Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [02] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ
  • [03] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO ΤΟΥ 2008 ΣΤΗ
  • [04] ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
  • [06] ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΜΑ-Θ
  • [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ
  • [09] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο Λ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
  • [10] Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΛΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΕ
  • [11] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΕ
  • [12] ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ ΑΥΡΙΟ Ο Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
  • [13] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Ο Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
  • [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗ METALLON
  • [15] "ΘΕΡΜΟΣ" ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [16] ΑΚΥΡΩΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟΥΣ
  • [17] ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η
  • [18] NT. MAΛΕΦΣΚΙ: "ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ - Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΑΕ
  • [21] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [22] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ
  • [23] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΑΠ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΝΕΡΑ
  • [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ EURO
  • [25] ΠΡΟΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν.ΚΟΡΕΑ
  • [26] ΝΕΕΣ ΤΡΟΜΟ-ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΛ
  • [27] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ
  • [28] Σ.ΑΡΑΒΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ
  • [29] XAMHΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [30] O ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  • [31] ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΑ "100 ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ" ΤΟΥ Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Ι. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΒΙΤΡΟ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
  • [34] ΓΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ

  • [01] ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (13:09 UTC+2)

    Με έντονο ενδιαφέρον, αναμένεται η προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής, που θα μεταδοθεί το βράδυ της τρίτης σε διακαναλική μετάδοση. Το «ντιμπέϊτ», αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», με δεδομένο το σχετικά χαμηλό ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές, η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί κυρίως γύρω από θέματα που αφορούν τη χώρα και ιδίως την καθημερινότητα των πολιτών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός -στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση από την ανάληψη των καθηκόντων του- θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ισχύουν και θα γίνουν πράξη, και να απορρίψει τα σενάρια περί λιτότητας από το φθινόπωρο.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επισημάνει ότι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων έχει ορίζοντα 4ετίας και ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.

    Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής θα τονίσει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη από ότι ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις του επιτελείου της ΝΔ, καθώς επίσης ότι η πολιτικής της οικονομικής απογραφής θα συνεχιστεί και από τα στοιχεία που θα προκύψουν θα καταδειχθούν τα λάθη και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση, ωστόσο τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά την κριτική που αναμένεται να ασκηθεί για τους ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ο Κ. Καραμανλής θα επικεντρώσει στις αποφάσεις για τα πανωτόκια και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πολιτικές λιτότητας από το φθινόπωρο, και θα επισημάνει ότι κεντρικός στόχος παραμένει η ανάπτυξη.

    [02] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (17:04 UTC+2)

    Περίπου 3,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να απορροφήσει η Ελλάδα από το Γ' ΚΠΣ φθάνοντας έτσι το 35% της συνολικής δημόσιας δαπάνης έναντι του 24% που ήταν το Μάιο και του 21% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ.

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις που έγιναν έως τώρα είναι ανεπίτρεπτες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων είπε ότι οι καθυστερήσεις αυτές είναι πολύ μεγάλες και ότι θα γίνει αγώνας δρόμου για να μην απωλεσθούν κεφάλαια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι υπήρξαν πολλοί λόγοι για τις καθυστερήσεις, όπως μεγάλες διοικητικές και διαχειριστικές αδυναμίες και προβληματικό σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων. Βρισκόμαστε στη μέση της προγραμματικής περιόδου και έχει απορροφηθεί το 24%. Παρέχοντας στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση είπε ότι στο εθνικό σκέλος η απορρόφηση φτάνει το 27%, ενώ στο περιφερειακό σκέλος το 18%. Στόχος για το τέλος του χρόνου είναι να φτάσει από 35% -37% σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτή η επιτάχυνση έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές, έχουν πραγματοποιηθεί συντονιστικές συναντήσεις και με τις Περιφέρειες, αλλά και με τους υπεύθυνους των Διαχειριστών Αρχών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός πικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ανεπίτρεπτες τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι καθυστερήσεις αυτές είναι πολύ μεγάλες και ότι θα γίνει αγώνας δρόμου για να μην χαθούν κεφάλαια.

    "Βρισκόμαστε στη μέση της προγραμματικής περιόδου και έχει απορροφηθεί το 24%", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ παρέχοντας στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση είπε ότι στο εθνικό σκέλος η απορρόφηση φτάνει το 27%, ενώ στο περιφερειακό σκέλος το 18%.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, αναφερόμενος στην απορροφητικότητα στο υπουργείο του δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για επιτάχυνση των διαδικασιών και ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ σημείωσε ότι απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες για την απορρόφηση πόρων για άλλα έργα.

    Στο μεταξύ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ ΚΠΣ με στόχο την αναθεώρηση των προγραμμάτων για την ταχύτερη απορρόφηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν εξετάστηκε κανένα άλλο θέμα, αλλά συζητήθηκε και το πρόβλημα με τις καταστροφές γεωργικής παραγωγής από τις πρόσφατες πλημμύρες.

    Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός θα αυξηθούν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ώστε να αποτιμηθούν σύντομα οι ζημιές και εντός τριμήνου, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες.

    Μέχρι το βράδυ θα έχει υπάρξει η πρώτη εκτίμηση, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει πλήρης εικόνα, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιτουρίδης.

