Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ
  • [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [04] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ
  • [05] ΟΡΟΙ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΝΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
  • [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [08] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ: Η Ν.Δ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ
  • [09] ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [10] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [11] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΕΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [12] Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ
  • [13] ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [14] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [18] ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [19] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ-ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
  • [20] EURO2004: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ 4Χ400Μ
  • [22] ΠΟΛΟ: 4η Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [23] ΣΤΙΒΟΣ: "ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ
  • [24] EURO2004: ΣΤΟΥΣ "8" Η ΤΣΕΧΙΑ
  • [25] Κ.ΑΝΑΝ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [26] Ο ΑΛ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [27] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΝΤΙ
  • [28] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [29] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
  • [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [32] ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ
  • [33] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

  • [01] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (21:15 UTC+2)

    «Είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε την μεγάλη υπέρβαση». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ, εν όψει του αυριανού αγώνα με τη Ρωσία.

    «Γνωρίζουμε τους Ρώσους και ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολη αποστολή. Ακόμη δεν κρίθηκε τίποτε και αυτό το γνωρίζουν οι παίκτες μου", τόνισε ο Γερμανός τεχνικός και συνέχισε: "Θέλουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε για αυτό. Εχουμε καλή διάθεση και δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα. Αν παίξουμε έτσι όπως ξέρουμε τότε σίγουρα μπορούμε να προκριθούμε. Θα πάμε για τη νίκη γιατί δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για εμάς. Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό και να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους».

    [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:12 UTC+2)

    Το αδιέξοδο στην εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει, τελικά, ελπίδες στο «ευρωπαϊκό όραμα» του Κ. Σημίτη. Στην έκτακτη σύνοδό τους (το πιθανότερο στις 12 Ιουλίου) οι «25» θα κληθούν, όπως όλα δείχνουν, να επιλέξουν όχι μόνο τον διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι, αλλά και το πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών και να κάνουν κατ' αρχήν συζήτηση για εκείνον που θα αναδειχθεί στη νεοσυσταθείσα θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Και, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», φαίνεται πολύ πιο εύκολο αυτό που δεν κατάφεραν την Πέμπτη και την Παρασκευή (τη σύμπτωση σε κάποιο πρόσωπο) να το πετύχουν τότε με τον γνωστό ευρωπαϊκό τρόπο: του συμβιβασμού και των ισορροπιών. Αλλωστε, το γεγονός ότι οι θέσεις είναι 3 προσφέρεται γι' αυτό.

    Επικεφαλής της Κομισιόν θα μπορούσε να εκλεγεί κάποιος προερχόμενος από το χώρο της κεντροδεξιάς, ίσως από χώρα του βορρά (το όνομα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι το επικρατέστερο, παρ' ότι ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται). Στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να «παίξει» με σοβαρές πιθανότητες ο Κ. Σημίτης ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το «γαλλογερμανικό άξονα», όμως ταυτόχρονα δεν πρόκειται να συναντήσει αντιδράσεις ούτε από τους Βρετανούς ούτε από τις μικρές χώρες. Το πόστο του υπουργού Εξωτερικών είναι ήδη «κατειλημμένο» από τον Χ. Σολάνα.

    Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, όπως αποκαλύπτεται πλέον, έχει εργασθεί μεθοδικά και αθόρυβα γι' αυτή την προοπτική. «Η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ταιριάζει και τον ενδιαφέρει» ομολογούν συνεργάτες του και προσθέτουν ότι τα πρόσφατα ταξίδια του σε Γερμανία και Αυστρία δεν είχαν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

    Μάλιστα, θεωρούν «μείζονος σημασίας» τις επαφές του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επειδή «έχει τεράστια απήχηση στους κόλπους της Ενωσης, απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του γαλλογερμανικού άξονα και θεωρείται "συμπαθής" από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία»...

    [03] ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιουνίου 2004 (16:24 UTC+2)

    Η Νέα Υόρκη διέθεσε στην Ολυμπιακή Φλόγα την κεντρική πλατεία της και χιλιάδες κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Times Square για να παρακολουθήσουν τη λήξη της Λαμπαδηδρομίας. Ήταν μία πολύχρωμη εκδήλωση που φωτίστηκε από τις μεγάλες πινακίδες που χαρακτηρίζουν την πλατεία. Νωρίτερα, όμως, στα Ηνωμένα Έθνη, οι τόνοι χαμήλωσαν σε μία τελετή αφιερωμένη στην ειρήνη και στην Oλυμπιακή εκεχειρία.

    Τελευταία λαμπαδηδρόμος στην Times Square ήταν η Νάντια Κομανέντσι που εμφανίστηκε στη σκηνή θεαματικά, κατεβαίνοντας «ιπτάμενη» από ένα γερανό για να ανάψει το βωμό. Την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντέϊβιντ Μπλούμπεργκ, ενώ η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου ευχαρίστησε τη Νέα Υόρκη για την υποδοχή και τη φιλοξενία και την κάλεσε να συμμετάσχει στη γιορτή της Αθήνας.

    Ήταν μία θεαματική εκδήλωση που θύμιζε τις πρωτοχρονιές της Νέας Υόρκης. Οι θεατές μετρούσαν αντίστροφα για την άφιξη της φλόγας, ακολούθησαν πυροτεχνήματα και η ηθοποιός Νία Βάρνταλος παρουσίαζε τους καλεσμένους στη σκηνή. Ανάμεσα τους και τα μέλη του θιάσου που παρουσιάζει το show Hair Spray, ερμήνευσαν τραγούδια από το έργο.

    Η Λαμπαδηδρομία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε από την καρδιά της ελληνικής ομογένειας, την Αστόρια, και έκλεισε το κέντρο της πολυεθνικής πόλης, αφού, προηγουμένως, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τον κόσμο να υιοθετήσει το ειρηνικό μήνυμα της Αθήνας.

    Ελληνικό χρώμα

    «Σήμερα η Φλόγα φωτίζει την πόλη με τον πιο έντονο πολυεθνικό χαρακτήρα στον κόσμο» είπε η κα. Αγγελοπούλου, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Αθηνών της Αστόρια. Εκεί χιλιάδες ομογενείς περίμεναν από νωρίς για να υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ κάλεσε όλους τους πολίτες της Νέας Υόρκης «να βγουν στους δρόμους και να χειροκροτήσουν τους 120 λαμπαδηδρόμους στα 34 μίλια της διαδρομής». Όπως είπε ο κ. Μπλούμπεργκ, όταν η Φλόγα θα διασχίζει τις γειτονιές της πολυεθνικής Νέας Υόρκης, θα είναι σα να διατρέχει όλον τον κόσμο. Η τελετή στην Αστόρια, που παρουσίασε η γνωστή ηθοποιός Μελίνα Κανακαρίδη, φορτίστηκε συγκινησιακά όταν το ελληνικό μουσικό συγκρότημα «Ακρίτες» απέδωσε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

    Νεαρές ελληνίδες με εμφάνιση αρχαίας ιέρειας μετέφεραν το φανό με τη Φλόγα στο κέντρο της πλατείας, ενώ στους γύρω δρόμους οι ελληνικές σημαίες επένδυαν με χρώμα την εκδήλωση που έκλεισε με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ένας Oλυμπιακός θρύλος, ο Μπομπ Μπίμον και στην αλυσίδα των προσωπικοτήτων που τον ακολούθησαν περιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες Στιβ Φορμπς και Ντόναλντ Τραμπ, η ηθοποιός Νία Βάρνταλος και ο παίκτης του ΝΒΑ Ντικέμπε Μουτόμπο.

    Η Φλόγα πέρασε από όλα τα κεντρικά σημεία της Νέας Υόρκης και οι επευφημίες του κόσμου ακούστηκαν παντού: στη γέφυρα του Μπρούκλιν, στο Σέντραλ Παρκ, στο Γιάνκις Στάντιουμ. Η σιωπή διαδέχθηκε τον ενθουσιασμό όταν η πομπή πέρασε μπροστά από το Σημείο Μηδέν, εκεί όπου υπήρχε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

    Ο Κόφι Ανάν

    Η Νέα Υόρκη εκτός από χαμόγελο επέδειξε και υπομονή καθώς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης έκλειναν για την ομαλή πορεία της Λαμπαδηδρομίας. Τα τοπικά δίκτυα μετέδιδαν απ' ευθείας εικόνες από τους δρόμους της πόλης, ενώ ο Δήμος της Νέας Υόρκης οργάνωσε μετάδοση των εκδηλώσεων από την ιστοσελίδα του. Ωστόσο η εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη δεν είχε τοπικό χαρακτήρα, αλλά παγκόσμιο. «Είναι τιμή μου να δέχομαι την Oλυμπιακή δάδα στην πρώτη της επίσκεψη στη Νέα Υόρκη» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, παραλαμβάνοντας τη δάδα από την Πρόεδρο της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. «Η Oλυμπιακή εκεχειρία είναι μία ευκαιρία για τον κόσμο και τα Ηνωμένα Έθνη σπεύδουν να την υιοθετήσουν» σημείωσε ο κ. Ανάν.

    Η κ. Αγγελοπούλου κάλεσε για άλλη μια φορά στη γιορτή της Αθήνας, υπενθυμίζοντας ότι η ολυμπιακή εκεχειρία μπορεί να προτρέψει τον κόσμο σε μόνιμη ειρήνη. «Δεν είναι δυνατό να στέλνεις τους νέους στον πόλεμο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, ενώ η Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είπε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να παρουσιάσει σύγχρονους Αγώνες, εμπνευσμένους από αρχαία ιδανικά. Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από χορωδία παιδιών που απέδωσε τον ολυμπιακό ύμνο και ένα τραγούδι αφιερωμένο στην ειρήνη.

    Από τη Νέα Υόρκη στο Μόντρεαλ

    Σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στο Μόντρεαλ του Καναδά, στον τελευταίο σταθμό της στην αμερικανική ήπειρο. Την Τρίτη θα διασχίσει τον Ατλαντικό με προορισμό την Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες, στην ευρωπαϊκή πορεία της Λαμπαδηδρομίας με τελικό προορισμό την Αθήνα.

    [04] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (11:00 UTC+2)

    Ενισχυμένη με προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας και με σημαντικές πολιτικές παρουσίες, αναχωρεί τη Δευτέρα για το Παρίσι η ελληνική αντιπροσωπεία, που θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008.

