Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ
  • [02] ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ
  • [04] "ΚΑΜΙΝΙ" ΑΥΡΙΟ Η ΧΩΡΑ
  • [05] ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [06] ΤΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [07] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Η ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
  • [08] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ZDF
  • [09] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [11] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ Η
  • [12] ΤτΕ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ
  • [14] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ Χ.Α
  • [15] ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑ 30 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
  • [16] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΣΤΟΧΟΣ ΛΗΣΤΩΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
  • [17] ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ
  • [18] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
  • [20] ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΙΘΑΝΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [21] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [22] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] ΚΑΛΟΒΛΕΠΕΙ ΔΕΛΛΑ - ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Η ΜΠΕΝΦΙΚΑ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ Α1
  • [25] 25.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΑ
  • [26] ΑΠΑΓΩΓΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΑ
  • [28] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ CIA, ΙΡΑΚ
  • [29] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ
  • [30] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ
  • [31] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ

  • [01] ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (15:31 UTC+2)

    Νέες φωτιές εκδηλώθηκαν σήμερα και βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της χώρας. Εστίες φωτιές υπάρχουν στο χωριό Αγναντίς στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, στα Οινόφυτα και στους Μολάους Λακωνίας και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να θέσουν τις φωτιές υπό έλεγχο.

    Ειδικότερα, πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δύσβατη περιοχή των Μολάων Λακωνίας, όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως 10 μποφόρ. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δέκα οχήματα, 30 πυροσβέστες και δυο ελικόπτερα.

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό Αγναντίς του δήμου Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας και σύμφωνα με την πυροσβεστική απειλείται κατοικημένη περιοχή.

    Την ίδια ώρα μαίνεται πυρκαγιά σε γεωργική έκταση στη θέση Πηγάδια Ερμιόνης, στην Επίδαυρο.

    Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται από τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Ανάβυσσο και επεκτάθηκε σε κατοικημένες περιοχές στον Αγιο Παντελεήμονα. Ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από δέκα σπίτια στους οικισμούς Δροσιά, Προφήτη Ηλία και Γαλήνη.

    200 πυρκαγιές σε ένα 48ωρο

    Όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν περίπου 200 φωτιές σε όλη τη χώρα.

    Και σήμερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέπεμψε σήμα κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών στους νομούς Αττικής, Ευβοίας, Κορινθίας, Βοιωτίας και Αργολίδας.

    Εξάλλου, στον Εισαγγελέα παραπέμφθηκαν τρία άτομα που συνελήφθησαν κατά τη χθεσινή μέρα κατηγορούμενοι για εμπρησμό.

    [02] ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (10:48 UTC+2)

    Στην ορεινή ζώνη του νομού Γρεβενών θα ξεναγηθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του πρώην υφυπουργού Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα.

    Ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Βάλια Κάλντα, τη Βασιλίτσα, το φαράγγι της Αετιάς, παραδοσιακά γεφύρια, μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα της περιοχής.

    [03] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει. Μόλις 14 μέρες απομένουν μέχρι να φωτίσει η Φλόγα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του μεγάλου ταξιδιού που κάνει σε όλο τον πλανήτη. Η πόλη ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και οι προετοιμασίες του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην τελική ευθεία.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουλίου για να ανάψει το βράδυ της ίδιας μέρας, μετά από λαμπαδηδρομία στις ανατολικές περιοχές και το κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, το βωμό που θα έχει στηθεί στο Λευκό Πύργο.

    Την επομένη το πρωί (24/7) ο πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος θα παραδώσει τη δάδα σε άλλους λαμπαδηδρόμους που θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε δήμους των δυτικών περιοχών της πόλης.

    Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη λαμπαδηδρομία που θα γίνει εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν 30 λαμπαδηδρομείς, ενώ οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ήταν χιλιάδες. Επίσης, η αφή και διανυκτέρευση της Φλόγας στη Θεσσαλονίκη θα συνδυαστεί με δυο συναυλίες, τις οποίες διοργανώνει ο δήμος στο Λευκό Πύργο, με τη συμμετοχή των Πορτοκάλογλου και Τσαλιγοπούλου.

    Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του δήμου και της Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 2004 θα συνεχιστούν και λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 9 και 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στο Φράγμα της Θέρμης, στη Μονή Λαζαριστών, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Θέατρο Κήπου, στο Λιμάνι και στο Επταπύργιο.

    Στη Θεσσαλονίκη δήμαρχοι Βαλκανικών Πόλεων

    Με αφορμή την έναρξη του ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Αυγούστου, που σηματοδοτεί και την ανεπίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη οι δήμαρχοι των μεγάλων βαλκανικών πόλεων. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο δήμαρχο, ο οποίος στο πλαίσιο του Δικτύου των Δημάρχων των Βαλκανικών Πόλεων, έχει αποστείλει έγγραφη πρόσκληση στους ομολόγους του της Βαλκανικής να συμμετάσχουν με αφορμή την έναρξη των Αγώνων σε μια έκτακτη -πανηγυρικού χαρακτήρα- σύνοδο του Δικτύου.

    Σύμφωνα, με τον κ. Παπαγεωργόπουλο ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση οι δήμαρχοι των παρακάτω πόλεων: Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Νις (από τη Σερβία-Μαυροβούνιο), Κωνσταντινούπολη, Προύσα (από Τουρκία), Βουκουρέστι, Τιμισοάρα (από τη Ρουμανία), Φιλιππούπολη, Βάρνα, Μπουργκάζ (από Βουλγαρία), Σαράγεβο, Μπάνια Λούκα (Βοσνία), Τίρανα, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά (Αλβανία), Τέτοβο, Μπράσοβ και Κουμάνοβο (Σκόπια).

