Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
  • [02] Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΝΑΕΡΙΟΣ
  • [05] Η ΚΕΔΚΕ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΑΠΟ 28/11 ΕΩΣ 12/12 ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [07] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [08] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ -ΑΛΙΕΙΑΣ
  • [09] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
  • [10] ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
  • [11] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ -
  • [12] ΚΚΕ: ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
  • [13] ΥΠΑΝ: ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [14] ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ
  • [15] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΤΟΣΤΑ ΝΤΙΜΟΦΣΚΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [18] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΣΚΑΪΛΑΪΝΕΡΣ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ
  • [22] ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΑΟ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  • [23] Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
  • [24] Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [25] Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ
  • [26] ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [27] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [29] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ''ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ'' ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ
  • [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
  • [31] PETER GREENAWAY: ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
  • [32] ''ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
  • [33] ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ ΚΙΑΡΟΣΤΑΜΙ
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (14:56 UTC+2)

    Σημαντικά κίνητρα για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας και θα ψηφιστεί ως το τέλος του 2004. Ο νέος νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2005, έρχεται να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ παλαιών και νέων επιχειρήσεων, ώστε να έχουν ίση πρόσβαση στα αναπτυξιακά κίνητρα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

    Το νέο σχέδιο νόμου, που τείνει "χείρα βοηθείας" στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού με την έκδοση υπουργκής απόφασης θα τις ενισχύει με πρόσθετο ποσοστό μέχρι 15%, παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιο Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα.

    Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία υποβολής και υπαγωγής επενδυτικών προτάσεων, όσο και τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα "ευεργετούνται" από τις ευνοϊκές διατάξεις του. Για παράδειγμα, προβλέπεται μείωση του ποσοστού της ελάχιστης απαιτούμενης για την υπαγωγή των επενδύσεων ιδίας συμμετοχής, απο το 40% που ήταν τώρα στο 25%.

    Επίσης, το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στην ενίσχυση του τουριστικού τομέα, ενώ εισάγει και τη δυνατότητα ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η υλοποίηση καινοτομικών επενδυτικών σχεδίων, η δημιουργία εμπορευματικών σταθμών και διαμετακομιστικών κέντρων, η κατασκευή -από μεταφορικές επιχειρήσεις- υποδομών αποθήκευσης, συσκευασίας και τυποποίησης, καθώς και κλειστών χώρων στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, η ίδρυση θεματικών πάρκων και οι επενδύσεις για την αφαλάτωση θαλασσινού ύδατος.

    Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια θα μπορούν στο εξής να υποβάλονται καθόλη τη διάρκεια του έτους, τη στιγμή που μέχρι σήμερα έπρεπε να κατατίθενται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται το ύψος των επενδυτικών προγραμμάτων, που εξετάζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως τα 4 εκατ. ευρώ (ενώ ως τώρα ανερχόταν στα 2,1 εκατ. ευρώ).

    Βάσει του νέου νόμου, αυξάνονται και τα ποσοστά ενίσχυσης σε τουριστικές επενδύσεις και για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται το ανώτατο ενισχυόμενο ύψος για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων.  Μέχρι τώρα το ανώτατο ύψος για το οποίο μπορούσε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό σχέδιο περιοριζόταν στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, διευρύνονται οι δυνατότητες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, εκτός των αρμοδίων υπηρεσιών του δημοσίου και απο ειδικούς εμπειρογνώμονες και εξωτερικούς αξιολογητές, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης. Τέλος, μειώνεται ο χρόνος αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων σε δύο μήνες έναντι των τριών που ίσχυαν, ενώ το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου ορίζεται σε δύο μήνες._

    ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αναφερόμενος στο νέο νόμο, ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι "πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και σηματοδοτεί τη νέα οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως". Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χαρακτήρισε ακόμη το σχέδιο νόμου απλό, χωρίς παραπομπές σε προηγούμενους νόμους και κατανοητό και πρόσθεσε ότι μαζί με το φορολογικό σηματοδοτείται μία νέα αρχή για την ανάπτυξη της χώρας._

    [02] Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

    Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2004 (13:45 UTC+2)

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος, δήλωσε σήμερα πως οι γενικές πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματός του τον βρίσκουν σύμφωνο και ότι οι όποιες απόψεις εξέφρασε αποσκοπούσαν στη βελτίωση των πολιτικών αυτών.

    Πρόσθεσε δε πως δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ να στεφθεί με επιτυχία. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του ευρωβουλευτή Γ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής:

    «Η συνολική πολιτική πρόταση και οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές του κόμματός μου και της κυβέρνησης με εύρισκαν και με βρίσκουν σύμφωνο.

    »Οι απόψεις μου για συγκεκριμένες, επί μέρους πτυχές της γενικής πολιτικής της κυβέρνησης κατατέθηκαν και αποσκοπούν στη βελτίωση και καλύτερη υλοποίηση των συγκεκριμένων αυτών πολιτικών.

    »Είναι αυτονόητο ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου βρίσκομαι επί πολλά χρόνια, δραστηριοποιούμαι μέσα από τη δουλειά μου, τις επαφές μου και γενικότερα τις ενέργειές μου, ώστε το έργο της κυβέρνησης να στεφθεί με επιτυχία».

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλο και έχει εκδοθεί ανακοίνωση απ΄ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το δημοσίευμα των «Νέων» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, κατά το οποίο, τον Ιούλιο 2004, με υπογραφές των κ.κ. Σπηλιωτόπουλου και Ζορμπά εγκρίθηκε σύμβαση για αντισταθμιστικά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR, πανομοιότυπη με αυτή που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ το ΄99 και παρά ταύτα η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε πως «δεν πρόκειται περί προσυμφώνου, αλλά περί ενός φύλλου ενημερώσεως και εισηγήσεως, που συνετάγη για την ενημέρωση του υπουργού και την έγκριση της τροποποίησης 4 της σύμβασης 7/99, αλλά και την εξουσιοδότηση του ΓΓ για την υπογραφή της τροποποιηθείσας σύμβασης. Τα φύλλα αυτά υπογράφονται από όλους τους παραλήπτες και είναι εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα, όπου καταγράφονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μια σύμβαση. Οι προϋποθέσεις για τα αντισταθμιστικά φερ' ειπείν προβλέπουν την παροχή τραπεζικής εγγύησης. Αυτό δεν έγινε και η σύμβαση ουδέποτε υπεγράφη. Άρα δεν πρόκειται ούτε για προσύμφωνο, ούτε για σύμβαση».

    Ερωτηθείς γιατί τα επίμαχα έγγραφα δεν πήγαν στη Βουλή, απάντησε πως η Εξεταστική Επιτροπή λειτουργεί αυτόνομα, ενώ σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος του συγκεκριμένου εγγράφου είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Πρόσθεσε πάντως πως «ο πρωθυπουργός είναι πλήρως ενήμερος της υπόθεσης». Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει αν γνώριζε ο Εισαγγελέας τα εν λόγω έγγραφα και υπογράμμισε πως «όλα τα σχετικά έγγραφα είχαν κατατεθεί».  Σε ό,τι αφορά τη διαρροή του εν λόγω εγγράφου και αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι οι αρμόδιοι αποφασίζουν κάθε φορά αν πρέπει να διαταχθεί ή όχι ΕΔΕ, ενώ σε ερώτηση αν μετά την αποκάλυψη των εγγράφων η κυβέρνηση επιμένει περί της Εξεταστικής Επιτροπής δήλωσε ότι «δεν αλλάζει η στάση της κυβέρνησης έναντι της Εξεταστικής Επιτροπής».

    Β. Κουτσούμπα

    [04] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Άγκυρα, 23 Νοεμβρίου 2004 (11:57 UTC+2)

    Τον ισχυρισμό ότι ελληνικό F-16 το οποίο ήταν φορτωμένο με πυραύλους παρενόχλησε τουρκικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια πτήσης στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίου, στις 18 Νοεμβρίου, προβάλλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρεται ότι δήθεν καμιά χώρα του κόσμου δεν υποχρεούται να πάρει άδεια για πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη χρήση αυτού του δικαιώματός της.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που συστηματικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, "κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου καταβάλλουν μεγάλη προσοχή και προσπάθειες προς αποφυγήν πράξεων που θα προκαλούσαν ένταση και ότι αναμένουν την ίδια συμπεριφορά και από τη γειτονική χώρα". Το τουρκικό ΓΕΣ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις ελληνικές καταγγελίες για χρήση φωτοβολίδων, αναφέροντας ότι "αν οι πιλότοι κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων ή ασκήσεων λάβουν προειδοποίηση ότι δέχονται πυραυλική επίθεση είναι φυσικό να κάνουν χρήση του συστήματος προστασίας Flare".