    Συγκεκριμένα, στην ελληνική αποστολή για την ΕΧΡΟ, με επικεφαλής τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά δύο ακόμη στελέχη της κυβέρνησης, τα υπουργεία των οποίων εμπλέκονται στην εθνική προσπάθεια για την ανάληψη της έκθεσης: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

    Οι μεν αρμοδιότητες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετίζονται άμεσα με το θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας (ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ-TERRA MATER), το δε πεδίο δράσης του υφυπουργού Εξωτερικών ενσωματώνει τον στόχο για την έναρξη ενός διπλωματικού αγώνα, προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης διεθνών υποστηρικτών για την πρόταση της Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, στο πλευρό της ελληνικής αποστολής θα βρίσκονται τρεις λαμπερές προσωπικότητες της χώρας μας με διεθνή εμβέλεια, που θα αναλάβουν, ανιδιοτελώς, το έργο της παρουσίασης της ελληνικής πρότασής, στα μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, στο Παρίσι. Πρόκειται για το γνωστό και δημοφιλή παρουσιαστή της ΕΡΤ, Αλέξη Κωστάλα, τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή στην ελληνική και γαλλική τηλεόραση, Νίκο Αλιάγα και τη διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Νανά Μούσχουρη.

    Η επίσημη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη γενική συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, ΒΙΕ, ενώπιον των αντιπροσωπειών των 92 κρατών μελών. Στην ελληνική αποστολή θα συμμετάσχουν ο γ.γ. του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας, και το σύνολο των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας Διεκδίκησης: ο γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Θέμης Καρτσιώτης και ο εκτελεστικός γραμματέας και πρόεδρος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος.

    Η παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι των συνυποψήφιων πόλεων: της Τεργέστης και της Σαραγόσας.

    Η άψογη κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας, η ισχυρή βούληση της Ελλάδας με την ευρεία πολιτική και κοινωνική συστράτευση στο εγχείρημα, η γεωστρατηγική θέση ως «πύλη» Βορρά Νότου και Ανατολής - Δύσης, η μακραίωνη ιστορική πορεία με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και το προτεινόμενο θέμα «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ TERRA MATER», αποτελούν τα δυνατά σημεία της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση της EXPO 2008.

    Την Τρίτη 22/6/04, στις 14:00, θα πραγματοποιηθεί η γενική πρόβα της παρουσίασης του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, στο PARC DES EXPOSISTIONS-VILLEPINTE του Παρισιού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 16:30, ο ΥΜΑ-Θ και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο Ξένου Τύπου του Παρισιού, C.A.P.E.

    Την Τετάρτη 23/06/04, 09:00 το πρωί, αρχίζει η γενική συνέλευση του ΒΙΕ. Η παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 15:50 έως 16:20. Θα έχουν προηγηθεί οι παρουσιάσεις της Τεργέστης και της Σαραγόσας. Στις 17:00, οι αντιπροσωπείες των τριών υποψήφιων πόλεων θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

    ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΕ

    Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης είχε αποσπάσει τα θετικά σχόλια των οκτώ μελών της ελεγκτικής επιτροπής του ΒΙΕ, τον περασμένο Απρίλιο, κατά την επίσκεψή τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τότε, η επιτροπή είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το κλίμα συστράτευσης για τη διεκδίκηση της EXPO 2008, στις συναντήσεις της με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και στις επαφές με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

    Τα μέλη του ΒΙΕ είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις τουριστικές υποδομές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, έδειξαν εντυπωσιασμένα από την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από το φυσικό κάλλος της περιοχής.

    Η έκβαση της εθνικής προσπάθειας θα κριθεί το Δεκέμβριο, οπότε τα 92 κράτη μέλη του ΒΙΕ θα κληθούν με μυστική ψηφοφορία να επιλέξουν την πόλη που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2008._

    [05] ΟΡΟΙ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:13 UTC+2)

    Τρεις όρους θέτει ο Αλέκος Αλαβάνος για να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΝ: πολιτική φυσιογνωμία μακριά απ' τη σοσιαλδημοκρατία, κατεύθυνση ενότητας με άλλες δυνάμεις της αριστεράς και διάλυση των εσωκομματικών του τάσεων. Διαφορετικά, δεν μένει ούτε ως βουλευτής σε αυτό το κόμμα: «Την επομένη του συνεδρίου θα έχω καταθέσει την παραίτησή μου», λέει ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Κατά τα άλλα, ο Αλ. Αλαβάνος:

    Χαρακτηρίζει «ορθή πρωτοβουλία» την απόφαση του Ν. Κωνσταντόπουλου να μην μείνει στην αρχηγία του ΣΥΝ, αλλά φοβάται, με την ευκαιρία της συζήτησης για την προεδρία της δημοκρατίας, μήπως «το ΠΑΣΟΚ γίνει ο "φιλικός τύραννος" του χώρου μας, ρίχνοντας πάνω μας την παχιά σκιά του».

    Από την άλλη πλευρά, παίρνει σαφώς αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ, λέγοντας ότι «εγώ δεν συμμετέχω στο ηγετικό σχήμα» ενός κόμματος που είναι «παχύσαρκο και δυσκίνητο» και σε μια «καρικατούρα του 3%-4% η οποία λειτουργεί με 4-5 κόμματα στο εσωτερικό του»!

    Τέλος, δεν κρύβει τη διαφωνία του για το «ναι» του ΣΥΝ στο σχέδιο Ανάν, για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και για τη διάλυση του πειράματος του ΣΥΡΙΖΑ, που δοκιμάστηκε στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου.

    Σε ερώτηση εάν η απόφαση του Νίκου Κωνσταντόπουλου να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ, του ανοίγει το δρόμο για την προεδρία, ο κ. Αλαβάνος δηλώνει:

    «Οχι. Η λύση δεν είναι να βγάλεις ένα άσπρο πιόνι και στη θέση του να βάλεις ένα μαύρο. Χρειάζεται καθολική μεταβολή του συστήματος ηγεσίας και σημείο-κλειδί αποτελεί η διάλυση των μηχανισμών των τάσεων. Ο Συνασπισμός είναι σαν ένα παχύσαρκο δυσκίνητο άτομο: Αντί να έχει εξωστρέφεια προς την κοινωνία, όλα ενδοβάλλονται, γίνονται εσωτερικές συνεδριάσεις, διαπραγματεύσεις, συντονιστικά των τάσεων. Είναι καρικατούρα σε ένα κόμμα του 3%-4% να λειτουργούν, στο εσωτερικό του, τέσσερα ή πέντε κόμματα. Να μοιράζεις σε φέουδα μια μονοκατοικία είναι παραλογισμός. Στελέχη με ιστορία και δυνατότητες στερεύουν ως βαθμοφόροι των τάσεων. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχω αρνηθεί να συμμερισθώ τις ευθύνες και δεν συμμετέχω στο ηγετικό σχήμα. Για μένα μοίρα της αριστεράς, αν θέλει να επιζήσει, είναι η αλληλεγγύη. Μόνο έτσι μπορεί να συνηχήσει με εκείνα τα κύτταρα της κοινωνίας που παράγουν αλληλεγγύη, σε μια ομάδα νέων που διοργανώνει μια ζωγραφική έκθεση σε ένα διαμέρισμα στη μεγαλούπολη, σε μια ομάδα εθελοντών σε μια μονάδα αποτοξίνωσης, σε ένα εργοστάσιο που κλείνει».

    [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΝΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

    Ρόδος, 20 Ιουνίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Στον Εισαγγελέα Ρόδου θα οδηγηθεί την Τρίτη το απόγευμα άνδρας, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι υπεύθυνος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική περιοχή της Καρπάθου, την περασμένη Παρασκευή.

    Ο φερόμενος ως εμπρηστής, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, εντοπίστηκε μετά από έρευνα κλιμακίου της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος.

    [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η κυβέρνησή του κινούνται με μεθοδικότητα στην αναζήτηση συμφωνημένης λύσης επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Αλήθεια».

    «Το όραμά μας είναι κοινό με αυτό των Κυπρίων και δεν είναι άλλο από μια επανενωμένη Κύπρο που θα αξιοποιεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να εγγυάται σε όλους τους πολίτες την ισότιμη συμμετοχή στα αγαθά της ένταξης και θα διασφαλίζει το ίδιο επίπεδο ασφαλείας και ευημερίας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την άποψη ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου μπορεί να απογοήτευσε διεθνείς κύκλους, που πιστεύουν ότι χάθηκε μια ευκαιρία, αλλά δεν οδηγεί σε παραπομπή στις καλένδες.

    Εξηγωντας την παραπάνω άποψη αυτή είπε ότι «κατά κύριο λόγο οι Κύπριοι, όπως ρητώς προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, είχαν το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον και δεύτερο, γιατί το "όχι" που προέκυψε ήταν αποτέλεσμα του ελλείμματος του, ως προς την παροχή επαρκών εγγυήσεων στον τομέα της ασφάλειας».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, προσέφερε τις θετικές της υπηρεσίες στη δύσκολη και αποφασιστική φάση του Κυπριακού τόσο στη Λουκέρνη όσο και στην προ του δημοψηφίσματος περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι με την υπεύθυνη στάση της ότι οι πολίτες της Κύπρου θα εκφράσουν ελεύθερα της βούλησή τους πέρα από πιέσεις ή προσπάθειες καθοδήγησης.

    «Και είναι αυτή -συμπλήρωσε- ακριβώς η στάση μας, που μας επιτρέπει σ αυτή τη νέα περίοδο να προβάλουμε πειστικά το επιχείρημα ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε εκ νέου την αναζήτηση συμφωνημένης λύσης επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν».

    [08] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ: Η Ν.Δ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (19:15 UTC+2)

    «Οι πρόσφατες εκλογικές νίκες της Νέας Δημοκρατίας απέδειξαν ότι οι πολίτες μας εμπιστεύονται και περιμένουν τις λύσεις στα προβλήματα που έχουν. Γι' αυτό η Κυβέρνηση και η ΝΔ με ζήλο, με σεμνότητα - ταπεινότητα στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα, εργατικότητα και σύνεση θα αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα για να έχουν οι Έλληνες πολίτες μια καλύτερη ζωή». Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κ.Ε του κυβερνώντος κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την έξοδο του από το εκλογικό τμήμα Ζωγράφου, όπου ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

    «Η Νέα Δημοκρατία πορεύεται σε ένα ανοιχτό Συνέδριο με διάλογο με την κοινωνία ύστερα από τις μεγάλες επιτυχίες που είχε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτές δείχνουν ότι οι πολίτες μας εμπιστεύονται, εμπιστεύονται τις προτάσεις μας, εμπιστεύονται τον Κ. Καραμανλή και τα στελέχη, και περιμένουν τις λύσεις στα προβλήματα που έχουν. Γι' αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση και η ΝΔ με ζήλο, με σεμνότητα - ταπεινότητα στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα, εργατικότητα και σύνεση θα αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα για να έχουν οι Έλληνες πολίτες μια καλύτερη ζωή».

