Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [02] ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ F-4
  • [03] ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [04] ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
  • [05] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [06] ΚΚΕ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
  • [07] TO ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [08] ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ-ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ
  • [09] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [10] ΦΩΛΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2004
  • [15] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ
  • [16] ΝΑΣΤΑΣΕ: ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ PSD ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ
  • [17] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [18] Ο ΜΑΡΙΑΝ ΣΑΝΙΟΥΤΑ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΠΓΔΜ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ
  • [20] EURO 2004: ΟΛΑ ΠΙΘΑΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΣΙΑΡΤΑΣ
  • [21] ΕURO 2004: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΜΟΣΤΟΒΟΪ
  • [22] EURO 2004: "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΙΚΣΟΝ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤ
  • [23] ΤΕΝΙΣ: ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ Ο Α.ΓΙΑKΟΥΠΟΒΙΤΣ
  • [24] Β.ΤΣΙΑΡΤΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ
  • [25] ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ
  • [27] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [29] ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [30] ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΤΣΑΚΝΗΣ, ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙA ΤΟΥ Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [32] ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΨΝΘ
  • [33] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [01] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (16:15 UTC+2)

    Συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Τουρισμού είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενώ αργότερα προήδρευσε σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα τα προβλήματα και τις προοπτικές της ναυτιλίας.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ο στόλος ελληνικών συμφερόντων περιλαμβάνει 3.400 πλοία, δηλαδή το 16% του παγκόσμιου συνόλου πλοίων, επομένως συνεχίζει να κρατά την πρωτοπορία διεθνώς. Η ελληνική ναυτιλία, πρόσθεσε, είναι ένα εθνικό κεφάλαιο, αποτελεί ένα δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο που προσφέρει θέσεις απασχόλησης και ναυτικό συνάλλαγμα και αποτελεί ένα βασικό κεφάλαιο για μια ισχυρή οικονομία.

    Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι μια ναυτιλία κερδοφόρα και ανταγωνιστική, με αυξανόμενο εθνικό νηολόγιο, με προδιαγραφές ασφαλείας και φιλική στο περιβάλλον.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τέλος ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο στις 13.30 για Βρυξέλλες όπου αρχικά θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μετά στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    B.K.

    [02] ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ F-4

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Τα ονόματα των δύο νεκρών χειριστών του αεροσκάφους τύπου F-4 που συνετρίβη στην περιοχή του Παρνασσού ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Νεκροί είναι ο επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος και ο υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το διθέσιο αεροσκάφος τύπου F-4 συνετρίβη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις 3.55μμ, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική αποστολή με άλλα 2 αεροσκάφη.

    Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίσθηκαν από ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας στις 4.45μμ, κοντά στη θέση Κελάρια.

    Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος ερευνώνται από την Πολεμική Αεροπορία.

    [03] ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (09:54 UTC+2)

    Το αυριανό καθοριστικό παιχνίδι με αντίπαλο την Ισπανία έχουν πλέον στο μυαλό τους οι έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Οτο Ρεχάγκελ έχει ζητήσει από τους διεθνείς να χαμηλώσουν τους τόνους, να ξεχάσουν τη σπουδαία νίκη επί των πορτογάλων και να κοιτάξουν μπροστά, την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro2004.

    Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας έχει μπει στην τελική ευθεία και ο ομοσπονδιακός τεχνικός άρχισε να καταστρώνει τα πλάνα του για την αυριανή αναμέτρηση με τους ισπανούς, που θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα στο γήπεδο «Μπέσα». Ο Ντέμης Νικολαίδης είναι απολύτως καλά, ενώ ο Γιώργος Καραγκούνης εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από κάποιες ενοχλήσεις.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ κόντρα στην Ισπανία δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει ιδιαίτερα τα πλάνα του, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες μικρές μετατροπές στην ενδεκάδα. Οι έλληνες παίκτες γνωρίζουν πως αυτό το ματς θα είναι πιο δύσκολο σε σχέση με την Πορτογαλία και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν σκληρά για να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα.

    «Ο αγώνας με την Ισπανία είναι πιο δύσκολος από αυτόν με την Πορτογαλία, γιατί οι ισπανοί έχουν ισχυρότερη ομάδα. Μεγάλο όπλο είναι η άμυνα μας. Θα αγωνιστούμε με την Ισπανία και τη Ρωσία και ότι βγει. Παίζουμε ως ομάδα και τα δίνουμε όλα», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Ντέμης Νικολαίδης.

    [04] ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (09:59 UTC+2)

    Ανάμικτα συναισθήματα στα επιτελεία των κομμάτων για το αποτέλεσμα της Κυριακής, που όχι μόνο ανέδειξε τη Ν.Δ. πρώτη με διαφορά 9 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό κόμματος στις 25 χώρες της Ε.Ε.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής επανέλαβε τη Δευτέρα μιλώντας στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι το αποτέλεσμα, «είναι μια μεγάλη νίκη εμπιστοσύνης".

    Διαφορετικά είναι τα συναισθήματα στα "στρατόπεδα" των κομμάτων. Στο κυβερνών κόμμα, κυριαρχεί το συναίσθημα της ικανοποίησης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονος προβληματισμός, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών του κόμματός του επεσήμανε ότι κανείς δεν έχει "λευκή επιταγή". Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Συνασπισμό, όπου ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

    Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρει ότι το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που συγκέντρωσε το ΚΚΕ περικλείει "μεγαλύτερη δυναμική από αυτή που εκφράσθηκε σε ψήφους και σε ποσοστά". Ικανοποίηση επικρατεί και στις τάξεις του ΛΑΟΣ.

    Στη Νέα Δημοκρατία, επικρατεί ικανοποίηση, καθώς το κυβερνών κόμμα, διατήρησε ακέραιες τις δυνάμεις του, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε κόμμα στις ευρωεκλογές, ενώ αύξησε και τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

    "Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μια σαφής και ακόμη πιο ηχηρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς τη σημερινή κυβέρνηση. Συνιστά μια νέα εντολή για την απρόσκοπτη και συνεπή συνέχιση της εφαρμογής του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας", δήλωσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου λέγοντας χαρακτηριστικά, "ας μην υποτιμούν ορισμένοι την νοημοσύνη του κόσμου κάνοντας λόγο για κυβερνητική παρένθεση της ΝΔ".

