Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ
  • [02] ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] ΥΠΕΞ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [07] Η ΚΕΔΚΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ
  • [08] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
  • [09] O ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [10] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 578 ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [11] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ GENERAL ELECTRIC
  • [13] ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ 1.081 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ
  • [14] ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΥΖΙΟΥ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2004 ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΙ
  • [15] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
  • [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 100 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005
  • [18] ΕΝΝΕΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
  • [19] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ 17η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [20] ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΗΡΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ
  • [22] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ
  • [23] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [24] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ- ΤΣΟΥΛΦΑ
  • [25] ΓΑΛΛΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
  • [26] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΛΕΙΛΑ ΣΑΧΙΝΤ: Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
  • [28] ΙΡΑΚ: ΤΗ ΜΙΣΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [29] "ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΑΦΑΤ", ΛΕΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ
  • [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ Α. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ M.I.GLINKA
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ Σ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [34] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΟΠΟΥ

  • [01] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης και μέχρι το τέλος του 2004 θα γίνει νόμος του κράτους, όπως υπογράμμισε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το εν λόγω νομοσχέδιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ελαφρυνθούν φορολογικά τα χαμηλότερα στρώματα, να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα, να υπάρξει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και να εξασφαλιστεί η αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, στους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου συγκαταλέγονται η καταγραφή των συγκεκριμένων δαπανών που εκπίπτουν κατά τη φορολογία των επιχειρήσεων, και η διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος.

    Κατά την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων, που μειώνεται στο 32% το επόμενο έτος, 29% το 2006 και 25% το 2007.

    Με το νομοσχέδιο "δίνουμε ευκαιρία για αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, διορθώνουμε μερικές από τις μεγάλες αδικίες του φορολογικού συστήματος και προωθούμε διαφάνεια, απλότητα και αποτελεσματικότητα", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον θα στηριχθεί σε δύο πόλους που είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα, στην ενίσχυση των οποίων, όπως είπε, στοχεύει το νομοσχέδιο, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος σύντομα θα κατατεθεί και στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκαλείται φορολογική ελάφρυνση από 150 ευρώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα έως και 50 ευρώ για τα πιο ψηλά εισοδήματα. Για τα μεσαία εισοδήματα η ελάφρυνση κυμαίνεται στα 90 ευρώ. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους φόρους των επιχειρήσεων, υλοποιούν το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    Αναλυτικότερα για τη φορολογία εισοδήματος το νομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:

    - Αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους σε 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αφορολόγητο αυξάνεται στα 9.500 ευρώ από 8.500 ευρώ που ισχύει για τα φετινά εισοδήματα. Η νέα κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα ποσά για όλους τους φορολογούμενους θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2006.

    - Αυξάνεται από 15% σε 20% το ποσοστό μείωσης του φόρου των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενοικίου κύριας κατοικίας, ενοικίου κατοικιών των παιδιών που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού, επιπλέον του στεγαστικού επιδόματος και των δαπανών των φροντιστηρίων, καθώς και των τόκων των στεγαστικών δανείων.

    - Αντιμετωπίζονται δικαιότερα, όσον αφορά τη φορολογία, οι γονείς που είναι διαζευμένοι.

    - Καθιερώνεται έκπτωση σε ποσοστό 20% της δαπάνης είτε για την αλλαγή εγκατάστασης, είτε για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

    - Διπλασιάζεται από 30 σε 60 ευρώ η μείωση του φόρου για κάθε παιδί για τους φορολογούμενους που κατοικούν ή εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

    - Παρατείνεται για δύο χρόνια η διάρκεια που τα παιδιά θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη, εφόσον είναι άνεργα, εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει οτι παρατείνεται για δυο χρόνια η διάρκεια κατά την οποία οι οικογένειες έχουν φορολογικά οφέλη.

    - Θεσπίζονται κίνητρα σε νέους επιστήμονες και γενικότερα στο εργατικό δυναμικό της χώρας να μετακινηθεί προς την περιφέρεια για να εγκατασταθεί και να εργαστεί εκεί, με την αφαίρεση από το εισόδημα του ποσού του καταβαλλόμενου μισθώματος στον τόπο εγκατάστασης και του ποσού του μισθώματος που καταβάλλει για κύρια κατοικία ο υπάλληλος που μετατίθεται και εφόσον εκμισθώνει ιδιόκτητη κατοικία σε άλλο τόπο.

    - Αυξάνεται από 1.000 σε 1.100 ευρώ το ανώτατο όριο εκπιπτόμενων δαπανών ασφαλίστρων για τις ατομικές ασφάλειες και για τις σωματικές ασφάλειες από 1.000 σε 1.500 ευρώ.

    - Θεσπίζεται η έκπτωση από το εισόδημα της αγοράς μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού κατά 20% της σχετικής δαπάνης και για ποσό έως 3.000 ευρώ για μια πενταετία (αγορά από 1/1/2005 έως 31/12/2009). Το μέτρο αυτό στοχεύει στην εισροή νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και στην ενίσχυση των μακροχρόνιων επενδύσεων.

    - Αυξάνεται κατά 50% το ποσό του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

    [02] ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Παρίσι, 10 Νοεμβρίου 2004 (16:15 UTC+2)

    Η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχθηκε σήμερα πρόταση από την Αίγυπτο να γίνει η κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ στο Κάιρο, δήλωσε ο γραμματέας της προεδρίας Ταγιέμπ Αμπντελραχίμ.

    "Η εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η κεντρική επιτροπή της Φατάχ συμφώνησαν ομόφωνα να γίνει η επικήδεια τελετή στο Κάιρο σε περίπτωση θανάτου του Αραφάτ και στη συνέχεια να γίνει η ταφή στη Ραμάλα", δήλωσε ο Αμπντελραχίμ στο γαλλικό πρακτορείο.

    Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μαγκέντ Αμπντέλ Φατάχ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα του προτείνει να πραγματοποιηθεί εκεί μία κηδεία "επίσημη και περιορισμένη".

    Ο Αμπντελραχίμ δήλωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, σε περίπτωση θανάτου του Αραφάτ θα ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής για 60 ημέρες ο Ράουχι Φατούχ, πρόεδρος της παλαιστινιακής βουλής, και στη συνέχεια θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

    [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και Σκόπια ήταν τα τρία μεγάλα θέματα που απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο κ. Μολυβιάτης ζήτησε συναίνεση ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους, ενώ απέφυγε να επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική.

    Στην Επιτροπή μίλησε επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος απαντώντας στον κ. Μολυβιάτη τόνισε ότι για να υπάρξει συναίνεση και ομοψυχία πρέπει να υπάρχει σχέδιο και πολιτική κατεύθυνση που δεν έχει όμως αυτή η κυβέρνηση η οποία ακολουθεί πολιτική αναβολής και σιωπής.

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην πρωθυπουργού ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και οι αποφάσεις του Ελσίνκι.

    Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι αυτό που κατάφερε η δική του κυβέρνηση με το Ελσίνκι, ώστε να γίνουν οι ελληνοτουρκικές διαφορές ευρωτουρκικό πρόβλημα το απεμπόλησε η νέα εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. "Εμείς το Ελσίνκι ούτε το απεμπολήσαμε ούτε το εγκαταλείψαμε. Εκτιμούμε τις πολλές θετικές πλευρές του και ότι είχε συνδεθεί και παραμένει συνδεδεμένο", ήταν η απάντηση του κ. Μολυβιάτη.

    Για απουσία εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα έκανε λόγο η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου τονίζοντας παράλληλα ότι η συναίνεση την οποία ζητά η κυβέρνηση δεν αποσπάται αλλά καταχτιέται.

    Από την πλευρά του προσδιορίζοντας ο υπουργός Εξωτερικών τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα τόνισε:

    Για κυπριακό: Στόχος η επανένωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν και των διεθνών αρχών και δικαίων και με εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας αλλά πρέπει να επανακαθορίσει τη στάση της και να σέβεται τις διεθνείς αρχές δικαίου.

    Για Σκόπια: Προτείνουμε επανέναρξη του διαλόγου ώστε να εξευρεθεί λύση στη βάση αμοιβαίας συμφωνίας για το θέμα του ονόματος. Διαφορετικά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η πορεία τους προς τις ευρωατλαντικές δομές αν δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα.

