Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [02] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ-ΠΑΠΑ
  • [03] ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ
  • [05] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
  • [06] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [07] Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ
  • [08] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΑΡΟ
  • [09] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ
  • [10] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΠΕΕ
  • [11] ΙΝΚΑ:66.114 ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟ Α' 6ΜΗΝΟ 2004
  • [12] ΕΒΕΘ:ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
  • [13] ΕΠΑΦΕΣ Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ
  • [14] ΥΠΑΑ:8 ΚΙΛΑ/ΣΤΡΕΜΜΑ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [16] ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [17] Η ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [18] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΕΦΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [20] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [21] ΠΑΟΚ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  • [22] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [23] ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ
  • [24] Β. ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ
  • [25] ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΧΑΦΣ ΑΛ-ΜΑΣΡΙ
  • [26] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • [27] ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [28] ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ "ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ" ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Λ. ΙΑΣΩΝΙΔΗ
  • [31] ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  • [32] ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [33] ΠΛΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (00:15 UTC+2)

    Τα πιο θερμά τους συγχαρητήρια τους διεθνείς και το τεχνικό τιμ της Εθνικής ομάδας για την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας απέστειλαν, λίγο μετά το τέλος του ιστορικού ημιτελικού με την Τσεχία, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    "Η Ελλάδα και οι Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουμε σήμερα μια ακόμη μεγάλη νίκη, την πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η "ομάδα όλων των Ελλήνων" έκανε το όνειρο πραγματικότητα, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει πίστη, μεθοδικότητα και συλλογική προσπάθεια τα πάντα είναι εφικτά.

    "Στους παίκτες μας, στον ομοσπονδιακό προπονητή και στους συνεργάτες του, σε όλους τους συντελεστές της ιστορικής αυτής επιτυχίας εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Στην καρδιά μας είναι ήδη Κυπελλούχοι. Την Κυριακή θα είμαι μαζί τους", καταλήγει ο Κώστας Καραμανλής.

    "Τα συγχαρητήρια όλων μας είναι λίγα", τονίζει σε δήλωσή του από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου. "Αλλη μια απίστευτη επιτυχία της Εθνικής μας, με την Ελλάδα, τώρα, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ένωσε όλους τους Έλληνες. Είναι μέσα στην καρδιά μας. Θα είμαστε δίπλα της στο μεγάλο τελικό, για την πιο μεγάλη νίκη", προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Sυγχαρητήρια επιστολή προς την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου απέστειλε από τη Χάγη όπου βρίσκεται η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα. "Πανηγυρίζουμε μαζί σας για τη μεγάλη πρόκριση" αναφέρει στην επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει, "σας ευχόμαστε ολόψυχα να σηκώσετε στα χέρια σας το κύπελλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το βράδυ της Κυριακής και να το φέρετε στην Ελλάδα, για να το γιορτάσουμε όπως πραγματικά σας αξίζει".

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που ήταν στο Πόρτο και παρακολούθησε τον αγώνα Ελλάδας ? Τσεχίας, αμέσως μετά τη λήξη του, έκανε την παρακάτω δήλωση: "Ο θρίαμβος της Εθνικής αντικατοπτρίζει την τεράστια προσπάθεια παικτών και προπονητή, αλλά και τις ψυχικές δυνάμεις, που απέδειξαν ότι διαθέτουν. Ένα βήμα, πριν από τον τελικό θρίαμβο, τα παιδιά εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα".

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως "με τη σημερινή μεγάλη νίκη, μας κάνατε όλους περήφανους. Τιμήσατε τα εθνικά χρώματα και δείξατε ότι με σκληρή δουλειά, με θέληση και πίστη μπορούμε να προχωρούμε μπροστά. Συγχαρητήρια στους άξιους παίκτες της εθνικής μας ομάδας, στον προπονητή και την τεχνική ηγεσία, στην ΕΠΟ και σε όλους όσοι συνέβαλαν για τη μεγάλη εθνική επιτυχία. Την Κυριακή το βράδυ όλο το έθνος, το σύνολο του Ελληνισμού, θα είναι δίπλα σας, θα είναι δίπλα σ αυτή την μεγάλη ομάδα. Τη Δευτέρα, η Αθήνα, η Ελλάδα, θα σας υποδεχθεί ως νικητές, για να σας τιμήσει για τη μεγάλη σας προσφορά".

    Συγχαρητήρια απέστειλε στην Εθνική μας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος σε δεξίωση που έκαναν προς τιμήν του οι ομογενείς στη Ρώμη στα πλαίσια της επίσκεψής του και της συνάντησής του με τον Πάπα, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τη νίκη της εθνικής Ελλάδας, έκανε προς την ακόλουθη δήλωση: Θερμά συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα για τη μεγάλη νίκη, την οποία κατήγαγε μόλις προ ολίγου και ευχόμεθα την ίδια νίκη να έχει και εις τον τελικόν. Είμαστε υπερήφανοι, χειροκροτούμε, συγχαίρουμε και ευλογούμε.

    [02] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ-ΠΑΠΑ

    Ρώμη, 2 Ιουλίου 2004 (10:52 UTC+2)

    Κοινή δήλωση 11 σημείων, συνυπέγραψαν χθες στο Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ και οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με στόχο την ενότητα και ειρήνη μεταξύ των Εκκλησιών.

    Με την ιστορικής σημασίας αυτή κίνηση, κορυφώθηκε χθες η πατριαρχική επίσκεψη στη Ρώμη, καθώς μπαίνουν πλέον οι βάσεις για μια νέα περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

    Παρότι τα προβλήματα, οι πληγές καθιστούν δύσκολο το διάλογο, όπως αναγνωρίζεται στην κοινή δήλωση, συγχρόνως όμως καταγράφεται η βούληση επίλυσής τους μέσα από ένα ειδικό όργανο. Πολλώ δε μάλλον που είναι τόσες πολλές οι προκλήσεις των καιρών, η πληγή της τρομοκρατίας, οι συγκρούσεις, η δόμηση αληθινού διαλόγου με το Ισλάμ, που πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστούν, επισημαίνουν οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Ειδικότερα το κείμενο ξεκινά με απόσπασμα της προ Κορινθίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου, που προτρέπει σε επαγρύπνηση και σταθερή πίστη.

    Στη συνέχεια η κοινή διακήρυξη αναφέρει πως μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα, ενώ γίνεται και ειδική αναφορά στην πρώτη συνάντηση των προκαθημένων των δύο Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, το 1964, η οποία αποτελεί ζωντανή ελπίδα.

    Ακόμη κάνει ειδική αναφορά στην ίδρυση της διεθνούς μικτής επιτροπής για το διάλογο των Εκκλησιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα στο Φανάρι, το 1979, αλλά και στην ανταπόδοση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ρώμη.

    Τέλος τονίζει ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να μην υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια πάσης φύσεως κυρίως δογματικά- στην πορεία των δύο Εκκλησιών, ενώ αποδέχεται πως η επιτροπή για τον διάλογο των δύο Εκκλησιών δεν έχει κάνει ιδιαίτερα βήματα, όμως μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο εργαλείο για το μέλλον.

    [03] ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 2 Ιουλίου 2004 (10:48 UTC+2)

    Την κατάργηση μιας μεγάλης στρατιωτικής μονάδας στον Έβρο και την ταυτόχρονη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας, Βετζντί Γκιονούλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουρριέτ».

    Ο Τούρκος υπουργός εξήγησε ότι στη μείωση του προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες επέδρασαν οι αποφάσεις για ακύρωση τριών στρατιωτικών διαγωνισμών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, φέτος για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του τουρκικού κράτους για την παιδεία είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο για την αμυνα.

    Σχετικά με τις μονάδες που πρόκειται να καταργηθούν, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο, η «Χουρριέτ» εκτιμά ότι πρόκειται για μία εκπαιδευτική ταξιαρχία στην Ανατολική Θράκη και άλλες δύο στο Τσάνκιρι και τη Σμύρνη.

    Στην Αθήνα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τηρεί στάση αναμονής. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ενδεχόμενο μείωσης των στρατιωτικών δαπανών είχαν συζητήσει οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και της Τουρκίας.

    Πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι περικοπές ήταν ουσιαστικά προγραμματισμένες ως αποτέλεσμα των περιορισμών που είχε επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα.

    Από την πλευρά της, η «Ελευθεροτυπία» επικαλείται δηλώσεις ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος εκτιμά ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για δραστική μείωση των εξοπλισμών και στην Ελλάδα, μείωση που μπορεί να φτάσει το 20%.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα καταρτιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    [04] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ

    Λος Αντζελες, 2 Ιουλίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο. Ο δικηγόρος του Ντέιβιντ Σίλεϊ, δήλωσε στο Associated Press ότι ο ηθοποιός πέθανε σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες και δεν αποκάλυψε τα αίτια του θανάτου, επισημαίνοντας ότι ο Μάρλον Μπράντο ήθελε να διατηρήσει την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    O Mάρλον Μπράντο θεωρήθηκε ο σπουδαιότερος ηθοποιός της γενιάς του και κέρδισε δύο φορές το βραβείο Oσκαρ. Μερικές από τις αξέχαστες ερμηνείες του ήταν ως Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην ταινία "Λεωφορείο ο Πόθος" και ως Κορλεόνε στην ταινία "Ο νονός".

    [05] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια προτίθεται να παράσχει η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά το σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την επαρχία Αγκρί και είχε σαν αποτέλεσμα δέκα εννέα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Ο αρμόδιος για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να ανακοινωθεί προς την τουρκική πλευρά η διαθεσιμότητά μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της αποστολής ενός C-130 με ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ και συνεργείο ειδικευμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με κατάλληλο εξοπλισμό.

    [06] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα Τουριστικά Γραφεία της χώρας για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση που υπάρχει από Έλληνες φιλάθλους οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στη Λισσαβόνα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον τελικό αγώνα Ελλάδας-Πορτογαλίας την Κυριακή 4 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου ο των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) με βάση τη συνεχή ενημέρωση από τα τουριστικά γραφεία της χώρας και τα μέχρι στιγμής στοιχεία, χιλιάδες Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας επιθυμούν να ταξιδέψουν, οι περισσότεροι αυθημερόν στην Πορτογαλία.

    Ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Γιάννης Ευαγγέλου, εκτιμά ότι 6.000 φίλαθλοι θα μπορέσουν να μετακινηθούν με πτήσεις charter, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνουν περίπου 40 πτήσεις απ' όλη την Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν αρκετά αεροπλάνα πιστοποιημένα για πτήσεις εντός ΕΕ λόγω της τουριστικής περιόδου και της αιχμής που υπάρχει τα σαββατοκύριακα με τουριστικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο.

    Άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το αεροδρόμιο της Λισσαβόνας δεν θα μπορέσει να κρατήσει όλα τα αεροπλάνα λόγω έλλειψης χώρου parking και έτσι κάποια αεροπλάνα θα αναγκαστούν, αφού αφήσουν τους φιλάθλους να μεταφερθούν για να σταθμεύσουν σε άλλα αεροδρόμια.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, παρόλο που τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν σοβαρό κόστος στις πτήσεις, τα ελληνικά τουριστικά γραφεία κρατούν τις τιμές στα χαμηλότερα δυνατόν επίπεδα ώστε να μπορέσουν να είναι παρόντες όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλαθλοι στον αγώνα. Τα προγράμματα ποικίλουν, τα περισσότερα όμως δεν έχουν διανυκτέρευση, ενώ από την Παρασκευή ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται και τριήμερα πακέτα.

    Όλοι οι Έλληνες τουριστικοί επαγγελματίες και το πλατύ κοινό εύχονται στην Εθνική μας ομάδα, να δώσει στη χώρα μας και την τελική νίκη.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΗΑΤΤΑ (τηλ. 210 - 9223522, fax. 210 - 9233307, e-mail hatta@hatta.gr ή στα κινητά 6932 454270 και 6973 043504).

    [07] Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου διέψευσε με ανακοίνωση της δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απόφαση της για πρόσληψη καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία.

    Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι τα δημοσιεύματα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι «ουδεμία εγκύκλιος έχει εκδοθεί που να αφορά αλλαγές στον τρόπο ή στις δυνατότητες πρόσληψης ιδιωτικών εκπαιδευτικών.»

    Υπογράμμισε ότι το κείμενο εργασίας που δημοσιεύεται αφορά «μη δεσμευτικές προτάσεις» που υπέβαλε ο γ.γ. του υπουργείου, Ανδρέας Καραμάνος προς τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, μετά από παράκλησή τους και αφού προηγουμένως είχαν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τη ρύθμιση προβλημάτων και εκκρεμοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Οι δύο προαναφερόμενους φορείς οι συμφώνησαν να αποτελέσει το κείμενο βάση έναρξης διαλόγου , αποδεχόμενοι ότι μπορούν οι προτάσεις αυτές να τροποποιηθούν κατά το διάλογο.

    Τέλος, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όποιες αποφάσεις αφορούν σε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουν την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς θα προηγηθεί διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    [08] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΑΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών (ΔΕΟΠΣ) του πανεπιστημίου Μακεδονίας θα αναγορευτεί στις 7 Ιουλίου, στις 7μμ, ο Αμερικανός διεθνούς φήμης οικονομολόγος Ρόμπερτ Μπάρο.

    Ο Ρόμπερτ Μπάρο είναι καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Χούβερ του πανεπιστημίου Στάντφορντ, αρθρογράφος του περιοδικού «Business Week» και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «The Wall Street Journal».

    Εχει πλούσια συγγραφική δράση στον τομέα της μακροοικονομίας, ενώ η πλέον πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στις παραμέτρους της οικονομικής ανάπτυξης και στο ρόλο της «δολαριοποίησης».

    [09] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Ο νέος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Δημοσιογράφος από τα 18 του χρόνια, αρχικά σε διάφορα ελληνικά έντυπα. Από το 1974 εργάστηκε ως ανταποκριτής του AXEL SPRINGER VERLAG AG, του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού οργανισμού της Ευρώπης, με έδρα πρώτα την Αθήνα καλύπτοντας τα Βαλκάνια, αργότερα τη Ρώμη και από το 1992 πάλι την Αθήνα ως ανταποκριτής για τον χώρο της Μέσης Ανατολής. Για την κάλυψη των γεγονότων στη Βαλκανική Χερσόνησο και τις ανταποκρίσεις του από τη Μέση Ανατολή στην εφημερίδα DIE WELT, τιμήθηκε με το γερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο SUΕDOSTEUROPA-GESELLSCHAFT και το βραβείο ΜΠΟΤΣΗ. Από το 1994 εκλεγόταν συνεχώς Πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, θέση από την οποία παραιτήθηκε πρόσφατα. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά.

    Είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη Κουννά και έχουν ένα γιο και μια κόρη.

    [10] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΠΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε από τις αρχαιρεσίες των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής- Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

    Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής: Πρόεδρος:Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος, Α' Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μασσέλος, Β' Αντιπρόεδρος: Κυριάκος Χαρακίδης, Γενικός Γραμματέας: Χάρης Κανέλλης, Οικονομικός Επόπτης: Ιωάννης Σιούγγαρης, και μέλη: Θωμάς Βασσάρας, Νίκος Δάκος, Αλέξανδρος Δημητράς, Κώστας Καραμιχάλης.

    Ως Αριστίδην μέλη ορίσθηκαν οι: Νικόλαος Κουμλής (απερχόμενος πρόεδρος ΣΕΠΕΕ), Ιωάννης Ακκάς, Νικόλαος Γιαννέτος και Βασίλης

    [11] ΙΝΚΑ:66.114 ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟ Α' 6ΜΗΝΟ 2004

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Μειωμένα κατά 15,8% είναι τα παράπονα για το κόστος ζωής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ

    Η καταναλωτική οργάνωση επισημαίνει ωστόσο ότι το κόστος ζωής εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των παραπόνων, θέση την οποία κατέχει, θέση την οποία κατέχει αδιαλείπτως και από την 1/1/2002, όταν η χώρα μας μπήκε στην ευρωζώνη.

    Μειωμένο, σε μικρότερο όμως ποσοστό (5,32%) είναι επίσης και το σύνολο των παραπόνων του α' εξαμήνου του 2004 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2003 (66.114 έναντι 69.832).

    Το κόστος ζωής, το οποίο, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, «φαίνεται πως επηρεάζει όλο και περισσότερο την αγοραστική μας συμπεριφορά, η οποία στρέφεται προς το φθηνότερο- λιγότερο- κατώτερο σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    Αυτή η στροφή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, έχει επηρεάσει ήδη και τη διαιτητική μας συμπεριφορά με την εμφανή στροφή σε φθηνότερες κατηγορίες τροφίμων (κατεψυγμένα, αμυλώδη, όσπρια, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κλπ).

    «Η εμφανής μείωση της κατανάλωσης κρέατος - παρά το γεγονός ότι οι τιμές του δεν ακολούθησαν την φρενήρη πορεία άλλων τροφίμων, όπως φρούτα - λαχανικά κατά την περίοδο ευρώ, είναι χαρακτηριστική ενώ η στροφή στις φθηνότερες κατηγορίες τροφίμων παρατηρείται και σε καταστήματα περιοχών, οι οποίες, θεωρητικά, κατοικούνται από οικογένειες μεσαίου και άνω εισοδήματος (βόρεια προάστια κλπ)» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [12] ΕΒΕΘ:ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Αθηνά, 2 Ιουλίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες μέλη του να γνωρίσουν την ουγγρική αγορά και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται δίνει το ΕΒΕΘ με τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Βουδαπέστη.

    Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί από 23- 26 Νοεμβρίου 2004 στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Τροφίμων και Ποτών Foodapest 2004 στη διάρκεια της οποίας προβάλλονται προϊόντα κρέατος, ψάρια, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παιδικές τροφές, βιολογικά προϊόντα, προϊόντα διαίτης, γαλακτοκομικά, πρώτες ύλες, ποτά, κατεψυγμένα, τεχνολογία τροφίμων, εξοπλισμός και συσκευασία τροφίμων.

    Οι εξαγωγές προς την Ουγγαρία παρουσιάζουν ανοδική πορεία, καθώς η αξία τους ανήλθε πέρσι στα 73,5 εκ. ευρώ έναντι 66 εκ. του 2002 και 56,5 του 2001.

    [13] ΕΠΑΦΕΣ Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης θα έχει την Δευτέρα 6-7-2004 στις 10:30 συνάντηση με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Abdulah Al Madi.

    Στην συνέχεια ο κ.Τσιτουρίδης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Μεταποιητών Καπνού (ΠΑ.ΣΥ.ΒΙ.ΜΕ.Κ.).

    [14] ΥΠΑΑ:8 ΚΙΛΑ/ΣΤΡΕΜΜΑ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο 2004 - 2005, δηλαδή για το σιτάρι που θα σπαρεί τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2004, είναι 8 κιλά ανά στρέμμα έναντι των 10 κιλών που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 2 Ιουλίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Δύο στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, παραιτήθηκαν, μετά και τα άσχημα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάζε είχε καλέσει τα στελέχη των περιοχών στις οποίες το κόμμα δεν πήγε καλά να παραιτηθούν.

    Την παραίτηση τους υπέβαλλαν ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην περιοχή Μπατσάου, Βίορελ Χρεμπενίτσιου και ο επικεφαλής του κόμματος στην πόλη Μπατσάου Ντουμίτρου Σετσαλέριου.

    Ο Σετσελάριου διατέλεσε για δύο θητείες δήμαρχος του Μπατσάου και ηττήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου από τον υποψήφιο του Ανθρωπιστικού Κόμματος Ρομέο Σταβαράτσε.

    Ο πρώην δήμαρχος απείλησε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα παράνομες πράξεις που έκαναν πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων στελέχη του κόμματος, όπως ο Βίορελ Χρεμπενίτσιου και ο αδελφός του Σέργκιου Σετσελάριου.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 2 Ιουλίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Αποφυλακίστηκε ο πρώην γενικός διευθυντής των τελωνείων της ΠΓΔΜ, Ντράγκαν Νταραβέλσκι, διότι έλαβε σερβική υπηκοότητα, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων.

    Ο Νταραβέλσκι διατέλεσε γενικός διευθυντής των τελωνείων της ΠΓΔΜ την περίοδο 1998-2002. Υπήρχε διεθνή ένταλμα για τη σύλληψη του διότι διέπραξε μεγάλες οικονομικές καταχρήσεις. Υπολογίζεται ότι έκλεψε από το δημόσιο ταμείο, πάνω από 2 εκ. ευρώ.

    Επί ενάμιση χρόνο κρύβονταν μέχρις ότου πριν από λίγο καιρό εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Βελιγράδι.