    Σχετικά με την εκπροσώπηση του ΛΑΟΣ στην ευρωβουλή ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την κρίση του Έλληνα πολίτη", και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ισχύει η δήλωσή του ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συνεργασίας με τον κ. Καρατζαφέρη και την παράταξή του.

    "Η ΝΔ πέτυχε μία μεγάλη νίκη, αλλά δεν πρέπει να απογοητεύσει τον κόσμο και από τον Σεπτέμβριο πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές", δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς σχετικά με τον Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι "υπάρχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε".

    "Η μεγάλη διαφορά καταγράφει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στη Νέα Δημοκρατία και στον Κώστα Καραμανλή. Μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας", σχολίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι η επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις 7 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι τα σενάρια για νεοδημοκρατική παρένθεση μπαίνουν στο συρτάρι.

    "Με σοβαρότητα και σεμνότητα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Ο κόσμος δικαιολογημένα είναι καχύποπτος με τους πολιτικούς. Πάντα πρέπει να εκπληρώνουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις", σημείωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές, επεσήμανε ότι "στη θέση του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήμουν ευχαριστημένος", ενώ για την αποχή, τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο.

    Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί προβληματισμός για το αποτέλεσμα και ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τη Δευτέρα πως "έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος. Προχωράμε μπροστά για την ανασυγκρότηση του Κινήματος".

    Το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε ικανοποιητικό, ούτε ευχάριστο αλλά ούτε και απαγορευτικό για την ανασυγκρότηση, η οποία όμως δεν είναι υπόθεση προσωπική αλλά συλλογική και μαζική, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας θέμα συλλογικότητας από δω και πέρα, στη λήψη των αποφάσεων για την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης.

    Θέμα το οποίο θέτουν και άλλα στελέχη όπως η Βάσω Παπανδρέου, και ο Κίμων Κουλούρης που δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ότι οι νεωτερισμοί του Γιώργου Παπανδρέου δεν αγγίζουν την κοινωνία και ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θέλει μαχητική αντιπολίτευση και προοπτική εξουσίας.

    Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν να μην πέσει κάτω από το 33% δηλαδή το ποσοστό του 1999 και αυτό επιτεύχθηκε, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής πλέον, Νίκος Σηφουνάκης και σημείωσε ότι το κόμμα του πλήρωσε το κόστος της χαλαρής ψήφου και της αποχής.

    Τέλος, διάχυτη είναι η ικανοποίηση σε ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, καθώς το μεν Κομμουνιστικό Κόμμα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και ο δε ΛΑΟΣ, θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που συγκέντρωσε το ΚΚΕ περικλείει μεγαλύτερη δυναμική από αυτή που εκφράστηκε σε ψήφους και σε ποσοστά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    [05] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (13:58 UTC+2)

    Η απόφαση του Νίκου Κωνσταντόπουλου να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, στη διάρκεια του προσεχούς συνεδρίου του ΣΥΝ, άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, τη συζήτηση στους κόλπους του κόμματος, γύρω από το όνομα του νέου προέδρου του Συνασπισμού.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τέσσερα είναι τα στελέχη του Συνασπισμού που εμφανίζονται ως εν δυνάμει ηγέτες του κόμματος. Πρόκειται για τους Αλέκο Αλαβάνο, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Φώτη Κουβέλη και Γιάννη Δραγασάκη.

    -Ο Αλέκος Αλαβάνος διετέλεσε από το 1981 και επί 22 χρόνια ευρωβουλευτής, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και εκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΝ στη Β' Αθηνών.

    -Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης θήτευσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί 12 χρόνια, ενώ το 1993 διεκδίκησε, μαζί με τους Νίκο Κωνσταντόπουλο, Αλέκο Αλαβάνο και Φώτη Κουβέλη, την προεδρία του Συνασπισμού.

    -Ο Φώτης Κουβέλης εκλέγεται βουλευτής του ΣΥΝ από το 1989, ενώ το 1990 είχε εκλεγεί γενικός γραμματέας της ΕΑΡ, συνιδρυτικού φορέα του Συνασπισμού.

    -Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι βουλευτής του ΣΥΝ και πρώην στέλεχος του ΚΚΕ. Είχε διεκδικήσει τη θέση του Γεν. Γραμματέα του κόμματος, αλλά έχασε από την Αλέκα Παπαρήγα με διαφορά τεσσάρων ψήφων.

    [06] ΚΚΕ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (20:54 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δείχνει το αληθινό της πρόσωπο: Ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τον νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή.

    «Στο νομοσχέδιο, ορίζεται ως τρομοκρατία η διασάλευση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και συνταγματικής τάξης μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού, σύμφωνα και με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ. Οι ελάχιστες δήθεν εγγυήσεις αποτελούν φύλλο συκής και προσπάθεια συγκάλυψης του ταξικού νομοθετήματος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    «Με βάση το νομοσχέδιο, συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών, απεργίες στην κοινή ωφέλεια και άλλες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές, να τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές, να οδηγούν ακόμη και στη διάλυση των συνδικαλιστικών ή και πολιτικών φορέων που θα θεωρηθούν «υπεύθυνοι» για τις πράξεις αυτές. Ως τρομοκρατική ομάδα χαρακτηρίζεται και το μεμονωμένο άτομο», επισημαίνεται.

    «Παράλληλα, με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης καταργούνται σειρά δημοκρατικών εγγυήσεων και πολιτικών προϋποθέσεων, αφού η διαδικασία έκδοσης μετατρέπεται σε απλή προσαγωγή. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών σε επίπεδο ΕΕ με πραγματικό στόχο όσους αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων», σημειώνεται.

