Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
  • [04] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [05] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΥΠΠΟ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [07] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [08] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ
  • [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ
  • [10] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • [11] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [12] ΔΩΔΕΚΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [13] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
  • [14] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΕΒ-ΕΕΔΕ-ΑLBA-Λ.Ε
  • [15] ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΜΟΪΣΙΟΥ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [19] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΑΝ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΦ
  • [20] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: 19 ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ 2005
  • [21] ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΟΑΒ
  • [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗΣΑΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΒΕΡΟΙΑ
  • [23] Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΕΡΔΙΣΕ (2-1) ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [24] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ
  • [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [26] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ
  • [27] ΓΕΡΜΑΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΩΡΗΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
  • [29] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΟΜΟ VOLKSWAGEN"
  • [30] ΤΑ 2.000 ΤΕΥΧΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ"
  • [31] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ
  • [32] "ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [33] Ο "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ Γ.ΧΑΤΖΗ
  • [34] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Διαξιφισμοί κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των εισαγγελικών καταγγελιών κατά των δύο πρώην υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Α.Τσοχατζόπουλου και Γ.Παπαντωνίου.

    Ερωτηθείς για τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης, το πρωί της Τετάρτης, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, είπε: «Δεν σχολιάζω τις γενικές και αόριστες καταγγελίες του κ. Παπανδρέου, οι οποίες, όπως αντιλαμβάνομαι, έχουν στόχο την άσκηση αντιπολιτευτικής πολιτικής προς την Κυβέρνηση. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι η Κυβέρνηση στους περίπου οκτώ μήνες διακυβέρνησής της έχει ήδη κάνει πράξη πολλές από τις δεσμεύσεις της και προχωρά πολύ γρηγορότερα απ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι από τους πολιτικούς αντιπάλους μας».

    Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου, όπως την οικονομία, την καθημερινότητα και τη διεθνή θέση της χώρας, επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τη δημιουργία εκλογικού κλίματος με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό τις εξεταστικές επιτροπές.

    Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση "ανίκανη", ενώ επιτιθέμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον χαρακτήρισε "ηττοπαθή στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων", ενώ του επέρριψε και ευθύνες για το χειρισμό του θέματος της πτώσης του Σινούκ. Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος των επιλογών του και ότι η ΝΔ αποδεικνύεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει τις εξελίξεις και να αξιοποιήσει τα επιτεύγματα της χώρας, θέτοντας ως προτεραιότητά της την καταστροφή αντί τη δημιουργία.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Στην προεδρολογία και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο λαός δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καθώς περιμένει να δει έργο από την κυβέρνηση και τόνισε χαρακτηριστικά: «σας πληροφορώ ότι το φόβο για τις εκλογές δεν θα τον έχουμε εμείς».

    Παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επιχειρεί να προβάλλει την εικόνα πως το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πρόταση για να αποφευχθούν οι εκλογές. «Να αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει. Ξέρουμε ότι ο λαός μας δεν θέλει να πάει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Περιμένει να δει ένα έργο περιμένει να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση και ξέρει ότι οι εκλογές έχουν και το κόστος τους. Γι΄αυτό θα πρέπει να ακούσουμε και το λαό, να αναζητήσουμε και εμείς τη συναίνεση. Και αυτό έχουμε πει. Όμως την ευθύνη για το ποια θα είναι η κατάληξη θα την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο της διαπλοκής ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να πάρει πρωτοβουλίες και να συναινέσει με άλλα κόμματα ενώ υπογράμμισε πως χρειάζεται ενίσχυση των θεσμών και όχι πολιτική εκκαθάριση κομματικών αντιπάλων.

    Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ το λόγο έλαβαν 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έθεσαν θέματα αντιπολιτευτικής τακτικής.

    [03] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι καμία βάση με την πραγματικότητα δεν έχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο νέος προϋπολογισμός, έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.

    "Ο νέος προϋπολογισμός δεν έχει ακόμα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μόνο που κάναμε ήταν να ενημερώσουμε για τους στόχους που θέτουμε" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Αλογοσκούφης.

    Τις εξηγήσεις αυτές έδωσε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ν/σ που αφορά ρυθμίσεις για τα αμοιβαία κεφάλαια μετά από σχετικές επισημάνσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Βερελή και Κώστα Γείτονα που επικαλούμενοι τα δημοσιεύματα, έκαναν λόγο για ζοφερό κλίμα αβεβαιότητας.

    "Είναι ο πρώτος αξιόπιστος προϋπολογισμός που κατατίθεται μετά από πολλά χρόνια και βασίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα και βάσεις και δίνουμε τέλος στην εικονική οικονομία " επεσήμανε ο κ Αλογοσκούφης ενώ σημείωσε ότι οι όποιες συζητήσεις γίνουν με την ΕΕ με την οποία υπάρχει πλήρης συνεργασία, όπως είπε, θα είναι τεχνικού επιπέδου.

    Τέλος ο κ Αλογοσκούφης μίλησε για δραματική κατάσταση στα δημοσιονομικά που παρέλαβε η κυβέρνησή του ενώ πρόσθεσε ότι "αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε μπαίνοντας στην ΟΝΕ".

    Ωστόσο το ίδιο θέμα έθεσε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση του ν/σ για τον νέο προϋπολογισμό.

    "Γιατί να συζητήσουμε ένα ν/σ που έχει απορριφθεί από την ΕΕ όπως αναφέρει σήμερα έγκριτος εφημερίδα.." σχολίασε ο κ Πάγκαλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θόδωρου Κασσίμη.

    "Επειδή ευτυχώς στη χώρα αυτή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις παίρνει η κυβέρνηση. Αν κάποτε αρχίσει να νομοθετεί ο τύπος τότε μπορεί ο αναλυτής της εφημερίδας να κάνει τις κρίσεις του" του απάντησε ο κ Κασσίμης.

    "Είστε δικός μου εκπρόσωπος και όχι της κυβέρνησης. Ο υπουργός πρέπει να μας απαντήσει αν ισχύει ότι ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε από τις Βρυξέλες." του ανταπάντησε ο κ Πάγκαλος.

    "Απαντώ υπευθύνως, όχι για λογαριασμό της κυβέρνησης αλλά της Επιτροπής. Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχουν διαδικασίες που τηρούνται. Για τις δημοσιογραφικές ανησυχίες του κ Πάγκαλου παρακαλώ τον υπουργό να κάνει ένα σχόλιο" επεσήμανε ο κ Κασσίμης.

    "Να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό προκειμένου να τηρήσουμε και τις επιταγές του συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής" ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού Οικονομίας που παρενέβη.

    Ωστόσο η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον κ Κασσίμη να λέει προς τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

    "Θέλετε ή δεν θέλετε η κυβέρνηση έφερε ένα ν/σ που το στηρίζει".

    "Σείεται η αγορά στην Αθήνα και εμείς θα συζητάμε αυτό το ν/σ σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Είναι δυνατόν; Αυτά είναι γελοία πράγματα. Να μας ενημερώσει ο υπουργός" αντέδρασε ο κ Πάγκαλος για να εισπράξει την απάντηση από τον κ Κασσίμη:

    "Οι κυβερνήσεις κυβερνούν και όχι ο τύπος".

    Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας που σχολίασε ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα του κ Κασσίμη γιατί η κυβέρνηση καταθέτει ν/σ αλλά έχει την ευχέρεια να τα αποσύρει.