    Ο Σκοπιανός υπουργός Δικαιοσύνης Ιτζέτ Μεμέτι, δήλωσε ότι η πράξη αυτή των σερβικών αρχών έρχεται σε αντίθεση με τις καλές σχέσεις των δύο κρατών και τις συμφωνίες που πέτυχαν όλα τα γειτονικά κράτη για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Να σημειωθεί ότι ο Νταραβέλσκι, όπως έγραφαν οι εφημερίδες, είχε ζητήσει να αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα, πριν από λίγο καιρό, όμως η κυβέρνηση της Σόφιας απέρριψε την αίτηση του.

    [17] Η ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 2 Ιουλίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», δημοσιεύει συνέντευξη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, που παρεχώρησε στη συντάκτριά της Νιλγκιούν Τζεράχογλου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου τόνισε:

    Η Τουρκία αποτελεί το όριο της Ευρώπης προς ανατολάς και είναι αδιανόητη μία διεύρυνση της Ε.Ε. χωρίς να υπάρχει δέσμευση ότι σ' αυτή θα συμπεριληφθεί και η Τουρκία.

    Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα είναι μία χώρα με κοσμικό καθεστώς, όχι επιφανειακά και γι' αυτό είμαστε βέβαιοι. Πέραν όμως της βεβαιότητας, πιστεύουμε ότι αυτή η ιδιότητα της Τουρκίας συμπίπτει με τα συμφέροντα της Ευρώπης.

    Η πλειονότητα στην Ιταλία θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως μία επιπλέον αξία που συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Ευρώπης. Η Ιταλία είναι πρωτοπόρα χώρα στα θέματα των πολιτισμών και του διαθρησκευτικού διαλόγου και είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγήσουμε και στην αντιστεκόμενη μειονότητα στην Ευρώπη ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη δημοκρατική χώρα που επιβάλλεται να αγκαλιάσουμε.

    Τα 'ατού' της Τουρκίας είναι εμφανέστατα. Υπήρχαν διάφορες ανειλημμένες υποχρεώσεις στο θέμα των 'πακέτων' μεταρρυθμίσεων, στις οποίες υπήρξε ανταπόκριση. Η Τουρκία έπραξε ό,τι της επιβάλλονταν για να 'κόψει το νήμα'.

    Επιβάλλεται στην Τουρκία να καταδείξει ότι συνεχίζει την πορεία της στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να κοντοστέκεται, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα.

    Συγκεκριμένα, το τελευταίο 'πακέτο' μεταρρυθμίσεων που θα ψηφισθεί αυτό το καλοκαίρι, είναι σημαντικό και αποτελεί ένα επιβαλλόμενο στάδιο. Η δε αποφυλάκιση των Κούρδων βουλευτών αποτέλεσε καλό σημάδι, το οποίο εκτιμήθηκε από πλευράς μας. Αυτές οι συγκεκριμένες ενδείξεις είναι πράγματα που θα εξασφαλίσουν μεγάλες δυνατότητες στην Τουρκία, στην οποία εμείς πάντως θα παράσχουμε υποστήριξη σε κάθε περίπτωση. Διότι πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει μέχρι τώρα και συνεχίζει να καταβάλλει είναι αξιοσημείωτες.

    [18] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 2 Ιουλίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε την ώρα που διερχόταν φάλαγγα οχημάτων σε ένα από τα οποία επέβαινε ο τοπικός κυβερνήτης στην ανατολική Τουρκία, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άτομα και να τραυματιστούν άλλα 24.

    Ο τοπικός κυβερνήτης της Βαν, Χικμέτ Ταν, βγήκε αλώβητος από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο, όπου δήλωσε: "Πιστεύω πως η επίθεση είχε στόχο το αυτοκίνητό μου. Όμως, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 24 τραυματίστηκαν".

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV, η βόμβα ήταν τηλεκατευθυνόμενη. Η ένταση στην επαρχία Βαν επιτείνεται, καθώς οι Κούρδοι αντάρτες ανέστειλαν την ανακωχή των εχθροπραξιών τον προηγούμενο μήνα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε, μέχρι στιγμής, την ευθύνη, όμως η αστυνομία υποπτεύεται τους αντάρτες του ΠΚΚ. Η ταυτότητα των θυμάτων δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή.

    [19] ΕΦΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Σεράγεβο, 2 Ιουλίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Εφοδο στην περιοχή του πρώην στρατηγείου του «καταζητούμενου από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία», στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς έκαναν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Η επιχείρηση έλαβε χώρα μια μέρα μετά την καθαίρεση, με απόφαση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν, 60 Σέρβων αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι βοηθούν τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου να διαφύγουν τη σύλληψη. Η περιοχή που έκαναν έρευνες οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις βρίσκεται στην ανατολική Βοσνία, στο Χαν Πίγεσακ, στρατηγείο κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995 του επικεφαλής των σερβικών δυνάμεων.

    Εκπρόσωπος της SFOR ανακοίνωσε ότι η Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ συνεπικουρούμενη από δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας της Βοσνίας διεξήγαγε έρευνα σε ένα κτίριο στην περιοχή και διευκρίνισε ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αποστολών του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και δεν έχει ειδικό χαρακτήρα... Αν και όλοι γνωρίζουν ότι ψάχνουν για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς κυρίως, αφού η Κάρλα ντελ Πόντε ανακοίνωσε ότι αποτελεί θέμα ημερών η σύλληψή του.

    Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας παρέδωσε τους φακέλους με τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί για τέσσερις στρατηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας από το ICTY, σε περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου. Μια νομική διαδικασία που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο στάδιο για την έκδοσή τους στη Χάγη. Πρόκειται για τους στρατηγούς Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Βλαντιμίρ Τζόρτζεβιτς και τον πρώην στρατηγό της αστυνομίας Σρέτεν Λούκιτς.

    [20] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2004 έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο γιορτάσαμε χθες τη μεγάλη νίκη. Η πρόκρισή μας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μας κάνει υπερήφανους. Η συλλογικότητα και η αγωνιστικότητα, την οποία επέδειξαν οι παίκτες αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για το ότι μπορούμε να κάνουμε τα ακατόρθωτα, δυνατά. Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές της επιτυχίας. Τους παίκτες τον προπονητή και σε όσους συνέβαλαν στην καταπληκτική αυτή πορεία. Πιστεύω ότι την Κυριακή θα γιορτάσουμε πάλι, όλοι μαζί οι έλληνες εντός και εκτός της Ελλάδας τη νίκη και το κύπελλο».

    [21] ΠΑΟΚ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (19:10 UTC+2)

    «Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης σχετικά για την πορεία της εθνικής στην Πορτογαλία, λίγο πριν αναχωρήσει η ομάδα για την Ιταλία, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της και συνέχισε: «Εμείς έχουμε ένα δύσκολο ξεκίνημα με δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

    Ο Μακεδόνας τεχνικός από την άλλη δεν απάντησε στην ερώτηση για το αν θα προτείνει παίκτες η οποίοι θα αποτελέσουν μεταγραφικό στόχο τις επόμενες ημέρες.

    Επίσης συγχαρητήρια επιστολή, για την πρόκρισή της στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, απέστειλε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην εθνική ομάδα. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και όλος ο φίλαθλος κόσμος του ΠΑΟΚ σας συγχαίρει για τη μεγαλειώδη εμφάνισή σας στον αγώνα με την Τσεχία και την πρόκρισή σας στον τελικό του EURO 2004.

    Η ατομική και ομαδική σας απόδοση, η αγωνιστικότητά σας και το πάθος σας για διάκριση μας έχει κάνει όλους Εθνικά υπερήφανους.

    Οι θερμότερες ευχές μας να σας συνοδεύουν και στον τελικό της Κυριακής. Καλή επιτυχία».

    [22] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και η εθνική έχει καταρρίψει πολλά στο διάστημα που αγωνίζεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Την ώρα που ο Τραϊανός Δέλλας έστελνε με το «ασημένιο» γκολ την Ελλάδα στον τελικό του EURO 2004, το ποσοστό της τηλεθέασης εκτοξεύθηκε στο 39.9% (τηλεμερίδιο 86,7%), δημιουργώντας νέο ρεκόρ στις αθλητικές μεταδόσεις. Τον αγώνα της εθνικής ομάδας παρακολούθησαν συνολικά 3.686.000 άτομα.

    [23] ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Με ιδιαίτερο κέφι και σε καθημερινή βάση συνεχίζουν τις προπονήσεις τους στο ΣΕΦ οι διεθνείς αθλητές Μάριος Γκιούρδας, Αντρέι Κράβαρικ, Βασίλης Κουρνέτας, Άκης Χατζηαντωνίου, Αντώνης Τσακιρόπουλος και Γιώργος Στεφάνου υπό την επίβλεψη του συνεργάτη ομοσπονδιακού προπονητή Κου Μιχάλη Τριανταφυλλίδη και του γυμναστή Τάσου Μάρα.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέλιος Προσαλίκας ενημερώνετε καθημερινά για την πορεία των προπονήσεων από τους συνεργάτες του. Οι αθλητές θα ενσωματωθούν με την ομάδα την επόμενη Τρίτη εν όψει των αγώνων για την έκτη και τελευταία αγωνιστική του Word Leaque με αντίπαλο την Ισπανία που θα διεξαχθεί στην Πάτρα στις 9 και 11 Ιουλίου.

    [24] Β. ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Βασίλης Χατζηπαναγής, μίλησε σήμερα για την μεγάλη επιτυχία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, καθώς και για τη συμμετοχή της στον τελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο τους Πορτογάλους.

    «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δικαιολογημένα εκατομμύρια Ελληνες αισθάνονται υπερήφανοι και θεωρούν ότι αυτή η ομάδα τους αντιπροσωπεύει. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της ιστορικής επιτυχίας. Στους ποδοσφαιριστές, τον κ. Ρεχάγκελ και τους επιτελείς της ΕΠΟ που πίστεψαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Η επιτυχία αποδεικνύει ότι όταν οι Ελληνες θέλουν, μπορούν να πετύχουν πολλά. Ο τελικός με τους Πορτογάλους είναι ένας αγώνας που δε χωρούν προγνωστικά. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και δικαιολογημένα έχουμε προσδοκίες από τα παιδιά», τόνισε ο Βασίλης Χατζηπαναγής.

