Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: "ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [03] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ
  • [04] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ
  • [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΒΛΑΨΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [07] ΣΤΙΣ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ
  • [08] ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [10] ΣΥΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  • [11] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [12] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
  • [13] ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2005 ΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [14] ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ
  • [15] ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
  • [16] ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [18] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ 400.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΞΕΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΑΤΕΡ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ
  • [23] Ο Θ. ΜΠΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ
  • [24] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ LIONS
  • [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΠΙΟΥ
  • [26] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΗ Δ.ΟΧΘΗ
  • [27] ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [28] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΓΑΖΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ
  • [33] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2005, ο οποίος θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το Σάββατο. Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί μετά από πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, ενώ θα προηγηθεί η επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού από τη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν στις 25 Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το τελικό κείμενο. Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επεσήμανε ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης είναι υψηλής συμβολικής σημσίας και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στη νέα οικονομική πολιτική, σε ένα άλμα ποιότητας από την αναξιοπιστία στην αλήθεια και στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    Επιπλέον, ο κ.Καραμανλής υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη, γιατί ήταν αδιανόητο να πορεύεται η χώρα εξαπατώντας τους εταίρους και τους πολίτες. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη ότι τα συμπεράσματα του συμβουλίου ECOFIN δικαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης για την απογραφή και διαψεύδουν τις κινδυνολογίες και τις καταστροφολογίες.

    Παρουσιάζοντας τη μεταρρυθμιστική, όπως τη χαρακτήρισε, στρατηγική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή διέπεται από το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Μίλησε δε, για ήπια προσαρμογή, υποσχόμενος νοικοκύρεμα της οικονομίας και διατήρηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και ορθολογική διαχείριση.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, προώθηση γνήσιων αποκρατικοποιήσεων, σύγκρουση με τη διαφθορά, διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση τήρησε το λόγο της ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του 2005 θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες.

    Σε ό, τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται υπό το βάρος μιας απογραφής-φιάσκο, η οποία «έπληξε το κύρος της χώρας». Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι θα περίμενε μεγαλύτερη σεμνότητα και αυτοκριτική από το κόμμα που παρέδωσε την ελληνική οικονομία σε κακό χάλι.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι η διαδικασία της απογραφής προκάλεσε τεράστια δυσφήμιση στη χώρα και έπληξε την αξιοπιστία της, που αμφισβητείται πλέον από τους διεθνείς οίκους, φέροντας ως παράδειγμα τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poors._

    [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: "ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ"

    Ουάσιγκτον, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αναφέρεται στο θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία Μακεδονίας» και δηλώνει την βούληση της χώρας του να υποστηρίξει τις προσπάθειες στα Ηνωμένα Έθνη, διαβεβαιώνοντας ότι θα ασπαστεί οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά το μέλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών νά εξεύρουν μια λύση στο θέμα της ονομασίας της "Μακεδονίας". Θα ασπαστούμε οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι θα καταλήξετε σε μια συμφωνία ταχύτατα ώστε οι δυο χώρες μας να επικεντρωθούν στους κοινούς μας στόχους στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται ότι "η απόφασή μας να αναγνωρίσουμε τη "Μακεδονία" με το συνταγματικό της όνομα δημιούργησε σημαντική αντιπαράθεση στην Ελλάδα", ενώ σημειώνει ότι είχαν συζητήσει το θέμα με τον κ. Καραμανλή το περασμένο Μάιο στο Λευκό Οίκο όπου "και οι δυο ευχόμαστε να μπορούσε να είχε λυθεί πριν από καιρό".

    Ο κ. Μπους εξηγεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ενόψει του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου στην ΠΓΔΜ και σημειώνει πως "ο μοναδικός μας στόχος ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη "Μακεδονία" και στην γειτονική της περιοχή σε μια κρίσιμη στιγμή. Γνωρίζω ότι εσύ και ο λαός της Ελλάδας συμμερίζεστε την επιδίωξή μας για σταθερότητα στα Βαλκάνια, οι χώρες μας είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες μας στενοί φίλοι. Έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και βαθιές πολιτιστικές σχέσεις και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει τα συγχαρητήριά του για μια ακόμη φορά "για τους εξαιρετικά επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα". Ο κ. Μπους ευχαριστεί τον κ. Καραμανλή για το "ευγενικό" μήνυμά του για την επανεκλογή του το οποίο είχε σταλεί πριν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τη FYROM με το Συνταγματικό της όνομα και καταλήγει "προσμένω να συνεργαστούμε στα επόμενα χρόνια".

    [03] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑ

    Πόγραδετς, 18 Νοεμβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Η Αλβανία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια από τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μετά την αντίστοιχη κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ο Αλβανός πρόεδρος, Αλφρεντ Μοϊσίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο Πόγραδετς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, κατά τη σημερινή συνάντηση των δυο προέδρων στο Πόγραδετς της Αλβανίας, ο μεν κ. Τσερβένκοφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα θα αποτελέσει κίνητρο για την Αλβανία να προχωρήσει σε μια ανάλογη ενέργεια, ο δε κ. Μοϊσίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης.

    Ο Αλβανός πρόεδρος συνεχάρη, επίσης, τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ για την εξέλιξη με το δημοψήφισμα για τη νέα διοικητική διαίρεση της ΠΓΔΜ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απόδειξη της σοφίας των "Μακεδόνων" πολιτικών και των πολιτών Αποδεικνύει, επίσης, ότι όλοι οι πολίτες της "Μακεδονίας" είναι ίσοι».

    «Αποδέχομαι τα συγχαρητήρια γιατί για μένα το δημοψήφισμα ήταν όντως επιτυχημένο, καθώς πραγματοποιήθηκε σε δημοκρατική ατμόσφαιρα» είπε από την πλευρά του ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    [04] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 17/12

    Αγκυρα, 18 Νοεμβρίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Ένα βήμα πέρα από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σε ό,τι αφορά στην προοπτική αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Zaman, ο κ. Γκιούλ τονίζει ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμη κι αν η Λευκωσία απειλήσει να μπλοκάρει με βέτο την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η Τουρκία έχει κάνει «γενναία και πολιτισμένα βήματα» για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία έως τις 17 Δεκεμβρίου, σημειώνει ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος χαρακτηρίζει, επίσης, απαράδεκτη την προοπτική να δοθεί στην Αγκυρα «ειδικό καθεστώς» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    «Εάν τεθεί επί τάπητος μια τέτοια πρόταση, όλα θα τελειώσουν. Οι διαπραγματεύσεις σημαίνουν για εμάς την πλήρη ένταξη (στις ευρωπαϊκές δομές). Δεν θα δεχθούμε καμιά άλλη εναλλακτική λύση» προειδοποιεί ο κ. Γκιούλ.