    [09] ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Μόντρεαλ, 20 Ιουνίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Μετά τη Νέα Υόρκη ήταν σήμερα η σειρά του Μόντρεαλ να υποδεχτεί την Ολυμπιακή Φλόγα. Η τελετή που ήταν σεμνή πραγματοποιήθηκε με φόντο το Ολυμπιακό Στάδιο και παρουσία πλήθους ομογενών,.

    Ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ζεράλντ Τραμπλέ αναφέρθηκε στο συμβολισμό της επιστροφής των Αγώνων στη γενέτειρά τους, ενώ επισήμανε ότι η πόλη του αγκαλιάζει όλους τους λαούς.

    Από τα χέρια του Τραμπλέ η Ολυμπιακή Φλόγα πήγε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο που ήταν ο νεαρός Γιώργος Αδαμόπουλος, ένας ομογενής με ειδικές ανάγκες που μάλιστα φορούσε τα χρώματα της Ολυμπιακής Αθήνας.

    Το "παρών" τους στην τελετή έδωσαν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Γ. Μουρίκης, ο αντιπρόεδρος του δήμου Μισέλ Πρεσκότ, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 κ. Λαμπρίδης, η συντονίστρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Δήμητρα Ιγκαν, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής στο Μόντρεαλ Δημήτρης Γιατζούλης και πλήθος επισήμων.

    [10] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Ως θετικό βήμα για την εμβάθυνση και ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Ταυτόχρονα, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχεται ότι χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη, ώστε να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Ευρώπη με ισχυρή κοινωνική διάσταση, συνοχή και αλληλεγγύη, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον προβληματισμό του για «ορισμένες κρίσιμες αλλαγές που έγιναν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας και αφορούν κρίσιμα θέματα της χώρας», τονίζοντας ότι «για το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, περιμένουμε αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε το περιεχόμενο και η σημασία των διατάξεων του νέου Συντάγματος, να αξιολογηθούν πλήρως από τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό».

    Υπενθυμίζει δε τις προσπάθειες που είχε καταβάλλει ως κυβερνών κόμμα για μια σειρά θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος (νησιά, τουρισμός, αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή, ρήτρα για την κοινωνική Ευρώπη).

    [11] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΕΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (11:13 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στην παγκόσμια αγορά, ανακοινώνουν ότι από τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου αυξάνουν τις πτήσεις τους και ανοίγουν τα φτερά τους καθημερινά για το Βερολίνο, τη Γερμανική πρωτεύουσα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Συγκεκριμένα, οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών Αθήνα-Βερολίνο-Αθήνα, θα γίνονται με Boeing 737-400 και τα ωράρια αναχωρήσεων από Αθήνα θα έχουν ως εξής:

    Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 07.00 τοπική ώρα. Η πτήση γίνεται μέσω Θεσσαλονίκης. Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή: 10.15 τοπική ώρα.

    Αντίστοιχα, τα ωράρια αναχωρήσεων από Βερολίνο θα είναι: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 10.45 τοπική ώρα. Πτήση μέσω Θεσσαλονίκης. Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή: 13.35 τοπική ώρα.

    Η καθημερινή σύνδεση των δύο πόλεων θα επισφραγίσει την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών και αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης, καθώς έρχεται σε μία περίοδο που οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται στη χώρα που τους γέννησε. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, Μεγάλος Εθνικός Χορηγός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, προσφέρουν άλλο ένα κρίκο στη σύνδεση των λαών, για τη μεγάλη αυτή γιορτή της ανθρωπότητας.

    [12] Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:50 UTC+2)

    Ριζικές αλλαγές στη δομή των τιμολογίων της ΔΕΗ, προαναγγέλει ο πρόεδρος της επιχείρησης, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Νέοι μετρητές που τοποθετούνται σταδιακά στους καταναλωτές, θα μπορούν να μετρούν την κατανάλωση ανά ώρα, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα διαχείρισης εξοικονόμησης ενέργειας. Που μπορεί να περιλαμβάνει επιβάρυνση του τιμολογίου κατά τις ώρες αιχμής και ελάφρυνση το υπόλοιπο 24ωρο.

    Ο κ. Παλαιοκρασσάς εκτιμά ότι ο βασικός λόγος που δεν προχωρούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τα χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ, αναφέρει ότι η αύξηση που θα ζητηθεί για φέτος από την κυβέρνηση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι στα όρια του πληξθωρισμού και ακόμη:

    -Διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κάλυψης των αναγκών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    -Επισημαίνει ότι η ριχική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών θα είναι η διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο.

    -Περιγράφει τα μέτρα για μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τους σταθμούς της ΔΕΗ.

    [13] ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:24 UTC+2)

    Tους τελευταίους μήνες, αλλά και τους αμέσως επόμενους, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη των Oλυμπιακών Aγώνων, η συνηθέστερη κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση εστιάζεται στη μη ικανοποιητική παραγωγή κυβερνητικού έργου. Eχει επικρατήσει η άποψη ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει συντηρητική τακτική, αποφεύγοντας να ανοίξει μέτωπα, και θα κινηθεί με προσεκτικά βήματα.

    Tο οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει ανάλυση στην εφημερίδα «Καθημερινή», κινείται στην ίδια λογική και μέχρι στιγμής αυτό που έχει γίνει επισήμως γνωστό είναι οτι το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί δύο νέα νομοσχέδια, ένα φορολογικό και ένα αναπτυξιακό, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις -σύμφωνα με τον κ. Aλογοσκούφη- είναι θέμα που δεν επιτρέπει βιασύνες και ευκαιριακές κινήσεις, αλλά (όπως όλες οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις) χρειάζεται προσεκτικά βήματα και χρόνο ικανό να αφομοιωθεί από την κοινωνία.

    Ωστόσο, ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αγνοεί τις ανελαστικές πιεστικές ανάγκες των δημόσιων οικονομικών και ενίσχυσης των εσόδων, δεν θα πρέπει να εμφανίζει σοβαρές αποκκλίσεις όσον αφορά την τήρηση των υπεσχημένων της προεκλογικής περιόδου και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Oι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές αρέσκονται σε αναλύσεις, η ουσία των οποίων περιορίζεται στο εάν το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης είναι επαρκής ή όχι χρόνος για να κριθεί μια κυβέρνηση και στο πότε τελειώνει η περίοδος χάριτος και τι θα γίνει μετά. Στην πραγματική οικονομία όμως τα πράγματα εξελίσσονται. Oι επιχειρήσεις που υπέστησαν το σοκ της προεκλογικής και μετεκλογικής αδράνειας εισπράττουν το αντίτιμο αυτής, χωρίς οι ίδιες να ελαφρύνονται από αντίστοιχη πίστωση χρόνου.

    O προβληματισμός που αναπτύσσεται, και βασίζεται κυρίως στις επίσημες εξαγγελίες, επικεντρώνεται στο αν τα δύο προαναγγελθέντα νομοσχέδια -φορολογικό και αναπτυξιακό- είναι αρκετά για να διευκολύνουν και να δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Mια σοβαρή εστία προβληματισμού ξεκινά από τον ίδιο τον στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των οποίων είχε θέσει ορίζοντα των αναπτυξιακών και επενδυτικών πρωτοβουλιών τους επικείμενους Oλυμπιακούς Aγώνες. Mεγάλες τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά ακόμα και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με βάση πλάνα που ολοκληρώνονται το 2004, και το χειρότερο είναι ότι δεν έχει καν προβλεφθεί ή αξιολογηθεί η προστιθέμενη αξία των επενδύσεων αυτών στη μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες εποχή.

    Oι ξενοδόχοι αντιμετώπισαν την Oλυμπιάδα σαν μια μεγάλη ευκαιρία που λίγο απέχει από τη φιλοσοφία της «αρπαχτής». Kαι αποδεικνύεται αυτό από την «εκβιαστικού χαρακτήρα» τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε η πλειοψηφία, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη οτι η συγκυρία των Aγώνων αν δεν αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης και ουσιαστικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας συνοδευόμενη από βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμεραγκ που επιταχυνόμενο θα επιστρέψει εναντίον τους στο εγγύς μέλλον.

    Iσχυρίζονται οι ξενοδόχοι ότι οι επενδύσεις τους έχουν δυσανάλογο κόστος, το οποίο τούς επιβαρύνει εξ ολοκλήρου, και καταφέρονται εναντίον του κράτους που δεν ευαισθητοποιήθηκε να τους χορηγήσει επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Oσο δίκιο κι αν έχουν, παράλληλα έχουν το απόλυτο άδικο εάν επιχειρούν να αποσβέσουν το αυξημένο επενδυτικό κόστος, κερδοσκοπώντας εις βάρος των τουριστών πελατών τους.

    H τουριστική βιομηχανία, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίζει τα παραπάνω προβλήματα, όμως αποτελεί παράλληλα έναν από τους ελάχιστους τομείς με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης, αν συνδυασθεί με την κατάλληλη κυβερνητική πολιτική. Σε άλλους τομείς, ωστόσο, η κατάσταση έχει γίνει ήδη ανεξέλεγκτη. Oι τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης αντιμετωπίζουν τη «λαίλαπα των Kινέζων», που έχουν κατακλύσει τις αγορές με φτηνά προϊόντα, εξοστρακίζοντας παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς.

    Oσες από τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου μετέφεραν εγκαίρως την παραγωγική δραστηριότητα σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, μειώνοντας το κόστος, κέρδισαν μεν μια πίστωση χρόνου, όμως δεν μπορούν να εξαλείψουν το πρόβλημα.

    [14] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:24 UTC+2)

    Γενική φορολογική ρύθμιση για τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, καθώς και νέα πολιτική γης αναγγέλλει με συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» ο υπουργός Oικονομίας, κ. Γιώργος Aλογοσκούφης, οποίος περιγράφει ως εξαιρετικά δυσχερή τη δημοσιονομική συγκυρία, αλλά απορρίπτει τις πολιτικές βίαιης προσαρμογής.

    H φορολογική ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Bουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Aδάμ Pεγκούζα, θα είναι γενική αλλά προαιρετική, θα καλύπτει τις εκκρεμείς υποθέσεις της τριετίας 1999-2002, ακόμη και εκείνες που εκκρεμούν στα Δικαστήρια, και θα λαμβάνει χαρακτηριστικά φορολογικής αμνηστίας. Eκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα λάβουν σημειώματα από την Eφορία και ο οφειλόμενος φόρος θα καταβληθεί σε 12 ή 18 δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής. H προσφυγή στη φορολογική ρύθμιση, όπως εξήγησε στην «K» ο κ. Aλογοσκούφης, έχει χαρακτηριστικά εκτάκτου μέτρου και εντάσσεται στην πολιτική ελέγχου των δημοσίων οικονομικών, η οποία θα παρουσιασθεί ολοκληρωμένη το φθινόπωρο με τον νέο προϋπολογισμό για το 2005.

