Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MEΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [02] Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ - ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΚΑΙ Η
  • [04] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
  • [06] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ
  • [07] ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡ. ΝΙΩΤΗ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ HELEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ
  • [11] ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ 3,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
  • [12] ΥΕΝ: ΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
  • [13] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟ 3ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [14] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΗΠΑ
  • [16] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΕΝΤΙ
  • [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ
  • [18] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [19] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΣΤΟΝ "ΚΗΠΟ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ" ΕΦΤΑΣΕ ΑΠΟΨΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1
  • [22] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΡΙΒΑΛΝΤΟ
  • [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΕΑΝΓΚΑ
  • [24] ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΕΦΗΒΩΝ- ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [25] Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [26] ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [27] Η ΚΕΝΥΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΑΝΤΑΜ ΣΤΟ ΕΔΑΔ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [29] ΠΡΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΥUKOS
  • [30] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ Ρ.ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
  • [31] O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
  • [32] ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ OI STOMP ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [33] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [34] ΜΙΚΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] MEΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Aθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο προσυνεδριακός διάλογος υπήρξε μια δύναμη για τη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο Γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μαζί με τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, Νίκο Καραχάλιο και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκο Ελευθέρογλου ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στο χώρο που θα διεξαχθεί το συνέδριο.

    «Στα πλαίσια της πορείας προς το συνέδριο συναντούμαι τακτικότατα με όλα τα στελέχη κυρίως του πολιτικού συμβουλίου. Πράγματι έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στη διαδικασία με το πώς πρέπει να κατατεθούν κάποιες απόψεις και πως αυτές πρέπει να εκτιμηθούν» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και δήλωσε ότι έχουν διασφαλιστεί όλοι οι όροι για τη σωστή διεξαγωγή των ψηφοφοριών που θα γίνουν την Κυριακή.

    «Θεωρώ ότι ο προσυνεδριακός διάλογος υπήρξε μια δύναμη για τη Νέα Δημοκρατία και φτάνουμε πλέον σε ένα συνέδριο με ώριμες τις απόψεις και που μπορούμε μέσα από αυτό το συνέδριο, όπως σας είπα και προηγουμένως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις διαλόγου με την ελληνική κοινωνία για το 2010 και πέρα» πρόσθεσε ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.

    [02] Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Από τα χέρια 197 λαμπαδηδρόμων θα περάσει στη διάρκεια της αυριανής ημέρας η δάδα με την Ολυμπιακή φλόγα που θα φτάσει στις 4.19 μμ στη Θεσσαλονίκη (Γεωργική Σχολή) και θα καταλήξει στις 8.20 μμ στο Λευκό Πύργο όπου θα ανάψουν το βωμό όλοι οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα περνάει από τη Θεσσαλονίκη μετά το 1936 που είχε διέλθει για να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Μετά το άναμμα του βωμού θα ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος και στη συνέχεια ο ολυμπιακός και θα ακολουθήσει η ανάρτηση της ελληνικής , της ολυμπιακής και της ευρωπαϊκής σημαίας. Σημαιοφόροι στην εκδήλωση θα είναι οι αθλητές Νικήτας Σαραντόπουλος, Αλέξανδρος Αλεξιάδης και Ιούλιος Άμποτ. Θα ακολουθήσει ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου , αντιφώνηση της προέδρου του «Αθήνα 2000» Γιάννας Αγγελοπούλου και ανταλλαγή δώρων και στη συνέχεια παράσταση χορευτικής ακροβατικής γυμναστικής από την ελληνική ομάδα που αναδείχτηκε πανευρωπαϊκά 4η. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με πυροτεχνήματα ενώ στις 9.15 θα αρχίσει μια άλλη πολιτιστική μουσική εκδήλωση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Νίκο Πορτοκάλογλου.

    Την πορεία που θα ακολουθήσει κατά την αυριανή έλευσή της στη Θεσσαλονίκη καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χάρης Αηδονόπουλος. Ο κ Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στις αναμνήσεις τους από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ορισμένους από τους οποίους μετείχε ως αθλητής και σε ορισμένους με την ιδιότητα του δημάρχου και πρόσθεσε ότι όλοι οι αθλητές που θα μετέχουν στην αυριανή και μεθαυριανή λαμπαδηδρομία για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας έχουν προταθεί από τους δήμους της Θεσσαλονίκης από όπου θα περάσει αυτή καθώς και από την ΤΕΔΚ ενώ η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» έχει προσθέσει σε αυτούς και άλλους λαμπαδηδρόμους. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ακόμη ότι παρότι δεν μετέχουν στη λαμπαδηδρομία πολιτικοί εγκρίθηκε κατ΄ εξαίρεση η δική του συμμετοχή διότι υπήρξε αθλητής. Να σημειωθεί ότι ο κ Παπαγεωργόπουλος θα πάρει τη Φλόγα το πρωί του Σαββάτου από το Λευκό Πύργο και θα παραδώσει τον επόμενο λαμπαδηδρόμο αφού διατρέξει απόσταση 300 μέτρων κατά μήκος της οδού Νικολάου Γερμανού.

    Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας

    Η διαδρομή που θα ακολουθήσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα αφού φτάσει στη Γεωργική Σχολή θα είναι από τη Μιχαήλ Ψελλού ,στη Κατσιμίδη, αριστερά στην Αγίου Δημητρίου, Καυτατζόγλειο, δεξιά στη Γ΄Σεπτεμβρίου, δεξιά στη Στίλπωνος Κυριακίδη, δεξιά στην Κατσιμίδη, αριστερά στην Αγίου Δημητρίου, αριστερά στη Βενιζέλου, δεξιά στην Ελευθερίας, δεξιά στην Αμολιανής, αριστερά στη Γρηγορίου Λαμπράκη, δεξιά στη Περραιβού, δεξιά στη Δ. Τσέλιου, αριστερή αναστροφή στην Επιδαύρου, δεξιά στην Αμφιπόλεων, Αρτάκης, Μάρκου Μπότσαρη, αριστερά την Παπαναστασίου, δεξιά στη Βούλγαρη, Μοσχονησίων, δεξιά στη Βασιλίσσης Όλγας, Βασιλέως Γεωργίου, Μανόλη Ανδρόνικου, πλατεία ΧΑΝΘ, αριστερά στην Τσιμισκή, δεξιά στη Βενιζέλου, δεξιά στην Αγίου Δημητρίου, δεξιά στην Πλάτωνος, δεξιά στην Ερμού, αριστερά στη Λεωφόρο Νίκης, Πλατεία Αριστοτέλους, Λεωφόρος Νίκης , Λευκός Πύργος.

    Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει το πρωί του Σαββάτου είναι : Λευκός Πύργος, Νικολάου Γερμανού, αριστερά στην Αγγελάκη, αριστερά στην Εγνατία, δεξιά στην Ιασωνίδου, δεξιά στην Αγίου Δημητρίου, αριστερά στην Ελ. Ζωγράφου, αριστερά στη Λεωφόρο ΟΧΙ , δεξιά στην Ακροπόλεως, δεξιά στην Επταπυργίου, Βενιζέλου, Επταπυργίου, λοξά δεξιά Ελπίδος, αριστερά στην Αγνώστου Στρατιώτου προς Νεάπολη, Παναγή Τσαλδάρη, Ανδρέα Παπανδρέου, δεξιά στη Βενιζέλου, Αγίων Πάντων, δεξιά στην Χαλκοκονδύλη, δεξιά στην Κολωνιάρη, δεξιά Καλλιθέας, αριστερά στην Λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου, δεξιά στην Ιατρού Γωγούση, αριστερά στην Καραολή-Δημητρίου, αριστερά στην Αριστοτέλους, Βενιζέλου, δεξιά στην Αγίας Παρασκευής, δεξιά στη Μοναστηρίου, Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Εδέσσης, Χαλκηδόνα και θα φτάσει στα όρια του νομού δια της οδού Εθνικής Αντίστασης

    [03] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ - ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΥΜΗΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Παραδόθηκαν σήμερα στην κυκλοφορία ο κόμβος Κηφισού -Ποσειδώνος και η Λεωφόρος Κύμης. Τη σημασία των έργων υπογράμμισε, με δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος συνεχάρη όσους μελέτησαν τα έργα και συμμετείχαν στην κατασκευή τους.

    Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε τον κόμβο Κηφισού - Ποσειδώνος ως το τρίτο σημαντικότερο έργο μετά το μετρό και την Αττική Οδό καθώς, όπως είπε, διευκολύνει ιδιαίτερα την κυκλοφορία. Τόνισε εξάλλου ότι σε αυτό εντάσσεται και η διαπλάτυνση και εκβάθυνση του Κηφισού, γεγονός που, όπως είπε, το καθιστά και αντιπλημμυρικό έργο.

    Σε ό,τι αφορά στη λεωφόρο Κύμης, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη γέφυρα του ποταμού Κηφισού λέγοντας ότι κατασκευάστηκε με μια πρωτοποριακή μέθοδο που σέβεται το περιβάλλον.

           Η δήλωση του Γ. Σουφλιά στον Κόμβο Κηφισού-Ποσειδώνος:

        «Αυτό το έργο που παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία, δηλαδή το κομμάτι του Κηφισού που είναι προέκταση της Εθνικής Οδού, αλλά και ο κόμβος Κηφισού- Ποσειδώνος, είναι από τα σημαντικότερα οδικά έργα που έγιναν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

        Μάλιστα θα τοποθετούσα αυτό το έργο τρίτο στη σειρά, μετά το ΜΕΤΡΟ και την Αττική Οδό. Εξυπηρετεί πάρα πολλές περιοχές, διευκολύνει την κυκλοφορία, βεβαίως θα εξυπηρετήσει και την μετακίνηση των αθλητών από το Ολυμπιακό Χωριό προς τα έργα που είναι στην περιοχή. Αλλά, κυρίως, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο εξυπηρέτησης των κατοίκων όλης αυτής της περιοχής και προς το λιμάνι του Πειραιά, όπως επίσης και των κατοίκων και εκτός της περιοχής αυτής, αλλά και προς την περιοχή του Αεροδρομίου.

        Πρέπει να σημειώσω ότι ο κόμβος Κηφισού- Ποσειδώνος είναι ο πιο σύνθετος και ο πιο δύσκολος στην κατασκευή του. Επίσης δύσκολο έργο ήταν και το κομμάτι του Κηφισού διότι σε μήκος 3150 μέτρων είναι σε γέφυρα και μάλιστα δύσκολης κατασκευής.

        Ταυτόχρονα, το έργο αυτό δεν είναι μόνο οδικό, είναι και ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Ο Κηφισός διαπλατύνθηκε, εκβαθύνθηκε, έχει πλέον δυνατότητα χωρητικότητας 1.400 κυβικών, νομίζω, ανά ώρα και επομένως, δεν θα έχουμε πλέον τα προβλήματα αυτά που είχαμε άλλες εποχές και άλλα χρόνια, όταν πλημμύριζαν εδώ οι περιοχές του Ρέντη, του Μοσχάτου και οι άλλες περιοχές

        Είναι ένα έργο κόστους περίπου 300εκατ.. Το χαίρομαι αυτό το έργο, όπως το χαίρεστε όλοι. Θέλω ειλικρινά σήμερα να συγχαρώ με όλη μου την καρδιά όλους αυτούς που μελέτησαν το έργο και που συμμετείχαν στην κατασκευή. Εντίμως θέλω να συγχαρώ και τις Κατασκευαστικές Εταιρίες και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, αφού με την επιτάχυνση των έργων που έγιναν τουλάχιστον κατά την διάρκεια που είμαι υπεύθυνος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να το εγκαινιάζουμε και να το παραδίδουμε στην κυκλοφορία».

        Η δήλωση του κ. Σουφλιά στη Λεωφ. Κύμης :

        «Η Λεωφόρος Κύμης συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας από τον κόμβο Καλυφτάκη, στο ύψος της Κηφισιάς, με το Ολυμπιακό Χωριό.

        Στοίχισε περί τα 42εκατ. και είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που πέρα από τις ολυμπιακές μετακινήσεις προς και από το Ολυμπιακό Χωριό θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σημαντικών περιοχών του Δήμου Αχαρνών και της Κοινότητας Θρακομακεδόνων. Νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να περιγράψω ποια είναι η σημασία του, όλοι την αντιλαμβάνονται.

        Θα ήθελα όμως να σταθώ ιδιαίτερα, σε ένα κομμάτι αυτού του έργου στη γέφυρα του ποταμού Κηφισού μήκους 300 μέτρων. Το σημαντικό σε αυτή τη γέφυρα είναι ότι κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της «προώθησης». Δηλαδή δεν μπήκαν ξυλότυποι από κάτω, που καταστρέφουν και το περιβάλλον. Απλώς γίνονται οι κολώνες και προωθείται ένας ξυλότυπος μεταλλικός- για αυτό λέγεται προώθηση -βρίσκει την άλλη κολώνα και εκεί στήνεται ο ξυλότυπος και πέφτει το μπετόν. Με την μέθοδο αυτή, βέβαια, έγινε και η γέφυρα του Ισθμού, όπως και στην Εγνατία. Είναι πάντως από τις ελάχιστες γέφυρες που έγιναν με αυτή την μέθοδο της «προώθησης», από σεβασμό προς το περιβάλλον, για να μην δημιουργηθούν πλήγματα στην περιοχή εδώ και στο τμήμα αυτό.

        Σαν Μηχανικός πιστεύω ότι είναι μια από τις πιο δύσκολες σε κατασκευή γέφυρες που έγιναν στο λεκανοπέδιο της ΑττικήςΕίναι μια πολύ σπουδαία γέφυρα και συγχαρητήρια στους μελετητές, στους κατασκευαστές

        Και πάλι θέλω να επαναλάβω, να συγχαρώ όλους αυτούς που συνέβαλαν και εργάστηκαν στην κατασκευή αυτών των έργων. Επιτρέψτε μου και πάλι να συγχαρώ και τις Κατασκευαστικές Εταιρίες διότι κατασκεύασαν δύσκολα έργα, τουλάχιστον σε αυτό το διάστημα που είμαι Υπουργός Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είδα ότι επιτάχυναν πάρα πολύ την κατασκευή των έργων. Και φυσικά, να συγχαρώ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διότι έδειξαν ζήλο και επέβλεψαν με το σωστό τρόπο και έτσι πλέον είμαστε σήμερα εμείς στην ευχάριστη θέση, αλλά και όλοι οι πολίτες, να χαρούν αυτά τα πολύ σημαντικά έργα για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής».

        ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεύτερο κομμάτι της Λεωφ. Κύμης πότε θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται;

            Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: «Το δεύτερο κομμάτι της Λεωφ. Κύμης είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Πρέπει πρώτα αυτά να τα απαλλοτριώσουν, να λυθούν θέματα κατασκευής και, φυσικά, υπάρχει και ένα πρόβλημα το οποίο εξετάζουμε, το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έργου.

        Εν πάση περιπτώσει, είναι υπό μελέτη, δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας πω πότε θα αρχίσει να κατασκευάζεται».

    [04] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Aθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις του συστήματος προσλήψεων και θεμάτων δημόσιας διοίκησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια απόλυτου ελέγχου της δημόσιας διοίκησης και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και τα φαινόμενα της διαφθοράς.