    Σημειώνεται ότι, χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν είναι στην "ατζέντα" της Αγκυρας η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης.

    [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Περιοδεία στην ΄Ήπειρο θα πραγματοποιήσει αύριο (Παρασκευή) και το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Καραμανλής θα φθάσει στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αύριο στις 16.00 και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα έργα αναστήλωσης του Σουφαρί Σεράϊ στο Κάστρο.

    Στις 18.00 στο ξενοδοχείο «Ήπειρος Παλλάς», θα έχει σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

    Στις 20.00, ο κ. Καραμανλής θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του στο ξενοδοχείο Du Lac, ο νομάρχης Ιωαννίνων.

    Ο πρωθυπουργός θα διανυκτερεύσει στα Γιάννενα και το Σάββατο στις 09.00 θα επισκεφθεί τις κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου τελωνείου στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα έχει στην Άρτα σύσκεψη με την διοίκηση των ΤΕΙ.

    Στις 13.30 θα επισκεφθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κόπραινα Άρτας και μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει περίπλους του Αμβρακικού Κόλπου και ενημέρωση για τα προβλήματα των παράκτιων περιοχών. Τέλος, στις 15.00 στην Πρέβεζα θα γίνει ενημέρωση για το λιμάνι της πόλης.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΒΛΑΨΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την πολιτική του που εξέθεσε τη χώρα και έβλαψε την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ «οφείλει, όμως, ξεκάθαρα να πει και αν υιοθετεί τις προτάσεις για σκληρή λιτότητα που πρότεινε ο ξένος οίκος τον οποίον επικαλείται».

    [07] ΣΤΙΣ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαρχιακού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Επαρχείου Λαγκαδά, με εισηγητές τον πρύτανη Κωνσταντίνο Βελέντζα και τον αντιπρύτανη Ηλία Κουσκουβέλη του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο Έπαρχος Λαγκαδά, Σάββας Αναστασιάδης.

    [08] ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    «Το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε σκυταλοδρομία ανακριβειών, επίδειξη αδιαλλαξίας και σε πρωταθλητισμό διαστρεβλώσεων και παραπληροφόρησης, προκειμένου να στηρίξει την ανεύθυνη κινδυνολογία του, σε βάρος του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να φθείρουν την Κυβέρνηση και να υπονομεύσουν την πολιτική της, παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη των συνταξιούχων, τα οποία τελικά εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ στα μάτια της κοινής γνώμης». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Στις διαδοχικές παρεμβάσεις τους, τόσο ο Υπουργός Απασχόλησης, όσο και ο Υφυπουργός Νίκος Αγγελόπουλος ξεκαθάρισαν με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι για την Κυβέρνηση δεν ανοίγει θέμα Ασφαλιστικού.

    «Η Κυβέρνηση διατηρεί το γενικό πλαίσιο του Ασφαλιστικού και αποδέχεται το πλαίσιο των νόμων 3029/2002 και 3232/2004. Θεωρεί, όμως επιβεβλημένο πολλές επιμέρους ρυθμίσεις των δύο αυτών νόμων που έχουν μείνει στον «αέρα» από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ν' αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τα συνδικάτα και τους Κοινωνικούς Εταίρους, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εφαρμογή στην πράξη» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Παράλληλα τόνισε ότι η Κυβέρνηση εγγυάται απόλυτα και κατηγορηματικά την ομαλή πληρωμή των συντάξεων και των λοιπών παροχών, προς όλους τους δικαιούχους, από όλα τα Κοινωνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Διαβεβαίωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση θα αυξήσει τις συντάξεις, πάνω από τον πληθωρισμό και η αύξηση αυτή θα είναι μεγαλύτερη και από την αύξηση των μισθών.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε στη Βουλή ο Υπουργός Απασχόλησης επισήμανε, ότι η πορεία των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΤΑΕ είναι απολύτως ομαλή, σημείωσε ότι έχουν γίνει ελάχιστες μετακινήσεις υπαλλήλων, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όσο και στις Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλιστικών Ταμείων και τόνισε πως η Κυβέρνηση προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς την εφαρμογή των ρυθμίσεων για τη Διαδοχική Ασφάλιση με διαδοχικά έγγραφα τόσο του Υπουργού όσο και του Υφυπουργού.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ περιφρόνησαν και δεν εφάρμοσαν ούτε τους Ασφαλιστικούς Νόμους που οι ίδιες ψήφισαν ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προς τα Νοσοκομεία κλπ που «κληροδότησε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν έκανε την παραμικρή σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της.

    [09] Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Για τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την 17η Δεκεμβρίου ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αυτή είναι η τουρκική θέση». Πρόσθεσε, δε, ότι από ελληνικής και κυπριακής πλευράς, γίνονται ενέργειες ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν και έχει τονισθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, με κάθε αφορμή και σε κάθε τόνο, ότι η μη αναγνώριση ενός κράτους μέλους της Ένωσης από υποψήφιο κράτος αποτελεί ένα πολιτικό και θεσμικό παράλογο, το οποίο πρέπει να αρθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς αν τίθεται στις επαφές του κ. Μολυβιάτη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του το θέμα της απειλής του casus belli της Τουρκίας προς την Ελλάδα τόνισε ότι όλα τα θέματα τίθενται σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ καταγράφεται η συμπεριφορά της υποψήφιας χώρας.

    Ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί την Τρίτη στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου, αλλά και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

    [10] ΣΥΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Την αντίθεσή του στο προτεινόμενο σχέδιο για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων εκφράζει ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι «η ασφαλιστική ανατροπή που επιχειρείται για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους των Τραπεζών εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις Τράπεζες».

    Η ανακοίνωση του Συνασπισμού έχει ως εξής:

    «Οι διοικήσεις των Τραπεζών (Αlpha, Εθνική, Εμπορική), με πρόσχημα την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση προσπαθούν να διαγράψουν όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους, να διαλύσουν τα επικουρικά ασφαλιστικά Ταμεία (με πιλότο την Εμπορική Τράπεζα) και να μεταφέρουν όλο το κόστος στο ΙΚΑ, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό.

    »Η ασφαλιστική ανατροπή που επιχειρείται για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους των Τραπεζών εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις Τράπεζες (Εθνική, Εμπορική).