    Ειδικότερα ο κ Μολυβιάτης είπε:

    Για Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς βλάβη όμως των εθνικών της συμφερόντων. Μόνο μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι χρήσιμος και προβλέψιμος εταίρος. Η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της υπό τον όρο ότι δείχνει πλήρη σεβασμό των διεθνών κανόνων και αρχών όπως το επιβάλλει και η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν μπορεί να αναπτύσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντά μας. Η μετριοπάθεια και η καλή διάθεσή μας δεν μπορεί να λαμβάνονται ως αδυναμία και ως αποδοχή τετελεσμένων. Τα βήματά της αφορούν την εξωτερική πολιτική της και τις σχέσεις της με τους γείτονες. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της όσο διάστημα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει και το τέλος αλλά αρχίζει μια μακρόχρονη διαδικασία. Η διασύνδεση θα είναι ουσιαστική και τίποτα δεν θα παραγνωρίζεται ούτε θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας. Το καλό κλίμα που υπήρχε πριν, συνεχίζεται και είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί και πρώτη πρέπει να το καταλάβει η Άγκυρα. Ό,τι έχει συνδεθεί στο Ελσίνκι το '99 παραμένει συνδεδεμένο.

    Για Κυπριακό: Στόχος μας η επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν και τους κανόνες του ΟΗΕ. Η ΕΕ υιοθέτησε το καθεστώς της πράσινης γραμμής ως προς τη διακίνηση αγαθών στην ίδια λογική κινείται και ο υπό έγκριση κανονισμός. Και εμείς και η Κυπριακή κυβέρνηση έχουμε τονίσει ότι δεν πρέπει να παίρνονται μέτρα που λειτουργούν ανασταλτικά στην επίλυση του προβλήματος. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με την κυπριακή ηγεσία για τη διαχείριση αυτού του λεπτού ζητήματος. Οι ουσιαστικές προοπτικές του νησιού συνδέονται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η εκκρεμότητα περί αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν μπορεί να παρατείνεται για πολύ χρόνο ακόμα αυτή η εκκρεμότητα. Η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων είναι απόλυτα θεσμικά παράλογο. Η απόφαση της Κοπεγχάγης επιβάλλει την αποστρατικοποίηση του νησιού. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ΕΕ και να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης είναι αμέριστη η συμπαράσταση μας η οποία και θα επιβεβαιωθεί και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Κύπρο.

    Για Βαλκάνια. Βασικοί άξονες της πολιτικής μας η σταθερότητα στη περιοχή, η ομαλότητα, η λειτουργία των θεσμών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η πρόοδος και ανάπτυξης των λαών.

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας είναι μονόδρομος. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην περιφερειακή συνεργασία και θα δώσουμε ώθηση από τον Μάιο που αναλαμβάνουμε την προεδρία.

    Για Σκόπια. Μόνη εκκρεμότητα είναι το όνομα. Η άλλη πλευρά φέρει την κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο. Η μονομερής και απαράδεκτη απόφαση των ΗΠΑ ενισχύει την τάση τους προς την ακαμψία. Τα Σκόπια υπέβαλαν αίτηση για ένταξη τους στην ΕΕ που θα παρθεί την άνοιξη. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο αυτό χωρίς επίλυση του ονόματος. Οι θέσεις μας αυτές δεν έχουν την έννοια της τιμωρίας αλλά πρέπει να αντιληφθούν και τα Σκόπια ότι χρειάζεται η προσήλωσή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Η συντονίστρια εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ που πήρε αμέσως μετά το λόγο έκανε λόγο για απουσία πολιτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης η οποία όπως είπε παρακολουθεί απλώς τα γεγονότα .

    Αναλυτικότερα η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε:

    Για Σκόπια: Απαράδεκτη η αμερικάνικη ενέργεια. Η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να προλάβει και να προβλέψει τις εξελίξεις και να μην πιαστεί στον ύπνο. Δεν υπάρχουν χαμένες μάχες αλλά χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα όχημα και ένα εργαλείο που πρέπει να κινηθούμε και όχι φοβίζοντας με βέτο. Είδαμε υπουργούς της κυβέρνησης σας να προτείνουν με αντίποινα. Μια αποσάθρωση των Σκοπίων θα έχει εξαιρετικά επιβαρυντικές επιπτώσεις για τη χώρα μας. Το δόγμα ακινησίας δεν μπορεί να συνεχίζεται.

    Είδαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρουσσόπουλο να απαντάει από τις Βρυξέλες παραποιώντας τα γεγονότα και να υβρίζει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είδαμε να διακινούνται έγγραφα και πληροφορίες που δεν ήταν αληθή. Η συναίνεση που ζητείται δεν αποσπάται κατακτιέται. Πρέπει να την κατακτήσετε όπως το είχε καταφέρει το ΠΑΣΟΚ.

    Για Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα ελληνοτουρκικά αποσύρθηκαν από την ατζέντα της ΕΕ για να επανέλθουν μετά από το οργανωμένο σχέδιο παραβιάσεων των Τούρκων στο Αιγαίο.

    Η συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο ένα μήνα άλλαξε τη συμπεριφορά τη δικής σας. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι τελευταίες τουρκικές ενέργειες είναι κινήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου. Οι παραβιάσεις δείχνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο με τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να μπουν πρέπει να εμπλέκεται το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

    Για κυπριακό κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει αν θέσει στην ΕΕ θέμα σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αναγνωρίσει μέχρι το Δεκέμβριο την Κυπριακή Δημοκρατία.

    " Απαντήστε μας αν μπορεί να υπάρξουν συμπεράσματα το Δεκέμβριο χωρίς την αναγνώριση της Κύπρου" συμπλήρωσε.

    Αμέσως μετά την κ. Διαμαντοπούλου τον λόγο πήρε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας

    Σημίτης.

    " Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει συναίνεση και ομοψυχία είναι να υπάρχει σχέδιο, πολιτική κατεύθυνση. Και εγώ διαπιστώνω ότι η πολιτική σας είναι πολιτική αναβολής για το αύριο και ταυτόχρονα πολιτική σιωπής για την ουσία των προβλημάτων" τόνισε αρχικά ο κ. Σημίτης ενώ στη συνέχεια έδωσε έμφαση στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά

    Στις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις ακούμε από υπουργούς σας ότι τις κάνει το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Δηλαδή αιτία του κακού είναι ένας στρατηγός και δεν υπάρχει πολιτική ουσία στις παραβιάσεις; Οι παραβιάσεις γίνονται για συγκεκριμένο λόγο. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στον εναέριο χώρο, θέλει να θυμίζει ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

    Με το Ελσίνκι ξεκαθαρίστηκε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει θέση και να μην προβάλλει τις αντιρρήσεις της με τα αεροπλάνα αλλά να πάει στη Χάγη. Πρέπει να κάνετε μια συμφωνία αρχής. Τίποτα όμως δεν προχωρεί σε αυτήν την κατεύθυνση".

    Ο κ. Σημίτης αντέδρασε και στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μολυβιάτης περί ασάφειες στις αποφάσεις του Ελσίνκι τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Θέσατε σε αμφιβολία κάτι που εμείς το μετατρέψαμε από διμερές πρόβλημα σε ευρωτουρκικό κεφάλαιο με την απόφαση του Ελσίνκι. Εσείς το επιστρέφετε σε διμερές πρόβλημα. Όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και υπάρχει τετελεσμένο θα είναι αργά. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αντιδράσουμε, φαίνεται όμως ότι τη χάνουμε.

