Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ
  • [02] ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
  • [04] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ UEFA
  • [05] Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [08] ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ
  • [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [10] ΑΝΤΕΞΑΝ ΟΙ 2.700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
  • [12] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [13] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ
  • [14] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ: Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΗ
  • [15] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ
  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [17] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ: "ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ"
  • [18] ΕΕ: ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΟ 2007
  • [19] ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ Σ.ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [20] ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [21] Ο Ο.ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 23/12 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [22] Ο ΑΝΤ.ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [23] ΜΠΛΕΡ: ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
  • [24] ΕΝΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [25] ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡ.
  • [26] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • [27] Η ΕΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [28] ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΥΛΑΟΥ
  • [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "1619" ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    «Πήγαμε πολύ καλά. Επιτύχαμε όλους μας τους στόχους» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

    Πρώτος στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ήταν να βοηθήσουμε να γίνει η γειτονιά μας μια ευρωπαϊκή γειτονιά και δεύτερος να καλυφθούν όλες οι ευαισθησίες μας στο θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και Τουρκίας. «Ικανοποιήθηκαν και αυτοί και όλοι οι άλλοι που ανοίγουν μια νέα σελίδα στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου του 2005 με στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά όπως διευκρίνισε, η επίτευξη αυτού του στόχου δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ των προτέρων δεδομένη, γιατί εξαρτάται από τη βούληση και την ικανότητα της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα έχει κατά τη μακρά διαδικασία προσαρμογής της στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί πριν από το 2014.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική αυτή την εξέλιξη, η οποία, όπως είπε όχι μόνο δημιουργεί προϋποθέσεις για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας αλλά και για τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. "Βοηθά δηλαδή να γίνει η γειτονιά μας μια γειτονιά συνεργασίας των χωρών στη βάση κοινών προοπτικών", τόνισε ο κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ένας δρόμος για την ίδια την Τουρκία «να εδραιώσει τις δημοκρατικές δομές, τη διεθνή της συμπεριφορά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς, τις αρχές, τις αξίες της Ενωσης και να αποκτήσει ρυθμούς ανάπτυξης ευρωπαϊκής χώρας».

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων δεν ήταν εύκολη και σημείωσε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά είχε θέσει πέντε στόχους στη διαπραγμάτευση.

    Ο πρώτος στόχος, είπε ο κ. Καραμανλής, ήταν η διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της χώρας μας που να οδηγεί σε σταθερή πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Στόχος επετεύχθη γιατί εξασφαλίσαμε την απόλυτη, την αμετάκλητη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, γιατί πετύχαμε την ουσιαστική βελτίωση του Ελσίνκι. Η διατύπωση του Ελσίνκι "μεθοριακές διενέξεις και συναφή θέματα" περιορίστηκε δραστικά με τη διαγραφή του όρου "συναφή" που ήταν πράγματι επικίνδυνα ασαφής. Γιατί συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση ότι η επίλυση τω διαφορών πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Γιατί εξασφαλίσαμε τη σταθερή εμπλοκή της Ε.Ε. στην παρακολούθηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων θα παρακολουθείται σε σταθερή βάση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όλα αυτά ωθούν την Τουρκία σε μια συνεχή εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Ελλάδα.

    Ο δεύτερος στόχος ήταν, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός συνεχούς επιτήρησης και συνεχούς ελέγχου της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της εκ μέρους της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών κριτηρίων, όρων και αρχών. «Ο στόχος αυτός επετεύχθη γιατί κάθε επιμέρους βήμα προόδου στις τουλάχιστον δεκαετείς διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα γίνεται μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών, επομένως και της Ελλάδας και της Κύπρου και η συνολική διαπραγμάτευση θα μπορεί να διακοπεί εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της μετά από πρόταση της Επιτροπής και του ενός τρίτου των κρατών μελών».

    Ο τρίτος στόχος ήταν να υπάρξουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας και περιορισμός σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ελεύθερης διακίνησης προσώπων. «Και ο στόχος αυτός επετεύχθη γιατί προβλέπεται η δυνατότητα μόνιμων ρυθμίσεων για αναστολή της εφαρμογής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων. Ειδικότερα, μάλιστα, προβλέπεται ότι όσον αφορά τη διαδικασία λήψεων αποφάσεων για την αναστολή της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, το κάθε κράτος- μέλος θα έχει το μέγιστο δυνατό ρόλο».

    Ο τέταρτος στόχος ήταν η διασφάλιση ότι η Τουρκία θα σέβεται τα ανθρώπινα, τα θρησκευτικά και μειονοτικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχει, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων ομογενών, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων της Ιμβου και της Τενέδου. "Στόχος επετεύχθη, διότι στην παράγραφο 18 των Συμπερασμάτων της Προεδρίας αναφέρεται ρητά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Τουρκία να διασφαλίσει το αμετάκλητο της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων και την πλήρη, αποτελεσματική και συνολική εφαρμογή της, ιδίως όσον αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δέσμευση αυτή αφορά και θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος" παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

    Ο πέμπτος στόχος ήταν να υπάρξει διασύνδεση της προσαρμογής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με δέσμευση για πρόοδο στις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, και ο στόχος αυτός επετεύχθη, καθώς μετά από μια σκληρή και πολύπλοκη διαπραγματευτική προσπάθεια η Τουρκία δεσμεύτηκε τελικά να υπογράψει το Πρωτόκολλο για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. δήλωση- δέσμευση μιας τρίτης χώρας ενσωματώνεται λέξη προς λέξη σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι αυτό ακριβώς καταδεικνύει και το μέτρο της δέσμευσης που αναλαμβάνει η Τουρκία.

    «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική παραδοχή της Τουρκίας, αδιανόητη στο παρελθόν, μια παραδοχή με την οποία αναγνωρίζει ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναπτύξει λειτουργικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, που ως μέλος της Ε.Ε. θα είναι μαζί με τα άλλα 24 κράτη μέλη κριτής της τουλάχιστον δεκαετούς πορείας της Τουρκίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη στενή και αγαστή συνεργασία της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κρίσιμες αυτές διαβουλεύσεις. Η συνεργασία αυτή, όπως χαρακτηριστικά είπε, απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει καρπούς επ' ωφελεία όλων.