    «Η κυβέρνηση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οχυρώνει την εξουσία της ολιγαρχίας του πλούτου ενάντια στους λαϊκούς αγώνες που θα γνωρίσουν το επόμενο διάστημα μεγαλύτερη ένταση ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο λαός, η νεολαία, πρέπει να δώσουν ηχηρή απάντηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] TO ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (20:45 UTC+2)

    «Η ενίσχυση της ασφάλειας θα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κατοχυρωμένες ελευθερίες των ατόμων», δήλωσε ο συντονιστής του τομέα Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, με αφορμή την κατάθεση στην Βουλή του αντιτρομοκρατικού νόμου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα καταστολής, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα πραγματικά αίτια (π.χ οικονομική εξαθλίωση χωρών του τρίτου κόσμου, θρησκευτικός φανατισμός, άσκηση πολεμικής βίας κ.α).

    Σε ότι αφορά το νόμο που κατατέθηκε σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτη η ενοποίηση δύο άσχετων μεταξύ τους κεφαλαίων (Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και διατάξεις που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας), δεδομένου ότι η επιλογή αυτή της κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη και θα έπρεπε να κατατεθούν και να ψηφιστούν χωριστά».

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

    «Το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε, εργάσθηκε μεθοδικά και συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

    Στη διάρκεια των έντονων συζητήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων που έγιναν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην πλήρη διασφάλιση και προστασία των ατομικών ελευθεριών και των θεσμών του κράτους δικαίου.

    Η τρομοκρατία αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις γι' αυτό και απαιτείται μια διαρκώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ των κρατών για την από κοινού αντιμετώπισή της.

    Η ασφάλεια αποτελεί ένα βασικό δικαίωμα των πολιτών.

    Η ενίσχυση, όμως, της ασφάλειας θα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κατοχυρωμένες ελευθερίες των ατόμων.

    Πάγια αρχή μας είναι ότι περισσότερη ασφάλεια δεν πρέπει να σημαίνει συρρίκνωση των ελευθεριών, που αποτελούν άλλωστε βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού δικαιϊκού πολιτισμού.

    Το ΠΑΣΟΚ με τους αγώνες του, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέβαλε καθοριστικά, ώστε να υπάρξουν διατυπώσεις για την προστασία και την ακώλυτη άσκηση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών, πολιτικών, θρησκευτικών, οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

    Άποψη και θέση, όμως, του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα καταστολής. Θα πρέπει, η διεθνής κοινότητα με σύνεση και σοβαρότητα να αναζητήσει και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια (π.χ οικονομική εξαθλίωση χωρών του τρίτου κόσμου, θρησκευτικός φανατισμός, άσκηση πολεμικής βίας κ.α) που «γεννούν» τέτοιου είδους φαινόμενα. Μόνον έτσι θα καταστεί αποτελεσματικός ο αγώνας κατά του διεθνούς εγκλήματος.

    Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αντιταχθεί σε κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια που θα απαξιώνει τον άνθρωπο, τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του.

    Μετά τα ανωτέρω, στο σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Κυβέρνηση παρατηρούμε τα παρακάτω:

    Α) Είναι απαράδεκτη η ενοποίηση δύο άσχετων μεταξύ τους κεφαλαίων (Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και διατάξεις που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας), δεδομένου ότι η επιλογή αυτή της Κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη και θα έπρεπε να κατατεθούν και να ψηφιστούν χωριστά.

    Β)΄Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί, κυρίως, με τη Γαλλία και τη Γερμανία, πρωτοστάτησαν ώστε η απλοποιημένη αυτή διαδικασία προσαγωγής στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο να τελεί υπό την προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού των συνταγματικών εγγυήσεων και της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Κυρίως όμως διασφαλίσαμε την αρχή « οι Έλληνες να δικάζονται στην Ελλάδα».

    Γ)Για τα θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το ΠΑΣΟΚ έλαβε σημαντικές και επαρκείς πρωτοβουλίες κάτω από το επιβαρυμένο τότε κλίμα της εποχής για τον περιορισμό ή εξάλειψη του αρνητικού αυτού φαινομένου.

    Όμως οι σημερινές διεθνείς συγκυρίες και τα σύγχρονα διλήμματα ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα μας καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς μετά το γενικώς διαπιστούμενο ετεροβαρές κλίμα σε βάρος των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων. Την επιφύλαξή μας αυτή, καθώς και τις βαθύτατες ανησυχίες μας θα τις διατυπώσουμε κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στη Βουλή. Όσο για τις επιμέρους διατάξεις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα συμβάλλουμε με τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις μας».

    [08] ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ-ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Ταλαιπωρία υπέστησαν οι 385 επιβάτες του πλοίου «Μαρίνα», μετά από τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας που αποδείχθηκε τελικά φάρσα.

    Το πλοίο επρόκειτο να αποπλεύσει στις 4μμ από το λιμάνι του Πειραιά για τα Δωδεκάνησα, ωστόσο ο απόπλους καθυστέρησε μετά από τηλεφώνημα για βόμβα που έγινε στο λιμεναρχείο Καλύμνου.

    Στο πλοίο έγινε έλεγχος από το κλιμάκιο ειδικών αποστολών του λιμενικού σώματος με ειδικά σκυλιά.

    [09] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Προεδρείου και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ (16.15) και στη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ (19.00).

    Την Πέμπτη ο κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (14.00-18.00) και στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (19.00 -21.30). Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (9.30) και θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    [10] ΦΩΛΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Ενέργειες για την επιτάχυνση της εκτέλεσης των προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως η απλοποίηση και η ουσιαστική τήρηση των διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου, η υποστήριξη των τελικών δικαιούχων, η ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Ανταγωνιστικότητας του Ιδιωτικού τομέα προωθεί η Κυβέρνηση.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας επισήμανε σήμερα από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος και Συναφών Κλάδων (ΣΕΠΕΕ), ότι η μέχρι σήμερα πρόοδος του Γ' ΚΠΣ είναι σαφώς χαμηλότερη των προσδοκιών, αλλά και των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, τόσο σε επίπεδο προγραμματισμού, όσο και σε επίπεδο πραγματικών δαπανών.