    Σε ετοιμότητα για πυρκαγιές

    Με αφορμή τις φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα, ο δήμαρχος τόνισε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών.

    «Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Ήδη βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τέσσερα καναντέρ. Το έργο συνδράμει και η Αερολέσχη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιεί περιπολίες σε καθημερινή βάση», είπε ο

    κ. Παπαγεωργόπουλος. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι από αύριο, και όχι όπως είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσουν οι περιπολίες της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών στο δάσος του Σέιχ Σου.

    Για Εθνική

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε για άλλη μια φορά τα θερμά του συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Παρομοίασε μάλιστα την επιτυχία του EURO με την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και εξήρε το ήθος των διεθνών μας εντός και εκτός αγωνιστικών γηπέδων. Επανέλαβε δε ότι απέστειλε έγγραφη πρόσκληση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) προκειμένου να έρθει η Εθνική στη Θεσσαλονίκη, να τη συγχαρούν οι Θεσσαλονικείς και να της απονείμει ο δήμος το «Χρυσό Μετάλλιο» της πόλης.

    [04] "ΚΑΜΙΝΙ" ΑΥΡΙΟ Η ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2004 (16:25 UTC+2)

    «Καμίνι» και αύριο ολόκληρη η χώρα, καθώς η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο υδράργυρος θα χτυπήσει και αύριο «κόκκινο», αγγίζοντας σε ορισμένες περιοχές τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

    Σύμφωνα, με την ΕΜΥ, για αύριο προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνο το απόγευμα στα βόρεια  θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειων διευθύνσεων στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο νότιο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση.

    Όπου φύγει φύγει

    Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και την έναρξη των καλοκαιρινών αδειών, προβλέπεται μεγάλη κίνηση στους δρόμους της χώρας, καθώς επίσης στα λιμάνια και τους υπεραστικούς σταθμούς των ΚΤΕΛ. Ειδικότερα, οι κάτοικοι των δυο μεγάλων αστικών κέντρων θα αναζητήσουν μια ανάσα δροσιάς στις παραλίες.

    [05] ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Τελ-Αβίβ, 9 Ιουλίου 2004 (11:34 UTC+2)

    Αναρμόδιο να αποφασίσει για τη νομιμότητα του τείχους αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη, χαρακτήρισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασής του, για το τείχος αποκλεισμού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι επικριτική για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αριελ Σαρον.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η απόφαση καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους Παλαιστίνιους, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν κατασχεθεί για τη διευκόλυνση της διαδρομής του τείχους αποκλεισμού.

    [06] ΤΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία αναφέρονται στο αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής για την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινίζονται τα εξής:

    «Το αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δυο φορές στο παρελθόν.

    Την πρώτη φορά, στις 28 Φεβρουαρίου 2003, με επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοίδη, και την δεύτερη φορά στις 16 Ιουλίου 2003 προς τον υπουργό κ. Φλωρίδη.

    Πρόσφατα, στις 28 Ιουνίου 2004 η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής υπέβαλε υπόμνημα στο γραφείο του κ. Υφυπουργού στο οποίο δεν αναφέρεται πουθενά αίτημα για απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ. Στο υπόμνημα αναφέρονται αιτήματα Γενικής Αστυνόμευσης που έχουν σχέση με τους χώρους στάθμευσης, την περιφρούρηση των αρχαιολογικών χώρων, τις περιπολίες σε τουριστικούς χώρους, σταθμούς λεωφορείων κ.ο.κ.».

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα των τοξικομανών είναι μείζον και απαιτεί την συνδρομή όλων των φορέων της Πολιτείας και την ευαισθησία όλων μας απέναντι σε άρρωστους συνανθρώπους μας.

    [07] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Η ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

    Γρεβενά, 9 Ιουλίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Αιχμές σε όσους μέσα από το ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στο έργο που επιτελέστηκε επί της πρωθυπουργίας του, άφησε ο Κώστας Σημίτης σε ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψης του στα Γρεβενά.

    «Η αυτοκριτική δεν πρέπει να αναιρεί την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχουμε σχετικά με αυτό που κάναμε. Το έργο μας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας κακός σύμβουλος. Είναι τόσο κακός σύμβουλος όσο είναι και η αλαζονεία».

    Επισήμανε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα και στο Κυπριακό.

    [08] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ZDF

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, καμία πληροφορία για πιθανή επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Βερολίνο, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    Ερωτηθείς σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

    «Έχουμε δαπανήσει ένα δισ. ευρώ μόνο για το θέμα της ασφάλειας, ενώ έχουν εμπλακεί 70.000 άνθρωποι από όλα τα σώματα ασφάλειας: την αστυνομία, το στρατό, την ακτοφυλακή κ.λπ. Έχουμε κάνει, με μία λέξη, κάθε δυνατή προσπάθεια», σημείωσε.