    [02] ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (14:31 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι επί του παρόντος δεν σχεδιάζει επανάληψη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε δύο ερωτήσεις για το Κυπριακό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Ανάν είπε ότι το Κυπριακό δεν ηγέρθη στη διάρκεια της επίσκεψής του στην έδρα της ΕΕ.

    Μετά τα δημοψηφίσματα, συνέχισε, "είχα πει ότι τα μέρη πρέπει να σκεφθούν ξανά το θέμα και να αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουμε. Οταν γίνει αυτό και έχουν συγκεκριμένες ιδέες τότε μπορεί να είναι διαθέσιμη η αποστολή μου καλών υπηρεσιών. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για επανάληψη των συνομιλιών", πρόσθεσε.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε περαιτέρω ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις που θα συμβάλουν ώστε στο μέλλον η Κύπρος να μην αποτελεί πρόβλημα.

    "Είχαμε ελπίσει ότι θα υπήρχε λύση. Η προσπάθεια εκείνη απέτυχε. Υπάρχει όμως το αύριο. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στο μέλλον", κατέληξε ο κ. Ανάν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (13:46 UTC+2)

    «Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχει η λήψη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ας σταματήσουν οι Κασσάνδρες για νέα μέτρα» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Αλογοσκούφη λέγοντας πως ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας χθες στη Βουλή είπε ότι ενδεχομένως η Επιτροπή να κάνει συστάσεις για επιβολή νέων μέτρων και όχι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

    Η Επιτροπή, είπε ο κ. Αντώναρος, δικαιούται να κάνει συστάσεις αλλά αυτές δεν είναι δεσμευτικές για καμία κυβέρνηση. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει αν θα πάρει μέτρα και ποια θα πάρει. Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει πρόθεση να λάβει πρόσθετα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά. 

     

    [04] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Τους αντιπάλους τους στη φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA έμαθαν σήμερα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας ανέδειξε ως αντίπαλο των ερυθρολεύκων τη Σοσό και των πρασίνων τη Σεβίλλη.

    Και οι δύο ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν την πορεία τους στην ευρωπαϊκή διοργάνωση καλούνται να δείξουν ένα καλό πρόσωπο για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στον επόμενο γύρο του θεσμού. Αναλυτικά τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στη φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA έχουν ως εξής:

    Γκράτσερ Μίντλεσμπρο

    Βασιλεία Λιλ

    Νιουκαστλ Χέρενφέιν

    Πάρμα Στουτγάρδη

    Σπόρτινγκ Λισσαβόνας - Φέγενορντ

    Ααχεν Αλκμααρ

    Αούστρια Βιέννης Ατλέτικ Μπιλμπάο

    Παρτιζάν Β. Ντνιεπρ

    Βαλένθια Στεάουα Βουκουρεστίου

    Αγιαξ Οσέρ

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπενφίκα

    Φενέρμπαχτσε Σαραγόσα

    Παναθηναϊκός Σεβίλλη

    Σαχτάρ Ντόνετσκ Σάλκε

    Ολυμπιακός - Σοσό

    Διναμό Κιέβου Βιγιαρεάλ

    Οι ημερομηνίες των αγώνων στο Κύπελλο UEFA για τη φάση των «32» είναι 16 και 24 Φεβρουαρίου. Τα παιχνίδια είναι διπλά και οι νικητές θα περάσουν στους «16».

    [05] Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημέρωσε για τα αποτελέσματά του, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, την Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι βασικές επιδιώξεις για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων δεν επιτυγχάνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εκφράζει ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του.

    Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ αναφέρεται ότι από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ''φαίνεται ότι βασικές επιδιώξεις, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, δεν επιτεύχθηκαν''.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΝ για τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ως εξής:

    «Από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαίνεται ότι βασικές επιδιώξεις όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες δεν επιτεύχθησαν.

    Η αναφορά στην έμμεση αναγνώριση μέσω της υπογραφής τελωνειακής συμφωνίας, που μετατέθηκε στο μέλλον, είναι ανεπαρκής. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εξασφαλίζεται σαφής δέσμευση της Τουρκίας και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επίλυσή τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    Αναφορικά με τη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος, οι ηγέτες της Ε.Ε., δίνοντας ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, έθεσαν όρους και προϋποθέσεις που τις καθιστούν αβέβαιες όσον αφορά στην τελική τους έκβαση. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα στη συνεχιζόμενη διεύρυνση της Ε.Ε. είναι ότι η χρηματοδότησή της από τα πενιχρά κοινοτικά κονδύλια καθώς και η μη διασφάλιση βασικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη σημερινή Ε.Ε. και στα υπό ένταξη μέλη της θα ενισχύσουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην Ευρώπη».

    [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Αρνητικά αντέδρασε το ΚΚΕ στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι η ΕΕ διαγράφει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ειδικά τη διεθνή διάστασή του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το ΚΚΕ εκτιμά ότι αναγνωρίζονται συνοριακές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι εξαφάνισε το ζήτημα του Αιγαίου και των τουρκικών παραβιάσεων.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. έχει ως εξής:

    «Ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Στην απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν

    περιλαμβάνεται ούτε η τυπική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ διαγράφει στην ουσία τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, και ειδικά τη διεθνή διάστασή του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τον τουρκικό στρατό του βόρειου μέρους της Κύπρου.

    Μπαίνουν υπό αμφισβήτηση οι αποφάσεις του ΟΗΕ που χαρακτηρίζουν ως παράνομη και άκυρη την απόφαση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ντεκτάς και το ζήτημα του εποικισμού.

