Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [03] ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ
  • [04] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [05] EUROSTAT:ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 3% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2003
  • [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
  • [08] ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2003 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ
  • [09] ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΗΚΚΙ, ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΠΕ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [11] ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ & ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ
  • [12] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
  • [13] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,29% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ
  • [15] ΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ
  • [17] ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ "ΤΔΒΚ" Η ΑΓΚΥΡΑ
  • [18] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΚΟΣΟΒΟ: ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η UNMIK
  • [20] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ
  • [21] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΟ Νο 26 Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [22] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ
  • [23] ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [24] Ο ΠΣΑΤ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΡΕΠΑΝΑ
  • [25] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: "Η ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"
  • [26] ΘΑΠΑΤΕΡΟ:"ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΙΡΑΚ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 27
  • [27] ΜΠΛΕΡ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ
  • [29] ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
  • [30] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [31] Η "ΑΣΤΕΡΩ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΖΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΘΟΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 75
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [33] ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ... ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ
  • [34] Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Στην Αθήνα έφτασε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα έχει αύριο επαφές με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει στην Αθήνα θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί, ώστε να γίνει ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα επανέλαβε την τοποθέτησή του υπέρ μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς αν υπήρξαν μυστικές συμφωνίες για το σχέδιο Ανάν τόνισε ότι τέτοιες υποθέσεις δεν είναι βάσιμες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

    «Τ. Παπαδόπουλος: Μετά από το δημοψήφισμα στην Κύπρο είναι φυσικό να έχω στην Ελλάδα συναντήσεις μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως και με την άλλη πολιτική ηγεσία, να κάνουμε μια πρώτη ανασκόπηση των αποτελεσμάτων και να καθορίσουμε συντονισμό και στρατηγική για το μέλλον.

    Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε ακούγονται πολλά για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» της κυβέρνησης Σημίτη σε ό,τι αφορά στην αποδοχή του όποιου σχεδίου. Σε αυτή την περίπτωση ήταν το σχέδιο Ανάν. Το δικό σας σχόλιο;

    Τ. Παπαδόπουλος: Δεν νομίζω να είναι βάσιμες τέτοιες κατηγορίες. Η συμφωνία του Ελσίνκι για το διαχωρισμό της λύσης του Κυπριακού από την ένταξη έγινε το 1999. Το σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε το 2002, άρα δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία τρία χρόνια πριν παρουσιαστεί το σχέδιο.

    Δημοσιογράφος: Στο προσεχές μέλλον βλέπετε ένα νέο σχέδιο να έρχεται;

    Τ. Παπαδόπουλος: Δεν εξαρτάται από εμάς. Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Επιθυμούμε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη για να μπορέσουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας, χωρίς θεσμικούς διαχωρισμούς και χωρίς πρόνοιες που οδηγούν τις δύο κοινότητες σε απόσταση, αντί να τις οδηγούν σε σύγκλιση και επανένωση».

    [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 27 Απριλίου 2004 (00:27 UTC+2)

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκαλέσει την Παρασκευή την Σύνοδο της Ιεραρχίας με διευρυμένη σύνθεση, παρουσία ιεραρχών από τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Ευρώπη και την Αμερική.

    Στη σύνοδο αναμένεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του Φαναρίου, μετά την εκλογή των μητροπολιτών των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, από την ιερά σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας

    [03] ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (14:26 UTC+2)

    Εγκρίθηκε σήμερα Τρίτη από την κυβερνητική επιτροπή η εισήγηση των υπουργών Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη για την ανάγκη ρύθμισης των περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν το χρέος των νοσοκομείων προς τρίτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Η ρύθμιση θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Μαϊου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που είναι οι απαιτήσεις τρίτων στα νοσοκομεία, το 1,5 δισ. ευρώ είναι χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στα νοσοκομεία.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε το γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου υγείας ως τον Απρίλιο του 2005. Συγκεκριμένα, ως τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί σχέδιο νόμου για διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές στο χώρο του ΕΣΥ ενώ στη συνέχεια θα ετοιμαστεί σχέδιο νόμου για τη λίστα φαρμάκων και τον ΕΟΦ. Εξάλλου στις αρχές του 2005 θα είναι έτοιμο το πρώτο μεγάλο θεσμικό νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

    Ο κ. Κακλαμάνης έδωσε έμφαση στις προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο χώρο της υγείας ωστόσο τόνισε ότι το ζήτημα θα ενταχθεί στο γενικότερο θέμα της ανάγκης προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

    Ο υπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα των φαρμάκων μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον μέχρι σήμερα τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η απόφαση αυτή που θα γνωστοποιηθεί επίσημα σε περίπου δύο μήνες, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανατιμήσεις πολλών φαρμάκων. Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι ένα μέρος του φαινομενικά δημιουργούμενου προβλήματος θα επιλυθεί μέσα από το σχέδιο νόμου που θα ακολουθήσει την κατάργηση της λίστας φαρμάκων.

    Κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τα μέλη της για τις χθεσινές εξελίξεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έκανε λόγο για θετικό αποτέλεσμα, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν από τη Βρετανία και τη Γερμανία.

    Μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη εν όψει και της επαφών του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    [04] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Η Φ ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης των ολυμπιακών έργων της Θεσσαλονίκης, ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία διαπίστωσε καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα, όπως το Καυταντζόγελιο Στάδιο και ο Κόμβος 13 (Φοίνικας), αλλά διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως.

    Κατά την «αυτοψία» που έκανε σήμερα το πρωί -συνοδεία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, του Περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Γιώργου Τσιότρα και υπηρεσιακών παραγόντων- σε ολυμπιακά έργα της πόλης, αλλά και σε αυτά που έχουν ονομαστεί «ολυμπιακά» αλλά δεν έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κα. Πετραλιά κάλεσε τις κατασκευάστριες εταιρίες να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου και να δουλέψουν νυχθημερόν, ώστε να υλοποιηθούν στο χρόνο τους, καθιστώντας τα «προίκα» για την πόλη ενόψει και της ΕΧΡΟ 2008, εφόσον η Θεσσαλονίκη λάβει το «πράσινο φως» για την διοργάνωσή της.

    Κατά την επίσκεψή της στο «νέο» Καυταντζόγλειο στάδιο, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα ο δοκιμαστικός αγώνας ανάμεσα στις ολυμπιακές ομάδες της Ελλάδας και της Γερμανίας, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, διαπίστωσε καθυστερήσεις ως προς τους ρυθμούς υλοποίησής του και επισήμανε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου. «Το Καυταντζόγλειο είναι ένα ιστορικό γήπεδο για τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξαν καθυστερήσεις. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ξεμπλοκάραμε τη χρηματοδότηση. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί για να τελειώσει και να είναι πάρα πολύ ωραίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε.

    Σχολιάζοντας δε τις καθυστερήσεις απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει «γκρίνια» και παρατήρησε ότι «κάνουμε τη νύχτα μέρα για να προλάβουμε και θα προλάβουμε», ενώ πρόσθεσε ότι υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις για τις οδικές προσβάσεις γύρω από το στάδιο, αξίας 3,5 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δρχ.)

    Ταυτόχρονα, η κα. Πετραλιά εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η χώρα μας θα διοργανώσει εξαιρετικούς αγώνες. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρειάζονται έμπνευση όραμα ψυχή και καρδιά, δεν είναι μόνο τα έργα. Μέχρι την τελευταία ώρα όλοι θα τα δώσουν όλα».

    Από την πλευρά του, ο κ. Ορφανός παρατήρησε ότι συγκριτικά με την προηγούμενη του επίσκεψη στο Καυταντζόγλειο έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. «Σήμερα μπορώ να σας πω ευθαρσώς ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που έχουν δοθεί».

    Εξαπέλυσε δε επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, αλλά όπως είπε, «παρόλα αυτά με τη φροντίδα και των κατασκευαστών, τη δική μας παρουσία και την αύξηση του ρυθμού αναδεικνύουμε την ολυμπιακή πόλη έτσι όπως τη θέλουμε».

