Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 80.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [02] ΣΤΟΥΣ 17 ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
  • [03] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 'ΒΑΣΙΚΟ
  • [04] ΔΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [05] ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "ΚΟΙΝΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ"
  • [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ
  • [07] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗ
  • [08] ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ "ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ"
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2004/05
  • [10] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [11] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
  • [12] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ HABITAL AGENDA ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ
  • [13] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΘΗΣΕ ΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2005 Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ "CONTINENTAL BANK"
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Σ-Μ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [16] ΓΚΙΟΥΛ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
  • [17] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ- ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 75
  • [18] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΙΑΤΩΝ
  • [19] ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1-1
  • [20] ΔΥΣΚΟΛΑ Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-2 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [21] ΞΑΝΘΗ - ΟΦΗ 2-1
  • [22] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [23] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [24] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [25] ΣΟΜΑΛΙΑ: 30.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [26] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [27] ΓΑΛΛΙΑ: 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [28] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [30] Ο ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ ΣΚΡΟΥΤΖ ΤΟΥ Κ.ΝΤΙΚΕΝΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
  • [31] ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ
  • [32] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

  • [01] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 80.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Παρίσι, 29 Δεκεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Οι νεκροί των φονικών τσουνάμι σε οκτώ χώρες της νότιας και της νοτιοανατολικής Ασίας ξεπερνούν τους 80.700 και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του γαλλικού πρακτορείου.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου απηύθυνε έκκληση για τη χορήγηση βοήθειας 59 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο απολογισμός των νεκρών ανά χώρα:

    Ινδονησία: 45.268

    Σρι Λάνκα: 22.493

    Ινδία: 10.850

    Ταϊλάνδη: 1.829

    Βιρμανία: 90

    Μαλαισία: 65

    Μαλδίβες: 67

    Μπαγκλαντές: 2

    Σομαλία: 40

    Τανζανία: 10

    Κένυα: 1

    Συνολικά: 80.715

    [02] ΣΤΟΥΣ 17 ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Aθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Στους 17 έχει μειωθεί από 27 ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και δεν έχουν ακόμη δώσει νέα στους οικείους τους. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μια τάση μείωσης του αριθμού αυτού καθώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους γνωστούς και τις οικογένειες των Ελλήνων πολιτών που επισκέφθηκαν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

    Ο κ. Κουμουτσάκος γνωστοποίησε ακόμη ότι 17 Έλληνες μετακινήθηκαν από το Πουκέτ στην Μπανγκόνγκ. Ανάμεσά τους είναι και οι τρεις από τους τέσσερις εναπομείναντες τραυματίες που βρίσκονταν σε τοπικά νοσοκομεία του νησιού. Επίσης μια τριμελής οικογένεια Ελλήνων αναχωρεί σήμερα από το Μάλε για την Αθήνα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Από τις Μαλδίβες υπάρχει αξιόπιστη πληροφορία ότι έχουν εντοπιστεί 30 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή.

    «Συνεχίζουμε να μην έχουμε καμία αξιόπιστη πληροφορία που να αναφέρεται σε θάνατο ή σε σοβαρό τραυματισμό Έλληνα πολίτη. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία πληροφορία περί θανάτου, πνιγμού ή σοβαρότατου τραυματισμού» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Σε ό,τι αφορά τέλος στη διαδικασία ανθρωπιστικής βοήθειας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως έχει αναχωρήσει από χθες το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που θα έχει διάφορους σταθμούς. Ακόμη στην υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας έχει συσταθεί τηλεφωνικό κέντρο με τους αριθμούς 368 3676, 3683679 και 368 3681, όπου ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας μπορούν να απευθύνονται για να δηλώνουν τη διάθεσή τους να προσφέρουν και τι ακριβώς προτίθενται να προσφέρουν.

    [03] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 'ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ' Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση έλαβε όλες εκείνες τις πρόνοιες, ώστε ο νέος νόμος για το βασικό μέτοχο να εφαρμόζει πρωτίστως το ελληνικό Σύνταγμα και να είναι συμβατός με το κοινοτικό κεκτημένο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχετικά με την επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση για το «βασικό μέτοχο», στην οποία διατυπώνει την άποψη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου (για τον βασικό μέτοχο) δεν συνάδουν με την κοινοτική νομοθεσία.

    «Είναι προφανές ότι ο συντάκτης της επιστολής δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου», επισημαίνει ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

    «Η επιστολή εστάλη στις 17/12/2004, δηλαδή 3 ημέρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων, στις 20/12.

    »Επαναλαμβάνει γνωστές θέσεις που αφορούν το άρθρο 14, παράγραφο 9, του Συντάγματος και το νόμο 3021/2002 της κυβερνήσεως Σημίτη.

    »Δεν λαμβάνει υπόψιν του ο αποστολέας ότι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Ελλάδα υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους και άρα συνιστούν δημόσια υπηρεσία (άρθρο 15).

    »Είναι προφανές ότι ο συντάκτης της επιστολής δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό, επί παραδείγματι, ότι αναφέρεται σε απαγόρευση για συγγενείς μέχρι 4ου βαθμού, όταν το νέο νομοσχέδιο αναφέρεται σε συγγενείς μέχρι 3ου βαθμού.

    »Το ερώτημα είναι διπλό προς όλους εκείνους που οψίμως ανησυχούν από αυτήν την αλληλογραφία. Γιατί δεν ανησυχούσαν έως τώρα όταν τα ίδια επιχειρήματα είχαν εκτεθεί από καιρό;

    »Μήπως διότι είχαν, μέσα από τα κενά της νομοθεσίας της προηγούμενης κυβέρνησης, εξασφαλίσει την προστασία των συμφερόντων τους παραβιάζοντας τις συνταγματικές διατάξεις;

    »Και δεύτερον: Ζητούν από την κυβέρνηση να παραβιάσει το Σύνταγμα;

    Ας μη ματαιοπονούν. Η κυβέρνηση έλαβε όλες εκείνες τις πρόνοιες, ώστε ο νέος νόμος για το βασικό μέτοχο να εφαρμόζει πρωτίστως το ελληνικό Σύνταγμα και να είναι συμβατός με το κοινοτικό κεκτημένο», καταλήγει η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

    [04] ΔΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Μπανγκόγκ, 29 Δεκεμβρίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Οι μισοί τουλάχιστον νεκροί από τις συνέπειες του σεισμού στην Ταϊλάνδη, είναι τουρίστες, καθώς οι δυτικοί και κυρίως οι Σκανδιναβοί, είναι αυτοί που πλήρωσαν βαρύ φόρο στην καταστροφή που προκάλεσαν τα παλιρροϊκά κύματα που σάρωσαν τις νότιες ακτές της Ταϊλάνδης.

    Αν και η συγκέντρωση και η αναγνώριση των πτωμάτων γίνεται δυσκολότερη από μέρα σε μέρα, εντούτοις οι αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον το ήμισυ των νεκρών στην Ταϊλάνδη είναι πιθανόν ξένοι τουρίστες, αντίθετα με τις υπόλοιπες πληγείσες χώρες της περιοχής - Ινδονησία, Ινδία-Σρι Λάνκα- όπου οι νεκροί που έχουν καταγραφεί προέρχονται κυρίως από τους τοπικούς πληθυσμούς.

    "Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, η ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι Βορειοευρωπαίοι, κυρίως οι Σκανδιναβοί", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα.

    Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην Ταϊλάνδη έφθασε τους 1.574 σήμερα. Από το σύνολο οι 700 είναι ξένοι τουρίστες , είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Εσωτερικών.

    "Θεωρώ ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 αγνοούμενοι και ότι οι περισσότεροι είναι ξένοι τουρίστες που βρίσκονταν στη θάλασσα την ώρα που χτύπησε το κύμα", δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρόληψης των Φυσικών Καταστροφών της Ταϊλάνδης Σουντόρν Ριουλουάνγκ.

    "Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 1.600 πτώματα. Στο Κράμπι και το Φανγκ Νγκα οι περισσότεροι νεκροί είναι αλλοδαποί" εξήγησε ο ίδιος.

