Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [02] MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [03] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΗΡΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] "ΑΘΗΝΑ 2004": ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
  • [05] ΠΛΑΣΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΑΞΙ'' ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Ο.Α.
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Α.
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
  • [11] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΥΡΩ
  • [12] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [14] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [15] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ Ο.Α. Η ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥΡΕΓΙΑ ΑΪΧΑΝ
  • [16] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ 2.5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ
  • [19] Κ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [20] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΝΚ
  • [21] ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [22] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ Ε.ΙΩΑΝΝΟΥ
  • [23] ΕΚΤΟΣ ΔΟΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΙΒΑΝ ΣΛΑΒΚΟΦ
  • [24] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ
  • [25] Ο ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [26] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ
  • [28] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (12:59 UTC+2)

    «Είμαστε πανέτοιμοι για εξαιρετικούς και ασφαλείς αγώνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα Ολυμπιακά Κέντρα Σκοποβολής και Ιππασίας στο Μαρκόπουλο και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά.

    Ο κ. Καραμανλής βρέθηκε κοντά στους αθλητές της σκοποβολής που προπονούνται στις σύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μοναδικές στον κόσμο και δημιουργούν παγκόσμια πρότυπα που δύσκολα μπορούν να αντιγραφούν.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος, κάλεσε κοντά του τον αθλητή του σκιτ Γιώργο Σαλαβαντάκη, τον οποίο ρώτησε αν είναι καλά και κατόπιν του ζήτησε να συνεχίσει την προπόνησή του, ώστε να πάρει και ο ίδιος «γεύση» από τη σκοποβολή.

    Συνοδευόμενος από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά και την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ο κ. Καραμανλής περιηγήθηκε και στις εγκαταστάσεις Ιππασίας. Μάλιστα η επίσκεψή του συνέπεσε με την άφιξη της βραζιλιάνικης αποστολής και ο κ. Καραμανλής περίμενε περίπου 15 λεπτά, έως ότου τοποθετηθούν τα άλογα στους στάβλους.

    Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις είναι καθ΄ όλα έτοιμες να υποδεχθούν το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, αυτή τη γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας».

    «Οφείλω να πω ότι χάρη στη μεγάλη προσπάθεια όλων εκείνων που δούλεψαν στα Ολυμπιακά Εργα, πάνω απ΄ όλα όμως χάρη στη συμβολή και τις θυσίες όλων των Ελλήνων πολιτών, η Ελλάδα θέτει στη διάθεση των αθλητών, των θεατών και των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    «Είμαστε πανέτοιμοι για εξαιρετικούς και ασφαλείς αγώνες», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρώτη προτεραιότητά μας είναι να πετύχουμε την πλήρη, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων αυτών των υποδομών».

    «Οταν οι Αγώνες τελειώσουν, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι υποδομές αυτές, στην Αθήνα και στις άλλες Ολυμπιακές πόλεις, να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο. Να γίνουν πόλοι άθλησης και ψυχαγωγίας, χώροι αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των πολιτών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», είπε ο πρωθυπουργός.

    [02] MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (10:27 UTC+2)

    Στις 12 Αυγούστου, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, του μεγαλύτερου έργου που κατασκευάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για την οδική σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας με την Πελοπόννησο.

    Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, υπουργών της κυβέρνησης και παρουσία του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Επίσης, μεγάλη γιορτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στη γέφυρα, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ αύριο το απόγευμα τη νέα γέφυρα θα διασχίσει η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Τιμώμενο πρόσωπο στη μεγάλη γιορτή θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, με συναυλία που θα γίνει στο κάστρο του Αντιρρίου, στην οποία θα συμμετάσχει πλειάδα γνωστών καλλιτεχνών, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καύση πυροτεχνημάτων. Ωστόσο, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο παραμένει εάν ο Μίκης Θεοδωράκης θα παραστεί στις εκδηλώσεις, καθώς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

    [03] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΗΡΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (12:41 UTC+2)

    Απολύτως υγιής και έτοιμος να επανέλθει στα καθήκοντά του εξήλθε από το Αττικό Νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τη Δευτέρα με πνευμονία, ευχαρίστησε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό «για τη ζεστή περιποίηση» και ιδιαίτερα την ιατρό του κ. Γιαμαρέλου και τους συνεργάτες της που συνέβαλαν στην ανάρρωσή του.