    O υπουργός Oικονομίας αποκαλύπτει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φθάσει το 109% του AEΠ, αποδίδει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τα κρυφά χρέη, προαναγγέλλει την εφαρμογή τριετούς προγράμματος ελέγχου των ελλειμμάτων, αλλά δηλώνει πως η προσαρμογή θα είναι ήπια και θα στηρίζεται στη συγκράτηση των δαπανών και στις αποκρατικοποιήσεις. Aπορρίπτει την ιδέα επέμβασης στην παρούσα φάση στο Aσφαλιστικό και στην αγορά εργασίας και προσβλέπει στην ανάπτυξη, μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης, των αντιγραφειοκρατικών μέτρων και μιας νέας πολιτικής γης, η οποία θα στηρίζεται σε χωροθέτηση εκτάσεων του Δημοσίου, οι οποίες θα πωληθούν με διεθνείς διαγωνισμούς.

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση της Συνταγματικής Συνθήκης με την οποία εγκρίθηκε το σύνταγμα της Ευρώπης, τονίζοντας τη σημασία συγκεκριμένης πρόνοιας ότι τα συντάγματα των κρατών μελών θα πρέπει συνάδουν με το σύνταγμα της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να εξεταστεί από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες κατά πόσο οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν συνάδουν με τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως χωρίς τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εκτιμούν ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ούτε περιθώρια ούτε προοπτική για έναρξη νέας διαδικασίας για λύση στο Κυπριακό.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Η υπόθεση με τους ισχυρισμούς εναντίον του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη για ''εκβιασμό'' αστυνομικού της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), οι αμερικανο-βρετανικές παρασκηνιακές ενέργειες στους κόλπους του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την υιοθέτηση του πρώτου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την ικανοποίηση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που επέστρεψε χθες αργά το απόγευμα από τις Βρυξέλλες. Αλλα θέματα των εφημερίδων αναφέρονται στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των αμπελουργών και στις προσπάθειες του ΔΗΣΥ να προσελκύσει προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης που θα ενισχύσουν το κόμμα.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Μήνυμα - Λύση με το σχέδιο Ανάν'', δημοσιεύει δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό στέλλει το μήνυμα πως η μόνη διέξοδος για την ελληνική πλευρά σήμερα είναι η αναζήτηση συμφωνημένης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαγγέλλει την έναρξη κύκλου επαφών με προσωπικότητες του τόπου και με στόχο την ένταξή τους στο ΔΗΣΥ για να ενισχύσουν το κόμμα. Πρώτος στόχος -όπως αποκαλύπτει ο κ. Αναστασιάδης- είναι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αγγλοαμερικανική παγίδα στη ΝΥ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι άρχισαν προχθές βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρώτες ανεπίσημες διαβουλεύσεις για την έκθεση των καλών υπηρεσιών στο Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και η Γραμματεία, γράφει η εφημερίδα, έθεσαν απευθείας το θέμα στην ολομέλεια του Συμβουλίου, αντί στα πέντε μόνιμα μέλη όπως συνηθίζεται και αυτό έγινε για να αποφευχθούν πιθανές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων επί της ε/κ πλευράς. Αλλού γράφει για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελουργικός κόσμος της Κύπρου και για την εξαγγελία μέτρων στήριξης των αμπελουργών στην οποία προέβη προχθές στην Πάχνα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Περιμένοντας τον Νικήτα'', γράφει για τους ισχυρισμούς εναντίον του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη ότι ''εκβίαζε'' αστυνομικό και αναφέρει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς νέο διάβημα στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο η υπόθεση Ματσάκη, ενώ ταυτόχρονα η πίεση από κόμματα προς την κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές για πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση του θέματος είναι ασφυκτική. Αλλού γράφει ότι έπειτα από συνομιλίες δύο χρόνων για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), επιτεύχθηκε προχθές βράδυ συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε μοναδικό και ικανοποιητικό.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Προειδοποιεί με αποκαλύψεις ο Τ. Παναγιώτου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''σοβαρά ερωτηματικά για τη γνωστή υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη εξακολουθούν ακόμα να παραμένουν αναπάντητα'' και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είτε τηρούν σιγή είτε αποφεύγουν να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης, αφήνοντας να αιωρούνται υπονοούμενα. Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας Τάσου Παναγιώτου, ο οποίος είπε: ''Δεν σχολιάζω ούτε θέλω να υπεισέλθω στην ουσία της υπόθεσης Ματσάκη, γιατί, αν αρχίσω να σχολιάζω, τότε θα πω πολλά''. Αλλού γράφει ότι με την τελική διαμόρφωση που πήρε το Σύνταγμα της ΕΕ, η Κύπρος επωφελείται όχι μόνον στο θέμα του να έχει το δικό της Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο θέμα του δικαιώματος ψήφου και στο δικαίωμά της να εκλέγει επτά Ευρωβουλευτές αντί έξι που έχει σήμερα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μέτρα τώρα αλλιώς φεύγω'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει μέτρα εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας και να συγκρουσθεί με συμφέροντα χωρίς να συμβιβάζεται σε θέματα αρχών. Ο κ. Κεραυνός αναφέρει πως, σε περίπτωση κατά την οποία θα δεχθεί πιέσεις που δεν θα συνάδουν με τις βασικές αρχές του προγράμματος του Υπουργείου, τότε θα παραιτηθεί. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει διαλύσει την ομάδα συνεργατών του που ασχολείτο με το Κυπριακό και ότι το ίδιο θα πράξει για την αμερικανική ομάδα σε ενάμιση περίπου μήνα και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αποδέχθηκε ήδη αίτημα του Ειδικού Συντονιστή Τόμας Γουέστον για αποχώρησή του.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ιντριγκες στο παρασκήνιο'', ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί, με απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές ενέργειές τους, μεθοδεύουν την προώθηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα υιοθετεί την έκθεση Ανάν, τις εισηγήσεις και το σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι είναι ανεξέλεγκτη η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οροφές κτιρίων στο δήμο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, τόσο από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) όσο και από ιδιωτικές εταιρείες και ότι εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από το Δήμο Αγίου Αθανασίου και από κατοίκους της περιοχής.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Δεν είμαι δικαστής και ένορκος, λέει ο Τάσσος'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας χθες το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι δεν είναι ο ρόλος του να ενεργεί ως δικαστής και ένορκος στους ισχυρισμούς κατά του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη για ''εκβιασμό'' αστυνομικού. Αλλη είδηση είναι ότι οι αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου από αλλοδαπούς στην Κύπρο έχουν μειωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 κατά δύο τρίτα περίπου, αλλά ακόμα εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις για εξέταση.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στα Κυπριακά κόμματα μετά τις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, αναλύεται σε ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύει στο Κυριακάτικο φύλλο της η Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», αναφέροντας μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

    «Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν οδηγεί σε ριζική αναδιάταξη του κομματικού τοπίου της Κύπρου, ωστόσο, κάποια μικρά ρήγματα σε παραδοσιακές δυνάμεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Εάν τα ρήγματα αυτά θα παρουσιάσουν κινητικότητα, εκτρεπόμενα σε βάραθρο, αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί τους επόμενους μήνες και σίγουρα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με το εθνικό μας θέμα, αλλά και την οικονομία. Ένας πρώτος απολογισμός για τα κόμματα μετά τις Ευρωεκλογές και το Δημοψήφισμα θα μπορούσε να καταγραφεί ως ακολούθως:

    Το ΑΚΕΛ

    Το κόμμα των εργαζομένων είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος χαμένος των Ευρωεκλογών. Απώλεσε σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2001 ποσοστό 6,82% και από πρώτο, υποβιβάστηκε σε δεύτερο κόμμα. Ειδικότερα και ενώ το 2001 το ΑΚΕΛ πήρε 142,647 ψήφους, στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 ψηφίστηκε μόνο από 93.212. Συνολικά και με βάση τις εκτιμήσεις διαφόρων exit polls ενώ στις κάλπες προσήλθαν γύρω στις 104,000 άτομα που στις βουλευτικές ψήφισαν ΑΚΕΛ, γύρω στις 10-11000 ψηφοφόροι προτίμησαν να κινηθούν προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Το μεγάλο βέβαια πλήγμα για το ΑΚΕΛ υπήρξε η αποχή. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των exit polls η πραγματική αποχή ήταν γύρω στις 79000 άτομα, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ανήκει στο ΑΚΕΛ, και συγκεκριμένα οι 39.500 (το 50% περίπου της συνολικής αποχής).

    Δικαίως στο ΑΚΕΛ με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα αναζητούν κατά κύριο λόγο την αιτιολόγηση της αποχής, ενώ ευκολότερα μπορεί να εξηγήσει κανείς τη μετακίνηση ψηφοφόρων του προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

    Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μετακίνηση των Ακελικών προς τα δύο κόμματα του Κέντρου έγινε για προφανείς λόγους: α) Προς το ΔΗΚΟ κινήθηκαν οι σκληροί του ΟΧΙ οι οποίοι μάλλον δυσαρεστήθηκαν από την επαμφοτερίζουσα στάση του ΑΚΕΛ στο δημοψήφισμα β) Προς την ΕΔΕΚ κινήθηκαν όσοι θεωρούσαν ότι έπρεπε να πριμοδοτήσουν τους «συγγενείς» Σοσιαλιστές στερώντας έτσι τη δυνατότητα στο «ακροδεξιό κόμμα Μάτση να εκλέξει βουλευτή».

    Στην κυριολεξία μάχη διεξάγεται αυτές τις μέρες στο ΑΚΕΛ ώστε να διερμηνευθεί η στάση όσων απείχαν. Σίγουρα η θέση που διατυπώθηκε από κάποια στελέχη ότι «επέλεξαν τη θάλασσα» είναι μάλλον επιφανειακή και δεν συνάδει με την κουλτούρα των ακελικών. Η θέση επίσης του κ. Δώρου Χριστοδουλίδη ότι η ομάδα αυτή απέσχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χλιαρή υπέρ του ΟΧΙ θέση του κόμματος μάλλον δεν τεκμηριώνεται. Εάν ήταν τέτοιου είδους διαμαρτυρία γιατί να μην διοχετευόταν ως ψήφος προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ; Οι λογικότερες εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν μάλλον έχουν να κάνουν: α) με το ότι κάποιοι ακελικοί ήθελαν να τιμωρήσουν το Κόμμα για τη συμπόρευση του με τον Τάσσο στο δημοψήφισμα β) ότι το κλίμα ευρωσκεπτικισμού που συστηματικά καλλιεργεί το ΑΚΕΛ αποθάρρυνε ψηφοφόρους του να προσέλθουν στις κάλπες, γ) η δεδομένη πρωτιά στο ΑΚΕΛ δεν δημιούργησε κλίμα συσπείρωσης μεταξύ των Ακελικών.