    Στην επαρχία Φανγκ Νγκα, όπου βρίσκεται και το Χάο Λακ, εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες με 986 νεκρούς και ακολουθούν το Πουκέτ με 233 νεκρούς, το Κράμπι, με 198 και το Ρανόνγκ με 146 νεκρούς.

    Ο Σουντόρν Ριουλουάνγκ πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στον διαχωρισμό, μετά τη συγκέντρωση των πτωμάτων, ανάμεσα σε Ταϊλανδούς και αλλοδαπούς.

    "Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να διαχωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε τα θύματα και πλέον πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εξετάσει του DNA διότι τα πτώματα βρίσκονται σε αποσύνθεση", διευκρίνισε.

    Ο ίδιος προέβλεψε ότι ο απολογισμός των νεκρών θα επιβαρυνθεί καθώς συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες στις πλέον πληγείσες περιοχές του Χάο Λακ, του Πουκέτ και του νησιού Πι Πι Ντον.

    [05] ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "ΚΟΙΝΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ"

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα η Γραμματεία του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παρουσία του Προέδρου της, Αλέκου Αλαβάνου. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ανένταχτοι της Αριστεράς.

    Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε ομόθυμα η θέληση ν' αναζωογονηθεί και να διευρυνθεί το ενωτικό εγχείρημα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη βάση αποκατάστασης σχέσεων εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και ισοτιμίας.

    Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σε επόμενες συνεδριάσεις της να επικαιροποιήσει τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθεί με τα ζητήματα λειτουργίας, οργάνωσης και σχεδιασμού δράσης του, με κύριο προσανατολισμό την εξωστρεφή παρουσία του ενωτικού εγχειρήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού λαού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε τα εξής:

    «Με τη σημερινή συνάντησή μας εκφράσαμε την κοινή μας βούληση να αναζωογονήσουμε σε πιο ισχυρές και στέρεες βάσεις το ενωτικό εγχείρημα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιχειρούμε μια συνέχεια στην ελπίδα που έδωσε με την συγκρότησή του ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποκαθιστώντας μεταξύ μας νέες σχέσεις ισοτιμίας, αμοιβαίας αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

    »Κοινός μας στόχος είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους διαλόγου, κοινής δράσης και συνεργασίας όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών δυνάμεων.

    »Απευθυνόμαστε στη μεγάλη Αριστερά που είναι ο ανένταχτος κόσμος της Αριστεράς. Στον ανένταχτο αριστερό κόσμο που παραμένει στην Αριστερά και περιμένει δημιουργικές ευκαιρίες για να δραστηριοποιηθεί ξανά.

    »Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους σημερινούς νέους και νέες και τους καλούμε να διαμορφώσουν τη δική τους νέα αριστερή γενιά που δεν τρέφεται από το παρελθόν, αλλά σχεδιάζει το μέλλον.

    »Φιλοδοξία μας είναι να συνδημιουργήσουμε ένα νέο μεγάλο κίνημα που θα ανοίξει καινούργιους ορίζοντες στην πολιτική και την πορεία της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

    [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 29 Δεκεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών, που διαθέτει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε έξι μεγάλες πόλεις της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων ομογενών μας που ζουν στη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, υπό την προεδρία του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, μεταξύ των άλλων:

    · Η εργατική σύμβουλος Βόννης, Κολομοίρα Πολλάτου, υπεύθυνη για το σύνολο των υπηρεσιών των Εργατικών Ακολούθων στη Γερμανία.

    · Ο εργατικός ακόλουθος Αμβούργου, Νίκος Βουσβουκής.

    · Ο εργατικός ακόλουθος Ντίσελντορφ, Κωνσταντίνος Παππάς και ο υπεύθυνος Διοικητικής Στήριξης, Συμεών Γκόρπας.

    · Ο εργατικός ακόλουθος Φρανκφούρτης, Σπύρος Φράγκος

    · Η εργατική ακόλουθος Στουτγάρδης, Αικατερίνη Κονδύλη

    · Η εργατική ακόλουθος Μονάχου, Γεωργία Καϊμά

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που απασχολούν τους εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Επίσης, έγινε ευρύτατη ενημέρωση για την πολιτική, που ακολουθεί το υπουργείο Απασχόλησης, τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά θέματα. Εξετάστηκαν όλα τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Απασχόλησης στις έξι Γερμανικές πόλεις και αναλύθηκε ο νέος σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωσή τους.

    Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού εξηγήθηκε ο νέος ρόλος, που καλούνται να παίξουν τα συγκεκριμένα γραφεία, στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας, τόσο με το αντίστοιχο γερμανικό υπουργείο (Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας), όσο και με τους εποπτευόμενους Οργανισμούς (π.χ. Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας (ΟΑΕΔ), Γερμανικοί Οργανισμοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλπ).

    Τέλος, συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τα δημογραφικά, μορφωτικά, εργασιακά και ασφαλιστικά χαρακτηριστικά των ομογενών εργαζομένων στη Γερμανική επικράτεια.

    Κατά την παραμονή του στη Γερμανία ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων και άλλων Ομογενειακών Οργανώσεων της περιοχής Βερολίνου, για να ενημερωθεί για τα υφιστάμενα προβλήματα και να εξετάσει τις δυνατότητες λύσεων.

    [07] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Τη συγκέντρωση κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων μακράς διαρκείας αποφάσισε η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, προκειμένου να εκφράσει εμπράκτως την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στον δοκιμαζόμενο ασιατικό λαό, μετά το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρωθεί στις κατά τόπους ενορίες από την 1η ως τις 15 Ιανουαρίου.

    [08] ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ "ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ"

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Με κοινή υπουργική απόφαση, που συνυπογράφεται από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Γιώργο Σουφλιά και τους υπουργούς Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο, καθώς και την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο η περιοχή «Ορεινοί Όγκοι της Βόρειας Πίνδου».

    Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται με σκοπό την προστασία, διατήρηση και διαχείριση του φυσικού τοπίου των περιοχών αυτών ως πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, που έχει μεγάλη βιολογική, οικολογική, γεωμορφολογική και αισθητική αξία.

    Με την απόφαση αυτή:

    · Οριοθετείται η προστατευόμενη περιοχή και καθορίζονται αναλυτικά ζώνες προστασίας περιβάλλοντος και διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών.

    · Καθορίζονται χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και τίθενται αυστηροί περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης. Εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου προσδιορίζονται επιτρεπόμενες δραστηριότητες ανά ζώνη, όπως η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, η εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καθώς και η εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών για τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης για την εκτέλεση εργασιών, η ημερήσια επίσκεψη και ξενάγηση, η συστηματική παρακολούθηση οικολογικών/ περιβαλλοντικών δεδομένων και παραμέτρων κλπ.

    · Επιβάλλεται υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότητησης για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Στη διαδικασία αυτή καθιερώνεται στάδιο γνωμοδότησης του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος και θα αποφαίνεται για τα ανακύπτοντα ζητήματα σε συνεργασία με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε

    · Καταρτίζεται Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας και εκπονείται Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και

    · Θεσμοθετούνται κυρώσεις για τους παραβάτες των εισαγομένων διατάξεων.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2004/05

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση στα πλαίσια της διαδικασίας διαλόγου και συναπόφασης για τα κρίσιμα θέματα που έχει καθιερώσει από την αρχή της περιόδου και ανταποκρινόμενη στα νεώτερα αιτήματα των φορέων των παραγωγών των περισσότερων βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας (Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών σε κάθε νομό) καθώς επίσης και ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗΣ για κατανομή νέας αυξημένης ηρτημένης ποσότητας, όπως αυτά εκφράστηκαν σήμερα εγγράφως από τις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία σε σχέση με τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις και την παραγωγή βάμβακος της χώρας, υλοποιεί μέσω των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ νέα κατανομή στο ύψος των 1.132.000 τόνων περίπου».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, σχετικά με τη διαχείριση βάμβακος περιόδου 2004/05.