    Αναφερόμενος στο Αττικό νοσοκομείο, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα διαμάντι με τεράστιες προοπτικές να γίνει το καλύτερο της χώρας. «Χρειάζεται να συνεχίσει η ανάπτυξη και να βοηθηθεί», είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει μέτρα ενίσχυσής του, όπως πρόσληψη προσωπικού, μέτρα τα οποία είχε σχεδιάσει και αρχίσει να υλοποιεί και η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι παρακολούθησε από τα ΜΜΕ την προετοιμασία που γίνεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπογράμμισε: «Η Ελλάδα ζει πολύ ωραίες στιγμές».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «μοιάζει σαν ψέμα αυτό που γίνεται, ωστόσο είναι η πραγματικότητα», και επισήμανε: «Είναι μία πραγματικότητα για την οποία δουλέψαμε πολλά χρόνια, πολλοί άνθρωποι. Αλλάζει η Αθήνα, αλλάζει η Ελλάδα, και είμαστε όλοι περήφανοι γι' αυτή τη μεγάλη γιορτή και για τις ουσιαστικές αλλαγές που θα γίνουν στη χώρα μας από αυτή την υπόθεση».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του που τώρα το παραδέχονται και οι ξένοι, που επί καιρό επέκριναν την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι είναι ευκαιρία να δείξει ο Ελληνισμός τα καλύτερα στοιχεία του, όπως το φιλότιμο και η φιλοξενία.

    Ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στην οικία του για τρεις ημέρες, και αμέσως μετά θα μπορέσει να επανέλθει στα καθήκοντά του.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε, ενώπιον των τηλεοπτικών φακών, την άδεια της ιατρού κ. Γιαμαρέλου για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [04] "ΑΘΗΝΑ 2004": ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (14:54 UTC+2)

    "Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Δεν δόθηκαν πουθενά δωρεάν εισιτήρια. Για όλα τα εισιτήρια πρέπει να καταβάλλει ο καθένας το σχετικό αντίτιμο», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Σεραφείμ Κοτρώτσος σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η «Αθήνα 2004» μοίρασε 5.000 εισιτήρια στα κόμματα, κατ΄ εξαίρεση της κοινοτικής νομοθεσίας και του Ολυμπιακού πρωτοκόλλου,

    «Η διάθεση προς αγορά εισιτηρίων στα μέλη του Κοινοβουλίου, έγινε με πρωτοβουλία της ΑΘΗΝΑ 2004, ως αναγνώριση της προσφοράς του Δημοσίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Οργανωτική Επιτροπή ανακοινώνει όλα τα στοιχεία σε κάθε φάση του προγράμματός της. Τα εισιτήρια που αναφέρει το δημοσίευμα είναι λιγότερα από 5.000", τόνισε.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει καταγγελία για πλαστά εισιτήρια, ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Οργανωτικής Επιτροπής Γ. Μπόλος απάντησε αρνητικά, ενώ πρόσθεσε, πως η Οργανωτική Επιτροπή έχει φτιάξει τα εισιτήρια των Αγώνων με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές ασφαλείας.

    [05] ΠΛΑΣΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

    Σαν Φρανσίσκο, 7 Αυγούστου 2004 (17:45 UTC+2)

    Πλαστή ταινία είναι το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από διαδικτυακό τόπο το Σάββατο και στο οποίο φαίνεται ο αποκεφαλισμός Αμερικανού ομήρου από συνεργάτες του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. 

    Ο αμερικανός που φαίνεται να αποκεφαλίζεται στο εν λόγω βίντεο είναι ο Benjamin Vanderford από το Σαν Φρανσίσκο και δήλωσε στο Associated Press ότι κατασκεύασε τη βιντεοταινία στο σπίτι φίλου του, όπου έκανε αναπαράσταση του αποκεφαλισμού του χρησιμοποιώντας ψεύτικο αίμα.

    Ο Vanderford είχε αρχίσει να διανέμει την βιντεοταινία στο διαδίκτυο εδώ και μήνες, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό να κερδίσει δημοσιότητα που θα τον βοηθούσε στην καμπάνια του ως ανεξάρτητου υποψήφιου για τη θέση του περιφερειακού διευθυντή στο Σαν Φρανσίσκο. «Ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο, αλλά κανείς δεν το είχε προσέξει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο 22χρονος, προσθέτοντας ότι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο κατασκεύασε την κασέτα ήταν για να αποδείξει ότι βιντεοταινίες σαν αυτές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολύ εύκολα θα μπορούσαν να είναι πλαστές.

