Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΖΟΛΩΤΑΣ
  • [04] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ EURO 2004
  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [08] ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  • [09] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [10] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: «ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
  • [11] ME ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,45% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [12] ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ Π. ΚΑΡΡΑΣ ΣΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ
  • [14] ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΥΨΟΥΣ 0,40 ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΕΤ
  • [15] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [16] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Ο ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ
  • [17] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [20] ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΤΩΝ 16 ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ EURO 2004
  • [21] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [22] Η ΠΟΡΤΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΓΙΑ 3 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ
  • [23] ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ
  • [24] Γ.ΓΚΟΥΜΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1994
  • [25] Ο ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ
  • [26] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [27] ΑΠΕΤΥΧΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ
  • [28] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
  • [29] ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [30] ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΔΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΑΡΙΕΛΑ ΣΙΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [31] ΣΕ CD ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΤΗ» ΤΟΥ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ
  • [32] ΧΑΝΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
  • [33] «ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΥΡΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ
  • [34] ΤΟ "ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

  • [01] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και κάλεσε όλους τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία προεργασία για τη διενέργεια των ευρωεκλογών της 12ης και 13ης Ιουνίου επισημαίνοντας ότι ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Πρόσθεσε ότι όλοι οι επόπτες εκλογών καθώς και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν παρουσιασθεί στον τόπο διορισμού.

    Η ψηφοφορία στη χώρα μας θα γίνει την Κυριακή και θα διαρκέσει από τις 7.οο το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που θα ψηφίσουν την Κυριακή ανέρχεται σε 9.777.873 και τα εκλογικά τμήματα σε 19.645. Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς είναι 47.787 ενώ οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 147.504.

    Οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ίδια τμήματα που ψήφισαν και στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, ενώ οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν στις 7 Μαρτίου αλλά στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της κατοικίας τους.

    Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου ψηφίζουν και οι κοινοτικοί εκλογείς πολίτες των λοιπών κρατών της Ε.Ε. που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί ανέρχονται σε 2.577 και θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς των ελληνικών κομμάτων. Οι έλληνες εκλογείς που διαμένουν στα λοιπά κράτη - μέλη της Ε.Ε., οι οποίοι υπέβαλαν τα σχετικά δικαιολογητικά και ενεγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, θα ψηφίσουν στο πλησιέστερο προς την κατοικία τους εκλογικό τμήμα. Η ψηφοφορία γι' αυτούς θα γίνει το Σάββατο 12 Ιουνίου και αρχίζει στις 7.00 το πρωί και τελειώνει στις 9.00 το βράδυ. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ανέρχονται σε 35.123 και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα 16 από τα 24 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία έχουν συσταθεί 92 εκλογικά τμήματα. Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης σε κανένα από τους υποψήφιους των συνδυασμών γιατί τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν ανακηρυχθεί από το αρμόδιο δικαστήριο και έχουν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο όπως έχει καθορισθεί από τα κόμματα που τους πρότειναν.

    [02] ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑΘήνα, 11 Ιουνίου 2004 (13:46 UTC+2)

    Για αδιαφανή λειτουργία κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ως παράδειγμα ανέφερε το δάνειο που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση, για το οποίο είπε ότι έγινε με αδιαφανή διαδικασία, χωρίς διαγωνισμό, το ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει τι θα το κάνει η κυβέρνηση και ζητάει να υπάρξει πληροφόρηση, διότι η αδιαφάνεια κρύβει κάποια σκοπιμότητα.

    Κατηγόρησε, επίσης, τη Ν.Δ. πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε συνεχώς για διαπλοκή και τώρα που έγινε κυβέρνηση δεν κάνει καμιά αναφορά. Δεν φέρνει νόμους κατά της διαπλοκής παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την ψήφιση νόμων για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς.

    Κατήγγειλε ότι στον ΕΛΓΑ έγιναν 300 απολύσεις και όλα δείχνουν πως συνεχώς θα απολύονται συμβασιούχοι.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενη αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Ιράκ με τη φράση κανένας Ελληνας στρατιώτης στο Ιράκ.

    Εχουμε αντιρρήσεις γι αυτήν την επιχείρηση, είπε, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ για τη στρατιωτική επέμβαση-η οποία δεν υπήρξε-και έπαιξε ρόλο διαύλου για το διάλογο των πολιτισμών και όχι τη σύγκρουση.

    Η Ευρώπη, τόνισε, μπορεί να δείξει ένα άλλο μοντέλο για το πώς χειριζόμαστε τις διεθνείς κρίσεις και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ένα δείγμα. Για την κατάσταση στην Τουρκία σημείωσε ότι γίνονται αλλαγές οι οποίες καθημερινά μας εκπλήσσουν ευχάριστα.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι όπως το ΠΑΣΟΚ επέλεξε πρόσωπο (Κ. Στεφανόπουλος) με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, περιμένει και την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με την ίδια λογική.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή για τετραετή θητεία, αλλά αυτό δεν αποκλείει άλλες εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ πάντως δεν είναι υπέρ των πολιτικών παιγνιδιών με τέτοια θεσμικά ζητήματα.

    Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα προχωρήσει ενωμένο στην ανανέωση και ανασυγκρότησή του ώστε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα και σύντομα να ξανακερδίσει την εξουσία.

    Στην ερώτηση αν φοβάται την αμφισβήτηση, απάντησε ότι η αμφισβήτηση είναι μέρος της δημοκρατικής κουλτούρας του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να γίνει σεβαστή η οποιαδήποτε φωνή. Ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σέβεται το καταστατικό του κόμματος, η ανανέωση θα γίνει μέσα από θεσμούς και μέσα από αυτούς θα αναδειχθεί το κάθε στέλεχος.

    Για το πού θέλει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τις προοδευτικές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πέρα από την Αριστερά και τη δεξιά πρέπει να δούμε ποιοι είναι προοδευτικοί και ποιοι συντηρητικοί.

    Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, είπε ότι είναι άκρως συντηρητικό στις θέσεις του για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για τη Ν.Δ. τόνισε ότι είναι μια παλιά Δεξιά, με λίγο μακιγιάζ, που δεν έχει όραμα, δεν έχει στόχους και αυτό είναι το πρόβλημα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στις εκλογές της Κυριακής και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να μην δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

    [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΖΟΛΩΤΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (09:25 UTC+2)

    Πλήρης ημερών πέθανε τα ξημερώματα ο πρώην πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός, Ξενοφών Ζολώτας. Για περισσότερες από τέσσερις 10ετίες σφράγισε την οικονομική σκέψη στην Ελλάδα και βρέθηκε στις υψηλότερες θέσεις του τραπεζικού συστήματος και του υπουργείου Οικονομίας, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός στην Οικουμενική Κυβέρνηση του 1990.

    Ο Ξενοφών Ζολώτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904. Παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο της Ελλάδας από τις 23 Νοεμβρίου του 1989 έως τις 11 Απριλίου του 1990 ως πρόεδρος της οικουμενικής κυβέρνησης.

    Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Εμπορική Σχολή της Λειψίας (όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1926) και στη Νομική Σχολή του Παρισιού.