    «Εάν διαμορφωθεί η παραπάνω ποσότητα σαν οριστική παραδοθείσα ποσότητα συσπόρου βάμβακος στα εκκοκκιστήρια μέχρι λήξεως της εκκοκκιστικής περιόδου (31-12-04), τότε οι κοινοτικές εισροές που διασφαλίζονται είναι 690 εκατ. ευρώ σε σχέση με 620 εκατ. που ήταν πέρυσι, ενώ η επιστροφή συνυπευθυνότητας των παραγωγών θα είναι περίπου 23 δρχ/κιλό», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε:.

    «Η αύξηση κατά 16.000 τόνους της νέας ηρτημένης ποσότητας από τους 1.116.000 τόνους στους 1.132.000 τόνους, γίνεται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και κατανέμονται αναλογικά σε κάθε νομό σύμφωνα με τις υπόλοιπες ποσότητες βάμβακος που εκτιμώνται ότι υπάρχουν στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών.

    »Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βαμβακοπαραγωγούς, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και κέντρα διαμετακόμισης να συμβάλουν από πλευράς τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση της υπολειπόμενης ποσότητας, δεδομένου ότι από 30-12-04 το πρωί θα έχουν αναρτηθεί οι νέες ποσότητες που δικαιούται να παραδώσει κάθε βαμβακοπαραγωγός εντός του καθεστώτος ενίσχυσης. Ήδη με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκε η δυνατότητα παράδοσης από 30-12-04 και των μικρών ποσοτήτων κάτω των 200 κιλών», κατέληξε ο κ. Κοντός.

    [10] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 210.031 ευρώ επιβάλλονται σε τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων στις περιοχές της Αθήνας, της Καλλιθέας και του Περιστερίου.

    Πρόκειται για πρατήρια από τα οποία ελήφθησαν δείγματα καυσίμων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία παρουσίαζαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 999.556 ευρώ.

    [11] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ URBAN II

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    «Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επισπεύδει τις αναγκαίες διαδικασίες υλοποίησης των έργων και δράσεων του URBAN II. Εντείνουμε περισσότερο τις προσπάθειες, ώστε να επιτύχουμε ταχύτερους ρυθμούς απορρόφησης στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το πέρας της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας. Βασικός στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των αστικών περιοχών των πόλεων που έχουν ενταχθεί στην Κοινοτική Πρωτοβουλία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και των όρων διαβίωσης των πολιτών που ζουν σε αυτές», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στ. Καλογιάννης, σχετικά με την πορεία υλοποίησης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN II.

    «Στην Πρωτοβουλία έχουν ενταχθεί από το 2001 τρεις ελληνικές πόλεις: το Ηράκλειο Κρήτης, η Κομοτηνή και το Πέραμα Αττικής, με συνολική δημόσια δαπάνη 34 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρόσθεσε:

    «Στο χρονικό διάστημα 2001- Μάρτιος 2004 οι απορροφήσεις ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 2.998.851,00 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 9,15% της δημόσιας δαπάνης.

    »Σήμερα, το σύνολο των απορροφήσεων ανέρχεται στο ποσό των 7.219.562,66 ευρώ και το αντίστοιχο ποσοστό σε 22,15%.

    »Ειδικότερα:

    · το πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου κινείται με ρυθμούς απορρόφησης 32,94%,

    · το πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής με 26,09%, ενώ

    · μολονότι υπερδιπλασιάστηκε η απορρόφηση στο Δήμο Περάματος, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή (7,42%) και τίθεται πλέον σε πρώτη προτεραιότητα από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε για το προσεχές έτος», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

    [12] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ HABITAL AGENDA ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Με αποφάσεις του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Γιώργου Σουφλιά, εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων συνολικού ύψους 1.800.000 ευρώ περίπου σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα και δράσεις στους τομείς Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

    Πιο συγκεκριμένα, για την εφαρμογή της Habitat Agenda χρηματοδοτούνται ΟΤΑ σε όλη τη χώρα για έργα:

    · Υλοποίησης του Τοπικού Αστικού Παρατηρητηρίου στο Δήμο Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας

    · Αστικής Ανάπλασης πλατείας στο Δήμο Αγρινίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

    · Ανάπλασης περιοχής Άνω Περάματος στο Δήμο Περάματος Νομού Αττικής

    · Ανάπλασης και διαμόρφωσης χώρων του ολοκληρωμένου Προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης στο Δήμο Ωλένης Νομού Ηλείας.

    · Ανάδειξης πλατείας και εισόδου στο Πυργί Δήμου Μαστιχοχωρίων Νομού Χίου.

    · Εργασιών αποκατάστασης τοπίου στους παλιούς οικισμούς Σαμαριάς στο Νομό Χανίων και

    · Ανάδειξης και Προστασίας κοινόχρηστων χώρων και αισθητικής αναβάθμισης όψεων κτιρίων στο Δήμο Αρχανών Νομού Ηρακλείου.

    Με άλλες αποφάσεις εγκρίνονται πιστώσεις για την πληρωμή ή εκτέλεση έργων:

    · Εκπόνησης Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Ανοικτής Πόλης στους Δήμους Ζαλόγγου Νομού Πρέβεζας και Απολλωνίας Νομού Θεσσαλονίκης.

    · Προστασίας, ανάδειξης και Διαχείρισης Ασπροποτάμου της ομώνυμης Διευρυμένης Κοινότητας Νομού Τρικάλων.

    · Αναβάθμισης γειτονιάς στο Δήμο Πόρου του Νομού Αττικής.

    · Δημιουργίας δικτύου κοινόχρηστων χώρων Δήμου Χαϊδαρίου Νομού Αττικής.

    · Κατασκευής νέου οδικού δικτύου και ανακατασκευής υπάρχοντος στο Δήμο Αγίων Αναργύρων Νομού Αττικής.

    · Ανάπτυξης Σχεδίου δράσης αντιμετώπισης περιβαλλοντικού θορύβου στο Δήμο Ψυχικού Νομού Αττικής.

    · Ανάπτυξης Σχεδίου Δράσης για την προστασία και αποκατάσταση τοπίου στην υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή Σχιστού στο Σύνδεσμο Δήμου Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

    · Εφαρμογής μέτρων Διαχειριστικού Σχεδίου για τη Λίμνη Κουρνά Δήμου Γεωργιουπόλεως Νομού Χανίων.

    · Εξωραϊσμού και ανακατασκευών και ολοκλήρωσης υποδομών για τη λειτουργία συστήματος διαχείρισης φυσικών και ιστορικών πόρων Οικολογικού Αρχαιολογικού Πάρκου Γιούχτα στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

    ·  Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων οικισμών του Δήμου Κοφινά Νομού Ηρακλείου και

    · Μελέτης στον παραδοσιακό οικισμό Δήμου Αρχανών Νομού Ηρακλείου.

    Τέλος, εγκρίνεται η διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων για την εκπόνηση:

    · Μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Γαργαλιάνων Νομού Μεσσηνίας

    · Μελέτης Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης των Δήμων Οιτύλου Νομού Λακωνίας και Πλατανιά Νομού Χανίων.

    [13] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΘΗΣΕ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (16:36 UTC+2)

    Η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές της περιφέρειας, αλλά και η ανοδική πορεία, έστω και μικρή, των δεικτοβαρών κλάδων, οδήγησαν σε άνοδο το γενικό δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.).

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,62% και σκαρφάλωσε στις 2.788,67 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.789,94 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στις 2.764,38 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αναιμικός καταγράφηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών και διαμορφώθηκε στο ποσό των 117,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα μόλις τα 1.808.429,00 ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχωρίζει αυτό της ΔΕΗ, ύψους 1.013.000,00 ευρώ, στα 20,26 ευρώ.