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΓΕΣ, "το F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης που εκτελούσε στις 18 Νοεμβρίου έκανε χρήση τριών Flare για να προστατευτεί από ελληνικό αεροσκάφος το οποίο το «κλείδωσε» στο ραντάρ του. Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο πιλότος του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους έκανε χρήση Flare για την αυτοπροστασία του και ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος

    για παρενόχληση ή πρόκληση. «Τουναντίον», γράφει η ανακοίνωση, «το τουρκικό αεροσκάφος παρενοχλήθηκε από το ελληνικό F-16 το οποίο ήταν φορτωμένο με πυραύλους και «κλείδωσε» το τουρκικό στο ραντάρ του». Το τουρκικό ΓΕΣ ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς εάν ένα αεροσκάφος μείνει «κλειδωμένο» στο ραντάρ κάποιου άλλου για περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα το θεωρεί ως εχθρική κίνηση και ως παρενόχληση και υποστηρίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση ότι το ελληνικό αεροσκάφος παρενόχλησε το τουρκικό.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία, για να δείξει την καλή και φιλική της πρόθεση ακύρωσε τις ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών της Αθήνας και επιπλέον έλαβε μέτρα διάσωσης ενώ μείωσε στο ελάχιστο τις πτήσεις της στο Αιγαίο. Τέλος στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως αν συγκριθούν οι πτήσεις των δύο χωρών η Ελλάδα εκτελεί το 75% των πτήσεων στο Αιγαίο ενώ η Τουρκία μόνο το 5%.

    [05] Η ΚΕΔΚΕ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (21:07 UTC+2)

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τίμησε η ΚΕΔΚΕ για την προσφορά του στον τόπο σε εκδήλωση στο προεδρικό Μέγαρο.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε χειρόγραφο πάπυρο την απόφαση του Δ. Σ. της ΚΕΔΚΕ, με την οποία: «Το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ απονέμει ομοφώνως στην Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, επί τη λήξει της Προεδρικής θητείας του πάντα έπαινον διότι ήσκησε τα υψηλά καθήκοντά του επιδεικνύων πολιτική οξυδέρκεια, αποφασιστικότητα και σοφία, φρόνημα υψηλό, πνεύμα δικαιοσύνης, εγρήγορση άοκνον και Αισχύλειο πατριωτισμό».

    Επίσης επιδόθηκε τιμητική πλακέτα, στην οποία ήταν χαραγμένο ο εξής ορισμός από την Πλάτωνος Πολιτεία: « Φιλόσοφος δή καί θυμοειδής και ισχυρός, καλός καγαθός έσεσθαι φύλαξ πόλεως».

    Τέλος οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δώρισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χειροποίητο χειρόγραφο μοναδικό αντίγραφο του Επιταφίου του Περικλή του Θουκυδίδη, κείμενο διαχρονικό, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος, στο 37ο κεφάλαιο, του οποίου έχει τον περίφημο και αξεπέραστο ορισμό της Δημοκρατίας, που είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της Ε.Ε., αλλά που τελικά αφαιρέθηκε.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, , τόνισε ότι ο κ. Στεφανόπουλος ανήκει σε μια γενιά πολιτικών που μόνο κίνητρο είχε την αίσθηση καθήκοντος και αποστολής και πρόσθεσε ότι η θητεία του ήταν «ήταν μία πραγματική και ουσιαστική συνεισφορά στο κύρος των θεσμών, στην ίδια την υπόθεση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας».

    Ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε την ΚΕΔΚΕ για την τιμή που του έκανε.

    Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν βρισκόμαστε σε μία περίοδο παρακμής ή φθοράς των θεσμών, αντίθετα η Δημοκρατία από το 1974 και έπειτα περνά από μία περίοδο πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο πολιτικής ζωής της Ελλάδος.

    « Ότι οι θεσμοί έχουν ανάγκη διαρκούς βελτιώσεως, κανείς δε μπορεί να το αρνηθεί. Η Δημοκρατία δεν είναι ιδανικό πολίτευμα, έχει πάρα πολλά κενά, δεν θέλω να επαναλάβω το γνωστόν και επανειλημμένως λεχθέν ότι είναι το χειρότερο πολίτευμα εξαιρουμένων όλων των άλλων, διότι πράγματι έχει τόσα δεινά, ώστε μπορεί κανείς εύκολα να την κατηγορήσει. Αλλά δε μπορεί κανένα άλλο πολίτευμα να βρει καλύτερο και αυτά τα δεινά από μας εξαρτώνται να τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

    «Μπορεί μερικοί εκ των πολιτικών να κατηγορούνται, είτε δικαίως, είτε αδίκως, ελπίζω ότι και αυτοί οι ελάχιστοι που κατηγορούνται αδίκως κατηγορούνται, αλλά η πλειοψηφία, η οποία εγγίζει την παμψηφία των πολιτικών, πολιτεύεται χάριν του συμφέροντος του τόπου, πολιτεύεται για να υπηρετήσει, πολιτεύεται για να φανεί χρήσιμη στους συμπολίτες της και προσωπικώς είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος και από την πολιτική περίοδο την οποία διερχόμεθα και από τους θεσμούς όπως λειτουργούν με τα μειονεκτήματά τους, και από τη συμπεριφορά των πολιτών», υπογράμμισε.

    Εξέφρασε την εκτίμηση του στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος πρέπει αν στηρίζεται στην απόλυτη πλειοψηφία των δημοτών του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστεί την «περιπέτεια» μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

    Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι δήμαρχοι εκφράζουν παράπονα ότι τα αποδιδόμενα από την Πολιτεία 250 εκ. ευρώ δεν είναι αρκετά.. «Τι να κάνομε; Έχουμε μια δημοσιονομική δυσκολία, η οποία συντροφεύει πάντοτε την Ελλάδα, από πολλά χρόνια και πάλι καλύτερη σ΄ αυτό το θέμα είναι η περίοδός μας, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από ότι κάναμε άλλοτε», σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Επισήμανε, επιπλέον, ότι οι ΗΠΑ, αποτελούν τη μεγάλη υπερδύναμη. « Όσον αφορά τις δυνατότητες των κρατών και του κράτους, ότι υπάρχει μία δύναμις υπερτέρα των κρατών υπάρχει. Η μεγάλη υπερδύναμις της Αμερικής εναντίον της οποίας παραπονούμεθα όλοι για όσα πράττει και όσα δεν πράττει. Αλλά είναι και αυτή μία πραγματικότης, την οποία πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να συμμορφωθούμε εν τω μέσω των δυσκολιών χάριν του συμφέροντός μας του εθνικού. ΄Οσο είναι δυνατόν να συμμορφωθούμε. Και όσο είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τις απειλές οι οποίες προέρχονται από αυτήν την πηγή», ανέφερε.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος, συζητώντας με τον κ. Στεφανόπουλο, του είπε ότι είναι πολλές συζήτησεις που γίνονται για τον επόμενο πρόεδρο. Ο κ. Στεφανόπουλος τότε του απάντησε ότι «γίνεται πολύς λόγος και αυτό είναι λίγο ενοχλητικό ,χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό που θα πω θα μπορούσε ο επόμενος πρόεδρος να είναι εκτός πολιτικής σκηνής».

    Στο σχόλιο του κ. Κουκουλόπουλου ότι ο ίδιος έχει αυξήσει τις απαιτήσεις ,ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε ότι ο κάθε πρόεδρος έχει τις δικές του ικανότητες.

    [06] ΑΠΟ 28/11 ΕΩΣ 12/12 ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Με απόφαση της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων αιρετών διοικήσεων των Οργανώσεων των Ελλήνων του Εξωτερικού, θα διεξαχθούν μεταξύ της 28ης Νοεμβρίου και της 12ης Δεκεμβρίου 2004, σύμφωνα με όσα ορίζονται σε σχετική εγκύκλιο και την ενεργοποίηση όλων εν γένει των διαδικασιών που προβλέπονται από το Καταστατικό της ΝΔ και του ισχύοντος Κανονισμού Οργανώσεων Ελλήνων Εξωτερικού.

    Προς το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Εκτελεστική Επιτροπή Εκλογών (ΕΚ.ΕΠ.Ε.) με την ακόλουθη σύνθεση:

    Πρόεδρος: Βασίλειος Πάππας, Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού

    Μέλη Κώστας Δόλογλου, Διευθυντής Διαγραμματειακού

    Κώστας Ζωντανός, Γραμματέας Οργανωτικού

    Νικόλαος Αρβανιτάκης, Υπεύθυνος Τομέα Εκλογικών Διαδικασιών Γραμματείας Οργανωτικού

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 127 Τ.Ο. και 12 ΝΟ.Δ.Ε. του εξωτερικού που λειτουργούν στη Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Ελβετία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Σουηδία, Αφρική, Αυστραλία, Καναδά και Η.Π.Α.

    Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ και βουλευτής Χαλκιδικής, Βασίλης Πάππας, αναφέρει:

    «Στόχος της ΝΔ είναι να δραστηριοποιηθούν τα στελέχη της σε όλα τα μέρη του κόσμου, εκεί όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και σε όλους τους τομείς. Επιδιώκεται η ενίσχυση και η δημιουργία νέων Τοπικών και Νομαρχιακών Οργανώσεων, εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά και η συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι ώστε, ο ελληνισμός της Διασποράς να ισχυροποιήσει την παρουσία του στους κατά τόπους συλλόγους και κοινότητες που διαμένει».