    Ο κ. Βουλγαράκης ερωτήθηκε και για τον Οτο Ρέχαγκελ. «Αποδείχθηκε σπουδαίος στρατηγός και αξιοποίησε ιδανικά τις δυνατότητες των Ελλήνων παικτών. Κατανοώ βεβαίως ότι στην καρδιά του έχει την πατρίδα του», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο Οτο Ρέχαγκελ είναι το μοναδικό σημείο στον οποίο δεν επήλθε συμφωνία στη συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι.

    [09] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 9 Ιουλίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ να επισκεφθεί την Τουρκία.

    Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ακσάμ», γίνεται εκτενής αναφορά σε δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου στη Σμύρνη -στο εκεί Κέντρο Διαστημικών Ερευνών- στις οποίες τόνισε πως εάν το επιτρέψει η υγεία του Πάπα η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

    «Επιδίωξή μας αποτελεί η συνένωση του Χριστιανισμού υπό τη στέγη μίας και μοναδικής Εκκλησίας. Πρόκειται για διακαή επιθυμία μας, αλλά η πραγματοποίησή της είναι δυσχερέστατη», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    «Όλοι οι Χριστιανοί βρίσκονται κάποτε κάτω από την ίδια στέγη, αλλά πριν 11 αιώνες χωρίσαμε τους δρόμους μας και δημιουργήθηκε τεράστιο χάσμα ανάμεσά μας. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες για να το κλείσουμε, αλλά η υπέρβαση των προβλημάτων δεν είναι καθόλου εύκολη. Επιδιώκουμε να συγκλίνουμε σε κοινό σημείο, προσπαθώντας να ακούσουμε και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο. Είναι όμως δυσχερές να λύσουμε τα ζητήματα σε 2-3 χρόνια ή σε 50-60 χρόνια. Εμείς πραγματοποιήσαμε το πρώτο βήμα και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνένωση του Χριστιανισμού», ανέφερε.

    Τόνισε, δε, ότι σχεδιάζει να οργανώσει συνάντηση εκπροσώπων της Ισλαμικής, της Ιουδαϊκής και της Χριστιανικής θρησκείας στην Κωνσταντινούπολη, στις 10-11-12 Οκτωβρίου.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει κατά τις προσεχείς μέρες, τις επισκέψεις σε ισλαμικές χώρες, με σκοπό την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

    [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου θα μεταβεί την Κυριακή 11 Ιουλίου στο Βελιγράδι, όπου θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

    [11] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ Η ΓΣΕΒΕΕ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Την άμεση απόσυρση της ρύθμισης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων χρήσεων 1999 -2002 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 8.804.000 ευρώ ανά χρήση ζητεί η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η εν λόγω ρύθμιση φανέρωσε τον εισπρακτικό χαρακτήρα παρόμοιων μέτρων.

    Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι οι παρατηρήσεις της εστιάζονται «στη χωρίς διάλογο επιβολή φορολογίας παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις συνεχείς οχλήσεις μας, καθώς και στην πανευρωπαϊκή ''πρωτοτυπία'' επιβολής δεύτερης και τρίτης φορολογίας για το ίδιο αντικείμενο με μόνο στόχο την απόσπαση εσόδων».

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΒΒΕ η πρώτη ανάγνωση των ρυθμίσεων οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις:

    -Ο τρόπος υπολογισμού του φόρου παραπέμπει στις αυθαίρετες, εξωλογιστικές και καταδικασμένες πρακτικές επιβολής φόρου στα μόνιμα υποζύγια της φορολογίας που είναι οι ΜΜΕ. Οι πρακτικές αυτές πέραν της φορολογικής αδικίας εκτρέφουν κλίμα διαφθοράς, ελαστικής φορολογικής συνείδησης και αποσταθεροποίησης των σχέσεων φορολογούμενων - φορολογούσης αρχής. Επί του θέματος παρόμοιων ρυθμίσεων χαρακτηριστική είναι η τελευταία ''Γνώμη'' της ΟΚΕ Ελλάδος για τις ΜΜΕ (αρ, 98 Νοέμβριος 2003) η οποία αναφέρει ότι «ανατρέπουν την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης» και «δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ φορολογούσης αρχής και φορολογούμενου».

    -Η φορολογική (ουσιαστικά) αμνηστία για σοβαρές παραβάσεις είναι ένα ακόμη μελανό σημείο που επιβραβεύει παραβάτες και πλήττει την αξιοπιστία της Πολιτείας και του φορολογικού συστήματος.

    -Εντός των ίδιων των ρυθμίσεων η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει τις ΜΜΕ περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις με την επιβολή των ελάχιστων ποσών 250 και 500 ευρώ για τα Α΄ και Β΄ κατηγορίας βιβλία αντίστοιχα την ίδια στιγμή που μειώνει τον μοναδικό συντελεστή υπολογισμού του φόρου για επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγόριας.

    -Το «πλαφόν» 1% επί του τζίρου το οποίο τίθεται ως ανώτατο όριο, δήθεν για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις, οδηγεί σε εξόντωση επιχειρήσεις με ελάχιστο πραγματικό συντελεστή καθαρών κερδών και μεγάλους τζίρους όπως π.χ. τα πρατήρια καυσίμων.

    -Η επιβολή ελάχιστης δόσης 1000 ευρώ δεν αφήνει περιθώρια ανταπόκρισης στους ΜΜΕ δεδομένου ότι ήδη από τις προηγούμενες ρυθμίσεις έχουν εξαντληθεί οικονομικά.