    Θετικό καταγράφηκε το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, αφού οι 227 τίτλοι τερμάτισαν κινούμενοι σε θετικό πεδίο, έναντι 59 που έφεραν αρνητικό πρόσημο και οι 135 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΚΛΩΝΑΤΕΞ (+17,67%), ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (+17,57%), ΛΑΝ ΝΕΤ (+17,39%), ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ (+16,67%) και της ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (+16,07%), ενώ στον αντίποδα, πιέσεις εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΕΡΓΑΣ (-6,67%) και της PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (-5,33%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με μπροστάρη τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και έτρεξε με γοργό ρυθμό της τάξης του 1,78%, ενώ ο Eurobank MID 50 εμφάνισε κέρδη κατά 0,23%, έχοντας έτσι απολέσει τις πιέσεις που δεχόταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

    Κατά 0,61% ενισχύθηκε οι δείκτης FTSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης-, έναντι κερδών 0,54% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips και 0,56% για τον Mid 40 της μέσης.

    Συντηρητική ανοδική πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να ενισχύεται κατά 0,40% και τον δε δεύτερο να τρέχει με ρυθμό της τάξης του 0,31%.

    Η άνοδος στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των ΑΤΕ (+4,84%), ΕΓΝΑΤΙΑ (+4,56%), GENIKI (+4,04%), ΑΤΤΙΚΗΣ (+2,28%), ΤτΕ (+1,56%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,09).

    Τα κέρδη των τηλεπικοινωνιών αντανακλώνται στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη μετοχή της ΛΑΝ ΝΕΤ που εκτινάχθηκε σε ποσοστό 17,39%, ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ενθαρρυντική πορεία ακολούθησαν οι επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με μπροστάρη

    αυτόν της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας, ο οποίος και εκτινάχθηκε σε ποσοστό 4,63%.

    Κατακόρυφη άνοδο της τάξης του 3,38% σημείωσε και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, αντανακλώντας τα κέρδη του στις αυξημένες τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των εταιριών ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (+17,57%), ΚΑΡΑΤΖΗ (+11,76%) και της ΦΙΕΡΑΤΕΞ (+8,75%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδες κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+2,55%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (+2,30%) και των βιομηχανιών (+1,05%).

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 0,88% κατέγραψε και ο δείκτης των συμμετοχών και ακολούθησαν οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (0,75%), των διυλιστηρίων (0,69%), της παράλληλης αγοράς (0,65%), των επενδύσεων (0,58%), της πληροφορικής (0,55%),των τροφίμων και ποτών (0,35%), του χονδρικού εμπορίου (0,34%), των ασφαλειών (0,29%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,28%) και των κατασκευαστικών (0,25%). Μικρή άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (0,12%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,18%).

    Ε.Α.

    [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2005 Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ "CONTINENTAL BANK"

    Βελιγράδι, 29 Δεκεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Το πρώτο εξάμηνο του 2005 αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα «Continental Bank» του Νόβι Σαντ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της τράπεζας, Αλεξάντερ Ντεγιάνοβιτς.

    Ενδιαφέρον για την αγορά πακέτου μετοχών της τράπεζας έχουν δείξει η ελληνική Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και τράπεζες της Σλοβενίας και της Βρετανίας.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Σ-Μ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 29 Δεκεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Συνάντηση για την προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Σερβία- Μαυροβούνιο θα φιλοξενήσει η Αθήνα, το διάστημα 8-10 Φεβρουαρίου 2005, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σλόμπονταν Μιλοσάλιεβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μετά τη συνάντηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση στο Βελιγράδι, στις 11 Φεβρουαρίου.

    Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Μίλαν Παρίβοντιτς, δήλωσε ότι η Σερβία θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Πρέντραγκ Μπούμπαλο δήλωσε ότι η διάσκεψη στην Αθήνα θα δώσει στη χώρα του τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρέγκλεντ» του Βελιγραδίου, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας FORSITE, που διοργανώνει τη διάσκεψη, δήλωσε ότι στην Αθήνα θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς 1000 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν άμεσο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη Σερβία ή να συνεργασθούν με σερβικές εταιρείες και 500 επιχειρήσεις που έχουν έμμεσο ενδιαφέρον. «Θα καλέσουμε, επίσης, επιχειρήσεις από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Εύξεινο Πόντο, καθώς και εκπροσώπους δυτικών επιχειρήσεων που έχουν αντιπροσωπείες στην Αθήνα» είπε ο κ. Κωστόπουλος.

    Οι μεγαλύτεροι Έλληνες επενδυτές στη Σερβία είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Hellenic Sugar, τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ και η εμπορική αλυσίδα «Βερόπουλος».

    [16] ΓΚΙΟΥΛ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Αγκυρα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Αδύνατη χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα Turkiye.

    «Οι ειδήσεις περί δήθεν επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής προβάλλονται σκόπιμα. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Κληθείς δε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία κάνουν λόγο για αγορά εκτάσεων από ξένους στην αναπτυσσόμενη περιοχή της Ν.Α. Τουρκίας, είπε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρόσθεσε: «Εκτάσεις στην Τουρκία αρχίζουν να αγοράζουν οι Τούρκοι της Ελλάδας (sic) και της Βουλγαρίας, πολλές δε αραβικές χώρες παρακολουθούν με προσοχή την Τουρκία».

    Αναφορικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στις Βρυξέλλες, ο κ. Γκιούλ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μπαίνει τελεία και παύλα στις συζητήσεις για το αν θα ενταχθεί πλήρως η Τουρκία στην Ένωση».

    Εκτίμησε δε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρότατες, επίπονες και μακροχρόνιες και πως θα διατυπωθούν επικρίσεις εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να είναι «ανελέητες, αλλά εντός των πλαισίων της ευσυνειδησίας».

    Ο κ. Γκιούλ είπε ακόμη ότι «οι περιορισμοί οι οποίοι επιδιώκεται να εφαρμοστούν εις βάρος της Τουρκίας, αντίκεινται στο Δίκαιο της Ένωσης», ενώ έκανε λόγο για μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Αγκυρα με την εξασφάλιση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Τουρκία έχει κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια. «Τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 3 μονάδες και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πτώση μόνο μιας μονάδας αποφέρει σε αυτήν κέρδη 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως» τόνισε.

    Τα οφέλη, ωστόσο, δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, αφού, όπως είπε, «έχουν τερματιστεί οριστικά οι περίοδοι αναταραχής και οι ενδιάμεσες περίοδοι και θα επικρατήσει συνεχής σταθερότητα».

    [17] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ- ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 75

    Αγκυρα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Αυξάνει αλματωδώς ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που αγνοούνται στις πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, αφού σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι αγνοούμενοι από 53 που ήταν νωρίτερα ανήλθαν σε 75.

    Συγκεκριμένα, 41 Τούρκοι υπήκοοι αγνοούνται στην Ταϊλάνδη, πέντε στη Μαλαισία, από επτά στην Ινδία και την Ινδονησία, από τέσσερις στη Μυανμάρ και τη Σρι Λάνκα, πέντε στις Μαλδίβες και δύο στη Σιγκαπούρη.

    [18] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΙΑΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Σκόπια, 29 Δεκεμβρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Συγγενείς τεσσάρων πρώην στελεχών της ειδικής αστυνομικής μονάδας «Λέοντες» της ΠΓΔΜ, που κρατούνται σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας, το Μάρτιο του 2002 στο χωριό Ραστάνσκι Λόζια έξω από την πόλη των Σκοπίων, των επτά Ασιατών λαθρομεταναστών (6 Πακιστανοί και 1 Ινδός) οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί από τις τότε δυνάμεις ασφαλείας και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, επί κυβέρνησης VMRO-DPMNE, Λιούμπε Μπούσκοφσκι ως μουτζαχεντίν και η όλη "επιχείρηση" ως "αντιτρομοκρατική επιτυχία" της ΠΓΔΜ, διαδήλωσαν χθες και σήμερα στα Σκόπια, με αίτημα την αποφυλάκισή τους, με καταβολή εγγύησης.