    Ο κ.Φώλιας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Οι καιροί, προσέθεσε, δεν περιμένουν και κάθε ευκαιρία που χάνεται δεν πρόκειται να επιστρέψει για να μας χτυπήσει την πόρτα. Όπως διευκρίνισε, δεν αρκεί πλέον να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά ζητούμενο είναι η ευημερία της ελληνικής επιχείρησης και του ελληνικού νοικοκυριού και «είναι ώρα να σταματήσουμε να ξοδεύουμε προκειμένου να αρχίσουμε να επενδύουμε».

    Αναφερόμενος στο θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι θα έχει πολύ συγκεκριμένο προσανατολισμό, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας, τη διάχυση της ανάπτυξης στην Περιφέρεια, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

    Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΠΕΕ ο κ.Φώλιας τόνισε ότι βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία ενός διαφορετικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε πραγματικά να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, σημείωσε ότι παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η κλωστοϋφαντουργία, που η οργάνωσή της παραγωγής βασίζεται στην ένταση εργασίας, ιστορικά έχουν βασιστεί στην απασχόληση φθηνά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα η απελευθέρωση των αγορών που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση και οι εξελίξεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να μην αφήνει περιθώρια στον ελληνικό κλάδο να ανταγωνιστεί τα χαμηλά εργατικά κόστη.

    Η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας μας υποχρεώνει να δούμε διαφορετικά το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ο κ.Φώλιας, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας θα κριθεί πλέον σε χαρακτηριστικά που αφορούν στην ποιότητα, στην πρωτοτυπία του σχεδίου και την καινοτομία των προϊόντων.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Φώλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι «η πόλη δεν πρέπει να ζητά πολλά ή λίγα, πρέπει να τα θέλει όλα, γιατί τα δικαιούται και γιατί τα στερήθηκε μέχρι τώρα από μυωπικές πολιτικές του παρελθόντος. Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών», κατέληξε.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ο οικοτουρισμός στην Ελλάδα-Θεσσαλονίκη μία Ολυμπιακή αφετηρία», διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής του οικοτουρισμού στις έξι ολυμπιακές πόλεις.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του έργου προβολής του οικοτουρισμού που περιλαμβάνει έντυπα, βιβλία, λευκώματα, αφίσες, infokiosk, cd-roms, website κ.λπ.

    Επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις από επιστήμονες και αντιπροσωπευτικούς φορείς σχετικά με τον οικοτουρισμό στη χώρα μας, τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

    Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ο γγ της Περιφέρειας, οι Νομάρχες, οι Δήμαρχοι, Περιβαλλοντικοί και τουριστικοί φορείς.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας της Ολλανδίας Αte Oostra ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ολλανδία, κατά το προσεχές εξάμηνο θα έχουν αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Αυγουλάς.

    Το μεσημέρι ο κ.Τσιτουρίδης και ο κ. Αυγουλάς θα παρευρεθούν σε γεύμα που παραθέτει ο Ολλανδός Πρέσβης στην οικία του.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Τροφίμων, αλλά και της οικονομικής συνεργασίας γενικότερα, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουριδης με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Βαλεντίνοβιτς-Βντόβιν.

    Όπως έκανε γνωστό ο κ.Τσιτουρίδης συμφωνήθηκε η διοργάνωση μίας συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Γεωργίας των δύο χωρών, ενώ επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση συνεργασίας για τη διεξαγωγή ενός Φόρουμ που θα λάβει χώρα σύντομα στην Αθήνα, μεταξύ παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδος και της Ρωσίας.

    Βρισκόμαστε σε μία εποχή σημαντικών προκλήσεων με αλλαγές στον αγροτικό χώρο, με αλλαγές στη ευρωπαϊκή και την παγκόσμια γεωργία και οι αλλαγές αυτές αφορούν στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ρωσία, η οποία έχει και αναπτύσσει σημαντικές εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις και με την ΕΕ και με τα κράτη μέλη της, δήλωσε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ρωσίας τόνισε ότι η χώρα του δίνει μεγάλη σημασία στην συνεργασία με την Ελλάδα: «Θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε ποιές δυνατότητες δεν έχουμε αξιοποιήσει μέχρι τώρα και να πετύχουμε ώστε η ελληνική παρουσία στην Ρωσία να είναι πιο έντονη και η ρωσική παρουσία στην Ελλάδα πιο προωθημένη», είπε.

    [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (17:35 UTC+2)

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2004, που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, παρουσιάζονται σημαντικές υπερβάσεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο σχεδόν των φορέων που επιχορηγούνται ή έχουν να λαμβάνουν πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Δούκας ανέφερε ότι η σχετική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τις δαπάνες των φορέων αυτών ήταν ανεπαρκείς. Εδωσε μάλιστα κατάλογο με ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων δαπανών, οι οποίες αυτή την περίοδο παρουσιάζουν υπέρβαση τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

    Πρόκειται για επιχορηγήσεις προς ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΓΑ και Οίκο Ναύτη για νοσήλια δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και ΕΚΑΣ, για αμοιβές εκπαιδευτικών και εκλογικές αποζημιώσεις, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οδοιπορικά δημοσίων υπαλλήλων, αποδόσεις σε ΟΤΑ και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αναδρομικά οικογενειακών παροχών, αποδόσεις σε Ευρωπαϊκή Ενωση, οφειλές στον ΟΤΕ, καθώς και υποχρεώσεις στον ΕΛΤΑ.

    Παράλληλα, εκτός προβλέψεων κινείται και το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, το οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού, θα ξεπεράσει φέτος τα 36 δισ. ευρώ απο 30 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού.

    Ενδεικτική για την κατάσταση αυτή είναι η αύξηση που σημείωσε το δημόσιο χρέος τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκτινάχθηκε στις 31 Μαΐου 2004 στα 193,4 δισ. ευρώ (χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης) έναντι 177,8 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2003.

    Ο κ. Δούκας, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τόνισε ότι μέσα στον Ιούλιο θα οριστικοποιηθεί η εικόνα σχετικά με τις υπερβάσεις σε όλο το εύρος των πιστώσεων του φετινού προϋπολογισμού. Τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια τους επόμενους μήνες να γίνουν ουσιαστικές εξοικονομήσεις πόρων του προϋπολογισμού, ώστε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης φέτος να συγκρατηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ (κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας), χαρακτήρισε όμως το στόχο αυτό δύσκολο.