    Η βιντεοταινία που μεταδόθηκε από ισλαμική ιστοσελίδα έμοιαζε με προηγούμενες ταινίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την οργάνωση Ταουχίντ και Τζιχάντ του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, αλλά δεν παρουσίαζε τη σημαία της οργάνωσης, ούτε μασκοφόρους μαχητές. Ο Αμερικανός φορούσε παντελόνι και ένα μπλουζάκι κι όχι πορτοκαλί φόρμα όπως αυτή που φορούν οι όμηροι που κρατούνται από την οργάνωση του Ζαρκάουϊ.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΑΞΙ'' ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (18:44 UTC+2)

    Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των ταξί της Αθήνας από την «Αθήνα 2004» με το ειδικό σήμα με την ένδειξη «Ολυμπιακά Ταξί».

    Τα ολυμπιακά ταξί θα εξυπηρετήσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων τις μετακινήσεις προς και από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις (μόνιμες ή προσωρινές, αθλητικές και μη) και θα εισπράττουν 3 ευρώ επιπλέον του κανονικού κομίστρου που αναγράφεται στο ταξίμετρο -επιπλέον των τυχόν προβλεπομένων κατά περίπτωση επιβαρύνσεων (π.χ., αεροδρόμια, λιμάνια, αποσκευές κτλ.).

    Τα «ολυμπιακά ταξί» θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και να βρίσκονται σε αρίστη κατάσταση εξωτερικά και εσωτερικά.

    Σε σχετική ανακοίνωση τού ΣΑΤΑ αναφέρεται ότι ο εφοδιασμός των ταξί με το ειδικό σήμα γίνεται για τα Ραδιοταξί από τους συνεταιρισμούς τους, ενώ για τα υπόλοιπα από τα Γραφεία του ΣΑΤΑ.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (18:13 UTC+2)

    Δεν αφορά το ΚΚΕ το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», σύμφωνα με το οποίο δόθηκαν στα κόμματα 5000 εισιτήρια των Ολυμπιακών αγώνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    «Στο ΚΚΕ στάλθηκε σχετική επιστολή του «Αθήνα 2004», όμως το Κόμμα μας δεν ανταποκρίθηκε», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Α.

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (18:13 UTC+2)

    Ουδέποτε ανταποκριθήκαμε στην σχετική επιστολή που εστάλη στο κόμμα μας, εκ μέρους του «Αθήνα 2004», και αφορούσε την προσφορά 5000 εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων στα κοινοβουλευτικά κόμματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», στο οποίο αναφέρεται ότι η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου διανέμει παράτυπα πέντε χιλιάδες εισιτήρια σε εκπροσώπους κομμάτων, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του ολυμπιακού πρωτοκόλλου.

    «Δεν αγοράσαμε και δεν διαθέσαμε εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά συνέπεια, το δημοσίευμα αυτό δεν μας αφορά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο.Α.

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (17:10 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε έλαβε δωρεάν εισιτήρια από τον «ΑΘΗΝΑ2004» είτε κατ' εξαίρεση είτε ως προσφορά είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή» στο οποίο αναφέρεται ότι η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου διανέμει παράτυπα πέντε χιλιάδες εισιτήρια σε εκπροσώπους κομμάτων, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του ολυμπιακού πρωτοκόλλου.

    «Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα και στήριξε την εθνική προσπάθεια για την άρτια διοργάνωση και τέλεση των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων, που σε λίγες μέρες διεξάγονται στη χώρα μας.

    Αυτή την ώρα όλοι μας πρέπει να δείξουμε ευαισθησία και μέτρο, ώστε να συμβάλλουμε ο καθένας απ' τη δική του θέση στην επίτευξη του εθνικού στόχου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [10] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (17:06 UTC+2)

    «Τώρα που το Κωπηλατοδρόμιο ολοκληρώθηκε, ο παλιός υδροβιότοπος αποκαταστάθηκε και αποδείχθηκε ότι στο χώρο αυτό του παλαιού αεροδρομίου υπήρχε πάντα ένα έλος, μήπως θα έπρεπε ο Καραμανλής για λόγους δικαιοσύνης απέναντι σε όσους υπέμειναν επιθέσεις προκειμένου να γίνει το έργο αυτό, όπως και όλα τα άλλα- να βρει και να πει μερικά ειλικρινή και θαρραλέα λόγια;»

    Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Πολιτισμού- αρμόδιος για το συντονισμό της Ολυμπιακής προετοιμασίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, το Κέντρο Σκοποβολής αλλά και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά.