    [25] ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΧΑΦΣ ΑΛ-ΜΑΣΡΙ

    Λονδίνο, 2 Ιουλίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Η οργάνωση ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ-Μασρί με ανακοίνωση της που εστάλη στην αραβική εφημερίδα «Ασχάρκ αλ Αουσάτ», προειδοποίησε τα έθνη της Ευρώπης ότι έχουν δύο βδομάδες να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Ιράκ ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

    Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν είναι αξιόπιστη και έχει ισχνούς μόνο δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που έχει έδρα το Λονδίνο, η οργάνωση ανέφερε στην ανακοίνωση της ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν είχε κηρύξει στις 15 Απριλίου κατάπαυση του πυρός διάρκειας 90 ημερών, αναφορικά με τις επιθέσεις στην Ευρώπη.

    [26] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Βρυξέλλες, 2 Ιουλίου 2004 (14:19 UTC+2)

    Η πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες που παρέχονται στα κεντρικά γραφεία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που είναι εγκατεστημένος κάπου αλλού, είναι όλο και περισσότερο αναγκαία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή με τίτλο "Κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες", καθορίζεται το πλαίσιο πολιτικής, το οποίο διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες και υπηρεσίες οποτεδήποτε και από οποιοδήποτε σημείο στην ΕΕ, και επιβεβαιώνεται ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα.

    Μεταξύ των μελλοντικών στόχων είναι η προώθηση της διαλειτουργικότητας των τεχνολογιών και των δικτύων και η εξασφάλιση επαρκούς βαθμού προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας για υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, απαιτείται στοχοθετημένη Ε&Α, τόσο σε επίπεδο βασικής έρευνας όσο και τεχνολογικών καινοτομιών.

    Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

    "Οι κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις και, κατά συνέπεια, αποτελούν βασική παράμετρο οικονομικής ανάπτυξης.

    "Η δυνατότητα πρόσβασης οποτεδήποτε και από οποιοδήποτε σημείο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία της πληροφορίας, η οποία χαρακτηρίζεται από όλο και μεγαλύτερη κινητικότητα των ατόμων, των προϊόντων και των υπηρεσιών.

    "Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα από κοινού για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών", δήλωσε ο αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία της Πληροφορίας Επίτροπος, Erkki Liikanen.

    Η ταχεία αύξηση των κινητών επικοινωνιών είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως. Το ποσοστό διείσδυσης στην Ευρώπη υπερβαίνει το 80% και συνεχώς αυξάνεται, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους νέες κινητές υπηρεσίες δεδομένων.

    ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Η τελευταία γενιά κινητών και ασύρματων τεχνολογιών θα συνδυάζουν τα οφέλη των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και της ικανότητας μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων με την κινητικότητα. Παραδείγματος χάρη, οι κινητοί χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους και να πληρώνουν σε απευθείας σύνδεση (οn-line) και να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα οπτικοακουστικών υπηρεσιών, όπως η μουσική και το βίντεο.

    Τα μεγαλύτερα οφέλη προέρχονται από την αύξηση της παραγωγικότητας. Η ικανότητα σύνδεσης του κινητού εργατικού δυναμικού με τα κεντρικά γραφεία μιας επιχείρησης, καθώς και η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών θα αλλάξουν τις εργασιακές διαδικασίες και θα βελτιώσουν την οργανωτική αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.

    ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Τα βασικά θέματα στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον η πρόταση-μελέτη της Κομισιόν έχουν ως εξής:

    Ε&Α - το μερίδιο του ΑΕΠ που διαθέτει η Ευρώπη για την Ε&Α υστερεί σημαντικά σε σχέση με τους βασικούς της εταίρους. Απαιτείται ένα στρατηγικό πρόγραμμα δράσης στον τομέα Ε&Α, το οποίο θα υποστηρίζει την καινοτομία, περιλαμβανομένης της βασικής έρευνας.

    Διαλειτουργικότητα - η βιομηχανία καλείται να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία και η παροχή υπηρεσιών σε διαφορετικά δίκτυα.

    Περιεχόμενο προστιθέμενης αξίας - το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να προωθηθεί η δημιουργία ενός περιεχομένου υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητών υπηρεσιών - οι κανόνες προληπτικής εποπτείας οι οποίοι διέπουν τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος θα πρέπει να εφαρμόζονται στις κινητές πληρωμές με αναλογικό τρόπο που θα αντικατοπτρίζει τους κινδύνους.

    Σταθμοί βάσης και ιστοί - απαιτείται η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κανονιστικών εμποδίων στην εγκατάστασή τους στα κράτη μέλη

    Πολιτική φάσματος - απαιτείται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη διαθεσιμότητα και την ευέλικτη χρήση.

    Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερομένους, μεταξύ των οποίων τα κράτη μέλη, για να προωθήσει τα βασικά θέματα πολιτικής που ορίζονται στην ανακοίνωση.

    [27] ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 2 Ιουλίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Η ΕΕ έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) από τα πλοία. Το διοξείδιο του θείου (SO2) αποτελεί ατμοσφαιρικό ρύπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς και οξίνιση του οικοσυστήματος λιμνών και δασών.

    Τα πλοία έχουν καταστεί η σοβαρότερη πηγή εκπομπών SO2 στην ΕΕ, δεδομένου ότι ο ναυτιλιακός τομέας υστερεί σε σχέση με τις χερσαίες βιομηχανίες από την άποψη της περιβαλλοντικής προστασίας.

    Προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την πρόταση της Επιτροπής όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων πλοίων, το Συμβούλιο για το Περιβάλλον συμφώνησε στη μείωση των εκπομπών SO2 από τα πλοία στην ΕΕ κατά 500.000 τόνους ετησίως από το 2007, με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

    Η αρμόδια για το Περιβάλλον Επίτροπος Margot Wallstrφm δήλωσε: "Με την απόφαση αυτή, η ΕΕ θέτει σε εφαρμογή την πολιτική της για τα καθαρά πλοία, μετά από σκληρές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο. Τα νέα όρια που αποφασίστηκαν σήμερα θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του θείου στην ΕΕ, με ιδιαίτερα οφέλη κυρίως για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές γύρω από λιμάνια και ακτές, καθώς και για οικοσυστήματα ευαίσθητα στην οξύτητα".

    Επίσης, η επίτροπος συμπλήρωσε: "Η απόφαση αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θεωρώ ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα σε διεθνές επίπεδο για να βελτιώσουν τα περιβαλλοντικά πρότυπα για τα πλοία. 20 χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη κυρώσει τη σύμβαση του 1997 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ μια χώρα όπως η Σαμόα με στόλο 7 μόνο πλοίων την έχει κυρώσει!".

    ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

    Το σημερινό ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων πλοίων είναι 5,0% ή 50.000 (ppm), σε σύγκριση με τη συγκέντρωση θείου στη βενζίνη των αυτοκινήτων που θα είναι 10ppm από το 2007. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της του 2002 για τις εκπομπές πλοίων, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για τη μείωση της περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων πλοίων που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.

    Οι βασικές διατάξεις αυτής της πρότασης είναι:

    · Όριο 1,5% περιεκτικότητας σε θείο όσον αφορά τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από όλους τους τύπους πλοίων στη Θάλασσα της Βαλτικής, στη Βόρεια Θάλασσα και στη Μάγχη. Η σημερινή απόφαση περιέχει αυτή τη διάταξη και θέτει ημερομηνίες εφαρμογής, αρχίζοντας από τις 19 Μαΐου 2006 στη Βαλτική Θάλασσα.

    · Το ίδιο όριο 1,5% περιεκτικότητας σε θείο όσον αφορά τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από επιβατικά πλοία στα τακτικές γραμμές μεταξύ των λιμένων της ΕΕ, από την 1η Ιουλίου 2007. Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα και σε αυτό το όριο.

    · Όριο περιεκτικότητας σε θείο 0,2% για ποταμόπλοια καθώς και για τα ποντοπόρα πλοία που είναι αγκυροβολημένα σε λιμένες της ΕΕ. Το Συμβούλιο υποστήριξε αυτή την απόφαση, αλλά συμφώνησε να καθυστερήσει η εφαρμογή ενός αυστηρότερου ορίου 0,1% έως την 1η Ιανουαρίου 2010, ώστε να καταστεί δυνατή η κατάλληλη προσαρμογή των δεξαμενών καυσίμων των πλοίων.

    Το Συμβούλιο, συνεπώς, δεν επέφερε καμία ουσιαστική τροποποίηση στις διατάξεις του σχεδίου οδηγίας. Έγιναν μόνο ορισμένες ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις, όπως ένα νέο κείμενο για τη δοκιμή της εφαρμογής τεχνολογίας καθαρισμού των αερίων εξατμίσεων στα πλοία. Η πρόταση θα υποβληθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση, πριν από την τελική συμφωνία από το Συμβούλιο.

    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην πρόταση της Επιτροπής έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία - μειώνοντας τις συνέπειες για το άσθμα, τη βρογχίτιδα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτιμάται ότι η μείωση των εκπομπών που έχουν επιτευχθεί θα οδηγήσουν σε τουλάχιστον 2.000 λιγότερους θανάτους που οφείλονται σε μακροχρόνια έκθεση και σε 750 λιγότερους θανάτους που οφείλονται σε βραχυχρόνια έκθεση και 300 λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας νόσων του αναπνευστικού συστήματος.

    Η εν λόγω πρόταση αναμένεται να συμβάλει επίσης στη μείωση της οξίνισης που εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα οικοσυστήματα δασών και λιμνών στη Βόρεια Ευρώπη.

    Οι μοναδικές πέντε χώρες της ΕΕ που έχουν κυρώσει το Πρωτόκολλο VI της σύμβασης MARPOL, της σύμβαση του 1997 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία, είναι η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σουηδία.

    [28] ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 2 Ιουλίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που εκδόθηκε πέρσι, ορίζει την 1η Ιουλίου 2004 ως την επίσημη ημερομηνία για το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Έτσι, από χτες, εκατομμύρια επιχειρήσεων σε όλη τη διευρυμένη ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από τις ανταγωνιστικές συνθήκες, όσον αφορά στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη μέλη δεν είναι ακόμη έτοιμα για την εφαρμογή της νομοθεσίας και απομένουν πολλά να γίνουν για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλαισίου και στα 25 κράτη μέλη.

    "Τα κράτη μέλη συμφώνησαν, το 2003, τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου για τη δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνοντας έμφαση στη θέσπιση αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου, στον διαχωρισμό των δικτύων και στη διασφάλιση υψηλού βαθμού προστασίας των καταναλωτών. Εναπόκειται τώρα στα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το άνοιγμα των αγορών αυτόν τον μήνα", δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Loyola de Palacio.