    Νατάσα Θωμά

    [04] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Προκαταρκτική εξέταση ξεκινά για δύο υποθέσεις προμηθειών οπλικών συστημάτων, το 2000. Τη σχετική εντολή έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενώ η υπόθεση αφορά την προμήθεια ρωσικών χόβερκραφτ και ελικοπτέρων τύπου ΝΗ-90.

    Η σχετική σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή χώρου ελλιμενισμού των χόβερκραφτ στην Αμφιάλη και την προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου NH-90 με απευθείας ανάθεση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους TOR M1 - που η εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα για την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων - έχουν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, μέχρι στιγμής, τέσσερις στρατιωτικοί.

    [05] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΥΠΠΟ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (14:56 UTC+2)

    "Η φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του δυτικού κόσμου και μία σοβαρή πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), βάσει της οποίας , ένα στα πέντε νοικοκυριά βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την αύξηση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ερωτηθείς για την τύχη των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως οι συμβασιούχοι έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον υφυπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού και επισήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Παυλόπουλου, που εναρμονίζει τις ελληνικές εργασιακές συνθήκες με την κοινοτική οδηγία.

    Βάσω Κουτσούμπα

       

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Aθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ώστε να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική εξέτασε το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο του κόμματος, που συνεδρίασε υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ευ. Μεϊμαράκη.

    "Ήδη αρχίζουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου για έναν καλύτερο συντονισμό και για μια καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας" είπε αμέσως μετά ο κ. Μεϊμαράκης.

    Γνωστοποίησε εξάλλου ότι, σε συνεννόηση με τις νομαρχιακές επιτροπές σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα γίνουν θεματικές συνδιασκέψεις ώστε να προσδιοριστούν ακόμη περισσότερο οι θέσεις της ΝΔ. Ταυτόχρονα, όπως είπε, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη λύση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη.

    Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΝΔ αντικείμενο της συνεδρίασης του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου ήταν η πορεία της Παράταξης στο προσεχές διάστημα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αποφάσεων του Στ' Συνεδρίου του κόμματος.

    H ανακοίνωση σημειώνει ακόμη τα εξής:

    "Το πλαίσιο της δράσης της Ν.Δ. περιλαμβάνει τρεις άξονες:

    Α) ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Αφορά την πορεία των αλλαγών στο Καταστατικό και των Κανονισμών λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των Γραμματειών του κόμματος.

    Β) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    1. Στο Στ' Συνέδριο αποφασίστηκε η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε τμήματα. Στόχος η καλύτερη συνολική δράση της και η πιο ευέλικτη λειτουργία της.

    Η Κ.Ε. του κόμματος θα λειτουργεί σε έξι τμήματα, αντίστοιχα με αυτά των κοινοβουλευτικών τμημάτων.

    2. Εκλήθησαν οι Γραμματείς του κόμματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους και το πρόγραμμα δράσης τους, μέχρι την επόμενη Συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου.

    3. Συνεχίζουμε το άνοιγμα στην κοινωνία γι' αυτό και αποφασίστηκε:

    α) Διάλογος με τη βάση του κόμματος.

    Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσουν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.

    β) Διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

    Προγραμματίζονται συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών με επίκεντρο την αμφίδρομη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τους πολίτες.

    Στόχος μας είναι μέσα από διαδικασίες ανοιχτού διαλόγου να αναδειχθούν και ενεργοί πολίτες που πιστεύουν στις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις μας και δεν είναι ενταγμένοι μέχρι σήμερα σε κομματικές οργανώσεις.

    γ) Άνοιγμα της Ν.Δ. στον κόσμο.

    Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε εκπρόσωποι της Ν.Δ. να συμμετέχουν σε φόρα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, να παρακολουθούν όλες τις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και συνέδρια που διοργανώνονται από φιλικά προς τη Ν.Δ. πολιτικά κόμματα και άλλους πολιτικούς οργανισμούς.

    Γ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    α) Το κόμμα λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς την Κυβέρνηση. Γι' αυτό και συνεχίζει την παρακολούθηση και την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.

    β) Τη συντονισμένη και αποτελεσματική επικοινωνιακή προβολή των θέσεων της Κυβέρνησης, στην οργάνωση, στην κομματική βάση και στην κοινωνία.

    Τέλος, έγινε δεκτή η εισήγηση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Παπανικολάου για εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ από τις 17/10 και για το επόμενο τρίμηνο στο πλαίσιο θεματικών πολιτικών παρεμβάσεων και του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση της Νεολαίας".

    [07] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    ΑΘΗΝΑ, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Σε 40 με 45 εκατομμύρια ανέρχονται σήμερα οι τυφλοί συνάνθρωποί μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτούς το 1,5 εκατομμύριο είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών.

    Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τυφλότητας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Μαρκομιχελάκης.

    Το «Οράν είναι ισότιμο του ζην», ανέφερε ο κ. Μαρκομιχελάκης και συμπλήρωσε :

    «Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική σήμερα για πολλούς συνανθρώπους μας. Κι αυτό γιατί κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό κάποιο παιδί».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ υπολογίζεται πως τα 40 με 45 εκατομμύρια είναι άνθρωποι με όραση στον καλύτερο οφθαλμό τους μικρότερη από 0,005/10 και οι οποίοι δεν μπορούν να βαδίσουν χωρίς βοήθεια. Ακόμη ανέφερε ο κ. Μαρκομιχελάκης ότι υπάρχουν άλλα 135 εκατομμύρια με μειωμένη όραση. Το μεγαλύτερο μέρος των τυφλών και αυτών με μειωμένη όραση ζει στην Υποσαχάρια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα και σε άλλες υπό ανάπτυξη χώρες. Από το 1,5 εκατομμύριο τυφλών παιδιών περίπου τα 72.000 παιδιά ζουν στην Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία και τα υπόλοιπα σε χώρες του τρίτου κόσμου.

    Για την κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ότι το πρόβλημα της τυφλότητας υπάρχει σε μικρή κλίμακα και ο αριθμός των επιχορηγουμένων τυφλών ανέρχεται σε 25.603 άτομα.

    Η βασική αιτία που δημιουργεί τύφλωση είναι ο καταρράκτης. Κατόπιν έρχονται η διαβητική αμφιβληστροπάθεια, το γλαύκωμα και άλλες αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Η τύφλωση οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη και σε δυσκολία αντιμετώπισης καθημερινών αναγκών.

    Η ΠΟΥ από το 1999 προχωρεί στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Το 2020, δικαίωμα στην όραση», με στόχο να καταβληθεί προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ώστε το 2020 να εξαλειφθεί η τυφλότητα, επιτυγχάνοντας αν είναι δυνατόν για όλους άριστη όραση.

    [08] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Κ.

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Με απόφαση του προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα χρησιμοποιείται εφεξής και η Ελληνική ως γλώσσα εργασίας της αντιπροσωπείας.

    Το θέμα είχε προκύψει στην προηγούμενη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας, καθώς είχαν προταθεί ως γλώσσες εργασίας της μόνο τα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά και Ιταλικά.

    Έντονη ήταν η παρέμβαση των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη και του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους και απαίτησαν, ως τακτικά μέλη της αντιπροσωπείας, να χρησιμοποιείται ισότιμα και η ελληνική γλώσσα από τη στιγμή κατά την οποία μέλη της είναι και Έλληνες εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Μετά τις παρεμβάσεις των δύο ευρωβουλευτών στο Προεδρείο αλλά και στις Πολιτικές τους Ομάδες, το αίτημα εξετάσθηκε διεξοδικά και τελικά εγκρίθηκε η χρήση της Ελληνικής γλώσσας στις διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, εισερχόμενος σήμερα στη Βουλή για την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, που αφορούσαν την απόφαση του Ε.Σ.Ρ καθώς και το θέμα των εξεταστικών επιτροπών.