    Επιβεβαιώνεται και πάλι τι πραγματικά είναι και τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ για τους λαούς των κρατών μελών της. Παρά τα μεγάλα και ηχηρά λόγια για δημοκρατικές αρχές και αξίες που δήθεν υπερασπίζεται αυτή η ένωση, αυτό που ισχύει είναι η κυριαρχία των γεωστρατηγικών συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΕΕ για τις σφαίρες επιρροής.

    Υποτίθεται ότι η Τουρκία σαν χώρα που ζητά την ένταξη της θα υποχρεωνόταν εκ των πραγμάτων να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ από την 1η Μάη του 2004. Αντί αυτού η Τουρκία καλείται να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συνθήκης της Άγκυρας (τελωνειακή ένωση) με τα 10 νέα μέλη της ΕΕ πριν από την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Υποκρίνονται ότι αγνοούν την επίσημη δήλωση Ερντογάν, στην Τουρκική Βουλή, ότι η τελωνειακή ένωση δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στα συμπεράσματα επίσης γίνεται αναφορά και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας όπου αναγνωρίζονται πλέον συνοριακές διαφορές που εκκρεμούν ανάμεσα στις δυο χώρες! Η Τουρκία προβάλει μονομερείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι διαφορές αυτές παραπέμπονται για επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,δηλαδή στην ουσία μπαίνουν στην κρίση ενός δικαστηρίου τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση εξαφάνισε από τα συμπεράσματα το ζήτημα του Αιγαίου και των τουρκικών παραβιάσεων.

    Ο λαός ας βγάλει συμπεράσματα».

    [08] ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Με την κατάθεση του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιώτοπουλου η Εξεταστική Επιτροπή για τα Εξοπλιστικά ολοκλήρωσε τις εργασίες της με τους μάρτυρες ενώ στις 14 Ιανουαρίου θα παραδώσει το πόρισμά της.

    Η εξέταση του κ Σπηλιωτόπουλου ξεκίνησε σε κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων μεταξύ

    βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να μην μπορεί για αρκετή ώρα ο υπουργός Άμυνας να παρουσιάσει την εισήγησή του.

    Κατά την εξέτασή του επί πολλές ώρες από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε βλαπτικές για το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και παράνομες τις δύο συμβάσεις που αφορούσαν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα TOR M1 και τα αμερικανικά ραντάρ TPQ 37 που υπέγραψαν οι προκάτοχοί του τόσο σε σχέση με τους όρους των προκαταβολών και των προστίμων για μη καλή εκτέλεση της σύμβασης όσο και σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις του προμηθευτή.

    Ακόμα ο κ Σπηλιωτόπουλος καταλόγισε αδικαιολόγητη σπουδή στην προηγούμενη κυβέρνηση να υπογράψει νέες τροποποιητικές συμβάσεις παρά τις αδυναμίες που παρουσίαζαν στη λειτουργία τους τα δύο εξοπλιστικά συστήματα.

    Όπως υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας οι προσπάθειές του όλες από τότε που ανέλαβε ήταν να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου για τα οποία δεν φρόντισαν να κάνουν οι προκάτοχοί του.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους αντέτειναν ότι οι δικοί του απαράδεκτοι χειρισμοί οδήγησαν την υπόθεση σε απόλυτο αδιέξοδο.

    Το ΠΑΣΟΚ εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιος έδωσε την εντολή να αρχίσει η

    έρευνα των δύο υποθέσεων.

    Όπως υποστήριξε ο συντονιστής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος σήμερα από την κατάθεση του κ Σπηλιωτόπουλου αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος έδωσε αυτή την εντολή στον εισαγγελέα και δεν ξεκίνησε με αφορμή ανώνυμη επιστολή των "Εντίμων Αξιωματικών" και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς.

    Ακόμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν στη δήλωση του κ Σπηλιωτόπουλου ότι το ΦΕΕ που υπέγραψε τον Ιούλιο με την εγκριτική απόφαση για τα TOR δεν έχει νομική ισχύ τονίζοντας ότι καταρρίπτεται έτσι το κατηγορητήριο εναντίον του κ Τσοχατζόπουλου που είχε υπογράψει αντίστοιχο ΦΕΕ.

    Πάντως ο κ Σπηλιωτόπουλος απάντησε ότι δεν υπεγράφη σύμβαση που να συνοδεύει το ΦΕΕ όπως είχε κάνει ο πρώην υπουργός Άμυνας.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ Σπηλιωτόπουλου ότι με τους χειρισμούς του οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων καθώς και ότι παραιτήθηκε από ρήτρες που προέβλεπαν οι συμβάσεις ενώ δεν διευκρίνισε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση των ανταλλακτικών.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κατέθεσε βιντεοταινία με ρεπορτάζ ρωσικού κρατικού καναλιού σύμφωνα με το οποίο οι δολοφονίες ανώτατων ρώσων αξιωματούχων δεν συνδέονται με τα ΤΟΡ όπως υποστήριξαν -όπως είπε- οι κύριοι Σπηλιωτόπουλος και Ζορμπάς αλλά με πόλεμο ρωσικών εταιριών για ενεργειακά θέματα.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Γιάννης Τραγάκης δεν έκανε δεκτή την βιντεοταινία τονίζοντας ότι το υλικό δεν αφορά τις εργασίες της Επιτροπής.

    Νατάσα Θωμά

    [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Aθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Σύσκεψη με αντικείμενο θέματα του ελληνικού τουρισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος, οι διευθυντές των γραφείων του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων.

    Στη σύσκεψη, αφού έγινε μια παρουσίαση και εκτίμηση των αποτελεσμάτων της τουριστικής κίνησης για το 2004, ακολούθησε συζήτηση για τις διαφαινόμενες γενικές τάσεις των αγορών και τον προγραμματισμό και τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν στο πλαίσιο της νέας τουριστικής πολιτικής, για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

    Επίσης, αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα και συζητήθηκαν προτάσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του ελληνικού τουρισμού τα θετικά αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων και να υπάρξει συντονισμός δράσεων όλων των γραφείων του εξωτερικού προς την κατεύθυνση της ποσοτικής και ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Προς τους Διευθυντές ΕΟΤ εξωτερικού δόθηκαν σαφείς οδηγίες για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση των υπηρεσιών, για ενίσχυση της συνεργασίας με την κεντρική υπηρεσία, τις περιφέρειες και τους τουριστικούς φορείς και την προώθηση ενεργειών τόνωσης της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα.