    "Η Επιτροπή, από την πλευρά της, θα επιδιώξει να κάνει άμεση χρήση του δικαιώματός της, επιλέγοντας τον καλύτερο προμηθευτή για τα δικά της κτίρια" πρόσθεσε.

    ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

    Οι οδηγίες που εκδόθηκαν, ύστερα από έγκριση του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, τον Ιούνιο του 2003, καθορίζουν ότι, από 1ης Ιουλίου 2004, όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν το ίδιο δικαίωμα έως τον Ιούλιο του 2007, το αργότερο.

    Για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών συνθηκών, οι οδηγίες προβλέπουν ότι οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς πρέπει να μη συμμετέχουν σε δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επιπλέον, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να ορίζουν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές για τη διασφάλιση της αμεροληψίας, του ουσιαστικού ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

    Τέλος, οι οδηγίες προβλέπουν τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να επιβάλλουν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, που αφορούν την ασφάλεια, την τακτική παροχή, τις τιμές, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να απολαύουν της καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή του δικαιώματος να προμηθεύονται υψηλής ποιότητας ηλεκτρική ενέργεια σε λογικές, εύκολα συγκρίσιμες και διαφανείς τιμές.

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Η Επιτροπή ανησυχεί για το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας που είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών συνθηκών στην αγορά της ΕΕ.

    Στην πράξη, η ελευθερία επιλογής των επιχειρήσεων εξακολουθεί να προσκρούει στην κυρίαρχη θέση στην αγορά ενός προμηθευτή ενέργειας. Όπως καταδεικνύει η Τρίτη Έκθεση Συγκριτικής Αξιολόγησης για την Εφαρμογή της Εσωτερικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, σε πολλές αγορές ένας μικρός αριθμός προμηθευτών εξακολουθούν να δεσπόζουν, αφήνοντας μικρό διαπραγματευτικό περιθώριο στους βιομηχανικούς χρήστες.

    Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των αγορών είχε θετική επίδραση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειες, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 10-15% σε πραγματικούς όρους από το 1995. Στη μείωση αυτή έχει συνεκτιμηθεί η πρόσφατη αύξηση από τα χαμηλά επίπεδα τα οποία διαπιστώθηκαν αμέσως μετά το πρώτο στάδιο του ανοίγματος της αγοράς.

    Όπως και στις υπόλοιπες αγορές στις οποίες επικρατούν ανταγωνιστικές συνθήκες, οι τιμές θα επηρεάζονται από παράγοντες που δεν συνδέονται αποκλειστικά με την αγορά, όπως: η προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος και η ασφάλεια της προμήθειας. Μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις του κανονισμού στις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και η βελτίωση της διασύνδεσης θα συμβάλουν στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ "ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ" ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Μέσα στον πυρετό του ΕURO 2004 και ένα χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί το 2006 στη Γερμανία, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum Photos την έκθεση Πλανήτης Ποδόσφαιρο με θέμα το ποδόσφαιρο, από σήμερα μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου.

    Η έκθεση που συγκροτήθηκε για το Ινστιτούτο Goethe από το αρχείο του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos παρουσιάζει τη γοητεία που ασκεί το ποδόσφαιρο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

    Άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας, οπουδήποτε στον κόσμο, ξεφεύγουν από την πραγματικότητα παίζοντας μπάλα, ενώ παράλληλα έρχονται πιο κοντά στους συνανθρώπους τους. Το ποδόσφαιρο γοητεύει, συγκινεί, ενώνει, εξομαλύνει τις διαφορές και ψυχαγωγεί. Σε παραλίες, σε αυλές, σε φυλακές ή σε αλάνες, από τη Σαουδική Αραβία ως τη Βραζιλία κι από τη Νότιο Κορέα ως τις ΗΠΑ μία είναι η κοινή γλώσσα, η γλώσσα που καταλαβαίνουν και μιλούν όλοι: το ποδόσφαιρο.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη Σάββατο 10.00 14.00 και 18.00 21.00, και την Κυριακή 11.00 15.00.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Λ. ΙΑΣΩΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (13:25 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στα 120 χρόνια από τη γέννηση του Πόντιου πολιτικού, Λεωνίδα Ιασωνίδη, διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2004 και ώρα 21:00, στο θέατρο Κήπου και θα περιλαμβάνει ομιλία του Νομάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, καθώς και χορευτική παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος «Κολχις». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [31] ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (13:25 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα βρίσκεται στο «Θέατρο Άλσους - Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια, τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Ιουλίου.

    Ο καλλιτέχνης, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια τα οποία έχουν βάλει το δικό τους ηχόχρωμα στην ελληνική μουσική σκηνή, πλαισιωμένος από μια ομάδα μουσικών και δυο νέες ερμηνεύτριες, τη Δέσποινα Ολυμπίου και την Αθηνά Ρούτση.

    Τα τραγούδια που θα ακουστούν προέρχονται κυρίως από την προσωπική του δισκογραφία. Από το νέο του άλμπουμ «Ακατάλληλη Σκηνή», καθώς και από τους δίσκους «Κρυφό Φιλί», «Παράξενη Γιορτή» και «Μόνος Μου». Δεν θα λείψουν και διασκευές τραγουδιών σημαντικών ελλήνων και ξένων δημιουργών.

    Τον Μιχάλη Χατζηγιάννη πλαισιώνουν οι μουσικοί:

    Αποστολάκης Σόλων: ενορχήστρωση, πιάνο, keyboards

    Δρακόπουλος Τάκης: σαξόφωνο

    Καλαμάρας Βαγγέλης: τύμπανα

    Κελλάρης Χάρης: ηλεκτρικό και ακουστικό μπάσο

    Μπέλλος Δημήτρης: keybords programming

    Ρετίκας Γιώργος: ακουστική και κλασική κιθάρα

    Τουρκογιώργης Άκης: ηλεκτρική κιθάρα

    Επιμέλεια ήχου: Χρυσάνθου Χρήστος & Κυριακού Κυριάκος

    Επιμέλεια φωτισμών: Πόρρος Γιώργος

    [32] ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2004 (13:24 UTC+2)

    Πλούσιες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις κρατούν συντροφιά όλο το καλοκαίρι τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και όσους την επισκεφτούν αυτή την περίοδο, τα κατά τόπους φεστιβάλ που διοργάνωσαν και φέτος οι τοπικές αρχές.

    Από τα Φεστιβάλ Κασσάνδρας, Μουδανιών, Σάνης, Ολύμπου, Φιλίππων, Καβάλας, Κεραμωτής, Καστοριάς, Βλάστης, καθώς και της Μονής Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, παρευλάνουν γνωστοί αλλά και νέοι καλλιτέχνες σε συναυλίες, αρχαίο θέατρο, χορό, παιδικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, κινηματογράφο, οικολογία, ενώ το καθένα από αυτά αναδεικνύει την τοπική κουλτούρα με τις ιδιαιτερότητές της.

    ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

    ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 21 Αυγούστου θα διαρκέσει το 12ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα δοθούν στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, ενώ επιμέρους εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κασσάνδρας.

    Με ευρεία γκάμα εκδηλώσεων που αντιπροσωπεύουν το σύγχρονο αλλά και το διαχρονικό πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού, το Φεστιβάλ Κασσάνδρας φιλοδοξεί να ικανοποιήσει, να ψυχαγωγήσει και να δώσει ευχάριστη διέξοδο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους χιλιάδες παραθεριστές της περιοχής.

    Στις κεντρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος, αναγεννησιακό θέατρο και παιδικό, από μεγάλους καλλιτέχνες, καθώς επίσης μουσικές συναυλίες από τη Μαρινέλλα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ευρυδίκη, τους Πυξ Λαξ, την Πέγκυ Ζήνα και τον Γιώργο Τσαλίκη. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται περιφερειακές συναυλίες, μουσικές μπάντες και θέατρο δρόμου, χορευτικές βραδιές, θέατρο Σκιών, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.α. οι οποίες θα είναι δωρεάν για τους επισκέπτες.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Σάββατο10/7: Τελετή έναρξης, συναυλία Μαρινέλλας.

    Τετάρτη14/7: Θεατρική παράσταση «7 ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» του Αισχύλου, με το θίασο Γ. Κιμούλη

    Σάββατο17/7: Συναυλίατου Βασίλη Παπακωνσταντίνου-Ευριδίκης

    Πέμπτη22/7: Θεατρική παράσταση «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα ΕΥΜΟΛΠΙΣ με το Λάκη Λαζόπουλο. Μουσική:Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Σπείρα-Σπείρα

    Σάββατο24/7: Συναυλία τηςΧάρις Αλεξίου

    Δευτέρα26/7: Μπαλέτο « Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ» απότην Κρατική Όπερα Οδησσού

    Τετάρτη28/7: Θεατρική παράσταση «ΦΑΙΔΡΑ» του Ρακίνα, με τους Κ. Αρζόγλου, Μαίρη Βιδάλη. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

    Παρασκευή30/7: Παιδική Θεατρική παράσταση «Ο ΕΛΑΦΟΒΑΣΙΛΙΑΣ» τη Ξένιας Καλογεροπούλου

    Σάββατο31/7: Συναυλία με τους «ΠΥΞ ΛΑΞ»

    Τετάρτη4/8: Θεατρική παράσταση «ΤΡΩΑΔΕΣ» με τους Άννα Βαγενά, Γιάννη Βούρο, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη. Μουσική:Σταύρος Ξαρχάκος

    Σάββατο 7/8: Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα

    Τετάρτη11/8: Θεατρική παράσταση «Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ» του Μολιέρου με το Βασίλη Τσιβιλίκα

    Σάββατο14/8: Συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη

    Τετάρτη 18/8: Συναυλία με την «ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ FACE ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ»

    Σάββατο21/8: Θεατρική παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή με τον Κώστα Πρέκα.