    Σημειώνεται ότι κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην υπόθεση είναι ο Μπούσκοφσκι, ο οποίος διέφυγε στην Κροατία, όπου συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο από τις κροατικές αρχές και έκτοτε κρατείται προφυλακισμένος.

    Οι συγγενείς των τεσσάρων κρατούμενων απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η συγκοινωνία στη σκοπιανή πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, το VMRO- Λαϊκό Κόμμα και το VMRO-DPMNE δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό των συγγενών και ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν σχέδιο, το οποίο προτίθενται να καταθέσουν στη Βουλή, το οποίο θα προβλέπει την αμνήστευση όλων όσοι κρατούνται για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ο Μπούσκοφσκι.

    [19] ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι της Καστοριάς με τον Ακράτητο στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Για τους γηπεδούχους το σκορ άνοιξε (1-0) ο Σουλτανίδης στο 57', για να ισοφαρίσει στο 73' ο Γκουστάβο (1-1). Ετσι μετά από το τέλος της σημερινής αναμέτρησης ο Ατρόμητος έχει 23 βαθμούς, ενώ η Καστοριά βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση με ένα βαθμό λιγότερο.

    [20] ΔΥΣΚΟΛΑ Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-2 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Εστω και δύσκολα η ΑΕΚ κέρδισε στο γήπεδο της Νεάπολης τον Ιωνικό με 3-2 και παρέμεινε στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας, έχοντας βλέψεις κορυφής. Το παιχνίδι πρόσφερε πλούσιο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, αφού το σκορ άλλαζε συνεχώς μέχρι και τα τελευταία λεπτά, δικαιώνοντας όλους όσους αποφάσισαν να το παρακολουθήσουν.

    Η Ενωση προηγήθηκε με γκολ του Σοάρες στο 14'. Σε αυτό το σημείο οι παίκτες της νόμιζαν ότι θα είχαν εύκολη αποστολή και χαλάρωσαν αρκετά με αποτέλεσμα να οι γηπεδούχοι να ισοφαρίσουν τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Μακόρ. Οι φιλοξενούμενοι ξαναμπήκαν μπροστά στο σκορ με αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε ο Σοάρες στο 37΄ και εκτέλεσε εύστοχα ένα λεπτό αργότερα ο Κατσουράνης. Πάλι ο Ιωνικός κατάφερε να ισοφαρίσει (2-2) με απευθείας χτύπημα φάουλ του Μακόρ στο 57' που έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 70' με τον Κόντη. Οσον αφορά το τελευταίο γκολ ο βοηθός διαιτητή είχε υψωμένη τη σημαία όταν ο παίκτης της Ενωσης έκανε την προσπάθεια, υποδεικνύοντάς τον σε θέση οφ-σάιντ, όμως ο διαιτητής Μαζαράκης το άφησε ως πλεονέκτημα, εφαρμόζοντας τον κανονισμό του παθητικού οφ-σάιντ, κατακυρώνοντας το γκολ. 

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γεράσιμος Μαζαράκης του συνδέσμου Κεφαλονιάς. Κίτρινες κάρτες είδαν οι Μάγγος, Βουρεξάκης, Μόρας και Ρούσεφ.

    ΙΩΝΙΚΟΣ (Βαγγέλης Βλάχος): Μπεκιάι, Διγκόζης, Κινγκ, Μάγγος (73΄ Ζίφκοβιτς), Μακόρ, Βουρεξάκης, Μελαμπιανάκης (78΄ Ρόκας), Κυριακίδης, Γκούτμαν (61΄ Τσιμπλίδης), Διαμαντής, Γαβριλόπουλος.

    ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Μιχαηλίδης (83΄ Χιώτης), Γεωργέας (85΄ Κωστένογλου), Μόρας, Αλβες, Κόντης, Κωνσταντινίδης, Πετκόφ, Κατσουράνης, Ρούσεφ (59΄ Καμπάνταης), Λυμπερόπουλος, Σοάρες.

    [21] ΞΑΝΘΗ - ΟΦΗ 2-1

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Η Ξάνθη πιάνοντας πολύ καλή απόδοση, σε ένα βαρύ αγωνιστικό χώρο, κατάφερε να κερδίσει με 2-1 τον ΟΦΗ στο γήπεδό της, προσθέτοντας άλλους τρεις πολύτιμους βαθμούς στο ενεργητικό της.

    Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ με γκολ του Μαχλά στο 59'. Όμως από αυτό το σημείο οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους και με δύο γκολ του Λουτσιάνο που ισοφάρισε με πέναλτι στο 67΄ και με ένα δεύτερο τέρμα στο 87' διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Σημειώνεται ότι η Ξάνθη κέρδισε το πέναλτι, σε ανατροπή του Πρίττα από τον Αναστασιάδη, που αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Τάσος Κάκος από την Κέρκυρα. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Παπαδημητρίου, Λουτσιάνο, Λαμπριάκο, Κουνενάκη, Αναστασιάδη, Τριανταφύλλου και Τομάς, ενώ κόκκινη κάρτα έδειξε στον Αναστασιάδη.   

    ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Αναστασόπουλος, Τοροσίδης, Ζαπρόπουλος, Σίκοφ, Παπαδημητρίου, Πρίττας, Μπαϊκαρά (89΄ Μπα), Λουτσιάνο, Κάραμπας (88΄ Παπαδόπουλος), Μελισσάς (89΄ Κουράκ), Λαμπριάκος.

    ΟΦΗ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Σηφάκης, Μπελεβώνης, Αναστασιάδης, Τομάς, Ρουμπάκης (90΄+ Καζαντζής), Κουνενάκης, Δέντσας (90΄+ Πίτσος), Αρβανίτης, Κουτσουρές, Μαχλάς, Νουαφόρ (55΄ Τριανταφύλλου).

    [22] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Νίκη που τον κράτησε στην κορυφή της βαθμολογίας της Γ' εθνικής (12η αγωνιστική 1ος όμιλος) πέτυχε ο Αχαρναϊκός επί του Αγίου Δημητρίου με 1-0, ενώ σπουδαία νίκη πέτυχε και το Χαϊδάρι που κέρδισε με 2-1 τον Βύζαντα.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    1ος όμιλος

    Αχαϊκή-Εθνικός Πειραιώς 2-2

    Θρασύβουλος Φυλής-ΠΑΝΟ Μαλίων 2-0

    Ρόδος-Ατσαλένιος 2-0

    Αγιος Δημήτριος-Αχαρναϊκός 0-1

    Κερατσίνι-Αθηναϊδα 2-0

    Ηρόδοτος-Μαρκό 1-0

    Βύζας Μεγάρων-Χαϊδάρι ΑΟ 1-2

    Πάμισος Μεσσήνης-Θύελλα Πατρών 1-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες)

    Αχαρναϊκός 30

    Χαϊδάρι 28

    Θρασύβουλος 28

    Εθνικός 19

    Αγιος Δημήτριος 17

    Θύελλα Πατρών 16

    Πάμισος Μεσσήνης 16

    Αχαϊκή 15

    Ρόδος 15

    Λήλας Βασιλικού 12

    Κερατσίνι 12

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 12

    Ηρόδοτος 11

    Ατσαλένιος 9

    Μαρκό 8

    Αθηναϊς 5

    Βύζας Μεγάρων 5

    Στον 2ο όμιλο την ήττα γνώρισε η ΠΑΕ Θράκη από την Πτολεμαϊδα (1-0), αλλά παρέμεινε στην Α' θέση, ενώ η Καρδίτσα επιβλήθηκε με 3-1 των Λύκων.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    ΑΕ Πτολεμαίδας-ΠΑΕ Θράκη 1-0

    Καβάλα-Θερμαϊκός 3-1

    Δόξα Δράμας-Αγροτικός Αστέρας 1-0

    Λαμία-Απόλλων Λάρισας 1-1

    Αναγένηση Αρτας-Γιάννινα 2-1

    Λύκοι-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-3

    Βέροια-Πανδραμαϊκός 2-1

    Παναιτωλικός-Κοζάνη 0-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες)

    ΠΑΕ Θράκη 23

    Καβάλα 23

    ΠΑΣ Γιάννινα 22

    Αναγέννηση Αρτας 21

    Δόξα Δράμας 21

    Αναγέννηση Καρδίτσας 19

    Βέροια 18

    Λαμία 17

    Πτολεμαϊδα 15

    Λύκοι 13

    Αγροτικός Αστέρας 13

    Κοζάνη 13

    Παναιτωλικός 11

    Θερμαϊκός 10

    Απόλλων Λάρισας 10

    Παύλος Μελάς 9

    Πανδραμαϊκός 9.