    Συμβόλαιο τιμής για ολοκλήρωση Κ13 ως 15/7

    Κατά την επιθεώρηση της προόδου των έργων στον Κόμβο 13 (διαπλάτυνση του δρόμου από το Φοίνικα έως το αεροδρόμιο), η κα. Πετραλιά απέσπασε τη δέσμευση του εργολάβου ότι το έργο θα είναι έτοιμο 15 μέρες πριν τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή έως τις 15 Ιουλίου.

    «Κάναμε συμβόλαιο τιμής με τον κατασκευαστή ότι το έργο θα είναι έτοιμο στις 15 Ιουλίου», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδοτική ροή. «Τη μάχη δεν τη δίνουμε μέρα-μέρα, τη μάχη τη δίνουμε ώρα-ώρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ήδη είναι έτοιμη να δώσει τα χρήματα τα οποία χρωστούσε στον κατασκευαστή, υπάρχει ροή χρημάτων, αλλά όπως η κυβέρνηση είναι εντάξει απέναντι στους κατασκευαστές, έτσι και οι κατασκευαστές πρέπει να τιμήσουν την υπογραφή τους και το έργο να παρουσιαστεί και να παραδοθεί την ώρα του».

    Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε τα εξής: «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουμε το χρόνο και τη χρηματοδότηση. Με συντονισμένες προσπάθειες που κάναμε με το υπουργείο Πολιτισμού και τη Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και το υπουργείου Οικονομικών καταφέραμε να υπάρξει χρηματοδοτική ροή, επομένως είναι σημαντική πλέον η δέσμευση που πρέπει να πάρουν οι κατασκευαστές».

    Στη συνέχεια, η κα. Πετραλιά επισκέφθηκε το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου την ενημέρωσε για τη λειτουργία του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Δημητρίου.

    Τελευταίος σταθμός της περιοδείας της κα. Πετραλιά στα ολυμπιακά έργα ήταν η αλάνα της Τούμπας (σ.σ. θα κατασκευαστεί πολιτιστικό κέντρο και κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων) και το γήπεδο της Τούμπας (σ.σ. θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο για τους Αγώνες). «Ο ΠΑΟΚ δικαιούται να έχει ένα εκπληκτικό γήπεδο και θα το έχει», είπε στις δηλώσεις της και υπογράμμισε ότι ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση για την τοποθέτηση του χλοοτάπητα. «Μαζί με όλο το συγκρότημα που γίνεται και η Τούμπα θα έχει ένα εκπληκτικό συγκρότημα, αλλά και η Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί την ΕΧΡΟ 2008», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα έργα στην αλάνα της Τούμπας, ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι «φιλοδοξούμε να το καταστήσουμε ένα κέντρο όπου και η νεολαία θα βρίσκει διέξοδο και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το δικό της πόλο έλξης».

    [05] EUROSTAT:ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 3% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2003

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Πάνω από το 3% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2003 όπως διαπίστωσαν οι εμπειρογνώμονες της Eurostat, οι οποίοι ολοκλήρωσαν σήμερα τον επιτόπιο έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών και των αδύναμων στοιχείων του προϋπολογισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας έκανε λόγο για έλλειμμα στα επίπεδα του 2,95%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελεγκτές της Eurostat κρίνουν πως τα έσοδα από κεφαλαιακές μεταβιβάσεις που έγιναν το 2003, δεν θα έπρεπε να εγγραφούν στα τρέχοντα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά να υπολογιστούν μόνο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Η έκθεση που θα συντάξουν τα στελέχη της κοινοτικής υπηρεσίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή, η οποία και θα αποφασίσει αν θα επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα μας για υπερβολικό έλλειμμα.

    [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Για την σκοπιμότητα της ανάδειξης του θέματος των χρεών των νοσοκομείων από την Κυβερνητική Επιτροπή διερωτάται με γραπτή του δήλωση ο συντονιστής του Θεματικού Κύκλου Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας.

    «Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έφερε κατ' επανάληψη στη Βουλή ρυθμίσεις των οικονομικών υποχρεώσεων των νοσοκομείων», υπογραμμίζει.

    « Οι υποχρεώσεις αυτές προέκυπταν καταρχήν από μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμής εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΓΑ και βέβαια από την ασκούμενη κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεών του. Όπως: Το χαμηλό νοσήλιο. Η δωρεάν νοσηλεία των απόρων και των μεταναστών. Η δωρεάν χορήγηση αίματος προς όλους. Η συνεχής ανάπτυξη του συστήματος με τη δημιουργία και λειτουργία νέων μονάδων, την εισαγωγή νέων πολυδάπανων διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών μεθόδων», αναφέρει.

    «Η ανάδειξη του γνωστού αυτού θέματος και μάλιστα από την Κυβερνητική Επιτροπή, τι σημαίνει; Μήπως είναι άλλοθι και προαναγγελία δραστικών περικοπών των ισχυουσών κοινωνικών παροχών ή μήπως προετοιμασία για διακοπή της παραπέρα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας;», καταλήγει.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Στις επικρίσεις που διατύπωσαν ιεράρχες, με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, απαντά με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ιεραρχία συνεκλήθη με τρόπο νόμιμο και κανονικό και επισημαίνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την σύγκλιση της Ιεραρχίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και εξουσιοδότησε εν λευκώ τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Κατόπιν τούτων, όσοι ομιλούν περί «πραξικοπήματος» (ή χειρότερα περί «εισβολής της Εκκλησίας της Ελλάδος στα κανονικά δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου») κινδυνολογούν σκοπίμως και παραπληροφορούν συστηματικά τον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει η Ιερά Σύνοδος.

    Επισημαίνει, επιπλέον, ότι «η επικύρωση δια 52 ψήφων της συναινετικής προτάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του μηνός Μαρτίου έγινε κατόπιν επιθυμίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως το συμφωνηθέν κείμενο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος τύχει της εγκρίσεως της Ιεραρχίας και περιβληθεί με το κύρος της».

    «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το με ημερομηνία 31 Μαρτίου ε.ε. Πατριαρχικό Γράμμα αφήνει να εννοηθεί σαφώς στην Εκκλησία της Ελλάδος ότι η επικύρωση του ως άνω από κοινού συμφωνηθέντος κειμένου να άνοιγε το δρόμο στην Ιεραρχία για την πλήρωση των χηρευουσών Μητροπολιτικών εδρών. Τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο υποβληθείς από την Εκκλησία Κατάλογος των προς Αρχιερατεία εκλόγιμων επεστράφη αφού προηγουμένως το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε τα δίκαια του», υπογραμμίζει η Ιερά Σύνοδος.

    Τονίζει, επιπλέον, ότι η Εκκλησία της Ελλάδας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας εφάρμοσε πιστά τους Ιερούς Κανόνες, τον Καταστατικό Χάρτη (Ν. 590/1977 καθώς και την επί 75 έτη κρατήσασα εκκλησιαστική πρακτική.

    Υπογραμμίζει τέλος, ότι η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και ο προκαθήμενος της «με βαθιά συναίσθηση του βάρους της ευθύνης τους, παραμένουν αμετακίνητοι στη συναινετική και ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος, που, ως μη όφειλε, ανέκυψε στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αυτής».

    «Από την έναρξη της κρίσης και μέχρι σήμερα κινούνται με μοναδικό γνώμονα την ενότητα και το μείζον συμφέρον της Ορθοδοξίας. Σέβονται τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας. Με σύνεση, νηφαλιότητα και μετριοπάθεια θεωρούν ότι όποιες διαφωνίες μόνο με διάλογο αγάπης θα επιλυθούν. Και σε αυτό τον διάλογο πίστευαν ακράδαντα και πιστεύουν», καταλήγει.

    [08] ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2003 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

    Στρασβούργο, 27 Απριλίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Την Ετήσια Εκθεση του για το 2003 παρουσίασε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

    Το 2003 ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έλαβε 2.436 καταγγελίες, 10% περισσότερες σε σύγκριση με το 2002 (2.211). Βάσει αυτών των καταγγελιών, ο Διαμεσολαβητής διεξήγαγε έρευνα σε 248 περιπτώσεις, ενώ δρομολογήθηκαν και 5 αυτεπάγγελτες έρευνες. Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση στις νέες έρευνες που διεξήχθησαν, της τάξεως του 13% σε σύγκριση με το 2002.