    ΒΛΑΣΤΗΣ

    Αφιερωμένες στην καθημερινή οικολογία είναι και φέτος οι «Γιορτές της Γης» που διοργανώνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου, στο ορεινό χωριό Βλάστη της Κοζάνης, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων και σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον.Οι Γιορτές της Γης δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών, αλλά περιλαμβάνουν ένα σύνολο πολιτιστικών και οικολογικού ενδιαφέροντος δραστηριοτήτων και αποτελούν μία πρόταση εναλλακτικών διακοπών. Στόχος της διοργάνωσης από την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ερευνας και Ενημέρωσης «Οικοτοπία» είναι να λειτουργήσει το φεστιβάλ ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου και να προτείνει τη λειτουργία μίας «οικολογικής πόλης» σε αρμονία με το περιβάλλον, μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

    Το ενδιαφέρον επισκεπτών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τις προηγούμενες χρονιές ήταν τέτοιο, ώστε φέτος η Οικοτοπία εξετάζει την πιθανότητα διοργάνωσης ενός δικτύου Γιορτών, αφιερωμένων σε διαφορετικά στοιχεία της φύσης. Ετσι φέτος από τις 2 ως τις 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν οι Γιορτές Νερού, στον Αλιάκμονα (Πλατανόδασος Ρυμνίου, στον δήμο Αιανής), ενώ δεν αποκλείεται του χρόνου να πραγματοποιηθούν οι γιορτές Ανέμου σε κάποια κορυφή της Πελοποννήσου.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Τριήμερο workshop, από τις 10 ως τις 12 Ιουλίου, με θέμα "Η φύση της γεωγραφίας" διοργανώνεται από το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ).

    Θερινός Κινηματογράφος: Ένα αφιέρωμα στο νέο σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Την Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, θα προβληθεί η τελευταία του ταινία μεγάλου μήκους, η διασκεδαστική κωμωδία, "Γαμήλια Νάρκη" και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Την Δευτέρα 12 Ιουλίου, θα προβληθούν οι ταινίες του "το κυνήγι της πάπιας" (μικρού μήκους) και "ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ" (μεγάλου μήκους). Mε την συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πτολεμαίδας "Σείριος".

    Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την ιστορία της Βλάστης, τον αθλητισμό στο χώρο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τις πολιτικές προστασίας της φύσης και την οικολογική ανάδειξη της περιοχής καθώς και πολιτική συζήτηση με τη συμμετοχή γνωστών πολιτικών στελεχών.

    Θα λειτουργεί παιδότοπος, για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών με εργαστήρι ζωγραφικής και κολλάζ, κουκλοθεατρικό εργαστήρι (κατασκευή κούκλας, δημιουργία σεναρίου, εμψύχωση κούκλας), αφήγηση παραμυθιών και δραματοποίηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.

    Παράσταση καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Στανίση θα δοθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

    "Μεταμορφώσεις" μια παράσταση του Θεάτρου της Κούκλας και του Τάκη Σαρρή, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουλίου.

    Θα λειτουργεί εξάλλου παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών. Ακόμη θα γίνει παρουσίαση της δράσης των κυριότερων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας.

    Επίσης, το παλιό σουηδικό εργοστάσιο υφαντών λειτουργεί και πάλι, τις ημέρες των Γιορτών. Οι αργαλιοί ξαναστήθηκαν για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τέχνη της υφαντικής, αλλά και να πληροφορηθούν την ιστορία του χώρου από την έκθεση φωτογραφίας. Καθημερινά 11.00 13.00 & 18.00 20.00. To απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουλίου, ο Χρήστος Μπακαλάκος αφηγείται παραμύθια και τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλα λαογραφική έκθεση αντικειμένων, με την επιμέλεια των Συλλόγων Βλατσιωτών.

    Θα γίνουν επίσης εικαστικές εκθέσεις: Φωτογραφία: "Aντικατοπρισμοί Αφρική" από την Ελένη Γκίνου, "Ζαγόρι τελευταίος ελληνικός παράδεισος" από τον Κώστα Ζήση, καθώς και του Ανέστη Ρέκα και της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας. "Οικο-ανταμώματα και μυστικά συνομιλήματα", χαρακτική από την Αναστασία Τσετουλίδου καθώς και ζωγραφική από την Δόμνα Δέλλιου.

    Σεμινάριο κρουστών από την σχολή αφρικάνικων και παραδοσιακών κρουστών Κρουστά της Τάκη, στις 9 και 10/7.

    Ορεινή πεζοπορία, με ανάβαση στο Σινιάτσικο, με την συνοδεία της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας.

    ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πέμπτη 8 Ιουλίου

    Ένα νέο συγκρότημα, οι Κυματομορφές, θα ανοίξουν τις Γιορτές με παραδοσιακή μουσική. Ακολουθεί ο Παντελής Θαλασσινός που σμίγει με το Τρίφωνο, ένα νέο group αλλά με τρεις παλιούς και γνωστούς τραγουδιστές, τον Νίκο Κουρουπάκη, τον Δημήτρη Υφαντή και την Ερωφίλη, παίζοντας με τα χρώματα της μουσικής αλλά και με εναλλαγές συναισθημάτων.

    Εκτός απ΄ τα καινούργια τραγούδια του από τον τελευταίο του δίσκο "στης καρδιάς μου τα ανοιχτά", ο Παντελής παρουσιάζει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του, επιλεγμένα τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπάει, καθώς και αρκετά παραδοσιακά τραγούδια από τον μουσικό πλούτο της χώρας μας. H Eρωφίλη, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Νίκος Κουρουπάκης ερμηνεύουν πολυαγαπημένα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Μαζί τους και η 9μελής μουσική παρέα τους, με βιολί, ούτι, κλαρίνο, μπάσο, κιθάρες, μπουζούκι, ντράμς, κρουστά, υπόσχονται μια μαραθώνια, χορταστική όσο και απολαυστική συναυλία.

    Παρασκευή 9 Ιουλίου

    Τα "καλοκαιρινά ραντεβού", ήταν το σλόγκαν του περσινού καλοκαιριού, ένα κομμάτι που βρέθηκε στα χείλη όλων μας. Ωστόσο οι Δυτικές Συνοικίες απέδειξαν με τον δεύτερο δίσκο τους (που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2003), με τον τίτλο "Μακριά σου", ότι δεν είναι το group της περιστασιακής επιτυχίας.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται με σάλσα μερένγκε, κούμπια, μπολέρο, τσα τσα από το αυθεντικότερο λάτιν συγκρότημα στην Ελλάδα, τους Aroma Caribe που αποτελούνται από Έλληνες και Λατινοαμερικάνους μουσικούς. Μαζί τους στα κρουστά ο Williams Cumberbache (γεννημένος στο Καράκας της Βενεζουέλα), μια από τις σημαντικότερες και πιο πρωτοριακές μορφές της λάτιν μουσικής σκηνής στη Μεγάλη Βρετανία.

    Σάββατο 10 Ιουλίου

    Αφιερωμένο στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι είναι το βράδυ του Σαββάτου, με μία από τις τελευταίες γνήσιες προσωπικότητες του ρεμπέτικου, τη Μαριώ, την κομπανία της και δύο ακόμη τραγουδιστές, τον Γιάννη Καραλή και τον Χάρη Ντατσή.

    Στη συνέχεια γκάιντες με παραδοσιακά κρουστά (νταούλια, νταχαρέδες, τουμπελέκια) σε ελληνικό και βαλκανικό ρεπερτόριο, από τα Κρουστά της Τάκη, ένα γκρουπ που δημιουργήθηκε παράλληλα με τη σχολή αφρικάνικων και παραδοσιακών κρουστών που λειτούργησε ο Λευτέρης Γρηγορίου στην οδό Τάκη στου Ψυρρή από το 1994.

    Κυριακή 11 Ιουλίου

    Λαϊκή μουσική και ηλεκτρονικοί ήχοι σε μια ταυτόχρονη συνύπαρξη παράδοσης και μοντερνισμού χαρακτηρίζουν το κλείσιμο των Γιορτών. Στην πλατεία, λαϊκό γλέντι από τους Απέναντι, το συγκρότημα που έγινε ευρύτατα γνωστό από την διασκευή του τραγουδιού "τι σου 'κανα και πίνεις". Παράλληλα ένα νεανικό πάρτυ στήνεται στον συναυλιακό χώρο με τους FFC (FortiFied Concept), το πρώτο hip-hop συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1987 στην Ελλάδα.

    Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες είναι στα 12 (8/7) και 10 ευρώ (9&10/7), ενώ στις υπόλοιπες εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Στο Δημοτικό Κάμπινγκ Κεραμωτής θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουλίου το Φεστιβάλ του Δήμου Κεραμωτής "Πλάι στο Κύμα" υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

    Καλλιτέχνες καταξιωμένοι στο χώρο τους, καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το προσωπικό τους ίχνος στην παραλία της ελληνικής μουσικής σκηνής, θα ενώσουν τις μουσικές τους, τις μελωδίες και τις φωνές τους στη γιορτή αυτή του καλοκαιριού.

    Την Παρασκευή το βράδυ συναυλία θα δώσουν τα "Ημισκούμπρια" και ο Γιώργος Μαζωνάκης, το Σάββατο ο Γιώργος Τσαλίκης και την Κυριακή οι "Μπλε" και η Ελευθερία Αρβανιτάκη".

    ΣΑΝΗΣ

    Με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την Ελλη Πασπαλά, και την Ντιλέτς Κοτς, που θα παρουσιάσουν τη μουσική για την ταινία "Πολίτικη Κουζίνα" και άλλες γνωστές μελωδίες, ξεκινά φέτος, για 12η συνεχή χρονιά, το Sani Festival, καλύπτοντας με συνολικά 15 εκδηλώσεις ένα πλούσιο πολιτισμικό πρόγραμμα, με αγαπημένους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

    Στο τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος θα φιλοξενηθούν στο Sani Festival τέσσερις μεγάλες συναυλίες (Cuban's Grammys, Dulce Pontes και Στέφανος Κορκολής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Χρήστος Θηβαίος, Ευανθία Ρεμπούτσικα με την Ελλη Πασπαλά και την Dilec Koc), πέντε συναυλίες μουσικής δωματίου ("sani classic" από την 1η μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου), μία παράσταση χορού (Τango Flamenco), τριήμερο τζαζ ("jazz on the hill" με το τρίο Lynne Arriale, Esdjorn Svensson Trio και Jacques Loussier Trio), καθώς επίσης και δυο εικαστικές εκθέσεις (Μπάμπης Βεκρής και Γιώργος Κουβάκις).

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    - Σάββατο 10 Ιουλίου: Ευανθία Ρεμπούτσικα

    - Παρασκευή 16 Ιουλίου: Λιν Αριαλ τρίο. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες αμερικανίδες πιανίστριες. Μαζί της οι μόνιμοι συνεργάτες της τα τελευταία χρόνια Jay Anderson και Steve Davis.