    Για την απόφαση του Ε.Σ.Ρ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, το Σύνταγμα και οι νόμοι δεν εφαρμόζονται μόνο από πολιτικά όργανα, αλλά και από ανεξάρτητες αρχές και από τη Δικαιοσύνη. Βέβαια βαρύνων είναι πάντα ο ρόλος και ο λόγος του νομοθέτη, δηλαδή της Βουλής, που πρέπει να επεμβαίνει και να ρυθμίζει τα θέματα. Επίσης, πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει το κράτος να μένει στο δικό του υψηλό επίπεδο ως εκφραστής του γενικού συμφέροντος του λαού και της νομιμότητας και κανείς να μην επιδιώκει να κάνει το κράτος και την πολιτική εξουσία μοχλό στο πεδίο ενός ανταγωνισμού συγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων».

    Σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «οι εξεταστικές για τα προγράμματα του υπουργείου Άμυνας είναι μία εσφαλμένη απόφαση της κυβέρνησης που ανοίγει έτσι ένα πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο η ίδια θα περιέλθει. Διότι ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι μπορεί να ακολουθεί και τον άξονα της λεγόμενης «σκανδαλολογίας» και της λεγόμενης «απογραφής», αλλά και τον άξονα της συναίνεσης. Πρέπει να διαλέξει σε ποιόν άξονα θα κινηθεί και κυρίως να ασχοληθεί με τα καθημερινά πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την συζήτηση για τους εξοπλισμούς, αλλά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για την ακρίβεια και για τα εισοδήματα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    [10] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ"

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    "Είναι σε όλους αντιληπτό ότι τα πρότυπα στη σύγχρονη εποχή διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις ανθρώπινες δραστηριότητες: Είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε

    είναι κοινωνικές, υπαγορεύουν τρόπους συμπεριφοράς. Καθορίζουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των υπηρεσιών. Ορίζουν τα κριτήρια της τεχνικής ικανότητας φορέων εργαστηριακών δοκιμών ή πιστοποίησης, αλλά και την απαιτούμενη ακρίβεια μετρήσεων. Είναι με μια φράση ο κοινός πήχης για νέα άλματα ποιότητας. Είναι μοχλός ανάπτυξης", τονίζει -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με την ευκαιρία του εορτασμού της 14ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Σιούφας επισημαίνει ότι "η Τυποποίηση και οι συναφείς προς αυτήν δραστηριότητες (η πιστοποίηση, οι έλεγχοι και οι εργαστηριακές δοκιμές, η εκπαίδευση κ.λπ.) διαδραματίζουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη οικονομία. Τα Πρότυπα, ευνοούν τις επιχειρηματικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας και εναρμονίζουν απαιτήσεις και πρακτικές στο διεθνές περιβάλλον. Η δημιουργία νέων ελληνικών Προτύπων και προδιαγραφών που να καλύπτουν τις ανάγκες του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού, η διάδοση και η επέκταση της χρήσης τους μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη. Μπορούν να αποτελέσουν οδηγό στο άλμα ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Υπογραμμίζω -και θέλω να συγχαρώ όλους τους πρωτοπόρους- ότι η ελληνική ποιοτική παραγωγή στη μεταποίηση έχει διακριθεί διεθνώς και μπορεί να συντελέσει αποτελεσματικά στην αύξηση των εξαγωγών μας. Σημειώνω ακόμη ότι τα ελληνικά Πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων όπως και τα πρότυπα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία είναι από τα ελάχιστα που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Εκπονήθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και αποτελούν σημεία αναφοράς για τη διεθνή Τυποποίηση", τονίζει ο κ. Σιούφας και προσθέτει ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της Αναπτυξιακής Πολιτικής τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση της Ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών".

    [11] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Διαφθορά, γραφειοκρατία, φορολογική νομοθεσία και εργατικό δίκαιο υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum).

    Όπως προκύπτει από την έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, στο δείκτη για τη διαφθορά και τους δημόσιους θεσμούς η Ελλάδα καταλαμβάνει την αρνητική πεντηκοστή όγδοη θέση, από την πεντηκοστή δεύτερη που ήταν πέρυσι.

    Επίσης καταλαμβάνει την τεσσαρακοστή έκτη θέση για την κυβερνητική σπατάλη και την τεσσαρακοστή έβδομη για την εθνική φερεγγυότητα.

    Σε σύνολο 104 χωρών η χώρα μας κατατάσσεται στην 37η θέση.

    [12] ΔΩΔΕΚΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Δώδεκα οδηγίες για την αγορά και τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης τονίζει τα εξής:

    1. Να συγκρίνονται οι τιμές, μετά από έρευνα ή ενημέρωση από την τηλεφωνική γραμμή 1520.

    2. Απαγορεύεται από το νόμο η χρήση πετρελαίου θέρμανσης για την κίνηση των αυτοκινήτων. Τυχόν χρήση του προκαλεί μηχανικά προβλήματα στους κινητήρες, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σε θείο. Στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

    3. Να μην ανατίθεται η παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης σε άτομα που δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να το παραλάβουν.

    4. Να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του προς αποφυγή ατυχημάτων.

    5. Προσοχή στο χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο.

    6. Να καταγράφουν οι καταναλωτές την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

    ...............

    7. Οχι εμπιστοσύνη στο μετρητή του βυτιοφόρου, δηλαδή να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1.5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

    8. Να ελέγχεται αν η μάνικα είναι πραγματικά άδεια στο τέλος της παράδοσης και να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού πρώτα παρέλθουν 3-5 λεπτά.

    9. Να απαιτήσουν, μετά την παραλαβή, να αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής και το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Επίσης, στην ίδια απόδειξη πρέπει να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις "με κάθε επιφύλαξη".

    10. Να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να τα διεκδικούν.

    11. Πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.

    12. Κατά τον καθαρισμό της δεξαμενής να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, για να επιστρέφεται η ποσότητα του πετρελαίου που υπήρχε πριν.

    Οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.00.

    [13] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2003 παρέμεινε φέτος η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού World Economic Forum (WEF) για το 2004.

    Οπως προκύπτει από την έρευνα, στοιχεία της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 37η θέση μεταξύ 104 χωρών στον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη του WEF.

    Eπίσης, η χώρα μας εμφανίζεται στην 41η θέση μεταξύ 103 χωρών στον δείκτη επιχειρηματικότητας ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται 51η μεταξύ 104 χωρών.

    Τις παραπάνω θέσεις της Ελλάδας επηρεάζουν θετικά κυρίως τομείς όπως το ανθρώπινο δυναμικό, οι βελτιωμένες υποδομές και οι δημόσιοι θεσμοί ειδικά η ασφάλεια και το χαμηλό επίπεδο εγκληματικότητας, παρόλο που η αίσθηση απειλής τρομοκρατικών ενεργειών έχει αυξηθεί.

    Αντίθετα, "οι προβληματικοί τομείς που υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι η κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας, ο εγχώριος ανταγωνισμός, η κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική και η τεχνολογία ειδικά στην εφαρμογή καινοτομιών και στη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια", όπως υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη λειτουργία τους είναι και φέτος η γραφειοκρατία. Σημαντικά επίσης προβλήματα αποτελούν η φορολογική νομοθεσία, οι περιοριστικές εργασιακές ρυθμίσεις, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και η διαφθορά.

    Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, χρειάζονται επομένως συντονισμένες προσπάθειες τόσο από την κυβέρνηση και τους δημόσιους φορείς, όσο και από τις επιχειρήσεις, για την βελτίωση καταρχήν του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να περιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να ενισχυθούν περισσότερο οι παράγοντες οι οποίοι αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η επίτευξη ενός μακροχρόνια σταθερού μακροοικονομικού κλίματος πρέπει να γίνει η προτεραιότητα για όλους καθώς η αβεβαιότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

    Ο ΟΔ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε δηλώσεις του πριν από την παρουσίαση της έρευνας, που φέρει τον τίτλο "Global Competitiveness Report", o πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τόνισε: "Η ανταγωνιστικότητα είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί σήμερα την κοινωνία μας, "γιατί μόνο μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από την επιχειρηματική δράση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα της ανεργίας και της απασχόλησης, αλλά και τα κοινωνικά θέματα των συντάξεων, που σίγουρα έχουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια".

    Πρόσθεσε ότι "αυτή την εποχή η παγκόσμια οικονομία θίγεται από τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ένα χρηματιστηριακό είδος και το οποίον αποδεικνύει, ότι οι προβλέψεις που είχαν όλοι κάνει για φέτος και για το 2005 ίσως ήταν υπέρ αισιόδοξες. Νομίζω, ότι αυτό κάνει επιτακτικό να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας, να προσέξουμε ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του δημοσίου τομέα, να ξαναδούμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν σημαντικό κόστος ενέργειας, αλλά και αυτών που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν πρώτη ύλη".

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι εκτός από το πετρέλαιο στην ελληνική οικονομική και πολιτική ζωή υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία που αποτελούν τροχοπέδη στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας, ο κ.Κυριακόπουλος απάντησε:"η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά σίγουρα η πολυνομία, ένα κράτος που λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί στη χώρα μας, με τις μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, με τις καθυστερήσεις, με όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο δεν είναι φιλικό στις επιχειρήσεις θα επιβαρύνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων".

    ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του WEF για το 2004 είναι τα εξής:

    -Η Φιλανδία κατατάσσεται στην πρώτη θέση σύμφωνα με το δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Η.Π.Α. Η θέση της Φιλανδίας οφείλεται τόσο στις καλές επιδόσεις της σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στους παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα των δημόσιων θεσμών. Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας είναι δυναμικός στην απορρόφηση νέων τεχνολογιών και στην εφαρμογή καινοτομιών. Οι Η.Π.Α. από την άλλη, αντιστάθμισαν τις λιγότερο καλές επιδόσεις τους στους τομείς των δημόσιων θεσμών και της μακροοικονομικής σταθερότητας με την άριστη επίδοσή τους στην τεχνολογία.

    -Οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις και βρίσκονται μεταξύ των δέκα περισσότερο ανταγωνιστικών οικονομιών, με τη Νορβηγία να σημειώνει τη μεγαλύτερη βελτίωση από την 9η στην 6η θέση.

    -Από τις δέκα νεοεισερχόμενες στην Ε.Ε. χώρες, την καλύτερη επίδοση πραγματοποιεί η Εσθονία. Η Ιταλία συνεχίζει να χειροτερεύει τη θέση της η οποία το 2004 είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15 (47η σε αντίθεση με την 26η το 2001).

    -Η Ιαπωνία συνεχίζει σταθερά να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ η Κίνα παρουσιάζει μια σχεδόν αμετάβλητη εικόνα. Στην υπόλοιπη Ασία, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη καταλαμβάνουν κυρίαρχες θέσεις. Η Ταϊβάν εμφανίζεται θεαματική αναφορικά με την τεχνολογία αφού στον συγκεκριμένο τομέα έρχεται δεύτερη με πρώτες τις Η.Π.Α.

    -Η ανταγωνιστικότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, χειροτέρεψε όπως επίσης και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Σαχάρας στην Αφρική, ενώ αντίθετα η Νότια Αφρική βελτίωσε τη θέση της σε σχέση με το 2003.

    [14] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΕΒ-ΕΕΔΕ-ΑLBA-Λ.Ε

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Δημόσιο διάλογο για τις προκλήσεις του επιχειρείν στη χώρα μας ανοίγουν τον Νοέμβριο τέσσερις από τους σημαντικότερους φορείς της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το ALBA (Athens Laboratory of Business Administration) και η Λέσχη Επιχειρηματικότητας (ΛΕ).

    Οι τέσσερις φορείς ανακοίνωσαν σήμερα τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, με τίτλο «Το Επιχειρείν Θαρσείν Χρη», που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Συνέδριο έχει θέσει υπό την αιγίδα του το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Στο δημόσιο αυτό επιχειρηματικό διάλογο την ελληνική πολιτική ηγεσία θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας (ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου) και Οικονομίας-Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης (ο οποίος θα μιλήσει κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου που θα παρατεθεί στο τέλος της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συνεδρίου).

    "Αξιοποιώντας τη συλλογική γνώση και εμπειρία τεσσάρων από τους σημαντικότερους φορείς της Ελληνικής Οικονομίας, η διοργάνωση της κορυφαίας αυτής συνάντησης θα θέσει τους προβληματισμούς και τις νέες ανάγκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα, στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου που αναμένεται να θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες επιχειρηματίες", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση των διοργανωτών.

    Το ορόγραμμα της πρώτης ημέρας εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, που απευθύνεται σε 300 και πλέον επιχειρηματίες και κορυφαία

    στελέχη επιχειρήσεων, περιλαμβάνει θέματα όπως: «Global Entrepreneurship» με εισηγητή τον Καθηγητή Bill Bygrave από το Babson College της Βοστόνης και «Πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη» από δύο διεθνούς κύρους ομιλητές του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου.

    Η ελληνική πραγματικότητα σε σχέση με τη δημιουργία και την ανάπτυξη των Επιχειρήσεων θα αναλυθεί με την παρουσίαση σχετικών ερευνών από το ΙΟΒΕ, την MRB Hellas και το ALBA, ενώ η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με βασικές επισημάνσεις για τη φύση, το επίπεδο και τις τάσεις της Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ γνωστών επιχειρηματιών.

    Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα απασχολήσουν θέματα όπως η «Στρατηγική και η Ανάπτυξη των Οικογενειακών Επιχειρήσεων» και η «Υποστήριξη για Επιχειρηματική Ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ακόμα θα παρουσιαστούν οι ιστορίες δύο επιτυχημένων ελλήνων επιχειρηματιών, ενώ σε ενότητα με θέμα «Χτίζοντας την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα» εκπρόσωποι από τον ΣΕΒ, την ΕΕΔΕ και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας θα καταθέσουν και θα συζητήσουν τις προτάσεις τους, ο σχολιασμός των οποίων θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου.

    Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με πάνελ αποτελούμενο από τους προέδρους, του ΣΕΒ

    Οδυσσέα Κυριακόπουλο, της Λέσχης Επιχειρηματικότητας Δημήτρη Γ. Μαύρο και της ΕΕΔΕ Λίτσα Παναγιωτοπούλου.

    [15] ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Την προσοχή της ΠΓΔΜ στις δικαστικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επέστησε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη γειτονική χώρα, ταξίαρχος Ντένις Μπλις.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο ταξίαρχος Μπλις, αφού επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Αμυνας, όπου έχει σημειωθεί και η μεγαλύτερη πρόοδος, έρχονται σε τρίτη μοίρα, υπογράμμισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις δικαστικές και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για το 2005.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η δημιουργία ενός σταθερού δικαστικού πλαισίου θα συμβάλει στην εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα, καθώς οι ξένες επιχειρήσεις δεν θα φοβούνται πλέον να επενδύσουν προκειμένου να μην τυχόν εμπλακούν σε μακρόχρονες δικαστικές υποθέσεις.

