Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΤΑ 8% ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο ΟΠΕΚ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΑΤΣ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [04] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΤΕΘΗ ΘΕΜΑ ΞΕΝΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΑΕ
  • [06] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [07] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [10] ΣΤΟ 79% ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
  • [12] ΣΤΟ 2% ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΚΤ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο
  • [14] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΤΕ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ
  • [15] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΛΟΓΩ ΡΚΚ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ
  • [17] ΠΓΔΜ: 4.165 ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
  • [18] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [19] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΛΟΥΚΑΝΙΔΗ
  • [21] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο Γ.ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [22] ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [23] ΜΕ 3 ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [24] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 51ο ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [25] ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ: ΡΩΣΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [26] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [27] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ
  • [28] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΜΠΟΥΡΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ
  • [29] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ CIA ΤΖΟΡΤΖ ΤΕΝΕΤ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
  • [31] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ»
  • [32] L.PAVAROTI - "ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ" ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ
  • [33] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ
  • [34] ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟ «ΦΑΡΕΝΑΪΤ 9-11»

  • [01] ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΤΑ 8% ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο ΟΠΕΚ

    Βηρυτός, 3 Ιουνίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή 8% κατέληξαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, ώστε να συμβάλουν στην υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού, μετέδωσε το Ρόυτερς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1997.

    Στέλεχος του καρτέλ δήλωσε στο πρακτορείο ότι η συμφωνία προβλέπει την προσφορά επιπλέον 500.000 βαρελιών ημερησίως τον Αύγουστο. Η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ αναμένεται σε λίγη ώρα. Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει ξανά στις 21 Ιουλίου.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

    Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2004 (13:46 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς σχολιάζοντας την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό δήλωσε ότι με αυτή δημιουργήθηκε η βάση για να είναι υπέρ των Ελληνοκυπρίων η λύση στο θέμα της Κύπρου. Ο κ. Ντενκτάς πρόσθεσε ότι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να σκεφτούν πόσο οδυνηρό είναι το ότι τους ξεγέλασαν υποσχόμενοι αναγνώριση , ειρήνη και προσέγγιση με τις άλλες χώρες του κόσμου. «Χάσαμε το ματς, και η αντίπαλη πλευρά πήρε αυτό που ήθελε. Τι ήταν αυτό που ήθελε; Να συνεχίσει την πορεία της ως Κυπριακή Δημοκρατία , να μην αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ», να μη γίνει αποδεκτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, παρά το δημοψήφισμα το οποίο υπογράμμιζε την ύπαρξη δύο λαών, τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού» είπε ο Ραούφ και πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι όχι μόνο απέρριψαν στο σχέδιο Ανάν αλλά αρνήθηκαν και το συμβιβασμό και ότι αυτήν την πολιτική ακολουθούν εδώ και 40 χρόνια επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τους δίνει αυτό το δικαίωμα με τις αποφάσεις τους, τις οποίες χαρακτήρισε «μονόπλευρες και άδικες».

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό και όλοι οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινες υπηρεσίες υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Θριάσειο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και τον υφυπουργό Αθανάσιο Γιαννόπουλο.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Επισκεφθήκαμε σήμερα το Θριάσειο. Ένα καινούριο νοσοκομείο, με πολύ καλές υποδομές, που, όμως, δεν εκπληρώνει πλήρως το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, κυρίως λόγω ελλιπούς στελέχωσης.

    Στόχος μας είναι να αναδειχθεί το Θριάσειο σε σύγχρονο Περιφερειακό Νοσοκομείο ολόκληρης της Δυτικής Αττικής. Άμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του Λάτσειου Κέντρου και της Μονάδας Εμφραγμάτων. Και βέβαια άμεση προτεραιότητα είναι η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό.

    Σε σχέση με το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, θέλω ακόμα να υπογραμμίσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εφημερίες και τις υπερωρίες. Πρόβλημα, που προέκυψε λόγω της κακής τακτικής του παρελθόντος να γίνεται υπολογισμός με βάση το παλιό μισθολόγιο.

    Θέλω να πω μια τελευταία λέξη: Η υγεία για μας είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Όλοι οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινες υπηρεσίες υγείας, σε νοσοκομεία σύγχρονα, ευρωπαϊκού επιπέδου. Στο κάτω κάτω, να θυμόμαστε ότι αυτά χρηματοδοτούνται με το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, το οποίο, επιτέλους, η Πολιτεία οφείλει να σέβεται».

    [04] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΤΕΘΗ ΘΕΜΑ ΞΕΝΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, επανέλαβε και σήμερα Πέμπτη μετά από ερώτηση δημοσιογράφου- πως δεν ετέθη θέμα παρουσίας ξένης ένοπλης δύναμης στην Ελλάδα για την προστασία αθλητικών αποστολών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Αναγκάζομαι να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι δεν ετέθη, δεν τίθεται και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί τέτοιο ζήτημα. Τέτοιου είδους ανακρίβειες και φημολογίες δεν εξυπηρετούν την εθνική προσπάθεια και ιδιαίτερα την περίοδο που έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας και αρχίζει η εφαρμογή του», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Βουλγαράκης.

    [05] ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Το νέο Εκτελεστικό Νόμο του Συντάγματος περί λειτουργίας του ΣΑΕ θα επεξεργαστεί η βάση της Ομογένειας πριν να προωθηθεί στη Βουλή και θα γίνει επαναπροσδιορισμός των οργανώσεων που θα συμμετέχουν θεσμικά στο ΣΑΕ, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα των Παγκοσμίων Συνελεύσεων. Αυτό ανακοίνωσε ο υφ. Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης με τη λήξη των εργασιών της συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σκανδαλάκης μετέφερε στο Προεδρείο του ΣΑΕ τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ΣΑΕ και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).

