Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005 ΣΤΟ ECOFIN
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΡΟΒΙΑΝΗ
  • [03] ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [04] ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [05] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [06] ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [07] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ
  • [08] XAIΡΕΤΙΣΜΟ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΥΜΑ-Θ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [09] ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ Η
  • [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΣ
  • [11] ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ THΣ
  • [12] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ
  • [13] ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ Ε.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ TOY Γ΄ΚΠΣ
  • [14] SPORTEXPO: ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [15] ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [16] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΛΙΛΛΗΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [17] Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΤΟ "ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
  • [20] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΛΕΝΤΣ ΚΑΠ
  • [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
  • [23] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ
  • [24] ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΡΗΣ
  • [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΖΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
  • [26] ΕΝΟΧΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΓΚΡΑΪΜΠ
  • [27] ΜΠΛΕΡ: Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
  • [28] ΗΠΑ: Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΙ
  • [29] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [30] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • [31] ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • [33] ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΜΠΟΥΚΕΡ
  • [34] ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ "ENESCO QUARTET" ΣΤΗΝ Ε.Μ.Σ.

  • [01] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005 ΣΤΟ ECOFIN

    Λουξεμβούργο, 20 Οκτωβρίου 2004 (09:44 UTC+2)

    Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς θα βρεθούν στο επίκεντρο του ECOFIN που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης στο Λουξεμβούργο και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

    Στο Eurogroup και το ECOFIN, εκτός από τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα συζητηθούν, και αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, χώρες-μέλη οι οποίες έχουν έλλειμμα υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων στο Λουξεμβούργο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Επίσης, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα ασχοληθούν και με την παροχή ποιοτικών στατιστικών στοιχείων των κρατών-μελών της ΕΕ προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει εκφράσει στο παρελθόν αμφιβολίες για την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων που τους διαβιβάζονται. Τέλος, στο ECOFIN θα συζητηθεί και το πρόγραμμα μείωσης του δημοσίου ελλείμματος της Ολλανδίας.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΡΟΒΙΑΝΗ

    Τίρανα, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Το έργο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο χωριό Δρόβιανη της Αλβανίας, τόπο καταγωγής των προγόνων του.

    Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, που είναι εμφανές όχι μόνο στη Δρόβιανη, αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι τόσο το χωριό των προγόνων του όσο και στα άλλα χωριά της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα απαιτούνται έργα υποδομών και έργα που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

    «Ο πρόεδρος Αλφρεντ Μοϊσίου και ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο με διαβεβαίωσαν ότι θα σεβαστούν όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων» παρατήρησε στο σημείο αυτό ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο Πρόεδρος επισκέφθηκε, επίσης, το σπίτι των παππούδων του, οι οποίοι έφυγαν από τη Δρόβιανη το 1829 και εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα.

    [03] ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Aθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Το νέο Ενιαίο Σύστημα Τιμολόγησης των Δημοσίων Έργων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος τόνισε ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή καθαρών διαδικασιών, αντικειμενικής κοστολόγησης και διαφάνειας στην ανάθεση και κατασκευή όλων των δημόσιων έργων.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά θα υπάρχουν σύγχρονα τιμολόγια με τα οποία θα κοστολογούνται οι εργασίες με ενιαίο τρόπο από όλους τους φορείς παραγωγής των δημοσίων έργων.

    Αναφέροντας τα χαρακτηριστικά του συστήματος είπε ότι αποτυπώνονται οι πραγματικές τιμές της αγοράς, περιορίζονται οι διαφωνίες μεταξύ αναδόχου και κυρίου του έργου (αξιοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων χρόνων) και εξαλείφονται οι ξεπερασμένες αναλύσεις τιμών που ήταν υπεύθυνες για τη μη ορθολογική κοστολόγηση των έργων.

    Ο Υπουργός ΠΕ.Χ.ΩΔΕ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σχετικά με το νέο ενιαίο σύστημα τιμολόγησης των δημοσίων έργων, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

    "Η ψήφιση του νέου Νόμου 3263 για την ανάθεση των Δημοσίων Έργων με το μειοδοτικό σύστημα, η έγκριση με την Απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ νέων σύγχρονων και ενιαίων τιμολογίων για όλες τις κατηγορίες και μεγέθη των έργων και η προτυποποίηση των τευχών διακηρύξεων και εντύπων προσφορών, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή καθαρών διαδικασιών, αντικειμενικής κοστολόγησης και διαφάνειας στην ανάθεση και κατασκευή όλων των Δημοσίων Έργων της Χώρας.

    Με την ψήφιση μέχρι τον Δεκέμβριο και του νέου νόμου περί ανάθεσης και εκπόνησης των Μελετών, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο του συστήματος παραγωγής Δημοσίων Έργων. Επισημαίνεται δε ότι αυτό το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο θα διέπει όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μελετούν και κατασκευάζουν τα διάφορα έργα.

    Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ότι μέχρι σήμερα οι διάφοροι φορείς κοστολογούσαν και δημοπρατούσαν τα έργα ο καθένας με τον τρόπο του και μάλιστα με αναχρονιστικά και ανεξέλεγκτα τιμολόγια που οδηγούσαν στις γνωστές δυσμενείς ανατροπές του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου κατά την διάρκεια της ανάθεσης και κατασκευής των έργων: Τελικό αποτέλεσμα ήταν η επιβάρυνση του κόστους των έργων με επί πλέον δαπάνες, τις εκπτώσεις στην ποιότητα και συχνά την μη ολοκλήρωση τους, σε βάρος πάντοτε του κοινωνικού συνόλου.

    Από δω κα πέρα και για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα σύγχρονα ελληνικά χρονικά θα υπάρχουν σύγχρονα τιμολόγια με τα οποία θα κοστολογούνται οι εργασίες με ενιαίο τρόπο από όλους τους φορείς παραγωγής των δημοσίων έργων.

    Το πρώτο χαρακτηριστικό των νέων τιμολογίων είναι ότι αποτυπώνουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς οι οποίες αν και ήταν σε γνώση των Υπηρεσιών παρέμεναν σε αχρηστία με αποτέλεσμα την δυσαρμονία στην κοστολόγηση των επιμέρους εργασιών, συχνά και μεταξύ έργων της ίδιας Υπηρεσίας, πολύ δε περισσότερο μεταξύ των έργων διαφορετικών Υπηρεσιών. Τα τιμολόγια είναι απολύτως σύγχρονα στην κοστολόγηση των έργων, έχοντας λάβει υπόψη τους τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων και υλικών, καθώς και τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, καλύπτοντας τομείς στους οποίους δεν υπάρχουν ελληνικές προδιαγραφές και βελτιώνοντας τις ελληνικές προδιαγραφές όπου είναι απαρχαιωμένες.

    Το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιορίζουν στο ελάχιστο τις διαφωνίες μεταξύ αναδόχου και κυρίου του έργου, αξιοποιώντας την εμπειρία των Υπηρεσιών από παρόμοιες καταστάσεις που είχαν προκύψει στα έργα κατά την τελευταία 15ετία.

    Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό των ενιαίων τιμολογίων είναι η απεξάρτησή τους από τις παλαιές και ξεπερασμένες αναλύσεις τιμών οι οποίες ήταν υπεύθυνες για την μη ορθολογική κοστολόγηση των έργων κατά το παρελθόν αλλά και οδηγούσαν στην διεκδίκηση νέων τιμών κατά την διάρκεια εκτέλεσης των έργων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα έργα σήμερα κοστολογούνται βάσει τιμών της αγοράς. Είναι λοιπόν εύκολη υπόθεση για το ΥΠΕΧΩΔΕ από εδώ και στο εξής η συνεχής παρακολούθηση της αγοράς και η επικαιροποίηση των ενιαίων τιμολογίων όταν και όπου παρίσταται ανάγκη.

    Τα νέα ενιαία τιμολόγια θα αποτελέσουν επιπλέον μια πολύτιμη βάση για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση πλήθους στοιχείων που θα βοηθήσουν το ΥΠΕΧΩΔΕ στον ορθολογικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της παραγωγής των έργων: Ενδεικτικά αναφέρεται, η σύγκριση αποτελεσμάτων δημοπρασιών σε πανελλήνια κλίμακα και ανά κατηγορία έργων και τάξη πτυχίων, οι κοστολογικές διαφορές μεταξύ περιοχών της χώρας, η οργάνωση των εργοληπτικών επιχειρήσεων ανά τάξη κ.λπ..

    Τα ενιαία τιμολόγια πριν από την έγκριση τους δόθηκαν και σχολιάσθηκαν από το ΤΕΕ λήφθηκαν δε υπόψη οι σχετικές παρατηρήσεις τους. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στην αγορά, ώστε να βελτιώνει και να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια, με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Οικονομίας των Κατασκευών.

    Τα τιμολόγια αυτά τα οποία συντάχθηκαν από ομάδα εργασίας εμπείρων στελεχών από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατασκευάζουν έργα, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού, δημοσιεύονται ήδη στο ΦΕΚ και αποστέλλονται σε όλους τους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Φορέα. Καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των έργων Οδοποιίας, Πρασίνου, Υδραυλικών και Λιμενικών.

    Με τα παραπάνω τιμολόγια καλύπτεται το 95% των Δημοσίων Έργων. Υπολείπονται μόνο τα τιμολόγια οικοδομικών εργασιών και υπογείων έργων τα οποία ολοκληρώνονται σύντομα και θα εγκριθούν εντός του Νοεμβρίου.

    Σχετικά με τη δομή των ενιαίων τιμολογίων επισημαίνουμε τα εξής ανά κατηγορία έργων:

    Τα τιμολόγια Έργων Οδοποιίας είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου και συγκεκριμένα: α) έργα μέχρι 7 εκατ., β) έργα από 7 έως 15 εκατ. και γ) έργα μεγαλύτερα των 15 εκατ. . Οι τιμές των εργασιών είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή μικρότερες για την (γ) κατηγορία και αυξάνουν προς τις δύο άλλες κατηγορίες.

    Αποτελούνται από Περιγραφικό Τιμολόγιο, Πίνακες Τιμών και Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων η οποία καθορίζει τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών και την ποιότητα των υλικών.

    Τα Τιμολόγια Έργων Πρασίνου είναι μία κατηγορία και αποτελούνται από Περιγραφικό Τιμολόγιο και τιμές μονάδος εργασιών καλύπτουν δε πλήρως τις εργασίες εγκατάστασης Πρασίνου στους διάφορους χώρους (πρανή, κεντρική νησίδα, πλατείες κ.λπ.)

    Τα Τιμολόγια για τις κατηγορίες των Υδραυλικών έργων ισχύουν ανεξάρτητα του συνολικού μεγέθους των έργων, λόγω της συνύπαρξης πολλών ειδών και μεγεθών στις διάφορες υποκατηγορίες τους (αρδεύσεις, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, φράγματα, υδραυλικές σήραγγες).

    Ειδικότερα, το Τιμολόγιο Υδραυλικών Έργων αποτελούμενο από περιγραφικό τιμολόγιο (περιγραφή άρθρων) και πίνακα άρθρων και τιμών της κατηγορίας των Υδραυλικών Έργων περιλαμβάνει:

    α. Τα Υδραυλικά Έργα (έργα Ύδρευσης, ’ρδευσης, Αποχέτευσης)

    β. Τα Χωμάτινα Λιθόριπτα Φράγματα και τις Υδραυλικές Σήραγγες, με τις συνοδεύουσες αυτά τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες αντιστοιχούν σε άρθρα του τιμολογίου αυτού.