    »Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλου, με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης (υπουργείο Οικονομίας, Εργασίας- Κοινωνικών Ασφαλίσεων) προσπαθεί με μια κίνηση να πετύχει πολλαπλούς στόχους:

    -Να διαγράψει όλες τις υποχρεώσεις της Τράπεζας προς τους ασφαλισμένους με την 'καταβολή κάποιου ποσού'.

    -Να καταργήσει το Επικουρικό Ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ) με τη «μεταφορά» του στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) υλοποιώντας έτσι το βασικό στόχο και επιδίωξη όλων των Τραπεζών (όλοι στο ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ).

    -Να 'διευκολύνει' την πώληση του πακέτου των μετοχών της Εμπορικής που κατέχει το κράτος (μέσω της ΔΕΚΑ) προς τους ιδιώτες Τραπεζίτες.

    »Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κινείται στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την ανατροπή των ασφαλιστικών εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καλούμε να ανακαλέσει αυτούς τους σχεδιασμούς της και να συζητήσει με τους τραπεζοϋπαλλήλους για εξεύρεση λύσης στα πλαίσια των προτάσεων που έχει υποδείξει το συνδικαλιστικό κίνημα στις Τράπεζες», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    [11] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, μετά την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Το σχέδιο νόμου, εστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του.

    Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, επέρχεται ριζική αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του δικαίου που διέπει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα. Η νομοθετική παρέμβαση προσδιορίζεται και από την ανάγκη προσαρμογής του ελληνικού δικαίου στις ρυθμίσεις και κατευθύνσεις του υπ' αριθμόν 1/2003 Κανονισμού του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 16ης Δεκεμβρίου 2002 «για την εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού που προβλέπονται στα άρθρα 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

    Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου :

    α)Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επίπεδο θεσμού, αρμοδιοτήτων, ελεγκτικών εξουσιών και κανονιστικών παρεμβάσεων σε τρόπο ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει και να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά τον κεντρικό θεσμικό της ρόλο, στο πλαίσιο της λειτουργίας ευαίσθητων μηχανισμών της εθνικής οικονομίας και σε κρίσιμους τομείς της.

    Η επιλογή του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού μεταφέρεται στην αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπό σημερινό καθεστώς, αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας του υπουργού Ανάπτυξης. Η επιλογή αυτή γίνεται και μετά από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας την κοινοβουλευτική ευθύνη για τις ενέργειες και πράξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει λόγο να ασκεί την εποπτεία νομιμότητας των πράξεων αυτής. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξοπλίζεται με κανονιστικές αρμοδιότητες που έχουν στρατηγική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Μεταξύ αυτών των αρμοδιοτήτων οι πλέον κρίσιμες είναι η αρμοδιότητα επιβολής μέτρων συμπεριφοράς ή διαρθρωτικού χαρακτήρα και η αρμοδιότητα να επιβάλλει την ανάληψη δεσμεύσεων από τις επιχειρήσεις με σκοπό την παύση των παραβατικών τους συμπεριφορών.

    β)Ενσωματώνονται οι αναγκαίες διαδικαστικές ρυθμίσεις του Κοινοτικού Κανονισμού και δημιουργείται πλαίσιο μόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Αρχές Ανταγωνισμού των άλλων κρατών-μελών, όσο και με τα εθνικά δικαστήρια, για θέματα εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του πιο πάνω Κανονισμού. Οι ρυθμίσεις αυτές εξοπλίζονται με τις ίδιες ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τις αντίστοιχες παραβάσεις των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό

    γ)Εισάγονται κανόνες και θεσμοθετούνται μηχανισμοί, με τους οποίους επιτυγχάνεται η καταγραφή και χαρτογράφηση της αγοράς, ασκείται αποτελεσματικά ο προληπτικός έλεγχος κατά το πρότυπο συναφών εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αντιμετωπίζονται έγκαιρα φαινόμενα που οδηγούν στη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης και στη στρέβλωση των μηχανισμών της ελεύθερης αγοράς καθώς και στον περιορισμό και τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.

    δ)Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη των συγκεντρώσεων των επιχειρήσεων, σε τρόπο ώστε να ευνοούνται και να διευκολύνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η συνένωση ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων. Όλα αυτά επιτυγχάνονται υπό ένα κατάλληλο και λειτουργικό σύστημα ελέγχου και σε ένα πλαίσιο ρυθμιστικών παρεμβάσεων που αποτρέπουν τόσο την αλλαγή των δομών της αγοράς, η οποία οδηγεί στον περιορισμό του υγιούς ανταγωνισμού, όσο και τις εμφανιζόμενες σε αυτή δυσλειτουργίες

    Γενικά, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προωθούν και υλοποιούν τους στόχους του Ν.703/1977 και της κοινοτικής νομοθεσίας του ανταγωνισμού, με βάση αρχές που, μέσω της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, λειτουργούν προς όφελος και της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και του καταναλωτή.

    [12] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Η ταμειακή μηχανή στα ταξί εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και δεν καταργείται, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, διαψεύδοντας σχετικούς ισχυρισμούς ότι πρόκειται να καταργηθεί η εφαρμογή του σχετικού μέτρου.

    Με αφορμή ανακοίνωση Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων και προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

    Μοναδική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ συνεργατών του Υφυπουργού κ. Αδάμ Ρεγκούζα και εκπροσώπων της παραπάνω Ομοσπονδίας είναι αυτή που αφορά τον καθορισμό των ετησίων φορολογητέων κερδών και τίποτα άλλο.

    Επισημαίνεται με απόλυτη καθαρότητα ότι η ταμειακή μηχανή στα ταξί εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και δεν καταργείται. Το ίδιο ισχύει και για την έκδοση των αποδείξεων. Δηλαδή όλα τα ταξί οφείλουν να εκδίδουν για κάθε διαδρομή φορολογική απόδειξη.

    Αντίθετα καμία συμφωνία δεν έγινε για το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού των αυτοκινήτων ταξί μετά την παρέλευση πενταετίας.

    Με την ευκαιρία τονίζεται πως η δυνατότητα φορολόγησης με λογιστικό τρόπο και σε προαιρετική βάση, για τους εκμεταλλευτές εξακολουθεί να υφίσταται.

    Καμία άλλη συμφωνία ή υπόσχεση δεν δόθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης».

