Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
  • [02] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [03] ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [04] ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΚΟΛΙΝ
  • [05] ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΔΙΑΓΟΡΑΣ" ΑΠΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ
  • [07] ΟΣΕ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΟΥ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
  • [08] ΛΙΜΕΝΑΡΓΑΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
  • [09] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ
  • [10] ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο
  • [11] ΦΩΛΙΑΣ: ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [12] ΣΒΒΕ: ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΛΙΑΠΗ
  • [13] ΥΠΑΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Τ.Α.
  • [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,02 ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ SATO
  • [15] INTRAMET: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 43% ΤΟ 2003
  • [16] ΟΧΗΜΑ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΡΟΩΡΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ
  • [18] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ Ο Τ.
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
  • [21] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΑΔΗΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  • [22] Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
  • [23] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [24] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΒΙΕΪΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [25] Ο ΟΡΑΛΙΑΝ ΝΤΡΟΤΕΙΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ
  • [26] ΑΝΑΝ: Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [27] ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [28] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΟΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο
  • [29] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [30] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ
  • [31] 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [32] ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙ "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [33] 12η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
  • [34] "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [35] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

    Λισαβόνα, 25 Ιουνίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Κυνηγώντας να κάνουν πράξη το όνειρο, οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδος, ρίχνονται απόψε (21.45, ΕΤ1) στη μάχη με τη Γαλλία, για τα προημιτελικά του EURO 2004. Φυσικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Απέναντί τους έχουν την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία, και οι «γαλανόλευκοι» είναι αναμφισβήτητα το αουτσάιντερ για πρόκριση στους «4». Ομως, όπως τους επισήμανε στην ομιλία του και ο Ρεχάγκελ, είναι το τουρνουά των εκπλήξεων. Αρα, βάσει και των μέχρι τώρα επιτευγμάτων τους, έχουν δικαίωμα στην ελπίδα και τ' όνειρο.

    Στη συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός τεχνικός επισήμανε πως ήδη «έχει γίνει στη διοργάνωση, αυτό που ονειρευόμασταν. Περάσαμε στα προημιτελικά. Τώρα, δε θα έχουμε άγχος». Χωρίς... βαρίδια - όπως με τη Ρωσία - λοιπόν και με επίγνωση της κατάστασης, όλοι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο και ό,τι βγει. Βασικός στόχος η καλή εμφάνιση. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αποδείξουμε ότι αξίζαμε να προκριθούμε στους "8". Να δείξουμε στον κόσμο πως ακόμα κι αν πέσουμε, θα πέσουμε σαν ήρωες». Υποστήριξε πως η Γαλλία δεν έχει αδυναμίες αλλά δεν απέκλεισε οι παίχτες του να της δημιουργήσουν.

    Προσγειωμένοι αλλά όχι απαισιόδοξοι είναι και οι ποδοσφαιριστές. Αναγνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά δεν αποκλείουν τίποτα. Ο Δέλλας, ανέφερε: «Η ομάδα απέδειξε ότι δίκαια βρίσκεται εδώ. Το παιχνίδι με τη Γαλλία θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Τώρα μείναμε οκτώ, γιατί όχι και τέσσερις. Ξέρουμε ποια ομάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ξέρουμε τους αντιπάλους μας. Η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν. Ο αποκλεισμός της Ιταλίας ήταν έκπληξη, η πρόκρισή μας ήταν έκπληξη και ο αποκλεισμός της Ισπανίας ήταν έκπληξη. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο, είναι ένα άθλημα γεμάτο απρόοπτα». Εκτός του Βρύζα (τιμωρημένος)μάλλον θα απουσιάσει και ο Γιαννακόπουλος, λόγω του τραυματισμού.

    Οι Γάλλοι, τουλάχιστον στις δηλώσεις τους, δεν υποτιμούν την Εθνική ομάδα. Απαντες τη χαρακτηρίζουν υπολογίσιμο αντίπαλο αλλά - φυσικά - τονίζουν πως όλα εξαρτιούνται από τους ίδιους. Και επισημαίνουν ότι πρέπει στο γήπεδο να αποδείξουν την ανωτερότητά τους. Ο Σαντινί δεν υπολογίζει τον Σανιόλ που έχει σπάσει το χέρι του. Αμφίβολος είναι ο Γκαλάς (διάστρεμμα στον αστράγαλο), ενώ ενοχλήσεις νιώθει και ο Βιεϊρά. Διαιτητής είναι ο Σουηδός Αντερς Φρισκ.

    [02] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Aθήνα, 24 Ιουνίου 2004 (14:27 UTC+2)

    "Ο Τούρκος πρωθυπουργός στην τελευταία συζήτηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή στην Αθήνα δεν έθεσε θέμα ανταλλαγμάτων για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όταν έθιξε το ζήτημα ο έλληνας πρωθυπουργός" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο τουρκικός στρατός εγείρει θέμα ανταλλαγμάτων για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα για πάνω από τριάντα χρόνια και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός σε κάθε συνάντηση που έχει με τον Τούρκο ομόλογό του επαναφέρει το ζήτημα. Μάλιστα, πρόσθεσε, πρόσφατα ο κ. Ερντογάν, για πρώτη φορά, έκανε δυο δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν πως είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στην κατεύθυνση να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το ίδιο ζήτημα είχε θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στη συνομιλία που είχε πρόσφατα στο Λευκό Οίκο και σημείωσε πως ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε την υποστήριξή του για την ικανοποίηση του αιτήματος.

    Β.Κ.

    [03] ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (09:40 UTC+2)

    Μόνο οι Έλληνες αστυνομικοί θα οπλοφορούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και κανείς άλλος, πλην των ελληνικών αρχών ασφαλείας δεν θα επιτρέπεται να εισέρχεται με όπλο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και ρυθμίζει τις τελευταίες Ολυμπιακές εκκρεμότητες.

