Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΜΟΝΑΔΙΚΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [02] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ" Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΜΗΤΣΟ ΣΑΧΙΝΗ: ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ
  • [04] ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΤΡΕΙΣ ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΤΑ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ
  • [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
  • [08] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
  • [09] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [10] ΥΠΑΝ: 18 ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕ
  • [11] ΣΤΑ 0,828 ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [12] ΥΠΑΝ: ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ
  • [13] ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ: ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ
  • [14] ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΟΙ ΗΠΑ
  • [15] ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΗΝΥΕΙ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [17] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [18] ΝΕΑ ΜΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Τ/Κ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [19] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [20] ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
  • [21] ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [22] Η ΕΛΙΣΑΒΕΤΑ ΛΙΠΑ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [23] ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΝΕΩΝ
  • [24] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 30 ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ
  • [25] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ
  • [26] ΤΣΕΧΙΑ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΚΡΟΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [27] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΟΥΝΤΧΟΓΙΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Α' ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [28] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 900 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
  • [29] Κ. ΑΡΖΟΓΛΟΥ - Μ. ΒΙΔΑΛΗ ΣΤΗ ΦΑΙΔΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΒΗΡΗΣ
  • [30] ΒΡΑΔΙΑ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ
  • [31] "ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2004" ΣΤΟ ΔΑΦΝΩΝΑ ΞΑΝΘΗΣ
  • [32] Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΘΑ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [33] Η ΕΡΩΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

  • [01] Φ. ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΜΟΝΑΔΙΚΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Tην πεποίθηση ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι μοναδική, παρά τη «διαρροή» στοιχείων στην «Sunday Mirror» εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία παρακολούθησε την προπόνηση της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών.

    Η κ. Πάλλη-Πετραλιά χαρακτήρισε το περιστατικό ατυχές και πρόσθεσε: «Βεβαίως, αναζητούνται απ' ότι μας ενημερώνει και η Οργανωτική Επιτροπή, ποιοι το διέρρευσαν. Πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά δεν είχα ιδέα, δεν ήξερα τίποτα για την τελετή έναρξης. Ήταν ένα επτασφράγιστο μυστικό της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά πιστεύω ότι παρ' όλο που διαβάσαμε σήμερα αρκετές λεπτομέρειες για την τελετή, η μαγεία δε χάθηκε. Η μαγεία δε χάνεται. Θα απολαύσουμε μία μοναδική τελετή».

    Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε, επιπλέον, ότι η εθνική ομάδα του πόλο έχει μια μεγάλη προϊστορία σε διακρίσεις και πρόσθεσε ότι είναι μία ομάδα πολύ δυνατή και αυτοπειθαρχημένη.

    [02] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ" Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (14:33 UTC+2)

    Την πληροφορία, που δημοσίευσε η Herald Tribune, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα "μουσουλμανικοί πυρήνες", οι οποίοι ενδέχεται να αποδειχθούν κίνδυνος για τη δημοκρατία, διέψευσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία. Μίλησα και με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Διαψεύδεται η πληροφορία", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [03] ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΜΗΤΣΟ ΣΑΧΙΝΗ: ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Στερνό αντίο στον επί τρεις κοινοβουλευτικές περιόδους βουλευτή του ΚΚΕ και παλαίμαχο αγωνιστή του προοδευτικού και εργατικού κινήματος, Μήτσο Σαχίνη, από πλήθος συναγωνιστών και φίλων, αλλά και εκπροσώπους των φορέων και των κοινωνικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, που είχαν όλοι ένα καλό λόγο να πουν για το ήθος, τη συνέπεια, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες στους οποίους πρωταγωνίστησε επί επτά δεκαετίες.

    Στην πολιτική κηδεία του Μ. Σαχίνη, η οποία τελέστηκε στα νεκροταφεία «Αναστάσεως του Κυρίου», συντετριμμένα τα μέλη της οικογένειάς του και βαθιά συγκινημένο το πλήθος που έσπευσε εκεί για το ύστατο «χαίρε», άκουσαν τους ομιλητές που εκφωνούσαν τους επικήδειους λόγους, να αναφέρονται στη ζωή και τη δράση του: Ως ειδικευόμενου αμούστακου εργάτη στα γεγονότα του Μάη του 1936, ως θαρραλέου αγωνιστή στην εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης, ως αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας και μετά τη μεταπολίτευση, ως αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ως δημοτικού συμβούλου και τέλος ως βουλευτή του ΚΚΕ, εκλεγμένου τρεις φορές από το λαό της Θεσσαλονίκης το 1978, το 1981 και το 1985.

    Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο γιός του εκλιπόντος, Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στον πατέρα που έφυγε, στα μικρά και τα μεγάλα που τον χαρακτήριζαν σαν άριστο οικογενειάρχη, αγωνιστή και πρωτοπόρο του αριστερού κινήματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και Γραμματέας του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, υπογράμμισε ότι τον μπάρμπα Μήτσο Σαχίνη, όπως τον ήξεραν οι περισσότεροι, μία βασική ιδέα φλόγιζε το νου και την καρδιά του και διαπερνούσε σαν κόκκινη κλωστή όλες τις φάσεις της ιστορίας: η αναγνώριση της πρωτοπορίας της τάξης από την οποία προέρχεται και την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις στις κοινωνικές εξελίξεις.

    «Η δράση και η στάση ζωής του αποτελεί κεφάλαιο για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Με μυαλό καθάριο και ταξικά προσανατολισμένο ο Μήτσος Σαχίνης δεν υπέκυψε ποτέ στις δυσκολίες της ταξικής πάλης», είπε ο κ. Ζαργιανόπουλος. Προσθέτοντας ότι όλη η ζωή του ήταν δεμένη με το συνδικαλιστικό κίνημα.. Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΜΕ, αποτίοντας φόρο τιμής στη ζωή και τη δράση του Μήτσου Σαχίνη, δυναμώνει τους αγώνες του, για να κάνει πράξη όσα και αυτός πίστεψε, για όσα αγωνίστηκε και πλήρωσε. «Η μνήμη της συνεπούς ταξικής στάσης του, τα διδάγματα της δράσης του θα συνεχίσουν να αποτελούν καθοδηγητική γραμμή στην πράξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», είπε.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, απευθύνοντας ύστατο χαιρετισμό στον άλλοτε συνάδελφό του στο κοινοβούλιο, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Μήτσος Σαχίνης ήταν από τους πολιτικούς που έδωσε και δεν πήρε τίποτα από την πολιτική. Όπως είπε ο κ. Ψωμιάδης: «Δεν ήρθαμε να τιμήσουμε έναν απλό αγωνιστή. Ήρθαμε να τιμήσουμε και να υποκλιθούμε σε έναν άνθρωπο που έμεινε σταθερός στις θέσεις του, έμεινε όρθιος στις προκλήσεις των καιρών, έμεινε ζωντανός στους αγώνες του ΚΚΕ. Ήρθαμε να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που όλοι αγαπήσαμε άσχετα που ανήκουμε, γιατί λείπουν από τη σύγχρονη πολιτική ζωή τέτοιοι πολιτικοί άνδρες που έδωσαν και δεν πήραν τίποτε από την πολιτική. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τιμά με την παρουσία συναδέλφων και αποχαιρετά το μέγα αυτό πολιτικό. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στο ΚΚΕ, και στους δύο συναδέλφους εκπροσώπους του ΚΚΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που λαμπρύνουν με την παρουσία τους, τις θέσεις και τους αγώνες τους, το ΚΚΕ».

    Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

    Αποχαιρετώντας τον Μήτσο Σαχίνη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Καπετανόπουλος, σημείωσε:

    «Εκ μέρους του Δημάρχου που βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου χαιρετίζουμε τον Μήτσο το Σαχίνη με σεβασμό και εκτίμηση. Τον χαιρετίζουμε γιατί ήταν συνεπής, τον χαιρετίζουμε γιατί ήταν έντιμος, τον χαιρετίζουμε γιατί δεν έδωσε ποτέ λαβή για το παραμικρό, τον χαιρετίζουμε γιατί ήταν σεμνός και αποφασιστικός. Γνωρίσαμε το τι ήταν ο Δημήτρης Σαχίνης μέσα και από την οικογένειά του, από τον γιο του συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο, τον Αγάπιο, κι ανεξάρτητα εάν διαφορετικά πιστεύουμε για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι κοινωνίες, ανεξάρτητα εάν καθήμενοι σε ένα τραπέζι είχαμε κι έχουμε διαφορετικές απόψεις ή εκτιμήσεις, εκείνο που όλοι μπορούμε να πούμε, είναι πως αυτή η μονάδα που λέγεται οικογένεια και που ο καθένας μας στη ζωή προσπαθεί να την κάνει όσο το δυνατόν καλλίτερη αυτή η μονάδα του Μήτσου του Σαχίνη είναι άριστη και είναι δικό του επίτευγμα και όλης της οικογένειας».

    Ο εκπρόσωπος της Κ.Ε. του ΚΚΕ

    Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής και της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Μήτσος Σαχίνης, υπήρξε γέννημα της εργατικής τάξης, άξιος εκπρόσωπός της, πρωτοπόρος στους αγώνες της, προσωπικότητα του εργατικού και λαϊκού κινήματος σεβαστή από συντρόφους αλλά και αντιπάλους.

    «Δεν αρκούν λίγα λόγια τιμής στον σύντροφο που έφυγε για να εξιστορηθούν οι πολλοί και σημαντικοί σταθμοί της δράσης και της ζωής του. Μιας ζωής ορόσημο, απόλυτα συνυφασμένης με κάθε καμπή της ιστορικής πορείας της εργατικής τάξης. Με τον σύντροφο Μήτσο Σαχίνη, παρόντα σε κάθε έξαρση αλλά και σε κάθε δύσκολη στιγμή της πορείας αυτής: Με την ξεσηκωμένη εργατιά της Θεσσαλονίκης τον Μάη του '36. Με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ ενάντια στην χιτλεροφασιστική κατοχή. Με τις διώξεις και τις φυλακίσεις επί επτά χρόνια στις φυλακές του Μεταβαρκιζιανού κράτους. Έγκλειστος των φυλακών της χούντας σε όλη την περίοδο '67-'74. Πρωτοπόρος στη μάχη για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τη μεταπολίτευση, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το 1983. Και τέλος, φωνή της εργατικής τάξης και του λαού της Θεσσαλονίκης στο Εθνικό κοινοβούλιο, το '78, το'81, το '85 μέχρι το 1989».

    Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της ΚΝΕ, ενώ στην τιμητική φρουρά, δίπλα στο φέρετρο του Μήτσου Σαχίνη, στάθηκαν στη διάρκεια της νεκρώσιμης τελετής το μέλος του Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Βουλγαρόπουλος, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Άγγελος Τζέκης, ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, πολλοί δημοτικού και νομαρχιακοί σύμβουλοι, στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος και πλήθος κόσμου.

    [04] ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, προειδοποιεί για σήμερα το απόγευμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο σε Ιόνιο και ηπειρωτικά.

    [05] ΤΡΕΙΣ ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΤΑ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το πλοίο «Blue Star Ιθάκη» προσέκρουσε με την πλώρη στην προβλήτα του λιμανιού της Τήνου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

    Το πλοίο, που προσέκρουσε στην προβλήτα καθώς έμπαινε στο λιμάνι, και αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρόσκρουση δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι θα δικαιωθεί και πάλι από τη δικαιοσύνη εξέφρασε με ανακοίνωση του ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος, απαντώντας στη νέα μήνυση που κατέθεσε ο αδελφός του, Κωνσταντίνος, σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του, Γιάννας Αγγελοπούλου.

    «Με θλίψη παρακολουθώ να συνεχίζεται η έμμονη προσπάθεια του αδελφού μου Κωνσταντίνου να συκοφαντήσει και να πλήξει με κάθε τρόπο το πρόσωπο μου και το πρόσωπο της συζύγου μου Γιάννας. Παρά το γεγονός ότι όλες οι μέχρι τώρα δικαστικές του πρωτοβουλίες έχουν αποτύχει, επανέρχεται τώρα με μία μήνυση την οποία επαπειλεί επί πέντε συνεχή έτη. Είναι βέβαιο ότι και η τελευταία αυτή απεγνωσμένη προσπάθεια θα καταρρεύσει ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

    «Προφανής στόχος του είναι με την εκμετάλλευση της χρονικής συγκυρίας η δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος του προσώπου μου και εις βάρος της συζύγου μου, πρόεδρου της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004»», πρόσθεσε.

    [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Σε θέσεις ευθύνης στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εξελέγησαν αρκετοί ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα, ο Νίκος Σηφουνάκης εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, θέση την οποία κατείχε ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ. Η Επιτροπή αυτή έχει επίσης αρμοδιότητα για θέματα Αθλητισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ο Σταύρος Λαμπρινίδης εξελέγη Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και η Μαίρη Ματσούκα εξελέγη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών.

    Ο Πάνος Μπεγλίτης αποφασίσθηκε να προταθεί από τη Σοσιαλιστική Ομάδα στη θέση του Αντιπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ Τουρκίας όταν συγκροτηθεί εκ νέου το Φθινόπωρο.

    Η Κατερίνα Μπατζελή εξελέγη Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τα θέματα Γεωργίας. Είναι η πρώτη φορά που Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Θα έχει την ευθύνη για τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Ομάδας στα θέματα Γεωργίας και τον συντονισμό των σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέλαβαν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές συνολικά τις ακόλουθες θέσεις:

    -Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ:

    Επιτροπή Προϋπολογισμού (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (Αναπλ. Μέλος)

    Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού (Τακτικό Μέλος)

    -Σταύρος Αρναουτάκης:

    Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Περιβάλλοντος (Αναπλ. Μέλος)

    Επιτροπή Αλιείας (Τακτικό Μέλος)

    - Σταύρος Λαμπρινίδης:

    Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων (Αναπλ. Μέλος)

    - Μαίρη Ματσούκα:

    Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Καταναλωτή (Αναπλ. Μέλος)

    - Κατερίνα Μπατζελή:

    Επιτροπή Γεωργίας (Τακτικό Μέλος Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος )

    Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων (Αναπλ. Μέλος)

    Επιτροπή Γυναικών

    - Πάνος Μπεγλίτης:

    Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (Αναπλ. Μέλος)

    Επιτροπή Ασφάλειας και Αμυνας (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Αναπλ. Μέλος)

    - Νίκος Σηφουνάκης:

    Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (Αναπλ. Μέλος).