    - Σάββατο 17 Ιουλίου: Οι Esbjorn Svensson, Dan Berglund και Magnus Ostrom αποτελούν ότι πιο hot κυκλοφορεί στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Συνδυάζουν τη τζαζ με ηλεκτρονικά στοιχεία, με φανκ ρυθμούς, ροκ, αλλά και κλασική μουσική. Εχουν βραβευτεί τόσο από τη γαλλική όσο και από τη Γερμανική Ακαδημία Τζαζ Μουσικής.

    - Κυριακή 18 Ιουλίου: Jacques Loussier Trio. Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουν τη μουσική Μπαχ είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς συνδυασμούς κλασικής μουσικής και τζαζ.

    - Παρασκευή 23 Ιουλίου: Cuban's Grammys. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέσσερα μεγάλα ονόματα της κουβανέζικης μουσικής θα μοιραστούν την ίδια σκηνή. ο Eliades Ochoa, ήρωας του Buena Vista Social Club, ο Changuito, ο άσσος των κρουστών Tata Guines και η νέα γυναικεία φωνή της Κούβας Haila, όλοι τους βραβευμένοι με Grammy, και συνοδευόμενοι από ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς.

    - Σάββατο 24 Ιουλίου: εγκαίνια έκθεσης του Μπάμπη Βεκρή. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει έργα του από το 1983 - 1987, εκφράζοντας τον προβληματισμό του σχετικά με την επίδραση που έχει η επιστήμη στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και στην αισθητική μας εμπειρία.

    - Σάββατο 31 Ιουλίου: Tango Flamenco. Μια παράσταση που συνδυάζει το πάθος του αργεντίνικου ταγκό με αυτό του ισπανικού φλαμέγκο, με 24 καλλιτέχνες, χορευτές και μουσικούς, υπό τους ήχους της μουσικής των Astor Piazzola, Daniel Yagoe και Jarcamora.

    - Παρασκευή 6 Αυγούστου: Εγκαίνια έκθεσης Γιώργου Κουβάκι. Στοιχειώδης σύνθεση με έντονα χρώματα, μία ήπια καλλιτεχνική δημιουργία, στα πλαίσια της αφαίρεσης.

    - Σάββατο 7 Αυγούστου: Dulce Pontes και Στέφανος Κορκολής. Μία συναυλία με τα παραδοσιακά πορτογαλικά fados.

    - Σάββατο 14 Αυγούστου: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Χρήστος Θηβαίος

    SANI CLASSIC

    - Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου: Uwe Matschke και Δανάη Παπαματθαίου - Matschke. Συναυλία για βιολί και πιάνο

    - Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου: Εκτορ Λάππας, Κώστας Μακρυγιαννάκης και Χρήστος Γρίμπας. Συναυλία για βιολί, κιθάρα και βιολοντσέλο

    - Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου: Μπεάτα Πίντσετις και Χρήστος Σακελλαρίδης. Συναυλία πιάνου για τέσσερα χέρια

    - Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου: Ελενα Χριστοδούλου. Ρεσιτάλ πιάνου

    - Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου: Αθανασία Θωμοπούλου, Θεόδωρος Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Κουντούρης. Συναυλία για φωνή, βιολοντσέλο και electone.

    ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

    Από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 28 Αυγούστου θα διαρκέσει φέτος το Φεστιβάλ της Θάλασσας 2004, που φιλοξενεί ο δήμος Μουδανιών στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών. Συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, αρχαίο θέατρο, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, θα "δροσίσουν" κατοίκους και παραθεριστές, μέσα στο καλοκαίρι.

    Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν με συναυλίες τους ο Μάριος Φραγκούλης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Δημήτρης Σγούρος, η Νανά Μούσχουρη, και στο αρχαίο θέατρο, το Εθνικό Κρατικό (Ιππολυτος και Λυσιστράτη), το ΚΘΒΕ (Τραχίνιες) τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (Εκκλησιάζουσες) και Πάτρας (Ιφιγένεια εν Αυλίδι). Επίσης, θα φιλοξενηθεί συναυλία τζαζ με το κουιντέτο του Απόστολου Λεβεντόπουλου και εβδομάδα διεθνούς ερασιτεχνικής δημιουργίας (11-18 Ιουλίου) με λαϊκά δρώμενα, φολκλορικές συναντήσεις, νέους καλλιτέχνες και την Γιορτή της Σαρδέλλας.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Σάββατο 26 Ιουνίου: συναυλία Μάριου Φραγκούλη

    Σάββατο 3 Ιουλίου: "Τρωάδες" του Ευριπίδη (Βαγενά, Τρύπη, Τρικαλιώτη, Βούρος, Λίγνας, Λέχου, Θωμάς)

    Παρασκευή 9 Ιουλίου: συναυλια με την Ελευθερία Αρβανιτάκη (συμμετέχουν Μελίνα Ασλανίδου, Ησαϊας Ματιάμπα)

    Σάββατο 17 Ιουλίου: "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη (Καραγιάννη, Χαλκιάς, Γερασιμίδου, Μαυρόπουλος)

    Τετάρτη 21 Ιουλίου: "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη (Μαρκουλάκης, Ναυπλιώτου, Κομνηνού, Βαλάση, Σοντάκη, Παπουτσή κ.α.)

    Σάββατο 24 Ιουλίου: ρεσιτάλ πιάνου με τον Δημ. Σγούρο

    Σάββατο 31 Ιουλίου: "Τραχίνιες" του Ευριπίδη (Καραζήσης, Παπαδοπούλου, Καρέλλης)

    Τρίτη 3 Αυγούστου: "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη (Κονιόρδου, Καστάνη, Ιατροπούλου, Καντιφέ, Τζωρτζη, Γεροδήμου, Δεγαϊτης, Παντελάκη, Λουδάρος)

    Σάββατο 7 Αυγούστου: συναυλία με τη Νανά Μούσχουρη

    Σάββατο 21 Αυγούστου: συμφωνική συναυλία, αφιέρωμα στους Μακεδόνες Ολυμπιονίκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Σάββατο 28 Αυγούστου: "Ιφιγένεια εν αυλίδι" του Ευριπίδη (Καραμπέτη, Μάινας, Κουρής, Πρωτόπαππα, Σακελλαροπούλου, Νταλιάνης, Βελέντζας, Τσαλιγοπουλου).

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Δευτέρα 5 Ιουλίου: συναυλία Δυτικές Συνοικίες στην παραλία Διονυσίου

    Κυριακή 18 Ιουλίου: Γιορτή της Σαρδέλλας - Νέα Μουδανιά

    Τετάρτη 28 Ιουλίου: συναυλία τζαζ στο λιμάνι της Ποτίδαιας

    Τετάρτη 11 Αυγούστου: συναυλία με τους Απέναντι, στο δημ. διαμέρισμα Πορταριάς

    Πέμπτη 12 Αυγούστου: συναυλία με τους Απέναντι στο δημ. διαμέρισμα Ζωγράφου.

    ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Με συναυλία της Μαρινέλλας ανοίγει η αυλαία του 47ου Φεστιβάλ Φιλίππων, στις 7 και 8 Ιουλίου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με αρχαία θεατρικά, μουσικές και παιδικές παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων της Καβάλας.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

    ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ: Συναυλία Μαρινέλλα

    ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΟΦΟΚΛΗ «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» από το Θεσσαλικό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας), σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Άγγελου Αγγελή, κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάπα. Στο ρόλο του Φιλοκτήτη ο Νικήτας Τσακίρογλου.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΕΥΡΙΠΙΔΗ «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ» από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Δημήτρη Μητρόπουλου, χορογραφία Έρσης Πήττα, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Στο ρόλο του Ιππόλυτου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Παίζουν επίσης οι : Μαρία Ναυπλιώτου, Γιώργος Τσιδίμης, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρία Ξένου, Χρήσοτς Πάρλας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Μαριάνθη Σοντάκη κ.α.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΟΦΟΚΛΗ «ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Κώστα Βάλακα και Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφιές Κωνσταντίνου Ρήγου. Στο ρόλο της Δηιάνειρας η Ανέζα Παπαδοπούλου, στο ρόλο του Ηρακλή ο Ακύλας Καραζήσης, στο ρόλο της Τροφού η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ, Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, υπό τη διεύθυνση του Λ. Φιλίππου και με την συμμετοχή δύο σολίστ Y. Solomon και Ι. Κεραμίδη.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, σε μετάφραση Γιώργου Κιμούλη, μετάφραση χορικών Κωστή Κολώτα, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά Pawel Dobrzyncki, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, φωτισμοί Μαρίας Δερμιτζάκη, χορογραφίες Αποστολίας Παπαδαμάκη, διδασκαλία χορού Χάρις Ζιούβα. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Ζιόβας, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Δήμητρα Μάγιου κα.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ «ΠΛΟΥΤΟΣ» από το θέατρο Εύμολπις, σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχοι Λίνας Νικολακοπούλου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Λάκης Λαζόπουλος, συμμετέχουν Σ. Κραουνάκης & Σπείρα Σπείρα.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΕΥΡΙΠΙΔΗ «ΤΡΩΑΔΕΣ» από τη Θεατρική Διαδρομή, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, χορογραφίες Νατάσσας Ζούκα. Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι Άννα Βαγενά, Τάνια Τρύπη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιάννης Βούρος, Κατερίνα Λέχου, Δημήτρης Λιγνάδης.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία απόδοση Κώστα Τσιάνου, σκηνικά ενδυμασίες Ρένας Γεωργιάδου, μουσική Χρήστου Λεοντή, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού, μουσική διδασκαλία Ολυμπίας Κυριακάκη. Στο ρόλο της Λυσιστράτης η Λυδία Κονιόρδου. Παίζουν επίσης οι : Ελένη Καστάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Μαρία Καντιφέ, Ελένη Τζώρτζη, Έλενα Γεροδήμου, Γιάννης Δεγαΐτης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αντώνης Λουδάρος, Νικολέττα Βλάβιανού κ.α.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ «ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνικά κοστούμια Χριστίνα Κουλουμπή, μουσική Γιάννη Μακρίδη, στίχοι Ανδρέα Κουλουμπή, χορογραφίες Πέτρου Γάλλια. Παίζουν Τάσος Αλατζάς, Μαρία Βλάχου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Νεκταρία Γιαννακουδάκη, Αθηνά Δόμβρου, Μέτη Καρατζά κ.α.