    Το 1928 εκλέχτηκε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ίδιο χρόνο εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1931 τακτικός καθηγητής στην αντίστοιχη έδρα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι την παραίτησή του, το 1968.

    Από το 1931 μέχρι το 1968 ήταν εκδότης της Ελληνικής Επιθεωρήσεως Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το ογκώδες και πολύγλωσσο επιστημονικό συγγραφικό του έργο αφορά σε ζητήματα Οικονομικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής, όπως επίσης και Κοινωνικής, Νομισματικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής.

    Ο Ξ.Ζολώτας διατέλεσε μέλος του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου (1932), αρχηγός της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Οικονομικό Συμβούλιο της Βαλκανικής Συνεννοήσεως (1934-1939), πρόεδρος του ΔΣ της Αγροτικής Τράπεζας (1936-1939), συνδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την απελευθέρωση (1944-1945), μέλος του ΔΣ. της UNRRA (1946), διοικητής για την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1946-1967 και 1974-1981).

    Επίσης, διατέλεσε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη (1948-1953), αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης (1949-1953), μέλος, από το 1950, της Διεθνούς Εταιρίας Οικονομικών Επιστημών και από το 1980 επίτιμος πρόεδρός της, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής (1950-1955). Διατέλεσε ακόμη υπουργός Συντονισμού (το 1952 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Δ. Κιουσόπουλου και αργότερα, στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κ. Καραμανλή, το 1974).

    Ακόμη διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1955-1967 και 1974-1981) και έκτοτε επίτιμος διοικητής, μέλος της Επιτροπής των «Τεσσάρων Σοφών» για την αναδιοργάνωση του ΟΕΟΣ σε ΟΟΣΑ (1960). Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για τη Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (από το 1986).

    Έχει τιμηθεί με παράσημα και διακρίσεις στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία και αλλού. Το 1952 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα των Οικονομικών Επιστημών.

    Μνημείο πολιτικής σκέψης αποτέλεσε η ομιλία του στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης το 1957, όπου χρησιμοποίησε μόνο αγγλοποιημένους ελληνικούς όρους, προκειμένου να καταδείξει τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη διεθνή σκέψη.

    [04] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ EURO 2004

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2004 (12:00 UTC+2)

    Πρεμιέρα κάνει αύριο το 12ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Οι 16 καλύτερες ομάδες της γηραιάς ηπείρου εμφανίζονται πανέτοιμες για τις σκληρές «μάχες» που θα ακολουθήσουν και αρκετές έχουν ως στόχο το τρόπαιο.

    Η αυλαία του Euro2004 ανοίγει αύριο με τα δύο σημαντικά παιχνίδια του Α' ομίλου. Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην αναμέτρηση της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στη διοργανώτρια Πορτογαλία, που θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα στο γήπεδο «Ντραγκάο» του Οπόρτο. Στις 9:15 το βράδυ θα "κονταροχτυπηθεί" το δεύτερο ζευγάρι του ομίλου. Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο γήπεδο «Αλγκάβρε» στην πόλη Φάρο.

    Οι 16 ομάδες που πέρασαν στην τελική φάση της διοργάνωσης, είναι χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Οι δύο ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες σε κάθε όμιλο (μετά από τρία ματς) θα προκριθούν στα προημιτελικά του Euro. Εκεί θα αναμετρηθούν χιαστί για να βγει η τετράδα. Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου στην πόλη Ντα Λουζ.

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Η ΔΟΕ δεν πήρε τον εύκολο δρόμο με την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα δηλώνει ο Ζακ Ρογκ σε συνέντευξη του σε αυστραλιανή εφημερίδα που θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ρογκ αναφέρει: «Δεν πήραμε τον εύκολο δρόμο. Το εύκολο θα ήταν το 1997 να ψηφίσουμε τη Ρώμη, είναι πολύ μεγαλύτερη πόλη σε πολύ μεγαλύτερη χώρα. Αλλά νομίζω ότι ως προς τις αξίες, η επιστροφή στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες άξιζε».

    «Επρεπε να πιέσουμε την Αθήνα για να κάνει πιο γρήγορα. Εχουν το δικό τους τρόπο οι Ελληνες να κάνουν τα πράγματα. Αλλά είμαστε ευτυχείς με όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα», υπογραμμίζει.

    Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, τρία μέλη της ΔΟΕ, αμέσως μετά τους αγώνες του Σίδνει επιβεβαίωσαν ότι η Αθήνα παρά λίγο να χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ερευνήθηκε το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν οι αγώνες σε άλλες πόλεις.

    Απάντηση Γ. Αγγελοπούλου

    «Ο πρόεδρος Ρογκ έχει βοηθήσει πολύ στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τόσο ο ίδιος όσο και όλος ο κόσμος γνωρίζει καλά ότι οι Αγώνες κρίνονται από το τι συμβαίνει μεταξύ της Τελετής Έναρξης και της Τελετής Λήξης. Εμείς εργαζόμαστε νυχθημερόν και όποιος βλέπει σήμερα το Ολυμπιακό Στάδιο καταλαβαίνει για ποιο λόγο λέμε ότι θα κάνουμε εξαιρετικούς και μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

    Ερωτηθείσα αν οι Αγώνες έπρεπε να δοθούν στη Ρώμη, η κ. Αγγελοπούλου είπε: «Η Ελλάδα απέκτησε το προνόμιο να φιλοξενήσει τους Αγώνες, γιατί είχε την καλύτερη υποψηφιότητα και την καλύτερη πρόταση. Τελεία και παύλα. Όποιος βλέπει τι δουλειά έχουμε κάνει μέχρι τώρα καταλαβαίνει ότι θα κάνουμε εξαιρετικούς Αγώνες».

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Την αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η αναφορά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου για το κόμμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ζάπειο.

    «H αναφορά του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία εξομοιώνει το ΚΚΕ με την ακροδεξιά, δείχνει ότι ο εκσυγχρονισμός που πρεσβεύει έχει μεγάλες ομοιότητες αν όχι ταύτιση με τον αντικομμουνισμό της δεκαετίας του 1950. Εύγε! Επί πλέον αποδεικνύει, ότι δεν έχει καταλάβει τις διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΚΚΕ και στο πρόγραμμα των ακροδεξιών δυνάμεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    [07] ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα στελέχη να συμμετάσχουν στην μάχη των ευρωεκλογών, «μια μάχη που εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να είναι νικηφόρα, συσπειρώνοντας και καλώντας όλους τους πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν και να ψηφίσουν για μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, προοδευτική, της κοινωνικής συνοχής. «Να μην δώσουμε «λευκή επιταγή» στη Νέα Δημοκρατία και να ψηφίσουμε για την ανανέωση της χώρας μας που εκπροσωπείται αυτή η ανανέωση από το ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το ΠΑΣΟΚ, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «για μας η τοπική αυτοδιοίκηση πάντα ήταν η πεμπτουσία της συμμετοχικής μας δημοκρατίας».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

    [08] ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Μεσολόγγι, 11 Ιουνίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Τη λειτουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσε σήμερα από το Μεσολόγγι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, στα πλαίσια της συνάντησής του με τον Νομάρχη Δημήτρη Σταμάτη.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσαμαδιάς, το Κ.Ε.Ε. εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διοργάνωσης του συστήματος της δια βίου εκπαίδευσης στην χώρα μας, το οποίο και βασίζεται σε άξονες καινοτομιών όπως είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οι σχολές Γονέων και η υλοποίηση προγραμμάτων εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας από μετανάστες.

    Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Αιτωλοακαρνανίας όπως τόνισε ο κ. Τσαμαδιάς, θα έχει ως έδρα τον Δήμο Θεστιαίων, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθεί και σε άλλους Δήμους του Νομού, όπως στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

    Άμεσος στόχος, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, είναι η σύνταξη ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει την λειτουργία και τον συντονισμό των δράσεων της Δια Βίου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενός τομέα όπου η χώρα μας μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει δυστυχώς χαμηλούς δείκτες.

    Ο Γενικός Γραμματέας συζήτησε παράλληλα με τον Νομάρχη τον Αναπληρωτή Νομάρχη Δ. Γεροπάντα, τους Αντινομάρχες Ν. Μουρκούση και Κωνσταντίνο Γκέκα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ν.Α. που παρευρέθηκαν, ειδικότερα ζητήματα που αφορούν το νομό.

    Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στο ζήτημα των πιστώσεων που είναι απαραίτητες για την συντήρηση αλλά και ανέγερση νέων σχολικών αιθουσών. Παράλληλα, ζήτησε στήριξη για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου.

    [09] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Τη συμπαράσταση της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) στον αγώνα συμβασιούχων του Δήμου Αμπελοκήπων εξέφρασαν ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος και ο Οργανωτικός Γραμματέας, Δημήτρης Σιαμπάνης που τους επισκέφτηκαν το πρωί στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο.

    Σημειώνεται ότι 14 συμβασιούχοι που απασχολούνταν στον τομέα της καθαριότητας απολύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν έληξαν οι συμβάσεις τους. Οι συμβασιούχοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα αμέσως μετά τη λήξη των συμβάσεών τους και το δικαστήριο έκρινε την απόφαση του δήμου παράνομη.

    Από την πλευρά του ο δήμος Αμπελοκήπων επικαλείται έγγραφο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο μετά τη λήξη της σύμβασης οι υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν. Ο δήμος άσκησε έφεση κατά της απόφασης που θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Οι συμβασιούχοι ζητούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους ο δήμος προσέλαβε άλλα 17 άτομα με οκτάμηνες συμβάσεις.

    Η αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Αμπελοκήπων Αλέκο Κουσενίδη, και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χρήστο Βουλιπάτη και ζήτησε την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.

    Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΕΚΘ θα συναντηθεί στη μία το μεσημέρι με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

    [10] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: «ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ»

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (17:28 UTC+2)

    «Οι πληγέντες αγρότες θα λαμβάνουν την αποζημίωση σε διάστημα τριών μηνών», δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο τυο «Σκάϊ» και στον Γιώργο Ψάλτη.

    Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να δίνονται οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών μέσα σε 90 ημέρες, ο κ. Τσιτουρίδης παρατήρησε:

    «Είναι εφικτό να πληρώνονται οι αγρότες τις αποζημιώσεις για ότι καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι ο οργανισμός ο οποίος πληρώνει τις αποζημιώσεις, αν και υπάρχει ένα άλλο μέρος καταστροφών που δεν καλύπτονται. Ο ΕΛΓΑ καλύπτει μόνο την παραγωγή. Το φυτικό κεφάλαιο δηλαδή τα δέντρα, τα θερμοκήπια, οι εγκαταστάσεις αυτές δεν καλύπτονται, καλύπτονται από τα λεγόμενα ΨΕΑ. Ό,τι καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ σήμερα πληρώνεται με πέντε, έξι, οκτώ, εννέα μήνες καθυστέρηση, εμείς είχαμε ως προγραμματική δέσμευση τους τρεις μήνες από την στιγμή που το προϊόν θα έμπαινε στην αγορά. Πράγματι ήδη την εβδομάδα αυτή στην Άρτα, για τις καταστροφές που γίνανε από παγωνιά τον Φεβρουάριο -Μάρτιο, πληρώσαμε τις αποζημιώσεις για πρώτη φορά μέσα στο τρίμηνο. Αυτό ξεκινήσαμε, δίδοντας τα μέσα τα οποία απαιτούνται στον ΕΛΓΑ και ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις να είμαστε μες το τρίμηνο».

    « Πολλές φορές οι καθυστερήσεις είναι και διετείς. Γι' αυτό ακριβώς κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει, γιατί εδώ είναι εθνικές επιδοτήσεις, πρέπει να εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη ξεκινήσαμε τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εγκριθεί μια κατευθυντήρια οδηγία, κάτι το οποίο θα μας επιτρέπει αυτό το διάστημα των 14-15 μηνών να το φέρουμε στο εξάμηνο ή επτάμηνο. Αυτά όμως για φέτος, γιατί για στόχος μας είναι να αλλάξουμε συνολικά το καθεστώς ασφάλισης των αγροτικών προϊόντων. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός, όπως τον βρήκαμε, ο οποίος εισπράττει ετησίως γύρω στα 30 δις δραχμές και δίδει 180 με 200 δις δραχμές. Τα ανοίγματα είναι τεράστια. Αυτό το οποίο βρήκαμε ως άνοιγμα είναι να χρωστά πάνω από 250 δις σε καταστροφές του 2001, του 2002, του 2003. Κάνουμε μια προσπάθεια, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό καθεστώς ώστε οι αγρότες μας να πληρώνονται έγκαιρα για όλες τις ζημιές».

    «Θέλουμε να έχουμε μια πλήρη κάλυψη χωρίς να επιβαρύνουμε τους αγρότες. Θέλουμε να διασφαλίσουν, να αξιοποιήσουμε την ασφαλιστική αγορά για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες αποζημιώσεις χωρίς να αυξήσουμε τα ασφάλιστρα των αγροτών».

    Ερωτηθείς για τις ενστάσεις των ελαιοπαραγωγών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε:

    « Όταν αναλάβαμε κυβέρνηση βρήκαμε τον Μάρτιο, σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις, για την παραγωγή του 2003 τα χρήματα εξαντλημένα και την μισή Ελλάδα να μην έχει πληρωθεί. Πληρώθηκαν προφανώς ποσότητες για παραγωγή που δεν υπήρξε, υπάρχουν χωράφια τα οποία πληρώθηκαν όσο αν είχαν τέσσερις ή πέντε ορόφους με αποτέλεσμα να έχουμε κληρονομήσει ένα αδιέξοδο. Δεν ευθυνόμαστε για το αδιέξοδο, έχουμε την πολιτική ευθύνη να βρούμε την λύση του όμως. Ήδη, από τις 93 χιλιάδες ενστάσεις που υπήρξαν στην χώρα, δηλαδή κάποιοι πληρώθηκαν παραπάνω κάποιοι λιγότερο, τις εξετάζουν. Την εβδομάδα που πέρασε έναν αριθμό 3-4 χιλιάδων περίπου ενστάσεων τις κάνουμε αποδεκτές και συνεχίζουμε. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου σε κάθε περίπτωση θα εξετάσουμε όλες τις ενστάσεις. Ένα μέρος από τις 93 χιλιάδες ενστάσεις προφανώς θα δικαιωθεί, οι υπόλοιπες δεν θα δικαιωθούν».