    Οι περισσότερες από τις έρευνες που διεξήγαγε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής το 2003 - 67% - αφορούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εναντίον του διοικητικών υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποβλήθηκαν 39 καταγγελίες (το 11% του συνόλου των ερευνών που διεξήχθησαν), 26 καταγγελίες αφορούσαν το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιλογής Προσωπικού (7%), ενώ 20 στρέφονταν κατά των διοικητικών υπηρεσιών του Συμβουλίου (6%).

    Έλλειψη ή άρνηση παροχής πληροφοριών (28%), αδικία (15%), διακρίσεις (12%), περιττές καθυστερήσεις (10%), διαδικαστικά λάθη (10%) και αμέλεια (5%) αποτέλεσαν τους συνηθέστερους λόγους υποβολής καταγγελιών. Επίσης, προβλήματα με διαγωνισμούς και συμβάσεις που συνάπτονται με τα θεσμικά όργανα ανέκυψαν συχνά.

    Οι περισσότερες καταγγελίες - 93% - υποβλήθηκαν από ιδιώτες, ενώ επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών υπέβαλαν το υπόλοιπο 7% των καταγγελιών.

    Η Γερμανία ήταν η χώρα προέλευσης του μεγαλύτερου αριθμού καταγγελιών - 18% του συνόλου, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (13%) και την Ισπανία (12%). Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού μιας χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών προήλθε από το Λουξεμβούργο, ακολουθούμενο από τη Φιλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ελλάδα

    Στο 70% περίπου των υποθέσεων, των οποίων επιλήφθηκε το 2003, o Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μπόρεσε να συνδράμει τους καταγγέλλοντες είτε διεξάγοντας έρευνα είτε παραπέμποντας την υπόθεση στο αρμόδιο όργανο είτε παρέχοντας στους πολίτες συμβουλές σχετικά με το πού πρέπει να απευθυνθούν για την συντομότερη και αποτελεσματικότερη επίλυση του προβλήματος που αντιμετώπιζαν. Ανάμεσα στα επιτεύγματα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για τους πολίτες το 2003 περιλαμβάνονται η διασφάλιση αυξημένης διαφάνειας στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού που διοργανώνει το Συμβούλιο και η συμφωνία της Επιτροπής να παρέχει σε υποψηφίους που συμμετείχαν ανεπιτυχώς σε πλειοδοτικούς ή μειοδοτικούς διαγωνισμούς τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να προσφύγουν κατά των αποφάσεων ανάθεσης συμβολαίων

    Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2004 σημειώθηκε μια χωρίς προηγούμενο αύξηση των καταγγελιών στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, που ανήλθε σε ποσοστό 64%. "Με τη διεύρυνση να απέχει χρονικά λίγες μόνο μέρες, είμαι βέβαιος ότι η τάση αυτή θα αυξηθεί, ειδικά εν όψει των υψηλών προσδοκιών που οι νέοι πολίτες έχουν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υποτιμώ τη δουλειά που ένα τέτοιο ενδεχόμενο εγείρει, αλλά είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στην πρόκληση αυτή με ενεργητικότητα, ενθουσιασμό και βαθιά συναίσθηση των αυξημένων βαρών και ευθυνών που αυτό συνεπάγεται", δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος.

    [09] ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΗΚΚΙ, ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΠΕ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Σε χθεσινή ανακοίνωση των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ που διαφώνησαν με την απόφαση του Δημήτρη Τσοβόλα για διάλυση του κόμματος απαντά το Γραφείο Τύπου του υπό αναστολή ΔΗΚΚΙ.

    Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το ΔΗΚΚΙ θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές ενώ γινόταν έκκληση για εκλογική συμπαράταξη με δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες.

    Απαντώντας στην κίνηση αυτή, το υπό αναστολή ΔΗΚΚΙ χαρακτηρίζει αστειότητες τις αναφορές σε αποφάσεις της «πλειοψηφίας» της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

    «Το ΔΗΚΚΙ, όπως είναι γνωστό, ανέστειλε τη λειτουργία του και ουσιαστικά και τυπικά με δήλωση στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όλα αυτά που διοχετεύονται από κάποιους, παρά το γεγονός ότι σχετική αίτησή τους για προσωρινή διάταξη απορρίφθηκε από τον αρμόδιο δικαστή του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι αντίθετα και στις πολιτικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων αλλά και προς τον νόμο» αναφέρει το Γραφείο Τύπου.

    Παράλληλα γίνεται λόγος για παραποίηση της αλήθειας καθώς, όπως επισημαίνεται, «ουδέποτε συνεκλήθη και συνεδρίασε η ΚΠΕ ΔΗΚΚΙ, για τη συνεδρίαση της οποίας απαιτείται η ζώσα απαρτία 80 τουλάχιστον τακτικών μελών της».

    Υπογραμμίζεται τέλος πως «ουδείς έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να καπηλεύεται τους αγώνες και την ιστορία του ΔΗΚΚΙ που αποτελούν παρακαταθήκη της ιστορίας του Λαϊκού Κινήματος στην Ελλάδα».

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Aθήνα, 27 Απριλίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Τα προβλήματα του Πειραιά συζήτησε σήμερα Τρίτη ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Γ.Σουφλιάς με τον Δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε ζητήματα ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως πολύ καλή ενώ ο υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει όλα τα θέματα που αφορούν στον Πειραιά.

    Μετά την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

    "ΧΡ. ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ: Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.Υπουργό που μας δέχτηκε, θα έλεγα, πολύ σύντομα και εμένα και το επιτελείο μου, τους συνεργάτες μου. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Όλοι γνωρίζετε ότι ο Πειραιάς έχει τεράστια προβλήματα. Οι ανάγκες του Πειραιά είναι τεράστιες. Ο Πειραιάς έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο και γι' αυτό ευθύνονται πολλοί αλλά δεν είναι ανάγκη να συζητήσουμε τώρα πάνω σ' αυτό.

    Αξία έχει ότι βάλαμε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που ο κ.Υπουργός υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μας έχει δώσει την απάντηση. Τα είδε όλα τα θέματα με θετική και πολύ καλή διάθεση. Αυτό ήθελα να σας πω και νομίζω ότι την επόμενη φορά θα έχω να σας πω και συγκεκριμένα πράγματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη ΧΡΩΠΕΙ μιλήσατε;

    ΧΡ. ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ: Έκανα μια αναφορά, αλλά περισσότερο μας ενδιέφεραν άλλα πράγματα, τα οποία τρέχουν, που έχουν σχέση με την ολυμπιακή προετοιμασία. Τα θέματα τα οποία επείγουν. Πέρα από μια σύμβαση μεγάλη που αφορά έργα, για τα οποία θα περιμένουμε την απάντηση του κ.Υπουργού, που, όπως σας είπα, έδειξε θετική διάθεση, ήταν και ορισμένα θέματα διοικητικής φύσεως. Για το κολυμβητήριό μας και ορισμένους άλλους χώρους οι οποίοι θέλουν παρεμβάσεις από το συγκεκριμένο Υπουργείο, το οποίο είναι αρμόδιο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εκκρεμότητες έχετε ενόψει των αγώνων;

    ΧΡ.ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ: Σας είπα ότι μιλήσαμε για διοικητικής φύσεως εκκρεμότητες και οικονομικής φύσεως θέματα, όπως για ασφαλτοστρώσεις δρόμων, αναπλάσεις κ.α. Είναι περιοχές οι οποίες, όπως ξέρετε, θα περάσει η ολυμπιακή φλόγα και ο Πειραιάς αισθητικά θα πρέπει να έχει μια άλλη όψη. Επάνω σε αυτό ο Υπουργός δεσμεύτηκε και από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, κανένα δεν θα πάρει πίσω. Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα μας πείτε τι είπατε κατ' αρχήν;

    Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Ο Δήμαρχος Πειραιώς ζητάει μια νέα προγραμματική σύμβαση για τις μεγάλες ανάγκες που έχει ο Πειραιάς.