    -Η δήθεν «προαιρετικότητα» της ρύθμιση γνωρίζουμε καλά ότι υποκρύπτει ένα ωμό εκβιασμό ο οποίος θα εκδηλωθεί σύντομα με τα γνωστά από προηγούμενες ρυθμίσεις «σημειώματα» των ΔΟΥ. Σημειώνουμε ότι όσοι κατάφεραν και δεν υπέκυψαν στους προηγούμενους εκβιασμούς τελικά δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο και οι υποθέσεις τους παραγράφηκαν.

    «Η ΓΣΕΒΕΕ έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του φορολογικού συστήματος αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση με παρόμοια μέτρα υπονομεύει ευθέως τον διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τα όργανα της ΓΣΕΒΕΕ θα συνέλθουν άμεσα προκειμένου να εξετάσουν τη κατάσταση που δημιουργείται και να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντίδραση των μικρομεσαίων», τονίζει η Συνομοσπονδία.

    [12] ΤτΕ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναλαμβάνει ενημερωτική εκστρατεία από 10 Ιουλίου με στόχο να υπενθυμίσει σε κάθε πολίτη, με τηλεοπτικό μήνυμα, τους απλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα των χαρτονομισμάτων ευρώ.

    Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, με στόχο την ενημέρωση του κοινού.

    Όλα τα χαρτονομίσματα ευρώ διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να εντοπιστούν με μεγάλη ευκολία, στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, με τρεις απλούς τρόπους:

    -Με την αφή μπορεί κανείς να ψηλαφίσει την ανάγλυφη εκτύπωση στην κεντρική εικόνα, στα γράμματα και στους αριθμούς της πρόσθιας πλευράς, καθώς και την αίσθηση από το ειδικό χαρτί που δεν είναι γυαλιστερό ή κηρώδες.

    -Με την παρατήρηση στο φως διακρίνεται το υδατογράφημα - σχέδιο και ονομαστική αξία ορατά και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος καθώς και η ταινία ασφαλείας.

    -Τέλος, με την εξέταση υπό γωνία μπορεί κάποιος να παρατηρήσει το ολόγραμμα, διαφορετικό στις μικρές (5, 10, 20 ευρώ) και στις μεγάλες αξίες (50, 100, 200, 500 ευρώ), με την έντονη εναλλαγή εικόνων και χρωμάτων, την ιριδίζουσα λωρίδα με το χρυσαφί της χρώμα στην πίσω πλευρά των μικρών αξιών και τη μελάνη μεταβλητού χρωματισμού στην πίσω πλευρά των μεγάλων αξιών όπου η ονομαστική αξία αλλάζει χρώματα από μωβ σε λαδί μέχρι και καφέ.

    Σκόπιμο είναι να ελέγχονται πάντα περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά. Ακόμη και στα χαρτονομίσματα που έχουν φθαρεί από τη χρήση, με ευκολία εντοπίζονται κάποια από τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Καταθέσαμε μια ρύθμιση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μεγαλύτερες επιλογές, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σχολιάζοντας επικριτικά δημοσιεύματα σχετικά με τη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

    «Είναι μια ρύθμιση εντελώς προαιρετική. Όσοι θέλουν μπορούν να υπαχθούν. Όσοι δεν υπαχθούν δεν χάνουν κανένα από τα δικαιώματά τους. Είναι μια ρύθμιση δίκαιη, η οποία θα επιτρέψει να γίνει μια καινούρια αρχή, ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα γίνει τον επόμενο Σεπτέμβριο», ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αφορά όλες τις χρήσεις, οι οποίες δεν έχουν κλείσει ή δεν έχουν παραγραφεί.

    [14] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Αλλαγή σκηνικού σήμερα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αφού ο γενικός δείκτης τιμών γυρίζοντας την πλάτη στην αστάθεια των ευρωπαϊκών αγορών, τερμάτισε κινούμενος σε θετικό πεδίο, με αιχμή του δόρατος την περιφέρεια.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,23% και διαμορφώθηκε στις 2.331,36 μονάδες.

    Κατά τα διάρκεια της συνεδρίασης ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και κινήθηκε σε σχετικά μεγάλο εύρος τιμών, σκαρφαλώνοντας ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.317,91 μονάδων, ενώ το υψηλότερό του σημείο συνάντησε στην περιοχή των 2.334,96 μονάδων.

    Ισχνός καταγράφηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, αφού παρά το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στο ποσό των 165,9 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα 90.174.904,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, μεταξύ των οποίων το σημαντικότερο ήταν αυτό της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ύψους 10.800.000,00 ευρώ, στα 22,50 ευρώ.

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν οι περισσότερες από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 211, έναντι 80 πτωτικών και 110 αμετάβλητων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΠΑΡΑΝΑΣΣΟΣ (+11,67%) και της ΑΝΕΚ (+11,61%), ενώ στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι τίτλοι των ΕΛΛΑΤΕΞ (10%) και της ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (8,97%).

    Θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να σημειώνει τη μικρότερη άνοδο, κατά 0,19%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες, τις οποίες και αντιστάθμισαν οι τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,71%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στη μετοχή της Cosmote (0,94%)

    Στον αντίποδα, ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,63%, με αιχμή του δόρατος του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (+3,66%), ALPHA BANK (+3,38%) και της ΑΤΕ (+1,27%).

    Κατά 0,94% ενισχύθηκε ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, έναντι κερδών 0,96% για τον Small Cap 80 της μικρής και 0,34% για τον FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης.

