Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [02] ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [03] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ
  • [04] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 17 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ
  • [07] ΣΧΟΛΙΟ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ INFOSYSTEM
  • [08] ΣΧΟΛΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
  • [09] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ
  • [10] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
  • [11] ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ 18ης INFOSYSTEM
  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [13] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [14] ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΜΕΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ- ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
  • [17] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΜΕΣΙΤΣ
  • [18] ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ
  • [19] Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΩΝ
  • [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΝΕΤΑ ΣΤΟΥΣ "32" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΝΙΚΗΣΕ 5-1 ΤΗ
  • [21] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ
  • [23] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [24] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [25] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΙΙΤΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ
  • [26] ΕΠΙΣΚΕΨΗ- ΑΣΤΡΑΠΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ- ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [28] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  • [29] ΕΦΥΓΕ Ο ΖΑΚ ΝΤΕΡΙΝΤΑ
  • [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

  • [01] ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (09:52 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θωρακίσει τη χώρα από τα φαινόμενα της διαπλοκής και της αδιαφάνειας, γιαυτό και επισπεύδει τις διαδικασίες κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ και το βασικό μέτοχο

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του Σκάϊ, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου και όχι στο τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί.

    Η κυβέρνηση αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαπλοκής με την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, το οποίο δε θα αφήνει παράθυρα που μπορούν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματίες. Παράλληλα, θα διασφαλίζει όρους ισονομίας και αξιοκρατίας.

    «Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται τη συγκατάθεση κανενός για να προχωρήσει στη λήψη των μέτρων εκείνων, που θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια», τόνισε το Σάββατο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς από το ΣΚΑΪ για τις συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου με τους ιδιοκτήτες καναλιών.

    [02] ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (15:51 UTC+2)

    Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας πριν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), έστειλε από τη Ναύπακτο, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υπενθύμισε στη γείτονα τις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, οι οποίες απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και την κάλεσε να ανταποκριθεί σε αυτές πριν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Βεβαίως, να βοηθήσουμε την Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα. Βεβαίως, αυτό μας συμφέρει κι εμάς κι ελπίζουμε ότι συμφέρει και την Ευρώπηδιότι είναι μια μεγάλη χώρα, διότι έχει πολλές δυνατότητεςαλλά έχει ορισμένες υποχρεώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι εκτός των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, η Αγκυρα «έχει υποχρεώσεις και απέναντι της Ελλάδος και απέναντι της Κύπρου».

    Η Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να μπει στην Ευρώπη «αν δεν τακτοποιήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν συνεργαστεί πραγματικά και ειλικρινώς για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εάν δεν αναγνωρίσει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, εάν δεν αποδώσει τη Σχολή της Χάλκης, εάν δεν αποδώσει τις ελληνικές περιουσίες».

    Όλα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Στεφανόπουλος, είναι απολύτως δίκαια πράγματα, τα οποία δεν τα αξιώνουμε. «Επικαλούμεθα την εφαρμογή του νόμου, τόσον του ευρωπαϊκού όσο και του διεθνούς, προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις και να επέλθει ένας συμβιβασμός με την Τουρκία, τον οποίο επιθυμούμε ειλικρινώς" πρόσθεσε.

    [03] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ

    Κουβέιτ, 10 Οκτωβρίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φτάνει η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και να πέσουν οι τιμές στη διεθνή αγορά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αχμαντ αλ-Φαχντ αλ-Σαμπάχ.

    Παράλληλα, η μεγαλύτερη στην εξαγωγή πετρελαίου Σαουδική Αραβία, εξέφρασε την ετοιμότητά της να αυξήσει την παραγωγή του, προς αυτή την κατεύθυνση.

    [04] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

    Καλαμάτα, 10 Οκτωβρίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος κρατούνται στην ασφάλεια της Καλαμάτας και ανακρίνονται για την υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι αστυνομικοί ψάχνουν να βρουν τι έγινε το έλλειμμα από το χρηματικό απόθεμα του υποκαταστήματος και οι έρευνες επικεντρώνονται μέσα σε στελέχη της τράπεζας και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς στο χώρο του θησαυροφυλακίου δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης.

    Οι έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα και τίποτα δεν ανακοινώνεται μέχρι στιγμής από τις αρχές. Όπως όλα δείχνουν τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ έκαναν «φτερά» τμηματικά και για πέντε άτομα έχουν προκύψει ίχνη ενοχής.

    [05] ΣΤΟΥΣ 17 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Οκτωβρίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Στους 17 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Δύο ξεχωριστές εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων σημειώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Βαγδάτης και στην συνοικία Σαντρ Σίτι, με τρεις νεκρούς Ιρακινούς, ενώ χθες στη Μπακούμπα, δύο ακόμη Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους, όταν προσπάθησαν να εγκαταστήσουν βόμβα σε κεντρικό δρόμο.