    Για το θέμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι θα επιτραπεί η ένοπλη φρούρηση μόνο για υψηλούς προσκεκλημένους όπως είναι οι αρχηγοί κρατών. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, αποσαφήνισε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ότι "η διάταξη αφορά τους συνοδούς ασφαλείας υψηλών προσώπων Ελλήνων και ξένων για τους οποίους ισχύει ειδικό καθεστώς διεθνώς".

    Επανέλαβε κατηγορηματικά δε ότι δεν θα υπάρξουν οπλισμένοι συνοδοί ασφαλείας των εθνικών αποστολών που θα έρθουν στην Αθήνα τον Αύγουστο.

    Ειδικότερα, η σχετική διάταξη προβλέπει την απαγόρευση οπλοφορίας εντός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από άτομα που είναι κάτοχοι ειδικών αδειών οπλοφορίας. Διευκρινήσεις για το ζήτημα αυτό, αλλά και για την παρουσία της βορειοατλαντικής συμμαχίας στη χώρα μας έδωσε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, το ΝΑΤΟ, μόνο θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τυχόν ράδιο-βιοχημικών απειλών.

    Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί για την ασφάλεια των αγώνων δεν θα απομακρυνθούν μετά τη λήξη τους και προανήγγειλε τη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1014, όπου θα μπορούν οι πολίτες, να καταγγέλλουν, κατά τη διάρκεια των αγώνων, ότι ύποπτο υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά προστίμων για όσους παραβιάζουν διατάξεις που αφορούν την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, την απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων αλλά και όσων ξενοδόχων αθετήσουν τις συμφωνίες φιλοξενίας της ολυμπιακής οικογένειας.

    Επίσης περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων για τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά στο χρονικό διάστημα από 1ης Αυγούστου ως 31 Σεπτεμβρίου.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι απαγορεύεται η φόρτωση και εκφόρτωση φορτηγών οχημάτων σε πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, απομακρύνονται από το κεντρικό λιμάνι γραμμές πλοίων, τροποποιούνται ώρες εκτέλεσης των δρομολογίων και απαγορεύεται η έκδοση εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Πειραιά με εξαίρεση τις γραμμές του Αργοσαρωνικού.

    Το ΝΑΤΟ μέσω του γενικού γραμματέα του, ανακοίνωσε χθες και επισήμως ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων την περίοδο από 13 έως 29 Αυγούστου.

    [04] ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 25 Ιουνίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ παραδέχονται, μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη χώρα λίγες μέρες πρίν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Ο υπουργός των Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, ύστερα από τις επιθέσεις της Πέμπτης στις οποίες περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πέντε ιρακινές πόλεις , υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιλήφθηκε την έκταση της εξέγερσης στο Ιράκ και ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

    Από την άλλη μεριά ο κ. Πάουελ έσπευσε να τονίσει ότι η κατάσταση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας θα τεθεί υπό έλεγχο.

    «Θα συντρίψουμε τους αντάρτες»

    Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, στον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβιβάσουν τμήμα της εξουσίας την 1η Ιουλίου, προβλέπει ότι η βία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά υπόσχεται ότι θα «συντρίψει» τους αντιστασιακούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «ξενόφερτους, ισλαμιστές και υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος.

    Νέα βίαια επεισόδια

    Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε τρεις από τις πόλεις του Ιράκ, όπου χθες βρήκαν το θάνατο πάνω από 100 άτομα και τραυματίσθηκαν εκατοντάδες κατά τη διάρκεια συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων ενόπλων με στρατεύματα κατοχής.

    Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη στη Βαγδάτη, ενώ στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αντάρτες σε μάχες με αμερικανικές δυνάμεις που μαίνονται γύρω από και μέσα στην πόλη της Φαλούτζα.

    Στην πόλη της Μπακούμπα τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το φυλάκιό τους δέχθηκε επίθεση, αλλά το επιεσόδιο χαρακτηρίζεται περιορισμένο σε σχέση με το τελευταίο αιματηρό 24ωρο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 Ιρακινούς και δύο Αμερικανούς.

    Αντίθετοι οι Αμερικανοί

    Οι διαφωνούντες με την επέμβαση στο Ιράκ Αμερικανοί πολίτες για πρώτη φορά πλειοψηφούν σε δημοσκόπηση.

    Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν λάθος την εισβολή ανέβηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες από το 41% στο 54%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των USA Today, CNN και Gallup Poll που δημοσιεύτηκε χθες.

    Όπως υπογραμμίζει μάλιστα η USA Today στην ιστοσελίδα της είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Βιετνάμ που η πλειοψηφία των Αμερικανών χαρακτηρίζει "λάθος" μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας.

    Επιπλέον πάλι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έκανε τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς από τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ποσοστό 55% δήλωσε ότι ο πόλεμος έκανε περισσότερο ευάλωτη την Αμερική.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσκόπηση έδειχνε πως το 56% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πόλεμος έκανε πιο ασφαλή την χώρα.

    [05] ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Λονδίνο, 25 Ιουνίου 2004 (09:46 UTC+2)

    «Οι απόψεις μου στο θέμα των Μαρμάρων είναι πολύ ξεκάθαρες. Υποστηρίζω και νομίζω είναι σωστό τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στον τόπο της κληρονομιάς τους».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Λονδίνου, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, για την προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Ο Κ.Λίβινγκστον μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει ο δήμος με τη δυναμική, όπως τη χαρακτήρισε, ελληνική παροικία του Λονδίνου και με την Ελλάδα.

    Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας «θα έχουν απίστευτη επιτυχία» και δήλωσε υπερήφανος που θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το Λονδίνο σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση».

    [06] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΔΙΑΓΟΡΑΣ" ΑΠΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει το επιβατικό πλοίο «Διαγόρας» τον καταπέλτη του οποίου έχουν καταλάβει ναυτικοί του πλοίου που διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των δεδουλευμένων.

    Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουν την επιβίβαση στους πάνω από 350 επιβάτες που έβγαλαν εισιτήρια για να ταξιδέψουν προς τα Δωδεκάνησα. Το πλοίο είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 3μμ.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση εκπροσώπων των ναυτικών με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

    [07] ΟΣΕ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΟΥ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ανακοίνωσε ότι λόγω εργασιών στο δίκτυο θα διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα Βελεστίνο- Βόλος- Βελεστίνο, από την Δευτέρα 28 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 8 Ιουλίου.

    Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα θα γίνεται με λεωφορεία. Ο ΟΣΕ ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού, ενώ όσοι επιβάτες έχουν προαγοράσει εισιτήρια για τους σταθμούς μεταξύ Βελεστίνου- Βόλου- Βελεστίνου και δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν λόγω της παραπάνω ρύθμισης θα τους επιστρέφεται ολόκληρο το αντίτιμο των εισιτηρίων.

    [08] ΛΙΜΕΝΑΡΓΑΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

    Βόλος, 25 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 37χρονος λιμενεργάτης Κορδάτος Μακούχας κατά τη διάρκεια φόρτωσης του Μ/V «Reshid Behbudov», στο λιμάνι του Βόλου.

    Ο 37χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια φόρτωσης στο πλοίο σιδηροδοκών, που γίνονταν με γερανό από την ξηρά.

    Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου για νεκροψία - νεκροτομή ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διενεργείται προανάκριση.

    [09] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Πατριάρχης επισήμανε ότι επρόκειτο για εθιμοτυπική συνάντηση κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράστασή του ως Αντιπολίτευση, για τα διάφορα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

    "Βρίσκομαι εδώ για διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στα πλαίσια αυτά έπρεπε να συναντήσω τον Πρόεδρο" πρόσθεσε ο Πατριάρχης Πέτρος.

    [10] ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Aθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Την ανάγκη θωράκισης της Ευρώπης με τις χριστιανικές αξίες υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μιλώντας το απόγευμα στους 25 εκπροσώπους Τύπου της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης στην Αθήνα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη απέκτησε Σύνταγμα ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του που σε αυτό δεν συμπεριλήφθηκε αναφορά στο Χριστιανισμό. Ανέφερε μάλιστα ότι η απόκρυψη του χριστιανισμού, της ελληνικής παιδείας και του ρωμαϊκού κράτους δικαίου ως θεμελίων του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν εκφράζει την ιστορική πραγματικότητα.

    Παρ όλα αυτά τόνισε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις δικές τις ευθύνες, να βρεθεί στο πλευρό των πολιτικών και να κρατήσει χριστιανική τη συνείδηση της Ευρώπης. Παράλληλα, όπως είπε, θα πρέπει να προσδιορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, ώστε να γίνουν εμφανή στοιχεία όπως το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, η σημασία της οικογένειας, το πνεύμα της Ευρώπης, η ανοχή προς τη θρησκεία του άλλου.

    Με αφορμή τέλος την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επανέφερε την πρότασή του για σύσταση ενός ειδικού διαθρησκειακού οργάνου των χωρών μελών της ΕΕ με αντικείμενο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, εφ όσον αυτός προέρχεται από θρησκευτικές διαφορές.

    [11] ΦΩΛΙΑΣ: ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Για την ισότιμη συμμετοχή του εμπορίου στο Γ΄ ΚΠΣ δεσμεύτηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, ο οποίος αναφερόμενος στον υπό αναθεώρηση αναπτυξιακό νόμο ανακοίνωσε πως το τελικό πλαίσιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί έως τον Σεπτέμβριο ώστε να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους. Όπως διευκρίνισε πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επανενεργοποίηση- με τροποποιήσεις- του νόμου 2601.

    Ο κ.Φώλιας, ο οποίος είναι αριστίνδην μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΘ, τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και στην «απελευθέρωση» του δυναμικού των ντόπιων επιχειρήσεων. «Το επενδυτικό πρόσωπο της Ελλάδας χρειάζεται λίφτινγκ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το στοίχημα για τον ίδιο είναι η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών- για νέες επενδύσεις από το PC του επιχειρηματία και η απευθείας έγκρισή τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις- μέσω ενός on line συστήματος, ώστε να μην παρεμβάλλεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανθρώπινο χέρι.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και εκτελεστικός γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης της ΕΧΡΟ, Δημήτρης Μπακατσέλος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης παρουσίασης της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης στο Παρίσι.

    Όπως είπε, οι πιθανότητες για την ανάληψη της ΕΧΡΟ 2008 είναι αυξημένες και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω κινητοποίησης της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο. Στη συνέχεια επέδωσε στον υφυπουργό υπόμνημα με τα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κατανομής του πόρου 8% (επί των ετήσιων εσόδων από τις συνδρομές των μελών των Επιμελητηρίων) που καταβάλουν τα επιμελητήρια στους συνδικαλιστικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΣΕ κλπ.). Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

    Στη συνέχεια ο β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης ζήτησε από τον υφυπουργό να εξετάσει με προσοχή την πρόταση του κατέθεσε το Επιμελητήριο στο πλαίσιο του Μέτρου 2.1 «Ηλεκτρονική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του πολίτη: Επιχειρησιακά σχέδια, μελέτες και πιλοτικά έργα» -Κατηγορία πράξης 3: «Πιλοτικές και καινοτόμες εφαρμογές» με τίτλο "e-Chamber: Πιλοτική Εφαρμογή online Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων για τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης".

    Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού το ΕΒΕΘ θα προχωρήσει στη μελέτη και ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θα μεταφέρει, και στο Internet, το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει στα μέλη του (22.000 εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις του Ν. Θεσσαλονίκης). Το ύψος του προϋπολογισμού της πρότασης είναι 681.332 ευρώ.