    [03] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO ΤΟΥ 2008 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (13:31 UTC+2)

    Την πλήρη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια για την διεκδίκηση της EXPO του 2008 στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι το περίπτερο της EXPO στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που ξεκίνησε την προσπάθεια διεκδίκησης και την έφερε σε ένα πολύ καλό σημείο ώστε η Θεσσαλονίκη να τη διεκδικεί με αξιώσεις. Τόνισε ότι η EXPO είναι για τη Θεσσαλονίκη ότι η Ολυμπιάδα για την Αθήνα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έχει κινητοποιηθεί όσο θα έπρεπε για την υπόθεση της EXPO και την κάλεσε να δραστηριοποιήσει περισσότερους κυβερνητικούς παράγοντες γύρω από αυτό το ζήτημα. Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τη μιζέρια και να δώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση. Κακώς είπε η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς μια απαισιοδοξία για την ελληνική οικονομία. Αυτή έχει την ευθύνη πια να τραβήξει μπροστά.

    Ο κ. Παπανδρέου, είπε επίσης, ότι μέσα από την EXPO εξυπηρετείται και το όραμα του για τη Θεσσαλονίκη ως ένα σημαντικό κέντρο σε όλους τους τομείς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Για την πορεία της διεκδίκησης της EXPO τον κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της EXPO Δημήτρης Μπακατσέλος ο οποίος είπε ότι τα μηνύματα είναι μέχρι τώρα ενθαρρυντικά. Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα με επιτυχία και ασφάλεια θα λειτουργήσει θετικά υπέρ της διοργάνωσης της EXPO του 2008 στη Θεσσαλονίκη αφού οι πάντες θα έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα είναι ικανή να αναλαμβάνει μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

    Τον κ. Παπανδρέου στην επίσκεψη συνόδευαν οι πρώην υπουργοί Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, η επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου Μαίρη Ματσούκα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Ηλίας Αντωνίου, Ευαγγελία Τσαμπάζη και Μαριάννα Παγκάλου.

    [04] ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ NTV

    Αγκυρα, 7 Ιουνίου 2004 (15:19 UTC+2)

    Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η άδεια για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε, σήμερα Δευτέρα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο ανέφερε, επίσης, ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο συντονισμός των ενεργειών, που απαιτούνται μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων τουρκικών υπουργείων για την έκδοση της άδειας.

    Σχολιαστής του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου ανέφερε πως η Αγκυρα κάνει αυτό το βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για ενίσχυση της θέσης της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον οποίο προτρέπει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η κα Κλίντον, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο προκειμένου να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Παράλληλα, καλεί τον κ. Μπους να πιέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου πραγματοποίησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης. Ο υπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και με τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης συζήτησε για όλα τα θέματα που άπτονται της αναπτυξιακής προοπτικής του νομού Δράμας.

    Αμέσως μετά, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου, με θέμα τις ευρωεκλογές.

    [06] ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στην Πρώτη Σερρών, εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης αφού επεσήμανε τα υφιστάμενα γραφειοκρατικά προβλήματα του Δημόσιου Τομέα, διατύπωσε τη σαφή θέση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τους κατοίκους της Περιφέρειας, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, αλλά και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του ΚΕΠ, τόνισε ότι πλέον με τη χρήση της νέας τεχνολογίας οι κάτοικοι της Πρώτης Σερρών θα μπορούν να εξυπηρετούνται, σε σχέση με την έκδοση πιστοποιητικών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία και τα έξοδα μετακινήσεων και της αναζήτησης των αρμοδίων υπηρεσιών.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι, όλοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης, να νιώσουν ότι σκύβει με ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα στα προβλήματά τους.

    Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει το «συμβόλαιο τιμής», που έχει υπογράψει με τους πολίτες, με σεβασμό και ταπεινότητα, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και εάν βρίσκονται, χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και εξαρτήσεις.

    [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Τη συμμετοχή όλων των πολιτών στην εκλογική διαδικασία ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου 2004 ζήτησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απόστολος Ανδρεουλάκος κατά την επίσκεψή του στο Νομό Ευβοίας και το Δήμο Αγίου Στεφάνου Αττικής.

    Ο κ. Ανδρεουλάκος τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ζητά χαλαρή ψήφο καθώς επιδιώκει την πρώτη θέση με καθαρή διαφορά ώστε να αντιμετωπίσει με ανταγωνιστικότητα τα προβλήματα του τόπου και του πολίτη.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχασε ευκαιρίες στην Ευρώπη και ειδικότερα στους τομείς της γεωργίας, του κοινοτικού πλαισίου στήριξης και της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων.

    Παρουσιάζοντας τους στόχους της ΝΔ στην Ευρώπη αναφέρθηκε στην πραγματική σύγκλιση με τις χώρες της ΕΕ, τη μείωση της ανεργίας, την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

    Μίλησε εξάλλου για τα τους τρεις μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ και ανέφερε ως παραδείγματα του κυβερνητικού έργου τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το εκκλησιαστικό, τα ολυμπιακά έργα αλλά και σε θέματα που αφορούν στους συνταξιούχους, τους συμβασιούχους, τους αγρότες και τους αναπληρωτές καθηγητές.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Το Διαγνωστικό Κέντρο Καρκίνου της Μονής Ορμυλίας θα επισκεφθούν στις 10 Ιουνίου, στις 2.20μμ, ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ ο 5ος και η βασίλισσα Σόνια.

    Εξάλλου, με τη ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Νορβηγίας στην Ελλάδα διοργανώνεται συμπόσιο με θέμα «Περιβαλλοντικές Προκλήσεις», στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Στο πλαίσιο του συμποσίου θα δοθεί συνέντευξη τύπου, στις 10 Ιουνίου, στις 12.00, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς από τις Γκουν Οβέσεν, πρόεδρο της Ιnnovation Norway και Σίρι Μπιέρκε, διευθύντρια της Ομοσπονδίας Νορβηγικού Εμπορίου και Βιομηχανίας και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

    [09] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο Λ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Λεωνίδας Ευαγγελίδης, μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο.

    Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα θέματα: αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ασφάλεια ταξιδιωτικών εγγράφων, στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των ναρκωτικών και διορισμός του Διευθυντή της EUROPOL.

    [10] Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΛΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο Ευγένιος Πλαλής εξελέγη και πάλι πρόεδρος ΣΕΒΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στις 26 Μαίου. Η θητεία του κ. Πλαλή θα είναι διετής.

    Πρώτος αντιπρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του ΣΕΒΕ εξελέγη από την ολομέλεια του ΔΣ ο Γεώργιος Μυλωνάς και δεύτερος αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Αρχοντής.

    Στη θέση του γενικού γραμματέα εξελέγη ο Ευστάθιος Γιαχανατζής και του οικονομικού επόπτη ο Γεδεών Βούλης. Εφορος εξελέγη ο Δημήτριος Λιακάκος και μέλη οι Αντώνιος Γιαλαμαϊδης, Βασίλειος Θωμαϊδης και Αναστάσιος Κυριακίδης.

    [11] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Παρατείνεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς το ΤΕΒΕ και τα Ταμεία Εμπόρων και Αυτοκινητιστών. Η ρύθμιση προβλέπει είτε εφάπαξ εξόφληση των οφειλών με έκπτωση 80% επί των προσαυξήσεων είτε εξόφληση σε δόσεις μέχρι 50% επί των προσαυξήσεων.

    Σε ρύθμιση του υπουργείου Απασχόλησης που θα ψηφιστεί μετά τις ευρωεκλογές δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους, ανάλογα με το ταμείο έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 80 μηνιαίες δόσεις. Οσοι αποπληρώσουν εφάπαξ την οφειλή θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% επί των πρόσθετων οφειλών, όσοι επιλέξουν τον διακανονισμό, θα έχουν έκπτωση 50%. Προϋπόθεση αποτελεί το ποσό της κάθε δόσης να υπερβαίνει τα 150 ευρώ και να προκαταβάλουν οι ασφαλισμένοι το 10% της κεφαλαιοποιούμενης οφειλής.

    Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους 47.000 αυτοαπασχολούμενοι, που οφείλουν 250 εκ. ευρώ.

    [12] ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ ΑΥΡΙΟ Ο Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, που επλήγησαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα των δύο προηγούμενων ημερών, επισκέπτεται αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νίκο Κατσαρό. Νωρίτερα ο κ. Τσιτουρίδης θα επισκεφθεί το Νομό Άρτας όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς της περιοχής.

    Εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσιτουρίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα είχαμε εκτεταμένες καταστροφές στη φυτική παραγωγή σε πολλά σημεία της χώρας και ειδικότερα στη Θεσσαλία και τη Κεντρική Μακεδονία. Μέχρι το βράδυ θα έχουμε μία πρώτη διαπίστωση για το μέγεθος των ζημιών. Την ερχόμενη εβδομάδα με εντολή του Πρωθυπουργού θα έχουμε πλήρη αποτίμηση της έκτασης των καταστροφών.

    Αύριο το πρωί, επισκέπτομαι πολλές από τις πληγείσες περιοχές της χώρας και με εντολή του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 330 πρόσωπα-εκτιμητές, ώστε πολύ σύντομα και με αφορμή τις χθεσινές καταστροφές να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.

    Για τις καταστροφές αυτές οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν εντός τριμήνου από τη στιγμή που θα γίνει η εκτίμηση. Βρήκαμε ανειλημμένες υποχρεώσεις πάνω από 300 δισ. δρχ. για καταστροφές από το 2001 έως και το χειμώνα του 2004 οι οποίες δεν είχαν πληρωθεί και θα πληρωθούν. Ξεκινήσαμε ήδη ένα ευρύτατο πρόγραμμα εγκρίσεων αποζημιώσεων για την εφαρμογή του οποίου είναι απαραίτητη η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Καθώς ο ΕΛΓΑ ήταν ένας χρεοκοπημένος οργανισμός, προς το παρόν οι πιστώσεις που διατίθενται είναι με δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ήδη αυτές τις ημέρες πληρώνονται αποζημιώσεις προηγούμενων χρόνων».

    [13] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Ο Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Την ένταξη 83 επενδυτικών σχεδίων, ύψους 20 εκατ. ευρώ (δημόσιας δαπάνης), ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Οι εντάξεις αυτές αφορούν στο μέτρο 2.1 για Επενδύσεις στη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης Υπαίθρου (Ε.Π.Α.Α. & Α.Υ.) 2000-2006 που συγχρηματοδοτείται από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    [14] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗ METALLON

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Αυξημένος κατά 55,34% ήταν ο αριθμός των επισκεπτών στην 3η METALLON 2004, που διοργάνωσε η HELEXPO, με την υποστήριξη του Σωματείου Εμπόρων και Κατασκευαστών Μηχανημάτων Επεξεργασίας Μετάλλου Κοπής και Συγκόλλησης (Σ.Ε.Κ.Ε.Μ.), από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Αναλυτικότερα, η 3η METALLON δέχθηκε 5.103 επισκέπτες, έναντι 3.285, το 2002, αριθμός ο οποίος επιβεβαιώνει και ενισχύει τα αυξημένα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη της, καθώς, και τον στόχο για την όλο και μεγαλύτερη συμβολή της στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

    Οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης προέρχονταν από όλη την Ελληνική επικράτεια και από 13 χώρες και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη FYROM.

    Η 3η METALLON, αναπτύχθηκε στα περίπτερα 15 και 13 καταλαμβάνοντας εκθετήριο χώρο 6.000 τ.μ., με τη συμμετοχή 306 εκθετών, εκ των οποίων οι 85 προέρχονταν από όλη την Ελλάδα και οι 221 προέρχονταν ή αντιπροσώπευαν 27 χώρες.