    Ο κ. Δούκας ανέφερε ακόμη ότι είναι δύσκολο να δοθούν το 2004 οι αυξήσεις στο μισθολόγιο των στρατιωτικών, ενώ σε ό,τι αφορά τα Ολυμπιακά επιδόματα είπε ότι θα ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα για αστυνομικούς, πυροσβέστες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Διευκρίνισε ότι η "οροφή" για το ποσό του Ολυμπιακού επιδόματος θα είναι 2.500 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε δύο ή τρείς δόσεις.

    [15] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 15 Ιουνίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Η Ρουμανία συνεχάρη τη Βουλγαρία για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την ΕΕ. Η ρουμανική κυβέρνηση σε σημερινή ανακοίνωση της αναφέρει ότι "η επιτυχία της Βουλγαρίας αποτελεί απόδειξη ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ένταξης της ίδιας και της Ρουμανίας στην ΕΕ".

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία έχει ακόμη να κλείσει οκτώ κεφάλαια για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ελπίζει να τα καταφέρει μέχρι τα τέλη του 2004 ώστε να επιτύχει την ένταξη της το 2007 όπως έχει προγραμματιστεί.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΝΑΣΤΑΣΕ: ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ PSD ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βουκουρέστι, 15 Ιουνίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Ρουμανία θα ανακοινώσει τον υποψήφιο του για τις προεδρικές εκλογές του 2004, τον Σεπτέμβριο δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε, σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Ο κ. Ναστάσε, ο οποίος θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως ο πιο πιθανός υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα είναι τελικά υποψήφιος ή όχι και είπε μόνο ότι την απόφαση θα την λάβει το κόμμα.

    Σημειώνεται ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) διέρχεται κρίση, καθώς στις δημοτικές εκλογές δεν κατάφερε να κερδίσει σε αρκετούς δήμους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Βουκουρεστίου, όπου νικητής αναδείχθηκε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Τράιαν Μπασέσκου.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Σκόπια, 15 Ιουνίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Ο σκοπιανός δικηγόρος Ιγκνατ Πάντσεφσκι κατήγγειλε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του δικαστηρίου της Χάγης και του ΝΑΤΟ, καθώς και ορισμένα μέλη μυστικών υπηρεσιών δυτικών κρατών με ανεπίτρεπτο τρόπο εξασφαλίζουν στοιχεία, μαρτυρίες και αποδείξεις για υποθέσεις που ανέλαβε το Δικαστήριο της Χάγης.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Πάντσεφσκι τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες 10 άτομα, ανώτερα στελέχη του Δικαστηρίου και του ΝΑΤΟ, με επινοήσεις και δωροδοκίες εξασφάλισαν παράνομες αποδείξεις για πέντε υποθέσεις που έχει αναλάβει το Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Πάντσεφσκι δεν θέλησε να πει για ποιες υποθέσεις πρόκειται και δεν κατονόμασε τους πελάτες του.

    [18] Ο ΜΑΡΙΑΝ ΣΑΝΙΟΥΤΑ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 15 Ιουνίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Ο Μάριαν Φλόριαν Σανιούτα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών στη Ρουμανία μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάσε, την οποία ενέκρινε ο πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου. Ο κ. Σανιούτα, οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος της ρουμανικής κυβέρνησης αντικαθιστά τον Ιοαν Ρους, που παραιτήθηκε την Κυριακή, καθώς συμμετέχει στις επαναληπτικές εκλογές για δήμαρχος στην πόλη Κλουζ.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΠΓΔΜ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ

    Σκόπια, 15 Ιουνίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ομόφωνα σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης να διαθέσουν όλοι οι εργαζόμενοι από ένα ημερομίσθιο για τους πλημμυροπαθείς στα νότια της χώρας.

    Αμέσως μετά τις πλημμύρες της 4ης και 5ης Ιουνίου η κυβέρνηση ενέκρινε 70 εκ, δηνάρια για βοήθεια. Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν τους πληγέντες και πολλές επιχειρήσεις.

    Όμως, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκολα Πόποφσκι, διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες και το χρηματικό ποσό δεν ήταν ικανοποιητικό.

    Με την καταβολή ενός ημερομισθίου, τόνισε, θα συγκεντρωθούν 250 με 300 εκ. δηνάρια. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών θα φτάσει τα 500 εκ. δηνάρια.

    [20] EURO 2004: ΟΛΑ ΠΙΘΑΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΣΙΑΡΤΑΣ

    Λισσαβόνα, 15 Ιουνίου 2004 (16:12 UTC+2)

    Ο θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδος εναντίον της Πορτογαλίας έδωσε «φτερά» στους διεθνείς μας, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν την απόδοση της πρεμιέρας και να πιάσουν τον ισπανικό ταύρο από τα κέρατα. Άλλωστε ένα θετικό αποτέλεσμα σε βάρος των Ισπανών αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ελπίδες μας για πρόκριση στην προημιτελική φάση του EURO.

    Ερωτηθείς από ξένους δημοσιογράφους για τις πιθανότητες της Εθνικής μας στον αυριανό αγώνα κόντρα στους Ίβηρες, ο διεθνής Βασίλης Τσιάρτας τόνισε ότι «όλα είναι πιθανά».

    «Η νίκη επί της Πορτογαλίας μας γέμισε με δύναμη, κουράγιο και αυτοπεποίθηση. Τώρα πλέον οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. Πρέπει να αμυνθούμε προκειμένου να επιτύχουμε το σκοπό μας. Τώρα όλα είναι πιθανά. Κόντρα στην Ισπανία, πρέπει να παίξουμε τόσο καλά όσο με αντίπαλο την Πορτογαλία», δήλωσε ο άσος της ΑΕΚ.

