Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 17Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [02] ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΕ Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ
  • [03] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [04] Ο ΣΠ.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ
  • [05] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [06] ΟΞΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
  • [11] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [12] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [13] ΜΕΙΩΣΗ 40,9% ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΗΣ EMPORIKI BANK ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [14] ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΛΟΓΩ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [15] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΡΑΦΑΤ
  • [16] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕΤΑΞΥ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [18] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ TAROM
  • [19] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [20] "ΕΥΡΩΜΑΧΕΣ" ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [21] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [22] Ο ΓΕΡΜΑΝΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ
  • [24] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ
  • [25] ΤΟΥΡΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΣΟΥΧΑ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [28] ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΟΚΤΩ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ
  • [29] ΜΠΟΥΣ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [30] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΛΗΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [31] ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΟ ΜΜΣΤ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ
  • [33] Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ Γ.ΚΑΖΑΝΤΖΗ "ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ
  • [34] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 17Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Με τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η ’γκυρα τόσο σε ό,τι αφορά στην εσωτερική της κατάσταση όσο και σε σχέση με την Κύπρο συναρτούν Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου μετά τη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία.

    Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν να δουν μια Ευρωπαϊκή Τουρκία ως γείτονα. Από εκεί και πέρα ο Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε: «εξετάζουμε κατ' αρχήν θετικά την παροχή ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας νοουμένου βέβαια πάντοτε ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί και θα δεχτεί ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες μια υποψήφια έχει τόσο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και έναντι της Κύπρου».

    Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε: «αναλύσαμε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία για την εσωτερική κατάσταση της χώρας αλλά κυρίως τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική και ιδιαίτερα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Καραμανλής δέχτηκαν πληθώρα ερωτήσεων για τα ζητήματα που θα τεθούν κατά προτεραιότητα ως προς τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν προέβη σε διευκρινίσεις λέγοντας ότι «τέτοια θέματα χάνουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ και τη σημασία τους αν εκ των προτέρων προδικάζεται μία εξέλιξη ή άλλη» και πρόσθεσε: «Τελικά η απόφασή μας θα ληφθεί με συνεκτίμηση όλων των δεδομένων της στιγμής και με τις ισορροπίες αν θέλετε επιθυμιών και επιδιώξεων των άλλων χωρών μελών της ΕΕ».

    Στο ίδιος μήκος κύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, κριτήρια, νόρμες συμπεριφοράς. Και βεβαίως σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν τίθεται μια σειρά από προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών σημαίνει ότι κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος οφείλει να αποδεχτεί αυτούς τους κανόνες, να υιοθετήσει αυτούς τους κανόνες συμπεριφοράς να υιοθετήσει ευρωπαϊκές πρακτικές».

    Πάντως ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία, στο θέμα των αγνοουμένων, το ζήτημα των εγκλωβισμένων και τη λειτουργία του γυμνασίου του Ριζοκάρπασου. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία σε ό,τι αφορά στην εξωτερική της συμπεριφορά αλλά και σε ζητήματα εσωτερικής της λειτουργίας που σχετίζονται με την πορεία εκδημοκρατισμού της, το ρόλο του στρατιωτικού παράγοντα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισονομία όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    Για το Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρος επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος, στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, εφόσον επέλθουν σε αυτό οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις, ώστε να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο.

    Οι κ.κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος υπογράμμισαν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτήρισαν αδελφικές τις σχέσεις των δύο λαών. Ο μεν πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη του για την συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

    [02] ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΕ Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 12 Νοεμβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, τον ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ, όπου και ενταφιάστηκε στον περίβολο του αρχηγείου του, πριν το ηλιοβασίλεμα, όπως επιτάσσει το μουσουλμανικό έθιμο.

    Την ώρα που μεταφέρονταν η σορός του παλαιστίνιου ηγέτη, εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές λατρείας από τον λαό του Γιάσερ Αραφάτ που τον αγάπησε και τον λάτρεψε όσους λίγους ηγέτες σε όλη τη γη.

    Παλαιστίνιοι στρατιώτες ανέβηκαν πάνω στο φέρετρο το οποίο τοποθετήθηκε στη σκεπή ενός αυτοκινήτου. Πολλοί σκαρφάλωσαν στους τοίχους του αρχηγείου του Αραφάτ σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν από όσο πιο κοντά γίνεται την ταφή.

    Στη διάρκεια της διαδρομής οι Παλαιστίνιοι έσκισαν τη σημαία που σκέπαζε το φέρετρο και κάποιοι άλλοι έβαλαν πάνω του την παραδοσιακή ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα.

    "Με το αίμα και την ψυχή μας θα θυσιαστούμε για σένα Αμπού Αμάρ", φώναζε το πλήθος που κυμάτιζε σημαίες της Παλαιστίνης.

    Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν άντρες των δυνάμεων ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να εμποδίσουν το πλήθος να πλησιάσει τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Οι τρεις τραυματίες, ανάμεσα τους και ένας παλαιστίνιος στρατιώτης, απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα.

    Η τελετή της κηδείας στο Κάιρο

    Το πρωί πραγματοποιήθηκε με πλήρεις τιμές η στρατιωτική κηδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

    Εκεί βρέθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο βρέθηκαν στην τελετή για να τιμήσουν έναν ομοεθνή και ομόθρησκο ηγέτη που μετατράπηκε σε σύμβολο ενός ολόκληρου λαού και του αγώνα του για ανεξαρτησία.

    Η πλειονότητα των δυτικών κυβερνήσεων εκπροσωπήθηκε από υπουργούς Εξωτερικών ή σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο.

    Τιμές αρχηγού κράτους

    Η σορός Αραφάτ, καλυμμένη από την παλαιστινιακή σημαία είχε γίνει δεκτή το βράδυ της Πέμπτης με τιμές αρχηγού κράτους στην πόλη όπου γεννήθηκε. Το πρωί της Παρασκευής, μετά από τις παραδοσιακές μουσουλμανικές προσευχές στο τέμενος του βασιλιά Φαϊσάλ, η σορός τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου που έσερναν έξι άλογα και συνόδευαν οκτώ άνδρες της αιγυπτιακής προεδρικής φρουράς.

    Η κηδεία δεν ήταν ανοικτή στο κοινό και χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το στρατόπεδο Γκαλάα όπου συγκεντρώθηκαν οι ξένοι επίσημοι, το τέμενος όπου έγινε η νεκρώσιμη τελετή και τη γύρω περιοχή, στη συνοικία Ηλιούπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

    Υψηλές παρουσίες

    Στην τελετή παραβρέθηκαν - εκτός του οικοδεσπότη, προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Πρίγκιπας Αμπντουλάχ, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ ’σαντ, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπεντίν Μπεν Αλί, ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο πρόεδρος Μπαγκλαντές, Γιαζουντίν Αχμέντ, ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουζίλο Μπάνμπανγκ Γιουντογιόνο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Οι περισσότερες χώρες της Δύσης έστειλαν στην τελετή υπουργούς Εξωτερικών.

    Τη Βρετανία εκπροσώπησε ο κ. Τζακ Στρο, τη Γαλλία ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, τη Γερμανία ο κ. Γιόσκα Φίσερ, εκ μέρους της ΕΕ πήγε στην τελετή ο Ύπατος Αρμοστής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

    Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργού, με τον κ. Γουίλιαμ Μπέρνς.

    Εκ μέρους της Ελλάδας μετέβη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, τον προκάτοχό του και πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο και βουλευτές του ΚΚΕ.

    [03] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (13:19 UTC+2)

    Η προετοιμασία και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα αποτέλεσε έργο μεγάλης κλίμακας. Το συνολικό κόστος (κρατική επιβάρυνση και ιδιωτική συμμετοχή) των δαπανών αυτών εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 8,954 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής των έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύσθηκαν λόγω των Αγώνων, αλλά ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν (Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, Αττική Οδός, Τραμ ΑΕ).