    [13] ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2005 ΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2005 τα επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία αφορούν τους τομείς εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας:

    «Η συμπαράσταση και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών από τη Νέα Διακυβέρνηση εκδηλώνεται με κάθε τρόπο που επανειλημμένα προεκλογικά και στις προγραμματικές δηλώσεις έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Στο πλαίσιο των εξαγγελιών αυτών το υπουργείο Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή της Νέας Διακυβέρνησης έχει ανακοινώσει την υπαγωγή του εμπορίου και των υπηρεσιών στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Σε εφαρμογή της δέσμευσης ανακοινώνω ότι τα επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία θα αφορούν τους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2005. Τα σχετικά έντυπα, θα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι δωρεάν μόνο από το Γραφείο Πληροφόρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ, Μεσογείων 56) και από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι αυτών των προγραμμάτων. Λεπτομερέστερη ενημέρωση για τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα θα γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Τύπου και της ιστοσελίδας www.antagonistikotita.gr».

    [14] ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στην ελληνική κεφαλαιαγορά και ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών, ύστερα από το χτεσινό ανοδικό του άλμα, υποχώρησε σε ποσοστό 0,47% και διαμορφώθηκε στις 2.632,01 μονάδες.

    Στην υποχώρηση του Γενικού Δείκτη συνέβαλαν, τόσο οι αισθητές απώλειες πολλών τραπεζικών τίτλων αλλά επιλεγμένων μετοχών της περιφέρειας, όσο και οι εξελίξεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κινούνταν μέχρι το απόγευμα χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), εντάσσονται η εκ νέου υποχώρηση του τζίρο, το ισορροπημένο ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν, αλλά και το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το δείκτη, ο οποίος σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.650,87 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στη ζώνη των 2.627,97 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε ό,τι αφορά στον όγκο των συναλλαγών, αυτός υποχώρησε πάλι κάτω από το επίπεδο των 200 εκατ. ευρώ, που θεωρείται από τους ειδικούς ως το ελάχιστο όριο που μπορεί να προσδίδει στο χρηματιστήριο θετική πορεία. Συγκεκριμένα, ο σημερινός τζίρος του ΧΑ έφτασε στα 192 εκατ, ευρώ.

    Μάλιστα, από το ποσό αυτό τα 45.783.023,30 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα των COSMOTE, ύψους 4.217.310,00 ευρώ, στα 14,10 ευρώ και της ΕΛΤΕΧ, προϋπολογισμού 4.150.139,40 ευρώ, στα 3,30 ευρώ.

    Ισορροπημένο, ήταν άλλωστε, το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του, με τις 130 από αυτές να τερματίζουν ανοδικά, έναντι 160 πτωτικών και 129 αμετάβλητων.

    Εξάλλου, ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι μετοχές των εταιριών ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ (12,24%), INTERINVEST (11,76%), ALTEC (11,63%), ΒΙΟΣΩΛ (10,71%), PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (10,62%) και της Microland (10,53%). Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΕΛΦΙΚΟ (6,29%), ΕΛΛΑΤΕΞ (6,25%), Olympic catering (5,95%), INTERSONIC (5,26%) και του ΜΠΑΛΑΦΑ (5%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών οι 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με μπροστάρη τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,61%, λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στις τράπεζες και παρά τα κέρδη στις τηλεπικοινωνίες.

    Αναλυτικότερα, ο κλάδος των τραπεζών παρουσίασε πτώση κατά 0,94%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των ALPHA BANK (1,45%), EFG (1,31%) και της ΕΤΕ (1,03%).

    Στον αντίποδα, κατά 0,55 % ενισχύθηκε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, αντανακλώντας τα κέρδη του στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (0,91%), COSMOTE (0,72%) και ΟΤΕ (0,32%).

    Κάμψη σε ποσοστό 0,56% εμφάνισε ο δείκτης FTSE/ASE 140, έναντι απωλειών 0,52% για τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και 0,25% για τον Μid 40 της μέσης.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Στο "κόκκινο" τερμάτισαν οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση 5 από αυτούς, που έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Πρόκειται, εκτός από τον τηλεπικοινωνιακό, για τους δείκτες των κατασκευαστικών (0,45%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,27%), των διυλιστηρίων (0,15%) και των βασικών μετάλλων (0,07%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, εμφανίζοντας συρρίκνωση κατά 1,71% και με αιχμή του δόρατος τις πιέσεις στις μετοχές των εταιριών ΒΑΡΒΕΡΗΣ (3,92%), ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ (3,39%), NOTOS COM (3,21%), JUMBO (2,71%) και των ΚΑΕ (1,51%)

    Αισθητή πτώση σημείωσαν κατά σειρά και ο δείκτης του χονδρικού εμπορίου (0,82%) και ακολούθησαν οι κλάδοι των ασφαλειών (0,78%), των βιομηχανιών και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (αμφότεροι 0,70%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,60%), της παράλληλης αγοράς (0,50%), των συμμετοχών (0,35%) και των τροφίμων και ποτών (0,30%).

    Οριακή κάμψη εμφάνισαν οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,12%), της πληροφορικής και της κλωστοϋφαντουργίας (αμφότεροι 0,07%) και των επενδύσεων και των ειδών-λύσεων πληροφορικής (αμφότεροι 0,03%).

    [15] ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

    Βουκουρέστι, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησε σήμερα από τις βουλγαρικές αρχές να απελευθερώσουν τον Ρουμάνο δημοσιογράφο που συνελήφθη την Τρίτη στη βουλγαρική πόλη Ρούσε, με την κατηγορία ότι κινηματογραφούσε με κρυφή κάμερα μέσα σε ένα μαγαζί duty-free στα σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας.

    Σε επιστολή της προς τον Βούλγαρο Γενικό Εισαγγελέα Νικόλα Φίλτσεφ η οργάνωση τονίζει ότι ο δημοσιογράφος Γκιόργκι Μπουχνίτσι, που εργάζεται για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό PRO ΤV, είναι θύμα ενός παράλογου βουλγαρικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ποινές για όποιον χρησιμοποιεί κρυφή κάμερα. Ο νόμος ορίζει ότι όποιος κάνει χρήση κάμερας κρυφά τότε μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τριών ετών και να κατηγορηθεί για κατασκοπεία.

    Ο Μπουχνίτσι κατά τη σύλληψή του εργαζόταν για ένα ρεπορτάζ με θέμα την διακίνηση τσιγάρων στο πέρασμα Γκιοργκίου, στα σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας. Ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι γυαλιά με κρυφή κάμερα και εισήλθε στη Βουλγαρία όπου συνελήφθη από τις αρχές μαζί με τον οδηγό του, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

    Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στη Ρουμανία ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου με επιστολή της στις βουλγαρικές αρχές, στην οποία αναφέρει ότι ο ρεπόρτερ έκανε απλά την δουλειά του.