    Το πλέον πιθανό είναι πως το ΝΑΤΟ θα ανάψει το «πράσινο φως» στην ΠΓΔΜ, είπε ο ταξίαρχος Μπλις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΜΟΪΣΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Η Ρουμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της Αλβανίας να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου μετά από συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Ο κ. Ιλιέσκου ανέφερε ότι η Ρουμανία θα μοιραστεί με την Αλβανία την εμπειρία της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

    Ο κ. Μοϊσίου ευχαρίστησε τον κ. Ιλιέσκου για την υποστήριξη και χαιρέτησε την πρόοδο του Βουκουρεστίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Οι πρόεδροι Ρουμανίας και Αλβανίας συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών τους και υπέγραψαν δύο συμφωνίες για συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΠΓΔΜ: ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σκόπια, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών πολιτών της ΠΓΔΜ που αγνοούνται στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ δήλωσε, σήμερα, ότι δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο για την τύχη των τριών αγνοουμένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ θα ζητήσουν από τις αντίστοιχες αρχές του Ιράκ να εντείνουν τις διεξαγόμενες έρευνες.

    Σημειώνεται ότι το ζήτημα των τριών αγνοουμένων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών επαφών του υπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, η οποία ζήτησε από τον κ. Ράμσφελντ τη συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για τον εντοπισμό των τριών πολιτών της.

    [18] ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Σκόπια, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Η Οχρίδα θα φιλοξενήσει μεθαύριο την πρώτη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Κροατίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Ιλίνκα Μίτρεβα, Καστριότ Ισλάμι, Μιομίρ Ζουζούλ, Μλάντεν Ιβανιτς και Βουκ Ντράσκοβιτς αντίστοιχα, θα συναντηθούν στην Οχρίδα προκειμένου να ζητήσουν μια σειρά από θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Το «παρών» στη συνάντηση θα δώσει και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, από τον οποίο οι ομόλογοί του των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να ζητήσουν στήριξη για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι χώρες τους για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.

    Στόχος της συνάντησης της Οχρίδας είναι η ενίσχυση της σταθερότητας και της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και η ταχύτερη προσέγγιση των χωρών που θα μετάσχουν σε αυτή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    [19] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΑΝ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΦ

    Σκόπια, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί εάν το «ναι» υπερισχύσει στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη νέα διοικητική οργάνωση της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Χάρι Κόστοφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    «Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη διοικητική οργάνωση και την αποκέντρωση» τόνισε ο κ. Κόστοφ και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η επιλογή σε αυτό το δημοψήφισμα είναι μεταξύ ενός μέλλοντος στις ευρωατλαντικές δομές ή της επιστροφής στο παρελθόν.

    [20] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: 19 ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ 2005

    Λονδίνο, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Το παγκόσμιο συμβούλιο της FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο από το αγωνιστικό καλεντάρι της Φόρμουλα Ένα, για το 2005. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 19 γκραν πρι, δηλαδή ένα περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Η είδηση έγκειται στο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Φόρμουλα Ένα θα διεξαχθεί γκραν πρι στην Τουρκία, στις 21 Αυγούστου. Αντίθετα, ασαφές παραμένει το μέλλον όσον αφορά τους αγώνες στις πίστες των Ίμολα (Ιταλία), Μάνι Κουρ (Γαλλία) και Σίλβερστοουν (Αγγλία), οι οποίες έχουν εισαχθεί στο καλεντάρι, αλλά ως αναπληρωματικές. Η οριστική απόφαση γι αυτό θα ληφθεί στις 10 Δεκεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το παγκόσμιο συμβούλιο αυτοκινήτου.

    Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

    6 Μαρτίου Αυστραλία

    20 Μαρτίου Μαλαισία

    3 Απριλίου Μπαχρέιν

    17 Απριλίου Γαλλία

    24 Απριλίου Σαν Μαρίνο

    8 Μαίου Ισπανία

    22 Μαίου Μονακό

    Ευρώπη

    12 Ιουνίου Καναδάς

    ΗΠΑ

    3 Ιουλίου Βρετανία

    17 Ιουλίου Γερμανία

    31 Ιουλίου Ουγγαρία

    21 Αυγούστου Τουρκία

    4 Σεπτεμβρίου Ιταλία

    11 Σεπτεμβρίου Βέλγιο

    25 Σεπτεμβρίου Βραζιλία

    9 Οκτωβρίου Ιαπωνία

    Κίνα

    [21] ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΟΑΒ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΒ συγκροτήθηκαν οι επιτροπές της ομοσπονδίας, που θα προσπαθήσουν να συντελέσουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του προγράμματος της νέας τετραετίας.

    Αναλυτικά:

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Πρόεδρος: Δημήτρης Μαυρομματίδης

    Μέλη: Μαρία Παντικίδου, Βασίλης Γερακάρης, Γιώργος Παρασκευόπουλος, Σίμος Μαμτσαδέλης, Χρήστος Ιακώβου, Γιώργος Ηλιού

    ΕΦΟΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ

    Γιώργος Παρασκευόπουλος

    ΕΦΟΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΙΔΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ

    Σίμος Μαμτσαδέλης

    ΕΦΟΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Μαρία Παντικίδου

    ΕΦΟΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ-ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Αννα Βερούλη

    ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Πρόεδρος: Χρήστος Ζαφειρίου, Μέλη: Γιώργος Τσικούρης, Κώστας Καραταράκης

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Τάσος Λάγκας

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

    Κώστας Μαυρακάκης

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

    Πρόεδρος: Νίκος Σκιαδάς

    Μέλη: Σίμος Μαμτσαδέλης, Βαγγέλης Μοστρούς

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

    Υπεύθυνος Επικοινωνίας και ΜΜΕ: Βασίλης Γερακάρης

    Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων: Γιάννης Σγουρός

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Πρόεδρος: Νίκος Σκιαδάς

    Μέλος: Βαγγέλης Μοστρούς, Εφορος Ανάπτυξης: Παναγιώτης Τζήμος, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Ελένη Δεσκατά

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Πρόεδρος: Δημήτρης Μαυρομματίδης

    Μέλη: Βασίλης Γερακάρης, Κώστας Μαυρακάκης, Σίμος Μαμτσαδέλης, Βαγγέλης Μοστρούς, Παναγιώτης Τζήμος, Αννα Βερούλη, Ελένη Δεσκατά

    ΕΦΟΡΟΣ ΥΛΙΚΟΥ

    Αντώνης Ταμουτσίδης

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΝΙΚΑΙΑ, ΣΕΦ, ΟΑΚΑ, ΑΓ.ΚΟΣΜΑΣ)

    Γιώργος Ζαζάνης.

    [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗΣΑΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΒΕΡΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους η Κοζάνη και η Βέροια στο 2ο όμιλο της Γ` Εθνικής. Η Κοζάνη νίκησε 3-1 τον Απόλλωνα Λάρισα, ενώ η Βέροια επικράτησε με ίδιο σκορ του Αγροτικού Αστέρα. Σημειώνεται ότι χθες στο πλαίσιο του 1ου ομίλου, ο Ατσαλένιος επικράτησε 1-0 του Βύζαντα Μεγάρων.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι:

    2ος όμιλος

    Κοζάνη-Απόλλων Λάρισας 3-1

    Βέροια-Αγροτικός Αστέρας 3-1

    και την προηγούμενη Κυριακή έγιναν τα παιχνίδια:

    Ένωση Θράκης-Αν. Καρδίτσας 2-1

    Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα 2-3

    Λύκοι-Θερμαϊκός 2-0

    Παύλος Μελάς-Πτολεμαϊδα 2-0

    Αναγεν. Αρτας-Καβάλα 1-1

    Λαμία-Δόξα Δράμας 3-2

    Ρεπό είχε ο Πανδραμαϊκός.