    Παράλληλα, ο μέσος ποδοσφαιριστής υποσχέθηκε ότι εφόσον ο ομοσπονδιακός μας προπονητής, Ότο Ρεχάγκελ, του δώσει χρόνο συμμετοχής με την Ισπανία, θα κάνει ό,τι μπορεί. «Δεν γνωρίζω αν θα παίξω αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο θα προσπαθήσω σκληρά. Ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει το διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού του και αυτό ίσως κάνει τη διαφορά. Ο Ζιντάν δεν υπήρχε στο ματς της Γαλλίας με την Αγγλία αλλά αυτός ήταν που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του», επισήμανε.

    [21] ΕURO 2004: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΜΟΣΤΟΒΟΪ

    Λισσαβόνα, 15 Ιουνίου 2004 (15:47 UTC+2)

    Τις βαλίτσες για την πατρίδα του ετοίμασε σήμερα ο Ρώσος Αλεξάντρ Μοστοβόι, ο οποίος αποκλείστηκε από την αποστολή της εθνικής ομάδας, έπειτα από την αιχμηρή κριτική που άσκησε εναντίον του προπονητή του στο ματς με την Ισπανία (0-1).

    Με δηλώσεις στον ισπανικό Τύπο, ο μέσος της Θέλτα, κατηγόρησε τον προπονητή του Γκέοργκι Γιάρτσεφ για τις εξοντωτικές προπονήσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, με αποτέλεσμα να «ξεμείνουν» οι ποδοσφαιριστές από δυνάμεις στον εναρκτήριο αγώνα του EURO, το περασμένο Σάββατο.

    Πάντως, τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα της απόφασης αποκλεισμού του Μοστοβόι διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Ντραγκάνοφ. «Δεν πιστεύω ότι η κριτική του Μοστοβόι επαρκεί ως λόγος για τον αποκλεισμό του. Δεν έχουμε πολλούς παίκτες της δικής του αξίας», τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του.

    [22] EURO 2004: "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΙΚΣΟΝ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤ

    Λισσαβόνα, 15 Ιουνίου 2004 (15:37 UTC+2)

    «Πονοκέφαλο» προκαλεί στον τεχνικό της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο τραυματισμός του Νίκι Μπάτ, που αναγκάζει τον παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μείνει εκτός συνέχειας του ΕURO.

    Ο διεθνής μέσος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στους συνδέσμους του δεξιού του γόνατου, που προέκυψε από την χθεσινή πρωινή προπόνηση. Οι πρώτες προβλέψεις του αγγλικού ιατρικού επιτελείου αναφέρουν ότι ο Μπατ θα μείνει περίπου ένα μήνα εκτός γηπέδων.

    [23] ΤΕΝΙΣ: ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ Ο Α.ΓΙΑKΟΥΠΟΒΙΤΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Ο Eλληνας πρωταθλητής του τένις, Αλέξανδρος Γιακούποβιτς, ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο τουρνουά F3 10.000 δολαρίων, που διεξάγεται στην πόλη Κόπερ της Σλοβενίας.

    Ο 22χρονος πρωταθλητής σέρβιρε στον πρώτο γύρο απέναντι στο Σλοβάκο Φραντίσεκ Πόλιακ, τον οποίο κέρδισε χωρίς ιδιαίτερο κόπο με 2-0 σετ ( 6-2, 7-5), πιάνοντας πολύ καλή απόδοση κυρίως στο πρώτο σετ.

    Ο νεαρός τενίστας θα αγωνιστεί και στο διπλό έχοντας σε ένα ακόμα τουρνουά ως παρτενέρ του τον Κροάτη Τσέροβιτς.

    [24] Β.ΤΣΙΑΡΤΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (14:36 UTC+2)

    Οι έλληνες φίλαθλοι που βρίσκονται στην Πορτογαλία εμψυχώνουν την Εθνική μας ομάδα ακόμη και στις προπονήσεις, γεγονός που έχει γεμίσει με ενθουσιασμό τους ποδοσφαιριστές του Οτο Ρεχάγκελ. Οι διεθνείς παίκτες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ενόψει της κρίσιμης αυριανής αναμέτρησης με την Ισπανία και υποστηρίζουν πως έχουν τις δυνατότητες να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα.

    Ο Βασίλης Τσιάρτας αναφέρθηκε στην αναμέτρηση με τους ισπανούς τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω την Τετάρτη να δώσουμε την ίδια ικανοποίηση και στους φιλάθλους μας. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και στόχος της Εθνικής να παρουσιάζεται σε κάθε παιχνίδι καλύτερη. Η παρουσία του κόσμου είναι σημαντική. Αισθανόμαστε πολύ καλά που κάνουμε όλη την Ελλάδα να χαίρεται».

    Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για τον αγώνα με την Ισπανία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με μια τελευταία προπόνηση, ενώ ο Οτο Ρεχάγκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

    [25] ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Ιουνίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Οι εξαγωγές ιρακινού αργού πετρελαίου από τους δύο τερματικούς σταθμούς του Κόλπου σταμάτησαν σήμερα έπειτα από δολιοφθορά που έγινε σε έναν αγωγό πετρελαίου, ανακοίνωσε ο διευθυντής του τερματικού της Βασόρας Μοάγεντ Χάσεμ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Μετά τη δολιοφθορά σε έναν από τους αγωγούς πετρελαίου που κατέληγε στον τερματικό της Βασόρας, οι τεχνικοί προσπάθησαν να θέσουν σε λειτουργία τον δεύτερο δυνατότητας μεταφοράς 30.000 βαρελιών την ώρα, όμως αυτός ο αγωγός δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση και οι εξαγωγές σταμάτησαν από τους τερματικούς της Βασόρας και του Χορ αλ Αμάγια ", σημείωσε ο Χάσεμ.