    Ήδη τα πρώτα στοιχεία εμφανίζονται θετικά, ωστόσο δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη διαφημιστική εκστρατεία και στην επικοινωνιακή πολιτική, που ακολουθεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Στο περιθώριο της σύσκεψης ο κ. Λιάσκος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων επαγγελματικών οργανώσεων και παράγοντες της τουριστικής αγοράς της Γαλλίας.

    Χθες η ηγεσία του ΕΟΤ είχε συνάντηση με τους Γάλλους tour-operator, όπου κατεγράφησαν τα προβλήματα και δρομολογήθηκαν λύσεις, ώστε το ρεύμα των Γάλλων τουριστών προς την Ελλάδα να αυξηθεί παρά τη γενικότερη πτώση της κίνησης των τουριστών από τη Γαλλία προς την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

    [10] ΑΝΤΕΞΑΝ ΟΙ 2.700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους, με τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και του χονδρεμπορίου να αποτελούν τις μοναδικές ανοδικές εξαιρέσεις σε ένα ταμπλό "κόκκινων" επιμέρους δεικτών. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, αλλά ο δείκτης κρατήθηκε πάνω από τις 2.700 μονάδες, με τη βοήθεια ορισμένων blue chips, όπως ο ΟΤΕ και η Alpha Βank.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του 0,58% και διαμορφώθηκε στις 2.704,99 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.697,02 και των 2.723,56. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,84%.

    Ο τζίρος έφτασε στα 158,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 28,1 εκατ. αντιστοιχούσαν σε πακέτα. Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 70 έκλεισαν με κέρδη, οι 218 με απώλειες και οι 132 παρέμειναν στάσιμες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά επηρεάστηκε σήμερα και από τη λήξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) Νοεμβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 0,30% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 1,72% και 0,81% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 0,50% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    Με αρνητικό προσημο έκλεισαν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση εκείνους των τηλεπικοινωνιών (0,17%) και του χονδρικού εμπορίου (0,09%). Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σημείωσαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-3,60%), των ασφαλειών (-2,74%), της κλωστοϋφαντουργίας (-2,62%), των κατασκευών (-2,53%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-1,75%), των συμμετοχών (-1,14%) και της πληροφορικής (-1,08%). Με συγκρατημένες απώλειες έκοψε το "νήμα" της συνεδρίασης ο τραπεζικός δείκτης (-0,14%).

    Στον τραπεζικό κλάδο, με μικρά κέρδη έκλεισε η ALPHA BANK, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,24%. Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ (-0,25%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (-0,51%), EFG EUROBANK-ERGASIAS (-0,17%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,00%) και ΑΓΡΟΤΙΚΗ (-1,95%).

    Στις τηλεπικοινωνίες, έστω και με μειωμένα κέρδη σε σχέση με το πρωί, ο ΟΤΕ κράτησε τον επιμέρους δείκτη σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,30%. Στάσιμη στα 14,46 ευρώ παρέμεινε η COSMOTE. Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε η FORTHNET (-0,79%), ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχική τιμή της ΛΑΝ-ΝΕΤ.

    Μεταξύ των μετοχών που άλλαξαν χέρια, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνες των εταιριών Sex Form, Αλυσίδα, Κεραμεία Αλλατίνη, Ξιφίας(π) και Βιοσώλ. Στον αντίποδα, στην κορυφή της λίστας των πτωτικών τίτλων βρέθηκαν εκείνοι των Μπαλής, Τέξαπρετ, Δυναμική Ζωής, Τρία Αλφα και Microland._

    [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2004 (15:59 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι, ύστερα από την απόφαση κινητοποιήσεων, που έλαβαν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες των ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-Δημοσίου.

    Η συντονιστική επιτροπή συνταξιουχικών οργανώσεων καλεί όλους τους συνταξιούχους να λάβουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση-διαδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Οι συνταξιούχοι ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις, που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, καταβολή επιδόματος θέρμανσης, αξιοπρεπείς συντάξεις, δημόσια και δωρεάν υγεία και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Σε σχετική ανακοίνωσή της, η συντονιστική επιτροπή των συνταξιούχων εκφράζει την ανησυχία της για τις συνέπειες του νέου προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει ως αντιλαϊκό και κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πλουτοκρατίας, "αφού αναδιανέμει το χρήμα του λαού προς όφελος των βιομηχάνων, ενώ πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες".

    [12] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λονδίνο, 17 Δεκεμβρίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Σε αρνητική περιοχή κινούνταν το μεσημέρι οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, λυγίζοντας υπό το βάρος ισχυρών πιέσεων σε μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών.

    Στις 2.50 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου υποχωρούσε σε ποσοστό 0,42% και έφθανε στις 4.715,10 μονάδες, έχοντας συναντήσει νωρίτερα το υψηλότερό του σημείο στην περιοχή των 4.7474,30 μονάδων, ενώ διολίσθησε έως την ζώνη των 4.714,00 μονάδων.

    Κατά 0,36% υποχωρούσε την ίδια ώρα ο δείκτης Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και διαμορφωνόταν στις 4.218,47 μονάδες, ενώ νωρίτερα κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ των 4.241,82 και 4.208,73 μονάδων.

    Ισχυρές πιέσεις κατά 1,04% δεχόταν ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού και διαμορφωνόταν στις 3.770,95 μονάδες, ενώ νωρίτερα κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ των 3.814,77 και 3.768,45 μονάδων.

    Πτωτικά κινούνταν και οι δείκτες BEL 20 στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών και ΑΕΧ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,49%, στις 2.919,10 μονάδες και τον δε δεύτερο να σημειώνει κάμψη σε ποσοστό 0,54%, στις 344,55 μονάδες.