    [12] ΣΒΒΕ: ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΛΙΑΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική επικοινωνίας του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και για τη σημασία που αποδίδει ο σημερινός υπουργός στη συνεργασία του με την Περιφέρεια γεννά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με τον κ.Λιάπη, από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, αυτό δεν κατέστη δυνατό έως σήμερα.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου τα θέματα των μεταφορών αποτελούν έναν από τους σημαντικούς τομείς, που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. «Στον τομέα αυτό, ένα από τα κύρια θέματα αποτελεί η απελευθέρωση των μεταφορών, οι διοικητικές και λοιπές ρυθμίσεις, καθώς και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη κόμβων διαμετακόμισης στις Περιφέρειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [13] ΥΠΑΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Τ.Α.

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Προγραμματικές συμβάσεις με αντικείμενο τη μελέτη και κατασκευή δημόσιων δασοτεχνικών έργων, δραστηριότητες δασικής αναψυχής και ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος με τους Δήμους και Κοινότητες Κόφινα Ν. Ηρακλείου, Μελιβοίας Ν. Λάρισας, Σφακιωτών Ν. Λευκάδας και Λεχώβου Ν. Φλώρινας.

    Σκοπός της εφαρμογής του θεσμού των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η προστασία και η ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να γίνουν πόλοι έλξης για τους κατοίκους των πόλεων.

    [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,02 ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ SATO

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση 2003 ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας Sato. Ως ημέρα αποκοπής του δικαιώματος του μερίσματος ορίστηκε η 1η Ιουλίου.

    Επίσης, η γενική συνέλευση της εταιρίας αποφάσισε, εφόσον χρειαστεί, να προβεί σε αγορά και απόκτηση δικών της μετοχών (κατ΄ ανώτατο όριο 2.280.058 μετοχές) με εύρος τιμής κατώτατο 0,10 ευρώ και ανώτατο 5 ευρώ, εντός διαστήματος ενός έτους, δηλαδή μέχρι και την 25/6/2005.

    [15] INTRAMET: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 43% ΤΟ 2003

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2003 ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση της Intramet. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α., η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 6% περίπου.

    Το 2003 οι πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν στα 35,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 43% σε σχέση με το 2002. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ήταν της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 66,4%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 125%.

    [16] ΟΧΗΜΑ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Κωνσταντινούπολη, 25 Ιουνίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά στo αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Οι αρχές της πόλης συνέλαβαν σήμερα 40 άτομα, τα οποία ανακρίνονται ως ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΡΟΩΡΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Στις 28 Ιουνίου η Βουλγαρία θα εξαγοράσει πρόωρα ένα μέρος του εξωτερικού χρέους της, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετέδωσε το ΒΤΑ. Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής διαχείρισης του εξωτερικού χρέους της, η Βουλγαρία θα εξαγοράσει ομόλογα τύπου Brady Bonds που είναι στην κατοχή ιδιωτών πιστωτών της χώρας από τη Λέσχη του Λονδίνου, με ονομαστική αξία 679 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η χώρα θα επενδύσει στην συναλλαγή 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι την κανονική προθεσμία της εξόφλησης των ομολόγων σε είκοσι χρόνια από τώρα, το βουλγαρικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει 500 εκατομμύρια ευρώ και θα περιορίσει τις ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

    [18] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 25 Ιουνίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να μοχθεί και να αγωνίζεται για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα επανενώνει το λαό και τη χώρα, έδωσε σήμερα εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης του Γερουσιαστή και Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Αντρέ Ρουβιέρ.

    Αποδεχόμενος την τιμή, ο Γάλλος Γερουσιαστής τόνισε πως υποστηρίζει μια δίκαιη και σωστή υπόθεση που οδηγεί στη δημοκρατία, εξέφρασε την πεποίθηση πως το τείχος που χωρίζει τη χώρα σύντομα θα ανήκει στην ιστορία και είπε πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού για δικαίωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την πολύχρονη βοήθεια και υποστήριξη που πρόσφερε ο κ. Ρουβιέρ στην Κύπρο και του απένειμε το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ως συμβολική έκφραση των ειλικρινών αισθημάτων της ευγνωμοσύνης, της αγάπης και της εκτίμησης της Κύπρου προς το πρόσωπό του, για όσα υπέρ της Κύπρου έπραξε και πρόσφερε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 25 Ιουνίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Η επαναφορά σήμερα των πιέσεων στους τραπεζικούς τίτλους είχε ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να εξανεμίσει τα κέρδη που κατέγραψε χθες και να υπαναχωρήσει στο επίπεδο των 74 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,33% και έκλεισε στις 74,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 527 χιλιάδες λίρες, λόγω της ανταλλαγής μεγάλων πακέτων μετοχών που παρατηρήθηκαν σε αρκετές εταιρείες.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 1,37% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 331,13 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2004 (17:57 UTC+2)

    Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οργάνωσε σεμινάριο στη Βουλγαρία με θέμα «Περιφερειακή Πολιτική και Διαρθρωτικά Ταμεία», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βουλγαρίας (ΒΙΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων (UNICE).

    Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος BOSMIP που αφορά την ενίσχυση των Επιχειρηματικών Οργανώσεων νέων και μελλοντικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την εξοικείωση των τοπικών εταιριών με τις απαιτήσεις του κοινοτικού κεκτημένου.

    Το σεμινάριο παρακολούθησαν περίπου 45 στελέχη Περιφερειακών και Κλαδικών Συνδέσμων, Επιμελητηρίων και Κρατικών Αρχών της Βουλγαρίας για να ενημερωθούν, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να αξιοποιήσουν δυνατότητες συνεργασίας με τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας.

    Η συζήτηση που έγινε επικεντρώθηκε στην αποτελεσματικότητα διαχείρισης κοινοτικών πόρων, στις περιφερειακές πολιτικές ανάπτυξης και στον κρίσιμο ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των Επιχειρηματικών Φορέων.

    [21] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΑΔΗΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Ξεκινά απόψε στα Τρίκαλα με το αγώνισμα βάδην 10.000μ το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων. Το κυρίως αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο, ενώ παράλληλα στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων θα γίνει και το πανελλήνιο πρωτάθλημα συνθέτων αγωνισμάτων ΠΠ-ΠΚ Α.

