Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΤΡΑΜ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [02] ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ Ν.ΜΙΛΕΝΚΟΒΙΤΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [03] ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [04] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
  • [05] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΕ
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΤΟ ΖΕΠΕΛΙΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ
  • [08] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [09] Α: ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ
  • [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ.
  • [12] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
  • [13] ΑΝΕΥΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΧΑ
  • [14] ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΑΝ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [16] ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ
  • [17] "ΑΡΩΜΑ" ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [19] Ο ΤΙΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [20] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ
  • [22] ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [24] ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΧΡ.ΛΑΜΠΑΚΗΣ
  • [25] ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [26] ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [28] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ
  • [29] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [30] ΤΡΙΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΖΩΗΣ
  • [31] "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [32] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ
  • [33] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
  • [34] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ 13ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [35] 10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ "ΑΡΔΑΣ 2004"

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΤΡΑΜ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Από το πρωί της Δευτέρας μπήκε και πάλι στη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας μετά από 44 χρόνια, το τραμ, που ενώνει το κέντρο της Αθήνας με τους παραλιακούς Δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού, Φαλήρου.

    Μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας, έγινε το πρώτο δρομολόγιο από το Σύνταγμα για την Παραλιακή, ενώ λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

    Σε δήλωση του στην έναρξη της λειτουργίας του τραμ, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, τόνισε:

    «Ένα νέο μέσο σταθερής τροχιάς, το τραμ, μπαίνει σήμερα σε λειτουργία, στην υπηρεσία του επιβατικού κοινού. Και αναμφίβολα θα συμβάλει στην άνετη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Είμαι βέβαιος ότι οι αθηναίοι θα αγαπήσουν αυτό το μέσο που είναι οικολογικό, σύγχρονο και φθηνό. Θέλω όμως εδώ να επισημάνω, ότι επειδή είναι καινούργιο μέσο και δεν έχει εξοικειωθεί ο κόσμος, πρέπει τουλάχιστον τον πρώτο καιρό να είμαστε προσεκτικοί -κυρίως στις διαβάσεις πεζών και στις διασταυρώσεις- μέχρι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας την ύπαρξή του και την λειτουργία του».

    Στην τελετή έναρξης του τραμ, ο κ. Λιάπης υπογράμμισε:

    «Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής μας πολιτικής είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στην ζωή της πόλης. Είναι το δικαίωμα ενός εκάστου να κυκλοφορεί, να περπατά, να μετακινείται, να ζει με ασφάλεια. Και κυρίως με ποιότητα. Γιατί μπορεί ο στόχος της καλής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι εθνικός στόχος, που όλοι συμμεριστήκαμε και αγωνιστήκαμε γι' αυτόν, αλλά κεντρικός αποδέκτης των πολιτικών μας παραμένει πάντα ο πολίτης και η καθημερινή του ζωή. Είναι ο εργαζόμενος, που δαπανά τόσο πολύτιμο χρόνο στις μετακινήσεις του μέσα στην πόλη. Είναι ο ηλικιωμένος που ταλαιπωρείται με τις συγκοινωνίες. Είναι ο νεολαίος που αναζητά φθηνότερα μέσα.

    Σε αυτήν την πολιτική η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αποτελεί το κομβικό σημείο. Σημείο αναφοράς. Το μετρό, ο προαστιακός, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ, το τραμ και ο ηλεκτρικός, συνιστούν μέσα που αποκτούν πια δικτυακό χαρακτήρα. Μέσα που παρέχουν ολοένα και καλύτερες υπηρεσίες. Μέσα που συνδυαζόμενα μεταξύ τους αποτελούν ένα σύγχρονο και πυκνό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου στις μετακινήσεις του. Ένα συντονισμένο δίκτυο που σκοπό έχει την προτίμηση του επιβατικού κοινού σ' αυτό, με την σταδιακή εγκατάλειψη του ιδιόκτητου αυτοκινήτου, που και την κίνηση επιβαρύνει αλλά ασφαλώς και το περιβάλλον.

    Ιδιαίτερα οι προσπάθειες που καταβάλαμε για την επιτυχή κατασκευή αλλά και χρονικά έγκαιρη ολοκλήρωση του τραμ, στοχεύουν στο να προσφέρουν στον Αθηναίο, ένα σύγχρονο και ασφαλές, ένα αξιόπιστο και οικολογικό Μ.Μ.Μ. Ενός μέσου που θα τον σέβεται, για να το σέβεται. Που θα τον εξυπηρετεί, για να το χρησιμοποιεί. Που θα τον μετακινεί με ταχύτητα και άνεση. Και πρωτίστως με ασφάλεια.

    Ενός μέσου σταθερής τροχιάς που πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ριζική αναμόρφωσης του συγκοινωνιακού χάρτη της περιοχής αλλά και στην θεαματική αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη.

    Η ανάπτυξη της λειτουργίας του τραμ πραγματοποιήθηκε στοχεύοντας στην δυνατότητα προσαρμογής του στις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης, αλλά και στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συγκοινωνιακές απαιτήσεις. Το τραμ περιλαμβάνει 26 χλμ διπλής γραμμής. Η μέση εμπορική ταχύτητά του, υπολογιζόμενων και των αναμονών στις στάσεις, θα είναι 23 χλμ την ώρα. Η συνολική ημερήσια εξυπηρέτηση προβλέπεται να προσεγγίσει τους 80 χιλ. επιβάτες. Ιδιαίτερης όμως εξάρσεως στοιχείο του, νομίζω ότι είναι το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έτσι ώστε να παρέχει ιδιαίτερη φροντίδα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, για τα οποία η πρόσβαση στις στάσεις, όπως και η επιβίβαση στους συρμούς, υποστηρίζεται με ειδικές παρεμβάσεις. Και ασφαλώς φροντίζει και την νεολαία, που της διαθέτει φθηνότερα εισιτήρια, για όλον τον χρόνο.

    Επιθυμώ εδώ να τονίσω ότι αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια σε εκείνους που το οραματίστηκαν, σε εκείνους που ξεκίνησαν την υλοποίησή του. Και ασφαλώς θα ήταν παράληψή μου να μην αναφερθώ και σε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της κατασκευής του, από τους προκατόχους μου υπουργούς στο ΥΜΕ, την ανάδοχο εταιρία, τους εργαζόμενους στην ΤΡΑΜ Α.Ε,, μέχρι και τον τελευταίο εργάτη που με κέφι και φιλότιμο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, ειδικά στους δύσκολους και πιεστικούς τελευταίους μήνες»

    Με δρομολόγια ανά 7 λεπτά που θα ξεκινούν από το Σύνταγμα και θα καταλήγουν στη Γλυφάδα ή από το Νέο Φάληρο στο Στάδιο Ειρήνης και Φίλιας, υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει καθημερινά γύρω στους 80.000 επιβάτες. Η διαδρομή είναι 26 χιλιόμετρα με 47 στάσεις, ενώ δρομολόγια θα γίνονται όλο το 24ωρο.

    Το απλό εισιτήριο θα κοστίζει 60 λεπτά, ενώ το μισό 30. Θα υπάρχει και εισιτήριο με 40 λεπτά που θα ισχύει για 5 στάσεις ή για μετεπιβίβαση, ενώ δωρεάν θα μετακινούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Πεζοί και οδηγοί καλούνται να εξοικειωθούν με το νέο μέσο και να προσέχουν, καθώς το τραμ έχει πάντα προτεραιότητα.

    [02] ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ Ν.ΜΙΛΕΝΚΟΒΙΤΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2004 (09:42 UTC+2)

    Τους σέρβους και τους έλληνες συνεργάτες του 34χρονου Ντεζιάν Μιλένκοβιτς που συνελήφθη σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 16ης Ιουλίου, αναζητά πλέον η αστυνομία. Ο Μιλένκοβιτς είναι ένας από τους βασικότερους υπόπτους για τη δολοφονία του σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, στις 12 Μαρτίου 2003, στο Βελιγράδι.

    Οπως είπε χτες ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζέκης η σύζυγος του Μιλένκοβιτς ήρθε στην Ελλάδα με αυτοκίνητο που οδηγούσε ελληνας από τη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος ο καταζητούμενος φιλοξενήθηκε από ελληνες. Οι έρευνες επικεντρώνονται στον χαρακτήρα της φιλοξενίας. Αν, δηλαδή, οι έλληνες που του πρόσφεραν φιλοξενία γνώριζαν ότι καταζητείται και κατά συνέπεια τον έκρυβαν από τις αρχές ή όχι. Τα στοιχεία των συγκεκριμένων ελλήνων είναι γνωστά στην αστυνομία και από τη δικογραφία θα εξαρτηθεί αν θα γίνουν συλλήψεις ή όχι.