    Αντίθετη τροχιά διέγραφαν οι δείκτες MIBTEL στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και SPI στην κεφαλαιαγορά της Ζυρίχης, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,17%, στις 23.093,00 μονάδες και τον δε δεύτερο να ενισχύεται κατά 0,11%, στις 4.199,85 μονάδες.

    Ο τίτλος της αγγλο-σουηδικής εταιρίας AstraZeneca σημείωνε πτώση μεγαλύτερη του 8% στον απόηχο της είδησης ότι το σκεύασμα Iressa απέτυχε να παρατείνει τη ζωή καρκινοπαθών.

    [13] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (15:05 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα δυσμενέστερης μεταχείρισης της Θεσσαλίας, όσον αφορά την ηρτημένη παραγωγή βάμβακος της περιόδου 2004-2005, έδωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κώστας Σκιαδάς, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία της περσινής και της φετινής χρονιάς.

    Σύμφωνα με τον κ.Σκιαδά, από τη σύγκριση των στοιχείων του 2003 και του 2004 (μέχρι 15/12) προκύπτει ότι η ηρτημένη παραγωγή στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι φέτος μεγαλύτερη κατά 26.158.127 κιλά, ήτοι σε ποσοστό 5,98%. Οι δηλώσεις του κ.Σκιαδά έγιναν με αφορμή δημοσιεύματα του θεσσαλικού τύπου για τη διαχείριση βάμβακος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    "Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για την διασφάλιση της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στον τομέα του βάμβακος καθώς και το εισόδημα των 82.000 βαμβακοπαραγωγών ολόκληρης της χώρας", υπογράμμισε ο κ.Σκιαδάς.

    Σε ό, τι αφορά τις αδήλωτες εκτάσεις, που αναφέρονται σε ανακοινώσεις φορέων των παραγωγών, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επεσήμανε ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 8.913 παραγωγοί στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων δήλωσαν 64.970 στρέμματα επιπλέον των δικαιωμάτων που τους κατανεμήθηκαν για το 2004. "Οι εκτάσεις αυτές δηλώθηκαν στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ 2004 και τελικά δεν εμφανίζονται ως αδήλωτες", είπε ο κ.Σκιαδάς και πρόσθεσε: "Οι παραγωγοί αυτοί, όπως είναι προφανές, μέσα από ενστάσεις κ.λ.π., δεν θέλησαν να πειθαρχήσουν στα περιβαλλοντικά μέτρα όπως έκανε η πλειοψηφία των παραγωγών". Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την προστασία των νομοταγών παραγωγών και του εισοδήματος τους.

    Ζήτησε επίσης τη συνδρομή των φορέων των αγροτών στους διενεργούμενους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε είδους παρατυπίες και αξιοποιήθηκαν στο σύνολό τους όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που δόθηκαν και επιβλήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις και ποινές που φέτος είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

    "Με όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η φετινή διαχείριση βάμβακος και οι διενεργηθέντες έλεγχοι ήταν περισσότεροι και αποτελεσματικότεροι και προσαρμοσμένοι στα δεδομένα της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου, κατά την οποία πρέπει όλοι μέσα από μια εθνική προσέγγιση της διαχείρισης του προϊόντος να οδηγηθούμε στους πλέον ενδεικνυόμενους χειρισμούς που αφενός θα μεγιστοποιήσουν τις κοινοτικές εισροές και αφετέρου θα διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους βαμβακοπαραγωγούς", κατέληξε ο κ.Σκιαδάς._

    [14] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ: Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε τόνισε ότι «η δήλωση πρόθεσης της Τουρκίας δεν συνιστά επίσημη αναγνώριση της Κύπρου αλλά είναι το πρώτο βήμα», μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Από νομική άποψη, δεν είναι αυτό που μπορείτε να χαρακτηρίσετε ως επίσημη αναγνώριση", δήλωσε κατά την τελική του συνέντευξη τύπου ο κ. Μπαλκενέντε, που προεδρεύει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

    "Είναι όμως ένας σημαντικός σταθμός", σημείωσε ο κ. Μπαλκενέντε.

    [15] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Η υπογραφή από την Τουρκία πρωτοκόλλου σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας (Τελωνειακή ένωση), λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των 10 νέων κρατών μελών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, δεν συνιστά και αναγνώριση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

    "Εχουμε φτάσει σε ένα ορόσημο στη μακρά πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη που διήρκεσε 40 χρόνια μέχρι σήμερα" είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε στην ειρήνη, στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και στην ειρηνική μεταξύ τους συνεργασία, τόνισε ο κ. Ερντογάν, εκτιμώντας ότι η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων του παγκόσμιου γίγνεσθαι".

    Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χθες και σήμερα, ο κ. Ερντογάν, αφού παρατήρησε ότι πριν από την έναρξη της Συνόδου "τέθηκαν διάφορα ζητήματα τα οποία δεν είχαν σχέση με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης και ουδεμία σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο", σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Αγκυρας τις τελευταίες δυο ημέρες εστιάστηκαν στη διερεύνηση του "πώς τα νέα αυτά θέματα εντάσσονται στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο". Υπό αυτή την έννοια, σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, "η συνθήκη της Αγκυρας, η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της διευρυμένης Ευρώπης, θα πρέπει να υπογραφεί από την Τουρκία. Η Τουρκία δηλαδή θα πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο της διευρυμένης Ε.Ε".

    "Το εν λόγω Πρωτόκολλο και η υπογραφή του δεν σημαίνουν με κανένα τρόπο επίσημη, νόμιμη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας" τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι στόχος της χώρας του είναι η πλήρης ένταξη, γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει κανένα "μελανό σημείο", όπως τόνισε, στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η πορεία της χώρας του από εδώ και στο εξής θα είναι δύσκολη, με εμπόδια και κάθε είδους προβλήματα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα ξεπεραστούν. "Η Τουρκία έχει το ευρωπαϊκό όραμα σαν ένα όραμα πολιτισμού και έχει υιοθετήσει αυτό το όραμα σαν ένα όραμα δημοκρατίας και θεωρεί την ΕΕ όχι ως ένα κλαμπ χριστιανικών χωρών αλλά ως μια οργάνωση δημοκρατική" πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα συνειδητοποιήσει τη σημαντική συμβολή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή "οικογένεια".

