Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [03] ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ζ.ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [04] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ"
  • [07] ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗΣ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [09] THN ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΥΠΑΝ: ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
  • [11] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΖΗΤΕΙ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [12] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ
  • [13] ΣΥΝΗΛΘΕ Η 5Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
  • [14] ENHΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [15] ΣΧΟΛΙΟ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ MILLIYET
  • [17] ΝΕΑ "ΠΥΡΑ" ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑ ΗΠΑ
  • [18] ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΟΥΓΓΡΩΝ ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ
  • [20] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 1.500 Μ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΝΤΑΚΗ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [22] ΣΤΑ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΣΕ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
  • [23] Γ. BAΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ 115 ΔΙΣ.ΔΡΧ. ΚΟΣΤΙΣΕ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟΥ
  • [24] ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΡΕΜΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [25] ΔΩΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΝΙΑ
  • [26] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [27] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [28] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [29] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 18 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [31] ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΦΚΘ
  • [33] ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [34] "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" ΤΟΥ Ν.ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

  • [01] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Aθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη την Αγροτική Τράπεζα. Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδη, του Υφυπουργού Ευ. Μπασιάκου, του Διοικητή της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκου και του Υποδιοικητή κ. Β. Δρούγκα.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης της χώρας, η κυβέρνηση διεκδίκησε, διαπραγματεύτηκε και διασφάλισε το μέλλον των παραγωγών και των ελληνικών προϊόντων.

    Υπογράμμισε εξάλλου ότι στη νέα αγροτική πολιτική, έμφαση θα δοθεί στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην υιοθέτηση νέων, πιο αποδοτικών και φιλικών προς στο περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας, στην τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.

    Σχετικά με την Αγροτική Τράπεζα ο πρωθυπουργός σχολίασε πως με την εξυγίανση και την αναδιάρθρωσή της, εγκαταλείπει πρακτικές του χθες και επανέρχεται στο ρόλο της στήριξης του αγρότη. Αναφέρθηκε τέλος στην ενίσχυση του ΕΛΓΑ και τον εκσυγχρονισμό του Ασφαλιστικού Συστήματος στην Αγροτική Παραγωγή και γνωστοποίησε πως έδωσε εντολή για την πλήρη καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες.

    Ο Πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι αγρότισσες και οι αγρότες στηρίζουν με το μόχθο τους την ελληνική κοινωνία, την εθνική οικονομία. Βρέθηκαν όμως για πολλά χρόνια εκτός των προτεραιοτήτων και του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Για μας η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι πολιτική απόφαση με οικονομικό, βαθιά κοινωνικό και εθνικό χαρακτήρα. Ο Έλληνας αγρότης τίθεται στην πρώτη γραμμή της κοινής προσπάθειας για ευημερία και προκοπή.

    Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην υιοθέτηση νέων, πιο αποδοτικών και φιλικών προς στο περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας, στην τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.

    Αυτή τη νέα επιθετική πολιτική για την αγροτική μας οικονομία, είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε. Τη μάχη για τον αγροτικό τομέα, είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε με επιμονή, με επιχειρήματα, με συνέπεια και αισιοδοξία.

    Στις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, στις Βρυξέλες, διεκδικήσαμε, διαπραγματευτήκαμε και διασφαλίσαμε το μέλλον των παραγωγών και των προϊόντων μας, Πετύχαμε σημαντικά οφέλη για την αγροτική οικονομία και τον αγρότη. Ο αγρότης γνωρίζει πια ότι δεν κινδυνεύει να χάσει το χωράφι του, το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Πολύ σύντομα, άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια θα μειωθούν σημαντικά οι οφειλές των αγροτών μας.

    Η Αγροτική Τράπεζα εγκαταλείπει οριστικά λογικές και πρακτικές του χθες. Το αποδεικνύει έμπρακτα με την μείωση των επιτοκίων χορήγησης σε 180.000 αγροτικά δάνεια. Το αποδεικνύει με την παροχή ταμειακών διευκολύνσεων, που συνέβαλε στο να καταβληθούν ήδη, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, εγκαίρως μετά από πολλά χρόνια, οι επιδοτήσεις και οι κοινοτικές ενισχύσεις στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς και σταφιδοπαραγωγούς. Ετσι η ΑΤΕ επανέρχεται στον παραδοσιακό της ρόλο, αυτόν της στήριξης του αγρότη.

    Πιστεύω βαθειά ότι με την εξυγίανση και την αναδιάρθρωσή της, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και την αξιοποίηση του συνόλου του παραγωγικού της δυναμικού, η Αγροτική μπορεί να γίνει τράπεζα - πρότυπο. Να βρίσκεται συνεχώς στο πλάι των αγροτών. Να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

    Ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με όλα τα αναγκαία μέσα σε προσωπικό και πιστώσεις και προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματός μας για την καταβολή των αποζημιώσεων εντός 3 μηνών από την ημέρα που το προϊόν θα έμπαινε στην αγορά. Σύντομα θα ξεκινήσουμε και θα ολοκληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό του Ασφαλιστικού Συστήματος στην Αγροτική Παραγωγή κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε και τις σημαντικότατες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ, δηλαδή το Πρόγραμμα Έκτακτων Αναγκών.

    Τέλος, έδωσα εντολή ώστε τα αρμόδια Υπουργεία στις προσεχείς μέρες να κάνουν πλήρη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις υποδομές από τις τελευταίες πλημμύρες, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους».

    [02] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (00:24 UTC+2)

    Σε καλό γενικά κλίμα και σε ήπιους σχετικά τόνους, διεξήχθη η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, το βράδυ της Τρίτης, σε διακαναλική σύνδεση. Παρά το γεγονός

    ότι βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές, η συζήτηση κινήθηκε κυρίως στα εσωτερικά θέματα. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνησή τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι η σημερινή αντιπολίτευση δε διδάχθηκε από τα λάθη της και ζητά από την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ. Ενώ ακόμη αρνήθηκε ότι οικειοποιείται τα έργα του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για συνέχεια.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παταχθούν, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε στον κυπριακό λαό τη λύση που ήθελε, χωρίς να του επιβληθεί έξωθεν η απόφαση.

    «Δεν κυβερνά ο πρωθυπουργός αλλά οι υπουργοί του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας επίθεση στη Ν.Δ. Μίλησε για κυβέρνηση ακρίβειας και ανακρίβειας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τόσα λίγα πράγματα και τόσα πολλά λάθη σε μικρό διάστημα. Επανέλαβε ότι δεν έκανε διαπραγμάτευση στη Λουκέρνη και ότι εξέθεσε τη χώρα με το θέμα των ελλειμμάτων στην προσπάθειά της να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για δυσφήμιση της χώρας, έκανε λόγο για απογραφή «μαϊμού» με στόχο να μην τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Όσον αφορά στην ανανέωση του κόμματος, μίλησε για λαϊκή επιταγή, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα σε 3 μήνες έκανε περισσότερη ανανέωση απ' ότι η Ν.Δ. σε 11 χρόνια. Ο ίδιος ζήτησε στις ευρωεκλογές μία απάντηση που δε θα δίνει «λευκή επιταγή στη Ν.Δ.» .

    Για την ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε η Γ.Γ του ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε άνοιγμα προς τον αριστερό κόσμο του ΠΑΣΟΚ που δεν εκφράζεται από το κόμμα του. Ερωτηθείς για τα σενάρια υποψηφιότητάς του στην προεδρία της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι πρόκειται για υποθετική ερώτηση εκτός πραγματικότητας.

    [03] ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ζ.ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Αιχμηρές δηλώσεις για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, το κόστος των έργων και τη διάθεση των εισιτηρίων έκανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, στην εφημερίδα «Le Soir».