    - Ευαγγελία Τζαμπάζη:

    Επιτροπή Περιβάλλοντος (Τακτικό Μέλος)

    Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (Αναπλ. Μέλος)

    [08] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε τα εξής:

    «Κάθε τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων διατηρεί το πλεονέκτημα του ευχάριστου αιφνιδιασμού. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για την τελετή έναρξης αυτών των αγώνων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους και έχουν το πλεονέκτημα της αυθεντικότητας των τόπων, των τοπίων και του κλίματος.

    Ας κάνουμε συνεπώς υπομονή λίγες ημέρες ακόμη προκειμένου να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα σε όλον τον πλανήτη, όχι μόνο για την ιστορική αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα.

    Όλα τα άλλα είναι μικρές τριβές, κατώτερες των περιστάσεων και της σημασίας του μοναδικού αυτού γεγονότος».

    [09] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνιστούν διαφημιστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και εκεί εστιάζεται η νέα στρατηγική της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση του μετα-ολυμπιακού τοπίου, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΤ, στην οποία συμμετείχαν παράγοντες του ελληνικού τουρισμού.

    Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αβραμόπουλος εντός των ημερών ολοκληρώνονται οι διεργασίες και οι συνεργασίες για την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου, «βάσει του οποίου αποκτά πλέον υπόσταση ο ελληνικός τουρισμός και ιδρύεται το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης».

    Όσον αφορά στα φαινόμενα ακρίβειας στην τουριστική αγορά, ο κ.Αβραμόπουλος σημείωσε ότι διαμορφώνονται καλύτερες και πιο φιλικές τιμές καθώς «η αγορά επέβαλε τελικά τις τιμές», ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους έλληνες πολίτες να επιλέξουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους ελληνικούς προορισμούς.

    «Το μέλλον είναι σίγουρο για τον ελληνικό τουρισμό. Η νέα πολιτική θα αρχίσει ν΄ αποδίδει από τον επόμενο χρόνο, διότι, όπως κατ΄ επανάληψη έχω πει, δεν διαθέτουμε το μαγικό ραβδί», ανέφερε ο υπουργός.

    Σχετικά με τις πληροφορίες, ότι θα υπάρχουν αδιάθετα δωμάτια στην Αττική, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «όλο και περισσότερο καλύπτονται τα αδιάθετα δωμάτια», προσθέτοντας ότι οι ξενοδόχοι έχουν κάνει τις συμφωνίες τους με το 2004. «Δεν νομίζω, ότι τελικά θα υπάρξει πρόβλημα στο βαθμό, που και εμείς είχαμε πληροφορηθεί, ότι αυτό θα εμφανιζόταν», είπε.

    Ερωτηθείς, τέλος, εάν το υπουργείο προτίθεται να απευθύνει έκκληση προς τους ξενοδόχους, να κάνουν καλύτερες προσφορές, ανέφερε ότι πριν από περίπου τρεις μήνες είχε γίνει σχετική έκκληση και «από την αρχή του καλοκαιριού έχουμε μείωση περίπου 40% στις τιμές».

    [10] ΥΠΑΝ: 18 ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Δεκαοκτώ νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος περί τα 80ΜW υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Η λίστα των νέων αδειών, οι οποίες αφορούν σε αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα έχει ως ακολούθως:

    -Ρόκας Αιολική Αχλαδότοπος ΑΒΕΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:19,200 MW, Νομός Ευβοίας, Δήμος Μαρμαρίου

    -Αιγαιοηλεκτρική Αναπτυξιακή ΑΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:0,600 MW, Νομός Χίου, Δήμου Αμανής

    -Αιολική Μουσούρων ΟΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:2,700 MW, Νομός Χανίων, Δήμος Μουσούρων

    -Διεθνής Αιολική Κρήτης ΑΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:7,200 MW, Νομός Ηρακλείου, Δήμος Γόρτυνας

    -Σοφία Νίκα και Σια-Αιολική Ζαράκων ΟΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:1,500 MW, Νομός Ευβοίας, Δήμος Δυστίων

    -Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κω:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:1,800 MW, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Κω

    -Ενεργειακή Αιτωλοακαρνανίας ΟΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:9,900 MW, Νομός Αιτωλ/νίας, Δήμος Μακρυνείας

    -ΚΑΠΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:1,910 MW, Νομός Αττικής, Δήμος Κερατέας

    -ΔΕΗ ΑΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:10,000 MW, Νομός Κεφαλληνίας, Δήμος Αργοστολίου

    -ΔΕΗ ΑΕ:Αιολικός Σταθμός, Ισχύς:10,000 MW, Νομός Λευκάδας, Δήμος Απολλωνίας

    -Αρκάς Ανώνυμος Εταιρεία Παραγωγής & Εμπορίας Εκρηκτικών Υλών:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:0,960 MW, Νομός Αρκαδίας, Δήμος Δημητσάνας

    -Ενεργειακή Αιτωλοακαρνανίας ΟΕ:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:1,000 MW, Νομός Ευρυτανίας, Δήμος Καρπενησίου

    -Ενεργειακή Αιτωλοακαρνανίας ΟΕ:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:2,000 MW, Νομός Αιτωλ/νίας, Δήμος Πλατάνου

    -Υδροενεργειακή ΑΕ:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:3,000 MW, Νομός Ιωαννίνων, Δήμος Μετσόβου

    -Υδροενεργειακή ΑΕ:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:2,200 MW, Νομός Ιωαννίνων, Δήμος Ανατ. Ζαγορίου

    -Υδροχόος Ενεργειακή ΑΕ:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:3,400 MW, Νομός Ευρυτανίας, Δήμος Φούρνων

    -Υδροκάτ-Ενεργειακή-Β.Μουσελίνος & Σια ΟΕ:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:0,163 MW, Νομός Ευρυτανίας, Δήμος Προυσού

    -Έργασις Ενεργειακή ΑΕ:Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ), Ισχύς:1,650 MW, Νομός Πέλλας, Δήμος Έδεσσας

    ΣΥΝΟΛΟ:79,183 MW

    Επίσης υπεγράφησαν και πέντε ακόμα τροποποιήσεις υπαρχουσών αδειών παραγωγής αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 48 MW. Οι τροποποιήσεις αφορούσαν τις εταιρείες Umweltkontor Γερμανίας, Εβροενεργειακή Α.Ε. και Λακιός Α.Ε.

    Με την ευκαιρία υπογραφής των νέων αδειών ο υφυπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε τη δέσμευσή της Πολιτείας για την κατά το δυνατό ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.

    [11] ΣΤΑ 0,828 ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Στα 0,828 ευρώ ανά λίτρο διαμορφώθηκε στις 23 Ιουλίου 2004 η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σημειώνοντας μικρή άνοδο από τα 0,826 ευρώ ανά λίτρο στις 16 Ιουλίου 2004 (0,24%), σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια.

    Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 13,27%, ενώ στο ίδιο διάστημα η αύξηση της τιμής του brent ανήλθε στο 27,52%.

    Επιπλέον από τις 28/5/2004, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης με βάση την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπήρξε μείωση κατά 2,36%.

    [12] ΥΠΑΝ: ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Σε Κοινοπραξία Πρατηρίων διάθεσης υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη χορηγήθηκε με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη η πρώτη άδεια προμήθειας υγρών καυσίμων απευθείας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές.

    Η χορήγηση της άδειας αποτελεί την πρώτη πράξη εφαρμογής της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχετικών διατάξεων του Ν3054 με τις οποίες καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες δραστηριότητας της κοινοπραξίας σχετικά με τη διακίνηση, αποθήκευση, τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας και εφοδιασμού των πέντε πρατηρίων- μελών της.