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν οι περισσότεροι από το σύνολο των επιμέρους κλαδικών δεικτών, ε εξαίρεση τους τρεις από αυτούς, που ακολούθησαν πτωτική πορεία. Πρόκειται για τους κλάδους των διυλιστηρίων (0,78%), των βασικών μετάλλων (0,54%) και των επενδύσεων (0,57%).

    Αντιθέτως, επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, ο οποίος και σημείωσε κατακόρυφη άνοδο κατά 4,37%, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των εταιριών ΝΑΥΤΕΡΜΠΟΡΙΚΗ (+9,375), ΔΟΛ (+5,15%), ΛΙΒΑΝΚΣ (+4,60%) και της Πήγασος Εκδοτικής (+4,17%).

    Αισθητή άνοδο της τάξης του 4,06% σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών, αντανακλώντας τα κέρδη του στις μετοχές των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (+5,56%), ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (+4,37%) και της Εθνικής ΑΕΕΓΑ (+4%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες Του χονδρικού εμπορίου (1,48%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,24%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,16%), των κατασκευαστικών (1,15%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,10%) και της παράλληλης αγοράς (1,06%).

    Κατά 0,74% ενισχύθηκε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών και ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,60%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,39%), του λιανικού εμπορίου (0,36%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,28%), των συμμετοχών (0,27%) και των βιομηχανιών (0,25%).

    [15] ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑ 30 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Μικρή υποχώρηση εμφάνισε τον Μαϊο ο βασικός δείκτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες, από 103,8 μονάδες τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας έτσι την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στα 30 κράτη μέλη του οργανισμού.

    Πάντως, στην ευρωζώνη ο σχετικός δείκτης ανήλθε τον Μαϊο στο 106,2 από 105,9, ενώ στον αντίποδα, στις ΗΠΑ ο δείκτης του ΟΟΣΑ υποχώρησε στις 103,3 μονάδες από 103,5 τον Απρίλιο και στην Ιαπωνία στο 96,5 από 97.

    [16] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΣΤΟΧΟΣ ΛΗΣΤΩΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

    Κωνσταντινούπολη, 9 Ιουλίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Στόχος ληστών έγινε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη συνοικία Μπαλάτ της Κωνσταντινούπολης (κοντά στο Φανάρι) προχθές τη νύχτα, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Βατάν».

    Επρόκειτο για την τρίτη καταλήστευση της Εκκλησίας, σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» και την τέταρτη σύμφωνα με τη «Βατάν» σε διάστημα ενός έτους.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ληστές αφαίρεσαν προχθές δύο μεγάλης αξίας εικόνες και κηροπήγια, με αποτέλεσμα από τις 20 εικόνες του Ναού να εναπομείνουν μόνο 4.

    Μετά την πρώτη λεηλασία της εκκλησίας, η επιτροπή του ναού είχε τοποθετήσει φύλακα, αλλά ούτε η ύπαρξη αυτού αποτέλεσε εμπόδιο νέας λεηλασίας.

    Τη φορά αυτή η επιτροπή φρόντισε να τοποθετήσει σύστημα συναγερμού, αλλά ούτε και αυτό το μέτρο υπήρξε αποτελεσματικό, καθότι οι ληστές εισέβαλαν προχθές τη νύχτα στο ναό, αφού αφαίρεσαν τα κάγκελα του παραθύρου και αχρήστευσαν το συναγερμό.

    Στην προσπάθεια αφαίρεσης των αντικειμένων, οι ληστές κατέστρεψαν το Θρόνο, ερείπωσαν την Εκκλησία και εξαφανίσθηκαν.

    Η εν λόγω εκκλησία (πρόκειται για εκκλησία του Σιναϊτικού Μετοχίου) έχει κτισθεί προ 300 ετών.

    [17] ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ DEP

    Αγκυρα, 9 Ιουλίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Με νέες μηνύσεις βρίσκονται αντιμέτωποι οι τέσσερις πρώην βουλευτές του DEP- Λεϊλά Ζανά, Χατίπ Ντίτζλε, Ορχάν Ντογάν, Σελίμ Σαντάκ, που αποφυλακίσθηκαν πρόσφατα από τις τουρκικές φυλακές.

    Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Αγκυρας, Ραμαζάν Έρ, δήλωσε ότι έχει υποβληθεί μήνυση κατά των τεσσάρων πρώην βουλευτών του DEP, λόγω των ενεργειών τους και των δηλώσεών τους σε συγκεντρώσεις στην Νοτιανατολική Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Έρ ο οποίος είναι ταυτόχρονα και υποδιευθυντής της Γενικής Ασφάλειας απαντώντας κατά τη σημερινή, τακτική, εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχει γίνει κάποια νόμιμη ενέργεια μέχρι σήμερα εις βάρος των πρώην βουλευτών του DEP λόγω των ομιλιών που έχουν πραγματοποιήσει σε συγκεντρώσεις, μετά την αποφυλάκισή τους, αφού τόνισε ότι συνεχίζεται ακόμη η εκδίκαση της υπόθεσής που εκκρεμεί εις βάρος τους, σημείωσε ότι οι εν λόγω έχουν πραγματοποιήσει ομιλίες, κατά το διάστημα αυτό, στους νομούς Ντιγιάρμπακιρ, Σιρνάκ, Σιίρτ, Βαν και Μπίτλις και τις επαρχίες Κιζίλτεπε και Νουσάϊμπιν, του νομού Μάρντιν (στην Ν.Α. Τουρκία).

