Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
  • [02] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
  • [03] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ AKP ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ: «ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ»
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2004
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [09] NEA ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ "ΠΕΤΑ" ΑΕ
  • [10] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • [12] ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
  • [13] TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • [14] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • [15] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ - Ε.Ε.
  • [16] ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ
  • [17] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΚΤΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡ
  • [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [20] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [21] ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΟΑΚΑ Ο Θ. ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗΣ
  • [22] Μ. ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο Γ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 27ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] Β. ΚΟΡΕΑ: ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ
  • [26] ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΛΑ ΣΑΝΤΡ
  • [28] ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡ. ΚΟΡΕΑ
  • [29] ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ;
  • [30] "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ" ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [31] OI "ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ" ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [32] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
  • [33] ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2004 (12:28 UTC+2)

    Την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την πρώτη μετά την εκλογική νίκη της 7ης Μαρτίου.

    Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τα στελέχη για την κοινή προσπάθεια που οδήγησε στη νίκη της Ν.Δ. και διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

    "Εκπτώσεις στο πρόγραμμα μας δεν θα υπάρχουν", τόνισε και εξήγησε πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης προς απογοήτευση όσων νόμισαν ότι ήταν μόνο συνθήματα.

    Σε ότι αφορά το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης ήταν σαφής: "Οσοι νόμισαν ότι μπορούν να επαναληφθούν καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος άρχισαν ήδη να απογοητεύονται. Στη νέα διακυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης. Δεν πρόκειται να συγχωρεθούν πρακτικές αδιαφάνειας. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με νοοτροπίες που οδηγούν στη σήψη της εξουσίας".

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για την μετριοπάθεια και την πολιτική του μεσαίου χώρου με την οποία κινήθηκε η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και αισιόδοξος για την επιτυχία της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά "είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε".

    Επισήμανε ότι από τις εκλογές και μετά η χώρα δεν έχασε ούτε ένα λεπτό, ούτε μία μέρα. Η κυβέρνηση αναβάθμισε τον πολιτικό διάλογο, συγκάλεσε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό και το μόνιμο μέλημα της θα είναι ο διάλογος με τα κόμματα και τους φορείς, η διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία.

    ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα θετικά του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών καθώς και την τήρηση της πάγιας αρχής ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Και οι λόγοι είπε είναι πολλοί και αφορούν την επόμενη μέρα τη διαφύλαξη της ενότητας του ελληνισμού.

    Αν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι "ναι" η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την εφαρμογή του σχεδίο Ανάν, αν είναι "όχι" θα το σεβαστεί και θα κάνει τα πάντα για να μείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική της βελτίωσης και ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή Τουρκία, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της και θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια της γειτονικής χώρας για προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευση να μην διαταράξει τους ρυθμούς προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Υπογράμμισε ότι όντως υπάρχουν καθυστερήσεις και υπερβάσεις των αρχικών προϋπολογισμών, όμως έχουν επιβληθεί εντατικοί ρυθμοί για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων. Εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει τους πιο επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε ιδιαίτερα δημοσιονομικά προβλήματα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έκρυψε την αλήθεια και παρουσίασε πλασματικό προϋπολογισμό, παρατήρησε ο κ. Καραμανλής. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις λύσεις που διαθέτει χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς συκρούσεις. Πρόσθεσε πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και τίποτε δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες και για την κυβέρνηση είναι αταλάντευτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

    Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

    Χαρακτήρισε ως πρώτη σημαντική νίκη της κυβέρνησης την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας για τον καπνό, το λάδι και το βαμβάκι. "Τηρήσαμε αμέσως τη δέσμευση μας προς τους αγρότες", σχολίασε.

    ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ

    Για τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. στις νέες συνθήκες είπε ότι είναι θεματοφύλακας των αρχών και των αξιών. Συνδέει την κοινωνία με την κυβέρνηση και ταυτόχρονα εγγυάται τον αυστηρό διαχωριμό του κόμματος από το κράτος. "Μαζί θα χτίσουμε μια νέα αντίληψη για το σύγχρονο κόμμα, θα αγωνιστούμε για να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες της κοινωνίας" επισήμανε.

    [02] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2004 (13:04 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα στην Κύπρο για την διεξαγωγή των αυριανών δημοψηφισμάτων σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επί του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού. Ο Γενικός Έφορος Δημοψηφίσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, η ψηφοφορία για το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 θα αρχίσει η ώρα 7.00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά η ώρα 6.00 μ.μ.

    Ο Προεδρεύων Υπάλληλος κάθε Εκλογικού Κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το Εκλογικό Κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.

    Όσοι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα δεν θα πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητα με το "ναι" ή το "όχι" ή οτιδήποτε άλλο που να φανερώνει τι θα ψηφίσουν.

    Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα κατατόπους εκλογικά κέντρα γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7:30 το βράδυ του Σαββάτου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας. Ακολούθως θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εκλεγμένο ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

    Για να είναι έγκυρο ένα ψηφοδέλτιο πρέπει να έχει το σύμβολο του σταυρού (+), του Χ ή του ν. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρείται άκυρο ενώ άκυρα θεωρούνται και τα λευκά ψηφοδέλτια.

    Για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα εργαστούν περίπου 5.500 χιλιάδες υπάλληλοι.

    (ΚΥΠΕ ΜΠΕ)

    [03] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ AKP ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 22 Απριλίου 2004 (22:22 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ για τα επεισόδια στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    Ο κ. Φιράτ τόνισε πως «ορισμένες ομάδες που μετέβησαν στην Κύπρο, από την Τουρκία για προπαγάνδα, προκάλεσαν γεγονότα» και είπε χαρακτηριστικά: «αυτό που έκαναν δεν είναι εθνικισμός. Το μόνο που μπορεί να είναι, είναι αλητεία».

    Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Φιράτ επέκρινε τη στάση που τηρεί και ο Ραούφ Ντενκτάς και είπε: «Αραγε, εκείνο για το οποίο φοβούνται είναι να μην χάσουν την Κύπρο, ή μήπως φοβούνται για τις καρέκλες που θα χάσουν».

    «Εάν αποδεχόμαστε την Κύπρο ως κυρίαρχη, ή αν θέλουμε να είναι έτσι, θα πρέπει να σεβασθούμε τη βούληση του εκεί λαού. Καταδικάζουμε έντονα το γεγονός ότι ορισμένοι πήγαν οικειοθελώς εκεί και ενόχλησαν τον κόσμο, επιτέθηκαν σ' αυτόν και ξυλοκόπησαν τους υπηκόους της «ΤΔΒΚ» σε βαθμό να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, επέφεραν και υλικές ζημίες στα οχήματά τους. Εχουμε τη γνώμη ότι αυτό δεν συμβιβάζεται με καμία λογική και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ούτε ως εθνικισμός ούτε και ως πατριωτισμός, αλλά μόνο αλητεία».

    Ο κ. Φιράτ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα που προβαίνουν σε ενέργειες για 'όχι' στο δημοψήφισμα καθώς και τον Ντενκτάς, να κάνουν αυτό που πρέπει στην περίπτωση που προκύψει 'ναι' από το δημοψήφισμα στην ''ΤΔΒΚ''.