    Του εξήγησα ότι όλα αυτά τα οποία μας έθεσε, θα τα μελετήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βρούμε λύση. Γνωρίζετε ότι άποψή μου είναι ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας. Στα πλαίσια αυτά, ναι, ο Πειραιάς θα έχει μια ιδιαίτερη μεταχείριση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλες ανάγκες τύπου; Είναι χώροι πρασίνου, οδικοί άξονες;

    Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Είναι ανάγκες για χώρους πρασίνου και δρόμους, προβλήματα στη δημοτική αγορά, το Δημοτικό Μέγαρο κ.α.. Υπάρχει ένας σχετικός κατάλογος που, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου «Περδίκη», Δηλαβέρη, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Δηλαβέρη, χώρος στάθμευσης 34ου Συντάγματος Πεζικού, στέγαστρα κεντρικής αγοράς Πειραιά, ανακαίνιση Δημαρχιακού Μεγάρου, απαλλοτριώσεις οικοπέδων, ανάπλαση Πασαλιμανιού, ανάπλαση ιστορικού κέντρου, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων εκτός Κέντρου.

    Για όλα αυτά τα έργα χρειάζεται μία προγραμματική σύμβαση. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι τα έργα δεν θα γίνουν μέσα σε ένα χρόνο. Θα ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.

    Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, θα ξαναβρεθούμε, έτσι ώστε να μπορώ να δώσω στον Δήμαρχο οριστικές απαντήσεις για τα κονδύλια που μπορούμε να διαθέσουμε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επείγουσες ανάγκες λόγω Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν στον Πειραιά;

    Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κατ' αρχήν οι ασφαλτοστρώσεις των κεντρικών δρόμων, τα έργα στην Μαρίνα της Ζέας που ολοκληρώνονται και βέβαια όλα αυτά τα έργα που γίνονται στον κόμβο του ΣΕΦ και του Καραϊσκάκη και έργα που συνδέονται με αυτά, όπως έργα περιβάλλοντος χώρου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον Πρωθυπουργό που είχατε τη συνάντηση το πρωί, ήταν για θέματα του Υπουργείου, ή για πολιτικά;

    Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Όχι δεν ήταν για θέματα του Υπουργείου, ήταν για άλλα θέματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους Προέδρους των Οργανισμών κλπ. αποφασίσατε;

    Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Αύριο θα σας δώσω ονόματα των Προέδρων

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλων των Οργανισμών;

    Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Στο 80%.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΥΔΑΠ, Κτηματολόγιο;

    Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΕΥΔΑΠ, Κτηματολόγιο, Αττικό Μετρό κλπ.

    Σας ευχαριστώ. Γεια σας".

    [11] ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ & ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Στην έκδοση δύο νέων προεδρικών διαταγμάτων και τριών υπουργικών αποφάσεων, για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, προτίθεται να γνωστοποιήσει εντός των επόμενων ημερών η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

    Όπως γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, τα προεδρικά διατάγματα θα αφορούν στην αδειοδότηση του στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, καθώς και στη χορήγηση αδειών για τις λαϊκές. Οι τρεις υπουργικές αποφάσεις θα αφορούν στην επιβολή προστίμων, στα κλιμάκια ελέγχου και στο ύψος των προστίμων.

    Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα δράσουν από κοινού με τις αστυνομικές αρχές, τη δημοτική αστυνομία και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με συντονισμένες ενέργειες.

    Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για ακύρωση του θεσμικού πλαισίου τιμολόγησης

    φαρμάκων από το ΣτΕ, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει το υπουργείο και ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ούτως ή άλλως να αλλάξει το καθεστώς.

    [12] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (17:00 UTC+2)

    Πτώση της τάξης του 0,29% σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και διαμορφώθηκε στις 2.523,00 μονάδες, ακολουθώντας κατά πόδας τις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

    Το γεγονός ότι η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε χαμηλά επίπεδα οφείλεται κυρίως στις τοποθετήσεις σε ορισμένους τίτλους του τραπεζικού κλάδου, αλλά και σε επιλεγμένους κλάδους της περιφέρειας, οι οποίες λειτούργησαν ως αντίβαρο στις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν και σήμερα οι περισσότεροι δείκτες που απαρτίζουν τη μικρή και τη μέση κεφαλαιοποίηση.

    Η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως υποτονική, όπως άλλωστε και το κλίμα που επικράτησε και στις ευρωπαϊκές αγορές. Άλλωστε, έλλειψαν και οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβολές στην πορεία του ΧΑ και στην ψυχολογία των επενδυτών.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά των σημερινών συναλλαγών είναι το στενό εύρος διακύμανσης του δείκτη, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ των 2.531,52 και των 2.513,46 μονάδων, η σταθεροποίηση του τζίρου γύρω στα 170 με 180 εκατ. ευρώ, που ωστόσο δεν είναι τα επιθυμητά επίπεδα, το έντονα αρνητικό ισοζύγιο μετοχών που διαπραγματεύτηκαν, καθώς και η συνέχιση των έντονων ρευστοποιήσεων στην περιφέρεια.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Συγκεκριμένα, στο ποσό των 171,8 εκατ. ευρώ ανήλθε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 24.989.051,66 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν τα δύο της ΔΕΗ, το ένα ύψους 5.400.000,00 ευρώ στα 21,60 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 5.367.500,00 ευρώ στα 21,47 ευρώ, καθώς και εκείνο του ΟΤΕ, 3.090.000,00 ευρώ στα 12,36 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλο της Σοφοκλέους, ο συνολικός αριθμός εκείνων που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο ανήλθε σε 229, έναντι 80 ανοδικών και 73 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών FANCO (17,49%) και ΑΝΕΚ (8,87%). Στον αντίποδα, αισθητή ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι τίτλοι των Σ. ΚΑΝΑΚΗΣ (+11,51%) και ΒΑΡΑΓΚΗΣ (+8,72%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή, υποχωρώντας κατά 0,70%, έναντι απωλειών 0,48% για τον Mid 40 της μέσης, 0,35% για τον FTSE/ASE 140 και 0,30% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να σημειώνει οριακή υποχώρηση - αν και κατά το μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών εμφάνιζε κέρδη - και το δε δεύτερο να καταγράφει σημαντικές ζημίες.

    Ειδικότερα, ο δείκτης των τραπεζών τερμάτισε τη συνεδρίαση, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,06%, εξέλιξη που ήταν απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (-2,83%), EFG (-2%) και ΕΓΝΑΤΙΑΣ (-1,02%). Αντίθετα, ενισχύθηκαν οι τίτλοι των ΚΥΠΡΟΥ (+6,75%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (+1,69%) και ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,80%)..

    Πιέσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος και υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,84%, κυρίως, εξαιτίας των ρευστοποιήσεων μετοχών των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ (-3,06%) και ΟΤΕ (-1,28%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Αρνητική ποσοστιαία μεταβολή σημείωσαν οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση τρεις από αυτούς που έφεραν στη λήξη της συνεδρίασης θετικό πρόσημο. Πρόκειται για τους κλάδους των διυλιστηρίων (+0,64%), του λιανικού εμπορίου (+0,38%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,09%).

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σηεμίωσε ο κλάδος της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (2,02%) και ακολούθησε εκείνος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,62%), κυρίως εξαιτίας των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών Πήγασος Εκδοτική (-5,42%) και των Τεχνικών Εκδόσεων (-3,50%). Απώλειες της τάξης του 1,19% κατέγραψε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου και ακολούθησε εκείνος των ασφαλειών, που υποχώρησε κατά 1,12%.

    Κάμψη 0,96% εμφάνισε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας και ακολούθησαν εκείνοι των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,86%), των επενδύσεων (0,82%), των βασικών μετάλλων (0,75%), των μη μεταλλικών ορυκτών - τσιμέντων (0,73%), των συμμετοχών (0,59%), της παράλληλης αγοράς (0,58%), των κατασκευαστικών (0,46%) και των βιομηχανιών (0,37%). Επίσης, οριακή πτώση εμφάνισαν οι δείκτες των τροφίμων και ποτών (0,16%) και της πληροφορικής (0,05%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εμφανίζονται χρηματιστές και διαχειριστές μεγάλων ΑΧΕ, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο μικρός τζίρος, σε συνδυασμό με το αναιμικό ενδιαφέρον των επενδυτών για την περιφέρεια, αλλά και το γεγονός ότι το ράλι των τραπεζών πλησιάζει τα όρια του, δεν προοιωνίζουν ευοίωνες εξελίξεις.

    Εξάλλου, την απαισιοδοξία των αναλυτών σε ό,τι αφορά στην πορεία της Σοφοκλέους, ενισχύει η αστάθεια που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν έντονη νευρικότητα, παρά τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Μια νευρικότητα που θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα και των εντεινόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από τυχόν αύξηση των επιτοκίων.

