Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ ΝΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
  • [02] ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΣΑΦΗ - ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ
  • [04] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
  • [05] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
  • [06] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΡΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [07] ΠΑΣΟΚ: ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
  • [09] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΓΓΠΠ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
  • [10] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
  • [11] Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ
  • [12] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [13] ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο Α. ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΟΥΕΛ
  • [14] ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ
  • [15] ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [16] ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [17] ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ Ο Γ.ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΣΤΑ 50Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ
  • [18] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ
  • [19] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΜΕ 0-1
  • [20] ΓΚΟΛΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ: ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 12-2
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ: ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ 70-64
  • [22] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ
  • [23] ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΪ
  • [24] Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΠΑΧΑΜΕΣ ΚΑΙ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΤΖΙΝ
  • [26] ΕΦΥΓΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ ΣΑΓΚΑΝ
  • [27] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
  • [28] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [29] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ
  • [30] Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΔΟΥΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

  • [01] ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ ΝΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;

    Νέα Υόρκη, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (10:03 UTC+2)

    Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο για ανάληψη από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

    Την εκτίμηση αυτή κάνουν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς -όπως έγινε γνωστό- μετά την προχτεσινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον Κόφι Ανάν, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας», με προοπτική τη λύση του προβλήματος.

    Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται ανώτατη ελληνοκυπριακή πηγή, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δε διαφώνησε με την εισήγηση, που του έκανε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανάληψη των προσπαθειών με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Κατά τη συνάντησή τους αυτή, που ήταν διάρκειας 15 λεπτών, έκαναν ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και συμφώνησαν να είναι σε επαφή. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νέες ιδέες. «Αυτή την ώρα, είπε, θα σκεφτούμε ιδέες, για να γίνουν κινήσεις προόδου».

    Εξάλλου, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι με την αρχή του νέου χρόνου μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα αρχίσει να δημιουργείται αυτή η σύμπτωση των παραγόντων, που θα επιτρέψουν να γίνει ένα νέο ξεκίνημα».

    Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος, στο περιθώριο των εργασιών της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνέχισε και χτες στη Ν. Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τις επαφές του, με συνάντηση - γεύμα, με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους οποίους, σύμφωνα με κυπριακή πηγή, αναμενόταν να επαναλάβει ότι «στόχος και επιθυμία των Ελληνοκυπρίων είναι η επανένωση της Κύπρου και η εφαρμογή του κανόνα διεθνούς δικαίου».

    Σήμερα στη 1 τα ξημερώματα ο Τ. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, μετά από αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.. Επίσης ο Κύπριος πρόεδρος, στο περιθώριο των εργασιών της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνομίλησε για λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ακόμη μια ευκαιρία μέσα στην προσεχή χρονική περίοδο για τους ανθρώπους να συζητήσουν για μια ενωμένη Κύπρο.

    Μιλώντας μετά από μια «φιλική και χρήσιμη» συνάντηση, όπως είπε, στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι ο ίδιος και η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ελίζαμπεθ Τζόουνς, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο «για όλα τα θέματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε και τον βρήκα να είναι, όπως πάντα, ένα πολύ σοβαρό και βαθιά σκεφτόμενο άτομο».

    Σημείωσε ότι ένα από τα θέματα που πραγματικά τον «συγκλόνισε» στη συζήτηση ήταν «το ότι δεν πιστεύει (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) στη διαίρεση του νησιού και ότι ελπίζει πως, κάποια ημέρα και μάλιστα σύντομα, όλοι οι Κύπριοι θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί» για να προσθέσει «και νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι και το δικό μας αίσθημα».

    Ο κ. Γκρόσμαν είπε πως ο λόγος για τον οποίο ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν για να τονίσει την θέση των ΗΠΑ ότι «εξακολουθούν να ενδιαφέρονται και είναι δεσμευμένες, εάν μπορέσουμε, να αναμιχθούμε ενεργά για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα».

    Αντιδράσεις για την ομιλία Παπαδόπουλου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, με την πρόσκληση που απηύθυνε προς την Τουρκία για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και για αμοιβαία επωφελείς λύσεις στο Κυπριακό, χωρίς να κάνει αναφορά στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη, έθεσε το Κυπριακό εκτός πλαισίων του ΟΗΕ. Προσθέτει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήγειρε σωρεία ουσιωδών θεμάτων που προϋποθέτουν επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου του «σχεδίου Ανάν», ενταφιάζοντας έτσι την όποια πιθανότητα εξεύρεσης σύντομα λύσης στη βάση του υφιστάμενου «σχεδίου Ανάν».