    [06] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Κωνσταντινούπολη, 10 Οκτωβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Στην ανάγκη οι θρησκευτικοί ηγέτες να εμπνεύσουν στους πιστούς την ειρήνη, την αγάπη και την καταλλαγή, καθώς "ο θρησκευτικός φανατισμός κάνει θραύση, δημιουργεί τρομοκρατικές επιθέσεις και αλλού και στην Πόλη και στο Πατριαρχείο μας", αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οποίος χοροστάτησε, σήμερα, στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Παναγίας Παλαιού Μπάνιου, στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, παρουσία και του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου.

    Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση κατά του Πατριαρχείου αλλά και την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν αυξημένη ευθύνη να εμπνεύσουν στους πιστούς την ειρήνη, την αγάπη και την καταλλαγή, διότι βλέπουμε δυστυχώς ότι ο θρησκευτικός φανατισμός Ευχήθηκε δε να φωτίσει ο θεός τους ηγέτες στις δοκιμαζόμενες περιοχές της Μέσης Ανατολής «ώστε να παύσει το αιματοκύλισμα και να ζήσουν οι άνθρωποι εν ειρήνη μεταξύ τους».

    Αναφερόμενος στον νέο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως πρόκειται για άνθρωπο άξιο και σεμνό. «Είναι άξιος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, σεμνός», ο οποίος «με τη σεμνότητά του κατέκτησε την αγάπη των αδελφών του ιεραρχών και των άλλων φορέων και παραγόντων της Αλεξάνδρειας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις άριστες αδελφικές σχέσεις και τη συνεργασία για τα πανορθόδοξα ζητήματα που, όπως είπε, είχε με τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με το μοιραίο Σινούκ, στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε, επίσης, και το έργο που επιτελεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη, ιστορική λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μάμαντος.

    [07] ΣΧΟΛΙΟ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ INFOSYSTEM

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με περίπτερο που έχει στηθεί από Σκοπιανούς στην 18η Infosystem και τα έντυπα που κυκλοφορούν από αυτό, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προκλητική η στάση των Σκοπίων να διανέμουν σε κλαδική έκθεση στην πόλη μας έντυπα και αφίσες με το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».Τα τελευταία χρόνια κάποιοι σιωπούν. Ούτε καν ψιθυρίζουν. Εγώ συνεχίζω να ομιλώ δυνατά , γιατί -όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού-δεν κάνω εκπτώσεις στις αρχές , στις αξίες μου και το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

    [08] ΣΧΟΛΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», με τίτλο «Ο Γιώργος ψηφίζει και Μολυβιάτη», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ισχύουν οι δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μόνον αυτές. Όλα τα άλλα, που προέρχονται, υποτίθεται, από συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι αναφορές, τώρα, σε συγκεκριμένα ονόματα, είναι εκ του πονηρού και προφανώς ούτε έχουν συζητηθεί, ούτε ισχύουν».

    [09] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2004 (17:00 UTC+2)

    Διακομματική αποστολή της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον Β΄ Αντιπρόεδρο του Σώματος Γεώργιο Σούρλα (ΝΔ) και μέλη τους βουλευτές Θεόφιλο Βασιλείου (ΝΔ), Θεόδωρο Κολιοπάνο (ΠΑΣΟΚ), Σταύρο Σκοπελίτη (ΚΚΕ) και Αθανάσιο Λεβέντη (ΣΥΝ), συμμετέχει στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου.

    Σήμερα, η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, μαζί με τον Δήμαρχο Μόρφου, επέδωσαν ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη στην «πράσινη γραμμή», ενώ προηγήθηκε μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, δέηση για την ανεύρεση αγνοουμένων - αιχμαλώτων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και αντικατοχική πορεία προς το μνημείο πεσόντων.

    Ελληνοκύπριοι δρομείς έφεραν τη φλόγα από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και

    οι εκδηλώσεις της Κυριακής ολοκληρώθηκαν με εκπροσώπους δήμων που έχουν

    αδελφοποιηθεί με το Δήμο της Μόρφου.

    Χθες, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Γ. Σούρλας έλαβε μέρος σε συνέδριο στη Λευκωσία με θέμα την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πορεία της Μεγαλονήσου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) είναι συνάμα ευάλωτη και αντιφατική. Ευάλωτη γιατί δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαικό κεκτημένο και αντιφατική γιατί διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την ένταξή της η οποία έχει επί της κατοχής της εδάφη που ανήκουν πλέον στην ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η τελική κρίση και κάθε απόφαση ανήκει στον κυπριακό λαό και η θέλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

    Ο κ. Σούρλας τιμήθηκε, επίσης, από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων καταδομέων για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του προς τον κυπριακό Λαό.

    [10] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

    Μόναχο, 10 Οκτωβρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Στους πολύχρονους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Βαυαρών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπενάκη- Ψαρούδα σε ομιλία της, στο Μόναχο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 175 χρόνων από την τέλεση για πρώτη φορά Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος, γνωστό ως Salvatorkirche.