    [15] "ΘΕΡΜΟΣ" ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Αγκυρα, 7 Ιουνίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Κρίσιμη για τις εξελίξεις στον τουρκικό στρατό θεωρείται από τους αναλυτές της γείτονος η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, τον ερχόμενο Αύγουστο, αφού κατά τη διάρκεια αυτής θα αποφασιστούν αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Vatan, η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι καθοριστική για τα πρόσωπα του 25ου και του 26ου Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, οι οποίοι θα διαδεχθούν τον νυν Αρχηγό Στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.

    Αναμένεται ότι αυτοί οι οποίοι θα διαδεχθούν τον Στρατηγό Οζκιόκ θα είναι πρώτα ο Στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και μετά απ' αυτόν ο Στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

    Η σημαντικότερη πλευρά των φετινών αποφάσεων, σύμφωνα πάντα με τη Vatan, θα είναι η αποστράτευση του νυν Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγού Αϋτάτς Γιαλμάν και του Αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής, Στρατηγού Σενέρ Έρουϊγκούρ καθώς και του Διοικητή της 3ης Στρατιάς, Στρατηγού Οκτάρ Αταμάν.

    Αναμένεται ότι στη θέση του Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων, η οποία θα εκκενωθεί με την αποστράτευση του Στρατηγού Γιαλμάν, θα τοποθετηθεί ο Αρχηγός της 1ης Στρατιάς, Στρατηγός Μπουγιούκανιτ. Έτσι, ο Μπουγιούκανιτ, μετά από διετία οπότε ο Στρατηγός Οζκιόκ θα έχει συμπληρώσει τη θητεία του ως ΑΓΕΕΘΑ θα καταλάβει τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι ο εκάστοτε Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων διαδέχεται τον αποστρατευόμενο ΑΓΕΕΘΑ. Όμως, ο Στρατηγός Μπουγιούκανιτ θα παραμείνει στη θέση αυτή μόνο για μία διετία, λόγω ορίου ηλικίας.

    Με το διορισμό του Στρατηγού Μπουγιούκανιτ αναμένεται ότι ως Διοικητής της 1ης Στρατιάς θα τοποθετηθεί ο νυν Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Μπάσμπουγ, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει πιθανότητες να τοποθετηθεί ως Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων και έπειτα ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

    Όσον αφορά τη θέση του Αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής που θα εκκενωθεί, αναμένεται ότι αυτή θα πληρωθεί με έναν από τους Διοικητές των Στρατιών και κατά πάσα πιθανότητα από τον νυν Διοικητή της 2ης Στρατιάς, Στρατηγό Φεβζί Τούρκερι.

    Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά και τους δύο στρατιωτικούς Διοικητές στην Κύπρο: Ο νυν Διοικητής των ''Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην Κύπρο'', Αντιστράτηγος Ισίκ Κοσάνερ και ο Διοικητής της 28ης Μεραρχίας που εδρεύει στην ''ΤΔΒΚ'', Υποστράτηγος Φικρί Γκιονούκτας, ή θα προαχθούν ή θα αποστρατευθούν.

    [16] ΑΚΥΡΩΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

    Αγκυρα, 7 Ιουνίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ακύρωσε το σχέδιο των αντιαρματικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς ERYX με τη Γαλλία, παρουσιάζοντας σαν αιτιολογία την τεχνική ανεπάρκεια, τη χαμηλή αποδοτικότητα και τα προβλήματα στην παράδοση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου για τους αντιαρματικούς πυραύλους ERYX, που κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Aerospeciale, μέχρι τώρα είχε πραγματοποιηθεί παράδοση ύψους 120 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το NTV, δεν επιτευχθεί συνεννόηση με την κατασκευάστρια εταιρεία, θα γίνει προσφυγή στη διεθνή διαιτησία. Η συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία είχε υπογραφεί περίπου πριν από 5 χρόνια και η συνολική αξία του εν λόγω σχεδίου έφθανε τα 400 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρει το NTV, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δεν είχαν δείξει την απαιτούμενη αποδοτικότητα κατά τις δοκιμαστικές βολές και, πέραν αυτού, η γαλλική εταιρεία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την παράδοση στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα. Άρχισαν οι επαφές με την εταιρεία Aerospeciale για το θέμα της καταβολής της αποζημίωσης και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συνεννόηση θα γίνει προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.

    [17] ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη λήψη απόφασης στο Συμβουλιο Υπουργών, εντός της εβδομάδας, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, οι 6 ευρωβουλευτές της Κύπρου οφείλουν να παραιτηθούν αμέσως και να γίνουν νέες ευρωεκλογές με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων.

    Η πρόταση του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϊγκεν θα πρέπει να υιοθετηθεί, όπως επισημαίνεται, πριν από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει είτε αύριο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είτε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] NT. MAΛΕΦΣΚΙ: "ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ"

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Ευθύνες στη σκοπιανή πλευρά για το θέμα της ονομασίας, καταλογίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, καθηγητής του πανεπιστημίου των Σκοπίων, Ντέγκο Μάλεφσκι, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", το οποίο τιτλοφορείται "Πως να δούμε μπροστά στη μύτη μας", παράφραση του τίτλου βιβλίου του Τζορτζ Οργουελ, στο οποίο και παραπέμπει. Ο κ.Μάλεφσκι αναφέρεται στις ημέρες της υπουργίας του, στηλιτεύει τη στάση της σκοπιανής πλευράς, κάνοντας λόγο για "ανικανότητα συμβιβασμού", εκτιμά ότι οι ανερμάτιστες διαπραγματεύσεις-συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών δεν οδηγούν πουθενά παρά διαιωνίζουν το πρόβλημα και τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