    Ο ΔΗΣΥ

    Παρά τους πανηγυρισμούς για την πρωτιά ο ΔΗΣΥ εξήλθε αριθμητικά λαβωμένος από τις Ευρωεκλογές. Απώλεσε σε σχέση με τις βουλευτικές του 2001 ποσοστό 5,87% δηλαδή 45,377 ψηφοφόρους. Η αποχή έπληξε και το ΔΗΣΥ σε ποσοστό 20%, ενώ 24000 συναγερμικοί εγκατέλειψαν το κόμμα για να ψηφίσουν τον κ. Μάτση. Επίσης το κόμμα είχε διαρροές της τάξης του 12% προς άλλα κόμματα. Αυτό που έσωσε τον ΔΗΣΥ - κάτι που η ηγεσία του ακόμα ίσως να μην έχει συνειδητοποιήσει - είναι οι εισροές της τάξης του 8% από άλλα κόμματα και ειδικότερα από αριστερούς ψηφοφόρους οι οποίοι για πρώτη φορά στη ζωή τους έδωσαν την ψήφο τους στο ΔΗΣΥ ως επιβράβευση για τη στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα. Η μετακίνηση αυτή των ψηφοφόρων στο ΔΗΣΥ σε συνδυασμό με την απώλεια σχεδόν όλων των ακροδεξιών στοιχείων που στέγαζε το Κόμμα από το 1976 προς το κόμμα Μάτση, καθιστούν και καθορίζουν το ΔΗΣΥ περισσότερο πλέον ως κεντρώο κόμμα παρά ως κεντροδεξιό, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και εκλογολόγους. Το ερώτημα έγκειται κατά πόσον ο ΔΗΣΥ και κυρίως η ηγεσία του είναι έτοιμοι να συνειδητοποιήσουν αυτή την αλλαγή και κυρίως να εξεύρουν τρόπους ώστε αυτή η νέα διαστρωμάτωση να αντανακλάται και στην ηγετική ομάδα του κόμματος. Ο εμβολιασμός του ΔΗΣΥ με «Νέες Δυνάμεις» κατά το πρότυπο του ΑΚΕΛ ίσως να ήταν μια πρώτη λύση.

    Τα μεσαία κόμματα

    Το ΔΗΚΟ και οι σύμμαχοι του κατόρθωσαν μέσα από τις Ευρωεκλογές να συγκρατήσουν τα ποσοστά τους, απέτυχαν ωστόσο να εξαργυρώσουν τη στάση τους στο δημοψήφισμα όπως ήλπιζαν με ένα ποσοστό πέριξ του 20%. Αντίθετα η ΕΔΕΚ ανέβασε, κυρίως μέσα από την ψήφο των ακελικών, τα ποσοστά της κατά 65%. Η ενδυνάμωση της ΕΔΕΚ έστω και περιστασιακή, δίνει παράταση χρόνου στο κόμμα αυτό, ενώ το επιτυχημένο αποτέλεσμα μάλλον τελειώνει τα όνειρα του ΔΗΚΟ και του Προεδρικού για ενοποίηση του Κεντρώου χώρου. Στην ΕΔΕΚ πιστεύουν ότι τα ποσοστά που πήραν τους δίνουν λόγο αυτόνομης ύπαρξης, παρόλα αυτά -όσο κιαν ακούγεται αντιφατικό- τα περιθώρια δράσης του κόμματος είναι πλέον άκρως περιορισμένα, αφού η άνοδος του κόμματος ερμηνεύθηκε από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ως επιβράβευση για το ΟΧΙ του κόμματος στο δημοψήφισμα.

    Αυτή η ανάλυση νομοτελειακά προσδένει την ΕΔΕΚ στο άρμα της πολιτικής επιρροής του Τάσσου Παπαδόπουλου στον Κεντρώο χώρο μεσοπρόθεσμα, γεγονός που υψώνει έναν αξεπέραστο ογκόλιθο για το ΑΚΕΛ σε περίπτωση που θελήσει να έρθει σε ρήξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Στο ίδιο χώρο, υπό την σκιά δηλαδή του Προεδρικού αναμένεται να κινηθεί και ο Συνασπισμός για την Ευρώπη. Οι Γιαννάκης Μάτσης, Δημήτρης Συλλούρης και Πρόδρομος Προδρόμου είναι από πολλού θιασώτες της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, αναμένεται δε μαζί με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να κινηθούν προς την αναζήτηση της λεγόμενης Ευρωπαϊκής λύσης, εάν βεβαίως υπάρξει ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ο Συνασπισμός για την Ευρώπη στο σύνολο των 36.000 ψήφων που πήρε οι 24 περίπου προήλθαν από το ΔΗΣΥ ενώ πολύ ψηλά ποσοστά άντλησαν από τους ΝΕΟ (45%) και τους Οικολόγους.

    Εν ολίγοις τα ποσοστά των κομμάτων αυτών και η κοινή θέση τους στο Κυπριακό έρχονται έμμεσα πλην σαφώς να ενισχύσουν περαιτέρω τον πρόεδρο Παπαδόπουλο στο εσωτερικό. Αν συμπεριλάβει κανείς και τα ποσοστά των μικρών κομμάτων (ΝΕΟ -Οικολόγοι) η πολιτική γραμμή Τάσσου στο Κυπριακό φαίνεται να στηρίζεται από μια σκληροτράχηλη ομάδα που εγγίζει το 40% του εκλογικού σώματος. Αν αναζητήσουμε λοιπόν τον πραγματικό νικητή των Ευρωεκλογών αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τα μικρά κόμματα

    Με βάση πάντα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών τα μικρά κόμματα φαίνεται να μην έχουν καν λόγο ύπαρξης. Κυριολεκτικά η λογική της χαμένης ψήφου τα αφάνισε από τον κομματικό χάρτη, θα ήταν δε λογικό στη συνέχεια να αρχίσουν να αναζητούν συμμαχίες με τα μεγαλύτερα κόμματα ή ακόμα να συζητήσουν την απορρόφηση τους σε μεγαλύτερους κομματικούς σχηματισμούς.

    Υπάρχει δυνατότητα νέου σκηνικού;

    Όλα θα εξαρτηθούν από το ΑΚΕΛ. Εάν το κόμμα αυτό αποφασίσει να παραμείνει στη συγκυβέρνηση τότε πολύ λίγα μπορούν να γίνουν. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την πολιτική Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό και επίσης θα αποδεχθεί το πολιτικό κόστος από την επιδείνωση της οικονομίας τους επόμενους μήνες, οι οποίοι προβλέπονται ζοφεροί. Η ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν αφήνει στον Τάσσο Παπαδόπουλο πολλά περιθώρια αντίδρασης, οικονομικοί αναλυτές μάλιστα προβλέπουν ότι το Φθινόπωρο μάλλον θα οδηγηθούμε σε νέες φορολογίες. Εν τοιαύτη περιπτώσει το ΑΚΕΛ θα μπορέσει να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια κάποιων στελεχών του στο Κυπριακό, αλλά και τη μήνιν του απλού εργαζομένου για τις πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις που θα του ζητηθούν; Βεβαίως υπάρχει και το θετικό σενάριο. Δηλαδή ο Δημήτρης Χριστόφιας να πείσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να υιοθετήσει τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, όπως διατείνεται, και ακόμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί μέσα από καλύτερη διαχείριση.

    Σε περίπτωση πάντως που το ΑΚΕΛ κινηθεί σε πορεία ρήξης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε το Προεδρικό θα έχει λόγο δραστηριοποίησης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κεντρώου κόμματος με τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ της ΕΔΕΚ του Συνασπισμού για την Ευρώπη, των ΝΕΟ και των Οικολόγων. Το ζητούμενο σε τέτοια περίπτωση είναι να πεισθεί η ΕΔΕΚ, κάτι που σήμερα φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά και να εξευρεθεί ένας κοινά αποδεκτός ηγέτης να ηγηθεί ενός τέτοιου χώρου. Βεβαίως ο Τάσσος Παπαδόπουλος εν τοιαύτη περιπτώσει έχει δύο πολύ σημαντικά όπλα στο χέρι. Πρώτον, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί μέσα από ένα ανασχηματισμό να στηρίξει την ενοποίηση του κεντρώου χώρου εκχωρώντας υπουργεία σε όλες τις συνιστώσες του νέου κόμματος, δεύτερον, ο ίδιος ο Πρόεδρος αλλά και ο περίγυρος του θα μπορούσαν λόγω οικονομικής επιφάνειας να συνδράμουν πολύ σημαντικά την όλη προσπάθεια.

    Το δίλημμα του ΑΚΕΛ

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας εμφανώς κλίνει προς τη γραμμή Παπαδόπουλου στο Κυπριακό κάτι που θα του επιτρέψει να παραμείνει στη συγκυβέρνηση για τέσσερις λόγους:

    - Κάποια στελέχη αλλά και μεγάλο μέρος της βάσης του ΑΚΕΛ εξακολουθεί να τάσσεται εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    - Θεωρεί ότι ο φυσικός του σύμμαχος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι υποχρεωμένος να κινείται στη γραμμή της Άγκυρας, οπότε πιστεύει ότι δεν έχει αξιόπιστο συνομιλητή.

    - Γνωρίζει ότι εάν έρθει σε ρήξη με τον Τάσσο ο μοναδικός σύμμαχος που έχει είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει αυτή την υπέρβαση συνεργαζόμενος με τον ΔΗΣΥ.

    -Τέλος γνωρίζει ότι η αποχώρηση από την συγκυβέρνηση θα επιδεινώσει το ήδη τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει το ΑΚΕΛ, ενώ το κόμμα θα αποκλειστεί από μια σειρά διορισμούς. Λίγο πριν το δημοψήφισμα και κατά τη διάρκεια των μαζικών διορισμών εκτάκτων, το ΑΚΕΛ είχε τη μερίδα του λέοντος, αφού σύμφωνα με έγκυρη πηγή το 70% των διορισθέντων προήλθαν από τις τάξεις του.

    Βεβαίως οι πιο πάνω άκρως ρεαλιστικοί λόγοι έρχονται σε αντιπαράθεση με καταξιωμένα στελέχη του κόμματος, αλλά και την επιστημονική ελίτ του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν ότι η σημερινή πορεία του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό αμαυρώνει την ιστορία του. Τα άτομα αυτά, που ανήκουν στο ΑΚΕΛ αλλά δεν εξαρτώνται οικονομικά από τις επιχειρήσεις του, έστειλαν κατά τις ευρωεκλογές το μήνυμα τους στην ηγεσία διά της αποχής. Εάν το κόμμα συνεχίσει την ίδια πολιτική προειδοποιούν, τότε είναι διατεθειμένα να μπουν στη λογική μιας δημόσιας αντιπαράθεσης με την ηγεσία και ακόμα εάν δεν εισακουστούν οι εκκλήσεις τους, να αποστασιοποιηθούν εντελώς. «Δεν πρόκειται διά της παραμονής μας στο κόμμα να συναινέσουμε στη διχοτόμηση της Κύπρου», ανέφερε στον «Πολίτη» σημαίνον στέλεχος του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό.