    Μετά τη Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου και παρουσία Γερμανών υπουργών της βαυαρικής κυβέρνησης αλλά και Ελλήνων κατοίκων του Μονάχου, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της εκκλησίας για το ελληνικό στοιχείο της πόλης, όταν για πολλούς Έλληνες το ξεκίνημα στη Βαυαρία ήταν πολύ δύσκολο. «Σήμερα η Salvatorkirche έχει γίνει για τους συμπατριώτες μας το σύμβολο της ελληνικής παρουσίας στο Μόναχο τα τελευταία 175 χρόνια» τόνισε η κ. Μπενάκη Ψαρούδα.

    Αναφέρθηκε δε στις δυνατότητες που έδωσε και η Βαυαρία στους Έλληνες για να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα. «Ήταν πρωτοβουλία των Βαυαρικών αρχών να δημιουργήσουν όλες τις κατάλληλες δυνατότητες εκπαίδευσης για τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών. Η Βαυαρία, όπως κανένα άλλο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, υποστήριξε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας των παιδιών μας και συνέβαλλε στην ενίσχυση της πολιτιστικής μας ταυτότητας» είπε χαρακτηριστικά.

    Εκ μέρους της τοπικής κυβέρνησης της Βαυαρίας η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μόνικα Χόλμαγιερ είπε ότι «τα 175 χρόνια της Salvatorkirche αποτυπώνουν με τον πιο συμβολικό τρόπο τη βαθιά φιλία Ελλήνων και Βαυαρών».

    Κάνοντας δε ειδική αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε ότι «όσοι Βαυαροί επισκέφτηκαν την Αθήνα, επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες».

    Το ιωβηλαίο της Salvatorkirche εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Μόναχο μεταξύ άλλων με εκθέσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, λογοτεχνικά απογεύματα και διεθνή συνάντηση χορωδιών.

    [11] ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ 18ης INFOSYSTEM

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2004 (12:28 UTC+2)

    Τα βραβεία και τους επαίνους στις διακριθείσες συμμετοχές της 18ης Infosystem απένειμε σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση της HELEXPO.

    Τα βραβεία καλύτερης δημιουργίας απονεμήθηκαν στους: Microsoft Hellas, Όμιλος FORTHnet, Sunsoft ΕΠΕ και οι έπαινοι προσεγμένης συμμετοχής στους: ΜΚ Software, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ΟΤΕΝΕΤ Α.Ε.

    Επίσης, τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: Copygraff Xerox, Zeroone ΑΒΕΕ, Dataworks Print & Cut Automation. Κριτήριο επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετηρίου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Στο μεταξύ, αυξημένη επισκεψιμότητα στην έκθεση σημειώθηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, στην οποία καταγράφηκε άυξηση των εμπορικών επισκεπτών περίπου κατά 80%, σε σχέση με την ίδια μέρα πέρυσι, ενώ ο αριθμός των ξένων ήταν έξι φορές μεγαλύτερος.

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (11:49 UTC+2)

    Ανησυχία, επικρατεί στους καταναλωτές και έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση από την κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου που σπάει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, φθάνοντας την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη τα 53,31 δολάρια το βαρέλι.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ενημέρωσε το Σάββατο τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ενώ σε συνάντηση που είχε με φορείς των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ζήτησε αυτοσυγκράτηση στις τιμές.

    Συμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται ακριβότερα κατά 20 έως και 30%.

    Την ίδια ώρα, υψολόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η τιμή του θα καθοριστεί στα 43 με 45 λεπτά το λίτρο.

    Πάντως, αυτήν την εβδομάδα ο κ. Σιούφας ξεκινά επαφές με φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών, αφού την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

    Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Σείχης Αχμαντ αλ-Φαχντ αλ-Σαμπάχ δήλωσε την Κυριακή πως ο ΟΠΕΚ παράγει 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι αυξανόμενες τιμές του.

    "Ο ΟΠΕΚ κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να μειωθούν οι τιμές. Σήμερα παράγουμε περί τα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα", είπε χαρακτηριστικά.

    [13] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (09:46 UTC+2)

    Σχέδια για την απλοποίηση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2005 αλλά και γι' αυτές που θα υποβληθούν το 2006 επεξεργάζεται το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών με στόχο αφενός τον περιορισμό των φορολογουμένων που υποβάλλουν δηλώσεις και αφετέρου την κατάργηση δεκάδων κωδικών που πλέον δεν απατείται η συμπλήρωσή τους.

    Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κάνουν λόγο για αυτοματοποιημένες φορολογικές δηλώσεις με προεκτυπούμενα στοιχεία πέραν του ονόματος και του Aριθμού Φορολογικού Mητρώου. Παράλληλα, στόχος είναι η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης για περίπου δύο εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Στις προθέσεις του υπουργείου Oικονομικών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης να περιλαμβάνει μόνο τους αναγκαίους κωδικούς, βάσει των οποίων προκύπτει το δηλούμενο εισόδημα και ο τελικός φόρος που πιθανόν να καταβληθεί.