    "Η ικανότητα να αγνοούνται τα γεγονότα τα οποία είναι οφθαλμοφανή και αναλλοίωτα και τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι γρήγορα ή αργά να τα αντιμετωπίσουμε, είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής μας σκέψης, έγραφε ο Τζορτζ Οργουελ το 1946 στο βιβλίο του "Μπροστά στη μύτη σου", τονίζει στην εισαγωγή του άρθρου του ο κ.Μάλεφσκι και διευκρινίζοντας ότι το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην επιμονή των Βρετανών να κρατήσουν το Χονγκ Κονγκ παρόλο που αυτό ήταν αδύνατον, υπογραμμίζει: "Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη "Μακεδονία" στο διπλωματικό μέτωπο, τα δεκατρία τελευταία χρόνια. Σε όλους μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας και παρόλα αυτά η κάθε νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ "εντείνει τη μάχη για το όνομα".

    Η πλειοψηφία, συνεχίζει ο κ.Μάλεφσκι, "έχει επίγνωση της σημασίας που έχει για τη χώρα μας η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όμως αυτή η πλειοψηφία δεν ήταν πρόθυμη για συμβιβασμό ώστε να εκπληρωθούν οι δυο αυτοί στρατηγικοί στόχοι.

    Επί δεκατρία χρόνια επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, δεν θέλουμε όμως να συμβιβαστούμε για κάτι που η Ελλάδα θεωρεί ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση".

    Κατά τον κ.Μάλεφσκι "η "μακεδονική" πολιτική επέτρεψε να μετατραπεί το πρόβλημα του "ονόματος" σε λανθασμένο πατριωτισμό" αναφέροντας χαρακτηριστικά το τραγούδι που έγινε σύνθημα στην ΠΓΔΜ, "Μόνο ένα όνομα έχουμε: "Μακεδονία". "Στην κατάσταση αυτή ως υπουργός Εξωτερικών επεδίωξα να συμβάλω στην εξεύρεση μιας πραγματιστικής λύσης η οποία δεν θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ταυτότητά μας, αλλά θα ικανοποιούσε κατά κάποιο τρόπο και την άλλη πλευρά. Η ισχυρογνωμοσύνη του ελληνικού εθνικισμού ενέτεινε περισσότερο το εθνικιστικό κλίμα της ΠΓΔΜ", τονίζει.

    Κάνοντας δε μια αναδρομή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα και στις υποδείξεις της Μεγάλης Βρετανίας ιδιαίτερα δε, στη φόρμουλα, όπως γράφει, που προτάθηκε για την ονομασία Δημοκρατία "Μακεδονίας" (Σκόπια), που απορρίφθηκε, όπως τονίζει, από την Ελλάδα, υπογραμμίζει: "Σε περίπτωση που γινόταν δεκτή αυτή η φόρμουλα, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί υπόσχονταν ότι θα υπέγραφαν κοινή διακήρυξη με την οποία θα θεωρούσαν το πρόβλημα λήξαν. Αποδείχθηκε ότι εμείς όπως και οι Ελληνες δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε συμβιβασμό. Αυτό, σήμαινε και το τέλος της καριέρας μου στη "μακεδονική" πολιτική".

    "Η μάχη για το όνομα και την ταυτότητά μας, που συνδέεται μ' αυτό, μετεξελίχθηκε τώρα σε μάχη για το συνταγματικό όνομα. Ξέχασαν", τονίζει, "ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, τρεις φορές αλλάξαμε το συνταγματικό όνομα, (Λαϊκή Δημοκρατία Μακεδονίας, Σοσιαλιστική Δημοκρατία Μακεδονίας, Δημοκρατία Μακεδονίας) και ότι με τις αλλαγές αυτές δεν θέσαμε σε αμφισβήτηση της ταυτότητά μας".

    "Η ανικανότητα για συμβιβασμό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε τις συμπάθειες των δυτικών κρατών διότι ζητήσαμε απ' αυτά το ακατόρθωτο: να υποστηρίξουν μόνο εμάς, ένα κράτος που τώρα δημιουργείται, και να ταχθούν εναντίον ενός κράτους μέλους της ΕΕ", υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός.

    Την κρίση, προσθέτει, έλυσε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με την Ενδιάμεση Συμφωνία. "Ενδιάμεση σημαίνει ενδιάμεση, επομένως δεν είναι σωστό ότι διαπραγματευόμαστε, αλλά ότι διεξάγουμε απλώς συνομιλίες", τονίζει και διερωτάται: "Ως πότε;".

    "Η αντιστροφή των γεγονότων με την διανοητική έννοια μπορεί να συνεχιστεί στο άπειρο. Μοναδικό φράγμα θα είναι ότι αργά ή γρήγορα η λανθασμένη πεποίθηση θα προσκρούσει στην ισχυρή πραγματικότητα. "Γι' αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής προσπάθεια για να δούμε αυτό που βρίσκεται μπροστά στη μύτη τους, συνιστά ο Οργουελ", υπογραμμίζει καταλήγοντας ο κ.Μάλεφσκι.

    [19] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Η διεθνής κοινότητα αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να καθορίσει τις θέσεις της ούτως ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση στην οποία διήλθε το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ύστερα από συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    ''Εκείνο που περιμένει η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι τι περαιτέρω θέλουμε. Αρα πρέπει να το καθορίσουμε εμείς αυτό το τι περαιτέρω θέλουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο'', είπε ο κ. Χριστόφιας σημειώνοντας ότι η πρόοδος θα εξαρτηθεί ωστόσο και από την στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ - Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΑΕ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη στις 11π.μ., στο γραφείο του, με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου.