    Τέλος ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του δημοσιογράφου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Ολοένα και σκληρότερος γίνεται τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός μεταξύ των εμπορικών καταστημάτων λιανικών πωλήσεων στη Βουλγαρία. Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα «Dnevnik», επικαλούμενη τα στοιχεία μιας έρευνας της διεθνούς οργάνωσης μελετών στον τομέα του μάρκετινγκ «Euromonitor», η αιτία για τον έντονο ανταγωνισμό είναι ο αυξανόμενος αριθμός των πολυεθνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που διεισδύουν στη βουλγαρική αγορά.

    Οι λιανικές πωλήσεις σημειώνουν ανοδική τάση κατά 8% σε σύγκριση με το 2003. Οι αιτίες γι` αυτό είναι η τάση αύξησης της αγοραστικής δύναμης των Βουλγάρων από τη μία, καθώς και ο ενισχυμένος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων που ασκεί ευνοϊκή επίδραση στις τιμές των προσφερόμενων προϊόντων.

    Τις προθέσεις τους να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους ανακοίνωσαν το 2004 πέντε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι γερμανικές Hit και Praktiker ήδη άνοιξαν ήδη τα πρώτα τους καταστήματα στη Βουλγαρία, η Kaufland αγόρασε μερικά οικόπεδα, ενώ οι άλλες γερμανικές εταιρείες Lidl και Obi ακόμη διερευνούν την αγορά. Οι περισσότερες αλυσίδες σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην επέκταση του δικτύου τους, ανοίγοντας καταστήματα σ` όλες τις μεγάλες πόλεις.

    Παράλληλα με τις διεθνείς αλυσίδες, στη βουλγαρική αγορά επιβάλλονται και ορισμένες ντόπιες-Technopolis (για ηλεκτρονικές συσκευές), Πικαντίλι, Φαντάστικο και Φαμίλια. Η τελευταία είναι ιδιοκτησία του ελληνικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών Global Finance και διαθέτει ένα δίκτυο 15 καταστημάτων.

    Οι λιανικές πωλήσεις στη Βουλγαρία ως ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης αυξήθηκαν από το 49% το 1999 στο 57% το 2003. Ωστόσο η κατανάλωση τροφίμων σχεδόν δεν έχει αλλάξει στη διάρκεια των ετών και αποτελεί το 45% από όλες τις πωλήσεις με εξαίρεση τα καύσιμα και τα αυτοκίνητα. Οι απασχολούμενοι στον τομέα των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 26.000, φθάνοντας τους 243.000.

    [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Ρώμη με συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και τον Πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα.

    Η συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο (Palazzo del Quirinale) και διήρκεσε γύρω στη μία ώρα. Στο προαύλιο του Μεγάρου αποδόθηκαν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο υποδέχθηκε ο κ. Τσιάμπι.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σύστησε στη συνέχεια στον Ιταλό ομόλογό του τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα, στο Palazzo Giustiniani, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε και στην έκθεση φωτογραφίας ''Il Mediterraneo dei fotografi'' δηλαδή ''Η Μεσόγειος των φωτογράφων''. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και φωτογραφίες του 19ου αιώνα από την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε δώσει το πρωί συνέντευξη στο ημερήσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ιταλικής τηλεόρασης RAI με την ονομασία ''NEXT'', κατά την οποία ρωτήθηκε για το Κυπριακό, το μέλλον της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα και για τη πιθανή άσκηση βέτο από την Κύπρο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος παρέθεσε τις θέσεις της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας πως η απόφαση για το θέμα του βέτο θα ληφθεί με βάση τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

    Είπε επίσης πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ένα σχέδιο για λύση του Κυπριακού που να ενώνει και όχι να διαιρεί την Κύπρο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Το θέμα για την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε βουλγαρικό έδαφος βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στις Βρυξέλλες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του βουλγαρικού στρατού, πτέραρχος Νικόλα Κόλεφ, με τον διοικητή των Ηνωμένων Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στρατηγό Τζεϊμς Τζόουνς.

    «Ακόμα δεν έχει επισήμως ληφθεί απόφαση για παρόμοιες ενέργειες, αλλά υπάρχουν πολλά σημάδια για την ανάληψη παρόμοιων ενεργειών σ΄αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας υπόψη και την επικείμενη επίσκεψη του στρατηγού Τζόουνς στη Βουλγαρία», δήλωσε ο πτέραρχος Κόλεφ, μιλώντας σε συνέντευξη προς το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο. Στις Βρυξέλλες ο ίδιος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

    [19] ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ 400.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Βουλγαρίας, της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία και της Συνομοσπονδίας της Εργασίας «Ποντκρέπα», περίπου 400.000 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων ανθρακωρύχοι, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών κ.α., συμμετείχαν στην εθνική απεργία, που πραγματοποιήθηκε την πέμπτη σε όλη τη Βουλγαρία.

    Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται κατά της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς και κατά της περικοπής των επιδομάτων για την προϋπηρεσία και για επιβλαβείς συνθήκες εργασίας. Τα αιτήματα των συνδικάτων περιλαμβάνουν επίσης αύξηση των εισοδημάτων και αυστηρότερες ποινές για τους εργοδότες που δεν πληρώνουν τις ασφαλίσεις των εργαζομένων τους.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Νικολάι Βασίλεφ δήλωσε προς τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, ότι η κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη για διάλογο με τα συνδικάτα. Ο κύριος Βασίλεφ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μεταξύ της κυβέρνηση και των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Χριστίνα Χρίστοβα πρόσθεσε ότι το Υπουργείο δεν έχει διακόψεις τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα.

    [20] ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΞΕΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Το 3ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Ξένων Διπλωματών στην Ελλάδα διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με την φροντίδα του Αθλητικού Οργανισμού της πόλης. Το τουρνουά θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου , στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

    Σκοπός του είναι να τονισθεί η σημασία της προσπάθειας για την καταστολή της βίας στα γήπεδα , να προαχθεί το Ευ Αγωνίζεσθαι αλλά και να αναδειχθεί η προτεραιότητα που πρέπει να δίδεται στην έννοια της συνεργασίας των λαών εκφράζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πεμπτουσία του Αθλητικού Πνεύματος.

    Στο πλαίσιο του Τουρνουά θα πραγματοποιηθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ ομάδων διπλωματών αλλά και των εφήβων των Special Olympics με τους μαθητές του Ζάννειου Γυμνασίου ενώ θα υπάρξει και αναμέτρηση ανάμεσα στις ομάδες του Λιμενικού Σώματος και Στρατιωτικών.