    Το Τιμολόγιο Λιμενικών Έργων αποτελείται από περιγραφικό τιμολόγιο (περιγραφή άρθρων) και πίνακα άρθρων και τιμών της κατηγορίας των Λιμενικών Έργων, καλύπτοντας πλήρως τις εργασίες των έργων αυτών.

    Ο νόμος που ψηφίστηκε για την ανάθεση των έργων και τα τιμολόγια βάζουν τάξη στα πράγματα, υπηρετούν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια και αποτρέπουν νοσηρές καταστάσεις που δημιουργούνται μέχρι σήμερα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου".

    [04] ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Θέματα Δικαιοσύνης συζήτησε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Παράλληλα τέθηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό αλλά και της εισαγωγής της πληροφορικής στον τομέα της δικαιοσύνης μέσω της "κοινωνίας της πληροφορίας".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός σχολίασε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διαχωρισμός κρατουμένων μέσα στις φυλακές ενώ επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για τη δημιουργία φυλακών στην Αλβανία και τη μεταφορά σε αυτές των Αλβανών κρατουμένων.

    Ο κ. Παπαληγούρας δέχτηκε ερωτήσεις για το θέμα του βασικού μετόχου ενώ απάντησε ότι το ζήτημα δεν τέθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή. Σημείωσε δε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα.

    Σχετικά με την προεδρολογία αρνήθηκε να υπεισέλθει σε ονόματα και τόνισε πως η κυβέρνηση θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με γνώμονα να εξευρεθεί ένα πρόσωπο που θα είναι κοινής αποδοχής από την ελληνική κοινωνία.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Παπαληγούρα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής:

    "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας τι συζητήσατε.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητήσαμε γενικότερα για τα θέματα της Δικαιοσύνης. Πρώτον, σημαντικότατο θέμα, την επιτάχυνσή της, την ανάγκη να μη βραδυπορεί, όπως απαράδεκτα σήμερα βραδυπορεί. Θα έχουμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύω ότι σημαντικά θα συμβάλλει στην επιτάχυνση, κυρίως, της ποινικής δίκης. Ακόμα κουβεντιάσαμε τα γενικότερα προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις σε υποδομές, αλλά και σε προσωπικό. Και ακόμα, τη δυνατότητα να φέρουμε την Πληροφορική μέσα στη Δικαιοσύνη. Κυρίως με την ''Κοινωνία της Πληροφορίας''. Είναι ένα μέχρι σήμερα - σε πολύ μεγάλο βαθμό - αναξιοποίητο κοινοτικό πρόγραμμα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στη Δικαιοσύνη.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον βασικό μέτοχο συζητήσατε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθει κάποια στιγμή και πότε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχει απάντηση. Μέσα στο προσεχές διάστημα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο τελειώνει πότε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τελειώνει πάντως - ας πούμε τον απώτατο χρόνο - τέλος του χρόνου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε νέο Σωφρονιστικό Κώδικα;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις φυλακές τί θα κάνετε; Μπαίνει ένας που έχει κάνει μια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και είναι στο ίδιο κελί με έναν άνθρωπο που έχει σκοτώσει και είναι καταδικασμένος για πολλά χρόνια. Αυτό είναι Δικαιοσύνη; Αυτό είναι πολιτισμένη χώρα;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είναι. Και είναι ήδη μέλημά μας να υπάρξει αυτός ο στοιχειώδης διαχωρισμός. Ξεκινήσαμε και επιτύχαμε ήδη, για πρώτη φορά, τον σχετικό αυτό διαχωρισμό στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού έχουμε πράγματι διακρίνει τους χώρους εκείνους όπου κρατούνται οι γυναίκες που βαρύνονται με πολύ υψηλές ποινές και με πολύ σοβαρά αδικήματα, από τις πολύ νεότερες, από αυτές που έχουν παιδί στη φυλακή. Γατί υπάρχουν σήμερα και είκοσι μητέρες που ήσαν μέχρι τώρα μαζί με τα παιδιά τους, ανάκατα, οι πάντες στη φυλακή, μαζί με ναρκομανείς κ.λπ. Σήμερα λοιπόν υπάρχει αυτός ο βασικός διαχωρισμός. Χωριστά οι καταδικασμένες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, χωριστά οι βαρυποινίτισσες, χωριστά οι νεότερες γυναίκες και χωριστά οι ανήλικες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Έλληνες κρατούμενοι λένε ότι είναι πολύ σκληροί οι Αλβανοί κρατούμενοι και θέλουν να μην είναι μαζί. Τί θα κάνετε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιχειρούμε συνολικά να αποσυμφορίσουμε τις φυλακές από τους ξένους. Ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος. Και, πράγματι, το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων σήμερα κρατουμένων είναι Αλβανοί. Όπως ξέρετε, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την αλβανική πλευρά, έτσι ώστε, ενδεχομένως, να κτίσουμε κάποια φυλακή στην Αλβανία και να μεταχθούν οι Αλβανοί κρατούμενοι για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους εκεί. Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, θέμα διαπραγμάτευσης. Υπάρχει κόστος σημαντικό. Όμως, σπεύδω να σημειώσω, πολύ μικρότερο κόστος από το να φτιάξεις και να λειτουργήσεις μια αντίστοιχη φυλακή στην Ελλάδα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει όμως ο κίνδυνος να βγουν νωρίτερα;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει. Υπάρχουν πολύ τέτοιοι κίνδυνοι και γι΄ αυτό μιλώ για διαπραγμάτευση. Ορος απαράβατος είναι ότι θα σεβαστεί η αλβανική πλευρά τις ποινές που έχουν επιβληθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Και, ακόμα, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου, από ελληνικής πλευράς, ότι πράγματι παραμένουν κρατούμενοι στη φυλακή αυτή. Και βέβαια, το αυτονόητο, ότι αν φτιαχτεί μια τέτοια φυλακή, με ελληνική χρηματοδότηση, είναι πρόδηλο ότι θα πρέπει να φυλάσσονται στις φυλακές αυτές μόνο στην Ελλάδα καταδικασθέντες Αλβανοί κρατούμενοι και όχι άλλοι.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με Έλληνες φύλακες;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οχι. Βεβαιότατα δεν φιλοδοξούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη της λειτουργίας της φυλακής. Αλίμονο! Θα ήταν νομίζω όχι πολύ ευφυές να το κάνουμε. Αλλά βεβαίως πρέπει να έχουμε απόλυτο έλεγχο, συνεχή έλεγχο ότι οι κρατούμενοι παραμένουν κρατούμενοι.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο βασικός μέτοχος θα πάει στο 1% ή στο 0%;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρόκειται να σας πω για καμμία συγκεκριμένη ρύθμιση. Όλα αυτά θα τα πληροφορηθείτε μόλις το σχετικό νομοσχέδιο ολοκληρωθεί και κατατεθεί στη Βουλή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αργείτε; Αυτό έχει παρενέργειες. Δηλαδή, έχει μπλοκαριστεί μια διαδικασία με δημόσια έργα.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καθόλου δεν αργούμε. Σας λέω ότι σύντομα θα έχετε μπροστά σας συνολική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που πιστεύω ότι συνολικά πια η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να επιλυθεί.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε σε ένα πολιτικό θέμα; Εσείς βλέπετε τον κ. Κωνσταντόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρόκειται να μπω σε ονόματα. Αυτό που θα πω είναι ότι είναι άκαιρο. Έχουμε ακόμα αρκετό καιρό μπροστά μας. Θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση, πάντοτε με γνώμονα να εξευρεθεί αν είναι δυνατόν κάποιο πρόσωπο το οποίο θα είναι κοινής αποδοχής. Και, κυρίως, κοινής αποδοχής από την ελληνική κοινωνία.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λένε να πάρει πρωτοβουλίες, τί εννοείτε; Να πάρει ο κ. Καραμανλής τον κ. Γ. Παπανδρέου και να συνεννοηθούν;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Εννοώ τις θεσμικές πρωτοβουλίες".

    [05] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Aθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Για το Βουκουρέστι αναχωρεί αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας και κατόπιν να λάβει μέρος στην Υπουργική Σύνοδο της Διαδικασίας της Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη λεγόμενη και Διαβαλκανική Συνεργασία.

    Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τα Σκόπια για επίσκεψη εργασίας. Θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 23 του μηνός.

    Στο διμερές τμήμα της επίσκεψής του στη Ρουμανία, ο κ. Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιον Ιλιέσκου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία σ' αυτήν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι όπως είπε, η Ελλάδα θα ασκήσει την Προεδρία απ' τον Απρίλιο του 2005.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ημερήσια διάταξη, την Παρασκευή θα γίνει η πρώτη Σύνοδος της συνάντησης. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πρώτον: οι προοπτικές ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεύτερο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και τρίτον οι εξελίξεις στην περιοχή.

    Στη δεύτερη Σύνοδο της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής από την Κροατία του Συμφώνου Συνεργασίας, Σταθερότητας και Καλής Γειτονίας, που είναι και το θεμελιώδες κείμενο της Διαδικασίας Εργασίας χωρών Ν.Α. Ευρώπης, που υιοθετήθηκε το 2000 στο Βουκουρέστι. Το απόγευμα θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και θα υιοθετηθεί η δήλωση του Βουκουρεστίου.

    [06] ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Συστηματική συνεργασία σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων θα έχει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης με τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ομόθυμη βούληση των δύο πλευρών καταγράφηκε κατά την παρουσία του γενικού γραμματέα Γιώργου Τσιότρα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Για το σκοπό αυτό θα αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες στους εξής τομείς:

    1) Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας για τα θέματα αιχμής κάθε νομού. Μεταξύ αυτών προτεραιότητα θα δοθεί στην απασχόληση, την ανάπτυξη, τα κοινωνικά θέματα.

    2) Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την επικοινωνιακή προώθηση του περιφερειακού τουρισμού στη διεθνή τουριστική αγορά.

    3) Επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

    Κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκε ένα σύνολο προτάσεων και σχεδιασμών της ΕΣΗΕΜ-Θ, που δίνουν σύγχρονες απαντήσεις σε μεγάλα αναπτυξιακά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της περιοχής.

    Ο κ. Τσιότρας αναγνώρισε το ρόλο των δημοσιογράφων για να τεθούν επί τάπητος και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειας, όπως είναι το πρόβλημα της ανεργίας, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η σύγχρονη τουριστική προβολή της περιοχής.

    Η συζήτηση επεκτάθηκε σε θέματα του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου, που μπορεί να υποστηρίξει εξωστρεφείς δραστηριότητες της Περιφέρειας στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογραμμίστηκε επίσης η παρουσία μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η διεθνής εμβέλεια της Ένωσης μπορεί να συμβάλει στη μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων δημοσιογράφων στη Χαλκιδική, στο ’γιον Όρος, στον Όλυμπο, στην Πέλλα.

    Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας, που θα αποτυπώσει σε βάθος τις δυνατότητες και τις προοπτικές της συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Σκοπός της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι να εμπεδωθεί ο ρόλος της ως ανεξαρτήτου, «ουδετέρου» και χρήσιμου συμβούλου στα τεκταινόμενα της Περιφέρειας. ’λλωστε, όπως τονίστηκε «με αυτό το ρόλο η Ένωση Συντακτών έχει συμβάλει στη δημιουργία μεγάλων θεσμών της πόλης (ΔΕΘ, ΚΘΒΕ), ενώ τα μέλη της υπηρετούν στην πρώτη γραμμή την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη».