    «Χαίρομαι βλέποντας τον Πρωθυπουργό να επισκέπτεται τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και να εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτά τα επιτεύγματα της χώρας», είπε ο κ.Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη φορά που ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε τον Σχοινιά, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Κωπηλατοδρομίου και χωρίς να ειδοποιήσει την αρμόδια υπηρεσία, το έκανε προκειμένου να ελέγξει, γεμάτος δυσπιστία, τον τρόπο μεταχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Εκείνη μάλιστα ήταν και η πρώτη του επίσκεψη σε ολυμπιακό έργο, που πραγματοποιήθηκε μόλις στις 9/9/2002, προσέθεσε

    Με την επίσκεψή του εκείνη ο κ.Καραμανλής είχε ενθαρρύνει και ενισχύσει εμμέσως όλους εκείνους που αντιδρούσαν συστηματικά στην κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου με το επιχείρημα ότι εκεί ήταν, κατά την γνώμη τους, το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    [11] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (16:57 UTC+2)

    Όλες οι εικαστικές συνθέσεις που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ που είχε προκηρύξει το Φεβρουάριο 1996 το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα παρουσιάζονται στην έκθεση που διοργανώνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με θέμα «Σχέδια των τραπεζογραμματίων ευρώ» και η οποία θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 11 Αυγούστου στο νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3).

    Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 29 Ευρωπαίοι σχεδιαστές ή ομάδες σχεδιαστών με 44 προτάσεις, από τις οποίες πρώτευσε η πρόταση του Robert Kalina, σχεδιαστή τραπεζογραμματίων στην Αυστριακή Εθνική Τράπεζα στη Βιέννη. Τα σχέδια του Robert Kalina επελέγησαν για τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφόρησαν την 1η Ιανουαρίου 2002.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2003 και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας. Μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Δουβλίνο και στο Ελσίνκι.

    Στην τελετή των εγκαινίων θα μιλήσουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Νίκος Γκαργκάνας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 10 πμ έως τις 7 μμ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2004.

    [12] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2004 (16:53 UTC+2)

    Mε ολυμπιακό ωράριο θα λειτουργούν από τις 9 έως και τις 28 Αυγούστου τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι επισκέπτες της πόλης, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες ποδοσφαίρου της Ολυμπιάδας μεταξύ 11 και 27 του μηνός.

    Συγκεκριμένα, βάσει του ολυμπιακού ωραρίου, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 3 μετά το μεσημέρι.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) επισημαίνει ότι το ολυμπιακό ωράριο καθορίστηκε κατόπιν συνεννόησης με άλλους φορείς, αλλά και με τους εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής "Αθήνα 2004". Το νέο ωράριο αναμένεται να αυξήσει και την καταναλωτική δύναμη στην αγορά, αφού η Θεσσαλονίκη, ως ολυμπιακή πόλη, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες κατά τις επόμενες εβδομάδες .

    "Ο καθορισμός του ωραρίου βασίζεται στα ισχύοντα πλαίσια ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως αυτά θεσπίστηκαν με την υπουργική απόφαση 1192/97. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργοδοτικών οργανώσεων και των εμπορικών επιχειρήσεων να καθορίζουν, μέσα στο πλαίσιο αυτό, το ωράριο λειτουργίας της αγοράς, σεβόμενοι πάντα τα δικαιώματα των εργαζομένων, που είναι το πενθήμερο εργασίας και οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα", διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΘ.

    [13] ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (12:06 UTC+2)

    Με διαδικασίες εξπρές και με premarketing η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το φθινόπωρο να ιδιωτικοποιήσει την Ολυμπιακή Αεροπορία χωρίς δέσμευση για τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία".

    Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός "με συνοπτικές διαδικασίες" και ότι αυτή τη φορά επιλέχθηκε η διαδικασία του premarketing. Θα προσληφθεί σύμβουλος ο οποίος θα διερευνήσει στη διεθνή αγορά τις προϋποθέσεις πώλησης της Ολυμπιακής, τους υποψήφιους αγοραστές, και κυρίως τι ακριβώς θέλουν να αγοράσουν από την Ο.Α. οι επίδοξοι επενδυτές.

    Σημαντικό στοιχείο για την προσέλκυση των επενδυτών, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, θα είναι η απάλειψη του όρου για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας της νέας Ολυμπιακής.

    Στο ερώτημα εάν η διαδικασία πώλησης αφορά εκτός της νέας εταιρείας "Ολυμπιακές Αερογραμμές" και την παλαιά Ολυμπιακή, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας τονίζει: "Το πρόβλημα είναι ένα, η εταιρεία είναι μία".