    [07] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Με απόφαση του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, Δ. Τζαμτζή, ορίζονται οι παρακάτω, μέλη της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ:

    Ρεστέμης Ευστάθιος, Μαργαρίτης Κώστας, Μιχαλάκης Χρήστος, Νταούλας Διομήδης, Τζάκη Ιωάννα, Μπαρμπάκος Ευάγγελος, Ηλίας Γιάννης, Μπόμπου Κατερίνα, Μαρκουϊζος Ηρακλής, Ορφανόπουλος Μιχάλης, Μαραβέλιας Δημήτρης, Μπαλέρμπας Νάσος, Πευκιανάκης Νίκος και Κάμπρας Τάκης.

    [08] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ -ΑΛΙΕΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Συνεχίσθηκαν σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας, στο οποίο μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Χρήστος Αυγουλάς.

    Στο κρίσιμο θέμα της ζάχαρης, η σθεναρή αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας και άλλων κρατών μελών, στο πλαίσιο της κοινής θέσης τους, στις δυσμενείς προτάσεις της Επιτροπής, όπως σχεδιάσθηκε και εκδηλώθηκε από τον Ιούλιο εφέτος, ανάγκασαν την Επιτροπή να αποφασίσει επανεξέταση και επαναδιατύπωση των θέσεών της.

    Η επανεξέταση αυτή, εξέλιξη θετική από μόνη της, δημιουργεί ήδη τις προϋποθέσεις συνέχισης των διαπραγματεύσεων από διαφορετική αφετηρία και με πολύ καλύτερους όρους από τους σημερινούς.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε με ειδική πλειοψηφία και τη θετική ψήφο της Ελλάδας την αποδοχή της πρότασης για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά. Με την απόφαση του Συμβουλίου υιοθετούνται νέα μέτρα για τους όρους μεταφοράς των παραγωγικών ζώων και δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει εντός 4 ετών από την έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος έκθεση και σχετικές προτάσεις για την επίλυση του θέματος των χρόνων μεταφοράς και ανάπαυσης των ζώων. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα βασίζονται σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες και θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που θα προκληθούν στα κράτη μέλη.

    Κατά την συζήτηση της πρότασης κανονισμού του Συμβουλίου που αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να συμπληρωθεί η πρόταση με τρεις βασικές προβλέψεις, δηλαδή:

    Τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών, συμπεριλαμβανομένου και του κινητήρα, για όλες τις κατηγορίες.

    Τη δυνατότητα ανανέωσης του παλαιού σκάφους με νέο.

    Την πρόβλεψη κοινωνικο-οικονομικών μέτρων, πέρα από τις δυνατότητες εκπαίδευσης των αλιέων, με έμφαση τη στήριξη κυρίως των νέων αλιέων.

    Τέλος, σε συνάντηση με την νέα Επίτροπο αρμόδια για τη γεωργία, Mariann Fischer Boel, ο κ. Μπασιάκος είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί της τρέχοντα θέματα καθώς και την επίσκεψή της στις αρχές Δεκεμβρίου στην Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη αυτή η Επίτροπος θα ενημερωθεί αναλυτικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας, αλλά και για τις προτάσεις μας.

    [09] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου) οι εργαζόμενοι στον ιματισμό, την κλωστοϋφαντουργία και την πλεκτική, στη Βόρεια Ελλάδα.

    Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ιματισμού, Κλωστοϋφαντουργίας και Πλεκτικής Βόρειας Ελλάδας επισημαίνει ότι ο κλάδος από το 1992 και μετά μαστίζεται από ένα σαρωτικό κύμα κλεισίματος επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες μεταφέρθηκαν στην Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία που είναι φθηνό το εργατικό κόστος. Σε μερικές πόλεις (Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Πέλλα) έκλεισαν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες (Θεσσαλονίκη, Νάουσα Βέροια), είχαμε σημαντική μείωση των θέσεων απασχόλησης που φτάνει και το 50%.

    Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την πλειοψηφία του κλάδου, ενίσχυση του εισοδήματός τους με την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης και στους εργατοτεχνίτες, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού και τον υπολογισμό του χρόνο ανεργίας στον συντάξιμο χρόνο.

    Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Εργατικό, την Πέμπτη, στις 10πμ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    [10] ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Ο.Κ.

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου, εξασφαλίστηκε η απόδοση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' βαθμού, ποσού δεκατριών εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ (13.200.000 ) από εισπράξεις προστίμων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

    Το ποσό αυτό αφορά το β' εξάμηνο του 2004 ενώ, για το τρέχον έτος, οι Ο.Τ.Α. όλης της χώρας, εισπράττουν συνολικά ποσό είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ (25.000.000 - περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δραχμές), από πρόστιμα που αφορούν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

    Το γεγονός αυτό της απόδοσης, για πρώτη φορά, του συνόλου των συγκεκριμένων πόρων, στους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση να πληρώνονται τα πρόστιμα αυτά στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), για λογαριασμό των Ο.Τ.Α., συνιστά την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της χώρας και αφορούσε απόδοση θεσμοθετημένων πόρων.

    [11] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    «Καμία πολιτική συμφωνία δεν υπεγράφη για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου για το θέμα.

    «Η διμερής συμφωνία Τσοχατζόπουλου -Τσερόφσκι το 2002 αποτέλεσε τροχοπέδη για την εξέλιξη του έργου. Χρειάσθηκε να ακυρωθεί η συμφωνία αυτή προκειμένου οι Ρώσοι, μετά από εργώδεις διαβουλεύσεις της νέας διακυβέρνησης, να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις και τελικά ένα όραμα 15ετίας, να γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με άλλους τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι είχε υπογραφεί συμφωνία επί ΠΑΣΟΚ, για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη και τώρα αυτό που έχει σημασία είναι η επιλογή των εταιριών για την κατασκευή του έργου.

    [12] ΚΚΕ: ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    «Βαθιά αντιλαϊκό» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το νέο αναπτυξιακό νόμο, που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

    «Ο αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι βαθιά αντιλαϊκός. Αποτελεί ένα εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο για μεγαλύτερη και ταχύτερη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου.

    »Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, ικανοποιεί βασικά αιτήματα των βιομηχάνων.

    · Θεσμοθετεί το «ειδικό καθεστώς» σε κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την επιχορήγηση των μεγάλων επενδύσεων, πάνω από 50 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

    · Αποσυνδέει ουσιαστικά τις επιχορηγήσεις από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    »Είναι απροκάλυπτα ευνοϊκή για το κεφάλαιο η μείωση της ίδιας συμμετοχής από το 40% στο 25% και η δυνατότητα φοροαπαλλαγής έως και του 100% της αρχικής επένδυσης.

    »Τα περί ευνοϊκότερης επιδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι το άλλοθι για τη μεγάλη χαριστική επιχορήγηση του μεγάλου κεφαλαίου, όπως φαίνεται καθαρά και από τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση δίνει έμφαση: Το εμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές, όπου είναι πολύ αφελές να πιστέψει κανείς, ότι με το «νέο αναπτυξιακό νόμο» θα επιδοτηθούν οι τόσες χιλιάδες μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι σε αυτούς του τομείς. Αντιθέτως, θα μπουν σε μια νέα περίοδο καταστροφής και απορρόφησης του κεφαλαίου τους από το μεγαλύτερο κεφάλαιο.

    »Ο νέος αναπτυξιακό νόμος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια νέα πηγή αποκάλυψης για τον παρασιτισμό της κεφαλαιοκρατικής μηχανής, για την αναγκαιότητα ο εργαζόμενος λαός να γίνει ιδιοκτήτης και διαχειριστής του πλούτου που παράγει.

    »Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές θέσεις, να απορρίψουν την ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, να οργανώσουν την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτική ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [13] ΥΠΑΝ: ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Στην υπογραφή νέων αδειών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ σε νησιά, προχώρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης. Οι άδειες που υπεγράφησαν είναι οι ακόλουθες:

    -Νήσος Σύμη, ισχύς 1,2 MW

    -Νήσος Ανάφη, ισχύς 0,22 MW

    -Νήσος Σέριφος, ισχύς 1,5 MW

    -Νήσος Αμοργός, ισχύς 1,1 MW

    Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται έγκαιρα η επάρκεια ηλεκτρικής τροφοδοσίας των νησιών. Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Επιτροπής που λειτουργεί στο ΥΠ.ΑΝ υπό την Προεδρία του κ. Σαλαγκούδη και με τη συμμετοχή των διοικήσεων των ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ, έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις και έχουν εξεταστεί αναλυτικά τα ζητήματα ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας όλων των νησιών, ιδιαίτερα ενόψει του θέρους του 2005.

    Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να εξασφαλισθεί σε μακροπρόθεσμη βάση η αειφόρος ανάπτυξη των νησιών, βασική προϋπόθεση της οποίας, είναι η ασφαλής ενεργειακή τροφοδοσία.

    Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, το ΥΠΑΝ εξετάζει βιώσιμες λύσεις, όπως η ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων παραγωγής, που θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των νησιών.

    [14] ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Σημαντικό ρόλο για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τη δημουργία νέων θέσεων εργασίας, την ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών και την τόνωση της περιφέρειας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, μπορούν να διαδραματίσουν οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τάκης Αράπογλου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Euromoney, με θέμα "Ο ρόλος των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".