    Σε έντονους τόνους απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση διαμόρφωσε δομές διαφθοράς και διαπλοκής, διχάζοντας τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ωραία λόγια αλλά φαίνεται ότι μοναδικός της στόχος είναι η κατάληψη θέσεων τμηματαρχών, διευθυντών, γενικών διευθυντών από τους ευνοούμενους. Ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να είναι απόλυτος. Για όλα θα αποφασίζει τελικά ο υπουργός και το επιτελείο του, ίσως και ο κ. Μεϊμαράκης. Θα έχετε την απόλυτη εξουσία. Και γνωρίζετε καλά το ρητό, η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σας φαίνεται ότι πολύ ψηλά στην παράταξή σας άρχισαν να υπάρχουν φαινόμενα που εσείς οι ίδιοι αναγκάζεστε να καταγγείλλετε. Ήδη αναγκάζεστε να παρέμβετε στα πρώτα κρούσματα. Με το νομοσχέδιο αυτό θα πολλαπλασιάσετε τα κρούσματα και τα φαινόμενα της διαφθοράς».

    Απαντώντας ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Θέλετε να αφήσετε άθικτο και ο αρχηγός σας και εσείς, όλο αυτό το κράτος το οποίο τόσα χρόνια μέσα από τις δομές της διαφθοράς και της διαπλοκής διαμόρφωσε το καθεστώς εκείνο για το οποίο ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε. Αυτή είναι η ουσία. Τώρα κατά τα λοιπά άκουσα προηγουμένως να μιλάνε για κομματικές διώξεις και άλλα τινά. Κύριοι συνάδελφοι, πέστε στον αρχηγό σας κάτι το οποίο το γνωρίζετε. Εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια. Έτσι πολιτευτήκατε όλα αυτά τα χρόνια. Διχάσατε τον ελληνικό λαό».

    Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αλλαγές που κάνει σήμερα και πρόσθεσε πως το 1981 «εάν δεν ανήκες στη δεξιά, ούτε απ έξω από τις δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσες να περάσεις, όχι καν να προσληφθείς ή να προαχθείς αξιοκρατικά».

    Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος είπε στον κ. Παπανδρέου : «Όταν είστε αντιπολίτευση έτσι συμπεριφέρεστε. Ο εκσυγχρονισμός σας πάει περίπατο». Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι πολύ απλό: εάν μέχρι τότε δεν πάταγε υπάλληλος στο δημόσιο αν δεν ήταν δεξιός πως έγινε και στις εκλογές του 1981 το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιουπαλληλικού κόσμου και του συνδικαλιστικού κινήματος ψήφισε το κόμμα; Και καλά έκανε γιατί έτσι έκρινε».

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ

    Aθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Δικαιωμένος, δηλώνει ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα της λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, σε ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο.

    «Δυστυχώς αισθάνομαι δικαιωμένος από τις πρόσφατες εξελίξεις. Ήδη εδώ και ένα χρόνο με επιστολές μας προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, αλλά και στις αρχές Ιουνίου, με επιστολή μας προς τον νέο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, είχαμε προειδοποιήσει για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της Ψυττάλειας, καθώς δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του Κέντρου, με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια υγεία από τη μη τήρηση των όρων υγιεινής και τη συσσώρευση χιλιάδων τόνων αφυδατωμένης λάσπης στο νησί" αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μίχας.

    Παράλληλα σημειώνει ότι η πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με αφορμή τη μη ασφαλή επεξεργασία των λυμάτων της λάσπης από την Ψυττάλεια, αλλά και η προσφυγή της ΕΥΔΑΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων να μην δέχεται τη λάσπη στη χωματερή του δήμου Άνω Λιοσίων, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους της νομαρχίας.

    Ζητά τέλος την υλοποίηση των δεσμεύσεων του γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ για άμεση απομάκρυνση της λάσπης, διαφορετικά προειδοποιεί για τη λήψη μέτρων, που θα οδηγήσουν στην άρση της άδειας λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας.

    [06] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θυμάται πάλι τους ελέγχους στην αγορά, τώρα που η αισχροκέρδεια έχει φθάσει στο 500%, δήλωσε ο Συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, Xρήστος Παπουτσής.

    «Η ακρίβεια δεν έχει προηγούμενο. Η Ν.Δ. προεκλογικά υποσχέθηκε την κατάργηση των ελέγχων και του ΣΔΟΕ. Πέντε μήνες τώρα η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της ευνοεί την αισχροκέρδεια», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Τώρα κλείνουν συμφωνίες για πάγωμα εκεί στα ύψη όπου έχουν φθάσει. Και θυμάται πάλι τους ελέγχους, τώρα που η αισχροκέρδεια έχει φθάσει στο 500%».

    [07] ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσημα από το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία να μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία τους την οδηγία του 2001 σχετικά με τους λογιστικούς κανόνες και την εφαρμογή της μεθόδου της «εύλογης αξίας» (αριθ. 2001/65/EΚ).

    Το αίτημα της Επιτροπής έλαβε τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης βάσει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν δεν ληφθεί ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Η οδηγία τροποποιεί τρεις υφιστάμενες οδηγίες, σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς (οδηγία 78/660/EΟΚ), τους ενοποιημένους λογαριασμούς (οδηγία 83/349/EΟΚ) και τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (οδηγία 86/635/EΟΚ). Υποχρεώνει τα κράτη μέλη να επιτρέπουν ή να επιβάλλουν σε όλες τις επιχειρήσεις ή σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων την αποτίμηση ορισμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, στην εύλογη αξία.

    Σκοπός της οδηγίας είναι να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου (IAS) αριθ. 39 που καλύπτει την αναγνώριση και την αποτίμηση χρηματοπιστωτικών μέσων. Η δυνατότητα ή υποχρέωση αυτή δύναται να περιορίζεται στους ενοποιημένους λογαριασμούς.

    Η ύπαρξη ομοφωνίας και στενής συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών, καθώς και μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής κατέστησε δυνατή την έγκριση της οδηγίας αυτής τον Μάιο του 2001 (βλ. IP/01/770) στο πλαίσιο συνοπτικής διαδικασίας ύστερα από μία μόνον ανάγνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, παρά την ομοφωνία και την άμεση συγκατάθεσή τους για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας, τα εν λόγω επτά κράτη μέλη δεν την έχουν ακόμη μεταφέρει στην εθνική τους νομοθεσία.

    Ορισμένα από αυτά προσπάθησαν να δικαιολογηθούν επικαλούμενα τις δυσκολίες που περιβάλλουν την έγκριση του προτύπου IAS 39 στο πλαίσιο του κανονισμού για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν διακρίνει κανέναν λόγο για την καθυστέρηση της μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στην εθνική νομοθεσία δεδομένου ότι πρόκειται για ενέργεια που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και, συνεπώς, δεν αναγκάζει τα κράτη μέλη να καταστήσουν υποχρεωτική την εφαρμογή του IAS 39 από τις επιχειρήσεις.

    Από την άλλη πλευρά, οι διατάξεις της οδηγίας περί πληροφόρησης παρέχουν στοιχεία σχετικά με τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι επιχειρήσεις στα χρηματοπιστωτικά μέσα στις οικονομικές τους εκθέσεις. Οι διατάξεις περί πληροφόρησης είναι πολύ σημαντικές και ισχύουν ανεξάρτητα από τη λογιστική μεταχείριση των χρηματοπιστωτικών μέσων.

    Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο από το κατά πόσον το IAS 39 οφείλει να υιοθετηθεί από την Επιτροπή ώστε να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή του στους ενοποιημένους λογαριασμούς όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων της ΕΕ το 2005. Ως προς το θέμα αυτό, η Επιτροπή θα λάβει απόφαση αργότερα εντός του έτους. Η παράβαση αφορά μόνον την παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν εθελοντικά το IAS 39 από τώρα.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Το θέμα των αποβλήτων των νοσοκομείων συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και παρουσία πολλών φορέων που εμπλέκονται στην επίλυση του προβλήματος.

    Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε να γίνει σύσταση από τα ΠΕΣΥΠ προς τους διοικητές των νοσοκομείων να εκπαιδεύσουν το προσωπικό στη διαχείριση και τον έλεγχο των ιατρικών αποβλήτων. Επίσης συστάθηκε επιτροπή για τη μελέτη του θέματος δημιουργίας μονάδας διαχείρισης αποβλήτων και την προώθηση των θεμάτων που αποφασίζονται στη σύσκεψη.

    "Ο βασικός μας στόχος είναι να «προλάβουμε το αύριο» με σωστές ενέργειες και δημιουργίες μονάδων επεξεργασίας και καταστροφής αποβλήτων ιατρικού μολυσματικού και τοξικού χαρακτήρα" είπε ο νομάρχης.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡ. ΝΙΩΤΗ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη για θέματα που άπτονται στη λειτουργία του ΣΑΕ και τον απόδημο ελληνισμό γενικότερα είχε στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης, Άγγελος Ασλανίδης.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η αποτελεσματικότερη άσκηση του γνωμοδοτικού και εισηγητικού ρόλου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού προς την Ελληνική πολιτεία, όπως και η αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών κοινοτήτων και των ομοσπονδιών τους, ενώ επισημάνθηκε ο ρόλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων των ομογενών μας.

    Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Ταμείο Ομογενών (ΕΤΟ) τέθηκε θέμα τροποποίησης των άρθρων του καταστατικού του Εθνικού Ταμείου Ομογενών που αφορούν τη διάφανη λειτουργία του και την περιφερειακή ανάπτυξή του. Για το θεσμό της Ελληνιάδας επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί και να λειτουργήσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την επανασύσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ειδικότερα ο κ. Νιώτης τόνισε ότι η Ελληνιάδα είναι θεσμός που δημιουργήθηκε ύστερα από εισηγήσεις των Αποδήμων και έχει την έγκριση των Τακτικών Συνελεύσεων του ΣΑΕ. Είναι δε σημαντικό για το 2005 να γίνουν προκριματικοί αγώνες ανά τον κόσμο ενώ το 2006 για όσους προκριθούν να γίνουν αγώνες στην Ελλάδα.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και η προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και αφορά φιλοξενία ομογενών, δημιουργία Σπιτιού για τους Απόδημους Έλληνες σε Δήμους και Νομαρχίες και άλλες δραστηριότητες.

    Δ.Ρ.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ HELEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Συνάντηση με θέμα την καλύτερη συνεργασία της HELEXPO ΑΕ και του δήμου Θεσσαλονίκης για την επιτυχή διοργάνωση της 69ης Διεθνούς Εκθεσης, θα έχει αύριο το μεσημέρι ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με τον πρόεδρο της εταιρίας, Αριστοτέλη Θωμόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Θέμη Καρτσιώτη. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης._

    [11] ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ 3,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Ευοίωνες προοπτικές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των 13 Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) της χώρας, διανοίγει η σύμβαση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη σήμερα για την σύσταση της Κεντρικής Δομής Υποστήριξής τους (ΚΕΔΥ).

    Τη σύμβαση, που έχει διάρκεια έως το 2007, υπέγραψαν το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, ως πρόεδρος και εκπρόσωπος του Κοινοπρακτικού Οργανισμού Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

    Με δεδομένο ότι τα τρία τέταρτα των κονδυλίων του έργου αυτού είναι προσανατολισμένα εκτός Αττικής, η υλοποίησή του αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην επιχειρηματική και τεχνολογική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, όπως τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης.

    «Το έργο αυτό», πρόσθεσε ο κ.Σιούφας, εντάσσεται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ) και αφορά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ιεραρχημένου δικτύου υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Ύ των κονδυλίων του έργου αυτού είναι προσανατολισμένα προς την εκτός Αττικής ανάπτυξη. Με το έργο αυτό υλοποιείται ένα ακόμη σκέλος της νέας Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης που προωθεί η Νέα Διακυβέρνηση. Αναγνωρίζουμε τη βαρύτητα της Περιφέρειας στην ισόρροπη εθνική ανάπτυξη αλλά και την αυξανόμενη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρόλο των περιφερειών ως κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης και ως παράγοντα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

    Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα τα ΚΕΤΑ δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς, τόσο εξαιτίας της ελλιπούς κινητοποίησης των τοπικών φορέων, που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των στόχων τους, όσο, κυρίως, και της καθυστέρησης στην ίδρυση και λειτουργία της Κεντρικής Δομής Υποστήριξης (ΚΕΔΥ) των ΚΕΤΑ.

    «Τώρα, με τη σύσταση και λειτουργία της ΚΕΔΥ, τα ΚΕΤΑ αποκτούν κεντρικό συντονιστικό όργανο ικανό να μεταφέρει τις αναγκαίες εμπειρίες και πληροφορίες από τα μεν στα δε, να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία κοινής χρήσης, να παράσχει εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη και προδιαγραφές ποιοτικής λειτουργίας και να συνδέσει τη δράση τους με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και το Εθνικό Παρατηρητήριο», κατέληξε ο κ.Σιούφας, επαναλαμβάνοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και ότι "όλο το βάρος πέφτει εκεί".

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης μπαίνει η βάση για ν' αντιμετωπιστεί ένα βασικό επιτελικό πρόβλημα που υπήρχε στη λειτουργία των ΚΕΤΑ, δηλαδή να συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο διοίκησής τους, η ΚΕΔΥ.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, πρόσθεσε ότι, με την υλοποίηση και του νέου έργου, "η αποκέντρωση γίνεται πραγματικότητα".

    Υπενθυμίζεται ότι τα 13 ΚΕΤΑ (ένα σε κάθε Περιφέρεια) που λειτουργούν στη χώρα, αποτελούν αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, με στόχο την υποβοήθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας, με την καταγραφή και ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της Περιφέρειας, την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων._

    [12] ΥΕΝ: ΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

    Πειραιάς, 22 Ιουλίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων ναυαγοσωστικών και ρυμουλκών σκαφών, οι οποίες θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2004, κύρωσε με σχετικές αποφάσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Η ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων θα λήξει την 31 Δεκεμβρίου 2004, με δυνατότητα να ανανεωθεί για ακόμη ένα έτος, αν δεν καταγγελθεί στο μεταξύ από κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη._

    [13] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟ 3ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Ευκαιρία για εποικοδομητικές επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, αλλά και εταιριών από όλα τα βαλκανικά κράτη, προσφέρει στους Ελληνες επιχειρηματίες το 3ο επιχειρηματικό φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 8 Φεβρουαρίου του 2004.

    Η εκδήλωση, που θα επικεντρωθεί στη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων σε διάφορους κλάδους, διοργανώνεται από το Επιμελητήριο της Σερβίας, ενώ η πρόσκληση για συμμετοχή στο φόρουμ απευθύνεται από την Ενωση Βαλκανικών Επιμελητηρίων.

    Οι επιχειρηματίες- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο φόρουμ, θα πρέπει να επικοινωνήσουν, το συντομότερο δυνατό, με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία διοργανώνει την ελληνική αποστολή στη Σερβία._

    [14] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρέθηκε σήμερα Τρίτη η Σοφοκλέους, με το γενικό δείκτη τιμών των μετοχών να πιέζεται, αφενός μεν από το δυσμενές κλίμα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αφετέρου δε από την αρνητική επενδυτική ψυχολογία εντός των συνόρων. Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με μεγάλες απώλειες, της τάξης του 1,38% και διαμορφώθηκε στις 2.316,54 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία προς τις 2.300.

    Η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί: η πρώτη τεχνική στήριξη των 2.326 μονάδων καταλύθηκε πολύ γρήγορα, υπό το βάρος των εκτεταμένων ρευστοποιήσεων σε σχεδόν όλους τους κλάδους. Το χρηματιστηριακό ταμπλό "κοκκίνισε" και πολλές μετοχές προσέγγισαν νέα χαμηλά έτους. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υποχώρησε μέχρι και στις 2.312 μονάδες.