    Για τους χειρισμούς στο Κυπριακό ο κ. Σημίτης σημείωσε:

    "Από τα πρόθυρα της λύσης και της ισχυρής Ελλάδας και Κύπρου που σας παραδώσαμε και με τη Τουρκία να βρίσκεται σε αδύναμη θέση τώρα με τους δικούς σας χειρισμούς διαπιστώνω μια συνεχή αναβάθμιση της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων. Από επιτιθέμενοι και αδιάλλακτοι που είναι η Τούρκοι, κατάφεραν να παρουσιάσουν την ελληνική πλευρά ως αδιάλλακτη. Δεν έχω αντιληφθεί ποια είναι η στρατηγική σας; Τι θα γίνει αν το Δεκέμβρη η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την κυπριακή Δημοκρατία; Θα βάλει το βέτο η Ελλάδα ή Κύπρος; Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν καθίσατε με την κυπριακή ηγεσία και να της πείτε να προχωρήσουμε να αλλάξουμε την αρνητική εντύπωση που υπάρχει με επιχειρήματα που θα πείσουν γιατί μέχρι τώρα είμαστε μόνοι μας.

    Ευρωπαϊκά: Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια στροφή προς τον ατλαντισμό. Ελπίζω να απατώμαι, αλλά ο κ. Καραμανλής δεν έχει κάνει επισκέψεις εργασίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως Βερολίνο, Παρίσι, σε ισχυρούς συμμάχους μας. Δεν γίνεται πολιτική δια της απουσίας. Όταν είμαστε ψυχροί απέναντι στους ευρωπαϊστές όταν θα τους έχουμε ανάγκη τότε θα είναι αργά.

    Για το θέμα των Σκοπίων ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο ίδιος είχαν καταφέρει να υπογραφεί η ενδιάμεση συμφωνία και μέσα από τη διαδικασία της Νέας Υόρκης να υπάρξουν αποτελέσματα.

    " Αυτή η πορεία σταμάτησε γιατί είχαμε προβλήματα με αλβανόφωνους. Γιατί δεν τη συνεχίσατε; Συνέχισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:

    "Δεν υπάρχει λύση όταν αφήνουμε τα πράγματα μόνα τους. Η κυβέρνηση αυτή έχει εμπιστοσύνη στους αυτόματους πιλότους. Συμφωνώ ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι και να πάρουμε πρωτοβουλίες γιατί δεν υπάρχουν στην πολιτική από μηχανής θεοί".

    Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε και πήρε το λόγο για να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό ως εξής:

    "Υποστηρίξατε ότι εσείς καταφέρατε τις ελληνοτουρκικές διαφορές να τις καταστήσετε ευρωτουρκικές και ότι εμείς τις επαναφέραμε στο διμερές επίπεδο. Να υπενθυμίσω στην Επιτροπή ότι ο κ Σημίτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1999 τις επόμενες μέρες του Ελσίνκι είπε ότι για την Ελλάδα μόνο μια διαφορά υπάρχει η υφαλοκρηπίδα. Με το Ελσίνκι όμως ανακύπτουν ερωτήματα. Ποια είναι τα θέματα προς διαπραγμάτευση που προβλέπει; Ποιες εννοείτε διαφορές; Εσείς είστε οι αυθεντικοί εκφραστές. Πείτε μας λοιπόν ποια είναι τα αντικείμενα διαφορών μας με την Τουρκία; Το Ελσίνκι αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα ή και άλλα θέματα; Διευκρινίστε μας ποια είναι τα άλλα και σε ποια πρέπει να επέλθει ο συμβιβασμός;

    Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και έκανε λόγο για επικίνδυνες ερωτήσεις που δεν πρέπει να τίθενται δημόσια, ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής ευθύνης

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι "το κόμμα του δεν συμφωνεί με τις μεγάλες επιλογές στην εξωτερική πολιτική που έχουν τη συναίνεση του συστήματος καθώς και των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Ποτέ οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ ή ΕΕ δεν αποδέχτηκαν τις θέσεις μας. Η ΕΕ κρατάει αποστάσεις κάθε φορά που τίθενται υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν έχουμε τη στήριξη της.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επανεκλογή του κ. Μπους έφερε στο χώρο της Ευρώπης κινδύνους και μαύρες σκέψεις. Η μονομερής απόφαση των ΗΠΑ για τα Σκόπια έδωσε το πρώτο δείγμα των προθέσεων του για τα Βαλκάνια και το θέμα είναι προς θα αντιδράσει η ΕΕ.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν και από πολλούς άλλους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε:

    "Δεν κατηγόρησα την αξιωματική αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική που άσκησε. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τα ερωτήματά μου για το Ελσίνκι προκάλεσαν την αγανάκτησή της. Εμείς το Ελσίνκι ούτε το απεμπολήσαμε ούτε το εγκαταλείψαμε. Εκτιμούμε τις πολλές θετικές πλευρές του υπάρχει όμως ένα σημείο που χρήζει αποσαφήνισης. Άλλο θέμα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλο το περιεχόμενο της διατύπωσης αυτής. Ποιες είναι οι μεθοριακές διενέξεις και τα συνοριακά θέματα;"

    Και ο κ Μολυβιάτης συνέχισε:

    "Η Ελλάδα είχε ισχυρή θέση όπως λέτε και δεν λύθηκαν τα προβλήματα. Ούτε λοιπόν η ισχυρή εξωτερική πολιτική κατάφερε να λύσει τα μεγάλα προβλήματα. Αφού δεν λύθηκαν στα τόσα χρόνια δεν μπορείτε να μας μέμφεστε εμάς για τους 5 μήνες που τα χειριζόμαστε. Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα. Εμείς δεν απεμπολούμε τίποτα".

    Τέλος ο κ. Μολυβιάτης κληθείς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει τι θα γίνει αν μέχρι της 17 Δεκεμβρίου η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την κυπριακή Δημοκρατία απέφυγε να το κάνει τονίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί η κυπριακή κυβέρνηση και είναι σαφής στο μέτρο που πρέπει να είναι.

    "Αν ο Δεκέμβρης του 2004 είναι κρίσιμο ορόσημο γιατί δεν προχώρησε σε λύση των προβλημάτων που υπάρχουν με την Τουρκία η προηγούμενη κυβέρνηση; Δεν προχώρησε γιατί είναι δύσκολα τα προβλήματα. Αυτό που ζητάμε λοιπόν είναι να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους μήνες που έρχονται με ψυχραιμία, συναίνεση και νηφαλιότητα" κατέληξε ο κ. Μολυβιάτης.

    Νατάσα Θωμά

    [04] ΥΠΕΞ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών από ελληνικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    «Ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης πράγματι τηλεφώνησε χθες το απόγευμα στον Τούρκο ομόλογό του για να του θέσει το θέμα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και παραβάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

    Οι σημερινές αιτιάσεις του αξιοτίμου Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών κ. Γκιούλ απηχούν τις απόψεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια παραμένουν τα προβλήματα που προκαλεί η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη με αφορμή το θέμα της απογραφής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα του τελευταίου Συμβουλίου του ΕΚΟΦΙΝ επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Επιτροπής είναι να αποδείξει ότι και το 99, τότε που η Ελλάδα μπήκε στην ζώνη του Ευρώ, το έλλειμμα ήταν λίγο παραπάνω από το 3%.

    "Από τα στοιχεία που τους δώσαμε εμείς δεν προκύπτει κάτι τέτοιο αλλά αυτοί επιμένουν και ζητούν και άλλα στοιχεία" σημείωσε ο κ Αλογοσκούφης και πρόσθεσε:

    "Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Όμως οι παραβάσεις είναι τόσες πολλές που δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί το κλίμα".

    Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη.

    "Είχαμε απόψε μία προαναγγελθείσα εθνική καταστροφή καθώς για πρώτη φορά ενδέχεται να τεθεί θέμα αμφισβήτησης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ουδέποτε στο παρελθόν είχε τεθεί η παραμικρή αμφισβήτηση για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ούτε και τότε όταν τέθηκε το θέμα. Θα είναι μια επώδυνη και ταπεινωτική ήττα της χώρας. Είναι οι συνέπειες της απογραφής που κάνατε για να κατηγορήσετε το ΠΑΣΟΚ και που κατέληξε σε μία μεγάλη προσβολή της χώρας. Αναμένεται να τεθεί θέμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις απίστευτες, απροσδόκητες και εκτεταμένες συνέπειες που είχε η απογραφή".