    [11] ME ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,45% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Με επικράτηση των πωλητών έναντι των αγοραστών έληξε τελικά η «διελκυστίνδα» της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός δείκτης άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, για να κλείσει τελικά με απώλειες της τάξης του 0,45%, στις 2.400,02 μονάδες. Πάντως, ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο δείκτης κατόρθωσε τελικά να διατηρηθεί έστω και οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.400 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τις 2.396.53.

    Οι τραπεζικές μετοχές, με ηγέτιδα την Alpha Bank, παρέμειναν μέχρι τέλους οι πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης, ενώ μεγάλα κέρδη, άνω του 1%, κατέγραψαν και οι τίτλοι των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων. Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις -που εντάθηκαν περαιτέρω προς το τέλος της συνεδρίασης- δέχτηκαν οι τηλεπικοινωνίες, ενώ απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 107,6 εκατ. ευρώ, με μεγάλο μέρος του τζίρου (πάνω από 23 εκατ. ευρώ) να αντιστοιχεί σε πακέτα, κυρίως της Folli-Follie, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 0,39%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε -μέσω της Π & Κ- η ιδιωτική τοποθέτηση των 800.000 μετοχών της εταιρίας, στην τιμή των 25 ευρώ έκαστη. Σημαντικό μέρος της ζήτησης προήλθε από ξένους επενδυτές, πχ, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 97 ενισχύθηκαν, έναντι 194 πτωτικών και 95 στάσιμων. Ανάμεσα στους μεγάλους "χαμένους" της σημερινής συνεδρίασης ήταν και ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,30%, λόγω της

    αναμενόμενης επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για τα νέα τερματικά του Οργανισμού, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Απώλειες κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Συγκεκριμένα, κατά 0,26% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 0,45% και 0,53% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 0,30% σημείωσε ο FTSE/ASE-140, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μετοχές και των τριών παραπάνω δεικτών.

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, καθώς μόνο 7 από τους 22 κατόρθωσαν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος. Πρόκειται για τους κλάδους των τραπεζών (0,28%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (1,02%), του χονδρικού εμπορίου (0,66%), του λιανεμπορίου (0,11%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,06%) και των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,01%).

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Στον τραπεζικό κλάδο, πρωταγωνίστησε, όπως προαναφέρθηκε, η ALPHA BANK, που κέρδισε ποσοστό 1,24%, στον απόηχο της χτεσινής ανακοίνωσης για συγχώνευση με απορρόφηση της Delta Singular. Κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (0,21%), ενώ η ΕΘΝΙΚΗ έκλεισε στα 18,80 ευρώ και η EFG EUROBANK παρέμεινε αμετάβλητη. Απώλειες της τάξης του 0,35% κατέγραψε η ΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες πιέσεις μεταξύ των κλαδικών δεικτών δέχτηκε εκείνος της κλωστοϋφαντουργίας, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 2,20%, ενώ με σημαντικές απώλειες, της τάξης του 1,47%, έκλεισε και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος. Πτώση σε ποσοστό 1,14% και 1,85% αντίστοιχα, σημείωσαν οι μετοχικές τιμές του ΟΤΕ και της COSMOTE, ενώ αποδυναμωμένοι έκλεισαν και όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του κλάδου (FORTHNET: -0,70%, ΛΑΝ-ΝΕΤ: -3,43%, VODAFONE: -4,14%).

    Οσον αφορά την πορεία επιμέρους μετοχών, αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση της DELTA SINGULAR, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1%, μετά την κοινοποίηση της προγραμματισμένης συγχώνευσης με την ALPHA BANK, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, ύψους 206 εκατ. ευρώ, με τη First Data._

    ΑΛ.Γ

    [12] ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Σε μια συνεδρίαση που είχε αρκετές ομοιότητες με τη χτεσινή, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), έδωσε και σήμερα μάχη, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.400 μονάδων, και τα κατάφερε, έστω και οριακά, για μία ακόμη φορά.

    Κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών οι απώλειες του γενικού δείκτη διευρύνθηκαν, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε θρίλερ η πορεία του δείκτη που έκλεισε τη συνεδρίαση υποχωρώντας τόσο όσο χρειαζόταν, ώστε να οδηγηθεί πάνω από το συγκεκριμένο όριο. Άλλωστε και σήμερα η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών έπαιξε τροχιοδεικτικό ρόλο για τη Σοφοκλέους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς η σημερινή πτώση της Σοφοκλέους οφειλόταν κυρίως στις πιέσεις που δέχτηκαν οι τίτλοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, που κατέγραψε εκ νέου σημαντική πτώση. Αντίθετα, η άνοδος των τραπεζικών μετοχών συνέβαλε στο να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις η υποχώρηση του γενικού δείκτη.

    Έτσι, με τα συχνά σκαμπανεβάσματα και τη διεύρυνση των απωλειών κατά τα τελευταία των συναλλαγών, ο γενικός δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.400 μονάδων και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση της τάξης του 0,45%, στις 2.400,02 μονάδες.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Η πτωτική πορεία, ιδιαίτερα κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, αλλά και τα σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη των τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο και οι 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (-0,53%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE MID 40 της μέσης, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,45%. Πτωτική πορεία ακολούθησε και ο FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης, (-0,30%), ενώ τη μικρότερη υποχώρηση κατέγραψε ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης (-0,26%).

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, το ισοζύγιό τους ήταν και σήμερα αρνητικό και αντικατόπτριζε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των συναλλαγών. Αυτό διότι και από τους συνολικά 22, οι 15 ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο και μόνον 7 με θετικό.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (-2,21%), της πληροφορικής (-1,52%), των τηλεπικοινωνιών (-1,47%), της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-1,24%) και των εκδόσεων κι εκτυπώσεων (-1,15%) αλλά και των ασφαλειών (-0,77%).

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων (+1,02%), των συμμετοχών (+0,82%), του χονδρικού εμπορίου (+0,66%) και των τραπεζών (+0,28%), ενώ εκείνος του λιανικού εμπορίου σημείωσε οριακή άνοδο 0,11%.

    ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή ήταν σήμερα ανάλογη με την πορεία του Γενικού Δείκτη. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ έκλεισε τελικά υπέρ των καθοδικών, καθώς οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν σε 101 και ανήλθαν σε 193 εκείνες με αρνητικό, ενώ 92 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Πάντως, ιδιαίτερα χαμηλός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ίσα που κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, βρέθηκε πάλι αισθητά κάτω από τα επιθυμητά από τους ειδικούς όρια, καθώς ο τζίρος τους έκλεισε στο ποσό των 107,4 εκατ. ευρώ. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ σε λίγο).

    [13] ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ Π. ΚΑΡΡΑΣ ΣΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2004 (15:43 UTC+2)

    Με νερό από τη θάλασσα καλύπτονται πλέον οι υδρευτικές ανάγκες του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινών υδάτων, που ήρθε να συμπληρώσει τις δυνατότητες των άλλων δύο.

