Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [02] ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3,3% ΤΟ 2005 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [05] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [06] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο Μ.
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
  • [09] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΙΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ Η ΕΜΠΕΔΟΣ
  • [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [12] 241 ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ... ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
  • [13] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΕ
  • [14] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗ EUROPOL
  • [15] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΤΡΕΒΑ- ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [17] ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [18] ΙΒΑΝΙΤΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
  • [19] ΠΑΟΚ: ΑΥΡΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
  • [20] ΤΕΤΑΡΤΟΣ Ο ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [21] Ο Μ. ΚΑΤΣΙΑΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ
  • [22] ΠΑΝΟΠΛΗ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΝΤ
  • [23] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ
  • [24] ΑΛΑΟΥΙ: "ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ"
  • [25] ΑΠΑΓΩΓΗ 11 ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [26] ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΟΙ "ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ" ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  • [27] ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ
  • [28] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΘΑΤΣΕΡ
  • [29] "ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ", "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ", "ΜΟΡΜΟΛΗΣ" ΣΤΟ
  • [30] ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΙΠ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [31] "ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΟΧΙ" ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ
  • [33] ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ "ΝΥΦΕΣ" ΤΟΥ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ

  • [01] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (11:04 UTC+2)

    Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και τη Θεσσαλονίκη, η οποία πανηγυρίζει για την 92η επέτειο απελευθέρωσής της από τον Οθωμανικό ζυγό αλλά και για τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο τον τροπαιοφόρο. Με μεγαλοπρέπεια και την προσέλευση μεγάλου πλήθους κόσμου, που συνέρευσε στο ναό του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η πανηγυρική δοξολογία του επίσημου εορτασμού, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Μακεδονίας-Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη, των υφυπουργών Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα, Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη, Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη, εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, όλοι οι βουλευτές της Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης, της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, επικεφαλής σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, του προξενικού σώματος, των προέδρων οργανισμών, φορέων και οργανώσεων και των λοιπών αρχών.

    Τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρησή τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έγιναν δεκτοί με επευφημίες από το πλήθος του κόσμου

    Η επίσημη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, συνοδευόμενος από 22 Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν σε κατανυκτικό κλίμα, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και της Εκκλησίας.

    Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Στεφανόπουλος θα εγκαινιάσει στην Αποθήκη Δ΄ του λιμανιού έκθεση με θέμα "ο ελληνισμός της Αυστραλίας και στις 2μ.μ. θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, το ξενοδοχείο "Hyatt".

    Στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα παρουσιάσει εισήγηση ο πρύτανης Γιάννης Αντωνόπουλος και θα μιλήσει ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας με θέμα "Ελληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο".

    Στις 9 το βράδυ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή του προέδρου της Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό, της 28ης Οκτωβρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Δημητρίου, θα συνεχιστούν αύριο, με τη μαθητική παρέλαση στις 11 το πρωί και την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στις 8 το βράδυ στη Λέσχη Αξιωματικών, και θα κορυφωθούν την Πέμπτη με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

    [02] ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Με το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Δημητρίου τίμησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Ο κ.Ανθιμος εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση του κλήρου και του ευσεβούς λαού της Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι είναι η τελευταία φορά που ο κ.Στεφανόπουλος επισκέπτεται τη συμπρωτεύουσα με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Να ζείτε κύριε πρόεδρε, χρόνια πολλά, ευλογημένα για να ενθυμίστε πάντα όσα αγωνιστήκατε να κάνετε για τον τόπο αλλά και να ζείτε τη μόνιμη και σταθερά ευγνωμοσύνη του λαού μας που γνωρίζει να ανταποδίδει σε εκείνους που τον τίμησαν, τον αγάπησαν και τον υπηρέτησαν», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκινημένος από την πλευρά του δήλωσε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και δεν θα λησμονήσω ποτέ την μεγάλη τιμή».

    Με το τέλος της επίσημης δοξολογίας ο κ.Ανθιμος χάρισε στον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, μία εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

    Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στο εορταστικό μήνυμα του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την δύναμη και το έλεος του Αγίου Θεού αξιωνόμεθα και πάλι να γιορτάσουμε με έντονα συναισθήματα και σίγουρους λογισμούς της πίστεως, την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Η 26η Οκτωβρίου, ημέρα ουράνια για την εκκλησία και την πανένδοξη Ελλάδα, προβάλλει ενώπιον μας τη δύναμη της πίστεως με το μαρτύριο του Δημητρίου και τον θρίαμβο των αγώνων του Γένους των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας».

    «Η αγαθή συγκυρία να συμπέσει η ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης με την ημέρα της μνήμης του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή την 26η Οκτωβρίου 1912, είναι ένα θαύμα του Θεού και αληθινή χαρά των Θεσσαλονικέων και των όπου γης Ελλήνων».

    «Πανηγυρίσατε Ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί την πρόνοια του Θεού και του Αγίου Δημητρίου το δώρο. Θαυμάσατε τον θεοσεβή ηρωισμό του μάρτυρος και την ηρωική αυτοθυσία των προγόνων μας Μακεδονομάχων. Προσκυνήστε τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου στον περίλαμπρο ομώνυμο Ναό του και σταθείτε με σεβασμό μπροστά στους τάφους και τους ανδριάντες των προμάχων της εθνικής μας ελευθερίας, ανωνύμων αγωνιστών και ηγητόρων στρατιωτικών και πολιτικών. Ανάψατε κεριά ευγνωμοσύνης και τιμής στο συντρίψαντα την αθεϊα, τον υλισμό και τη στυγνή απολυταρχία μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και τους μακαριστούς Ελληνες ήρωες της ελληνικότατης Μακεδονικής γης, στους στήσαντες βωμούς θυσιών και κατορθωμάτων σε βουνά και πεδιάδες της πολυαγαπητής μας πατρίδας».

    [03] ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3,3% ΤΟ 2005 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,3% το 2005 από 3,8% που είναι σήμερα, αλλά και του ελλείμματος από 5,5% του ΑΕΠ σε 3,6% και όχι σε 2,8% όπως προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία.

    Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές μακροοικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για τις οικονομίες των χωρών- μελών της ΕΕ, που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11,1%. Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος προβλέπεται βραδεία αποκλιμάκωση, με μείωση από 111,9% του ΑΕΠ 2005 σε 110,2% το 2006.

    Οι εκτιμήσεις αυτές της Κομισιόν θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς βάσει αυτών θα αξιολογήσει η Επιτροπή το σχέδιο του προϋπολογισμού προκειμένου να αποφανθεί εάν τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο Οικονομικών επαρκούν για να ρίξουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (12:22 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέως μετά το τέλος της δοξολογίας για τον Πολιούχο Θεσσαλονίκης Αγιο Δημήτριο.

    Υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη αποκτά τις αναγκαίες υποδομές και μπορεί να κοιτάζει με αυτοπεποίηηση και αισιοδοξία το μέλλον της.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

    «Σήμερα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της, γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της.

    Μετά από χρόνια παλινωδιών και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Αποκτούν τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή.

    Σήμερα, η Θεσσαλονίκη κοιτάζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον της, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, οικονομικό και εμπορικό κέντρο, κέντρο παιδείας και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Χρόνια Πολλά σε όλους».

    [05] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία:

    «Η έκθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε ο κ. Αλογοσκούφης είναι εκτός πραγματικότητας, τόσο σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, όσο και για το στόχο μείωσης του ελλείμματος.

    »Κάτω από την επιτήρηση της Επιτροπής, και με τα δεδομένα που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένη τώρα να προχωρήσει σε ακόμα πιο περιοριστικές πολιτικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περιβόητης δήθεν απογραφής, που οργανώθηκε με στόχο το ΠΑΣΟΚ και πλήττει ήδη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα εισοδήματα των εργαζόμενων, κάθε ελληνικού νοικοκυριού», δήλωσε ο κ. Αθανασάκης.

    [06] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ο συντονιστής παραγωγής και εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο και τις θέσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με τις «ποινικές κυρώσεις για τη θαλάσσια ρύπανση», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Ελλάδα ως παγκόσμια υπερδύναμη στη ναυτιλία και ως χώρα με πολύπλευρη εξάρτηση από τη θάλασσα έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στην πρωτοπορία της διεθνούς προσπάθειας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έχει κάθε λόγο να επιχειρεί να επιτύχει συμφωνίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των διαπραγματευτικών θέσεων της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, που λειτουργούν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν την Εμπορική Ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    »Στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εξάντλησε τις προσπάθειές της για την επίτευξη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας που θα επέτρεπε να συνεχισθεί η συζήτηση για αυστηρές κυρώσεις ανάμεσα στα κράτη που έχουν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση MARPOL. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αντί να επιμείνει σε βελτιώσεις και εναλλακτικές προτάσεις, με πρόσχημα την άρνηση της ποινικοποίησης της ναυτικής εργασίας, ουσιαστικά αρνήθηκε να θεωρηθεί η ρύπανση της θάλασσας ως ποινικό αδίκημα.

    »Πρόκειται για μια εξαιρετική υπηρεσία που προσφέρει στα εφοπλιστικά συμφέροντα, που επιθυμούν να παραμένουν ασύδοτα και να ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Παράλληλα, καθίσταται δυσχερής η θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής, όπου παραπέμφθηκε το θέμα, θα κληθεί να αποφασίσει εάν παράλληλα με τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα επιμείνει ή όχι στο veto του κ. Κεφαλογιάννη για τις ποινικές κυρώσεις στη ρύπανση της θάλασσας», καταλήγει η δήλωση του κ. Παπουτσή.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    «Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός ουσιαστικού διαλόγου για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα». Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στα Σκόπια.

    Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος την παραπάνω τοποθέτηση διεμήνυσε ο κ. Μολυβιάτης στην ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα. Παράλληλα, όπως είπε, στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις ενώ τέθηκαν και θέματα που αφορούν την περιοχή αλλά και η επιθυμία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προσεγγίσει την Ε.Ε.

    Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η ενδιάμεση συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως και η διαδικασία της Νέας Υόρκης είναι σε ισχύ.

    [08] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Aθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Δεν θα υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή σχετικό αίτημα που διατύπωσε η συντονίστρια Εξωτερικών και άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου.

    Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι στους 6-7 τελευταίους μήνες, η συχνότητα επίσημης ενημέρωσης των κομμάτων είτε μέσω συζητήσεων κοινοβουλευτικών στην ολομέλεια, είτε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας, είτε στην ουσιαστική συζήτηση που γίνεται στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, δίνουν το στίγμα για τη σχέση και την αντίληψη που έχει το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων.

    Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο διαβεβαίωσε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και σημείωσε πως έγιναν δύο διαβήματα ενώ υπήρξε ενημέρωση και του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα και της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε: «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας γίνεται βάσει κριτηρίων και προϋποθέσεων. Κριτήρια και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Η πορεία αυτή αφορά εκτός απ' το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά και την Ένωση στο σύνολό της».

    Υπενθύμισε ακόμη ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία ένταξης της Τουρκίας συμπεριλαμβάνεται σαφής αναφορά στο ότι η εξωτερική της συμπεριφορά όσον αφορά τη σχέση της με τα γειτονικά της κράτη, λαμβάνεται υπόψη απ' την Επιτροπή και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η επιθυμία και η επιλογή μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, ενός ευρωπαϊκού γείτονα με ανάλογες συμπεριφορές είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας με υπερκομματική μάλιστα στήριξη».

    Τέλος τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο μελέτης των θέσεων τις οποίες θα παρουσιάσει ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και ενόψει της διαμόρφωσης των συμπερασμάτων της προεδρίας.

