Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 17 ΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΕΣ ΟΜΗΡΟΙ
  • [02] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
  • [03] ΙΣΧΥΡΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ EXPO 2008
  • [04] O Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ"
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΡΑΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [07] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [08] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ
  • [09] ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [11] ΟΤΕ ΚΑΙ ΕΤΕ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ
  • [12] ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ
  • [13] ΚΑΤΑ 1% ΜΕΙΩΝΕΙ Η ΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ
  • [14] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [15] ΣΧΟΛΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ
  • [17] Η ΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 2007
  • [18] ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΤΑ
  • [19] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ
  • [20] ΠΗΡΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [21] ΑΠΟΚΤΑ ΓΗΠΕΔΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [22] ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [24] ΙΡΑΚ: 83 ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [25] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΜΠΑΛΑ
  • [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ
  • [27] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ
  • [28] ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΘ
  • [29] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [31] Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΩΔΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] "ΚΑΠΑΔΟΚΙΑ Η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ" ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.

  • [01] ΣΤΟΥΣ 17 ΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΕΣ ΟΜΗΡΟΙ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην λεωφοροπειρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στην περιοχή του Γέρακα Αττικής. Λίγα λεπτά μετά την απελευθέρωση δυο ανδρών στις 7:20 το απόγευμα, οι δράστες άφησαν ελεύθερο ακόμη έναν άνδρα, ανεβάζοντας σε 17 τον αριθμό των απελευθερωθέντων ομήρων.

    Οι τελευταίοι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι οι Γκάγκαλος Θεόδωρος, Χουσεϊν Μουράτ από το Αφγανιστάν και Αλί Ρετζά από το Κασμίρ.

    Νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα, είχαν αφεθεί ελεύθερες οι Ιωάννα Ντόκου και η Γ. Λαντίν από την Αλβανία.

    Στα χέρια των ομήρων, που ζητούν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ως λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων και έναν οδηγό για να μεταβούν στο αεροδρόμιο και από 'κει να αναχωρήσουν από τη χώρα, παραμένουν έξι ακόμη άτομα.

    Το χρονικό της λεωφορειοπειρατείας

    Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η πειρατεία εκδηλώθηκε γύρω στις 05:50 το πρωί της Τετάρτης, στο υπ' αριθμόν ΥΖΖ- 1516 λεωφορείο του ΚΤΕΛ Νομού Αττικής, που εκτελούσε το δρομολόγιο από Μαραθώνα προς Αθήνα.

    Δυο αλλοδαποί, ένοπλοι δράστες ακινητοποίησαν το όχημα στη Λεωφόρο Μαραθώνος 151 και Φλωρίνης, περιοχή Γέρακα Αττικής.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ενημέρωσε αμέσως για το περιστατικό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, και τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης.

    Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε, επίσης, τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και μετέβη στο σημείο όπου ακινητοποιήθηκε το λεωφορείο, ενώ είχε δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλβανό ομόλογό του.

    Συγκροτήθηκε άμεσα το Συντονιστικό Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του κ. Βουλγαράκη και το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Αναβολή στο ταξίδι του πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την υπόθεση της πειρατείας στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, ανέβαλε για το πρωί της Πέμπτης την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα, στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.

    Στο μεταξύ, τη θλίψη της κυβέρνησης για το «λυπηρό γεγονός» εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση και η ομηρία των συμπολιτών μας.

    Ο κ. Αντώναρος είπε ότι όποιος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος είναι καλοδεχούμενος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εξέλιξη των πραγμάτων βρίσκεται σε λεπτό, όπως τόνισε, σημείο.

    Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τον υπεύθυνο, όπως είπε, τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ χειρίζονται την υπόθεση και επεσήμανε ότι «μεμονωμένα περιστατικά - αν και είναι δυσάρεστα - δεν επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».

    Συμπαράσταση πολιτικού κόσμου, Αρχιεπισκόπου

    Τη συμπαράσταση τους στους ομήρους και τις οικογένειες τους, έσπευσαν να εκφράσουν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της λεωφοροπειρατείας όλα τα πολιτικά κόμματα.

    «Έχουμε και εμείς την ίδια αγωνία που έχουν όλες οι οικογένειες των εγκλωβισμένων στο λεωφορείο, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την ελπίδα ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν» είπε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Γραμματέας του Κινήματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν σε επικοινωνία από νωρίς με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, είχε το μεσημέρι ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος δήλωσε ότι μοναδικός στόχος όλων είναι η διάσωση των ανθρώπων του μόχθου που βρίσκονται υπό ομηρία. «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και ευχόμαστε το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

    Την συμπαράσταση τους στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν στη Βουλή ο Υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, ενώ να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια των ομήρων ευχήθηκε και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Τη συμπαράστασή του προς τους ομήρους και τους συγγενείς τους εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος, στο κήρυγμά του για τη σημερινή γιορτή του Αγίου Ελευθερίου, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την απελευθέρωση των ομήρων.

    και ΓΣΕΕ

    Την ίδια ώρα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ομήρους και τις οικογένειες τους η ΓΣΕΕ ανέλαβε το συλλαλητήριο που είχε προγραμματίσει στο Πεδίον του Αρεως.

    «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ακρίβεια και ανεργία είναι στην κορυφή των προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών και απαιτούνται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, όμως το τραγικό γεγονός της ομηρίας του λεωφορείου με τους συμπολίτες μας δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση του. Τα μάτια και η ψυχή μας είναι στραμμένα στο γεγονός και ευχόμαστε να υπάρχει αίσια έκβαση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    [02] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

    Στρασβούργο, 15 Δεκεμβρίου 2004 (15:01 UTC+2)

    Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, τάχθηκε σήμερα υπέρ του να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Η ψηφοφορία ήταν μυστική και υπέρ της χορήγησης ημερομηνίας στην Τουρκία τάχθηκαν 407 ευρωβουλευτές από όλες τις παρατάξεις, 262 ψήφισαν κατά, ενώ οι υπόλοιποι 54 είτε απείχαν, είτε δεν παραβρέθηκαν στην ψηφοφορία.

    Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, να θέσει σε εφαρμογή τους ήδη ψηφισθέντες από τη Βουλή της νόμους και να αναγνωρίσει άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Πάντως, η απόφαση του Σώματος δεν είναι δεσμευτική για τους ηγέτες των 25 χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα.

    [03] ΙΣΧΥΡΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ EXPO 2008

    Παρίσι, 15 Δεκεμβρίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Τα ισχυρά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, για τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης Eμπορίου EXPO 2008, παρουίασαν σε συνέντευξη τύπου, λίγο πριν το μεσημέρι στο Παρίσι, τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση της EXPO, υπουργοί: Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιος Λιάσκος, καθώς επίσης ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για θέματα εμπορίου και τροφίμων, Χρήστος Καλαϊτζής, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσιότρας, ο Γ.Γ. του ΥΜΑ-Θ, Λουκάς Ανανίκας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO, Θέμης Καρτσιώτης.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, «πιστεύουμε ακράδαντα στην υπεροχή του θέματός μας, στη συνολική πρόταση μας και στο όραμα που έχουμε για την εμβάθυνση και ισχυροποίηση του θεσμού των διοργανώσεων της EXPO.

    Οδηγός στo όραμά μας αυτό είναι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα. Γιατί ο χώρος αυτός είναι κόμβος συνάντησης των λαών. Είναι γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο».

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσιαρτσιώνης υπογράμμισε ότι η θεματολογία της ελληνικής υποψηφιότητας καλύπτει ζωτικά ενδιαφέροντα όλων των γειτονικών λαών: «Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης έχει ευρύτερο χαρακτήρα. Προσφέρει μοναδική ευκαιρία προβολής της Ν.Α Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Ευκαιρία ανάδειξης ενός χώρου στον οποίο συγκλίνουν και αλληλοζυμώνονται διαφορετικοί λαοί και πολιτισμοί. Ευκαιρία για ένα διεθνές φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και ιδεών σε ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος», είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στη διπλωματική εκστρατεία της χώρας μας τους τελευταίους μήνες, για την προβολή της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί με επικεφαλής τον κ. Τσιαρτσιώνη επισκέφθηκαν περισσότερες από 65 χώρες για να προβάλουν την υποψηφιότητα της Μακεδονικής πρωτεύουσας: «Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή γιατί εμπλέκεται με τον αγώνα που κάνει η Θεσσαλονίκη, για την ανάδειξή της. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και στα υπέρ μας, συγκαταλέγονται και τα θετικά πλεονεκτήματα από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Στυλιανίδης, επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ανέδειξε τη διεκδίκηση της Θεσσαλονίκης σε παμβαλκανικό επίπεδο, ακόμη από τη Σύνοδο των Πρωθυπουργών της Ν.Α Ευρώπης, που είχε γίνει την περασμένη άνοιξη στην Κροατία, ενώ το προηγούμενο διάστημα έθεσε το θέμα σε πάρα πολλούς ξένους επισήμους και απέστειλε επιστολές σε περισσότερους από 72 ομολόγους του.

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει πόρους 15 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο της EXPO για ανθρωπιστική βοήθεια και την προβολή των φτωχών χωρών στις αγορές της Ν.Α Ευρώπης.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, αναφέρθηκε στη συνέχιση των προσπαθειών του προκατόχου του, κ. Τσιτουρίδη και στο γεγονός ότι μετέβη ο ίδιος σε πολλές ασιατικές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων της Ιαπωνίας και της Κορέας για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι το θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας «Μητέρα Γη», αποτελεί βασικό πλεονέκτημα:«όλοι πιστεύουν πλέον ότι μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η χώρα μας είναι σε θέση να πραγματοποιεί τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις», είπε ο κ. Μπασιάκος, εκφράζοντας δημόσια τα συγχαρητήριά του στους κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη και Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα.

    Ανάλογα συγχαρητήρια απηύθυνε και ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιος Λιάσκος, χαρακτηρίζοντας ως εθνική διεκδίκηση την προσπάθεια ανάληψης της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη ενώ ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Τσιότρας, τόνισε ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας με επικεφαλής τον Ν. Τσιαρτσιώνη, όλο αυτό το διάστημα υπερέβαλαν εαυτούς: «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δίνει με αισιοδοξία τη μάχη, σημείωσε ότι πρόκειται για μία όχι μόνο εθνική αλλά διαβαλκανική προσπάθεια και χαρακτήρισε ως θετική την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποστείλει επιστολές σε αρχηγούς 40 σοσιαλιστικών κομμάτων υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, αν και όπως είπε η παρέμβαση αυτή ήρθε πολύ αργά, μόλις τρεις ημέρες πριν την έκβαση της ψηφοφορίας.

    Τέλος κατέληξε ότι την επόμενη ημέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, με ή χωρίς την EXPO, πρέπει να ξεκινήσουν έργα για τη Θεσσαλονίκη, της οποίας η μεγάλη ελπίδα είναι ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, που ασχολείται με την υπόθεση της EXPO, ακόμη από το 1998 ως πρόεδρος της Εκτελεστικής της Γραμματείας, δήλωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αισθάνεται υπερήφανη, υπογραμμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει την καλύτερη υποψηφιότητα, τονίζοντας: «διατηρούμε ακέραιες και αυξημένες τις πιθανότητες, ενώ τις τελευταίες ώρες διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, Θέμης Καρτσιώτης, τόνισε ότι η HELEXPO -που αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα της διοργάνωσης- είναι ισχυρά κερδισμένη από τη διεκδίκηση καθώς αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία από αυτή την προσπάθεια, ενώ θερμές ευχαριστίες στους αφανείς ήρωες της διεκδίκησης από τη Θεσσαλονίκη, της EXPO, απηύθυνε ο Γ.Γ.του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκάς Ανανίκας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ αν η λεωφορειοπειρατία στην Αθήνα είναι δυνατόν να επηρεάσει τους αντιπροσώπους, τόσο ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών παρατήρησαν ότι αυτό αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και ότι η χώρα μας με την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί όαση ασφάλειας.

    Τέλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας, χαρακτήρισαν ως εθνική προσπάθεια τη διεκδίκηση της EXPO από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν συστρατευθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ενώ αναφορικά με τις άλλες δύο υποψηφιότητες (της Τεργέστης και της Σαραγόσα), υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχουν ασθενή σημεία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία υπερέχει των αντιπάλων πόλεων σε όλους τους τομείς.

    Σήμερα στις 5.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη των τριών υποψηφίων πόλεων στο διεθνές συνεδριακό κέντρο στο Παρίσι.

    [04] O Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (16:20 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι κατά πολύ υψηλότερος, με βάση το ποσό των πόρων που έχει εισπραχθεί από την ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στην έκτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.

    Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίον διατέθηκαν οι κοινοτικοί πόροι δεν ήταν πάντοτε ο πλέον ενδεδειγμένος και πρόσθεσε ότι με την ενδιάμεση αναθεώρηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει ότι στο εξής θα χρηματοδοτούνται επιλογές με πιο μόνιμο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι

    ρυθμοί αξιοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ παραμένουν χαμηλοί, και θα πρέπει να ενταθούν, ειδικά όσον αφορά τα περιφερειακά προγράμματα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο της απορρόφησης των κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι "μέσα σε εννέα μήνες, από το 22,1% που είχε απορροφηθεί από το 2000 ως τις αρχές Μαρτίου του 2004 (ρυθμός 0,44% ανά μήνα) φθάσαμε στο 28,1% στις 30 Νοεμβρίου (ρυθμός της τάξης του 0,66% ανά μήνα ή κατά 50% μεγαλύτερος από την προηγούμενη περίοδο)".

    Ε.Α.

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ"

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ», διοργανώνει, αύριο, 16 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρης Ρίζος, η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα και ο δημοσιογράφος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΡΑΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Την επίσπευση της λειτουργίας του ήδη εγκριθέντος Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ζητά με ερώτησή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Ελενα Ράπτη.

    Συγκεκριμένα, η κ. Ράπτη ρωτά τον υπουργό εάν μπορεί να επισπευσθεί χρονικά η λειτουργία του Τμήματος, η στελέχωσή του με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό και ο εξοπλισμός του με σύγχρονα μέσα εποπτείας.

    Επίσης, ρωτά τον υπουργό αν μπορεί να υπάρξει ανάλογη πρόνοια για τη λειτουργία Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος.

    [07] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, στην έδρα του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

    [08] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Πυροβολισμοί ακούστηκαν λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ από το μέρος του λεωφορείου όπου δυο ένοπλοι αλλοδαποί εξακολουθούν να κρατούν έξι ομήρους.

    Συνολικά, 17 άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα από τους δράστες, οι οποίοι υπό την απειλή όπλων κατέλαβαν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής, στην περιοχή του Γέρακα, στις 05:50 το πρωί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες πυροβόλησαν για εκφοβισμό προς το παρακείμενο βενζινάδικο, χωρίς ωστόσο να συμβεί κάτι δυσάρεστο.

    [09] ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στρασβούργο, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    "Πολύπλευρο και ταυτόχρονα ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Καμιέλ Ερλινγκς", ανέφερε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    "Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να ικανοποιήσει όλα αυτά που προβλέπονται στην έκθεση Έρλινγκς", υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. "Σε αυτά συγκαταλέγονται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η άμεση επαναλειτουργία της Ιερατικής Σχολής της Χάλκης, η δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των χριστιανικών μειονοτήτων και κοινοτήτων στην Τουρκία, όπως των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου". Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε επίσης από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και να προστατεύσει τα δικαιώματα των Κούρδων.

    [10] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Η κυβέρνηση κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές στην ελληνική αγορά, παρά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    «Μετά τη διαμόρφωση τον περασμένο Νοέμβριο του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,1% και του μέσου σταθερά στο 2,9%, από την επεξεργασία διαχρονικών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) προκύπτει πάλι η ίδια μια και μοναδική αλήθεια. Ότι, παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τις γνωστές προβλέψεις για «ολυμπιακή ακρίβεια» και κύμα ανατιμήσεων», επιτύχαμε να ελέγξουμε και να συγκρατήσουμε τις συνέπειες στην αγορά και στις τιμές. Ο πληθωρισμός της περιόδου Μαρτίου - Νοεμβρίου 2004 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας», σημείωσε.

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ομαλή λειτουργία της αγοράς μέσα από τη στήριξη του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τροποποίηση του νόμου περί ανταγωνισμού, το οριστικό τέλος στο καθεστώς της αδιαφάνειας και της σπατάλης στις Κρατικές προμήθειες, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, την πλήρη και πανελλαδική ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Τιμών.

    Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης η κυβέρνηση προχωράει σε τροποποίηση της νομοθεσίας. Σε περίπτωση νοθείας ή απάτης στην αγορά, εκτός των άλλων συνεπειών, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα 3 μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται για ένα χρόνο.