    Ο Τ. Μητσόπουλος, χαρακτήρισε τη χτεσινή ομιλία του προέδρου Παπαδόπουλου ιδιαίτερα αποκαλυπτική, γιατί μέσα από αυτή απορρίπτει το «σχέδιο Ανάν» ως βάση για διαπραγμάτευση και λύση του Κυπριακού.

    Οι ΕΔΗ, σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι το μήνυμα από την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ ήταν έλλειψη οράματος για σύντομη επίλυση του Κυπριακού.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν υφίσταται το ορόσημο του Δεκέμβρη, αλλά η λύση παραπέμπεται σε βάθος χρόνου. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, υποστηρίζουν οι «Ενωμένοι Δημοκράτες», απέφυγε να αναφέρει ότι η επιδίωξη διαπραγμάτευσης και λύσης θα γίνει στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

    Στο χώρο της συγκυβέρνησης, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ επικρότησαν την ομιλία του προέδρου.

    Το ΑΚΕΛ επέλεξε να επισημάνει το σημείο της ομιλίας ότι η λύση θα βασίζεται στο «σχέδιο Ανάν», ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του παρουσίασε κατά τρόπο συγκεκριμένο και εμπεριστατωμένο το πλαίσιο των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και διατύπωσε με σαφήνεια τους βασικούς άξονες και τις επιδιώξεις της πολιτικής της, που αποσκοπεί στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης, διζωνικής - δικοινοτικής λύσης.

    [02] ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (12:02 UTC+2)

    Αποφασισμένος να περάσει στην αντεπίθεση, προκειμένου να επιβάλλει κανόνες στο θολό πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, παρά τα εμπόδια που παρουσιάζονται (υποθέσεις Τσιτουρίδη, Σινούκ κλπ).

    Όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», υπό τον κορυφαίο τίτλο «Ο Καραμανλής γκρεμίζει το παλιό σύστημα», ο πρωθυπουργός στα μέσα της εβδομάδος, κατά τη διάρκεια κρίσιμης συνάντησης που είχε με άμεσους συνεργάτες του, έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις, πάνω στις οποίες θα κινηθεί, προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

    Στο δημοσίευμα της «Απογευματινής» διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι επιθέσεις που εξαπολύονται κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, ξεκινούν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρεί ταχύτατα στη νομοθετική ρύθμιση για το βασικό μέτοχο αλλά και σε σειρά άλλων πρωτοβουλιών για την αδειοδότηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

    «Όπως γίνεται αντιληπτό, η εξουσιοδότηση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στον υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο για να καταρτίσει τη ρύθμιση, σε συνδυασμό με την ανάθεση της αρμοδιότητας για την κεντρική διαχείριση της κρατικής διαφήμισης στον υπουργό Επικρατείας, έχει προκαλέσει ποικίλες αντισυσπειρώσεις. Ο πρωθυπουργός όμως, που επιθυμεί το γκρέμισμα του συστήματος και της παλαιάς τάξης πραγμάτων, είναι αποφασισμένος να βγει στην αντεπίθεση, ώστε να βάλει κανόνες στο πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι», σημειώνει η εφημερίδα. Προσθέτοντας ότι αν και ορισμένοι εκπρόσωποι της παλαιάς τάξης πραγμάτων επιχείρησαν να στήσουν γέφυρες με την κυβέρνηση, διαπίστωσαν γρήγορα ότι ο πρωθυπουργός δεν διαπραγματεύεται όπως οι παλαιοί.

    Τέλος στο δημοσίευμα, που το υπογράφει ο αρχισυντάκτης της «Απογευματινής», Μανώλης Κοττάκης, τονίζεται ότι ο κ. Κ.Καραμανλής, θα κάνει σημαία του το νόμο για τη διαφάνεια και θα επιχειρήσει να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις τυο ΠΑΣΟΚ με το σύστημα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Γ.Παπανδρέου, που έχει πρόβλημα συνεννόησης με την παλαιά τάξη πραγμάτων, έχει κάθε συμφέρον να συμμαχήσει με τον πρωθυπουργό και να εκκαθαρίσουν μαζί το τοπίο. Η επιχείρηση διαφόρων κέντρων να αποσταθεροποιήσουν την ηγετική θέση του κ. Παπανδρέου, είναι εμφανής.

    [03] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΣΑΦΗ - ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Βέροια, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (12:58 UTC+2)

    Για την επικείμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μετεγγραφές ενημέρωσε τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και ανακοίνωσε έκτακτη, πρόσθετη επιχορήγηση στα πανεπιστήμια.