    H χρηματοδότηση των δαπανών αυτών, από το έτος 2000, προήλθε κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ από πόρους της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004» καλύφθηκε μικρό μέρος τους. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η χρηματοδότηση από πόρους του Δημοσίου θα φθάσει στα 7.202 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, από τους πίνακες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικων, σε ό, τι αφορά τις συνολικές εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων, από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήθηκε το 80,4% των συνολικών δαπανών (ήτοι το προαναφερθέν ποσό των 7,2 δισ. ευρώ).

    ΑΠΟ ΤΟ ΠΔΕ

    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

    Από το ποσό αυτό, τα 619 εκατ. ή ποσοστό 6,9% επί του συνόλου, προήλθαν από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ τα 6,583 εκατ. (73,5%) υπολογίζεται ότι θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εκτίμηση πληρωμών έως τις 31/12/2004: 5,319 δισ. ευρώ). Μέσω του ΠΔΕ, χρηματοδοτήθηκαν κυρίως οι δαπάνες για έργα υποδομής, ολυμπιακά αθλητικά κέντρα και εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων αυτών, οι δαπάνες ασφάλειας και οι πολιτιστικές δράσεις.

    Οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" υπολογίζεται ότι έφτασαν στα 1,752 εκατ. ευρώ (εκτίμηση πληρωμών μέχρι 31/12/2004: όλο το ποσόν).Οι δαπάνες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από έσοδα που προήλθαν κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια, την εμπορία ολυμπιακών προϊόντων και τις χορηγίες.

    Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους 107 εκατ. ευρώ που, ενώ εκταμιεύθηκαν στο έτος 2003, δεν έχουν εμφανισθεί στη δημόσια ληψοδοσία. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται δαπάνες φορέων Ελληνικού Δημοσίου που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οι δαπάνες αυτές αφορούν κυρίως έργα υποδομής όπως δαπάνες επέκτασης γραμμών Μετρό (ύψους 484 εκατ. ευρώ) και προαστιακός σιδηρόδρομος (ύψους 560 εκατ. ευρώ), τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως αμιγώς ολυμπιακά έργα, επειδή δεν συνδέονται άμεσα με τη διεξαγωγή των αγώνων, αλλά χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.λπ. για την επίσπευση της ολοκλήρωσής τους. Δεν περιλαμβάνονται επίσης λοιπές εκτιμώμενες δαπάνες ύψους 731 εκατ. ευρώ επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Ο επιμερισμός των δαπανών αυτών έγινε με βάση το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση των φορέων.

    Τα έργα της ολυμπιακής προετοιμασίας και τα ειδικά έργα των εθνικών επιλογών χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στην κατηγορία των έργων υποδομής περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία και στα μεταφορικά μέσα. Επίσης στα ειδικά έργα εθνικών επιλογών περιλαμβάνονται όχι μόνο τα έργα που εκτελέστηκαν στην Αττική, αλλά και αυτά που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004» και αφορούν κυρίως αθλητικά έργα, έργα υποδομών και πολιτιστικές δραστηριότητες.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ

    Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δαπανών κατά κατηγορία, οι δαπάνες για έργα υποδομής θα διαμορφωθούν στα 2,861 δισ. ευρώ (39,7%), ενώ οι δαπάνες αθλητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα ανέλθουν στα 2,153 δισ. ευρώ (29,9%). Οι δαπάνες ασφάλειας στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως πρόσθετες αποζημιώσεις θα προσεγγίσουν τα 1,080 δισ. ευρώ (15%). Οι λοιπές δαπάνες αναφέρονται κυρίως στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, τη φιλοξενία αθλητών, και σε περιβαλλοντικές αναπλάσεις και θα ανέλθουν στα 1,108 δισ. ευρώ (15,4%).

    Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ΠΔΕ εκτελέστηκε μέσω των Υπουργείων Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού (ποσοστά 35% και 34% αντίστοιχα), ενώ από τον τακτικό προϋπολογισμό πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 619 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 8,6% επί του συνόλου της κρατικής επιβάρυνσης, για την αντιμετώπιση κυρίως λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών και για τις αποζημιώσεις του προσωπικού που απασχολήθηκε με την ασφάλεια των αγώνων.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

    Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο των ολυμπιακων δαπανών του ΠΔΕ, μέσω της γενικής γραμματείας Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού υπολογίζεται ότι διέθεσε συνολικά 2,207 δισ. ευρώ (εκτίμηση πληρωμών έως 31/12/2004: 2,029 δισ. ευρώ). Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμάται οτι εκτέλεσε συνολικά το 35% των δαπανών ή 2,292 δισ. ευρώ (εκτίμηση πληρωμών έως 31/12/2004: 1,988 δισ. ευρώ). Τέλος, στα υπόλοιπα υπουργεία αντιστοιχούν δαπάνες ύψους 1,411 δισ. ευρώ (ποσοστό 21%) και στις περιφέρειες καταμερίζονται περί τα 673 εκατ. (10%)._

    [04] Ο ΣΠ.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (13:15 UTC+2)

    Στην επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχου, Παναγιώτη Χηνοφώτη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής ’μυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά την πρωινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: "Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ορίσει το νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ’μυνας, δεδομένου ότι η θητεία του σημερινού Αρχηγού Γιώργου Αντωνακόπουλου λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2005. Βάσει του νόμου, τρεις τουλάχιστον μήνες πριν λήξει η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ορίζεται ο επόμενος Αρχηγός, επιλεγόμενος μεταξύ των αντιστρατήγων, αντιναυάρχων, αντιπτεράρχων, προαγόμενος στον επόμενο βαθμό. Σειρά έχει το Πολεμικό Ναυτικό και επελέγη ο Παναγιώτης Χηνοφώτης, Αντιναύαρχος, Αρχηγός του Στόλου".

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αποστρατείες ο κ.Σπηλιωτόπουλος ανέφερε: "Ο νόμος δεν προβλέπει τίποτα σε αυτή την περίπτωση. Διότι, από την ώρα που ορίζεται μεταξύ των αντιστρατήγων, αντιναυάρχων, αντιπτεράρχων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αυτομάτως προάγεται στον επόμενο βαθμό και είναι αρχαιότερος και ανώτερος όλων των υπολοίπων. Δεν υπάρχει λόγος καμιάς αποστρατείας".

    [05] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, εκπροσωπώντας την  κυβέρνηση, παραβρέθηκε το απόγευμα και απηύθυνε χαιρετισμό, στην έναρξη των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από το θάνατο του Παύλου Μελά. Το συνέδριο με θέμα «Μακεδονικός Αγών» πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδρίων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο.

    «Ο αιφνίδιος και απροσδόκητος χαμός του Παύλου Μελά», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιαρτσιώνης, «θρηνήθηκε από το λαό, όσο κανενός άλλου. Ο Μελάς έγινε σύμβολο. Ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του μεγάλου ένοπλου αγώνα που έφερε την εθνική δικαίωση». Αναφερόμενος στο Μακεδονικό Αγώνα, ο υπουργός τόνισε ότι «τα ιστορικά στοιχεία και οι εξελίξεις συνηγορούν ότι είναι συνυφασμένος και αλληλένδετος με τη μακραίωνη πορεία του Γένους».

    Συνδυάζοντας το πνεύμα του Μακεδονικού Αγώνα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι «σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με επίκεντρο την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής μας, η ιστορία και οι αγώνες του Έθνους μας ας είναι για όλους μας ένα πολύτιμο δίδαγμα. Ας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της επιμονής, της αποφασιστικότητας, της προκοπής και της αντοχής του Ελληνισμού. Του Ελληνικού Έθνους που διαθέτει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό και "αδάμαστο" πνεύμα και πορεύεται στο μέλλον με υπερηφάνεια, αγωνιζόμενο για την προκοπή και την ευημερία, όχι μόνο τη δική του, αλλά και όλων των λαών, όπου γης», τόνισε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    [06] ΟΞΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μίλησε σήμερα σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στο ΑΠΘ.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, για εθνική μειοδοσία γιατί, όπως είπε, εγκαταλείπει τη συμφωνία του Ελσίνκι και υποχωρεί από τα κεκτημένα.