    «Τα λάθη πρέπει να είναι προς αποφυγήν στο μέλλον και πιστεύω ότι το ΣΑΕ, η ΓΓΑΕ, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών σε συντονισμό και αγαστή συνεργασία θα φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι Ομογενείς σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Σκανδαλάκης.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις εργασίες της συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ και την εποικοδομητική συνεργασία που είχε το Προεδρείο με τον κ. Σκανδαλάκη, με τον Πρόεδρο και τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Ευγένιο Χαϊτίδη και Γρηγόρη Νιώτη σε θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων του ΣΑΕ έως το τέλος της χρονιάς, όπως και τη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού της παγκόσμιας οργάνωσης για την περίοδο 2004-2010.

    «Οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση του ΣΑΕ έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και γνώση, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και ειδικότερα με το Υπ. Εξωτερικών, αλλά και με όλα τα κόμματα, προχωρούμε στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του οράματος και των στόχων του ΣΑΕ», επισήμανε ο κ. Άθενς.

    Στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ έγινε συζήτηση για τους τρόπους χρηματοδότησης του Εθνικού Ταμείου Ομογενών (ΕΤΟ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη συντονισμού με όλα τα υπουργεία και φορείς στην προώθηση θεμάτων της Ομογένειας, ειδικότερα της παιδείας, ώστε να μην υπάρξει πολυκερματισμός δράσεων και χρηματοδότησης.

    Άμεση προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση της Νεολαίας και στην εξασφάλιση του θεσμικού της ρόλου, όπως και στα θέματα παιδείας και πολιτισμού. Παράλληλα συνεχίζεται η ανάπτυξη του επιτυχημένου Ιατρικού Προγράμματος, όπως και η προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μέσω του Προγράμματος «Teach Olympics». Πρωταρχικός στόχος του ΣΑΕ παραμένει η διατήρηση του ενδιαφέροντος των διεθνών κέντρων λήψης αποφάσεων για τα εθνικά μας θέματα, με πρώτο το Κυπριακό, όπως και τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Το Προεδρείο του ΣΑΕ είχε σήμερα συναντήσεις με τον Υπ. Μακεδονίας Θράκης Νικόλαο Τσιαρτσιώνη και τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο κ.Άθενς και το Προεδρείο του ΣΑΕ εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη της παγκόσμιας οργάνωσης στη διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ 2008 από τη Θεσσαλονίκη.

    Διαμαντένια Ριμπά

    [06] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Aθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ανακοινώνεται η πλήρης σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων Αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Δικομματικής Επιτροπής είναι:

    Α΄ Τακτικά Μέλη:

    1. Χρήστος Κάτσικας, εκπρόσωπος του κόμματος, ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

    2. Δημοσθένης Βεργής, εκπρόσωπος του κόμματος ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

    3. Μιχαήλ Δερτούζος, εκπρόσωπος του κόμματος ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ

    4. Παναγιώτης Καραμολέγκος, εκπρόσωπος του κόμματος ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

    5. Μιχαήλ Βάρδας, εκπρόσωπος του κόμματος ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)

    6. Παύλος Βοσκόπουλος, εκπρόσωπος του κόμματος ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.

    7. Κώστας Διάκος, εκπρόσωπος του κόμματος ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

    8. Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    9. Σήφης Στενός, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)

    10. Κωνσταντίνος Κούτελος, εκπρόσωπος του κόμματος, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. (Ο.Α.Κ.Κ.Ε.)

    11. Ευστάθιος Πατσαντζής, εκπρόσωπο του κόμματος ΧΡΙΣΤΟΠΙΣΤΙΑ

    12. Στέργιος Μπακαλούδης, εκπρόσωπο του κόμματος, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

    13.Ιωάννης Νάος, εκπρόσωπος του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ.

    14. Γεώργιος Δασκαλάκης, εκπρόσωπος του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Μάκης Βορίδης

    15. Λίτσα Χατζοπούλου, εκπρόσωπος του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΔΗΣΟΚ)

    16. Εύη Καρακώστα, εκπρόσωπος του κόμματος ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ.

    17. Γεώργιος Κόκκας, εκπρόσωπος του κόμματος ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    Β΄ Αναπληρωματικά Μέλη:

    1. Ηλίας Μανδελενάκης, εκπρόσωπος του κόμματος, ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

    2. Μάρκος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του κόμματος ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ

    3. Παναγιώτης Φραϊδάκης, εκπρόσωπος του κόμματος ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

    4. Όθωνας Φλωράτος, εκπρόσωπος του κόμματος ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)

    5. Γιώργιος Παπαδάκης, εκπρόσωπος του κόμματος ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.

    6. Κώστας Σπανόπουλος, εκπρόσωπος του κόμματος ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

    7. Στέλα Αλφιέρη, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    8. Θεόδωρος Καρναβάς, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)

    9. Διονύσιος Γουρνάς, εκπρόσωπος του κόμματος, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. (Ο.Α.Κ.Κ.Ε.)

    10. Βάσω Κουβελά, εκπρόσωπος του κόμματος, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

    11. Ιωάννης Γιαννάκενας, εκπρόσωπος του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Μάκης Βορίδης

    12. Εμμανουήλ Καλλιγιάννης, εκπρόσωπος του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΔΗΣΟΚ)

    13. Μαρία Σταθάκη, εκπρόσωπος του κόμματος ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ.

    [07] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Aθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Παρέμβαση από τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Επικρατείας, προς όφελος των μικρότερων σε εκλογική δύναμη Κομμάτων, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές του 2004.