    Θα συζητήσουν το θέμα αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών και των οφειλών τους προς την Πολιτεία.

    Ο κ. Ορφανός είχε σήμερα συνάντηση με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του.

    Ο Υφυπουργός ενέκρινε ποσό 200.000 ευρώ, για τον έλεγχο ντόπινγκ των Ελλήνων αθλητών, που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Την Τετάρτη στις 7 μ.μ. ο κ. Ορφανός θα είναι ομιλητής στη Διεθνή Διάσκεψη Διατροφής του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας των ΗΠΑ, που θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο.

    [21] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (18:31 UTC+2)

    «Η Απαρχή του Ολυμπιακού Κινήματος στη Λατινική Αμερική» είναι το θέμα της διάλεξης, που θα δώσει ο Αργεντινός Καθηγητής Θέσαρ Ρ. Τόρρες, πρώην Διευθυντής της Ολυμπιακής Ακαδημίας του Ισημερινού.

    Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 8 Ιουνίου, στην Αθήνα, διοργανώνουν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Πρεσβεία της Αργεντινής.

    Στόχος της επίκαιρης αυτής διάλεξης, μιας και γίνεται λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι η παρουσίαση των λόγων και των συνεπειών της μαζικής εισόδου των χωρών της Λατινικής Αμερικής στο ολυμπιακό κίνημα.

    Ο ομιλητής αναμένεται να ανατρέξει στα ιστορικά γεγονότα και μεταξύ αυτών, στις προσπάθειες του ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, βαρόνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, για τη δημιουργία νέων Εθνικών Επιτροπών και τη γεωγραφική τους εξάπλωση. Μια από τις περιοχές, στην οποία ο Ντε Κουμπερτέν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προωθήσει το ολυμπιακό σχέδιο, ήταν η Λατινική Αμερική.

    Σημειώνεται, ότι ο Θέσαρ Ρ. Τόρρες είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας στις Η.Π.Α.

    Είναι Καθηγητής του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσικής Αγωγής του Μπουένος Άϊρες και Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ειδικεύεται στην ιστορία του ολυμπιακού κινήματος στη Λατινική Αμερική, κατά τα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα.

    Η διάλεξη θα δοθεί στην ισπανική γλώσσα.

    Κ. Κούτρα

    [22] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (14:57 UTC+2)

    Ο τραυματισμός του Ντέμη Νικολαίδη εξακολουθεί να «πονοκεφαλιάζει» τον Ότο Ρεχάγκελ, εν όψει της πρεμιέρας του Euro 2004 και της αναμέτρησης της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με τη διοργανώτρια Πορτογαλία.

    Ο διεθνής επιθετικός ακολούθησε σήμερα το πρωί ατομικό πρόγραμμα και το ιατρικό τιμ θα περιμένει να τον δει αύριο, ώστε να βγάλει ασφαλέστερα συμπεράσματα. Η συμμετοχή του στην αναμέτρηση του Σαββάτου κόντρα στους Πορτογάλους είναι αμφίβολη.

    Αντίθετα, ευχάριστα ήταν τα νέα για τον ομοσπονδιακό τεχνικό από τους Γιούρκα Σεϊταρίδη, Νίκο Νταμπίζα και Γιώργο Καραγκούνη. Και οι τρεις προπονήθηκαν κανονικά και εκτός απροόπτου θα βρίσκονται στη διάθεση του Ρεχάγκελ για τις κρίσιμες «μάχες».

    [23] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΑΠ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Έρευνα για την απαγορευμένη ουσία, που βρέθηκε μέσα σε μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό, που προσκόμισε ο Ηρακλής μετά τον αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Ακράτητο, στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων, ζητά με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ). Επίσης, ζητείται η υπόθεση να φτάσει μέχρι το τέλος και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι.

    Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΣΑΠ αναφέρει: «Πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στο πιο σοβαρό περιστατικό που έχει καταγραφεί στα ελληνικά γήπεδα σε ότι αφορά τις συνθήκες που επιχειρείται να διαμορφωθούν ώστε να επηρεασθεί το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Αυτό που έγινε είναι ό,τι πιο άσχημο θα μπορούσε να συμβεί και μόνο άνθρωποι με αρρωστημένη φαντασία και με νοσηρό εγκέφαλο ήταν δυνατό να φθάσουν σε αυτό το σημείο.

    «Είναι ντροπή και αίσχος να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών με την εν αγνοία τους λήψη απαγορευμένων και ιδιαιτέρως επικίνδυνων ουσιών, προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση, καθώς θα υστερούν ως προς τα αντανακλαστικά και τη δυνατότητα τους να παρουσιάσουν τη στοιχειώδη εγρήγορση στη διάρκεια του παιχνιδιού». Και η ανακοίνωση καταλήγει « με την υγεία των ποδοσφαιριστών ουδείς μπορεί να παίζει».

    [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ EURO

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (11:34 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro 2004 ξεκίνησε. Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών βρίσκεται ήδη στην Πορτογαλία και υπό το βλέμμα του Οτο Ρεχάγκελ προετοιμάζεται εντατικά για την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Η έναρξη του Euro θα γίνει το Σάββατο, 12 Ιουνίου, και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αναμετρηθεί στο Οπόρτο με τη διοργανώτρια Πορτογαλία. Οι έλληνες διεθνείς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της ομάδας και αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά από τις δηλώσεις τους.