    Εκανε λόγο για «διπλωματία της καρπαζιάς» και σχολίασε ότι οι Τούρκοι κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο και δεν φοβούνται ενδεχόμενο βέτο του κ. Καραμανλή ως προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσων στην Τουρκία γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να βάλει βέτο.

    Είπε ότι ο πρωθυπουργός έμαθε για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις εφημερίδες και παρατήρησε πως ενώ ο ίδιος τα δίνει όλα στους Αμερικανούς εκείνοι δεν ασχολούνται μαζί του.

    Σε ότι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είναι η κολασμένη συνείδηση της παράταξης και επειδή δεν έχει πια ευθύνες λέει τα πράγματα όπως τα σκέφτεται.

    Επιτέθηκε εναντίον του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη για τον οποίο είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο ξεφτίλας κάτω από το οποίο δεν πρέπει να πέφτει ένας δημόσιος άντρας.

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Συνελήφθησαν σήμερα από άνδρες του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή Παναγιούδα του νησιού, τέσσερις άνδρες λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατά δήλωσή τους, είχαν αποβιβαστεί στην ακτή του νησιού προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια με φουσκωτό σκάφος, το οποίο κατέστρεψαν μετά την αποβίβασή τους.

    Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης.

    [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ 6ης ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Το θέμα της αναβάθμισης του Λιμένος Θεσσαλονίκης και της επέκτασης της 6ης προβλήτας, επαναφέρει με ερώτησή του, που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

    Στην ερώτησή του, προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας, ο κ. Γκιουλέκας επισημαίνει τα εξής:

    «Η αναβάθμιση του Λιμένος Θεσσαλονίκης μέσα στο οποίο εντάσσεται και η επέκταση της 6ης προβλήτας, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε πραγματικό διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Η επιχειρησιακή συμφόρηση των λιμένων Πειραιά και Κωνσταντινούπολης και η συνεχώς αυξανόμενη διεθνής κίνηση από την ’πω Ανατολή προς την Ευρώπη, θα αυξάνουν μόνιμα το ρυθμό ζήτησης υπηρεσιών από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθιστώντας επιτακτική την επέκταση της 6ης προβλήτας.

    »Η επέκταση της 6ης προβλήτας, η έναρξη της οποίας καθυστερεί εδώ και μια πενταετία, αποτελεί ζωτική ανάγκη που θα κρίνει τις αναπτυξιακές προοπτικές του μεγαλύτερου εμπορικού λιμένος της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εξυπηρέτησης στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων-containers είναι η βασική κερδοφόρα δραστηριότητα του Λιμένος Θεσσαλονίκης, αποτελεί δε την πιο βασική πηγή των εσόδων του», επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Γκιουλέκας και ερωτά τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας «τι προτίθενται να πράξουν με την αναβάθμιση του Λιμένος Θεσσαλονίκης και ειδικότερα με την επέκταση της 6ης προβλήτας».

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη θα επισκεφθεί στο γραφείο του την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί πολυμελής αποστολή από την Κίνα με επικεφαλής τον Κυβερνήτη της Επαρχίας της Καντόνα Tong Xing.

    Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εμπορικές συναλλαγές της περιοχής Καντόνα με τη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την κοινή πολιτική βούληση να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα του παρεμπορίου, ενώ θα συζητηθεί επίσης και το θέμα της διεκδίκησης της EXPO.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Για απόκρυψη της αλήθειας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη, ο οποίος, με αφορμή τις ανακοινώσεις για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων χαρακτήρισε λογαριασμούς του Καραγκιόζη τους λογαριασμούς της κυβέρνησης.

    Ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε ειδικά στην επισήμανση Αθανασάκη ότι στα υποτιθέμενα 9 δισ. ευρώ όπου ανεβάζει το κόστος των Αγώνων η κυβέρνηση, έχουν χρεωθεί το κόστος των έργων υποδομής, δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής που δεν συνοδεύονται από τα αντίστοιχα έσοδα, δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων και των μεταφορικών μέσων αλλά και περιβαλλοντικές αναπλάσεις. Συγκεκριμένα σχολίασε ότι το κόστος των δαπανών για τους Αγώνες ανέρχεται στα 8,95 δισεκατομμύρια ευρώ και στα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνεται το κόστος έργων που κατασκευάστηκαν ή επισπεύστηκαν λόγω Αγώνων.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η χρηματοδότηση από πόρους του δημοσίου ανέρχεται στα 7,2 δισ. ευρώ και οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής στα 1,75 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα ο κ. Αντώναρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα υπηρετήσουν το θέατρο σκιών, ή το θέατρο του παραλόγου. Η επιλογή είναι δική τους. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται περισσότερο σεβασμό και λιγότερη υποκρισία. Αξιώνουν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπηρετούν την αλήθεια.

    Η αλήθεια, που σκοπίμως αποκρύπτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι μια και μόνη:

    · Το συνολικό κόστος των δαπανών για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα ανέρχεται στα 8,95 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος έργων, που κατασκευάστηκαν ή επισπεύσθησαν λόγω των Αγώνων, αλλά η υλοποίησή τους ήταν προγραμματισμένη (Αεροδρόμιο, Αττική Οδός, Τραμ).

    · Η χρηματοδότηση από πόρους του δημοσίου ανέρχεται στα 7,2 δισ. ευρώ.

    · Οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής ανέρχονται στα 1,75 δισ. ευρώ.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για τους επιτυχείς και ασφαλείς Αγώνες, που όλοι μαζί διοργανώσαμε. Όλοι μαζί σήμερα εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη επιτυχία και να την καταστήσουμε μοχλό ανάπτυξης για το μέλλον. Οφείλουν όμως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για το πόσο τελικά κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Απορούμε αυτά τα αυτονόητα γιατί ενοχλούν τόσο πολύ το ΠΑΣΟΚ».

    [11] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Από κυβερνητικές πηγές, σε σχέση με όσα δηλώθηκαν από τον εκπρόσωπο τύπου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη δαπάνη για τα ολυμπιακά έργα, σημειώνονται τα εξής:

    1) Στην κυβερνητική ανακοίνωση παρουσιάσθηκε το κόστος των έργων που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ενέταξαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Ενδύσεων ως ολυμπιακά.

    2) Είναι ανάγκη να γίνει ξεκάθαρο, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, ότι όλα τα ολυμπιακά έργα υποδομής χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αυτά είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    3) Στην ανακοίνωση είναι διακριτός ο διαχωρισμός της χρηματοδότησης από πόρους του Δημοσίου ο οποίος έφτασε τα 7,2 δις ευρώ, από τις εκτιμήσεις για τις δαπάνες της Ο.Ε.Ο.Α 2004.

    4) Η δαπάνη των 7,2 δις ευρώ, προκύπτει από στοιχεία που τεκμηριώνονται έργο-έργο, τα οποία ενέταξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις Ολυμπιακές Συλλογικές Αποφάσεις του Π.Δ.Ε. Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση των νοσοκομείων εντάχθηκε το 2002, όπως και οι προμήθειες των τρόλλεϋ.

    5) Είναι ξεκάθαρο από την ανακοίνωση ότι λοιπές δαπάνες υποδομής που δεν χαρακτηρίστηκαν ως Ολυμπιακά έργα (ΜΕΤΡΟ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ κλπ.) δεν συμπεριλαμβάνονται στα 7,2 δις ευρώ.

    6) Ο προϋπολογισμός των 4,6 δις ευρώ του ΠΑΣΟΚ αφορά στο έτος 2001. Στις 31.12.2003 το προϋπολογισμένο κόστος των έργων είχε ξεπεράσει τα 6 δις. ευρώ.