    [14] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 6 Αυγούστου 2004 (22:07 UTC+2)

    Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δέχτηκαν πλήγματα από τη νέα άνοδο των τιμών πετρελαίου και τη νέα ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ως αποτέλεσμα των απρόσμενων και κατά πολύ ασθενέστερων των αναμενομένων στοιχείων για την απασχόληση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 1,71% και διαμορφώθηκε στις 4.337,90 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 2,65% κατρακύλησε στις 3.727,74 μονάδες, ενώ στις 3.528,64 μονάδες συρρικνώθηκε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 2,60%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 1,23% διαμορφώθηκε στις 2.480,52 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 1,63%, στις 20.151,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI μειωμένος κατά 2,03% έκλεισε στις 5.403,10 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ πραγματοποίσε «βουτιά» 3,10% στις 315,74 μονάδες.

    Ανάλογο είναι το κλίμα και στη Νέα Υόρκη όπου τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση προκάλεσαν πανικό πωλήσεων μετοχών. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 32.000 τον Ιούλιο, έναντι 78.000-σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία- τον Ιούνιο, κατά πολύ χαμηλότερες συγκρινόμενες με αυτές που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για δημιουργία περίπου 240.000 νέων θέσεων εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας όμως μειώθηκε στο 5,5% από 5,6%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.

    Στις 21.24, ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 1,17% υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων, στις 9.846,44 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 1.791,78 μονάδες, μειωμένος κατά 1,64% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 1,13%, στις 1.068,49 μονάδες.

    [15] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ Ο.Α. Η ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥΡΕΓΙΑ ΑΪΧΑΝ

    Αγκυρα, 7 Αυγούστου 2004 (15:57 UTC+2)

    Ευρεία δημοσιότητα στο γεγονός ότι η γνωστή μαραθωνοδρόμος της Τουρκίας Σουρεγιά Αϋχάν, αναγκάσθηκε να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δίνει ο τουρκικός τύπος.

    Τονίζεται πως η Τουρκία περίμενε από την Αϋχάν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, αλλά διαπιστώθηκε ότι η εθνική αθλήτρια της Τουρκίας παρουσιάζει πρόβλημα στους μύες της δεξιάς κνήμης, όπου παρατηρήθηκε και φλεγμονή.

    Η αποχώρηση της Αϋχάν από τους Ολυμπιακούς, ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο επί Θεμάτων Αθλητισμού Μεχμέτ Αλί Σαχίν και προβάλλεται στο σημερινό Τύπο ως εξέλιξη σοκ.

    H «Milliyet» στην πρώτη σελίδα και στα πλαίσια της είδησης σχετικά με την αποχώρηση της Σουρεγιά Αϋχάν, γράφει με τον υπότιτλο «Ισχυρισμοί σοκ» τα εξής :

    Υπήρξε ισχυρισμός ότι η Αϋχάν αποσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς γιατί θέλησε να αποφύγει τον έλεγχο ντόπινγκ. Ένας άλλος ισχυρισμός ήταν ότι η Αϋχάν χρησιμοποιεί το φάρμακο ΤΗG, το οποίο ανακοινώθηκε ως ουσία ντόπινγκ.

    Στο μεταξύ υπάρχει και άλλος ισχυρισμός πως λόγω λανθασμένης διάγνωσης κάνει θεραπεία για δισκοπάθεια.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθλητισμού, Γιουρντάντον είπε ότι εάν αυτός ο προσωρινός τραυματισμός της Αϋχάν συνέβαινε ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς θα μπορούσε να λάβει μέρος.

    [16] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ 2.5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2004 (14:15 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χθεσινή ανακοίνωση της που εξεδόθη στις Βρυξέλλες αναφέρεται στην αποδέσμευση του ποσού των 2.5 εκ. ευρώ για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο.

    Οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης θα επικεντρωθούν πρώτα στην περιοχή της νεκρής ζώνης εντός και εκτός της Λευκωσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτοί οι χρηματικοί πόροι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της πολιτικής για την πράσινη γραμμή αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής ανέφερε ότι οι εν λόγω πόροι θα διατεθούν μέσω του προγράμματος UNDP και οι διαδικασίες προσφοράς για την ανάθεση των εργασιών σε ειδικευμένες εταιρείες ή σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς έχουν ήδη ξεκινήσει.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λάρνακα, 7 Αυγούστου 2004 (14:12 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου θα διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ''Πάμε με αισιοδοξία στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και σε μερικά αθλήματα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλές διακρίσεις'', είπε, και πρόσθεσε πως οι μεγαλύτερες ελπίδες είναι για τα αθλήματα της σκοποβολής καθώς και της ιστιοπλοίας.

    Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα μπορούσε να πάρει κάποιο μετάλλιο ο κ. Λαζαρίδης είπε πως ''τίποτε δεν αποκλείεται, ιδιαίτερα στη σκοποβολή και το σκιτ έχουμε αθλητές που κτυπούν ολυμπιακά επίπεδα. Στην καλή τους μέρα και εφόσον έχουν καλή ψυχολογική κατάσταση και προετοιμασία πιστεύω ότι θα μπορούσαν. Εχουμε επίσης και ένα πολύ καλό ιστιοπλόο που έχει προετοιμαστεί πολύ καλά και εναποθέτουμε σε αυτόν πολλές ελπίδες''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Αυγούστου 2004 (14:03 UTC+2)

    Για πρώτη φορά από τις 26 Ιουλίου, όταν άρχισε στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση επί του επίμαχου νομοσχεδίου για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, χθες Παρασκευή υιοθετήθηκαν τρεις τροπολογίες.

    Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας που αφορά το Δήμο Μάβροβο, η οποία προβλέπει τη μετονομασία του σε Δήμο "Μάβροβο - Ρόστουσε", τη συνένωση του χωριού Σκούντριε με το δήμο και τη μεταφορά της έδρας του δήμου στην κοινότητα Ρόστουσε.

    Η δεύτερη τροπολογία που έγινε δεκτή προβλέπει ο Δήμος Ζούπα να παραμένει ξεχωριστός δήμος και η τρίτη προβλέπει ότι το χωριό Μπρνιάτσι του δήμου Αρατσίνοβο να συνενώνεται με το Δήμο Γκάζι Μπάμπα.

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση των δήμων από 123 σε 80. Το νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητείται μετ΄ εμποδίων στη Βουλή με την αντιπολίτευση να έχει αντιρρήσεις και να ηγείται κινητοποιήσεων με στόχο την απόρριψή του.

    Τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου αφορούν στην επέκταση των διοικητικών ορίων των δήμων Σκοπίων και Στρούγκας. Στα Σκόπια ο αλβανικός πληθυσμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% και η αλβανική θα αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα -ισότιμη με τη σλαβομακεδονική- ενώ στη Στρούγκα, όπου σήμερα πλειοψηφούν οι σλαβομακεδόνες, θα πλειοψηφούν οι αλβανικής καταγωγής δημότες.

    Η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο.

    [19] Κ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2004 (13:31 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δημιουργεί νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού, που είναι ήδη και πρόβλημα ευρωπαϊκό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως ''θεωρούμε απαραίτητες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν για την επιδίωξη λύσης''.

    ''Σήμερα τριάντα χρόνια μετά και αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ένταξη μας στην ΕΕ μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για πρώτη φορά για τον τερματισμό του δράματος της Κύπρου'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κοινότητας Λεμύθου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΝΚ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (21:02 UTC+2)

    Τη βεβαιότητά του για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο οποίος έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αθήνα.

    «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι επιτυχημένοι και αυτή η επιτυχία θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

    [21] ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αγρίνιο, 7 Αυγούστου 2004 (20:58 UTC+2)

    Στο Αγρίνιο, στην πόλη του καπνού, διανυκτερεύει απόψε η Ολυμπιακή φλόγα, λίγο πριν διασχίσει τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και εισέλθει στην τελική ευθεία προς την Αθήνα.

    Ο καιρός ήταν σύμμαχος των λαμπαδηδρόμων. Σποραδικές βροχές και σύννεφα δρόσισαν την άσφαλτο και οι χιλιάδες άνθρωποι που βγήκαν και σήμερα στους δρόμους δεν αναζήτησαν τη σκιά των δένδρων για να χειροκροτήσουν τους 177 λαμπαδηδρόμους.

    Η διαδρομή ήταν μία πράσινη γραμμή στο χάρτη. Από την Πρέβεζα στην Άρτα, στο Μενίδι και στην Αμφιλοχία με τελικό προορισμό το Αγρίνιο. Εκεί η υποδοχή ακολούθησε τα βήματα του χορού συγκροτημάτων από δέκα χώρες. Γύρω από τη Φλόγα συναντήθηκαν νότες από την Ταϊβάν και την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τουρκία και από άλλες έξι χώρες. Ο δήμος προσκάλεσε τα συγκροτήματα για την τελετή, υιοθετώντας το σύνθημα της παγκόσμιας Λαμπαδηδρομίας «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο». Μία χορογραφία του «Ζορμπά», άσπρα και γαλάζια μπαλόνια υπογράμμισαν το ελληνικό χρώμα της γιορτής.