    Η κ. Γιαννάκου, η οποία παρέστη στη 47η Σύνοδο των πρυτάνεων στη Βέροια, επισήμανε ότι για το ζήτημα των μετεγγραφών δεν ευθύνονται τα πανεπιστήμια και ότι ο νόμος ήταν ασαφής. Σημείωσε ότι στο θέμα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις μετεγγραφές συμφώνησαν όλοι οι πρυτάνεις, οι οποίοι τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά κριτήρια, τα οποία δεν θα αφήνουν «πόρτες» ή «παράθυρα» ανοιχτά.

    «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα είναι και σωστή και δεν θα αφήνει περιθώρια να κρίνεται κάθε φορά κάτι κατά το δοκούν», ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας.

    «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι πρυτάνεις δεν έκαναν παρανομίες, αλλά μέσα από την ασάφεια του νόμου δημιουργήθηκαν διάφορα ζητήματα και υποψίες στον ελληνικό λαό ότι γενικά οι πολιτικοί είναι πιο ίσοι από τους όλους. Θα κάνουμε ένα σύστημα με σαφή, μετρήσιμα και περιοριστικά κριτήρια που δεν θα έχει κανείς την αίσθηση ότι υπάρχουν Ελληνες περισσότεροι ίσοι από τους άλλους.

    Οι πρυτάνεις συμφωνούν απολύτως διότι δεν έκαναν παρανομίες οι πρυτάνεις, μέσα στα πλαίσια του νόμου λειτούργησαν οι ίδιοι μάλιστα ζητούν όσο το δυνατόν να είναι πιο περιοριστικά τα κριτήρια, ώστε να απαλλαγούν από τις σκέψεις αν αυτό πρέπει να γίνει έτσι ή πρέπει να γίνει αλλιώς», είπε η κ. Γιαννάκου.

    Η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν θα επιδιώξει άνοιγμα των φακέλων των μετεγγραφών προηγούμενων ετών, αλλά εφόσον τέθηκε το αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει από τα πανεπιστήμια να σταλούν οι μετεγγραφές, οι οποίες και θα διαβιβαστούν στο ΠΑΣΟΚ.

    «Εμείς θα ζητήσουμε από τα πανεπιστήμια όλες τις μετεγγραφές και όταν μας τις στείλουν θα τις διαβιβάσουμε στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων που έγινε από την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση μπορεί να ερευνήσει ό,τι θέλει. Ζούμε σε ένα καθεστώς διαφάνειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

    «Το θέμα μας δεν είναι εκεί, το θέμα είναι να πάμε μπροστά και σε όλα τα ζητήματα στο μέλλον να δημιουργήσουμε διαδικασίες διαφανείς, ισότιμες για τους πολίτες, με όλα τα στοιχεία της κοινωνικής αλληλεγγύης που χρειάζεται γι αυτούς που είναι περισσότερο αδύναμοι, ώστε να μην αισθάνεται κανένας Ελληνες πολίτης, ότι το σύστημα τον αναγκάζει να είναι λιγότερο ίσος».

    Η κ. Γιαννάκου επανέλαβε ότι δεν είχαν την ευθύνη τα πανεπιστήμια και ότι ο νόμος ήταν ασαφής.

    [04] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΤΡΕΒΑ

    Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (09:53 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, και της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, συμφώνησαν να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς ο διάλογος -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα και συμφωνήθηκε να προχωρήσει ο διάλογος για τη λύση του προβλήματος που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε σχετική ανακοίνωση από τα Σκόπια, αναφέρεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ χαιρέτισε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την εντατικοποίηση του διαλόγου για το θέμα της ονομασίας, μετά την καθυστέρηση που υπήρξε εξαιτίας των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Εμείς είμαστε έτοιμοι για την εντατικοποίηση των συνομιλιών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της επί της αρχικής τοποθέτησης μας, η οποία δημοσίως έχει εκφραστεί επανειλημμένως» δήλωσε η κ. Μίτρεβα.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία προσεχώς των γραφείων προξενικών, οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) και της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό της για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα της, δίνοντας έμφαση στο δημοψήφισμα για το διοικητικό χάρτη το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (15:25 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, με αφορμή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ.Σρέντερ είχε το μεσημέρι 45λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, καθώς και των δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων της Ε.Ε.

    Ο κ.Σρέντερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και για την επιτυχία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro2004.

    Η Γερμανία, που επιδιώκει να εξασφαλίσει μία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενόψει της αναδιοργάνωσης του Οργανισμούς, έχει ήδη ξεκινήσει μία διαδικασία «ζυμώσεων» με άλλες χώρες.

    Πριν τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Τσέχο και τον Ούγγρο ομόλογό του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το πρωί είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα.