    «Ήρθαμε στην Πορτογαλία για να κάνουμε τρεις νίκες. Δεν θέλουμε να τερματίσουμε στον όμιλο μας τρίτοι ή τέταρτοι», είπε ο Βασίλης Τσιάρτας, ενώ ο αρχηγός, Θοδωρής Ζαγοράκης, από την πλευρά του συμπλήρωσε: «Αισθανόμαστε ότι κουβαλάμε πάνω μας τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των ελλήνων».

    Πάντως, το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην Εθνική ομάδα είναι ο Ντέμης Νικολαίδης. Ο διεθνής επιθετικός δεν μπόρεσε ούτε και χθες να προπονηθεί και υπάρχει πλέον ανησυχία για τη συμμετοχή του στο πρώτο παιχνίδι της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    [25] ΠΡΟΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν.ΚΟΡΕΑ

    Σεούλ, 7 Ιουνίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης 12.500 στρατιωτών τους από τους συνολικά 37.000 που διατηρούν στη Νότιο Κορέα, μέχρι το 2006, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το συγκεκριμένο σχέδιο στους Νοτιοκορεάτες συναδέλφους τους λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών για στρατιωτικά θέματα στη Σεούλ. Στη μείωση συμπεριλαμβάνονται και οι 3.600 Αμερικανοί στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφασίσει να μεταφέρει στο Ιράκ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι ο εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών τους δυνάμεων είναι απαραίτητος, αλλά η πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων έχει δημιουργήσει πολλές ανησυχίες στη Νότιο Κορέα για ενδεχόμενη αύξηση των απειλών από τη Βόρειο Κορέα.

    Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Ρο Μου Χιούν, ο οποίος είναι υπέρ της απεξάρτησης της Σεούλ από την Ουάσινγκτον, επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους των συμπατριωτών του. «Η αυτοάμυνα και η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι δύο έννοιες που μπορούν να συμπληρώνουν η μία την άλλη», είπε χαρακτηριστικά.

    Προς το παρόν, 37.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Νοτίου Κορέας, μια δύναμη κατάλοιπο του πολέμου της Κορέας, 1950 53.

    [26] ΝΕΕΣ ΤΡΟΜΟ-ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ"

    Ριάντ, 7 Ιουνίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Νέες απειλές για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και κατά δυτικών αεροπορικών υπηρεσιών, καθώς και κατά εγκαταστάσεων και περιοχών που ελέγχονται από Δυτικούς, εκτοξεύει η «αλ Κάιντα» με ανακοίνωσή της, την οποία φέρεται να έχουν γράψει μέλη της οργάνωσης στη Σαουδική Αραβία.

    «Ολα τα συγκροτήματα, οι βάσεις και χώροι μεταφορών, κυρίως δυτικές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, θα είναι άμεσος στόχος των προσεχών επιχειρήσεών μας που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον" αναφέρεται στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα φιλικά προσκείμενη στην οργάνωση.

    Με την ίδια ανακοίνωση καλούνται όλοι οι μουσουλμάνοι να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με Αμερικανούς και Δυτικούς και να μένουν μακριά από περιοχές όπου αυτοί συχνάζουν.

    [27] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ

    Καράκας, 7 Ιουνίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Τη στήριξή τους στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, διαδήλωσαν χιλιάδες οπαδοί του στους δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας, στην πρώτη πορεία μετά την απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχίσει ο Τσάβες να ασκεί προεδρικά καθήκοντα.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, υποσχέθηκε να κερδίσει την «εκλογική μάχη» απέναντι στους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι καταστρέφει την οικονομία της χώρας.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το κρίσιμο στο δημοψήφισμα είναι ο χρόνος διεξαγωγής του, καθώς αν γίνει μετά τις 19 Αυγούστου και ο Τσάβες χάσει, τότε αναλαμβάνει αυτομάτως ο αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του προέδρου, χωρίς να είναι αναγκαία η διεξαγωγή εκλογών.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι πολύ αγαπητός στους οπαδούς του, καθώς είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας που διέθεσε ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τη πετρελαϊκή βιομηχανία, σε κοινωνικά προγράμματα για τους φτωχούς.

    Αντίθετα, οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα αυτά δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τον κατηγορούν ότι γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικός.

    [28] Σ.ΑΡΑΒΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥ BBC

    Ριάντ, 7 Ιουνίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του κάμεραμαν του BBC, Σάιμον Κάμπερς, και του σοβαρού τραυματισμού του συντάκτη θεμάτων ασφαλείας του βρετανικού δικτύου, Φρανκ Γκάρντνερ, έχουν εξαπολύσει οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

    Όπως μεταδίδει το BBC, το συνεργείο του δέχθηκε επίθεση από ενόπλους σε συνοικία της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κάμεραμαν και να τραυματιστεί σοβαρά ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου.

    Ο Κάμπερς, 36 ετών, εργαζόταν πολλά χρόνια για το BBC αλλά και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και κάλυπτε διεθνή γεγονότα σε διάφορα σημεία του κόσμου. Ο Γκάρντνερ, 42 ετών, θεωρείται ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην «αλ Κάιντα».

    Οι δυο άνδρες είχαν μεταβεί στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα για να καλύψουν τα γεγονότα μετά το πρόσφατο κύμα επιθέσεων κατά ξένων στόχων στη χώρα.

    Η σημερινή επίθεση πραγματοποιείται μόλις μια εβδομάδα μετά την τραγωδία με τους ομήρους στην Χομπάρ που οδήγησε στον θάνατο 22 άτομα.

    [29] XAMHΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Στοκχόλμη, 7 Ιουνίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Ασυνήθιστα μικρός είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των Σουηδών ψηφοφόρων που ψήφισαν στο ταχυδρομείο.