    «Ακόμα, εξετάζουμε τη λήψη ειδικών μέτρων για ακραίες συμπεριφορές στην αγορά, με αμείλικτα μέτρα, πέρα από τα ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα. Τώρα, οι περιπτώσεις νοθείας, αισχροκέρδειας και απάτης παραπέμπονται απευθείας στον εισαγγελέα. Επίσης, προχωρούμε στην καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών για είσπραξη των προστίμων. Η πολιτεία συντάσσεται με τους πολίτες. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά», κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    [11] ΟΤΕ ΚΑΙ ΕΤΕ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Παρά το αρνητικό του άνοιγμα, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), κατέγραψε τελικά ικανοποιητική άνοδο και πλησίασε ξανά σήμερα τις 2.700 μονάδες. Η ενίσχυση του βασικού δείκτη της Σοφοκλέους στηρίχτηκε κυρίως στις τοποθετήσεις των επενδυτών σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Πάντως, στην άνοδο του δείκτη βοήθησαν, τόσο το καλό κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο και το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης απορροφήθηκε σημαντικό μέρος των αρχικών πιέσεων που ασκούνταν σε επιμέρους κλάδους οι οποίοι απαρτίζουν την περιφέρεια.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών με ποσοστιαία κέρδη της τάξης του 0,58% και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ημέρας, στις 2.697,47 μονάδες, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στην περιοχή των 2.671,95 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αισθητά αυξημένος σε σύγκριση με τη χτεσινή συνεδρίαση ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και έφθασε στο ποσό των 223,4 εκατ. ευρώ. Πάντως, σημαντικό κομμάτι του ποσού αυτού προήλθε από μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Αναλυτικότερα, το ποσό από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ανέρχεται στα 52.173.882,60 ευρώ, με τα σημαντικότερα να είναι εκείνα των INTRALOT, ύψους 16 εκατ. ευρώ, στα 16 ευρώ, της ALPHA BANK, αξίας 7.123.200,00 ευρώ, στα 25,44 ευρώ και του ΟΠΑΠ, προϋπολογισμού 7.104.000,00 ευρώ, στα 19,20 ευρώ.

    Αντίθετα, αρνητικό ήταν το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 185 από αυτές να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο, τις 152 να παραμένουν στάσιμες και μόλις 83 να διαγράφουν θετική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΞΙΦΙΑΣ (+10,98%) και ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (+10%). Στον αντίποδα, οι σημαντικότερες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (-17,83%), ΤΕΞΑΠΡΕΤ (-17,61%), VETERIN (-16,03%), ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (-11,69%) και ΒΙΟΣΩΛ (-11,11%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν με τη λήξη των συναλλαγών οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αυτούς που απαρτίζουν την περιφέρεια να καταγράφουν απώλειες, ενώ ο Eurobank MID 50, σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,12%.

    Ισχυρές πιέσεις ύψους 0,71% δέχθηκε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Mid 40 της μέσης υποχώρησε κατά 0,30%. Αντίθετα, ο FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης - ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,53%.

    Σημαντική άνοδο, εξάλλου, ύψους 0,75% κατέγραψε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, η οποία και στηρίχθηκε στις αυξημένες τοποθετήσεις στους τίτλους των τηλεπικοινωνιών (+1,30%), αλλά και σε 'κείνους των τραπεζών (+0,68%).

    Η άνοδος των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου είναι αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ΟΤΕ (+1,89%) και COSMOTE (+0,57%), το οποίο και αντιστάθμισε τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ (-1,89%) και της FORTHNET (-0,40%). Τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου ήταν αποτέλεσμα της ανόδου των μετοχών των ETE (+1,81%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,85%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνιζαν με τη λήξη των συναλλαγών οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, αλλά με μόλις πέντε (επτά μαζί με τράπεζες και τηλεπικοινωνίες) από τους συνολικά 22 να τερματίζουν τη συνεδρίαση, καταγράφοντας κέρδη.

    Επικεφαλής των ανοδικών επιμέρους δεικτών τέθηκε ο κλάδος των διυλιστηρίων (+1,32%), κυρίως εξαιτίας των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,53%), αλλά και της MOTOR OIL (+1,43%).

    Γοργός ήταν και ο ανοδικός ρυθμός με τον οποίο έτρεξε και ο δείκτης των συμμετοχών (1,03%), ως αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (+10%), ELBISCO (+8,20%) και της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (+5,28%).

    Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (+0,52%), των βιομηχανιών (+0,49%) και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (+0,05%).

    Στον αντίποδα, αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, σημειώνοντας πτώση κατά 3,15%, που ήταν συνεπεία των έντονων ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών ΤΕΞΑΠΡΕΤ (-17,61%), ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (-5,88%) και της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (-5,75%).

    Πτώση υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των κατασκευαστικών (-1,98%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-1,66%), της πληροφορικής (-1,29%), του λιανικού εμπορίου (-1,02%) και της παράλληλης αγοράς (-1%).

    Κατά 0,82% υποχώρησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων και ακολούθησαν οι δείκτες της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,52%), του χονδρικού εμπορίου (-0,50%), των ασφαλειών (-0,39%) και των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-0,31%). Οριακή πτώση, αμφότεροι κατά 0,05%, σημείωσαν οι δείκτες των τροφίμων και ποτών και των επενδύσεων.

    [12] ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Μπασιάκου, υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημητρίου Παπαγιαννίδη και του Δήμαρχου Λιτοχώρου, Γιώργου Παπαθανασίου, για την υλοποίηση του έργου "Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας στο Δήμο Λιτόχωρου, Νομού Πιερίας". Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 345.000, ενώ η παράδοσή του αναμένεται εντός του Απριλίου 2006.

    Το συγκεκριμένο έργο, συγχρηματοδοτείται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου 2000-2006.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το έργο αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας. Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν σε σχέση με την διαμόρφωση του χώρου περιλαμβάνουν, περίφραξη, τοποθέτηση καθιστικών και φωτιστικών, πλακοστρώσεις, κατασκευή στεγάστρου και θα ολοκληρωθούν με φυτεύσεις.

    [13] ΚΑΤΑ 1% ΜΕΙΩΝΕΙ Η ΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Κατά μία ποσοστιαία μονάδα (1%) μειώνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό επιτοκιακό κόστος για δάνεια με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

    Η απόφαση για μείωση του επιτοκίου στοχεύει ευθέως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και εντάσσεται αφενός στην πολιτική στήριξης της ΕΤΕ για τις ΜΜΕ και αφετέρου στην επιδίωξη περαιτέρω προώθησης της προσπάθειας του ΤΕΜΠΜΕ για εύκολη πρόσβαση των δικαιούχων στην αγορά τραπεζικών πιστώσεων.