    [12] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Aθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (18:55 UTC+2)

    "Λογαριασμούς του Καραγκιόζη" χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για προσπάθεια αντιπερισπασμού, αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης του ελληνικού λαού, την ώρα που, όπως είπε, γίνεται συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα, παρουσιάστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και αναμένεται η συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ειδικότερα σημείωσε ότι στα υποτιθέμενα 9 δισ. ευρώ όπου ανεβάζει το κόστος των Αγώνων η κυβέρνηση, έχουν χρεωθεί το κόστος των έργων υποδομής, δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής που δεν συνοδεύονται από τα αντίστοιχα έσοδα, δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων και των μεταφορικών μέσων αλλά και περιβαλλοντικές αναπλάσεις. Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των δαπανών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα 9 δισ. ευρώ.

    [13] ΜΕΙΩΣΗ 40,9% ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΗΣ EMPORIKI BANK ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Ξεπέρασε τις προβλέψεις η μείωση των ενοποιημένων καθαρών κερδών προ φόρων της EMPORIKI BANK στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2004. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου μειώθηκαν κατά 40,9% και διαμορφώθηκαν στα 49,5 εκατ. ευρώ, έναντι 83,7 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2003.

    Η υποχώρηση των ενοποιημένων κερδών αποδίδεται στη στασιμότητα των εσόδων από προμήθειες, στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων και στη σημαντική υποχώρηση των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις, που εξανέμισαν τα οφέλη από την αύξηση των δανείων και ειδικότερα της λιανικής τραπεζικής.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν στο εννεάμηνο κατά 8,4%, φτάνοντας στα 483,9 εκατ. ευρώ, έναντι 446,3 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2003. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (καθαρά έσοδα από τόκους προς ΅έσο σύνολο ενεργητικού) αυξήθηκε οριακά στο 3,7% από 3,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2003, ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου για την Τράπεζα διαμορφώθηκε σε 3%.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν από την αύξηση του υπολοίπου των χορηγήσεων κατά 13% και τη συνεχιζόμενη στροφή των χορηγήσεων προς τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια, που τώρα αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου σε σχέση με 28% την ίδια περίοδο του 2003 (επίπεδο Τράπεζας). Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το ίδιο διάστημα επηρεάστηκαν αρνητικά από τη σημαντική μείωση των τόκων από ομόλογα, λόγω της μείωσης του μέσου χαρτοφυλακίου των ομολόγων κατά Ευρώ 1 δις (-32%) και την αλλαγή στη μέθοδο για την αντιστάθμιση των κινδύνων του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 116,1 εκατ. παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητα (+1%) έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2003.

    Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε Ευρώ 18,3 εκατ. έναντι Ευρώ 22,4 εκατ. την ίδια περίοδο του 2003. Η μείωση του χαρτοφυλακίου των μετοχών κατά Ευρώ 207,8 εκατ. (-59%) μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει μειώσει σημαντικά την έκθεση του Ομίλου σε κινδύνους από την πιθανή μεταβολή των τιμών των μετοχών.

    Τα κέρδη προ φόρων, και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, μειώθηκαν κατά 40,9% σε Ευρώ 49,5 εκατ. έναντι Ευρώ 83,7 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αύξηση στα λειτουργικά έσοδα κατά 4,2% αντισταθμίστηκε κυρίως από τα εξής:

    -Αυξημένα λειτουργικά έξοδα κατά 8,8%, λόγω αυξημένων δαπανών προσωπικού, που περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις ύψους Ευρώ 33,3 εκατ. για την κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ), και αυξημένων αποσβέσεων.

    -Αυξημένες προβλέψεις κατά 49% που αφορούν κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση πιθανών επισφαλειών σε πιστοδοτήσεις.

    Τα λοιπά έξοδα Διοίκησης αυξήθηκαν 5,8% σε ετήσια βάση, όμως μειώθηκαν κατά 18,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου του 2004, αντανακλώντας την έναρξη μιας πρώτης σειράς δράσεων για περικοπή των λειτουργικών δαπανών.

    Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (σχέση λειτουργικών εξόδων προς λειτουργικά έσοδα) κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2004 επιδεινώθηκε σε 77,7% έναντι 74,5% κατά την ίδια περίοδο του 2003. Αν όμως αφαιρεθεί από τα έξοδα η κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού ταμείου, ο δείκτης αποτελεσματικότητας θα διαμορφωθεί σε 72,5%.

    Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13,1% και ανήλθαν σε Ευρώ 13,2 δισ. Η επέκταση των χορηγήσεων υποστηρίζεται από τη στροφή του δανειακού χαρτοφυλακίου προς τους ιδιώτες πελάτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων της Τράπεζας διαμορφώθηκαν το πρώτο εννεάμηνο του 2004 στα Ευρώ 861,8 εκατ., διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο της στεγαστικής πίστης σε Ευρώ 3,2 δισ. και καταγράφοντας αύξηση 32,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2003. Στην καταναλωτική πίστη οι νέες εκταμιεύσεις της Τράπεζας (Ευρώ 544,6 εκατ.) διαμόρφωσαν το συνολικό υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών σε Ευρώ 1,4 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 70% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2003. Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2003, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τους επιμέρους τομείς της επιχειρηματικής πίστης, με υπόλοιπα που προσεγγίζουν τα Ευρώ 4,4 δισ.

    Ως προς την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου σημειώνεται πως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2004, τα ΅η κανονικώς εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσώπευαν το 4,6% του συνόλου των χορηγήσεων του Ο΅ίλου. Οι προβλέψεις καλύπτουν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2004 το 72,7% των ΅η εξυπηρετού΅ενων δανείων.

    Το πρώτο εννεάμηνο του 2004, οι καταθέσεις και repos της Τράπεζας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11,9% και ανήλθαν σε Ευρώ 14,3 δισ., από τα οποία πάνω από Ευρώ 7 δις. είναι καταθέσεις ταμιευτηρίου. Η ενίσχυση των καταθέσεων υπήρξε αντίστοιχη της επέκτασης των δανείων διατηρώντας τη ρευστότητα του Ομίλου σε ικανοποιητικά επίπεδα, και θα βελτιωθεί περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο του 2004 καθώς η Τράπεζα προχώρησε τον Οκτώβριο του 2004 με μεγάλη επιτυχία στην πρώτη της διεθνή έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους Ευρώ 400 εκατ., τριετούς διάρκειας, με κυμαινόμενο επιτόκιο, η οποία διατέθηκε κυρίως σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2004 ανήλθαν σε Ευρώ 1,2 δισ. και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) εκτιμάται σε 8,1%. Από τα ίδια κεφάλαια έχει αφαιρεθεί ποσό περίπου Ευρώ 89 εκατ. λόγω της επαναγοράς ιδίων μετοχών. Μετά τη σύσταση του προγράμματος ομολογιακών δανείων ΕΜΤΝ στα μέσα Ιουλίου 2004, η Τράπεζα προχώρησε τον ίδιο μήνα σε έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους Ευρώ 350 εκατ., διαμορφώνοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,7%.

    [14] ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΛΟΓΩ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Αρνητική μεταβολή της εικόνας στο "παρά πέντε" επεφύλαξε στους επενδυτές η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Οι κινήσεις αποκομιδής κερδών που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, είχαν ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα πρωϊνά σημαντικά κέρδη.

    Ετσι, αν και ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε σε θετικό έδαφος κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, έκλεισε τελικά κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας. Πάντως, οι τίτλοι της ΕΘΝΙΚΗΣ και του ΟΠΑΠ, που αποτέλεσαν τις μετοχές-"σηματωρούς" της σημερινής συνεδρίασης, διατήρησαν μέρος των κερδών τους, ψαλιδίζοντας τις απώλειες του γενικού δείκτη.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,33% και διαμορφώθηκε στις 2.610,99 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.602,73 και τις 2.644,41. Έτσι, σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,94%.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ- ΔΕΙΚΤΕΣ FTSE

    Ο τζίρος απογειώθηκε στα 781,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 545 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα (αφού μετά τη λήξη της συνεδρίασης "πέρασε" το πακέτο της Εθνικής, έπειτα από το placement για τη διάθεση του 7,46% του δημοσίου σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές).

    Προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν και στις μετοχές των εταιριών ΟΤΕ, Eurobank και Druckfarben. Aπό το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 143 έκλεισαν με κέρδη, οι 142 υποχώρησαν και οι 134 παρέμειναν στάσιμες.

    Με απώλειες έκλεισαν τελικά και οι τέσσερις δείκτες FTSE, παραδίδοντας τα πρωϊνά τους κέρδη. Κατά 0,44% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 0,04% και 0,45% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 0,40% σημείωσε ο FTSE/ASE-140, που αντανακλά την πορεία των 140 μετοχών και των τριών παραπάνω δεικτών.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή ήταν η εικόνα των επιμέρους δεικτών, με τους πτωτικούς να υπερτερούν έναντι των ανοδικών. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (1,99%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,95%), των εταιριών επενδύσεων (0,88%), των κατασκευών (0,48%) και της κλωστοϋφαντουργίας (0,27%).

    Στον αντίποδα, τις πιο σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-1,56%), του χονδρικού εμπορίου (-1,13%), των ασφαλειών (-1,01%), των τραπεζών (-0,93%), των τηλεπικοινωνιών (-0.79%), των διυλιστηρίων (-0,77%) και του λιανικού εμπορίου (-0,65%).

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Στον τραπεζικό κλάδο, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ παρέμεινε μέχρι τέλους σε θετικό έδαφος, στον απόηχο του επιτυχημένου placement για το 7,46% των μετοχών της, που κατείχε το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, παρέδωσε σημαντικό μέρος των πρωϊνών κερδών της, υποκύπτοντας στη γενικότερη τάση.

    Κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (0,37%), η οποία ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εννεάμηνο, αμέσως μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Στον αντίποδα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μετοχές όλων των υπόλοιπων μεγάλων τραπεζών. Κατά 1,56% υποχώρησε η ALPHA BANK, κατά 1,47% η ΕFG EUROBANK-ERGASIAS και κατά 2,17% η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ενώ πτώση σε ποσοστό 1,38% σημείωσε ο τίτλος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ.

    Στις τηλεπικοινωνίες, οι πωλητές οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τις μετοχές του ΟΤΕ (-0,48%), της COSMOTE (-1,56%) και της FORTHNET (-0,41%). Στάσιμη παρέμεινε η μετοχική τιμή της ΛΑΝ-ΝΕΤ.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με σημαντικά κέρδη, της τάξης του 2,55%, έκλεισε τη συνεδρίαση ο ΟΠΑΠ, δεχόμενος ώθηση από τον καταιγισμό των ευνοϊκών εκθέσεων, που ακολούθησαν την πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού για τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου._

    [15] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΡΑΦΑΤ

    Χάγη, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέστειλε σήμερα τα θερμά του συλλυπητήρια στον παλαιστινιακό λαό με αφορμή το θάνατο του ηγέτη του, Γιάσερ Αραφάτ , δήλωσαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

    "Με αφορμή το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέστειλε τηλεγράφημα με θερμά του συλλυπητήρια στην παλσιστινιακή ηγεσία και στο λαό", αναφέρετα σε ανακοίνωση της οργάνωσης Φρίντομ, που αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [16] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Αγκυρα, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σήμερα, επιστρέφοντας στην Αγκυρα από το Κάιρο, όπου παρέστη στην κηδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, να παίξει η Τουρκία ένα μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην κατεύθυνση της επίλυσης της μακρόχρονης διαφοράς τους.

    "Θα ήθελα να δηλώσω ότι η Τουρκία είναι έτοιμη κάθε στιγμή να μεσολαβήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από την πλευρά της στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως πάντοτε έκανε", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο της ’γκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Σκόπια, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι συναντήθηκε στην Πράγα με τον Τσέχο ομόλογό του Κάρελ Κενλ και συζήτησαν κυρίως για την αμυντική συνεργασία των χωρών τους.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι είχε επίσης συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Βινκλερ και συζήτησαν μεταξύ άλλων το ζήτημα του ονόματος.

    [18] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ TAROM

    Βουκουρέστι, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Οι πιλότοι του ρουμανικού αερομεταφορέα ΤAROM πραγματοποίησαν σήμερα σιωπηρή διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία της εταιρίας στο Βουκουρέστι γιατί η διοίκηση αρνείται να κάνει διάλογο μαζί τους για αυξήσεις στους μισθούς.

    Οι 155 πιλότοι διαμαρτύρονται για περικοπές στους μισθούς και κατηγορούν για κακή διαχείριση την εταιρία αφού παρουσιάζει συνεχώς μειώσεις των κερδών της και απώλειες. Τον Απρίλιο πολλές πτήσεις είχαν ακυρωθεί εξαιτίας της απεργίας των πιλότων για περικοπές στους μισθούς.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Νοεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Μεγάλη δημοσιότητα, συνεχίζουν να δίνουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ για την κοινή διακήρυξη, που υπέγραψαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων της χώρας, ενσωμάτωση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και φιλία με την Ελλάδα. "Υποστηρίζουμε σθεναρά, τον κυριαρχικό, ενσωματωμένο, ενοποιημένο και πολυεθνικό χαρακτήρα της πΓΔΜ", ανέφεραν στη διακήρυξη, η οποία υπεγράφη κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διεξήχθη στη Βίλα Μπιλιάνα στην Οχρίδα.

    Το συνέδριο, το οποίο συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, είχε σκοπό να επιδείξει ενότητα σε σημαντικά εγχώρια και διεθνή ζητήματα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τους νέους νόμους διοικητικής αποκέντρωσης της χώρας, με δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ στην πΓΔΜ Μάικλ Σαχλίν και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πΓΔΜ Λόρενς Μπάτλερ.

    Ο Σαχλίν χαρακτήρισε το συνέδριο επιτυχημένο βήμα προς την ομαλοποίηση. Ο Μπάτλερ, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ουάσινγκτον για τις προσπάθειες εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας.

    "Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν τώρα που ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα", δήλωσε.

    Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Νικόλα Γκρουέβσκι, δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Αντίθετα, μαζί με τους αρχηγούς 28 μικρών πολιτικών κομμάτων τα οποία υποστήριξαν το δημοψήφισμα υπέγραψε παρόμοια διακήρυξη στα Σκόπια.

    Στο συνέδριο, δήλωσε ο Τσερβενκόφσκι, "Εισήλθαμε με επιτυχία στο τελικό στάδιο εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας και περιστοιχίσαμε την περίοδο μετά τις συγκρούσεις. Το πρόγραμμα Πλαίσιο πΓΔΜ έχει προοδεύσει σε ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκής πΓΔΜ".

    Το επόμενο σημαντικό βήμα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα είναι η διοργάνωση ειρηνικών, δίκαιων και δημοκρατικών τοπικών εκλογών, πρόσθεσε ο πρόεδρος. Ανέφερε επίσης ότι θα ιδρυθεί συμβούλιο κρατικού επιπέδου για να επιθεωρεί την πρόοδο προς την ενσωμάτωση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    Η διακήρυξη, ήταν ένα "σαφές μήνυμα ότι θα συνεργαστούμε ....με το τρόπο που πρέπει να γίνονται τα σημαντικά βήματα για να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας", σύμφωνα με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση, Αλί Αχμέτι.

    Ο Μεντούχ Τατσί, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, δήλωσε ότι η υπογραφή του εγγράφου καταδεικνύει τη δέσμευση του κόμματός του για τους στρατηγικούς στόχους της πΓΔΜ, οι οποίοι ανέφερε είναι "προς το συμφέρον των Αλβανών και όλων των πολιτών της πΓΔΜ".