    ΟΛΥΜΠΟΥ

    Στις 3 Ιουλίου ξεκινά φέτος το 33ο Φεστιβάλ Ολύμπου, με πλούσιο μουσικό και θεατρικό πρόγραμμα, αλλά και αρχαιολογική ημερίδα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    - Σάββατο 3, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου - Συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο

    Συμμετέχει ομάδα τραγουδιστών - χορευτών και 15μελής ορχήστα καταξιωμένων μουσικών

    - Σάββατο 10, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους: Τάσο Χαλκιά, Μάρθα Καραγιάννη, Ελένη Γερασιμίδου. Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου - Βασίλης Μυριανθόπουλος

    - Δευτέρα 12, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με την Μαρινέλα

    - Σάββατο 17, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το θέατρο «Διαδρομή» με τους: Αννα Βαγενά, Γιάννη Βούρο, Μπέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη, Δημήτρη Λιγνάδη. Σκηνοθεσία: Διαγώρας Χρονόπουλος

    - Πέμπτη 21, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το θέατρο «Ευμοπολις», με τον Λάκη Λαζόπουλο. Συμμετέχουν Σταμ. Κραουνάκης και οι Σπείρα-Σπείρα. Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

    - Τρίτη 27, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου «Ιππολυτος» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Χρήστο Πάρλα. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαίδης

    - Τετάρτη 28, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου - Συναυλία με την Χάρις Αλεξίου.

    Συμμετέχει ο Παναγιώτης Φάμελος

    - Σάββατο 31, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, από το Εθνικό Θέατρο, με την Λύδια Κονιόρδου. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    - Παρασκευή 6, στις 21.00: Αγιονέρι, Αρχαιολογικός χώρος Διου «Οι αρχαιολόγοι μιλούν για την Πιερία». Παντερμαλής Δημ. Καθ.Αρχ. Α.Π.Θ. "Τα Ολύμπια της Μακεδονίας", Τζαφάλιας Αθανάσιος Εφορος Αρχαιοτήτων Λάρισας "Το Ιερό του Πυθίου Απόλλώνα στον Όλυμπο".- Σάββατο 7, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, από το ΚΘΒΕ, με τους Ακύλα Καραζήση, Ανέζα Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Βίκτωρας Αδρίτης.

    - Τετάρτη 11, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με τους ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ

    Μαζί τους οι Λιζέτα Καλημέρη, Χρίστος Τσιαμούλης, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Λαλέζας.

    - Σάββατο 21, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του NIS.

    ΚΑΒΑΛΑΣ

    Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Cosmopolis» θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 18 Ιουλίου στην παλιά πόλη της Καβάλας.

    Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας, θα έχει πολυεθνικό χαρακτήρα με μουσική, χορό, γεύσεις και εκθέσεις από διάφορες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης.

    Στα χορευτικά προγράμματα θα συμμετάσχουν συγκροτήματα από την Ινδία, την Κένυα, την Κορέα, τη Ρωσία, τη Σλοβενία, ενώ από την Ελλάδα το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας και Καβάλας, ο Σύλλογος Εβριτών και ο Σύλλογος Μικρασιατών νομού Καβάλας και τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων «Λαϊκότροπο» και «Ιχνηλάτες».

    Παράλληλα θα προβάλλονται ταινίες του γερμανικού, ινδικού, κορεατικού, ρωσικού και ελληνικού κινηματογράφου, ενώ θα φιλοξενηθούν οι εκθέσεις: «Ελληνικό Θέατρο Σκιών - Φιγούρες από φως και ιστορία», «Ολυμπιακά Τεκμήρια», «Αρχαία Ελληνικά παιχνίδια. Ανακατασκευές και Διασκευές»

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Τετάρτη 14 Ιουλίου

    19:30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ (Θ. Πουλίδου)

    20:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ (Φυλακή φρουρίου)

    20:30 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (Πλ. Μ. Αλή)

    21:00 COSMOΓΕΥΣΕΙΣ (Κένυα) (Θ. Πουλίδου και Πλ.Μ. Αλή)

    21:30 ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ "O γάμος του Καραγκιόζη" (Φρούριο)

    21:30 COSMOΣΙΝΕΜΑ (5ο Γυμνάσιο)

    22:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ UYOGA (Κένυα) (Φάρος)

    Πέμπτη 15 Ιουλίου

    19:30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ (Θ. Πουλίδου)

    20:30 ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ. Παραμύθια από τις συμμετέχουσες χώρες σε δραματουργική επεξεργασία της Αλκηστης Βλάχου. (Φρούριο)

    20:30 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (Πλατεία Μ. Αλή)

    21:00 COSMOΓΕΥΣΕΙΣ (Κορέα), (Θ. Πουλίδου και Πλ. Μ. Αλή)

    21:30 COSMOΣΙΝΕΜΑ (5ο Γυμνάσιο)

    21:30 ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ Το Σχολείο Γελοτοπειών. "Ταξίδι στον ήλιο".(Φάρος)

    22:45 DJ ΠΑΡΤΥ

    Παρασκευή 16 Ιουλίου

    19:30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ (Θ. Πουλίδου)

    20:30 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (Πλ. Μ. Αλή)

    21:00 ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΤΙΟΥ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ - θα παρουσιάσει την όπερα από χαρτί «οι νότες το 'σκασαν»

    21:00 COSMOΓΕΥΣΕΙΣ (Γερμανία) (Θ. Πουλίδου και πλατεία Μ. Αλή)

    21:30 COSMOΣΙΝΕΜΑ (5ο Γυμνάσιο)

    22:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ RACHID TAHA (Αλγερία/Γαλλία) (Φάρος)

    Σάββατο 17 Ιουλίου

    19:30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ (Θ. Πουλίδου)

    20:00 COSMOΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (Φρούριο)

    20:30 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (Πλ. Μ. Αλή)

    21:00 COSMOΓΕΥΣΕΙΣ (Κέρκυρα), (Θ. Πουλίδου και Πλ. Μ. Αλή)

    21:30 COSMOΣΙΝΕΜΑ (5ο Γυμνάσιο)

    22:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ θα παρουσιάσει τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο, άλλων συνθετών, παραδοσιακά και παλιά λαϊκά. (Φάρος)

    Κυριακή 18 Ιουλίου

    19:30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ (Θ. Πουλίδου)

    20:30 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (Πλ.Μ. Αλή)

    21:00 COSMOΓΕΥΣΕΙΣ (Ινδία), (Θ. Πουλίδου και Πλ. Μ. Αλή)

    21:30 COSMOΣΙΝΕΜΑ (5ο Γυμνάσιο)

    22:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ORQUESTA ARAGON από την Κούβα (Φάρος)

    ΛΑΖΑΡΙΣΤΕΣ

    Γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, χορευτικές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, μπαζαάρ, καραγκιόζης του Ευγένιου Σπαθάρη, κινηματογράφος και γαστριμαργία περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που ξεκίνησε την Τρίτη 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

    Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Ελλη Πασπαλά, η Ελένη Βιτάλη, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Νίκος Παπάζογλου είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

    ΤΡΙΤΗ 15 έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/6: Θεατρική παράσταση GOLFΩ από το ΚΘΒΕ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 21/6: Συναυλία ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ με την ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ και την ΝΤΙΛΕΤ ΚΟΤΣ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 23/6: Εκδήλωση του συλλόγου «ΑΡΓΩ» με τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΜΠΑ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 28 έως ΤΕΤΑΡΤΗ 30/6: Χορευτική παράσταση με τους «LORD OF DANCE»

    ΠΕΜΠΤΗ 1/7: Παράσταση ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ με τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 5/7: Συναυλία ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΡΟΥ με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΠΕΜΠΤΗ 8/7: Συναυλία ΕΛΕΝΗΣ ΒΙΤΑΛΗ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 14/7: Συναυλία ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 12/7 και ΤΡΙΤΗ 13/7: Παράσταση με «ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΚΙΝΟΥ»

    ΔΕΥΤΕΡΑ 19/7: Συναυλία ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ

    ΤΡΙΤΗ 20/7 έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9: ART BAZAAR & ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 26/7 έως ΠΕΜΠΤΗ 29/7: «ΜΙΚΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ»ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ (26/7), ΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗ (27/7), ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ (28/7), ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑΣ (29/7)

    ΔΕΥΤΕΡΑ 2/8 έως ΚΥΡΙΑΚΗ 29/8: ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ»

    ΔΕΥΤΕΡΑ 9/8: Συναυλία ΟΕΟΑ 2004, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ με τους: Χρήστο Θηβαίο, Emilia Ottaviano και τους Etno Drums

    ΣΑΒΒΑΤΟ 4/9: Συναυλία ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 6/9: Συναυλία ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 8/9 και ΠΕΜΠΤΗ 9/9: Μουσική παράσταση με τους «TIGER LILLIES»

    ΔΕΥΤΕΡΑ 13/9: «Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ» - Γαστριμαργική παράσταση με τον ΗΛΙΑ ΜΑΜΑΛΑΚΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9: Συναυλία ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

    [33] ΠΛΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2004 (11:56 UTC+2)

    Ενα ιστιοπλοϊκό σκάφος η «Αιγαιώτισσα» θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο την πρώτη πλωτή περιοδεία νέων δημιουργών. Ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, κατασκευές, κόσμημα, φωτογραφία, video-art, μουσική, χορός λειτουργούν ενιαία και αλληλένδετα, με διοργανωτή το «Ash In Art». Το «Art in a Bottle», όπως είναι ο τίτλος του, ξεκινά στις 6 Αυγούστου από το Λαύριο. Συνεχίζει (7-8/8) στην Ανδρο. Ακολουθεί (9-10/8) Τήνος, (11-12/8) Σύρος Ερμούπολη, (13-14-15/8) Μύκονος, 17/8 Λαύριο, (18-19-20/8) Υδρα, 21/8 Ερμιόνη, (22-23/8) Σπέτσες, 24/8 Πόρτο Χέλι, (25-26-27/8) Ναύπλιο. Παίρνουν μέρος οι: Γιώργος Γιαννόπουλος, Εύα Δήμητσα, Τζίμης Ευθυμίου, Κοστ, Ηλιάνα Νοέα, Mike Πετράκης, Κάπη Τζιώρκα, Αντώνης Μορφόγλου, Χρήστος Σολδάτος, Νίκος Αράπης, Ζώης Μπάκας κ.ά. Σημειώνουμε ότι οι δημιουργοί και οι επισκέπτες που θα συμμετέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετούν μηνύματά τους σε κλειστά μπουκάλια, μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης με όλους τους λαούς, για άγνωστους... παραλήπτες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 July 2004 - 18:19:02 UTC