    Συγκεκριμένα, εξετάζεται η κατάργηση μιας σειράς κωδικών που αφορούν στις δαπάνες που μειώνουν το φόρο και στα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ αλλαγές θα επέλθουν και στους κωδικούς που αφορούν στην έκπτωση τόκων για στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς κατάργηση βαίνουν οι κωδικοί που αφορούν στη δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας του φορολογουμένου, των κωδικών που αφορούν στη δαπάνη ενοικίου για τα παιδιά του φορολογουμένου που σπουδάζουν στο εσωτερικό και των κωδικών για πραγματοποίηση φροντιστηρίων του ίδιου του φορολογουμένου και των παιδιών του. Αντίθετα θα διατηρηθούν οι κωδικοί που αφορούν στις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, δωρεών προς το Δημόσιο, υποχρεωτικές εισφορές σε οργανισμούς ασφάλισης και ασφάλιστρα ζωής.

    Αλλαγές θα υπάρξουν και στους κωδικούς που αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης, δεδομένου ότι δεκάδες μελέτες που έχουν εκπονηθεί για λογιαριασμό του υπουργείου Oικονομικών διαπιστώνουν ότι η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης που ισχύουν σήμερα για αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 50.000 ευρώ, ιδιοκατοικούμενες ή ενοικιαζόμενες κατοικίες άνω των 200 τ.μ., πισίνες, αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής, προκαλούν σημαντικό διοικητικό κόστοςμ ενώ δεν συνεισφέρουν σημαντικά στα φορολογικά έσοδα

    H Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων υπολογίζει μέχρι το τέλος του έτους να έχει κατορθώσει να συμμαζέψει το πληροφορικό σύστημα taxis, τα στοιχεία του οποίου θα βοηθήσουν στους σχεδιασμούς του υπουργείου Oικονομικών προκειμένου να αποστέλλονται τα έντυπα μερικώς συμπληρωμένα.

    Tο μόνο που θα κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να συμπληρώνουν τους κωδικούς που εμφανίζουν μεταβολή σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν δηλώσει στους ίδιους κωδικούς την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία που παραμένουν αμετάβλητα και επομένως δεν χρειάζονται κάποια αλλαγή θα είναι ήδη προεκτυπωμένα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Σε πρώτη φάση, τα στοιχεία που μπορούν να συμπληρώνονται από τη Γενική γραμματεία Πληροφορικών Συσημάτων αφορούν :

    - Τις κύριες συντάξεις που εισπράττουν περίπου 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, καθώς και τα στοιχεία από την παρακράτηση φόρου.

    - Για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού όλες οι πληροφορίες είναι καταχωρισμένες στο ηλεκτρονικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων που χρησιμοποιείται για την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους κατόχους οχημάτων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

    Oι πρώτες αυτοματοποιημένες δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν το 2006, ενώ την ίδια χρονιά περισσότεροι από 2.000.000 μισθωτοί του δημόσιου τομέα και συνταξιούχοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση της υποβολής φορολογικής δήλωσης.

    Oπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου, η εκκαθάριση του φόρου (που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα των μισθωτών του δημόσιου τομέα και των συνταξιούχων) θα γίνεται αυτόματα από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν απευθείας το εκκαθαριστικό σημείωμα.

    Για να καταστεί αυτό εφικτό, απαιτείται η ηλεκτρονική επικοινωνία των φορέων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Mε την ολοκλήρωση του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα είναι σε θέση να αντλεί όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να έχουν πλήρη εικόνα για κάθε φορολογούμενο. Mε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η ΓΓΠΣ θα λαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία της μισθοδοσίας και των συντάξεων τα οποία θα εισαγάγει στο σύστημα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και θα εκτυπώνεται αυτόματα εκκαθαριστικό σημείωμα.

    Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε η ΓΓΠΣ θα τους στέλνει το έντυπο της φορολογικής δήλωσης, στο οποίο όμως θα είναι προεκτυπωμένα όλα τα στοιχεία που θα διαθέτει η εφορία, όπως είναι το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ο φόρος που παρακρατήθηκε και ο φόρος που αναλογεί. Oι αλλαγές που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος διαχείρισης των φορολογικών δηλώσεων το οποίο σήμερα (από τη στιγμή της εκτύπωσης και αποστολής των εντύπων σε 5 εκατ. φορολογούμενους μέχρι και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων) ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ

    Δηλαδή, κάθε μία φορολογική δήλωση κοστίζει στο ελληνικό περί 4,268 ευρώ. Aν η υποβολή των δηλώσεων γινόταν μόνο μέσω του Διαδικτύου, τότε το κόστος για κάθε δήλωση περιορίζεται σε 2,26 ευρώ.