    Οπως τόνισε ο κ.Αράπογλου, σε μια εποχή που η συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φθίνει, η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει το "κλειδί" για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    "Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη απελευθέρωση ορισμένων αγορών που μέχρι σήμερα έχουν εν μέρει μόνο απελευθερωθεί, όπως είναι η ενέργεια και το περιβάλλον", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν σήμερα αρκετές ευκαιρίες που η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να εκμεταλλευτεί, αλλά και η πολιτική ηγεσία χρειάζεται να αναδείξει, ώστε να πραγματοποιηθούν επιτυχείς συνεργασίες που θα συμβάλουν στην τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και κατά συνέπεια στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

    Ενδεικτικά, τα έργα που είναι δυνατό να υλοποιηθούν αφορούν είτε στη δημιουργία νέων υποδομών απαραίτητων για την οικονομία, όπως για παράδειγμα η συμπλήρωση των βασικών οδικών αξόνων, η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές, εμπορευματικών κέντρων κ.α., είτε στην αναβάθμιση και συμπλήρωση υφισταμένων υποδομών, όπως εγκαταστάσεων και εξοπλισμού νοσοκομείων και σχολείων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των στόχων του ευρύτερου αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας.

    ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

    Σύμφωνα με τον κ.Αράπογλου, κεντρική επιλογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού πρέπει να είναι αναμφίβολα η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό παράγοντα πιστεύω ότι θα διαδραματίσουν οι συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με το νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθείται σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση.

    "Είναι σαφές ότι το αξιόλογο δυναμικό και οι σημαντικοί πόροι που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική περιφέρεια μπορούν να αξιοποιηθούν πιο παραγωγικά και ταυτόχρονα να αναβαθμιστούν μέσω της υλοποίησης - σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση - μεσαίων και μικρότερων έργων, όπως ανάπτυξη υποδομών αναψυχής, κατασκευή χώρων επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων , καθώς και αναβάθμιση υφισταμένων υποδομών όπως τοπικών οδικών έργων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.α", σημείωσε ο "τιμονιέρης" της ΕΤΕ.

    Ταυτόχρονα, ο θεσμός των συμπράξεων είναι δυνατό να αυξήσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχοντας συσσωρεύσει σημαντική εμπειρία από την εκτέλεση και τη διαχείριση δημόσιων και συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Ελλάδα αναμένεται, με τη συνεργασία και ξένων εταιριών, να συμμετάσχουν στην υλοποίηση έργων υποδομής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλκανικής μεταφέροντας την τεχνογνωσία που έχουν από αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών στη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα και να επιτύχουν την έγκαιρη είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προχωρήσουν σε αρκετές δημοπρατήσεις ώριμων τεχνικά έργων μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

    "Για το σκοπό αυτό πιστεύω ότι απαιτείται μία συντονισμένη προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου, των κατασκευαστικών εταιριών, των συμβουλευτικών εταιριών και των ελληνικών τραπεζών, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη αξιόλογη παρουσία στις χώρες αυτές, ώστε να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Η σημαντική εμπειρία που διαθέτουν οι ελληνικές εταιρίες και οι τράπεζες, καθώς και η θετική εικόνα για τα έργα υποδομής στην Ελλάδα που έχει εμπεδωθεί πλέον στη συνείδηση των ξένων μετά και την επιτυχή πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν τα πλέον ισχυρά εφόδια για εκείνες τις ελληνικές εταιρίες που θα τολμήσουν να διεκδικήσουν την υλοποίηση έργων υποδομής στο εξωτερικό", σημείωσε ο κ.Αράπογλου.

    ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ

    Για την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού των συμπράξεων στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι, σύμφωνα με τον κ.Αράπογλου, οι εξής:

    -Το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επενδυτών και των τραπεζών που θα κληθούν να συνεισφέρουν ένα σημαντικό μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων.

    -Η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να είναι αποτελεσματική και ευέλικτη και να βασίζεται στην αξιόλογη εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα η οποία πρέπει να διευρυνθεί και μεταφερθεί σε περισσότερους χώρους (Υπουργεία, Τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.).

    -Η διαδικασία αξιολόγησης από πλευράς Δημοσίου της υλοποίησης ενός έργου με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα πρέπει να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της προστιθέμενης αξίας που θα έχει αυτή η σύμπραξη για την κοινωνία. Οι μεθοδολογίες και τα χρήσιμα, που υπάρχουν από άλλες χώρες για το θέμα αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης του θεσμικού πλαισίου.

    -Οι λοιπές νομοθετικές παρεμβάσεις αναφορικά με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την απλούστευση διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, και την ευελιξία στην αγορά εργασίας πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες επιχειρηματικότητας και η χώρα μας να είναι σε θέση να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

    ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Κατά τον κ.Αράπογλου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει τη δυνατότητα να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την άμεση ανάπτυξη του θεσμού. Η μέχρι σήμερα εμπειρία των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα αφενός για τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και αφετέρου για τη δόμηση και οργάνωση μιας επιτυχούς χρηματοδότησης.

    Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η έκδοση ομολόγων, που θα καλύπτονται από τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα των έργων υποδομής, θα εμπλουτίσουν τις επιλογές χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και θα οδηγήσουν στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης των έργων αυτών με τη συμμετοχή ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του θεσμού στην Ελλάδα.

    Το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα με το νόμο για τα ομολογιακά δάνεια και την τιτλοποίηση απαιτήσεων είναι σίγουρα ένα πρώτο θετικό βήμα. Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων και η παροχή πρόσθετων κινήτρων για την ανάπτυξη μιας αγοράς τιτλοποίησης για υποδομές με ρευστότητα και εμπορευσιμότητα.

    Το θέμα αυτό, που είναι σήμερα αντικείμενο μελέτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε ίσως να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση με τη δημιουργία ενός ταμείου τιτλοποίησης για τη συγκέντρωση χαρτοφυλακίων δανείων για υποδομές από τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία στη συνέχεια να τοποθετούνται σε θεσμικούς επενδυτές.

    Τέλος, η χρησιμοποίηση νέων χρηματοοικονομικών μέσων και η συμμετοχή ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών δεν μπορεί παρά να συνυπάρξει με την έντονη παρουσία οργανισμών πιστοληπτικής διαβάθμισης καθώς και εξειδικευμένων οργανισμών εξασφάλισης (Monoline insurance companies). Η παρουσία αυτών των φορέων εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στη δόμηση των έργων και στην ισορροπημένη κατανομή των κινδύνων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατ΄ επέκταση στη μεγαλύτερη προβολή των έργων, των φορέων υλοποίησής τους και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα στο εξωτερικό.

    [15] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΤΟΣΤΑ ΝΤΙΜΟΦΣΚΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Τις βασικές αρχές του «Νέου Δημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μακεδονίας» (DRUM), το οποίο «γεννήθηκε» πριν από δυο μέρες, παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του νέου κόμματος.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, πρόεδρος του νέου κόμματος είναι η Ντόστα Ντίμοφσκα, αντιπρόεδρος ο Ρίστο Τόσεφ και Γραμματέας ο Ατσε Μιλένκοφσκι.

    Όπως εξήγησε η αρχηγός του κόμματος, οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί το νέο κόμμα είναι- μεταξύ άλλων- η ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές, η δημιουργία μιας σύγχρονης κοινωνίας στο πλαίσιο μιας σύγχρονης Ευρώπης και η υλοποίηση του σχεδίου αποκέντρωσης της εξουσίας στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων.

    Σημειώνεται ότι η Ντόστα Ντίμοφσκα υπήρξε αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Παπαδόπουλος, βάζοντας στο τραπέζι το χαρτί του βέτο, θα επιχειρήσει να δοκιμάσει το να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις υπέρ των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν» εκτιμά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

    Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα επί του Σχεδίου Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος τονίζει μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να υπάρχει ένα αντίτιμο της εξαπάτησης της ΕΕ. Η ΕΕ κατέβαλε προσπάθεια για να δεχθεί την Κύπρο ενωμένη και ανακοίνωσε επίσημα ότι εξαπατήθηκε. Στο δημοψήφισμα έγινε λογοκρισία στη φωνή της ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξαναγκάσει τους Ελληνοκύπριους να καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο».

    Επισημαίνει δε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έκαναν ό,τι τους αναλογούσε στην περίπτωση του δημοψηφίσματος και υπογραμμίζει ότι γι' αυτούς το Σχέδιο Ανάν έχει τελειώσει. «Εμείς κάναμε ό,τι αναλογούσε σε μας. Το Σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρινόταν 100% και στις δικές μας προσδοκίες. Όμως, καμιά φορά, δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε 100% τις προσδοκίες σας. Η συνεννόηση είναι πολιτισμός του σημερινού σύγχρονου κόσμου. Όπως κάνετε εσείς τη συνεννόηση αυτή, έτσι θα πρέπει να την κάνει και η απέναντι πλευρά. Εμείς την κάναμε και είπαμε 'ναι'. Τώρα η μπάλα βρίσκεται στους Ελληνοκύπριους» λέει χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα της τουρκικής διπλωματίας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Γκιούλ σημειώνει ότι στόχος είναι πλέον η εξασφάλιση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα επικυρώνει το αποτέλεσμα που ελήφθη κατά το δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου.