    [14] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πράττει κάθε τι το δυνατόν έτσι ώστε να επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κύπρο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σημείωσε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Κύπρο αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας έναντι της ΕΕ και έναντι φυσικά όλων των μελών της Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Κύπρος έχει συμπαραστάτες σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που δίνει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν απόψεις επί των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Κορυφής, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΧΟΛΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Θετική και περισσότερο ισορροπημένη, χαρακτήρισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης την έκθεση του Ολλανδού Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς σχετικά με την περιοδική έκθεση 2004 και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας την υιοθέτηση της έκθεσης σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η περί Κύπρου παράγραφος που καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ ικανοποιητική.

    Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, επεσήμανε την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Οπως είπε ο κ. Αδάμου, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, είναι τόσο σημαντικά ώστε να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της ΕΕ.

    [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνεχάρη σήμερα τηλεφωνικά τον νικητή των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, Τράιαν Μπασέσκου και τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την συνεργασία τους με το Βουκουρέστι.

    Από την δική του πλευρά ο Μπασέσκου συνεχάρη τον Μπους για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] Η ΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 2007

    Βουκουρέστι, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Η προοπτική ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 θα περιλαμβάνεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές

    Σε ότι αφορά την Ρουμανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου (ειδικά σε ότι αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων και τον τομέα του Ανταγωνισμού) και θα σημειώνει ότι προσβλέπει να την δεχθεί ως μέλος της Ένωσης από τον Ιανουάριο του 2007.

    Σύμφωνα με το Σχέδιο Συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -λαμβάνοντας υπ'όψιν την έκθεση της Επιτροπής- θα καταλήγει ότι η Ρουμανία θα είναι σε θέση (τον Ιανουάριο του 2007) να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ένταξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ως προς αυτό το σκοπό και θα ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (ειδικά στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, του Ανταγωνισμού και του Περιβάλλοντος).

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Χάγη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) το βασικό δικαστικό όργανο του ΟΗΕ απέρριψε σήμερα τις προσφυγές της Σερβίας-Μαυροβουνίου κατά οκτώ χωρών του ΝΑΤΟ για γενοκτονία μετά τους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο το 1999, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Οι 15 δικαστές αποφάσισαν "ομόφωνα" ότι δεν έχουν αρμοδιότητα για να εξετάσουν τα αιτήματα που διατυπώθηκαν από την Σερβία-Μαυροβούνιο στις προσφυγές της που υποβλήθηκαν στις 29 Απριλίου του 1999", ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σι Ζιουγιόνκ. Πρόκειται για αμετάκλητη απόφαση εναντίον της οποίας δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

    [19] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Κύπρου Κίκκυ Λαζαρίδης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, κατά την σημερινή τους συνάντηση, για την πρωτοβουλία του να αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, τα έξοδα αθλητικής προετοιμασίας της Κύπριας αθλήτριας Καρολίνας Πελενδρίτου.

    Η εν λόγω αθλήτρια κέρδισε χρυσό μετάλλιο, στους Παρολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κατηγορία SB 13 (άτομα με μειωμένη όραση) και αποτελεί ίνδαλμα στη Μεγαλόνησο.

    Ο κ. Λαζαρίδης κάλεσε τον κ. Ορφανό να είναι, με την Κυπριακή αποστολή, στους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στη Μελβούρνη.

    Σήμερα ο κ. Ορφανός επισκέφθηκε αθλητικές εγκαταστάσεις της Λευκωσίας, μεταξύ αυτών, το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο στο Μακάριο και το υπέροχο αθλητικό συγκρότημα του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπριος, που την ερχόμενη εβδομάδα γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Το απόγευμα ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναχώρησε για το Παρίσι, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αθλητισμού της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά Λαμούρ, με τον οποίο θα συζητήσουν αθλητικά θέματα των δύο χωρών.

    [20] ΠΗΡΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ο Ηρακλής νίκησε τη Νίκη Βόλου 0-2 κάνοντας έτσι το μεγάλο βήμα για πρόκριση στους «16» του κυπέλλου Ελλάδος. Στο 31' ο Λαγός κέρδισε πέναλτι. Ο Μπακιρτσίογλου το εκτέλεσε εύστοχα κι άνοιξε έτσι το σκορ. Στο 40' ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το τελικό 0-2 με σουτ. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Μπαλαμούτης (Νίκη Βόλου) και Παπαζαχαρίας (Ηρακλής)

    ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Κοντοβάς, Ρουμελιώτης, Κοντεών (46' Τσαγγάρης), Μπαλαμούτης (71' Ζέλιος), Λουμπαρδέας, Γκάγκας, Στεφάνοφ (46' Ρατζέλοβιτς), Σκούρας, Αναστασιάδης, Μπαλάφας, Ανδρουτσόπουλος

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σνάουτσερ, Δρούγας, Παπαζαχαρίας (80' Γκαρσία), Κατσαμπής, Πουρσανίδης, Ιωάννου (52' Κέιτα), Διαμαντίδης (80' Σουλίδης), Λαγός, Μπακιρτσίογλου, Παπαποστόλου.

    [21] ΑΠΟΚΤΑ ΓΗΠΕΔΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Αργά χθες το βράδυ, ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και αφορά το γήπεδο του Ηρακλή.

    Η τροπολογία, που συνυπόγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας, εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και άλλες διατάξεις» και από την προσεχή Τρίτη, οπότε θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα είναι νόμος του Κράτους. Αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ο κ. Ορφανός έκανε την παρακάτω δήλωση: «Έγινε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει ο Ηρακλής γήπεδο», δίνοντας έτσι ένα τέλος στην υπόθεση κατασκευής του γηπέδου στη Μίκρα που απασχολεί τους διοικούντες του Γηραιού εδώ και πολλά χρόνια.