    Ο Ντεζιάν Μιλένκοβιτς εξακολουθεί να κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ανακρίνεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.

    Ο 34χρονος σέρβος δεν μιλάει στους αστυνομικούς για την υπόθεση για την οποία κατηγορείται, ενώ όπως ανέφεραν οι αρχές έφτασαν στη σύλληψη του Μιλένκοβιτς μετά την άφιξη της συζύγου του στη χώρα μας, που κίνησε υποψίες. Πλέον οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τους ανθρώπους που βοήθησαν τον Ντεζιάν Μιλένκοβιτς στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να πέσει "φως" στην υπόθεση.

    [03] ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Υπόθεση με υπόνοια χρηματισμού του διευθυντή του πολιτικού του Γραφείου παρέπεμψε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο υφυπουργός τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος. Η καταγγελία έγινε από ιδιώτη και φέρει τον διευθυντή του πολιτικού Γραφείου του υφυπουργού να έχει ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα προκειμένου να προωθηθεί υπόθεση επιχειρηματία.

    Ο κ. Λιάσκος παρέπεμψε την απόφαση στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ παράλληλα ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.

    [04] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ Ο Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (16:09 UTC+2)

    Τη θέση ότι οι ελληνικές Αρχές είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων επανέλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης στους ομολόγους του υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τους οποίους και ενημέρωσε για θέματα ασφαλείας των Αγώνων κατά τη σημερινή Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι ελληνικές Αρχές, οι οποίες, όπως τόνισε εργάζονται συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή από τότε που ανατέθηκε στην Ελλάδα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, επεσήμανε ότι η εφαρμογή του Σχεδιασμού της Ολυμπιακής Ασφάλειας που ξεκίνησε στις 1-7-2004 εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και πρόσθεσε ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

    Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναλυτικά για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την ασφάλεια επισήμων και μελών αθλητικών αποστολών, την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την ασφάλεια μεταφορών και αεροδρομίων, την ασφάλεια αστικής περιοχής και τη διαχείριση πληροφοριών και την εκτίμηση απειλών.

    Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους υπουργούς να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων, στέλνοντας ως Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μήνυμα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Μετά την ενημέρωση από τον κ.Βουλγαράκη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ολλανδός Πιτ Χιν Ντόνερ, εξέφρασε τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη του Συμβουλίου στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από όσα ακούσαμε διαπιστώσαμε ότι η Ολυμπιακή προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το ανάλογο περιβάλλον που χρειάζεται για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζεται το θέμα. Το Συμβούλιό μας εκφράζει τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη του».

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, μεταξύ άλλων συζητήθηκε η προετοιμασία των πολιτικών προσανατολισμών για το πολυετές πρόγραμμα για την οικοδόμηση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

    Στην παρέμβασή του, ο κ.Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα καλωσόριζε μια σειρά ενισχυτικών μέτρων των υφιστάμενων δομών συνεργασίας καθώς και κάθε άλλη σημαντική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, πάντοτε με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και μέσα στο πλαίσιο της νέας Συνταγματικής Συνθήκης της Ένωσης.

    Ειδικότερα, όπως είπε, από την ελληνική πλευρά υποστηρίζονται μέτρα όπως:

    -η ενίσχυση των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων της EUROPOL για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και ιδιαίτερα της λαθρομετανάστευσης και της τρομοκρατίας,

    -η βελτίωση του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών των κρατών μελών,

    -η στενότερη συνεργασία μεταξύ EUROPOL και EUROJUST για το συντονισμό των επιχειρησιακών ερευνών των κρατών μελών,

    -η άμεση σύσταση και λειτουργία κοινών ομάδων έρευνας μεταξύ των κρατών μελών με τη συμμετοχή της EUROPOL και EUROJUST,

    -η ενδυνάμωση της αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος,

    -η απλούστευση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων σε θέματα αστυνομικής συνεργασίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο,

    -η ενίσχυση του ρόλου της Εθνικής Ομάδας Αρχηγών Αστυνομιών και η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της και των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων της σε σχέση με τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες της EUROPOL και

    -η οργάνωση πρωτοβουλιών και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενημέρωση των πολιτών της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.

    [05] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΕ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Ο υφυπουργός ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα δέσμη μέτρων για την εξυγίανση των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών.

    Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, οι ΠΑΕ θα υποχρεούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2005 να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο με τα ίδια κεφάλαιά τους να φθάνουν το 1 δέκατο του κατατεθειμένου μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση, που οι ΠΑΕ δε συμμορφωθούν θα τους απαγορεύονται σε πρώτη φάση οι μετεγγραφές και σε δεύτερη φάση θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

    Παράλληλα, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα να εγγράφεται στους ισολογισμούς η αξία των ποδοσφαιριστών, ενώ αυξάνονται και τα όρια για τη δημιουργία και τη λειτουργία ΠΑΕ στα δύο εκατομμύρια ευρώ για την Α΄ Εθνική και σε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη Β΄ Εθνική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα η ΑΕΚ οφείλει 67,3 εκατομμύρια ευρώ, ο Ολυμπιακός 22 εκατομμύρια ευρώ, ο Άρης 7,9 εκατομμύρια ευρώ και ο ΠΑΟΚ 7,4 εκατομμύρια ευρώ.

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΤΟ ΖΕΠΕΛΙΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το Ζέπελιν λειτουργεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Ευαίσθητων Δεδομένων έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Λ. Οικονόμου, σε δηλώσεις του για την έναρξη των πτήσεων του αερόπλοιου, που εντάσσονται στο πλαίσιο των μέτρων Ολυμπιακής Ασφάλειας.

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το Ζέπελιν μεταδίδει Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας μόνο εικόνα και λειτουργεί συμπληρωματικά στη δυνατότητα που έχει η Ελληνική Αστυνομία να επιτηρεί από αέρα με τα ελικόπτερα της.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «τα μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

    Σημείωνεται ότι το Ζέπελιν έχει τη δυνατότητα να πετά σε μέγιστο ύψος 3.300 μέτρων για 16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ημέρα και νύχτα.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Την εξαγγελία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρετίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμά του για τα 30 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει επίσης την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, για την επανένωση του νησιού, με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ ιστορικά θέτει το Κυπριακό στον πυρήνα των προτεραιοτήτων του.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του κ. Παπανδρέου:

    Τριάντα χρόνια πριν η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στη συνέχεια της εθνικής προδοσίας του δικτατορικού καθεστώτος της Αθήνας και των συνεργατών του στη Λευκωσία, οδήγησε στη νεότερη τραγωδία του ελληνισμού, με συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα την κατοχή από τον τουρκικό στρατό και τη διαίρεση της Μεγαλονήσου.

    Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υλοποίησαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα μια εθνική στρατηγική η οποία συνέβαλε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα στην επαναδιεθνοποίηση του Κυπριακού και τη δραστηριοποίηση του ΟΗΕ.

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μια μείζονα εθνική επιτυχία, η οποία διέψευσε τις κασσάνδρες που συνέδεαν την ένταξη με την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος, δημιουργεί νέα δεδομένα.

    Σήμερα περισσότερο από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά το δημοψήφισμα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, για την επανένωση του νησιού, με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τα μέτρα που εξήγγειλε η Λευκωσία για την επαναπροσέγγιση των δύο Κοινοτήτων.

    Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά θέτει το Κυπριακό ζήτημα στον πυρήνα των προτεραιοτήτων του και θα συνεχίσει σταθερά την ενεργητικά αλληλέγγυα σχέση του με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Κυπριακό λαό".

    [08] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, μεταβαίνει απόψε στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, που θα πραγματοποιηθούν αύριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στην εκκλησία Φανερωμένης στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, στο πλαίσιο της παραμονής της στην Κύπρο, η κ. Γιαννάκου θα γίνει αύριο δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [09] Α: ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    Βρυξέλλες, 19 Ιουλίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και των προβλεπόμενων στην απόφαση-πλαίσιο ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενημέρωσε τους ομολόγους της Ε.Ε. ο υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος έλαβε μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιτάσσει ιδιαίτερη προσοχή στις ρυθμίσεις για την ανταλλαγή των πληροφοριών καθώς και πλήρη διαχωρισμό στη μεταχείριση των δικαστικών και των αστυνομικών πληροφοριών.