    Επιφυλακτικοί εμφανίζονται για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι αναλυτές των περισσότερων ΑΧΕ, με την πλειοψηφία τους να θεωρεί ότι ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η ροή κεφαλαίων, η πορεία των ξένων αγορών, τα αποτελέσματα στον τραπεζικό κλάδο, είναι τα συστατικά που θα επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών και θα συντελούν τα μέγιστα στον καθορισμό της τάσης.

    Πάντως, μερίδα ειδικών εξακολουθεί να αισιοδοξεί και κάνει λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου, η οποία, όπως αναφέρουν θα είναι απόρροια ορισμένων ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων, που αναμένονται κυρίως από το μέτωπο των τραπεζών.

    [13] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,29% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Στα βήματα των μεγάλων αγορών της Ευρώπης κινήθηκε σήμερα Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια σταθεροποιητική συνεδρίαση, καθώς αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη, που αποκόμισαν την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι μικρές απώλειες, που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους μέχρι και 15 λεπτά της ώρας πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών, αποδόθηκαν από τους ειδικούς κυρίως στην πτώση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και στην προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών των επενδυτών.

    Άλλωστε και η γενικότερη εικόνα της αγοράς συνηγορούσε στην άποψη αυτή, καθώς κέρδη εμφάνιζαν μέχρι τότε μόνον ορισμένα τραπεζικά blue chips, υποβοηθούμενα και από μερικά ακόμη, κυρίως, κρατικά αλλά και ο κλάδος του λιανεμπορίου.

    Πλην όμως, το τελευταίο 15λεπτο των συναλλαγών διευρύνθηκαν οι απώλειες του δείκτη των blue chips, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι απώλειες του Γενικού Δείκτη τιμών των μετοχών. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να ολοκληρώσει ο Γενικός Δείκτης τις συναλλαγές στις 2.523 μονάδες, με μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,29%.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Εξάλλου, η σταθερά πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη και ιδιαίτερα οι διακυμάνσεις το τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης, που οδήγησαν στη διεύρυνση των απωλειών του, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο και οι 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (-0,70%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE MID 40 της μέσης (-0,48%). Στην επόμενη θέση πλασαρίστηκε, με ζημίες 0,35%, ο FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης, ενώ ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης σημείωσε τη μικρότερη πτώση (-0,30%).

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς και επι μέρους δείκτες, η διαμόρφωσή τους έδινε και σήμερα μια πιστή εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών. Αυτό διότι, το ισοζύγιο ανοδικών-καθοδικών δεικτών έγειρε συντριπτικά υπέρ των δεύτερων. Αυτό διότι, από τους συνολικά 22, μόνον οι 3 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι δείκτες των υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-2,02%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-1,62%) και του χοντρικού εμπορίου (-1,19%). Στον αντίποδα, ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν εκείνοι των διυλιστηρίων (+0,64%), του λιανικού εμπορίου (+0,38%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,09%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή απεικόνιζε σήμερα την πορεία του γενικού δείκτη, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις του τελευταίου 15λεπτου των συναλλαγών. Συγκεκριμένα, οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν σε 80 και ανήλθαν σε 226 εκείνες με αρνητικό, ενώ 76 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, και ελαφρώς χαμηλότερα από το ύψος των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, κινήθηκε σήμερα, ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους αν και ξεπέρασε σχετικά νωρίς τα 120 εκατ. ευρώ, τελικά, έκλεισε στο ποσό των 167,3 εκατ. ευρώ.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Τι προβλέπουν, τώρα, χρηματιστές και διαχειριστές μεγάλων ΑΧΕ για τη συνέχεια της εβδομάδας; Περίπου μία από τα ίδια. Δηλαδή, βλέπουν τη Σοφοκλέους να ακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών με μικρές παρεκκλίσεις.

    Επισημαίνουν, επίσης, ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθεί πάλι ο τραπεζικός κλάδος. Αυτό διότι, το επόμενο διήμερο ανακοινώνουν τα κέρδη τους για το 1ο τρίμηνο Εθνική και Alpha Bank, δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Πάντως, η Marfin εκτιμά ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου είναι προεξοφλημένες και επισημαίνει ότι μόνο θετικές εκπλήξεις μπορεί να κινήσουν υψηλότερα την αγορά, ενώ και η Artion δηλώνει, για το ίδιο θέμα, επιφυλακτική.

    Σύμφωνα με ορισμένους, η ψυχολογία των επενδυτών θα επηρεαστεί ως ένα σημείο και από τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά και τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, εκτίμησε ότι η τρύπα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φθάσει τα 2 δισ. Ευρώ.

    Αιτιολογώντας ο κ. Φώλιας την εκτίμησή του αυτή την απέδωσε, τόσο στις υπερβάσεις στα ολυμπιακά έργα, όσο και στις απώλειες κοινοτικών πόρων. Οι τελευταίες υπολογίζονται στο 1,3% του ΑΕΠ, ενώ για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ δίνεται πλέον έμφαση σε έργα ως ενότητες, αντίθετα με την πολυδιάσπαση που επικρατούσε μέχρι τώρα. (Αναλυτική παρουσίαση της συνεδρίασης της Τρίτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [14] ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (15:50 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει και η αγορά πρέπει να αρχίσει να κινείται, απηύθυνε στην κυβέρνηση το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τονίζοντας έτσι την ανάγκη για τον καθορισμό της νέας στρατηγικής.

    Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σε αυτήν την φάση θα ήταν πρόωρη και άσκοπη η άσκηση κριτικής στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο επισήμανε ότι θα πρέπει να γνωστοποιηθεί η πολιτικής της, προκειμένου να ξεκινήσει η αγορά να κινείται και πάλι και να προχωρούν θέματα που σχετίζονται με το Γ΄ ΚΠΣ, τα φορολογικά και την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.

    Μέχρι το τέλος Μαϊου, οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου, ο ΣΕΒ περιμένει τα πρώτα δείγματα της στρατηγικής αυτής, αλλά μέχρι τότε, ζητά την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, προτάσσοντας ως κυρίαρχο τον αναπτυξιακό νόμο (μέχρις ότου υπάρξει νέα ρύθμιση το ερχόμενο Φθινόπωρο).

    Όπως υποστήριξε ο κ. Κυριακόπουλος, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περιστολή των δαπανών και σε μείωση των ελλειμμάτων και επιχειρήσει να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά, διασφαλίζοντας και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και τις συναλλαγές, η αγορά θα τονωθεί και θα υπάρχει ένα μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο για το πώς θα πρέπει να κινηθεί.

    Στον αντίποδα, το αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία θα είναι αρνητικό, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μόνο με τις παρεμβάσεις στο θέμα των μισθών και με παράλληλη αύξηση των φόρων.

    Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και τον νέο αναπτυξιακό, ο κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα τα νέα νομοθετικά εργαλεία να οδηγήσουν σε κατάργηση κάποιων νόμων που κρίνονται σήμερα ως ελλιπείς ή ανασταλτικοί από την πλευρά των επιχειρήσεων.

    Συγκεκριμένα για το φορολογικό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την ελπίδα η

    η δημοσιονομική πειθαρχία να μη σημαίνει προσθήκη νέων φόρων και ζήτησε τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου, όσον αφορά τα μέτρα για τον επιχειρηματικό κόσμο.

    Μάλιστα, προέταξε ως σημαντικότερο θέμα την επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, που καθυστερεί σημαντικά, τον περιορισμό ή κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων στα δάνεια και την άρση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων στις δαπάνες διαφήμισης, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ασφάλισης.

    Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι είναι πιεστικό για την ελληνική οικονομία και λείπει η δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτοντας ότι "οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδιώκουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και να στέλνουν μήνυμα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας".

    Αναφερόμενος στην επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 25 κρατών μελών, ο κ. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές στο τοπίο της επιχειρηματικότητας και τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.

    Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο πρόεδρος του συνδέσμου τόνισε ότι η απόκλιση από τις θέσεις των εργαζομένων αφορά σε ποσοστό περίπου 1% για τη μέση αύξηση των μισθών, πρόσθεσε όμως για την πρόταση για ποσοτική αύξηση των κατώτερων ημερομισθίων ότι "η ΓΣΕΕ δεν είναι έτοιμη να δεχθεί πρωτοποριακές προτάσεις".

