Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] AYΡΙΟ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [02] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ
  • [03] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [05] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ''ΟΑΣΙΣ''
  • [07] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΞΟΔΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [08] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ
  • [09] ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ "ΚΕΡΥΝΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
  • [11] ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ 8 ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ Η ΕΤΕ
  • [12] ΕΝΤΟΛΕΣ ΛΙΑΠΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΥΜΕ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Γ'
  • [13] ΥΠΑΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ
  • [14] ΚΑΤΑ 2,5% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [15] "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΑΔΗΚ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΖΕΡ - ΑΛΙΓΙΕΦ
  • [17] Ν. ΤΑΝ: ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ
  • [18] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΟΥΕΛ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [19] ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ «3ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
  • [21] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΤΕΝΙΣΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [23] ΣΤΗΝ 33η ΘΕΣΗ ΤΗΣ FIFA Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ
  • [25] ΙΡΑΚ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΖΟΡΝΤΑΝΟΦ
  • [26] ΔΑΝΕΙΟ 160 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [27] ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ
  • [29] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [30] 2η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [31] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΡΕΜΟ
  • [32] Η ΚΟΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] O ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ POULENC ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [34] ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΩΣ ΤΙΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

  • [01] AYΡΙΟ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Aθήνα, 14 Απριλίου 2004 (16:14 UTC+2)

    Την τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού θα γνωστοποιήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αλλά και αμέσως μετά σε δήλωση που θα κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αυτό δήλωσε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που ασχολήθηκε με το κυπριακό, με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους - πολίτη και με το θέμα της κοινωνίας της πληροφορίας.

    Κατά τη συνεδρίαση έγινε μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό από τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, υπενθύμισε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών θα ακούσει όλες τις απόψεις, και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που εξέτασε η κυβερνητική επιτροπή, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Στο νομοσχέδιο αυτό αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως είπε, θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφορά στη δομή της κυβέρνησης και κυρίως σε θέματα πάταξης της γραφειοκρατίας και τις σχέσεις κράτους και πολίτη. Ειδικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν το δημοτικό και κοινοτικό κώδικα και την αναμόρφωση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

    Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παυλόπουλος θα δώσει συνέντευξη τύπου στην οποία θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο.

    Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ήταν η κοινωνία της πληροφορίας. Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι η αποτίμηση της σημερινής κατάστασης δεν είναι ευχάριστη καθώς χάνονται κοινοτικά κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επανίδρυση του κράτους. Τόνισε τέλος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί προσωπικά το θέμα και έθεσε ήδη το πλαίσιο για να προχωρήσει η επανίδρυση του κράτους.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής:

    «Συζητήθηκαν τρία θέματα στην κυβερνητική επιτροπή. Το πρώτο ήταν μια μεγάλη ανάλυση του πρώτου νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Είναι το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους πολίτη και έχει πρόνοιες για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Ρυθμίσεις αφορούν την δομή της κυβέρνησης επίσης που συνδέονται πρώτον με την κατάργηση του υπουργείου Τύπου και νομοθετικά και δεύτερον με τη νομοθετική ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού.

    Επίσης προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν το χρόνο απάντησης των υπηρεσιών στον πολίτη, την κατάργηση της γραφειοκρατίας με τις πολλές υπογραφές, τόσο για την εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις. Επίσης προβλέπει την αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και την ευθύνη του κράτους σε περιπτώσεις μη εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. Δημιουργούνται ήδη δύο επιτροπές για την αναμόρφωση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και την κατάρτιση νέου δημοτικού και κοινοτικού κώδικα. Λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο αυτό θα ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε συνέντευξη Τύπου.

    Το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνω, είναι το πρώτο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και είναι το πρώτο μιας σειράς θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για επανίδρυση του κράτους.

    Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε και το οποίο συνδέεται με τη δημόσια διοίκηση είναι η κοινωνία της πληροφορίας. Η αποτίμηση της σημερινής κατάστασης δεν είναι ευχάριστη. Δυστυχώς η συνολική απορροφητικότητα είναι πολύ χαμηλή, είναι μόλις στο 12%. Η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο να χάνονται κοινοτικά κονδύλια, κοινοτικά χρήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την επανίδρυση του κράτους, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί προσωπικά το θέμα και έθεσε ήδη το πλαίσιο για να προχωρήσει η επανίδρυση του κράτους με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη δημόσια διοίκηση.

    Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το Κυπριακό. Έγινε μια σύντομη ενημέρωση από τον υπουργό των Εξωτερικών. Όπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός θα μετάσχει αύριο στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύσκεψη την οποία η κυβέρνηση είχε ζητήσει και, όπως επίσης γνωρίζετε, από την πρώτη κιόλας συζήτηση που έγινε στη Βουλή με πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή τότε, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θα ακούσει όλες τις απόψεις και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Αύριο λοιπόν τόσο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών όσο και αμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

    [02] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

    Ουάσιγκτον, 14 Απριλίου 2004 (07:06 UTC+2)

    Ανεπηρέαστος από τις πρόσφατες βίαιες εξελίξεις στο Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Σε συνέντευξη Τύπου, στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι οι Αμερικανοί θα μείνουν στο Ιράκ για όσο χρειαστεί και ότι θα στείλει επιπλέον στρατεύματα αν του ζητηθεί.

    Οι συνέπειες μιας αμερικανικής αποτυχίας στο Ιράκ, είπε, είναι ανυπολόγιστες.

    «Το Ιράκ, ή θα είναι μια ειρηνική δημοκρατική χώρα ή θα γίνει και πάλι μια πηγή βίας, ένα καταφύγιο για τους τρομοκράτες και μια απειλή για την Αμερική και τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος Μπους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε πως η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς θα γίνει στις 30 Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

    «Στις 30 Ιουνίου, όταν η σημαία του ελεύθερου Ιράκ υψωθεί, οι ιρακινοί επίσημοι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες των υπουργείων της κυβέρνησης» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Όμως, αργότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο, παραδέχτηκε πως δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιόν θα παραδώσουν την εξουσία οι αμερικανοί.

    [03] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (12:50 UTC+2)

    Στις 18 Μάιου αρχίζουν οι γενικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές της Β' λυκείου θα κάνουν πρεμιέρα με το μάθημα της Φυσικής, ενώ αυτοί της Γ' λυκείου θα διαγωνιστούν στην Ιστορία.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Α.Καραμάνος δήλωσε σήμερα για τις γενικές εξετάσεις: «Από την προσεχή Δευτέρα ξεκινά η αποστολή του αναγκαίου έντυπου υλικού σε όλα τα σχολεία, μιλάμε για τετράδια εξετάσεων και όλα τα σχετικά υλικά. Αρχίζουν επίσης οι δοκιμαστικές εκπομπές για να τεθεί το σύστημα εκπομπής σε ετοιμότητα και γενικά λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα από πλευράς διοικητικής στήριξης των εξετάσεων, με βάση την εμπειρία που έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων».

    Οι μαθητές σε όλη τη χώρα θα διαγωνίζονται μέρα παρά μέρα στα μαθήματα, ενώ θα λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες από τα σχολεία τους για τις ώρες που θα πρέπει να βρίσκονται στα θρανία αλλά και για τα έγγραφα που καλούνται να έχουν μαζί τους.

    Επίσης, έως τα μέσα Ιουλίου θα κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι βάσεις εισαγωγές αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (16:12 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για τους συμβασιούχους θα είναι το ευρύτερο δυνατό έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στον "Alpha TV". «Αυτό επιβάλλει και το Σύνταγμα, αλλά και η Κοινοτική Οδηγία η οποία μας δεσμεύει» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η διαδικασία προχωρά σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εκδοθεί ένα ενιαίο διάταγμα που να καλύπτει τα πάντα και να μην επιτρέπει διαφοροποιήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις λεπτομέρειες που θα ρυθμίζει το Διάταγμα ο υπουργός επισήμανε ότι σε αυτό θα ορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα είναι δυνατό μια σύμβαση να μετατραπεί σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Αυτό το Διάταγμα θα κληθούν να εφαρμόσουν χωριστά νομικά πρόσωπα όπως οι δήμοι και οι νομαρχίες και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα σχετικά κριτήρια θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής του ενδιαφερόμενου ώστε να υποχρεωθεί ο οικείος φορέας να εφαρμόσει τα κριτήρια του διατάγματος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι το Διάταγμα θα έχει το πλεονέκτημα ότι θα περάσει από επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι θα είναι βέβαιο ότι είναι απόλυτα συνταγματικό.

    Είπε ακόμη ότι είναι τρία τα βασικά κριτήρια μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, πρώτον πρέπει να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, δεύτερον θα είναι μικρότερος ο χρόνος στον οποίο μπορεί να κρίνεται ότι κάποιος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τρίτον θα διαφοροποιηθεί η διάρκεια που μεσολαβεί μεταξύ των δύο ανανεώσεων των συμβάσεων.

    Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις που θα εισαχθούν θα είναι πολύ επιεικέστερες από αυτές που υπήρχαν στα Διατάγματα που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν.

    [05] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (16:36 UTC+2)

    Σε χρονικό μιας προαναγγελθείσας πτώσης εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αναλυτές που προέβλεψαν ότι η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών θα δώσει το σύνθημα για αποκομιδή κερδών και στη Σοφοκλέους.