    [14] ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (09:29 UTC+2)

    Στροφές ανεβάζει το ελληνικό χρηματιστήριο ενόψει των ανακοινώσεων των κερδών 9μήνου, με τις τράπεζες να αναρριχώνται σε υψηλά επίπεδα τριετίας και τις μικρομεσαίες να σημειώνουν τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης.

    Βάση της ανόδου, όπως σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αποτελούν οι οικονομικές επιδόσεις των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων (εμφανίζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και οι συνεχώς βελτιούμενοι χρηματοοικονομικοί δείκτες τους (απόδοση ιδίων κεφαλαίων). «Καύσιμο» τα κεφάλαια των ξένων που στοιχηματίζουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των ισχυρών τραπεζών.

    Όλο και ψηλότερα

    Η εικόνα στην αγορά έχει ως εξής:

    Ο δείκτης των 20 πιο ισχυρών μετοχών σημειώνει άνοδο 12% από τις αρχές του 2004 έναντι 6% του γενικού δείκτη.

    Οι μετοχές των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών αναρριχήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα τρέχοντος έτους, που είναι ταυτόχρονα και τα υψηλότερα των τελευταίων τριών ετών.

    Η Cosmote σημείωσε νέα μέγιστη τιμή από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

    Η Motor Oil ξεπέρασε τα 9 ευρώ και βρίσκεται πολύ κοντά στην ανώτατη τιμή που είχε σημειώσει η μετοχή κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο (Αύγουστος 2001, 10,2 ευρώ).

    Οι μεσαίου μεγέθους και μικρές μετοχές έπαψαν να υποχωρούν μαζικά και σημειώνουν τα πρώτα δειλά βήματα ανόδου παρουσιάζοντας αύξηση τιμών κατά 5% και 3% αντίστοιχα τις τελευταίες ημέρες.

    Η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται σταθερά κατά μέσο όρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς σημειώνουν πως οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτιμώνται ακριβότερα από τις ευρωπαϊκές, αλλά αποδίδουν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αύξηση των κερδών και κυρίως στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους (έλεγχο κόστους, καλύτερη κατανομή εσόδων, επέκταση στο εξωτερικό), τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων οίκων, οι οποίοι αναζητούν νέες επιλογές για τα χαρτοφυλάκιά τους.

    Σκληρά μέτρα

    Οι διοικήσεις των μεγάλων εταιρειών εμφανίζονται διατεθειμένες να κάνουν το παν για να αυξήσουν την περιουσία των μετόχων, υλοποιώντας ακόμα και μέτρα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως αυτό του μαζικού περιορισμού των εργαζομένων.

    Η διαρκής άνοδος πέντε-έξι μετοχών το προηγούμενο διάστημα (Εθνική, Eurobank, Τιτάν, Motoroil, ΒΙΟΧΑΛΚΟ), εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες στον τραπεζικό κλάδο μετά τις θετικές εκθέσεις ξένων αναλυτών και τις επιθετικές αγορές των επενδυτών.

    Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος CSFB έκανε πιο έντονη την παρουσία του στην Ελλάδα, ξεκινώντας την κάλυψη των τριών μεγάλων εμπορικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha), κλάδο στον οποίο κυριαρχούσαν οι Salomon Smith Barney (επενδυτικός βραχίονας της Citigroup) και UBS.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Οκτωβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Στα Σκόπια αναμένεται αύριο ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Χάρι Κόστοφ.

    Ο κ. Ράμσφελντ θα έχει, επίσης, συνομιλίες με τον κ. Μπούτσκοφσκι για ζητήματα που άπτονται της στρατιωτικής- αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ- ΠΓΔΜ, της αμερικανικής στήριξης στις αμυντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά και η πορεία της τελευταίας προς το ΝΑΤΟ.

    Αναμένεται, επίσης, να υπογραφούν και δυο διμερείς συμφωνίες, αμυντικού χαρακτήρα.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΜΕΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ- ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 10 Οκτωβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Ανευ νοήματος χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, την πρόθεση της Σλοβενίας να διαμαρτυρηθεί στην ΕΕ για την για την παράνομη, όπως υποστηρίζει, είσοδο του κροατικού πολεμικού σκάφους «Σόλτα» στον Ορμο Πιράν.

    Κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία του Σλοβένου υπουργού Εξωτερικών για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρόεδρος της Κροατίας, αφού επισήμανε το καλό επίπεδο στις σχέσεις των δυο χωρών, κυρίως σε ό,τι αφοράς στον οικονομικό τομέα, τόνισε ότι ανοιχτά ζητήματα (όπως οι μεθοριακές διαφορές των δυο χωρών, όπως αυτές προέκυψαν από τον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας), πρέπει να επιλυθούν με ανοιχτό διάλογο.