    «Η ελληνική πλευρά δεν κλείνει τα μάτια της μπροστά σε τίποτα. Τα συμβάντα των ημερών, τα περιστατικά, όταν σημειώνονται και όταν θα σημειώνονται, θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται και σύμφωνα με ενέργειες και προς τις κατευθύνσεις που θα κρίνονται αναγκαίες» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

    [09] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΙΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Aθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Στη Ρώμη θα μεταβεί στις 29 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Στις 2 Νοεμβρίου ο υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων.

    Σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης βρίσκεται στη Λισσαβόνα, για την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελλάδας - Ισπανίας και Πορτογαλίας με βασικό θέμα τις δημοσιονομικές προοπτικές. Την 1η Νοεμβρίου ο κ. Βαληνάκης θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φεντότοφ.

    Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάκης Σκανδαλάκης από τις 29 του μηνός έως τις 7 Νοεμβρίου θα έχει επαφές με τις ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ για θέματα που τους αφορούν.

    Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδη, στις 28 & 29 Οκτωβρίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 2η Μικτή Υπουργική Επιτροπή και στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΣΕΠ. Στις 2 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Βουδαπέστη, όπου έχει προγραμματίσει συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών που είναι αρμόδιος μεταξύ άλλων για θέματα οικονομικής διπλωματίας και για τα θέματα της EXPO. Επίσης θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μπάσονι, ο οποίος είναι αρμόδιος για πολιτικά θέματα Βαλκανίων.

    [10] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ Η ΕΜΠΕΔΟΣ

    Βουκουρέστι, 26 Οκτωβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Μειοδότης σε τρία έργα ύδρευσης στη Ρουμανία αναδείχθηκε η κατασκευαστική εταιρία ΕΜΠΕΔΟΣ. Τα έργα αφορούν στην κατασκευή δικτύων νερού, αντλιοστασίων στις περιοχές των πόλεων Αλμπα, Χουνεντοάρα και Μποτοσανι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος PHARE.

    Ιωάννα Ράντου

    [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΠΣ

    Κομοτηνή, 26 Οκτωβρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    «Ειδικά θέματα Παρακολούθησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Έργων ΚΠΣ - Ταμείου Συνοχής», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνουν στις 2 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή ο Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Μιχ. Αγγελόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΟΔ ΑΕ, Θάνος Καπρέλης.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Arcadia.

    Ο.Ο.

    [12] 241 ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ... ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Με αφορμή τον εντοπισμό 241 περιπτώσεων δηλώσεων αποβιωσάντων, που εισέπραξαν τελικώς παράνομα κοινοτικές επιδοτήσεις ελαιολάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

    «Το τελευταίο 20ήμερο, εντοπίσθηκαν πανελλαδικά οι πρώτοι αποβιώσαντες πριν το 2002, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για καταβολή επιδοτήσεων την ελαιοκομική περίοδο 2002-03 και σε μερικές περιπτώσεις «ως εκ θαύματος» υπέβαλαν αίτηση για οικονομική ενίσχυση και την τελευταία ελαιοκομική περίοδο 2003-04.

    Μετά από ελέγχους, εντοπίστηκαν μέχρι τώρα 241 αποβιώσαντες, στο όνομα των οποίων κάποιοι ελάμβαναν επιδοτήσεις ελαιολάδου με ποσά έως 7000 .

    Η έρευνα συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωσή της ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφ' ενός θα προχωρήσει στη διαδικασία ανάκτησης ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των ποσών που παράνομα πληρώθηκαν, αφ' ετέρου θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όλους όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα αυτό», δήλωσε ο κ. Μπασιάκος.

    [13] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης ζητά με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μείνουν στην άκρη τα μικροκομματικά παιχνίδια. Η συνομοσπονδία χαρακτηρίζει απαράδεκτα και καταδικαστέα τα επίπεδα στα οποία κινείται η ανεργία, η οποία εκτινάχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2004 στο 11,2%, όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Οπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της, θα πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακές προτάσεις για τις μεταολυμπιακές χρήσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ και στο πλαίσιο αυτό ζητά από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση της απασχόλησης, αντί να επιμένει σε παρεμβάσεις που εντείνουν το πρόβλημα και την εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως για παράδειγμα η δημοσιονομική απογραφή.

    Μάλιστα η ΓΣΕΕ αφήνει αιχμές και κατά τις ΕΣΥΕ, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αναφέρει και το ποσοστό ανεργίας με το παλαιό σύστημα υπολογισμού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συγκρίσεων (έως τώρα η ανεργία υπολογιζόταν βάσει της απογραφής του 1991 και αυτή τη φορά έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία της απογραφής του 2001).

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της απασχόλησης, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου.

    [14] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗ EUROPOL

    Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Η κυπριακή αστυνομία έχει ενταχθεί επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2004, στην Ευρωαστυνομία (EUROPOL).

    Σε επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, ο Υποδιευθυντής της EUROPOL, Κέβιν Ο' Κόνελ αναφέρει πως ''η ένταξη της Κυπριακής Αστυνομίας στην Ευρωαστυνομία ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αλλά και της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που εργάστηκαν για την επίτευξη των 990 στόχων που είχαν τεθεί για να γίνει κατορθωτή η ένταξη''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 26 Οκτωβρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Μειώνεται η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων πολιτικών συνασπισμών στη Ρουμανία, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CURS, οι δυο μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί, η κυβερνώσα Ένωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και του Ανθρωπιστικού Κόμματος (PUR) και η Κεντροδεξιά Συμμαχία των κομμάτων PNL-PD έχουν διαφορά λίγων ποσοστιαίων μονάδων.

    Η Ένωση συγκεντρώνει σχεδόν 41% της πρόθεσης ψήφου και η Συμμαχία 38%. Ακολουθεί το Κόμμα Μεγάλης Ρουμανίας (PRM) με 11%.

    Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι για το ποιον θα ψηφίσουν. Ο Αντριαν Ναστάσε συγκεντρώνει το 42% των ψήφων, ο Τραϊάν Μπασέσκου το 37% και ο Κορνελιου Βαντιμ Τούντορ το 12%.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΤΡΕΒΑ- ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα προσφέρει κάθε βοήθεια στην ΠΓΔΜ προκειμένου να μπορέσει να πετύχει την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και να ενταχθεί στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας» έδωσε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα, στην υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα, με την οποία συναντήθηκε, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

    Η Ιλίνκα Μίτρεβα και ο Χαβιέρ Σολάνα συζήτησαν, επίσης, μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης οριοθέτησης των συνόρων της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.

    [17] ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 26 Οκτωβρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Τον καθορισμό ακριβούς ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για τη χώρα του έως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένει ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ο κ. Σαναντέρ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, επισήμανε ότι η Κροατία έχει ολοκληρώσει το έργο της σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των όσων προβλέπονται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Σαναντέρ υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της οποίας ηγείται επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό και γι' αυτό θα προσπαθήσει για ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων έως το 2007.

    «Θεωρούμε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι καλή και χρήσιμη για όλους τους πολίτες της Κροατίας και πως θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης στην κροατική οικονομία» πρόσθεσε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

    [18] ΙΒΑΝΙΤΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Σεράγεβο, 26 Οκτωβρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ιβανιτς, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμιά πληροφορία στη διάθεσή του που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς για δράση μελών ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στην επικράτεια της χώρας.

    Σημειώνεται ότι χθες, ο επικεφαλής της Ομάδας για την Τρομοκρατία και τον Ανορθόδοξο Πόλεμο του αμερικανικού Κογκρέσου, Γιόσεφ Μποντάνσκι, δήλωσε στην εφημερίδα «Glas Srpske» της Βοσνίας ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της «αλ Κάιντα» του διαβόητου Σαουδάραβα Κροίσου, Οσάμα μπιν Λάντεν, «κινεί τα νήματα» τρομοκρατικών πυρήνων στη Βοσνία και πως οι δράστες της περυσινής επίθεσης στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, στη Βαγδάτη, εκπαιδεύτηκαν σε περιοχή κοντά στην πόλη Ζένιτσα της κεντρικής Βοσνίας.

    Ο κ. Ιβανιτς δήλωσε ότι οι αρχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν έχουν καμιά πληροφορία στη διάθεσή τους για δράση τρομοκρατών στην επικράτεια της χώρας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μποντάνσκι ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI κάνουν έρευνες σε διάφορες περιοχές της Βοσνίας για τον εντοπισμό των τρομοκρατών και των στρατοπέδων εκπαίδευσης που, όπως ισχυρίστηκε, λειτουργούν εκεί, ο κ. Ιβανιτς υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΞ της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν έχει καμιά πληροφορία για την εκεί παρουσία στελεχών του FBI.

    [19] ΠΑΟΚ: ΑΥΡΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Αύριο θα χειρουργηθεί ο παίκτης του ΠΑΟΚ Λάμπρος Βαγγελής, που τραυματίστηκε στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Αρη. Η μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο παίκτης έδειξε πως έχει υποστεί ρήξη έσω μηνίσκου και σύμφωνα με την γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για 5-6 εβδομάδες.

    Εν όψει του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, ο κ. Φρίνγκερ δεν θα έχει στη διάθεσή του επίσης τον Λουκά Καραδήμο που έχει θλάση στο γαστροκνήμιο. Πρόβλημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και ο Αρμάντο Φουτσίνι στο δικέφαλο μηριαίο, ενώ το κακό συνεχίζεται και με τον Γιώργο Κούτση που έχει υποτροπή στο διάστρεμμα που τον ταλαιπωρούσε εδώ και πολύ καιρό.

    Επίσης με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αναφέρουν ότι δεν θα πάνε στο παιχνίδι της Αθήνας που θα γίνει στο Καραϊσκάκη γιατί είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα. «Αφού λοιπόν προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αγωνιστικά η ομάδα δεν χρειάζεται ενίσχυση (λες και είμαστε Ρεάλ Μαδρίτης), παρατηρούμε ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει προσβληθεί από βαριά ασθένεια και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Αφού λοιπόν η διοίκηση καταλόγισε αγωνιστικά τις ευθύνες (απομάκρυνση του προπονητή), δυστυχώς άφησε τον εαυτό της όπως συνήθως γίνεται στο απυρόβλητο, λες και δεν έχουμε κρίση, λογική γύρω από την ανυπαρξία της», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

    [20] ΤΕΤΑΡΤΟΣ Ο ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (τέταρτης) ημέρας του12ου παγκοσμίου πρωταθλήματος τεχνικής κολύμβησης που διεξάγεται στην Κίνα, ο Γιάννης Τσουρουνάκης, πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς, τερμάτισε στην πέμπτη θέση στα 800μ υποβρύχιο με χρόνο, 6.04.78 που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο το κατείχε ο ίδιος αθλητής από το 2002, με χρόνο 6.09.89.

    Στον τελικό των 50μ επιφανείας προκρίθηκε ο Αθανάσιος Γκούγκος, τερματίζοντας στη 7η θέση της σειράς του, με χρόνο 16.93 και θα διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο στον τελικό του συγκεκριμένου αγωνίσματος. Στο ίδιο αγώνισμα ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, έμεινε στην 9η θέση με επίδοση 17.15 και αποκλείστηκε από τον τελικό.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της σημερινής ημέρας, η Στέλλα Κουκουβίτη στα 800μ υποβρύχιο, κατέλαβε την 14η θέση με χρόνο 7.26.22, ενώ η Ειρήνη Βοσκοπούλου τερμάτισε επίσης στην 14η θέση στα 100μ επιφάνειας γυναικών με χρόνο 44.77. Μία θέση πιο πίσω (15η) τερμάτισε η Εύη Γεωργίου με χρόνο 44.86.

