Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ
  • [02] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ"
  • [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΣΤΟ CNN: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ"
  • [05] ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ
  • [06] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [07] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΣΙΝΟΥΚ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΟ CNN
  • [09] ΔΙΗΜΕΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [10] ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΕΛΠΕ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ
  • [11] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
  • [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ
  • [13] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [14] ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
  • [15] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: ΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [17] Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΤΑΫ
  • [20] Ο ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ "ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΣΤΟ 4-2
  • [21] Ο ΟΦΗ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟ 90'
  • [22] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΙΩΝΙΚΟΥ Ν.Φ. ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1-1 ΚΕΡΚΥΡΑ-ΟΦΗ
  • [24] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α
  • [25] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΤΗΝ ΤΣΑΡΛΤΟΝ
  • [26] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ DISCOVERY ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΤΥΦΩΝΩΝ
  • [27] ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΚΑΙ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ
  • [28] ΙΡΑΚ: 125 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ
  • [29] ΠΑΡΙΣΙ: ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [30] 33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [31] ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΚΑΜΠΟΥΚΙ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [32] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ "ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [33] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΡΣΑΡΝΤ ΑΒΕΝΤΟΝ

  • [01] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (12:43 UTC+2)

    Το 60,1% της κοινής γνώμης, κρίνει θετικά το έργο του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «G.P.O. ΑΕ» από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής» και από την οποία προκύπτει επίσης ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή των αποφάσεων της κυβέρνησης για την απογραφή της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τους χειρισμούς στην υπόθεση Τσιτουρίδη.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο Κώστας Καραμανλής κρίνεται από τους ερωτηθέντες ικανότερος του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική διαχείριση κρίσεων, ενώ σε ποσοστό άνω του 60% συμφωνούν με τις αποφάσεις για την υπόθεση Τσιτουρίδη και για την οικονομική απογραφή και την ανακοίνωση της.

    Συγκεκριμένα, θετική άποψη για το έργο και την εικόνα της κυβέρνησης μέσα σ αυτούς τους 6 μήνες εξέφρασε το 45,2% των ερωτηθέντων, έναντι 51,9% που είχε σε δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούνιο. Αρνητική άποψη έχει το 21,8%, έναντι 15,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ουδέτερο ή αδιάφορο δήλωσε το 32,2%, έναντι 29,9% τον περασμένο Ιούνιο. Αντίθετα ο Πρωθυπουργός διατηρεί την θετική εικόνα του, όπως απάντησε το 60,1% των ερωτηθέντων, έναντι 59,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτηρίζεται από το 44,8% των ερωτηθέντων ικανότερος στην πολιτική διαχείριση κρίσεων από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συγκεντρώνει 28,1%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 20,3%. Στο ερώτημα «ποιον από τους δύο θεωρείται καταλληλότερο Πρωθυπουργό», το 54,4% των ερωτηθέντων απαντά τον Κώστα Καραμανλή, το 31,1% τον Γιώργο Παπανδρέου και «κανέναν από τους δύο» το11,7%.

    Με τον χειρισμό του Πρωθυπουργού στην υπόθεση των μετεγγραφών και της παραίτησης Τσιτουρίδη συμφωνεί το 61,6%, ενώ διαφωνεί το 35%. Με την απόφαση της κυβέρνησης για απογραφή της οικονομικής κατάστασης της χώρας και δημοσιοποίησης της συμφωνεί το 67,6% των ερωτηθέντων, ενώ διαφωνεί το 25,8%.

    [02] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ

    Λαμία, 2 Οκτωβρίου 2004 (10:02 UTC+2)

    Προφυλακιστέος κρίθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού στην τραγωδία του Μαλιακού, Αντώνης Παρδαλάκης, με κοινή απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, μετά τις απολογίες των τριών εμπλεκομένων στο δυστύχημα, που διήρκεσαν 12 ώρες. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο οδηγός του λεωφορείου, Δημήτρης Πεσλής, και η συνιδιοκτήτρια της μεταφορικής εταιρίας, Μαρία Σαρτζετάκη. Ο οδηγός του λεωφορείου θα καταβάλει εγγύηση πέντε χιλιάδες ευρώ, η συνιδιοκτήτρια της μεταφορικής εταιρίας δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ, ενώ και στους δύο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και οφείλουν να παρουσιάζονται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ"

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (11:22 UTC+2)

    «Είμαστε έτοιμοι για εκλογές, εάν αυτό απαιτηθεί», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει έγκαιρα τις σχετικές πρωτοβουλίες και να καταθέσει την πρότασή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στις όποιες προβληματικές αναπτύσσονται γύρω από το αν συμφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση ασυμφωνίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε: «η κυβέρνηση οφείλει εγκαίρως να αναλάβει τις ευθύνες της και τις σχετικές πρωτοβουλίες. Η συναίνεση είναι επιθυμητή. Και αυτό ζητάει και ο ελληνικός λαός. Παρά ταύτα δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν και όχι δεδομένη εκ των προτέρων».

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου κάνει γνωστό ότι το ΠΑΣOΚ αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τονίζει πως η συναίνεση αυτή πρέπει να κτιστεί γύρω από ένα πρόσωπο που θα εκφράζει τη σύγχρονη Ελλάδα, την πρόοδο της χώρας και τη βαθιά προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς. «Είμαστε έτοιμοι για την αναγκαία και επιθυμητή συναίνεση. Είμαστε έτοιμοι και για την εκλογική αναμέτρηση, εάν αυτό απαιτηθεί», αναφέρει στη δήλωσή του.

    [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΣΤΟ CNN: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ"

    Νέα Υόρκη, 2 Οκτωβρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στο CNN, όπου μίλησε για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας αλλά και τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ μετά την δημοσιοποίηση της δημοσιονομικής απογραφής.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει αύξηση του τουρισμού το 2005, χάρη στην επιτυχία - όπως είπε- των Ολυμπιακών Αγώνων και της θετικής δημοσιότητας που έφεραν στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε βαρύ τον χαρακτηρισμό «κλέψιμο» που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος του CNN για τα οικονομικά στοιχεία που έδινε η Ελλάδα στην ΕΕ. «Υπήρξαν προβλήματα με κάποια στοιχεία, όπως τα στοιχεία των δαπανών για την άμυνα και δημόσιων Οργανισμών στο παρελθόν», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι επίσης αλήθεια ότι η ίδια η Ελλάδα κατέθεσε τα αναθεωρημένα στοιχεία στην ΕΕ, επομένως δεν ήταν κάτι που έγινε εσκεμμένα».

    Ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε την απόκρυψη στοιχείων από την ΕΕ σε «μία αδυναμία του στατιστικού συστήματος, την οποία διορθώσαμε και λαμβάνουμε μέτρα για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον».

    [05] ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ

    Βαγδάτη, 2 Οκτωβρίου 2004 (10:52 UTC+2)

    Δεκάδες, είναι οι νεκροί στο Ιράκ, όταν αμερικανικά και Ιρακινά στρατεύματα εισήλθαν στο προπύργιο των ανταρτών στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, ανακαταλαμβάνοντας καίρια κυβερνητικά κτίρια και θρησκευτικά τεμένη. Οι δυνάμεις της συμμαχίας εξαπέλυσαν την επίθεση, σφυροκοπώντας στόχους στη Σαμάρα απο αέρος και εδάφους, πριν την επίθεση των σωμάτων πεζικού. Πληροφορίες απο την πόλη λένε οτι οι αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν τώρα το δημαρχείο της πόλης, τα αστυνομικά τμήματα και το περίφημο Χρυσό Τέμενος.

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε οτι τουλάχιστον 100 αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ οι αμερικανικές απώλειες ανέρχονται σε ένα νεκρό και 4 τραυματίες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε απάντηση, αυτού που ο στρατός χαρακτήρισε «επανειλημμένες και απροκάλυπτες επιθέσεις ανταρτών». Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

    Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να επανακαταλάβουν προπύργια των ανταρτών, όπως τη Σαμάρα, τη Φαλούτζα και τη Ραμάντι, πριν απο το τέλος του χρόνου και τις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    Στόχος της επίθεσης ήταν περίπου δύο χιλιάδες αντάρτες που οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι εξαπολύουν από τη Σαμάρα επιθέσεις εναντίον τους.

    Ο σύμβουλος της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης, Σαμπάχ Χαδέμ, δήλωσε στο ΒΒC ότι υπάρχουν πολλά θύματα και στον άμαχο πληθυσμό.

    Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στο κεντρικό νοσοκομείο της Σαμάρα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ σε περιοχές της πόλης έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον κτίρια-κλειδιά της κυβέρνησης και της αστυνομίας, ενώ ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Ιανουαρίου, η ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τους θύλακες της ιρακινής αντίστασης.

    Μήνυμα που αποδίδεται στον αλ Ζαουάχρι

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Αιγύπτιο υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

    Με το μήνυμα καλούνται οι νέοι μουσουλμάνοι να επιτεθούν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους οπουδήποτε στον κόσμο. Συγχρόνως καλεί σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ισλαμικό καθήκον. Η αυθεντικότητα του μηνύματος εξετάζεται.

    Στη Δαμασκό, ο Γάλλος βουλευτής, Ντιντιέ Ζουλιά, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, ομήρων ισλαμικής οργάνωσης στο Ιράκ, δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρές ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους δύο στη Συρία, δέχτηκε πυρά των αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί το όλο εγχείρημα. Οι δύο δημοσιογράφοι δεν έπαθαν τίποτα, δήλωσε ο ίδιος.

    [06] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Ηράκλειο, 2 Οκτωβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Μια καταγγελία που έγινε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, από το γιο μιας υπερήλικης τροφίμου σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας που λειτουργεί χωρίς άδεια, στο Ηράκλειο, έφερε στο φως τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σ' αυτόν, ενώ η ιδιοκτήτρια του, έχει εξαφανιστεί μετά την καταγγελία που έγινε στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, από το γιο μιας 80-χρονης τροφίμου, σε μία μόλις ημέρα νοσηλείας, λόγω γεροντικής άνοιας της μητέρας του, βρέθηκε από τους οικείους της να φέρει κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος της και να είναι ακινητοποιημένη σε κρεβάτι, με δεμένα χέρια και πόδια.

    Η 80χρονη γυναίκα θα εξεταστεί τη Δευτέρα από τον καθηγητή ιατροδικαστικής Γιάννη Στειακάκη.

    [07] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Σε εξέλιξη, βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου, η επιχείρηση ανέλκυσης τμημάτων της ατράκτου του Chinook που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας στις 11 Σεπτεμβρίου, με τραγική συνέπεια το θάνατο των 17 επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και πάσης Αφρικής Πέτρος.

    Στο σημείο επιχειρούν το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο» και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το πρωί τελέστηκε και τρισάγιο στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΟ CNN

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη στο CNN, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Ο κ. Αλογοσκούφης με "γλώσσα εξωτερικού" διαψεύδει τον εαυτό του, στην προσπάθειά του να μειώσει τη ζημία που η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε στη χώρα με την περίφημη δήθεν απογραφή. Η ζημιά, όμως έχει γίνει. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δυσφήμισε διεθνώς τη χώρα και υπονόμευσε το κύρος της με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και σε κάθε Έλληνα πολίτη.

    Η προσπάθεια που κάνει σήμερα στο εξωτερικό, απλώς επιβεβαιώνει αυτήν την πραγματικότητα.

    [09] ΔΙΗΜΕΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Χανιά, 2 Οκτωβρίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Με μαντινάδες, κρητικούς παραδοσιακούς μεζέδες και δώρα, οι κάτοικοι των Σφακίων, υποδέχθηκαν σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, πού πραγματοποιεί, διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Δήμου Σφακίων.