    [17] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΜΕΣΙΤΣ

    Ζάγκρεμπ, 10 Οκτωβρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Θετική αναμένει ότι θα είναι για τη χώρα του η ενημέρωση που πρόκειται να κάνει αύριο η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), για την πορεία της συνεργασίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με τις βαλκανικές χώρες, ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς.

    Όπως μεταδίδει η κροατική τηλεόραση, κατά τη χθεσινή, καθιερωμένη, συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Μέσιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμματι της έκθεσης της Γενικής Εισαγγελέως της Χάγης που αφορά στην Κροατία θα έχει θετικό χαρακτήρα.

    Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών με την ΕΕ θα τεθούν επί τάπητος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχεται αύριο στο Λουξεμβούργο

    [18] ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λάρνακα, 10 Οκτωβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν θα ασκήσει ή όχι βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    Πρόσθεσε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, αλλά σημείωσε ότι η άσκηση βέτο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση, είπε, διατηρεί το δικαίωμα αυτό και αναμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    Ο κ. Παπαδόπουλος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Φινλανδία, όπου θα έχει συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων τόσο για το Κυπριακό, όσο και για άλλα ευρωπαϊκά θέματα. Μετά τη Φινλανδία, θα μεταβεί στην Εσθονία και θα επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΕΞ

    Βελιγράδι, 10 Οκτωβρίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Νέα σελίδα στις σχέσεις της με τη Σερβία- Μαυροβούνιο αναμένεται να γυρίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), μετά την παράδοση του Λιούμπισα Μπεάρα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Εναντίον του πρώην αξιωματικού του σερβοβοσνιακού στρατού είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για την ανάμειξη του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, πριν από δύο χρόνια. Ο Λιουμπίσα Μπεάρα ήταν το 1995 αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας του σερβοβοσνιακού στρατού και υπεύθυνος για τους αιχμαλώτους πολέμου.

    Οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα τεθούν επί τάπητος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχεται αύριο στο Λουξεμβούργο.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ από τη Γενική Εισαγγελέα της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, αναφορικά με την πρόοδο που έχει συντελεσθεί σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των βαλκανικών χωρών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά και την παράδοση Μπεάρα.

    Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σερβία, η Κάρλα ντελ Πόντε είχε δώσει διορία δυο μηνών στο Βελιγράδι για να δείξει την ετοιμότητά του για συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η διορία των δυο μηνών σχετίζεται με την παρουσίαση της σχετικής έκθεσής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στον προσεχή Νοέμβριο.

    Η παράδοση Μπεάρα αναμένεται να εκληφθεί ως ένα βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Σερβίας- Μαυροβουνίου, αφού, όπως επισημαίνουν και οι πολιτικοί αναλυτές, ο χρόνος παράδοσης του πρώην αξιωματικού του σερβοβοσνιακού στρατού κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν.

    [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΝΕΤΑ ΣΤΟΥΣ "32" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΝΙΚΗΣΕ 5-1 ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Ξεπερνώντας το άγχος της ισοπαλίας του πρώτου αγώνα, ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε περίπατο τον σημερινό αγώνα κόντρα στη Βέροια για τον β' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, νικώντας με σκορ 5-1.

    Για τον Ολυμπιακό, από δυο τέρματα πέτυχαν οι Τζιοβάνι (31' και +45') και Καστίγιο (73' και 85') κι ένα ο Ταραλίδης (59'), ενώ για την ομάδα της Βέροιας σκόρασε στο 27' ο Λαφαζανίδης.

    Το πρώτο ματς μεταξύ των δυο ομάδων είχε λήξει ισόπαλο, χωρίς τέρματα.

    [21] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Το προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ πήρε η ομάδα του Παναθηναϊκού, που νίκησε απόψε στα Πατήσια τον ΠΑΟΚ, με σκορ 75-58 (36-32 στο ημίχρονο). Το επόμενο "ραντεβού" των δυο ομάδων είναι σε τρεις ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ.

    Στον άλλο ημιτελικό, η ομάδα του Μακεδονικού επικράτησε του τυπικά γηπεδούχου Αρη, στη Λάρισα, με σκορ 74-73.

    [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Με το ένα πόδι στον β' γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο χάντμπολ βρίσκεται η ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς, που πέτυχε μεγάλη νίκης στη Ρωσία κόντρα στη Βόλγκογκραντ, με σκορ 27-23.

    Ο ΓΑΣ Κιλκίς χρειάζεται απλά να διατηρήσει το προβάδισμα των τεσσάρων τερμάτων στον επαναληπτικό αγώνα, προκειμένου να «σφραγίσει» την υπόθεση της πρόκρισης.

    [23] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, πορεία προς τη Βουλή και τελικά καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, περίπου 15.000 φίλαθλοι της ΑΕΚ κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, ζητώντας από την πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την ομάδα τους.