    Οι υπουργοί θα ζητήσουν να προδημοσιεύονται οι χρόνοι, κατά τους οποίους μεταδίδονται οι εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, των μικρότερων Κομμάτων, να παρασχεθεί, από την ΕΡΤ, κάθε διευκόλυνση για την παραγωγή των σχετικών τηλεοπτικών μηνυμάτων των Κομμάτων αυτών και να οργανωθεί, από την ΕΡΤ, μια συζήτηση με εκπροσώπους των Κομμάτων εκείνων που δεν μετέχουν στην τηλεοπτική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής αποφασίσθηκε, προς όφελος των μικρότερων σε εκλογική δύναμη Κομμάτων, να υπάρξει παρέμβαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ, στους εξής τομείς: α) Να προδημοσιεύονται οι χρόνοι, κατά τους οποίους μεταδίδονται οι εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, των Κομμάτων αυτών, β) να παρασχεθεί, από την ΕΡΤ, κάθε διευκόλυνση για την παραγωγή των σχετικών τηλεοπτικών μηνυμάτων των Κομμάτων αυτών και, γ) να οργανωθεί, από την ΕΡΤ, μια συζήτηση με εκπροσώπους των Κομμάτων εκείνων τα οποία δεν μετέχουν στην τηλεοπτική συζήτηση, η οποία θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Συνάντηση σχολείων και ομάδων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης διοργανώνει ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αύριο το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος ενώ σε αυτή οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα έργα και τα μηνύματά τους για το περιβάλλον.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Αφιερωμένη στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών και των παραλιών είναι η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για το Δήμο Καλυβίων.

    Ο Δήμος θα διοργανώσει το προσεχές Σάββατο ποδηλατοδρομία από την πλατεία Καλυβίων ως την παραλία Πεύκο, συγκέντρωση και ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για τις εξελίξεις που αφορούν στην παραλία, και συναυλία διαμαρτυρίας με αίτημα την ακύρωση της σύμβασης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων με επιχειρηματικό όμιλο σχετικά με την αξιοποίηση της περιοχής.

    [10] ΣΤΟ 79% ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Τη 15η θέση μεταξύ των 25 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, αντιστοιχεί στο 79% του μέσου κοινοτικού.

    Από τα 15 παλαιά μέλη, μόνο η Πορτογαλία εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του ελληνικού με 75%, ενώ από τα νέα μέλη μόνο η Κύπρος παρουσιάζει καλύτερη επίδοση από τη χώρα μας, με 83% του μέσου κοινοτικού.

    Το υψηλότερο ΑΕΠ μεταξύ των "25" εμφανίζει το Λουξεμβούργο (208%) και το χαμηλότερο η Λετονία (42%).

    [11] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στην ομιλία του στο Forum Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της 3ης Ενεργειακής Εβδομάδας, επανέλαβε τη στήριξη από την Κυβέρνηση της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης εναρμόνιση προς το κοινοτικό κεκτημένο. Επίσης, ο κ. Σιούφας απαρίθμησε τα οφέλη της ενοποιημένης αγοράς ενέργειας, όπως είναι η ανάπτυξη ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, η προώθηση του ελεύθερου ανταγωνισμού, οι καλύτερες τιμές για όλους τους καταναλωτές, η επίτευξη του παλιού στόχου να γίνει η Ευρώπη όαση ειρήνης, δημιουργίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προκοπής.

    «Η ταχεία ανάπτυξη των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών στην περιοχή μας -ιδίως των αγωγών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου- αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας τόσο στο πλαίσιο της περιφερειακής αυτής συνεργασίας όσο και στο πλαίσιο άλλων συνεργασιών, όπως της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Παράλληλα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα, της διευρυμένης Ευρώπης, που υποστηρίζεται από το κοινοτικό πρόγραμμα διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας και από το «Πρόγραμμα Ταχείας Εκκίνησης» της Νέας Κοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη».

    Ακόμη, ο Σιούφας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σπουδαιότητα που έχουν για την περιοχή :

    Η αποκατάσταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, που θα καταστήσει τη Χώρα μας δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολή προς τη Δυτική Ευρώπη.

    Η έναρξη των εργασιών για τη διασύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδος - Σλοβενίας - Αυστρίας μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η ολοκλήρωση της γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος - Τουρκίας - Βουλγαρίας. Και

    Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Είναι έργα ζωτικής σημασίας τόσο για τη Χώρα μας, όσο και για όλες τις χώρες της περιοχής.

    Η 3η Ενεργειακή Εβδομάδα για την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη άρχισε την 1η Ιουνίου στην Αθήνα (σε αίθουσες του ξενοδοχείου Μετροπόλιταν, Συγγρού 385) και λήγει την Παρασκευή 4 Ιουνίου. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της χώρας μας για τη δημιουργία στην αρχή μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση για την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Στην 3η Ενεργειακή Εβδομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπουργείων, Ρυθμιστές και Διαχειριστές Συστημάτων Ενέργειας, Εταιρίες Ηλεκτρισμού και εταιρίες φυσικού αερίου των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία), και κοινοτικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία). Επίσης, συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συμφώνου Σταθερότητας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης, της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) ως χορηγοί.

    Σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών της Ελλάδας η συνεργασία αυτή (η οποία είναι σημαντική για όλες τις χώρες που συμμετέχουν) ονομάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Forum Αθηνών και η ομώνυμη γραμματεία στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα. Όλες οι υπουργικές συναντήσεις γίνονται στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο υπουργικές συναντήσεις στην Αθήνα και υπογράφηκαν δύο Μνημόνια Κατανόησης.

    Στο Forum Αθηνών απηύθυνε χαιρετισμό και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκουδης.