    Ο κ.Ρογκ αποκάλυψε πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν ήθελε να γίνει το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, αλλά δέχτηκε λόγω της επιμονής του ελληνικού κράτους. «Λυπούμαστε, αλλά είναι οι ίδιοι οι έλληνες υπεύθυνοι για την αύξηση του κόστους των Αγώνων. Πρέπει να κάνουν τον απολογισμό τους, μετά το τέλος της διοργάνωσης. Οι όποιες υπερβάσεις δεν οφείλονται στη ΔΟΕ. Το στέγαστρο Καλατράβα, που στοίχισε 230 εκατομμύρια δολάρια, εμείς δεν το θέλαμε. Οι έλληνες επέμειναν και βέβαια κυρίαρχο κράτος είναι, δεν θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε στην κυβέρνηση του. Όμως, μην έρχονται μετά να μας ζητούν ευθύνες για υπερβολικό κόστος των αγώνων, κοιτάζοντας μας στα μάτια».

    Πάντως, ο κ.Ρογκ δηλώνει σίγουρος και χωρίς άγχος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ωστόσο υποστήριξε πως η ΔΟΕ στο μέλλον θα κρίνει διαφορετικά τις υποψηφιότητες. «Μας έγινε δίδαγμα ότι πρέπει να ευνοούνται οι υποψηφιότητες κρατών, που έχουν ήδη έτοιμες τις βασικές υποδομές και όχι εικονικά σχέδια. Αν υπάρχουν σήμερα καθυστερήσεις στην Αθήνα, οφείλονται στα πολλά έργα που έπρεπε να γίνουν».

    [04] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Αγκυρα, 9 Ιουνίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Την απελευθέρωση της Λεϊλά Ζανά και των συντρόφων της αποφάσισε, την Τετάρτη τουρκικό δικαστήριο, λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρόταση του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για αναίρεση της ποινής 15ετούς κάθειρξης που είχε επιβάλει πρωτόδικα το 1ο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας Άγκυρας. Ήταν ένας από τους όρους που έθεταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αγκυρα.

    Η Λεϊλά Ζανά, ο Σελίμ Σαντάκ, ο Ορχάν Ντοχάν και ο Χατίπ Ντίτζλε είχαν καταδικαστεί για τις απόψεις που εξέθεταν και που είχαν τότε χαρακτηριστεί ως "συνεργασία με το PKK".

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της Αγκυρας απέναντι στους τέσσερις κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτές του DEP έχει να κάνει με την προσπάθεια να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τον προσεχή Δεκέμβριο.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης.

    «Είμαι χαρούμενος που υποδέχομαι τον ομόλογό μου κ Γιλντιρίμ εδώ στο υπουργείο, επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνο-τουρκική φιλία δεν είναι στα λόγια αλλά στην πράξη.

    Συζητήσαμε αρκετά διμερή θέματα και τα βάλαμε σε βάση επίλυσης. Δεσμευτήκαμε για μια ακόμη φορά ότι την υπόσχεση που δώσαμε ο ένας στον άλλον πριν περίπου ένα μήνα στην Κωνσταντινούπολη, για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο, να την επιταχύνουμε έτσι ώστε Έλληνες και Τούρκοι να ταξιδεύουν άνετα μεταξύ των δύο αυτών πόλεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Λιάπης.

    «Ιδιαίτερα μάλιστα εκτίμησα την προσφορά του κ Γιλιντιρίμ ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων, να μας βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστεί», κατέληξε.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, ενώ σημείωσε ότι μαζί με τον κ. Λιάπη θα συνεργασθούν για να βρεθούν πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης, τόνισε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των Τούρκων πολιτών που έρχονται από την Ευρώπη προς την Τουρκία χρησιμοποιώντας τις διαδρομές από την Ελλάδα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και το πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν.

    «Αποφασίσαμε επίσης να βελτιώσουμε τα θέματα επικοινωνιών, κινητής τηλεφωνίας και της νέας γενιάς κινητών τηλεφώνων.

    Ακόμη, βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Εύχομαι στο φίλο μου κ. Λιάπη καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να συνεχίσουμε την καλή αυτή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας», κατέληξε ο κ. Γιλντιρίμ.

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ"

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    «Εμείς κάνουμε αυστηρή αντιπολίτευση διότι θέλουμε η κυβέρνηση να μην κυβερνά μόνο με λόγια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση του με τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους «να δώσουν το «παρών» την Κυριακή στις σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη».

    [07] ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗΣ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Nέες προκλήσεις αντιμετωπίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, καθώς καλείται να ξαναδώσει στη γαλλοφωνία τον δυναμισμό της, να αγωνισθεί για την συνύπαρξη διαφορετικών γλωσσών και να επικοινωνήσει με νέες κατηγορίες κοινού.

    Το σχέδιο δράσης και τη νέα πολιτική του Ινστιτούτου έως το 2006 θα αναπτύξει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Μπρούνο Ντελαγιέ, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει, στις 18 Ιουνίου. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει το συμβούλιο προσδιορισμού στόχων του Ινστιτούτου, το οποίο συστάθηκε πριν από έξι μήνες, με τη συμμετοχή του προσωπικού του Ιδρύματος και εξεχουσων προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης.

    Το σχέδιο δράσης του Ινστιτούτου για τα επόμενα δύο χρόνια περιλαμβάνει πέντε προτεραιότητες

    -να κινητοποιηθούν τα δίκτυα των γαλλόφωνων και των γαλλόφιλων της περιοχής

    -να αναπτυχθούν οι ελληνο-γαλλικές συνεργασίες

    -να ενισχυθεί η επικοινωνία

    -να προσελκυθούν οι νέοι

    -να ληφθεί υπόψη καλύτερα η ευρωπαϊκή διάσταση.

    [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Στον κ. ντε Χουπ Σέφερ θα παρατεθεί γεύμα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

    Στη συνέχεια θα γίνει η τελετή επίσημης υποδοχής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αργότερα η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον υπουργό Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, όπου θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    [09] THN ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Την Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Θα χαιρετίσουν οι: Αντώνης Μανιτάκης, καθ. Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και Ιφιγένεια Καμτσίδου επικ. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ.

       

    [10] ΥΠΑΝ: ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι τιμές των καυσίμων θα σημειώσουν πτώση τις προσεχείς μέρες, ως συνέπεια της αύξησης των ελέγχων, της ενεργοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων κυβερνητικών παρεμβάσεων διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε η ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

    Θέλουμε ενεργούς πολίτες, συνειδητοποιημένους καταναλωτές και, βεβαίως, δυναμικές καταναλωτικές οργανώσεις, καθώς ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι το ισχυρότερο ανάχωμα στον πόλεμο, όλων μας, κατά της ακρίβειας, προσέθεσε ο κ.Σιούφας, ο οποίος τόνισε ότι το κράτος είναι πάντοτε σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση για την προστασία του καταναλωτή, «γιατί ελεύθερη αγορά και υγιής ανταγωνισμός, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ασυδοσία».

    Από την πλευρά τους πρατηριούχοι και διυλιστήρια δεσμεύτηκαν για μειώσεις τουλάχιστον 4 λεπτών στα καύσιμα, μέχρι την Παρασκευή.