    [20] "ΕΥΡΩΜΑΧΕΣ" ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας θα δώσει αύριο, Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στη Βάρνα της Βουλγαρίας το πρώτο παιχνίδι για το «Τσάλεντς Καπ» κόντρα στη Λοκομοτίβ, ενώ το δεύτερο παιχνίδι θα γίνει την Κυριακή, την ίδια ώρα στην ίδια πόλη.

    Εξάλλου, ο Φίλιππος Βέροιας αντιμετωπίζει αύριο στις 6 μ.μ. στο «Φιλίππειο» τη Δυναμό Βουκουρεστίου στη ρεβάνς της ισοπαλίας με 28-28 στον πρώτο αγώνα στη Ρουμανία.

    Την Κυριακή στη 1 μ.μ., στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ, ο ΓΑΣ Κιλκίς θα αντιμετωπίσει την τοπική ομώνυμη ομάδα στη ρεβάνς της ήττας του με 30-29 στο Κιλκίς.

    Τέλος, ο Πανελλήνιος θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στις 6 μ.μ. στις εγκαταστάσεις της Κυψέλης, την ιταλική ομάδα Παλαμάνο Σέτσια στη ρεβάνς της ήττας με 34-23.

    [21] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών, το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει ξεκινήσει τη δημιουργία υποδομών για την πλήρη αναμόρφωση των δραστηριοτήτων που αφορούν θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

    Σημαντικό στοιχείο για την λειτουργία των νέων δραστηριοτήτων, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, αποτελεί η μετατροπή του κόμβου που διατηρεί στο διαδίκτυο (www.sportsnet.gr ) από στατική σελίδα πληροφόρησης, σε δυναμική Αθλητική Πύλη πολυμεσικών (multimedia) δεδομένων και αμφίδρομης επικοινωνίας με αθλητές και πολίτες στη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Το νέο δυναμικό ΑΘΛΗΤΙΚΟ PORTAL, θα δώσει την δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν καθημερινά τα γεγονότα στον ευρύτερο χώρο του Αθλητισμού αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να συμμετέχουν σ΄ αυτά.

    Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο των αλλαγών που θα ακολουθήσουν, ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου 2004, η αντικατάσταση σημαντικών στοιχείων της εισαγωγικής σελίδας του διαδικτυακού κόμβου του υφυπουργείου Αθλητισμού.

    Ειδικότερα, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, στο αμέσως επόμενο διάστημα να παρακολουθούν μέσω internet, ακόμη και αθλητικές δραστηριότητες με την τεχνολογία μετάδοσης εικόνας και ήχου (streaming), είτε σε ζωντανή μετάδοση είτε μαγνητοσκοπημένα, την μετάδοση ψηφιακών ραδιοφωνικών αθλητικών προγραμμάτων, κειμένων, ρεπορτάζ, αλλά και φωτογραφιών.

    Θα υπάρχει επίσης, η δυνατότητα συμμετοχής σε forum συζητήσεων, στα οποία θα καταθέτουν τις απόψεις και τα σχόλιά τους για τρέχοντα θέματα.

    Πολύ σύντομα, εξάλλου, ξεκινά η έκδοση Ηλεκτρονικής Αθλητικής Εφημερίδας, την οποία θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με κύριο στόχο τους ομογενείς Έλληνες, να αναγνώσει on-line αλλά και να την εκτυπώσει.

    [22] Ο ΓΕΡΜΑΝΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Από το πρωί της Παρασκευής ο Μάκης Γερμανάκος έγινε ο νέος αρχιδιαιτητής στην ελληνική διαιτησία και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Μέλη της ΚΕΔ είναι οι κ.κ. Ψυχομάνης, Αργυρίου, Κούτρης και Αμυγδαλής. Στην Επιτροπή βίας αντί του κ. Σταθόπουλου καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο κ. Γκαγκάτσης, ενώ πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου ανέλαβε ο κ. Προύντζος.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου στο χώρο της διαιτησίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε περισσότερη αξιοπιστία και να συντελέσουμε στην περαιτέρω βελτίωσή της», τόνισε ο νέος αρχιδιαιτητής, κ. Γερμανάκος στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ), Θανάση Μπελιγράτη και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Στέλιο Κούβαρη.

    Όπως και όλες οι προηγούμενες συναντήσεις, με εκπροσώπους Ομοσπονδιών, έγινε σε άριστο κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας. "Είχαμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση που αφορούσε τις υποδομές, που θέλουμε από κοινού να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε. Επίσης, συζητήσαμε για τη συνολική πορεία του αθλήματος, τόσο της σάλας όσο και του μπιτς βόλεϊ. Εκείνο, που κυρίως συνάγεται από τη συζήτησή μας, είναι η σταθερή διάθεση για μια συνεχή συνεργασία με στόχο την πρόοδο του αθλήματος, που ταιριάζει απόλυτα στον σωματότυπο του Έλληνα και της Ελληνίδας. Το βόλεϊ λοιπόν μπορεί να πρωταγωνιστήσει ακόμα περισσότερο, απ' ότι μέχρι σήμερα", τόνισε ο κ. Ορφανός, ενώ από την άλλη ο Θανάσης Μπελιγράτης επισήμανε: "Ο κ. Ορφανός γνωρίζει τα προβλήματα του Αθλητισμού, αλλά απ' ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο βόλεϊ. Είμαι λοιπόν βέβαιος, ότι όλα θα πάνε καλά, αφού υπάρχει ένα άριστο πνεύμα συνεργασίας".

    [24] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Μετά τις Σέρρες, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος, επισκέφθηκε σήμερα το νομό της Δράμας, προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες βελτίωσης αθλητικών υποδομών, αλλά και να συζητήσει με Δημοτικούς Φορείς για υπάρχοντα προβλήματα.

    Ο κ. Κουκοδήμος συναντήθηκε σήμερα με τον Νομάρχη κ. Ευμοιρίδη. Στη συνέχεια στο Δημαρχείο, μίλησε με τον Δήμαρχο Θωμά Μαργαρίτη και αθλητικούς φορείς του νομού. Στη συνάντηση αυτή παρίσταντο και οι βουλευτές κ.κ. Τζίμας και Αηδόνης.

    Ακολούθως επισκέφθηκε το Εθνικό Στάδιο Δράμας, το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο. Τα αιτήματα που τέθηκαν ήταν η ανακατασκευή των κερκίδων του Εθνικού Σταδίου και η δημιουργία κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων, για το οποίο υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη.

    Επίσης, ο κ. Κουκοδήμος, επισκέφθηκε γήπεδα, που διεξάγονται τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Δράμας.

    Τέλος, πήγε στην Πρώτη Σερρών, όπου του έγινε παρουσίαση του προγράμματος της Μαθητειάδας (θα μετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα), που θα πραγματοποιηθεί εκεί το Μάιο.

    [25] ΤΟΥΡΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 12 Νοεμβρίου 2004 (21:07 UTC+2)

    Τούρκος οδηγός βυτιοφόρου σκοτώθηκε το απόγευμα από ενόπλους στο Μπάλαντ, το οποίο βρίσκεται 75 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Το όχημά του πυρπολήθηκε, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

    Όπως, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας ’ντελ Αμπντάλα, ο οδηγός, γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Ομράν, είχε συλληφθεί όμηρος από αντάρτες στο παρελθόν και είχε αφεθεί ελεύθερος με την υπόσχεση ότι θα σταματήσει να παραδίδει καύσιμα στις αμερικανικές δυνάμεις.

    [26] ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΣΟΥΧΑ ΑΡΑΦΑΤ

    Κάιρο, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Η χήρα του Γιάσερ Αραφάτ, Σούχα, δεν παρέστη στον ενταφιασμό του συζύγου της στη Ραμάλα σήμερα το απόγευμα, αλλά δέχθηκε τα συλλυπητήρια στο Κάιρο, ανέφεραν πολιτικές παλαιστινιακές πηγές στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η Σούχα Αραφάτ είχε κατηγορήσει στελέχη των Παλαιστινίων ότι για να αποκτήσουν την εξουσία αποπειράθηκαν να "θάψουν ζωντανό τον Γιάσερ Αραφάτ".