    Τα αγωνίσματα βάδην 10.000μ που θα διεξαχθούν απόψε ξεκινούν στις 19.00 για τις νεάνιδες και μία ώρα αργότερα (20.00) για τους έφηβους. Η μέχρι τώρα βαθμολογία του Πανελληνίου πρωταθλήματος, έχει ως εξής: Εφηβοι: ΑΣ Φίλιππος Βέροιας 21, ΓΣ Πρωτέας Ηγουμενίτσας 13, ΑΣ Ολυμπιάδα Χίου 9, Πανελευσινιακός ΑΟ 8, ΑΓΣ Ιωαννίνων 7, ΓΕ Φαρσάλων η ΦΘΙΑ 6. Νεάνιδες: ΑΣ Φίλιππος Βέροιας 13, ΑΟ Δράμας 11, ΓΕ Ηρακλείου 10, ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών 9.

    [22] Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 20χρονου ποδοσφαιριστή Αριστείδη Ανδρεάδη, ο οποίος την προηγούμενη περίοδο αγωνίστηκε στο Θερμαϊκό Θέρμης. Η διάρκεια του συμβολαίου του είναι για 3+2 χρόνια.

    [23] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Κοσμά, η άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, την οποία οργάνωσε η Αθήνα 2004 σε συνεργασία με την «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε», η οποία και έχει προσφέρει δωρεάν στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων τα μέσα και το προσωπικό της για όλη την περίοδο των Αγώνων.

    Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μια νύχτα, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, άγνωστο δεξαμενόπλοιο απορρίπτει στη θάλασσα ποσότητα καταλοίπων fuel oil η οποία κατευθύνεται προς τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Λόγω του πνέοντος ανέμου τα κατάλοιπα του πετρελαίου κατευθύνονται τόσο στις περιοχές όπου πρόκειται να αγωνιστούν τα σκάφη της Ιστιοπλοΐας, όσο και προς το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά.

    Για αντιμετώπιση του περιστατικού κινητοποιούνται τα ειδικά σκάφη και το έμπειρο προσωπικό της «Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.», τα οποία εντός λίγης ώρας κατορθώνουν να εγκλωβίσουν τα κατάλοιπα, να συγκεντρώσουν με ειδικά σκάφη και να καθαρίσουν τη θάλασσα με ειδικά αντιρρυπαντικά.

    [24] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΒΙΕΪΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη συμμετοχή του μέσου της εθνικής Γαλλίας Πατρίκ Βιεϊρά στον αγώνα με την Ελλάδα, αφού δεν προπονήθηκε λόγω τραυματισμού.

    Ο αρχηγός της Αρσεναλ υπέστη διάστρεμμα στο πόδι κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ελβετία και είναι πιθανό να αντικατασταθεί από τον Ολιβερ Ντακούρ στην αναμέτρηση της Λισσαβόνας. Ο κεντρικός μέσος Γουίλιαμ Γκαλάς δε συμμετείχε επίσης στην προπόνηση της Τετάρτης λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο του αριστερού ποδιού, αλλά αναμένεται να είναι στη διάθεση του προπονητή για τον αγώνα.

    Ο προπονητής της Γαλλίας, Ζακ Σαντινί, πιστεύει ότι θα είναι ένα δύσκολο τεστ για την ομάδα του ο αγώνας με την Ελλάδα, που αναμένεται να παίξει πίσω κρατώντας σταθερή άμυνα και να δώσει βάρος στις αντεπιθέσεις. «Δε θα υποτιμήσουμε την ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ», δήλωσε ο Σαντινί. «Αυτός ο προημιτελικός θα είναι το ίδιο δύσκολος όπως αν παίζαμε με αντίπαλο την Πορτογαλία ή την Ισπανία. Ολοι πίστευαν ότι οι δύο ομάδες που θα προκρίνονταν θα ήταν η Πορτογαλία μαζί με την Ισπανία κι όμως πέρασε η Ελλάδα. Πριν την έναρξη του τουρνουά όλοι αναρωτιόντουσαν ποιά θα είναι η ομάδα που θα συνοδεύσει την Ιταλία στην επόμενη φάση - δεν πρέπει λοιπόν να θεωρούμε τίποτα σίγουρο".

    [25] Ο ΟΡΑΛΙΑΝ ΝΤΡΟΤΕΙΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Ο Γάλλος δημοσιογράφος του France Football, Οραλιάν Ντροτιέν, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για τον αγώνα της εθνικής μας ομάδας με αντίπαλο την Γαλλία. «Η εθνική ομάδα της Ελλάδας είναι από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Κανείς δεν περίμενε τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι με την Πορτογαλία, ειδικά επειδή ήταν το πρώτο παιχνίδι και μάλιστα στην έδρα της Πορτογαλίας με τον κόσμο στο πλευρό της. Έπαιξαν πάρα πολύ καλά και τελικά κέρδισαν και εξέπληξαν τους πάντες. Στο άλλο ματς απέναντι στην Ισπανία ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα. Αλλά και εκεί οι Έλληνες τα κατάφεραν πολύ καλά και πήραν την ισοπαλία. Και στα δύο αυτά ματς, ήταν καταπληκτική εμφάνιση της Ελλάδας», τόνισε ο Γάλλος δημοσιογράφος και συνέχισε: "Θα είναι σίγουρα δύσκολο για την Γαλλία. Η Ελλάδα είναι πολύ δυνατός αντίπαλος και είναι πάρα πολύ οργανωμένη. Έχει καλούς αμυντικούς και καλή επίθεση. Νομίζω ότι θα είναι ένα καλό τεστ για την Γαλλία και δύσκολο. Κι αυτό γιατί όπως σας είπα οι Έλληνες έχουν πολύ καλό σύνολο».

    [26] ΑΝΑΝ: Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Νέα Υόρκη, 25 Ιουνίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ανακοίνωσε ότι θα διορίσει "σε μια εβδομάδα" τον ειδικό απεσταλμένο του στο Ιράκ και ότι αυτός θα εδρεύει στην Βαγδάτη και θα έχει "κεντρικό ρόλο" στον σχηματισμό των θεσμών της χώρας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο πρώτος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσαν ΗΠΑ-Βρετανία ήταν ο Βραζιλιάνος Σέρτζιο Βιέϊρα ντε Μέλο, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλα 21 άτομα στις 19 Αυγούστου 2003 σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά του γενικού επιτελείου του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.