    [12] ΣΤΟ 2% ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΚΤ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Αμετάβλητο στο 2% αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης η

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

    Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνουν αναλυτές, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σύντομα να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, υπό το βάρος του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος τροφοδοτείται και από τον ''καλπασμό'' του πετρελαίου.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) θα έχει αύριο το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 12.30 στα γραφεία του συνδέσμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση του ΣΒΒΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις των Βορειολλαδιτών βιομηχάνων σε ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

    [14] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΤΕ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Θετική πορεία ακολούθησε τελικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Η άνοδος του δείκτη στηρίχτηκε, κυρίως, στην αύξηση των τοποθετήσεων στις τράπεζες αλλά και στην αντιστροφή της πτωτικής τάσης στις τηλεπικοινωνίες. Συνέβαλε, όμως, και η απορρόφηση σημαντικού μέρους των απωλειών, που κατέγραφαν κλάδοι της περιφέρειας.

    Ετσι, παρά την έντονη νευρικότητα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, η Σοφοκλέους ακολουθώντας τη δική της τροχιά, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,60% και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ημέρας, στις 2.415,90 μονάδες, κατοχυρώνοντας το επίπεδο των 2.400 μονάδων, που αποτελεί σημείο κλειδί για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

    Πάντως, ενδοσυνεδριακά η ελληνική κεφαλαιαγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονες διακυμάνσεις, που ήταν και η αιτία για το μεγάλο εύρος διακύμανσης του γενικού δείκτη, ο οποίος και σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.415,90 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στην περιοχή των 2.398,50 μονάδων.

    Στο μεταξύ, παρά την ενθαρρυντική λήξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αναλυτές φαίνονται προβληματισμένοι για την πορεία της αγοράς στο προσεχές διάστημα, από την διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και από το υποτονικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την περιφέρεια.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Άλλωστε, ισχός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 134,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19.885.095,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών της ΑΕΓΕΚ, ύψους 8.330.000,00 ευρώ, στα 1,19 ευρώ, της Καρδασιλάρης, προϋπολογισμού 4.477.327,60 ευρώ, στα 4,36 ευρώ και της Coca Cola, αξίας 2.198.900,00 ευρώ, στα 19,99 ευρώ.

    Σχετικά ισορροπημένο εμφανίστηκε και σήμερα το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 121 να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 176 πτωτικών και 88 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΚΟΡ-ΦΙΛ (+11,90%) και της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ (+10,34%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση τιμής εμφάνισαν κατά σειρά οι τίτλοι των ΙΠΠΟΤΟΥΡ (9,72%), VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ (8,36%) και της Βαρβαρέσος (8,04%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ενισχύεται κατά 0,92%, έναντι κερδών 0,66% για τον FTSE/ASE 140, ενώ και πάλι οι κλάδοι της μικρής και μέσης δέχθηκαν πιέσεις.

    Ειδικότερα, ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,48% και ο Small Cap 80 της μικρής, σημείωσε οριακή κάμψη κατά 0,02%.

    Θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη της συνεδρίασης και οι δύο διεκτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να επιταχύνει τον ρυθμό του και το δε δεύτερο να απορροφά τις πιέσεις που δεχόταν στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

    Αναλυτικότερα, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,31%, αντλώντας τα κέρδη του από την άνοδο των μετοχών των ΤτΕ (+2,44%), ETE (+1,73%), ΑΣΠΙΣ (+1,44%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,28%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (+1,20%), EFG (+1,12%) και της Alpha BANK (+1,07%).

    Η άνοδος στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ο οποίος τερμάτισε με κέρδη 0,45%, είναι απόρροια της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των Forthnet (+2,05%) και του ΟΤΕ (+1,71%), που αντιστάθμισαν τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των Vodafone-ΠαΝΑΦΟΝ (8,36%), της ΛΑΝ-ΝΕΤ (1,13%) και της Cosmote (1,04%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα, ωστόσο, να γέρνει προς τους πτωτικούς, αφού σε ανοδική τροχιά τέθηκαν οι εννέα από τους συνολικά 22.

    Πρόκειται, εκτός από εκείνους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, για τους κλάδους του χονδρικού εμπορίου και του συνόλου απόδοσης κυρίας (αμφότεροι +0,60%), των τροφίμων και ποτών (+0,52%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,44%), των βιομηχανιών (+0,37%), των επενδύσεων (+0,34%) και των κατασκευαστικών (+0,17%).

    Αντιθέτως, επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της πληροφορικής, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 1,51%, με αιχμή του δόρατος τις πιέσεις στις μετοχές των εταιριών ALTEC (3,28%), EMFASIS (2,82%) και της Inform Π.Λυκος (2,55%).

    Πτώση υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών και λύσεων πληροφορικής (1,41%), των διυλιστηρίων (1,04%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,03%) και των ασφαλειών (1%).

    Κατά 0,88% συρρικνώθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ακολούθησαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (0,46%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,28%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,18%), των βασικών μετάλλων (0,15%), των συμμετοχών (0,09%) και του λιανικού εμπορίου (0,08%).

    [15] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΛΟΓΩ ΡΚΚ

    Αγκυρα, 3 Ιουνίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την ανακοίνωση του ΡΚΚ ότι τερματίζει μονομερώς την εκεχειρία από την 1.6.2004.

    Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ένοπλα στελέχη του ΡΚΚ και μεγάλος αριθμός εκρηκτικών έπεσαν στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και στο Καχραμάνμαρας, την περασμένη εβδομάδα. Οι συλληφθέντες Κούρδοι- όπως γράφει πάντα ο τουρκικός Τύπος- ομολόγησαν ότι έλαβαν τις οδηγίες για επιθέσεις από τον Αρχηγό του ΡΚΚ Μουράτ Καράγιλαν που έχει βρει καταφύγιο στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ, πλησίον των τουρκο-ιρακινών συνόρων.

    Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Καράγιλαν έχει σχηματίσει δύο ομάδες για επιθέσεις. Η πρώτη εξ αυτών είχε οδηγίες να προβεί σε μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Η δεύτερη να ξεκινήσει ένοπλο αγώνα στην περιφέρεια.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ

    Αγκυρα, 3 Ιουνίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία προκειμένου να παρακολουθήσει τη δίκη του Παλαιστίνιου, Μαρουάν Μπαργούτι, στέλνει η Τουρκία στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Τελ-Αβίβ για τη δίκη που αναμένεται να διεξαχθεί στις 6 Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι νόμιμη αλλά και για να υποστηρίξει τον Μπαργούτι.

    [17] ΠΓΔΜ: 4.165 ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

    Σκόπια, 3 Ιουνίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσε ο αριθμός των πολιτών της ΠΓΔΜ που έκαναν αίτηση στις βουλγαρικές αρχές ζητώντας να τους χορηγηθεί η βουλγαρική υπηκοότητα.

    Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των πολιτών της ΠΓΔΜ που ζήτησαν πέρυσι τη βουλγαρική υπηκοότητα είναι κατά 40 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2000.

    Συγκεκριμένα, πέρυσι έκαναν αίτηση για την απόκτηση της βουλγαρικής υπηκοότητας 4.165 πολίτες της ΠΓΔΜ.

    [18] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Αγκυρα, 3 Ιουνίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Δεν θα λάβει τελικά μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη του μήνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για ακύρωση συμμετοχής, αφού δεν υπήρξε νωρίτερα καμιά ανακοίνωση περί συμμετοχής του Ρώσου προέδρου στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διέψευσε κατηγορηματικά τη θέση ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν αποδίδει σημασία στη Σύνοδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες του κόσμου και άλλη φορά. Ειδικά, θα συναντηθεί αργότερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους στο πλαίσιο των τελετών που θα γίνουν για την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας καθώς και κατά τη Συνάντηση Κορυφής των G-8 στις Η.Π.Α.».

    [19] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 3 Ιουνίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία έξι Πακιστανών κι ενός Ινδού οικονομικών μεταναστών πρόκειται να αντιμετωπίσει νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά για την πυρπόληση τζαμιού, καταστημάτων και σπιτικών Αλβανών, Τούρκων αλλά και Σλάβων μουσουλμάνων, στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), το 2001.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik, ο Μπόσκοφσκι, ο οποίος διέφυγε στην Κροατία προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, βρισκόταν στη Μπίτολα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τη νύχτα της 29ης προς 30η Απριλίου 2001.

    Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η πυρπόληση έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο οχτώ αστυνομικών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Αλβανούς της περιοχής. Από τους συνολικά οχτώ αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις ταραχές, οι τέσσερις κατάγονταν από τη Μπίτολα.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΛΟΥΚΑΝΙΔΗ

    Δράμα, 3 Ιουνίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και ο Δραμινός λαός θα τιμήσουν σε ειδική εκδήλωση τον πρώην ποδοσφαιριστή Τάκη Λουκανίδη, που διέπρεψε στις δεκαετίες '50 - 70 με τη φανέλα της Δόξας Δράμας, του Παναθηναϊκού, του Άρη Θεσσαλονίκης και των Εθνικών μας ομάδων.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί - σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Δράμας, αλλά και την Ε.Π.Σ. Δράμας- την ερχόμενη Τετάρτη στις οκτώ το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας.

    Για τον Τάκη Λουκανίδη θα μιλήσουν οι γνωστοί δημοσιογράφοι Γιάννης Λογοθέτης και Βάσω Μώραλη, ενώ θα παρουσιαστούν πτυχές της «αθλητικής ζωής» του μέσα από το βιβλίο του ίδιου του «πληρέστερου Έλληνα ποδοσφαιριστή» και από οπτικοποιημένα στιγμιότυπα.

    [21] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο Γ.ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (12:50 UTC+2)

    Ετοιμος να επιστρέψει και πάλι στην προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ο Γιάννης Γούμενος, μετά την αθωωτική απόφαση του Εφετείου Κοζάνης.

    Σήμερα εξετάστηκε η έφεση που άσκησε ο κ.Γούμενος κατά της απόφασης που δεν του επέτρεπε να βρίσκεται στη διοίκηση του Δικέφαλου. Η νέα απόφαση ήταν αθωωτική και πλέον μπορεί επιστρέψει στην προεδρία των ασπρόμαυρων.

    Τον Νοέμβριο του 2003 ο κ.Γούμενος είχε κηρυχθεί αυτοδικαίως έκπτωτος από το αξίωμα του μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αφού υπήρχε καταδικαστική απόφαση εναντίον του σε βαθμό κακουργήματος για χρηματιστηριακή υπόθεση.

    [22] ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (11:34 UTC+2)

    Το Πανόραμα των Ολυμπιακών Αθλημάτων της Alpha Bank θα παρουσιαστεί, από αύριο έως την Κυριακή, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

    Μετά τη Θεσσαλονίκη το Πανόραμα θα παρουσιαστεί στην Έδεσσα (9-11/06), στην Άμφισσα (18-20/6), στη Σάμο (25-27/6), στην Πάτρα (2-4/7), στη Νάξο (9-11/7), στην Πάρο (14-18/7) και στην Κηφισιά (23-25/7).