    [15] ΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 27 Απριλίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στο 98 άρθρων νέο σχέδιο νόμου για το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης (YΟK) που ετοιμάζει μονομερώς το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Παιδείας, μετά την αποχώρηση των μελών του οργάνου αυτού από τις διμερείς διαβουλεύσεις.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, καταργείται ο δισυπόστατος χαρακτήρας του YΟK, καθώς το Εκτελεστικό και το Γενικό Συμβούλιο ενοποιούνται σε ένα σώμα που θα αποτελείται από 15 μέλη, αντί των παλαιών 22. 6 από αυτά θα διορίζονται από την κυβέρνηση, 6 από το Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο και 2 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, καταργείται το δικαίωμα του Γενικού Επιτελείου να διορίζει στο σώμα αντιπρόσωπό του, διατηρείται όμως το δικαίωμά του να διορίζει ένα μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό φέρει τον τίτλο του καθηγητή. Από την άλλη μεριά, η θητεία των πρυτάνεων καθορίζεται σε πενταετής, ενώ θα γίνεται άπαξ, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής. Με τη δημοσίευση του νόμου, όσοι από τους πρυτάνεις έχουν εκλεγεί για δεύτερη φορά (8 άτομα) θα αναγκαστούν να παραιτηθούν των καθηκόντων τους.

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, με την έκφραση « δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η διαφορά πεδίου-κατεύθυνσης-προγράμματος» αίρεται η διαφοροποίηση μεταξύ Γενικών, Επαγγελματικών και Λυκείων Ιmam-hatip, δίνοντας το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων να εισάγονται στη σχολή της επιλογής τους.

    [16] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Βρυξέλλες, 27 Απριλίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τη συμμετοχή των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, αμέσως μετά το πέρας των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών.

    Η σύσκεψη έγινε ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, η οποία θα εξετάσει την πρόταση κανονισμού που θα ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν την πράσινη γραμμή.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ "ΤΔΒΚ" Η ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 27 Απριλίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Να λάβουν μέτρα για άρση του εμπάργκο κατά της (λεγόμενης) «ΤΔΒΚ», μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε την επιθυμία της για λύση, υπερψηφίζοντας το σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει πλέον η διεθνής κοινότητα να «εκτιμήσει τη θετική στάση των Τουρκοκυπρίων και να τους τιμήσει».

    [18] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 27 Απριλίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Στόχος πρέπει να παραμείνει η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ -Κύπρου ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος άσκησε παράλληλα κριτική στους χειρισμούς της κυπριακή κυβέρνησης, ενώ τάχθηκε και κατά της στάσης της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Κατά τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελμαρ Μπροκ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα, αλλά είπε ότι ευθύνη για το αποτέλεσμα έχει και η ΕΕ η οποία δεν έπεισε τους Ελληνοκύπριους ότι η ίδια αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για τα μέλη της.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΚΟΣΟΒΟ: ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η UNMIK

    Βελιγράδι, 27 Απριλίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Ένα νέο σχέδιο αποκέντρωσης ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ οι δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία- UNMIK- Χάρι Χόλκερι.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο επικεφαλής της UNMIK ανακοίνωσε, επίσης, σχέδια για τη σύσταση μιας ειδικής μονάδας που θα έχει την επίβλεψη όλων των εξωτερικών υποθέσεων της περιοχής.

    [20] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Η 22χρονη Κινέζα Νιγκ Γουί αναδείχθηκε νικήτρια στο σκητ γυναικών του παγκοσμίου κυπέλλου σκοποβολής ISSF που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου και χάρισε στη χώρα της το 10ο μετάλλιο (τέταρτο χρυσό) στην Αθλητική Διοργάνωση. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2003 (στη Λευκωσία) σημείωσε επίδοση 86/100 (67/75 +19).

    Αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή επίδοση της Κύπριας Λουΐζας Θεοφάνους που ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 9η θέση με 62/75. Η Σταυρούλα Σακελλαροπούλου έκλεισε την κατάταξη των 33 σκοπευτριών με 46/75.

    H ομάδα της Ρωσίας ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της έκτης ημέρας στο σταθερό στόχο. Στο αγώνισμα του πιστολιού 50 μ. ανδρών, ο τελικός, στον οποίο συμμετείχαν σκοπευτές από τέσσερις ηπείρους, προσέφερε ξεχωριστές συγκινήσεις. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο 36χρονος Ρώσος Μικαέλ Νεστρούεφ, εξαιρετικά φορμαρισμένος φέτος, με 565 + 99,4. Ακολούθησε ο συμπατριώτης του, χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα, Μπόρις Κοκόρεφ με 565 + 98.

    Από ελληνικής πλευράς ο Διονύσης Γεωργακόπουλος με 549/600 κατατάχθηκε 34ος. Ο 41χρονος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοσή του. Θα συνεχίσει την εντατική προετοιμασία του για τον επόμενο αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου στο Μιλάνο (14-21/6/2004).

    [21] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΟ Νο 26 Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Στο Νο 26 της παγκόσμιας κατάταξης παρέμεινε κι αυτή την εβδομάδα η Λένα Δανιηλίδου, ενώ ο Βασίλης Μαζαράκης υποχώρησε 15 θέσεις στην αντίστοιχη κατάταξη των ανδρών. Αναλυτικά οι θέσεις των Ελλήνων και Ελληνίδων : Γυναίκες Δανιηλίδου Νο 26 (Νο 44 στο διπλό), Ζαχαριάδου Νο 499 (Νο 234 στο διπλό), Κυπριτίδου Νο 697 (Νο 810 στο διπλό). Άνδρες Μαζαράκης Νο 248, Οικονομίδης Νο 256 (Νο 785 στο διπλό), Αλεξίου Νο 544 (Νο 599 στο διπλό), Πέππας Νο 646, Γιακούποβιτς Νο 648 (Νο 516 στο διπλό).

    Η Λένα Δανιηλίδου παίρνει μέρος αυτή την εβδομάδα στο τουρνουά 700.000$ της Βαρσοβίας, στο οποίο αντιμετωπίζει στον α΄ γύρο την Αργεντινή Γκιζέλα Ντούλκο, Νο 68 στον κόσμο. Στο διπλό η Δανιηλίδου αγωνίζεται με παρτενέρ την Κολομβιανή Ζουλουάγκα. Αντίπαλές τους στον α΄ γύρο οι Σλοβένες Κρίζαν, Σρεμπότνικ. Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης αποκλείστηκε στον α΄ γύρο του Όπεν Μονάχου καθώς έχασε από τον Λευκορώσο Βόλτσκοφ με 6-0, 6-3. Ο Βασίλης Μαζαράκης παίρνει μέρος αυτή την εβδομάδα στο τουρνουά 15.000 $ (είναι Νο 1 του ταμπλό), που γίνεται στην Στουτγκάρδη.

    [22] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (17:04 UTC+2)

    Με το... δεξί ξεκίνησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στον Γύρο Ελλάδας ο Βασίλης Αναστόπουλος. Ο Ελληνας αθλητής κατέκτησε την δεύτερη θέση στα σημερινά πρώτα 9,7 χιλιόμετρα, αποδεικνύοντας, ότι αν και δεν αγωνίζεται με τα χρώματα της ομάδας του, της Volksbank Ideal, έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει.

    «Σίγουρα πραγματοποίησα ένα θετικό ξεκίνημα, αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Ο φετινός αγώνας αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος, καθώς συμμετέχουν δυνατά ονόματα. Φαίνεται έχω ξεπεράσει κάποια προβλήματα υγείας, που με ταλαιπωρούσαν το προηγούμενο διάστημα και ελπίζω να πραγματοποιήσω και φέτος μια καλή εμφάνιση», κατέληξε ο Βασίλης Αναστόπουλος.

    [23] ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (17:03 UTC+2)

    Στην Αττάλεια βρίσκονται ήδη οι εθνικές ομάδες μπιτς βόλεϊ γυναικών σε συνέχεια της προετοιμασίας τους ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους για την τρέχουσα σαιζόν. Στην αποστολή συμμετέχουν οι αθλήτριες Σφυρή Καραντάσιου, Αρβανίτη Κουτρουμανίδου, Νικολαίδου Τσιαρτσιάνη, καθώς και ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Αλεμάο με τον συνεργάτη του Παναγιώτη Ζακυνθινό.