    Το βήμα που κάνουμε σήμερα θεμελιώνει την προσπάθειά μας να εναρμονιστούμε και να αποτελέσουμε μέρος της Ε.Ε., τόνισε ο κ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό ως άλμα που θα οδηγήσει την Τουρκία στην κοινωνία των εθνών παγκοσμίως.

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από την κατάληξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η οποία αποφάσισε να δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Προβάλαμε τις απαιτήσεις μας και νομίζω ότι η σημερινή απόφαση ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας απαιτήσεις'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει τη δέσμευσή της για υπογραφή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης (Συμφωνία της Αγκυρας), να κάνει χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας. Είπε ότι τέτοια δήλωση έκανε και στα πρακτικά της Συνόδου.

    Σε ερώτηση αν η σημερινή απόφαση προσεγγίζει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς πιστεύουμε ότι το ίδιο το πρωτόκολλο από μόνο του φέρνει την ομαλοποίηση τουλάχιστον στα στάδια που καλύπτει (ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων κλπ)''.

    ''Το πρωτόκολλο κάλυπτε αρκετές από τις απαιτήσεις τις οποίες είχαμε προτάξει'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το ερώτημα που τον βασάνιζε ήταν κατά πόσο, βάζοντας βέτο, προωθείτο η λύση του Κυπριακού ή ικανοποείτο απλά το λαϊκό αίσθημα.

    Σε ερώτηση εάν η κατάληξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βοηθά για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι άμεσα δεν υπάρχει πρόνοια διασύνδεσης, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ ζημιογόνο αν τα άλλα αιτήματα της Τουρκίας συνδεθούν με το Κυπριακό. ''Η λύση του Κυπριακού είναι η επιδίωξή μου'', σημείωσε.

    Είπε ακόμη ότι ο ίδιος φεύγει με πολύ ήσυχη τη συνείδησή του ''και με τη βεβαιότητα ότι έκανα ό,τι καλύτερο για την Κύπρο, τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα του λαού της''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ: "ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ"

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε σε συνέντευξη τύπου τόνισε πως στις Βρυξέλλες, σήμερα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία "γράψαμε Ιστορία", προσθέτοντας ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη που η Άγκυρα "δέχθηκε το χέρι που της έτειναν" οι Ευρωπαίοι.

    "Θα μείνει ως μία πολύ σπουδαία ημέρα η σημερινή στην ιστορία της ΕΕ και της Τουρκίας", σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Η απόφαση που ελήφθη είναι θετική και για τις δύο πλευρές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία", πρόσθεσε.

    [18] ΕΕ: ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΟ 2007

    Βουκουρέστι, 17 Δεκεμβρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν οι συνθήκες ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας να υπογραφούν μέσα στον Απρίλιο του 2005 και η πλήρης ένταξη των δύο βαλκανικών κρατών να λάβει χώρα μέσα 2007, ανέφερε απο τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή.

    Προβλέπεται ρητά και η περίπτωση να μετατεθεί κατά ένα έτος και να γίνει μέσα στο 2008 η πλήρης ένταξη Ρουμανίας, Βουλγαρίας εφόσον δεν έχουν υλοποιηθεί με ταχύ ρυθμό και και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα οι απαραίτητες για την πλήρη ένταξη μεταρρυθμίσεις.

    Η Ρουμανία των 22 εκατομμυρίων και η Βουλγαρία των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα λάβουν βοήθεια 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ η πρώτη και 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ η δεύτερη.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ Σ.ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Την τελευταία του συνέντευξη ως προπονητής του Ηρακλή έδωσε σήμερα ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Ο Ουρουγουανός προπονητής αποχαιρέτισε τους κυανόλευκους αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ την Κυριακή θα καθίσει για τελευταία φορά στον πάγκο του Γηραιού στον αγώνα του πρωταθλήματος με τη Ξάνθη, στο Καυταντζόγλειο στάδιο.

    Ο Σέρχιο Μαρκαριάν ευχαρίστησε τους φιλάθλους του Ηρακλή για τη στήριξη που του προσέφεραν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ομάδα: «Μέσα από όλα τα κακά που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, ο κόσμος του Ηρακλή έδειξε ότι υπάρχουν και καλά. Ο πρόεδρος είναι πολύ κουρασμένος, κατάλαβα ότι δεν είναι καινούριο το πρόβλημα. Δεν ξέρω γιατί έχει τόσες πολλές κριτικές, από αυτόν ήρθαν στην ομάδα παίκτες που έχουν πολύ μέλλον, όπως οι δύο Καπετάνοι. Από τη μέρα που μου είπε μπορεί να φύγει, εγώ είδα ότι δεν είναι καθαρό το μέλλον».

    Για το ποιος θα αναλάβει το «τιμόνι» του Ηρακλή ο Σέρχιο Μαρκαριάν είπε: «Το καλύτερο για τον Ηρακλή είναι να συνεχίσει με τον Σάββα. Είναι έτοιμος να το κάνει, μαζί με τους γυμναστές και τον Φανάρα είναι ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ. Πάντως, η δύναμη του Ηρακλή είναι το δυναμικό του, τα πολλά νεαρά παιδιά. Δεν είναι εύκολο να βάλεις έναν μικρό κατευθείαν να παίξει. Ο Ηρακλής έχει ομάδα για πέντε χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι αν έμενα θα είχαμε πολύ καλή πορεία, αλλά δεν θέλω να αρρωστήσω».

    Όσο για το ματς της Κυριακής με αντίπαλο τη Ξάνθη δήλωσε: «Έχουμε τραυματισμούς και προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες θα δώσουν το 100% των δυνάμεών του. Είμαστε πολύ δυνατοί μεταξύ μας».