    [10] ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΕΛΠΕ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, φαίνεται να φθάνουν κοντά στη διευθέτηση διαφωνίας για βασικό σημείο, το οποίο αφορά την διαχείριση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

    Ο υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ Στέβτσε Γιακίμοφσκι δήλωσε στα ΜΜΕ των Σκοπίων ότι στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, συμφωνήθηκε το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου να αρχίσει η λειτουργία της μεικτής εταιρίας για την διαχείριση του πετρελαιαγωγού, μέτοχοι της οποίας θα είναι τα ΕΛΠΕ, με ποσοστό 80% και το δημόσιο της ΠΓΔΜ, με ποσοστό 20%.

    Μέχρι σήμερα η εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού γίνεται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά, μέσω εταιρίας που ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια για τον σκοπό αυτό.

    [11] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Στη φορολογική ελάφρυνση μόνον των χαμηλών εισοδημάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι ανάγκες της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία.

    Tο ερχόμενο έτος αναμένεται να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 500 ευρώ και να φθάσει τα 10.500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθεί και νέο φορολογικό κλιμάκιο με συντελεστή 25%. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το 2006 να προχωρήσει στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των απαλλαγών από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην κατανομή των πόρων όσο και στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

    H κατάργησή τους θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει σε σημαντικό βαθμό την αύξηση των αφορολογήτων ορίων, τη μείωση των ονομαστικών συντελεστών ή την κατάργηση άλλων φόρων.

    Bέβαια, η αποφυγή της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μεθεπόμενο έτος θα προχωρήσει στην αλλαγή της κλίμακας.

    [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (13:01 UTC+2)

    Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει για τους καταναλωτές το τρελό «ράλι» του πετρελαίου κι ενώ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη έσπασε χθες νέο ρεκόρ, κλείνοντας στα 50,12 δολάρια το βαρέλι

    Το μικρότερο φόρο κατανάλωσης, που είναι 21 ευρώ για κάθε χίλια λίτρα πετρελαίου θα έχει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης δήλώσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης επανέρχεται στην πρότασή του για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαϊκά προϊόντα όταν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σχετική επιστολή εστάλη ήδη από τον κ. Σιούφα του προς την Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    Χθες η τιμή του μαύρου χρυσού επιμένει πάνω από τα 49 δολάρια στη Νέα Υόρκη. Αιτία, η αναζωπύρωση των φόβων για ενδεχόμενη διακοπή των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία, καθώς εμφανίζονται ρωγμές στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

    [13] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 2 Οκτωβρίου 2004 (11:40 UTC+2)

    Αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης στη Βουλγαρία προτίθεται να ανοίξει η ελληνική εταιρία «Revoil». Αυτό είπε σε δηλώσεις προς την οικονομική εφημερίδα «Ντνέβνικ» της Σόφιας ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, Γιάννης Ρούσος.

    Για την ώρα τα σχέδια της εταιρείας είναι μακροπρόθεσμα και το επενδυτικό σχέδιο της εξαρτάται από την πορεία προσάρτησης της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

    Η απόφαση της «Revoil» θα εξαρτηθεί από την εναρμόνιση της νομοθεσίας της Βουλγαρίας με εκείνη της ΕΕ και της Ελλάδας ιδιαίτερα στον τομέα της κατανομής καυσίμων, καθώς και από τις προοπτικές καθιέρωσης του ευρώ ως συναλλάγματος της χώρας.

    Προβλέπεται η ελληνική εταιρία να τροφοδοτεί τα βουλγαρικά της πρατήρια βενζίνης από την πετρελαϊκή της βάση στην Καβάλα, η οποία απέχει μια μόνο ώρα από τα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα.

    Η ελληνική εταιρία υπολογίζει και στην αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων στη Βουλγαρία. Οι επενδύσεις αυτές στη Βουλγαρία αποτελούν μέρος της νέας στρατηγικής για την επέκταση της δραστηριότητας της εταιρίας. Προς το παρόν η «Revoil» διαθέτει 249 πρατήρια βενζίνης στην Ελλάδα.

    Η «Revoil» είναι η δεύτερη ελληνική εταιρία που δείχνει ενδιαφέρον για την πώληση καυσίμων στη Βουλγαρία. Στη βουλγαρική αγορά ήδη δραστηριοποιείται η «Eco Elda», ιδιοκτησία της «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία διαθέτει πια 14 πρατήρια βενζίνης, ενώ ως τα τέλη του έτους αναμένεται ο αριθμός τους να φθάσει 20.

    [14] ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (11:28 UTC+2)

    Απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για ένα αιολικό πάρκο στη Λακωνία τινάζει στον αέρα τις επενδυτικές προσπάθειες, όχι μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Κέρδος», το Ε' Τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση αδειοδότησης αιολικού πάρκου στη Λακωνία για περιβαλλοντικούς λόγους, επικαλούμενο την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή.

    Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί νομολογία και θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, αλλά συνολικά τις επενδύσεις σε όλους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, βιομηχανία, κ.λπ.).

    Την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού εκμεταλλεύονται ήδη και οι γνωστοί ως «τοπικοί παράγοντες χρόνια τώρα και με πρόσχημα περιβαλλοντικά ή άλλα θέματα προβάλλουν κάθε είδους εμπόδια σε επενδυτικές δραστηριότητες.

    Το πρόβλημα αυτό αναγνωρίζει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος επισημαίνει με τη σειρά του ότι η νομολογία που προκύπτει από τη συγκεκριμένη απόφαση και η έλλειψη ουσιαστικά χωροταξικού σχεδιασμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας, μαζί με πολλά άλλα, όπως το θολό τοπίο στη νομοθεσία, τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και τις «παρεμβάσεις τοπικών αρχών.

    [15] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: ΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλες, 2 Οκτωβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» ότι η «Τουρκία δεν είναι ακόμα ώριμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

    Ο Γερμανός κοινοτικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η «έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία θα είναι υπερβολικά κριτική, πολύ περισσότερο από όσο περιμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές.»