    [04] ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ: «ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ»

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2004 (13:34 UTC+2)

    «Αν η μία πλευρά πει «ναι» και η άλλη «όχι» είναι πολύ δύσκολο να έχουμε στη συνέχεια νέο δημοψήφισμα με το ίδιο έγγραφο», δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, σε συνέντευξή του στην Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

    Κατηγορηματικά δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, δια στόματος ντε Σότο, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ζήτησε την επιστροφή της Καρπασίας, ή άλλης περιοχής, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία και στη Λουκέρνη. Σε συνέντευξή του στον «Πολίτη», και σε συγκεκριμένη ερώτηση για την Καρπασία, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, Άλβαρο ντε Σότο, τονίζει ότι μόνο η τουρκική πλευρά ήγειρε θέμα χάρτη και αυτό το έπραξε στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για την Καρπασία πολύ αργά, όταν είχε ήδη παρουσιασθεί το 4ο σχέδιο Ανάν και είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

    Ταυτόχρονα, ο κ. ντε Σότο εκφράζει δυσαρέσκεια για το ότι καλλιεργείται ανησυχία μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων πως το σχέδιο Ανάν δεν διασφαλίζει το μέλλον τους. Επισημαίνει ότι αν υπήρχαν παρατηρητές στην Κύπρο για το δημοψήφισμα θα είχαν ήδη σημάνει συναγερμό. Θεωρεί πολύ δύσκολο να υπάρξει σύντομα νέα προσπάθεια λύσης αν απορριφθεί το σχέδιο, και ζητά συγγνώμη για την αλαζονική συμπεριφορά του την τελευταία νύχτα στο Μπούργκενστοκ.

    Σε παρατήρηση ότι η πλειοψηφία του κόσμου στην Κύπρο ανησυχεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου θα είναι έρμαιο της Τουρκίας, ο κ. ντε Σότο παρατηρεί:

    «Θέλω να επισημάνω κάτι που αντίπαλοι του σχεδίου παραλείπουν συστηματικά να αναφέρουν. Ουσιαστικά το σχέδιο ενισχύει την ανεξαρτησία της Κύπρου έναντι των εγγυητριών δυνάμεων. Και αυτό διότι στη νέα κατάσταση πραγμάτων η Κύπρος μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμά της χωρίς την έγκριση των εγγυητριών δυνάμεων (σ.σ. της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας). Και οι εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα με την νέα Συνθήκη αποδέχονται αυτή τη ρύθμιση. Ενώ τώρα αν οι Κύπριοι θέλουν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους χρειάζονται την έγκρισή τους.

    Σε ερώτηση ότι οι απλοί πολίτες διερωτώνται πώς τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν το μεγάλο λάθος να μην φροντίσουν να επιστρέψει η Τουρκία περισσότερο έδαφος, αφού, όπως τονίζει και ο κ. Παπαδόπουλος, η Άγκυρα πήρε ούτως ή άλλως όλα όσα ζητούσε, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε:

    «Οι πολίτες ξεχνούν ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου για τη μεταβίβαση εδαφών, περίπου 120000 Ε/κ, η πλειοψηφία των προσφύγων, θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα σπίτια τους υπό ε/κ διοίκηση. Κι αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση. Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω στο τι ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις, είναι ευρύτατα γνωστό ότι μόνο η τ/κ πλευρά ήγειρε το ζήτημα του χάρτη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές ρωτήθηκαν στη Νέα Υόρκη να δηλώσουν ποιες αλλαγές επιθυμούσαν να κάνουν στο σχέδιο. Ο κ. Ντενκτάς κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε ευθυγράμμιση της διαχωριστικής γραμμής. Η ε/κ πλευρά δεν ήγειρε καν θέμα χάρτη, αλλά επιφυλάχθηκε να το θέσει αν έπραττε κάτι τέτοιο η άλλη πλευρά. Οι Τουρκοκύπριοι, όμως, δεν ήγειραν τελικά το θέμα οπότε η ιδέα βελτίωσης του χάρτη από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ετέθη ποτέ στο τραπέζι.

    Ερωτηθείς για τη θέση των Ηνωμένων Εθνών στα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι έθεσε ο ίδιος και μάλιστα γραπτώς θέμα επιστροφής της Καρπασίας, τόσο στις συνομιλίες της Λευκωσίας όσο και στη Λουκέρνη, ο κ. ντε Σότο απάντησε:

    «Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, διότι δεν επιθυμώ να αντικρούσω δημόσια δηλώσεις ενός εκ των ηγετών. Εμμένω, όμως, σε ό,τι είπα πριν από λίγο. Η μόνη πλευρά που ήγειρε το ενδεχόμενο αλλαγών στο χάρτη ήταν η τουρκική πλευρά. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (σ.σ. στη Λουκέρνη) η τ/κ πλευρά δεν υπέβαλε πρόταση. Κατά το στάδιο ολοκλήρωσης (σ.σ του σχεδίου), η ε/κ πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για συγκεκριμένη περιοχή, προσφέροντας ως αντάλλαγμα αλλαγές που είχαν ήδη γίνει ως μέρος ενός συνολικού πακέτου. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για το χάρτη. Γι' αυτό και ο χάρτης παραμένει ο ίδιος».

    Τέλος σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει τρόπος να επαναληφθεί το δημοψήφισμα σε περίπτωση που η μία εκ των πλευρών πει «όχι», ο κ. ντε Σότο ήταν κατηγορηματικός: «Αν η μία πλευρά πει «ναι» και η άλλη «όχι» είναι πολύ δύσκολο να έχουμε στη συνέχεια νέο δημοψήφισμα με το ίδιο έγγραφο. Και αν λάβουμε υπόψη ότι το όλο σχέδιο έχει στόχο να δημιουργήσει μια επανενωμένη Κύπρο πριν από την 1η Μαϊου, θα πρέπει το όλο έγγραφο να τύχει επανεξέτασης.

    Αν η μια πλευρά έχει ήδη αποδεχθεί το σχέδιο, ίσως να είναι απρόθυμη να το αλλάξει. Γι' αυτό ακριβώς προνοείται ότι αν το σχέδιο απορριφθεί έστω κι από τη μία πλευρά, καθίσταται άκυρο. Πρέπει να ξαναρχίσουμε από το μηδέν. Πρόκειται για θεωρητική πιθανότητα, διότι αν απορριφθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά τότε σίγουρα τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην ΕΕ θα θέλουν να αποστασιοποιηθούν, να εκτιμήσουν το τι σημαίνει η απόρριψη ενός σχεδίου που συνάδει με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τη συμφωνίας κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς του 1977.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2004

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Άνοιξε τις πύλες τις χθες βράδυ και ολοκληρώνεται αύριο η Έκθεση Τουριστικό Πανόραμα 2004, στον Πειραιά, στην οποία φέτος συμμετέχει δυναμικά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τόσο με περίπτερο, προετοιμασμένο από την Εταιρία Τουρισμού Ιόνιων Νήσων (ΕΤΙΝ), όσο και με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακούς χορούς από συγκροτήματα των Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος), μουσική από τη Φιλαρμονική της Κέρκυρας, παραστάσεις του Λαϊκού Θεάτρου της Ζακύνθου.

    Όπως τόνισε, σε Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος της ΕΤΙΝ Σωτήριος Βόσδου, «κατά την περσινή χρονιά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χαρακτηρίστηκε τιμώμενη περιφέρεια, υψίστη τιμή για τον τόπο. Φέτος είναι η σειρά μας να τιμήσουμε τους Έλληνες τουρίστες και επισκέπτες των μαγευτικών Ιονίων νήσων μας, προσφέροντάς τους τις κατά το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες και αναδεικνύοντας τον τουρισμό στην περιφέρειά μας σε ύψιστο φορέα παροχής υπηρεσιών».

    Αναφερόμενος στο θέμα του μαζικού τουρισμού, είπε ακόμη πως «η πολιτική της πάση θυσία ανάπτυξης του τουρισμού, χωρίς να εξασκεί κάποιον ουσιαστικό κοινωνικό ή οικονομικό προορισμό προγραμματισμό, πρέπει να αφεθεί στο παρελθόν».