    Πιστεύω ότι την επόμενη Δευτέρα όταν πάρουμε τις τιμές της εβδομάδας αυτής θα έχουμε τα στοιχεία, που, όπως μας διαβεβαίωσαν οι φορείς της αγοράς, θα δείχνουν ότι οι εγχώριες τιμές προσαρμόζονται στις χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, διευκρινίζοντας ότι οι τιμοληψίες της περασμένης εβδομάδας δεν ανταποκρίνονται στο χρονικό διάστημα που παρουσιάσθηκαν οι μειώσεις και ότι υπήρξε πράγματι μικρότερη μείωση στη χώρα μας, αλλά το δείγμα δεν ήταν χρονικά αντιπροσωπευτικό, καθώς υπάρχουν αποθέματα στους βενζινοπώλες που πρέπει να εξαλειφθούν για να γίνουν νέες προμήθειες, ώστε να βάλουν τις χαμηλότερες τιμές.

    Εξάλλου, ο κ. Σαλαγκούδης ανακοίνωσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο η Ελλάδα θα θέσει θέμα για λήψη απόφασης μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, ώστε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα να έχει την ευχέρεια να μειώσει τον ΕΦΚ προκειμένου να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές καυσίμων.

    Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών γενικότερα το θέμα της μείωσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας εξαιτίας των υψηλών φόρων που επιβάλλουν στην ενέργεια οι χώρες της ΕΕ έναντι των ανταγωνιστριών χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία), οι οποίες έχουν πολύ χαμηλούς φόρους, με συνέπεια να μη μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της Λισσαβόνας.

    Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, είπε ο κ.Σαλαγκούδης, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους της Λισσαβόνας βάσει των οποίων η Ε.Ε. έως το 2010 επιθυμεί να είναι επικεφαλής του ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο. «Με αυτό το σκεπτικό θα συζητήσουμε με την κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο, διότι αυτό ακριβώς το θέμα δεν είναι μόνο για το Συμβούλιο Υπουργών αλλά για να τεθεί σε ανώτατο επίπεδο, στην Επιτροπή και από εκεί πέρα να παρθεί μια απόφαση ή να αναθεωρηθούν οι στόχοι της Λισσαβόνας ή να υπάρξει μείωση των φόρων στην Ενέργεια. Η Ελλάδα έθεσε το θέμα αλλά δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα η αρμόδια Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής το έλαβε υπόψη και θα έλεγε κανείς ότι το στηρίζει και αυτή για να τεθεί στο ανώτατο επίπεδο», κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Δημήτρης Μακρυβέλιος και Δημήτρης Καρτάνος αντίστοιχα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Σωτήρης Χριστογιάννης και Βασίλης Σεραφειμάκης αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Νικόλαος Κούτλας.

    [11] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΖΗΤΕΙ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Όπως αναφέρει ο υπουργός στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Θεόδωρο Κασσίμη, ζητεί τη σύγκληση της εν λόγω επιτροπής προκειμένου «να γίνει μια πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των μελών της για την κατάσταση της οικονομίας και ειδικότερα για την κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών».

    [12] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Εξολοκλήρου θα εκπέσουν τελικά από τα ακαθάριστα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων οι επισφαλείς απαιτήσεις κατά πελατών τους, εξαιτίας του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, η οποία υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομίας-Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα.

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν αποζημιωθεί μέσω κονδυλίων της ΕΕ ή άλλης πηγής. "Η απόσβεση, κατά το μέρος που υπερβαίνει το ποσό της ήδη σχηματισθείσας πρόβλεψης, θα γίνει με οριστικές εγγραφές ισομερώς από τα ακαθάριστα έσοδα των χρήσεων 2004, 2005 και 2006 (οικ. έτη 2005, 2006 και 2007), αντίστοιχα", τονίζεται στην ανακοίνωση, το πλήρες κείμενο της οποίας είναι το εξής:

    «1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994, όπως ίσχυαν πριν την αντικατάστασή τους με την παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 3091/2002, η απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων γινόταν μόνο μέσω σχηματισμού πρόβλεψης η οποία υπολογιζόταν με ποσοστό 0,5% επί της αναγραφόμενης στα τιμολόγια πώλησης ή παροχής υπηρεσιών αξίας προς επιτηδευματίες, μετά την αφαίρεση των αναφερόμενων στον ίδιο το νόμο ποσών. Πέραν της πρόβλεψης αυτής, κανένα άλλο ποσό δεν αναγνωριζόταν προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων, κατά ρητή διατύπωση του νόμου.

    »2. Περαιτέρω, με τις ίδιες διατάξεις, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 3091/2002, ορίζεται, ότι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εκπίπτουν οι αποσβέσεις των επισφαλών απαιτήσεων που έχουν γίνει με οριστικές εγγραφές.

    Τα ανωτέρω ισχύουν, σύμφωνα με την περ. β' της παρ. 30 του ν. 3091/2002, για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2003 και μετά.

    »3. Από τα γραπτά ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας προκύπτει, ότι επιχειρήσεις, κυρίως της Βορ. Ελλάδος, είχαν αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα στην αγορά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Την εξέλιξη των πωλήσεων στη χώρα αυτή ανέκοψε ο πόλεμος και ο μετέπειτα «διαμελισμός» της χώρας αυτής καθώς και το επιβληθέν από την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε. εμπάργκο στη νεοσυσταθαθείσα τότε Νέα Γιουγκοσλαβία. Αποτέλεσμα των πιο πάνω απρόβλεπτων γεγονότων ήταν ότι οι απαιτήσεις από πωλήσεις στην πιο πάνω χώρα να μην εισπραχθούν, ούτε δικαστικά, ούτε εξώδικα.

    »4. Ενόψει των ανωτέρω, και δεδομένου ότι η ζημία που υπέστησαν οι πιο πάνω επιχειρήσεις από τη μη είσπραξη των επισφαλών απαιτήσεών τους, οφείλετο σε γεγονός ανωτέρας βίας (όπως είναι ο πόλεμος), γίνεται με την παρούσα δεκτό, ότι η υπόψη ζημία, ως πραγματικό γεγονός και ως μη αναστρέψιμη (οριστική), εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των υπαγόμενων επιχειρήσεων, εξολοκλήρου και όχι μέχρι το ύψος της πρόβλεψης που είχαν σχηματίσει βάσει των διατάξεων της περ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994, όπως αυτές ίσχυαν πριν την αντικατάστασή τους με την παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 3091/2002. Για το λόγο αυτό, και εφόσον οι επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν δεν έχουν αποζημιωθεί μέσω κονδυλίων της Ε.Ε. ή άλλης πηγής, η απόσβεση, κατά το μέρος που υπερβαίνει το ποσό της ήδη σχηματισθείσας πρόβλεψης, θα γίνει με οριστικές εγγραφές ισομερώς από τα ακαθάριστα έσοδα των χρήσεων 2004, 2005 και 2006 (οικ. έτη 2005, 2006 και 2007), αντίστοιχα»._

    [13] ΣΥΝΗΛΘΕ Η 5Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Με την ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη ξεκίνησε την Τετάρτη τις εργασίες της η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, της οποίας προήδρευσε ο υφυπουργός κ. Χρ.Φώλιας. Η Επιτροπή συνεδρίασε στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Φαλήρου, ως αναγνώριση της συμβολής των Ολυμπιακών Αγώνων στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.

    Στις εργασίες, συμμετείχαν οι υπεύθυνοι όλων των διαχειριστικών προγραμμάτων που συντονίζει στο ΥΠΟΙΟ η Διαχειριστική Αρχή, της οποίας προΐσταται ο Γ.Γ. Επενδύσεων κ. Κ. Μουσουρούλης, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους, τις οποίες ο κ. Φώλιας χαρακτήρισε πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές, με αποτέλεσμα να υπάρξει γόνιμος προβληματισμός και να αξιοποιηθεί η εμπειρία της μέχρι τώρα προσπάθειας.