    [22] ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Συνεχίζεται η «αλυσίδα» των αποφάσεων του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, για την εξόφληση των επιχορηγήσεων στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

    Ήδη, εστάλησαν στο διαχειριστικό όργανο για εκταμίευση, αποφάσεις συνολικού ύψους 3.590.000 Ευρώ, για την εξόφληση των επιχορηγήσεων του έτους 2004, που αφορούν τα σωματεία: Πετοσφαίρισης (1.017.000 Ευρώ), Χειροσφαίρισης (668.200 Ευρώ), Αντισφαίρισης (199.290 Ευρώ), Υγρού Στίβου (1.067.010 Ευρώ), Ποδηλασίας (239.880 Ευρώ), Σκοποβολής (185.330 Ευρώ), ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ (33.910 Ευρώ), Ορειβασίας (34.340 Ευρώ), Χόκεϊ (34. 980 Ευρώ), Παγκράτιου (11.800 Ευρώ), Αεραθλητισμού (16.500 Ευρώ), Μπιλιάρδου (20.000 Ευρώ), Θαλάσσιου Σκι (35.010 Ευρώ), Τρίαθλου (24.910 Ευρώ), ΓΟΥ ΣΟΥ Κουνγκ Φου (13.820 Ευρώ), Κρίκετ (10.000 Ευρώ), Μπριτζ (9.960 Ευρώ), Μπόουλινγκ (8.000 Ευρώ).

    Επίσης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, υπογράφηκαν αποφάσεις, συνολικού ύψους 2.808.627 Ευρώ, για τις βελτιώσεις συντήρησης κι εκτέλεσης αθλητικών έργων, μέσω Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.

    Επίσης ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις Ομοσπονδίες από το Ελεγκτικό Συμβούλιο στο οποίο ως γνωστόν, πρόεδρος είναι ο κ. Θωμάς Μεντεσίδης. Ηδη ελέγχονται, οι Ομοσπονδίες: Τένις, Μοντέρνου Πένταθλου, Τρίαθλου, Μπέιζμπολ, Σόφτμπολ. Οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει, σε κάποιες από αυτές, προβλήματα, τόσο νομιμότητας της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων, όσο και διαχειριστικές. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο θα προτείνει τα μέτρα που προβλέπονται από τις διατάξεις του Νόμου.

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-0 στο Βόλο σε βάρος της τοπικής Νίκης, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες σημείωσε ο Ηρακλής. Η Καλαμαριά απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό, ενώ ο Εργοτέλης επιβλήθηκε της Πτολεμαϊδας με 3-0. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ήττα του ΟΦΗ στην Πάτρα από την τοπική Θύελλα.

    Αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της Β΄ φάσης του κυπέλλου είναι:

    Εργοτέλης-Πτολεμαϊδα 3-0

    Λάρισα-Απόλλων Αθ. 2-0

    Πανσερραϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς 2-2

    Θύελλα Πατρών-ΟΦΗ 2-1

    Παύλος Μελάς-Καστοριά 1-1

    Νίκη Βόλου-Ηρακλής 0-2.

    Στις 18:00 ξεκίνησε η αναμέτρηση του ΠΑΟ με τον Ιωνικό.

    [24] ΙΡΑΚ: 83 ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Βαγδάτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Ογδοντατρία θα είναι τα ψηφοδέλτια στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων από τα 83 ψηφοδέλτια, τα 47 είναι πολιτικών κομμάτων, τα 27 προσωπικοτήτων που κατεβαίνουν μόνες τους και τα 9 συνασπισμών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Φαρίντ Αγιάρ. Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να αρχίσει αύριο και να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

    [25] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΜΠΑΛΑ

    Βαγδάτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και 32 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας κοντά σε μία από τις πύλες του μαυσωλείου του ιμάμη Χουσέιν στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    "Επτά άτομα σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος κοντά στη δυτική πύλη του μαυσωλείου", δήλωσε ο Ραχμάν Μεσάουϊ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κερμπάλα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Πιστεύω ότι ο σεΐχης Άμπντελ Μέχντι Καρμπαλάι, εκπρόσωπος του μεγάλου Αγιατολάχ Άλι Σιστάνι, βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών", πρόσθεσε. Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 17:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος).

    [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ-ΧΡΕΗ

    Παρίσι, 15 Δεκεμβρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    0Οι δύο ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, αντίστοιχα η Γερμανία και η Γαλλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχωρούν στην έκδοση νέων σειρών ομολόγων, ώστε να συγκρατήσουν τα ελλείμματά τους και να αποπληρώσουν παλαιότερα χρέη τους και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε από το Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να θέσει σε κυκλοφορία μέσα στο 2005 νέες σειρές μέσης και μακράς διάρκειας ομολόγων, συνολικού ύψους 111 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καλύψει έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους 45 δισεκ. ευρώ και παλαιότερα χρέη 66 δισεκ. ευρώ.

    Εξάλλου, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδοτήσεων (Bundesrepublik Deutschland Finanzagentur GmbH), γνωστοποίησε σήμερα από τη Φρανκφούρτη ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου προτίθεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2005 ομόλογα και άλλα προϊόντα κεφαλαιαγοράς, συνολικού ύψους 213 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου.

    [27] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

    Λουξεμβούργο, 15 Δεκεμβρίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Η δυναμική ανόδου που εμφάνιζε το κόστος της εργασίας (κυρίως αυξήσεις μισθών) στην Ευρωζώνη περιορίστηκε κατά το 3ο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα από το Λουξεμβούργο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, το ονομαστικό κόστος της εργασίας ανά ώρα, στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, ανήλθε το 3ο φετινό τρίμηνο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, κατά 2%, κι ενώ η αύξησή του κατά το 2ο τρίμηνο είχε ανέλθει στο 2,2%.

    Σε ό,τι αφορά στους «25» της ΕΕ, το αντίστοιχο κόστος της εργασίας ανήλθε στο 2,4%, ενώ το 2ο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 2,8%. Σε ό,τι στις χώρες μέλη, που παρέθεσαν τα σχετικά στατιστικά στοιχεία στη Eurostat, η μικρότερη ετήσια άνοδος του κόστους της εργασίας διαπιστώνεται στη Γερμανία (0,9%) και την Ιταλία (1,1%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν η Λετονία με 11,1% και η Τσεχία 10,4%. Η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιρλανδία δεν έχουν χορηγήσει τα σχετικά στοιχεία στη Eurostat από το 3ο τρίμηνο του 2003, ενώ η Ισπανία δεν έδωσε τα στοιχεία του 3ου τριμήνου του 2004.