    Με συνολική επένδυση μεγαλύτερη των 2 εκατ. ευρώ το Πόρτο Καρράς όχι μόνο έλυσε το μακροχρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, αλλά καλύπτει και μέρος των αρδευτικών του αναγκών (πχ, για το γήπεδο του γκολφ και τους κήπους), δείχνοντας τον δρόμο γενικότερα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Χαλκιδική.

    Οι τρεις μονάδες είναι ισοδύναμες και λειτουργούν αυτόματα, ανάλογα με τις ποσότητες νερού που υπάρχουν στις δεξαμενές, ενώ η λειτουργία τους σταματά όταν βγουν εκτός ορίων ασφαλείας. Συστηματικός είναι και ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού που προκύπτει από την αφαλάτωση. Οι τρεις μονάδες δίνουν 1.800 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού υψηλής ποιότητας την ημέρα. Το κόστος του κάθε κυβικού πόσιμου νερού υπολογίζεται στο 1,4 ευρώ.

    [14] ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΥΨΟΥΣ 0,40 ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (15:38 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2003 ενέκριναν σήμερα οι μέτοχοι της εισηγμένης τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, οι οποίοι άναψαν παράλληλα το "πράσινο φως" για την έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου και τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Δικαιούχοι του μερίσματος, το οποίο είναι αυξημένο κατά 33% σε σχέση με εκείνο του 2002, είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας στη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος ορίσθηκε η Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2004.

    Ο όμιλος πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις 607 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 122,7 εκατομμύρια ευρώ, βελτιωμένα κατά 18,4% έναντι του προηγούμενου έτους._

    [15] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 11 Ιουνίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα κλείσει το γραφείο του στα Σκόπια, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Μπόμπ Ριντ σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Σίλιαν Αβράμοφσκι.

    Ενημέρωσε, επίσης, τον Σκοπιανό υπουργό ότι έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να περατωθούν πολλές υποθέσεις. Προτεραιότητα έχουν, όπως είπε, εκείνες που διαθέτουν συγκεκριμένες αποδείξεις.

    Η πλειοψηφία των υποθέσεων θα παραπεμφθούν στα Δικαστήρια των αντίστοιχων χωρών.

    [16] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Ο ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ

    Σεράγεβο, 11 Ιουνίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Ο Γάλλος θρύλος του ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί άνοιξε ποδοσφαιρικό κέντρο στη βόρεια Βοσνιακή πόλη Ορασίε. Το κέντρο, δημιουργήθηκε με ύψους 327.000 ευρώ, που προσέφερε η FIFA, στο πλαίσιο του προγράμματός της «Γκολ Στόχος».

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1999 και έχει ως στόχο να βοηθήσει οικονομικά τις φτωχές ποδοσφαιρικές ενώσεις ώστε να δημιουργήσουν κεντρικά γραφεία, να τοποθετήσουν χλοοτάπητα και να δημιουργήσουν κέντρα τεχνικής προπόνησης.

    [17] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 11 Ιουνίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Το Κέντρο Ναρκών της Κροατίας, ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα για τους πρώτους μήνες του έτους έχουν υπερβεί τις προσδοκίες. Το κέντρο δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει 84 προγράμματα άρσης ναρκών και έχει ερευνήσει 17,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους για νάρκες. Βρήκε και απομάκρυνε 1.076 νάρκες και 149 τεμάχια πολεμικών υλικών που είχαν απομείνει από τις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Η έκθεση ανέφερε ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη ναρκών, μεταξύ των οποίων δύο ειδικοί αποναρκοθέτισης.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 11 Ιουνίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αντον Ροπ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του Χάρι Κόστοφ και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Τον Σλοβένο πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών Μάτει Λαχάβνικ και πολλοί επιχειρηματίες από τη Σλοβενία.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ροπ, υπογράφθηκε συμφωνία ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, από σκοπιανής δε πλευράς ανακοινώθηκε ότι θα καταργηθούν μονομερώς οι βίζες για τους Σλοβένους πολίτες που θα επισκέπτονται τα Σκόπια για να βοηθηθούν οι νέες επενδύσεις.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε μεταξύ των άλλων ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και πρόσθεσε ότι η Σλοβενία θα κάνει το παν για να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

    [19] ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Σόφια, 11 Ιουνίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Ο αρμόδιος για την άμυνα, την ΕΕ και τα ζητήματα δικαιοσύνης υπουργός της Ρουμανίας, Ιοάν Τάλπες, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σόφια και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Βούλγαρο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Πλάμεν Παναγιώτοφ, ο Τάλπες υποσχέθηκε ότι η Ρουμανία θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να ολοκληρώσει τις συζητήσεις ένταξης με την ΕΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

    Οι δύο χώρες θα είναι τότε σε θέση να υπογράψουν τη συνθήκη ένταξης στην ΕΕ το Μάη του 2005 και να ενταχθούν στην Ένωση την 1η Ιανουαρίου του 2007. Τάλπες και Παναγιώτοφ δεσμεύτηκαν ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και θα στηρίξουν η μια την άλλη στην επίτευξη του κοινού τους στόχου.

    [20] ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΤΩΝ 16 ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ EURO 2004

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (15:24 UTC+2)

    Δημοψήφισμα μεταξύ των προπονητών των 16 εθνικών ομάδων που μετέχουν στα τελικά του Euro 2004, οι αγώνες του οποίου αρχίζουν αύριο, διενήργησε το γερμανικό πρακτορείο αθλητικό ειδήσεων SID, για το ποια ομάδα πιστεύουν ότι θα κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό «Κίκερ», τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η κάτοχος του τίτλου Γαλλία, ακολουθούμενη σε απόσταση αναπνοής από τη διοργανώτρια Πορτογαλία. Με αρκετή απόσταση από τις δύο πρώτες βρέθηκαν ομάδες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γερμανία.

    Συγκεκριμένα οι 16 προπονητές που συμμετείχαν στο γκάλοπ του αθλητικού πρακτορείου έκαναν τις ακόλουθες προβλέψεις:

    Ότο Ρεχάγκελ (Ελλάδα): «Τα φαβορί είναι η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Τσεχία, η Ολλανδία και η Γερμανία».

    Ρούντι Φέλερ (Γερμανία): «Η Γαλλία είναι το φαβορί και ακολουθούν η Ιταλία και η Ολλανδία. Στην συνέχεια, υπάρχουν 6-7 ομάδες που μπορούν να τα καταφέρουν, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας».

    Σβεν Γκόραν Έρικσον (Αγγλία): «Η Γαλλία διαθέτει μία φανταστική ομάδα, όμως εκτιμώ ότι υπάρχει ένα άλλο φαβορί κι΄ αυτό είναι η Γερμανία. Σε σχέση με τις άλλες ομάδες, οι Γερμανοί διεκδικούν πάντα σαν τρελοί έναν τίτλο, ακόμη και όταν δεν αποδίδουν καλό ποδόσφαιρο».