    [07] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

    Aθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε σήμερα εγκύκλιο, σε εφαρμογή του ν. 3242/2004, για την τηλεδιάσκεψη ως μέσο συνεδρίασης συλλογικών οργάνων.

    Παραλήπτες της εγκυκλίου είναι όλα τα Υπουργεία, οι Γενικές και οι Ειδικές Γραμματείες των Υπουργείων, αυτοτελείς Γενικές Γραμματείες, οι Περιφέρειες της Χώρας, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα Επαρχία του Κράτους και οι ΟΤΑ.

    Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

    ΘΕΜΑ 4o : «Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ»

    Με το άρθρο 6, παρ.7, του Ν.3242/04 (ΦΕΚ 102/Α/24-5-2004) «Ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία της Κυβέρνησης, τη διοικητική διαδικασία και τους ΟΤΑ», δίνεται η δυνατότητα στα συλλογικά όργανα να κάνουν χρήση της τηλεδιάσκεψης ως εναλλακτικού τρόπου συνεδρίασής τους. Στη ίδια διάταξη επίσης αναφέρεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θα ρυθμισθούν επί μέρους ζητήματα όπως "ο τόπος της συνεδρίασης, ο τρόπος διαπίστωσης της απαρτίας και διασφάλισης της μυστικότητας της συνεδρίασης, ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων".

    Από την κείμενη νομοθεσία συχνά απαιτείται για την έκδοση διοικητικής πράξης η γνώμη ή η απόφαση συλλογικού οργάνου. Όταν όμως πρέπει να αποφασίσει ένα συλλογικό όργανο, του οποίου τα μέλη απαιτείται να προσέλθουν π.χ στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από διαφορετικά νησιά, συχνά είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση κι έτσι καθυστερεί η έκδοση της διοικητικής πράξης ή η παροχή της διοικητικής υπηρεσίας στον πολίτη π.χ. η σύνταξη, η άδεια οικοδομής κλπ

    Η χρήση της τεχνολογίας, από την απλή χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως του υπολογιστή και του fax, μέχρι και τη συντονισμένη προσπάθεια για τη μελλοντική επίτευξη ολοκληρωμένων διοικητικών συναλλαγών, έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα συνεισφέρει στην ταχύτερη και οικονομικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης πέρα από γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ως τηλεδιάσκεψη νοείται η από απόσταση διάσκεψη, η αμφίδρομη δηλαδή επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ομάδων ή ατόμων μέσω συστημάτων ήχου, βίντεο ή υπολογιστών. Με την τηλεδιάσκεψη δίνεται η δυνατότητα σε ένα ή περισσότερα μέλη ενός συλλογικού οργάνου, αλλά και σε πρόσωπα άμεσα εμπλεκόμενα σε διάφορες περιπτώσεις (λ.χ. πολίτες που συμμετέχουν ή καλούνται από συλλογικά όργανα), να συμμετέχουν σε μία διάσκεψη χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στον χώρο συνεδρίασης των υπόλοιπων μελών του συλλογικού οργάνου.

    Στην πιο απλή της μορφή η τηλεδιάσκεψη μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου, με χρήση συσκευής ανοικτής ακρόασης. Στην περίπτωση αυτή δίνεται σε όλους τους συμμετέχοντες ένας κοινός αριθμός, τον οποίο καλούν την ώρα που έχει ορισθεί ως χρονικό σημείο έναρξης της συνεδρίας. Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την ανωτέρω μορφή διάσκεψης είναι απλός και χαμηλού κόστους

    Η πλέον προηγμένη τεχνολογικά μορφή τηλεδιάσκεψης, είναι αυτή που παρέχει ήχο και εικόνα, μέσω οθόνης που εγκαθίσταται στο χώρο που βρίσκεται ένας, ή και περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη. Η οθόνη αυτή μπορεί να είναι μικρή (εικονοτηλέφωνο) ή μεγαλύτερη (οθόνη υπολογιστή με εγκατεστημένη κάμερα, ή μεγάλη οθόνη τηλεδιασκέψεων). Η ανωτέρω μέθοδος εφαρμόζεται ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΓΕΕΘΑ), σε νοσοκομεία (για περιπτώσεις παρακολούθησης χειρουργικών επεμβάσεων), σε δίκες για την εκδίκαση υποθέσεων από δικαστήριο άλλης χώρας (δηλ. κατηγορούμενος ή μάρτυρας που διαμένει στην Ελλάδα, καταθέτει σε ειδική αίθουσα τηλεδιασκέψεων στην Ελλάδα χωρίς να παρευρίσκεται στην αίθουσα δικαστηρίου στις ΗΠΑ) καθώς και σε περιπτώσεις εξέτασης φοιτητών για την απόκτηση του διπλώματός τους. Επίσης έχουν ήδη εγκατασταθεί εικονοτηλέφωνα απλής τεχνολογίας σε Υπουργεία (Μεταφορών, Παιδείας).

    Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη με εικόνα, ιδιαίτερα αξίζει να τονισθούν τα ακόλουθα σημεία:

    Η υπηρεσία της τηλεδιάσκεψης παρέχεται με το Δίκτυο I.S.D.N. (Intergrated Services Digital Network Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών ) το οποίο παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης τεσσάρων μορφών επικοινωνίας (φωνής, εικόνας, δεδομένων και κειμένου) και μπορεί να διασφαλίζει απολύτως την μυστικότητα της συνεδρίασης.

    Αποδεικνύεται με βεβαιότητα η ταυτότητα των συμμετεχόντων και διασφαλίζεται έτσι η επιδιωκόμενη ταυτοπροσωπία, με τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα (εκτός του σταθερού εξοπλισμού και εφ΄ όσον ζητηθεί, τοποθετείται και ειδική κάμερα που χρησιμεύει στην επίδειξη των στοιχείων των συμμετεχόντων).

    Για την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης μία υπηρεσία μπορεί είτε να προμηθευθεί μόνιμα τον απαραίτητο εξοπλισμό, είτε να ζητά (υπενοικιάζει) την εγκατάστασή του κατά περίπτωση. Το κόστος για την ενοικίαση του εξοπλισμού είναι προσιτό, αλλά αφορά τις υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν την τηλεδιάσκεψη σπανιότερα: Το κόστος για την ενοικίαση εικονοτηλεφώνου είναι 60-70 ευρώ περίπου, το κόστος για την εγκατάσταση της γραμμής που θα μεταφέρει ήχο και εικόνα από ένα συγκεκριμένο σημείο είναι 40-50 ευρώ (συνολικά για όλο το διάστημα που θα χρειαστεί ), ενώ στα ανωτέρω ποσά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος του τεχνικού της εταιρείας που θα παράσχει τη ανωτέρω υποστήριξη.

    ΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

    Με το ν. 2690/1999 κεφ.Β αρ.13-15 (ΦΕΚ 45/Α΄/9-03-04) καθορίζονται τα ζητήματα εκείνα που αφορούν στα συλλογικά όργανα (συγκρότηση, σύνθεση, λειτουργία, συνεδριάσεις, αποφάσεις). Με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, χρειάζεται να επαναπροσδιορισθούν κάποια από τα ζητήματα λειτουργίας των συλλογικών οργάνων γιατί με την τηλεδιάσκεψη αλλάζει ο τρόπος συνεδρίασής τους. Ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας είναι η ταυτοποίηση του πολίτη ή του υπαλλήλου, η εξασφάλιση της μυστικότητας της συνεδρίασης, η σωστή τήρηση των πρακτικών, η εξασφάλιση μη αποποίησης των στοιχείων, ο τρόπος λήψης απόφασης κλπ.

    Επομένως, οι υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν πρόσφορους τρόπους για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων. Για τον τόπο και τον τρόπο της συνεδρίασης ανάλογα με το είδος του συλλογικού οργάνου και το βαθμό δυσκολίας της συνεδρίασης θα πρέπει να καθορίζεται πόσα και ποια μέλη θα μπορούν να τηλεδιασκέπτονται. Στις περιπτώσεις λ.χ. Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ (ΤΔΕ) πιθανώς να κρίνεται αναγκαίο όλα τα μέλη να παραβρίσκονται στον ίδιο χώρο και μόνο ο πολίτης ή κάποιος μάρτυρας να μπορεί να τηλεδιασκέπτεται εάν μένει μακριά. Στις περιπτώσεις ομάδων εργασίας ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία οι εισηγητές θα μπορούσαν να τηλεδιασκέπτονται μέσω εικονοτηλεφώνων, παραμένοντας στο δικό τους χώρο εργασίας κι έχοντας προηγουμένως στείλει τις εισηγήσεις τους στα υπόλοιπα μέλη μέσω e-mail.

    Όσον αφορά την τήρηση των πρακτικών και τη λήψη απόφασης σε συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, θα πρέπει να μελετηθούν ζητήματα, όπως το εάν ο γραμματέας θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο πρόεδρο ή αν θα μπορεί να τηρεί τα πρακτικά από απόσταση. Η αποστολή του προς μελέτη υλικού προς όλους τους συμμετέχοντες μπορεί να γίνεται με e-mail. Η αποστολή των εγκεκριμένων πρακτικών μπορεί να γίνεται με συστημένη αλληλογραφία. Τα μέλη θα υπογράφουν και τα υπογεγραμμένα πρακτικά ή η απόφαση θα επιστρέφουν στο γραμματέα επίσης με συστημένη αλληλογραφία. Η δυνατότητα μαγνητοσκόπησης της συνεδρίασης που παρέχει η τεχνολογία τηλεδιάσκεψης εξασφαλίζει τη μη τροποποίηση των στοιχείων.

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΔΚΕΨΗΣ

    Η τηλεδιάσκεψη ως μέθοδος συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων ήδη έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο άλλων χωρών. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τηλεδιάσκεψη ακόμη και για την διεξαγωγή δικών όπου ο κατηγορούμενος δικάζεται παραμένοντας στη δική του χώρα. Παρά την ύπαρξη επιφυλάξεων που έχουν σχέση με τη δυσκολία μας να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μεθόδους λειτουργίας της διοίκησης όσο και με την αναμφίβολη ύπαρξη προβλημάτων που δημιουργεί κάθε νέα εφαρμογή (όπως λ.χ. η ασφάλεια του συστήματος), η χρήση της τηλεδιάσκεψης είναι εφαρμόσιμη ακόμη κι αν χρειάζεται προσωρινά να συνδυάζεται με παραδοσιακότερους τρόπους λειτουργίας των συλλογικών οργάνων (μπορούμε λ.χ να διατηρήσουμε τη χειρόγραφη υπογραφή μέχρι να λυθούν τα ζητήματα της ψηφιακής υπογραφής).

    Για την ταυτοποίηση του χρήστη είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός που να διαθέτει μηχανισμούς πιστοποίησης (είσοδος εξουσιοδοτημένου χρήστη με ειδικό password κλπ). Η ταυτοποίηση του χρήστη μπορεί να εξασφαλίζεται και με άλλους τρόπους, όπως η επίδειξη στοιχείων μέσω κάμερας ή ο τυπικός έλεγχος του χρήστη από υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας (έλεγχος ταυτότητας κλπ). Θα μπορούσε δηλαδή ο πολίτης ή ο υπάλληλος που μετέχει σε ένα συλλογικό όργανο να προσέρχεται σε δημόσια υπηρεσία που να διαθέτει εξοπλισμό τηλεδιάσκεψης, στην περιοχή όπου βρίσκεται, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας του όσο και η μυστικότητα της διάσκεψης.