    «Η Τουρκία θα δυσκολευτεί να αποδεχθεί όλα όσα της ζητούμε να υλοποιήσει», είπε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν στη συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

    Ο Γερμανός επίτροπος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει στις 6 Οκτωβρίου το αίτημα της Τουρκίας για έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    «Στόχος μου είναι να δημιουργήσω τις συνθήκες, το έδαφος για να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Από την άλλη, θέλω να αποτρέψω μια ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωπαϊκής κοινωνίας εξαιτίας της ένταξης της Τουρκίας», κατέληξε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    [16] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγεβο, 2 Οκτωβρίου 2004 (15:41 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι κάτοικοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στις πρώτες τοπικές εκλογές μετά το τέλος του πολέμου το 1995, που οργανώνονται αποκλειστικά από τις βοσνιακές αρχές.

    Ο ανταποκριτής του BBC στο Σεράγεβο επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πορεία των εθνικιστικών κομμάτων, μετά την επιτυχία που σημείωσαν στις βουλευτικές εκλογές.

    Πάντως, αναμένεται ότι θα είναι μεγάλο το ποσοστό της αποχής.

    Περίπου 2,3 εκατομμύρια Βόσνιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Από τις εκλογές θα αναδειχθούν 142 δημοτικά συμβούλια και για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να εκλέξουν το δήμαρχο κάθε πόλης.

    Στις γενικές εκλογές του 2002 τα εθνικιστικά κόμματα που εκπροσωπούσαν τις κοινότητες των μουσουλμάνων, των Σέρβων και των Κροατών κατάφεραν να αποσπάσουν τρεις έδρες.

    Η επιτυχία τους αποδόθηκε στη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων.

    Εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εκτιμούν ότι η αποχή στις δημοτικές εκλογές θα αγγίξει το 50%.

    Ο εντεταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βρετανός λόρδος Πάντι Ασντάουν δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί μ΄ όποιον πολιτικό αναδείξουν οι εκλογές.

    [17] Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 2 Οκτωβρίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε το διάταγμα με το οποίο η Τουρκία δέχεται την τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", η οποία κάνει λόγο για "ιστορική απόφαση". Η υπόθεση εκκρεμούσε εδώ και καιρό, αφού η Τουρκία είχε δεχθεί την τελωνειακή ένωση μόνο με τις εννιά νέες χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά όχι και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό διάταγμα που ετοίμασε το υπουργείο εξωτερικών. Το διάταγμα προωθήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά την έγκριση του τελευταίου, θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

    Η "Χουριέτ" σημειώνει επίσης πως ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Αμπτουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, "αυτό δεν θα σημαίνει ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή διοίκηση".

    Η εκκρεμότητα αυτή, είχε προκαλέσει προβλήματα και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [18] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 2 Οκτωβρίου 2004 (13:33 UTC+2)

    Το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και λοιπών υποχρεώσεων των Σκοπίων για την ένταξή τους στην ΕΕ έδωσε χτες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι. Η εξέλιξη θεωρείται επακόλουθο της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη, οπότε η ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κατάλογος που επέδωσε ο Πρόντι στην κυβέρνηση Κόστοφ περιέχει περίπου 4.500 (!) ερωτήματα για τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια τα οποία οφείλει να πληρεί μία χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της ΕΕ, καθώς και για την ετοιμότητα της υποψήφιας χώρας να εναρμονίσει τη νομοθεσία της σε αυτήν που επικρατεί στην ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αναφέρει ότι θα έχει έτοιμες όλες τις απαντήσεις μέχρι το Γενάρη του 2005. Μέχρι το τέλος του 2005, η Κομισιόν θα γνωμοδοτήσει κατά πόσο η ΠΓΔΜ πληρεί τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόντι έδωσε το ερωτηματολόγιο προειδοποιώντας πως θα πρέπει, παρά τις αντιδράσεις για την αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και το σχετικό δημοψήφισμα της 7ης του Νοέμβρη) «να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας» η συμφωνία της Οχρίδας του 2001. Κατέληξε λέγοντας πως τα Σκόπια βρίσκονται σε «πραγματικά σημαντικό στάδιο της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

    Ανάλογες ήταν οι παρατηρήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, που βρέθηκε και αυτός χτες στα Σκόπια. Ο Γκρόσμαν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μία σκληρή δουλιά που ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να ακολουθήσει η Μακεδονία το όραμα για δημοκρατία και πολυεθνοτική κοινωνία»..

    [19] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΤΑΫ

    Αγκυρα, 2 Οκτωβρίου 2004 (13:18 UTC+2)

    Ενοχλήθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από το γεγονός ότι στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, της Κομισιόν - η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου - γίνεται αναφορά, για πρώτη φορά σε έκθεση της Ε.Ε., σε «κουρδικές μειονότητες» και σε πρόταση επίλυσης του θέματος του Χατάϋ.

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ε.Ε. 'αναγόρευσε' το Χατάϋ ως ζήτημα», τονίζεται ότι στην Έκθεση περιλαμβάνεται η πρόταση: «Μια εν δυνάμει λύση στις αξιώσεις της Συρίας επί του νομού Χατάϋ της Τουρκίας [στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Αλεξανδρέττα], θα είναι η σιωπηρή αναγνώριση από τη Συρία των υφισταμένων συνόρων, σε αντάλλαγμα την παροχέτευση (από την Τουρκία) μεγαλύτερης ποσότητας υδάτων από τον Ευφράτη ποταμό».

    Τέλος, σημειώνεται ότι η Άγκυρα απορρίπτει εξ' ολοκλήρου την εν λόγω πρόταση.

    [20] Ο ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ "ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΣΤΟ 4-2

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Θαυμάσιο ήταν το παιχνίδι που διεξήχθη στη Νεάπολη. Είχε πολλά γκολ, πλούσιο θέαμα που προσέφεραν η Χαλκηδόνα και η Καλλιθέα, με την πρώτη να κατακτά τους τρεις βαθμούς της νίκης νικώντας τους κυανόλευκους με 4-2.

    Οι γηπεδούχοι μόλις στο τρίτο λεπτό κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Ζαχαρόπουλου, από τον Σουλογάνη. Ο ίδιος εκτέλεσε εύστοχα την εσχάτη των ποινών και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Η Καλλιθέα αντέδρασε και πέντε λεπτά αργότερα ο Σαββίδης με απευθείας χτύπημα φάουλ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Εμπεντε.

    Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου ο Ντραγκίσεβιτς λόγω τραυματισμού άφησε τη θέση του στον Ουάνγκα. Αμέσως μετά την αντικατάσταση, ο Αντερσον μιμήθηκε τον Σαββίδη και με φάουλ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του Γιώργου Παράσχου.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον ίδιο ρυθμό του πρώτου και η Χαλκηδόνα στο 47' με σουτ έκανε το 3-1. Όμως η Καλλιθέα απάντησε και πάλι γρήγορα με πέναλτι του Γκέκα στο 51' το οποίο κέρδισε ο Κουτσοσπύρος από τον Παππά. Στο 53ο λεπτό ο Λαρισαίος επιθετικός παραλίγο να ίσοφαρίσει, όμως ο Εμπεντε με εκπληκτική απόκρουση κράτησε την ομάδα του προηγούμενη. Στο 65' οι παίκτες της Χαλκηδόνας έκαναν έναν εκπληκτικό συνδυασμό και ο Κορακάκης έδωσε την μπάλα με κεφαλιά στον Ζαχαρόπουλο και ο αρχηγός των γηπεδούχων με σουτ στην κίνηση έγραψε το 4-2, ολοκληρώνοντας το δικό του χατ τρικ.

    [21] Ο ΟΦΗ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟ 90'

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Στις καθυστερήσεις η ομάδα του ΟΦΗ κατόρθωσε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας που είναι ο πρώτος της βαθμός στο πρωτάθλημα, από την ομάδα της Κέρκυρας, η οποία προηγούνταν μέχρι το 90ό λεπτό, στον αγώνα που διεξήχθη στην Κέρκυρα και στον οποίο ανεδείχθησαν ως σκόρερ, ο Γκαρώζης στο72΄ και ο Τριανταφύλλου στο 90΄. Μέχρι το 25΄ διεξήχθη παιχνίδι κέντρου χωρίς να δοθεί ευκαιρία να ακουμπήσουν την μπάλα οι δυο τερματοφύλακες.

    Στο 27' ο Μπελεβώνης έδιωξε προ του Ναλιτζή σε κόρνερ. Στο 29΄ο Βεζυρίδης απέκρουσε σε κόρνερ φάουλ του Αλεξ. Στο 31΄ο Σφακιανάκης από πλάγια θέση έχασε ευκαιρία ύστερα από άστοχη έξοδο του Δασκαλάκη. Στο 36' από αντεπίθεση του ΟΦΗ, το σουτ του Μπελεβώνη, μπλόκαρε ο Βεζυρίδης. Στο 53΄ ύστερα από κτύπημα κόρνερ του Άλεξ και κεφαλιά του Μαχλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 72' ο Γκαρόζης με ωραία προσποίηση, απέφυγε τον Σταυρακάκη και με σουτ άνοιξε το σκορ. Στο 85' , σουτ του Ναλιτζή έστειλε την μπάλα να περάσει πάνω από το δοκάρι του Δασκαλάκη. Στο 90' Ο Σταυρακάκης με σουτ έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Βεζυρίδη κάνοντας το 1-1.

    [22] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΙΩΝΙΚΟΥ Ν.Φ. ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αμαλιάδα, 2 Οκτωβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Συναρπαστικό ήταν το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς για το μπάσκετ. Ο Ιωνικός Ν.Φ., με έδρα την Αμαλιάδα επικράτησε 76-75 του Ηρακλή, αφού ο Δέδας δεν βρήκε δυχτάκι στη λήξη της αναμέτρησης και πέρασε στην επέομενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Πρόκριση και για τον ΠΑΟΚ που κέρδισε 85-73 τη Λάρισα.

    Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδας-Ηρακλής 76-75

    Η πόλη της Αμαλιάδας αποδείχτηκε γούρικη για τον Ιωνικό ΝΦ στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση της αγωνιστικής περιόδου. Οι παίκτες του Γιώργου Ζευγώλη επικράτησαν με 76-75 του Ηρακλή στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο Γκρεγκόρ Χάφναρ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Ιωνικού, αφού εκτός από τους 18 πόντους που σημείωσε, ο Σλοβένος γκαρντ κέρδισε φάουλ στα 2'' πριν από τη λήξη και με δύο εύστοχες βολές έδωσε τη νίκη στον Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδας αψηφώντας το γεγονός πως ήταν φορτωμένος με τέσσερα φάουλ από το 27ο λεπτό.

    Τα δεκάλεπτα: 21-18, 45-31, 57-50, 76-75.

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Μαζίκ 12, Κούρτοβιτς 7, Μολντού 4, Γιαννουζάκος 7, Νικολαϊδης 9, Δορκοφίκης 11, Κουτρούλιας 2, Χάφναρ 18, Πασχάλης 6.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Κούβελας 12, Δέδας 14, Παυλίδης 18, Χάμιλτον 9, Ηλιάδης 4, Παπαϊωακείμ 5, Καλαϊτζίδης 2, Αποστολίδης 5, Μιλόσεβιτς 6.

    [23] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1-1 ΚΕΡΚΥΡΑ-ΟΦΗ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Κέρκυρα και ΟΦΗ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1 στην αυλαία της 3ης αγωνιστικής της Α' εθνικής, κατακτώντας τους πρώτους τους βαθμούς. Στην άλλη αναμέτρηση η Χαλκηδόνα επιβλήθηκε άνετα με 4-2 της Καλλιθέας.

    Η Κέρκυρα άνοιξε το σκορ στο (72'). Συγκεκριμένα από την «ασίστ» του Κόλντζου στον Γκαρόζη, ο δεύτερος έγινε αποδέκτης της μπάλας και αφού πέρασε με εξαιρετική ντρίμπλα τον Κουνενάκη, κατάφερε με πλασέ να παραβιάσει την εστία του Δασκαλάκη (1-0).

    Οι Κρητικοί προσπάθησαν για την ισοφάριση, η οποία ήρθε με τη συμπλήρωση του 90λεπτου. Ο Τριανταφύλλου, που είχε μπει ως αλλαγή στον αγώνα στο 74', βρέθηκε λίγο έξω από την περιοχή της Κέρκυρας και με ασύλληπτο σου έστειλε την μπάλα να «καρφωθεί» στην αριστερή γωνία της εστίας του Βεζυρίδη, διαμορφώνοντας το 1-1 που ήταν και το τελικό σκορ.