    Η Σούχα συνοδευόμενη από την κόρη τους Ζάουα, συμμετείχε σήμερα στην κηδεία του Αραφάτ που έγινε στο Κάιρο με τη συμμετοχή πολλών αράβων ηγετών και δεκάδων ευρωπαίων αξιωματούχων.

    "Θα μεταβεί από το Κάιρο ή στη Γαλλία ή στην Τυνησία", δήλωσε πολιτική παλαιστινιακή πηγή σχετικά με τα άμεσα σχέδια της χήρας του Γιάσερ Αραφάτ.

    [27] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσιγκτον, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους ότι η συμμαχία "θα υπερκεράσει" τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στο Ιράκ.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Μπους τόνισε ότι τους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για να υπάρξει πρόοδος στη Μέση Ανατολή.

    Ο Μπους έκρινε ότι "είναι πιθανό" να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος από τώρα έως το τέλος της δεύτερης προεδρικής του θητείας, το 2009.

    "Τώρα οι Παλαιστίνιοι πρέπει να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σταθερών πολιτικών δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να εκλέξουν και τους άρχοντες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ευχόμαστε επιτυχία στις εκλογές και υποσχόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια", πρόσθεσε ο Μπους .

    "Πιστεύω ότι η ευθύνη για να επιτευχθεί η ειρήνη εξαρτάται από την επιθυμία των Παλαιστίνιων να οικοδομήσουν μια πραγματική δημοκρατία και από τη θέληση του Ισραήλ να βοηθήσει γι αυτό", εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    [28] ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΟΚΤΩ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ

    Ρώμη, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών ζητήθηκε σήμερα σε βάρος του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον Εισαγγελέα δικαστηρίου του Μιλάνου με την κατηγορία ότι ο πρωθυπουργός "αποπειράθηκε να διαφθείρει δικαστές". Το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση την 3η Δεκεμβρίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η δικαστική υπόθεση στηρίζεται σε γεγονότα της δεκαετίας του 1980. Τότε ο όμιλος χαρτοφυλακίου του δισεκατομμυριούχου Μπερλουσκόνι "Φινινβέστ" εναντιώθηκε με κάθε μέσο στην εξαγορά από τον μεγαλοεπιχειρηματία ντε Μπενεντέτι του κρατικού οργανισμού SME. Σύμφωνα με έρευνα, μεγάλος αριθμός ιταλών δικαστών είχε προσεγγιστεί από την πλευρά του πρωθυπουργού και τους είχαν τεθεί υπόψη χρηματικά ποσά ώστε να "συνεργαστούν" με τα επιχειρηματικά συμφέροντα Μπερλουσκόνι.

    [29] ΜΠΟΥΣ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Ουάσιγκτον, 12 Νοεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επίθεση κατά της ιρακινής πόλης της Φαλούτζα σημείωσαν "σημαντική πρόοδο" τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το CNN.

    "Τα αμερικανικά και τα ιρακινά στρατεύματα σημείωσαν σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες" μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του ορμητηρίου των σουνιτών, δήλωσε ο Μπους στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στον Λευκό Οίκο.

    Ο Μπους τόνισε "την αποφασιστικότητα των δυο χωρών να βοηθήσουν τους Ιρακινούς να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Τελειώνουμε το έργο μας", διαβεβαίωσε.

    Ο Μπλερ δήλωσε ότι η συμμαχία "θα ξεπεράσει" τις δυσκολίες στο Ιράκ.

    [30] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΛΗΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Αγκυρα, 12 Νοεμβρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Ένα συγκλονιστικό άρθρο για τους Φαληριώτες της Κωνσταντινούπολης, που ζουν σήμερα στο Νέο Φάληρο της Αθήνας, δημοσίευσε στην τουρκική εφημερίδα «Μπιργκούν» ο συγγραφέας Ριντβάν Ακάρ, με τίτλο «'Εκείνοι' εκεί, 'εμείς' εδώ», σχετικά με το ταξίδι του στην Ελλάδα με αφορμή τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του για τους «Τελευταίους Εξόριστους της Κωνσταντινούπολης», που αναφέρεται στις απελάσεις του 1964.

    Στο άρθρο του ο Ρ.Ακάρ, αφιερώνει αρκετό χώρο στην περιγραφή του Νέου Φαλήρου, της γειτονιάς όπου κατά πλειοψηφία επέλεξαν να κατοικήσουν οι Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες, παραθέτοντας με γλαφυρό τρόπο τη ζωή, τις γεύσεις, την αλληλεγγύη, αλλά και τη νοσταλγία των Κωνσταντινουπολιτών για την πατρίδα τους.

    Στο άρθρο του αναφέρει κατόπιν τα εξής:

    «Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους ζει εδώ τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, οι συζητήσεις τους διανθίζονται ακόμη με την Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει οργή για την πολιτική διακρίσεων εναντίον των Ρωμιών. Όταν επικρίνονται οι κρατικές πολιτικές στην Τουρκία, η φωνή χαμηλώνει κατά μία οκτάβα. Η κατάσταση του φόβου κυριαρχεί στο Φάληρο.

    Όταν ήλθαν οι Φαληριώτες στην Αθήνα για πολύ καιρό κρατήθηκαν μακριά από αστυνομίες και αστυνομικά τμήματα. Μια φορά που η κυρία Χαρούλα τσαντίστηκε και φώναξε σε έναν αστυνομικό που καθυστερούσε την υπόθεσή της σε ένα τμήμα, την έπιασε αρχικά πανικός, μετά όμως που ο αστυνομικός της ζήτησε συγγνώμη κατάλαβε ότι βρισκόταν στην Αθήνα. ''Εκείνη την ημέρα απελευθερώθηκα'' είπε.

    Οι κάτοικοι του Φαλήρου σιγά-σιγά γερνάνε. Οι νέες γενιές δεν νιώθουν και πολύ το προνόμιο και το προτέρημα του να είναι 'Πολίτες' δηλαδή Κωνσταντινουπολίτες. Τα τουρκικά είναι γι' αυτούς μία 'ξένη' γλώσσα. Καταλαβαίνουν αυτή την προσκόλληση των μεγαλυτέρων, αλλά πλέον δεν τη συμμερίζονται.

    «Εκείνοι ζουν εκεί και εμείς εδώ».

    Τα παιδιά μας δεν θα έχουν πλέον έναν Ρωμιό φίλο στα παιχνίδια τους.

    Δεν θα αντιγράψουν ποτέ στο σχολείο από έναν Ρωμιό συμμαθητή τους.

    Δεν θα πιουν ρακί με τη λακέρδα που ετοιμάζει ένας Ρωμιός φίλος μας.

    Δεν θα ερωτευθούν ποτέ με ένα κορίτσι/ αγόρι από τους Ρωμιούς.

    Δεν θα γνωρίσουν την εμπειρία μιας ρωμέικης γιορτής/ τελετής/ γάμου.

    Δεν θα κουβεντιάσουν ποτέ με έναν Ρωμιό για πολιτική, για την πατρίδα και δεν θα κουτσομπολέψουν.

    Δεν θα κάνουν ποτέ επίσκεψη στο σπίτι ενός Ρωμιού.

    Τις μέρες που ιδρυόταν η Δημοκρατία υπήρχαν σ' αυτή τη χώρα 230.000 Ρωμιοί. Τώρα έχουν μείνει μόλις 1.400 άτομα.

    Τι κρίμα, στη ζωή των παιδιών μας θα λείπουν πάντα κάποια πράγματα».