    Επισήμανε ότι δεν αρκεί να αποφασίζουμε πολιτικές και μέτρα, αλλά είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί στους λαούς των κρατών-μελών η πεποίθηση για την ορθότητα τους. «Μόνον έτσι θα υπάρξει η ευρύτερη δυνατή αποδοχή και συναίνεση στην εφαρμογή τους - που αποτελούν προϋποθέσεις της αποτελεσματικότητας τους», είπε.

    «Πρέπει να έχουμε πάντοτε ως γνώμονα τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό όπως εξελίχθηκε από τον Διαφωτισμό ως σήμερα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις ρυθμίσεις που κάνουμε για την ανταλλαγή των πληροφοριών, καθώς και πλήρης διαχωρισμός στη μεταχείριση δικαστικών και αστυνομικών πληροφοριών. Για τις πρώτες δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Η γνωστοποίηση, όμως, προσωπικών δεδομένων ως αστυνομικών πληροφοριών ή αλλιώς για τους υπόπτους -έννοια συχνά διαφορετική στα καθ΄ έκαστα εθνικά νομικά μας συστήματα -, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Παπαληγούρας εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδος στην προσπάθεια που ξεκίνησε με επιστολή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών προς την ιρλανδική προεδρία τονίζοντας ότι η Ελλάδα συμφωνεί στην ανάγκη γρήγορης λήψης των αναγκαίων μέτρων για τον κατά το δυνατόν περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με την θέσπιση σχετικού Κανονισμού.

    «Βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσω στο Συμβούλιο ότι, όπως είχα αναγγείλει στο Λουξεμβούργο, ήδη κατέστησαν νόμος του Ελληνικού Κράτους το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και οι προβλεπόμενες στην Απόφαση-Πλαίσιο ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ως προς τα ειδικότερα θέματα που περιέχονται στο έγγραφο της Προεδρίας, η Ελλάς θεωρεί ότι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και γενικότερα του οργανωμένου εγκλήματος, πρέπει να παραμείνουν πρώτη προτεραιότητα», είπε.

    Επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη μιας κοινής δέσμης δικονομικών διαδικασιών, που θα προστατεύει τους ευρωπαίους πολίτες κατά τρόπο ενιαίο σε όλη την Ενωση και θα συμπληρώνει τις ρυθμίσεις για την προστασία των θυμάτων κάθε μορφής εγκληματικότητας.

    «Ετσι μόνο θα δοθεί το αναγκαίο πολιτικό στίγμα, ότι στην Ευρώπη, παράλληλα με την αποτελεσματική καταστολή της εγκληματικότητας διασφαλίζεται αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών και των ατομικών τους δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

    Ως προς την εναρμόνιση και συνεργασία στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων συνιστά το αποτελεσματικότερο μέσο άσκησης των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών σε όλη την επικράτεια της Ενωσης και ότι εξίσου αναγκαία είναι αφ' ενός η τυποποίηση διαδικασιών και εγγράφων σε δικονομικό επίπεδο, και αφετέρου η ενοποίηση του δικαίου των συμβάσεων σε ουσιαστικό επίπεδο.

    Τέλος, επισήμανε ότι απαραίτητος είναι και ο συντονισμός της ευρωπαϊκής με τη διεθνή έννομη τάξη, με πρόδηλο πρακτικό ενδιαφέρον για τις εμπορικές σχέσεις της Ένωσης με τον υπόλοιπο κόσμο.

    [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Βασίλη Νεφελούδη:

    «Ο Βασίλης Νεφελούδης αγωνίστηκε μια ολόκληρη ζωή για τα πιστεύω του, για τη δημοκρατία, την πρόοδο, την αριστερά. Αφησε παρακαταθήκη το ήθος και την ακεραιότητά του, τις πολύχρονες φυλακίσεις και τις εξορίες μιας δύσκολης εποχής, αλλά και το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

    Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Η ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας, το ενδεχόμενο διάθεσης στην κοινοτική αγορά γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της κοινής οργάνωσης ζάχαρης, ήταν τα βασικά θέματα που εξέτασαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης της γεωργικής έρευνας στο έβδομο ευρωπαϊκό πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα, που θα καλύψει την περίοδο 2007-2011, με στόχο να διασφαλιστούν για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και τους φορολογούμενους πολίτες, χρήσιμα και αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα, που θα διαχέονται μέχρι και την τελευταία γωνιά της ευρωπαϊκής υπαίθρου.

    Ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι «για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού ένα σχέδιο γεωργικής έρευνας που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα του αγροτικού τομέα και θα έχει μετρήσιμους στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα».

    «Η χώρα μας εκτιμά πως η θεματική ενσωμάτωση της γεωργικής έρευνας στο 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα, που θα καλύψει το χρονικό διάστημα 2007-2011, αναμφισβήτητα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότερη προσέγγιση κοινών στόχων, θα ενδυναμώσει τον συντονισμό των ερευνητικών προσπαθειών και ως εκ τούτου πρέπει να αποτελέσει άμεση επιδίωξη όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

    Σχετικά με τη διάθεση στην αγορά αραβοσίτου από γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο της σειράς ΝΚ603 ο κ. Τσιτουρίδης καταψήφισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζοντας:

    ''Το θέμα των γενετικά τροποποιημένων είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα με πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και συνεπώς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν πάρουμε αποφάσεις.

    Θεωρούμε ότι θα πρέπει ο καταναλωτής να διασφαλίζεται πλήρως από πλευράς δημόσιας υγείας και δεν θα πρέπει να χορηγούνται τέτοιες εγκρίσεις κυκλοφορίας εάν υπάρχουν και οι ελάχιστες αμφιβολίες για την ασφαλή κατανάλωση του προϊόντος, αλλά και αμφισβητήσεις ως προς την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού κινδύνου. Συνεπώς η χώρα μου δεν μπορεί να συμφωνήσει με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καταψηφίζει.''

    Ο κ. Τσιτουρίδης σχολιάζοντας πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γεωργική ανάπτυξη για την περίοδο μετά το 2006 επεσήμανε:

    Η πολιτική μας για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου μετά το 2006 πρέπει να λάβει υπόψη της τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες και την εμπειρία που αποκομίσαμε από τις προηγούμενες γενιές προγραμμάτων.

    Πρέπει να καταλήξουμε σε λύσεις με μακροχρόνια προοπτική για τους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να προγραμματίσουν το μέλλον τους σε ένα πολυλειτουργικό οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αειφόρο και αναβαθμισμένο ευρωπαϊκό χώρο. Με δεδομένα την αναθεώρηση της ΚΑΠ, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο η χώρα μας εκτιμά πως οι διαρθρωτικές πολιτικές της Ένωσης πρέπει να συνεχισθούν με ιδιαίτερη ένταση και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις δεν μπορεί να είναι δυσμενείς για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ένωσης σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται σήμερα''.

    Τέλος κατά την συζήτηση της πρόσφατης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του καθεστώτος στη ζάχαρη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε:

    Στον τομέα της ζάχαρης η μεταρρύθμιση πρέπει να περιορισθεί στο απολύτως αναγκαίο και δεν μπορεί να είναι εσπευσμένη. Με δεδομένο ότι το παρόν καθεστώς λήγει στις 30 Ιουνίου 2006, η έναρξη του νέου καθεστώτος πρέπει να είναι από 1η Ιουλίου 2007, και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συζητάμε πριν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει υπερβολική μείωση τιμών. Οι επιπτώσεις της θα ήταν πολύ δυσμενείς για την ελληνική παραγωγή, που βρίσκεται σε οριακή ζώνη. Η χώρα μας ζητά την αντιστάθμιση στην απώλεια που θα προέλθει στο εισόδημα των παραγωγών από τη μεταρρύθμιση, με ποσοστό σύνδεσης της ενίσχυσης που να καθορίζεται από τα κράτη μέλη και μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο από αυτή των 4 ετών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου καθεστώτος.''

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος εξέφρασε την συμφωνία του με την κοινοτική πρωτοβουλία για νομοθετικά μέτρα και προτάσεις καθώς και την στήριξη της προσπάθειας προστασίας και ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δασών και μέσω του ''Σχεδίου Δράσης για την Επιβολή της Νομοθεσίας, τη Διακυβέρνηση και το Εμπόριο στα Δάση''.

    Ο κ. Μπασιάκος παρουσίασε ακόμη τις ελληνικές επιφυλάξεις για το προσχέδιο κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, τονίζοντας ότι το πλαίσιο είναι ασφυκτικά περιοριστικό και σε μερικά σημεία δεν είναι συμβατό με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. ''Η Ελλάδα πάντως αποδίδει μεγάλη σημασία στον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών και στη δυνατότητα ανανέωσης'' τόνισε ο κ. Μπασιάκος.