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Γεωργίου, Σφακιανάκης, Αμανατίδης, Μπούγκανεν (9' Βαντελανόιντ), Γήτας, Νινιάδης (57' Γκαρόζης), Κόλτζος, Μπράγκα (68' Ζιάκας), Ενταγιέ, Ναλιτζής.

    ΟΦΗ: Δασκαλάκης, Κουνενάκης, Κωνσταντάκης (74' Τριανταφύλλου), Τομάς, Μπελεβώνης, Σταυρακάκης (+90' Δέντσας), Κουτσουρές (88' Καζαντζής), Ρουμπάκης, Αλεξ Ολιβέιρα, Αρβανίτης, Μαχλάς.

    Το πρόγραμμας της Κυριακής έχει ως εξής:

    «Παγκρήτιο» 16:30 Εργοτέλης-Αρης

    Τούμπας 18:00 ΠΑΟΚ-Ηρακλής (SuperSport}

    Ξάνθης 18:00 Ξάνθη-Ολυμπιακός (Alpha)

    Αιγάλεω 20:00 Αιγάλεω-Ιωνικός (SuperSport)

    Καλαμαριάς 20:00 Απόλλων Καλαμαριάς-Παναθηναϊκός (Alpha)

    «Γ. Καμάρας» 21:00 ΑΕΚ-Πανιώνιος (SuperSport)

    [24] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση του Χρήστου Χριστοδουλάτου ανανέωσαν τα σωματεία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στις αρχαιρεσίες που έγιναν σήμερα (Σάββατο) το μεσημέρι σε αθηναϊκό ξενοδοχείο για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, η ομάδα του επί σειρά ετών προέδρου της ομοσπονδίας επανεξελέγη πανηγυρικά για τα επόμενα 4 χρόνια.

    Στην εκλογική διαδικασία πήραν μέρος 52 σωματεία από τα 68 που είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 1ος σε ψήφους βγήκε ο Γιώργος Σελινιωτάκης με 48. Ακολούθησαν ο Χρήστος Χριστοδουλάτος με 47 και ο Μανώλης Κολυμπάδης με 46. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση Χριστοδουλάτου βρίσκεται στο τιμόνι του αθλήματος εδώ και 22 συναπτά έτη και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του '82.

    «Αρχίζει η επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας κύκλος έκλεισε, ανοίγει ένας καινούργιος και πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι γιατί η κατάσταση αρχίζει από το μηδέν. Θέλουμε διάδοση του αθλήματος, ανάπτυξη και καλά διεθνή αποτελέσματα, πράγματα δηλαδή που επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε», τόνισε ο Μανώλης Κολυμπάδης ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στη θέση του γενικού γραμματέα της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α.

    Ο Γιώργος Σεληνιωτάκης ο οποίος στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στο δύσκολο έργο του διευθυντή αθλήματος, επισήμανε: «Είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι τα σωματεία αναγνώρισαν τη δουλειά μας και την τίμησαν με την ψήφο τους. Αλλάζουμε σελίδα και ξεκινάμε μια νέα πορεία με την ίδια πάντα διάθεση».

    Το νέο Δ.Σ. διευρύνθηκε και από 11μελές έγινε 17μελές. Κατά σειρά εξελέγησαν

    οι εξής:

    Γιώργος Σελινιωτάκης 48 ψήφοι

    Χρήστος Χριστοδουλάτος 47

    Μανώλης Κολυμπάδης 46

    Γιάννης Ασημακόπουλος 44

    Δάμος Δαμιανίδης 42

    Μιχάλης Λογοθέτης 42

    Τασούλα Κοκκίνου 41

    Στέλιος Κρουστάλλης 40

    Παναγιώτης Λαγογιάννης 40

    Γιώργος Λογοθέτης 40

    Παναγιώτης Κιούφης 38

    Κώστας Μάκρας 37

    Χρήστος Τριγωνάς 37

    Δημοσθένης Μεσσήνης 36

    Γιώργος Παπαγεωργίου 35

    Γιώργος Χατζιηλιάδης 35

    Θεόκλητος Σπανός 32

    Οι υποψηφιότητες ήταν 18 και ο μόνος που έμεινε εκτός Δ.Σ. ήταν ο Σταύρος

    Πλακαντωνάκης με 11 ψήφους.

    Ο οικονομικός απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης εγκρίθηκε

    ομόφωνα, ενώ ο διοικητικός εγκρίθηκε με μία ψήφο κατά (51-1)

    Το νέο Δ.Σ. πρόκειται να συγκροτηθεί σε Σώμα την ερχόμενη Τετάρτη

    οπότε προγραμματίστηκε η πρώτη συνεδρίασή του.

    Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη

    μη καταβολή των επιχορηγήσεων στα σωματεία από τη Γ.Γ.Α.

    [25] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΤΗΝ ΤΣΑΡΛΤΟΝ

    Λονδίνο, 2 Οκτωβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Μετά από σερί μέτριων εμφανίσεων, η Αρσεναλ συνέτριψε την Τσάρλτον, με 4-0 και διατήρησε το αήττητό της.

    Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας της premier league ενώ συμπλήρωσε 48 αγώνες πρωταθλήματος χωρίς ήττα. Δύο γκολ πέτυχε ο Τιερί Ανρί και από ένα οι Ρέγες, Λιούνγκμπεργκ.