    [27] ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Φαλούτζα, 25 Ιουνίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Άνδρες της συμμαχίας σκότωσαν σήμερα 20-25 ανθρώπους σε μια νέα επίθεσή τους, την τρίτη μέσα στην εβδομάδα, σε ένα κρησφύγετο που θεωρείται ότι ανήκει στο δίκτυο του ιορδανού ισλαμιστή Αμπού Μπουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από ανώτατο αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Εν τω μεταξύ, ιρακινοί αντάρτες στη Φαλούτζα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, αρνήθηκαν ότι ο ισλαμιστής αλ Ζαρκάουι, που πιστεύεται ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, κρύβεται στην πόλη τους.

    [28] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΟΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Λονδίνο, 25 Ιουνίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Τρεις πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας ειρηνιστής ακτιβιστής, συνελήφθησαν επί ενός πλοίου κοντά στο αεροδρόμιο του Σάνον (νoτιοδυτική Ιρλανδία) όπου θα φτάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αργότερα σήμερα για να μετάσχει στη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, μετέδωσε το Ρόυτερς. Οι τρεις συλληφθέντες, δύο άνδρες και μία γυναίκα βρίσκονταν "στην εκβολή του ποταμού Σάνον, στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο", πρόσθεσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Πάνω από έξι χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από το αεροδρόμιο του Σάνον και το μέγαρο του Ντόμολαντ στην κομητεία του Κλέαρ.

    [29] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Bρυξέλλες, 25 Ιουνίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του με Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφισμά της, εξέφρασε τη θέληση του Οργανισμού ώστε να συμβάλλουν τα κράτη μέλη του, στην ανασυγκρότηση του Ιράκ. Το ψήφισμα βασίστηκε στις σχετικές εκθέσεις που εισηγήθηκαν, η ιταλίδα σοσιαλίστρια Τάνα ντε Ζουλουέτα από την πολιτική επιτροπή και ο κύπριος Χρήστος Πουργουρίδης από την επιτροπή νομικών υποθέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Με το ψήφισμα η Συνέλευση εκφράζει καταρχάς την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "υιοθέτησε με ομοφωνία το ψήφισμα 1546 και αποφάσισε την πλήρη μεταβίβαση των εξουσιών στους Ιρακινούς θέτοντας έτσι τέλος στην κατάληψη της χώρας στις 30 Ιουνίου".

    Η ομοφωνία, -δηλώνουν οι εισηγητές- αποδεικνύει τη θέληση της διεθνούς κοινότητας να ξεπεράσει τις διαφορές του παρελθόντος και να βοηθήσει τον ιρακινό λαό να πάρει στα χέρια του τις ευθύνες για το μέλλον του.

    Παράλληλα, η Συνέλευση τονίζει τον πρωταρχικό ρόλο που θα πρέπει να παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη στην εφαρμογή της απόφασης και ελπίζει ότι η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα θα επιτρέψει σύντομα την επιστροφή των εκπροσώπων του ΟΗΕ.

    Ακόμη, ζητά από τον ΓΓ του ΣτΕ να θέσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ την πραγματογνωμοσύνη του Συμβουλίου, καθώς και τους μηχανισμούς που διαθέτει στον πολιτιστικό τομέα, τον τομέα της εκπαίδευσης, του δίκαιου και την εμπειρία του στη διαμόρφωση και σύνταξη Συντάγματος. Απώτερος στόχος είναι να καλλιεργηθούν στο εσωτερικό της Ιρακινής κοινωνίας και ιδιαίτερα στις νέες γενιές, οι δημοκρατικές αξίες, ο διάλογος, η ανοχή, ο σεβασμός της διαφοράς του άλλου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Συνέλευση καλεί τις χώρες μέλη του ΣτΕ να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή τους σε μία πολυεθνική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Καταδικάζει τα βασανιστήρια στις φυλακές από τις συμμαχικές δυνάμεις και αποδοκιμάζει τις προσπάθειες της αμερικανικής διοίκησης να εξασφαλίσει την ασυλία των στρατιωτών της ώστε να μην μπορεί να γίνει προσφυγή εις βάρος τους στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Καλεί επίσης τη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ να ανοίξει το δρόμο για την εθνική συμφιλίωση, δημιουργώντας σταδιακά , βήμα προς βήμα, μία ανοιχτή κοινωνία, πλουραλιστική, που σέβεται τις βασικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των γυναικών, τις πολιτιστικές διαφορές, ικανή να προχωρήσει σε οικονομική και κοινωνική ευημερία.

    Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, με παρέμβασή της η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Έλσα Παπαδημητρίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σημερινή συζήτηση η οποία είναι απόρροια προηγούμενης πρωτοβουλίας της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία γινόταν αναφορά στις πολλαπλές παραμέτρους του προβλήματος. Υποστήριξε ότι το ΣτΕ θα πρέπει να ρίξει φως "σε όσα συνέβησαν, σε όσα ειπώθηκαν και κυρίως σε όσα αποσιωπήθηκαν". Υπογράμμισε στη συνέχεια τη βασική σημασία που έχει, για την επιτυχία της μεταβατικής διαδικασίας στο Ιράκ, η ισχυρή συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, θέση στην οποία επανήλθε κατά τη δική της παρέμβαση η εισηγήτρια κα Ντε Ζουλουέτα.

    [30] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Bρυξέλλες, 25 Ιουνίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Την απόρριψη της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία επιτρέπει στις αρχές να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Το Ευρωκοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη συμφωνία αυτή επισημαίνοντας τους κινδύνους που περικλείει για το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όμως αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού σώματος, που δεν λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις, και προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας.