    [23] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Ο Φερνάντο Σανχούρχο στις καθυστερήσεις του αγώνα λύτρωσε τον Αρη που κέρδισε μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης με 1-0 τον Πανιώνιο. Είναι η πρώτη εντός έδρας νίκη των «κιτρίνων» στη φετινή σεζόν.

    Οι παίκτες του Γιώργου Χατζάρα ξεκίνησαν δυνατά και έδειξαν ότι ήθελαν τη νίκη για να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή χρονιά. Στο 7' ο Μάντζιος δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τον Λυμπερόπουλο που απομάκρυνε σε κόρνερ, ενώ το ίδιο σκηνικό δημιουργήθηκε και στο 26' με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Μάκο. Δύο λεπτά αργότερα, ο νεαρός άσος του Πανιωνίου αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

    Στην επανάληψη οι παίκτες του Χατζάρα προσπάθησαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Στο 59' ο Μπρέσκα επιχείρησε δυνατό σουτ στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ στο 67' ο Ντρόμπνι έσωσε την εστία του σε διαδοχικές προσπάθειες των Σανχούρχο και Μουράφσκι. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Σανχούρχο σούταρε δυνατά, αλλά ο Ντρόμπνι απέκρουσε με υπερένταση σε κόρνερ. Το κόρνερ εκτέλεσε ο Χρυσάφης που βρήκε τον Σανχούρχο ο οποίος με συρτό σουτ, έστειλε την μπάλα πρώτα στο κάθετο δοκάρι του Ντρόμπνι και μετά στα δίκτυα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Δούρος του συνδέσμου Κορίνθου. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Μάκος, Σανχούρχο και Μουράφσκι, ενώ κόκκινη κάρτα έδειξε στον Μάκο στο 28'.

    ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Γόγολος, Παπαδόπουλος, Νάιντος, Καλλιμάνης, Μουράφσκι, Πασσαλής (52' Μαρκομιχάλης), Αμπελάς (52' Χρυσάφης), Μαρικά (61' Βανγκέλι), Σανχούρχο, Λαζανάς.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Γιαννόπουλος, Εξουζίδης, Ντομορό, Τσιώλης (62' Σπυρόπουλος), Μάκος, Τζιόλης, Παρόντι (57' Μέσαρος), Γουνδουλάκης, Μπρέσκα, Μάντζιος (85' Ζίμονιτς).

    [24] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη απόψε κοντά στο κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

    Λίγο αργότερα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο ίδιο σημείο με την πρώτη, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [25] ΣΟΜΑΛΙΑ: 30.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Μογκαντίσου, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Τριάντα έως πενήντα χιλιάδες άνθρωποι στη Σομαλία έχουν "ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια" μετά τα τσουνάμι που προκλήθηκαν από τον σεισμό της Κυριακής στην Ασία, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (Pam) από το Ναϊρόμπι.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η βορειοανατολική ακτή του Πούντλαντ, που ευτυχώς είναι αραιοκατοικημένη. Οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Χαφούν, Φοάρ, Γκαράν, Μπάντερ Μπέιλα, Μαράγια, Νταριρμπάρ και Γκαραάντ", σύμφωνα με ανακοίνωση του Pam.

    [26] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Νέο Δελχί, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Οι τιμές στα χρηματιστήρια της Ασίας παρουσίασαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι στο απώτερο μέλλον δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η οικονομία των χωρών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και τα σεισμικά κύματα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η Ταϊλάνδη πάντως πιστεύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα σημειώσει μία μικρή πτώση.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναμένεται ανάπτυξη 5,7% μέσα στο 2005 αντί για 6% που είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

    Πάντως, οι τιμές στα χρηματιστήρια της Ινδονησίας, της Ινδίας και του Χονγκ Κονγκ ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι καταστροφές δεν φαίνεται να ανησυχούν τους επενδυτές.

    Οι περισσότεροι επενδυτές επικεντρώνονται στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων των χωρών αυτών.

    Ορισμένοι από τους επενδυτές μάλιστα είπαν ότι ορισμένες περιοχές - όπως για παράδειγμα η Ατσέ στην Ινδία - ήταν τόσο υποανάπτυκτες ούτως ή άλλως, οπότε και δεν είχαν μερίδιο στη γενικότερη ανάπτυξη των χωρών που επλήγησαν.

    Οι εκτιμήσεις για μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ινδονησία μέσα στο 2005, οδήγησαν τις τιμές στο χρηματιστήριο της Τζακάρτα στα ύψη.

    Το ίδιο συνέβη και στο Χονγκ Κονγκ, καθώς υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για κέρδη από τις εταιρίες που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της περιοχής.

    [27] ΓΑΛΛΙΑ: 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Παρίσι, 29 Δεκεμβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Η Γαλλία θα προσφέρει συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ διεθνή βοήθεια στις χώρες που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι της Κυριακής, ανακοινώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Ραφαρέν τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η συνοδεία των γάλλων πολιτών που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τις πληγείσες χώρες.

    [28] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, σε συνάντησή του, την Τετάρτη, με τους πολιτιστικούς συντάκτες, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των κινηματογραφικών συμπαραγωγών, γενικότερα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας και αλλαγές στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Όπως είπε ο υφυπουργός, μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν νομοσχέδια που η επεξεργασία τους έχει ξεκινήσει και μέχρι την άνοιξη θα κατατεθούν προς ψήφιση.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην ίδρυση ενός ανεξαρτήτου ιδρύματος, της «Ακαδημίας Τεχνών», που αφορά στις τέσσερις παραστατικές Τέχνες (κινηματογράφος, μουσική, θέατρο, χορός) στην οποία, εκτός των Ελλήνων, θα διδάσκουν και διακεκριμένες προσωπικότητες των χώρων αυτών από το εξωτερικό.

    Επίσης, μεγάλη έμφαση από την ηγεσία του ΥΠΠΟ θα δοθεί στις αναπτυξιακές πολιτικές για τον κινηματογράφο και στις συμπαραγωγές .

    Στο προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ και αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία του αρχαιολογικού νόμου.

    Ο κ. Τατούλης ευχήθηκε για το 2005 «νοικοκύρεμα στο υπουργείο Πολιτισμού» ενώ επέρριψε προσωπική ευθύνη στον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί εκδήλωση υπό την αιγίδα του ΟΠΕΠ (Πολιτιστική Ολυμπιάδα) με γενικό τίτλο Με τα μάτια των παιδιών που επιμελείται ο Ευγένιος Τριβιζάς. Οι εκδηλώσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε κάποια από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (14:45 UTC+2)

    Μια βραδιά με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, ο δήμος Περιστερίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης, στις 19.30.

    Το μουσικό ταξίδι σε έργα του συνθέτη θα συνοδεύσουν οι τραγουδιστές Κώστας Μακεδόνας, Σοφία Μιχαηλίδη, Νίκος Ανδρουλάκης και Βασιλική Λαβίνα. Η συναυλία του δήμου Περιστερίου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [30] Ο ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ ΣΚΡΟΥΤΖ ΤΟΥ Κ.ΝΤΙΚΕΝΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ

    Βόλος, 29 Δεκεμβρίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Σε δύο παραστάσεις, σήμερα 29 και αύριο 30 Δεκεμβρίου (στις 21.00), θα παρουσιαστεί στο δημοτικό θέατρο Βόλου, η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς, από το American Drama Group Europe και το ΤΝΤ Τheatre της Βρετανίας, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου του Βόλου.