    Η ατυχία δε λέει να εγκαταλείψει την ελληνική αποστολή. Έπειτα από τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο οποίος αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού, η ατυχία χτύπησε και τον Δημήτρη Τομαή. Ο Έλληνας πρωταθλητής έπαθε τράβηγμα στο δικέφαλο στην πρωινή προπόνηση και τέθηκε ουσιαστικά εκτός από το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Πάντως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το ιατρικό τιμ της αποστολής, προκειμένου να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να συμμετάσχει κανονικά στα υπόλοιπα αγωνίσματα.

    [21] Ο Μ. ΚΑΤΣΙΑΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Ο διευθυντής του ΟΑΚΑ, Μανώλης Κατσιαδάκης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την κατάσταση του γηπέδου, αλλά και για τις εργασίες που γίνονται σε αυτό. «Αυτή την στιγμή, γίνονται δεκάδες εργασίες. Όλοι δουλεύουμε πολλές ώρες, ώστε να είναι απόλυτα έτοιμο και λειτουργικό για το ντέρμπι. Θα τυπωθεί ένας σημαντικός αριθμός και εισιτήρίων και πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλείς για

    τους θεατές. Αν δεν είναι απόλυτα ασφαλές, δεν θα γίνει το παιχνίδι. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις εταιρίες. Υπάρχουν συγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να γίνουν από συγκεκριμένες εταιρίες. Πάντως όλοι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε το γήπεδο να είναι πανέτοιμο και να παρέχει τη απαραίτητη ασφάλεια στους θεατές. Το παιχνίδι θα γίνει θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Πάντως οι περισσότερες πιθανότητες είναι να γίνει

    το παιχνίδι. 99% θα γίνει το παιχνίδι κανονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατισαδάκης και συνέχισε: «Υπήρξαν προβλήματα, στον αγώνα με την Καλλιθέα. Δεν είναι δυνατόν, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, να αλλάξει μορφή το Ολυμπιακό Στάδιο. Για να κατασκευαστεί το στάδιο και ο περιβάλλον χώρος για τους Ολυμπιακούς αγώνες χρειάστηκαν δύο χρόνια. Τώρα δεν μπορεί να αλλάξει το γήπεδο μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Πριν την ανακατασκευή το γήπεδο είχε άψογη περίφραξη και ασφάλεια, για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όμως με την ανακατασκευή του, άλλαξε τελείως μορφή. Εμείς από την πλευρά μας, έπρεπε να κάνουμε τις απαραίτητες διεργασίες ώστε να μπορεί να φιλοξενεί με ασφάλεια ποδοσφαιρικούς αγώνες».

    [22] ΠΑΝΟΠΛΗ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Ο Φράνκο Νάκιτς και ο Ντορέμους Μπένερμαν θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα της Ολύμπιας Λάρισας στον εκτός έδρας εξ αναβολής αγώνα της 1ης αγωνιστικής της Α1 με αντίπαλο τη ΜΕΝΤ (17:00, Κορομηλάς- Γεωργιάδης- Δροσόπουλος).

    Ο προπονητής της Θεσσαλικής ομάδας Παρασκευάς Μουρατίδης δηλώνει ότι είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας και πως ο μοναδικός στόχος που έχουν είναι η νίκη. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο ομάδες είναι αποφασισμένες για τη νίκη, αφού ως νεοφώτιστες θέλουν να συγκεντρώσουν βαθμούς για την παραμονή τους. «Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα που δεν είναι καλύτερη από εμάς, αλλά είναι πιο έτοιμη. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να τους βάλουμε στον ρυθμό μας και να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο προπονητής της Ολύμπια Λάρισας, Παρασκευάς Μουρατίδης στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ. Στη διάθεση του Ελληνα τεχνικού βρίσκονται και οι δύο Αμερικανοί Σονέλ Σκοτ και Τάιρον Γκραντ.

    [23] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Μήνυμα ενότητας και ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην αναγέννηση της ελληνικής πάλης απηύθυνε ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας (ΕΟΦΠ) Θεόδωρος Συνοδινός, στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε η νεοεκλεγείσα διοίκηση της πάλης.

    Με σύνθημα «όλοι μαζί ενωμένοι» για την αναβάθμιση της ελληνικής πάλης το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας πάλης ζήτησε τη βοήθεια των Ολυμπιονικών του αθλήματος, όλων των παραγόντων, παλιών και νέων, όλων των ανθρώπων της πάλης, από όποιο πόστο κι αν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και φυσικά και από τους αγνούς φίλους της ελληνικής πάλης. Τους ζήτησε να συστρατευτούν όλοι τους στην κοινή προσπάθεια για το καλό της πάλης.

    Η νέα διοίκηση παρουσίασε σήμερα, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, τον κεντρικό κορμό του σχεδιασμού της για την τετραετία 2005-2008. Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την αναβάθμιση της πάλης και τη προετοιμασία για μια χρυσή εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

    Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Θόδωρος Συνοδινός τόνισε: «Η νέα διοίκηση ξεκίνησε ήδη να κάνει πράξη κανόνες για την σωστή οργάνωση και λειτουργία της πάλης και στηριζόμενοι στο χρυσό τρίπτυχο σωματείο -αθλητής-προπονητής είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα φανούν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

    Εξάλλου, γενικός γραμματέας Παύλος Λάππας, ο οποίος έκανε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό για την περίοδο Μάιος 2003 - Οκτώβριος 2004 επισήμανε: «Η δύναμή μας προέρχεται από την άνετη εκλογή μας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες στις 16 Οκτωβρίου 2004 με ποσοστό κοντά στο 80% του εκλογικού σώματος. Αυτό το αποτέλεσμα μας δεσμεύει σε μια μόνο επιλογή, στο να αναστήσουμε το άθλημα».

    Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο Αντιπρόεδρος Παντελής Χατζηθεοδώρου αναφέρθηκε στις αθλητικές διακρίσεις και δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ενωμένοι και όλοι με τον ίδιο στόχο. Επιδίωξή μας είναι στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008, η Ελλάδα να έχει μια εντυπωσιακή παρουσία που να συνοδευτεί με πολλές διακρίσεις και μετάλλια».

    [24] ΑΛΑΟΥΙ: "ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ"

    Βαγδάτη, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Ο Ιρακινός προσωρινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει όλα τα ειρηνικά μέσα όσον αφορά την πόλη Φαλούτζα, όπου, όπως παραδέχτηκε, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εκρηκτική.

    "Η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει όλα τα ειρηνικά μέσα. Είχα σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του ισλαμικού κόμματος και τους ζήτησα να μετάσχουν αποτελεσματικά στην διευθέτηση του ζητήματος αυτού", είπε.

    "Η κατάσταση στη Φαλούτζα παραμένει εκρηκτική", παραδέχτηκε ο Αλάουι τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "κανένα πρόβλημα με τους κατοίκους της πόλης αλλά με τις ομάδες της Τζιχάντ που έχουν έρθει από το εξωτερικό και είναι περιχαρακωμένες εκεί", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε ένα τελεσίγραφο προς τον πληθυσμό της Φαλούτζα, να παραδώσουν τα μέλη του δικτύου του Ιορδανού Αμπου Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, αλλιώς θα ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στο προπύργιο αυτό των σουνιτών. Ηδη γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και σεβάσμιων πολιτών της πόλης.

    [25] ΑΠΑΓΩΓΗ 11 ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Βαγδάτη, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Μια ιρακινή ένοπλη οργάνωση ανακοίνωσε ότι έχει απαγάγει ένδεκα μέλη της Λεγεώνας Δύναμης Ασφαλείας (LSF) που ανήκουν στην ιρακινή εθνική φρουρά και παρουσιάζει τις φωτογραφίες τους σήμερα στην ιστοσελίδα της, τρεις ημέρες μετά από τη σφαγή 49 ιρακινών στρατιωτών από την οργάνωση του αλ -Ζαρκάουι, μετέδωσε το ΒΒC.

    Συγκεκριμένα ο Στρατός του Ανσάρ αλ-Σούνα αναφέρει ότι έστησε ενέδρα στα μέλη της εθνικής φρουράς στο δρόμο που οδηγεί από τη Βαγδάτη στην Χίλα, νότια της ιρακινής πρωτεύουσας. "Συλλάβαμε ένδεκα από τους αποστάτες", αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους που έχει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου.

    Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης και οι φωτογραφίες στην ιστοσελίδα δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν.

    [26] ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΟΙ "ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ" ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Παρίσι, 26 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Η ανατολική Ασία μαζί με τη Βόρεια Κορέα, τη Μιανμάρ, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή είναι "οι χειρότερες περιοχές του κόσμου" όσον αφορά την ελευθερία του τύπου, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης αποτελούν "απάνεμα λιμάνια", αποφαίνεται η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της στο Παρίσι.

    Στην έκθεσή της η οργάνωση προστασίας της ελευθερίας του τύπου διατυπώνει το συμπέρασμα ότι ανάμεσα σε 167 χώρες, η Κορέα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, η Μιανμάρ την 165η, η Κίνα την 162η, το Βιετνάμ την 161η και το Λάος την 153η, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο (www.rsf.org).

    Στη Μέση Ανατολή η Σαουδική Αραβία είναι στην 159η θέση, το Ιράν στην 158η, η Συρία στην 155η, το Ιράκ στην 148η. Στο Ιράκ, 44 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύρραξης, το Μάρτιο του 2003.

    Ακριβώς αντίθετη εικόνα εμφανίζουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης με πρώτη στην κατάταξη τη Δανία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, χώρες που χαρακτηρίζονται "πραγματικά ήρεμα λιμάνια για τους δημοσιογράφους". Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση της γενικής κατάταξης λόγω των εμποδίων που συνάντησαν οι δημοσιογράφοι στην εργασία τους κατά την προετοιμασία και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [27] ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

    Λονδίνο, 26 Οκτωβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Οι άνδρες των ενόπλων παραστρατιωτικών ομάδων, οι οποίες δρουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ξεπερνούν τις 20, έχουν βιάσει 40.000 γυναίκες και κορίτσια τα τελευταία έξι χρόνια, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας της χώρας αυτής της κεντρικής Αφρικής ελάχιστα πράγματα είναι σε θέση να κάνει για να βοηθήσει τα θύματα αυτής της θηριωδίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Αν και ο πόλεμος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει τελειώσει επίσημα το 2003, οι μάχες συνεχίζονται σποραδικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου τον περασμένο Ιούνιο αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα βιασμών.

    Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά της σεξουαλικής βίας και απηύθυνε έκκληση σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας στις περιοχές αυτές.

    [28] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΘΑΤΣΕΡ

    Κέιπ Τάουν, 26 Οκτωβρίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Ο γιος της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ο οποίος εμπλέκεται σε μία υπόθεση απόπειρας πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουινέα τον περασμένο Μάρτιο, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Κέιπ Τάουν. Οι συνήγοροί του χαρακτήρισαν "αντισυνταγματική" την κλήτευση του πελάτη τους, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο 51χρονος Μάρκ Θάτσερ, που συνελήφθη στο Κέιπ Τάουν στις 25 Αυγούστου, αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση πραξικοπήματος για την ανατροπή του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο. Ο ίδιος αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.

    Η κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να ζητήσει την έκδοση του Θάτσερ.

    [29] "ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ", "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ", "ΜΟΡΜΟΛΗΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (13:41 UTC+2)

    Το έργο «Γράμμα στην Ελένη» παρουσιάζει στο θέατρο «Σοφούλη» η θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης «ΔΡΟΜΟλόγιο», από την ερχόμενη Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στις 9 μ.μ.

    Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση, βασισμένη στις εκατό ερωτικές επιστολές ενός Έλληνα αξιωματικού του μεσοπολέμου που γράφτηκαν κατά την χρονική περίοδο 1936-1941. Οι επιστολές βρέθηκαν πεταμένες στη Θεσσαλονίκη σε κάποιο δρόμο στην περιοχή του Βαφοπουλείου και μετά από εβδομήντα χρόνια, παρουσιάζονται δραματοποιημένες στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

    Μια ζωή έντονη με το ερωτικό πάθος, καταγεγραμμένη στο χαρτί, παίρνει μορφή κι ανεβαίνει στη σκηνή. Ένας έρωτας αληθινός και δυνατός, μέσα απ' το κελάρι του χρόνου, κατάφερε να γίνει πρότυπο πίστης και αφοσίωσης, ποτίζοντας σήμερα και τους δικούς μας κρυμμένους πόθους.

    Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Για μια Ελένη που υπήρξε και ήταν απ' τις πρώτες νοσοκόμες του Βοστάνειου Νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Αλληλογραφούσε με έναν αξιωματικό του μεσοπολέμου, ο οποίος και τις έγραφε γράμματα απ' τα μέρη που υπηρετούσε τη θητεία του (Χίο, Σάμο κ.α.), εκφράζοντας τον μεγάλο έρωτά του γι' αυτήν.

    Η αλληλογραφία ξεκινάει από το 1936 και φτάνει έως και το 1941, περιέχοντας και το γράμμα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ένα γράμμα λακωνικά γραμμένο μέσα σε μερικές γραμμές, ενώ πριν από την ημέρα της επιστράτευσης, κάποιο άλλο γράμμα φτάνει μέχρι και τις είκοσι σελίδες. Δημιουργήθηκε ένας μύθος για τα γράμματα αυτά, μια και έχουν 'γεννήσει' πάρα πολλά ερωτηματικά χάρη στα τεχνάσματα της μοίρας. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, καλείται η τέχνη να δώσει τη δική της εξήγηση πάνω στη σκηνή.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Επεξεργασία κειμένων, Θεατρική προσαρμογή, Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Κοτανίδης. Δραματολογική επεξεργασία: Ζωή Μελετίου . Μουσική επιμέλεια: Ευφροσύνη Μπισκιτζή. Σκηνικά: Γιώργος Ηλιάδης, Μακάριος Αμανατίδης, Θεοφύλακτος Κοτανίδης, Κοστούμια: Δέσποινα Ανανιάδου. Επιμέλεια σκηνικού υλικού: Yvonne Kunzli. Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Μποζίκης. Τεχνικός σκηνής: Ανδρέας Σακαλάκης. Παίζουν: Ζωή Μελετίου (Ελένη), Θεόδωρος Κοτανίδης (Αξιωματικός), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ταχυδρόμος).

    ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

    Στο Θέατρο Σοφούλη συνεχίζονται κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί, οι παραστάσεις της παιδικής σκηνής του, με το έργο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου.

    Παράλληλα, για δύο μόνο μέρες, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, το εφηβικό τμήμα του εργαστηρίου δραματικής τέχνης του θεάτρου, θα παρουσιάσει στις 8 το απόγευμα, το έργο «Ο μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ. Η είσοδος σε αυτές τις δύο έκτακτες παραστάσεις, είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Το «Όνειρο» του Σαίξπηρ

    Το γνωστό παραμύθι του Σαίξπηρ, αναφέρεται και εστιάζει στις σχέσεις των δύο φύλων, προσεγγίζοντας τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν. Η κόρη του βασιλιά της Αθήνας, παραβλέπει τις επιθυμίες του πατέρα της και αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της και να καταφύγει μαζί του στο μαγεμένο δάσος. Όμως, ο εκλεκτός του πατέρα της, και ερωτευμένος μαζί της, αποφασίζει να την ακολουθήσει για να κερδίσει την αγάπη της. Παράλληλα, μια άλλη κοπέλα είναι ερωτευμένη μαζί του και αυτή με την σειρά της αποφασίζει να τον εμποδίσει ακολουθώντας τον.

    Ο συγγραφέας καταφέρνει να περιπλέξει την ιστορία, χρησιμοποιώντας τις μαγικές ικανότητες των ξωτικών του δάσους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παραμυθιού. Η ερωτική διαμάχη του βασιλικού ζεύγους των ξωτικών επηρεάζει τις σχέσεις των ηρώων, αφού πάνω στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τα σωστά ζευγάρια καταφέρνουν με τις γκάφες τους να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την ιστορία.

    Τελικά ο Σαίξπηρ καταφέρνει να οδηγήσει στην λύση του προβλήματος, μέσα από κωμικά στοιχεία, εξυμνώντας τον έρωτα, αφήνοντας όμως και υπονοούμενα, ότι ίσως τελικά, ο πραγματικός έρωτας δεν υπάρχει πάντα.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Κείμενο-Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος

    Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αργυρόπουλος

    Σκηνικά-Κουστούμια: Stoykoya Petya

    Βοηθός Σκηνογράφου: Σωτηρία Αργυροπούλου

    Χορογραφίες: Μπέτυ Βυτινάρου

    Μουσική: Δημήτρης Λέκκας

    Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Μαρίνα Γκούμλα, Βασιλεία Καβούκα, Βασίλης Λιάκος, Δημήτρης Ξανθός, Χάρης Πεχλιβανίδης, Παυλίνα Χαρέλα.

    [30] ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΙΠ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (12:43 UTC+2)

    Είκοσι εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του τελευταίου τριμήνου του 2004 που κατήρτισε το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς και πολιτιστικά κέντρα της Αιγύπτου.

    Σε αυτό περιλαμβάνονται ποικίλες εκδηλώσεις όπως εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, συναυλίες, χορός και κινηματογραφικές προβολές.

    Από την 1η Οκτωβρίου φιλοξενείται στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη έκθεση με τίτλο "Θησαυροί της Αραβοβυζαντινής Ναυσιπλοϊας" - σε συνεργασία με την Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία - με χάρτες, μακέτες πλοίων, φωτογραφίες και γκραβούρες, ενώ συνοδεύεται από προβολή ταινιών μικρού μήκους και slides.