    Στην πόλη της Τουρκίας βρίσκονται ήδη οι ολλανδικές ομάδες Κανττζικ- Λινστρα, Κέιζερ- Μουρεν, οι Νορβηγίδες Μασάιντ- Κλίσνες και οι Ελβετίδες Βινάιτ- Κουν με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν κοινή προετοιμασία και φιλικοί αγώνες για δέκα ημέρες.

    [24] Ο ΠΣΑΤ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΡΕΠΑΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (16:29 UTC+2)

    Ο ΠΣΑΤ τίμησε τον μεγάλο δάσκαλο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Τον Σταύρο Ρεπανά, που για περισσότερα από 50 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αθλητική δημοσιογραφία. Η βράβευση με το χρυσό σήμα του συνδέσμου έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το ιστορικό μέλος του ΠΣΑΤ διατέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».

    [25] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: "Η ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"

    Ρώμη, 27 Απριλίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επισκέπτεται επίσημα το Λονδίνο, βεβαίωσε ότι η χώρα του ''θα συνεχίσει την αποστολή που ανέλαβε'' στο Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Ξεκινήσαμε μια αποστολή στο Ιράκ, εννοούμε να τη συνεχίσουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στο τέλος των συνομιλιών τους που είχαν ως κύρια θέματα το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την ΕΕ.

    [26] ΘΑΠΑΤΕΡΟ:"ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΙΡΑΚ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 27 ΜΑΪΟΥ"

    Μαδρίτη, 27 Απριλίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι η αποχώρηση των 1300 ισπανών στρατιωτικών από το Ιράκ θα έχει ολοκληρωθεί στις 27 Μαϊου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Εξηγώντας σε ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου την αποφασή του της 18ης Απριλίου να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ ο θαπατέρο δήλωσε οτι "προβλέπεται πως στις 27 ΜαΪου, δεν θα υπάρχει καμία ισπανική δύναμη στο ιρακινό έδαφος".

    [27] ΜΠΛΕΡ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 27 Απριλίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Η Βρετανία έχει αρκετά στρατεύματα στο Ιράκ, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αποκλείοντας την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στη χώρα, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Εξετάζουμε συνεχώς την κατάσταση εκεί, αλλά η άποψη των συμβούλων μου είναι ότι έχουμε αρκετά στρατεύματα στο Ιράκ για να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας", τόνισε ο Μπλερ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Η Βρετανία έχει στείλει περισσότερους από 8.000 στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στις νότιες περιοχές της χώρας, γύρω από τη Βασόρα.

    [28] ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 27 Απριλίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί την πλήρη μεταβίβαση εξουσίας σε μια μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Ιουλίου, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ χθες ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να εκχωρήσει κάποιες από τις εξουσίες της.

    Ο Πάουελ τόνισε μιλώντας στο Ρόυτερ πως η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να παραχωρήσει κάποιες από τις εξουσίες της για να επιτρέψει στις συμμαχικές δυνάμεις των οποίων τη βοήθεια θα χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

    [29] ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

    Βαγδάτη, 27 Απριλίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν στον τόπο κράτησής του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Εγινε συνάντηση ανάμεσα στον Σαντάμ και μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στον τόπο κράτησής του, ο οποίος είναι μυστικός", δήλωσε ο Κίμιτ και πρόσθεσε ότι "είναι η δεύτερη του είδους από τότε που συνελήφθη ο Σαντάμ, στις 13 Δεκεμβρίου του 2003, και έγινε κατόπιν αιτήματος του Ερυθρού Σταυρού".

    [30] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Στα παιδιά είναι αφιερωμένη η αυριανή μέρα της 17ης Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Καλαμαριάς που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πλαζ Αρετσούς.

    Τα παιδιά το πρωί θα επισκεφθούν το χώρο της ανθοέκθεσης και θα φυτέψουν λουλούδια σε γλάστρες που θα τους προσφέρει η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια θα τα πάρουν μαζί τους για να στολίσουν το μπαλκόνι τους.

    Μαζί τους θα είναι ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννης Ζουρνάς.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις χορού ενώ η βραδιά θα κλείσει με παράσταση Καραγκιόζη.

    Η ανθοέκθεση θα διαρκέσει ως τις 2 Μαϊου.

    [31] Η "ΑΣΤΕΡΩ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΖΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΘΟΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 75 ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Μια από τις πλέον σπάνιες και σπουδαίες για τον ελληνικό κινηματογράφο βωβή ταινία, την Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη απόλαυσαν, ύστερα από σχεδόν 75 χρόνια, όσοι βρέθηκαν χθες στον Απόλλωνα-Filmcenter.

    Η μοναδική αυτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου θεωρούνταν χαμένη και μόνο λίγα αποσπάσματά της είχαν σωθεί στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Τον Παλιό εκείνο τον Καιρό». Μέσω, όμως, του προγράμματος Lumiere, με τη συνεργασία όλων των Κινηματογραφικών Αρχείων της ACE (Ενωση Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων) έχει αρχίσει μια προσπάθεια ανακάλυψης «χαμένων» ταινιών. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι στη Γαλλία, με τη συνεργασία της Cinematheque Francaise, βρέθηκε και αποκαταστάθηκε αυτή η σπάνια ταινία, την οποία απόλαυσε χθες πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κινηματογραφικών φορέων, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και άλλοι.

    Η συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ορχήστρας των Χρωμάτων απέδωσε, μάλιστα, τόσο, ώστε η κατάμεστη αίθουσα του Απόλλωνα να ζήσει στιγμές μυσταγωγίας, τόσο με τα δραματικά τεκταινόμενα στην οθόνη όσο και με τα ακούσματα της μουσικής του Μιχάλη Γρηγορίου, που με συνεργάτες τον Νίκο Κατριτζιδάκη στο φλάουτο και τη φλογέρα και τον Οδυσσέα Κορέλη στο βιολί, «μάγεψαν» το κοινό που παρακολούθησε τη χθεσινοβραδινή προβολή.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Αφιερωμένο στον πολιούχο του Δήμου Ευόσμου, τον Άγιο Αθανάσιο, είναι το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Ευόσμου το Σάββατο 1, Κυριακή 2 και Δευτέρα 3 Μαίου στην ομώνυμη πλατεία του Ιερού Ναού.

    Οι εκδηλώσεις του Αγίου Αθανασίου αποτελούν κορυφαίο θεσμό των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ευόσμου, που εδώ και περίπου 20 χρόνια «φωτίζουν» την τοπική ιστορία και δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με την μουσική και χριστιανική παράδοση.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την πρωτομαγιά (Σάββατο 1 Μαίου) στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Αθανασίου. Τα χορευτικά συγκροτήματα του Πνευματικού Κέντρου Ευόσμου, του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου, του Συλλόγου Αγγιστιανών Ευόσμου και του Δήμου Πυλαίας θα «ξεσηκώσουν» το κοινό με χορούς από την Μ. Ασία, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τον Πόντο και την Πελοπόννησο.

    Με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων. Την Κυριακή 2 Μαίου στις 8 μ.μ. θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα : του Πνευματικού κέντρου Ευόσμου, του Συλλόγου Κατοίκων Ηλιούπολης, του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και του Συλλόγου μακεδόνων Θέρμης.

    Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Δευτέρα στις 8 μ.μ. Η βραδιά θα ξεκινήσει με ζωντανή ελληνική μουσική και τραγούδια από την ορχήστρα νέων του Δήμου Ευόσμου, ενώ στην συνέχεια το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το συγκρότημα του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη παραδοσιακής μουσικής Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη.

    Ο κορυφαίος στο είδος του μουσικός που μεταφέρει τις μνήμες από την παράδοση στις νεότερες γενιές, συνοδευόμενος από το δεκαμελές συγκρότημα του, τις δύο κόρες του και τον Βαγγέλη Νανάκο, θα «απογειώσει» το κέφι παρουσιάζοντας αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια από την Θράκη, τη Μακεδονία, την Μ, Ασία, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

    Την ίδια ώρα, στον χώρο της Πλατείας του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου ο σύλλογος Αλιέων Ευόσμου θα προσφέρει δωρεάν στον κόσμο ψητή σαρδέλα.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αγίου Αθανασίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτιστικής Απασχόλησης, την Λέσχη Πολιτιστικής Απασχόλησης Δήμου Ευόσμου και το Πνευματικό Κέντρο Ευόσμου, διοργανώνουν την Τρίτη 4 Μαίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο, εκδήλωση αφιέρωμα στην Μικρασιάτισσα μάνα.