    Ο κ. Έρ σημείωσε ακόμη:

    -Μετά από συγκέντρωση πειστηρίων που στοιχειοθετούν διάπραξη αδικημάτων κατά τις ομιλίες αυτές, έχουν υποβληθεί μηνύσεις στις Εισαγγελίες των προαναφερθέντων νομών.

    -Επίσης, έχουν διαβιβασθεί με ξεχωριστούς φακέλους στην Αρχιεισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα συγκεντρωθέντα πειστήρια που στοιχειοθετούν διάπραξη αδικημάτων από τους πρώην βουλευτές και τους οργανωτές των συγκεντρώσεων.

    -Έχει διαπιστωθεί ότι τα εν λόγω άτομα κατά τις συγκεντρώσεις έχουν διαπράξει τα αδικήματα συνθηματολογίας υπέρ της παράνομης οργάνωσης, ομιλιών στην κουρδική, παραβίαση του νόμου περί Τροχαίας και του νόμου περί Συγκεντρώσεων και Πορειών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Μπάσμπουγ, σε χθεσινή ενημέρωση του Τύπου, είχε κατηγορήσει τους κρατικούς αξιωματούχους για αδράνεια έναντι των ενεργειών των πρώην βουλευτών του DEP, έκανε λόγο για ²κρατική αναποφασιστικότητα² και ²διοικητικά λάθη² και κατηγόρησε δριμύτατα την Κυβέρνηση για ολιγωρία στην προκειμένη περίπτωση.

    [18] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Παρά τα νέα χαμηλά επίπεδα που άγγιξε σήμερα ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης, όταν υποχώρησε στις 73,01 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) μπόρεσε τελικά να παρουσιάσει αμελητέα κέρδη. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 73,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 303 χιλιάδων λιρών, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 50,6% του τζίρου.

    Αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,02% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 324,41 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Βελιγράδι, 9 Ιουλίου 2004 (15:59 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Πρέντραγκ Μάρκοβιτς δήλωσε ότι την Κυριακή 1 Αυγούστου θα προκηρυχθούν δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 12 ή στις 19 Σεπτεμβρίου.

    Ο νέος νόμος για τις τοπικές εκλογές υιοθετήθηκε από τη Σερβική Βουλή στις 13 Ιουνίου του 2002 και προβλέπει εκλογή δημοτικών συμβούλων με το αναλογικό σύστημα και εκλογή δημάρχων με το πλειοψηφικό σύστημα.

    Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στη Σερβία διεξήχθησαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2000, ενώ από την ψήφιση του νέου νόμου έχουν διενεργηθεί εκλογές σε 14 δήμους.

    [20] ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΙΘΑΝΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Λιουμπλιάνα, 9 Ιουλίου 2004 (15:01 UTC+2)

    Η Σλοβενία θέλει να βοηθήσει τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης να εκπληρώσουν τα κριτήρια που προβλέπονται στις συμφωνίες σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ε.Ε., επισήμανε ο Σλοβένος υπουργός Ευρωπαϊκής Ενταξης Μίλαν Τσβικλ με αφορμή την απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης να ιδρύσει Κέντρο Εκπαίδευσης πιθανών μελών της Ε.Ε.

    Ο κ. Τσβικλ είναι μεταξύ των πολιτικών της Σλοβενίας που θεωρούν ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό στην Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στα κίνητρα που ώθησαν τη Σλοβενία στην ίδρυση του Κέντρου τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία νομικού πλαισίου για τη συνεργασία με την Ε.Ε., η περιφερειακή συνεργασία και η εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και των πιθανών υποψήφιων για ένταξη στην Ενωση χωρών και ότι η Σλοβενία επιθυμεί να βοηθήσει τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης στο δρόμο προς την Ε.Ε. με τη μεταφορά εμπειρίας, γνώσης και την παροχή πρακτικών συμβουλών.

    [21] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Επί ελλαδικού εδάφους βρίσκεται από σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα. Με την ολοκλήρωση της πρώτης παγκόσμιας Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας το ταξίδι στις πέντε Ηπείρους η Φλόγα έφτασε απόψε στο Ηράκλειο Κρήτης, προερχόμενη από τη Λάρνακα.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε από την Κύπρο στην Κρήτη η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Από νωρίς το απόγεμα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμια «Ν. Καζαντζάκης», αναμένοντας το αεροσκάφος «Ζευς» της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

    Οι Δήμαρχοι Ηρακλείου και Αλικαρνασσού Γιάννης Κουράκης και Ευάγγελος Σισαμάκης υποδέχθηκαν την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Είκοσι λυράρηδες του Παγκρητίου Συλλόγου Κρητικής Μουσικής και είκοσι χορευτές, μαζί με 120 παιδιά ντυμένα παραδοσιακές στολές, υποδέχθηκαν με χαρακτηριστικό κρητικό τρόπο τη Φλόγα. Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, πλαισιωμένη από άνδρες και γυναίκες με τοπικές φορεσιές, παρέδωσε τη Ολυμπιακή Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, Παναγιώτη Γιαννάκη, προπονητή της Ολυμπιακής ομάδας μπάσκετ.