    Ο Σέρχιο Μαρκαριάν δήλωσε πως θα φύγει για την Ουρουγουάη, συμπληρώνοντας: «Ίσως στο απώτερο μέλλον αν μου δοθεί μία ευκαιρία, να ξαναδουλέψω, αλλά έχουν χαλάσει πολλά στο ποδόσφαιρο. Δεν μου αρέσει ο διαιτητής που αφήνει να τον οδηγούν από πάνω, δεν μου αρέσουν οι παίκτες που δεν κοντρολάρουν. Μάνατζερ, παράγοντες, δεν γουστάρω άλλο το ποδόσφαιρο. Κάθε μέρα γίνεται και πιο κακό».

    [20] ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2004 (13:42 UTC+2)

    Μεγάλες «μάχες» αναμένονται στη φάση των «16» του Champions League. Τα ζευγάρια που αναδείχτηκαν σήμερα το μεσημέρι, μετά την κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας, θα προσφέρουν πλούσιο θέαμα στους ποδοσφαιρόφιλους.

    Ξεχωρίζουν οι συναντήσεις Ρεάλ Μαδρίτης Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα Τσέλσι, Μπάγερν Μονάχου Αρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μίλαν. Επίσης, στο πλαίσιο των «16» θα αναμετρηθούν Πόρτο Ιντερ, Βέρντερ Βρέμης Λιόν, Λίβερπουλ Μπάγερ Λεβερκούζεν και Αϊντχόβεν Μονακό.

    Τα πρώτα παιχνίδια θα γίνουν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και οι αγώνες ρεβάνς 8 και 9 Μαρτίου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ματς της Ίντερ που θα μεταφερθεί μια εβδομάδα αργότερα, λόγω της κοινής έδρας της με την Μίλαν.

    [21] Ο Ο.ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 23/12 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2004 (13:29 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το φιλικό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα που θα δώσει την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, άρχισε. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα αντιμετωπίσει τη μεικτή επίλεκτων του ΠΣΑΠ της πόλης και οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά όλα τα «αστέρια» του Οτο Ρεχάγκελ.

    Η αποστολή των διεθνών έχει γίνει γνωστή από την προηγούμενη εβδομάδα. Το ευχάριστο είναι πως η Εθνική μας ομάδα θα παραταχθεί στο γήπεδο με όλους τους ποδοσφαιριστές που πριν από λίγους μήνες μας έκαναν ιδιαίτερα υπερήφανους στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

    Στη μεικτή επίλεκτων του ΠΣΑΠ Θεσσαλονίκης θα αγωνιστούν παίκτες από τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ της Α' εθνικής κατηγορίας. Η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι εντυπωσιακή στο Καυταντζόγλειο στάδιο και ήδη τα εισιτήρια παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Γενική είσοδος είναι 15 ευρώ.

    [22] Ο ΑΝΤ.ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (13:15 UTC+2)

    Καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, θεωρεί το παιχνίδι με τη Δανία στις 8 Φεβρουαρίου 2005 στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο Έλληνας τερματοφύλακας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Champions Zone» του συνδρομητικού τηλεοπτικού σταθμού Supersport, στη διάρκεια της οποίας παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την επιτυχία του EURO, τον Οτο Ρεχάγκελ, το μέλλον της ομάδας.

    Για την κατάκτηση του Euro ο Νικοπολίδης είπε: «Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν πιστεύαμε πως θα φτάσουμε στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήμασταν προσγειωμένοι, αφού και ο προπονητής μας είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Υπήρχε άγχος στην ομάδα, αλλά μετά το παιχνίδι με τη Ρωσία βγάλαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Είμαστε όλοι μία παρέα. Τρία χρόνια μαζί και στα καλά και στα δύσκολα ήμασταν ενωμένοι. Ο κ.Ρεχάγκελ έφτιαξε μία ομάδα, στήριξε τις επιλογές του και πιστεύω πως τον δικαιώσαμε».

    Για τις κατηγορίες περί αντιποδοσφαίρου της Εθνικής ο διεθνής τερματοφύλακας υποστήριξε: «Όταν κάνεις πρωταθλητισμό χρειάζεσαι το αποτέλεσμα. Αυτό είναι που κάνει τον πρωταθλητή. Παλαιότερα υπήρχαν παιχνίδια που παίζαμε φαντεζί ποδόσφαιρο, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θέλαμε. Έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά και αυτοί προσαρμόστηκαν στη λογική του αποτελέσματος».

    Όσο για τον «πρωτομάστορα» της επιτυχίας Οτο Ρεχάγκελ δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή θέλησε να μας περάσει πως είμαστε και εμείς καλοί ποδοσφαιριστές, ότι μπορούμε και εμείς τον πιστέψαμε. Μας εμπιστεύεται και αυτό είναι σημαντικό. Μας στήριξε όλους», ενώ για τα προκριματικά του Μουντιάλ ανέφερε: «Έχουμε ακόμα ελπίδες. Το παιχνίδι με τη Δανία είναι καθοριστικό. Αν δεν περάσουμε θα είναι αποτυχία. Δεν πρέπει όμως να παρασυρθούμε και να φτάσουμε σε στιγμές απαξίωσης όπως πριν λίγα χρόνια. Υπάρχει μία συνταγή που εφαρμόστηκε στην ομάδα και πέτυχε στην Πορτογαλία».

    [23] ΜΠΛΕΡ: ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Ως «πάρα πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Τουρκίας.

    «Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αλλωστε, συμφωνούν όλοι ότι απαιτείται τουλάχιστον μια δεκαετία πριν ολοκληρωθεί η ένταξη (της Τουρκίας) είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    «Νομίζω ότι είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, για την Τουρκία και για τον υπόλοιπο κόσμο» πρόσθεσε ο κ. Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ δύσκολες αλλά παράλληλα πολύ σημαντικές τις σημερινές διαβουλεύσεις.