    Κ. Κούτρα

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε σήμερα, Παρασκευή, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

    Το Δ.Σ. έθεσε στον υπουργό το αίτημα της μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 18μηνη προϋπηρεσία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος των συμβάσεων (αναπληρωτής ή ωρομίσθιος), ο αριθμός των συμβάσεων, το χρονικό διάστημα διακοπής των συμβάσεων και το αν αυτές είναι διαδοχικές ή όχι. Ζήτησε μάλιστα να μην εξαιρεθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από το Π.Δ. για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο με βάση την ιδιαιτερότητα στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Στα αιτήματα που τέθηκαν εξάλλου στον υπουργό περιλαμβάνονται η κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων, η κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και η 12μηνη σύμβαση εργασίας.

    Ο Υπουργός απάντησε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται θα προβλέπει την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, τις ενιαίες αρχές σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της προϋπηρεσίας, το μέγιστο χρόνο διακοπής μεταξύ των συμβάσεων κ.λπ.

    Ο Υπουργός με βάση τα παραπάνω και λόγω της ιδιαιτερότητας που υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης, επισήμανε πως δεν μπορεί να συμπεριληφθούν οι εκπαιδευτικοί στο υπό έκδοση Π.Δ. Ενημέρωσε εξάλλου το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει, μέσα στο Μάη, ειδική νομοθετική ρύθμιση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ.

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δήλωσε ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι αποφασισμένος να συνεχίσει και να εντείνει το επόμενο διάστημα τη δράση του για την λύση του προβλήματος της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας των χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

    Παράλληλα το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που συνδιοργανώνει με τη ΔΟΕ στις 14 Μαϊου στο Υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι.

    Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας στο διάστημα 11 π.μ. 2.00 μ.μ. για την πρωινή βάρδια και 2.00μ.μ 5. 00 μ.μ. για την απογευματινή βάρδια, και καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να κηρύξουν στάση εργασίας για το υπόλοιπο του προγράμματος.

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε ήδη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να ορίσει συνάντηση τις επόμενες ημέρες, για να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν τεθεί σε προηγούμενη συνάντηση.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ Γρηγόρη Καλομοίρη μετά τη συνάντηση:

    «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είναι τα πράγματα;

    ΓΡ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ έθεσε το θέμα της μονιμοποίησης των Αναπληρωτών, μετά από 18 μήνες προϋπηρεσία. Απαιτούμε δηλαδή να μονιμοποιηθούν όλοι οι Αναπληρωτές που έχουν 18 μήνες προϋπηρεσία εφ' όσον έχει προσφερθεί στα δημόσια σχολεία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών μας είπε, ότι δεν θα συμπεριληφθούν στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ήδη ετοιμάζεται, ότι θεωρεί σκόπιμο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Εμείς θα επιμείνουμε, η νομοθετική που πρέπει να γίνει, να συμπεριλάβει το σύνολο των Αναπληρωτών και ωρομισθίων. Έχουν κατοχυρωμένη εκπαιδευτική ιδιότητα, θα απευθυνθούμε στην Υπουργό Παιδείας τις επόμενες μέρες, ώστε να απαιτήσουμε να γίνει δεκτό αυτό το αίτημα της ΟΛΜΕ, να υπάρξει νόμος που να κατοχυρώνει το εργασιακό δικαίωμα των χιλιάδων Αναπληρωτών και ωρομισθίων που βρίσκονται σε πολιτική ομηρία, εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα εδώ και πολλά χρόνια.

    Ο υπουργός Εσωτερικών από τη δική του πλευρά αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός μας, μίλησε για ενιαίες αρχές οι οποίες πρέπει να υπάρξουν. Προωθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προσαρμοστεί με την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο χώρο των εκπαιδευτικών.

    Για μας το μείζον ζήτημα είναι να λυθεί το πρόβλημα τώρα. Έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό εκρηκτικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα. Εμείς απαιτούμε από την Κυβέρνηση συνολικά απευθυνόμενοι τώρα και στην υπουργό Παιδείας να εγκαταλείψει τις προηγούμενες ρυθμίσεις και προβλέψεις για αύξηση του ποσοστού από 25% σε 40% των Αναπληρωτών, η οποία δεν δίνει διέξοδο, δεν δίνει λύση και να αποδεχθεί τη μόνη σωστή, ρεαλιστική και κοινωνικά δίκαιη πρόταση για μονιμοποίηση των Αναπληρωτών όσων έχουν 18 μήνες προϋπηρεσία στα δημόσια σχολειά της χώρας μας, ανεξάρτητα από τη διαδοχικότητα των συμβάσεων, ανεξάρτητα από το διάστημα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ της μιας και της άλλης σύμβασης.

    Απαραίτητη προϋπόθεση, αυτό τονίσαμε και στον Υπουργό Εσωτερικών, είναι να καταργηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και εν πάση περιπτώσει να μην πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός για διορισμούς στην εκπαίδευση, εάν δεν λυθεί προηγούμενα το πρόβλημα του εργασιακού δικαιώματος των χιλιάδων Αναπληρωτών και ωρομισθίων.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Aθήνα, 23 Απριλίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στο πλαίσιο των επαφών του με τους αρμόδιους υπουργούς, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή, με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μανώλης Μαθιουδάκης ανέπτυξε στον υπουργό τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, και του παρέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις της ΕΣΗΕΑ.

    Στη συζήτηση, που ακολούθησε, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αύξησης των συντάξεων, της ασφάλισης των εργαζόμενων συνταξιούχων, της διασφάλισης του αγγελιοσήμου και της διαχειριστικής, οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας των Ταμείων. Στη συνάντηση μετείχε και ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Βασίλης Καζάκος.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Aθήνα, 23 Απριλίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ουκρανία συζήτησαν σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Κονστιαντίν Γκριστσένκο.

    Ο κ. Σκανδαλάκης αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας, η οποία, όπως είπε, συμβάλλει ενεργά στην πρόοδο της χώρας και τόνισε ότι ο ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί τη γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας.

    Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προοπτική συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.

    Ο κ. Σκανδαλάκης διαβεβαίωσε τον Ουκρανό υπουργό ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα στην Ελλάδα από τις 17 ως τις 20 Μαϊου.

    [09] NEA ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ "ΠΕΤΑ" ΑΕ

    Aθήνα, 23 Απριλίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Η δημοσιογράφος Γιώτα Γαζή, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, πρώην δήμαρχος Άμφισσας είναι από χθες 22 Απριλίου, η νέα πρόεδρος της εταιρείας «ΠΕΤΑ» ΑΕ (Πληροφόρηση -Επιμόρφωση -Τοπική Ανάπτυξη).

    Η εταιρεία έχει μετόχους την ΚΕΔΚΕ και αναπτυξιακές εταιρείες της αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής, από όλη την Ελλάδα. Έχει δώσει δε το στίγμα της στα θέματα του νέου Κώδικα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, στην εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2000-2006 από την αυτοδιοίκηση και σε μελέτες για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.

    Στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο Αθανάσιος Κοκκίνης ενώ Γραμματέας είναι ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιώργος Βασαρδάνης και μέλη οι Σταύρος Αρναουτάκης, Παντελής Ειρηνάκης, Αντώνης Κότσαλης, Γιάννης Μαχαιρίδης, Δημήτρης Ραπτέας και Βασίλης Τράπαλης.

    [10] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 23 Απριλίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικρατούν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς τα πολύ ισχυρότερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές αύξησης στο προσεχές μέλλον των αμερικανικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 46 ετών. Στήριξη στο Nasdaq προσφέρουν τα ισχυρά αποτελέσματα της Microsoft.

    Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών εκτινάχθηκαν κατά 3,4% τον μήνα Μάρτιο, κι ενώ οι οικονομολόγοι της Wall Street ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,7%. Οι παραγγελίες για προϊόντα που διαρκούν πάνω από τρία χρόνια (υπολογιστές, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα κτλ) σημείωσαν αύξηση 3,3%, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,8%.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο ο διεθνής κολοσσός λογισμικών προγραμμάτων Microsoft, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τριμήνου, εξαιρουμένων εκτάκτων δαπανών, διαμορφώθηκαν στα 34 σεντς ανά μετοχή, υπερβαίνοντας της εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο τίτλος της εταιρίας ενισχύεται κατά 5,86%.

    Στις 19.25, ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,26% υποχωρώντας στις 10.434,02 μονάδες, o Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ενισχυόταν κατά 0,32% ανερχόμενος στις 2.039,46 μονάδες και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,24%, στις 1.137,15 μονάδες.

    Σ.Α.

    [11] EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην έκθεση Τουριστικό Πανόραμα διοργανώνει η νομαρχία Χίου.

    Σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα θα παρουσιαστεί στο περίπτερο 300 στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά εκδήλωση με θέμα τη Χίο και τη μαστίχα Χίου. Για αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί «μαστίχα- σφηνάκι πάρτι» με ζωντανή μουσική και κεράσματα με μαστίχα Χίου, ενώ την Κυριακή το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της λαογράφου και συγγραφέα Σούλας Μπόζη "Πολίτικη κουζίνα".

    [12] ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Την απόφαση που καθορίζει την αύξηση των συντάξεων στο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων (Τ.Π.Ξ.) του έτους 2004 υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Η αύξηση των μηνιαίων παροχών, που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων από 01/01/2004, αυξάνεται κατά 5%, ανεξαρτήτως ποσού. Η δαπάνη είναι συνολικού ύψους 2.925.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι με το ν. 2676/99 οι ξενοδόχοι με έναρξη δραστηριότητας την 05/01/1999 και μετά υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ.

    [13] TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Aθήνα, 23 Απριλίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Άνοιξε χθες τις πύλες του στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ το 9ο Τουριστικό Πανόραμα που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 25 Απριλίου.

    Η Νομαρχία Πειραιά συνεχίζοντας τις δράσεις της υπέρ του τουρισμού και της ανάπτυξης, συμμετέχει και φέτος στην μεγάλη αυτή τουριστική διοργάνωση, με στόχο την προβολή ολόκληρης της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιοχής της.

    Κατά την ομιλία του, στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει τον τελευταίο χρόνο η διοίκηση της Νομαρχίας, με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που προσφέρονται με βάση το τρίπτυχο τουρισμός- πολιτισμός- απασχόληση και με κύριο άξονα την ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής, την προβολή των πλεονεκτημάτων της στη διεθνή τουριστική αγορά και στη συνεχή βελτίωση των υποδομών.

    Ο κ Μίχας αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της περιοχής και να εκλείψουν τα στερεότυπα που κατέστησαν τις τελευταίες δεκαετίες τα νησιά - αλλά κυρίως το ηπειρωτικό τμήμα - τόπους παρακμής και εγκατάλειψης και έκανε λόγο για τα «πέντε όπλα» που έχει στην διάθεσή της η Νομαρχία για να κερδίσει αυτό το μεγάλο στοίχημα: την πληροφόρηση, την εξωστρέφεια, την συνεργασία, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, και την οργάνωση.

    Τέλος ο νομάρχης προσκάλεσε τους παριστάμενους να επισκεφθούν το περίπτερο της Νομαρχίας στο ισόγειο της έκθεσης προκειμένου να προμηθευτούν το οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό που παρουσιάζει με συνοπτικό και θελκτικό τρόπο την περιοχή και ταυτόχρονα δίνει χρήσιμες πληροφορίες για μετακινήσεις και διαμονή. Στο υλικό εμπεριέχονται γενικές πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα, στοιχεία για την ιστορία, την αρχιτεκτονική τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής , πληροφορίες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και διασκέδασης.

    [14] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Πειραιάς, 23 Απριλίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας στο 9ο Τουριστικό Πανόραμα.

    «Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των διεθνών εξελίξεων και του αρνητικού οικονομικού κλίματος, πιστεύω πως τελικώς ο νομός Καβάλας και το νησί της Θάσου θα αποτελέσουν έναν από τους τουριστικούς προορισμούς των συμπατριωτών μας», τόνισε ο νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής.

    Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας τουριστικών υποδομών στο νομό, ώστε να είναι δυνατή η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Ο θεματικός και συνεδριακός τουρισμός αποτελούν τις δύο κύριες μορφές «εναλλακτικού» τουρισμού για την περιοχή μας», υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, Κώστας Ευθυμιάδης δήλωσε πως «οι Έλληνες είναι πάντοτε εκείνοι που καλύπτουν τις όποιες απώλειες παρατηρούνται στην έλευση ξένων τουριστών στη χώρα μας».

    Ανέφερε ακόμη ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνηθίζουμε να προγραμματίζουμε τις άδειές μας στην περίοδο του Αυγούστου, επιτρέπει την εκτίμηση ότι δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν τη Θάσο και τον υπόλοιπο νομό Καβάλας για τις θερινές τους διακοπές.

    Στο περιθώριο της έκθεσης ο Νομάρχης Καβάλας είχε επαφές με τον υπουργό Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλου και τον υφυπουργό, Αναστάσιο Λιάσκο.

    [15] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ - Ε.Ε.

    Boυκουρέστι, 23 Απριλίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Mε θετικά σχόλια εκφράστηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε για την απόφαση των Βρυξελλών να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Ναστάζε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Γερμανία. Παράλληλα τόνισε ότι η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι θετικό γεγονός τόσο για την ίδια την Ένωση αλλά και για την νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας εξέφρασε και πάλι την υποστήριξη της χώρας του στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ

    Bουκουρέστι, 23 Απριλίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο βοηθός διευθυντής του τελωνείου στο λιμάνι της Κωστάντζα, το κύριο λιμάνι της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για τον Μιχάι Μιχάιτα, ο οποίος συνελήφθη για δωροληψία.

    Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι ο συλληφθείς ζήτησε χίλια πεντακόσια δολάρια από επιχειρηματία για να επιτρέψει την εισαγωγή προϊόντων του στη χώρα. Ο επιχειρηματίας απευθύνθηκε στις αρχές και ο υπάλληλος συνελήφθη επ΄ αυτοφόρω ενώ έπαιρνε τα χρήματα.

    Iωάννα Ράντου

    [17] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Κέρδη σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καλύπτοντας το 1/3 σχεδόν των απωλειών που κατέγραψε κατά τις προηγούμενες τρεις συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,11%, κλείνοντας στις 80,04 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 407 χιλιάδων λιρών παρέμεινε η αξία των συναλλαγών με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που απορρόφησε το 57,2% του τζίρου.

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,85% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE, κλείνοντας στις 344,19 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΚΤΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡ

    Άγκυρα, 23 Απριλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Χουριέτ», στις εσωτερικές σελίδες και με πεντάστηλο τίτλο «Ντενκτάς να παραιτηθείς στην περίπτωση που προκύψει 'ναι'», αναφέρει τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος AKP, Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ντενκτάς για τη στάση που τηρεί και ζήτησε να παραιτηθεί στην περίπτωση που προκύψει 'ναι' από το δημοψήφισμα.