    [06] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΡΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Δύο οπαδοί του Ολυμπιακού συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα με τον Αρη στο Χαριλάου, για χρήση βεγγαλικού και για ρίψη αντικειμένου προς την κερκίδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

    [07] ΠΑΣΟΚ: ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Ανεύθυνη και καταστροφική λογική αποδίδει στην κυβέρνηση της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, με αφορμή την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδινε μαθήματα ήθους. Σήμερα έχει την απαίτηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην πρωθυπουργός «να σιωπούν», για να συνεχίσει χωρίς αντίδραση η κυβέρνηση της Ν.Δ. να διαστρεβλώνει την αλήθεια, να παριστάνει ακόμη και τώρα την αντιπολίτευση και να δυσφημεί τη χώρα με την ανεύθυνη καταστροφική λογιστική της. Η αξιοπιστία της χώρας διασφαλίζεται, πράγματι, μόνο με την αλήθεια και τη διαφάνεια, που, όμως, έχουν πολύ λίγη σχέση με τις πρακτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ..».

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, για τις αποκαλύψεις σχετικά το έλλειμμα της χώρας μας από την δημοσιονομική απογραφή, έδωσε με γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αξιοπιστία της χώρας διασφαλίζεται μόνο με την αλήθεια και τη διαφάνεια. Τη χώρα δυσφημούν οι αλχημιστές της οικονομίας που απέκρυπταν δαπάνες και μετέφεραν στις αυριανές γενεές κρυφά χρέη. Αυτοί που μας έφεραν στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους βασικούς τομείς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καλά θα κάνουν τώρα να σιωπούν. Να μην ταυτίζουν τον εαυτό τους με την πατρίδα, διότι όσοι αγαπούν την πατρίδα δεν την χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να αποφύγουν προσωπικές ευθύνες» δήλωσε.

    Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά προβλήματα οφείλονται σε δικές τους παραλείψεις. «Αργά θυμήθηκαν την αξιοπιστία της χώρας οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα οφείλονται σε δικές τους πράξεις και παραλείψεις. Η Κυβέρνηση με την πολιτική της αποκαθιστά τη χαμένη μας αξιοπιστία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [09] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΓΓΠΠ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, μετά την προειδοποίηση της ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στα δυτικά.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα, από τους οποίους ζήτησε να ενημερωθεί για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ ένα χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας τις επόμενες μέρες.

    Η γγ Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

    [10] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

    Εύβοια, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι βόρεια από το Μαντούδι της Εύβοιας, ενώ μόλις το πρωί κατασβήστηκε μέτωπο σε περιοχή που απέχει περίπου τρία χιλιόμετρα από το φλεγόμενο σημείο.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3.00 μετά το μεσημέρι σε πευκόφυτη έκταση, ενώ συνεχίζει να καίει μέχρι στιγμής το πευκοδάσος και την πυκνή χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή έσπευσαν περίπου 90 πυροσβέστες, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις 5 πυροσβευστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Η περιοχή είναι δύσβατη, ενώ η ένταση των ανέμων είναι μέτρια και δεν δημιουργεί προβλήματα στο έργο των πυροσβεστών.

    Η φωτιά έχει τρία μέτωπα, γεγονός που προβληματίζει την πυροσβεστική για το ενδεχόμενο εμπρησμού.

    [11] Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΔΙΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (12:30 UTC+2)

    Τη σπουδαιότητα του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, έχει ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα: εδρεύει σε μια πόλη, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών, σε μία πόλη στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης, Βορρά-Νότου επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης στο χαιρετισμό του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών που διοργανώνει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή, κυρίως, εκπροσώπων από τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».

    «Θέλουμε να αναδείξουμε το ρόλο του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και να τον ισχυροποιήσουμε, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε ένα πραγματικό χρηματοοικονομικό πόλο διμερών και πολυμερών συνεργασιών», είπε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

    Δηλώνοντας τη στήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε προσπάθεια που οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, τους λαούς και τους πολίτες της περιοχής μας, ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του υπουργείου, με τη σύσταση επιχειρησιακών μονάδων ισάριθμων με τα υπόλοιπα υπουργεία και στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την εξυπηρέτηση ελλήνων και ξένων επενδυτών, την υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας της Β. Ελλάδας και την παροχή πληροφόρησης για την ανασυγκρότηση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης υπενθύμισε ότι πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως, εξήγγειλε την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη Γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

    [12] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

    Αγκυρα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (15:55 UTC+2)

    Εκτενής αναφορά σε απόψεις 'διπλωματικών πηγών' ότι και αν ακόμη η Εκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, που θα δημοσιοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου, και η οποία έχει 'τεχνικό' χαρακτήρα είναι θετική, η τελική απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα είναι 'πολιτική' και θα διαμορφωθεί μετά από διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα σε 25 χώρες-μέλη της Ενωσης, γίνεται στην τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet».