    [17] ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σκόπια, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Αισθητός και στην ΠΓΔΜ έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε, σήμερα, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, μικρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους τριών έως τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγιναν αισθητές τόσο στην Οχρίδα και τη Μπίτολα (Μοναστήρι) όσο και στα Σκόπια.

    [18] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βουκουρέστι, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα στείλει 18 παρατηρητές στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Ρουμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

    Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την παρουσία στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, πέντε παρατηρητών από το Ιράκ για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου στη χώρα αυτή.

    Τις ρουμανικές εκλογές θα καλύψουν είκοσι ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Ανάμεσα στα ΜΜΕ είναι το βρετανικό BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το Γερμανικό Πρακτορείο και το Ιαπωνικό ΝΗΚ.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Δεκατρία υπουργεία θα έχει η νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, εκ των οποίων τα δύο θα διοικούνται από εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ στην Πρίστινα, οι Σέρβοι θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της Γεωργίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επαναπατρισμού.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας θα οριστούν, επίσης, ως υφυπουργοί στη νέα κυβέρνηση.

    Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι εκ των Σέρβων βουλευτών θα αναλάβουν τα δυο χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΣΚΑΪΛΑΪΝΕΡΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και ο ΠΑΟ είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει αύριο στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του γ' ομίλου της Ευρωλίγκα την ομάδα των Σκαϊλάινερς. Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την αίσια έκβαση του αυριανού αγώνα είναι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

    «Είναι ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και τα 40 λεπτά για να πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε σήμερα ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας κ. Ομπράντοβιτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε: «Χάσαμε στην έδρα μας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ την περασμένη εβδομάδα δεν τα καταφέραμε κόντρα στη Μπενετόν στο Τρεβίζο. Είδα ότι οι Σκαϊλάινερς έχουν βελτιωθεί τελευταία και διαθέτουν επικίνδυνους παίκτες. Εμείς για να πάμε μπροστά πρέπει να είμαστε σοβαροί».

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Αύριο στις 16:30 θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Α2 μπάσκετ ανδρών ο εξ αναβολής αγώνας μεταξύ της Χαλκίδας και του Ηλυσιακού. Το συγκρότημα των Ιλισίων με νίκη θα «πιάσει» στην πρώτη θέση τις Νήαρ Ηστ και Κολοσσό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι δύο ομάδες θα ισοβαθμήσουν στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας από 10 βαθμούς μαζί με το Ηράκλειο, τον Σπόρτιγκ, τη Λάρισα και το Δούκα.

    Η βαθμολογία:

    Νήαρ Ηστ 11

    Κολοσσός 11

    Ηράκλειο 10

    Σπόρτιγκ 10

    Λάρισα 10

    Δούκας 10

    Ηλυσιακός 9 έναν αγώνα λιγότερο

    Χαλκίδα 8 έναν αγώνα λιγότερο

    Αιγάλεω 8

    Ξάνθη 8

    Περιστέρι 8

    ΚΑΟΔ 7

    Π.Φάληρο 7

    ΔΑΣΑΛ 6.

    [22] ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΑΟ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Στην παγωμένη Νορβηγία βρίσκεται από το μεσημέρι η αποστολή του ΠΑΟ προκειμένου την Τετάρτη να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ρόζενμποργκ. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και το κρύο είναι τα κύρια στοιχεία που προβληματίζουν την ελληνική ομάδα, καθώς δεν έχει προσαρμοστεί στο τσουχτερό κρύο, αλλά και το χιόνι. Ωστόσο ο προπονητής Ζντένεκ Σκάζνι φαίνεται πως δεν προβληματίζεται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η καλή αγωνιστική εμφάνιση των παικτών του και κατ' επέκταση η νίκη.

    Ο Ζντένεκ Σκάζνι, σκέφτεται μόνο τους τρεις βαθμούς της νίκης. «Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Πάμε στη Νορβηγία για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θέλουμε τους βαθμούς της νίκης», ανέφερε κατά την αναχώρηση της αποστολής.

    Σημειώνεται ότι εκτός αποστολής έχουν μείνει οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μάρκους Μινχ, Σρνταν Αντριτς, Ζοέλ Επαλέ, Ντζιόγκου Ντεμπά Νιρέν, Αλέξης Τζόρβας, Ραιμόντας Ζουτάουτας και Αλέν Ραγκουέλ.

    [23] Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Ο Πανελλήνιος πρώτευσε στην σχετική αξιολόγηση των σωματείων για το 2004, αφού συγκέντρωσε συνολικά 23.839 βαθμούς. Οι βαθμοί της αξιολόγησης προκύπτουν από τα διασυλλογικά και Πανελλήνια πρωταθλήματα της περιόδου 2004.

    Τον Πανελλήνιο ακολουθούν ο Ολυμπιακός με σύνολο βαθμών 9.935β, ο ΓΕ Αίολος Μακεδονίας με 9.562β, ο ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος με 8.712β, ο Πανιώνιος ΓΣ με 8.549β, ο ΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης με 7.738β, ο ΟΦΚΑ Οδυσσέας με 7.333β, ο ΟΦΗ με 7.160β, ο ΑΣ Πελασγός Λάρισας με 6.898β, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο ΓΣ Λιβυκός Ιεράπετρας με 6.107β.

    Στις επόμενες δέκα θέσεις (11-20) βρίσκονται τα σωματεία: ΓΣ Πίνδαρος Θηβών 5.744β, Ας Φίλιππος Βέροιας 5.665β, Ευβοϊκός ΓΑΣ 4.939β, ΑΓΣ Ιωαννίνων 4.928β, ΓΣ Νέων Λιοσίων 4.863β, ΑΟ Φιλοθέης 4.770β, ΓΣ Εδεσσας 4.738β, ΓΕ Ηρακλείου 4.629β, Κερκυραϊκός ΓΣ 4.426β και ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης 4.182β.

    Σημειώνεται ότι συνολικά για το 2004 βαθμολογήθηκαν 311 σωματεία απ΄ όλη τη χώρα.

    [24] Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (18:07 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αττάλεια της Τουρκίας η κλήρωση για το 1ο παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα πυγμαχίας, στο οποίο συμμετέχουν 129 αθλητές από 28 χώρες. Από ελληνικής πλευράς πρώτοι στη «μάχη» της διάκρισης μπαίνουν σήμερα οι Βασίλης Τζόκας (64κ., με αθλητή από Βέλγιο), Ευάγγελος Παπουτσάκης (69κ., με αθλητή από Γερμανία) και Ιωάννης Καούνης (75κ., με αθλητή από Ιταλία).

    Την Πέμπτη θα αγωνιστούν οι υπόλοιποι τρεις Έλληνες πυγμάχοι και συγκεκριμένα οι Ειρηναίος Τσινάκης (60κ., με αθλητή από Τουρκμενιστάν), Γιώργος Παυλίδης (81κ., με αθλητή από Κροατία) και Βασίλης Γκαντζώρας (+91κ., με αθλητή από Ουζμπεκιστάν).

    [25] Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

    Κίεβο, 23 Νοεμβρίου 2004 (21:05 UTC+2)

    Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία Βίκτορ Γιουστσένκο κάλεσε απόψε την "αστυνομία, τους στρατιωτικούς και τους συνοριακούς φρουρούς" της χώρας του να μην ενεργήσουν κατά των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στο Κίεβο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σε ομιλία του ενώπιον 100.000 διαδηλωτών στο Κίεβο ο Γιουστσένκο κάλεσε τις δυνάμεις της τάξης να ταχθούν στο πλευρό της αντιπολίτευσης.

    Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, τις οποίες κέρδισε σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ο ρωσόφιλος πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

    [26] ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στρασβούργο, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποστείλει παρατηρητές για τις εκλογές για τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ανακοινώθηκε από την έδρα του Συμβουλίου στο Στρασβούργο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Το Γραφείο της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζει τη σημασία των εκλογών αυτών, που στόχο έχει να εκλεγεί ο διάδοχος του εκλιπόντος Γιάσερ Αραφάτ και αποφάσισε την αποστολή στην περιοχή αντιπροσωπείας παρατηρητών του για την εκλογική διαδικασία", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού αυτού οργάνου.

    Οι Παλαιστίνιοι θα ψηφίσουν στις 9 Ιανουαρίου για τον διάδοχο του Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

       

    [27] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Μεγάλου εύρους επίθεση κατά θυλάκων ανταρτών σε πόλεις νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, εξαπέλυσε δύναμη 5.000 αμερικανών, βρετανών και ιρακινών στρατιωτών.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η επίθεση έγινε στην περιοχή που είναι γνωστή ως το «τρίγωνο του θανάτου».