    Ο κ. Φιράτ σχετικά με τις υποστηρικτικές εκδηλώσεις στον Ντενκτάς και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα από τους ιδεολόγους, είπε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι εθνικισμός, αλλά αλητεία [τις σχετικές δηλώσεις του κ. Φιράτ σας στείλαμε με χθεσινό σχετικό τηλεγράφημά μας].

    Η ίδια εφημερίδα σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων αναφέρει ότι ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Άγκυρα, Edelman, δήλωσε πως η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για την εξασφάλιση λύσης στο Κυπριακό και τόνισε: «Η Τουρκία στο τέλος αυτού του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να είναι η πλευρά η οποία θα επιβραβευθεί και όχι η πλευρά που θα τιμωρηθεί».

    Η αρχηγός του ANAP, κα Νεσρίν Νας, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη αβροφροσύνης στον Αμερικανό Πρέσβη Έντελμαν και τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, ήταν το θέμα της Κύπρου και του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε πως στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στα πλαίσια του Σχεδίου Aνάν και η Ε/Κ πλευρά ενταχθεί στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου, μπορούν να γίνουν τα απαιτούμενα έτσι ώστε η Τ/Κ πλευρά να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες από εμπορικής και οικονομικής πλευράς.

    Η εφημερίδα «Σαμπάχ», σε δημοσίευμα, αναφέρει ότι ο αρχηγός του CHP, Ντενίζ Μπαϋκάλ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, πριν αναχωρήσει για το Βέλγιο, επεσήμανε ότι στο Σχέδιο που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Προκύπτει ότι το Σχέδιο Annan θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο για το μέλλον της Κύπρου, αλλά και όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Μπαϋκάλ είπε πως η εικόνα στην Κύπρο αλλάζει συνεχώς. Επίσης, τόνισε πως το σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν έγινε δεκτό με το βέτο της Ρωσίας και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως άκρως σημαντική.

    Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έναντι του ενδεχομένου να προκύψει 'ναι' και από τις δύο πλευρές του νησιού στο δημοψήφισμα που θα γίνει, αποφάσισε να κρατήσει ανοικτό το Κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα. Στην περίπτωση που το Σχέδιο Annan γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα, το θέμα θα οδηγηθεί στις 26 Απριλίου στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Άγκυρα, 23 Απριλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας «Χουριέτ», Φεραϊ Τιντς, σε ανταπόκρισή της από τα κατεχόμενα με τον τίτλο «Τρομάζει η υποστήριξη των ιδεολόγων στον Ντενκτάς», γράφει ότι ενώ πλησιάζει προς το τέλος ο χρόνος που οδηγεί στο δημοψήφισμα, άρχισε να επικρατεί ανησυχία. Το γεγονός ότι πριν από τρεις μέρες ξυλοκοπήθηκε άσχημα μία ομάδα νεαρών που κρατούσε πανό που έγραφε 'ναι', προκάλεσε τα βλέμματα όλων να στραφούν στην Τουρκία.

    Όσο κι αν ο Ραούφ Ντενκτάς λέει το αντίθετο, ο ''λαός'' είναι βέβαιος για το ότι αυτοί που επιτέθηκαν ήταν 'ιδεολόγοι' και μάλιστα πιστεύει πως αυτοί κατευθύνονται από την Τουρκία. Λέγεται ότι ορισμένοι συγκεκριμένοι κύκλοι προσπαθούν να προβούν σε προβοκάτσια. Προχθές, κάποια κάτοικος του Γκιοτσμένκιόϋ που μίλησε στην ραδιοτηλεόραση ²Bayrak² είπε: «Ο Ντενκτάς λέει όχι στον Annan. Μπορεί να λέει. Ας πει όχι όμως και σ' αυτούς που ήρθαν από την Τουρκία. Να μην έρχονται και να μην αναμιγνύονται στη δουλειά μας».

    Η κα Τίντς συνεχίζοντας γράφει: Δεν έχουν άδικο οι άνθρωποι. Στην ''ΤΔΒΚ'' άρχισαν να έρχονται σωρηδόν οπαδοί του MHP. Ο αρχηγός του κόμματος, Μπαχτσελί και αρμόδιοι υψηλά ιστάμενοι του κόμματός του, βρίσκονται στο νησί. Οι εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία στους Τ/Κ. Δεν έχει έρθει μόνο το MHP, αλλά και το ²Κόμμα Μεγάλης Ενότητας² που λέει ότι ²το Κυπριακό είναι ένα θέμα για το οποίο αισθάνεται ιδιαίτερη ευαισθησία².

    Η υποστήριξη του MHP στον Ντενκτάς έχει γίνει το θέμα της ημέρας στην ''ΤΔΒΚ''. Κάποιος απλός πολίτης με τον οποίο μίλησα, είπε: «Οι ιδεολόγοι δεν πριμοδοτούνται πλέον στην Τουρκία και τώρα σκέφτονται πως εδώ θα μπορέσουν να παρουσιάσουν πολιτική δραστηριότητα. Αυτά που δεν μπορούν να κάνουν εκεί, προσπαθούν να τα κάνουν εδώ».

    Προκαλεί ένταση το γεγονός ότι τα οχήματα ορισμένων πυρπολήθηκαν και πετροβολήθηκαν πανό που έγραφαν 'ναι'. Όμως, ο ''λαός'' της ''ΤΔΒΚ'' θέλει να σκεφθεί με ηρεμία πριν ψηφίσει.

    Από την άλλη, το θέμα στο οποίο συμφωνούν και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ είναι αυτό της ασφάλειας. Και στις δύο πλευρές βαρύνει η ανησυχία όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντιλαμβάνονται πλέον και αυτοί που υποστηρίζουν το 'όχι', ότι τώρα το καθεστώς διαλύεται. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η Κύπρος έχει μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα αλλαγής. Χρειάζεται προετοιμασία γι' αυτό το χρονοδιάγραμμα. Το δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα αποτέλεσμα, αλλά ένα ξεκίνημα. Αυτό να μην το ξεχνάμε.

    [20] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ο έμπειρος Αλεξέι Αλίποφ (Ρωσία), δεν άφησε περιθώριο στους αντιπάλους, στον τελικό του τραπ ανδρών. Κέρδισε το δεύτερο χρυσό, σε σύνολο τεσσάρων αγωνισμάτων, στο πλαίσιο του παγκοσμίου κυπέλλου σκοποβολής ISSF, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο σκοποβολής Μαρκόπουλου και συγχρόνως αποτελεί sport event της Αθήνα 2004.

    Ο τελικός προσέφερε ένα  πρωτόγνωρο  θέαμα στους φίλους της σκοποβολής οι οποίοι γέμισαν σήμερα,  για πρώτη φορά, τη μεγάλη κερκίδα του Ολυμπιακού Κέντρου Σκοποβολής Μαρκόπουλου. Ο 29χρονος Ρώσος με 11 συμμετοχές σε τελικούς τα τελευταία τρία χρόνια, διατηρήθηκε και την δεύτερη ημέρα του αγώνα στην κορυφή, ενώ στον αγώνα κατάταξης δεν προβληματίστηκε από τους ικανούς αντιπάλους του και με 120 και  23  επιτυχίες ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου.

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Μαρίνα Καραφλού. Η 24χρονη Βολιώτισσα ολοκλήρωσε τον αγώνα με επίδοση 382/400 και κατατάχθηκε 12η. Δήλωσε ευχαριστημένη από την επίδοσή της και υποσχέθηκε κάτι καλύτερο στις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις. Ικανοποιητική ήταν και η επίδοση της 20χρονης Μαρίας Παπαδάκη (376), η οποία κατατάχθηκε 40η. Η Ιωάννα Παρισιού με 370 ήταν 57η. Εκτός κατάταξης, αγωνίσθηκαν οι Νανά Δούκα (364) και η Βάσω Λούζνη (361).