    Σε αυτό δε το παιχνίδι θα ενισχύσει την ομάδα του λιμενικού ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης όπως και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος.

    Με τους Στρατιωτικούς θα αγωνιστούν Έλληνες βαθμοφόροι Ολυμπιονίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημάρχου Πειραιά Χρήστου Αγραπίδη ο οποίος υιοθέτησε την ανάγκη διεξαγωγής αυτού του Τουρνουά στην πάντα ανοιχτή σε τέτοιες δραστηριότητες πόλη του Πειραιά.

    Τιμώμενα πρόσωπα στο Τουρνουά θα είναι μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου και άσσοι που ήρθαν από το εξωτερικό αλλά συνέδεσαν άρρηκτα το όνομα τους με την Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά Τάσος Μητρόπουλος , ο Βαγγέλης Πανάκης , ο Στέλιος Σεραφείδης, ο Κώστας Ορφανός, ο Λάγιος Ντέταρι και ο Υβ Τριαντάφυλλος θα βραβευτούν για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Στην τιμητική Επιτροπή του 3ου Διεθνούς Τουρνουά Ξένων Διπλωματών συγκαταλέγονται 21 προσωπικότητες της πολιτικής, του αθλητισμού, των γραμμάτων και των τεχνών.

    Μέλη της είναι ο Αντολφ Ογκι, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελβετίας και Γενικός Διευθυντής των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό, ο τέως Πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό Βίβιαν Ρέντιγκ, ο Χαβιέ Πέρεζ Ντε Κουελλάρ, τέως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Αμπνάλα Αμπνάλα, ο Πρόεδρος της ΦΙΦΑ Γιόζεφ Μπλάτερ, ο Πρέσβυς της Ελβετίας στην Αθήνα Πιερ Μονόντ, ο Ευρωβουλευτής Στρούαν Στίβενσον, ο Βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, η Πρέσβειρα της Ελλάδας για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Ιστβαν Γκιουλάι.

    Την Τιμητική Επιτροπή του Τουρνουά λαμπρύνουν επίσης με την παρουσία τους η καθηγήτρια και Πρύτανης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά καθηγητής Βασίλης Μπένος, ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο τέως Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Νικόλας Χρήστος Μαρκάτος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Srecial Olympics στην Ελλάδα Γιάννα Δεσποτοπούλου, ο Ολυμπιονίκης Χρήστος Παπανικολάου, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης και ο Επίτιμος Πρόξενος Γιώργος Μυρογιάννης,

    Οι αγώνες του Τουρνουά θα ξεκινήσουν στις 9.45 π.μ. της Κυριακής και θα ολοκληρωθούν στις 14.15 της ίδιας ημέρας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Τουρνουά θα ολοκληρωθεί στις 14.40 με την απονομή επάθλων στους νικητές και τους συμμετέχοντες.

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Πρόταση από την ομοσπονδία χάντμπολ του Ισραήλ για συμμετοχή σε διεθνές τουρνουά της Εθνικής μας ομάδας που θα γίνει τον Ιούνιο του 2005, στο Ισραήλ, δέχθηκε η ελληνική αποστολή στο Πόρτο, από τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας του Ισραήλ που επίσης βρίσκονται στην πορτογαλική πόλη για το διεθνές τουρνουά. Στο τουρνουά του Ισραήλ, θα πάρουν μέρος η Τσεχία, η Σλοβακία και πιθανότατα η Πορτογαλία. Η Εθνική μας ομάδα των ανδρών, αποτελεί το μεγάλο «αστέρι» στο διεθνές τουρνουά της Πορτογαλίας και είναι το σημείο αναφοράς από τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο της Πορτογαλίας. Παράλληλα οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο δέχονται τα συγχαρητήρια όλων των ομάδων για την κατάκτηση της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς αγώνες και την πρόκριση στο Μουντιάλ της Τυνησίας. Τους αγώνες παρακολουθούν και Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Πορτογαλία παροτρύνοντας με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την Εθνική μας ομάδα.

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΑΤΕΡ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Συγχαρητήρια, επιστολή για την επανεκλογή του Βασίλη Γκαγκάτση στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ.

    Η συγκεκριμένη επιστολή αναφέρει: «Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε,

    Επ΄ ευκαιρία της επανεκλογής σας στην προεδρία της ΕΠΟ, ύστερα από το συμβούλιο της 1ης Νοεμβρίου που προέκυψε από την Εκλογική Γενική Συνέλευση, η οποία διεξήχθη στην Αθήνα την 30η Οκτωβρίου, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήρια, καθώς και τις καλύτερες ευχές για επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου τα επόμενα 4 χρόνια.

    Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μοναδική θέση ύστερα από την επιτυχία στο EURO 2004, στην Πορτογαλία. Το ποδοσφαιρικό σας ταλέντο είναι αναγνωρισμένο και σεβαστό και η Ελλάδα απέδειξε τις ικανότητες ως διοργανωτή μεγάλων γεγονότων. Πολλά και ακόμα περισσότερα παιδιά θέλουν να παίξουν το άθλημά μας και περισσότεροι θεατές επισκέπτονται τα σύγχρονα στάδια, ενώ ο ιδιωτικός τομέας πρόθυμα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

    Υστερα από χρόνια αστάθειας και πολιτικών παρεμβάσεων, ήρθε η ώρα η ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια να ενωθεί και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και να προχωρήσει ώστε να σχεδιάσει την ανάπτυξη και το λαμπρό μέλλον. Σε αυτό το σκοπό, όπως και στο παρελθόν, μπορείτε να στηριχθείτε στην δική μου υποστήριξη και της FIFA.

    Αναμένω να συζητήσουμε τα σχέδιά σας για το μέλλον και να σας δω ξανά σύντομα».

    [23] Ο Θ. ΜΠΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Η σπουδαία νίκη που πέτυχε ο Ηρακλής στο βόλεϊ με 3-1 σετ, αυτή την φορά σε βάρος της Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, έδωσε μισό εισιτήριο στον Γηραιό για να περάσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

    «Ηταν μια μεγάλη νίκη. Οι αντίπαλοί μας ήταν πολύ καλοί, αφού ήταν πρωταθλητές Ευρώπης. Όμως εμείς δείξαμε καλύτερο πρόσωπο, ήμασταν πιο δυνατοί και βρισκόμαστε με το ένα πόδι πιο κοντά στην επόμενη φάση», τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παίκτης του Ηρακλή, Θόδωρος Μπάεφ και συνέχισε: «Ο όμιλος που μετέχουμε είναι πολύ δύσκολος, αφού μετέχουν πολύ καλές και δυνατές ομάδες. Το ευχάριστο για μας είναι ότι έχουμε τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια».