    Αμέσως μετά ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε: «Μαγική στιγμή, παρά το γεγονός ότι είχα πάρει μέρος στην Λαμπαδηδρομία της Βαρκελώνης, η Λαμπαδηδρομία αυτή είναι πρωτόγνωρη, ένωσε τον κόσμο. Ανταλλάξαμε τις ιδέες, την διαφορετικότητά μας, είναι μια αλυσίδα ζωής».

    Τη διαδρομή της λαμπαδηδρομίας παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες με θερμές εκδηλώσεις. Η Φλόγα πέρασε από το λιμάνι, το ενετικό φρούριο «Κούλε», τα τείχη της πόλης και κατέληξε στη πλατεία Ελευθερίας, όπου τον βωμό άναψε η αθλήτρια Στέλλα Πιλάτου, η οποία αμέσως μετά δήλωσε:

    «Θεωρώ γούρι για μένα το γεγονός ότι θα ανάψω τον βωμό. Θα είναι μια καλή χρονιά για μένα. Θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή».

    [22] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Με συγκινητικές εκδηλώσεις η Λάρνακα, ο τελευταίος σταθμός της Διεθνούς Λαμπαδηδρομίας, αποχαιρέτησε το μεσημέρι την Ολυμπιακή φλόγα πριν το ταξίδι της για το Ηράκλειο.

    Ένας θρύλος του κυπριακού αθλητισμού, ο Βετεράνος δρομέας Σταύρος Τζιωρτζής, ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην αλυσίδα των συνολικά 11.000 ανθρώπων που μετέφεραν την φλόγα ανά τον κόσμο, στη διάρκεια των τελευταίων 35 ημερών.

    Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας η τελετή για την αναχώρηση της Φλόγας έγινε με τιμές που αποδίδονται σε αρχηγό κράτους. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, παρέδωσε την Φλόγα στην πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και στην συνέχεια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ και Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων Μάρτων Σίμιτσεκ ανέβασε τη λυχνία στο αεροπλάνο «Ζεύς».

    «Είμαστε υπερήφανοι που αυτό το Ολυμπιακό σύμβολο διέτρεξε 5 ηπείρους μεταφέροντας ισχυρά μηνύματα. Κι εγώ είμαι υπερήφανη για την θερμότατη και συγκινητική υποδοχή που επεφύλαξε η Κύπρος στην Ολυμπιακή Φλόγα» δήλωσε η κυρία Αγγελοπούλου.

    Η υποδοχή της φλόγας στην Λάρνακα ήταν εντυπωσιακή. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ευρώπης, όπου οι δρόμοι είχαν στρωθεί με βάγιες για να διέλθουν οι λαμπαδηδρόμοι.

    «Είναι μια κορυφαία στιγμή που αποδεικνύει την ύπαρξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Λάρνακας και της Αθήνας, μιας πόλης που θα διοργανώσει μοναδικούς αγώνες» είπε ο δήμαρχος της Λάρνακας κ. Ανδρέας Μωυσέως.

    Νωρίτερα η Ολυμπιακή Φλόγα σταμάτησε στο Παραλίμνη όπου και εκεί το σύνολο των κατοίκων επεφήμησε τους Λαμπαδηδρόμους.

    Και σήμερα το σύνολο του Κυπριακού τύπου αφιερώνει πρωτοσέλιδα και τις πρώτες ειδήσεις στη τηλεόραση στο γεγονός της Λαμπαδηδρομίας.

    [23] ΚΑΛΟΒΛΕΠΕΙ ΔΕΛΛΑ - ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Η ΜΠΕΝΦΙΚΑ

    Λισαβόνα, 9 Ιουλίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Στο στόχαστρο του νέου προπονητή της Μπενφίκα, Τζιοβάνι Τραπατόνι, έχουν μπει ο Τραϊανός Δέλλας και ο Γιώργος Καραγκούνης, όπως αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα "A Bola".

    Σε δημοσίευμα της εν λόγω πορτογαλικής εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο Ιταλός τεχνικός θεωρεί πως οι δυο διεθνείς είναι παίκτες που λείπουν από την ομάδα και για αυτό το λόγο, είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ρόμα και Ιντερ, όπου ανήκουν αντίστοιχα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στους "αετούς", αγωνίζεται από τον περασμένο Ιανουάριο ο Τάκης Φύσσας.

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ Α1

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της Α1 για την περασμένη αγωνιστική περίοδο, σύμφωνα με τον ΕΣΑΚΕ και έπειτα από ψηφοφορία των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ του Αμαρουσίου και τρίτος ο Φραγκίσκος Αλβέρτης του Παναθηναϊκού.

    Ο παίκτης του Ηρακλή ήταν πρώτος στα κλεψίματα (2.2) και στα κερδισμένα φάουλ (6.5), δεύτερος στις ασίστ (4.0), 11ος στο σκοράρισμα (14.8 πόντους), στα ριμπάουντ (6,0) και στα κοψίματα (0.8), 16ος σε ποσοστό ευστοχίας στις βολές (79%), 18ος στα τρίποντα (1.4), 22ος στο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (53%).

    [25] 25.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΑ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Το ποσό των 25.000 ευρώ αποφάσισε να καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών, για την κάλυψη των δαπανών του 16ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μεταμοσχευμένων Αιμοκαθαιρόμενων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, στην Αθήνα.

    Την απόφαση ενέκρινε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    [26] ΑΠΑΓΩΓΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ραμαντί, 9 Ιουλίου 2004 (11:27 UTC+2)

    Ένοπλοι απήγαγαν Ιρακινό διερμηνέα ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Η απαγωγή έγινε χθες, στην πόλη Ραμαντί δυτικά της Βαγδάτης.