    Η Αρσεναλ, που στην επόμενη αγωνιστική του Champions league (20 Οκτωβρίου) αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, παρατάχθηκε με τους: Λέμαν, Λαουρέν, Κάμπελ, Τουρέ, Κλισί, Λιούνγκμπεργκ (49' Πέναντ), Βιεϊρά, Φαμπρέγας (82' Φλαμινί), Ρέγες, Μπέργκαμπ, Ανρί (82' Φαν Πέρσι)

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στην 8η ημέρα της premier league:

    Αρσεναλ - Τσάρλτον 4-0 (33' Λιούνγκμπεργκ, 48', 69' Ανρί, 70' Ρέγες)

    Μπλάκμπερν - Αστον Βίλα 2-2 (30' Φέργκιουσον, 63' Εμερτον - 25' Ανχελ, 80' Μέλμπεργκ)

    Εβερτον - Τότεναμ 0-1 (53' Παμαρό)

    Νόριτς - Πόρτσμουθ 2-2 (63' Χάκερμπι, 67' Τσάρλτον - 37' Αγεγκμπένι, 65' Μπέργκερ)

    Σαουθάμπτον - Μάντσεστερ Σίτι 0-0

    Γουέστ Μπρομ - Μπόλτον Εναρξη 19:15

    Μπέρμιγχαμ - Νιούκαστλ 3/10

    Τσέλσι - Λίβερπουλ 3/10

    Μάντσεστερ Γ. - Μίντλεσμπρο 3/10

    Κρίσταλ Πάλας - Φούλαμ 4/10

    Βαθμολογία (σε 8 αγώνες)

    Αρσεναλ 22

    Τσέλσι 17 -7αγ

    Έβερτον 16

    Τότεναμ 13

    Μάντεστερ Γ. 12 -7αγ

    Μπόλτον 12 -7αγ

    Νιούκαστλ 11 -7αγ

    Τσάρλτον 11

    Αστον Βίλα 11

    Λίβερπουλ 10 -6αγ

    Μίντλεσμπρο 10 -7αγ

    [26] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ DISCOVERY ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΤΥΦΩΝΩΝ

    Φλόριντα, 2 Οκτωβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Αναβάλλεται για περίπου ένα μήνα η προγραμματισμένη για την Άνοιξη του 2005 πτήση του διαστημικού λεωφορείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

    Αιτία της αναβολής αποτέλεσαν οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι τυφώνες στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλώρινα. Στην ανακοίνωση της NASA αναφέρεται ότι η εκτόξευση του Discovery δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από 6 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου του 2005 που ήταν προγραμματισμένη και πρέπει να γίνει από 14 Μαϊου και μετά.

    Η καθυστέρηση αυτή αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στο ήδη προβληματικό διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, μετά τη συντριβή του Columbia πάνω από το Τέξας τον Φεβρουάριο του 2003, που έγινε αιτία τα τρία διαστημικά λεωφορεία που διαθέτει η NASA να καθηλωθούν στο έδαφος.

    Η επανάληψη των πτήσεων είναι επιτακτική, ώστε να αποτελέσει λόγο ολοκλήρωσης της κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού του οποίου τα υλικά και το προσωπικό μεταφέρεται προς το παρόν με ρωσικά διαστημόπλοια τα οποία όμως δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα φορτία.

    [27] ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΚΑΙ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ

    Βερολίνο, 2 Οκτωβρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Η Μπάγερν πήρε επικράτησε της Βέρντερ στη Βρέμη με 2-1 και ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο Μίκαελ Μπάλακ άνοιξε το γκολ στο 20ο λεπτό και ο Μπαστιάν Σβαινστάιγκερ, που είχε μπει ως αλλαγή, διπλασίασε τα τέρματα των φιλοξενουμένων στο 75'.

    Ο Μίροσλαβ Κλόζε διαμόρφωσε το τελικό 1-2 εννέα λεπτά πριν το τέλος, ενώ με τους γηπεδούχους αγωνίστηκε ο Αγγελος Χαριστέας καθόλη τη διάρκεια του β' ημιχρόνου.

    Επίσης, η Μπάγερ Λεβερκούζεν νίκησε 3-0 το Αμβούργο, ενώ σημαντική εκτός έδρας νίκη για τη Χέρτα με 2-0 επί της Καϊζερσλάουτερν.

    Τα αποτελέσματα:

    Καϊζερσλάουτερν - Χέρτα 0-2 (Ν. Κόβατς 18', Μίλερ 46')

    Φράιμπουργκ - Μάιντς 1-2 (Τσιτισβίλι 70' - Γκέρμπερ 22', Ρόζε 90+2')

    Μπορούσια Ντόρτμουντ - Νιρεμβέργη 2-2 (Κόλερ 29', 45+1' - Μίνταλ 23', Βίτεκ 25')

    Μπάγερ Λεβερκούζεν - Αμβούργο 3-0 (Κρζίνοβεκ 10', Γουάν 74', Μπερμπάτοφ 86')

    Βόλφσμπουργκ - Γκλάντμπαχ 2-1

    Χάνσα Ροστόκ - Αννόβερο 1-3

    Βέρντερ Βρέμης - Μπάγερν Μονάχου 1-2

    Την Κυριακή:

    Αρμίνια Μπίλεφελντ - Στουτγκάρδη

    Σάλκε - Μπόχουμ

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 7 αγώνες)

    1. Βόλφσμπουργκ 18

    2. Στουτγκάρδη 14 (6 αγ.)

    3. Μπάγερν Μονάχου 14

    4. Βέρντερ Βρέμης 12

    5. Μάιντς 12

    6. Μπάγερ Λεβερκούζεν 11

    7. Χέρτα Βερολίνου 8

    8. Μπορούσια Ντόρτμουντ 8

    9. Αρμίνια Μπίλεφελντ 8 (6 ag.)

    10. Αννόβερο 8

    11. Νυρεμβέργη 7

    12. Μπόχουμ 7 (6 αγ.)

    13. Φράιμπουργκ 7

    14. Borussia Moenchengladbach 7 1 3 3 11 12 6

    15. Καϊζερσλάουτερν 6

    16. Σάλκε 6 (6 αγ.)

    17. Αμβούργο 6

    18. Χάνσα Ροστόκ 5

    [28] ΙΡΑΚ: 125 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ

    Βαγδάτη, 2 Οκτωβρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 125 αντάρτες και συνέλαβαν 88 κατά την επίθεσή τους εδώ και δύο ημέρες εναντίον ανταρτών στη Σαμάρα στο Ιράκ με στόχο την επανάκτηση του ελέγχου της πόλης, δήλωσε ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Τζον Μπάτιστ.