    Ο Θόδωρος Μπάεφ αναφερόμενος στην φετινή αγωνιστική παρουσία της ομάδας τόνισε: «Η ομάδα είναι καινούρια. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ο μόνος παίκτης που αγωνίζεται στην ίδια θέση σε σχέση με πέρσι είμαι εγώ. Πάντως αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι όλοι μας πηγαίνουμε πολύ καλά. Στο πρωτάθλημα δεν έχουμε ακόμη χάσει σετ και θα αργήσουμε να χάσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε έχουμε στο πλευρό μας τον κόσμο. Κάθε φορά που τον χρειαζόμαστε έρχεται στο γήπεδο και μας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του».

    [24] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ LIONS

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Τους αθλητές της Βόρειας Ελλάδας με προβλήματα όρασης και τους προπονητές τους που έλαβαν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα βραβεύσει η λέσχη LIONS Θεσσαλονίκης «Αγιος Νικόλαος».

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

    [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΠΙΟΥ

    Καμπούλ, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι το Αφγανιστάν εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ναρκωτικών στον κόσμο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ το Αφγανιστάν προμηθεύει το 87% του οπίου στον κόσμο και ένας στους δέκα Αφγανούς ασχολείται με την καλλιέργεια αυτή.

    Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να καταπολεμήσουν το εμπόριο των ναρκωτικών καθώς και τα εναπομείναντα μέλη του ισλαμικού πρώην καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν ότι θα ήταν «ιστορικό λάθος» να αφεθεί το Αφγανιστάν στο έλεος του οπίου.

    Η παραγωγή της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας σε σχέση με το 2003 αυξήθηκε κατά 64%.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος Ναρκωτικών και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Μαρία Κόστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν έχει τις δυνατότητες να επιληφθεί του προβλήματος.

    [26] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΗ Δ.ΟΧΘΗ

    Τελ Αβιβ, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Το Ισραήλ απελευθέρωσε, μετά από διήμερη κράτηση, τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ο οποίος κάλεσε το εβραϊκό κράτος να απελευθερώσει όλους τους παλαιστινίους κρατουμένους ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκεχειρία.

    Βγαίνοντας από στρατιωτική φυλακή κοντά στην πόλη της Ραμάλα, ο Χασάν Γιούσεφ δήλωσε πως θα συνεχίζει να εργάζεται προς όφελος της Χαμάς και παρότρυνε την ισλαμική οργάνωση να εξακολουθήσει την ένοπλη πάλη της κατά του Ισραήλ, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Καμία εκεχειρία και καμία ειρήνη και καμία ησυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν ελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι", τόνισε ο Γιούσεφ, που κατά την έξοδό του έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την οικογένειά του και συγγενείς του.

    Λίγο αργότερα ο Γιούσεφ μετέβη στο αρχηγείο του εκλιπόντος Παλαιστινίου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, όπου άφησε στεφάνι στη μνήμη του ηγέτη.

    [27] ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 18 Νοεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Εξεγερμένοι σκότωσαν σήμερα έναν Αμερικανό πεζοναύτη και έναν Ιρακινό στρατιώτη, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτών που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση στη Φαλούτζα, που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου, σε 51 πεζοναύτες και οκτώ Ιρακινούς στρατιώτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Τα δύο θύματα σκοτώθηκαν όταν εξεγερμένοι άνοιξαν πυρ κατά περιπόλου Αμερικανών πεζοναυτών στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης λίγο πριν σκοτεινιάσει, δήλωσε ο στρατηγός Τζον Σάτλερ, διοικητής της εκστρατευτικής δύναμης Πεζοναυτών, μετέδωσε το ΒΒC.

    [28] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Η Βρετανία και η Γαλλία επιθυμούν να δουν ένα Ιράκ με δημοκρατία και σταθερότητα, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ στη Βρετανία.

    "Πρέπει να πω ότι στο θέμα του Ιράκ και οι δύο μας εργαζόμαστε από κοινού, σύμφωνα με την απόφαση 1546 του ΟΗΕ, και οι δυό μας θέλουμε να δούμε ένα Ιράκ όπου θα επικρατεί δημοκρατία και σταθερότητα και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να δούμε να υλοποιείται κάτι τέτοιο", τόνισε ο Μπλερ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι Μπλερ και Σιράκ υπογράμμισαν πως είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Ο Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη φρίκη του για την εκτέλεση της ομήρου Μάργκαρετ Χάσαν.

    [29] ΓΑΖΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τελ Αβιβ, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Η τριάδα της παλαιστινιακής ηγεσίας είχε σήμερα στη Γάζα διαβουλεύσεις με τα κυριότερα πολιτικά κινήματα σχετικά με τις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου για την εκλογή του διαδόχου του εκλιπόντος προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Έχουμε έλθει για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τις διάφορες δυνάμεις κι ομάδες και για να προετοιμάσουμε τις εκλογές", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι, μετά την άφιξή τους στη Γάζα.

    Ο Κορέι είχε το πρωί συνομιλίες με τον προσωρινό πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Ράουχι Φατούχ, ο οποίος έφθασε χθες στη Γάζα, όπου βρισκόταν από πολλών ημερών κι ο επικεφαλής της PLO Μαχμούντ Αμπάς.

    Οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP), κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, το οποίο προσπαθούν να πείσουν να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

    Ο Αμπάς προσπάθησε να πείσει τα παλαιστινιακά κινήματα να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές αλλά εξακολουθεί να προσκρούει στην επιφυλακτικότητα των ισλαμικών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ, που είναι δημοφιλείς στη Λωρίδα της Γάζα

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Εκδήλωση - συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τα παιδιά του Μπεσλάν της Β. Οσετίας, που έπεσαν θύματα τρομοκρατικής ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και ώρα 20:30, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Για τον ίδιο σκοπό έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην τράπεζα Eurobank με αριθμό: 0026-0203-80-0101639973.

    Παράλληλα, θα συγκεντρωθεί εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια θα σταλούν στα παιδιά του σχολείου.

    Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Νομαρχίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και της Πρυτανείας του ΑΠΘ θα συμμετάσχει ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής,, η Μόρφω Τσαϊρέλη, ο Παναγιώτης Μάργαρης και η χορωδία "Κοραής".