    Σημειώνεται ότι οι ένοπλοι έχουν απαγάγει Φιλιππινέζο εργαζόμενο, αλλά και δύο Βούλγαρους υπηκόους, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ.

    [27] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Τελ-Αβίβ, 9 Ιουλίου 2004 (09:38 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για την κατασκευή του τείχους αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, η οποία και επικαλείται σχετικά έγγραφα, κατά την απόφαση του δικαστηρίου, η κατασκευή του τείχους είναι αντίθετη προς τη διεθνή νομοθεσία και για το λόγο αυτό, πρέπει να κατεδαφιστεί. Παράλληλα, θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις στους Παλαιστινίους, οι περιουσίες των οποίων έχουν κατασχεθεί για την κατασκευή του.

    Η δικαστική αυτή απόφαση, αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα το απόγευμα υπό το γενικό τίτλο: « Νομικές περιπλοκές για την κατασκευή του τείχους στις παλαιστινιακές κατεχόμενες περιοχές ».

    [28] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ CIA, ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιουλίου 2004 (08:56 UTC+2)

    Οι Αμερικανοί γερουσιαστές παρουσιάζουν σήμερα ειδική αναφορά τους σχετικά με τη διαχείριση των πληροφοριών, που οδήγησε στην πολεμική εισβολή στο Ιράκ. Η αρμόδια επιτροπή Κατασκοπίας της γερουσίας επεξεργάζεται τα στοιχεία για περισσότερο από ένα χρόνο.

    Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το 400 σελίδων κείμενο θα είναι ιδιαιτέρως επικριτικό για τους χειρισμούς της CIA, στο θέμα του ιρακινού οπλοστασίου μαζικής καταστροφής.

    [29] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ

    Τελ-Αβίβ, 9 Ιουλίου 2004 (08:45 UTC+2)

    Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε χωριστά επεισόδια στη Δυτική Όχθη τη νύχτα, μεταδίδει το ισραηλινό ραδιόφωνο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των ισραηλινών με τη δικαιολογία της εξάρθρωσης θυλάκων ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    [30] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2004 (15:18 UTC+2)

    Θεατρικές παραστάσεις και μουσική συναυλία με την Εμα Σάπλιν θα φιλοξενηθούν τον Ιούλιο στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, στις δύο μεγάλες σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

    Την Τρίτη 20 και την Τρίτη 21 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Τραχίνιες» σε μετάφραση Κώστα Βάλακα Ελένης Παπάζογλου και σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη.

    Η μουσική της παράστασης είναι του Κώστα Βόμβολου, τα σκηνικά κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη και η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν οι ηθοποιοί Ανέζα Παπάζογλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Κολοβός/Σάκης Πετκίδης, Γιάννης Τσορτέκης, Ευτυχία Γιακουμή/Ελενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Καρέλλης, Ακύλλας Καραζήσης. Χορός: Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου.

    Από Τετάρτη και 28 έως Παρασκευή 30 Ιουλίου στην ίδια σκηνή θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Ο Ελαφοβασιλιάς» από το Θέατρο Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.

    Η σκηνοθεσία του έργου των Ξένια Καλογερούπουλου και Θωμά Μοσχόπουλου είναι της Λίλα Μπάουρ και του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, η μουσική του Νίκου Βίττη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Λίνα Ζαρκαδούλα.

    Παίζουν οι ηθοποιοί Κώστας Βασαρδάνης, Αλέξανδρος Κατελής, Μαρία Κορδώνη, Κατερίνα Λούρη, Λαέρτης Μαλκότσης, Σωκράτης Πατσίκας, Δημήτρης Πλειώνης, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώργος Τσαμπουράκης και Μενέλαος Χαζαράκης.

    Την Πέμπτη 15 Ιουλίου το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας Γαλλίδα τραγουδίστρια Εμα Σάπλιν σε μία συναυλία - σόου στο Θέατρο Γης.

    [31] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2004 (00:01 UTC+2)

    Τον πρωτοπόρο ζωγράφο Νίκο Κεσσανλή αποχαιρέτισαν το πρωί στο Α' Νεκροταφείο, φίλοι, συνάδελφοι, προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, καθώς και η σύντροφος της ζωής του Χρύσα Ρωμανού.

    Στην κηδεία παρέστη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στεφάνι απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ανήσυχος και μαχητικός καλλιτέχνης, διετέλεσε μέχρι το 1996 πρύτανης στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπούδασε δίπλα στον Μόραλη, τον Σπυρόπουλο και τον Νικολάου, ενώ έζησε και δημιούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ιταλία και τη Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι το φωτομηχανικό έργο του «Σκιές», στην Ομόνοια.

    Ανήσυχος και μαχητικός καλλιτέχνης, ο Νίκος Κεσσανλής διετέλεσε μέχρι το 1996 πρύτανης στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπούδασε δίπλα στον Μόραλη, τον Σπυρόπουλο και τον Νικολάου, ενώ έζησε και δημιούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ιταλία και τη Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι το φωτομηχανικό έργο του «Σκιές», στην Ομόνοια.

    Πέθανε στις 7 Ιουλίου σε ηλικία 74 ετών, από ανακοπή καρδιάς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 July 2004 - 18:15:47 UTC