    Οι εν λόγω πηγές οι οποίες υπογράμμισαν 'τίποτε δεν είναι βέβαιο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ληφθεί η απόφαση των ηγετών της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία', τόνισαν ότι οι εξελίξεις που θα σημειωθούν στην Ευρώπη και την Τουρκία, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, εξέφρασαν την άποψη ότι οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με εντατική αντιτουρκική εκστρατεία της αντιπολίτευσης, ότι η στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της μοιχείας έδωσε επιχειρήματα στις ομάδες αυτές όπου βαρύνουν οι χριστιανοδημοκράτες ότι κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μεγάλη σημασία ενέχει να πειστούν χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία οι οποίες δεν διάκεινται πολύ ευμενώς στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καθώς και ότι ενδέχεται να δημιουργήσει δυσχέρειες η επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνδέσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με τα βήματα που θα πραγματοποιήσει η Αγκυρα στο Κυπριακό.

    [13] ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο Α. ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΟΥΕΛ

    Αγκυρα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (15:52 UTC+2)

    Την επίδειξη από τις ΗΠΑ μεγαλύτερης μέριμνας στις ευαισθησίες της Τουρκίας στο θέμα του Ιράκ καθώς και την αποσαφήνιση το συντομότερο του καθεστώτος του Κιρκούκ ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ από τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ κατά τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Γκιούλ έδωσε 'μηνύματα' και στο θέμα του ΡΚΚ και το Κυπριακό καθώς και ότι ο κ. Πάουελ παραδέχθηκε ότι 'επιβάλλεται να γίνει οπωσδήποτε κάτι με το ΡΚΚ' και ότι θα συσκεφθεί με τους επιτελείς του για τις δυνατές ενέργειες.

    [14] ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ

    Αγκυρα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (15:47 UTC+2)

    Τα θέματα αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας εξετάστηκαν

    στη χθεσινή συνεδρίαση αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αξιωματούχο του Πενταγώνου, Ιαν Μπρεζίνσκι - και αντίστοιχής τουρκικής αντιπροσωπείας, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας για την κατάρτιση της ημερησίας διάταξης της 'Ανωτάτης Ομάδας Άμυνας' η οποία θα συνέλθει στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο.

    Η εν λόγω 'Ομάδα' αποτελεί σημαντικό μηχανισμό διαβουλεύσεων επί θεμάτων άμυνας ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

    Στη συνεδρίαση αναφέρονται δημοσιεύματα των εφημερίδων «Cumhuriyet» και Birgun με τίτλους «Οι ΗΠΑ δεν παραιτούνται κατ' ουδένα τρόπο από το Ιντζιρλίκ» και «Οι ΗΠΑ πιέζουν για το Ιντζιρλίκ», στα οποία τονίζεται ότι μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν είναι το αμερικανικό αίτημα χρησιμοποίησης της βάσης Ιντζιρλίκ και σε περιπτώσεις οι οποίες δεν αναφέρονται στην αμερικανο-τουρκική συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας και το τουρκικό αίτημα περί επέμβασης στα στρατόπεδα της οργάνωσης ΡΚΚ/Kongra-Gel στο Β.Ιράκ.

    Η αμερικανική πλευρά έθεσε ξανά επί τάπητος το θέμα της μεταστάθμευσης 46 αεροσκαφών F-16, τα οποία σταθμεύουν αυτό τον καιρό στη Γερμανία.

    [15] ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Ποντγκόριτσα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (15:26 UTC+2)

    «Το Μαυροβούνιο καθίσταται όμηρος της Σερβίας, εξαιτίας της ανεπαρκούς συνεργασίας της με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία», δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    «Το Μαυροβούνιο θα είχε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη», αν ήταν πραγματικότητα η συνεργασία με τη Χάγη και αν είχε αποσυρθεί η αγωγή της Σερβίας Μαυροβουνίου εναντίον χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία», τόνισε ο κ. Βουγιάνοβιτς.

    Με αφορμή την παραίτηση των εκπροσώπων του Μαυροβουνίου από το Εθνικό Συμβούλιο της ένωσης Σερβίας Μαυροβουνίου για τη συνεργασία με τη Χάγη, ο κ. Βουγιάνοβιτς τόνισε ότι «η Σερβία και το Μαυροβούνιο αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη δέσμευση για συνεργασία το δικαστήριο».

    «Η στάση της Σερβίας επιβραδύνει τη διαδικασία προσέγγισης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», είπε.