    Πλάμεν Μαρκόφ (Βουλγαρία): «Οι Γάλλοι είναι το φαβορί. Μπορούν να παρατάξουν τρεις ή τέσσερις ομάδες εξίσου καλές. Και δεν βλέπω να ξανακάνουν τα λάθη που έγιναν στο Μουντιάλ του 2002».

    Ότο Μπάριτς (Κροατία): «Οι Γάλλοι έχουν τον τίτλο του φαβορί, όμως νομίζω ότι η Ισπανία μπορεί επίσης να πάει μακριά. Όπως και οι Πορτογάλοι που έχουν το πλεονέκτημα της έδρας».

    Μόρτεν Όλσεν (Δανία): «Η Γαλλία διαθέτει την καλύτερη ομάδα. Παίζει καλό ποδόσφαιρο. Θα είναι καλό για το άθλημα να κατακτήσει το τρόπαιο μία τέτοια ομάδα».

    Ινιάκι Σάεθ (Ισπανία): «Θεωρητικά δύο ομάδες έχουν το πλεονέκτημα για να φτάσουν στα ημιτελικά. Η Πορτογαλία που είναι διοργανώτρια και η Γαλλία ως κάτοχος του τίτλου. Μετά υπάρχουν οι συνηθισμένες ομάδες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ιταλία».

    Ζακ Σαντινί (Γαλλία): «Πολλές ομάδες μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο, όπως η Ιταλία, η Αγγλία και η Ολλανδία. Πιστεύω, επίσης, στην Πορτογαλία που έχει το πλεονέκτημα της έδρας και, βέβαια, εμείς, που ήρθαμε εδώ για να κερδίσουμε».

    Τζιοβάνι Τραπατόνι (Ιταλία): «Η Γαλλία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τσεχία και η Γερμανία, διαθέτουν πολύ καλές ομάδες. Οι Γερμανοί έχουν κάποια προβλήματα, όμως, στις μεγάλες διοργανώσεις δεν τα παρατάνε ποτέ. Όσον αφορά σ΄ εμάς, έχουμε 23 πολύ καλούς παίκτες».

    Αλεξάντρ Στάρκοφς (Λετονία): «Οι αντίπαλοι μας στην πρώτη φάση, Ολλανδία, Τσεχία και Γερμανία, είναι υποψήφιοι νικητές. Όπως επίσης, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία».

    Ντικ Αντβόκαατ (Ολλανδία): «Είναι δύσκολο να πεις ποια ομάδα θα κερδίσει το τουρνουά. Ελπίζω να παίξουμε καλά και να σηκώσουμε το τρόπαιο στις 4 Ιουλίου».

    Λούις Φελίπε Σκολάρι (Πορτογαλία): «Υπάρχουν δέκα ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν το Euro. Μπορώ να ξεχωρίσω τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία».

    Κάρελ Μπρούκνερ (Τσεχία): «Η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες».

    Γκεόργκι Γιάρτσεφ (Ρωσία): «Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είναι τόσο αμφίρροπα, όσο και τα παγκόσμια κύπελλα. Πιθανότητες έχουν τόσο η Γαλλία, όσο και η Πορτογαλία».

    Λαρς Λάγκερμπακ-Τόμι Σόντερμπεργκ (Σουηδία): «Για εμάς φαβορί είναι η Γαλλία».

    Κόμπι Κουν (Ελβετία): «Λογικά, η Γαλλία έχει το πλεονέκτημα. Η Πορτογαλία, είναι επίσης μία πολύ καλή υποψήφια, όμως όλα είναι πιθανά. Η διοργάνωση είναι πιο ανοικτή από ποτέ».

    [21] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Τηλεγραφήματα προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, τον προπονητή της Εθνικής ομάδας, Οτο Ρεχάγκελ και τους διεθνείς ποδοσφαιριστές απέστειλε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, με αφορμή την έναρξη του Euro 2004 στην Πορτογαλία.

    «Αγαπητέ Πρόεδρε, επιθυμώ να σου εκφράσω τις προσωπικές μου ευχές για επιτυχή αποτελέσματα στην σπουδαία αποστολή της Εθνικής μας ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες της προσπάθειάς σας, περιβάλλουν τα μέλη της εθνικής με απόλυτη εμπιστοσύνη και πιστεύουν ότι η εντυπωσιακή πορεία της προκριματικής φάσης θα επαναληφθεί και στους τελικούς. Καλή επιτυχία. Είμαστε δίπλα σας», αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα προς τον κ.Γκαγκάτση.

    Επίσης, στο τηλεγράφημα προς τον κ.Ρεχάγκελ υπογραμμίζεται: «Αγαπητέ Όττο, εκπροσωπώντας τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, εκφράζω σε σένα, και παρακαλώ να μεταφέρεις στους Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές, τις θερμότερες ευχές στην ξεχωριστή προσπάθεια σας στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Πιστεύουμε ότι στην Πορτογαλία η εθνική μας ομάδα θα επιβεβαιώσει την συνεχή άνοδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου και με την δική σου μοναδική καθοδήγηση θα μας δώσει ξανά στιγμές περηφάνιας, ανάλογες με εκείνες που ζήσαμε στην μέχρι σήμερα προσπάθειά σας. Η σκέψη των Ολυμπιονικών είναι κοντά σας. Κάθε επιτυχία.»

    [22] Η ΠΟΡΤΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΓΙΑ 3 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης του Παναθηναϊκού θα αγωνίζεται για τα επόμενα 3 χρόνια στην πρωταθλήτρια Πορτογαλίας και κάτοχο του Τσάμιονς Λιγκ ομάδα της Πόρτο, σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα του το βρετανικό αθλητικό σάιτ «Soccerage».

    Μάλιστα, οι Βρετανοί αναφέρουν και λεπτομέρειες της μεταγραφής του Έλληνα διεθνή που αγωνίστηκε φέτος με τα χρώματα του πρωταθλητή Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η Πόρτο θα πληρώσει στον Παναθηναϊκό 3 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

    Επιπλέον, οι «Πράσινοι» δικαιούνται και το 20% του ποσού που θα εισπράξει η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, εάν εκχωρήσει στο μέλλον τα δικαιώματα του παίκτη σε άλλη ομάδα. Εξάλλου, ο διεθνής αμυντικός θα εισπράξει συνολικά για το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε, σταδιακά, 2,4 εκατ. ευρώ.

    [23] ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Για την Πορτογαλία αναχώρησαν το μεσημέρι από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας οι συγγενείς των ελλήνων ποδοσφαιριστών που θα αγωνιστούν στην τελική φάση του Euro2004.

    Οι συγγενείς των ελλήνων διεθνών θα βρεθούν στο γήπεδο και θα παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας να διακριθεί.

    [24] Γ.ΓΚΟΥΜΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1994

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2004 (14:17 UTC+2)

    Παράδειγμα προς αποφυγήν θεωρούν οι έλληνες ποδοσφαιριστές τις εμφανίσεις της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και όπως υποστηρίζουν δεν σκοπεύουν να τις επαναλάβουν.