    «Η διανυκτέρευση της Φλόγας εκφράζει και τη ζωντανή πραγματικότητα της κοινωνίας του Αγρινίου» είπε ο δήμαρχος της πόλης Ευθύμιος Σώκος. Τα πυροτεχνήματα και η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου έκλεισαν τη γιορτή.

    Η φλόγα ξεκίνησε από την Πρέβεζα, όπου διανυκτέρευσε την Παρασκευή με πρώτο σταθμό της ημέρας την Άρτα.

    Ο δήμαρχος της πόλης Πάνος Οικονομίδης καλωσορίζοντας τη Φλόγα στην Άρτα υπογράμμισε ότι οι «Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την άφθαρτη αξία του πνεύματος και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα των θεών στην ταραγμένη ανθρωπότητα.» Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης ξεπροβόδισε τη Φλόγα με ηπειρωτικούς σκοπούς. Το ταξίδι συνεχίστηκε για το Μενίδι. Η καταπράσινη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου αποτελεί ένα από τα δέκα προστατευόμενα σημεία της Ευρώπης ως προς το φυσικό κάλλος. «Η Ελλάδα θα γράψει για μία ακόμη φορά ιστορία, όπως έγραψε το 1896 με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων» είπε ο πρόεδρος της πόλης Γιάννης Πρεβεζιάνος, μετά την αφή του βωμού από το γυμναστή Βασίλη Βασίλας.

    Επόμενος σταθμός ήταν η Αμφιλοχία, που υποδέχθηκε τους ανθρώπους που μετέφεραν τη Φλόγα με παραδοσιακά γλυκά που ετοίμασαν γυναίκες της πόλης. Παραδοσιακά συγκροτήματα, από τα ΚΑΠΗ της πόλης, παρουσίασαν τοπικούς χορούς. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας έδωσαν την ευκαιρία να οργανωθούμε, να λειτουργήσουμε ομαδικά και να καμαρώνουμε μία άλλη όψη στο διοικητικό και οικονομικό μας κέντρο» είπε ο δήμαρχος Απόστολος Κοιμήσης. Το βράδυ οι βάρκες στο λιμάνι φωτίστηκαν, όπως και ο ουρανός από τα πυροτεχνήματα.

    Την Κυριακή η Ολυμπιακή φλόγα σε μία ιστορική στιγμή, θα διασχίσει τη γέφυρα από το Αντίρριο στο Ρίο. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Αγρίνιο με πρώτο σταθμό το Μεσολόγγι. Στο Αντίρριο θα πραγματοποιηθεί μία σύντομη τελετή και μετά η Φλόγα θα περάσει τη γέφυρα με τελικό προορισμό την Πάτρα όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή διανυκτέρευσης με εντυπωσιακές παράλληλες εκδηλώσεις.

    [22] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ Ε.ΙΩΑΝΝΟΥ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (18:06 UTC+2)

    Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση της πρωταθλήτριας του τζούντο, στην κατηγορία των 78 κιλών, Ελένης Ιωάννου η οποία τις πρώτες πρωϊνές ώρες έπεσε από το μπαλκόνι τρίτου ορόφου πολυκατοικίας.

    Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», σε μονάδα εντατικής θεραπείας του οποίου νοσηλεύεται, αναφέρεται ότι η ελληνίδα πρωταθλήτρια, διακομίστηκε σήμερα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, που εφημέρευε, φέροντας πολλαπλά κατάγματα και κακώσεις (πολυτραυματίας).

    Η εισαγωγή πραγματοποιήθηκε από το ορθοπεδικό τμήμα, έγιναν οι δέοντες χειρουργικοί χειρισμοί και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένη υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

    Σε ανακοίνωση εξάλλου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρεται ότι τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας είναι συγκλονισμένα από την είδηση για τον σοβαρό τραυματισμό της αθλήτριας.

    «Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε το αρχηγείο της Ελληνικής ομάδας, ο αρχηγός Γιάννης Παπαδογιαννάκης, έδωσε εντολή στον αρχίατρο της ομάδας Νίκο Μαλλιαρόπουλο να πάει στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και να ενημερωθεί για την κατάσταση της αθλήτριας. Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαρόπουλο, η κατάστασή της είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η Ιωάννου υπεβλήθη σε εγχείρηση και νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Η ομάδα του τζούντο πρόκειται να μπει στο Ολυμπιακό Χωριό την Πέμπτη 12 Αυγούστου.