    Σύμφωνα με έρευνα μέσα στην τελευταία εβδομάδα μόνο 130 000 άτομα έκαναν χρήση της επιστολικής ψήφου. Ο αντίστοιχος αριθμός κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ευρωεκλογών ήταν 210 000 κάτι που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι επιστολικές ψήφοι ανέρχονται περίπου στα 2/3 αυτών του 1999.

    Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση οι Σουηδοί, παρά το γεγονός ότι τάχθηκαν κατά του Ευρώ, δεν έγιναν ωστόσο περισσότερο ευρωσκεπτικιστές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου στο Γκέτεμπουργκ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα SvD, το 46 % των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ΕΕ και το 35% κατά.

    [30] O ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Στοκχόλμη, 7 Ιουνίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Την τέταρτη παράστασή του στην όπερα του Γκέτεμπουργκ, ετοιμάζει αυτές τις μέρες ο Γιάννης Χουβαρδάς.

    Ο Έλληνας σκηνοθέτης, που οι προηγούμενες του σκηνοθεσίες στην Σουηδία στάθηκαν καλλιτεχνικοί θρίαμβοι αλλά και εισπρακτικές επιτυχίες, σκηνοθετεί φέτος την "Γυναίκα χωρίς σκιά" του Ρίχαρντ Στράους.

    Είναι η τρίτη όπερα του μεγάλου Γερμανού συνθέτη που ανεβάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς μετά την Ηλέκτρα (1999) και τον Ιππότη με το ρόδο (2002).

    Κοντά του έχει τους στενούς του συνεργάτες Λαρς-Όκε Τέσσμαν(σκηνικά), την Κάριν Έσκιν (κουστούμια) και τον Τόρκελ Μπλούμκβιστ (φωτισμούς).

    Στην παράσταση, που θα έχει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, πρωταγωνιστούν και τρείς τραγουδιστές που συνεργάστηκαν και στις προηγούμενες παραγωγές του Γιάννη Χουβαρδά: η Ίρμα Μέλεγκορντ, ο τενόρος Μάτς Πέρσον και ο βαρύτονος Άντερς Λόρεντζον.

    Αμέσως μετά την πρεμιέρα της Γυναίκας χωρίς σκιά, ο Έλληνας σκηνοθέτης θα πάει στο Όσλο για να ξεκινήσει τις πρόβες για τις Βάκχες του Ευριπίδη που θα ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας με πρεμιέρα τον Δεκέμβριο.

    [31] ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΑ "100 ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ" ΤΟΥ Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Το βιβλίο του "100 Ανέκδοτα τραγούδια" από τις εκδόσεις Ιανός θα παρουσιάσει στα Γιάννενα (ξενοδοχείο Epirus Palace) ο στιχουργός και συγγραφέας Λευτέρης Παπαδόπουλος, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στις 21.00.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Μασσαλάς και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Berclay, Αδαμάντιος Πεπελάσης.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Ι. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (15:21 UTC+2)

    Μέχρι τις 13 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Σπαρτιάτη, στο Αλατζά Ιμαρέτ, που διοργάνωσε η διεύθυνση πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Ο Ιωάννης Σπαρτιάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στο ζωγράφο Γιάννη Παπαδόπουλο. Το 1994 τελείωσε την Κρατική Σχολή Γραφιστών Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εντύπου. Από το 1998 συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ουγγαρία, στο Σικάγο και στην Ελλάδα.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΒΙΤΡΟ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (15:16 UTC+2)

    Εκθεση με τις δημιουργίες της ομάδας "El Greco" του δήμου Ωραιοκάστρου θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Τέχνης του δήμου.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 μέχρι τις 25 Ιουνίου, και στο διάστημα αυτό θα παρουσιαστούν έργα των μελών των τμημάτων ζωγραφικής και βιτρό και του τμήματος αγιογραφίας. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 9.00 το βράδυ.

    Η εικαστική ομάδα "El Greco" δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου το 1995, ενώ σήμερα τα τμήματά της αριθμούν περισσότερους από 70 καλλιτέχνες. Εργα της πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του δήμου Ωραιοκάστρου, το οποίο φέτος συμπληρώνει τη δέκατη συνεχή χρονιά της λειτουργίας του.

    [34] ΓΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2004 (14:52 UTC+2)

    Μια ιδιαίτερα καυστική επιστολή, με την οποία απαντά σε πρόσφατες δηλώσεις της απερχόμενης καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ - ΣΕΗ, στην οποία καταγγέλει την απαξίωση του θεάτρου και "συστηματικό υποβιβασμό της αξίας του θεατρικού πολιτιστικού αγαθού".

    "Με τα κείμενα, τις παρεμβάσεις και τους αγώνες μας σε όλη τη διάρκεια της τριετούς λαίλαπας (η απαξίωση του ΚΘΒΕ κρατάει δέκα χρόνια τουλάχιστον, απλά τελευταία λειτούργησε απροκάλυπτα), έχουμε δώσει αρκούντως πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για το 'έργο' που συντελέστηκε στο ΚΘΒΕ. Εμείς το ονομάσαμε 'πρόθυρα διάλυσης'. Καλέσαμε όσο πιο έγκυρα γινόταν, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να επέμβει. Η διάλυση γινόταν με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και το εισιτήριο του ανύποπτου θεατή.

    Το κοινό της πόλης, ο τύπος και τα ΜΜΕ, η πολιτεία, οι φορείς με επικεφαλής τη δημοτική αρχή, που συμπαραστάθηκαν και στήριξαν ενεργά τις προσπάθειές μας να διατηρηθεί στοιχειωδών το κύρος του ΚΘΒΕ και μαζί του η αξιοπρέπειά μας, ξέρουν την αλήθεια", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 June 2004 - 18:13:59 UTC