    Απαντώντας στις κατηγορίες ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι "κακό στη χώρα έκαναν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όταν παραποιούσαν στοιχεία και με ελαφρά τη καρδία νόμιζαν ότι μπορούσαν να εφαρμόσουν τους δικούς τους κανόνες". Παράλληλα διέψευσε τον κ. Χριστοδουλάκη ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εκφραστεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Επιτροπή αμφιβολίες για τα στοιχεία που έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί όπως είπε υπάρχουν έγγραφα με επανειλημμένες αναφορές της.

    Νατάσα Θωμά

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα συναντήθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι είχε με τον κ. Χριστόφια μια «εγκάρδια ουσιαστική συζήτηση για όλες τις πτυχές των προβλημάτων που αφορούν από κοινού στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

    «Είναι αυτονόητο ότι στην πορεία τους προς την Ευρώπη όλες οι χώρες υποψήφιες για να γίνουν μέλη είναι υποχρεωμένες να εκπληρώσουν ορισμένα καθήκοντα. Και εμείς από την πλευρά της Ελλάδας θέλουμε να εξασφαλίσουμε την τήρηση αυτών των καθηκόντων και από την Τουρκία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό και άλλα ζητήματα αλλά και έναντι της Ελλάδας για την διαμόρφωση κλίματος καλής γειτονίας, χωρίς παρενοχλήσεις», πρόσθεσε.

    «Εύχομαι, ελπίζω, θέλω ως πολίτης αυτής της χώρας οι δύο κυβερνήσεις να βρουν τον καλλίτερο δυνατό συντονισμό, τη διορατικότερη στρατηγική και την πιο ψύχραιμη ανάλυση και εκτίμηση των δεδομένων αυτής της συγκυρίας. Οι πρωτοβουλίες ανάμεσα στα Κοινοβούλια των δύο χωρών είναι χρήσιμες, η διπλωματία των δύο Κοινοβουλίων είναι ενισχυτική τόσο της σταθερότητας και της ειρήνης όσο και της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών», τόνισε.

    «Τελικός μας στόχος ασφαλώς είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας της Ελλάδας, είναι και η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία με ειρηνικό τρόπο, είναι όμως και η λύση του Κυπριακού προβλήματος ασφαλώς για την οποία αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια, ταλανιζόμαστε, βασανιζόμαστε», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα αργήσει να έρθει η λύση του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν έχει αντίρρηση να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ, «φτάνει να σεβαστεί και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μελών της και την ισότητα των χωρών μελών της μη εξαιρουμένης βεβαίως και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συντροφική φιλία και τους κοινούς αγώνες που τον δένουν με τον κ. Κωνσταντόπουλο. «Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά για ό,τι έκανε ως τώρα για την Κύπρο και για τις κοινές μας υποθέσεις να του ευχηθώ ότι καλλίτερο. Βιάστηκε να απαγκριστρωθεί νομίζω αλλά δεν θα τον αφήσουμε ν' απαγκριστρωθεί από την πολιτική, τον χρειαζόμαστε», σημείωσε.

    Το μεσημέρι ο κ. Χριστόφιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την βαθιά εκτίμηση του προς το πρόσωπο του πρόεδρου της Κυπριακής Βουλής.

    [07] Η ΚΕΔΚΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα για την πρόσφατη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ:

    "Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας καταδικάζει τη μονομερή απόφαση της Κυβέρνησης των Η.Π.Α. που αναγνώρισε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Η απόφαση αυτή δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αντίθετα πολλαπλασιάζει τις εντάσεις στην περιοχή.

    Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε., με βάση πάντα το εθνικό συμφέρον. Αρνείται να δεχθεί λογικές επιβεβλημένων λύσεων, ανεξαρτήτως του ποιος και πως τις επιβάλλει.

    Η Ένωση, εκπροσωπώντας και τις τοπικές κοινωνίες περιοχών της Μακεδονίας που θίγονται -όπως όλοι μας, άλλωστε- θα στηρίξει κάθε κοινή εθνική προσπάθεια με στόχο την προάσπιση των θέσεών μας".

    [08] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, καθώς έχουν προκύψει θέματα σχετικά με την εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

    Σε ότι αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απασχολούνται στις δημοτικές υπηρεσίες και στα ΝΠΔΔ των Δήμων, η ΚΕΔΚΕ προτρέπει τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν τα ίδια για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων, και όχι, όπως προβλέπεται στο ΠΔ τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να αποφασίζουν για το αν καλύπτει η συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων

    Η απόφαση της ΚΕΔΚΕ πηγάζει από το γεγονός ότι ο κάθε Δήμος γνωρίζει καλύτερα ποιες είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, καθώς και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συνθήκη ώστε να μην υπάρξουν αδικίες σε βάρος των συμβασιούχων, που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους Δήμους.

    Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που προέκυψαν από νέες ή μεταφερόμενες αρμοδιότητες, όπως είναι το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, σχολικοί φύλακες κ.λπ., η ΚΕΔΚΕ προτρέπει τους Δήμους να προχωρήσουν σε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για το πάγιο και διαρκές των αναγκών που καλύπτουν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΚΕ, οι μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, είναι ότι οι παραπάνω πόροι θα διασφαλιστούν, ωστόσο παραμένει ανοικτό ζήτημα η υλοποίησή τους.

    Σε ότι αφορά το θέμα των 6.700 περίπου συμβασιούχων ΑμεΑ, η ΚΕΔΚΕ θεωρεί κοινωνικά αναγκαία τη διατήρηση αυτών των θέσεων και προς τούτο εμμένει στην απαίτησή της προς την Κυβέρνηση να καλύψει το αναλογούν κόστος.

    Τέλος η ΚΕΔΚΕ υπογραμμίζει ότι όλες οι αποφάσεις των Δήμων θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, αφού η προθεσμία για τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουκλίων λήγει στις 19 Δεκεμβρίου.

    [09] O ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    «Τα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζουν τη φορολογική πολιτική και τις πρακτικές που εφήρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συνασπισμού.

    «Αντί της φορολογικής μεταρρύθμισης, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, προωθεί ασήμαντες φορολογικές διευθετήσεις, οι οποίες, αν συνεκτιμηθούν με την φορολογική ωρίμανση των εισοδημάτων κατά το 2005 και την αύξηση ορισμένων έμμεσων φόρων, όχι μονό δεν θα ελαφρύνουν αλλά αντίθετα θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Υπάρχουν, όμως, στις διευθετήσεις αυτές γενναίες φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, στοιχείο που χρωματίζει με έντονο νεοφιλελεύθερο χρώμα τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Την πολιτική αυτή είναι βέβαιο ότι θα την απορρίψουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άλλες αδύναμες κοινωνικές τάξεις που σηκώνουν το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων για πολλά χρόνια τώρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [10] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 578 ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Εντείνονται οι κάθε είδους έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές των προϊόντων που εισάγονται στη χώρα μας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα μεταποιημένων προϊόντων από τρίτες χώρες βάρους συνολικά 578 τόνων.

    Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν κελυφωτά φιστίκια από τη Συρία, την Τουρκία και το Λίβανο που περιείχαν αφλατοξίνες, σταφίδα από το Αφγανιστάν που περιείχε ωχρατοξίνη Α, καθώς και πατάτα από την Αίγυπτο με παρουσία παθογόνου καραντίνας ralstonia solanocearum. Eπίσης, απαγορεύτηκε η είσοδος σε ντολμαδάκια κονσέρβα, αποξηραμένες ντομάτες και φασόλια γίγαντες, λόγω ελλιπούς σήμανσης.

    Παράλληλα εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και εξαρθρώθηκε κύκλωμα εισαγωγής 750.000 αμνοεριφίων που διακινούνταν στην αγορά ως ελληνικά, κινήθηκε δε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων. Επισημάνθηκαν ακόμη τα μέτρα που επιβάλλεται να τηρούνται σε κάθε εισαγωγή από τρίτες χώρες ζώντων αμνοεριφίων και στη μετέπειτα διάθεση του κρέατος στη χώρα μας.

    Επίσης ματαιώθηκε η εισαγωγή στη χώρα μας 3.500 τόνων ιχθυάλευρων, αφού μετά από εργαστηριακούς ελέγχους εντοπίστηκε επικίνδυνο μικροβιακό φορτίο (σαλμονέλα).