    Σύμφωνα με το Ν3054 η δραστηριότητα της Κοινοπραξίας θα ασκείται περιοριστικά εντός των ορίων του Νομού Θεσσαλονίκης όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη της. Αναμένεται όμως ότι θα έχει γενικότερα θετικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά πετρελαιοειδών με συμπίεση των ανατιμητικών τάσεων, ενώ θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της οργανωμένης πρόσβασης των πρατηριούχων στο χονδρεμπορικό μέρος της αγοράς, με αντίστοιχη διεύρυνση του ανταγωνισμού και την προσφορά χαμηλότερων τιμών προς τους τελικούς καταναλωτές, που είναι και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    [13] ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ: ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για την πώληση των μετοχών της Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ στην Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή ΑΕ, δίνουν η διοίκηση και οι βασικοί μέτοχοι της πρώτης εταιρίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως εξευτελιστική την τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, που προτείνει η δεύτερη στην προαιρετική δημόσια πρόταση της για την αγορά του 51% των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ.

    Αναλυτικότερα, με σημερινή ανακοίνωσή τους, η διοίκηση της εταιρίας και οι βασικοί μέτοχοι δηλών τα ακόλουθα:

    1.Η Δημόσια Πρόταση αγοράς μετοχών έγινε χωρίς καμιά προσυνεννόηση με την εταιρία μας.

    2.Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας μας κατέχουμε σήμερα το 41% των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών.

    3.Δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόθεση πωλήσεως μετοχών μας προς την προσφέρουσα εταιρία.

    4.'Αμεση επιδίωξή μας είναι η αύξηση του ποσοστού των μετοχών μας και η συγκέντρωση ποσοστού άνω του 51% των μετοχών της εταιρίας μας.

    5.Θεωρούμε την τιμή κάθε μετοχής (5,30 Ευρώ) που η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσφέρει στους μετόχους ως εξευτελιστική, τόσο σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής της Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ όσο σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρίας.

    6. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι μέτοχοι της εταιρίας μας δεν θα παρασυρθούν από τέτοιες προσφορές και θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν το έργο της Διοίκησης όπως μέχρι σήμερα έπραξαν με συνέπεια.

    Στο πλευρό της διοίκησης βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: "Αναφορικά με την προσπάθεια εξαγοράς της εταιρείας μας όλοι οι εργαζόμενοι στη ΡΟΚΑΣ στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη σημερινή διοίκηση και τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Ρόκα και θα συνεχίσουμε, με αμείωτη ένταση, τις από κοινού προσπάθειες με τη Διοίκηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου".

    [14] ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΟΙ ΗΠΑ

    Αγκυρα, 26 Ιουλίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Στη βάση του Ιντζιρλίκ, στην Τουρκία, θέλει να προωθήσει η Ουάσιγκτον 48 μαχητικά F-16 που διατηρεί στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το NTV.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, για την υλοποίηση αυτού απαιτείται η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για την άνευ όρων και άνευ περιορισμών χρησιμοποίηση των εν λόγω αεροσκαφών από τις Η.Π.Α.

    Στην περίπτωση ανυπαρξίας μίας τέτοιας συμφωνίας, τα εν λόγω αεροσκάφη δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και στις Η.Π.Α.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ακόμη στην Ευρώπη 120.000 στρατιώτες και περίπου οι 100.000 είναι στην Γερμανία. Τώρα σχεδιάζεται ένα μέρος των εν λόγω στρατιωτών να προωθηθεί σ' άλλες χώρες, αναφέρει το NTV, το οποίο δημοσιεύει δηλώσεις του Υποδιοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Τσαρλς Γουόλντ, πως η Ουάσιγκτον έφθασε στο σημείο λήψης απόφασης στο θέμα της αναδόμησης των στρατιωτικών της δυνάμεών της στην Ευρώπη.

    [15] ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 26 Ιουλίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ανησυχητική αύξηση σημειώνουν οι αυτοκτονίες, τα διαζύγια, αλλά και ο αριθμός αυτών που οπλοφορούν στη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας, στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο.

    Σύμφωνα με τον «Φάκελο αυτών που δεν μπορούν να επιβιώσουν», τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Τουρκία αυτοκτόνησαν 40.000 άτομα. Μόνο το 2003 έγιναν περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας. Σύμφωνα με την έκθεση, σ' αυτές έπαιξαν ρόλο η αρνητική οικονομική κατάσταση και οι κοινωνικές συνθήκες. Ρίσκο δε σ' αυτές, έχουν οι περιπτώσεις μετανάστευσης και ανεργίας.

    Βάσει της ίδιας έρευνας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, 7.000.000 άτομα στην Τουρκία οπλοφορούν, διαθέτοντας άδεια ή μη διαθέτοντας. Δηλαδή, σε κάθε ένα στα δέκα άτομα βρίσκεται περίστροφο ή τυφέκιο. Στην Τουρκία περίπου 3.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της κατοχής όπλων.

    Σύμφωνα με την έκθεση, σημειώθηκε αύξηση και στον αριθμό των διαζυγίων. Μόνο πέρυσι σημειώθηκε αύξηση 21%. Τα περισσότερα διαζύγια παρατηρούνται στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στη Σμύρνη και τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί 744.000 δίκες διαζυγίων.

    Οπως εξάλλου αναφέρεται σε προηγούμενη έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, με την ονομασία ²Φάκελος των γυναικών χωρίς ζωή², ο αριθμός των γυναικών στην Τουρκία, όπου ζουν 35 εκατ. γυναίκες, αυτές που έχουν οδηγηθεί στην πορνεία φθάνουν τις 100.000. Εξ' αυτών, το 63,4% έχουν κάνει επίσημο γάμο, ενώ το 12,2% μόνο θρησκευτικό. Το 30% των γυναικών αυτών παρασύρεται στην πορνεία από τους ίδιους τους συζύγους τους. Η μία στις 350 γυναίκες βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πορνείας και η ηλικία αυτών που ²πέφτουν στον βούρκο της πορνείας², όπως λέει η έκθεση, μειώθηκε στα 12.

    [16] ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΗΝΥΕΙ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Σόφια, 26 Ιουλίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Μήνυση κατά του βουλγαρικού κράτους και του Υπουργείου Άμυνας της χώρας σκοπεύει να καταθέσει η μητέρα Βούλγαρου στρατιώτη, που σκοτώθηκε μαζί με άλλους τέσσερις συμπατριώτες του, στο πλαίσιο της αποστολής τους στο Ιράκ. Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε και η εκτέλεση στο Ιράκ του ενός εκ των δυο Βουλγάρων οδηγών, που απήχθησαν στις 8 Ιουλίου.

    Η Μίρκα Κίροβα από το Ντόμπριτς θα μηνύσει το βουλγαρικό κράτος, για παράβαση του άρθρου 9 του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο προβλέπει πως βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συμμετέχουν μόνο στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. Κατά την κ. Κίροβα, ευθύνες θα αναζητηθούν και από τον Υπουργό Εξωτερικών Σολομόν Πασί και το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο, όπως είπε, «έστειλε τα παιδιά μας στο Ιράκ, ως ζωντανούς στόχους».

    Όπως γράφει η εφημερίδα «Ντνέβνικ» της Σόφιας, δωρεάν νομική βοήθεια στη μητέρα αυτή εξασφαλίζει ο αστικός σχηματισμός «Πολίτες της Βουλγαρίας για τη Βουλγαρία» της πόλης Ντόμπριτς, ο οποίος και ξεκινά από σήμερα εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της απόσυρσης των Βουλγάρων στρατιωτών από το Ιράκ.