    [21] ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΟΑΚΑ Ο Θ. ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης μαζί με τον τεχνικό συντονιστή των εθνικών ομάδων μπιτς βόλεϊ, Μανώλη Ρουμελιώτη, επισκέφτηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας τις εθνικές ομάδες (Σφυρή Καραντάσιου, Αρβανίτη Κουτρουμανίδου, Νικολαίδου Τσιαρτσιάνη, Μιχαλόπουλος Μπελιγράτης, Γκόρτσανιουκ Ξενάκης).

    «Διαπίστωσα ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια, ο σχεδιασμός μας έχει ως στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και εύχομαι στα παιδιά πάνω από όλα υγεία, για να εκπληρώσουν τους στόχους τους», τόνισε ο κ. Μπελιγράτης για να συνεχίσει ο Μανώλης Ρουμελιώτης: «Έχει ξεκινήσει εδώ και 4 μήνες, το τελευταίο στάδιο της προολυμπιακής προετοιμασίας το οποίο επικεντρώθηκε σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης καθώς και τεχνικής και σύμφωνα με τους προπονητές, ολοκληρώθηκε θετικά. Τώρα ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος με κύριο στόχο τους φιλικούς αγώνες, πριν την συμμετοχή των ομάδων στις Διεθνείς διοργανώσεις. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί και συνεχίζεται η πολύ σκληρή δουλειά από όλους, προπονητές και αθλητές, για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Η Εφη Σφυρή με αφορμή την επίσκεψη τόνισε: «Είναι η πιο σημαντική χρονιά της καριέρας μας. Δουλέψαμε πολύ σκληρά, πολύ περισσότερο από όλες τις άλλες χρονιές και ανυπομονούμε να ξεκινήσει το Παγκόσμιο Τουρ για να το βγάλουμε στο γήπεδο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θέλουμε να πάμε πολύ καλύτερα από το Σίδνεϊ και να κάνουμε πολύ καλή εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι όπου θα κριθούν πολλά για την συνέχεια. Εύχομαι να είμαστε υγιείς και οι δύο, γιατί το 2000 η ιστορική πρόκριση που πήραμε για το Σίδνεϊ μετριάστηκε από τον τραυματισμό μου», για να συμπληρώσει ο Θανάσης Μιχαλόπουλος. «Βρισκόμαστε στο τελείωμα ενός τετραετούς πλάνου με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιμένουμε την κλήρωση, ξέρουμε ότι θα είμαστε επικεφαλής στον όμιλο και στόχος μας είναι να προκριθούμε στους εννέα (9). Περιμένουμε την στιγμή που θα μπούμε στο γήπεδο των αγώνων για προπονήσεις και ελπίζουμε στην συμπαράσταση του κόσμου για να αποδείξουμε ότι δεν πήγε χαμένη η δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια. Ως τώρα δεν είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Τουρ εκτός από δύο τρία τουρνουά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η μεγάλη ευκαιρία για να δείξουμε την αγωνιστική αξία μας».

    [22] Μ. ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Την πεποίθησή του ότι ο Ηρακλής θα καταφέρει να βγει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ εξέφρασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Γηραιού, Ματς Γίνγκμπλαντ, ενώ αναφέρθηκε και στο κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ακράτητο.

    «Ολη την εβδομάδα δυστυχώς αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα, τα οποία τα ξεπεράσαμε. Οι προπονήσεις ήταν σκληρές και περιμένουμε με ανυπομονησία την αναμέτρηση με τον Ακράτητο», τόνισε ο Σουηδός τεχνικός και συνέχισε: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε δύσκολη αποστολή, γιατί ο Ακράτητος παλεύει για την παραμονή του στην κατηγορία. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται. Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να καταφέρουμε τον στόχο μας. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και όλοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε το εισιτήριο της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ».

    Ωστόσο για τον Ηρακλή ιδιαίτερη σημασία έχει και το παιχνίδι του Αρη με τη Χαλκηδόνα, καθώς η τελευταία διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. "Θα πρέπει να δούμε και το αποτέλεσμα αυτού του παιχνιδιού, για να μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω", ανέφερε ο κ. Γίνγκμπλαντ.

    Ο Ματς Γίνγκμπλαντ παράλληλα ρωτήθηκε για την παραμονή του στον Ηρακλή: «Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπάρχει κάτι με την ΑΙΚ Στοκχόλμης. Στον Ηρακλή ισχύουν αυτά που ίσχυαν την προηγούμενη εβδομάδα. Εχω συμβόλαιο με τον Ηρακλή και θα κάνω το καλύτερο για ν' ανταποκριθώ σε αυτό. Είμαι επαγγελματίας προπονητής και το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες», τόνισε ο Σουηδός προπονητής.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο Γ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Ο μπασκεμπολίστας του Αμαρουσίου, Γιώργος Καράγκουτης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την πρόκριση της ομάδας του στον τελικό του Fiba Europe League νικώντας την Χάποελ Τελ Αβίβ με 96-74. Αύριο το Μαρούσι αντιμετωπίζει στον τελικό την "οικοδέσποινα" Ούνιξ Καζάν.

    «Βρήκαμε την ψυχική δύναμη να γυρίσουμε το ματς. Ήμασταν οι πρεσβευτές του

    ελληνικού μπάσκετ. Είχαμε πίστη και πάθος. Το πρώτο ημίχρονο ήταν δύσκολο και εφιαλτικό. Στη συνέχεια όμως το παιχνίδι εξελίχθηκε σε θρίαμβο. Πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη εμφάνιση», τόνισε ο άσος του Αμαρουσίου, Γιώργος Καράγκουτης και συνέχισε μιλώντας για τον τελικό: «Είναι δύσκολος αγώνας. Η Ούνιξ παίζει στην έδρα της και το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή μας. Πρέπει  να ελέγξουμε το παιχνίδι της αντιπάλου μας και να κρατήσουμε την διαφορά σε χαμηλά επίπεδα. Θα έλεγα ότι είμαστε αισιόδοξοι για τον τελικό».

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 27ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Ξεχωρίζει το ματς μεταξύ του Εργοτέλη και της Κασσάνδρας στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Και οι δύο ομάδες θέλουν τη νίκη για να αυξήσουν τις ελπίδες τους για άνοδο. Αμφίρροπο παιχνίδι θα γίνει στην Κέρκυρα μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Ποσειδώνα Νέων Πόρων. Τέλος, στα Μέγαρα ο Απόλλων Καλαμαριάς θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο Αθηνών.

    Το πλήρες πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

    Κυριακή

    Γηπ. Λειβαδιάς: Λεβαδειακός-Εθνικός Αστέρας

    Γηπ. Βελεστίνου: Νίκη Βόλου-Πατραϊκός

    Γηπ. Κέρκυρας: Κέρκυρα-Ποσειδών Νέων Πόρων

    Γηπ. Εργοτέλη: Εργοτέλης-Κασσάνδρα

    Γηπ. Ιωαννίνων: Γιάννινα-Απόλλων Αθηνών

    Τετάρτη

    Γηπ. Καλαμάτας: Καλαμάτα-Πανσερραϊκός

    Γηπ. Μεγάρων: Ατρόμητος Αθηνών-Απόλλων Καλαμαριάς.

    Όλα τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 17:00.

    Δεν θα γίνει το ματς Παναχαϊκή-Φωστήρας.

    [25] Β. ΚΟΡΕΑ: ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ

    Πιονγιανγκ, 23 Απριλίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Πολλές εκατοντάδες νεκροί εκτιμάται ότι θα είναι ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βόρεια Κορέα, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Foreign Office, επικαλούμενος τον βρετανό πρεσβευτή στην Πιονγιανγκ Ντέιβιντ Σλιν.