    «Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί αφού εξαντληθούν τα περιθώρια ελέγχων, με βελτίωση της οργάνωσης και ενίσχυση των υπηρεσιών, όπου χρειάζεται, προς όφελος των καταναλωτών και των ελλήνων παραγωγών. Σημειώνεται βεβαίως ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων από Τρίτες χώρες, στα πλαίσια διεθνών συμφωνιών της χώρας μας, που έχει ως γνωστόν ελεύθερη οικονομία. Ειδικότερα δε, δεν μπορεί να αποτραπεί η εισαγωγή προϊόντων που εκ των πραγμάτων είναι φθηνότερα από τα ελληνικά», τόνισε ο κ. Μπασιάκος.

    [11] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και οι πολίτες να έχουν τα καλύτερα φάρμακα με το μικρότερο δυνατό κόστος, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στο 4ο διεθνές συνέδριο των Economist Conferences με θέμα, «Κυβέρνηση και φαρμακευτική βιομηχανία».

    Ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία, η καθαρή δαπάνη για φάρμακο τετραπλασιάσθηκε. Από 1,1 δισ. ευρώ που ήταν το 1993 έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ το 2003, ποσό που αγγίζει το 2,3% του ΑΕΠ.

    Οι λόγοι για την εκρηκτική αυτή αύξηση (που δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο), είναι: η αντικατάσταση παλαιότερων φθηνών φαρμάκων με νέα ακριβότερα, η αύξηση στις χρησιμοποιούμενες ποσότητες, η εισαγωγή φαρμάκων νέας τεχνολογίας για νέες ασθένειες ή για νέες θεραπείες και οι αυξήσεις στις τιμές ήδη υπαρχόντων φαρμάκων.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά του ορισμού της τιμής του φαρμάκου με βάση τη φθηνότερη τιμή της Ε.Ε. (των 15), η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν ορισμό τιμής φαρμάκου, με βάση το μέσο όρο τιμών περισσοτέρων της μιας χωρών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, η αλλαγή μεθοδολογίας δεν αναμένεται να έχει αποτελέσματα που θα διαφέρουν σημαντικά από την προηγούμενη.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το νέο καθεστώς τιμολόγησης που θα καθιερωθεί για τα φάρμακα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης θα έχει στόχο αφενός τη συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών των Ασφαλιστικών Ταμείων και αφετέρου την εύκολη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική θεραπεία, την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας και την παράλληλη ενίσχυση των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

    Ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά του φαρμάκου με την παραγωγή «αντιγράφων» φαρμάκων, που είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα από 20% έως και 90%.

    «Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει την εξασφάλιση των τεχνολογικών προϋποθέσεων, θεσπίζοντας κίνητρα για την εισαγωγή των νέων καινοτόμων συστημάτων και διαδικασιών για την παραγωγή αντιγράφων που θα έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά (πιστοποίηση βιοϊσοδυναμίας) με σκοπό να κερδίσουν ένα σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά και να αυξήσουν τις εξαγωγές. Είναι γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή φθίνει τα τελευταία χρόνια. Τα εγχωρίως παραγόμενα από 56% το 1990 έχουν μειωθεί στο 19,5% το 2003. Υπάρχει μάλιστα (το διακρίνουμε και το αναγνωρίζουμε) η τάση να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ερχόμενα χρόνια. Ένας από τους λόγους αυτής της δραστικής μείωσης θεωρείται ότι είναι η διαφορά στον τρόπο που ορίζονται οι τιμές για τα παραγόμενα σε σχέση με τα εισαγόμενα. Το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά τρόπους για την άρση αυτής της διαφοράς», υπογράμμισε.

    Παράλληλα, θα συσταθεί Επιτροπή Τιμών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Απασχόλησης, καθώς και από εκπροσώπους του χώρου του

    Τέλος, σχεδιάζεται η δημιουργία ερευνητικού κέντρου κλαδικής ανάλυσης, συγκέντρωσης, φύλαξης επεξεργασίας και ανάλυσης στοιχείων της παραγωγής, της διακίνησης και της κατανάλωσης φαρμάκων.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ GENERAL ELECTRIC

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος συναντήθηκαν σήμερα στο υπουργείο με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Καναδά και Λατινικής Αμερικής Nάνι Μπεκάλι-Φάλκο, τον περιφερειακό εκπρόσωπο της Νοτιανατολικής Ευρώπης, Νταν Ιονέσκου, τον εθνικό σύμβουλο Ελλάδος και Κύπρου, Ευάγγελο Σιταρένιο και τη διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών της General Electric (με έδρα τις Βρυξέλλες) Γκερίτ Μπάουμπέργκερ.

    Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα ηλεκτρικής ενέργειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος και έγινε ενημέρωση γύρω από το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την αγορά ενέργειας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο. Επίσης, στην ίδια συνάντηση διαπιστώθηκε το κλίμα καλής συνεργασίας και προσπάθειας ενίσχυσης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας.

    [13] ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ 1.081 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Απόφαση με την οποία προεντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών, 1.081 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις τον Σεπτέμβριο του 2004, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Το ύψος της χορηγούμενης ετήσιας αποζημίωσης ανά δικαιούχο ανέρχεται στα 3.733 ευρώ και προσαυξάνεται στα 4.402 ευρώ στις περιπτώσεις δικαιούχων, κατοίκων παραμεθόριων περιοχών και νησιών Ανατ. Αιγαίου. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται για 15 χρόνια και σε κάθε περίπτωση μέχρι το 75ο έτος της ηλικίας τους, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    [14] ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΥΖΙΟΥ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2004 ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (17:54 UTC+2)

    Ποσοστό 50% από την προκαταβολή της επιδότησης ρυζιού εσοδείας 2004 θα λάβουν οι παραγωγοί της χώρας, σε εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης, που είχε αναλάβει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός. Τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, με προσωρινή δανειακή διευκόλυνση της ΑΤΕ -ύψους 13.428.682 ευρώ- και στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξόφληση.

    "Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά, δίδονται προκαταβολές επιδοτήσεων στους αγρότες κάτι που δεν συνέβη πέρσι, που οι επιδοτήσεις ρυζιού εσοδείας 2003 άρχισαν να καταβάλλονται στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο και είχαν εν μέρει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε οι επιδοτήσεις να δίνονται συντομότερα από κάθε άλλη φορά και σε μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως ο καπνός, το βαμβάκι, τα βοοειδή, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και το ελαιόλαδο. Στόχος είναι οι αγρότες να έχουν έγκαιρα την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οικογενειακές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

    [15] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αγκυρα, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι ''η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει ''την ελληνοκυπριακή διοίκηση'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας χθες βράδυ στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, ο κ. Γκιουλ είπε πως ''το αποτέλεσμα που υπήρξε κατά το δημοψήφισμα ήταν κέρδος. Ο κόσμος όλος είδε ότι έκανε λάθος, έχει διαμορφωθεί στον κόσμο μεγάλη συμπάθεια απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους'', ανέφερε.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ''τώρα έχει η Τουρκία σειρά να προβάλει αιτήματα στο Κυπριακό και θα συνεχίσει να το κάνει''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 100 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Η Ρουμανία θα στείλει 100 στρατιώτες πεζικού στο Ιράκ για τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα τον Ιανουάριο του 2005 δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Αμυνας Τζελάλεντιν Νέζιρ. Οι στρατιώτες θα αναλάβουν τη φύλαξη πρεσβειών και γραφείων του ΟΗΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005

    Βουκουρέστι, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ο προϋπολογισμός του 2005 συζητείται σήμερα στη ρουμανική βουλή παρουσία του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάσε.

    Ο κ. Ναστάσε δήλωσε ότι τα κύρια σημεία του προϋπολογισμού για το 2005 είναι η οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5,3%, αύξηση των εξαγωγών κατά 18,9% και των εισαγωγών κατά 17,4%, μείωση του πληθωρισμού στο 7% και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στο 4,8%.

    Ο κ. Ναστάσε τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2005 εξασφαλίζει τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΕΝΝΕΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

    Αγκυρα, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Εννέα λαθρομετανάστες βρήκαν τραγικό θάνατο, ανοιχτά της Σμύρνης, όταν το πλοίο το οποίο τους μετέφερε, με προορισμό την Ελλάδα, βυθίστηκε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού).