    [12] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Τη λήψη μέτρων στήριξης για 4.055 ανέργους σε διάφορες περιοχές της χώρας αποφάσισε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καθώς με σχετικές υπουργικές αποφάσεις προωθείται πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων.

    Με τέσσερις αποφάσεις του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ανέργων σε κονσερβοποιίες, κιβωτοποιίες, διαλογητήρια και γουνοποιεία σε έξι νομούς της Βόρειας Ελλάδας, στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στην Σίσσερ Παλλάς και στην επιχείρηση Ιππόκαμπος. Συγκεκριμένα:

    1) Θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε 3.911 άνεργους κονσερβοποιείων, κιβωτοποιείων και διαλογητηρίων των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

    * Να μην επιδοτούνται λόγω ανεργίας, να μην έχουν λάβει το ειδικό εποχιακό βοήθημα κατά το 2003 και να μην έχουν πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2001 και 2002 τουλάχιστον 50 ημερομίσθια.

    * Να έχουν πραγματοποιήσει μέχρι 99 ημερομίσθια μέσα στο 2003, το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το 2002 το ποσό των 14.500 ευρώ και να μην έχουν λάβει τις προηγούμενες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

    2) Με άλλη απόφαση καταρτίζεται πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 91 ανέργων ηλικίας 18-64 ετών της επιχείρησης Ιππόκαμπος. Η δαπάνη θα καλυφθεί από το ΛΑΕΚ και θα ανέλθει στο ποσό των 1.100.000 ευρώ.

    3. Επίσης, εγκρίθηκε η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 500 ευρώ σε 40 ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

    * Να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος 2002 από 50 έως 210 ημερομίσθια στον κλάδο τους, ή τουλάχιστον 10 ημερομίσθια μέσα στο 2003.

    * Να έχουν πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2002 και 2003 από 30 έως 210 ημερομίσθια και να είναι άνεργοι και μη επιδοτούμενοι κατά την ημερομηνία καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

    4) Τέλος, με άλλη υπουργική απόφαση προωθείται η κατάρτιση Ειδικού Μέτρου Αυτοαπασχόλησης για ακόμη 13 άνεργους ηλικίας 18-64 ετών που απολύθηκαν από την επιχείρηση Σίσσερ Παλλάς. Η σχετική δαπάνη για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος ανέρχεται σε 139.000 ευρώ.

    [13] ΑΝΕΥΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Χωρίς ενδιαφέρον παρέμεινε μέχρι τέλους η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους, αν και ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε τελικά σήμερα Δευτέρα με οριακά κέρδη, χάρη στην καλή πορεία ορισμένων blue chips, όπως η ΕΤΕ. Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν για ακόμη μία ημέρα εικόνα απαξίωσης, ενώ ο τζίρος ακολούθησε πορεία περαιτέρω συρρίκνωσης.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 0,16% και διαμορφώθηκε στις 2.361,83 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.351,16 και τις 2.366,39. Ισχνότατη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα, με τον τζίρο να καθηλώνεται στα 65,4 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων μάλιστα 6,51 ευρώ αντιστοιχούσαν σε πακέτα). Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, μόνο οι 76 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 201 πτωτικών και 125 στάσιμων.

    Με κέρδη έκλεισε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE/ASE-20 των επιλεγμένων blue chips (0,39%), δίνοντας ώθηση και στον FTSE/ASE-140 (0,19%). Aντίθετα, απώλειες κατέγραψαν τόσο ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (-0,28%), όσο και ο SMALL CAP-80 της μικρής (-1,10%).

    Χωρισμένοι σε δύο "στρατόπεδα" εμφανίζονταν οι επιμέρους δείκτες, με τους πτωτικούς να υπετερούν αριθμητικώς έναντι των ανοδικών. Μεταξύ των κλαδικών δεικτών, τη μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό 2,15%, σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους των βασικών μετάλλων (-1,93%), των ασφαλειών (-1,75%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-1,60%) και των επενδύσεων (-1,09%). Κατά 3,05% υποχώρησε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Στον αντίποδα, τα πιο αισθητά κέρδη, της τάξης του 1,07%, κατέγραψε ο κλάδος των διυλιστηρίων, αντανακλώντας τις εντολές αγορών για τις μετοχές των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ (1,17%) και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (0,81%). Ακολούθησε ο δείκτης των συμμετοχών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,84%, χάρη κυρίως στα κέρδη της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (2,58%) και παρά τις μεγάλες απώλειες στους τίτλους της ΚΛΩΝΑΤΕΞ (-8,11%, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος), του ΜΠΑΛΑΦΑ (-4,55%), του ΚΟΥΜΠΑ (-3,12%) και του ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ (-3,62%).

    Ανοδο σε ποσοστό 0,41% σημείωσε ο κλάδος των τραπεζών, με ηγέτιδα τη μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ (1,42%) και τις ALPHA BANK (0,28%) και ΕΜΠΟΡΙΚΗ (0,38%) να συνεπικουρούν. Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι της EFG EUROBANK (-0,11%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,85%).

    Στις τηλεπικοινωνίες, οι επενδυτές έδειξαν αδιαφορία για τη μετοχή του ΟΤΕ, αφήνοντάς την αμετάβλητη στα 10,16 ευρώ, ενώ οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα την COSMOTE (-0,76%). Τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή μεταξύ των μετοχών του κλάδου παρουσίασε εκείνη της ΛΑΝ-ΝΕΤ, που υποχώρησε κατά 9,92%._

    [14] ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και αυτή την εβδομάδα τα καύσιμα, ακολουθώντας κατά πόδας τις τιμές των διεθνών αγορών πετρελαίου. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες της εβδομάδας που πέρασε και αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα το υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί από 8 έως και 10 λεπτά το λίτρο.

    Όπως φαίνεται στα δελτία παραλαβής των πρατηρίων, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αύξησαν το ποσοστό κέρδους μέσα σε μία εβδομάδα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από 18,9% στο 19,3%. Έτσι ένα λίτρο αμόλυβδης που βγαίνει από το διυλιστήριο στα 69,54 λεπτά, πωλείται χονδρική στα 82,99 λεπτά. Ο πρατηριούχος προσθέτει μικτό κέρδος τουλάχιστον 5%, οδηγώντας την τιμή στα 87,13.

    Επιπροσθέτως αναμένεται νέο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών της περιφέρειας και των αστικών κέντρων, καθώς συνεχίζεται η έξοδος των παραθεριστών προς τις τουριστικές περιοχές.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΑΝ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς αναμένεται να συναντηθεί αύριο το πρωί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενόψει των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Στη διάρκεια της συνάντησης, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να ζητήσει από τους φορείς της αγοράς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το κλίμα να παραμείνει ομαλό τόσο στον εμπορικό, όσο και τον τουριστικό τομέα και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας κατά την περίοδο διεξαγωγής των Αγώνων._

    [16] ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 19 Ιουλίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Για τα αποτελέσματα της Εκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, που καλύπτει τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χουσνού Οντούλ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο κέντρο του Συνδέσμου.

    Ο κ. Οντούλ, αφού σημείωσε ότι είναι η 18η επέτειος της σύστασης του Συνδέσμου και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στη σύσταση αυτού και στις μετέπειτα εργασίες του, υπογράμμισε πως «και κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2004, οι άνθρωποι συνέχισαν να χάνουν τη ζωή τους κατά τις απεργίες πείνας» και τόνισε πως μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους στις απεργίες πείνας έφθασε τους 115.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας υπενθύμισε ότι έληξε κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους και η δίκη της Μπιρτάν Αλτούνμπας που είχε φέρει στην ημερήσια διάταξη ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1991 και είπε πως σε αυτό συνέβαλε το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

    Όσον αφορά την Έκθεση, ο κ. Οντούλ υπογράμμισε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους διαπιστώθηκε πως υπέστησαν βασανιστήρια 692 άτομα και πρόσθεσε ότι αν και βλέπουν θετικά αυτό που δηλώνει η κυβέρνηση περί «μηδενικής επιείκειας στις περιπτώσεις βασανιστηρίων», οι ίδιοι βλέπουν τα γεγονότα. Ακόμη, είπε πως οι παραβιάσεις που σημειώθηκαν στον τομέα της ελευθερίας έκφρασης και οργάνωσης, «στην ουσία δεν παρουσιάζουν κάποια αλλαγή», σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

    Ο κ. Οντούλ πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων που κατασχέθηκαν ή απαγορεύθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    [17] "ΑΡΩΜΑ" ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Αγκυρα, 19 Ιουλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Στο Παρίσι μετέβη σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αναζήτηση στήριξης στον «αγώνα δρόμου» στον οποίο έχει επιδοθεί η Αγκυρα προκειμένου να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση απόψε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, στο επίκεντρο των οποίων αναμένεται να βρεθούν οι γαλλοτουρκικές σχέσεις και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    «Θα ενημερώσω τον πρόεδρο Σιράκ για τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, τις προσπάθειές μας για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο που έχουμε κάνει στις προσπάθειές μας να ενταχθούμε στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 19 Ιουλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει αύριο η Αμερικανίδα αναπληρωτής ΥΦΥΠΕΞ, υπεύθυνη επί Θεμάτων Ευρώπης και Ευρασίας, Λόρα Κένεντι, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Cumhuriyet.