    [16] ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Επιτεύχθηκε συμφωνία για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα προϊσταται στη διαδικασία διευθέτησης του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Koha Ditore».

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Σόρεν Γέσεν Πέτερσεν στη Νέα Υόρκη κατέληξαν σε συμφωνία ως προς τον ορισμό του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Κόφι Ανάν, ο κ. Πέτερσεν και εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο.

    Επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση κλειδί φέρονται οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και διαμεσολαβητής στην κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ανώνυμη πηγή από την έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη υποστηρίζει ότι η απόφαση για το ποιος θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει ληφθεί ήδη.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στο Κόσοβο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν και ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα.

    [17] ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ Ο Γ.ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΣΤΑ 50Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Την έβδομη θέση στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο ανδρών (S3) κατέλαβε ο Γιάννης Κωστάκης, ο οποίος πέτυχε χρόνο 54.40.

    [18] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Αργυρό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο γυναικών (S2) κατέκτησε η Μαρία Καλπακίδου, η οποία τερμάτισε με χρόνο 1.28.70. Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Ισπανίδα Σάρα Καρατσελας και το χάλκινο η Αυστραλή Ντανιέλ Ουατς.

    Στα 50 μέτρα ελεύθερο ανδρών (S2) ο Γιώργος Καπελλάκης κατέλαβε την 5η θέση στη γενική κατάταξη με χρόνο 1.14.41 και έχασε την ευκαιρία για μία θέση στα μετάλλια.

    [19] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΜΕ 0-1

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Με σκορ 1-0 έληξε υπέρ του Ολυμπιακού ο αγώνας ποδοσφαίρου με τον Αρη, στο γήπεδο Χαριλάου. Το γκολ σημείωσε ο Τζιοβάνι στο 59ο λεπτό, ενώ στο 39ο αποβλήθηκε από τον αγώνα ο Παπαδόπουλος του Αρη.

    [20] ΓΚΟΛΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ: ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 12-2

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Με σκορ 12-2 έχασε η ελληνική ομάδα γκόλμπολ ανδρών από την αντίστοιχη της Σλοβενίας, ενώ η διαφορά δέκα τερμάτων στο σκορ οδήγησε στη διακοπή του αγώνα ένα λεπτό πριν τη λήξη του. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 12η θέση στο παραολυμπιακό τουρνουά, ενώ η Σλοβενία την 11η.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ: ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ 70-64

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Με σκορ 70-64 έληξε ο αγώνας της Ολλανδίας με την Ιταλία στο μπάσκετ ανδρών με αμαξίδιο, στους προημιτελικούς του Παραολυμπιακού τουρνουά. Τον αγώνα παρακολούθησε και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [22] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

    Γάζα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Ενας 55χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από την επιχείρηση αέρος που πραγματοποίησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς της Γάζας.

    Ακολούθησε εισβολή στον καταυλισμό με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν 35 σπίτια Παλαιστινίων.

    [23] ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΪ

    Φαλούτζα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Η δολοφονία του Βρετανού ομήρου Κένεθ Μπίγκλεϊ ανακοινώθηκε σε ιστοσελίδα που ανήκει στην ένοπλη ομάδα του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν απαχθεί επτά Βρετανοί στρατιώτες, κάτι που δεν έχει επιβεβαιώσει ο βρετανικός στρατός.

    [24] Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Κάιρο, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Την άμεση απελευθέρωση των 6 Αιγύπτιων ομήρων στο Ιράκ, ζήτησε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην χρησιμοποίηση ομήρων για την επίτευξη πολιτικών ή οικονομικών στόχων.

    Οι έξι Αιγύπτιοι εργάζονταν στην αιγυπτιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orascom, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

    [25] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΠΑΧΑΜΕΣ ΚΑΙ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΤΖΙΝ

    Μαϊάμι, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Τις Μπαχάμες απειλεί ο τυφώνας «Τζιν», ο οποίος κινείται προς το βόρειο τμήμα τους, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Φλόριντα, οι κάτοικοι της οποίας ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Είναι η τέταρτη φορά που οι κάτοικοι της Φλόριντα καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων την περιοχή έπληξαν άλλοι τρεις τυφώνες.

    Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από το πέρασμα του τυφώνα Τζιν στην Αϊτή εκτιμούνται σε περίπου 2.000.