    Πορεία και προοπτικές

    Διαπιστώθηκε ότι η έως σήμερα πρόοδος του ΚΠΣ είναι σαφώς χαμηλότερη των προσδοκιών, αλλά και των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, τόσο σε επίπεδο δεσμεύσεων-άρα προγραμματισμού- όσο και σε επίπεδο πραγματικών δαπανών, οι οποίες, τέσσερα χρόνια μετά την εκκίνηση της επταετούς περιόδου προγραμματισμού, ανέρχονται σε λιγότερο από 25% της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Και αυτό, ενώ στο ποσοστό 25% περιλαμβάνονται τα έργα γέφυρες και άλλες υποχρεώσεις του προηγούμενου ΚΠΣ . Γνωστά είναι τα προβλήματα και ως προς την προσδοκώμενη ιδιωτική συνεισφορά και τις πενιχρές επιδόσεις στο μέτωπο των άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Απαιτούνται συνεπώς ουσιαστικές ενέργειες για την επιτάχυνση της εκτέλεσης των προγραμμάτων, με στόχο για το τέλος του έτους να έχει επιτευχθεί συνολική δημόσια δαπάνη 35-37% του ΚΠΣ.

    Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι εκπονούνται προγράμματα επιτάχυνσης, ότι παρακολουθείται πλέον συστηματικά η πορεία των στοιχείων που αφορούν τον κανόνα «ν+2» και ενισχύονται άμεσα οι δράσεις υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, για τις οποίες συγκροτήθηκε ειδική ομάδα συντονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις.

    Παράλληλα, εντείνονται οι προετοιμασίες για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα σε όλη τη χώρα.

    Επιτάχυνση υλοποίησης

    Για να επιτευχθεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των Προγραμμάτων, τέθηκαν ως βασικοί στόχοι η απλοποίηση αλλά και η ουσιαστική τήρηση των διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου, η υποστήριξη των Τελικών Δικαιούχων και η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.

    Με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Γ.Γ., συγκεντρώνονται πόροι των ΠΕΠ και ΕΚΤ προς το Εθνικό Ε.Π. Τεχνικής Βοήθειας, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η υποστήριξη των Τελικών Δικαιούχων των έργων, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στους αυξημένους ρυθμούς υλοποίησης.

    Παραγωγή, ποιότητα και έλεγχοι δημοσίων έργων

    Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την συνέχιση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της παραγωγής Δημοσίων Έργων, με την νέα δομή του σχετικού σχεδίου δράσης, για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα συνεχίζεται ο ποιοτικός έλεγχος με τις παρεμβάσεις του Εξειδικευμένου Συμβούλου (ΕΣΠΕΛ). Ενημερώθηκε επίσης για το σχέδιο δράσης για θέματα διαχείρισης και ελέγχου του ΚΠΣ ιδίως όσον αφορά την επάρκεια των ελέγχων νομιμότητας εντάξεων έργων, δημοπρατήσεων και συμπληρωματικών συμβάσεων.

    Η Επιτροπή κατέγραψε τα Συμπεράσματα των Υποεπιτροπών Ανθρωπίνων Πόρων, και Αγροτικής Ανάπτυξης, που είχαν συνέλθει την προηγουμένη για να αναλύσουν αυτές τις ειδικότερες και πολύ σημαντικές πτυχές του ΚΠΣ.

    Επίσης ως προς την δημοσιότητα και την πληροφόρηση διαπίστωσε ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η ενημέρωση ενδιαφερομένων ομάδων πληθυσμού και τελικών δικαιούχων για το περιεχόμενο των προγραμμάτων. Κατέγραψε με ικανοποίηση ότι όχι μόνον οι ιστοσελίδες του ΚΠΣ και των Ε.Π. αποτελούν πλέον σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, αλλά και ότι, με στόχο την όσο μεγαλύτερη διαφάνεια, δημιουργείται σύστημα συνεχούς πληροφόρησης (on line). Για πρώτη φορά, όλα τα κείμενα εργασίας και οι πληροφορίες στην διάθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης είχαν εκ των προτέρων δημοσιευθεί στην δικτυακή διεύθυνση (www.hellaskps.gr)

    Αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ

    Από την έναρξη του ΚΠΣ και σύμφωνα με τους Κανονισμούς, είχε προβλεφθεί να αναθεωρηθεί το ΚΠΣ όπως και τα Ε.Π. στο μέσον της προγραμματικής περιόδου, με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου αναπτυξιακού αποτελέσματος.

    Βάσει της αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε το 2003, η Επιτροπή Παρακολούθησης διατηρεί τους βασικούς στρατηγικούς στόχους και προτεραιότητες του ΚΠΣ και ενσωματώνει στους χρηματοδοτικούς πίνακες των επί μέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τα αποθεματικά επίδοσης και προγραμματισμού δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες στα πλέον δυναμικά προγράμματα και νέα ώθηση στην όλη αναπτυξιακή προσπάθεια.

    Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιδιωχθεί η απλούστευση διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχων, έτσι ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι απώλειας πόρων λόγω του κανόνα «ν+2», αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Ανταγωνιστικότητας του Ιδιωτικού τομέα.

    Με αυτές τις νέες βάσεις ξεκινά άμεσα η αναθεώρηση των επί μέρους προγραμμάτων, ώστε να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το φθινόπωρο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα ανακοινώσει σύντομα τον προγραμματισμό όλων των Επιτροπών Παρακολούθησης.

    Προετοιμασία του Δ' ΚΠΣ

    Η Επιτροπή ενημερώθηκε τέλος για τις εργασίες προετοιμασίας της τέταρτης πλέον προγραμματικής περιόδου, 2007-2013. Μέσα στα δύο επόμενα έτη θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία με την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την περίοδο αυτή, που θα βασισθεί στην διάγνωση των αναπτυξιακών προοπτικών, που ήδη έχει ξεκινήσει, καθώς και σε ένα ευρύτατο κοινωνικό διάλογο με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [14] ENHΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για την ενημέρωση της σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Θ. Κασσίμη.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αλογοσκούφης: «Σε συνέχεια των όσων είχα αναφέρει στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σας ζητώ να συγκαλέσετε την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να γίνει μια πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των μελών της για την κατάσταση της οικονομίας και ειδικότερα για την κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών».

    [15] ΣΧΟΛΙΟ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 9 Ιουνίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Δεν θεωρεί ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φερχόφσταντ, πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δύναμη να ασκήσει βέτο στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Zaman, στις Βρυξέλλες.

    «Εμείς δεν θέσαμε ως προϋπόθεση την επανένωση του νησιού προκειμένου να ενταχθούν οι Ελληνοκύπριοι στην Ε.Ε.. Τώρα δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτό [το σκεπτικό] και να πούμε ότι εφόσον υπάρχει πρόβλημα στο νησί δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε [ενταξιακές] διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις θετικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για την επίλυση του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι με το πακέτο μέτρων που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για την Κύπρο» η τουρκοκυπριακή πλευρά θα βγει από την απομόνωση.

    «Ελπίζω ότι η έκθεση [της Επιτροπής] θα είναι θετική, διότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Στο βαθμό που η έκθεση είναι θετική πρέπει να λάβουμε την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση, διότι εμείς ως ηγέτες της ΕΕ είχαμε πει πριν δύο χρόνια στην Κοπεγχάγη ότι σε περίπτωση που η έκθεση είναι θετική πρέπει να ξεκινήσουμε χωρίς καθυστέρηση τις διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκειά τους χρειαζόμαστε μία Τουρκία που θα έχει εκπληρώσει τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Κατά τη γνώμη μου η Κωνσταντινούπολη είναι Ευρώπη. Εξάλλου, από γεωπολιτικής πλευράς η ένταξη της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Μόλις η Τουρκία καταστεί έτοιμη προς ένταξη θα αποτελέσει παράδειγμα εκσυγχρονισμού για ολόκληρη την περιοχή. Ο Ερντογάν και ο Γκιουλ επιθυμούν ολόψυχα να εκσυγχρονίσουν και να αλλάξουν τη χώρα τους» είπε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός.