    Η απόσβεση του κόστους εξοπλισμού μακροπρόθεσμα είναι βέβαιη αφού με τη χρήση της τεχνολογίας δημιουργούμε οικονομίες κλίμακας. Μειώνονται έτσι άμεσα τα έξοδα για τις μετακινήσεις των μελών ενός συλλογικού οργάνου και αυξάνεται η παραγωγικότητα ατόμων που δεν εγκαταλείπουν το χώρο εργασίας τους προκειμένου να συμμετέχουν σε ένα συλλογικό όργανο.

    Κάθε υπηρεσία σταθμίζοντας τις ανάγκες της θα πρέπει να σχεδιάσει μία εφαρμογή εξ' αποστάσεως διάσκεψης που θα εξυπηρετεί όσο το δυνατό περισσότερες περιπτώσεις. Η συνδρομή των υπηρεσιών στο να γίνει καταγραφή των αναγκών του δημοσίου τομέα σε ανάλογο εξοπλισμό είναι μεγάλη. Για τις απλές περιπτώσεις λ.χ. ομάδων εργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν απλά τηλέφωνα με ανοιχτή ακρόαση ενώ για τη λειτουργία λ.χ. ενός πειθαρχικού συμβουλίου θα χρειάζεται τηλεδιάσκεψη με ήχο και εικόνα. Παράλληλα, η κάθε υπηρεσία θα πρέπει να προβλέψει τρόπο αποτύπωσης της εξ' αποστάσεως λειτουργίας του συλλογικού οργάνου (τρόπο τήρησης των πρακτικών).

    Ενδεικτικά θα μπορούσαν σε πρώτο στάδιο να δημιουργηθούν αίθουσες με εξοπλισμό τηλεδιάσκεψης σε σημεία - κλειδιά που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μεγάλο μέρος υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών. Τέτοια σημεία είναι:

    - Οι Περιφέρειες

    - Οι έδρες των Νομών

    - Οι Δήμοι

    - Τα Επαρχεία

    - Οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων

    - Οι μικρές νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

    Με την ύπαρξη τέτοιων σημείων με εξοπλισμό τηλεδιάσκεψης οι πολίτες που θα χρειάζεται λ.χ. να παραστούν ως μάρτυρες σε υπόθεση που εξετάζεται από Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ δεν θα υφίστανται το κόστος των μετακινήσεων προκειμένου να καταθέσουν, γεγονός που συχνά τους αποθαρρύνει από το να προσέλθουν στην αντίστοιχη επιτροπή που εξετάζει μία υπόθεση. Ο πολίτης θα μπορεί να προσέρχεται στην πλησιέστερη δημόσια υπηρεσία, αποφεύγοντας την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων και το κόστος (οικονομικό ή άλλης φύσεως) προκειμένου να έρθει σε επαφή με τη διοίκηση.

    ’ποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι η τηλεδιάσκεψη μπορεί να διευκολύνει πολύ την επικοινωνία μεταξύ μελών συλλογικών οργάνων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν παρουσιάζονται περιστατικά που πρέπει επειγόντως να εξετασθούν. Ιδιαίτερα δε για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία της κατάλληλης κτιριακής και τεχνολογικής υποδομής που θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας τόσο με την Κεντρική Διοίκηση, όσο και μεταξύ τους.

    Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιαστούν, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Υπουργείων, θα πρέπει να προβούν στην καταγραφή περιπτώσεων εξ' αποστάσεως διάσκεψης στο χώρο τους. Παρακαλούμε για τις δικές σας απόψεις και προτάσεις σχετικά με τις πιθανές εφαρμογές της εξ' αποστάσεως διάσκεψης για θέματα της δικής σας αρμοδιότητας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2004. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ή διευκρίνιση.

    [08] XAIΡΕΤΙΣΜΟ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΥΜΑ-Θ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Χαιρετισμό θα απευθύνει αύριο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης στην εναρκτήρια εκδήλωση του 8ου «Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ)», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο 8ος Διάλογος έχει κεντρικό θέμα «Χτίζοντας την Ευρώπη μέσω της συμφιλίωσης και της συνεργασίας» και θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

    Στον εν λόγω Διάλογο θα συμμετάσχουν ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σαναντέρ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης, καθώς και σημαίνουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό και θρησκευτικό χώρο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε.

    [09] ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Aθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της χώρας μας. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην εισήγησή του, στην ημερίδα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με θέμα : «Πολιτική εξουσία και ηλεκτρονικά ΜΜΕ». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

    Ειδικότερα ανέφερε ότι γνώμονας της νομοθετικής δράσης της κυβέρνησης θα είναι να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εταιρειών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για το πιστοποιητικό διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεότασης και τις ρυθμίσεις για το βασικό μέτοχο.

    Ακόμη η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια δίκαιη και λειτουργική ρύθμιση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου με κριτήρια που δεν θα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις του εκάστοτε φορέα της πολιτικής εξουσίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναγνώρισε ότι για το σημερινό ομιχλώδες τοπίο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην Ελλάδα ευθύνες έχει και η πολιτεία και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι πως θα διορθωθεί η κατάσταση.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε τα εξής:

    «Tο ότι σήμερα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα «τοπίο στην ομίχλη» είναι μια παραδοχή στην οποία συμφωνούμε όλοι. Συμφωνούμε ακόμα ως προς την διαπίστωση των συγκεκριμένων συνδρόμων που συνθέτουν αυτή την κατάσταση, όπως επίσης και την ανάγκη να λυθεί αυτό το χρονίζον πρόβλημα, που έχει ρίξει και συνεχίζει να ρίχνει βαριές σκιές στη δημόσια ζωή.

    Αναρωτιέμαι, λοιπόν, εάν συμφωνούμε όλοι, τότε γιατί διαιωνίζεται αυτό το πρόβλημα; Βεβαίως, η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα. Είναι ίσως ένα από τα πλέον πολύπλοκα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Όμως αυτό το δεδομένο δίνει μόνο μια μερική απάντηση στο ερώτημά μας.

    Θα μου επιτρέψετε πρώτα απ` όλα να αναρωτηθώ: «Ποιοι ωφελούνται» από την διαιώνιση αυτής της αβεβαιότητας; Ποιοι ωφελούνται από την διαιώνιση μιας κατάστασης όπου τα ΜΜΕ λειτουργούν υπό καθεστώς ημι-παρανομίας; Ποιοι ωφελούνται από τη διαιώνιση μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ή τη μη εφαρμογή κανόνων ξεκάθαρα διατυπωμένων και καθολικά εφαρμοστέων, όπως ορίζει η νομιμότητα;

    Η απάντηση είναι σαφής: Ωφελούνται όσοι εκμεταλλεύονται αυτή την ασάφεια για να αποκτήσουν ad hoc πλεονεκτήματα, να ωφεληθούν δηλαδή έναντι των άλλων. Ωφελούνται όσοι εκμεταλλεύονται αυτή την ασάφεια για να διαπραγματευθούν την παραχώρηση προνομίων που κανονικά δεν θα ενέκειντο στη δική τους ευχέρεια.

    Οι μόνοι που σίγουρα δεν ωφελούνται, είναι οι πολίτες. Δεν ωφελούνται όταν η υποχρέωση των ΜΜΕ να παρέχουν ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία, ως διαχειριστές ενός δημόσιου αγαθού, των ερτζιανών συχνοτήτων, έρχεται δεύτερη, πίσω από άλλα συμφέροντα. Δεν ωφελούνται όταν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, και ιδιαίτερα η εκάστοτε εξουσία, αντί να διασφαλίζει την ακέραιη εφαρμογή του νόμου, διαπραγματεύεται τη νομιμότητα. Διότι οι ευθύνες ανήκουν δυστυχώς -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους -και στην Πολιτεία, η οποία δεν ρύθμισε ή ρύθμισε με ελλιπή τρόπο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και είναι ακριβώς οι πολίτες, τα δικαιώματα των οποίων είμαστε υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα να διαφυλάξουμε, να κατοχυρώσουμε, να επεκτείνουμε, νομοθετώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

    Συνομολογούμε, λοιπόν, όλοι ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ παράγει τέρατα. Δημιουργεί στρεβλώσεις και διαιωνίζει σχέσεις αδιαφάνειας. Εμποδίζει την τήρηση των συνταγματικών διατάξεων και απειλεί ευθέως το περιεχόμενο και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

    Το ποιος ονομαστικά φταίει για τη σημερινή κατάσταση δεν θα το αναζητήσουμε εδώ. Εγώ, τουλάχιστον, δεν έρχομαι για να επιρρίψω ακρίτως και αδιακρίτως ευθύνες στο χθες. Το ζήτημα είναι πως θα διορθώσουμε μια κατάσταση, η οποία κατά κοινή ομολογία, δεν πάει άλλο. Μια κατάσταση που δεν τιμά κανένα. Δεν τιμά το πολιτικό σύστημα. Μια κατάσταση που όλοι -οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι δημοσιογράφοι και βεβαίως οι πολίτες- θέλουμε να αλλάξει ή ελπίζω όλοι να θέλουμε να αλλάξει. Ζητάμε ένα πλαίσιο αξιόπιστο, σύγχρονο, λειτουργικό, αντικειμενικό, χωρίς κενά και παράθυρα. Χωρίς περιθώρια διασταλτικών ερμηνειών και αδιαφανών παρεμβάσεων από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο. Είπα στην αρχή ότι είναι νομικά πολύ σύνθετο το θέμα -το επεσήμανε και ο κ. Αθανασάκης- γι αυτό και δεν είναι εύκολο.

    Οι παριστάμενοι στη σημερινή συζήτηση γνωρίζουν ασφαλώς ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας ανήκει στις πλέον ρυθμιζόμενες από κανόνες δικαίου περιοχές της δραστηριότητας της Πολιτείας. Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει τόσο την περιπλοκότητα της κατάστασης, όσο και την διαπίστωση της ανάγκης για μια δίκαιη και λειτουργική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να δούμε την ιστορική εξέλιξη των συνταγματικών προβλέψεων και των σχετικών νόμων για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετά τη μεταπολίτευση.

    Ήδη το Σύνταγμα του 1975, στο άρθρο 15 προέβλεπε τον άμεσο έλεγχο του κράτους επί της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, ο οποίος έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιοτική στάθμη των εκπομπών που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή τους και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

    Σε εκτέλεση του Συντάγματος εκδόθηκαν ο Νόμος 1730/1987 για την τοπική ραδιοφωνία, ο Νόμος 1866/1989 που νομιμοποίησε την ιδιωτική τηλεόραση και ο Νόμος 2328/1995 που προσπάθησε να οργανώσει συνολικά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας και ο οποίος, με βάση τις τροποποιήσεις του, συνεχίζει να αποτελεί το ισχύον νομικό καθεστώς ρύθμισης των ραδιοτηλεοπτικών θεμάτων στη χώρα μας.

    Ακολούθησε το 2001 η αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων για θέματα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης υπάγεται πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή κατά τις διατάξεις του άρθρου 101Α του αναθεωρημένου Συντάγματος.

    Πρόκειται δηλαδή για μια περιοχή στην οποία παρατηρείται άμεση παρέμβαση του Κράτους και πληθώρα κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων.

