στις 26 Δεκεμβρίου στην Ασία από τα τσουνάμι δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κγελ Μάγκνε Μπόντεβικ.

    [26] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Κίεβο, 3 Ιανουαρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Το οριστικό αποτέλεσμα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθεί "πολύ σύντομα", καθώς η κεντρική εκλογική επιτροπή δεν έχει προσφυγές για "σοβαρές παραβιάσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάροσλαβ Νταβιντόβιτς, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Θα δώσουμε το οριστικό αποτέλεσμα πολύ σύντομα", δήλωσε, μετά την απόρριψη από την επιτροπή τριών νέων προσφυγών της ομάδας του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τον Βίκτορ Γιούσενκο.

    Ο φιλοδυτικός Βίκτορ Γιούσενκο κέρδισε το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που επαναλήφθηκε στη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου με 52% των ψήφων έναντι 44,19% που έλαβε ο αντίπαλός του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    [27] Η "ΑΝΣΑΡ ΑΛ ΣΟΥΝΑ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 3 Ιανουαρίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Η ισλαμική οργάνωση Ανσάρ-Αλ-Σούνα, που σχετίζεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη Βαγδάτη κοντά στην έδρα του κόμματος του πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι. Η ανάληψη της ευθύνης από την οργάνωση έγινε με ανακοίνωσή της μέσω του διαδικτύου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Σημειώνεται ότι η οργάνωση Ανσάρ αλ-Σούνα (Οπαδοί της διδαχής του Προφήτη) έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο Ιράκ, ενώ ανέλαβε και την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης (22 νεκροί, εκ των οποίων οι 14 Αμερικανοί) στη Μοσούλη στις 21 Δεκεμβρίου.

    [28] ΠΕΘΑΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΥΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 3 Ιανουαρίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Η Σίρλεϊ Τσίσχολμ η πρώτη μαύρη Βουλευτής στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπέκυψε το Σάββατο στην κατοικία της στη Φλόριντα σε ηλικία 80 ετών, αναφέρουν σήμερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Σίρλεϊ Τσίσχολμ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που έθεσε υποψηφιότητα σε προεδρικές εκλογές, καθώς συμμετείχε το 1972 στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2005 (18:41 UTC+2)

    Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του «Πολιτιστικού Οδηγού Θεσσαλονίκης», ένα δημιούργημα του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού που φτιάχτηκε με πολύ κόπο και προσπάθεια. Η ιδέα για την παραγωγή του Οδηγού αυτού προέκυψε από την ανάγκη της πόλης και κυρίως των επισκεπτών της να έχουν μια συνοπτική, αλλά και ταυτόχρονα πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Θεσσαλονίκη, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (διευθύνσεις, ώρες παραστάσεων, τιμές εισιτηρίων, τηλέφωνα κλπ.).

    Όπως θα προκύπτει από ένα πρόχειρο ξεφύλλισμα, στον Οδηγό αυτό περιλαμβάνονται μόνον οι επίσημοι πολιτιστικοί φορείς, πολλοί από τους οποίους είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν χρήματα για καταχωρήσεις και διαφημίσεις είτε δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και το προσωπικό για να προβάλλουν τις εκδηλώσεις τους.

    Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Οδηγός είναι μεταφρασμένος στα αγγλικά, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό πληροφόρησης στην πόλη μας, καθώς πλέον και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα την επικαιροποιημένης πληροφόρησης.

    Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στην επιλογή των σημείων διανομής του Οδηγού: δεν θα είναι ένα επιπλέον δωρεάν έντυπο μαζί με τα πολλά που βρίσκει κανείς στα καφέ, τις ταβέρνες και αλλού, αλλά θα διανέμεται μέσα από ειδικές προθήκες- στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, στα σημεία εισόδου της πόλης (ΚΤΕΛ, Αεροδρόμιο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Λιμένας) και στους τόπους συνάθροισης των σπουδαστών (κυλικεία ΑΠΘ ΤΕΙ). Η επιλογή αυτή στηρίζει το σκοπό για τον οποίο αποφασίστηκε η έκδοση του Οδηγού και ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες της πόλης και της εποχής.

    [30] ΒΡΑΔΙΑ ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2005 (14:49 UTC+2)

    Βραδιά μπαρόκ μουσικής διοργανώνει στις 12 Ιανουαρίου (8.30 μμ) η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κρατικού Ωδείου, περιλαμβάνει έργα συνθετών από χώρες της Μεσογείου. Τα έργα θα ερμηνεύσει το μουσικό συγκρότημα Ex Silentio στο οποίο μετέχουν οι μουσικοί : Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος), Φανή Βοβώνη (μπαρόκ βιολί) , Ντορέτ Φλωρεντίν (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φαγκότο) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο). Προσκλήσεις διατίθενται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24).