    Νέο πρόσωπο ο ΔΗΣΥ

    Στελέχη του ΔΗΣΥ αναμένουν με αγωνία τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Τρίτη. Σύμφωνα με την άποψη που κυριαρχεί το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις όσων στελεχών επέδειξαν αντικομματική συμπεριφορά και να χαράξει το δρόμο για μια νέα πορεία. Ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να αναδειχθεί σε ένα κόμμα που θα συγκλίνει περισσότερο στο χώρο του Κέντρου, αφήνοντας το χώρο της ακροδεξιάς στους Πρόδρομο Προδρόμου και Δημήτρη Συλλούρη με ποσοστά που δεν θα ξεπερνούν το 3%. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ήδη από συναγερμικούς χαρακτηρίζεται ως «ο Καρατζαφέρης της Κύπρου». Σε ό,τι αφορά την έδρα Μάτση στην Ευρωβουλή, ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν θεωρεί ότι ανήκει στον ΔΗΣΥ αλλά στην ΕΔΕΚ. Οπως ανέφερε στον «Π» ανώτερο στέλεχος του Κόμματος, «εντός του ΔΗΣΥ δεν υπάρχει αντίρρηση να επιστρέψει ο Γιαννάκης Μάτσης. Θα ήταν όμως δίκαιο να επιστρέψει ως πρώην πρόεδρος του Κόμματος και όχι ως ευρωβουλευτής. Δεν θέλουμε να θεωρηθεί από κανένα ότι έγινε ό,τι έγινε για να πάρουμε την τρίτη έδρα. Η έδρα ανήκει στην ΕΔΕΚ».

    [18] ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Η επανένωση είναι η λύση που προτιμά η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, όπως προκύπτει από ενδιαφέρουσα έρευνα στην οποία φαίνεται επίσης ότι οι εγγυήσεις για ασφαλή εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Ανάν, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν το σχέδιο.

    Φως στον τρόπο που σκέπτεται και αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή κοινότητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα ρίχνει έρευνα του Κολεγίου Τουρισμού και Διεύθυνσης Ξενοδοχείων της Κύπρου, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Λευκωσίας. Η έρευνα ασχολήθηκε με δυο κεντρικούς θεματικούς άξονες και μέσα από τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων εξήγαγε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ο πρώτος θεματικός άξονας κινείται στις σχέσεις που θα επιθυμούσαν οι Ελληνοκύπριοι να έχουν με την άλλη κοινότητα ενώ ο δεύτερος καταπιάνεται με τον τρόπο που η ελληνοκυπριακή κοινότητα αντιλαμβάνεται τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Εκτός από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων σε σχέση με τα διάφορα ερωτήματα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που η κάθε ομάδα (ηλικιακή, κομματική και τοπική προέλευση) ελληνοκυπρίων προσεγγίζουν τις πτυχές των ζητημάτων που τίθενται. Το σημαντικότερο, ίσως, συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι παρά τις αρνητικές θέσεις σημαντικής μερίδας Ελληνοκυπρίων σε θέματα όπως ανάπτυξης επαφών με το σύνοικο στοιχείο ή για την επιδιωκόμενη λύση, η πλειοψηφία δείχνει πρόθυμη για εξομάλυνση της κατάστασης και λύση με την οποία θα μπορούν να ζουν και να συναλλάσσονται με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, παρουσιάζεται έτοιμη να υιοθετήσει το Σχέδιο Ανάν αν υπήρχαν οι εγγυήσεις για την ασφαλή εφαρμογή των προνοιών του.

    Διάχυτη ικανοποίηση

    Μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν εκ μέρους της ελληνοκυπριακής κοινότητας η πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων δηλώνει ικανοποιημένη από την επικρατούσα κατάσταση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πλειοψηφία (42.4%) δηλώνει ικανοποιημένη με την κατάσταση ενώ ένας στους τρεις (34%) δεν είναι ούτε ευχαριστημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Ποσοστό 20.7% δηλώνουν δυσαρεστημένοι ή πολύ δυσαρεστημένοι ενώ έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι μόνο ένας στους 10 δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι. Στις τάξεις των ''πολύ δυσαρεστημένων'' υπάρχουν πολύ λίγοι νέοι, γυναίκες, μορφωμένοι και μη πρόσφυγες. Πιο συγκεκριμένα στους νέους μόνο 3,8% δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι, στις γυναίκες 8%, σε άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση 7.3% και στους μη πρόσφυγες 8.3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν καθόλου άτομα που δηλώνουν "πολύ δυσαρ»»εστημένοι" ανάμεσα στους κατοίκους της επαρχίας Πάφου.

    Σύμφωνα με την έρευνα αυτοί που δηλώνουν ψήφο για το ΔΗΣΥ (ενόψει των ευρωεκλογών) φαίνονται οι πλέον δυσαρεστημένοι (21%) με την κατάσταση, ενώ το μικρότερο σχετικό ποσοστό παρουσιάζουν υποστηρικτές του ΔΗΚΟ (0.6%). Αντίθετα η πλειοψηφία (55.2%) εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές επανένωσης μετά το δημοψήφισμα, ενώ απαισιοδοξία εκφράζει το 35.9%. Αυτοί που έχουν ψηλά εισοδήματα, έχουν τριτοβάθμια μόρφωση, ζουν στις επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου και σε αγροτικές περιοχές, όπως επίσης οι οπαδοί του ΔΗΣΥ είναι οι πλέον απαισιόδοξοι. Τα ποσοστά τους κινούνται κοντά στο 40% ενώ για τους οπαδούς του ΔΗΣΥ είναι 59%.

    Ποια λύση;

    Τα θέματα της επιδιωκόμενης λύσης και της πορείας του Κυπριακού έχουν το δικό τους ενδιαφέρον σε συνάρτηση πάντα με τον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα σε εκπροσώπους των κομμάτων. Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρονται τα εξής: ''Επανειλημμένα λέχθηκε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν σημαίνει απόρριψη της λύσης. Από τις απαντήσεις φαίνεται ότι η επανένωση είναι η λύση που προτιμά η πλειοψηφία με 51.4%. Φαίνεται ότι η αμφισημία της λέξης επανένωση βολεύει μεγάλο αριθμό αυτών που υποστηρίζουν ενιαίο κράτος, αυτούς που προτιμούν την ομοσπονδία ή τη χαλαρή ομοσπονδία ή και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή της επανένωσης από την πλειοψηφία, ενώ η ομοσπονδία επιλέγεται μόνο από το 14.6%.

    Σίγουρα φαίνεται άβολο το ότι 28.2%, σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνοκύπριους επιλέγουν τη διαίρεση της Κύπρου, με τη μορφή είτε της διαιώνισης της παρούσας κατάστασης είτε με την ύπαρξη δυο κρατών. Ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη προκαλεί το ότι μόνιμη διαίρεση επιλέγουν οι νεότεροι (18-24 και 25-34 ετών) με 41% και 35.4%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης της διαίρεσης εκδηλώνουν οι μεγάλες ηλικίες των 55-65 (10.2%). Μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με γυμνασιακή μόρφωση, κατοίκων της επαρχίας Λεμεσού (34,3%) και αγροτικών περιοχών (33,5%) επιλέγουν τη διαίρεση του νησιού. Δεν παρατηρείται διαφορά ανάμεσα σε πρόσφυγες και μη (27.7% & 28.5% αντίστοιχα). Η ομοσπονδία υποστηρίζεται από 7.5% μόνο των νέων ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης συγκεντρώνουν η ηλικία 45-54 με (20.9%) και άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση (17.0%), ψηλά εισοδήματα (21%) και οι άντρες (17.6%).

    [19] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ-ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 20 Ιουνίου 2004 (13:43 UTC+2)

    Συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του πλανητάρχη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. (26 με 28 Ιουνίου).

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμερικανικό προξενείο της πόλης ή στο κατάλυμα του Αμερικανού προέδρου, αφού ο κύριος Μπους δεν θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον το 1999.

    Στο μεταξύ χθες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, από την Αυστρία όπου βρισκόταν και ο οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου λέγοντας ότι με το κύρος του κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες, οι οποίοι στο πρόσωπό του δεν αναγνωρίζουν μόνο τον Πατριάρχη τους, αλλά την κορυφή της Ορθοδοξίας και ένα κορυφαίο Έλληνα ο οποίος τιμά την πατρίδα».

    [20] EURO2004: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Λισσαβόνα, 20 Ιουνίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Ραντεβού με την ιστορία δίνει σε λίγο (21.45, ΕΤ1) η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Στον τελευταίο της παιχνίδι για τη φάση των ομίλων του EURO2004 κόντρα στη Ρωσία, χρειάζεται μόλις έναν βαθμό για να πανηγυρίσει την πρόκριση της στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

    Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει απόψε στο γήπεδο του Αλγκράβε, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την αδιάφορη βαθμολογικά Ρωσία και με τη συμπαράσταση χιλιάδων φιλάθλων της, που έφτασαν στην ορτογαλία από όλα τα σημεία του κόσμου, θα διεκδικήσει το εισιτήριο της πρόκρισης στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, ανεξάρτητα από την έκβαση της άλλης αναμέτρησης του ομίλου, μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας που διεξάγεται την ίδια ώρα.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων έχουν ως εξής:

    Ρωσία: Βιάτσεσλαβ Μαλαφέγεφ, Βλάντισλαβ Ραντίμοφ, Αντρέι Καριάκα, Ρολάν Γκούσεφ, Ντμίτρι Μπουλίκιν, Ρόμαν Σαρόνοφ, Αλεξάντρ Ανούκοφ, Ντμίτρι Αλένιτσεφ, Βαντίμ Εβσέεβ, Ντμίτρι Κιρισένκο, Αλεξέι Μπουγκάεφ

    Ελλάδα: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Μιχάλης Καψής, Τραϊανός Δέλλας, Στέλιος Βενετίδης, ’γγελος Μπασινάς, Κώστας Κατσουράνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ζήσης Βρύζας, Αγγελος Χαριστέας

    Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Γάλλος Ζιλ Βεϊσιέρ με βοηθούς τους Φρεντερίκ Αρνό και Σερζ Βολέν. Τέταρτος διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Φρανκ ντε Μπλέεκερ από το Βέλγιο.