    Παρ` όλα αυτά, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να παραμένει αρρύθμιστο και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας μας συνεχίζουν τη λειτουργία τους χωρίς να έχει τελεσφορήσει μέχρι σήμερα η διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας τους. Κάτι το οποίο δημιουργεί φαινόμενα υπερβολής. Φαινόμενα που καλείται να αντιμετωπίσει η Πολιτεία με μεγάλη δυσκολία.

    Επιτρέψετέ μου να δώσω ένα παράδειγμα: Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 27 συχνότητες για ραδιόφωνο. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν πάνω από 60 και οι αιτήσεις είναι περισσότερες από 160. Πρόκειται, για μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη σε όλη την Ελλάδα, η οποία δυστυχώς επετράπη να λειτουργεί επί σειράν ετών. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πόσο δυσχερής καθίσταται η διαδικασία της ρύθμισης, η οποία ανήκει στην Πολιτεία και στη συνέχεια στο ΕΣΡ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες, ύστερα από μια πληθώρα αιτήσεων ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη συνεπακόλουθη, μακρά περίοδο κατά την οποία η υπόθεση παρέμενε εκκρεμής, η προκήρυξη για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κρίθηκε τελικά άκυρη.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, και μετά και την απόφαση του ΣτΕ, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του καθολικού αιτήματος για την άμεση επανεξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στη χώρα μας. Αναμένεται και μια ακόμη απόφαση που αφορά την προκήρυξη αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

    Η ανάγκη για ρύθμιση, προκύπτει από την ίδια την ειδική φύση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ως περιορισμένου δημοσίου αγαθού, η παραχώρηση της χρήσης του οποίου στις επιχειρήσεις των ηλεκτρονικών μέσων, οφείλει να εξυπηρετεί εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.

    Οφείλουμε μάλιστα να λάβουμε υπόψη μας ότι η ανάγκη για ρύθμιση οφείλει να ανταποκρίνεται όχι μόνο στις υφιστάμενες ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αλλά και στην ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που αξιοποιούν οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, στην οποία εν πολλοίς οφείλεται και η δυναμικότητα της αγοράς.

    Η Νέα Δημοκρατία, ήδη, ως αντιπολίτευση, είχε υπεύθυνα δεσμευθεί να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης αδειών για την λειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει κάποιες από τις νομικές ατέλειες του συστήματος αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία διορθωτικά νομοθετικά μέτρα.

    Γνώμονας της νομοθετικής μας δράσης -πρώτα απ` όλα και το έχουμε διακηρύξει πολλές φορές- είναι να κοπεί ο ομφάλιος λώρος, μεταξύ των επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και των εταιριών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων. Δεν αρμόζει στο πολιτικό πολιτισμό που θέλουμε και αξίζουμε τα Μέσα Ενημέρωσης να γίνονται όχημα για την άσκηση επιχειρηματικών ή άλλων πιέσεων.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε δεσμευθεί ότι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα καταθέσουμε νομοσχέδιο στη Βουλή που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Νόμου 3021/2002, όσον αφορά στο πιστοποιητικό διαφάνειας του ΕΣΡ και τις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο.

    Τέλος, η Κυβέρνηση όπως οφείλει, προχωρά στη διασφάλιση, μέσω των κατάλληλων νομοθετικών παρεμβάσεων, της δίκαιης και λειτουργικής ρύθμισης του δυναμικά εξελισσόμενου τομέα των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου, καθώς και της ποιότητας και της πολυφωνίας των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, με κριτήρια που δεν θα εξαρτώνται από τη διάθεση ή τις προτιμήσεις του εκάστοτε φορέα της πολιτικής εξουσίας. Μιλώντας για τα κριτήρια, θα ήθελα να επισημάνω πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι χρειάζεται να αναθεωρηθούν κάποια αυτά, βάσει των οποίων δίνονται σήμερα οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές άδειες. Ορισμένα κριτήρια, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, είναι εντελώς υποκειμενικά, με αποτέλεσμα η αδειοδότηση να εκφεύγει της όποιας δυνατής αντικειμενικής προσέγγισης του θέματος.

    Και βεβαίως, είναι πιστεύω σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι τα νομοθετικά μέτρα θα συνοδεύονται από ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου των πολιτών.

    Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, η εγκαθίδρυση θεσμών, διαδικασιών και οργάνων, αποτελεσματικού και πραγματικού ελέγχου των ΜΜΕ, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα και διαρκή αναζήτηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις.

    ? Επιδίωξή μας δεν είναι να ανακυκλώσουμε, παραλλάσσοντάς το, ένα σύστημα που δεν ικανοποιεί κανέναν και, πάνω από όλα, αντιτίθεται στο γράμμα και το πνεύμα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    ? Επιδίωξή μας δεν είναι να επιδοθούμε σε ένα «κυνήγι μαγισσών», που θα μεταθέτει το βάρος της υπόθεσης από τους θεσμούς στα πρόσωπα.

    Επιδίωξή μας είναι να ακούσουμε όλες τις προτάσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

    Η δράση μας έχει ως γνώμονα την πίστη στην ανάγκη για διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης των πολιτών. Έχει ως γνώμονα την πεποίθηση ότι η ομίχλη που σκεπάζει το ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό σήμερα, θα διαλυθεί μόνο όταν λειτουργήσουν κανόνες σαφείς και καθολικοί. Όταν η παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας θα συνίσταται στον έλεγχο της νομιμότητας και μόνο. Όταν οι πολίτες θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε μια πολιτική διαδικασία που υπάρχει και λειτουργεί για την εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

    Κλείνω αυτή την εισήγηση, όπως άρχισα. Πιστεύω βαθιά ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου επιθυμούμε τη λύση του υπαρκτού προβλήματος. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας και να συνεργαστούμε μπροστά στον κοινό σκοπό. Να εμπεδώσουμε μαζί έναν νέο πολιτικό πολιτισμό. Να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

    Σε ό,τι αφορά τη συναίνεση, που άκουσα από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασάκη, έχω ήδη μιλήσει πολλές φορές. Το ζήτημα, όντως, δεν είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτού του είδους η λογική ουδέποτε απασχόλησε τη Ν.Δ. Το ζήτημα είναι να κερδίζει η Δημοκρατία, να κερδίζει η ποιότητα στην ενημέρωση.

    Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., είναι βέβαιο ότι υπάρχουν. Είναι βέβαιο, όμως, ότι η δική μας προσέγγιση δεν πρόκειται να γίνει παρά μόνο στη λογική της θεσμικής παρέμβασης, γιατί αυτή έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, το ραδιοτηλεοτπικό τοπίο.

    Έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα του ελέγχου. Οι ελεγκτικές αρχές χρειάζονται ενίσχυση. Οι ελεγκτικές αρχές είναι αυτές, στις οποίες θα πέσει εν συνεχεία το βάρος, αφού η Πολιτεία θα έχει νομοθετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την πλέον αντικειμενική προσέγγιση, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που αρύονται από το γεγονός ότι ένα τοπίο «τοπίο στην ομίχλη», ενώ ρυθμίστηκε με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην πράξη έμεινε, εν τέλει, αρρύθμιστο».

    Σας ευχαριστώ πολύ".

    [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΣ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθηγητή, Ιωάννη Τζωάννου, θα συνεδριάσει την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.). Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [11] ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ THΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την αναδιάταξη της αγοράς προς όφελος του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ένωση των Εμποροϋπαλλήλων του Νομού Θεσσαλονίκης.

    Όπως υποστηρίζουν οι εμποροϋπάλληλοι του Νομού Θεσσαλονίκης, η δήθεν τόνωση των τοπικών αγορών, στις περιοχές που θα χαρακτηριστούν τουριστικές, είναι "ψευδές επιχείρημα", αφού όπως σημειώνουν η πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει και πάλι αυτό που θα καταφέρει η διεύρυνση του ωραρίου που είναι κατά την ένωση, μεγαλύτερος έλεγχος και αυτών των αγορών από τις μεγάλες εμπορικές εταιρίες.

    Αφορμή για τη νέα "έκρηξη" των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης, στάθηκε έγγραφο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με το οποίο καλούνται οι Νομαρχίες να χαρακτηρίσουν περιοχές του νομού ως τουριστικές.

    Όπως επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ένωση, με το έγγραφο αυτό σε συνδυασμό με τις αποφάσεις των εμπορικών συλλόγων, "η κυβέρνηση ανοίγει με πλάγιο τρόπο το ζήτημα της διεύρυνσης του ωραρίου".

    Κατά τους εμποροϋπαλλήλους του Νομού Θεσσαλονίκης, η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, επιβεβαίωσε τις θέσεις της ένωσης, αφού όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "επιδεινώθηκαν οι ήδη άσχημες εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, χαμένα ρεπό, άδειες που δεν δόθηκαν και εντατικοποίηση της εργασίας τους".

    Επιπλέον, η ένωση υποστηρίζει ότι η διεύρυνση του ωραρίου συμβάλλει και στη συσσώρευση των κερδών σε λίγους, εξαναγκάζοντας έτσι τις ΜΜΕ σε κλείσιμο και με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία που συνεπάγεται συντελεί στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι εμποροϋπάλληλοι του Νομού Θεσσαλονίκης επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους που αφορούν σε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, καθιέρωση 5νθημέρου-7ωρου-35ωρο, με πρώτο μισθό τα 1.200 ευρώ, καμία διεύρυνση του ωραρίου και τη νομοθετική ρύθμιση της κυριακάτικης αργίας.

    [12] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις παρουσίασε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), γυρίζοντας, μάλιστα, την πλάτη στην έντονα πτωτική τροχιά των ευρωπαϊκών αγορών. Έτσι, τερμάτισε τις συναλλαγές καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,24%% και διαμορφώθηκε στις 2.425,02 μονάδες.

    Πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση επικράτησαν έντονες διακυμάνσεις και η νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών ήταν διάχυτη. Ωστόσο, η τελική εικόνα της αγοράς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που διατύπωναν στα προσυνεδριακά τους σχόλια οι αναλυτές, ότι θα παραμείνει το, έστω και υποτονικό, αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για την περιφέρεια.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, με αποτέλεσμα το εύρος διακύμανσής του να είναι μεγάλο, αφού το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στην περιοχή των 2.406,80 μονάδων, ενώ αναρριχήθηκε έως τη ζώνη των 2.425,75 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στα χτεσινα, σχετικά χαμηλά επίπεδα, κινήθηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 102,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 17.940.183,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερον να είναι εκείνο της ΔΕΗ, ύψους 2.938.236,00 ευρώ, στα 19,60 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 224 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 71 πτωτικών και 109 αμετάβλητων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε κυρίως στις μετοχές των ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (+17,65%), LOGIC DIS (+15,15%), ΑLFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (+14,81%) και της ΕΤΜΑ (+11,97%), ενώ ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στους τίτλους των DOMUS (14,67%) και της Εμπορικός Δεσμός (10,26%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.Πάντως, την προσοχή των επενδυτών προσέλκυσαν και σημέρα, κυρίως, οι μετοχές που συγκροτούν τους δείκτες της περιφέρειας.

    Αναλυτικότερα, αισθητή άνοδο της τάξης του 2,04% σημείωσε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και ακολούθησαν οι Mid 40 της μέσης (+1,11%), ο FTSE/ASE 140 (+0,34%) και ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (+0,10%).