    Η παράσταση, που συνοδεύεται από ειδικά γραμμένη μουσική, αποτελεί διασκευή ενός από τα πιο δημοφιλή κλασικά έργα του Ντίκενς, με τον πρωταγωνιστή Εμπενίζερ Σκρουτζ να μεταλλάσσεται από τσιγκούνη και μισάνθρωπο σε μία ευγενική και γενναιόδωρη ψυχή, και έχει περιοδεύσει σε διάφορες χώρες του κόσμου.

    [31] ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2004 (12:13 UTC+2)

    Στις προσδοκίες, στα όνειρα και τις επιθυμίες του ανθρώπου για την αρχή και την ανανέωση του κόσμου, με την έλευση της νέας χρονιάς, καθρεφτίζονται οι συνήθειες και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, που αναβιώνουν κάθε φορά με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, με κοινό, ωστόσο στοιχείο, τον εξορκισμό του κακού και την πρόσκληση μιας ευοίωνης και ευτυχούς χρονιάς.

    Η ψυχική αυτή ανάγκη των ανθρώπων συνδέεται με τη λαογραφία και τις παραδόσεις της κάθε περιοχής, καθώς και με το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών για την έλευση του Χριστού.

    Με την αρχή της χρονιάς οι άνθρωποι προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες και προγνώσεις για να γνωρίσουν εκ των προτέρων την έκβαση όλων όσων σχετίζονται μ' αυτούς. Για την πρόγνωση της ευτυχίας της χρονιάς χρησιμοποιείται το φλουρί της βασιλόπιτας.

    ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

    Η βασιλόπιτα είναι συνδυασμός του «εορταστικού άρτου» και του «μελιπήκτου» των αρχαίων προσφορών, τόσο προς τους θεούς όσο και προς τους νεκρούς ή τους κακούς δαίμονες για την εξασφάλιση της υγείας, της καλής τύχης και της ευλογίας του Αγίου Βασιλείου. Είναι άρτος χαρούμενος, όταν γίνεται φουσκωτή από ζύμη και κόβεται ανήμερα το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς και επίπεδος, σχεδόν νεκρολατρικός, όταν ετοιμάζεται άζυμη αποβραδίς και κόβεται στο δείπνο ή τα μεσάνυχτα. Είναι οπωσδήποτε μια προσφορά στους θεούς και στους αγίους ή στα αόρατα πνεύματα των νεκρών και των άλλων στοιχειών. Απόδειξη τα κομμάτια που ξεχωρίζουμε για το Χριστό, την Παναγία, τον Αι Βασίλη, το σπίτι, τους αγρούς, τα ζώα, τους πεθαμένους και τους ξενιτεμένους.

    Μία παράδοση της Κωνσταντινούπολης λέει τα εξής: Όταν ο άγιος Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισαρεία, ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε με σκληρές διαθέσεις να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι φοβισμένοι ζήτησαν την προστασία του ποιμενάρχη τους. «Σας ζητάω αμέσως, τους είπε εκείνος, να μου φέρει ο καθένας ό,τι πολύτιμο αντικείμενο έχει». Μάζεψαν πολλά δώρα και βγήκαν μαζί με το Δεσπότη τους οι κάτοικοι της Καισαρείας να προϋπαντήσουν τον Έπαρχο. Ήταν όμως τέτοια η εμφάνιση και η πειθώ του Μεγάλου Βασιλείου, που ο Έπαρχος καταπραΰνθηκε χωρίς να θελήσει να πάρει τα δώρα. Γύρισαν πίσω χαρούμενοι κι ο άγιος Βασίλειος πήρε να τους ξαναδώσει τα πολύτιμα αντικείμενα τους. Ο χωρισμός όμως ήταν δύσκολος γιατί είχαν προσφέρει πολλά όμοια αντικείμενα, δηλαδή δαχτυλίδια, νομίσματα κ.λ.π. Ο Βασίλειος τότε σκέφθηκε ένα θαυματουργό τρόπο: Διέταξε να κατασκευασθούν το απόγευμα του Σαββάτου μικρές πίτες και μέσα σε καθεμιά τοποθέτησε από ένα αντικείμενο. Την επόμενη μέρα έδωσε από μία σε κάθε Χριστιανό. Και τότε έγινε το θαύμα! Μέσα στην πίτα του βρήκε ο καθένας ό,τι είχε προσφέρει! Από τότε, λέει η παράδοση, κάθε χρόνο, στη γιορτή του αγίου Βασιλείου, κάνουμε κι εμείς πίτες και βάζουμε μέσα νομίσματα.

    * Το σπάσιμο του ροδιού

    Το σπάσιμο του ροδιού το πρωί της Πρωτοχρονιάς, μετά την εκκλησιαστική λειτουργία του Αγίου Βασιλείου, είναι μια παράδοση που ενώ ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

    Ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού φέρει στον εκκλησιασμό μαζί του ένα ρόδι. Όταν η οικογένεια επιστρέφει στο σπίτι, ο νοικοκύρης δεν μπαίνει μέσα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας και να του ανοίξουν, καθώς δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το κλειδί του. Μπαίνοντας ως καλεσμένος, με το δεξί πόδι, θα είναι αυτός που θα 'κάνει το καλό ποδαρικό', κρατώντας το ρόδι στο χέρι.

    Στη συνέχεια, ρίχνει κάτω το ρόδι κάτω με δύναμη, ώστε να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού, ενώ ταυτόχρονα λέει: "με υγεία , ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά".

    * Οι κολόνιες

    Στην Κεφαλονιά, καθώς και στα υπόλοιπα Επτάνησα, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι του νησιού γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου, κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας: "Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς" και ευλογώντας έτσι τον ερχομό του νέου έτους, ευχόμενοι μακροζωία και ευρωστία.

    Η ευχή που ανταλλάσσουν για τον χρόνο που φεύγει είναι: "Καλή Αποκοπή", δηλαδή «με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο».

    Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η μπάντα του δήμου περνάει από όλα τα σπίτια και τραγουδάει καντάδες και κάλαντα: "Πάλιν ακούσατε άρχοντες πάλι να σας ειπούμε, ότι και αύριον εστί ανάγκη να χαρούμε και να πανηγυρίζουμε Περιτομήν Κυρίου, την εορτή του Μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου".

    * Τα Μπουμπουσάρια ή ραγκουτσάρια

    Μπουμπουσάρια ή ραγκουτσάρια ονομάζονται στη Δυτική Μακεδονία τα τοπικά καρναβάλια της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Μπουμπουσάρια τα λένε κυρίως στη Σιάτιστα και τα γύρω χωριά, καθώς και στα Βλαχοχώρια των Γρεβενών. Ως ραγκουτσάρια είναι γνωστά σ' ολόκληρο τον υπόλοιπο νομό Κοζάνης και στην Καστοριά. Μάλιστα εκεί ως ραγκουτσάρια αναφέρονται τα καρναβάλια της 7ης και 8ης Ιανουαρίου, την ημέρα του Αη-Γιάννη και την επομένη.

    Στη Σιάτιστα τα μπαμπουσάρια γίνονται - εκτός από την Πρωτοχρονιά - κυρίως τα Θεοφάνια, ενώ σ' όλα τα άλλα χωριά του Βοϊου μόνο την Πρωτοχρονιά, με εξαίρεση την Εράτυρα. Εκεί το ωραίο αυτό έθιμο το συναντούμε την επομένη της Πρωτοχρονιάς.