    [23] ΕΚΤΟΣ ΔΟΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΙΒΑΝ ΣΛΑΒΚΟΦ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (15:43 UTC+2)

    Την προσωρινή αναστολή των αρμοδιοτήτων του Βούλγαρου Ιβάν Σλάβκοφ, μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ μετά τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά, σε εκπομπή που παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα το BBC.

    Ο Ιβάν Σλάβκοφ είναι μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής και φέρεται αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο δωροδοκίας προκειμένου η Επιτροπή «Λονδίνο 2012» να αποσπάσει ψήφους από τη ΔΟΕ για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    «Είμαι απογοητευμένος και πολύ θυμωμένος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και ανακοίνωσε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής για τον Σλάβκοφ: «Προσωρινά ο Ιβάν Σλάβκοφ στερείται όλων των δικαιωμάτων και αξιωμάτων που προκύπτουν από την ιδιότητά του ως μέλους της ΔΟΕ. Η απόφαση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που θα γίνουν».

    Επίσης η ΔΟΕ αφαίρεσε άμεσα την διαπίστευση του Σλάβκοφ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τους οποίους δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει.

    [24] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2004 (12:26 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού της Αθήνας η πρωταθλήτρια του τζούντο, στην κατηγορία των 78 κιλών, Ελένη Ιωάννου η οποία τις πρώτες πρωϊνές ώρες έπεσε από το μπαλκόνι τρίτου ορόφου πολυκατοικίας.

    Η 20χρονη πρωταθλήτρια, που αποτελεί μέλος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, τραυματίστηκε σοβαρά από την πτώση και διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου οι θεράποντες γιατροί δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Η νεαρή είναι αθλήτρια του Ομίλου Τζούντο Φιλαδέλφειας.

    [25] Ο ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 7 Αυγούστου 2004 (14:28 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις σε οικονομικά κέντρα.

    "Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Νέα Υόρκη, στο Νιού Τζέρσεϊ και την Ουάσινγκτον ήταν μία θλιβερή υπενθύμιση των κινδύνων που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Πληροφορίες που ήρθαν στην κατοχή μας μετά τις συλλήψεις στο Πακιστάν, μαζί με άλλες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, έδειχναν ότι η Αλ Κάιντα είχε βάλει στόχους οικονομικά κέντρα στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ και την Ουάσινγκτον», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του.

    "Οι πληροφορίες αυτές ενισχύθηκαν από άλλες που είχαμε στην κατοχή μας", πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση Μπους δέχτηκε έντονες επικρίσεις για την απόφασή της να αυξήσει στο "πορτοκαλί" το επίπεδο συναγερμού. Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπους ότι έλαβε την απόφαση για πολιτικούς λόγους και για προεκλογικές σκοπιμότητες.

    [26] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 7 Αυγούστου 2004 (13:37 UTC+2)

    Βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο αποκεφαλισμός Αμερικανού ομήρου από συνεργάτες του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι δόθηκε στη δημοσιότητα από διαδικτυακό τόπο το Σάββατο.

    "Ονομάζομαι Μπένζαμιν Φορντ. Είμαι από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας" ακούγεται να λέει ο νεαρός άνδρας λίγο πριν τον αποκεφαλισμό. "Πρέπει να φύγουμε από το Ιράκ αμέσως. Αν όχι όλοι θα σκοτωθούν με αυτόν τον τρόπο", είπε ο όμηρος, που καθόταν σε μία καρέκλα και φορούσε μία μπεζ μπλούζα.

    Προς το παρόν, η διοίκηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.

    [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ

    Καράτσι, 7 Αυγούστου 2004 (11:27 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο Καράτσι του Πακιστάν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία η βόμβα ήταν ωρολογιακή και είχε τοποθετηθεί έξω από ένα κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων. Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας κρατήρας βάθους περίπου μισού μέτρου, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και προσπαθεί να διαλευκάνει τα κίνητρα της επίθεσης.

    [28] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Ραμάλα, 7 Αυγούστου 2004 (11:23 UTC+2)

    Δύο Παλαιστίνιοι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, ανακοίνωσαν πολιτικές πηγές στη Ραμάλα.

    Πρόκειται για τον υπουργό Δικαιοσύνης Νάχεντ αλ Ράιες και τον υπουργό Σχεδιασμού Ναμπίλ Κάσις.

    Σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς ο αλ Ράιες επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Τετάρτη και ανέφερε ότι περιμένει να επικυρωθεί από τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο υπουργός Σχεδιασμού υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 August 2004 - 18:13:43 UTC