    Ανάλογες κινητοποιήσεις από οπαδούς της «Ενωσης» πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [24] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Χωρίς εκπλήξεις άνοιξε, επιτέλους, η αυλαία του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα στους δυο ομίλους της Γ' εθνικής έχουν ως εξής:

    1ος Ομιλος

    Εθνικός-Μαρκό 2-0

    Πάμισος Μεσσήνης-Αθηναϊς 1-0

    Θύελλα Πατρών-Αχαρναϊκός 0-1

    Ηρόδοτος-Μάλλια 0-1

    Λήλας Βασιλικού-Αχαϊκή 1-2

    Κερατσίνι-Θρασύβουλος 0-1

    Αγ. Δημήτριος-Ρόδος 0-0

    Ατσαλένιος-Βύζας Μεγάρων 12/10

    * Ρεπό - Χαϊδάρι

    2ος Ομιλος

    Ένωση Θράκης-Αν. Καρδίτσας 2-1

    Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα 2-3

    Λύκοι-Θερμαϊκός 2-0

    Παύλος Μελάς-Πτολεμαϊδα 2-0

    Αναγεν. Αρτας-Καβάλα 1-1

    Λαμία-Δόξα Δράμας 3-2

    Κοζάνη-Απόλλων Λάρισας 13/10

    Βέροια-Αγροτικός Αστέρας 13/10

    * Ρεπό - Πανδραμαϊκός

    [25] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΙΙΤΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

    Ισλαμαμπάντ, 10 Οκτωβρίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε, σήμερα, σε σιιτικό ισλαμικό τέμενος, στην πόλη Λαχόρη του ανατολικού Πακιστάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Το Πακιστάν έχει να επιδείξει μακρά ιστορία βίαιων επεισοδίων μεταξύ της πλειοψηφίας των σουνιτών και της μειοψηφίας των σιιτών μουσουλμάνων.

    Η σημερινή έκρηξη στο σιιτικό τέμενος, στη Λαχόρη, είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς αιματηρών επιθέσεων κατά των σιιτών τους τελευταίους μήνες.

    [26] ΕΠΙΣΚΕΨΗ- ΑΣΤΡΑΠΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Οκτωβρίου 2004 (16:32 UTC+2)

    Επίσκεψη- αστραπή στο Ιράκ πραγματοποίησε, σήμερα, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος, μιλώντας στους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή, τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανή την αποχώρησή τους από την περιοχή πριν από τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στη δοκιμαζόμενη αυτή χώρα, τον προσεχή Ιανουάριο.

    Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Ιράκ, από τότε που η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας ανέλαβε τα «ηνία» της διακυβέρνησης.

    «Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς σε αυτές τις επικίνδυνες στιγμές» είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, απευθυνόμενος σε περίπου 1.500 Αμερικανούς στρατιώτες που τον επευφημούσαν.

    Προέβλεψε δε ότι από τώρα έως και τις εκλογές του Ιανουαρίου θα ενταθεί η δράση των εναπομεινάντων οπαδών του καθεστώτος Σαντάμ και όσων αντιτίθενται στην παρουσία των ξένων δυνάμεων στην περιοχή, γι' αυτό, όπως είπε, θεωρεί απίθανη την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού έως και τη διεξαγωγή των εκλογών.

    «Ελπίζουμε ότι θα οικοδομήσουμε ιρακινές δυνάμεις ικανές να ελαττώσουν την πίεση που ασκείται στις δικές μας δυνάμεις και να μειωθούν οι συμμαχικές δυνάμεις, κατά πάσα πιθανότητα μετεκλογικά. Αλλά και πάλι, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός.

    [27] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ- ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Τελ Αβίβ, 10 Οκτωβρίου 2004 (16:21 UTC+2)

    Ενας 38χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και οχτώ άλλα άτομα τραυματίστηκαν, από ισραηλινά πυρά, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας, που για 11η ημέρα σφυροκοπείται από αέρος από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, μεταξύ των οχτώ τραυματιών είναι κι ένα μικρό κορίτσι, ενώ από την ισραηλινή επίθεση, εκτός του σπιτιού που χτυπήθηκε, εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν κι άλλα παρακείμενα σπίτια και καταστήματα.

    Η βία κλιμακώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές έφτασε συνολικά τους 107, σε διάστημα 11 ημερών. Το Ισραήλ διαμήνυσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η εκτόξευση των βλημάτων τύπου «κασάμ» από τη Χαμάς, που διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει.

    [28] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Βαγδάτη, 10 Οκτωβρίου 2004 (16:13 UTC+2)

    Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές και τον αποκεφαλισμό του Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλεϊ, εμφανίστηκε, σήμερα, σε ισλαμική σελίδα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Στη βιντεοταινία εμφανίζεται ο Βρετανός όμηρος να εκλιπαρεί για τη ζωή του, λέγοντας ότι το μόνο που επιθυμεί είναι να ζήσει απλά, λίγες μόνο στιγμές πριν οι απαγωγείς του κόψουν το νήμα της ζωής του.