    Κ.Κ.

    [17] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Σκόπια, 26 Ιουλίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέος του σχεδίου προετοιμασίας της ΠΓΔΜ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και το οποίο αποσκοπεί στην καλύτερη και πολύπλευρη προβολή της χώρας, δήλωσε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Μαίρη Μλαντένοβσκα- Γκεοργίεβσκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια.

    Στα πλαίσια του σχεδίου, το οποίο υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2003, συμπεριλαμβάνεται η έκδοση φυλλαδίων, η επεξεργασία ιστοσελίδας, η έκδοση βιβλίου, η βελτίωση των συνθηκών για τους διερχόμενους επισκέπτες, η αναβάθμιση της οδικής υποδομής, η βελτίωση των συνθηκών στις συνοριακές διόδους με τη Σερβία - Μαυροβούνιο και με την Ελλάδα, καθώς επίσης και η ενισχυμένη τουριστική προβολή της χώρας ενόψει των Αγώνων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Μλαντένοβσκα-Γκεοργκίεβσκα, όλα τα κυβερνητικά όργανα και οι υπηρεσίες εντατικοποίησαν τις διεθνείς επαφές τους με στόχο την επιτυχή προβολή της ΠΓΔΜ κατά την διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    [18] ΝΕΑ ΜΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Τ/Κ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 26 Ιουλίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε σήμερα σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, συναντήθηκε στο περιθώριο με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, κυρίως των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ειδήσεων.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε την υφιστάμενη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων, αναφερόμενος ειδικά στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη δωρεάν εκπαίδευση, αλλά και τις διευκολύνσεις ως προς την απασχόληση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς εντός των προσεχών ημερών σε σειρά περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για διευκόλυνση διακίνησης των τουρκοκυπριακών προϊόντων για επιτόπια κατανάλωση και εξαγωγή τους.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στη Φλώρινα, διανυκτερεύει απόψε η Ολυμπιακή φλόγα, ολοκληρώνοντας την 60η ημέρα της παγκόσμιας Λαμπαδηδρομίας.

    Από τη Βέροια μέχρι τη Φλώρινα, η Λαμπαδηδρομία πραγματοποίησε ενδιάμεσους σταθμούς στη Νάουσα, στη Σκύδρα και στην Έδεσσα. Η Φλόγα άλλαξε χέρια 185 φορές, διανύοντας συνολική απόσταση 155 χιλιομέτρων.

    Στη Νάουσα η Φλόγα έγινε δεκτή με τις πλούσιες παραδόσεις και τα φημισμένα έθιμα της περιοχής στη Σχολή του Αριστοτέλη. Οι γνωστές μπούλες πλαισίωσαν τον αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή. Αρχικά εμφανίστηκαν με μάσκες, σύμβολο του πολέμου, αλλά όταν άναψε ο βωμός οι μάσκες αφαιρέθηκαν. Κλαδιά αμπέλου, σύμβολο της διονυσιακής παράδοσης, τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του χώρου με το συμβολισμό της ειρήνης. Διακόσια παιδιά κατά μήκος της διαδρομής κρατούσαν κλαδιά ελιάς, ενώ με την ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου, απελευθερώθηκαν 200 περιστέρια. Ο δήμαρχος της πόλης Αναστάσιος Καραμπατζός σημείωσε: «Η Ολυμπιακή φλόγα βρίσκεται στον τόπο όπου συνυπήρξαν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας: ο μέγιστος των φιλοσόφων Αριστοτέλης και ο μέγας των Ελλήνων Αλέξανδρος. Εδώ, το 342 π.χ και για τέσσερα χρόνια ο Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο. Σφυρηλάτησε την προσωπικότητά του με τη φιλοσοφική του σκέψη και την πανανθρώπινη διανόηση». Το βωμό άναψε η Θωμαϊς Λεφούση, πανελληνιονίκης επί 15 χρόνια στο σκι κατάβασης.

    Στη Σκύδρα, πενήντα παιδιά σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το βωμό. Ιέρειες υποδέχθηκαν τον τελευταίο Λαμπαδηδρόμο, το 19χρονο αθλητή του βόλεϊ Γιάννη Παντακίδη και περιστέρια απελευθερώθηκαν όταν άναψε ο βωμός. Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σκύδρας Κώστας Χατζηβασιλειάδης αναφέρθηκε στο μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων: «Οι Αγώνες χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και αναδεικνύουν αυτά που μας ενώνουν, όχι αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε.

    Στην Έδεσσα με την έλευση της Φλόγας γιόρτασαν την ίδρυση τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τον πρύτανη Κωνσταντίνο Βελέντζα να συμμετέχει στο άναμμα του βωμού. «Ο συμβολισμός είναι προφανής καθώς μαζί με το Ολυμπιακό φως συμμετέχω στη μεταλαμπάδευση του φωτός της γνώσης στην Έδεσσα» είπε ο κ. Βελέντζας. Τελευταίος Λαμπαδηδρόμος, ήταν ο Αλέξανδρος Βαλταδώρος, 16 ετών, αθλητής του σκι. Η εκδήλωση επενδύθηκε με παραδοσιακούς χορούς και ο δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Σόντρας είπε ότι «η Ελλάδα καλείται να δώσει το στίγμα της, να βάλει την πινελιά της, στον πολύχρωμο πίνακα των Ολυμπιακών Αγώνων. Να αναδείξει τα ολυμπιακά ιδεώδη, θέτοντας τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ειρήνης, σε μία οικουμενική γιορτή χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις». Κατά τη διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας, ο Αναστάσιος Πετσίνης, 44 ετών, δικηγόρος, έδωσε τη Φλόγα στο δεκαπεντάχρονο γιο του, με τον οποίο είναι συμπαίκτες στην ίδια ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου.

    Για τη Φλώρινα ήταν διπλή γιορτή καθώς τιμάται και ο πολιούχος Αγιος Παντελεήμονας. Αμέσως μετά την περιφορά της εικόνας, οι κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν τους Λαμπαδηδρόμους τους. Ο χώρος του βωμού είχε στολιστεί με τα ελληνικά και τα Ολυμπιακά χρώματα. Η ελληνική και η Ολυμπιακή σημαία καταλάμβαναν συνολικά 70 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για την υποδοχή της Φλόγας ο δήμος έστρωσε κόκκινο χαλί.

    Παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές υποδέχθηκαν τον τελευταίο Λαμπαδηδρόμο, τον Ευστάθιο Βογδάνο που είχε συμμετάσχει ως πρωταθλητής του σκι στους χειμερινούς Αγώνες του 1976. Η Βούλα Πατουλίδου, δεν κατάφερε να βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της για την υποδοχή της Φλόγας. Ωστόσο ο δήμαρχος Στέφανος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο πρόσωπό της και στην προσφορά και άλλων νέων από τη Φλώρινα που διεκδικούν διακρίσεις και πέρα από τα στάδια, όπως η Δήμητρα Κουτσουρίδου, από τα Βαλτόνερα Φλώρινας, που γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες επειδή διαθέτει τις περισσότερες ξύστρες στον κόσμο, για την ακρίβεια 8.570.