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να ενισχύεται οριακά και το δε δεύτερο να διαγράφει συντηρητική πτωτική τροχιά και μάλιστα σε επίπεδο μονάδων, αφού σε ποσοστιαία βάση παρέμεινε αμετάβλητος.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τραπεζών τερμάτισε στο +0,02%, λαμβάνοντας ώθηση από την ένταση των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΑΤΕ (4,56%), ΑΤΤΙΚΗΣ (2,08%) και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ (1,17%).

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο η ΛΑΝ ΝΕΤ ενισχύθηκε σημαντικά κατά 6% και ακολούθησαν οι FORTHNET και OTE με 1,27% και 0,18% αντίστοιχα, ενώ οριακή πτώση της τάξης του 0,28% σημείωσε η Cosmote.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Σε θετικό τροχιά τέθηκαν οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες. Την εξαίρεση αποτέλεσαν δύο από αυτούς που τερμάτισαν στο "κόκκινο". Αισθητή πτώση κατά 3,25% σημείωσε ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, λυγίζοντας υπό βάρος των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΛΒΙΕΜΕΚ (6,90%) και της ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ (4,66%). Αρνητική πορεία ακολούθησε και ο δείκτης των επενδύσεων (0,82%).

    Στον αντίποδα, μπροστάρης της ανόδου αναδείχθηκε ο κλάδος των βασικών μετάλλων (+2,28%), συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΜΑΪΛΛΗΣ (5,49%), ΑΛΟΥΜΥΛ (5,31%), ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (5,.22%) και της ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (4,93%).

    Μεγάλα κέρδη της τάξης του 2,07% κατέγραψε ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιριών, λαμβάνοντας ώθηση από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις μετοχές των εταιριών ΕΚΤΕΡ (10,68%), ΑΛΤΕ (10,34%), ΕΜΠΕΔΟΣ (10%), ΑΕΓΕΚ (6,67%) και της ΓΕΝΕΡ (6,47%).

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,93%), των συμμετοχών (1,83%), των ασφαλειών (1,59%), των τροφίμων και ποτών (1,38%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,37%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,36%), των διυλιστηρίων (1,08%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,05%).

    Κατά 0,95% ενισχύθηκε ο κλάδος της πληροφορικής και ακολούθησαν οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (0,92%), των βιομηχανιών (0,87%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων και του λιανικού εμπορίου (αμφότεροι +0,73%) και της παράλληλης αγοράς (0,70%).

    [13] ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ Ε.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ TOY Γ΄ΚΠΣ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Απολύτως θετική είναι πλέον η εικόνα των επιχειρησιακών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του Γ' ΚΠΣ, καθώς στα τρία από τα τέσσερα έχει καλυφθεί ο στόχος του ν+2 για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ενώ τελικά φαίνεται ότι "δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ" από την κοινοτική πρωτοβουλία Leader+.

    Αναλυτικότερα, όπως τόνισε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Ευάγγελος Μπασιάκος, "στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα ο Ειδικός Γραμματέας του Γ' ΚΠΣ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έχει σημειωθεί σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης".

    Συγκεκριμένα, έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι ενέργειες αξιολόγησης των προτάσεων και έκδοσης εγκριτικών αποφάσεων προς τους δικαιούχους των ενισχύσεων για το σύνολο σχεδόν των προκηρύξεων, που δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο διάστημα. "Ήδη σήμερα με την συγκροτημένη και σφικτή παρακολούθηση της πολιτικής ηγεσίας και χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών του Υπουργείου έχει επιτευχθεί ένας άθλος", πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει ήδη ικανοποιηθεί ο κανόνας ν+2 στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στα τρία από τα τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα, "ενώ και στο Leader+ που ήταν βέβαια η απώλεια πόρων η πορεία έχει αναστραφεί και φαίνεται ότι δεν θα χαθεί τελικά ούτε ένα ευρώ".

    Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος Φεβρουάριου, δηλαδή πριν τις εκλογές του Μαρτίου, η απορρόφηση στα τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα ήταν, σύμφωνα με τον κ.Μπασιάκο, 22,3% για εκείνο της Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου, 22,3% για το Ε.Π. Αλιεία, 10,2% για την κοινοτική πρωτοβουλία Leader+ και 44,9% για το Έγγραφο Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Μέχρι 30-09-04, οι απορροφήσεις είχαν αυξηθεί σε 26,7% στο Ε.Π Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου, 29,56% στο Ε.Π. Αλιεία με Δ.Δ 95,2 εκ. , 13% στην Κ.Π. Leader+ με Δ.Δ. 25,8 εκ. , και 60,05% στο Έγγραφο Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (με δημόσια δαπάνη 1,386 δισ. ).

    Ειδικότερα στον ’ξονα 7 (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) όσον αφορά τα Δημόσια Έργα, έως σήμερα, έχουν εγκριθεί 478 έργα με τελικούς δικαιούχους τους δήμους, για τα οποία έχει δεσμευτεί δημόσια δαπάνη 114,8 εκ (και αντίστοιχα έχουν εγκριθεί 664 ιδιωτικά έργα δημόσιας δαπάνης 71,3 εκ. ).

    "Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2004 δεν είχε εγκριθεί ούτε εκδοθεί καμία έγκριση δικαιούχου. Κατά συνέπεια ήταν βεβαία η απώλεια κοινοτικών πόρων εάν συνεχιζόταν η ιδία πορεία", υπογράμμισε ο υπουργός. Ο ’ξονας 7, μέσα από την αναθεώρηση, ενισχύεται με πιστώσεις 50 εκατ. . Κατά συνέπεια, εξασφαλίζονται συνολικές πιστώσεις 80 εκ. για τις προσεχείς προκηρύξεις, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

    "Οσον αφορά την Κοινοτική Πρωτοβουλία Leader+ υπενθυμίζω ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2003 και κατά συνέπεια ο χρόνος εφαρμογής του δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες. Παρά το γεγονός αυτό, οι 40 Ομάδες τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.) στην πλειονότητα τους ανταποκρίνονται στη πρόκληση και φαίνεται ότι θα καλύψουν το χαμένο χρόνο χωρίς την οποιαδήποτε απώλεια πόρων που ήταν βέβαια αν συνεχιζόταν ο ρυθμός του προηγουμένου έτους", συμπλήρωσε ο κ.Μπασιάκος.

    Το Leader+ παρουσιάζει παρόμοια εικόνα, δεδομένης της πολυπλοκότητας των διαδικασιών που κατά τον κ.Μπασιάκο κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα έχουν εγκριθεί συνολικά από τις 40 ΟΤΔ 486 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 224.000.000 , το οποίο αντιστοιχεί στο 87,6 % του προγράμματος.

    "Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι προσπαθούμε καθημερινά να καλύψουμε λάθη και ολιγωρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, απλοποιώντας διαδικασίες και επιταχύνοντας τους ρυθμούς δουλειάς. Ετσι η συνολική εικόνα για τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ (Ε.Π.ΑΑ-ΑΥ, Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑ, ΕΠΑΑ ΚΑΙ Κ.Π LEADER+) είναι απολύτως θετική, έχει ήδη καλυφθεί σήμερα ο στόχος της απορρόφησης για τα τρία από τα τέσσερα συνολικά προγράμματα και φαίνεται ότι και στην Κ.Π Leader+ δεν θα χαθεί τελικά ούτε ένα ευρώ", συνόψισε ο υπουργός._

    [14] SPORTEXPO: ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (14:33 UTC+2)

    Αύξηση επισκεπτών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κατέγραψε η 5η διεθνής έκθεση αθλητισμού και ψυχαγωγίας SPORTEXPO 2004, που διοργάνωσε η ΗELEXPO από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα η έκθεση δέχθηκε 7.624 επισκέπτες, έναντι 6.272 πέρυσι, γεγονός που ενισχύει τον προγραμματισμό της διοίκησης να ενισχύσει το εμπορικό μέρος της διοργάνωσης με πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και του κοινού και ιδίως των νέων.

    To SPORTFESTIVAL, η μεγάλη καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, κέρδισε την προτίμηση του κόσμου, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία είχε το σύνολο των αθλητικών εκδηλώσεων που την πλαισίωσαν.

    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Στο Σκακιστικό Κύπελλο SPORTEXPO 2004 συμμετείχαν 168 σκακιστές μαθητές του Δημοτικού. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η πρώτη ομάδα του Σ.Ο. Πολίχνης, δεύτερη, η ομάδα του Παναθλητικού Συκεών 1 και Τρίτη η ομάδα Όστρια 1. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Επίκουρος 1, ενώ στην πέμτπη η ομάδα Πατ 1. Σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και δώρα, ενώ 16 μαθητές κέρδισαν με κλήρωση έξι προγράμματα office, Microsoft plus, προσφορά της εταιρίας Microsoft Hellas, δέκα σκακιστικά βιβλία, ενώ ο υπερτυχερός Σωτήρης Χύρτογλου κέρδισε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή της εταιρίας CyberSoft.

    Με τη συμμετοχή των ομάδων αντισφαίρισης του ΠΑΟΚ, της Ορεστιάδας, του ΗΡΑΚΛΗ και της Ε.Α. Πατρών πραγματοποιήθηκε το τουρνουά βόλεϊ SPORTEXPO 2004. Στον τελικό έπαιξαν ο ΠΑΟΚ και η Ορεστιάδα με σκορ 3 - 2, ενώ η τελική κατάταξη των ομάδων είναι ΠΑΟΚ, Ορεστιάδα, Ηρακλής και Ε.Α. Πατρών.

    Ογδόντα αθλητές από πέντε κράτη συμμετείχαν στους Βαλκανικούς Αγώνες Νέων Αντιπτέρισης (BADMINTON). Πρώτη αναδείχθηκε η Ομάδα της Βουλγαρίας, δεύτερη της Τουρκίας, τρίτη της Μολδαβίας, τέταρτη της Ρουμανίας και πέμτπη της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε επίσης η ετήσια συνέλευση των Βαλκανικών χωρών, στην οποία αποφασίσθηκε η διοργάνωση από την Ελλάδα, των Βαλκανικών Αγώνων, κάτω των 15 ετών, το 2005.

    Μεγάλη επιτυχία επίσης, σημείωσαν το συνέδριο του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, με θέμα «Σύγχρονες Τάσεις στη φυσική αγωγή και στον αθλητισμό», με 350 συμμετέχοντες, καθώς και το ειδικό σεμινάριο της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Ψυχολογικές τεχνικές υποστήριξης των ασκούμενων στα γυμναστήρια τεχνικές προσέλκυσης και διατήρησης πελατών στα γυμναστήρια», με 250 συμμετέχοντες. Επίσης, περισσότερα από 1.600 άτομα, συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Γενικής και Αεροβικής Γυμναστικής, το οποίο περιλάμβανε επιδείξεις σχολών αερόμπικ, πολεμικών τεχνών, Kick Boxing, Yoga, Pilates και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της HELEXPO, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος._

    [15] ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τρεις νέους υπουργούς έχει από σήμερα η κυβέρνηση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στη Σερβία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Πρόκειται για τον Σλόμπονταν Βουκσάνοβιτς, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της εκπαίδευσης, και τους Πρέντραγκ Μπούμπαλο και Μίλαν Παρίβοντιτς που ανέλαβαν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Οικονομίας και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων αντίστοιχα.

    Ο διορισμός των τριών νέων υπουργών έγινε με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, ενώ τόσο το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα αντιτάχθηκαν σε αυτή την κίνηση.

    [16] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΛΙΛΛΗΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Με στόχο την προώθηση τρόπων περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με γειτονικές αραβικές χώρες και την ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως της γέφυρας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και Μέσης Ανατολής, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας πραγματοποιεί από το ερχόμενο Σάββατο ταξίδι στη Συρία, Ιορδανία και Κατάρ και αργότερα στην Αίγυπτο, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ.