    Πεζοναύτες και επίλεκτη μονάδα του ιρακινού στρατού «εξαπέλυσαν ευρεία επιχείρηση στην Τζαμπάλα, στο κέντρο της χώρας, στο πλαίσιο επιχείρησης στην επαρχία Χίλα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Η κοινή ιρακινο-αμερικανική δύναμη συνέλαβε 32 ύποπτους αντάρτες, μεταξύ των οποίων ένας αριθμός ατόμων για τους οποίους υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, σε μια σειρά επιδρομών νωρίς το πρωί σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων νότια της Βαγδάτης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

    Στη νέα αυτή επίθεση που ονομάστηκε «Επιχείρηση Πλίμουθ Ροκ», σε μια προφανή αναφορά στην αμερικανική γιορτή των Ευχαριστιών την Πέμπτη, μετέχουν 5.000 αμερικανοί, βρετανοί και ιρακινοί στρατιώτες. Η επιχείρηση άρχισε από την πόλη Τζαμπάλα, αλλά θα επεκταθεί σε διάφορες σουνιτικές πόλεις νοτιοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας όπου οι αντάρτες έχουν εδώ και καιρό εξοστρακίσει το νόμο και την τάξη, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [28] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε-η χώρα του προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)-εξέφρασε σήμερα τις "αμφιβολίες της ΕΕ" προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, αναφορικά με τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη χώρα του, ανέφερε εκπρόσωπος του Ολλανδού πρωθυπουργού.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, από την πλευρά του, ο κ. Κούτσμα δήλωσε, τηλεφωνικά, στον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι "η εξουσία δεν μπορεί να επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο ένα εκλογικό αποτέλεσμα".

    Στην Τιφλίδα, ο γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι συνέστησε απλά "υπομονή" στους Ουκρανούς, αρνούμενος να κάνει περισσότερα σχόλια για την περίπλοκη, όπως επισημαίνεται από πολλούς αναλυτές κατάσταση, που έχει προκύψει στο Κίεβο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

    [29] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ''ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ'' ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ

    Κίεβο, 23 Νοεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Η ουκρανική αντιπολίτευση ''ανακήρυξε'' σήμερα τον Βίκτορ Γιουστσένκο πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής της, δήλωσε η βουλευτής Ιουλία Τιμοσένκο.

    "Ανακηρύσσουμε σήμερα τον Βίκτορ Γιουστσένκο πρόεδρο της Ουκρανίας. Θα αναλάβει σήμερα τα καθήκοντά του", είπε.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, oι βουλευτές οργάνωσαν την έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Στη συνεδρίαση αυτή ήταν παρόντες 191 βουλευτές, ενώ για να ψηφιστεί μια απόφαση πρέπει να συμμετέχουν στο κοινοβούλιο τουλάχιστον 226.

    Το κοινοβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τις εκλογές.

    [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ" , "ΦΩΝΗ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΚΑΙ "ΑΛΕΜΑΓΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Για τις ταινίες τους «Χειμωνιάτικη νοσταλγία», «Φωνή Αιγαίου» και «Αλεμάγια», που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μίλησαν οι σκηνοθέτες Κώστας Αινιάν, Λυδία Καρρά και Ηλίας Γιαννακάκης.

    Ο Κώστας Αινιάν μιλώντας για την ταινία του «Χειμωνιάτικη νοσταλγία» αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως γιατρός, και τον τρόπο που αυτή του η ιδιότητα επηρέασε την κινηματογραφική του δουλειά. Η «Χειμωνιάτικη νοσταλγία» εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου ο κεντρικός ήρωας, βαριά άρρωστος, νοσηλεύεται. Η εξέλιξη της ασθένειάς του είναι μοιραία. Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε αυτό λέγοντας ότι το θέμα του θανάτου τον απασχολεί, καθώς η θητεία του ως γιατρός τον εξοικειώνει και ταυτόχρονα τον προκαλεί να ασχοληθεί με την ασθένεια, τη φθορά και το τέλος. Σε ερώτηση για την επαφή του με την ύπαιθρο, η οποία επίσης «πρωταγωνιστεί» στην ταινία, ο σκηνοθέτης είπε: «Ξέρω πολύ καλά την επαρχία επειδή κατοικώ εκεί. Επιπλέον μου αρέσει να βγαίνω στην εξοχή για περιηγήσεις και εξορμήσεις. Ετσι, μέσα από τις διαδρομές μου γνώριζα καλά τον χώρο και μπόρεσα να πάω πολύ προετοιμασμένος στα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας τα περισσότερα από τα οποία έγιναν με ένα μικρό συνεργείο στον νομό Καρδίτσας».

    «Με απασχολεί πολύ ο τρόπος με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το φυσικό περιβάλλον και η αδιαφορία μας για την καταστροφή του», είπε η Λυδία Καρρά αναφερόμενη στο λόγο για τον οποίο γύρισε την «Φωνή Αιγαίου», ένα ντοκιμαντέρ για το Αιγαίο. «Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να εκμεταλλευόμαστε ακραία αυτόν τον μοναδικό τόπο που έχουμε κληρονομήσει από τους παππούδες μας. Αυτός ο τρόπος δράσης μακροπρόθεσμα καταστρέφει αντί να βοηθά το χώρο αλλά και τους ανθρώπους. Η αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση και η χωροταξική αναρχία χαρακτηρίζουν την αιγαιοπελαγίτικη ανάπτυξη. Βλέποντας αυτόν τον τόπο που γνώριζα από μικρή, να χάνεται χρόνο με τον χρόνο δεν μπορώ παρά να νιώθω βαθιά λύπη. Αυτό ήταν το έναυσμα για την ταινία μου», σημείωσε.

    Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ταινία έγινε δεκτή από τους κατοίκους των νησιών είπε: «Η υποδοχή τους μάς ξάφνιασε με τον καλύτερο τρόπο αλλά δεχτήκαμε επίσης εχθρικές αντιδράσεις. Τις περισσότερες φορές το ντοκιμαντέρ είχε μεγάλη επιτυχία κι όλοι ενθουσιασμένοι μοιράζονταν μαζί μας τις εμπειρίες τους. Βεβαίως δεν έλειψαν κι εκείνοι που βρίσκονταν στο άλλο άκρο. Σε κάποια σχολεία ο δάσκαλος απαγόρευσε στους μαθητές να μας μιλήσουν, ενώ συχνά οι γονείς ήθελαν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους για να ελέγχουν τι θα πουν. Γενικά όμως μιλώντας, εκείνο που αποκόμισα ήταν η αίσθηση ότι αυτό το θέμα εξάπτει τα πνεύματα και γίνεται αφορμή για ενδιαφέρουσες συζητήσεις».

    Η ταινία του Ηλία Γιαννακάκη «Αλεμάγια» αναφέρεται ιδιαίτερα στην ελληνική παροικία της Αιθιοπίας. Μιλώντας γι' αυτό ο σκηνοθέτης είπε: « Η οικογένειά μου κατάγεται από εκεί. Ετσι με ενδιέφερε ιδιαίτερα το θέμα, μια που μεγάλωσα με έντονες μνήμες και ακούσματα από εκείνη την περιοχή. Η καταγωγή μου λοιπόν λειτούργησε ως πρώτο ερέθισμα. Από εκεί και πέρα ο μικρόκοσμος της ελληνικής κοινότητας, τα πρόσωπα και οι σχέσεις τους αποτέλεσαν το δραματουργικό υλικό που μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ με τους χαρακτήρες. Αυτή η κάποτε ανθούσα κοινωνία που στη συνέχεια παρήκμασε, υπήρξε πολύ συντηρητική καταπιέζοντας τα μέλη της. Το βασικό συστατικό στοιχείο των χαρακτήρων είναι ο φόβος και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Αυτό το στοιχείο καθορίζει την πορεία της ζωής τους και δείχνει πώς η κοινωνία μπορεί να διαμορφώσει τις επιλογές των ανθρώπων».

    Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την Αλεμάγια, την αιθιοπική λίμνη που «πρωταγωνιστεί» στην ταινία και το συμβολισμό της, είπε: « Η λίμνη Αλεμάγια υπήρξε ένας πραγματικός χώρος την εποχή που διαδραματίζεται η ταινία. Ηταν μάλιστα ένα από τα πιο όμορφα τοπία στη χώρα. Ειδικά όμως στην ταινία, η Αλεμάγια συμβολίζει την ουτοπία, τον χώρο όπου οι εγκλωβισμένοι ήρωες απελευθερώνονται».

    [31] PETER GREENAWAY: ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Την ανάγκη να επινοηθούν νέα πράγματα και να τεθούν νέα όρια στον κινηματογράφο, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και να καταφέρει να διαμορφώσει την αντίληψη του κοινού του, επεσήμανε ο Βρετανός σκηνοθέτης, Πίτερ Γκρίναγουεϊ, ένας από τους διαπρεπέστερους σύγχρονους κινηματογραφιστές της Ευρώπης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε στο λιμάνι προς τιμήν του το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Μίλος Γιάντσο, απένειμε στον σκηνοθέτη τον Χρυσό Αλέξανδρο. Στην προσφώνησή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Νέων Οριζόντων», το τμήμα του Φεστιβάλ στο οποίο προβάλλεται η νέα τριλογία του Γκρίναγουεϊ «Tulse Luper Suitcases» (Οι βαλίτσες του Tulse Luper), η οποία είναι γυρισμένη με τεχνολογία high definition και προβάλλεται με ειδική μηχανή, επεσήμανε ότι κρίθηκε αναγκαία η βράβευσή του για όλα όσα έχει προσφέρει στον σύγχρονο κινηματογράφο.