    Τρία από τα συνολικά 20 άτομα- 1 Τούρκος, 6 Σομαλοί και 13 Μαυριτανοί- που επέβαιναν στο πλοίο κατόρθωσαν να βγουν στην ακτή κολυμπώντας, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή καμιά πληροφορία για την τύχη των άλλων οχτώ επιβαινόντων.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας των θυμάτων.

    [19] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ 17η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Αγκυρα, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    «Στην περίπτωση που δεν θα μας ικανοποιεί η απόφαση που θα προκύψει στις 17 Δεκεμβρίου, θα αφήσουμε το θέμα εκεί. Αν μας ικανοποιήσει, θα συνεχίσουμε». Αυτό δήλωσε, εν είδει προειδοποίησης προς την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σχολιάζοντας τη στάση που θα τηρήσει η Αγκυρα μετά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης, στην οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Hurriyet, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απαντώντας σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2005, υποστήριξε πως η Τουρκία δεν διακατέχεται από την αντίληψη να ενταχθεί στην Ε.Ε. καταβάλλοντας κάθε είδους αντίτιμο.

    Αφού επισήμανε ότι και η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από ορισμένες διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία, υπογράμμισε : «Η ΕΕ μπορεί και αγκαλιάζει τις μικρές χώρες. Η υπόθεση των μεγάλων χωρών, όπως η Τουρκία, είναι πάντα δύσκολη».

    [20] ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Στο Κέσκι Κρούμλοφ της Τσεχίας βρίσκεται από το πρωί η εθνική ομάδα τένις των γυναικών προκειμένου να πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Τσάμπιονς Ντιβίζιον), που θα διεξαχθεί εκεί, από αύριο έως την Κυριακή.

    Η Ελληνική Ομάδα απαρτίζεται από τις Μίνα Καπλάνη, Νικόλ Κυπριτίδου και Άννα Κουμάντου κι έχει συνοδό προπονητή τον Γιώργο Καλοβελώνη. Εκτός της Εθνικής μας στη διοργάνωση συμμετέχουν οι ομάδες της Αυστρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ουκρανίας. Οι αγώνες, που θα διεξαχθούν σε κλειστά γήπεδα, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με τον τελικό από τον οποίο θ΄αναδειχθεί η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΗΡΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 3-1 σε βάρος της Αναγέννησης Καρδίτσας πέτυχε για τον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας (Α' φάση) ο Πανσερραϊκός, ενώ ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση του Παύλου Μελά με την Αθηναϊδα. Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν στις 17 Νοεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι η Αθηναϊδα και η Αναγέννηση Καρδίτσας, οι οποίες δεν αγωνίστηκαν στην πρώτη φάση του κυπέλλου, κληρώθηκαν με δύο ομάδες από τις 32 που προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, προκριμένου να ολοκληρωθεί η Α΄ φάση.

    [22] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 44

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Το εφετείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση υπαγωγής της ΠΑΕ Αρης στο άρθρο 44. Μετά από αυτή την απόφαση ο Αρης απαλλάσσεται από ποσά της τάξεως των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης μειώνει τις οφειλές του προς τρίτους, πιστωτές, αλλά και πρώην ποδοσφαιριστές από τα εννέα εκατομμύρια ευρώ στα δύο.

    Σημειώνεται ότι μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας, συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» για να γιορτάσουν το γεγονός.

    [23] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός του Αρη και σημερινός προπονητής, Γιώργος Φοιρός, μίλησε για τον αγώνα της εθνικής με το Καζακστάν και την πορεία της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    «Θεωρώ ότι η εθνική ομάδα έχει ξεπεράσει τις ατυχίες των πρώτων αγώνων με τα ανεπιτυχή αποτελέσματα και ξαναβρίσκει τη φόρμα της. Αυτό φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα που έδωσε στο Κίεβο εναντίον της Ουκρανίας, εμφάνιση που μας κρατά ζωντανούς στο παιχνίδι της πρόκρισης», τόνισε ο κ. Φοιρός και συνέχισε: «Την Τετάρτη η εθνική μας υποδέχεται στο γήπεδο Καραϊσκάκη την ομάδα του Καζακστάν μη έχοντας περιθώρια να σκεφτεί άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης. Παράλληλα, η εθνική μας θα πρέπει να παίξει και καλό ποδόσφαιρο για να ικανοποιήσει τους φιλάθλους μας, οι οποίοι μετά την επιτυχία του καλοκαιριού έχουν πολλές προσδοκίες. Το παιχνίδι εναντίον του Καζακστάν δεν θα κρίνει τίποτε σε ό,τι έχει να κάνει με το μεγάλο στόχο που είναι η πρόκριση στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου. Καθοριστικό είναι το επόμενο εντός έδρας ματς με τη Δανία, ομάδα που θεωρώ ως ένα από τα φαβορί για την πρόκριση. Πιστεύω ότι η ελληνική ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ο στόχος παραμένει ορατός και εκείνο που απομένει είναι να αξιοποιήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που φάνηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Εχει πολύ δρόμο ακόμη η δοκιμασία των προκριματικών. Θεωρώ ότι όλα θα κριθούν στο νήμα, θα δοθούν σκληρές μάχες και η ομάδα που θα διαθέτει περισσότερα ψυχικά αποθέματα, θα επικρατήσει. Εύχομαι και ελπίζω η ομάδα αυτή να είναι η εθνική μας για να μας κάνει να νιώσουμε και πάλι υπερήφανοι, όπως το καλοκαίρι».

    [24] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ- ΤΣΟΥΛΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας απένειμε, στις Ελληνίδες πρωταθλήτριες Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στα 470 των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, την διάκριση ως των καλύτερων αθλητριών στο άθλημα για τη φετινή χρονιά.

    «Είμαι πολύ χαρούμενη, διότι αυτό το βραβείο αποτελεί για μας μεγάλη τιμή» δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου, για να συμπληρώσει η Αιμιλία Τσουλφά: «Αυτό το βραβείο τιμά εμάς και την ελληνική ιστιοπλοϊα».

    [25] ΓΑΛΛΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Παρίσι, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Γάλλοι υπήκοοι συνωστίζονται σήμερα στο αεροδρόμιο της Ακτής του Ελεφαντοστού για να αναχωρήσουν από την πρώην δυτικο-αφρικανική αποικία καθώς για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο.

    Πάνω από 2.000 Γάλλοι και ξένοι υπήκοοι έχουν μεταφερθεί σε γαλλικές και βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Αμπιτζάν, εκδιωχθέντες από τα σπίτια τους από τα πλήθη. Τουλάχιστον 30 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 1.000 τραυματίστηκαν από το Σάββατο.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές της Ακτής του Ελεφαντοστού πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αποκατάσταση της τάξης στην χώρα όπου διαμένουν 10.000 γάλλοι υπήκοοι πολλοί από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοόητα. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε περίπου 17 εκατομμύρια κατοίκους.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι επέστρεψε σήμερα από το Αμπιτζάν όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο στο πλαίσιο εντολής της Αφρικανικής Ενωσης να μεσολαβήσει στην κρίση.

    [26] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Παρίσι, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που νοσηλεύεται βαρύτατα ασθενής σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι, παρουσίασε σήμερα και σοβαρότατα προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά του, ανακοινώθηκε από τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάατ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    [27] ΛΕΙΛΑ ΣΑΧΙΝΤ: Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

    Παρίσι, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ εξακολουθεί να είναι "ζωντανός και σε βαθύ κώμα", δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Παρίσι Λέιλα Σαχίντ.

    Δηλώσεις έκανε στους δημοσιογράφους η Σαχίντ έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί του Κλαμάρ στα περίχωρα του Παρισιού όπου νοσηλεύεται ο Αραφάτ από τις 29 Οκτωβρίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η Σαχίντ ευχαρίστησε αυτούς που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση και βρίσκονται συγκεντρωμένοι εδώ και αρκετές ημέρες έξω από το νοσοκομείο.

    Στη Ραμάλα, ο Σαλάχ Ραφάτ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιαστίνης, ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα ανακοινώσει τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη πριν ενημερωθεί επίσημα από τις γαλλικές αρχές.