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στην ημερήσια διάταξη των επαφών της Αμερικανίδας αξιωματούχου στο τουρκικό ΥΠΕΞ και στο Γενικό Επιτελείο, υπάρχουν θέματα όπως το άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κύπρο, οι εξελίξεις στο Ιράκ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διάφορα διμερή θέματα.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα επισκεφθεί και την Κύπρο, ενώ στις 23 Ιουλίου θα έχει συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στο επίκεντρο της επίσκεψής της στα Κατεχόμενα, αναμένεται ότι θα βρεθούν ζητήματα που άπτονται της οικονομικής βοήθειας που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Η Ουάσιγκτον, περίπου πριν από 10 ημέρες, είχε γνωστοποιήσει ότι θα δοθεί βοήθεια εντός του τρέχοντος έτους, ύψους 30,5 εκατ. δολαρίων, για συμβολή στην οικονομική εξέλιξη των Κατεχομένων.

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, κατά τη συνάντηση που θα έχει η κα Κένεντι με τον κ. Ταλάτ, παράλληλα με τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα διαβιβασθεί η βοήθεια αυτή, θα συζητηθούν και θέματα όπως η σύσταση γραφείου στα Κατεχόμενα από το επίσημο Ίδρυμα Βοήθειας των Η.Π.Α. ²USAID² και η εναέρια σύνδεση.

    [19] Ο ΤΙΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 19 Ιουλίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Η μεταρρύθμιση της κοινοτικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, η προτεινόμενη ίδρυση του νέου κοινοτικού ταμείου αλιείας και η ενίσχυση των περιοχών του δικτύου Natura 2000 ήταν τα σημαντικότερα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Ευθυμίου χαιρέτισε και υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο για την αγροτική ανάπτυξη, όσο και για το νέο ταμείο αλιείας. Ανέφερε πως η Κύπρος υποστηρίζει ένθερμα την προσπάθεια της Επιτροπής να ακολουθήσει διαδικασίες αποδίδοντας μεγαλύτερο βάρος στις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Η επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων αποτελεί για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση θέμα ύψιστης και πρωταρχικής σημασίας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για τους αγνοούμενους.

    ''Η καλή θέληση της δικής μας πλευράς είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Αυτή που επιβάλλεται να δώσει δείγματα καλής θέλησης και διάθεσης είναι η τουρκική πλευρά'', υπογράμμισε ο κ. Χρυσοστομίδης στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν από κοινού οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι θα γίνει ό,τι πρέπει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ, την κατασκευάστρια εταιρία αλλά και τον ίδιο προσωπικά ώστε ο Αρης να μην αντιμετωπίσει προβλήματα από τη μη ύπαρξη έδρας με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μετά από σύσκεψη που σήμερα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της HELEXPO, στην οποία συμμετείχαν η διοίκηση της ΚΑΕ Άρης, η κατασκευάστρια εταιρία, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO. Προηγουμένως ο κ. Ορφανός είχε επιθεωρήσει τα έργα που γίνονται στο Παλαί ντε σπορ.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ορφανός προέβη στις εξής δηλώσεις:

    «Δώσαμε λύσεις σε θέματα που αφορούν την λειτουργία του εργοταξίου κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως. Η σύμβαση, που είχε υπογραφεί, δεν επέτρεπε εκτέλεση των εργασιών, κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ως εκ τούτου, κερδίζουμε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

    Ζητήθηκε από την κατασκευαστική εταιρία να μας δώσει ένα νέο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της πορείας των έργων, με κατεύθυνση, τα αποδυτήρια και ο αγωνιστικός χώρος να δοθούν στον Άρη, προς χρήση, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Την τελική τους πρόταση θα την έχουμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

    Όλοι, οι υπηρεσίες της ΓΓΑ, η κατασκευάστρια εταιρία και εγώ προσωπικά, είναι σαφές, ότι θα κάνουμε ότι πρέπει, ώστε με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, ο Άρης να μην αντιμετωπίσει προβλήματα από τη μη ύπαρξη έδρας».

    [22] ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Με δυο μετάλλια στις αποσκευές της επιστρέφει το βράδυ στην Αθήνα η αποστολή που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Ελληνορωμαϊκής.

    Ο Θεόδωρος Τουνουσίδης κατέκτησε την πρώτη θέση στα 96 κιλά των εφήβων ελληνορωμαϊκής, ενώ στα 120 κιλά, το χάλκινο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος του ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

    Θέση στην οκτάδα κατέλαβε και ο Βασίλης Κολλάρος, στα 84 κιλά της κατηγορίας του.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Τα θέματα που απασχολούν τον Ηρακλή, αλλά και ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της βίας και η εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού αθλητισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής Γιώργο Σπανουδάκη και τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Χρυσάφη.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ.Ορφανός, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στις ρυθμίσεις που ετοιμάζει η πολιτεία για την εξόφληση των οφειλών των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών, καθώς και εξειδικευμένα ζητήματα του Ηρακλή, όπως η χρήση του Καυτατζογλείου, η οποία θα αρχίσει από τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά.

    «Ηταν ένας εποικοδομητικός διάλογος, που μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε θετικά» σημείωσε ο κ.Ορφανός.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε από τους ανθρώπους του Ηρακλή και το θέμα της αναβάθμισης της παιδικής κερκίδας και προτάθηκε η καθιέρωση ειδικών κινήτρων για τη δημιουργία της, στο πλαίσιο εκτόνωσης της βίας στα γήπεδα.

    [24] ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΧΡ.ΛΑΜΠΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Τη διακοπή της συνεργασίας του με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζήτησε ο ποδοσφαιριστής Χρήστος Λαμπάκης, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι διατεθειμένη να προβεί στη λύση του συμβολαίου του, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσει τη μετεγγραφή του παίκτη σε ομάδα κοινής αποδοχής.

    [25] ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (16:22 UTC+2)

    Την ολοένα θετικότερη στάση στάση των Ελλήνων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το αυξανόμενο ενδιαφέρον αγοράς εισιτηρίων και παρακολούθησης των Oλυμπιακών αγωνισμάτων, καταγράφει η τελευταία προγραμματισμένη πανελλαδική έρευνα της κοινοπραξίας MRB, Research International, VPRC για λογαριασμό της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 2.000 ατόμων από τις 25 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου 2004, δείχνει μεταξύ άλλων ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν ότι η εως σήμερα προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο και κρίνουν σημαντικά τα έργα που έχουν γίνει.

    Οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για τους ίδιους πολύ ή αρκετά σημαντικοί (32,7%), ενώ μειώνεται συνεχώς το ποσοστό αυτών που ανησυχούν για τυχόν εκδήλωση τρομοκρατικού χτυπήματος την περίοδο των Αγώνων.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

    Έξι στους δέκα κατοίκους της Αθήνας (60,5%) δηλώνουν με μικρή (17,6% μάλλον) ή μεγάλη βεβαιότητα (42,9% σίγουρα) ότι τις ημέρες των Αγώνων θα παραμείνουν στην

    περιοχή της Πρωτεύουσας, ποσοστά που καταγράφησαν και σε προηγούμενες έρευνες. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν την περίοδο των Αγώνων συνεχώς μειώνεται προς όφελος της κατηγορίας εκείνων που δηλώνουν ότι θα φύγουν σίγουρα από την πρωτεύουσα (23,2%).

    Τέσσερις στους δέκα κατοίκους της πρωτεύουσας (40,7%) που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα ή τις τελετές των Αγώνων μέσα από τα στάδια που θα διεξαχθούν αυτά. Το αντίστοιχο ποσοστό ένα μήνα πριν, ήταν μόλις 26,1% γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι αυξάνεται σημαντικά η πρόθεση των πολιτών για αγορά εισιτηρίων για τους Αγώνες.