    [26] ΕΦΥΓΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ ΣΑΓΚΑΝ

    Παρίσι, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Πέθανε, σε ηλικία 69 ετών από πνευμονική εμβολή, στο νοσοκομείο της πόλης Honfleur στη Νορμανδία, η διάσημη Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν. Η συγγραφέας του «Καλημέρα Θλίψη» που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, πέρασε τα τελευταία χρόνια απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο στο σπίτι της, στις δυτικές ακτές της Γαλλίας, ενώ από τις αρχές του χρόνου είχε εισαχθεί πολλές φορές στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

    Η Francoise Quoirez, που ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην πόλη Cajarc από πλούσιους γονείς βιομηχάνους και το 1954, σε ηλικία 18 μόλις ετών, έγραψε το «Καλημέρα Θλίψη». Λάτρης περιπέτειας και της ταχύτητας άφησε πίσω της πολλά συγγραφικά έργα, μεταξύ των οποίων το «Αγαπάτε τον Μπράμς»,»Ένα κάποιο προφίλ» «Τα θαυμάσια σύννεφα», κ.α.

    [27] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (10:43 UTC+2)

    Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώνεται σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας το 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Επιπλέον θα γίνει αποτίμηση του Ελληνικού και Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος. Οι τελευταίες προβολές είναι: «Αγνά νιάτα» του Εκτορα Λυγίζου, «Φύλακας άγγελος» του Δημήτρη Μπαβέλλα, «Καφέ θα πίνεις όταν μεγαλώσεις» του Γιάννη Κόλιου, «Κόνυ» του Κωνσταντίνου Πιλάβιου, «Overgound - Τρύπα 2» του Ιορδάνη Ανανίδη, «Παιχνίδι για δύο» του Νίκου Καλαρά, «Ευαίσθητα σημεία» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις ξεχώρισε η πρωτοβουλία του φεστιβάλ για παρουσίαση, γνωριμία και διάλογο με τους συμμετέχοντες σκηνοθέτες. Χτες παρουσιάστηκαν οι σκηνοθέτες Gregory Schaffer («Κινέζικη Ομπρέλα» - ΗΠΑ) και Katia Simunic («Εν Κρυπτώ» - Κροατία) που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Ιρίνα Μπόικο («Κυριακή Εννιά με Εννιά»), Αρης Μπαφαλούκας («0 +»), Κατερίνα Βυσσούλη («Ο Ντίνος ο θυρωρός»), Βασίλης Γιάτσης («Μπλακ Αμούρ») και Σωκράτης Σπανός («Στη σιωπή ακούγονται όλα») που συμμετέχουν στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μυθοπλασίας. Συμμετείχε και η πρωταγωνίστρια της ταινίας «0 +» ηθοποιός, Μαρία Διαμαντοπούλου.

    Ενδιαφέρουσα ήταν η ενημέρωση του Gregory Schaffer για την κατάσταση της μικρού μήκους ταινίας στις ΗΠΑ: «Παρότι οι ΗΠΑ είναι χώρα με υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα, η ολοκλήρωση μιας ταινίας μικρού μήκους είναι δύσκολη όσο στις υπόλοιπες χώρες. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις και κεφάλαια μεγάλων παραγωγών, ο σκηνοθέτης πρέπει με δικά του χρήματα να εξασφαλίσει την κατασκευή της ταινίας του. Γι' αυτό οι μικρού μήκους ταινίες στις ΗΠΑ είναι χαμηλού μπάτζετ. Η δική μου κόστισε συνολικά χίλια δολάρια».

    Κατά τ' άλλα οι συμμετέχοντες συμπέραναν ότι η παραγωγή μιας μεγάλου μήκους ταινίας δε θεωρείται «θέμα υψηλής προτεραιότητας» για τους μικρομηκάδες, «ίσως λόγω του απαιτούμενου κόστους μιας τέτοιας παραγωγής».

    [28] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Η εξαιρετική ερμηνεύτρια των γκόσπελ Λιζ Μακ Κομπ, φωνή που συνεχίζει την κληρονομιά της μαύρης μουσικής, εμφανίζεται και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    · Στο Θέατρο Πέτρας ξεκινά σήμερα το τριήμερο «2ο Φεστιβάλ Νέων», με το οποίο κλείνει το Φεστιβάλ της Πετρούπολης. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Εναρξη: 6 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

    · «Σεργιάνι στην παράδοση», στις 8.30 μ.μ., στο Κηποθέατρο Παπάγου με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων. Είσοδος ελεύθερη.

    · Αύριο (8.30 μ.μ.), στο Κηποθέατρο Παπάγου, κλείνει η αυλαία του φεστιβάλ, με την «8η Συνάντηση Χορωδιών». Θα συμμετέχουν: η Μεικτή και η Παιδική Χορωδία Δήμου Παπάγου, η Χορωδία Δήμου Χολαργού και η Χορωδία Αγ. Γεωργίου Καρύτση. Είσοδος ελεύθερη.