    Αναιμικός παρέμεινε και σήμερα ο τζίρος, που δεν ξεπέρασε τα 70,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,7 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα. Από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, μόλις οι 48 ενισχύθηκαν, έναντι 256 πτωτικών και 98 στάσιμων. Με αρνητικό πρόσημο και με απώλειες άνω του 1%, έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 1,41% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 1,81% και 1,42% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 1,47% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    Μεταξύ των κλαδικών δεικτών, μόνον εκείνος των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας διαφοροποιήθηκε από το πτωτικό ρεύμα και έκλεισε οριακά ενισχυμένος, κατά 0,02%. Τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν κατά σειρά οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (-2,84%), των συμμετοχών (-2,75%), του λιανικού εμπορίου (-2,28%), των κατασκευών (-2,27%) και των βασικών μετάλλων (-2,07%). Κατά 3,23% υποχώρησε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Μεγάλες απώλειες, της τάξης του 1,70% και 1,34% αντίστοιχα, κατέγραψαν οι κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Στον τραπεζικό δείκτη, αρνητική πρωταγωνίστρια ήταν η μετοχή της ALPHA BANK, που υποχώρησε κατά 2,17%, ενώ απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν επίσης η ΕΘΝΙΚΗ (-1,84%), η ΕΜΠΟΡΙΚΗ (-1,97%), η EFG EUROBANK-ERGASIAS (-1,01%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,73%).

    Στις τηλεπικοινωνίες, οι πωλητές οδήγησαν τη μετοχή του ΟΤΕ σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1,16%, ενώ με μεγάλες απώλειες έκλεισαν επίσης οι τίτλοι της COSMOTE (-1,66%), της ΛΑΝ-ΝΕΤ (-5,26%) και της FORTHNET (-1,11%)._

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΗΠΑ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Βουλή των Αντιπροσώπων να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε σε παιδιά της ομογένειας από τις ΗΠΑ, τα οποία τον επισκέφθηκαν σήμερα.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή του 1974 καθώς και στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι ''οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν αλλά δεν είπαν όχι στη λύση του Κυπριακού'', η οποία να είναι λειτουργική και δίκαιη και στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΕΝΤΙ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Υπόμνημα προς την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι επέδωσε σήμερα ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    ''Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ μια χώρα η οποία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της και μια χώρα η οποία παλεύει για τη διατήρηση του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας θα επαναξιολογήσει τη στάση της αναφορικά με την Κύπρο'', αναφέρεται στο υπόμνημα.

    Το υπόμνημα επέδωσε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου σε αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία με την παράκληση να διαβιβαστεί στην κ. Κένεντι η οποία βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για επαφές αναφορικά με το Κυπριακό.

    Το περιεχόμενο του υπομνήματος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κύπρο, Λουκής Λουκαϊδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Κοινό συμπέρασμα του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια και του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ είναι, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ότι ''τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά για άμεση έναρξη διαλόγου'' για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Πάρκερ, ο κ. Χριστόφιας, αφού σημείωσε ότι διεξάγει με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή ''σε βάθος συζήτηση'' των εξελίξεων στο Κυπριακό, που θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, είπε ότι συζήτησαν ακόμη τα θέματα που αφορούν την βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους και τις πιθανότητες επανέναρξης διαλόγου και ότι διατύπωσε τη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον ''όχι θετικό ρόλο που διαδραματίζει ο βρετανικός παράγοντας'' στο Κυπριακό.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Κάποια συγκεκριμένα μηνύματα που σχετίζονται με την τύχη του σχεδίου Ανάν έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην ομιλία του στην εκδήλωση Μνήμης και Αγώνα ''Κύπρος 1974-2004'', δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''ξεκαθάρισε ότι αυτό το σχέδιο υπάρχει και είναι στο τραπέζι, ότι θα επιζητήσουμε αλλαγές σε αυτό το σχέδιο και ότι πολυπληθείς αλλαγές και ριζικές που να αλλάζουν ριζικά το σχέδιο δεν μπορούν να υπάρξουν'', προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι ''είμαστε αρκετά πραγματιστές για να καταλαβαίνουμε αυτό το πράγμα''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών απώλεσε κατά τη σημερινή συνάντηση η χρηματαγορά, επιστρέφοντας στο επίπεδο των 73 μονάδων. Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξης του 0,99% και στις 73,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 284 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    Μεγαλύτερες ζημιές σε ποσοστό 1,15% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 326,26 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΤΟΝ "ΚΗΠΟ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ" ΕΦΤΑΣΕ ΑΠΟΨΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Πολύγυρος, 22 Ιουλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    «Στον κήπο που έμπαινε στη θάλασσα», όπως έγραψε ο ποιητής, στη Χαλκιδική, έφτασε σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζοντας το μακρύ ταξίδι της στον κόσμο με προορισμό το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η Φλόγα εγκατέλειψε το Κιλκίς το μεσημέρι. Στις 4 το απόγευμα έφτασε στον Λαγκαδά, σε μια περιοχή όπου η ύπαρξη δυο μεγάλων λιμνών, της Κορώνειας και της Βόλβης, δημιουργούν ένα ευρύτερο οικοσύστημα, αναγνωρισμένο και προστατευμένο από την συνθήκη RAMSAR- NATURA 2000.

    Το βωμό στην πλατεία Μακεδονίας άναψε ο Λαμπαδηδρόμος και δημοφιλής τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, επευφημούμενος από πλήθος συμπατριωτών του που είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

    «Νιώθω εξαιρετικά υπερήφανος καθώς ο τόπος όπου μεγάλωσα, μου κάνει την τιμή να ανάψω το βωμό. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει ως τώρα. Ειλικρινά αγαπώ την πατρίδα μου» είπε. Και πρόσθεσε:

    «Εύχομαι σε όλους τους Ελληνες να δουν τη λάμψη της Φλόγας κι' αυτή να μας φωτίσει και να μας δίνει τη δύναμη να λύνουμε τα προβλήματα της ζωής μας με ένα πλατύ χαμόγελο».

    Μεταξύ των Λαμπαδηδρόμων στον Λαγκαδά ήταν και ο Παραολυμπιονίκης του Σύδνεϋ (5ος στα 1.500 μ. και 6ος στα 800 μ.) Κώστας Γασπαρίδης, 30 ετών, ο οποίος δήλωσε:

    «Αν και έτρεξα στο Σύδνεϋ με τη Φλόγα, εδώ έχει το "άρωμα το ελληνικό" που ποτίζει τις καρδιές μας. Αυτό το άρωμα της Φλόγας, εμείς προσπαθούμε να το μεταδώσουμε σε όλο τον κόσμο για να αφήσουμε κάτι από το ελληνικό στίγμα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Η 25χρονη πρώην αθλήτρια μπάσκετ Ολγα Παπαχαρίτου, που μετέφερε τη Φλόγα δήλωσε γι' αυτή την εμπειρία της: «Γινόμαστε και εμείς συμμέτοχοι στην πορεία της στο μεγάλο ταξίδι της, ταξίδι πολιτισμού. Προσπάθεια και δική μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε ταυτόχρονα με την Ολυμπιακή ιδέα, το Ολυμπιακό πνεύμα σε όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλο το βάρος του πολιτισμού της χώρας μας που σηκώσαμε σήμερα».

    Ο 40χρονος πρώην αθλητής και σήμερα προπονητής του μπάσκετ Ιωάννης Γρηγορούδης αναφέρθηκε στη χαρά της συμμετοχής στη διαδικασία «μιας φανταστικής διοργάνωσης. Ελπίζω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν πετύχει αυτό που αναζητά η ανθρωπότητα, δηλαδή να στείλουν παντού το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης».

    Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης, υποδεχόμενος τη Φλόγα σε μια «Γιορτή αισιοδοξίας, χαράς, συναδέλφωσης, αγνού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η δική μας συμμετοχή είναι δείγμα της πίστης μας στην λαμπρότητα των Αγώνων. Ένα μοναδικό γεγονός στη ζωή όλων μας. Ένα γεγονός που μας τιμά και που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας».

    Οι εκδηλώσεις στο Λαγκαδά συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες.

    Μετά από μια διαδρομή που πέρασε από την περιοχή της αρχαίας Ολύνθου, η Φλόγα έφτασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.

    Το βωμό στην πλατεία «6 βρύσες» άναψε ο πρωταθλητής της Σφυροβολίας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, που άφησε για λίγο την Ολυμπιακή προετοιμασία του, την οποία κάνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, επευφημούμενος από πλήθος συμπατριωτών του.

    «Είναι μεγάλο το δέος, ίσως τόσο μεγάλο όσο και όταν αγωνίζεσαι μέσα στο στάδιο. Ούτε η Ατλάντα, ούτε το Σύδνεϋ μου έδωσαν αυτή την εσωτερική χαρά όταν άναβα τον βωμό στον τόπο μου. Βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου νιώθεις πως μέσα από αυτή τη διαδικασία περνά ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής υπερηφάνειας. Είναι κάτι που ο κόσμος χρειάζεται για να αισθανθεί καλύτερα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι οι εγκαταστάσεις και τα άλλα έργα. Είναι το έμψυχο υλικό, οι αθλητές, οι Εθελοντές και όλοι αυτοί που εργάζονται στην πραγματοποίησή τους. Η Ολυμπιακή Φλόγα κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα όλων στον άνθρωπο που ζει και δουλεύει για την επιτυχία των Αγώνων».

    Η Βασιλεία Μπουλάκη-Παπαμαξίμου, μέλος της εθνικής ομάδας στίβου το 1973, με πανελλήνια διάκριση στα 200 μ., σήμερα καθηγήτρια της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία του Πολυγύρου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήμουν και εγώ εκεί Μετά από το 1972, οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία να κρατήσω τη δάδα, ήρθαν οι Αγώνες της Αθήνας για να νιώσω τη συγκίνηση της μεταφοράς της Φλόγας. Κάθε μόριο του μυαλού μου νιώθει την αίσθηση του μεγάλου, νιώθω σαν να ανοίγω τα χέρια μου και να αγκαλιάζω όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει για εμένα η Λαμπαδηδρομία. Πείτε στον κόσμο να βρίσκεται στα στάδια».

    Ο Νικήτας Κατσιακιώρης, καθηγητής της Ολυμπιακής Παιδείας, αναφέρθηκε στο παγκόσμιο ταξίδι της Φλόγας, τονίζοντας ότι «η ιδέα να γυρίσει η Ολυμπιακή Φλόγα και τις πέντε Ηπείρους ήταν πραγματικά μια επιτυχία μεταφοράς της Ελλάδας στα πέρατα της γης».

    Η 36χρονη Γυμνάστρια και άλλοτε αθλήτρια του βόλεϊ σε ομάδες της Α΄ Εθνικής Αναστασία Σιούτα - Τσιρόγκα δήλωσε «πολύ φορτισμένη από τα συναισθήματα που μου γέννησε η συμμετοχή μου στη Λαμπαδηδρομία. Δεν υπάρχουν λόγια για το μεγαλείο που αισθάνεσαι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΑΘΗΝΑ 2004 για την ιδέα της μεταφοράς της Φλόγας στην οικουμένη, γιατί έτσι έδωσε την ευκαιρία στον απλό κόσμο να νιώσει τη ζεστασιά και της ιδέας και του Ολυμπισμού».

    Ο Δήμαρχος Πολυγύρου Νικόλαος Βασιλάκης στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε ότι «χαίρεται η Χαλκιδική και ο Πολύγυρος γιατί για μια φορά ακόμη γίνεται ένας κρίκος στην Ολυμπιακή αλυσίδα που ενώνει από την αρχαιότητα έως σήμερα όλο τον ελληνισμό. Κάτω από τη βαριά πνευματική σκιά του Αριστοτέλη, του παιδιού αυτού της Χαλκιδικής, αναλογιζόμαστε το μεγάλο βάρος της ευθύνης που μας οδηγεί να ξαναδείξουμε στον κόσμο το αρχαίο Ολυμπιακό Πνεύμα». Και πρόσθεσε:

    «Η χαρά, λοιπόν, της Χαλκιδικής είναι δικαιολογημένη που και πάλι συμμετέχει όπως και στην κλασσική αρχαιότητα στην πανεθνική προσπάθεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι κι εμείς θα συνεχίσουμε την παράδοση αυτή και θα δυναμώσουμε το θεσμό του Ολυμπισμού αναβαπτίζοντάς τον στις αρχές της ηθικής και του ορθολογισμού που ο Αριστοτέλης δίδαξε σε όλο τον κόσμο».

    Οι εκδηλώσεις στον Πολύγυρο κορυφώθηκαν με την απαγγελία χορικών του Αριστοτέλη και έκλεισαν με συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου.

    Υπενθυμίζουμε ότι αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της και αφού θα περάσει από τα Μουδανιά, τη Νέα Τρίγλια, την Επανωμή, τη Μηχανιώνα και τη Θέρμη, θα μπει στη Θεσσαλονίκη με προορισμό τον Λευκό Πύργο, όπου αναμένεται εντυπωσιακή υποδοχή της από τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    Το βωμό στον Λευκό Πύργο θα ανάψουν οι παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ ενώ τη Φλόγα θα μεταλαμπαδεύσει σ' αυτούς, στο ύψος της αρχής της λεωφόρου Ολγας, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας.

    Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν αργά το βράδυ με μια ξεχωριστή συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Νίκου Πορτοκάλογλου.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Στις 16 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο θα διεξαχθεί η κλήρωση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Ροδίων.

    [22] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΡΙΒΑΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα την απόκτηση του διεθνούς Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Ριβάλντο. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Ολυμπιακό έχει ισχύ για 2+1 χρόνια.

    Ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Κρουζέιρο όπως είναι το πλήρες όνομα του Ριβάλντο, γεννήθηκε στις 19/4/1972 στη Ρεσίφε της Βραζιλίας. Εχει ύψος 1.86 και ζυγίζει 75 κιλά. Το 1989, σε ηλικία μόλις 16 ετών, υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Σάντα Κρουζ καθώς εντυπωσιάζει σκάουτερ της ομάδας που παρακολουθούν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στο οποίο παίρνει μέρος. Το 1991 υπογράφει στην Μότζι Μίριμ. Δύο χρόνια αργότερα (1993) εντάσσεται στην Κορίνθιανς και το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ντεμπουτάρει στην Εθνική Βραζιλίας σε φιλικό με το Μεξικό πετυχαίνοντας μάλιστα το μοναδικό γκολ (1-0) του αγώνα. Το 1994 τον αποκτά η Παλμέιρας και κερδίζει μαζί της το πρωτάθλημα.

    Το 1996 κερδίζει στην Ατλάντα το χάλκινο μετάλλιο με την Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας ενώ την ίδια χρονιά κάνει το μεγάλο βήμα και έρχεται στην Ευρώπη για να φορέσει τη φανέλα της ισπανικής, Λα Κορούνια. Ο Ριβάλντο αγωνίζεται σε 41 από τα 42 ματς της «Ντέπορ» και πετυχαίνει 21 γκολ οδηγώντας τη στην 3η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος.