    Έξι στους δέκα Έλληνες (60,2%) δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν (14,3% μάλλον ενδιαφέρονται και 45,9% ενδιαφέρονται πολύ) κάποια αγωνίσματα ή τις τελετές των Αγώνων από κοντά. Τα ποσοστά αυτά συγκροτούν το μεγαλύτερο, με αρκετή διαφορά, βαθμό ενδιαφέροντος που έχει σημειωθεί ποτέ σε έρευνα των τελευταίων ετών. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η αύξηση στο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των Αγώνων μέσα από τα στάδια διεξαγωγής τους, οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση των ένθερμων υποστηρικτών της στάσης αυτής (ενδιαφέρονται πολύ: 45,9% έναντι 31,4% το 2002, 21,6% το 2003, και 22,1% τον Μάιο του 2004).

    Όσον αφορά στην αγορά εισιτηρίων για τους Αγώνες φαίνεται να επικρατεί η λύση «της τελευταίας στιγμής». Το 7,3% των Ελλήνων έχει ήδη προμηθευτεί εισιτήρια, ενώ το Μάιο του 2004 μόλις το 2,9% είχε εμπλακεί στη διαδικασία αυτή, γεγονός που σημαίνει πως υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός όσων αγόρασαν εισιτήρια, μόλις τους τελευταίους 2 μήνες. Αυξανόμενο ενδιαφέρον παρατηρείται και στο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αγοράσουν εισιτήρια. Έτσι, το 21,3% προσανατολίζεται σήμερα στο να αγοράσει εισιτήριο έναντι 15,9% που δήλωναν κάτι αντίστοιχο ένα μήνα πριν.

    Με βάση τον πληθυσμό 15 ετών και άνω (ΕΣΥΕ 2001), ο συνολικός αριθμός θεατών σε αγώνισμα (πρόθεση παρακολούθησης) υπολογίζεται σε 1.597.540 άτομα (+/-2,2%). Τοποθετείται δηλαδή μεταξύ 1.407.584 και 1.787.497 ατόμων.

    Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων, πρόκειται κυρίως για άνδρες, για πολίτες μέσης και ανώτερης μόρφωσης, για ενεργό πληθυσμό αποτελούμενο σε μεγάλο βαθμό από μισθωτούς και φοιτητές, καθώς και για κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσαλλονίκης αλλά και κατοίκους κοντινών στην πρωτεύουσα περιοχών (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος).

    Τρεις στους τέσσερις Έλληνες (74,1%) θεωρούν ότι η εως σήμερα προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο. Αντίθετα, μόλις ένα 13,6% εμφανίζεται να πιστεύει ότι η πορεία των Ολυμπιακών προετοιμασιών έχει βλάψει το κύρος της χώρας διεθνώς. Τα ποσοστά αυτά συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα του Μαϊου (52,2% έναντι 15,3%), καταγράφουν τον αυξανόμενο βαθμό ικανοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης από την πορεία των εργασιών αλλά και την γενικότερη αισιοδοξία τους για το «εθνικό εγχείρημα".

    Έξι στους δέκα Έλληνες (58,7%) παρακολουθούν σήμερα σε αρκετά μεγάλο (42,4%) ή πολύ μεγάλο βαθμό (16,3%) τα νέα σχετικά με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, στάση που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μεταξύ εκείνων που διακρίνονται για την αρνητικότητά τους απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος για την πορεία των Ολυμπιακών προετοιμασιών (26,3% σήμερα έναντι 17,9% τον Μάιο του 2004). Η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να ανησυχεί ολοένα και λιγότερο για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, το 70,9% των Ελλήνων θεωρεί το ενδεχόμενο επιθέσεων λίγο (25,9%) ή καθόλου πιθανό (44,9%). Αντίθετα το 28,2% εμφανίζεται ανήσυχο απέναντι στον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας. Τα αντίστοιχα ποσοστά το Μάιο του 2004 ήταν 58,6% (λίγο και καθόλου πιθανό) έναντι 40,7% (πολύ και αρκετά πιθανό). Η αισιοδοξία αυτή δείχνει να εδράζεται κυρίως στην αυξανόμενη πίστη που έχουν οι Έλληνες στις δυνατότητες της χώρας για τη διεξαγωγή ασφαλών αγώνων (89,1% έναντι 78,1% τον περασμένο Μάιο).

    Η έννοια «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα» προκαλεί ολοένα και θετικότερα συναισθήματα στην ελληνική κοινή γνώμη, επιτρέποντας στον ουδέτερο παρατηρητή να μιλήσει για «εθνική ομοψυχία». Ο μέσος όρος στα συναισθήματα των Ελλήνων απέναντι στους Ολυμπιακούς, είναι ο υψηλότερος που έχει παρατηρηθεί ποτέ και διαμορφώνεται, στην εκατονταβάθμια κλίμακα συναισθημάτων, στο 83,5.

    Η εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί την ίδια στιγμή και ένα στόχο με ιδιαίτερη σημασία για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Οκτώ στους δέκα Έλληνες (79,4%) δηλώνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για τους ίδιους πολύ σημαντικοί (46,7%) ή αρκετά σημαντικοί (32,7%). Τα αντίστοιχα αποτελέσματα τον Μάιο του 2004 ήταν 33,7% (πολύ σημαντικοί) και 38,9%.

    Τρεις στους τέσσερις Έλληνες (75,2%) αξιολογούν τα έργα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων με εντυπωσιακά θετικό τρόπο (42,3% καλό και 32,9% εξαιρετικό). Ειδικότερα το ποσοστό εκείνων που το θεωρούν εξαιρετικό, πιθανότατα και λόγω χρήσης κάποιων έργων το τελευταίο διάστημα από τους πολίτες, είναι υπερδιπλάσιο από κάθε άλλη προηγούμενη μέτρηση (2001: 7%, 2002: 6,8%, 2003: 12,7%, 5/2004: 14,2%).

    [26] ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλλα, 19 Ιουλίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Απομάκρυνε τελικά ο Γιάσερ Αραφάτ τον συγγενή του Μούσα Αραφάτ από την ηγεσία της παλαιστινιακής υπηρεσίας γενικής ασφάλειας και αποκατέστησε στη θέση του τον ταξίαρχο Αμπντέλ Ράζεκ αλ Ματζέιντα,

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κίνηση αυτή του Παλαιστίνιου ηγέτη στόχο έχει να συμβάλει στην εκτόνωση των βίαιων επεισοδίων

    των τελευταίων ημερών στα παλαιστινιακά εδάφη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον χθεσινό τραυματισμό τουλάχιστον 18 ατόμων στη Γάζα.

    Στο μεταξύ, υπό παραίτηση εξακολουθεί να τελεί ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα η παραίτησή του εξακολουθεί να ισχύει, καθώς δεν έχει λάβει γραπτή απάντηση από τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    [27] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ρώμη, 19 Ιουλίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Την παραίτησή του από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπου κατείχε τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τις μεταρρυθμίσεις, υπέβαλε τη Δευτέρα ο Ουμπέρτο Μπόσι, 62 χρόνων, αρχηγός του λαϊκιστικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, αποφάσισε όμως να διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    «Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι αποφάσισε να μην ρίξει την κυβέρνηση», διευκρινίζεται σε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο άλλοι υπουργοί της Λέγκας, ο Ρομπέρτο Καστέλι της Δικαιοσύνης και ο Ρομπέρτο Μαρόνι της Εργασίας, παραμένουν στην κυβέρνηση.

    Θύμα ενός πολύ σοβαρού καρδιακού επεισοδίου στις αρχές Μαρτίου, ο Μπόσι ήταν επί τρεις εβδομάδες βυθισμένος σε τεχνητό κώμα. Πριν 15 ημέρες υπέστη μια δεύτερη, λιγότερο σοβαρή καρδιακή προσβολή.

    Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνδέεται «με προσωπικούς λόγους», ίσως και «ιατρικούς», εξήγησε ο Φραντσέσκο Σπερόνι, επικεφαλής του γραφείου του.

    [28] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

    Βηρυτός, 19 Ιουλίου 2004 (11:00 UTC+2)

    Υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σήμερα νοτίως της Βηρυτού, από έκρηξη βόμβας.

    Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του, το οποίο και ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με την οργάνωση Χεζμπολάχ.

    [29] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ραμάλα, 19 Ιουλίου 2004 (10:30 UTC+2)

    Νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών Παλαιστίνιος, ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

    Έκρυθμη η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων ενόπλων και των υπηρεσιών ασφαλείας.