    [23] ΜΕ 3 ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (11:10 UTC+2)

    Με τρία πέναλτι, τα οποία κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Ρονάλντο, η Βραζιλία νίκησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη μεγάλη αντίπαλό της, την Αργεντινή, με σκορ 3-1 και αναρριχήθηκε στην 1η θέση του ομίλου της Νότιας Αμερικής, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας.

    Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του προκριματικού ομίλου και είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων όλου του κόσμου. Εξάλλου, στον άλλο αγώνα του ίδιου ομίλου, ο Ισημερινός νίκησε 2-1 στο Κίτο την Κολομβία.

    Με τους δύο αυτούς αγώνες ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων των χωρών της Νότιας Αμερικής για την 6η αγωνιστική, καθώς χτες και προχτές είχαν διεξαχθεί οι εξής αγώνες: Ουρουγουάη-Περού 1-3, Βενεζουέλα-Χιλή 0-1 και Βολιβία-Παραγουάη 2-1.

    Ύστερα από τους πρώτους 6 αγώνες η βαθμολογία του ομίλου έχει διαμορφωθεί ως εξής: Πρώτη η Βραζιλία με 12 βαθμούς και ακολουθούν η Αργεντινή με 11, η Χιλή με 10, η Παραγουάη με 10, η Βενεζουέλα με 9, το Περού με 8, ο Ισημερινός με 7, η Ουρουγουάη με 7, η Βολιβία με 6 και η Κολομβία με 4.

    Από τον όμιλο της Νοτίου Αμερικής θα προκριθούν στα τελικά του Μουντιάλ 2006 οι 4 πρώτες ομάδες, ενώ η 5η της κατάταξης θα δώσει αγώνα μπαράζ με τη νικήτρια της προκριματικής ζώνης της Ωκεανίας.

    [24] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 51ο ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Με σημαντικές αλλαγές αρχίζει σήμερα το 51ο Ράλι Ακρόπολις. Για πρώτη φορά η πανηγυρική εκκίνηση θα γίνει στις 6:45 το απόγευμα όχι κάτω από την Ακρόπολη αλλά από τη Λαμία και η δράση, για πληρώματα και θεατές, θα ξεκινήσει μισή ώρα αργότερα με τη διεξαγωγή της 1ης υπερειδικής του αγώνα.

    Ο τερματισμός του Ράλι Ακρόπολις θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής. Ο τριήμερος αγώνας αποτελείται από 22 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 377,13 χλμ. ενώ το συνολικό μήκος των διαδρομών του φτάνει τα 1438,48 χλμ.

    Ο ανταγωνισμός έχει κορυφωθεί ανάμεσα στις ομάδες της Ford και της Citroen, οι οποίες προηγούνται στην κατάταξη. Μία καλή θέση στο Ράλι Ακρόπολις διεκδικούν επίσης η Subaru και η Mitsubishi. Από ελληνικής πλευράς η καλύτερη επίδοση αναμένεται από τους Βωβό και Παπαδημητρίου.

    [25] ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ: ΡΩΣΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Παρίσι, 3 Ιουνίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Τριάντα ολόκληρα χρόνια είχε να προκριθεί τενίστρια από τη Ρωσία σε τελικό τουρνουά «γκραν σλαμ» και σήμερα αυτή η δυσμενής παράδοση έσπασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού δυο Ρωσίδες, η Ελενα Ντεμέντιεβα και η Αναστασία Μίσκινα θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός, στον μεγάλο τελικό του μονού γυναικών.

    Η Έλενα Ντεμέντιεβα (Νο 9 στον κόσμο) κέρδισε την Πάολα Σουάρες (Νο 14 στον κόσμο) από την Αργεντινή με 6-0, 7-5 και προκρίθηκε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, όπου θα αντιμετωπίσει τη συμπατριώτισσά της, Αναστασία Μίσκινα (Νο 6), που επιβλήθηκε της Αμερικανίδας Τζένιφερ Καπριάτι (Νο 7).

    [26] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ρώμη, 3 Ιουνίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναμένεται να αφιχθεί στη Ρώμη αργά το απόγευμα ή το βράδυ κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Δεν είναι ακριβής η ώρα, ούτε και το αεροδρόμιο στο οποίο θα προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Για την παραμονή του Μπους στη Ρώμη, που θα διαρκέσει 30 ώρες, επιστρατεύθηκαν 10.000 αστυνομικοί και μετέβαλαν το κέντρο της Ρώμης σε φρούριο.

    Αύριο θα παραλύσει το κέντρο της πόλης, καθώς ο Μπους θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, θα μεταβεί στο Βατικανό όπου θα γίνει δεκτός από τον Πάπα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Κατά το μεσημέρι, όμως θα αρχίσει να δυσκολεύει η κατάσταση, καθώς αναμένεται στις 15.00 να αρχίσει πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του Μπους.

    [27] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Βαγδάτη, 3 Ιουνίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Ο αρχισυντάκτης τριών εβδομαδιαίων εφημερίδων σκοτώθηκε σήμερα στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, από επίθεση αγνώστων, οι οποίοι έριξαν χειροβομβίδα στο αυτοκίνητό του, ανακοίνωσε η αστυνομία, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Σάχαρ Σάαντ Εντίν Νουάμι σκοτώθηκε στις 09:30 τοπική ώρα στη συνοικία Αλ Κούρια, στο δυτικό Κιρκούκ, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διοίκησης του Κιρκούκ, στρατηγός Σίρκου Σάκιρ Χακίμ.

    Ο αρχισυντάκτης των εφημερίδων Αλ Μίζαν, Αλ Χάιμα και Αλ Χάγιατ ελ Γκαντίντα ανήκε σε παναραβική μετριοπαθή πολιτική ομάδα του Κιρκούκ και είχε εργαστεί στον ανθρωπιστικό τομέα.