    Ο κ.Σλίν είπε ακόμη ότι οι βορειοκορεατικές αρχές εκτιμούν ακόμη ότι χιλιάδες είναι οι τραυματίες, καθώς και ότι πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως να είναι ακόμη εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια των περισσότερων από 1.800 κτιρίων που κατέρρευσαν.

    Πηγή ιρλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, η οποία είχε διαμορφώσει νωρίτερα τον απολογισμό της καταστροφής στους 150 νεκρούς και τους χίλιους τραυματίες, είχε αναφέρει ότι η σφοδρότητα της έκρηξης στο σταθμό του Ryongchon πολλαπλασιάστηκε επειδή το τρένο μετέφερε και ποσότητα δυναμίτη.

    Ο βρετανός πρεσβευτής καθώς και άλλοι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, θα μεταβούν αύριο στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος προκειμένου να εκτιμήσουν ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [26] ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 23 Απριλίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Με μια ιδιαίτερα οργισμένη ανακοίνωση του το αμερικανό υπουργείο Αμύνης καταδίκασε την δημοσίευση φωτογραφιών στο Ιντερνετ, που απεικονίζουν τα φέρετρα αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

    Αμερικανικός δικτυακός τόπος στο διαδίκτυο, επικαλούμενο τον νόμο που επιτρέπει την ελεύθερη πληροφόρηση κατάφερε να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση που του επέτρεψε να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από την άφιξη των φερέτρων με αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις στην Φαλούτζα και τον σιιτικό νότο του Ιράκ.

    Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν σε στρατιωτική βάση κοντά στην Ουάσινκτον.

    Με παρέμβαση του Πενταγώνου απαγορεύθηκε περαιτέρω δημοσιοποίηση παρόμοιων φωτογραφιών.

    [27] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΛΑ ΣΑΝΤΡ

    Βαγδάτη, 23 Απριλίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Ο σιίτης μουλάς Μοκτάντα Σάντρ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας στην περίπτωση που ο αμερικανικός στρατός επιτεθεί εναντίον της Νατζάφ, ιερής πόλης των σιιτών του Ιράκ.

    Στην καθιερωμένη λειτουργία της Παρασκευής στην γειτονική της Νατζάφ κωμόπολης Κούφα, ο σιίτης κληρικός είπε ότι προς το παρόν έχει αναστείλει όλες τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σε περίπτωση, όμως, που η ιερή πόλη Νατζάφ, δεχθεί αμερικανική επίθεση θα εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον τους.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Νατζάφ, σε μια προσπάθεια σύλληψης του Μοκτάντα Σαντρ.

    Στην πόλη Καρμπάλα στο κεντρικό Ιράκ, ένας βούλγαρος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ιρακινών ενόπλων.

    Στην Φαλούτζα, κέντρο της σουνίτικης αντίστασης, οι αμερικανοί πεζοναύτες είναι έτοιμοι για νέα επίθεση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία που βρίσκονται εν εξελίξει.

    [28] ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡ. ΚΟΡΕΑ

    Σεούλ, 23 Απριλίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Ξεκαθαρίζει, όπως όλα δείχνουν, η εικόνα στην Βόρειο Κορέα αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη στην περιοχή Ριον Τσονγκ στα σύνορα Β. Κορέας-Κίνας. Τελευταίες πληροφορίες από τη πρωτεύουσα της Β. Κορέας Πιονγκ Γιάνγ αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από αυτό που δημοσιοποίησε προηγουμένως ο Ερυθρός Σταυρός.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Πεκίνο, ο αριθμός των νεκρών ανήρχετο σε 54 ενώ των τραυματιών σε 1200.

    Η εκτίμηση του Ερυθρού Σταυρού ήταν σαφώς πολύ πιο μετριοπαθής από τις αρχικές εκτιμήσεις που αναφέρονταν σε πάνω από 3000 νεκρούς, αριθμό που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και έγειρε φόβους στην ευρύτερη περιοχή για τυχόν πυρηνικό ή χημικό αρμαγεδόνα.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί απέκλεισε όμως ότι μπορεί ποτέ να φθάσει το αρχικό νούμερο των 3000.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωνε ότι δύο τρένα που μετέφεραν εύφλεκτα υλικά συγκρούστηκαν στην περιοχή Ριονγκ Τσον, 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Κίνα.

    Οι βορειοκορεατικές αρχές δεν έχουν ακόμα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει τον αριθμό των νεκρών ή τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή των δύο συρμών.

    Την έκρηξη επιβεβαίωσαν αρχικά η Ουάσιγκτον και η Σεούλ.

    «Είναι βέβαιο ότι σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη», είπε Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο αριθμός των νεκρών και τα αίτια της έκρηξης δεν είναι γνωστά».Όπως μετέδιδαν νωρίτερα τα νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, η Βόρειος Κορέα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κοπεί, προφανώς για να εμποδιστεί η μετάδοση πληροφοριών στο εξωτερικό.

    Τα τρένα μετέφεραν πετρέλαιο και υγραέριο συγκρούσθηκαν στις 1300 τοπική ώρα, την Πέμπτη, μετέδωσε πρακτορείο της Νοτίου Κορέας. Ο σιδηροδρομικός σταθμός καταστράφηκε και τα συντρίμμια από την έκρηξη πετάγονταν ψηλά στον αέρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας.

    Η Ριογκ Τσον η οποία έχει περίπου 130 χιλιάδες κατοίκους θεωρείται περιφερειακό μεταγωγικό κέντρο.

    Εννέα ώρες πριν από την έκρηξη, από το σταθμό της Ριονγκ Τσον πέρασε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

    Επέστρεφε από το Πεκίνο όπου είχε μεταβεί για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

    [29] ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ;

    Λονδίνο, 23 Απριλίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Με βιολογικά ή χημικά όπλα σκοπεύει να επιτεθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο, η Αλ Κάιντα. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για συγκεκριμένη απειλή επίθεσης της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν εναντίον της Βουλής των Κοινοτήτων με άνθρακα ή ρικίνη. Ήδη οι βουλευτές έχουν ψηφίσει υπέρ της κατασκευής ενός προστατευτικού γυάλινου διαχωριστικού ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και την αίθουσα που κάθεται το κοινό για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις.

    Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατική δράση ή έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου θα υποχρεούνται να φορούν ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, το οποίο θα δίνει συνεχώς το στίγμα τους.

    Στην Σαουδική Αραβία, μια μόλις ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από την διοίκηση της αστυνομίας στο Ριάντ όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν 144, οι αρχές πραγματοποίησαν μεγάλη επιχείρηση, κατά την διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τρία άτομα, ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Η επιχείρηση έγινε σε προάστιο της Τζέντα. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, περικύκλωσαν ένα κτίριο όπου κρύβονταν τρία άτομα, ύποπτα για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα, οι ύποπτοι να σκοτωθούν. Την ίδια ώρα σε άλλη περιοχή της Τζέντα δυο τρομοκράτες έπεφταν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών, μετά από καταδίωξη.

    Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο των τρομοκρατών φαίνεται πως έχει μπει τώρα και η Αυστραλία. Σε επιστολή που έστειλε στην πρεσβεία της Νότιας Κορέας στο Χονγκ Κόνγκ, τρομοκρατική οργάνωση, απειλεί, με επίθεση, την επόμενη εβδομάδα. Ενώ απειλές, για επικείμενη επίθεση, έχουν δεχθεί και οι αρχές της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας, του Κουβέιτ, του Πακιστάν αλλά και των Φιλιππίνων.