    [30] ΤΡΙΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΖΩΗΣ

    Νέα Υόρκη, 19 Ιουλίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη των σύγχρονων κοινωνιών, οι χώρες με υψηλό δείκτη ανάπτυξης είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Αυστραλία να σπάζει το μονοπώλιο της Ευρώπης.

    Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Νορβηγία, ενώ τελευταία έρχεται η Σιέρα Λεόνε. Η Νορβηγία, λοιπόν, θεωρείται η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς, αλλά δεύτερη έρχεται άλλη μία σκανδιναβική χώρα, η Σουηδία.

    Ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία, οι οποίες καταλαμβάνουν την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι 20 πρώτες χώρες στην κατάταξη είναι βιομηχανικές χώρες.

    Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά υψηλά - στην 24η θέση - ενώ η Κύπρος κατατάσσεται στην 30ή θέση. Ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα αγγίζει τα 78 χρόνια, μόλις τρία χρόνια πιο κάτω από την Ιαπωνία, η οποία παρουσιάζει τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής (81 χρόνια).

    Ο τομέας στον οποίο η Ελλάδα δεν τα πάει και τόσο καλά, είναι το εισόδημα, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο των χωρών που βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται, επίσης, πολύ μεγάλο ποσοστό αλφαβητισμού.

    Σε μερικές χώρες της Δύσης, ο μέσος όρος ζωής αγγίζει τα 80 χρόνια, όμως σε πολλές χώρες της Αφρικής δεν φθάνει ούτε τα 33 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη για την ανάπτυξη. Το προσδοκώμενο όριο ζωής σε πολλές χώρες της Αφρικής πιστεύεται ότι έχει περιορισθεί κυρίως λόγω της επιδημίας του AIDS.

    Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει μία κατάταξη χωρών ανάλογα με την ποιότητα ζωής και λαμβάνονται κυρίως υπόψη το προσδοκώμενο όριο ζωής και θέματα παιδείας.

    Η έκθεση, εκτός από την ποιότητα ζωής, εξέτασε, επίσης, τομείς που έχουν σχέση με το εισόδημα, τις ανθρώπινες ελευθερίες και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για έβδομη συνεχή χρονιά, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε, η οποία έχει περάσει μία δεκαετία εμφύλιου πολέμου.

    Λίγες μόνο θέσεις πριν από τη Σιέρα Λεόνε βρίσκονται ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μπουρούντι. Την εμφάνισή του στην κατάταξη των 177 χωρών κάνει για πρώτη φορά το Ανατολικό Τιμόρ, το οποίο βρίσκεται στην 158η θέση.

    Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις πρώτες και τις τελευταίες θέσεις των χωρών της κατάταξης παρουσιάζονται κυρίως στο προσδοκώμενο όριο ζωής.

    ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΟΡΙΑ ΖΩΗΣ

    Στη Νορβηγία, ένα παιδί που έχει γεννηθεί ανάμεσα στο 2000 και το 2005 έχει προσδοκώμενο όριο ζωής 78,9 χρόνια, ενώ στη Ζάμπια το όριο ζωής φθάνει μόλις τα 32,4 χρόνια.

    Τα προσδοκώμενα όρια ζωής σε πολλές χώρες της Αφρικής είναι, μάλιστα, χαμηλότερα και από τη δεκαετία του '60. Στην Αφρική ζουν τα 25 από τα 38 εκατομμύρια άτομα που είναι συνολικά φορείς του ιού HIV σε όλο τον κόσμο.

    Οι φορείς του ιού HIV μάλιστα βρίσκονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες, επισημαίνει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

    [31] "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Την τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες», σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, παρουσιάζει αύριο και μεθαύριο, στο Θέατρο Δάσους, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Οι «Τραχίνιες» είναι από τα σπουδαιότερα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή. Τα βασικά θέματα των Τραχινίων, σε διαρκή συνομιλία με την Ορέστεια του Αισχύλου και την Οδύσσεια του Ομήρου, συγκροτούν έναν κόσμο σκοτεινό και αβυσσαλέο, μέσα κι έξω από τις ψυχές των πρωταγωνιστών του. Έναν κόσμο που, όπως συχνά στον Σοφοκλή, φαντάζει εγκαταλελειμμένος από τους θεούς, παραδομένος στα πάθη και την απελπισία των ανθρώπων. Mια ερωτευμένη γυναίκα που περιμένει την επιστροφή του άντρα της και άθελά της τον σκοτώνει? ένας άντρας που επιστρέφει μετά από καιρό μαζί με μια καινούρια ερωμένη και βρίσκει φριχτό θάνατο? ένας έφηβος που αναζητά τον πατέρα του, σκοτώνει άθελά του τη μητέρα του και ενηλικιώνεται μέσα από τον πόνο. Είναι η ιστορία ενός επώδυνου νόστου.

    Ο ΜΥΘΟΣ

    Για να κερδίσει την όμορφη Δηιάνειρα και να την κάνει γυναίκα του, ο Hρακλής μονομάχησε με τον ποταμό Aχελώο, και τον νίκησε. Aργότερα, σκότωσε με τα φαρμακερά του βέλη τον Kένταυρο Nέσσο, ο οποίος προσπάθησε να την βιάσει. Ξεψυχώντας ο Nέσσος συμβούλεψε τη Δηιάνειρα να μαζέψει λίγο από το αίμα του, που είχε μολυνθεί από το φαρμάκι της Λερναίας Ύδρας : την έπεισε ότι αυτό το υγρό θα μπορούσε να δέσει την καρδιά του Hρακλή για πάντα.

    Tα χρόνια περνούν και η Διηάνειρα συνέχεια περιμένει και συνέχεια αγωνιά για έναν ηρωικό άντρα που βρίσκεται διαρκώς μακριά της. Zει μακριά από τις πόλεις, κάπου στην βουνοπλαγιά της Oίτης, στην Tραχίνα.

    O Hρακλής επιστρέφει αλλά φέρνει μαζί του και την όμορφη και νέα Iόλη. Aντιμέτωπη με τα νιάτα και την ομορφιά της καινούριας ερωμένης του, η Δηιάνειρα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το δώρο του Kενταύρου για να κερδίσει ξανά τον έρωτά του.

    Του στέλνει δώρο έναν χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Kενταύρου. O Hρακλής τον φορά και το φως ενεργοποιεί το δηλητήριο, που αρχίζει να καίει το δέρμα και τα σπλάχνα του. H Δηιάνειρα μαθαίνει τα νέα από τον γιο της τον Ύλλο που την απαρνιέται νομίζοντας ότι σχεδίασε τον φόνο του πατέρα του. H Δηιάνειρα αυτοκτονεί. Mην αντέχοντας άλλο τους αφόρητους πόνους, ο Hρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά και να παντρευτεί την Iόλη.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή θα ανεβούν σε νέα μετάφραση του Κώστα Βαλάκα και της Ελένης Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, με σκηνικά-κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική του Κώστα Βόμβολου, χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη. Σύμβουλος δραματουργίας είναι η Ελένη Παπάζογλου, βοηθός σκηνοθέτη η Ξένια Αηδονοπούλου και υπεύθυνη παραγωγής η Ροδή Στεφανίδου.

    Στους ρόλους οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ανέζα Παπαδοπούλου (Διηάνειρα), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (Τροφός), Γιάννος Περλέγκας (Ύλλος), Δημήτρης Κολοβός / Σάκης Πετκίδης (Άγγελος), Γιάννης Τσορτέκης (Λίχας), Ευτυχία Γιακουμή / Έλενα Τοπαλίδου (Ιόλη), Δημήτρης Καρέλλης (Γέροντας), Ακύλλας Καραζήσης (Ηρακλής).

    Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Άννα Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Λαρετζάκη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Έλσα Μουρατίδου, Μερόπη Μορφούλη, Μαρία Μπεγιατζή, Άννη Ντουμούζη, Ερατώ Πίσση, Δέσποινα Σαρόγλου, Εύα Σωφρονίδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Ακόλουθοι: Ιπποκράτης Δελβερούδης, Μαρία Φράγκου

    Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά), Τάσος Μυσιρλής (βιολοντσέλο), Γιάννης Βλάχος (βιολί), Βαγγέλης Τσοτρίδης ( ηλεκτρική κιθάρα)

    [32] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε 25 ημέρες στην Αθήνα, κυριάρχησε όπως ήταν λογικό στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ και διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Μούσχουρη δήλωσε ότι ζήτησε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για να του εκφράσει τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή της για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

    "Ήρθα να τον συγχαρώ. Δεν είχα την ευκαιρία πριν, παρόλο που είχα στείλει γραπτώς τον ενθουσιασμό μου για την νίκη του. Ήρθα να τον δω από κοντά, να τον ευχαριστήσω πάλι για όσα κάνει και να τον διαβεβαιώσω για την παρουσία μου στο πλευρό του" υπογράμμισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν έθεσε στον πρωθυπουργό κάποιο ζήτημα για τον πολιτισμό, η κ. Μούσχουρη εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    "Ας ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά και έχουμε καιρό για τα υπόλοιπα" είπε, ενώ αναφερόμενη στην επέτειο των δέκα χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι επισήμανε:

    "Ο Μάνος δεν έχει φύγει ποτέ, εφόσον τον θυμόμαστε. Ειδικά για μένα, με ό,τι έχει κάνει και ό,τι έχει γράψει, δεν έχει φύγει ποτέ. Και ακριβώς η επιθυμία μου είναι το έργο του Μάνου να πάει και παραπέρα, στους νεότερους".