    [28] ΙΡΑΚ: ΤΗ ΜΙΣΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Βαγδάτη, 10 Νοεμβρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη μισή Φαλούτζα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 11 Αμερικανοί και δύο Ιρακινοί στρατιώτες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις "έχουν καταλάβει τη μισή πόλη συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Τζολάν, όπου υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται το αρχηγείο των ανταρτών" και προστίθεται πως οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια, όπως το δημαρχείο.

    Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα πως "πολλοί ξένοι μαχητές του ιερού πολέμου" βρίσκονται στη Φαλούτζα και επανέλαβε την υποστήριξή του στις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις που μάχονται στην πόλη.

    Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν σήμερα πως οι μάχες στη Φαλούτζα προκάλεσαν μια ανθρωπιστική καταστροφή, με εκατοντάδες αθώους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορεί να φτάσει σε αυτούς ιατρική βοήθεια. Τουλάχιστον 2.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την πόλη τις τελευταίες ημέρες και προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα σε κοντινές πόλεις ή χωριά.

    [29] "ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΑΦΑΤ", ΛΕΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Την άποψη ότι δηλητηριάστηκε ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, διατύπωσε ο επιτετραμμένος της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Ισμάτ Σάμπρι, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, όπου τόνισε:

    «Είναι δύσκολες οι στιγμές που ζει ο πρόεδρος, είναι μια μάχη διαφορετική από τις άλλες που έχει συνηθίσει, με διαφορετικό χαρακτήρα και δυνατότητες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ευφυΐα του, ούτε με τις δυνατότητες του, ούτε με την εμπειρία του, αλλά ούτε με τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς παράγοντες, έχουν να κάνουν με τη δύναμη της ψυχής του, την υγεία του και τη σωματική του δυνατότητα και αντοχή. Η προσπάθειά του και η χειρονομία που έκανε να φιλήσει το χέρι του γιατρού που ήταν μαζί του στη Ραμάλα, έδειχνε το μεγαλείο αυτής της προσωπικότητας και της ανθρωπιάς του, απέναντι στους γιατρούς που τον θεραπεύανε».

    «Νομίζω ότι είναι αδιαμφισβήτητο πια ότι η πιθανότητα δηλητηρίασής του είναι δεδομένη σχεδόν. Οι πιθανότητες να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση είναι πολύ λίγες και από εκεί και πέρα αυτή η κατάσταση και αυτά τα ερωτηματικά περί της εξέλιξης της υγείας του δεν τίθενται από τη δικιά μας πλευρά, είναι ερωτηματικά που έχουν προβληματίσει όλους τους γιατρούς σε όλα τα ερευνητικά αιματολογικά κέντρα του κόσμου. Εγώ δε θέλω να προτρέξω τα γεγονότα και να κάνω δηλώσεις εκ μέρους των γιατρών, αλλά η πιθανότητα δηλητηρίασής του από ίωση, από virus έχει αποκλειστεί και αυτή, οπότε η δηλητηρίασή του είναι δεδομένη. Με ποιο τρόπο, πώς και με τι ουσία αυτό είναι που ερευνάται και που δεν ξέρουμε και εμείς. Έχει αποκλειστεί η λευχαιμία, έχει αποκλειστεί ο καρκίνος, δε σας κρύβω ότι έγιναν και εξετάσεις AIDS, έγιναν όλες οι προσπάθειες προκείμενου να διευκρινιστεί όλη αυτή η κατάσταση».

    Σε σχόλιό του για αυτή τη σφοδρή διαμάχη και την κακή εικόνα που βγάζει η διαμάχη ανάμεσα στους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής αρχής και της συζύγου του Αραφάτ, ο Ισμάτ Σάμπρι σημείωσε:

    «Ειλικρινά σας λέω ότι ολόκληρος ο Παλαιστινιακός λαός, όλα τα στελέχη της PLO είχαμε και έχουμε εκπλαγεί από την ωριμότητα που μεταχειρίζεται η πολιτική μας ηγεσία το θέμα αυτό, δηλαδή την ηγεσία του προέδρου και την αναχώρησή του, από την ημέρα της αναχώρησής του από τη Ραμάλα μέχρι τώρα. Παρά πολύς κόσμος περίμενε την επόμενη να ξεσπάσει εμφύλιος, περίμενε διάφορες δηλώσεις από διάφορους πολιτικούς ή διάφορες τάσεις μέσα στην ίδια τη ΦΑΤΑΧ ή από τις άλλες οργανώσεις. Αυτό που έγινε είναι το αντίθετο από όσα περίμενε ο κόσμος. Ούτε εμφύλιος πόλεμος πρόκειται να γίνει στους Παλαιστινίους, και όλα τα πράγματα δρομολογήθηκαν κατά τρόπο τέτοιο, με τέτοια ομαλότητα που πραγματικά έδειχνε επίπεδο ευθύνης στο ύψος των περιστάσεων. Δεν εκδηλώθηκε καμία δήλωση ή καμία αντίφαση ή σύγκρουση από οποιαδήποτε πλευρά ή από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο. Αυτό που πραγματικά μας έχει εκπλήξει είναι αυτή η δήλωση της κυρίας Σούχα που πραγματικά ήταν πάρα πολύ περίεργη. Δηλαδή δεν έχει προηγούμενο, δεν έχει συμβεί συγκεκριμένο γεγονός για να μπορέσει να δικαιολογήσει αυτή την δήλωση της και με τον τρόπο που την έκανε και με τα λόγια που χρησιμοποίησε.

    Τέλος, ερωτηθείς τι κρύβει αυτή η διαμάχη, ο κ. Σάμπρι είπε: « Εμείς θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι μία δήλωση ατυχής, φορτωμένη με συναισθήματα

    Η κυρία Σούχα δεν έχει αναμιχθεί ποτέ στα εσωτερικά μας ή στις πολιτικές καταστάσεις, δηλαδή δεν έχει συνηθίσει τον κόσμο, γι' αυτό άλλωστε ο κόσμος έμεινε άναυδος, δηλαδή δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Αν η δήλωση αφορούσε μία συγκεκριμένη τάση ή οργάνωση θα μπορούσα ειλικρινά χωρίς να είμαι καθόλου διπλωμάτης να σας τα πω στα ίσια.

    «Είμαστε ένας λαός που δεν έχουμε μάθει ούτε να θεοποιούμε ούτε να μυθοποιούμε τους ανθρώπους, ούτε τους αρχηγούς μας. Δεν αμφισβητείται όμως ότι ολόκληρο το παλαιστινιακό κίνημα με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιασερ Αραφάτ περνούσε από τεράστιες και μεγάλες συμπληγάδες, τέτοιες που αποτελούσαν ένα παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία μας».

    «Ο Αραφάτ επέλεξε να ζήσει όπως ζει ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός».

    [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ Α. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Συνεχίζεται, με σημαντική προσέλευση κοινού, η μεγάλη έκθεση Ανδρέα Βουρλούμη, με τίτλο «Η καθημερινή ζωή ενός ζωγράφου», που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σε χαρτί, κατά κανόνα μικρών διαστάσεων, από τα λυτά φύλλα και τα σημειωματάρια του ζωγράφου, καμωμένα με τα πιο «ευτελή», τα πιο πρόχειρα και καθημερινά υλικά της ζωγραφικής τέχνης: ακουαρέλες, γκουάς, τέμπερες, παστέλ, σχέδια με μολύβι, σχέδια με μελάνι ή με μπικ.