    [24] ΕΝΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 17 Δεκεμβρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Πέντε δεσμοφύλακες και τέσσερις κρατούμενοι σκοτώθηκαν σήμερα σε εξέγερση στη φυλακή Πολ-ε-Χάρκι, τη μεγαλύτερη του Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τέσσερις κρατούμενοι επιτέθηκαν σε έναν από τους δεσμοφύλακες και με την απειλή ξυραφιού κατάφεραν να του πάρουν το όπλο και να επιτεθούν στους φρουρούς. Από τις συγκρούσεις έχασαν την ζωή τους πέντε δεσμοφύλακες και τέσσερις κρατούμενοι.

    Τελικά, οι αφγανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής αργά το απόγευμα.

    [25] ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, βρέθηκε τελικά κοινό έδαφος μεταξύ της Τουρκίας και των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

    Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με γενική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, ενώ στην παράγραφο 19 του προσχεδίου συμπερασμάτων, επισημαίνεται η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο που αφορά την προσαρμογή της συμφωνίας της Άγκυρας λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων μελών.

    Υπ' αυτό το πρίσμα, συνεχίζει η ίδια παράγραφος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη δήλωση πως «η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Άγκυρας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού συμφωνηθούν και οριστικοποιηθούν οι προσαρμογές που είναι απαραίτητες κατά την άποψη των σημερινών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [26] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Κίεβο, 17 Δεκεμβρίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιούσενκο υποσχέθηκε σήμερα σε προεκλογική του συγκέντρωση στη ρωσόφωνη πόλη Χάρκοβο, πως θα υπερασπιστεί τη χρησιμοποίηση της ρωσικής γλώσσας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Θα υπερασπιστώ την πολιτική της χρήσης της ρωσικής γλώσσας" τόνισε μιλώντας σε 4.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το εργοστάσιο αρμάτων μάχης Μαλίτσεφ.

    Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα ουκρανικά, όμως μεγάλο ποσοστό του ουκρανικού πληθυσμού μιλά ρωσικά, ειδικά στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

    Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Στις προεδρικές εκλογές στην πόλη αυτή είχε επικρατήσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    [27] Η ΕΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα την "πλήρη υποστήριξή" τους στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος κλήθηκε να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και να παρουσιάσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για τον ΟΗΕ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Ο Κόφι Αναν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η ΕΕ είναι εταίρος δικός του και των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε, που προεδρεύει των εργασιών της συνόδου.

    "Είναι τιμή μας που ο ΓΓ του ΟΗΕ" παραβρίσκεται στη σύνοδο, τόνισε ο Μπαλκενέντε. "Υποστηρίζουμε πλήρως τον Κόφι Αναν", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο Αναν επισήμανε τη σημασία των σχέσεων προνομιακής σύμπραξης ανάμεσα στην ΕΕ και τον ΟΗΕ και παρουσίασε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του Οργανισμού για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    [28] ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΥΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004 (13:34 UTC+2)

    Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρουσίασης της ιστορίας και του μοναδικού πλούτου της Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετέωρων υλοποιείται με τη χρήση πολλαπλών οπτικών και ακουστικών μέσων και μοναδική γραφιστική προσέγγιση. Το σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετέωρων με την εταιρία Actionserve αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της Βυζαντινής Τέχνη της Ιεράς Μονής. ανακοινώνει.

    Η εταιρία Actionserve ανέπτυξε την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής www.anapafsas.com, επιμελήθηκε το σύνολο της παραγωγής του CD "ΚΑΝΩΝ ΙΚΕΤΗΡΙΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΝ" και δημιούργησε ντοκιμαντέρ σε μορφή DVD με θέμα την ιστορία της και τις μοναδικές νωπογραφίες που διακοσμούν το καθολικό της, δια χειρός του αρχηγέτη της Κρητικής Σχολής ζωγράφου-μοναχού Θεοφάνη Στερλιτζά--Μπαθά. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει λεπτομερώς τα έργα που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Θεοφάνης και χαρίζουν στην Ιερά Μονή μία ιδιαίτερη θέση μεταξύ των μνημείων βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας.

    Το σύνολο του έργου βασίστηκε στο πολυτελές λεύκωμα "ΑΓΙΑ ΜΕΤΕΩΡΑ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ, και στα κείμενα που επιμελήθηκαν οι καθηγητές Δημήτριος Ζ. Σοφιανός και Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας. Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετέωρων παρουσίασε το σύνολο του έργου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, παρουσία εκπροσώπων της Ορθοδοξίας και του ακαδημαϊκού χώρου.

    [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "1619" ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2004 (05:36 UTC+2)

    Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «1619», αριθμός που αναφέρεται στους αγνοούμενους-αιχμαλώτους μετά την εισβολή στην Κύπρο, παρουσιάζει την Παρασκευή στο Πολεμικό Μουσείο ο Τάσος Κοκόγιας.

    Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, και αναφέρεται στην τραγική πορεία μιας ομάδας αιχμαλώτων μετά την εισβολή στη Μεγαλόνησο το 1974. Για το συγγραφέα, το βιβλίο αυτό αποτελεί «μια προσπάθεια να αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής σε εκείνους που για να υπερασπιστούν τα εθνικά δίκαια οδηγήθηκαν ανυπεράσπιστα θύματα στις βάρβαρες διαθέσεις του εισβολέα». Είναι επίσης μια αναφορά στον «παραλογισμό και την ωμότητα του πολέμου που καταλύει κάθε απόπειρα λογικής θεώρησής του και καταρρακώνει ανθρώπινες και πολιτισμικές αξίες».

    Στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στις 20.30, θα μιλήσουν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντζίδου και ο αρχιτέκτονας και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Καραβασίλης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης και ο Γενικός Πρόξενος, Κύπρου Αντώνιος Θεοχάρους.

    Ο Τάσος Κοκόγιας γεννήθηκε το 1962 στο Δαφνερό Κοζάνης. Είναι απόφοιτος Σ.Σ.Α.Σ. και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 17 December 2004 - 19:15:03 UTC