    Στο κινηματογραφικό αφιέρωμα, 11 συνολικά ταινίες της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής προβάλλονται στην αίθουσα του ΕΙΠ και του Atelier.

    Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα παρουσιάζεται στο ΕΙΠ η έκθεση φωτογραφίας της Μ.Γιαννοπούλου με θέμα "Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Μαντείο του Αμμωνα Δία στην Οαση της Σίουα", με 45 ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβηγμένες τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για στιγμιότυπα από τους αρχαιολογικούς χώρους της όασης που επισκέφτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και για σκηνές της καθημερινής ζωής.

    Στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με το 8μελές αιγυπτιακό συγκρότημα "Τανούρα" (Δερβίσηδες με θρησκευτική μουσική), ενώ στις 22 του ίδιου μήνα παράσταση χοροθεάτρου Twins, από το Acropole Theater Group, την θεατρική ομάδα της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας. Στις 30 Νοεμβρίου διοργανώνεται διάλεξη με θέμα "Η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη" από τον Γ.Στασινάκη, πρόεδρο της διεθνούς εταιρείας φίλων του Ν. Καζαντζάκη.

    Στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθεί η θεατρική παράσταση "Ιων" του Ευριπίδη στα αραβικά, ενώ στις 20 του μήνα συναυλία ροκ μουσικής από το 8μελές συγκρότημα "Αλεξανδρινοί ήχοι".

    [31] "ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΟΧΙ" ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (10:54 UTC+2)

    «Γελοιογραφίες του ΟΧΙ» παρουσιάζει στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη η Ελληνοαμερικανική Ενωση σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Οι γελοιογραφίες, που δημοσιεύθηκαν στον αθηναϊκό Τύπο μετά την 28η Οκτωβρίου του 1940 και κατά τη διάρκεια της απόπειρας εισβολής των δυνάμεων του Μουσολίνι στην Ελλάδα, προέρχονται από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.

    Πρόκειται για έργα των μεγαλύτερων γελοιογράφων της εποχής: Δημητριάδη, Πολενάκη, Γαλλία, Παυλίδη, Βλασσόπουλου, Θεοφιλόπουλου, Τερζόπουλου, Νομικού, Γκέιβελη, Καστανάκη και Μπέζου.

    "Θεωρήσαμε ότι η έκθεση αποτελεί ωραία ευκαιρία για να εισαχθούν οι νέοι σε μια μεγάλη στιγμή της ελληνικής ιστορίας χωρίς μεγάλα λόγια και θριαμβολογίες και ταυτόχρονα να έλθουν σε επαφή με μια μορφή τέχνης και κοινωνικής παρέμβασης, όπως είναι η γελοιογραφία που έχει καλλιεργηθεί στη χώρα μας από μεγάλο αριθμό άξιων δημιουργών" αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2004 (10:33 UTC+2)

    Εκδήλωση για παιδιά Δημοτικού με θέμα την παρουσίαση των «Βυζαντινών Εκκλησιών και τειχών της Θεσσαλονίκης», μέσα από το προσωπικό αρχείο του Κυριάκου Χατζηαθανασίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στις 10.00 πμ, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου πνευματικού κέντρου (ισόγειο). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ "ΝΥΦΕΣ" ΤΟΥ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004 (10:22 UTC+2)

    Eντυπωσιακή εισπρακτική πρεμιέρα έκαναν οι «Nύφες» του Παντελή Bούλγαρη κατά το πρώτο τριήμερο της προβολής τους. Eπειτα από μια μακρόχρονη διαδικασία γυρισμάτων, που λειτούργησε θετικά και για τη διαφημιστική προβολή της ταινίας, οι «Nύφες» άνοιξαν με 41 κόπιες σε όλη την Eλλάδα, συγκεντρώνοντας 62.000 εισιτήρια.

    Aναλυτικά, τα εισιτήρια στην Aθήνα έφτασαν τα 35.500, στη Θεσσαλονίκη τα 10.500, ενώ στην υπόλοιπη Eλλάδα κόπηκαν 16.000 εισιτήρια. Yπήρξαν παραδείγματα πληρότητας, σπάνια πλέον για ελληνική ταινία, καθώς στο Hράκλειο π.χ. μόνο σε μία αίθουσα κόπηκαν 2.050 εισιτήρια.

    Aνάμεσα στους θεατές των πρώτων προβολών ήταν και ο πρωθυπουργός Kώστας Kαραμανλής με τη σύζυγό του, που είδαν την ταινία μαζί με τον Παντελή Bούλγαρη και τη σύζυγό του Iωάννα Kαρυστιάνη, η οποία είναι και η σεναριογράφος της ταινίας.

    Σε πολλές αίθουσες, κυρίως του κέντρου, σχηματίστηκαν ουρές και αρκετοί θεατές χρειάστηκε να φύγουν και να επιστρέψουν αργότερα ώστε να βρουν θέση. Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της ταινίας στο κοινό, οι απόψεις είναι μοιρασμένες, όπως άλλωστε αντιμετώπισε τις «Nύφες» και η κριτική. Eκείνοι που αγάπησαν την ταινία στάθηκαν στην κεντρική ερωτική ιστορία και τη συγκίνηση που προκαλεί το θέμα του ξενιτεμού 700 κοριτσιών, που άφησαν την πατρίδα και την οικογένειά τους για να παντρευτούν έναν άγνωστο άντρα στην Aμερική. Mέσα στον γενικό ενθουσιασμό, όμως, υπάρχουν και αρκετοί που επισημαίνουν την αδυναμία της ταινίας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του ισχυρού θέματός της. Oπως και να 'ναι, οι «Nύφες» είναι φέτος το πρώτο σημαντικό γεγονός για το ελληνικό σινεμά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 26 October 2004 - 18:13:55 UTC