    Ο Γιάννης Γκούμας με δηλώσεις του, στο επίσημο site του Euro2004, παραδέχτηκε πως η αποστολή που θα έχει στην Πορτογαλία η Εθνική ομάδα θα είναι δύσκολη: «Τα πάντα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Όμως γιατί όχι; Με λίγη τύχη και με τη βοήθεια του Θεού μπορούμε να πετύχουμε κάτι θετικό».

    «Αυτό που δεν θέλουμε είναι να επαναλάβουμε τις εμφανίσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994», υποστήριξε ο Γιάννης Γκούμας, ο οποίος συγκεκριμένα για τον αγώνα με την Πορτογαλία είπε: «Πρέπει να προσέξουμε την άμυνα μας. Αν ξεπεράσουμε την πίεση τα πρώτα λεπτά, μπορούμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

    [25] Ο ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 11 Ιουνίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Ο Νέλσον Μαντέλα θα είναι ένας από τους 120 συμπατριώτες του, που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα στο πέρασμά της από την «Μαύρη Ήπειρο» την οποία και διασχίζει για πρώτη φορά.

    Ο 86χρονος πλέον Μαντέλα θα τρέξει με την ολυμπιακή δάδα στο χέρι συμβολικά στο νησί Ρόμπεν, του Κέιπ Τάουν, όπου βρισκόταν φυλακισμένος επί 27 χρόνια για το ρόλο του στον αγώνα κατά του Άπαρτχάιντ. Σύμφωνα με το τελετουργικό θα του παραδώσει την φλόγα ο δήμαρχος του Κέιπ Τάουν, Νομέντια Μφεκέτο.

    [26] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Χάγη, 11 Ιουνίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Απώλειες σημείωσε ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, ενώ ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στις τοπικές εκλογές που έγιναν στην Αγγλία και την Ουαλία.

    Η στάση τους στο ζήτημα του Ιράκ είναι υπεύθυνη για τις απώλειες που σημείωσαν στις εκλογές τα κυβερνώντα κόμματα στην Ολλανδία και τη Βρετανία, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Στην εξωτερική πολιτική αποδίδει την ήττα του κόμματός της και η βρετανή υπουργός Πολιτισμού Tessa Jowell.

    Παρά το γεγονός ότι στη Βρετανία τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα ανακοινωθούν την Κυριακή, τα ανεπίσημα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές δέιχνουν σοβαρή μείωση της δύναμης του Εργατικού Κόμματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε 80 από τους 166 Δήμους, το κυβερνητικό κόμμα έχασε 209 έδρες. Το συντηρητικό κόμμα κέρδισε 103 νέες έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι 81. Το φιλελεύθερο κόμμα ήταν το μόνο μεγάλο κόμμα της Βρετανίας που τάχθηκε κατά του πολέμου στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έρχεται τρίτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων με ποσοστό της τάξεως του 26%. Προηγούνται οι Συντηρητικοί με 38% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι που συγκέντρωσαν το30% των ψήφων. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα φαίνεται ότι ο "αντάρτης" δήμαρχος του Λονδίνου Λέβινγκστον που αυτή τη φορά υποστηρίχθηκε από το Εργατικό Κόμμα, κατάφερε τελικά να υπερισχύσει του συντηρητικού του αντιπάλου, διασφαλίζοντας το 53% των ψήφων. Στο δημοτικό συμβούλιο ωστόσο, οι συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία.

    Στην Ολλανδία, το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό σημείωσε απώλειες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στο 95% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχασε δύο από τις 9 έδρες που είχε στο ευρωκοινοβούλιο. Το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχασε επίσης δύο από τις 6 έδρες που είχε. Οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών με τους συντηρητικούς (7). Ακόμη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα διπλασίασε τον αριθμό των εδρών του (2).

    Το νέο Κόμμα υπέρ μιας Ευρώπης της Διαφάνειας υπό την ηγεσία του Φαν Μπουίτενεν έλαβε δύο έδρες.

    [27] ΑΠΕΤΥΧΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

    Κινσάσα, 11 Ιουνίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Απόπειρα πραξικοπήματος εξουδετέρωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπιλά είπε ότι πάνω από δέκα στασιαστές στρατιωτικοί συνελήφθησαν.

    Ιθύνων νους του πραξικοπήματος φέρεται να είναι αξιωματικός της προεδρικής φρουράς ο οποίος διέφυγε και σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρεί να καταφύγει στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Κινσάσα.

    Οι στασιαστές είχαν καταλάβει τα κτίρια της ραδιοτηλεόρασης και ανήγγειλαν την ανατροπή του προέδρου. Νωρίτερα είχαν ακουστεί ανταλλαγές πυρών έξω από το προεδρικό μέγαρο αλλά η κατάσταση φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό λέει πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για ταραχές εκτός της πρωτεύουσας.

    Δύσκολη ιστορία

    Στη μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Καμπιλά συμμετέχουν υποστηρικτές του μαζί με ανταρτικά κινήματα που επιχειρούσαν να τον ανατρέψουν. Βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας προβλέπεται πως μέχρι τον Ιούνιο 2005 οι αντάρτες θα έχουν αφοπλιστεί και ενσωματωθεί στον εθνικό τακτικό στρατό. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει αλλά απέχει πολύ από του να ολοκληρωθεί.

    Στην Κινσάσα εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξέλεγκτες ένοπλες ομάδες. Όταν ο πρόεδρος Καμπιλά επιχείρησε τον περασμένο μήνα, να θέσει υπό τον έλεγχό του την πόλη Μπουκάβου, στα ανατολικά, δυσαρεστημένοι πρώην αντάρτες, απάντησαν καταλαμβάνοντας την. Σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι.

    Η δυσαρέσκεια μεταξύ των στρατιωτών για τους αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων αλλά και η αίσθηση ορισμένων συνεργατών του προέδρου πως δεν έχουν πάρει τις κυβερνητικές θέσεις που τους αρμόζουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα του Ζοζέφ Καμπιλά. Τον Μάρτιο είχε γίνει άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος.

    [28] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

    Ουάσιγκτον, 11 Ιουνίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την τρομοκρατία, που παρουσιάστηκαν πριν από λίγους μήνες, ήταν ανακριβή.

    Αντίθετα με τα όσα είχαν παρουσιαστεί, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο το 2003, ήταν στην πραγματικότητα αυξημένος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά

    Ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν χαιρετίσει πριν από λίγους μήνες τα στοιχεία της έκθεσης, ως δικαίωση του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που είχε εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Αλλά σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, όχι μόνο δε μειώθηκαν το 2003, αλλά αντίθετα σημείωσαν μεγάλη αύξηση.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιμένει ότι επρόκειτο απλώς για λάθος υπολογισμούς και όχι για εσκεμμένη παραποίηση στοιχείων.

    Οι βουλευτές και γερουσιαστές της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει πως η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υποβαθμίσει τους κινδύνους από την τρομοκρατία, προκειμένου να διευκολύνουν τους πολιτικούς στόχους του προέδρου Μπους, που εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών θέλει να δείξει ότι η πολιτική του απέναντι στην τρομοκρατία, είναι επιτυχημένη.