    Στον 1ο όμιλο τα αποτελέσματα είναι:

    Ατσαλένιος-Βύζας Μεγάρων 1-0

    και την προηγούμενη Κυριακή είχαμε τα αποτελέσματα:

    Εθνικός-Μαρκό 2-0

    Πάμισος Μεσσήνης-Αθηναϊς 1-0

    Θύελλα Πατρών-Αχαρναϊκός 0-1

    Ηρόδοτος-Μάλλια 0-1

    Λήλας Βασιλικού-Αχαϊκή 1-2

    Κερατσίνι-Θρασύβουλος 0-1

    Αγ. Δημήτριος-Ρόδος 0-0

    Ρεπό είχε το Χαϊδάρι.

    [23] Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΕΡΔΙΣΕ (2-1) ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Ο Αρης ήθελε τη νίκη στην Καβάλα επί της τοπικής ομάδας για να έχει εύκολη αποστολή στον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου Ελλάδας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Όμως γνώρισε την ήττα με 2-1 με τέρματα που πέτυχε ο Λούκα ντε Φραντζέσκο.

    Ετσι ο επαναληπτικός αγώνας στις 27 Οκτωβρίου κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι για τον Αρη. Το αρχικό 1-0 έγινε στο 14' με κεφαλιά του Νοτιοαμερικάνου. Στο 56' ο Αμπελάς που είχε μπει ως αλλαγή τέσσερα λεπτά νωρίτερα, ισοφάρισε για τον Άρη, ενώ το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 70' και πάλι από τον Λούκα ντε Φραντζέσκο.

    ΚΑΒΑΛΑ: Καραβελίδης, Ναγιέφσκι, Κωνσταντινίδης, Μανάφης, Λάζορικ, Ρουμπίνιο, Ζερερτζίδης, Ξάνθος, Νικολαΐδης, ντε Φραντζέσκο, Τσιγιάννης.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Παπαδόπουλος, Γόγολος, Νάιντος, Μαρτίνες, Βαζακίντζε (46` Καλλιμάνης), Μαρκομιχάλης, Σανχούρχο, Λιολίδης, Πασσαλής, Χρυσάφης (53` Αμπελάς).

    [24] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Το πρώτο επίσημο ραντεβού της ελληνικής πυγμαχίας στην μεταολυμπιακή αγωνιστική περίοδο δίνεται στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας θα φιλοξενήσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας παίδων, το οποίο ξεκινάει στο Εθνικό γυμναστήριο της Μίκρας το ερχόμενο Σάββατο (16 Οκτωβρίου).

    Το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται να δώσει αρκετές συγκινήσεις, καθώς θα συμμετάσχουν περίπου 130 αθλητές από 45 σωματεία, ένας αριθμός αναμφισβήτητα ικανοποιητικός. Το νέο «αίμα» της ελληνικής πυγμαχίας θα δώσει τα διαπιστευτήριά του μπροστά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να δώσει δυναμικά το παρών στις εξέδρες του κλειστού γυμναστηρίου.

    Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ζύγιση, ενώ το απόγευμα θα αρχίσει η... δράση με την διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων.

    Για την ιστορία στην περυσινή διοργάνωση την πρώτη θέση κατέλαβε ο σύλλογος Μαχητές Νέου Περάματος, την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αίολος και την τρίτη ο Α.Σ Ήρα Νίκαιας Κορυδαλλού.

    Το πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας παίδων είναι η πρώτη αγωνιστική υποχρέωση, που θα κληθεί να φέρει εις πέρας η νεοεκλεγείσα διοίκηση. «Το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων είναι η πρώτη αγωνιστική πρόκληση για την διοίκησή μας» τόνισε α' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Πετρόπουλος και συμπλήρωσε: «Η νέα γενιά των πυγμάχων μας θα προσφέρει αρκετές συγκινήσεις στους φίλους του αθλήματος και για αυτό τους καλούμε να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των αυριανών πρωταθλητών μας. Η νέα διοίκηση έχει ως στόχο να φέρει άλλον αέρα στα δρώμενα της ελληνικής πυγμαχίας και για μας οι διοργανώσεις των μικρών κατηγοριών έχουν μεγάλη σημασία, για αυτό και τους δίνουμε την ανάλογη προσοχή», κατέληξε ο Γιάννης Πετρόπουλος.

    [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Τελ Αβίβ, 13 Οκτωβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Η διεθνής εικόνα του Ισραήλ κινδυνεύει να επιδεινωθεί και ενδέχεται προσεχώς να γίνει συγκρίσιμη με εκείνην της Νότιας Αφρικής επί απαρτχάιντ, αναφέρθηκε από το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, το οποίο επικαλέσθηκε μυστική έκθεση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η έκθεση προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι ενδέχεται, αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, να αντιμετωπίσει την περιφρόνηση της Ευρώπης -γεγονός που θα έχει μεγάλες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα- οι ασιατικές χώρες και η Ρωσία να αναπτύξουν περισσότερο τις σχέσεις τους με τις αραβικές χώρες, απομονώνοντας το Ισραήλ.

    [26] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

    Καράκας, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Η καταστροφή αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου σημάδεψε τους εορτασμούς της Ημέρας του Κολόμβου στην Βενεζουέλα. Ομάδα διαδηλωτών -ορισμένοι μιλούν για οπαδούς του προέδρου Ούγκο Τσάβες- κατέστρεψε το άγαλμα, με το αιτιολογικό ότι ο θαλασσοπόρος εξόντωσε τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

    Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC στο Καράκας, το περιστατικό συνέβη σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Το άγαλμα τοποθετήθηκε εκεί το 1904. Η πλατεία βρίσκεται κοντά στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Κολόμβος στο τρίτο του ταξίδι, το 1498.

    Η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες και στις ΗΠΑ ως «Ημέρα του Κολόμβου». Οι πολίτες τιμούν το θαλασσοπόρο και «θυμούνται» το πρώτο του ταξίδι -το 1492- προς την αμερικανική ήπειρο.

    [27] ΓΕΡΜΑΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έφτασε σήμερα στη Ρώμη συνοδευόμενος από δύο σημαντικούς υπουργούς του για την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

    Κατά τις ιταλο-γερμανικές διαβουλεύσεις αναμένεται να συζητηθούν η διοργάνωση εκλογών στο Ιράκ, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η λαθρομετανάστευση και η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ.

    Η Ιταλία αντιτίθεται στην εξασφάλιση από τη Γερμανία μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζητεί μόνιμη έδρα της ΕΕ στο Συμβούλιο.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΩΡΗΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

    Τόκιο, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Αρχισαν στο Τόκιο οι εργασίες της τέταρτης διεθνούς συνάντησης των δωρητριών χωρών για το Ιράκ. Αξιωματούχοι από 55 χώρες, ακόμη κι από εκείνες που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ, άρχισαν τις συνομιλίες για τις προοπτικές ανοικοδόμησης ενώ στο Ιράκ επικρατεί χάος και βία.