    [33] ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ... ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Η αίθουσα τέχνης «Constantinos Salon de l' esprit» στις 3 Μαϊου του 2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 21.00 εγκαινιάζει πανηγυρικά τη λειτουργία της με την παραπάνω έκθεση που θα διαρκέσει ως το τέλος Μαϊου.

    Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της αρχίζει με δύο θεματικές ενότητες.

    Η πρώτη θεματική ενότητα είναι μια ομάδα μεταβυζαντινών εικόνων ανεκτίμητης αξίας από το 17ο αιώνα και μετά, με θέμα το Δεσπότη Χριστό, τη Βρεφοκρατούσα Θεοτόκο και αποστολικές και αγιολογικές απεικονίσεις βυζαντινής, ρωσικής και δυτικίζουσας τεχνοτροπίας από την ιδιωτική συλλογή του Παναγιώτη Νικ. Γεωργιάδη, ιατρού ανοσολόγου-αλλεργιολόγου.

    Η δεύτερη θεματική ενότητα φιλοξενεί τέσσερις γενιές ζωγράφων της οικογένειας Γεωργιάδη.

    Θα εκτεθούν έργα των Παναγιώτη, Νικολάου, Κωνσταντίνου και Νικολέτας Γεωργιάδη, καθώς και του Θεόδωρου Καγιά, γόνου του γνωστού ζωγράφου Αλέξανδρου και της Σοφίας Νικ. Γεωργιάδη.

    Η αίθουσα φέρει το όνο μα του εκλιπόντος ενωρίς ζωγράφου Κων. Ν. Γεωργιάδη και ιδρύθηκε εις εκπλήρωσιν ηθικού χρέους τιμής και αγάπης προς τον ίδιο και το έργο του από τον ιδιοκτήτη και διευθυντή της.

    [34] Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2004 (13:35 UTC+2)

    Την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοητά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να γνωρίσουν, μέσα από 95 αρχιτεκτονικές μελέτες, τα επιτυχημένα «δείγματα γραφής» της ελληνικής αρχιτεκτονικής στα όρια πόλης και θάλασσας, έχουν από χτες Δευτέρα και μέχρι τις 9 Μαΐου οι Θεσσαλονικείς, στο πλαίσιο της 4ης πανελλήνιας έκθεσης αρχιτεκτονικού έργου.

    Η έκθεση, που τιτλοφορείται "Παράλιες Ζώνες και Αστικά Συμβάντα" και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΘ), εγκαινιάστηκε το βράδυ της 26ης Απριλίου, στο αίθριο του παλιού τελωνείου στο λιμάνι, παρουσία δεκάδων πολιτών, αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Πατρών, Πάνου Δραγώνα, με την οποία εγκαινιάστηκε η διοργάνωση. Σκοπός της έκθεσης, που είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Πάτρα από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν.Αχαΐας, είναι η προβολή του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου, μέσα από την παρουσίαση του ευρύτερου δυνατού φάσματος μελετών και προτάσεων της τελευταίας πενταετίας.

    Ουσιαστικά, η έκθεση φιλοδοξεί να δείξει πώς οι κατοικίες, αλλά και οι χώροι εργασίας ή αναψυχής μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τα θαλάσσια μέτωπα, αλλά και πώς εγκαταλειμμένα λιμάνια είναι δυνατόν να «μεταμορφωθούν» μέσα από τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και να ασκήσουν αναπτυξιακές επιρροές στις πόλεις.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Σάκης Τζακόπουλος, αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της πόλης μας, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη μόνο άναρχα προσπαθεί να βρει το «δέσιμό» της με τη θάλασσα και να δώσει μια ταυτότητα στην μορφοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. «Χαρακτηριστικά αναφέρω τις αναπλάσεις με τη μορφή μπαζωμάτων, τα κτίρια-αρχιτεκτονικά μεγαθήρια στις παραλίες, το λιμάνι- αυθαίρετη αστική ανάπτυξη με οικονομίστικα στοιχεία», υπογράμμισε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΘ, Κώστας Μπελιμπασάκης, υπογράμμισε ότι η πολιτεία επιβάλλεται να αναπτύξει συγκεκριμένες πολιτικές για την αρχιτεκτονική ποιότητα στη σύγχρονη δομή των πόλεων. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο επίκαιρο θέμα της ΕΧΡΟ 2008, ο κ. Μπελιμπασάκης τόνισε ότι «τώρα που η πόλη συγκεντρώνει κατά τα φαινόμενα σημαντικές πιθανότητες να αναλάβει την παγκόσμια έκθεση, πρέπει να γίνει σαφές ότι η αρχιτεκτονική των εγκαταστάσεων της ΕΧΡΟ αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα».

    Την εκτίμηση ότι τόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όσο και η ανάδειξη της Πάτρας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006, αποτελούν καλές ευκαιρίες για τη διεθνή προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής, διατύπωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, Μαρία Κουρμπανά. Η ίδια γνωστοποίησε ότι η επόμενη έκθεση αρχιτεκτονικού έργου θα γίνει στην Πάτρα σε δύο χρόνια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

    ΝΟΗΤΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

    ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ-ΛΙΜΑΝΙΑ

    Ιστορίες πόλεων-λιμανιών «διηγήθηκε» στους παρευρισκομένους ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Πατρών, Πάνος Δραγώνας, «ταξιδεύοντας» από τη Βενετία μέχρι το Αλγέρι, από το Λονδίνο ως το τυπικό αμερικανικό waterfront της Βαλτιμόρης, από το Port Vell της Βαρκελώνης μέχρι τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, από το Μπιλμπάο ως το Ρότερνταμ ή το Ponte Parodi της Τζένοβα και από την Πάτρα ως τη Θεσσαλονίκη.

    Όλες πόλεις με ιστορία, που είτε ξαναβρήκαν τη χαμένη τους αίγλη χάρη στην αξιοποίηση των παλιών λιμανιών τους (όπως π.χ, η Βαλτιμόρη, μια κάποτε κατεστραμμένη οικονομικά πόλη, που ανέκαμψε χάρη στις επενδύσεις γύρω από το λιμάνι της) είτε βίωσαν κάποια «παρατράγουδα» (η Βαρκελώνη, για παράδειγμα, επένδυσε γενναία στο παλαιό λιμάνι, κατασκευάζοντας ένα εμπορικό κέντρο με δραστηριότητες αναψυχής, το Maremagnum. Όμως, όπως εξήγησε ο κ. Δραγώνας, το κοινό που προσέλκυε το κέντρο σταδιακά άλλαξε και το παλιό λιμάνι άρχισε να θεωρείται σιγά-σιγά επικίνδυνη περιοχή, που απασχολεί ολοένα και συχνότερα την τοπική αστυνομία και την κοινή γνώμη).

    Στο μεταξύ, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται πλέον στα λιμάνια αλλά και γενικότερα σε όλους τους χώρους μαζικής διακίνησης ανθρώπων- μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της τελευταίας διετίας. Σύμφωνα με τον κ. Δραγώνα, η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που θα νιώσει τους «κραδασμούς» αυτής της νέας πραγματικότητας.

    «Η Θεσσαλονίκη θα είναι η πόλη που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρώτη στην Ελλάδα τη νέα δυσάρεστη πραγματικότητα», υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Για μια στιγμή είχαμε πιστέψει ότι μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθεροι από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα, δίχως τελωνεία και ελέγχους διαβατηρίων. Όμως, τα τραγικά γεγονότα των δύο τελευταίων χρόνων ευνόησαν την επιβολή νέων αυστηρών ελέγχων και περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση. Σήμερα, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης απειλούν να μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω».

    Σημειώνεται ότι τα 95 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 226, κατόπιν αξιολόγησης που έγινε από τους αρχιτέκτονες Σάββα Κονταράτο, Γιώργο Πανέτσο και Ρένα Σακελλαρίδου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 18.30 - 22.30._


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 April 2004 - 18:15:34 UTC