    [29] ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Στοκχόλμη, 11 Ιουνίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Την έντονη κριτική όλων των κομμάτων της σουηδικής βουλής δέχτηκε η σουηδική κυβέρνηση καθώς αποσιώπησε το γεγονός ότι η απέλαση των δύο Αιγυπτίων από την Σουηδία πριν από δύο χρόνια υλοποιήθηκε με την βοήθεια των Αμερικανών.

    Η κριτική των σουηδικών κομμάτων επικεντρώνεται όχι μόνο στους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το θέμα της απέλασης με την βοήθεια ξένης δύναμης αλλά και στο γεγονός της αποσιώπησης του θέματος ενώπιον της συνταγματικής επιτροπής της βουλής.

    Το θέμα επανέρχεται στην συνταγματική επιτροπή η οποία σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της, Γκούναρ Ηέκμαρκ, πρόκειται να προβεί σε λεπτομερή έλεγχο της υπόθεσης.

    Αντίθετα ο Γιόραν Μάγνουσσον, εκ μέρους της κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε πρόθεση αποσιώπησης. Aπλώς η τότε υπουργός εξωτερικών Αννα Λίντ δεν ρωτήθηκε σχετικά όταν κατέθεσε στην επιτροπή για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Γιόραν Μάγνουσσον ο οποίος δεν κατανοεί την κριτική.

    [30] ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΔΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΑΡΙΕΛΑ ΣΙΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Έργα της Ιταλίδας ζωγράφου Μαριέλα Σιμόνι πρόκειται να φιλοξενήσει από τις 17 Ιουνίου και για ένα μήνα η Batagianni Gallery, στην Αθήνα.

    Τα έργα της Σιμόνι αποτυπώνουν μια αίσθηση ανασφάλειας, χωρίς, ωστόσο, να την αναβιώνουν, με την έννοια ότι την αποδέχονται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

    «Η Μαριέλα Σιμόνι δείχνει θαυμασμό για την αισθητική διάσταση των πραγμάτων, για το αλλόκοτο των απροσδιορίστων καταστάσεων, τις αναστρέψιμες αναφορές ανάμεσα στο πραγματικό και τα φανταστικό, τη διαδικασία της αυτοεπιβεβαίωσης, τις ξαφνικές αποκαλύψεις. Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των ορίων τους στο έργο της, υπολογίζοντας κάθε φορά την ένδειξη και τη διάψευσή τους», εκτιμά ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ακαδημαϊκός και Ιστορικός Τέχνης.

    [31] ΣΕ CD ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΤΗ» ΤΟΥ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (18:09 UTC+2)

    «Το Ημερολόγιο Ενός Αποπλανητή». Το περίφημο αυτό κείμενο του Δανού φιλοσόφου Σ. Κίρκεγκωρ, θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα, 14 Ιουνίου, στο Ινστιτούτο της Δανίας, στην Αθήνα.

    Το κείμενο ηχογραφήθηκε σε cd δραματοποιημένο από έναν άλλο Δανό

    φιλόσοφο, τον Γιένς Στάουμπραντ και μεταφρασμένο στα ελληνικά. Συνοδεύεται δε

    από μουσική δωματίου του Μότσαρτ.

    Το cd αποτελεί ηχογράφηση σε στούντιο της παράστασης, που είχε δοθεί στο Ινστιτούτο της Δανίας, τον Νοέμβριο του 2002. Το δραματοποιημένο κείμενο του Σ. Κίρκεγκωρ μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη Σοφία Σκοπετέα. Η αφήγηση έγινε από τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Θέμελη, ενώ τη μουσική δωματίου του Μότσαρτ ερμηνεύουν η Πία Καουφμάνας (φλαούτο) και Ίμπεν Τέιλμαν (βιολί).

    Σημειώνεται πως την ημέρα της παρουσίασης, ο Κωνσταντίνος Θέμελης

    θα δώσει διάλεξη με θέμα «Το Ημερολόγιο Ενός Αποπλανητή γραμμένο από έναν

    «κατάσκοπο του Θεού».

    Κ. Κούτρα

    [32] ΧΑΝΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, τον σπουδαίο πεζογράφο, φιλόσοφο, ποιητή, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείων, στα Χανιά.

    Θα προβληθούν τηλεταινίες και ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τρεις, παγκοσμίως γνωστές κινηματογραφικές παραγωγές, που έχουν γυριστεί με βάση βιβλία του: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Ζυλ Ντασσέν, «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορτσέζε.

    Τις προβολές θα πλαισιώνει κινητή έκθεση με φωτογραφικό και βιβλιογραφικό υλικό, που θα εισάγει τον θεατή στον κόσμο του Καζαντζάκη.

    Το πρόγραμμα «Καζαντζάκης 2004» ξεκίνησε από το Ρέθυμνο με το Διεθνές Συνέδριο για τον Καζαντζάκη, τον περασμένο Απρίλιο και την έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης- Παντελής Πρεβελάκης: Το χρονικό μιας φιλίας», που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες (23 Απριλίου - 31 Ιουλίου).

    Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος εντάσσονται ακόμη η έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης, Μια Οδύσσεια» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, η έκθεση φωτογραφίας στα Κριτσά, το χωριό, όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας του Ζυλ Ντασσέν «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», η έκθεση χαρακτικής στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς και οι κινητές εκθέσεις, που περιοδεύουν σε όλη την Κρήτη, σε άλλα μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό.

    Κ. Κούτρα

    [33] «ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΥΡΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2004 (17:53 UTC+2)

    «Γιορτή μπύρας» διοργανώνει στην πλαζ Αρετσούς η εταιρεία "Hellas Cinema" από τις 16 ως τις 20 Ιουνίου.

    Oι φίλοι της μπύρας αλλά και της Βαβαρέζικης μουσικής για πέντε μέρες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα είδη μπύρας, με επιλεγμένους μεζέδες και ζωντανή μουσική.

    [34] ΤΟ "ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2004 (14:36 UTC+2)

    Την μουσική παράσταση με τον τίτλο "Τρίτο Κουδούνι" θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Νικολούδης και η "Μουσική Συμφωνία" την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 21.00, στο δημοτικό θέατρο Κήπου.

    Η παράσταση, την οποία διοργανώνει η διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των καλοκαιρινών της εκδηλώσεων, ανοίγοντας με αυτή την "Γιορτή Ανοιχτού Θεάτρου", περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν για το θέατρο και αποτελούν σταθμό στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

    Τραγούδια από την "Οδό Ονείρων" του Μάνου Χατζηδάκι, την "Ομορφη Πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς επίσης του Λόρκα, σε αποδόσεις Ελλήνων ποιητών όπως ο Νίκος Γκάτσος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του Θάνου Μικρούτσικου, της Ελένης Καραϊνδρου και πιο πρόσφατες από το σύγχρονο θεατρικό ρεπερτόριο, θα παρουσιαστούν σαν μέσα από θεατρική παράσταση. Θα συμμετάσχουν στο τραγούδι η Ανθή Τατσιούλη και στο χορό η Ντίνα Σαμουηλίδου.

    Προσκλήσεις διατίθενται από τη διεύθυνση Πολιτισμού, το δημαρχείο, τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και από το ταμείο του θεάτρου Κήπου, πριν την παράσταση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 June 2004 - 18:14:15 UTC