    [31] ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2005 (14:46 UTC+2)

    Πέντε νέες παραγωγές θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο το ΚΘΒΕ. Πρόκειται για: το «Τσικλιντάν» της Στέλλας Βογιατζόγλου σε συνεργασία με την Χριστίνα Χατζηβασιλείου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών , «Το δωμάτιο του ΙgoR» ένα δίπτυχο Στραβίνσκι, που θα παρουσιάσει το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. από τις 22 έως τις 30 Ιανουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο, το «Ουζερί Τσιτσάνης- Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Φεβρουαρίου στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, το «Τέλος καλό, όλα καλά» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Φεβρουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο, και το « Μαγικό Αυλό» , Β.Α. Μότσαρτ που θα ανεβάσει η Όπερα Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από 12-20 Φεβρουαρίου

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι παραστάσεις :

    «Εφτά λογικές απαντήσεις» του Λεωνίδα Προυσαλίδη μέχρι τις 6 Ιανουαρίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός , «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου Βασιλικό θέατρο ,«Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στη Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός , «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μέχρι τις 28 Ιανουαρίου θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στη Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός

    [32] "ΜΑΝΑ- Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"-ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΒΑΡΛΑΜΗ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Ιανουαρίου 2005 (11:08 UTC+2)

    Από την Αλεξανδρούπολη τιμής ένεκεν ,ξεκινά στις 8 Ιανουαρίου την περιοδεία της η μεγάλη καλλιτεχνική δημιουργία ΄΄Μάνα Η δύναμη της Αγάπης'' του αρχιτέκτονα και ζωγράφου,καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Η έκθεση θα περιοδεύσει σε δέκα πόλεις της Ελλάδας πριν την αναχώρηση της για το Πεκίνο όπου προσκλήθηκε επίσημα από το υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας να παρουσιαστεί στο Εθνικό Μουσείο στο Πεκίνο αντιπροσωπεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τις ελληνικές αξίες που δεν παύουν ποτέ να έχουν έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Τα 40 εικαστικά έργα μεγάλων διαστάσεων της έκθεσης αποτελούν φόρο τιμής στη Μάνα που με τη δύναμη της αγάπης της συμπαραστέκεται με υπομονή και αυταπάρνηση σε κάθε προσπάθεια και αγώνα στην επιτυχία αλλά και στην δυσκολία και στην απογοήτευση των παιδιών της.

    Η έκθεση η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αλεξανδρούπολης οργανώνεται από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας ,με την ενεργό συμμετοχή της νομαρχίας Έβρου, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης και έχει την υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας και Πολιτισμού.

    "Η τέχνη μου δε χρειάζεται ερμηνευτικά σχόλια. Η τέχνη μου εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους που αισθάνονται και ονειρεύονται.Η ιδέα μου έχει σαν σκοπό να περιορίσει το χάσμα, που έχει διευρυνθεί ανάμεσα στις μάζες και την τέχνη'' γράφει ο Βαρλάμης και συμπληρώνει: "Δίχως φλόγα και αγάπη δε γίνεται τέχνη,οι μάζες δηλαδή οι άνθρωποι που αισθάνονται αγαπούν τους "τρελούς", τους ονειροπόλους, τους ρομαντικούς. Αυτό είναι το μεγάλο μου πάθος , να μένω κοντά στο λαό μας ,στα παιδιά μας,στους παππούδες μας ,στις μάνες μας , στην πίστη μας."

    Ο.Ο

    [33] ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Ιανουαρίου 2005 (10:25 UTC+2)

    Σε ένα καινούργιο κτίριο και άρτια εξοπλισμένο, λειτουργεί εδώ και περίπου 2 χρόνια στον Πλατανότοπο Μαΐστρου, στην Αλεξανδρούπολη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

    Το Μουσείο δημιουργήθηκε με αφορμή το Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα που υλοποίησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης .

    Σκοπός του είναι η προβολή των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Θράκης ενώ παράλληλα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε περιβαλλοντολογικά θέματα.

    Σύμφωνα με στοιχεία των υπευθύνων του Μουσείου τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας 2000 μαθητές της Α/θμιας εκπαίδευσης από την ευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Θράκης 600 μαθητές της Β/θμιας ενώ ανταποκρίθηκε και ο στρατός οποίος πραγματοποιεί επισκέψεις κάθε Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα 300 στρατιώτες, από τα στρατόπεδα της περιοχής, το έχουν επισκεφθεί.

    Εξάλλου με τη νέα χρονιά το Μουσείο σχεδιάζει να υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπου θα μπορεί το κάθε παιδί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του να συμμετέχει στις δραστηριότητες αυτές.

    Το Μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους ,όπου ο επισκέπτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για τα χερσαία, υγροτοπικά ,θαλάσσια οικοσυστήματα του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, για τα απειλούμενα είδη της περιοχής και γενικά για τις γεωφυσικές και οικολογικές ιδιαιτερότητες της Θράκης.

    Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτουργεί καθημερινά από τις 9πμ-3μμ και τα Σαββατοκύριακα από τις 11πμ 2μμ.Όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν μπορούν να επικοινωνούν με το τηλ. 25510 80204.

    Ο.Ο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 3 January 2005 - 19:14:38 UTC