    Σε δηλώσεις που έκανε σε απευθείας μετάδοση στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο υποστράτηγος διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων της πόλης και σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Σαμάρα θα συνεχιστούν.

    [29] ΠΑΡΙΣΙ: ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    Παρίσι, 2 Οκτωβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαν Πιερ Λαφόν, ο οποίος βρίσκεται από την Πέμπτη σε αποστολή στο Αμάν της Ιορδανίας σε μία προσπάθεια απελευθέρωσης των γάλλων ομήρων στο Ιράκ, δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί "με υπομονή, επιμονή και διακριτικότητα". Στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εξέφρασε από την πλευρά του ανησυχία για την αποτυχούσα ιδιωτική πρωτοβουλία απελευθέρωσης των ομήρων που ανέλαβε ο βουλευτής Ντιντιέ Ζιλιά και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες.

    [30] 33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (16:11 UTC+2)

    Το 33ο φεστιβάλ βιβλίου κάτω από την Ακρόπολη, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εγκαινιάζεται την προσεχή Τρίτη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Στη διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα νέα βιβλία που κυκλοφορούν, ενώ φέτος θα δοθεί έμφαση στις εκδόσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η έκθεση θα αρχίσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την επισκέπτονται από τις 18:00 ως τις 22:30 από Δευτέρα έως Πέμπτη, από 18:00-23:30 Παρασκευή και Σάββατο, ενώ τις Κυριακές η έκθεση θα λειτουργεί 10:00-14:00 και 18:00-22:30.

    [31] ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΚΑΜΠΟΥΚΙ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (13:50 UTC+2)

    Με το περίφημο Ιαπωνικό θέατρο «Καμπούκι» ξεκινούν πανηγυρικά την Κυριακή οι εκδηλώσεις της σειράς «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

    Το «Καμπούκι» θα δώσει τρεις παραστάσεις (3, 4 και 5 Οκτωβρίου) και ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας τα έργα «Σιοκούμι» (Ο κουβαλητής του αλατιού), «Αγιατσούρι Σαμπάσο» (Ο χορός της Μαριονέτας, πρώτη παράσταση 1853) και «Σάγκι μουσούμε» (Χιονισμένος ερωδιός, πρώτη παράσταση 1762) σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Ακιο Ιγκαράσι.

    Γέννημα του 17ου αιώνα το «Καμπούκι», είναι ένα σύνθετο και άρως στυλιζαρισμένο θεατρικό είδος με επί μέρους στοιχεία -όπως δηλώνουν τα τρία κινέζικα ιδεογράμματα της λέξης- τη μουσική, το χορό και την υποκριτική.

    Τα παραπάνω μαζί με το μακιγιάζ και τα κοστούμια οδηγούν σε μια δεξιοτεχνία ύφους που εντυπωσιάζει και φαντάζει εξωτική στα μάτια του δυτικού θεατή.

    Στην ουσία πρόκειται για ένα θεατρικό κώδικα με εκπληκτική πληρότητα, όπου καθετί συμβολίζει κάτι, και αντιστοιχεί στη χώρα που το γέννησε. Για την Ιαπωνία άλλωστε έγραφε ο Ρολάν Μπαρτ ότι διαθέτει μια «τεράστια αυτοκρατορία των σημείων». Και το «Καμπούκι» είναι ένα καλλιτεχνικό είδος που μιλάει περισσότερο με τη γλώσσα του σώματος παρά με αυτή των λέξεων. Φορείς αυτής της στυλιζαρισμένης ομορφιάς και εκφραστικότητας είναι οι εξαιρετικοί ηθοποιοί του.

    Τους ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους, ερμηνεύουν αποκλειστικά άνδρες που μυούνται σε αυτή την τέχνη πατροπαράδοτα, σαν κληρονομιά στο εσωτερικό μιας οικογένειας ηθοποιών.

    Το «Καμπούκι» στην εξέλιξή του από τις αρχές του 1600 μέχρι σήμερα, ενσωμάτωσε στοιχεία από τα δύο άλλα μεγάλα είδη παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου, το θέατρο Νο και το κουκλοθέατρο μπούνρακου, συνδυάζοντας ψυχαγωγία και θρησκευτική τελετουργία.

    Οι παραστάσεις δίνονται με την συνεργασία του Ελληνοΐαπωνικού Επιμελητηρίου.

    [32] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ "ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2004 (13:45 UTC+2)

    Η Διεθνής Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ταξιδεύει κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας έργα μεγάλων τραγικών ποιητών της αρχαιότητας. Το φετινό φθινόπωρο, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας θα παρουσιάσει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στο San Francisco και πιο συγκεκριμένα στο Oakland της Καλιφόρνια, στη 1 και στις 3 Οκτωβρίου, στο Calvin Simmons theatre και στη Νέα Υόρκη στις 6, 7, 8, 9, 10 Οκτωβρίου στο City Center. Την απόδοση και τη σκηνοθεσία της παράστασης έκανε ο Κώστας Τσιάνος, τη μουσική έγραψε ο Χρήστος Λεοντής, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ρένα Γεωργιάδου, τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη μουσική διδασκαλία η Ολυμπία Κυριακάκη, ενώ τους φωτισμούς φρόντισε ο Σπύρος Κάρδαρης. Τον ομώνυμο ρόλο του έργου ερμηνεύει η Λυδία Κονιόρδου.

    [33] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΡΣΑΡΝΤ ΑΒΕΝΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 2 Οκτωβρίου 2004 (00:11 UTC+2)

    Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 81 ετών ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος Ρίτσαρντ Αβεντον. Ο Αβεντον νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Τέξας, καθώς έπασχε από εγκεφαλική αιμορραγία.

    Ο Αβεντον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1923 και έγινε γνωστός κυρίως για τις φωτογραφήσεις των τοπ-μόντελς, όπως οι Ναόμι Κάμπελ και η Σίντι Κρόφορντ.

    Ασφαλώς και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες-πορτρέτα διάσημων σταρ του Χόλιγουντ τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό. Αρχικά, εργάστηκε για το περιοδικό Harper's Bazaar και εν συνεχεία για το Vogue.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 October 2004 - 18:13:51 UTC