    Αυτή η απόφαση ελήφθη ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις και αντικατοπτρίζει την ανησυχία μιας μεγάλης πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των ευρωπαίων πολιτών, δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ στην ανακοίνωσή του.

    [31] 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (13:45 UTC+2)

    Από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 21 Αυγούστου θα διαρκέσει το 12ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου (συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις), θα δοθούν στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, ενώ επιμέρους εκδηλώσεις (εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, προβολές κ.α.) θα πραγματοποιηθούν στα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κασσάνδρας.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Σάββατο10/7: Τελετή έναρξης, συναυλία Μαρινέλλας.

    Τετάρτη14/7: Θεατρική παράσταση «7 ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» του Αισχύλου, με το θίασο Γ. Κιμούλη

    Σάββατο17/7: Συναυλίατου Βασίλη Παπακωνσταντίνου-Ευριδίκης

    Πέμπτη22/7: Θεατρική παράσταση «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα ΕΥΜΟΛΠΙΣ με το Λάκη Λαζόπουλο. Μουσική:Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Σπείρα-Σπείρα

    Σάββατο24/7: Συναυλία τηςΧάρις Αλεξίου

    Δευτέρα26/7: Μπαλέτο « Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ» απότην Κρατική Όπερα Οδησσού

    Τετάρτη28/7: Θεατρική παράσταση «ΦΑΙΔΡΑ» του Ρακίνα, με τους Κ. Αρζόγλου, Μαίρη Βιδάλη. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

    Παρασκευή30/7: Παιδική Θεατρική παράσταση «Ο ΕΛΑΦΟΒΑΣΙΛΙΑΣ» τη Ξένιας Καλογεροπούλου

    Σάββατο31/7: Συναυλία με τους «ΠΥΞ ΛΑΞ»

    Τετάρτη4/8: Θεατρική παράσταση «ΤΡΩΑΔΕΣ» με τους Άννα Βαγενά, Γιάννη Βούρο, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη. Μουσική:Σταύρος Ξαρχάκος

    Σάββατο 7/8: Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα

    Τετάρτη11/8: Θεατρική παράσταση «Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ» του Μολιέρου με το Βασίλη Τσιβιλίκα

    Σάββατο14/8: Συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη

    Τετάρτη 18/8: Συναυλία με την «ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ FACE ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ»

    Σάββατο21/8: Θεατρική παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή με τον Κώστα Πρέκα

    [32] ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙ "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (13:33 UTC+2)

    Την τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες» θα παρουσιάσει σήμερα στο αρχαίο στάδιο Δελφών το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μία πρώτη μορφή, σε μετάφραση του Κώστα Βαλάκα και Ελένης Παπάζογλου και σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη 12η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 20 Ιουλίου 2004 στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Αυγούστου 2004.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή θα ανεβούν σε νέα μετάφραση, παραγγελία του Κ.Θ.Β.Ε., του Κώστα Βαλάκα και της Ελένης Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, με σκηνικά-κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική του Κώστα Βόμβολου, χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη. Σύμβουλος δραματουργίας είναι η Ελένη Παπάζογλου, βοηθός σκηνοθέτη η Ξένια Αηδονοπούλου και υπεύθυνη παραγωγής η Ροδή Στεφανίδου.

    Στους ρόλους οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ανέζα Παπαδοπούλου (Διηάνειρα), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (Τροφός), Γιάννος Περλέγκας (Ύλλος), Δημήτρης Κολοβός / Σάκης Πετκίδης (Άγγελος), Γιάννης Τσορτέκης (Λίχας), Ευτυχία Γιακουμή / Έλενα Τοπαλίδου (Ιόλη), Δημήτρης Καρέλλης (Γέροντας), Ακύλλας Καραζήσης (Ηρακλής).

    Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Άννα Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Λαρετζάκη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Έλσα Μουρατίδου, Μερόπη Μορφούλη, Μαρία Μπεγιατζή, Άννη Ντουμούζη, Ερατώ Πίσση, Δέσποινα Σαρόγλου, Εύα Σωφρονίδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Ακόλουθοι: Ιπποκράτης Δελβερούδης, Μαρία Φράγκου

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

    25 Ιουνίου Αρχαίο Στάδιο Δελφών

    20 & 21 Ιουλίου Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

    24 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 47ο Φεστιβάλ Φιλίππων

    31 Ιουλίου Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών

    7 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Δίου

    20 & 21 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

    28 & 29 Αυγούστου Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

    1 Σεπτεμβρίου Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας (Πετρούπολη Αττικής)

    10, 11 & 12 Σεπτεμβρίου Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης

    [33] 12η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

    Δελφοί, 25 Ιουνίου 2004 (13:01 UTC+2)

    Στα 2.500 χρόνια από τη γέννηση του Σοφοκλή είναι αφιερωμένη φέτος η 12η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, όπου θα συναντηθούν Ελληνες και ξένοι ιστορικοί τέχνης, αρχαιολόγοι και καλλιτέχνες, ξεκινώντας από σήμερα μέχρι και τις 3 Ιουλίου.

    Ο Σοφοκλής γεννήθηκε το 496 π.Χ. και δημιούργησε περίπου 123 έργα, από τα οποία όμως σώζονται ολόκληρα μόνο 7. Στη Συνάντηση των Δελφών θα παρουσιαστούν τα έργα του, σε συνολικά εννέα παραστάσεις από θεατρικές ομάδες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών.

    Σήμερα θα παρουσιαστούν οι «Tραχίνιες» από το Kρατικό Θέατρο Bορείου Eλλάδος, στις 26 Ιουνίου ακολουθεί το «Yλικό Aίας» του Θεόδωρου Tερζόπουλου, στις 27/6 «Oιδίπους εξόριστος» της Sahika Tekand από την Tουρκία, στις 28/6 «H αναμονή της Hλέκτρας» σε σκηνοθεσία Randee Trabitz (Oasis Theatre Company) και «Hλέκτρας χώρα» (σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης, Watt Theatre Company), στις 29/6 ο «Φιλοκτήτης» σε σκηνοθεσία Nikolay Roschin, στις 30/6 «Oιδίπους» σε σκηνοθεσία Alexei Levi-nsky, την 1/7 η «Aντιγόνη» σε σκηνοθεσία Satoshi Miyagi, και στις 2/7 «O δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια» του Mάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Γ. Aναστασάκη.

    Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του Πολιτιστικού Kέντρου Δελφών θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο με θέμα «Kλασική Παράδοση και Σύγχρονη Δημιουργία», το οποίο θα ξεκινήσει αύριο και στη διάρκειά του θα γίνουν αναλύσεις για το έργο του Σοφοκλή.

    [34] "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (11:42 UTC+2)

    Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο θέατρο Δάσους, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Στέλιο Μάινα, σε τρεις παραστάσεις, τη Δευτέρα 28, την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στις 21.30.

    "Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι", ένα από τα τελευταία έργα του Ευριπίδη, η διδασκαλία του οποίου τοποθετείται στο 405 π.Χ., πραγματεύεται το μύθο της θυσίας της Ιφιγένειας. Η ηρωίδα αποφασίζει την αυτοθυσία της με σκοπό την ένωση των Ελλήνων για την αντιμετώπιση των βαρβάρων.

    Ο ρεαλισμός του Ευριπίδη σφραγίζει την ιδιοσυγκρασία της Ιφιγένειας, όπως και των περισσότερων προσώπων στην τραγωδία, αναλύοντας την ανθρώπινη φύση, τα ένστικτά της, τα πάθη της, τα κίνητρά της. Αμφιβάλλει, ανησυχεί, θέτει ερωτήματα, χωρίς να ξεχνά το αλάνθαστο των θεών και των παλιών ηθικών αρχών.

    Η τραγωδία αρχίζει με την ανάκλαση της απόφασης του Αγαμέμνονα να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια, στη θεά Αρτεμη. Ομως, η Ιφιγένεια προσφέρεται οικειοθελώς, στην εντολή της θεάς. Στο τέλος του έργου ο αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμνήστρα ότι η θυσία τελέστηκε αλλά στη θέση της κοπέλας, η θεά έβαλε μία ελαφίνα. Η τραγωδία κλείνει με την αναγγελία του ευνοϊκού ανέμου για τον εκστρατευτικό στόλο των Ελλήνων.

    Ο Ευριπίδης πραγματεύεται το θέμα της θυσίας της Ιφιγένειας από τη σκοπιά που του επιβάλλουν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής του, ενώ το ερώτημα που τίθεται, αν τελικά αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η επίτευξη ενός πολιτικού στόχου ή το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή, παραμένει αναπάντητο.

    Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 25 Ιουνίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, και σε δύο Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ. Το έργο θα παρουσιαστεί επίσης στο θέατρο Ηρώδου Αττικού, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Μετάφραση: Κ. Μύρης

    Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

    Σκηνικά - κουστουμια: Γιώργος Πάτσας

    Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

    Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλλα Νέστορα

    Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

    Βοηθός Σκηνοθέτης: Περικλής Βασιλόπουλος

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγαμέμνων - Στέλιος Μάινας, Πρεσβύτης - Γιώργος Βελέντζας, Μενέλαος - Γιάννης Νταλιάνης, Αγγελος Α - Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κλυταιμνήστρα - Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ιφιγένεια - Μαρία Πρωτόπαππα, Αχιλλέας - Νίκος Κουρής, Αγγελος Β - Γιάννης Νταλιάνης, Κορυφαία - Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Χορός: Εφη Λογγίνου, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Νικολέτα Ρηγάκη, Εύη Σαουλίδου, Μαριάνθη Φωτάκη.

    [35] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2004 (11:29 UTC+2)

    «Μίκης Θεοδωράκης - Μισός αιώνας μουσική», τιτλοφορείται το διήμερο του Πνευματικού Κέντρου Καισαριανής, σήμερα και αύριο (9μ.μ.), στο Δημοτικό Στάδιο (τέρμα λεωφορείων 223-224). Η αποψινή συναυλία εστιάζεται στη «συνάντηση» του συνθέτη με ποιητές. Τραγούδια του ερμηνεύουν: Νένα Βενετσάνου, Βασίλης Γισδάκης, Καίτη Κουλλιά, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μελίνα Κανά, Γιάννης Χαρούλης. Αύριο, η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζει ανθολογία έργων του συνθέτη από ταινίες και παραστάσεις. Τραγουδά ο Παντελής Θεοχαρίδης, ενώ οι Πέτρος Φιλιππίδης, Νατάσα Μανίσαλη και Γιάννης Σαμσιάρης σχολιάζουν - σε κείμενα Κάκιας Ιγερινού - και τραγουδούν αποσπάσματα έργων. Στην οθόνη προβάλλονται υλικό παραστάσεων, σκίτσα του Μποστ και στιγμιότυπα από την αγωνιστική διαδρομή του λαού μας. Ο Μ. Θεοδωράκης θ' ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Καισαριανής. Είσοδος 5 ευρώ.

    Ο Βαγγέλης Γερμανός αυτοσχεδιάζει στην κιθάρα του και τραγουδάει αγαπημένα κομμάτια σήμερα (10.30μ.μ.), στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Αύριο, στον ίδιο χώρο, θα εμφανιστούν οι Βασίλης Ρακόπουλος, Τάκης Φαραζής, Γιώργος Καλούδης.

    Συναυλία πραγματοποιεί η εικαστική «Λέσχη», αύριο το βράδυ (οδός Μυκάλης, Κεραμεικός), με τις Λάμια Μπεντίουι, Ειρήνη Δασκαλάκη και τα σχήματα «Ελ Χαρίσα», «Αντάρα», «Αλιστράτα» κ.ά.

    Ο Ορφέας Περίδης δίνει συναυλία, τη Δευτέρα ( 9.30 μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, με γνωστά τραγούδια του και δημιουργίες των Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου, Λοΐζου κ.ά. Μαζί του, ο συνθέτης-δεξιοτέχνης στο ούτι Χάικ Γιαζτζιάν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 25 June 2004 - 18:14:53 UTC