    «Η Φλόγα διανυκτερεύει στην πόλη μας, κατά συγκυρία με τους προστάτες μας, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Παντελεήμονα» είπε ο δήμαρχος. «Από εδώ, από τη Φλώρινα, κατοικία του Βορέα, του μυθικού θεού των ανέμων, από την αρχή και όχι από το τέλος της Ελλάδας, η Ολυμπιακή φλόγα στέλνει και στους γείτονες μας το μήνυμα της φιλίας και της συνεργασίας» είπε η διευθύντρια Λαμπαδηδρομίας της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Πέννυ Μικελοπούλου.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του Στέλιου Διονυσίου.

    Αύριο, Τρίτη η Φλόγα θα επισκεφθεί τους Ψαράδες, στις Πρέσπες, το Αμύνταιο, την Πτολεμαϊδα και θα διανυκτερεύσει στην Κοζάνη.

    [20] ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Συνέχισε και σήμερα το γενικό ξεκαθάρισμα της εθνικής ομάδας μπάσκετ ο ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης. Μετά τον Γιώργο Σιγάλα και τον Ευθύμη Ρετζιά, το μεσημέρι άφησε εκτός αποστολής και τον Γιάννη Γιαννούλη. Ο κ. Γιαννάκης ενημέρωσε τον Ελληνα παίκτη ότι στο εξής δεν τον υπολογίζει στην εθνική ομάδα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και έτσι ο τελευταίος μάζεψε τις αποσκευές του και αποχώρησε από το ξενοδοχείο που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς.

    Σημειώνεται ότι ο Γιαννούλης ήταν ο δεύτερος σέντερ της ομάδας και πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα συνεχίσει μόνο με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο στη συγκεκριμένη θέση.

    [21] ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Έναν ακόμη ποδοσφαιριστή απέκτησε ο Αρης. Πρόκειται για τον 24χρονο, Ανθιμο Γεωργιάδη, ο οποίος αγωνίζονταν στον Αγροτικό Αστέρα. Αντίθετα η κίτρινη ΠΑΕ μετά από έναν κύκλο διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τους Γιάννη Τάτση και Σωκράτη Πέτρου. «Η ΠΑΕ Άρης ανακοινώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ποδοσφαιριστές Τάτση και Πέτρου», αναφέρει η ανακοίνωση στο επίσημο site της ομάδας.

    Στο μεταξύ, με μια απογευματινή προπόνηση συνεχίστηκε και σήμερα η προετοιμασία της ομάδας στις εγκαταστάσεις του Ν. Ρυσίου. Αυτή περιλάμβανε ασκήσεις δύναμης και βάρη. Την Τετάρτη οι παίκτες θα περάσουν από εργομετρικές εξετάσεις, ενώ την 1η Αυγούστου ο Αρης θα ταξιδέψει στο Μέτσοβο προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του.

    [22] Η ΕΛΙΣΑΒΕΤΑ ΛΙΠΑ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Βουκουρέστι, 26 Ιουλίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Η πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Ελισαβέτα Λίπα θα είναι η σημαιοφόρος της Ρουμανίας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα στις 13 Αυγούστου. Η Λίπα, ορίστηκε επικεφαλής της ολυμπιακής ομάδας της Ρουμανίας από την ειδική επιτροπή της χώρας της για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στο άθλημα της κωπηλασίας με κανό.

    Η Ρουμάνα πρωταθλήτρια, που συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984 στο Λος Αντζελες έχει κερδίσει τον τίτλο της "καλύτερης αθλήτριας κωπηλασίας με κανό στον 20ο αιώνα" για τις διακρίσεις της σε διεθνείς αγώνες.

    Ιωάννα Ράντου

    [23] ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΝΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Στην πόλη Στάβανγκερ της Νορβηγίας βρίσκεται η εθνική ομάδα άρσης βαρών νέων, προκειμένου να πάρει μέρος στο 14ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ουσιαστικά πρόκειται για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων, του οποίου άλλαξε την ονομασία η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στους αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν το διάστημα 27-31 Ιουλίου με πέντε αθλητές και τρεις αθλήτριες.

    Συγκεκριμένα οι αθλητές είναι:

    Αθλητές: Παναγιώτης Καρπούζογλου (56κ.), Παναγιώτης Κατσουλίδης (62κ.), Βλαδίμηρος Λαζαρίδης (69κ.), Αναστάσιος Τριανταφύλλου (94κ.), Κωνσταντίνος Τύμτσιος (+94κ.).

    Αθλήτριες: Ειρήνη Αρχοντίδου (53κ.), Ευστρατία Παπαδοπούλου (63κ.), Πελαγία Γουρνή (+69κ.).

    [24] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 30 ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ

    Καμπούλ, 26 Ιουλίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Νοσοκομείο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ στο οποίο γίνονταν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης κατέρρευσε σήμερα παγιδεύοντας έως και 30 εργάτες στα ερείπιά του, ανακοίνωσαν πηγές του υπουργείου Υγείας της χώρας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Αξιωματούχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

    Μέλος της αφγανικής κυβέρνησης που επισκέφτηκε την περιοχή χαρακτήρισε τραγωδία το περιστατικό. Όλα τα θύματα πιστεύεται ότι είναι Αφγανοί.

    [25] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ

    Βαγδάτη, 26 Ιουλίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Ο διοικητής των συνοριακών-φρουρών του σταθμού ελέγχου της Μοντχιρίγια στα σύνορα με το Ιράν, στρατηγός Νάντχεμ Σαρίφ, ανακοίνωσε ότι γλίτωσε σήμερα από τρομοκρατική σε βάρος του επίθεση στην οποία όμως σκοτώθηκε ένας σωματοφύλακάς του.

    "Ήμουν μέσα στο αυτοκίνητό μου με τους σωματοφύλακές μου όταν τρεις βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο εξερράγησαν ενώ περνούσαμε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους σωματοφυλακές μου και να τραυματιστούν σοβαρά δυο άλλοι", δήλωσε ο στρατηγός Σαρίφ στο γαλλικό πρακτορείο.

    Το φυλάκιο της Μοντχιρίγια βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Ιράκ, στην επαρχία Ντιγιάλα, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μπαακούμπα (60 χλμ βόρεια της Βαγδάτης).

    [26] ΤΣΕΧΙΑ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΚΡΟΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πράγα, 26 Ιουλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους όρισε σήμερα νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας τον Στάνισλαβ Γκρος, προσωρινό πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Βλαντιμίρ Σπίντλα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 34χρονος Γκρος επανέλαβε ότι στόχος του είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού της κεντροαριστεράς παρά το ότι όλα τα κόμματα που θα απαρτίσουν τον συνασπισμό διαθέτουν στη βουλή ισχνή πλειοψηφία, 101 βουλευτών σε σύνολο 200.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Τσεχίας θα αρχίσουν εντός της ημέρας.

    [27] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΟΥΝΤΧΟΓΙΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Α' ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 26 Ιουλίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας στρατηγός Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχόγιο είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα και θα αντιμετωπίσει την απερχόμενη πρόεδρο Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι στο δεύτερο γύρο, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 900 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ

    Λονδίνο, 26 Ιουλίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Περισσότερους από 900 νεκρούς έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη νότια Ασία, ειδικά στο Μπανγκλαντές όπου μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Ντάκα έχουν βυθιστεί στο νερό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι μουσώνες και τα χιόνια των Ιμαλαΐων που λιώνουν προκαλούν μεγάλες πλημμύρες κάθε χρόνο, όμως φέτος η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

    Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία και 30 εκατομμύρια στο Μπανγκλαντές έχουν αποκλειστεί ή είναι άστεγοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 585 στην Ινδία και τους 285 στο Μπανγκλαντές, μέσα σε 40 ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών.