    · Συναυλία στην Ελευσίνα πραγματοποιεί αύριο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Με σολίστ τον Αρη Γαρουφαλή και μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν.

    · «Μαμά πετάω» τιτλοφορείται η παράσταση του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Αλογα», στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι), αύριο, στις 9.30 μ.μ. Μια παράσταση κούκλας που αναφέρεται στις δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην κοινωνία.

    · Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα, η Θεατρική Ομάδα «Ακροβασία», που αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες, θα παρουσιάσει το έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη - Ε. Χαδιαρά.

    · Τα «Παλαιινά Σεφέρια» παρουσιάζουν κρητική παραδοσιακή μουσική και δικά τους κομμάτια, σήμερα, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Το σχήμα αποτελούν οι: Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Αγγελική Ξεκαλάκη.

    · Αύριο, στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα - αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη, από τους Ντόρα Αθανασίου, Μηνά Μπόγρη και Γιώργο Ρούσσο. Ακολουθεί τη Δευτέρα ρεμπέτικη βραδιά, από τους Γ. και Στ. Σίνη, Αν. Τζαβέρα κ.ά.

    [29] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (10:40 UTC+2)

    Μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο Ελληνα ηθοποιό Μάνο Κατράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του, παρουσιάζει τη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των φετινών «Δημητρίων».

    Το αφιέρωμα είναι ένα δίπτυχο που περιλαμβάνει έκθεση ντοκουμέντων με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και την πορεία του Μάνου Κατράκη στο θέατρο και τον κινηματογράφο, βιβλία, λευκώματα, δυσεύρετη δισκογραφία, σπάνια θεατρικά και κινηματογραφικά προγράμματα και αφίσες, χειρόγραφα κλπ. Την ίδια μέρα, στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το Θεατρικό Αναλόγιο με τίτλο «Μνήμες» που θα χαράξει τη ζωή και το έργο του κορυφαίου ηθοποιού.

    Στο Θεατρικό Αναλόγιο, εκτός από τον Γιάννη Ιορδανίδη θα λάβουν μέρος η Νόνικα Γαληνέα και οι: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Κώστας Μπάσης, Βίβιαν Κοντομάρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, παρουσιάζοντας ανέκδοτα κείμενα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Γκαμπριέλ Αρού, Αννας Συνοδινού κ.ά. καθώς και κείμενα του ίδιου του Μάνου Κατράκη.

    Τόσο η Εκθεση όσο και το Θεατρικό Αναλόγιο είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1989 και πάλι από τον Γιάννη Ιορδανίδη, παρουσία του Μάνου Κατράκη, σ' ένα μεγάλο αφιέρωμα στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες του γαλλικού θεάτρου και κινηματογράφου.

    [30] Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΔΟΥΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2004 (00:10 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ , με ανακοίνωση του, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο της μεγάλης λογοτέχνη, δημοσιογράφου και αγωνίστριας, Διδούς Σωτηρίου, που έφυγε χθες, πλήρης ημερών.

    Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία. Τις σπουδές της συνέχισε στη Σορβόνη, στο Παρίσι.

    Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα στη Γαλλία ως ανταποκρίτρια του περιοδικού «Νέος Κόσμος της Γυναίκας». Τα χρόνια της Κατοχής δούλεψε στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο και το 1944 γίνεται αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

    Το συγγραφικό της έργο ξεκίνησε το 1959 με το μυθιστόρημα, «Οι νεκροί περιμένουν». Η μεγάλη, όμως, αναγνώριση ήρθε το 1962 όταν έγραψε τα «Ματωμένα Χώματα». Το βιβλίο αυτό, που αναφέρει τις προσωπικές της μνήμες από την Μικρά Ασία αγαπήθηκε εξίσου από Ελληνες και Τούρκους. Το 1976 γράφει την «Εντολή», όπου αναφέρεται στα όσα συνέβησαν με την υπόθεση Μπελογιάννη, μιας και ήταν αδελφή της Ελλης Παππά. Αλλα έργα της είναι: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του Ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» (1975), «Μέσα στις φλόγες» (1978), «Επισκέπτες» (1979) και το «Κατεδαφιζόμεθα» (1982).

    Το 1983 βραβεύτηκε με το βραβείο Ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί, ενώ είχε λάβει και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1997 γίνεται επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΑ.

    «Η Διδώ Σωτηρίου άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά της στην ελληνική δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Περισσότερο όμως από αυτό πολύτιμη παρακαταθήκη μένουν οι αγώνες της και η στάση ζωής που αποτελούν πρότυπο για τις επόμενες γενιές», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 3.30 μετά το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 September 2004 - 18:13:48 UTC