    Αυτή η σπουδαία χρονιά προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών ομάδων αλλά εκείνο της Μπαρτσελόνα τον γοητεύει περισσότερο από κάθε άλλο. Ετσι υπογράφει στην ομάδα της Καταλωνίας το καλοκαίρι του 1997 έναντι 26,7 εκατομμυρίων δολλαρίων. Εκεί, οδηγεί τη Μπάρτσα στην κατάκτηση του νταμπλ σημειώνοντας 19 γκολ σε 34 ματς. Το 1998 αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ της Γαλλίας που φτάνει στον τελικό της διοργάνωσης και γνωρίζει την ήττα από τους διοργανωτές με 3-0.

    Το 1999 κερδίζει ξανά το πρωτάθλημα Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα πετυχαίνοντας 24 γκολ σε 37 ματς ενώ το ίδιο καλοκαίρι κατακτά και το Κόπα Αμέρικα με την Βραζιλία. Το 1999 αποτελεί ιδανική χρονιά για τον Ριβάλντο αφού αναδεικνύεται καλύτερος παίκτης του κόσμου και της Ευρώπης από τα γνωστά περιοδικά «World Soccer» και «France Football» αντίστοιχα.

    Τον Ιούνιο του 2002 οδηγεί μαζί με τον Ρονάλντο την Βραζιλία στην κορυφή του κόσμου με την κατάκτηση του Μουντιάλ στην Απω Ανατολή και μετά το πέρας της διοργάνωσης μετακομίζει από την Μπαρτσελόνα στη Μίλαν. Τον Μάιο του 2003 κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν με αντίπαλο τη Γιουβέντους ενώ την ίδια χρονιά κερδίζει και το ιταλικό κύπελλο με τους «ροσονέρι».

    Τον περασμένο Νοέμβριο (2003) χωρίζουν οι δρόμοι του με την Μίλαν και τον Ιανουάριο (2004) εντάσσεται στο ρόστερ της βραζιλιάνικης, Κρουζέιρο, για να αποχωρήσει από εκεί ένα μήνα μετά και να ενταχθεί τώρα στον Ολυμπιακό.

    [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΕΑΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Το τελευταίο του αγωνιστικό τεστ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δίνει αύριο στο Λονδίνο ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής του πινγκ πονγκ θα πάρει μέρος στο τελευταίο από τα Special Matches του ιαπωνικού επαγγελματικού σιρκουί που θα γίνει στην αγγλική πρωτεύουσα.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για ξεχωριστά ειδικά τουρνουά τα οποία φιλοξενούνται σε άλλες χώρες, έχουν τον χαρακτήρα μεγαλύτερης προβολής και διαφήμισης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και τα αποτελέσματά τους δεν υπολογίζονται στην εσωτερική κατάταξη του ιαπωνικού σιρκουί. Άλλωστε, η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε στους αγώνες της Ασίας και ο Κρεάνγκα κατέλαβε την 6η θέση στη γενική βαθμολογία.

    Ο 32άχρονος πρωταθλητής αναχώρησε σήμερα από το αθλητικό κέντρο του Κόπινγκ όπου μετείχε σε κοινό καμπ προετοιμασίας με Σουηδούς και Δανούς αθλητές. Μαζί του μετέβη στην Αγγλία ο Σουηδός, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Γιόργκεν Πέρσον (νούμερο 22 στον κόσμο), ο οποίος επίσης αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και θα πάρει μέρος σ' αυτό το φεστιβάλ του αθλήματος. Στο Λονδίνο θα αναμετρηθούν δέκα ή έντεκα αθλητές με το σύστημα του νοκ-άουτ. Κάποιοι προέρχονται από το ιαπωνικό σιρκουί, ενώ οι υπόλοιποι έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές.

    [24] ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΕΦΗΒΩΝ- ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (15:43 UTC+2)

    Αναχωρεί το απόγευμα για τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη η αποστολή της εθνικής μας ομάδας στίβου προκειμένου να συμμετάσχει στο 35o Βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουλίου στην Μπάνια Λούκα.

    Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τους:

    Εφηβοι

    100μ, 4χ100μ: Γιάννης Αποστόλου, Κώστας Παπαζαφείρης, Παναγιώτης Χρυσοσπάθης

    200μ: Π. Χρυσοσπάθης

    400μ, 4χ400μ: Δημήτρης Ρέγας, Στέργιος Νικολακούδης, Βάιος Κλείσαρης, Κώστας Αναστασίου

    800μ: Αντώνης Κουτρίκης, Αλέξανδρος Κουμπούλης

    1.500μ: Γιάννης Καλογερόπουλος

    3.000μ: Θανάσης Αντωνόπουλος

    5.000μ: Ηλίας Μαυροειδέας

    110μ εμπόδια: Νίκος Φιλανδαράκης

    400μ εμπόδια: Κώστας Αναστασίου

    3.000μ στιπλ: Μανώλης Καναβάκης

    Μήκος: Νίκος Φιλανδαράκης

    Τριπλούν: Γιώργος Τσάκωνας

    Υψος: Θόδωρος Μαθιουδάκης

    Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης, Δημήτρης Πατσουκάκης

    Σφαίρα: Νίκος Ποτουρίδης

    Δίσκος: Χριστόδουλος Κωστάκης

    Ακόντιο: Γερβάσιος Φιλιππίδης

    Σφύρα: Ευθύμης Κατσικαντάμης

    Δέκαθλο: Δημήτρης Σαφλάνης

    Νεάνιδες

    100μ, 4χ100μ: Κατερίνα Καρατζά, Ελευθερία Κομπίδου, Ελένη Μασλίγκα, Αγνή Δερβένη

    200μ: Αγνή Δερβένη

    400μ, 4χ400μ: Αννα Μωυσιάδου, Αρτεμισία Κωνσταντίνου, Παναγιώτα Καραμάνη, Κατερίνα Καραταράκη

    800μ: Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο

    1.500μ: Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο

    3.000μ: Ελένη Νικολοπούλου

    100μ εμπόδια: Ελένη Μασλίγκα

    400μ εμπόδια: Παναγιώτα Καραμάνη, Κατερίνα Καραταράκη

    3.000μ στιπλ: Αννα Θαλασσινού

    Μήκος: Ελένη-Μαρία Καφούρου

    Επί κοντώ: Νικολέτα Κυριακοπούλου

    Τριπλούν: Νίκη Παμέτα

    Υψος: Αντωνία Στεργίου

    Σφαίρα: Χρυσή Μωυσίδου

    Ακόντιο: Παναγιώτα Τουλουμτζή

    Δίσκος: Μαγδαληνή Κομότογλου

    Σφύρα: Ειρήνη Μήλιου

    Επταθλο: Σοφία Υφαντίδου.

    [25] Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Στρασβούργο, 22 Ιουλίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να επιδιώξει να αποκτήσει νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια στο κοντινό μέλλον, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μιλώντας στο Στρασβούργο μετά την επικύρωση του διορισμού του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Μπαρόζο επισήμανε πως τρεις βαλκανικές χώρες Ρουμανία, Βουλγαρία, Κορατία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στις ενταξιακές συνομιλίες και η ΕΕ θα αποφασίσει σύντομα αν θα αρχίσει ανάλογες συνομιλίες και με την Τουρκία.

    "Οταν πρόκειται για το θέμα των άλλων χωρών, σε αυτή τη φάση πρέπει να αναπτύξουμε την πολιτική των κοντινών μας γειτόνων", είπε αναφερόμενος στην πολιτική της διευρυμένης ΕΕ να αναπτύξει με τους γείτονές της προνομιακές οικονομικές και άλλες σχέσεις, χωρίς να προσφέρει την δυνατότητα ένταξης.

    [26] ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιουλίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Η τελική έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνούσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου καταγγέλλει την αποτυχία των αμερικανικών αρχών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και προτείνει το διορισμό ενός εθνικού διευθυντή πληροφοριών και τη δημιουργία εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης υπήρξαν αποτυχίες στην πολιτική, τις ικανότητες και τους χειρισμούς" στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στο να αποτραπούν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου", επισημαίνεται στην έκθεση. "Κανένα μέτρο από όσα έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από το 1998 ως το 2001 δεν απέτρεψε ούτε καν καθυστέρησε την εκτέλεση των τρομοκρατικών χτυπημάτων", υπογραμμίζεται.