    Την εκδήλωση διοργανώνουν ο πολιτιστικός - πνευματικός σύλλογος "Κοραής", το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, η Ενωση Κυπρίων Β.Ε., ο Κοινωνικός Σύνδεσμος Κατοίκων Χαριλάου, ο Σύλλογος Χιων Θεσσαλονίκης και το Ωδείο Βορείου Ελλάδος.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έναρξη της ενόπλου φάσεως του Μακεδονικού Αγώνα, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη και την προσφορά των σιδηροδρομικών υπαλλήλων στο Μακεδονικό Αγώνα, οι οποίοι πρώτοι μεταξύ των πρώτων έσπευσαν να δώσουν το αγωνιστικό τους παρόν για τη σωτηρία της Μακεδονίας μεταφέροντας πληροφορίες, όπλα και Μακεδονομάχους, οργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η προσφορά των σιδηροδρόμων στο Μακεδονικό Αγώνα», στο Λιμάνι (προβλήτα Ι).

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο, την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2004, και ώρα 18:30

    Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας, τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση παρουσιάζοντας έκθεση βιβλίου με θέμα τη Μακεδονία και την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2005.

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

    Τρίτη Παρασκευή: 09.00 14.00

    Σάββατο:10.00 14.00

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ

    Ξάνθη, 18 Νοεμβρίου 2004 (13:50 UTC+2)

    Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στην Ξάνθη εκθεση φωτογραφίας με τίτλο ΄΄Transhometafores,Τροχιές και Διασταυρώσεις''.

    Για την πραγματοποίηση της εκθεσης το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παραχώρησε το εργο σημαντικών καλλιτεχνών με ενεργό παρουσία στο χώρο της φωτογραφίας στην Ελλάδα.Μεταξύ των φωτογράφων συγκαταλέγονται οι Πάνος Βαρδόπουλος,Τάσσος Βρεττός,Αρις Γεωργίου,Κώστας Κολοκύθας,Νίκος Μάρκου,Σωκράτης Μαυρομάτης,Πέτρος Μήτκας,Βούλα Παπαιωάννου,Σίμος Σαλτιέλ,Τάκης Τούπλας,Κωστας Μπαλάφας,Δημ Χαρισιάδης,Θοδωρής Χαρμουζιάδης ,και Ingo Duennedier.

    Η έκθεση η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφέρειας ΑΜΘ θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής εως 21 Νοεμβρίου στην αιθουσα ΄΄Λίλιαν Βουδούρη'' του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

    Ο.Ο

    [33] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2004 (13:00 UTC+2)

    Τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, διοργανώνει για 32η χρονιά, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τις 24 έως τις 30 Νοεμβρίου.

    Στο πλαίσιο των φετινών Διεθνών Μουσικών Ημερών, η ΔΕΘ θα τιμήσει δύο σπουδαίες ελληνίδες πιανίστριες, τη Νόρα Λουκίδου και την Κατερίνα Σούρβαλη Πολυζωίδου, οι οποίες θα δώσουν ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια. Είναι η πρώτη φορά που η Νόρα Λουκίδου και η Κατερίνα Σούλβαρη Πολυζωίδου αποφάσισαν να συνεργαστούν, για τη συναυλία αυτή, με την ελπίδα να αφυπνίσουν το ενδιαφέρον των νεωτέρων συναδέλφων τους αλλά και του μουσικόφιλου κοινού, γι αυτό το είδος της μουσικής.

    Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ, στις 24 Νοεμβρίου 2004, και ώρα 8.30μμ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Επίσης στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί και ο 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής Δωματίου. Οι ακροάσεις των σχημάτων που συμμετέχουν στον φετινό 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου θα πραγματοποιηθούν 27-30 Νοεμβρίου 2004, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Οι συμμετοχές έφθασαν ήδη τις έντεκα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων πέντε ετών.

    Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει στις 30 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την απονομή των βραβείων στους νέους καλλιτέχνες αλλά και με μία μοναδική συναυλία με τον Νίκο Αθηναίο να διευθύνει την Ορχήστρα των Πατρών και να συμπράττουν οι σολίστ: Δημήτρης Σγούρος (πιάνο) και Σωκράτης Ανθής (τρομπέτα).

    Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το «Κονσέρτο αριθμός 1 σε ντο ελάσσονα για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων» του Dmitri Shostakovitch. Είναι αυτό με το οποίο η Αθήνα υποδέχτηκε στις 12 Αυγούστου, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, την Ολυμπιακή Φλόγα. Επίσης, τα μέλη της καταξιωμένης -εντός και εκτός Ελλάδος-Ορχήστρας των Πατρών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου, θα προσφέρουν στο κοινό μια εξαίσια μουσική εμπειρία με τα έργα «Απλή Συμφωνία» του Benjamin Britten και «Απόλλων Μουσηγέτης» του Igor Stravinsky.

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και εισιτήρια προπωλούνται στα Γραφεία της ΔΕΘ (Εγνατίας 154/ Πολιτιστικό Τμήμα/ 1ος όροφος) και στα εκδοτήρια εισιτηρίων της Πλατείας Αριστοτέλους.

    [34] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ

    Ξάνθη, 18 Νοεμβρίου 2004 (12:36 UTC+2)

    Τιμητική εκδήλωση για τη δράση και το μεγάλο έργο του Κωστή Μοσκώφ, ιστορικού, ποιητή και μορφωτικού συμβούλου της χώρας μας στην Αίγυπτο και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, διοργανώνει στις 22 Νοεμβρίου στην Ξάνθη το "Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης'' (ΙΘΤΠ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμικού Διαλόγου ΄΄Κωστή Μοσκώφ''.

    Στη βραδιά μνήμης θα μιλήσουν για το πολιτικό και λογοτεχνικό έργο του Κωστή Μοσκώφ, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ευάγγελος Χεκίμογλου, διδάκτορας του τμήματος οικονομικών επιστημών ΑΠΘ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του ΙΘΤΠ, Βιργινία Τσουδερού. Θα ακολουθήσει απαγγελία των ποιημάτων από τη σύζυγο του τιμώμενου ιστορικού και ποιητή, Πόπη Μοσκώφ.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία από δυο ξεχωριστές καλλιτεχνικές παρουσίες, τη Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή, οι οποίες θα ερμηνεύσουν σπάνια τραγούδια, αρμένικα, ελληνικά, Γιουγκοσλαβικά, της Νότιας Ιταλίας, ισπανόφωνα και θρακιώτικα παραδοσιακά.

    Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης λειτουργεί στην Ξάνθη από το 1998, ενώ τα εκπαιδευτικά του προγράμματα λειτουργούν από το 1999, παρέχοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

    Ο.Ο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 November 2004 - 19:14:00 UTC