    Η διήμερη σύνοδος στο Τόκιο θα εστιασθεί στο πώς θα πεισθούν οι δωρήτριες χώρες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την άμεση χορηγία 14 δισ. δολαρίων (επί συνόλου 33 δισ. δολαρίων της βοήθειας) στο Ιράκ, όπως είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη σύνοδο στη Μαδρίτη. Η Ιαπωνία προσέφερε 40 εκατ. δολάρια για τη διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Ιανουαρίου στο Ιράκ.

    Η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι η χώρα θα περιέλθει σε ακόμη μεγαλύτερο χάος αν δεν αρχίσουν να διατίθενται τα κονδύλια και να εκτελούνται τα έργα.

    [29] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΟΜΟ VOLKSWAGEN"

    Βερολίνο, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το λεγόμενο «Νόμο Volkswagen», o οποίος δίνει στη χώρα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, την εξουσία να ασκεί βέτο σε εταιρικές αποφάσεις.

    Η Επιτροπή συμφώνησε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καταστήσει άκυρο το νόμο που επιτρέπει στο γερμανικο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας να κατέχει το ποσοστό 18% της αυτοκινητοβιομηχανίας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει εξαγορές ή το κλείσιμο μονάδων της Volkswagen ΑG, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    «Οι διατάξεις αυτές του "Nόμου Volkswagen" καθιστούν λιγότερο ελκυστική για άλλους ευρωπαίους επενδυτές την προοπτική εξαγοράς μετοχών της εταιρίας με σκοπό την ενεργό συμμετοχή στο μάνατζμεντ και τον έλεγχο της αυτοκινητοβιομηχανίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν

    Από την πλευρά της η αυτοκινητοβιομηχανία χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής «ακατανόητη» και κάλεσε τις ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας και τις αρχές της Κάτω Σαξωνίας να παλέψουν για τη διατήρηση του νόμου.

    [30] ΤΑ 2.000 ΤΕΥΧΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ"

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Δύο χιλιάδες τεύχη συμπληρώνει στις 12 Νοεμβρίου το «Μίκι Μάους», το περιοδικό που έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια εξακολουθεί να κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή.

    Με αφορμή την επέτειο αυτή, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνονται έκθεση λιθογραφιών του Καρλ Μπαρκς, του πιο σημαντικού σχεδιαστή κόμιξ με ήρωες Ντίσνεϊ, έκθεση έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, που άντλησαν την έμπνευσή τους από τον Μίκι Μάους, αλλά και προβολή ταινιών Ντίσνεϊ.

    Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου.

    Το πρώτο τεύχος του Μίκι Μάους έφτασε στα περίπτερα την 1η Ιουλίου 1966. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, ο ιδρυτής του περιοδικού «Γυναίκα», απέκτησε την άδεια να δημοσιεύσει κόμιξ με τους ήρωες του Ουόλτ Ντίσνεϊ στην Ελλάδα.

    [31] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ

    Σέρρες, 13 Οκτωβρίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Στις 15-17 Οκτωβρίου 2004, πραγματοποιείται στην πόλη των Σερρών (Αμφιθέατρο του ΤΕΙ) το 3ο Συνέδριο Λαϊκού Πολιτισμού με θέμα: «Χορός και πολιτισμικές ταυτότητες στα Βαλκάνια».

    Συνεργάστηκε η Δ.Ε.Π.Κ.Α. Σερρών και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Τα Βαλκάνια εδώ και έναν αιώνα περίπου αντιμετωπίζοντας ως μια γεωπολιτική ενότητα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό έχει εσωτερικευτεί και από τους ίδιους τους βαλκανικής λαούς. Το ζήτημα, ωστόσο, μιας ενιαίας βαλκανικής πολιτισμικής ταυτότητας παραμένει ανοικτό από πολλές απόψεις. Τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή αυτή κατά τη δεκαετία του 1990 επανέφεραν με ένα πολύ επιτακτικό τρόπο ζητήματα ταυτοτήτων (εθνοτικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών κ.λ.π.).

    Η κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το άνοιγμα των συνόρων, τα μεταναστευτικά ρεύματα και η εκ νέου επικοινωνία των λαών φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα σχέσεων, που παραπέμπουν στην ιστορία από τη μια, αλλά και θέτουν επιτακτικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της επικοινωνίας των λαών από την άλλη.

    [32] "ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη η Αννα Βαγενά και το θέατρο «Μεταξουργείο», ξεκινώντας τη φετινή χειμερινή σεζόν στο Θέατρο Εγνατία.

    Οι δύο πρώτες παραστάσεις αύριο Πέμπτη 14 και μεθαύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, στις 21.00, ανεβαίνουν στο πλαίσιο των Δημητρίων, ενώ το έργο θα παρουσιάζεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη του μήνα.

    Η «Φιλουμένα» είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και τρυφερό, γεμάτο γέλιο και συγκίνηση. Μέσα από την ιδιαίτερη προσωπικότητα της Φιλουμένα παρακολουθούμε την αγωνία μιας γυναίκας να διατηρήσει τη συνοχή της παράξενης οικογένειάς της.

    Η ηρωίδα αν και έζησε μια ζωή τρικυμισμένη, μέσα στην ανέχεια και τη δυστυχία, χωρίς τη ζεστασιά της οικογένειας, εντούτοις τίποτε δεν σκότωσε μέσα της τα ανθρώπινα αισθήματα και κυρίως το μητρικό φίλτρο. Ύστερα από χρόνια αμαρτίας και σκληρών αγώνων το όνειρο της - να κάνει οικογένεια - γίνεται πραγματικότητα.

    Οι χαρακτήρες που έπλασε ο ναπολιτάνος δραματουργός έχουν γνήσιο πάθος και γνήσιους λαϊκούς χυμούς. Μέσα από το έργο, συχνά αναδεικνύονται οι δεσμοί της οικογένειας και η σημασία της ακόμα και για τις πιο ιδιότυπες σχέσεις.

    Τη μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου έχει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι το έργο αποτελεί την ενσάρκωση όλων των έργων του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, δίνει ένα μάθημα ανθρωπιάς και διαθέτει έναν βαθύτερο συμβολισμό για την πάλη που δίνουν καθημερινά οι άνθρωποι. «Προτείνει την αισιοδοξία και τη δύναμη, να κερδίσει ο άνθρωπος αυτό που νομίζει ότι έχει χάσει. Μας δίνει κουράγιο ότι η ζωή μπορεί να είναι καλύτερη από όσο φαίνεται. Η Φιλουμένα αγωνίζεται να δώσει στην οικογένειά της μια δίκαιη, σωστότερη σχέση με τα πράγματα. Και αυτό είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια ενός ανθρώπου και πάει στο σύνολο της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «με απλό και λαϊκό τρόπο βάζει τα θεμέλια για κάτι πιο στέρεο και ουσιαστικό προς τη νέα γενιά».

    Η Αννα Βαγενά, αναφέρθηκε στο ρόλο της Φιλουμένα, μιας Ναπολιτάνας με μεσογειακό ταμπεραμέντο, και στην διαφορετικότητα της παράστασης. «Είναι όνειρο πολλών ηθοποιών να ερμηνεύσουν τον ομώνυμο ρόλο. Η ιδιοσυγκρασία των ηθοποιών είναι αυτή που παράγει 'το διαφορετικό' στην παράσταση» είπε, ενώ σε ότι αφορά τον ρόλο της πρόσθεσε: «Γεννήθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη η ιδέα της Φιλουμένας, αποτελώντας συνέχεια της Αγγέλας Παπάζογλου (ρόλο που είχε ερμηνεύσει η ίδια πάλι στη Θεσσαλονίκη). Είναι γυναίκες λαϊκές με μεγάλη δύναμη ψυχής, έντονο ψυχισμό που τις σέβομαι και τις αγαπώ πολύ. Εχω απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση για αυτές τις γυναίκες και η Φιλουμένα, αν και Ναπολιτάνα, είναι μία από αυτές». Η κ.Βαγενά δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχισμένη που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την συγκεκριμένη παράσταση. «Η ψυχή μου είναι χαρούμενη και αυτό βγαίνει όταν είμαι εδώ. Είμαστε με ένα μεγάλο θέατρο εδώ γιατί το οφείλουμε στη Θεσσαλονίκη που μας αγαπά και την αγαπάμε».