    Η έκθεση δεν κατηγορεί άμεσα ούτε την κυβέρνηση Μπους, αλλά ούτε και την κυβέρνηση Κλίντον. "Η μεγαλύτερη αποτυχία ήταν η έλλειψη φαντασίας. Δεν θεωρούμε πως οι ηγέτες αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα της απειλής", τονίζεται στην έκθεση.

    Ο Μπους που παρέλαβε την έκθεση στο Λευκό Οίκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη "θαυμάσια δουλειά" της επιτροπής και πρόσθεσε πως η έκθεση περιέχει "πολύ σημαντικές εισηγήσεις".

    [27] Η ΚΕΝΥΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 22 Ιουλίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Η Κένυα κάλεσε όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως το Ιράκ, δύο ημέρες μετά την απαγωγή από ιρακινή οργάνωση επτά οδηγών φορτηγών, ανάμεσα τους τρεις Κενυάτες, τους οποίους απειλεί να εκτελέσει, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κενυατικής κυβέρνησης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ζητάμε από όλους τους Κενυάτες στο Ιράκ να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα και όσους βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία να παρουσιαστούν στην διπλωματική αποστολή της Κένυας στο Κουβέιτ", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    [28] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΑΝΤΑΜ ΣΤΟ ΕΔΑΔ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Παρίσι, 22 Ιουλίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Ο Σαντάμ Χουσέιν κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο με την οποία επιδιώκει να υποχρεώσει τη Γαλλία να ζητήσει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, ανακοίνωσε ένας από τους γάλλους δικηγόρους του.

    Η προσφυγή κατατέθηκε την Τρίτη, διευκρίνισε ο δικηγόρος Εμμανιέλ Λιντό, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί η προσφυγή με την επείγουσα διαδικασία, δηλαδή μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Το αίτημα βασίζεται στο άρθρο 1 της συνθήκης, το οποίο επιβάλλει στις χώρες που την έχουν υπογράψει "να σέβονται και να κάνουν τους άλλους να σέβονται την παρούσα συνθήκη σε οποιεσδήποτε περιστάσεις", σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής.

    [29] ΠΡΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΥUKOS

    Μόσχα, 22 Ιουλίου 2004 (16:52 UTC+2)

    Ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Yukos προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναγκασμένος να κηρύξει πτώχευση εάν η κύρια εταιρία παραγωγής πετρελαίου πωληθεί για να καλύψει τα φορολογικά του χρέη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ο όμιλος Yukos κάνει ό,τι μπορεί για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα και να ρυθμίσει τα χρέη του το συντομότερο δυνατό. Ομως, εάν η Iouganskneftegaz πωληθεί, η διεύθυνση θα είναι αναγκασμένη να δηλώσει πτώχευση", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου.

    Το υπουργείο Δικαισούνης ανακοίνωσε ότι θα γίνει η εκτίμηση της Iouganskneftegaz, που εξασφαλίζει πάνω από το 60% της παραγωγής πετρελαίου του ομίλου και η διαδικασία της πώλησής της θα ανατεθεί σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό.

    [30] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ Ρ.ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2004 (14:56 UTC+2)

    Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της Ρένας Βλαχοπούλου. Η δημοφιλής ηθοποιός παρουσίασε αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα και θα παραμείνει για 48 ώρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

    Η Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη, εισήχθη εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα στο Ιατρικό Κέντρο και υποβλήθηκε σε εγχείριση στο στομάχι.

    [31] O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (14:52 UTC+2)

    Με τη συναυλία του Δημήτρη Σγούρου που θα δοθεί στις 24 Ιουνίου (9μμ) στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών συνεχίζεται το Φεστιβάλ της Θάλασσας το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Ν.Μουδανιών. Ο διάσημος καλλιτέχνης στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παίξει τα έργο το Σούμαν «Καρναβάλι έργο 9» και «Έργο αποτελούμενο από 21 μέρη» ενώ για το δεύτερο μέρος έχει επιλέξει τη Ballade no4 Op 52 σειρά Minor του Σοπέν και τα έργα Venezia E Napoli S162 σε 3 μέρη» και Faust Grande Fantasie» του Λίστ.

    Ο Δημήτρης Σγούρος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της συναυλίας αναφέρθηκε στα σχέδιά του για το μέλλον τονίζοντας ότι η κλίση του είναι να κατευθυνθεί προς τη διεύθυνση ορχήστρας και όχι προς τη σύνθεση. Τόνισε ακόμη ότι ενώ έχει στο ρεπερτόριό του τα δυσκολότερα και ουσιαστικότερα κομμάτια από τους προκλασικούς έως τους σύγχρονους συνθέτες είναι ανοιχτός να προσθέσει και καινούργια έργα από τον 20 αιώνα εάν του προταθούν και εφόσον του αρέσουν. Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του για τον προσεχή χειμώνα είπε ότι θα δώσει συναυλίες στο εξωτερικό, ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αυστραλία και την Άπω Ανατολή και ότι θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θάλασσας θα συνεχιστεί με τον Απόστολο Λεβεντόπουλο και το Quintet (28/7), την παράσταση «Τραχίνιες» του Σοφοκλή από το ΚΘΒΕ (31/7), τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (3/8), τη συναυλία του Παντελή Θαλασσινού (7/8) και τη συναυλία των Απέναντι (11 και 12/8)

    [32] ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ OI STOMP ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (11:40 UTC+2)

    Το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστούν από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου οι Stomp στο πλαίσιο της φετινής παγκόσμιας περιοδείας τους. Οι Stomp δημιουργήθηκαν στο Μπράιτον της Αγγλίας το καλοκαίρι του 1991 και έκτοτε έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Οι παραστάσεις τους είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κρουστών, κίνησης και κωμωδίας όπου δεν υπάρχει λόγος , ούτε διάλογοι, ούτε πλοκή. Αυτό που κάνεις τους θεατές να μαγεύονται είναι ότι οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο πχ συνθέτουν μια ολόκληρη συναυλία χρησιμοποιώντας μόνο σπιρτόκουτα ή κάνουν μια χορογραφία σκουπίζοντας.

    [33] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 22 Ιουλίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Περίπου 350 γελοιογραφίες, εμπνευσμένες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες, που θα βρεθούν στη Ρόδο, από 30 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου, στη 2η Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας Ρόδου.

    Η έκθεση που διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και το δήμο Ροδίων, φιλοξενείται στις αίθουσες του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ροδίων.

    Στην έκθεση κατέθεσαν τις εμπνεύσεις τους, με υψηλής ποιότητας αισθητική, σύνθεση και καυστικό χιούμορ,245 σκιτσογράφοι  από 45 χώρες με συνολικά 703 έργα. Από τα έργα αυτά, η Επιτροπή Αξιολόγησης, αποτελούμενη από προσωπικότητες του χώρου, προέκρινε 350 έργα και από αυτά τα 11 επιλέχθηκαν για τα χρηματικά βραβεία και τους επαίνους, που προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού συμμετοχής. Τιμητική θέση στη 2η Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας θα έχει ο Μποστ.

    [34] ΜΙΚΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Με τη Μικρή Μουσική Σκηνή που θα φιλοξενήσει το Μπαλκόνι της Μονής Λαζαριστών συνεχίζονται από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες των Truboskes (26/7), των αδελφών Παύλου, Γιάννη, Κώστα, Δημήτρη και Βασίλη Πρατσινάκη (27/7), του Μανόλη Ρασούλη (28/7), του Θανάση Γκαϊφύλλια (29/7) και του συγκροτήματος «Αντιθέσεις» (30/7)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 July 2004 - 18:15:10 UTC