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ 4Χ400Μ

    Σόφια, 20 Ιουνίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Νέο πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε η εθνική μας ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ γυναικών κατά την δεύτερη μέρα της Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στίβου που διεξήχθη στο Μπίντγκος της Πολωνίας.

    Αποτελούμενη από τις Καϊδαντζή, Γκουντενούδη, Μπουντά και Χαλκιά, η εθνική μας ομάδα πέτυχε χρόνο 3:26.33, καταρρίπτοντας την προηγούμενη επίδοση (3:29.36), που είχε πετύχει στις 22 Ιουνίου 2003 στην περσινή διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στη Φλωρεντία (Μπουντά, Ντόβα, Κουμνάκη, Γκουντενούδη).

    [22] ΠΟΛΟ: 4η Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Την 4η θέση στο διεθνές τουρνουά «Holiday Cap», που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο, κατέλαβε η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών.

    Μετά από δύο ισοπαλίες το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε την ήττα με 6-3 από την Ρωσία που κυριάρχησε στην τέταρτη περίοδο της αναμέτρησης. Τα 7λεπτα: 1-1, 2-1, 1-1, 2-0. Τα γκολ για την εθνική ομάδα πέτυχαν οι Ασιλιάν, Ρουμπέση και Καραγιάννη.

    Νικήτρια του τουρνουά ήταν η ομάδα των ΗΠΑ που επικράτησε της Ιταλίας με 9-6.

    [23] ΣΤΙΒΟΣ: "ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησε ο Κώστας Κεντέρης τις υποχρεώσεις του για το 2004 στο αγώνισμα των 200 μέτρων. Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ κέρδισε με χρόνο 20.34 στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Α' Κατηγορίας, που γίνεται στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση περίπου ενάμισι μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [24] EURO2004: ΣΤΟΥΣ "8" Η ΤΣΕΧΙΑ

    Λισσαβόνα, 20 Ιουνίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Η Τσεχία είναι από χθες το βράδυ η πρώτη ομάδα που «σφράγισε» το εισιτήριό της για τη φάση των «8» του EURO2004. Σε έναν αγώνα που αποτέλεσε διαφήμιση του ποδοσφαίρου, οι Τσέχοι κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος της 2-0, με το οποίο προηγήθηκαν οι Ολλανδοί στο πρώτο 20λεπτο, κερδίζοντας τελικά με 3-2.

    Το παιχνίδι του Αβεϊρο ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τους Ολλανδούς, οι οποίοι πήραν προβάδισμα μόλις στο τρίτο λεπτό με γκολ του Μπούμα. Οι Τσέχοι εμφανώς αιφνιδιασμένοι από το γρήγορο γκολ των αντιπάλων τους δεν κατάφεραν να μπουν στο πνεύμα του παιχνιδιού με αποτέλεσμα στο 19' ο Φαν Νίστελροϊ να κάνει το 2-0.

    Τσεχία όμως δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε παρά το σοκ των δύο γκολ να μπει ξανά στο παιχνίδι μόλις τέσσερα λεπτά μετά το 2-0. Ο Μίλαν Μπάρος, που ήταν από τους καλύτερους παίκτες του γηπέδου, έκλεψε την μπάλα στο χώρο του κέντρου και η επελασή του έφερε την μείωση του σκορ με σκόρερ τον Κόλερ.

    Στη συνέχεια το παιχνίδι πήρε τρελό ρυθμό με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει και τις ευκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Η Τσεχία μπορούσε να ισοφαρίσει με τον Μπάρος και τον Κόλερ που έχασαν πολύ καλές ευκαιρίες ενώ από την άλλη πλευρά η Ολλανδία είχε τις δικές της ευκαιρίες με πιο μεγάλη αυτή του Ντάβιτς που σημάδεψε το αριστερό δοκάρι του Τσεχ.

    Οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν το ίδιο αποφασισμένες στο β' ημίχρονο συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό. Η Ισοφάριση για τους Τσέχους ήρθε στο 70' με εκπληκτικό σουτ του Μπάρος.

    Πέντε λεπτά μετά την ισοφάριση η Ολλανδία έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Χέιτινγκα με δεύτερη κίτρινη. Οι Τσέχοι πάτησαν «γκάζι» και κυνήγησαν τη νίκη, η οποία τελικά ήρθε δυο λεπτά πριν την εκπνοή της αναμέτρησης με τον Σμίτσερ.

    [25] Κ.ΑΝΑΝ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιουνίου 2004 (15:10 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θεωρεί σημαντικό γεγονός το ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την φετινή διοργάνωσή τους στην Αθήνα, επιστρέφουν στις αρχαίες ρίζες τους στην Ελλάδα και απαντώντας στην ερώτηση εάν ανησυχεί για την ασφάλειά τους, δηλώνει ότι θα είναι απολαυστικοί.

    Σε συνάντησή του με τα μέσα ενημέρωσης κατά την τελετή που έγινε χθες με το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν δήλωσε ότι ''είναι θαυμάσιο το ότι η Φλόγα πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στα Ηνωμένα Εθνη, σε αυτό ειδικά το έτος κατά το οποίο έχουμε τόσους πολλούς πολέμους και για να πάμε πίσω στην αρχαία ελληνική παράδοση της κατάθεσης των όπλων και της συνομολόγησης ειρήνης στη διάρκεια των Αγώνων''.

    [26] Ο ΑΛ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 20 Ιουνίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική αεροπορική επίθεση στην Ιρακινή πόλη, Φαλούτζα, είχε στόχο σπίτι που χρησιμοποιούσαν μαχητές του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Τουλάχιστον 20 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους στην πυραυλική επίθεση, λένε αυτόπτες μάρτυρες και το προσωπικό του νοσοκομείου.

    Τηλεοπτικές εικόνες από τη Φαλούτζα, όπου εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο από σφοδρούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς, δείχνουν εκτεταμένες ζημιές. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι είχε «σημαντικές πληροφορίες» ότι μέλη του δικτύου του Ζαρκάουι βρίσκονταν στο σπίτι που ήταν ο στόχος. Δεν είναι γνωστό πόσα από τα θύματα ήταν πράγματι μαχητές ή αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο ίδιος ο Ζαρκάουι.

    Ο Ζαρκάουι ενέχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής για τον αποκεφαλισμό του αμερικανού Νικ Μπεργκ, ο θάνατος του οποίου μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από το ίντερνετ.

    [27] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΝΤΙ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Την επιθυμία του να καταλάβει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δηλώνοντας ότι «θα του στοίχιζε πολύ» να αρνηθεί μια «ομόφωνη πρόταση» των 25 για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    «Θα μου στοίχιζε πολύ να πω όχι» σε μια πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών», είπε ο Σολάνα από το Σίτχες της Καταλονίας. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είναι υποψήφιος για τίποτα» αν και «είναι ανοιχτός σε κάθε πιθανότητα προκειμένου να υπηρετήσει την ΕΕ».

    Ο Σολάνα τόνισε ότι υπάρχουν άλλες προσωπικότητες που μπορούν να εκτελέσουν αυτό το καθήκον «καλύτερα από τον ίδιο» και εξέφρασε την άποψη ότι το έργο του προέδρου της Κομισιόν είναι πολύ δύσκολο και θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες στο άμεσο μέλλον, μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος της Ευρώπης την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

    [28] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2004 (13:11 UTC+2)

    Το 57% των Βρετανών θα απέρριπταν το Σύνταγμα της Ευρώπης, σε δημοψήφισμα που θα γινόταν σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο ICM για λογαριασμό της ομάδας κοινωνικών μελετών "New Frontiers", η οποία είναι επιφυλακτική απέναντι στην ΕΕ.

    Στην ίδια δημοσκόπηση το 64% των ερωτηθέντων εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, σχετικά με τις διαβεβαιώσεις του ότι η Βρετανία θα διατηρήσει τον έλεγχο στα δημοσιονομικά, άμυνα, δικαιοσύνη και στην παροχή ασύλου.

    Η εφημερίδα Sunday Times δημοσιεύει άλλη δημοσκόπηση (του ινστιτούτου YouGov), σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο Βρετανούς θα καταψήφιζε το Ευρωσύνταγμα.

    [29] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2004 (11:48 UTC+2)

    Βάζα με τη θανατηφόρο ουσία ρισίν είναι πιθανό να εισήχθησαν στη Βρετανία από τη Γαλλία, η οποία ειδοποίησε τις βρετανικές αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Observer».

    Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι η επικίνδυνη ουσία παρασκευάστηκε σε αυτοσχέδιο εργαστήριο στη Λιόν, από ύποπτο ο οποίος συνελήφθη πριν 18 μήνες στη Γαλλία για επίθεση με χημικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων στη χώρα.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η βρετανική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών σχεδιάζουν τον αποκλεισμό μεγάλης περιοχής στο κέντρο του Λονδίνου, προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2004 (09:52 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, προκαλεί στο Κρατικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Αποθήκη Β1, στο λιμάνι) μια σπουδαία, εντελώς ξεχωριστή, φαινομενικά μόνο παράξενη, έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 26 Μαίου και θα λειτουργεί μέχρι τις 26 Αυγούστου.

    Η έκθεση διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Μουσείου Εικόνων της Φρανκφούρτης, άλλων μουσείων της Γερμανίας και της Ισπανίας, ιδιωτών συλλεκτών, αλλά και μουσείων της Ρωσίας. Βεβαίως, η έκθεση περιλαμβάνει και έργα της Συλλογής «Ρώσικη Πρωτοπορία» (Συλλογή Κωστάκη, η οποία ανήκει στο ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης).

    Η έκθεση συνοδεύεται και με την ελληνική έκδοση του πλούσια εικονογραφημένου καταλόγου, που κυκλοφόρησε το Μουσείο Εικόνων Φρανκφούρτης. Τα προλογικά κείμενα του καταλόγου υπογράφουν οι Χανς - Μπένχαρντ Νόρντχοφ, Ρίχαρντ Ζαχάρουκ και ο διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, Μιλτιάδης Παπανικολάου, ενώ τα κείμενα Γερμανοί και Ρώσοι ιστορικοί Τέχνης.