    Σχολιάζοντας την χρήση νέων τεχνολογικών μέσων στη νέα του τριλογία, ο Βρετανός σκηνοθέτης, που ζει στην Ολλανδία, υποστήριξε: «Το σινεμά, όπως και άλλα μέσα, πρέπει να επινοεί συνέχεια νέα πράγματα. Πρέπει να τεθούν νέα όρια. Ο κινηματογράφος είναι ένα παιχνίδι που παίζει ο σκηνοθέτης με το κοινό. Διακυβεύονται πολλά γιατί πρόκειται για ένα πολιτικό, κοινωνικό και αισθητικό εγχείρημα. Ένα τέτοιο προϊόν θέλω να λειτουργήσει ως μανιφέστο. Αλλωστε μετά την ψηφιακή επανάσταση το κοινό έχει αλλάξει. Θεωρώ ότι πρέπει να συζητάμε συνέχεια για τον κινηματογράφο».

    Ο μετρ του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου αναφέρθηκε και στον προβληματισμό σχετικά με την αποδοχή από το κοινό των νέων τεχνολογιών στην τέχνη του σινεμά. «Ο κινηματογράφος μέχρι σήμερα ήταν εικονογραφημένα μυθιστορήματα. Εγώ θεωρώ ότι μπορεί να είναι κάτι περισσότερο. Ο κόσμος πλέον δεν διαβάζει και ο κινηματογράφος πρέπει να του δίνει νέες επιλογές. Με την συμβατική του, όμως, μορφή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Χρειάζεται να πείσω το κοινό ότι για να συνεχιστεί ο κινηματογράφος πρέπει να αποδεχτεί τις ψηφιακές του δυνατότητες».

    ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ

    Υπερασπιστής της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ο Γκρίναγουεϊ έδειξε έναν μονόδρομο στις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν και επεσήμανε ότι αυτές δεν πρέπει να προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ευρώπη. «Παρακολούθησα την πορεία του σινεμά, που δίνει την εντύπωση του πλουραλισμού. Ωστόσο παγκοσμίως υπάρχει μία μονοκαλλιέργεια. Είναι σημαντικό να σπάσει το μονοπώλιο του Χόλιγουντ και να βρούμε νέες προτεραιότητες. Οι εξελίξεις θα έρθουν είτε το θέλουμε είτε όχι» ξεκαθάρισε.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα γενικότερα ενδιαφέροντά του, εκτός κινηματογράφου, αλλά και στην απεραντοσύνη του πολιτιστικού χώρου. «Οι θεατές δεν έχουν δει παρά μόνο το 10% των πραγμάτων που με απασχολούν. Ο κινηματογράφος είναι ένα μικρό τμήμα ενός μεγαλύτερου φαινομένου» είπε και συνέχισε: «Το κοινό που με αγαπά ξέρει ότι θέλω να κάνω ωραίες εικόνες. Στον μεταψηφιακό κόσμο οι εικόνες δεν θα φθαρούν ποτέ, θα υπάρχουν για πάντα.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην τριλογία του «Tulse Luper suitcases», με την οποία ασχολείται εδώ και 10 χρόνια. «Πρόκειται για ένα αμάγαλμα ανθρώπων που θαύμασα, αλλά υπάρχει και αυτοβιογραφικό υλικό. Πολλά ενδιαφέροντα αναμένεται να γίνουν ακόμη. Θα συνεχίσω να δουλεύω με αυτό, τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια» είπε.

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Πρόκειται για μια τριλογία - ποταμό, ένα έπος, που διατρέχει πάνω από εξήντα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας, από το 1928, oπότε ανακαλύφθηκε η ύπαρξη του ουρανίου, έως και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου που σηματοδότησε μια καίρια και κρίσιμη καμπή στα ανθρώπινα πράγματα. Τίτλος του κάθε μέρους:

    Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story

    Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea

    Tulse Luper Suitcases, Part 3: From shark to finish

    Ηρωας της τριλογίας είναι ο Tulse Luper, ένας συγγραφέας, συλλέκτης και εφευρέτης ιδεών, που ένα μεγάλο μέρος της ζωής του πέρασε σε μια σειρά από φυλακές. Στην ιστορία υπάρχουν δεκαέξι διαφορετικές φυλακές, πρώτη από τις οποίες βρίσκεται στην Νότια Ουαλία, όταν ο Luper είναι δέκα ετών και ο πατέρας του τον κλείδωσε σε μια αποθήκη επειδή είχε χαράξει το όνομά του σε έναν τοίχο στον κήπο του σπιτιού του. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1938, στην Γιούτα ο Luper συλλαμβάνεται εξαιτίας της σχέσης του με μιαν αμερικανο-γερμανική οικογένεια που είχε σχέση με την διακίνηση εκρηκτικών στην Ευρώπη για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου ο Luper είναι έγκλειστος σε φυλακές στη Μόσχα και τη Σιβηρία πριν τον δουν κάποιοι στο Πεκίνο και τη Σανγκάη. Περνάει τον καιρό του γράφοντας στους τοίχους των φυλακών όπου κατά καιρούς βρίσκεται, γράφοντας ποίηση, θέατρο, ζωγραφίζοντας, δείχνοντας νέους κόσμους περιπετειών στους συγκρατούμενούς του. Η φήμη του μεγάλωνε στην Ευρώπη και την Αμερική και ένα Συμπόσιο Luper διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπρούκλιν, ενώ πολλοί λέκτορες και διανοούμενοι σε όλον τον κόσμο διδάσκουν τις θεωρίες και την τέχνη του. Το κεντρικό έκθεμα στην έκθεση του Μπρούκλιν είναι μια μυστήρια συλλογή από 92 βαλίτσες -92 είναι ο ατομικός αριθμός του ουρανίου- οι οποίες σχετίζονται, κατά πώς λένε, με τα ταξίδια του Luper και τους εγκλεισμούς του στις φυλακές.

    Η Τελευταία Λέξη της Τεχνολογίας

    Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες σε σύλληψη έργο γιατί, εκτός της μοναδικής του θεματικής αξίας και της επικής διάστασής του λόγω της καταγραφής των ιστορικών σταθμών που σημάδεψαν την ανθρώπινη ιστορία, είναι γυρισμένο με τεχνολογία High Definition, που απαιτεί ειδική μηχανή προβολής για να προβληθεί. Είναι μόλις η τέταρτη φορά που μια τέτοια είδους προβολή θα πραγματοποιηθεί στον κόσμο, με μοναδικές προηγούμενες στα φεστιβάλ Βενετίας, Μοντρεάλ και Τορόντο.

    [32] ''ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Με τον Χρυσό Αλέξανδρο, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ολύμπιον, ο μεγάλος Ελληνας θεατρικός συγγραφέας, Ιάκωβος Καμπανέλλης.

    Ο κ. Καμπανέλλης παρέλαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο από τον πρόεδρο του ΦΚΘ Θόδωρο Αγγελόπουλο. «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής περιόδου. Το ίχνος του στο θέατρο είναι αναγνωρισμένο και δεδομένο. Έχει όμως προσφέρει και στον κινηματογράφο, σε δύο μυθικές ταινίες, την Στέλλα και το Δράκο», ανέφερε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση.

    Για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο μίλησαν διεξοδικότερα ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. «Έχω την τύχη να έχω τη φιλία, την αγάπη και τη συνεργασία του Ιάκωβου Καμπανέλλη», είπε ο κ. Λαζαρίδης. «Μαζί κάναμε δύο ταινίες. Τη Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα, με ρεκόρ προβολών στην τηλεόραση και την άτυχη, που βγήκε στις αίθουσες ένα μήνα πριν την Χούντα και στη συνέχεια απαγορεύτηκε, το Κανόνι και τ' αηδόνι». Ο κ. Λαζαρίδης μνημόνευσε και το γεγονός ότι δεν μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη η Αυλή των Θαυμάτων, οθόνη, λόγω άλλων βλέψεων του παραγωγού, που ήθελε να γυρίσει ένα μιούζικαλ. «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ο τελευταίος των πολύ ικανών, έχοντας γράψει οριακά για το σινεμά έργα, όπως η Στέλλα, προβλέποντας την απελευθέρωση της γυναίκας», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

    Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Μπακογιαννόπουλου, ο οποίος προχώρησε σε μία εις βάθος ανάλυση της προσφοράς του κ. Καμπάνελλη στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. «Μας έδωσε σενάρια θεμελιακά για την οικοδόμηση του ποιοτικού κινηματογράφου των δεκαετιών του '50 και του ΄60. Τα σενάριά του», προσέθεσε, «όπως και στα θεατρικά του έργα, ορίζονται μέσα σε ένα ελληνικό πλαίσιο. Έπλασε τον νεοέλληνα με όλες του τις αντιφάσεις. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι μεγάλο κέρδος για το ελληνικό σινεμά, αλλά και μεγάλη απώλεια που δεν αξιοποιήθηκε. Πάντως ποτέ δεν είναι αργά», κατέληξε. Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας του «Το Κανόνι και τ΄αηδόνι».