    Σχετικά, τώρα, με τη βιομηχανία, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, το ονομαστικό κόστος της εργασίας ανά ώρα περιορίστηκε στους «12» της Ευρωζώνης κατά το 3ο στο +1,8% από το +2,4% που ήταν το 2ο, ενώ στους «25» της ΕΕ έπεσε στο +2,3% από το +2,9% του δεύτερου τριμήνου.

    [28] ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (14:07 UTC+2)

    Με λιγότερες αλλά μεγαλύτερες εκδηλώσεις ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική του περίοδο για το 2005 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), προσθέτοντας στη συνεργασίες του με τους φορείς της πόλης και αυτή με την Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμά του από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2005 περιλαμβάνει πέντε μεγάλες εκδηλώσεις, ξεκινώντας από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 21.00 με την Αγνή Μπάλτσα και τον Σταύρο Ξαρχάκο σε μία βραδιά με τον τίτλο «Τα Τραγούδια της Πατρίδας μου».

    Η διάσημη μεσόφωνος και ο καταξιωμένος συνθέτης θα συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής σε μία συναυλία με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σπύρου Περιστέρη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάνου Χατζιδάκι.

    Η Αγνή Μπάλτσα μετά την εμφάνισή της στο ΜΜΘ ως Σαντούτσα στην όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα τον Οκτώβριο του 2003, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια συνθετών που σφράγισαν με τις μελωδίες τους την νεοελληνική μουσική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται σε προηγούμενη συνεργασία της καλλιτέχνιδας με τον Σταύρο Ξαρχάκο, όταν το 1986 ηχογράφησαν για την Deutsche Grammophon το CD From Greece with love Songs from the Home of the Olympics.

    Αναφερόμενος στην αλλαγή πολιτικής στο πρόγραμμα του ΜΜΘ, ο γενικός διευθυντής του, Γιώργος Παρισάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν πειραματισμό του Οργανισμού, στην προσπάθειά του να συμβαδίσει με τον σφυγμό της πόλης και να προσελκύσει περισσότερους θεατές στην αίθουσα. «Αντί για περισσότερες και πιο μικρές εκδηλώσεις, επιχειρούμε στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα λιγότερες, αλλά μεγαλύτερες, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερο κόστος» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο διευκρίνισε ότι το κόστος των εισιτηρίων διατηρείται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο (ξεκινούν από 12 ευρώ).

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΘ, Νίκο Αθηναίο, οι πέντε συνολικά εκδηλώσεις του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους αντιπροσωπεύουν πέντε διαφορετικά είδη μουσικής, με στόχο να προσεγγίζουν τις προτιμήσεις του κοινού της πόλης.

    Ετσι, στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της σειράς Χορός στο Μέγαρο το Μπαλέτο της Όπερας του Κιέβου θα παρουσιάσει την «Ωραία Κοιμωμένη», ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου σε μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky και χορογραφία Marius Petipa. Το διάσημο χορευτικό σύνολο με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Alexel Baklan θα εμφανιστεί για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 3, 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου, στις 21.00.

    Η Ωραία Κοιμωμένη, το αγαπημένο παραμύθι του Charles Perrault (Τσαρλς Περό) που χρονολογείται από το 1697, ενέπνευσε τον Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι να γράψει μία από τις συναρπαστικότερες δημιουργίες του. Το μπαλέτο παίχτηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, στις 15 Ιανουαρίου του 1890 και έκτοτε συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Η διαχρονική ιστορία για την όμορφη πριγκίπισσα, το μαγικό ξόρκι και τη δύναμη της αγάπης εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

    Τον ίδιο μήνα, στις 20 Φεβρουαρίου, ακολουθεί η «Συμφωνία των Παιχνιδιών και οι ωραιότερες μελωδίες της όπερας», συναυλία που εντάσσεται στην σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά. Τα Μουσικά Σύνολα «Επαμεινώνδας Φλώρος» και «Δημήτρης Μητρόπουλος», η χορωδία του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη θα ξεναγήσουν μικρούς και μεγάλους στον κόσμο του κλασικού ρεπερτορίου. Ως σολίστ θα εμφανιστούν οι Βαρβάρα Τσαμπαλή-Τρικολίδου, Σοφία Μητροπούλου, Μαρίνα Βουλογιάννη, Σοφία Κυανίδου, Σιρανούς Τσαλικιάν, Ελένη Καραγκούνη, Ελένη Λιώνα, Βασιλική Μπακλαβά.

    Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει το περίφημο έργο «Η Συμφωνία των Παιχνιδιών» του Johann Georg Leopold Mozart, πατέρα του μεγάλου Wolfgang Amadeus Mozart. Το έργο περιλαμβάνεται στα πλέον δημοφιλή εκπαιδευτικά προγράμματα μια και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εξοικειωθούν με τους ήχους της ορχήστρας συμμετέχοντας ενεργά με αυτοσχέδια όργανα. Το δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνει γνωστές και αγαπημένες μελωδίες από δημοφιλείς όπερες όπως Τραβιάτα, Μαντάμα Μπάτερφλάι, Μανόν Λεσκώ, Αΐντα, Τόσκα, Λα Μποέμ κ.α.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται με δύο βραδιές συμφωνικής μουσικής με την περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Δρέσδης. Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 21.00 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα από τα αρχαιότερα ορχηστρικά σύνολα της Ευρώπης, με σολίστ την βιολονίστρια Mirjam Tscopp (Μύριαμ Τσοπ) και τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη.

    Η Φιλαρμονική της Δρέσδης στη διάρκεια της μακράς ιστορίας της συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και αρχιμουσικούς όπως οι: Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Ντβόρζακ και Στράους. Από το 1934, διετέλεσαν διευθυντές της ορχήστρας οι Paul von Kempen και Carl Schuricht, από το 1945 οι Heinz Bongartz, Horst Fφrster, Kurt Masur, Gόnther Herbig, Herbert Kegel, Jφrg-Peter Weigle και Michel Plasson. Σήμερα είναι μία από τις πιο σπουδαίες ορχήστρες της Γερμανίας. Ο Ισπανός Rafael Frόhbeck de Burgos, είναι από το 2003 ο πρώτος φιλοξενούμενος διευθυντής της ορχήστρας, ενώ ο Kurt Masur είναι ο επίτιμος διευθυντής.