    Ο κ. Λιλλήκα ανέφερε σήμερα στη διάρκεια της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού του Υπουργείου του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ότι κατά την αποστολή αυτή, αλλά και με διαβουλεύσεις που γίνονται με άλλες χώρες, θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές και η σύναψη μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με πετρέλαιο προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα έκθεση για την πορεία σύγκλισης των 10 νέων κρατών μελών και της Σουηδίας, δηλαδή των χωρών που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια, για ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.

    Η έκθεση εξετάζει αν τα κράτη μέλη που δεν έχουν ρήτρα εξαίρεσης από το Ευρώ (εξαίρεση έχουν η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία), πληρούν τα πέντε κριτήρια, τα οποία ορίζονται από τη συνθήκη δηλαδή: 1) τη σταθερότητα των τιμών, 2) τη δημοσιονομική κατάσταση, 3) τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, 4) τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, 5) τη συμβατότητα της νομοθεσίας του κράτους μέλους με την κοινοτική.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Κύπρος πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προς τη σύγκλιση των χωρών που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη (λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο έχει μόνο η Λιθουανία, η οποία πληροί τρία από τα πέντε κριτήρια, ενώ 4 νέες χώρες μέλη δεν πληρούν κανένα κριτήριο.

    Ειδικότερα, η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του πληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ενώ δεν πληροί τα κριτήρια της συμβατότητας της νομοθεσίας, της δημοσιονομικής κατάστασης (έλλειμμα, χρέος) και της συμμετοχής της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2).

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΤΟ "ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

    Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας για να σχηματίσει νέα ''κυβέρνηση'' εντός 15 ημερών το αργότερο, περίοδο κατά την οποία καθήκοντα θα ασκεί η απελθούσα ''κυβέρνηση'' Ταλάτ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

    Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, μετά από πρόσκληση του Αιγυπτίου ομολόγου του.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά το εξαίρετο των σχέσεων που συνδέουν ιστορικά τις δυο χώρες, με τις δυο πλευρές να δηλώνουν την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους, υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Με δανεικά χρήματα θα πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής στενότητας και αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης! Στην πολύ σημαντική διοργάνωση, που θα διεξαχθεί στο Χανγκσχού της Κίνας από τις 27 έως τις 31 Οκτωβρίου.

    Ετσι ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής θα πάει με χρήματα, τα οποία δανείζει ο ίδιος

    στην ομοσπονδία, αφορούν τα αεροπορικά εισιτήρια (τα έξοδα διαμονής πληρώνονται από τους οικοδεσπότες) και ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ. Δύο μόλις μήνες μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η περίοδος των «ισχνών αγελάδων», που γενικά χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό, επηρεάζει έντονα και την Ε.Φ.Ο.Επ.Α.

    «Το ταμείον είναι μείον», αφού η Πολιτεία δεν έχει εκταμιεύσει χρήματα και εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2004. Έτσι, η ομοσπονδία όχι μόνο δεν μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό της για την τρέχουσα σεζόν, αλλά συναντά μεγάλα εμπόδια ακόμη και στην κάλυψη πάγιων οικονομικών αναγκών. Και όλα αυτά ενώ εξακολουθεί

    να υφίσταται το πρόβλημα στέγασης των εθνικών μας ομάδων.

    Το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή 16 σπουδαίων αθλητών απ' όλο τον κόσμο. Πέρσι τέτοιο καιρό, στο Γιανγκουίν της Κίνας, ο Κρεάνγκα είχε πάρει τη 2η θέση στην αντίστοιχη διοργάνωση χάνοντας στον τελικό από τον Κινέζο Μα Λιν.

    Στην ασιατική χώρα επρόκειτο να μεταβεί και ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Μανώλης Κολυμπάδης, για να συζητήσει διάφορα θέματα με αξιωματούχους της Παγκόσμιας ομοσπονδίας (Ι.Τ.Τ.F.) και με την ευκαιρία να ενισχύσει την προσπάθεια του πρωταθλητή μας. Όμως, λόγω της έλλειψης χρημάτων θα μείνει στην Αθήνα.

    Ο Κρεάνγκα αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα, 25 του μήνα. Η αγωνιστική του

    δραστηριότητα στο Χανγκσχού, δημιουργεί μικρό άγχος στον ομοσπονδιακό προπονητή Νίκο Κωστόπουλο λόγω του επικείμενου εκτός έδρας αγώνα με την Σερβία/Μαυροβούνιο για την Premier Division της Ευρώπης. Ο 32άχρονος αθλητής μας έχει εισιτήριο αναχώρησης από την Κίνα, την 1η Νοεμβρίου και θα φτάσει στο Βελιγράδι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, όταν το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 2 Νοεμβρίου το απόγευμα.

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΛΕΝΤΣ ΚΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Για το Τσάλεντς Καπ χάντμπολ γυναικών ο Μακεδονικός κληρώθηκε να αγωνιστεί στον α' όμιλο στην Ισλανδία από 7 έως 9 Ιανουαρίου με αντιπάλους τις: Στιάρναν (Ισλανδίας), Εσκί Σεχίρ Ος Μάγκαζιν (Τουρκίας) και Σπόνο Νότβιλ (Ελβετίας).

    Η Νέα Ιωνία θα αγωνιστεί στον 4ο όμιλο σε τουρνουά που θα γίνει τις ίδιες ημερομηνίες στη Γαλλία με αντιπάλους τις: Κερντέ Ντιγιόν Μπουργκόνε (Γαλλία), και τη Γιουβεντούτε Ντε Σπορτίβα Ντο Λις (Πορτογαλίας).

    Από κάθε όμιλο προκρίνονται στην επόμενη φάση οι δύο πρώτες ομάδες.

    [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων η Πτολεμαϊδα κέρδισε με 1-0 την Προοδευτική στον πρώτο αγώνα για την πρώτη φάση του κυπέλλου Ελλάδας και έχει προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού αγώνα που θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου στο γήπεδο του Κορυδαλλού.

    Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Τοπάνης με εκτέλεση φάουλ.

    [23] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Αγώνες της πρώτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας, διεξήχθησαν σήμερα. Σε αυτούς η Πτολεμαϊδα κέρδισε με 1-0 την Προοδευτική, ο Εθνικός Αστέρας επιβλήθηκε με το ίδιο σκορ του Παύλου Μελά, ενώ ισόπαλη (1-1) έληξε η αναμέτρηση της Κασσάνδρας με τον Εθνικό. Τέλος, ο Απόλλων Αθηνών κέρδισε εκτός έδρας την Ενωση Θράκης με 2-1.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Πτολεμαϊδα-Προοδευτική 1-0

    Εθνικός Αστέρας-Παύλος Μελάς 1-0

    Ένωση Θράκη-Απόλλων Αθηνών 1-2

    Κασσάνδρα-Εθνικός 1-1

    Οι επαναληπτικές συναντήσεις θα γίνουν στις 27 Οκτωβρίου.

    [24] ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (13:25 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο έχει ξεκινήσει για τον Αρη. Χθες ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαμιανίδης επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του «Παλέ» και στις 26 Οκτωβρίου τόνισε ότι η ομάδα του θα κάνει την πρώτη της προπόνηση.

    «Επιστρέφουμε στην έδρα μας. Αυτό με ικανοποιηθεί, αφού η ομάδα θα έχει την έδρα της και θα μπορεί να υποδέχεται τους αντιπάλους της», αναφέρει ο κ. Δαμιανίδης που έμεινε ευχαριστημένος από τα έργα που έγιναν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης

    [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΖΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

    Καμπούλ, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προηγείται των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το Σάββατο, λαμβάνοντας ποσοστό 59,8% με καταμετρημένο το 50,7% των ψήφων, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένονται στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Ωστόσο, ήδη ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές βεβαιώνουν ότι ο Καρζάι μπορεί να καταφέρει μια νίκη από τον πρώτο γύρο.

    [26] ΕΝΟΧΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΓΚΡΑΪΜΠ

    Βαγδάτη, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης που κατηγορείται για τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης παραδέχθηκε σήμερα την ενοχή του ενώπιον του στρατοδικείου, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Ο λοχίας Ιβάν Φρέντερικ, 38 ετών, παρουσιάσθηκε ενώπιον του στρατοδικείου σε αμερικανική βάση στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης και παραδέχθηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες που αναφέρονται μεταξύ άλλων σε συνωμοσία, κακομεταχείριση, εγκατάλειψη θέσης, επίθεση και άσεμνες ενέργειες.

    Το σκάνδαλο της κακομεταχείρισης ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ που αποκαλύφθηκε την περασμένη άνοιξη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [27] ΜΠΛΕΡ: Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λονδίνο, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Το σχέδιο αναδιάταξης των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ δεν σχετίζεται με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ιρακινές εκλογές του Ιανουαρίου, τόνισε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε το BBC.

    «Πρόκειται για ένα στρατιωτικό αίτημα των αμερικανικών προς τις βρετανικές δυνάμεις, που βασίζεται μόνο σε επιχειρησιακούς λόγους», διευκρίνισε ο Μπλερ.

    Επισημαίνοντας πως δεν έχει ακόμα ληφθεί τελική απόφαση, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο αναδιάταξης των βρετανικών στρατευμάτων, υπογραμίζοντας πως δεν θα αναπτυχθούν στη Βαγδάτη και τη Φαλούτζα.

    «Αν προχωρήσουμε σε αυτήν την αναδιάταξη, το τάγμα Black Watch θα επιστρέψει στη Βρετανία πριν τα Χριστούγεννα, βάσει του εκ περιτροπής συστήματος θητείας των ανδρών κάθε έξι μήνες», ανέφερε ο Μπλερ.

    [28] ΗΠΑ: Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΙ

    Ουάσιγκτον, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Την ενεργή υποστήριξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, θα έχει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 2ης Νοεμβρίου, Τζον Κέρι, γνωστοποίησε το περιβάλλον του δημοκρατικού υποψηφίου, μετέδωσε το CNN.

    Ο κ. Κλίντον, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το τετραπλό μπαϊπάς στο οποίο υποβλήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου σε κλινική της Νέας Υόρκης, θα δώσει το παρών σε δημόσια συγκέντρωση του Κέρι στη Φιλαδέλφεια, στις 25 Οκτωβρίου.

    Όπως διευκρίνισε ο Τζο Λόκχαρτ, σύμβουλος του Κέρι και πρώην υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κ. Κλίντον, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος θα οργανώσει ξεχωριστή καμπάνια υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

    [29] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 20 Οκτωβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Ο τυφώνας Τοκάτζε, έπληξε σήμερα την δυτική Ιαπωνία αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 13 νεκρούς και 50 τραυματίες σύμφωνα με ένα προσωρινό απολογισμό, ενώ παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Περίπου 5.000 άνθρωποι σε διάφορα σημεία μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές.

    [30] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Αφιέρωμα στο γαλλικό κινηματογράφο με έξι ταινίες νέων δημιουργών θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από τις 22 έως τις 28 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον.

    Από το 2002, περίπου το 41% της συνολικής παραγωγής ταινιών στη Γαλλία υπογράφεται από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Οι έξι ταινίες νέων δημιουργών, που θα προβάλλει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, διαθέτουν το δικό τους ύφος, την δική τους οπτική, προέρχονται από διαφορετικούς αισθητικούς και θεματικούς ορίζοντες και πορεύονται σε διαφορετικά είδη, από την κωμωδία στο ψυχολογικό δράμα.

    ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

    - «Ομορφες αναμνήσεις / Se souvenir de belles choses», σκηνοθεσία: Zabou Breitman, πρωταγωνιστούν: Ιsabelle Carrι, Bernard Campan, Bernard le Coq, Zabou.

    Σε μια μικρή πόλη οι άνθρωποι ξεχνούν τις λέξεις, την ώρα, τα κλειδιά τους, τη μητρική τους γλώσσα, τα γενέθλια του συντρόφου τους, το πρώτο τους φιλί. Ο Φιλίπ και η Κλερ αγαπιούνται. Πριν χαθούν στη λήθη της μικρής πόλης, η κοπέλα κάνει δώρο στο Φιλίπ το πολυτιμότερο δώρο: τη μνήμη της.

    - «Ζητώντας στον ήλιο μοίρα / Une part du ciel», σκηνοθεσία: Bιnιdicte Liιnard, πρωταγωνιστούν: Sιverine Caneele, Sophie Leboutte, Josiane Stolιru, Naοma Hirθche.

    Η Τζοάνα και η Κλοντίν ανήκαν παλιά στο ίδιο εργατικό συνδικάτο. Εχουν να βρεθούν χρόνια. Τώρα η Τζοάνα είναι στη φυλακή και η Κλοντίν εργάζεται σε κάποιο εργοστάσιο. Οταν ο δικηγόρος της Τζοάνα, ζητά στην Κλοντίν να καταθέσει υπέρ της παλιάς φίλης της, εκείνη πρέπει να απαρνηθεί το συνδικάτο που τώρα την προστατεύει...

    - «Λουτρόπολη / Bord de mer», σκηνοθεσία: Julie Lopes-Curval, πρωταγωνιστούν: Bulle Ogier, Hιlθne Filliθres, Ludmila Mikaλl, Jonathan Zaccaο.

    Μια μικρή πόλη που απλώνεται στο μήκος μιας παραλίας. Το χειμώνα η πόλη ερημώνει, το καλοκαίρι οι παραθεριστές τής δίνουν ατμόσφαιρα γιορτής. Η Μαρία δουλεύει εκεί σε ένα εργοστάσιο. Ο φίλος της Πολ δεν καταλαβαίνει το ονειροπόλο της Μαρίας και την πνίγει με τον έρωτά του. Υπάρχει και ο Αλμπέρ, ένας συνάδελφος της Μαρίας με σπορ αμάξι, που μοιάζει με τον πρίγκιπα του παραμυθιού...

    - «Αχ! Και να'μουν πλούσιος / Αh! si j'etais rich», σκηνοθεσία: Gerard Bitton, Μichel Munz, πρωταγωνιστούν: Jean-Pierre Darroussin, Valeria Bruni Tedeschi, Richard Berry.

    Ο Αλντο είναι πλασιέ και βρίσκεται στα πρόθυρα του χωρισμού με τη γυναίκα του που τον απατά.. Ξαφνικά κερδίζει 10 εκατ. ευρώ στο Lotto. Παρά το γεγονός ότι είναι πάμπλουτος πλέον, συνεχίζει να ζει σα φτωχός, ώσπου να βγει το ποθητό διαζύγιο και αποφεύγει τις οποιεσδήποτε απαιτήσεις της γυναίκας του...

    - «Το είδωλό μου / Mon idole», σκηνοθεσία: Guillaume Canet, πρωταγωνιστούν: Franηois Berlιand, Guillaume Canet, Diane Kruger, Philippe Lefebvre, Daniel Prιvost.

    Στα 50 του ο Ζαν Λουί είναι ένας τηλεοπτικός παραγωγός, με μια εξαιρετικά πετυχημένη εκπομπή, έχει χρήματα και μια πολύ όμορφη γυναίκα. Ο υφιστάμενός του Μπαστιάν, που 'βγάζει' ένα τεράστιο μέρος της δουλειάς και νιώθει ότι αξίζει περισσότερα, δέχεται μια μέρα την πρόταση του Ζαν Λουί για ένα weekend εργασίας στην εξοχή. Αυτή είναι και η μεγάλη του ευκαιρία...

    - «17 Πορτρέτα / 17 fois Cιcile Cassard», σκηνοθεσία: Christophe Honorι, πρωταγωνιστούν: Bιatrice Dalle, Romain Duris, Jeanne Balibar, Ange Ruzι, Johan Oderio-Robles.

    Δεκαεπτά πορτρέτα μιας νεαρής γυναίκας που θέλει να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Ξαφνικά έμεινε χήρα, κάπου στη Βρετάνη και πρέπει να συμφιλιωθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος, να κάνει τη διαδρομή μόνη και να πάρει ριζικές αποφάσεις για τη ζωή της: να μετακομίσει, να εγκαταλείψει προσωρινά το γιο της...

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/10

    18:30 Το είδωλό μου / Mon idole, του Guillaume Canet, 2002

    20:45 Όμορφες αναμνήσεις/Se souvenir des belles choses,της Zabou Breitman, 2001

    23:00 17 πορτρέτα / 17 fois Cιcile Cassard, του Christophe Honorι 2001

    ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10

    18:30 Ζητώντας στον ήλιο μοίρα / Une part du ciel, του Bιnιdicte Liιnard, 2002

    20:45 Λουτρόπολη / Bord de mer, της Julie Lopes-Curval, 2002

    23:00 Αχ και νάμουν πλούσιος / Ah! si j'ιtais riche, των Michel Munz & Gιrard Bitton, 2002

    ΚΥΡΙΑΚΗ 24/10

    18:30 17 πορτρέτα / 17 fois Cιcile Cassard, του Christophe Honorι 2001

    20:45 Το είδωλό μου / Mon idole, του Guillaume Canet, 2002

    23:00 Ζητώντας στον ήλιο μοίρα / Une part du ciel, του Bιnιdicte Liιnard, 2002

    ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10

    18:30 Λουτρόπολη / Bord de mer, της Julie Lopes-Curval, 2002

    20:45 Αχ και νάμουν πλούσιος / Ah! si j'ιtais riche, των Michel Munz & Gιrard Bitton, 2002,

    23:00 Όμορφες αναμνήσεις/Se souvenir des belles choses,της Zabou Breitman, 2001

    ΤΡΙΤΗ 26/10

    18:30 Αχ και νάμουν πλούσιος / Ah! si j'ιtais riche, των Michel Munz & Gιrard Bitton, 2002

    20:45 17 πορτρέτα / 17 fois Cιcile Cassard, του Christophe Honorι 2001

    23:00 Το είδωλό μου / Mon idole, του Guillaume Canet, 2002

    ΤΕΤΑΡΤΗ 27/10

    18:30 Όμορφες αναμνήσεις/Se souvenir des belles choses,της Zabou Breitman, 2001

    20:45 Ζητώντας στον ήλιο μοίρα / Une part du ciel, του Bιnιdicte Liιnard, 2002

    23:00 Λουτρόπολη / Bord de mer, της Julie Lopes-Curval, 2002

    ΠΕΜΠΤΗ 28/10

    18:30 Ζητώντας στον ήλιο μοίρα / Une part du ciel, του Bιnιdicte Liιnard, 2002

    20:45 Αχ και νάμουν πλούσιος / Ah! si j'ιtais riche, των Michel Munz & Gιrard Bitton, 2002

    23:00 Το είδωλό μου / Mon idole, του Guillaume Canet, 2002

    [31] ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Στο θέατρο Σοφούλη θα φιλοξενηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο το «Σκιοθέατρο Αγαπίου», παρουσιάζοντας μία σειρά έργων, παραδοσιακών και σύγχρονων, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.

    Η πρώτη παράσταση θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου με το έργο «Το τσίρκο του Καραγκιόζη», που θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 5 το απόγευμα.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΤΕΧΝΗ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Με μία σειρά εκδηλώσεων μουσικής και λόγου εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ».

    Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και στο Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τον εορτασμό του «Έτους Καζαντζάκη».

    Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

    - Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος

    «Σκαλκώτας: 100 χρόνια από τη γέννησή του». Ρεσιτάλ τραγουδιού της διεθνούς φήμης σοπράνο Jane Manning με έργα των Ν. Σκαλκώτα, A. Webern, Γ. Χρήστου, J. Weir, Χ. Κίττου, L. Dellapiccola και Γ. Κουρουπού. Στο πιάνο η Λενιώ Λιάτσου

    - Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος

    «Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη». Παρουσίαση έκθεσης ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, από τον Δημήτρη Καλοκύρη H έκθεση περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2004.

    - Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2004, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος

    «Ο καλλιτέχνης στο εργαστήρι του». Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης μιλάει για το έργο του.

    - Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος. Χριστουγεννιάτικη συναυλία με την Ορχήστρα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Νέου Ωδείου, με τη συμμετοχή τραγουδιστών και χορωδίας.

    [33] ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΜΠΟΥΚΕΡ

    Λονδίνο, 20 Οκτωβρίου 2004 (11:49 UTC+2)

    Ο Βρετανός συγγραφέας ’λαν Χόλινγκχερστ είναι ο νικητής του φετινού βραβείου λογοτεχνίας Μπούκερ, με το έργο του "Το όριο της ομορφιάς" (The line of beauty).

    Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για τη ζωή του νεαρού ομοφυλόφιλου Νικ Γκεστ, απόφοιτου της Οξφόρδης, την εποχή της διακυβέρνησης της Βρετανίας από τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο ήρωας μένει στο σπίτι ενός συντηρητικού πολιτικού, τη δεκαετία του 1980, έχει δεσμό με έναν μαύρο εργάτη του δήμου και στη συνέχεια ερωτεύεται έναν κοκαϊνομανή εκατομμυριούχο. Σε κάποιο πάρτι, υπό την επήρεια ναρκωτικών, βρίσκεται να χορεύει με την Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε ένα μυθιστόρημα με θέμα την ομοφυλοφιλία.

    [34] ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ "ENESCO QUARTET" ΣΤΗΝ Ε.Μ.Σ.

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Μια συναυλία του διεθνούς φήμης κουαρτέτου «Enesco Quartet» θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στις 21.00, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών.

    Το κουαρτέτο, που έχει το σπάνιο προνόμιο να παίζει συχνά με τα μοναδικά όργανα στον κόσμο Stradivarius για κουαρτέτο, τα οποία ανήκουν στην Βασιλική Αυλή της Ισπανίας, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για μια μοναδική εμφάνιση στο πλαίσιο των 39ων Δημητρίων, μαζί με το διακεκριμένο θεσσαλονικιό πιανίστα Γεώργιο Κωνσταντινίδη.

    Το κουαρτέτο εγχόρδων "Enesco", ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1979, και έχει το όνομα του μεγάλου ρουμάνου συνθέτη George Enesco.

    Η συνάντηση των μελών του κουαρτέτου με διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Sandor Vegh και ο Sergiu Celibidache υπήρξε καθοριστική. Έχει τιμηθεί με πολύ μεγάλα βραβεία και έχει παρουσιάσει σημαντικό δισκογραφικό έργο, ενώ το ρεπερτόριό του αριθμεί περίπου 250 έργα.

    Οι συντελεστές

    Constantin BOGDANAS - βιολί

    Florin SZIGETI - βιολί

    Vladimir MENDELSSOHN βιόλα

    Dorel FODOREANU - βιολοντσέλο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 October 2004 - 18:14:18 UTC