    «Στο ερώτημα εάν υπάρχει θέση για την Τουρκία στην Ευρώπη, τα τελευταία δύο χρόνια λέω σε όσους υιοθετούν διστακτική στάση επειδή υπάρχει διαφορά θρησκείας, ότι ουδέποτε δημιουργήσαμε μία Ευρώπη επί θρησκευτικής βάσης. Εμείς ιδρύσαμε την Ε.Ε. πάνω σε αξίες. Εξάλλου, έχουμε διάλογο με την Τουρκία τα τελευταία 41 χρόνια. Πλέον, και ιδιαίτερα μετά τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, πρέπει να είμαστε ευθείς απέναντι στην Τουρκία, πρέπει να της πούμε ένα 'ναι' ή ένα 'όχι'. [] Κανείς δεν θα πρέπει να εφευρίσκει νέους όρους γι' αυτήν» πρόσθεσε.

    [16] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ MILLIYET

    Αγκυρα, 9 Ιουνίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ξεκίνησε στο υπ' αριθμ. 1 Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας η εκδίκαση της υπόθεσης για το βιβλίο με τίτλο «Απόπειρα Πολιτικού Πραξικοπήματος και Πόλεμοι Ιράκ στην Αγκυρα», του διευθυντή της Milliyet στην Αγκυρα, Φικρέτ Μπιλά, που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2003 από τον εκδοτικό οίκο Ουμίτ, ζήτησε η Αρχιεισαγγελία του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας στην Αγκυρα.

    Όπως γράφει η Milliyet, η Αρχιεισαγγελία του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας στην Άγκυρα ζήτησε την κατάσχεση του βιβλίου, ενώ ο συγγραφέας Φικρέτ Μπιλά και ο εκδότης Ουμίτ Γκιούρτουνα κατηγορούνται ότι συμπεριφέρθηκαν αντίθετα με τους νόμους του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα και της ΜΙΤ και παραβίασαν το κρατικό απόρρητο.

    [17] ΝΕΑ "ΠΥΡΑ" ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑ ΗΠΑ

    Λευκωσία, 9 Ιουνίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Τον ισχυρισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην αναγνώριση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», δηλαδή της κατεχόμενης Κύπρου, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στο τουρκικό NTV. Τις ίδιες δηλώσεις είχε κάνει και χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, στο CNN Turk.

    Αφού υπενθύμισε πως οι χώρες-μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα αποφάσισαν να αναφέρονται στην ''ΤΔΒΚ'' ως ''τουρκοκυπριακό κράτος'', ο Ντενκτάς επέστησε την προσοχή στο ότι τη στιγμή που βάρυνε η άποψη να ληφθεί απόφαση προς σ' αυτή την κατεύθυνση στη Συνάντηση Κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολές προς τις ισλαμικές χώρες.

    Ο Ντενκτάς επεσήμανε πως με τις επιστολές αυτές ζητήθηκε να μην γίνει αναγνώριση της ''ΤΔΒΚ'' και ότι με την ενέργεια αυτή παρεμποδίστηκε ο δρόμος των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

    [18] ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΟΥΓΓΡΩΝ ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βουκουρέστι, 9 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Πέτερ Μέντγκεσι συνεχάρη τον ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ούγγρων Ρουμανίας (UDMR), Μπέλα Μάρκο για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έφερε το κόμμα στις δημοτικές εκλογές της 6ης Ιουνίου στη Ρουμανία.

    Ο κ. Μέντγκεσι τόνισε ότι η ουγγρική μειονότητα και το UDMR κατάφεραν να πετύχουν μεγαλύτερες νίκες σε σχέση με τις εκλογές του 2000 και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών δείχνουν την ενότητα και τη συνεργασία που χαρακτηρίζει τους Ούγγρους στην Τρανσυλβανία. Ο κ. Μέντγκεσι κάλεσε τους Ούγγρους να μείνουν ενωμένοι και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους εντός της ΕΕ.

    Ο ηγέτης του UDMR, Μπέλα Μάρκο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι ότι το κόμμα του κέρδισε σε όλες τις περιφέρειες της Ρουμανίας που είχε υποψήφιο για δήμαρχο ή για δημοτικό σύμβουλο και πρόσθεσε ότι πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα από τις εκλογές του 2000. Ο κ. Μάρκο είπε ότι το UDMR κατάφερε να εκλέξει 150 δημάρχους ενώ το 2000 είχε 110.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βουκουρέστι, 9 Ιουνίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου που εξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος Βουκουρεστίου κατηγόρησε σήμερα το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για νοθεία στις εκλογές.

    Ο κ. Μπασέσκου δήλωσε ότι στο Βουκουρέστι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατάφερε με νοθεία να αποσπάσει ψήφους και να μειώσει την διαφορά του 4-5% που υπάρχει ανάμεσα στα exit polls και στα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

    Ο Μπασέσκου τόνισε ότι τα exit polls ήταν «εξαιρετικά ακριβή» όσον αφορά στα αποτελέσματα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του υποψηφίου του στο Βουκουρέστι Μιρτσέα Γκεοάνα και έδιναν στο Δημοκρατικό Κόμμα 59,3% των ψήφων ενώ πήρε σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα 54,9%.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Τράιαν Μπασέσκου κατηγόρησε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ότι με νοθεία κατάφερε να κερδίσει ψήφους και να πάρει αυτή την διαφορά του 4-5% από το κόμμα του.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 1.500 Μ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΝΤΑΚΗ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.500 μ. σημείωσε η Νάντια Εφεντάκη, στο Σούπερ Γκραν Πρι στίβου της Οστράβα, στο μίτινγκ της IAAF.

    Πραγματοποιώντας πολύ δυνατή εμφάνιση, η Εφεντάκη τερμάτισε στην έκτη θέση, με χρόνο 4:07:74, καταρρίπτοντας το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ, 4:08.44, που είχε σημειώσει η Μαρία Τσίρμπα, στις 8/6/2002, στο Βουκουρέστι.

    Παρά τη σπουδαία εμφάνιση και το ρεκόρ, η Εφεντάκη δεν κατόρθωσε να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (4:05.80 το υψηλό και 4:07.15 το χαμηλό) κι έτσι θα ρίξει το βάρος της στους αμέσως επόμενους αγώνες της, προκειμένου να δώσει το «παρών» στο μεγάλο αθλητικό «ραντεβού» του πλανήτη.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Aθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Με τη φράση "δουλειά, δουλειά, δουλειά" απάντησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ για την ολυμπιακή προετοιμασία στην Αθήνα.

    Η κ. Πετραλιά, η οποία το μεσημέρι συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, υπογράμμισε ότι δεν είναι ώρα να συζητούμε καθώς υπάρχει ένας και μόνος στόχος: να πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι συχνά δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για το κόστος των αγώνων, ωστόσο ανέφερε ότι δεν είναι ώρα να τα πούμε αυτά την ώρα που η φλόγα της Ελλάδας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

           Μετά τη συνάντηση, η κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά και η κ. Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

        ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Εγώ θα πω ότι με την κ. Αγγελοπούλου όσο φτάνουμε στην Τελετή Έναρξης και πολύ πιο πριν θα έλεγα, θα πληθαίνουν οι συνεργασίες μας και θα πληθαίνουν και οι συναντήσεις μας, ώστε να επιλύουμε το καθετί, από το πιο απλό μέχρι το πολύ πιο σοβαρό που μας απομένει για τους Αγώνες. Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία και μία συνεργασία, η οποία έχει ένα στόχο και το προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι ένα και μόνο: Οι επιτυχείς και ασφαλείς Αγώνες της Αθήνας.

        ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει η εντύπωση ότι τις δηλώσεις του Ζακ Ρογκ τις προκάλεσαν οι τελευταίες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το κόστος των Αγώνων.

        ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Η ώρα αυτή, είναι ώρα μόνο δουλειάς. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δεν είναι ώρα να συζητούμε. Πάνω απ' όλα και απ' όλους υπάρχει ένας και μόνο στόχος: Ο εθνικός στόχος, να πετύχουν αυτοί οι Αγώνες και να εκπέμψουμε την εικόνα της χώρας μας, η οποία αξίζει σε όλους εμάς τους Έλληνες. Τίποτε άλλο.

        ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: Με την κ. Πετραλιά έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε πάρα πολύ και συχνά και αποδοτικά, γιατί και οι δυο μας έχουμε έναν κοινό στόχο, να ολοκληρώσουμε την οργάνωση των Αγώνων. Τις τελευταίες 60 ημέρες βέβαια, όλα τα προβλήματα πρέπει να λυθούν, δεν υπάρχει πια περιθώριο να τα αφήσουμε για επόμενο χρόνο. Και επειδή βλέπω ότι και οι δύο έχουμε διάθεση να είμαστε γρήγορες και αποτελεσματικές, μέχρι τώρα η συνεργασία πάει πάρα πολύ καλά. Βεβαίως υπάρχουν θέματα τα οποία - τουλάχιστον αυτό που μπορώ να σας πω - είμαστε αποφασισμένες να τα επιλύσουμε.

        ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναμένατε τέτοιου είδους δηλώσεις από τον κ. Ζακ Ρογκ;

        ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: Σημασία έχει να τελειώσουμε τη διοργάνωση. Να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία μας και να είμαστε έτοιμοι τον Αύγουστο. Εξάλλου, όλοι οι Αγώνες κρίνονται μεταξύ Τελετής Έναρξης και Λήξης. Λοιπόν, στις 17 ημέρες θα κριθεί το έργο μας. Πρέπει να πω ότι συχνά δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για το κόστος των Αγώνων, δεν είναι ώρα όμως να τα πούμε αυτά. Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή η Φλόγα μας, η Φλόγα της Ελλάδας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Αύριο έχουμε και σήμερα τρία sport -events, που είναι πάρα πολύ σημαντικά.

    [22] ΣΤΑ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΣΕ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

    Μαδρίτη, 9 Ιουνίου 2004 (19:36 UTC+2)

    «Σκοτσέζικο ντους» επεφύλαξε η Μπαρτσελόνα στους ευρωπαϊκούς συλλόγους που εδώ και μήνες «φλέρταραν» με την ιδέα να εντάξουν στις τάξεις τους τον Ροναλντίνιο, ανεβάζοντας το ετήσιο κασέ του 24χρονου παίκτη από 3,5 σε 5 εκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα, ο Καταλανοί αύξησαν το ποσό της μεταγραφικής ρήτρας του Ροναλντίνιο σε 150 εκατομμύρια ευρώ από 100 εκατομμύρια ευρώ που ήταν έως σήμερα, γεγονός που σημαίνει πως σε περίπτωση που κάποιος σύλλογος θέλει να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο άσο, θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα. Το συγκεκριμένο ποσό ισχύει έως τον Ιούνιο του 2005. Από τον αμέσως επόμενο μήνα κι έως τον Ιούνιο του 2008, οπότε και λήγει το συμβόλαιο του Ροναλντίνιο, το ποσό πέφτει στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συμφωνία και απέδωσε τα εύσημα στον Ροναλντίνιο, λέγοντας πως αξίζει μια τέτοια συμφωνία εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Βραζιλιάνος άσος θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τον σύλλογο.

    [23] Γ. BAΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ 115 ΔΙΣ.ΔΡΧ. ΚΟΣΤΙΣΕ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΟΑΚΑ".

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Τις απόψεις του για τον τρόπο ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, διατύπωσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος,  μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,  ισχυρός άνδρας του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ και πρώην μέλος της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και  στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

    Με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ στη βελγική εφημερίδα Le Soir, στην οποία ο κ. Ρογκ τονίζει ότι η Δ.Ο.Ε. δεν ήταν αυτή που ζήτησε την κατασκευή του στεγάστρου «Καλατράβα» στο Ολυμπιακό Στάδιο, ότι ήταν απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης και ότι στο μέλλον θα πρέπει να  ευνοούνται οι υποψηφιότητες κρατών που έχουν ήδη έτοιμες τις βασικές υποδομές και όχι εικονικά σχέδια, ο κ. Βασιλακόπουλος αποκαλύπτει ότι η γερμανική εταιρεία που κατασκεύασε το ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας την περίοδο 1980-81, πρότεινε με έγγραφη προσφορά πριν από 2 χρόνια να κατασκευάσει  το στέγαστρο του ΟΑΚΑ που θα κόστιζε στο ελληνικό κράτος 5 δις έναντι των 120 δις που θα στοιχίσει «το στέγαστρο Καλατράβα». Ο κ. Βασιλακόπουλος ακόμη αποκαλύπτει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ουδέποτε ζήτησε τιμητική ανάθεση των ολυμπιακών αγώνων ούτε για το 2008, ούτε για το 2028.

    Επίσης στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βασιλακόπουλος επισημαίνει ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όταν συζητούσαν για τις λεγόμενες ολυμπιακές προσαρμογές τον Ιανουάριο του 2003 έλεγαν για το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων:  «Μα τι παλούκι είναι αυτό που αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας», «τι το χρειαζόμαστε αυτό το πράγμα», αυτά λέγανε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ρόγκ, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε: «Για μένα γεννάται  ένα τεράστιο ερώτημα: ποιος έδωσε την εντολή, ποιος πήρε την απόφαση να γίνει το «στέγαστρο Καλατραβα». Πρέπει να απαντηθεί άμεσα ,και πρέπει να εντοπιστούν αυτοί που πήραν την απόφαση και  να αναλάβουν δημόσια τις ευθύνες τους. Γιατί όπως είχα πει και  παλιότερα, και  στο φάκελο διεκδίκησης δεν υπήρχε το στέγαστρο Καλατράβα θα σας πως και κάτι ακόμα επιπλέον που συνδέεται με το θέμα και νομίζω ότι είναι σημαντικό: η ίδια η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία, όταν μπήκε θέμα σκέπαστρου, η ίδια εταιρεία που κατασκεύασε το ολυμπιακό στάδιο το 1980-81, προσεφέρθη να κάνει σκέπαστρο -πιθανώς όχι της αρχιτεκτονικής αξίας του κ.  Καλατράβα- αλλά με μια αξία της τάξης των 5 δις δραχμών έναντι των 120 δις δραχμών που θα στοιχίσει το στέγαστρο Καλατράβα, διότι πέραν των 230 εκατομμυρίων δολαρίων που λέει ο κ. Ρογκ υπάρχει και  το κόστος διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου που απαιτούν οι εργασίες που έγιναν για να στηθεί αυτό το στέγαστρο.

    Άρα λοιπόν υπάρχει η μελέτη και υπάρχει και στην  επιτροπή ολυμπιακών αγώνων -της οποίας είμαι μέλος- αυτή η μελέτη της γερμανικής εταιρείας που με 5 δις που προσεφέρθη να κατασκευάσει στέγαστρο. Πως μπορεί να αγνοηθεί αυτό και  πως πάρθηκε η απόφαση να κατασκευαστεί το στέγαστρο Καλατράβα; Είναι ένα τεράστιο ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί. Δεν μπορεί να παραμείνει έτσι.