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Το έργο παίζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου. Τα σκηνικά υπογράφει η Δέσποινα Βολίδη και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Άννα Βαγενά, ενώ το ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο υποδύεται ο Θωμάς Κινδύνης. Παίζουν, επίσης, οι Νίκος Τσούκας, Ειρήνη Κουμαριανού, Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου, Γιώργος Σουξές, Περικλής Κασσανδρινός, Δημήτρης Δεγαΐτης, Θανάσης Δόβρης, Κατερίνα Θεοχάρη.

    Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» παρουσιάστηκε σε συνολικά εκατό χώρες, πάντα με τεράστια επιτυχία. Το 1963 γυρίστηκε σε φιλμ από τον Βιτόριο Ντε Σίκα με τον τίτλο «Γάμος αλά Ιταλικά» με πρωταγωνιστές την Σοφία Λώρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

    Στην Ελλάδα παίχτηκε από τους: Αλέκα Κατσέλη Γιώργο Γληνό, Έλλη Λαμπέτη Τίτο Βανδή, Αλίκη Βουγιουκλάκη - Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Σμαρούλα Γιούλη Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Λυδία Κονιόρδου Νικηφόρο Νανέρη, Μάρθα Βούρτση Γιώργο Παπαδημητράκη, Σοφία Ολυμπίου Κώστα Τσιάνο.

    Οι παραστάσεις θα γίνονται από Τετάρτη έως Παρασκευή στις 21.30, το Σάββατο στις 18.30 και 21.30 και την Κυριακή στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: 22 και 17 ευρώ (μαθητικό-φοιτητικό). Ισχύουν εργατικά εισιτήρια.

    [33] Ο "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ Γ.ΧΑΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2004 (11:57 UTC+2)

    Ένα ψυχογράφημα για τον άνθρωπο πίσω από τον ήρωα Παύλο Μελά αποτελεί η παράσταση Θεάτρου Σκιών του Γιάννη Χατζή που θα δοθεί αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στα Λουτρά Παράδεισος, στις 11.00 το πρωί.

    Καθημερινά γεγονότα της ζωής, μπλέκονται στη δίνη μιας εποχής, όπου η χαρά μεταλλάσσεται σε λύπη, το γέλιο σε δάκρυ κι όπου ο αγώνας για λευτεριά, ο Μακεδονικός Αγώνας, απαιτεί το δικό του αντίτιμο σε αίμα. Το έργο διανθίζεται από δημοτική ποίηση και τραγούδια της Μακεδονίας.

    [34] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2004 (11:49 UTC+2)

    Hμερίδα με θέμα «Θεσσαλονίκη πάνω-κάτω: κεντρικοί αρχαιολογικοί χώροι ως σύγχρονες πλατείες» διοργανώνει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με στόχο τη συζήτηση και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων. Στη διάρκεια της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103, Διαγώνιος), θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με τη γειτνίαση αρχαιολογικών χώρων-σύγχρονου αστικού ιστού.

    Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που τα μνημεία και τα ερείπια μιας πολυποίκιλης ιστορικής στρωματογραφίας, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον σύγχρονο ιστό, καταγράφοντας τον ιστορικό της κοσμοπολιτισμό αλλά και μια αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια. Ωστόσο, παρά τις σχέσεις οικειότητας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους της, ο κάθε αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί αποσπασματικά (τόσο σε σχέση με το άμεσο περιβάλλον του, όσο και με τα υπόλοιπα μνημεία). Η ιστορική συνέχεια της πόλης διακόπτεται στη συνείδηση όσων την βιώνουν, είτε ως κάτοικοι, καθημερινοί περιπατητές και επισκέπτες των περιοχών αυτών, είτε ως ξένοι τουρίστες.

    Οι υπάρχουσες λειτουργικές δυσκολίες (διαφοροποίηση επιπέδων, οριοθέτηση, εγκατάλειψη) και η έλλειψη στρατηγικής ένταξης στη ζωή της πόλης αναιρούν ή δυσχεραίνουν την κατ' αρχήν καλή σχέση των κατοίκων της πόλης με τα μνημεία. Η αποσπασματικότητα με την οποία εμφανίζεται η ιστορική στρωματογραφία της πόλης είναι αποτέλεσμα της επέκτασης του σύγχρονου αστικού ιστού και ως ένα βαθμό είναι το φυσικό της επακόλουθο. Ενισχύεται όμως και από την αποσπασματικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο κάθε αρχαιολογικός χώρος.

    Η σημερινή κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Θεσσαλονίκης, υπαγορεύει την αναγκαιότητα υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, που θα λαμβάνει υπόψη του την ιστορική στρωματογραφία της πόλης ως ενότητα και θα αντιμετωπίζει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαιολογικά θραύσματα του ιστορικού κέντρου, όχι ως θύλακες απομόνωσης αλλά ως τόπους ένταξης, αναζητώντας το ενοποιητικό εκείνο μοντέλο που προσφέρει τη δυνατότητα να ξεδιπλωθεί η ιστορική συνέχεια και η πολιτισμική πολυμορφία της πόλης.

    Με βάση τα ενδιαφέροντα παραδείγματα και λύσεις από άλλες ιστορικές πόλεις, στη διάρκεια της ημερίδας θα αναζητηθούν σκέψεις και ιδέες για τους αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την αναβάθμιση και τη συμβολή τους στην ποιότητα της ζωής στην πόλη.

    Συγκεκριμένα, μετά τους χαιρετισμούς, ο αρχιτέκτων Πρόδρομος Νικηφορίδης, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα μιλήσει για τους κεντρικούς αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και την ένταξή τους στον αστικό ιστό. Ακολούθως, η δρ αρχιτέκτων-αρχαιολόγος Μαρία Λιλιμπάκη από τον ΟΡ.ΘΕ, θα μιλήσει για τις επεμβάσεις σε χώρους του αστικού ιστού με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ως υλοποίηση των στόχων και κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης.

    Εισήγηση με τίτλο «Συνέχεια της ιστορίας-ασυνέχεια της πόλης: μια προσέγγιση» θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια η αρχιτέκτων Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η ένταξη των αρχαιολογικών χώρων και των Βυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης στον αστικό ιστό, θα αποτελέσει το θέμα της εισήγησης του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Μπακιρτζή, Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

    Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τη δημόσια αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει ο αρχιτέκτων Θανάσης Παππάς, από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης. «Τα μέσα, έξω και τα έξω, μέσα: Καθημερινότητα και αρχαία μνημεία της Θεσσαλονίκης», τιτλοφορείται η εισήγηση του Κωνσταντίνου Αρβανίτη, υποψήφιου διδάκτορα Department of Museum Studies University of Leicester, UK. Τέλος, το πρόγραμμα Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων Αθήναςανάπλασης του ιστορικού κέντρου, θα παρουσιάσει η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ντόρα Γαλάνη, διευθύντρια Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας. Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν στις 9.30 το βράδυ, μετά από ερωτήσεις-παρεμβάσεις και συζήτηση._


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 13 October 2004 - 18:14:32 UTC