    [30] "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ" ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Το θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Το όνειρο του σκιάχτρου» θα παρουσιάσει αύριο στις 9 το βράδυ και την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου η θεατρική ομάδα μεταναστών, που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Οδυσσέας Πρωτοβουλία για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας» και υποστηρίζεται από το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας.

    Η παράσταση, που χρηματοδοτείται από το Κέντρο συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών «Εύξεινος Πόλη», εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Εργασίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

    Η θεατρική ομάδα μεταναστών Θεσσαλονίκης, συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2000 από μετανάστες που παρακολουθούσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο σχολείο του «Οδυσσέα». Ο «Οδυσσέας» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία και μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια με εθελοντές διδάσκοντες, προσφέροντας σε ενήλικες μετανάστες, παλιννοστούντες και πρόσφυγες δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας.

    Από το 2001 έως σήμερα έχει παρουσιάσει τρία θεατρικά έργα σε δημοτικά θέατρα, φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

    Η ομάδα απαρτίζεται από μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την Αλβανία, και το Ιράν.

    [31] OI "ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Το αριστούργημα του. Μότσαρτ «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Ζοέλ Λόουερς (Joλl Lauwers) και μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου στις 7, 9, 12 και 15 Μαΐου και ώρα 20.00. Στόχος της νέας αυτής παραγωγής του ΟΜΜΘ, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε νέους έλληνες ταλαντούχους τραγουδιστές, είναι να προβάλλει το αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας, αξιοποιώντας το σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου.

    Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Δημήτρης Τηλιακός (Conte Almaviva), Μαρίνα Βουλογιάννη (Contessa Almaviva), Μάτα Κατσούλη (Susanna), Χάρης Ανδριανός (Figaro) και Ειρήνη Καράγιαννη (Cherubino), πλαισιωμένοι από τους Ελένη Λιώνα (Marcellina), Δημήτρη Ναλμπάντη (Basilio / Don Curzio), Βασίλη Κωστόπουλο (Bartolo), Κώστα Ντότσικα (Antonio) και Μαριάννα Μανσόλα (Barbarina). Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Louis Dιsirι και οι φωτισμοί του Jacques Rouveyrollis. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Αμαντέους της Σόφιας και η Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Οι «Γάμοι του Φίγκαρο» είναι η δεύτερη όπερα που συνέθεσε ο Mότσαρτ αφότου εγκαταστάθηκε στη Bιέννη το 1781. Πρόκειται για μία κωμική όπερα γραμμένη στα ιταλικά και ανήκει στην κατηγορία της opera buffa, που ήταν της μόδας την εποχή του Mότσαρτ στη Bιέννη. Tο λιμπρέτο είναι του Lorenzo da Ponte και βασίζεται στο θεατρικό έργο του Pierre Caron de Beaumarchais «La folle journιe ou le mariage de Figaro». Οι «Γάμοι του Φίγκαρο» συνιστούν έναν αθάνατο ύμνο στον έρωτα, τα πάθη και τα συναισθήματα καθώς και μια ευφυή καυστική κοινωνική σάτιρα του αριστοκρατικού καθεστώτος. Πρόκειται για την αριστουργηματική επιτομή της κωμικής ιταλικής όπερας του 18ου αιώνα.Την πρώτη ιδιωτική παράσταση του έργου παρακολούθησαν αποκλειστικά μέλη της υψηλής γαλλικής κοινωνίας, τα οποία το υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρόλο που εξευτέλιζε την τάξη τους διακωμωδώντας την. Το αποτέλεσμα ήταν ο αυτοκράτορας της Aυστρίας Iωσήφ B' να απαγορεύσει την παρουσίασή του στη Βιέννη. Για να παρακάμψουν την αυτοκρατορική απαγόρευση, οι Mότσαρτ και da Ponte διασκεύασαν το έργο αμβλύνοντας τις αιχμές κοινωνικής κριτικής που το χαρακτήριζαν.

    Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του ρόλου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει απογευματινή εκδήλωση γνωριμίας με την όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο την Τετάρτη 28 Απριλίου, ώρα 19.00, όπου θα δοθεί ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για το συνθέτη, το έργο του καθώς και να γνωρίσει τους συντελεστές της παράστασης.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 30, 45, 60, 75 και 12 (μαθητικά-φοιτητικά).

    Χ

    [32] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

    Βόλος, 23 Απριλίου 2004 (12:32 UTC+2)

    Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει στον Βόλο, από τις 27 έως τις 30 Απριλίου, ο δήμος και το λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

    Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Οδησσού και η χορωδία του παραρτήματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις 27 Απριλίου θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής του ομογενή ζωγράφου από την Οδησσό, Αλέξανδρου Λαντουχόβ με τίτλο «Πόλη και Μουσική». Η έκθεση περιλαμβάνει 45 έργα που απεικονίζουν κυρίως τοπία και κτίρια εμπνευσμένα από την Οδησσό, τη Σόφια, τη Φλωρεντία και τη Βιέννη.

    Την Τετάρτη 28 Απριλίου, εγκαινιάζεται η παιδική έκθεση ζωγραφικής «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών» εννέα χρόνια παιδικής δημιουργίας με επιλογή 50 έργων από τα βραβευθέντα όλων των ετών. Η ιδέα για τη διοργάνωση διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής γεννήθηκε το 1996, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου. Από τότε μέχρι σήμερα 5.000 παιδιά από 20 πόλεις και πολλά χωριά της Ουκρανίας έχουν πάρει μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό του παραρτήματος. Πολλά από τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελλάδα ως πρώτοι νικητές, ενώ πλήθος άλλων απέσπασαν βραβεία, επαίνους και διακρίσεις.

    [33] ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2004 (11:50 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται σήμερα στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας της Αθήνας, μεγάλη εικαστική έκθεση με τίτλο «Ον λογικό και άλογο». Ο Πάρις Πρέκας (1926-1999), ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ζωγράφους, εκτός από τα γνωστά πλοία - τάνκερ, είχε κατ' εξοχήν ασχοληθεί με το άλογο, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, με μετάλλια και νομίσματα. Στην έκθεση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, τα τελευταία του έργα με θέμα: «Ιππείς της ζωφόρου του Παρθενώνα». Για τον Π. Πρέκα, το άλογο ήταν πάντα σύμβολο ελευθερίας, σύντροφος και συμπολεμιστής.

    Οπως ο ίδιος έγραφε για την προγενέστερη ενότητα με θέμα τα άλογα, στη σειρά «Νικητής και Ηττημένος», «μέσα στον κόσμο αισθάνομαι άβολα. Υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα που μου εξουδετερώνει την πυξίδα και χάνομαι. Τότε ξανακοιτώ την παλέτα μου. Σ' ένα παλιό μου μπλοκ, δίπλα στο σχέδιο ενός αλόγου μια πρόχειρη σκέψη "Η εξωτερική φόρμα, σαν αποτέλεσμα της εσωτερικής λειτουργίας καταλήγει σε σύμβολο". Ας ξανασχεδιάσω άλογα... Δουλεύοντας επάνω σε χαρτιά, τελάρα και γύψους, άθελά μου μια μορφή κυριαρχεί. Η μορφή του ιππέα. Αλλοτε σκυφτή κι άλλοτε όρθια. Πότε στη σκιά, πότε στο φως. Τελικά, χωρίς να το συνειδητοποιήσω, αυτό που βγαίνει απ' όλη αυτή την περιπέτεια, είναι η αυτοπροσωπογραφία μου. Εγώ ο νικητής, εγώ κι ο ηττημένος».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 April 2004 - 18:13:53 UTC