    Η έκθεση τιτλοφορείται «Οταν ο Μαρκ Σαγκάλ έμαθε να πετάει (Από την εικόνα στην πρωτοπορία)». Ο τίτλος αυτός είναι δυνατός «κράχτης» και δηλώνει το τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος αυτού του ριζοσπάστη, πρωτοπόρου δημιουργού του 20ού αιώνα. Ομως, φανερώνει τα «μυστικά» που κρύβει η έκθεση αυτή. Δηλαδή, τα άλλα σπουδαία εκθέματα, τα οποία πλαισιώνουν τα λιγοστά έργα του Σαγκάλ που περιλαμβάνει η έκθεση, και τα οποία αναδείχνουν τη θέση του Σαγκάλ στη Ρώσικη Πρωτοπορία, αλλά και το «ρίζωμα» της τέχνης του, όπως και όλων σχεδόν των καλλιτεχνών της Ρώσικης Πρωτοπορίας, στη μακραίωνη ρώσικη βυζαντινή και λαϊκή τέχνη.

    [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:52 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της «Γιορτής της Μουσικής», στην Τεχνόπολη (Γκάζι), τραγουδούν οι «Ανοιχτή Θάλασσα», Ζακ Στεφάνου, Θεοδοσία Τσάτσου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Φάμελλος. Μουσικές του Κόσμου, στην πλατεία Ασωμάτων (Θησείο) με σχήματα από Αφρική, Ελλάδα και Βρετανία.

    Δευτέρα 21/6

    Εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική και βίντεο με τίτλο « Αντί-στίξη Συμ-βόλων» παρουσιάζει η Αλκηστη Μιχαηλίδου, στην έκθεση που εγκαινιάζεται (9 μ.μ.) στο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Κολωνός).

    Το «Nederlands Dans Theater» παρουσιάζει σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο, χορογραφίες των Jiri Kylian και Johan Inger.

    Επτανησιακή ποίηση και μουσική, στις 8.30 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5).

    Τρίτη 22/6

    Ολοκληρώνεται το Ροκγουέιβ Φεστιβάλ στη Μαλακάσα με τους «Placebo», «Him», «Starsailor» κ.ά.

    Τετάρτη 23/6

    Σαράντα ένας μουσικοί, τραγουδιστές και τεχνικοί από διάφορες περιοχές του πλανήτη (Ιαπωνία, Κίνα, Αφρική, Αυστραλία, Ευρώπη) ξεδιπλώνουν σήμερα και αύριο την παράσταση «Ο κόσμος και ο Μάνος Χατζιδάκις».

    «Παιδιά - περιστέρια τραγουδούν για την ειρήνη», τιτλοφορείται η μουσικοποιητική εκδήλωση, που διοργανώνει η Βαλκανική Ενωση Φιλίας, στο Ηρώδειο, με δυο έργα του Πασχάλη Τόνιου. Τραγουδούν: Μίλβα, Ελένη Βιτάλη, Κώστας Μακεδόνας, Κ. Παλιατσάρας, Μ. Σουλτάτου, Τζ. Φωτεινοπούλου, Θ. Στίγκα. Συμμετέχουν: Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, παιδικές χορωδίες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία, Πετρολούκας Χαλκιάς, Χρήστος Κωνσταντίνου κ.ά.

    Πέμπτη 24/6

    Στο θέατρο «Παρκ» ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου «Μίκης Θεοδωράκης, μια ζωή... Ελλάδα», σε κείμενο Κάκιας Ιγερινού και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη ερμηνεύουν: Λένα Αλκαίου, Μαρία Σουλτάτου, Αλέξανδρος Χατζής, Καλλιόπη Βέττα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύα Κοταμανίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Μαρία Γεωργιάδου, Σία Κοσκινά, Μιχάλης Μαρκάτης, Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Χαλεπλής, Νεφέλη Ορφανού κ.ά. Παραστάσεις: Καθημερινά στις 9.45 μ.μ. (εκτός Δευτέρας) και λαϊκή απογευματινή κάθε Σάββατο και Κυριακή (6.45 μ.μ.).

    Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6, τηλ. 210 3318491-5), η έκθεση «Τσανάκ Καλέ, το κάστρο των αγγείων».

    Στο Λυκαβηττό εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής, «Archive».

    Παρασκευή 25/6

    Μια «διαδρομή» σε όλα τα έργα του Αριστοφάνη, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης, αποτελεί η παράσταση «Μισός αιώνας Αριστοφάνης», που παρουσιάζει το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν, σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο. Σύνθεση, σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Λαζάνης, Κωστής Καπελώνης, Θόδωρος Γράμψας. Σκηνογραφική επιμέλεια: Διονύσης Φωτόπουλος. Κινησιολογική επιμέλεια: Μαρία Κυνηγού. Χορογραφίες: Ζουζού Νικολούδη, Μαρία Κυνηγού, Νατάσα Ζούκα, Ελενα Βαροπούλου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ρούλα Κουτρουμπέλη. Μουσική διδασκαλία: Φίλιππος Τσαλαχούρης. Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Τάσος Περζικιανίδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αννίτα Σαντοριναίου και 33 ακόμη ηθοποιοί.

    Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα βρίσκεται στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, για να ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του και άλλα αγαπημένα κομμάτια.

    Σάββατο 26/6

    «Ο κήπος με τις 11 γάτες», είναι ο τίτλος της θεατρικής παράστασης που παρουσιάζεται (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» του Δήμου Αιγάλεω. Διοργανώνεται από τον Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του Ι. Κόκκινου «Θέατρο του παιδιού». Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 210 9212961.

    Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο, στο Πάρκο του Αϊ - Γιάννη, στο Τέρμα Καισαριανής, όπου στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές τους Παντελή Θεοχαρίδη, Πέτρο Φιλιππίδη, Νατάσα Μανίσαλη και Γιάννη Σαμσιάρη.

    [32] ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:52 UTC+2)

    Πανδαισία κρουστών από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, στο Θέατρο Πέτρας, όπου θα πραγματοποιηθεί το «20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών». Η αυλαία θ' ανοίξει την Τρίτη (10.30 μ.μ.) με τους Γιαπωνέζους τυμπανιστές «Yamato», που θα εμφανιστούν και το βράδυ της Τετάρτης.

    Το σχήμα κρουστών που έρχεται από τη Nara (θεωρείται η γενέτειρα της γιαπωνέζικης κουλτούρας) θα δώσει δυο παραστάσεις, που διαπνέονται από την ιδέα ότι ο χτύπος του τύμπανου, όπως και ο χτύπος της καρδιάς, είναι ο παλμός της ζωής. Οι επιβλητικές, δεξιοτεχνικές και χορευτικές τους κινήσεις, ο αριστοτεχνικός φωτισμός, τα αυθεντικά γιαπωνέζικα κοστούμια και ο δυναμικός ήχος των κρουστών, συνθέτουν μια ξεχωριστή πρόταση. Τις δυο βραδιές θα δώσουν το «παρών» και δύο εξαιρετικά ελληνικά σχήματα κρουστών: Την Τρίτη (9.15 μ.μ.) τα «Κρόταλα» και την Τετάρτη (9.15 μ.μ.) «Τα Δάχτυλα Της Εκάτης» με τον Μιχάλη Κλαπάκη.

    Την Πέμπτη (10.20 μ.μ.) οι «Punjabi» και ο Shisa Sing θα προσφέρουν ένα «ταξίδι» στην Ινδία, με ρυθμούς, τραγούδια και χορούς, με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτών. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση επί σκηνής όλων των μουσικών που θα συμμετέχουν σ' αυτό. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κρουστών: Την Τρίτη (8 μ.μ.) από τον Κώστα Αναστασιάδη (ντραμς), την Τετάρτη (8 μ.μ.) από τον σπουδαίο Τούρκο δεξιοτέχνη Misirli Ahmet και την Πέμπτη (9 μ.μ.) από τον Νικόλα Τσαφταρίδη (παιδαγωγικό σεμινάριο). Στο χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις μουσικών οργάνων, βιβλίων και μουσικής και παιδότοπος με ειδικούς παιδαγωγούς και δασκάλους κρουστών.

    [33] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2004 (09:24 UTC+2)

    «Τόπο στα νιάτα» δίνει φέτος η ΧΙΙ Συνάντηση Αρχαίου Δράματος του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Απ' την ερχόμενη Παρασκευή ώς τις 3 Ιουλίου, στον «ομφαλό της γης» θα βρεθεί ένα πολυεθνικό «σμάρι» καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών και ερευνητών, για εκδηλώσεις κάτω απ' την κεντρική θεματική: «Σοφοκλής: 2.500 χρόνια από τη γέννησή του».

    Το νέο θεατρικό «αίμα» της Ρωσίας , της Ιαπωνίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας θα δώσει δυναμικό παρών στη Συνάντηση, με το Συμπόσιο, τις πολλές, σε πρώτη παρουσίαση, θεατρικές παραστάσεις (έπειτα από χρόνια και πάλι στο αρχαίο στάδιο) και τα εργαστήρια.

    Η θεατρική «εκκίνηση» θα δοθεί την Παρασκευή στο αρχαίο στάδιο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τις, σε πρώτη παρουσίαση, «Τραχινίες» του Σοφοκλή (σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης).

    Θα ακολουθήσουν η παράσταση-εργασία για τον «Αίαντα» του Θόδωρου Τερζόπουλου «Υλικό Αίας» (26/6), ο «Οιδίπους Εξόριστος» της Τουρκάλας Σαχίκα Τεκάντ (27/6) και η εξ Ιαπωνίας «Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία του μαθητή του Ταντάσι Σουζούκι, Σατόσι Μιγιάγκι (1/7).

    Ημέρα Ηλέκτρας θα αναδειχθεί η 28η του μήνα, αφού στο θέατρο του συνεδριακού χώρου του Κέντρου Δελφών θα παρουσιαστούν αντιστικτικά, από έναν εξ ολοκλήρου ανδρικό αμερικανικό θίασο, σε σκηνοθεσία Αντί Ραντιτζ, η «Αναμονή της Ηλέκτρας, και η παράσταση του Θεμελή Γλυνάτση «Ηλέκτρας χώρα».

    Το πρόγραμμα των παραστάσεων συμπληρώνει η παράσταση του έργου του Μ. Ποντίκα «Ο δολοφόνος του Λαΐου» (σκηνοθεσία: Θ. Παπαγεωργίου, 2/7, στο αρχαίο στάδιο).

    «Κλασική παράδοση και σύγχρονη δημιουργία» είναι το θέμα του Συμποσίου, που θα διαρκέσει όσο και η ΧΙΙ Συνάντηση. Συμμετέχουν οι Σ. Χίνι, Τ. Χάρισον, Β. Φοκίν, Τζ. Ντίγκλ, Δ. Μαρωνίτης, Θ. Κακριδής, Β. Στανιέβσκι, Α. Μπαρτόσεβιτς κ.ά. Στο περιθώριό του, ειδικές θεατρικές αναγνώσεις θα πραγματοποιήσουν οι Εύα Κοταμανίδου, Κίττυ Αρσένη, Ρ. Πομπιντού, Α. Σακελλαρίου και Δ. Σιακάρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 20 June 2004 - 18:13:56 UTC