    Ο 62χρονος Βρετανός εμφανίζεται να φορά μια πορτοκαλί φόρμα, ανάλογη με αυτή που φορούν οι κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο, και να είναι περικυκλωμένος από επτά μασκοφόρους, ενώ στο φόντο της εικόνας διακρίνεται μια αφίσα με το έμβλημα της οργάνωσης Ταουχίντ και Τζιχάντ, που έχει αναλάβει την ευθύνη για σωρεία επιθέσεων αυτοκτονίας και αποκεφαλισμών Δυτικών, στο Ιράκ.

    «Δεν είμαι δύσκολος άνθρωπος. Είμαι ένας απλός άνθρωπος που θέλει να ζήσει μια απλή ζωή» εμφανίζεται να λέει λίγες μόλις στιγμές πριν την εκτέλεσή του ο Κένεθ Μπίγκλεϊ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, τον εκλιπαρεί για βοήθεια. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Εδώ είμαι και πάλι κ. Μπλερ. Πολύ, πολύ κοντά στο τέλος της ζωής μου. Δεν φαίνεται να έχετε κάνει κάτι για να με βοηθήσετε» λέει ο Βρετανός όμηρος.

    Στη συνέχεια, τον λόγο παίρνει ένας από τους μασκοφόρους, ο οποίος κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση ότι προσποιείται πως ενδιαφέρεται για τους πολίτες της, αλλά στην ουσία ψεύδεται.

    Αφού δε τονίζει ότι η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα στο αίτημα τους (των απαγωγέων) για απελευθέρωση όλων των γυναικών που κρατούνται στις ιρακινές φυλακές, στρέφεται προς τον Μπίγκλεϊ και βάζει τέλος με αποτρόπαιο τρόπο στη ζωή του.

    [29] ΕΦΥΓΕ Ο ΖΑΚ ΝΤΕΡΙΝΤΑ

    Παρίσι, 10 Οκτωβρίου 2004 (15:13 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού, μετά από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο, άφησε χθες ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος, Ζακ Ντεριντά, σε ηλικία 74 ετών.

    Τη θλίψη του για το θάνατο του αλγερινής καταγωγής φιλοσόφου εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. «Χάρη στον Ντεριντά η Γαλλία έδωσε στον κόσμο έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους φιλόσοφους, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του καιρού μας" ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

    [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2004 (12:02 UTC+2)

    Συνεχίζεται έως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των «Δημητρίων», η περιοδική έκθεση που παρουσιάζει τον Μακεδονικό Αγώνα από την περίοδο της βουλγαρικής εξαρχίας μέχρι το τέλος του, με την επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908. Αφορμή η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Αγώνα που οδήγησε στην ένωση της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για μία συνεργασία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Συλλόγου Μακεδονομάχων με τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Κ.Ι.Θ.

    Το 2004 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά. Το γεγονός αυτό θα εορταστεί σε όλη την Ελλάδα με διάφορες εκδηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος έχει θέσει υπό την αιγίδα του όλες τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

    Συγκεκριμένα πρόκειται να οργανωθεί έκθεση που θα παρουσιάζει το Μακεδονικό Αγώνα, από την περίοδο της δημιουργίας της βουλγαρικής εξαρχίας μέχρι το τέλος του με την επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908. Θα παρουσιαστεί ιδιαίτερα η έναρξή του, το 1904 και οι φάσεις του Αγώνα που ακολούθησαν. Θα γίνει αναφορά στη δράση των ντόπιων οπλαρχηγών, των Αξιωματικών που ήρθαν στη Μακεδονία και έλαβαν μέρος στον Αγώνα, του κλήρου, των δασκάλων, των Κρητικών, των Μανιατών, των Κυπρίων, αλλά και των διπλωματικών υπαλλήλων που πολλές φορές χρειάστηκε να διευθύνουν τον Αγώνα.

    Η έκθεση παρουσιάζεται σε 15 πανό μεγάλων διαστάσεων πάνω στα οποία, με κείμενα και φωτογραφίες, θα παρουσιαστεί η ιστορία που προαναφέρθηκε. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κειμήλια της περιόδου που θα διατεθούν από τη συλλογή Βασιλείου Νικόλτσιου.

    Η έκθεση θα συμπέσει με την ημερίδα που θα οργανώσει στις 12 Οκτωβρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

    [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2004 (09:40 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2004, το συμβούλιο του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης διοργανώνει ειδική εκδήλωση με θέμα: «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι» σήμερα, Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, στις 20.00, στην αίθουσα «Ολυμπιάδα» (Ολυμπιάδος 99).

    Τραγούδια του Έλληνα συνθέτη θα ερμηνεύσει η Κυριακή Ιωάννου και ο Γρηγόρης Γκερτσάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 October 2004 - 18:13:47 UTC