    [29] Κ. ΑΡΖΟΓΛΟΥ - Μ. ΒΙΔΑΛΗ ΣΤΗ ΦΑΙΔΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΒΗΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Η Φαίδρα του Ρακίνα παρουσιάζεται στο θέατρο της Σίβηρης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, την Τετάρτη 28 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ. από το θίασο του Κώστα Αρζόγλου και της Μαίρης Βιδάλη.

    Το έργο γραμμένο το 1677, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του θεάτρου στην εποχή του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Ο Ρακίνας παίρνει το μύθο από τον αγαπημένο του Ευριπίδη για τη Φαίδρα, τη γυναίκα του Θησέα, που ερωτεύτηκε παράφορα το γιο του άντρα της από άλλο γάμο, τον Ιππόλυτο. Κατά το Ρακίνα, αιτία όλης της διαπλοκής αποτελεί η πιστή υπηρέτρια της Φαίδρας, η Οινώνη, που παρακινεί την ηρωίδα να εκφράσει τον έρωτά της στον Ιππόλυτο, λέγοντάς της πως ο άντρας της σκοτώθηκε στον πόλεμο. Οταν επιστρέφει ο Θησέας, του λέει ψέματα πως ο Ιππόλυτος ξελόγιασε τη Φαίδρα.

    Το ρόλο του Θησέα ερμηνεύει ο Κώστας Αρζόγλου και της Φαίδρας η Μαίρη Βιδάλη. Πρωταγωνιστούν επίσης ο Τέλης Ζώτος, η Ελένη Μαυρομάτη, ο Ασημάκης Αλεξίου, η Ευτυχία Τερζάκη, η Ελενα Καστανά και η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Η μετάφραση είναι της Μαίρης Βιδάλη και η σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου, τα σκηνικά του Γ. Κιτόβα, τα κοστούμια του Γιάννη Παρθένη και οι φωτισμοί του Γ. Δανέζη.

    [30] ΒΡΑΔΙΑ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Το συγκρότημα Leventopoulos Band φιλοξενεί την Τετάρτη 28 Ιουλίου, στις 21.30, το Φεστιβάλ της Θάλασσας 2004, στο λιμάνι της Ποτίδαιας, σε μία βραδιά αφιερωμένη στην τζαζ μουσική.

    Επίσης, το Σάββατο 31 Ιουλίου, στις 21.30, στο αμφιθέατρο των Νέων Μουδανιών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το έργο του Σοφοκλή "Τραχίνιες".

    [31] "ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2004" ΣΤΟ ΔΑΦΝΩΝΑ ΞΑΝΘΗΣ

    Ξάνθη, 26 Ιουλίου 2004 (14:30 UTC+2)

    Τους Πυξ-Λαξ και την Γλυκερία θα φιλοξενήσουν οι εκδηλώσεις «Δημήτρεια 2004» που διοργανώνει φέτος για έκτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Δαφνιωτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνώνα Ξάνθης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιουλίου στην όχθη του ποταμού Νέστου, στο ύψος του Δαφνώνα Ξάνθης. Πρόκειται για το θεσμό που επιχειρεί και επιτυγχάνει όλα αυτά τα χρόνια να φέρει σε επαφή το κοινό της περιφέρειας με την απαράμιλλου φυσικού κάλους περιοχή της Κοιλάδας του Νέστου και παράλληλα να ψυχαγωγήσει με προσεγμένες εκδηλώσεις σε ένα μαγευτικό περιβάλλον , δίπλα στα νερά του Ποταμού της Ζωής, του Νέστου.

    Οι Πυξ-Λαξ θα εμφανιστούν την Παρασκευή στο πλαίσιο των τελευταίων τους εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Γλυκερία το Σάββατο το βράδυ θα παρουσιάσει τραγούδια από τον τελευταίο της δίσκο με τίτλο «Άνοιξη», με τραγούδια των Βαρδή, Θαλασσινού, Καζούλη, Μάλαμα κ.α. Εκτός όμως από τα τραγούδια του τελευταίου της δίσκου η Γλυκερία θα παρουσιάσει λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια με το δικό της προσωπικό τρόπο. Μαζί της οι νέοι ταλαντούχοι τραγουδιστές Νίκος Καραγιάννης και Βασίλης Φωτόπουλος καθώς και μεγάλη λαϊκή ορχήστρα.

    Το πρόγραμμα των «Δημητρείων 2004» περιλαμβάνει επίσης παιχνίδια για παιδιά καθώς και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Ένα ακόμη αξέχαστο διήμερο περιμένει τους φίλους της Φύσης και της Μουσικής στο Δαφνώνα του Δήμου Σταυρούπολης. Οι επισκέπτες θα συναντήσουν περισσότερες διευκολύνσεις κατά τη μετάβαση, στη διάρκεια κατά και την αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων, ενώ γενικότερα η εικόνα του μοναδικού τοπίου είναι ακόμη πιο προσεγμένη. Το εισιτήριο για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι 10,00 / βραδιά.

    [32] Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΘΑ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (14:28 UTC+2)

    «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» θα λάμπει ξανά από αύριο στο ανακατασκευασμένο κεντρικό τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης το οποίο θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» που εκτείνεται σε έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων και εγκαινιάζεται αύριο στις 7.30 μαζί με το ανακατασκευασμένο τμήμα του Μουσείου.

    Οι εργασίες ανακατασκευής που εκτελούνται εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουν ολοκληρωθεί σε ένα τμήμα του Μουσείου , το λεγόμενο «μικρό Π», ενώ οι υπόλοιπες εργασίες ανακαίνισης θα συνεχιστούν μέχρι το 2006.  Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι το σημαντικότερο ίσως έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, ενώ η ανακατασκευή του αρχιτέκτονα κ. Νίκου Φιντικάκη. Διατηρούνται οι όγκοι του διατηρητέου κτιρίου των αρχών της δεκαετίας του '60 αλλά προστίθενται υπόγειοι χώροι και γενικά αλλάζουν αρκετές χρήσεις. Το κτιριολογικό και το επανεκθεσιακό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εκτελούνται με την επίβλεψη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπακούουν δε, στις πλέον σύγχρονες κτιριολογικές, μουσειολογικές και μουσειογραφικές προδιαγραφές, ανάλογες με εκείνες των πλέον σύγχρονων μουσείων του κόσμου.

    Ο Χρυσός των Μακεδόνων

    Η έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν πέντε χρόνια έχει θεματικό πυρήνα το χρυσό και περιλαμβάνει ευρήματα από πολλές ανασκαφές, παλαιότερες και πρόσφατες, που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία (Νομοί Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής). Σκοπός ήταν η προβολή μιας συνολικής εικόνας του πολιτισμού των αρχαίων Μακεδόνων, από  τον 6ο αιώνα π.Χ. ως την ήττα τους από τους Ρωμαίους, και την κατάλυση του ανεξάρτητου Μακεδονικού βασιλείου, το 168 π.Χ. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες ( «Ο χρυσός στον αρχαίο κόσμο», «Η χρήση του χρυσού», «Τεχνολογία», «Ο χρυσός στα νεκροταφεία της Μακεδονίας») που κάλυπταν όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με το χρυσό.