    [26] ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ

    Βερολίνο, 15 Ιουνίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Μετά την ιστορική ήττα των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές της Κυριακής, όλο και δυνατότερες γίνονται οι φωνές, που ζητούν από το κυβερνών κόμμα, είτε έναν ανασχηματισμό, είτε τροποποιήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

     Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως αναφέρεται σε σχόλιο της «Ντόϊτσε Βέλε», βρίσκονται επομένως σε σοβαρό δίλημμα λίγο πριν από τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στα ομοσπονδιακά κρατίδια, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές του 2006. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Θα συνεχιστούν ή όχι οι ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία;

    Στο ερώτημα αυτό δίνει απάντηση σε συνέντευξή του στην «Ντόιϊτσε Βέλε» ο Γερμανός πολιτειολόγος και ερευνητής της πολιτικής κουλτούρας των κομμάτων Εβερχαρντ Χόλτμαν, από το Πανεπιστήμιο του Χάλε-Βίτενμπεργκ:

    "Μια απόκληση από την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα είχε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα όπως αν οι Σοσιαλδημοκράτες συνέχιζαν την πολιτική τους χωρίς να λάβουν υπόψιν τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Αν το κυβερνών κόμμα αποφασίσει τροποποιήσεις στις μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του. Από την άλλη πλευρά είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεραστούν οι διαφορετικές φωνές μέσα στο κόμμα, που ζητούν αλλαγή της πορείας των μεταρρυθμίσεων ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων "

    Κορυφαία στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτουν ανοιχτά με δηλώσεις τους έναν ανασχηματισμό ως απάντηση στο καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Θα ήταν ωστόσο σε θέση ένας ανασχηματισμός να δώσει λύσεις; Ο πολιτολόγος Εβερχαρντ Χόλτμαν απαντά:

    "Η πιθανότητα ενός ανασχηματισμού είχε συζητηθεί διεξοδικά και πριν από τις ευρωεκλογές. Τίθεται ωστόσο το ερώτημα αν μπορούν όντως με αυτό τον τρόπο να πειστούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι πολιτικοί ως πρόσωπα, που απορίπτουν οι ψηφοφόροι, αλλά η ικανότητά τους να δώσουν λύσεις στα καυτά κοινωνικά προβλήματα και κυρίως στο ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τους Γερμανούς πολίτες το πρόβλημα δεν εστιάζεται επομένως στα πρόσωπα, αλλά στην απουσία ικανοποιητικών απαντήσεων και της απαραίτητης πολιτικής, η οποία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματά τους"

    Και αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό πρόβλημα για τον κ. Χόλτμαν: να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα των όποιων κυβερνητικών μέτρων:

    "Χωρίς αμφιβολία είναι δυσκολότερο όσο ποτέ να πειστούν οι πολίτες για την κυβερνητική πολιτική. Στις δημοκρατίες ως γνωστόν η πολιτική ενός κόμματος εξαρτάται άμεσα από την βραχυπρόθεσμη αποδοχή ή απόρριψη των ψηφοφόρων στις εκλογές. Από την άλλη πλευρά ας μην ξεχνάμε ότι πολλά προβλήματα έχουν πάρει παγκόσμια διάσταση ξεπερνώντας τα σύνορα μιας χώρας και απαιτούνται για αυτό μακροπρόθεσμες λύσεις, που δεν θα εξαρτώνται από τις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη Γερμανία είναι οι μεταρρυθμίσεις με την επωνυμία 2010 στο συνταξιοδοτικό ή στο ασφαλιστικό, στις οποίες δεν είναι δυνατόν να δοθούν λύσεις μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν καθαρά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα".

    [27] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Ιουνίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Μια αυτοκινητοπομπή με τρία οχήματα όπου επέβαιναν αλλοδαποί εργαζόμενοι, δέχτηκε σήμερα επίθεση από αγνώστους με αυτόματα όπλα, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δήλωσε ο Αμερικανός ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ, αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της συμμαχίας στο Ιράκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν οι τρεις επιβαίνοντες είναι νεκροί, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [28] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 15 Ιουνίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών (PO) είναι ο νικητής των ευρωεκλογών στην Πολωνία εξασφαλίζοντας το 24,1% των ψήφων. Ακολουθεί η καθολική και αντι-ευρωπαϊκή Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών (LPR) με 15,92%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το μετριοπαθές κόμμα της δεξιάς PiS εξασφαλίζει το 12,67% των ψήφων και ακολουθεί το λαϊκιστικό κόμμα Αυτοάμυνα της Πολωνικής Δημοκρατίας (Samoobrona) με 10,78% και οι σοσιαλδημοκράτες του κυβερνώντος Συνασπισμού της Δημοκρατικής Aριστεράς-Εργατική Ένωσης (SLD-UP) με 9,35%.

    Η Ένωση για την Ελευθερία (UW) του πρώην υπουργών Εξωτερικών Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ εξασφαλίζει το 7,33% των ψήφων και ακολουθεί το Αγροτικό Κόμμα (PSL) με 6,34% και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDPL με 5,33%.

    Η Πλατφόρμα Πολιτών θα στείλει στο Στρασβούργο 15 ευρωβουλευτές, η Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών 10, το PiS 7, η Αυτοάμυνα της Πολωνικής Δημοκρατίας 6, ο Συνασπισμός της Δημοκρατικής Αριστεράς 5, το Αγροτικό Κόμμα 4, η Ένωση για την Ελευθερία 4 και το σοσιαλδημοκρατικό SDPL 3.

    [29] ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Δουβλίνο, 15 Ιουνίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Το Φιάνα Φέιλ, το κυβερνών κόμμα της Ιρλανδίας συγκέντρωσε ποσοστό 29,5% στις Ευρωεκλογές, σημειώνοντας πτώση 9,1% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 1999. σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Το Φιάνα Φέιλ κερδίζει τέσσερις από τις 13 έδρες που αναλογούν στην Ιρλανδία στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο λιγότερες από την προηγούμενη φορά.

    Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φάιν Γκάελ συγκέντρωσε ποσοστό 27,8%, κατά 3,2% μεγαλύτερο από το 1999. Κερδίζει πέντε έδρες έναντι τεσσάρων στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Αντίθετα οι Πράσινοι έχασαν τις δύο έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού συγκέντρωσαν ποσοστό 4,3%, σημειώνοντας πτώση 2,4%. Οι Εργατικοί διατηρούν την έδρα τους. Συγκέντρωσαν ποσοστό 10,6%, κατά 1,9 υψηλότερο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Το Σιν Φέιν μπαίνει για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Κέρδισε μια έδρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,1%. Οι δύο τελευταίες έδρες της Ιρλανδίας στο Ευρωκοινοβούλιο κατανέμονται σε δύο ανεξάρτητους βουλευτές την Μάριαν Χάρκιν και την Κάθι Σίνοτ.