    Στα Βλαχοχώρια την παραμονή των Θεοφανίων οι διάφορες παρέες των μεταμφιεσμένων νέων αποτελούσαν συγκροτημένες παρέες, σχεδόν στερεότυπες πάντα: η νύφη, ο γιατρός, ο γκέκας, ο αρματολός και ο σαλός (τρελός), που κατά κανόνα ήταν φορτωμένος με τα κουδούνια. Σε πολλά μέρη τα ραγκουτσάρια έκαναν επισκέψεις και στα διπλανά χωριά και μάλιστα, όταν δύο παρέες συναντιόνταν στους δρόμους, πιάνονταν από τα μπράτσα και χτυπώντας τα κουδούνια με δύναμη, η κάθε παρέα προσπαθούσε να αναγκάσει τους αντιπάλους σε υποχώρηση.

    Στη Σιάτιστα και στα γύρω χωριά, οι μικροί μεταμφιεσμένοι γυρίζουν στα σπίτια ή σταματούν τους μεγάλους στο δρόμο και τραγουδώντας «Και βάλε το χεράκι σου στην αργυρή σου τσέπη...», προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα.

    * Τα γλυκά της Πρωτοχρονιάς στη Χαλκιδική

    Οι γυναίκες στη Χαλκιδική, εκτός από τη βασιλόπιτα, πρέπει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να φτιάξουν «κλίκια» και «φταζμίτ'κα», όπως και άλλα γλυκά για τους καλαντιστές, τους επισκέπτες και τα μέλη της οικογένειας. Συνήθως τα γλυκά αυτά είναι: σαραγλί, σουσαμόπιτα, μπακλαβάς, κανταΐφι κ.α.

    Ειδικότερα στην Ορμύλια έκαναν κι ένα ειδικό κουλούρι, σε σχήμα «οχτώ», για τον Άγιο Βασίλειο. Το κουλούρι αυτό το έβαζαν στο εικονοστάσι, για το καλό του χρόνου.

    * Συμβολισμοί και Τυχερά παιχνίδια στη Χαλκιδική

    Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, στα χωριά της Χαλκιδικής, η βρύση του χωριού έπρεπε να είναι ανοιχτή, έτσι ώστε να τρέχει η τύχη όλη τη χρονιά, σαν το νερό.

    Το χιόνι θεωρούνταν καλό σημάδι, καθώς συμβόλιζε την ευτυχία και ήταν προμήνυμα μιας καλής χρονιάς, εξού και η φράση «άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος».

    Ο καθαρός ουρανός το πρωί της Πρωτοχρονιάς σήμαινε καθαρή χρονιά, δηλαδή χρονιά χωρίς αρρώστιες.

    Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θεωρούν καλό σημάδι αν έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Αν όμως πετάξει πάνω από το σπιτικό τους κοράκι τους βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους περιμένουν συμφορές.

    Σε μερικά χωριά όταν πλένονται το πρωί της Πρωτοχρονιάς αγγίζουν το πρόσωπό τους μ' ένα κομμάτι σίδερο, για να είναι όλο το χρόνο... "σιδερένιοι". Με την Πρωτοχρονιά είναι συνδεδεμένες και πολλές προλήψεις. Τη μέρα αυτή αποφεύγουν να πληρώνουν χρέος, να δανείσουν λεφτά, να δουλέψουν ή να δώσουν φωτιά. 'Oλα αυτά ξεκινούν από την προληπτική σκέψη: ό,τι κάνει και πάθει κανείς αυτή τη μέρα θα εξακολουθεί να συμβαίνει όλο το χρόνο.

    * Οι ρόδες στη Δεσκάτη

    Ενα έθιμο που συνηθίζεται από τους νεαρούς κατοίκους της περιοχής είναι η συλλογή παλιών λάστιχων αυτοκινήτων για να τα κάψουνε την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα λάστιχα συλλέγονται όλο το χρόνο με ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό. Μεγάλος αριθμός λάστιχων μαζεύεται και οι φωτιές κρατάνε ως το πρωί και γίνονται πολύ μεγάλες σε μέγεθος. Τα παιδιά παίζουνε διάφορα παιχνίδια γύρω από τη φωτιά όπως το πατροπαράδοτο σάλτο πάνω από τη φωτιά.

    * Το κουτσούκι στην Επανομή

    Στην Επανομή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έπαιζαν το «κουτσούκι»: τοποθετούσαν πεντάρες ή δεκάρες τη μια πάνω στην άλλη, με την ίδια όψη προς τα πάνω (κορώνα ή γράμματα). Στη συνέχεια με ένα μολυβένιο βαρίδι ο παίχτης χτυπούσε τα κέρματα προσπαθώντας να τα γυρίσει ανάποδα. ανάλογα με το πόσα τελικά γύριζε το οποία έπαιρνε επίσης - καθοριζόταν και η τύχη του για όλη τη χρονιά.

    * Οι Αράπηδες στη Δράμα

    Η λαϊκή φαντασία έχει αφιερώσει πολλές ιστορίες σχετικές με τους Καλικάντζαρους, οι οποίοι πιστεύεται ότι κατέβαιναν από τις καμινάδες και δημιουργούσαν ζημιές στα σπίτια. Οι κάτοικοι των χωριών τους περίμεναν την περίοδο από την ημέρα των Χριστουγέννων, μέχρι την ημέρα των Θεοφανίων, όταν δηλαδή τα νερά είναι "αβάπτιστα". Η όψη τους τρομακτική, οι σκανδαλιές τους απερίγραπτες και ο μεγάλος φόβος τους η φωτιά.

    Θέλοντας να φοβίσουν και να διώξουν τα κακά αυτά πνεύματα, οι κάτοικοι των χωριών Μοναστηράκι και Βόλακας της Δράμας, αναπαριστούν τις ημέρες των Θεοφανίων και του Αη-Γιάννη, στις 6 και 7 Ιανουαρίου αντίστοιχα, το έθιμο των αράπηδων.

    Οι αράπηδες είναι πρόσωπα που έχουν βάψει τα χέρια και το πρόσωπό τους με στάχτη, ενώ στην πλάτη τους φέρουν καμπούρα από άχυρα. Στη μέση φορούν μια ζώνη με κουδούνια και κρατούν ξύλινο μπαστούνι. Με το σώμα σκυφτό και κάνοντας πλάγιες κινήσεις στηριζόμενοι στο μπαστούνι τους, κινούνται αυτοσχεδιαστικά και δημιουργούν δυνατό ήχο με τα κουδούνια τους, διώχνοντας έτσι τους καλικάντζαρους και μαζί τους και την κακοτυχία.

    [32] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2004 (12:01 UTC+2)

    Μικρό φεστιβάλ για το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο διοργανώθηκε στο Τόκιο, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιαπωνία, της "Japan Foudation" και του πανεπιστημίου "ΚΕΙΟ".

    Στη διάρκεια του τετραήμερου αφιερώματος προβλήθηκαν μεταξύ άλλων οι ταινίες: "Πολίτικη Κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη, το "Πέππερμιντ" του Κώστα Καπάκα, "Γαμήλια Νάρκη" του Δημήτρη Ινδαρέ, και "Βασιλιάς" του Νίκου Γραμματικού.

    Τα τελευταία χρόνια αρκετές ελληνικές ταινίες έχουν διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ιαπωνίας, όπως του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και νέων σκηνοθετών όπως του Κώστα Καπάκα το "Πέππερμιντ", της Πένυς Παναγιωτοπούλου "Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί-Ο μπαμπάς μου" (το σενάριο της ταινίας έχει εκδοθεί και στα ιαπωνικά), και τώρα στις αίθουσες προβάλλεται η "Πολίτικη Κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη.

    Παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία κ. Ροδουσάκης, και η κα Βούλα Γεωργακάκου, υπεύθυνη της Hellas Film, η οποία στην ομιλία της τόνισε τη θέση της ελληνικής ταινίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και περιέγραψε το ρόλο του ΕΚΚ, ως υπεύθυνου κρατικού φορέα στήριξης και προώθησης της ελληνικής ταινίας.

    Εντυπωσιακές ήταν οι διαλέξεις επωνύμων Ιαπώνων καθηγητών που χρόνια ασχολούνται με τον ελληνικό κινηματογράφο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 December 2004 - 19:13:57 UTC