    Ε.Ρ.

    [33] ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ ΚΙΑΡΟΣΤΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (17:25 UTC+2)

    Αλλαγή πλεύσης στις νέες του ταινίες έχει δρομολογήσει ο μεγάλος Ιρανός σκηνοθέτης, Αμπάς Κιαροστάμι, εγκαταλείποντας τη δημιουργία έργων video art και επιστρέφοντας πλέον σε ταινίες που έχουν μία ιστορία, όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή το αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του από το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Κιαροστάμι, αναφερόμενος στην πορεία του ιρανικού κινηματογράφου, υποστήριξε ότι δε διακρίνει αλλαγές, ενώ εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός στα σχόλιά του για το καθεστώς της χώρας του.

    «Εφτασε το τέλος των εργασιών μου σε ταινίες, όπως το «Δέκα στο Δέκα», όπου αποτυπώνω την προσωπική μου εμπειρία. Βρήκα ένα τείχος μπροστά μου και σκέφτηκα την επιστροφή στις ταινίες με μία ιστορία» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα απαρνηθεί παντελώς στοιχεία από τις προηγούμενες δημιουργίες του. Αφορμή για την αλλαγή αυτή στάθηκε η μη αποδοχή όπως είπε από το ιρανικό κοινό.

    Ο Αμπάς Κιαροστάμι, τακτικός πλέον επισκέπτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψή του στην πόλη έχει συνδέσει το όνομά του με το Φεστιβάλ και συγκεκριμένα με το τμήμα των Νέων Οριζόντων που για πρώτη φορά το 1992 φιλοξένησε έργα του.

    «Πρόκειται για έναν φίλο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας» είπε ο διευθυντής του ΦΚΘ, Μιχάλης Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο σκηνοθέτης ενδιαφέρεται πολύ για το κοινό του. «Του αρέσει πολύ να επικοινωνεί με το κοινό και πηγαίνει και στα μικρά φεστιβάλ, θέλοντας να γνωστοποιήσει όχι μόνο τις ταινίες του, αλλά και τις απόψεις του για τον κινηματογράφο και τη ζωή». Παράλληλα αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που παρουσιάζει το Φεστιβάλ στο φετινό του πρόγραμμα, τιμώντας το έργο του Ιρανού σκηνοθέτη. «Πριν από ένα χρόνο διοργανώθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, μία μεγάλη ρετροσπεκτίβα με όλες τις ταινίες του Κιαροστάμι. Σκεφτήκαμε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ίδια στο κοινό της Θεσσαλονίκης» τόνισε.

    Το Φεστιβάλ προβάλλει τις 32 δημιουργίες του Ιρανού σκηνοθέτη από το 1970 μέχρι σήμερα (μεγάλου, μεσαίου, μικρού μήκους, ταινίες για την τηλεόραση, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίες κ.α.), μία έκθεση φωτογραφίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που καλύπτει 30 χρόνια εικαστικής δημιουργίας του δημιουργού, καθώς και ένα μάστερκλας από τον ίδιο που πρόκειται να δώσει αύριο, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στο λιμάνι.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Νέων Οριζόντων», Δημήτρης Εϊπίδης θύμισε ότι το 1992, στην πρώτη επίσκεψη του Κιαροστάμι στη Θεσσαλονίκη, ο Ιρανός δημιουργός είχε δείξει ενδιαφέρον για τα γυρίσματα ταινίας εδώ. «Ποτέ δεν είναι αργά. Θα είμαστε πανευτυχείς γι' αυτό το δώρο», τόνισε ο κ. Εϊπίδης.

    Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για την υποδοχή που βιώνει εδώ και χρόνια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. «Μου έχει γίνει εσωτερική ανάγκη να ζω και να εισπράττω αυτή τη ζεστασιά στη Θεσσαλονίκη» είπε.

    Ο ΙΡΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

    Ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι η έναρξη των αλλαγών στον κινηματογράφο της χώρας του έγινε πολλά χρόνια πριν, σήμερα ωστόσο, δεν παρατηρεί κάτι διαφορετικό, εκτός από δύο αντιφατικές καταστάσεις. «Από τη μια υπάρχει ο εμπορικός κινηματογράφος, που απολαμβάνει τη στήριξη και τα επιδόματα του κράτους και από την άλλη ο νέος κινηματογράφος, που στηρίζεται στον εαυτό του χωρίς βοήθεια από το κράτος. Το κράτος δεν έχει αλλάξει την πολιτική του απέναντι σ' αυτόν τον κινηματογράφο, γι' αυτό δεν υπάρχει εξέλιξη», δήλωσε και έφερε ως παράδειγμα την ταινία «Ο άνεμος θα μας πάρει», η οποία εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται, όπως είπε, «υπό κράτηση».

    Σχετικά με το ιρανικό καθεστώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τον ίδιο ή τους εξόριστους συμπατριώτες του, σχολίασε ότι δεν στηρίζεται, ούτε καταρρέει από τις δικές τους τοποθετήσεις. «Θεωρώ ότι είναι στην αντίληψη του σύγχρονου κόσμου να διακρίνουν ότι θηρία όπως το ιρανικό καθεστώς δεν στηρίζονται από μένα ή από άλλους. Είναι θέμα που τίθεται από ορισμένους με νοητική στέρηση. Ακόμη και όσοι ζουν στο Ιράν, αποκλεισμένοι από την πληροφόρηση, ξέρουν ότι τα καθεστώτα υποστηρίζονται ή καταρρέουν από συγκεκριμένες πολιτικές» είπε.

    Για την ενασχόλησή του με την φωτογραφία δήλωσε ότι αφήνει τους θεατές να πλάσουν τη δική τους ιστορία, ενώ στις ταινίες του δίνει τον δικό του τρόπο σκέψης. «Ελπίζω όταν σκηνοθετούσα να ήμουν φωτογράφος και όταν φωτογράφιζα, να ήμουν σκηνοθέτης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ε.Ρ.

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Πρωτοβουλία για την ανακούφιση των παιδιών της πόλης Μπεσλάν, στη Β. Οσετία που δέχτηκε την αποτρόπαια επίθεση τρομοκρατών την 1η Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνουν ο Πολιτιστικός- Πνευματικός Σύλλογος «Κοραής», το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδας, ο Κοινωνικός Σύνδεσμος Κατοίκων Χαριλάου, ο Σύλλογος Χίων Θεσσαλονίκης και το Ωδείο Β. Ελλάδας.

    Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του «Κοραή» Στράτος Τσίχλας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την οικονομική στήριξη των παιδιών του Μπεσλάν, που είναι και δικά μας παιδιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Οι φορείς, που έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως για τη στήριξη των σχολείων της κατεχόμενης Καρπασίας, των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου κ.α., διοργανώνουν την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου μεγάλη εκδήλωση-συναυλία με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή και τους συνεργάτες του Μόρφω Τσαϊρέλη και Παναγιώτη Μάργαρη, όπως και την αξιόλογη χορωδία «Κοραής».

    Η εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας, της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 15 ευρώ, γίνεται από τα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία, ενώ από αύριο θα αρχίσει η διάθεση τους σε δικαιούχους της Εργατικής Εστίας.

    Παράλληλα με τη συναυλία στα γραφεία του Κοινωνικού Συνδέσμου Κατοίκων Χαριλάου (Δανιόλου 20 και Γενναδίου, Χαριλάου),συγκεντρώνεται εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Βούλγαρης επισήμανε την συγκινητική ανταπόκριση των παιδιών από σχολεία της περιοχής και κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους σε αυτή την προσπάθεια ώστε να δοθεί λίγη χαρά στα παιδιά του Μπεσλάν, τα οποία έζησαν τραγικές στιγμές κατά την ομηρία τους.

    Την ιδιαίτερη ευαισθησία των ελλήνων της Κύπρου, για τα θύματα της τραγωδίας του Μπεσλάν εξέφρασε εκ΄ μέρους της Ένωσης Κυπρίων Β. Ελλάδας η δικηγόρος Κατερίνα Φλουρέντζου-Μελισσηνού, η οποία τόνισε ότι εδώ και τριάντα χρόνια, οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου βιώνουν μια άλλου είδους τρομοκρατία, ενώ ευχήθηκε να στηριχθεί από όλους η προσπάθεια ανακούφισης του δοκιμαζόμενου λαού του Μπεσλάν.

    Ο εκπρόσωπος του προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σαπσένκο ευχαρίστησε τους φορείς για την προσφορά τους στους κατοίκους του Μπεσλάν, αλλά και όλους τους Θεσσαλονικείς που από την πρώτη στιγμή του χτυπήματος, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

    «Όλοι οι λαοί του κόσμου θα πρέπει να συσπειρωθούν στον αγώνα για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαπσένκο.

    Για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά του Μπεσλάν έχει ανοιχτεί, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, λογαριασμός στην τράπεζα EUROBANK με αριθμό: 0026-0203-80-0101639973.

    Δ.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 23 November 2004 - 19:14:00 UTC