    Το στάδιο κατασκευάστηκε από την γερμανική εταιρεία το 1981 όμως η προσφορά της για το σκέπαστρο έγινε πριν από 2 χρόνια, όταν μπήκε θέμα στεγάστρου, προσέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία του σταδίου , τώρα πρόσφατα 5 δις δρχ».

    Σε ερώτηση για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Κι εδώ έχει γίνει πολύ σπέκουλα κι έχει πέσει πολύ ψέμα. Ουδέποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε  την τιμητική ανάθεση των αγώνων για το 2008, ή το 2028. Ο Παπανδρέου, όταν συνάντησε τον Σάμαρανκ, μια βδομάδα πριν μπει στο Ωνάσειο , του είπε «κ. πρόεδρε όποτε αποφασίσετε να αναθέσετε στη χώρα μου την οργάνωση των ολυμπιακών αγώνων η ελληνική κυβέρνηση θα συμπαρασταθεί». Αυτή ήταν η δήλωση Παπανδρέου. Ουδέποτε ο Παπανδρέου ζήτησε κάτι από τον Σάμαρανκ ή οποιονδήποτε άλλον. Αυτά είναι λόγια τα οποία λέγονται από κάποιους κύριους, οι οποίοι τα περιφέρουν ως μόνοι γνήσιοι εκφραστές του τι είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο αυτοί οι κύριοι τον γνώρισαν και  τον ανακάλυψαν πολύ μεταγενέστερα, το 1988. Εμείς είμαστε με τον Ανδρέα

    Παπανδρέου από το 1963.Ουδέποτε είπε ο τότε πρωθυπουργός, τη φράση αυτή».

    Ερωτηθείς εάν τελικά ήθελε η δεν ήθελε τους αγώνες ο Ανδρέας Παπανδρέου και εάν υπέγραψε το αίτημα για τους Ολυμπιακούς, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε: «Θα σας πω ένα περιστατικό για το οποίο υπάρχουν και  μάρτυρες και  θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Έγινε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» τον Αύγουστο του 1995 σε μια τελετή που είχε οργανώσει ο τότε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Μολυβιάς. Έφεραν τον κ. Νεμπιολο και  ήταν να απονείμει μια τιμητική διάκριση στον Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν τελείωσε η εκδήλωση, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε κοντά μου και  μου λέει «Γιώργο, τι γίνεται με τους ολυμπιακούς αγώνες»; Του απάντησα «κύριε πρόεδρε αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση». Ξέρετε τι μου απάντησε; «Σε ευχαριστώ, δεν χρειάζεται, κατάλαβα πολύ καλά». Λοιπόν, βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Ο Παπανδρέου ήταν ευφυέστατος άνθρωπος και  δε μπορούσε να δεχτεί έτσι επιπόλαια την οργάνωση αυτών των αγώνων.

    -Με αυτό που λέτε γεννιέται η υποψία ότι ουσιαστικά η χώρα μας επίσημα στο ανώτατο επίπεδο της, ουδέποτε είχε την πολιτική βούληση να διεκδικήσει ολυμπιακούς αγώνες. Δηλαδή κάποια στιγμή ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έπρεπε να έχει βάλει σε κάποιο έγγραφο την υπογραφή του.

    -Δεν υπάρχει τέτοια υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου. Τους ολυμπιακούς αγώνες τους ζήτησε με υπογραφή του ο κ. Νίνος Τζήκας, ο τότε πρόεδρος της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής. Εξαίρετος κύριος, να τον ρωτήσετε κάτω από ποιες συνθήκες αναγκάστηκε να βάλει την υπογραφή του.

    -Ποιος τον ανάγκασε να βάλει την υπογραφή του;

    -Να ρωτήσετε τον ίδιο. Σας είπα λοιπόν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν ούτε εναντίον, αλλά ούτε και  υπέρ των ολυμπιακών αγώνων. Δεν είχε γίνει καμία μελέτη. Οι γερμανοί για να αναλάβουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα  είχαν αναθέσει σε 4 πανεπιστήμια να κάνουν μελέτες εάν πράγματι συμφέρει τη χώρα να αναλάβει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αυτό που τελικά ανέλαβαν. Ας βγει ένας στην Ελλάδα να μας δείξει έστω και  μια πρόχειρη μελέτη. Μια πρόχειρη μελέτη σκοπιμότητας ανάληψης των ολυμπιακών αγώνων, τίποτα δεν έχει γίνει.

    -Αυτό το λέει ο κ. Ρογκ στη συνέντευξη του. Αποκαλύπτει ότι ο φάκελος  της διεκδίκησης της Ελλάδας ήταν ουσιαστικά ένα εικονικό σχέδιο.

    -Ζωγραφιές ήταν. Μα δεν υπήρχε σας είπα μελέτη σκοπιμότητας. Οι γερμανοί έχουν ολόκληρους τόμους μελέτης σκοπιμότητας, για να πειστούν ότι πρέπει να αναλάβουν την οργάνωση του  παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και  μιλάμε για ένα άθλημα, που μπροστά στη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων είναι ένα μηδενικό».

    [24] ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΡΕΜΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Την επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του ο Κριστιάν Καρεμπέ, ρίχνοντας έτσι το «μπαλάκι» για την έναρξη διαπραγματεύσεων στην «ερυθρόλευκη» διοίκηση.

    «Εγώ θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό. Ακόμα δεν έχω συναντηθεί για να συζητήσω για το θέμα, αλλά ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα. Ακόμα δεν ξέρω τίποτα, αφού ήμουνα σε διακοπές», επισήμανε ο Γάλλος άσος.

    [25] ΔΩΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΝΙΑ

    Κολονία, 9 Ιουνίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε κτίριο που βρίσκεται σε προάστιο όπου διαμένουν κατά πλειοψηφία Τούρκοι, στην Κολονία, δυτική Γερμανία, ανακοινώθηκε από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας, μετέδωσε το Ρόυτερς. Τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Οι συνθήκες της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστές και δεν έχει εξακριβωθεί αν το κτίριο, που βρίσκεται στη συνοικία Μελχάιμ, είναι συνδεδεμένο ή όχι με το δίκτυο του φυσικού αερίου, που μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη.

    [26] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 9 Ιουνίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Η Ρωσία εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση 1546 που υιοθετήθηκε την Τρίτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέχει ένα πρωτογενή ρόλο στο διεθνή Oργανισμό για τη διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Η ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης 1546 παγιώνει την επιστροφή του ιρακινού θέματος στο νομικό πεδίο και υπογραμμίζει τη σημασία του συντονισμού των διεθνών προσπαθειών μέσα από τους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων ΕΘνών", τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής της G8 χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την ως "ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, χαιρέτισε την υιοθέτηση της απόφασης από τον ΟΗΕ για το Ιράκ αλλά τόνισε ότι "η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη και η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία".

    [27] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιουνίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από το Σι Αΐλαντ της Τζόρτζια όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G8, μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαδικασία σταθεροποίησης του Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Συζητήσαμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και είμαστε πεπεισμένοι πως η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να αναμιχθεί. Θα συνεργαστούμε με τους φίλους μας στο ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί ο ρόλος που έχει σήμερα και ελπίζουμε πως ο ρόλος αυτός θα γίνει μεγαλύτερος", τόνισε ο Μπους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο περιθώριο της Συνόδου.

    [28] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 9 Ιουνίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Επίθεση με όλμο έπληξε σήμερα δυνάμεις πιστές σε ιρακινό στρατηγό, στον οποίο έχει ανατεθεί η επιβολή της τάξης στη Φαλούτζα, προκαλώντας το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δέκα, δήλωσαν μέλη της δύναμης.