    Το ποσοστό συμμετοχής στην Ιρλανδία έφτασε το 59,7% έναντι 50,2% πριν από πέντε χρόνια.

    [30] ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΤΣΑΚΝΗΣ, ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (15:33 UTC+2)

    Με μία συναυλία στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει τα γενέθλιά του, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

    Μαζί του θα εμφανιστούν, με τα δικά τους συγκροτήματα, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Διονύσης Τσακνής, η Ευρυδίκη και ο πρωτοεμφανιζόμενος Αλέξανδρος Καλλιφατίδης.

    Θα είναι η πρώτη συνεργασία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Πάνο Κατσιμίχα επί σκηνής, σε μια συναυλία που ξεπερνά σε διάρκεια τις 3.30 ώρες.

    Εισιτήρια προπωλούνται στα Virgin Megastores, στα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους, στον Ερωτικό 9,48 και στον Ερωτικό BAR. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 20 ευρώ, φοιτητικό - νεανικό 15 ευρώ.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙA ΤΟΥ Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (15:21 UTC+2)

    Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου θα φιλοξενήσει στις 21 Ιουνίου «Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής» το Θέατρο Γης. Μαζί του εμφανίζονται με τα δικά τους συγκροτήματα, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Διονύσης Τσακνής, η Ευρυδίκη και ο πρωτοεμφανιζόμενος Αλέξανδρος Καλλιφατίδης.

    Η συναυλία αυτή αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Πάνο Κατσιμίχα επί σκηνής, σε μια συναυλία που ξεπερνά σε διάρκεια τις 3.30 ώρες

    Εισιτήρια προπωλούνται στα Virgin Megastores, στα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους, στον Ερωτικό 9,48 και στον Ερωτικό BAR. Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικό /Νεανικό 15 - Γενική Είσοδος 20

    [32] ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΨΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (14:59 UTC+2)

    Ο νέος χώρος της Κοινωνικής Λέσχης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επί της οδού Τσιμισκή 88 εγκαινιάζεται στις 17 Ιουνίου στις 7μ.μ.Η λειτουργία της Κοινωνικής Λέσχης το ξεκίνησε 1999 και σε όλο αυτό το διάστημα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η ανταπόκριση που συνάντησε από τους ανθρώπους που κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμετώπισαν πρόβλημα ψυχικής υγείας και σήμερα ακόμα εξυπηρετούνται από

    υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

    Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα μοναξιάς και περιθωριοποίησης, απομόνωσης, έλλειψης διαπροσωπικών σχέσεων και επικοινωνίας. Η Κοινωνική Λέσχη δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες αυτές με ένα χαλαρό και ευέλικτο πρόγραμμα που οι επισκέπτες μέλη της μπορούν να παρακολουθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις τους. Στόχος της είναι η ανάπτυξη της κοινωνικότητας στα μέλη της Κοινωνικής Λέσχης, η καλλιέργεια της επικοινωνίας, η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, η ψυχαγωγία. Σε έναν ευχάριστο χώρο τα μέλη μπορούν να διασκεδάσουν ακούγοντας μουσική, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια απολαμβάνοντας τον καφέ ή το αναψυκτικό που προσφέρεται από τη Λέσχη. Την ευθύνη του χώρου μοιράζονται προσωπικό και εργαζόμενοι πρώην ασθενείς.

    [33] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Επίδειξη μόδας Ιταλών σχεδιαστών, με κοστούμια από το 1950 μέχρι το 2000, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, στον Μύλο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Festitalia», αφιερωμένων στην Ιταλία, που διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της επίδειξης θα παρουσιαστούν ρούχα, που δημιουργήθηκαν από τους διασημότερους Ιταλούς σχεδιαστές για τις μεγάλες ντίβες της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, καθώς και ορισμένα δείγματα πρετ-α-πορτε, που πουλήθηκαν παγκοσμίως τη δεκαετία του ΄70 και του΄80.

    Περιλαμβάνονται επίσης 60 αποκλειστικά μοντέλα από το Μuseo della Moda του ιδρύματος Fondazione Sartirana Arte, που αφηγούνται σαράντα χρόνια ιστορίας της ιταλικής μόδας.

    Φορέματα των διασημότερων Ιταλών σχεδιαστών: GIANNI VERSACE (Milano), VALENTINO (Roma), WALTER ALBINI (Milano), GIANFRANCO FERRE (Milano), GIORGIO ARMANI (Milano), GHERARDINI (Firenze), ROBERTO CAPUCCI (Roma), SORELLE FONTANA (Roma), FERNANDA GATTINONI (Roma), GIOVANNI FERCIONI (Milano), IRENE GALITZINE (Roma), EMILIO PUCCI (Firenze), KRIZIA (Milano).

    Στα πλαίσια της FESTITALIA, στο ισόγειο και τον 1ο όροφο του Πύργου του Μύλου φιλοξενείται, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 20 Ιουνίου, έκθεση Ιταλικής μόδας. Ώρες λειτουργίας καθημερινά, 8 με 12 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Με μια συναυλία αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

    δίνει το στίγμα του στην πόλη το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων

    ατόμων «Αργώ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στις 22 Ιουνίου στη

    Μονή Λαζαριστών.

    Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη συναυλία έχει ο Κώστας Καρμπάς με τις

    Μπαλάντες του και ήχους ελληνικού ροκ. Μαζί του είναι στα φωνητικά και το

    τραγούδι η Χριστίνα Μαδίνη, ηλεκτρική κιθάρα Κώστας Βρετός, ηλεκτρικό μπάσο Αλέξης Ξανθόπουλος, πλήκτρα Σάκης Μπαντής, τύμπανα, Στέργιος Κόγιας.

    Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβληθεί το βίντεο «τα φτερά της

    Πεταλούδας».

    Στη διοργάνωση της εκδήλωσης μετέχουν: τοΚέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων του προγράμματος«Αργώ», το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων ατόμων «Αργώ», ο Σύλλογος γονέων «Δελφοί».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 June 2004 - 18:13:55 UTC