    Η καλλιτεχνική περίοδος θα κλείσει με τη δημοφιλή όπερα «Τροβατόρε» του Τζιουζέπε Βέρντι στις 8, 10, 13 και 16 Απριλίου 2005, στις 20.30. Το λιμπρέτο είναι του Salvatore Cammarano και βασίζεται στο έργο El trovador του Antonio Garcia Gutierez. Εμφανίζονται οι Αλεξάνδρα Παπατζιάκου (Azucena) και Δημήτρης Τηλιακός (Conte Luna). Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

    Ο Trovatore είναι μία από τις πιο αγαπημένες όπερες του κοινού, από την εποχή της πρεμιέρας του. Μαζί με το Rigoletto και την Traviata, αποτελεί τη δεύτερη όπερα της δημοφιλούς τριλογίας του συνθέτη. Η δράση της όπερας εξελίσσεται στα βόρεια της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

    Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του ρόλου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει πρωινή εκδήλωση γνωριμίας με την όπερα Τροβατόρε την Κυριακή 3/4/2005, ώρα 11:30, όπου θα δοθεί ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για τον συνθέτη, το έργο του καθώς και να γνωρίσει τους συντελεστές της παράστασης.

    Ο γενικός διευθυντής του Μεγάρου, δήλωσε ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2005 θα κυμανθεί στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση των κονδυλίων από το υπουργείο Πολιτισμού προς το Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που θα προσεγγίζει το 10%.

    [29] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (11:22 UTC+2)

    Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην εξέλιξη της ελληνικής χαρακτικής στον 20ο αιώνα εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108), σε συνεργασία με την Alpha Bank.

    Οι συλλογές των δύο τραπεζών, από τις οποίες προέρχονται τα 141 έργα των 116 Ελλήνων καλλιτεχνών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, θεωρούνται μουσειακού επιπέδου και αποτελούν σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την ελληνική χαρακτική. Απλώνονται στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης και περιλαμβάνουν έργα όλων των Νεοελλήνων καλλιτεχνών που δημιούργησαν μέσα από τη χάραξη.

    Εκτός από τα χαρακτικά έργα, στις συλλογές εντάσσονται εκδόσεις βιβλίων και λευκωμάτων, εικονογραφημένες με πρωτότυπα χαρακτικά, τα οποία έχουν τυπωθεί και αυτά σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου (εργαλεία χάραξης, χαρακτικές πλάκες, σχέδια, δοκίμια κλπ).

    Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τις τάσεις τις οποίες διαπέρασαν τα έργα των καλλιτεχνών που διάλεξαν να εκφραστούν μέσα από τη χαρακτική.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή τις ώρες 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 (Δευτέρα κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται προσυνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλ: 2310-295.170-1.

    [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (10:44 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου αυτή την εβδομάδα.

    Σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Τα Χριστούγεννα στην υμνολογία της Εκκλησίας», με ομιλητή τον καθηγητή Α.Π.Θ. Μιχαήλ Τρίτο.

    Την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο Θέατρο θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο παραμύθι», με αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία και παράδοση.

    Η μουσική και τα κείμενα είναι του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου, η ποίηση του Διονύση Καρατζά, οι σκηνοθετικές παρεμβάσεις του Χρήστου Κωνσταντινίδη, η χορογραφία της Κατερίνας Κερβανίδου, η μουσική διεύθυνση χορωδίας της Ιωσηφίνας Κατωφλίδου Σταμούλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Καλαϊτζή, Ευδοξία Λυμπέρη, Ειρήνη Παπαδοπούλου. Μουσική επί σκηνής: Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (φυσαρμόνικα), Κώστας Δημηνάκης (ακορντεόν). Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία «Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος».

    Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, η θεατρολόγος Ελευθερία Μπάκα θα παρουσιάσει την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», του Κάρολου Ντίκενς για παιδιά Γ' Δ' Δημοτικού, ενώ θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με τη συμμετοχή των μαθητών του 12ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 12.00. Επίσης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή των μαθητών του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 5ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, στις 20 Δεκεμβρίου, στις 11.30.

    Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στο Θέατρο του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο, με τους Cilles Henry (βιολί) και Κατερίνα Σακέττα (πιάνο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μότσαρτ, Ντεμπυσσύ, Σούμπερτ και Προκόφιεβ.

    Επίσης, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, στις 18.30, η Κάτια με τα παραμύθια θα διηγηθεί το ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Το καράβι των Χριστουγέννων» ενώ στη συνέχεια τα παιδιά θα παίξουν κάποιες σκηνές μαζί της.

    [31] Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΩΔΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (10:24 UTC+2)

    Με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, κάλαντα και τραγούδια απ' όλο τον κόσμο τα Δημοτικά Ωδεία Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον».

    Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου, το σύνολο της Παραδοσιακής Μουσικής, η Βυζαντινή χορωδία, το σύνολο Πνευστών, η τάξη Μελοδραματικής, η χορωδία και η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [32] "ΚΑΠΑΔΟΚΙΑ Η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ" ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2004 (10:23 UTC+2)

    Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Καππαδοκία η Αγιοτόκος» εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία την Ιερά Μονή Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου Βατοπαιδίου Χαλκιδικής και τον Σύλλογο «Παρακαταθήκη».

    Μετά την τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ομιλία του κοσμήτορος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Νικολάου Ιντζεσίλογλου με θέμα «Η συνεισφορά της Καππαδοκίας στον Χριστιανικό, στον Ελληνικό και στον Παγκόσμιο Πολιτισμό».

    Η έκθεση οργανώνεται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως των 80 ετών από τον ξεριζωμό των Καππαδοκών από τις πατρογονικές τους εστίες και θα λειτουργεί έως τις 22 Δεκεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 15 December 2004 - 19:14:46 UTC