    Ο Ανδρέας Βουρλούμης (Πάτρα, 1910 Αθήνα, 1999) δε σταμάτησε ούτε στιγμή να ζωγραφίζει σε όλη τη διάρκεια της μακράς ζωής του, αποτυπώνοντας, με όλα τα μέσα της τέχνης του, εικόνες της καθημερινής ζωής: τα σπίτια όπου έζησε (στην οδό Τσακάλωφ και στη οδό Υψηλάντου), τις συνοικίες και τους δρόμους όπου περπάτησε, το εργαστήρι του στο Παγκράτι, τον Υψηττό, τον Λυκαβηττό, τον τρούλο του Αγίου Διονυσίου, τα οικεία πρόσωπα, τους περαστικούς διαβάτες, τα τοπία της αγαπημένης του Αίγινας. Όλα αυτά ζωγραφισμένα ξανά και ξανά, με κάθε περίσταση, σε άλλα χρόνια και σε διαφορετικές ηλικίες, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, με διαφορετικό φως και από διαφορετικές γωνίες, αλλά με το ίδιο πάντα αίσθημα, βαθύ, διακριτικό και γενναιόδωρο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα 2310-295.170 και 2310-295.171

    [31] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

    Βελιγράδι, 10 Νοεμβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου ΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τίτλο «οι Έλληνες βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών» δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «κρατικά ιδρύματα της Ελλάδας έχουν διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών στο σερβικό μοναστήρι».

    Η πυρκαγιά του Μαρτίου κατέστρεψε ολοσχερώς το βόρειο τμήμα της Μονής. Εκτιμάται πως η επιφάνεια των κατεστραμμένων κτιρίων υπερβαίνει τα 10.000 τμ και πως το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών θα υπερβεί τα 30 εκ ευρώ και η διάρκεια των έργων σχεδόν τα δέκα χρόνια.

    «Με το έργο της αποκατάστασης, ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και ειδικά το ΚΕΔΑΚ , που είναι κρατική υπηρεσία, η οποία ασχολείται με τον προγραμματισμό, την μελέτη και την εκτέλεση έργων για τη διαφύλαξη της παγκοσμίας σπουδαιότητας πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους», είπε η κα Μαριάνα Βαρβαρίγου, Ακόλουθος Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι.

    Βάσει αποφάσεων του ΔΣ του ΚΕΔΑΚ , στο οποίο συζητούνται μονίμως θέματα της ΙΜ Χιλανδαρίου, μέχρι τώρα έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων μετά την πυρκαγιά, δαπάνης 25.000 ευρώ.

    Στην Α 1 φάση του έργου για την άρση της επικινδυνότητας στις καμένες πτέρυγας της Μόνης δαπανήθηκαν 375.000 ευρώ ενώ το κόστος της Α2 φάσης υπολογίζεται στις 260 χιλ. ευρώ.

    Αυτή στιγμή εκτελείται η απομάκρυνση των υλικών κατάρρευσης από το Λευκό Κονάκι, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.

    Προσεχώς αναμένεται να εκτελεστεί η Β2 φάση των έργων αποκατάστασης, προϋπολογισμού 210 χιλ ευρώ, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή ελαφρού στεγάστρου, αξίας 55 χιλ ευρώ.

    Όλες οι εργασίες γίνονται παρουσία αρχαιολόγων της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία υπάγεται στο ΥΠΠΟ. Επίσης έχει γίνει δεκτό το αίτημα του ΥΜΑΘ και του διευθυντή του ΚΕΔΑΚ, οι οποίοι ζήτησαν από το Υπ. Οικονομικών έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 χιλ. ευρώ για το τρέχον έτος.

    Επίσης υιοθετήθηκε και πρόταση του ΚΕΔΑΚ το ειδικό έργο «αποκατάσταση των καμένων πτερύγων της ΙΜ Χιλανδαρίου να ενταχθεί στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βάσει του οποίου τα επόμενα δέκα χρόνια θα διατεθούν 15 εκ ευρώ , με ετήσια κατανομή περίπου 1,5 εκ ευρώ», είπε η κα Βαρβαρίγου.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ M.I.GLINKA

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (14:12 UTC+2)

    Συναυλία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Mikhail Ivanovitch Glinka, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Στη συγκεκριμένη συναυλία, για πρώτη φορά, στην ιστορία της Κ.Ο.Θ., χρέη μαέστρου θα αναλάβει ο διευθυντής της ορχήστρας, Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ θα συμπράξει ως σολίστ στο πιάνο ο Δημήτρης Τουφεξής.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει την εισαγωγή της όπερας του M.Glinka «Russlan και Ludmilla», το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, αριθμός 2, έργο 102 σε φα μείζονα, του D.Stostakovich, καθώς επίσης και τη συμφωνία για πιάνο, αριθμός 2, έργο 27 σε μι ελάσσονα, του S.Rachmaninoff.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ Σ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 10 Νοεμβρίου 2004 (13:44 UTC+2)

    Η ζωγράφος από την Αλεξανδρούπολη, Σύνη Αναστασιάδη, θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Σύνη» στην Παλαγία.

    Η Σύνη εκθέτει 33 λάδια σε καμβά και 17 πρωτότυπα ενυπόγραφα έγχρωμα σχέδια με γενικό τίτλο «Συμπαντική Σκηνή» που όπως επισημαίνει η ιστορικός τέχνης Αννα Χατζηγιαννάκη «ο τίτλος που διάλεξε η Σύνη για αυτή την ενότητα έργων, αποτελεί από μόνος του μια πρόκληση για τη δική μας γενιά, που πρόλαβε να διδαχθεί αρχαία ελληνικά, που έσκυψε φιλόπονα πάνω στις ανατρεπτικές επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και συνήθισε να αναζητά την τέχνη μέσα στη ζωή».

    Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, θα εγκαινιάσει ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, Ανθιμος, παρουσία του ιδιοκτήτη της GALERIE ZYGOS, Ιωνα Φραντζεσκάκη.

    Ο.Ο.

    [34] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΟΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2004 (13:39 UTC+2)

    Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπεία της Ελλάδας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Γιώργο Σούρλα, μαζί με κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού και τη δημοτική αρχή του δήμου Φερρών Μαγνησίας θα μεταβεί αύριο στο Βελιγράδι προκειμένου να διαπραγματευτεί την αξιοποίηση του Πύργου Νεμπόιζα.

    Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διασωθεί και να αξιοποιηθεί το σημαντικό ιστορικό μνημείο, όπου παρέμεινε φυλακισμένος τις τελευταίες ημέρες της ζωής του από τους Τούρκους και τελικά βρήκε τραγικό θάνατο διά στραγγαλισμού, ο Ρήγας Φεραίος.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Μίλαντιν Λούκιτς και τον δήμαρχο Βελιγραδίου (στην δικαιοδοσία του Δήμου ανήκει ο Πύργος) Νέναντ Μπογκτάνοβιτς.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον Πύργο Νεμπόιζα θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα ψαλεί τρισάγιο στο σημείο όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Βελεστινλής.

    Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται και οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού όπως η Ε. Χατζητρύφωνος, προϊσταμένη του Γραφείου Προώθησης Επιστημονικής Ερευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το οποίο υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

    Ο Πύργος Νεμπόιζα χτίστηκε τον 15ο αιώνα, ενώ τον 18ο αιώνα είχαν εκτελεστεί εκεί επώνυμοι και ανώνυμοι Σέρβοι πατριώτες που αγωνίζονταν κατά του Τουρκικού ζυγού. Εκεί φυλακίστηκε ο Ρήγας μαζί με τους 7 συντρόφους του, όπου θανατώθηκαν το 1798.

    Τα τελευταία χρόνια είχε αποφασιστεί από τον δήμο Βελιγραδίου, ο Πύργος, που διαθέτει τρεις ορόφους και ένα δώμα, να δοθεί σε επιχειρηματία, ο οποίος θα προέβαινε σε εργασίες αναστύλωσης και θα εκμεταλλευόταν εμπορικά το ιστορικό μνημείο με την δημιουργία καφέ-μπαρ στους διαμορφωμένους χώρους.

    Η Ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι μαζί με πολιτιστικούς φορείς και φοιτητικές ενώσεις της πόλης, αντέδρασε αποτελεσματικά, αποτρέποντας αυτή την προοπτική.

    Τους τελευταίους μήνες ο κ. Σούρλας είχε ξεκινήσει μαραθώνιο διαβουλεύσεων και επαφών με τη σερβική πλευρά προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η χρήση του Πύργου ή ορισμένων χώρων του για να γίνει μουσείο και να προστατευθεί σαν ένα ιστορικό μνημείο για όλους τους ΄Ελληνες ή Σέρβους που βρήκαν τραγικό θάνατο εκεί από τον Τουρκικό ζυγό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 November 2004 - 19:14:35 UTC