    [31] ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κούβα γίνεται σήμερα το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) χάρη στην έκθεση «Ελλάδα-Τουρκία, Σημείο Συνάντησης: Μοντέρνα Τέχνη» και την έκθεση σύγχρονης κουβανέζικης τέχνης «κοινωνικό , πνευματικό και κομψό» . Παράλληλα με αυτές τις δύο εκθέσεις που θα εγκαινιάσει απόψε στις 8.30 ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης το ΜΜΣΤ φιλοξενεί και τη βιογραφική έκθεση του Τζέημς Τζόυς την οποία διοργανώνει η πρεσβεία της Ιρλανδίας.

    H έκθεση, «Ελλάδα-Τουρκία, Σημείο Συνάντησης: Μοντέρνα Τέχνη» που θα λειτουργήσει έως τις 9 Δεκεμβρίου είναι ένα project του Μουσείου της Βόννης, με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Inge Baecker και έχει σα στόχο να συνεισφέρει στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε μιας από τις δύο χώρες, όπως αντανακλάται στο έργο των καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν να τις εκπροσωπήσουν. Όπως τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν παρόμοια κοινωνικά θέματα αιχμής όπως ο ρόλος και η θέση των γυναικών, η «θρησκεία», η αυτογνωσία, αλλά και οι πολιτικοί διωγμοί αλλά η προσέγγιση της κάθε πλευράς είναι διαφορετική. «Τα προβλήματα είναι όμοια αλλά οι προσεγγίσεις διαφορετικές» είπε κ Baecker υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής γλώσσα της τέχνης φέρνει πιο κοντά τους καλλιτέχνες και ότι ο διάλογος των καλλιτεχνών είναι αυτός που κάνει το μήνυμα της τέχνης πιο δυνατό. Συμμετέχουν οκτώ Ελλήνες εικαστικοί (Mιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βούσουρας, Θεόδουλος Γρηγορίου, ’γγελος Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ράνια Ράγκου, Κώστας Τσόκλης και Γιάννης Ψυχοπαίδης) και οκτώ Τούρκοι (Serhat Kiraz, Husamettin Kocan, Ender Guzey, Murat Morova, Nazif Topcuoglu, Gulsun Karamustafa, Urfaglioglu και Adnan Coker). Η έκθεση παρουσιάστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2004 στην πόλη Leverkusen στη Γερμανία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φιλοξενήθηκε στο Ναό της Αγίας Ειρήνης από τις 17 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου του 2004 και εγκαινιάστηκε παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας.

    Η έκθεση «κοινωνικό, πνευματικό και κομψό» την οποία διοργανώνουν η Pernod Ricard Hellas και το Havana Club Foundation δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά κορυφαία δείγματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της χαρακτικής τέχνης των διάσημων εκφραστών της Κουβανέζικης τέχνης Diago, Mendive και Choco. Όπως ανέφερε κατά η πρόεδρος του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Χόιπελ τα έργα των τριών καλλιτεχνών αντικατοπτρίζουν τις αντιλήψεις τους γύρω από τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, τον κουβανέζικο τρόπο ζωής και τη μαγεία της σχεδόν άγνωστης στο ευρύ κοινό κουβανέζικης τέχνης. «Ειδικότερα, τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Choco αποτυπώνουν την εξαιρετική γνώση του καλλιτέχνη σχετικά με την τέχνη του χρωματισμού και της πίεσης, ενώ οι δημιουργίες του Diago φανερώνουν τη μεγάλη ελευθερία με την οποία χειρίζεται όλα τα υλικά και τις τεχνικές. Τέλος ο Mendine παρουσιάζει μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη σκιτσογραφία ένα εμπλουτισμένο ποιητικό όραμα του κόσμου των δοξασιών, που αποτελεί τη βάση της λαϊκής θρησκευτικής σκέψης στην Κούβα» είπε η κ Χόιπελ.

    «Η έκθεση αυτή των φίλων μου Choco, Diago και Mendine που αποδέχτηκαν να παρουσιάσουν μαζί τα έργα τους σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία, επιτρέπει, μέσα από τη μείξη διαφορετικών τεχνικών και χρωμάτων, εμπνεύσεων και στιλ, να αντικατοπτριστεί η εικόνα του κουβανέζικου λαού» είπε από την πλευρά του ο Noel Adrian πρόεδρος του Permod Ricard Hellas.

    H πρώτη παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2003 στο Biarritz (Γαλλία) κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνών της Λατινικής Αμερικής, ενώ το Φεβρουάριο του 2004, η έκθεση παρουσιάστηκε στο «Εργοστάσιο» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τα ελληνικά τελωνεία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως σήμερα» θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στο Ωδείο Αθηνών στις 19:00, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστεί πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό από την λειτουργία των ελληνικών τελωνείων, ξεκινώντας από το πρώτο τελωνείο της Ελλάδας στη Σύρο, φτάνοντας ως τις σύγχρονες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις του σήμερα.

    Μέσα από αυτά τα φωτογραφικά ντοκουμέντα φανερώνεται η συμβολή του τελωνειακού θεσμού στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

    Η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 21 του ίδιου μήνα. Το ωράριο λειτουργίας της είναι 10:00-13:00 και 18:00-21:00, καθημερινά.

    [33] Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ Γ.ΚΑΖΑΝΤΖΗ "ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (13:45 UTC+2)

    Η νέα δισκογραφική δουλειά του Θεσσαλονικιού μουσικοσυνθέτη Γιώργου Καζαντζή, με τίτλο «Του Έρωτα και του Ουρανού», θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στην πλατεία Αριστοτέλους, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στις 13:00.

    Δεκαπέντε τραγούδια, νέα ή διασκευές παλαιότερων από τον Γιώργο Καζαντζή, ερμηνεύουν εννέα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού: οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Ορφέας Περίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λιζέτα Καλημέρη και Dilek Kots αναδεικνύουν με τις θαυμάσιες φωνές τους, τις ιδιαίτερες αξίες αυτών των τραγουδιών.

    «Ήτανε αέρας», «Φωτιά κι αλμύρα», «Ερωτικός χορός», «Σαν καταιγίδα», «Πρωτομαγιά» είναι μερικοί από τους τίτλους των τραγουδιών που συνθέτουν τη μουσική συλλογή. Στην εκδήλωση, εκτός από τον γνωστό συνθέτη, θα παρευρεθούν και όλοι οι συντελεστές του δίσκου.

    [34] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Αλ Γιουνανεϊν- Οι Έλληνες της Αιγύπτου» διοργανώνει η πολιτιστική εταιρία 'Μακεδνός' την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα της ημερίδας συμπεριλαμβάνει τρεις εισηγήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και έκθεση φωτογραφίας.

    Ο ομότιμος καθηγητής της σχολής ιατρικής του Α.Π.Θ. Αριστοτέλης Βρίτσιος θα μιλήσει για τη 'συμβολή της ελληνιστικής περιόδου στον πολιτισμό', η πρόεδρος των εκπαιδευτηρίων «Σύχρονη Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση» δρ. Μαριάννα Βιλδιρίδη θα αναφερθεί στα «πορτραίτα Φαγιούμ στον Τσαρούχη» και η δημοσιογράφος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πολιτιστικής εταιρίας 'Μακεδνός' Νίκη Στρατηλάτη θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο της σειράς «Ξεχασμένοι Έλληνες» του Δημήτρη Αλεξάνδρου, με τίτλο «Αλ Γιουνανεϊν- Οι Έλληνες της Αιγύπτου, γίγαντες θαμμένοι στην άμμο», από τις εκδόσεις «Ερωδιός».

    Το ντοκιμαντέρ του Ζήνωνα Ράμου που θα προβληθεί, έχει τίτλο «Ο Αλέξανδρος-Φαραώ της Αιγύπτου», ενώ συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο ιατρός και αντιπρόεδρος της πολιτιστικής εταιρίας 'Μακεδνός' Μιχάλης Λιάκος.

    Η εκδήλωση, που είναι ελεύθερη για το κοινό, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιατρού και αντιπροέδρου της πολιτιστικής εταιρίας 'Μακεδνός' Πασχάλη Κοκκωνίδη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 November 2004 - 19:13:59 UTC