    [28] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΜΠΟΥΡΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΡΟΛΟΥ-ΚΑΜΙΛΑΣ

    Λονδίνο, 3 Ιουνίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι διέψευσε σήμερα δημοσίευμα στο βρετανικό Τύπο σύμφωνα με το οποίο έχει δώσει την έγκρισή του για το θρησκευτικό γάμο του πρίγκιπα Καρόλου και της ερωμένης του Καμίλας Πάρκερ Μπόουλς.

    Η εφημερίδα Τάιμς γράφει πως Δρ. Ρόουαν Γουίλιαμς, πνευματικός ηγέτης των 70 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλον τον κόσμο, δεν έχει αντιρρήσεις για το γάμο των δύο διαζευγμένων.

    Ο εκπρόσωπος όμως του αρχιεπισκόπου δήλωσε: "δεν υπάρχουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον αρχιεπίσκοπο και την υπόθεση αυτή", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ CIA ΤΖΟΡΤΖ ΤΕΝΕΤ

    Ουάσιγκτον, 3 Ιουνίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο πρόεδρος Μπους που έκανε δεκτή την παραίτηση δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Τένετ παραιτείται για προσωπικούς λόγους, και πρόσθεσε: "θα μου λείψει".

    Ο Τένετ είχε επικριθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το χειρισμό από την υπηρεσία του των πληροφοριών σχετικά με το Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει από τις 7 ως τις 11 Ιουνίου ο δήμος Χορτιάτη, στο Ασβεστοχώρι στο χώρο του πρώην λατομείου «Αργυρό». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν τον τίτλο «Ιούνιος Πολιτισμού» θα διεξαχθεί και η 9η χορωδιακή συνάντηση των δημοτικών σχολείων από τις 7 ως τις 9 Ιουνίου.

    Εξάλλου την ερχόμενη Πέμπτη θα δοθεί θεατρική παράσταση και την επομένη, μουσική συναυλία από το συγκρότημα «Δυτικές Συνοικίες». Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

    [31] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Θεατρική παράσταση με τίτλο «Από τη Θεογονία στην Άλωση της Τραπεζούντας» διοργανώνουν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 9 αύριο το βράδυ στο θέατρο Κήπου της πλατείας ΧΑΝΘ.

    Σε αυτήν, θα τραγουδήσει και θα ψάλλει ο Πέτρος Γαϊτάνος, αφηγητές θα είναι οι ηθοποιοί Πέτρος Φυσσούν και Λάζος Τερζάς, ενώ τα κείμενα και η σκηνοθεσία υπογράφονται από τη Βάσω Παπαχαραλάμπους και η μουσική από τον Βασίλη Κασούρα.

    [32] L.PAVAROTI - "ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ" ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Εχει ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια καριέρας στο τραγούδι όπερας και παρ' όλα αυτά αισθάνεται ακόμη έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόκληση. Εδώ και περίπου 25 χρόνια η καλλιτεχνική του δράση έχει στραφεί στην προσπάθεια να φέρει την όπερα κοντά στους πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων, όμως το όνειρο της ζωής του, ως άνθρωπος, είναι να μπορεί να προσφέρει κάτι καλό στους συνανθρώπους του και ειδικά στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

    Με αυτά τα απλά λόγια ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς για την υποδοχή τους, ο διάσημος τενόρος, Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος θα δώσει μία μοναδική συναυλία το Σάββατο 5 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο «Θέατρο Γης», τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου φίλων των καρκινοπαθών παιδιών «Στοργή».

    Ο διεθνούς φήμης τενόρος έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας διεθνούς περιοδείας του «PAVAROTTI: Farewell World Tour», η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα. Αν και έχει δηλώσει πως σκοπεύει να λήξει την πολύχρονη επιτυχημένη καριέρα του το 2005, θα χρειαστεί, όπως είπε «πολύ ενέργεια» και στη συνέχεια, την οποία θα αφιερώσει τόσο στη διδασκαλία μουσικής όσο και στην μόλις 1,5 έτους κόρη του.

    «Σε ένα συγκεκριμένο σημείο πρέπει κάποιος να σταματά. Για μένα είπα ότι αυτό θα είναι το 2005. Ωστόσο, λέω να αρχίσω τη διδασκαλία της μουσικής. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τώρα νιώθω υπέροχα που μέχρι τότε έχω πολλές συναυλίες μπροστά μου. Αλλά και η κόρη μου που είναι 1,5 χρονών θα είναι η ασχολία μου. Θα χρειαστώ πολύ ενέργεια και μετά το 2005. Θα δούμε τι θα συμβεί» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ.Παβαρότι, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για τη μετέπειτα πορεία του.

    «Στο θέατρο μου έχουν αποδώσει το ψευδώνυμο 'the challenger', δηλαδή ο μονομάχος, αυτός που προκαλεί, και ένας τέτοιος έχει πάντα κάτι να κάνει. Δεν ξέρω ακριβώς τι. Δεν κάνω ποτέ σχέδια. Είμαι πολύ θρήσκος και παίρνω ότι μου δώσει ο Θεός. Εγώ απλά ακολουθώ το πεπρωμένο» συμπλήρωσε.

    Ο αγαπητός σε εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καλλιτέχνης, με δεκάδες βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε συναυλίες για ανθρωπιστικούς λόγους, δήλωσε ευγνώμων για τη μέχρι σήμερα πορεία του και αναφέρθηκε στην κοινωνική του προσφορά μέσα από την καριέρα του. «Ολοι οι άνθρωποι αξίζουν να ακούν καλή μουσική, όπου και αν ανήκουν. Το όνειρο της ζωής μου ως άνθρωπος όχι ως τενόρος είναι να μπορώ πάντα να κάνω κάτι καλό για τους άλλους ανθρώπους. Νιώθω ευγνώμων και ευχαριστώ κάθε μέρα το Θεό που μπορώ να χρησιμοποιώ τη φωνή είναι ένα μεγάλο δώρο για αυτό το σκοπό» είπε.