    Ο αρχικός στόχος της έκθεσης αυτής ήταν να υποκαταστήσει καταρχήν το εύρημα της Βεργίνας, όσον αφορά στην ποιότητα και την ποσότητα των χρυσών κυρίως ευρημάτων που μεταφέρθηκαν στο φυσικό τους χώρο τον Μάιο του 2003. Ο χωρισμός της, όμως, σε εκθεσιακές ενότητες που αναφέρονται στη χρήση, εξόρυξη, επεξεργασία και στη σχέση του χρυσού με τη λεγόμενη αρχαιολογία του θανάτου, πέτυχε τον έξης στόχο: να συνειδητοποιήσει το ευρύτερο κοινό το οικονομικό και κοινωνικό στάτους των Μακεδόνων κυρίως του δεύτερου μισού του 4ου αι. π.Χ., αυτό που αποτέλεσε την υποδομή για τους ραγδαίους μετασχηματισμούς εκείνης της εποχής.

    Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί αύριο είναι η ίδια με αυτή που φιλοξενήθηκε για πέντε περίπου χρόνια στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου, εμπλουτίστηκε όμως με πολλές προσθήκες παλιότερων και νέων ευρημάτων και κυρίως με την ενότητα «Ο πάπυρος του Δερβενίου» που είχε εκτεθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Η χρήση του χρυσού στην κατασκευή κοσμημάτων, τη διακόσμηση και τη νομισματοκοπία καθώς και η τεχνολογία εξόρυξης και επεξεργασίας του στη αρχαία Μακεδονία εξετάζονται στις εισαγωγικές ενότητες, ενώ στο κεντρικό τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται χρυσά και επίχρυσα ευρήματα του 6ου - 2ου αι. π.Χ., από τις ανασκαφές στα νεκροταφεία της Μακεδονίας, και αναλύεται ο ρόλος τους στα ταφικά έθιμα. Χρυσά αντικείμενα όπως το στεφάνι κισσού από τη Σεβαστή, το διάδημα από το Σέδες και το βραχιόλι από την Ευρωπό πλαισιώνονται από άλλα προϊόντα της περίφημης μακεδονικής μεταλλοτεχνίας, ανάμεσά τους τον κρατήρα του Δερβενίου ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της αρχαιότητας (4ος αιώνας π.Χ.), και πολύτιμα αντικείμενα που προσφέρθηκαν ως νεκρικά δώρα σε μέλη της Μακεδονικής αριστοκρατίας. Επίσης εκτίθενται χρυσά κτερίσματα από το νεκροταφείο της Σίνδου, αλλά και από το νεκροταφείο του 4ου αιώνα στην περιοχή της Λητής, καθώς και ευρήματα από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Ιερισσός, Σέρρες Πύδνα).

    Σε αντίθεση με τη νέα πτέρυγα όπου η έκθεση παρουσιαζόταν σε σχετικά μικρό χώρο, τώρα θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 600 τ.μ. Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των υπόλοιπων χώρων του Μουσείου σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι εξής μόνιμες εκθεσιακές ενότητες: «Η προϊστορία», «Προς τη γένεση των πόλεων», «Στο βασίλειο της Μακεδονίας» και «Θεσσαλονίκη: οι πρώτοι αιώνες».

    [33] Η ΕΡΩΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Την «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων της Πολιστικής Ολυμπιάδας, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Μπακόλα.

    Στην περιοδεία του επισκέπτεται και την Ολυμπιακή πόλη της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου σήμερα Δευτέρα 26 και αύριο Τρίτη 27 Ιουλίου, στις 9.15 μ.μ.

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι συμβολικές: 6,00 τα κανονικά και 3,00 τα μαθητικά, φοιτητικά, στρατιωτικά, πολυτέκνων και μελών ΚΑΠΗ. Με την ίδια μειωμένη τιμή εισιτηρίων μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση και τα μέλη της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, αφού προηγουμένως προμηθευτούν την ειδική κάρτα έκπτωσης από τα γραφεία της Εστίας, στην οδό Στρ. Καλλάρη αριθ. 2, καθημερινές, ώρες 7 έως 10.30' μ.μ. (τηλ. 2310 277 185).

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΕΡΩΦΙΛΗΣ»

    Ο Φιλόγονος, βασιλιάς της Αιγύπτου, δολοφόνησε τον αδελφό του για να πάρει τον θρόνο και κατόπιν παντρεύτηκε τη χήρα του. Εκτός από την κόρη του Ερωφίλη, έχει αναθρέψει στο παλάτι κ' ένα αγόρι από βασιλικό αίμα, τον Πανάρετο. Όταν μεγάλωσε ο Πανάρετος έδειξε την ανδρεία του στη μάχη σώζοντας το βασίλειο από εχθρική επίθεση. Όταν αρχίζει το έργο, ο Πανάρετος και η Ερωφίλη έχουν ερωτευτεί ο ένας τον άλλο και έχουν παντρευτεί κρυφά.

    Ο Βασιλιάς όμως θέλει να δώσει την Ερωφίλη σε κάποιον άλλο, γιο βασιλιά, και επιλέγει τον Πανάρετο ως μεσάζοντα. Η μυστική ένωση των δύο νέων έρχεται στο φως και ο Φιλόγονος σκοτώνει τον Πανάρετο μετά από σκληρά βασανιστήρια. Στη συνέχεια προσποιούμενος ότι αποδέχεται τον γάμο τους, προσφέρει στην ανυποψίαστη κόρη του το κομμένο κεφάλι, την καρδιά και τα χέρια του εραστή της σ' ένα «βατσέλι» ως γαμήλιο δώρο. Μετά την αποκάλυψη του μακάβριου δώρου, η Ερωφίλη επιλέγει την αυτοκτονία. Οι κορασίδες του χορού, οδηγημένες από την τροφό της Ερωφίλης, τη Χρυσόνομη, ρίχνουν κάτω τον Βασιλιά και τον σκοτώνουν.

    ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Μπακόλας

    Σκηνικά-κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου

    Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης

    Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Βήχα

    Φωτισμοί: Οδυσσέας Παυλόπουλος Βαγγέλης Νέτης

    Διανομή: Ερωφίλη: Ηρώ Κωστή, Πανάρετος: Δημήτρης Ξανθόπουλος, Φιλόγονος: Γιώργος Μωρόγιαννης, Νένα: Ντόρα Σιμοπούλου, Χάρος: Αλέξανδρος Μούκανος, Σκιά: Δημήτρης Πετρόπουλος, Μαντατοφόρος: Βαγγέλης Λιοδάκης, Καρπόφορος: Νίκος Γκεσούλης, Σύμβουλος: Μιχάλης Μπίζιος, Σύμβουλος Β': Νίκος Σφαιρόπουλος. Χορός: Καίτη Μανωλιδάκη, Δανάη Σδούγκου, Αθηνά Τσικνιά.

    ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    29: ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ, 30: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    1: ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ, 2: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, 3: ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 4: ΔΗΜΟΣ ΤΥΜΦΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 5: ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 6: ΔΗΜΟΣ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 8: ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 9: ΑΛΒΑΝΙΑ, 10: ΔΗΜΟΣ ΜΟΛΟΣΣΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 11: ΔΗΜΟΣ ΑΓΝΑΝΤΩΝ ΑΡΤΑΣ, 12: ΔΩΔΩΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (λυόμενο θέατρο).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 July 2004 - 18:14:47 UTC