    Ήταν η πρώτη φορά που αντάρτες επιτέθηκαν στην Ταξιαρχία Φαλούτζα του στρατηγού Μοχάμεντ Λατίφ αφότου η δύναμη αυτή άρχισε τις προσπάθειές της για την ειρήνευση της πόλης τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το Ρόυτερς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την επίθεση επλήγη ένα στρατόπεδο των δυνάμεων ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, ο Πολωνός υφυπουργός Αμυνας Γιάνους Ζέμκε δήλωσε στη Βαρσοβία πως η χθεσινή επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες του συνασπισμού στο Ιράκ, δύο Πολωνοί, ένας Λετονός και τρεις Σλοβάκοι "έγινε πιθανότατα με όλμο". Η έκρηξη σημειώθηκε σε παλιά αποθήκη πυρομαχικών στην αλ-Σουβάιρα, νότια της Βαγδάτης.

    [29] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 18 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥΣ

    Βερολίνο, 9 Ιουνίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Τρεις μαθητές λυκείου καταδικάστηκαν την Τετάρτη στη Γερμανία σε ποινές φυλάκισης από 15 ως 18 μήνες επειδή επί τρεις μήνες κακοποιούσαν συμμαθητή τους και μετέδιδαν μέσω Ιντερνετ βίντεο τις πράξεις τους, μετέδωσε το Ρόυτερς. Σε άλλους έξι μαθητές επιβλήθηκαν ελαφρότερες ποινές.

    Οι νεαροί κατηγορούμενοι, ηλικίας 16 ως 18 ετών, ήταν μαθητές επαγγελματικού λυκείου της πόλης, Χιλντεσχάιμ. Η δίκη τους διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 11 μαθητές ξυλοκοπούσαν, κλοτσούσαν και προσέβαλαν με σεξουαλικά σχόλια το 18χρονο θύμα, το διάστημα Νοεμβρίου 2003-Ιανουαρίου 2004.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης που άρχισε στις 25 Μαΐου, οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, εξέφρασαν τη λύπη τους και διαβεβαίωσαν πως δεν θα ξανακάνουν ποτέ κάτι τέτοιο.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (15:29 UTC+2)

    Εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου του Ανδρέα Γιακουμακάτου "Στοιχεία για τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική. Πάτροκλος Καραντινός" που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος (Βασιλίσσης Ολγας 108), την Τετάρτη 23 Ιουνίου, στις 21.00.

    Θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός Γιώργος Λάββας, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Φατούρος, η καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Ξανθίππη Σκαρπιά - Χόιπελ, ο καθηγητής ΑΣΚΤ, Σάββας Κονταράτος και ο συγγραφέας του έργου.

    Το βιβλίο είναι μία μελέτη, η οποία επιχειρεί τη συστηματική ανάλυση του έργου της σκέψης του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, ενός από τους πρωταγωνιστές της ανανέωσης της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Παράλληλα, διερευνά ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, των οποίων η γνώση αφενός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της δραστηριότητας και της γενικότερης προσφοράς του Καραντινού, αφετέρου προσδιορίζει τις συντεταγμένες μιας άλλης προσέγγισης της ιστορίας της ελληνικής αρχιτεκτονικής από τις αρχές του 20ου αιώνα ως τη δεκαετία του '70.

    Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955 και φοίτησε στην Κρατική Ακαδημια Μουσικής "Luigi Cherubini" της Φλωρεντίας και στις σχολές Αρχιτεκτόνων των πανεπιστημίων Βενετίας και Φλωρεντίας, όπου και δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής επί δύο δεκαετίες. Εχει διατελέσει επίτροπος της Ελλάδας στη διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και διδάσκων σε μεταπτυχιακά προγράμματα του πανεπιστημίου και της Φλωρεντίας. Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 190 εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αντικείμενο την ιστορία, τη θεωρία και την κριτική της αρχιτεκτονικής.

    [31] ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (12:45 UTC+2)

    Θεατρικό έργο με θέμα την ολυμπιακή εκεχειρία θα παρουσιάσουν τα παιδιά του απογευματινού παιδικού δημοτικού σταθμού της Καλαμαριάς. Η εκδήλωση, που θα σηματοδοτήσει τη λήξη της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στις 7 το βράδυ στο θεατράκι της οδού Χηλής.

    Εξάλλου καλοκαιρινή γιορτή διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Παιδικών Σταθμών Καλαμαριάς στις 14 Ιουνίου από τις 6 ως τις 9 το βράδυ στο δημοτικό beach bar «Άμμος». Τα παιδιά θα εκθέσουν εικαστικά έργα και διάφορες κατασκευές.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΦΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Ομαδική έκθεση φωτογραφίας, με έργα μαθητών του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται από σήμερα μέχρι και τις 30 Ιουνίου, στην αίθουσα τέχνης του δήμου Νεάπολης.

    Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Τοπίωνκαι άλλα" με ποικιλία θεμάτων που έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι σπουδαστές, αρχάριοι και προχωρημένοι. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 11.00 με 14.00 και 18.00 με 21.00, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

    [33] ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (10:49 UTC+2)

    Διήμερες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τίτλο "Από την Αρχαία Ολυμπία στην Πολίχνη", διοργανώνει ο δήμος Πολίχνης, αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου και μεθαύριο Παρασκευή, στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου Μετεώρων.

    Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνουν επιδείξεις ολυμπιακών αθλημάτων από αθλητικούς συλλόγους της Πολίχνης, ενώ θα βραβευτούν οι ολυμπιονίκες του δήμου: Μπάμπης Χολίδης, Γιώργος Ποζίδης, Νίκος Καρυπίδης, Παναγιώτης και Γιώργος Ποικιλίδης, Κωνσταντίνος Θάνος και Ιορδάνης Κωνσταντινίδης, καθώς επίσης ο παραολυμπιονίκης Ευθύμιος Κυργιάννης.

    Η τελετή έναρξης, η οποία περιλαμβάνει λαμπαδηδρομία και αναπαράσταση της αφής της ολυμπιακής φλόγας από μαθητές των σχολείων των Μετεώρων, θα γίνει την Πέμπτη (10/6) στις 20.00.

    [34] "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" ΤΟΥ Ν.ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (10:49 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Ο μικρός Αλκιβιάδης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες» από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα υπογράψει ο συγγραφέας του, Νίκος Μουρατίδης, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004, στη 1:00 το μεσημέρι, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7).

    Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα. Ο μικρός Αλκιβιάδης, ένα δεκάχρονο αγόρι το σκάει με μόνη συντροφιά το γαϊδαράκο και το ξύλινο σπαθί του για να βρει τον πατέρα του.

    Μετά από απίστευτες περιπέτειες και με την συντροφιά δύο παιδιών θα κατευθυνθεί από την Αθήνα προς την Ολυμπία όπου γίνεται η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το ταξίδι είναι μακρινό και επικίνδυνο. Είναι σίγουρο ότι θα βρει τελικά τον πατέρα του; Το πείσμα, η τόλμη και η εξυπνάδα κάνουν τον μικρό Αλκιβιάδη να μοιάζει ήρωας όχι μόνο στα μάτια των μικρών παιδιών αλλά και των μεγάλων.

    Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά και σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Ασχολήθηκε όμως με τη μουσική είτε εργαζόμενος σε εταιρείες δίσκων είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές όπως «Μάνα είναι μόνο μία», «Αθήνα-Θεσσαλονίκη», «Mega-Δέκα χρόνια γέλιο», «Παππούδες εν δράσει» (Βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001) κ.α. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για παιδιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 June 2004 - 18:13:56 UTC