    Τον κ.Παβαρότι καλωσόρισαν η πρόεδρος του Συλλόγου φίλων των καρκινοπαθών παιδιών «Στοργή», Τίμη Μπακατσέλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, Δημήτρης Σαλπιστής.

    Το δίωρο πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει άριες και καντάτες, καθώς και τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του Παβαρότι «Ti adoro». Μαζί με τον ιταλό τενόρο θα ανέβουν στη σκηνή η σοπράνο Σιμόνα Τοντάρα και ο μαέστρος πιανίστας Λεόνε Ματζιέρα, ενώ θα τους συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τα εκδοτήρια της Αριστοτέλους. (Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η προγραμματισμένη για το Σάββατο συναυλία θα διεξαχθεί την επόμενη μέρα, Κυριακή 6 Ιουνίου, την ίδια ώρα).

    [33] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2004 (12:48 UTC+2)

    Η "Εβδομάδα του Πολιτισμού της Διαφορετικότητας" για την προάσπιση της ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 4 - 6 Ιουνίου.

    Οι εκδηλώσεις της θα πραγματοποιηθούν στην Περαία και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Μίκρας, υπό τη διοργάνωση του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού - Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠ-ΠΑ), με την ευγενική υποστήριξη του δήμου Θερμαϊκού και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

    Ο πρόεδρος του ΚΑΠ-ΠΑ, Στέλιος Αγγελούδης, παρουσιάζοντας τον φετινό προγραμματισμό σε συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεύρυνση του θεσμού τόσο με αθλητικές όσο και με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναφέρθηκε στην ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή του από τους πολίτες. Επιπλέον ανακοίνωσε τη συνεργασία του ΚΑΠ-ΠΑ και με το δήμο Θεσσαλονίκης.

    «Είναι πλέον ένας θεσμός που ξεκίνησε από εδώ και συνεχίστηκε σε όλη την Ελλάδα. Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και βασική εκδοχή του καθημερινού πολιτισμού» είπε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα της διοργάνωσης είναι η συνύπαρξη. «Πρέπει να αναδεικνύεται αυτό το μόνιμο αίτημα, να σταματήσει ο αποκλεισμός και οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία και να υπάρξει απόλυτη συνύπαρξη» τόνισε.

    Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, περιλαμβάνεται μία συναυλία του Κώστα Μακεδόνα, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Γιώργο Μπερίλη, από τον χώρο των ΑμεΑ. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    - από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Golden Star στην Περαία θα φιλοξενηθεί έκθεση εικαστικών τεχνών Ατόμων με Αναπηρίες

    - στις 4 του μήνα στο ΕΑΚ Μίκρας θα γίνει αγώνας επιδειξης γκόλμπολ τυφλών αθλητριών, μεταξύ των ομάδων του ΑΣ Τυφλών "Ο Ηφαιστος" και "Ο Πυρσός". Το γκολμπολ είναι παραολυμπιακό άθλημα και έχει αναπτυχθεί κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

    - Στις 4 και 5 Ιουνίου, στο ΕΑΚ Μίκρας θα διεξαχθεί το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου τυφλών με τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας Κύπρου, του ΑΣ Τυφλών "Ο Πυρσός" και Αθήνας.

    - Το Σάββατο, 5 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μουσική συναυλία των Κώστα Μακεδόνα και Σοφίας Παπάζογλου, που θα έχουν στο πλευρό τους τον τραγουδιστή Γιώργο Μπελίρη, από το χώρο των ΑμεΑ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μνήμης, στην παραλία Περαίας και θα ξεκινήσει στις 9.00 μ.μ.

    [34] ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟ «ΦΑΡΕΝΑΪΤ 9-11»

    Νέα Υόρκη, 3 Ιουνίου 2004 (11:30 UTC+2)

    Στις 25 Ιουνίου αναμένεται να κάνει κινηματογραφικό ντεμπούτο το βραβευμένο στις Κάννες ντοκιμαντέρ «Φαρενάιτ 9-11», του Μάικλ Μουρ, αφού ο σκηνοθέτης βρήκε τελικά εταιρεία που θα αναλάβει τη διανομή του έργου του στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες.

    Οι Μπόμπ και Χάρβεϊ Γουάϊνστήν, ιδιοκτήτες της εταιρείας Μίραμαξ Φιλμς, ίδρυσαν ξεχωριστή εταιρεία προκειμένου να αναλάβουν τα δικαιώματα διανομής καθώς η εταιρεία Γουώλτ Ντίσνεϋ, στην οποία ανήκει η Μίραμαξ Φιλμς, αρνήθηκε να διανείμει την ταινία, επικαλούμενη την έντονη ανησυχία της για το πολιτικό περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ.

    Να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ του Μουρ επικεντρώνεται στις επίμαχες αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2000, στην αντίδραση της κυβέρνησης Μπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και στον πόλεμο στο Ιράκ. Επίσης, υποστηρίζει ότι η οικογένεια Μπους έχει οικονομικές επιχειρηματικές διασυνδέσεις με την οικογένεια του τρομοκράτη και αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι, δεν θα υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση για την ταινία.

    Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, που δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεση του στη κυβέρνηση και τη πολιτική του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους, είπε πως ελπίζει ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι θα έχουν δει το ντοκιμαντέρ του πριν να προσέλθουν στις κάλπες το Νοέμβριο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 June 2004 - 18:13:56 UTC