    [33] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών εξακολουθεί να νοσηλεύεται η Ρένα Βλαχοπούλου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η μετεγχειρητική της κατάσταση.

    Η δημοφιλής ηθοποιός, η οποία ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη, εισήχθη εσπευσμένα την Παρασκευή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υποβλήθηκε σε εγχείριση στο στομάχι.

    Σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας της έχει ομαλοποιηθεί, αλλά κρίνεται απαραίτητη η παραμονή της στη Μ.Ε.Θ. λόγω του βεβαρυμένου ιατρικού ιστορικού της.

    [34] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ 13ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι βιβλιόφιλοι από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης που επισκέφθηκαν το 13ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης, το οποίο διοργάνωσε από τις 9-18 Ιουλίου ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδας, στο πλαίσιο της «Εγνατίας του Βιβλίου και του Πολιτισμού», στην παραλία του Φάρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου και τα βιβλιοπωλεία της Αλεξανδρούπολης και υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας- Θράκης.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το βιβλίο μπορεί και πρέπει να αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που δημιουργούν τον σύγχρονο πνευματικό μας πολιτισμό αλλά ταυτόχρονα και το έναυσμα για να δώσει ζωή στην περιφέρεια και να ενισχυθεί η αναγνωσιμότητα στις ακριτικές περιοχές.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, για δέκα μέρες, παρουσιάστηκαν πάνω από 20.000 τίτλοι βιβλίων από την ελληνική και ξένη εκδοτική παραγωγή.

    [35] 10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ "ΑΡΔΑΣ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2004 (14:31 UTC+2)

    Χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα θα πλημμυρίσουν και φέτος για δέκατη συνεχή χρονιά τις όχθες του ποταμού Άρδα στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου προκειμένου να απολαύσουν τις εκδηλώσεις της 10ης Συνάντησης Νέων «Άρδας 2004» που θα αρχίσουν την Τετάρτη 28 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 1 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μια τοποθεσία λίγο έξω από τον οικισμό Καστανεών, που ανήκει στο Δήμο Βύσσας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και το σημείο ένωσης του ποταμού Έβρου και του παραποτάμου του Άρδα. Ο χώρος του φεστιβάλ βρίσκεται σε ένα πανέμορφο παρόχθιο δάσος από άγριες λεύκες και είναι πολύ καλά οργανωμένος με ειδικές εγκαταστάσεις όπως αναψυκτήριο, παιδικές χαρές, υπαίθριο θέατρο, κιόσκια και τραπεζόπαγκους, χώρους wc και λουτρών, μεγάλο αριθμό παροχών ρεύματος για δραστηριότητες εξοχής και μόνιμες υποδομές ηλεκτρικού και υδρευτικού δικτύου.

    Την τελευταία δεκαετία έχουν περάσει από τη «σκηνή» του «Άρδα» όλα τα γνωστά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Φέτος οι επισκέπτες και οι κατασκηνωτές του ΑΡΔΑ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Ελευθερία Αρβανιτάκη, το Γιάννη Κότσιρα, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Γεράσιμο Ανδρεάτο, την Ευρυδίκη, τα Ημισκούμπρια, τη Μελίνα Ασλανίδου, τον Ησαϊα Ματιάμπα, τους Motivo 4, τους Ενδελέχεια, τους Micro και δεκάδες ακόμη συγκροτήματα και καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ελλάδα.

    Η τιμή του ημερήσιου εισιτηρίου έχει καθοριστεί φέτος στα 7 ευρώ ανά άτομο (και για απλή είσοδο και για κατασκήνωση). Η 10η Συνάντηση Νέων ΑΡΔΑΣ 2004, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Νέας Γενιάς και την υποστήριξη της Νομαρχίας Έβρου.

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 28 Ιουλίου

    Κεντρική σκηνή

    Άλκηστη Πρωτοψάλτη (22.00-00.30).

    Νησίδα

    «Spank» από την Ορεστιάδα rock συγκρότημα (19:00 19:30)

    «Στάχυ» από τη Θεσσαλονίκη ελληνικό pop rock (19:30 20:30)

    «Βόρειος Ήχος» από την Ξάνθη έντεχνο ελληνικό

    Ζαφ. Πασαλής & Παν. Ξανθόπουλος από τη Νέα Βύσσα λαϊκό (00:30 04:00)

    Παράλληλες Εκδηλώσεις Αμφιθέατρο

    «Ράφτης κυριών», από το Θεατρικό Εργαστήρι του Θρακικού Κέντρου Πολιτισμού «Διόνυσος» (20:00 22:00)

    Πέμπτη 29 Ιουλίου

    Κεντρική σκηνή

    Ημισκούμπρια Ενδελέχεια Micro Κώστας Μολτσίδης (21:30 01:30)

    Νησίδα

    «Σχήμα» από τα Ιωάννινα rock (19:30 20:30)

    «Accra Minoa» από την Κατερίνη rock (20:30 21:30)

    «Loco Mondo» reggae (01:30 02:30)

    «Δάρνακες» από τη Θεσσαλονίκη έντεχνο ελληνικό (02:30 03:30)

    Παράλληλες Εκδηλώσεις Αμφιθέατρο

    Εργαστήρι εικαστικών τεχνών για παιδιά και νέους από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας

    Παρασκευή 30 Ιουλίου

    Κεντρική σκηνή

    Άγγελος Μουρβάτης+Ψυχή Motivo 4 (21:00 22:00)

    Ευρυδίκη - Βασίλης Παπακωνσταντίνου (22:00 00:30)

    Νησίδα

    Aerobic Show Vis Vitalis (19:00 20:00)

    «Metal Threat» από την Ορεστιάδα rock (20:00 21:00)

    «Funky monkey» από την Αλεξανδρούπολη funk rock (00:30 01:30)

    «Άκαπνοι» από την Ορεστιάδα ρεμπέτικο (01:30 04:00)

    Παράλληλες Εκδηλώσεις Αμφιθέατρο

    Δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά

    Σάββατο 31 Ιουλίου

    Κεντρική σκηνή

    «Κερδοσκοπική Συμμορία» από τη Θάσο ελληνικό rock (21:00 22:00)

    Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου Ησαϊας Ματιάμπα (22:00 00:30)

    Νησίδα

    Aerobic Show Vis Vitalis 1(9:00 20:00)

    «Secal Matter» από τη Λαμία ελληνικό rock (20:00 21:00)

    «Κοντραμπάντο» από την Καβάλα ethnic jazz (00:30 01:30)

    «Τα αλάνια» από την Ορεστιάδα ρεμπέτικο (01:30 03:00)

    Παράλληλες Εκδηλώσεις Αμφιθέατρο

    Moto cross, στο χώρο της αγωνιστικής πίστας (19:00 21:00)

    «Ο Καραγκιόζης στο λαβύρινθο του Μίνωα»

    Από το Θρακικό Θέατρο Σκιών Κομοτηνή (20:00 21:00)

    Κυριακή 1 Αυγούστου

    Κεντρική σκηνή

    Γιάννης Κότσιρας (21:30 24:00)

    Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Νέγκα (00:00 01:00)

    Νησίδα

    «Half Time» από το Σουφλί jazz rock (19:30 20:30)

    «Οιωνός» από τις Φέρες rock (20:30 21:30)

    Rock συγκρότημα από τη Βουλγαρία (01:00 02:00)

    «Φωτισμένες Πόλεις» από την Αθήνα ελληνικό τραγούδι (02:00 03:00)

    Παράλληλες Εκδηλώσεις Αμφιθέατρο

    Αγώνας trial 4X4

    Διοργάνωση από τη Λέσχη 4Χ4 Έβρου (10:00 14:00)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 July 2004 - 18:13:59 UTC