    Οι πωλητές διατήρησαν μέχρι τέλους το "πάνω χέρι" σε σχεδόν όλους τους κλάδους, με εξαίρεση εκείνους των τηλεπικοινωνιών και των επενδύσεων, ο οποίοι παρέμειναν σε θετικό έδαφος. Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία δέχτηκε ώθηση, μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις για τις αλλαγές στη διοίκηση του οργανισμού. Αντίθετα, ισχυρότατες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών, που είχαν πρωταγωνιστήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

    Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες, της τάξης του 1,41% και διαμορφώθηκε στις 2.440,64 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.436,39 και τις 2.454,19. Ο τζίρος έφτασε στα 96,0 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, μόλις οι 39 ενισχύθηκαν, έναντι 262 πτωτικών και 98 στάσιμων.

    Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Kατά 1,43% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι πτώσης σε ποσοστό 1,28% και 1,64% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες της τάξης του 1,43%, έκλεισε και ο FTSE/ASE-140.

    OI KΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με αρνητικό πρόσημο έκοψαν το «νήμα» της συνεδρίασης και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση δύο, εκείνους των εταιριών επενδύσεων και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι σημείωσαν οριακή άνοδο, σε ποσοστό 0,27% και 0,10% αντίστοιχα.

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, που συνδράμει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, η άνοδος στηρίχθηκε ως προς έναν πολύ σημαντικό βαθμό στις "πλάτες" του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου ενισχύθηκε κατά 1,20%. Με κέρδη έκλεισε επίσης η μετοχή της FORTHNET (0,70%).

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά την πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Παναγή Βουρλούμη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, καθώς πρόκειται για κορυφαίο στέλεχος του χρηματοοικονομικού τομέα, με μακροχρόνια εμπειρία.

    Πάντως, απώλειες κατέγραφαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον τηλεπικοινωνιακό δείκτη. Κατά 1,07% υποχώρησε ο τίτλος της COSMOTE, έναντι μεγάλων απωλειών της τάξης του 6,25% για τη μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ.

    Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των κλαδικών δεικτών, της τάξης του 2,40% έκαστος, κατέγραψαν εκείνοι των διυλιστηρίων και των κατασκευών. Στον κλάδο των διυλιστηρίων, η πτώση ήταν απόρροια των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ (-3,22%) και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1,23%).

    Ισχυρότατες πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των περισσότερων εισηγμένων κατασκευαστικών, με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες να καταγράφονται σε εκείνες των εταιριών ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (-11,43%), ΕΡΓΑΣ (-10,20%), ΑΤΤΙΚΑΤ (-6,58%) και ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ (-5,19%).

    Μεγάλη πτώση, σε ποσοστό 2,11%, παρουσίασε και ο τραπεζικός κλάδος (που πρωταγωνίστησε τις προηγούμενες ημέρες), λόγω των εντολών πωλήσεων στις μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ (-2,33%), της ALPHA BANK (-2,00%), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-2,17%), της EFG EUROBANK (-2,06%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,40%).

    Με απώλειες έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (-1,50%), των βασικών μετάλλων (-1,36%), των βιομηχανιών (-1,31%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-2,02%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,56%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,58%), της κλωστοϋφαντουργίας (-2,17%), του λιανικού εμπορίου (-0,38%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-1,42%), της παράλληλης αγοράς (-1,25%), της πληροφορικής (-2,01%), των συμμετοχών (-1,34%), των τροφίμων και ποτών (-1,37%) και του χονδρικού εμπορίου (-2,10%). Σημαντικά αποδυναμωμένος, κατά 2,93%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΑLFA-ALFA ENERGY (9,09%), RAINBOW (5,10%) και MULTIRAMA (4,17%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν οι τίτλοι του ΚΑΡΑΤΖΗ (-17,69%), της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ (-11,43%) και της ΕΛΒΙΕΜΕΚ (-11,30%).

    Kατά 2,44% και 0,72% αντίστοιχα, υποχώρησαν οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ. Τέλος, ποσοστό 4,17% απώλεσε ο τίτλος της ΔΕΛΤΑ SΙΝGULAR, στην οποία η ALPHA BANK ελέγχει το 38,13%. Οπως τονίζουν οι αναλυτές, η αγορά αναμένει από την προηγούμενη εβδομάδα την επαλήθευση ή τη διάψευση των φημών, που θέλουν το 50% της εισηγμένης εταιρίας να περνά στα "χέρια" της αμερικανικής First Data._

    ΑΛ.Γ

    [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ''ΟΑΣΙΣ''

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Σεμινάρια και συζητήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσεων που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη (Μοσκώφ 12) τις επόμενες μέρες η εταιρία υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων ΟΑΣΙΣ.

    Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Απριλίου από τις 18:00 έως τις 20:30 διοργανώνεται σεμινάριο με την ψυχοθεραπεύτρια Τόνια Νικολινάκου με θέμα: Αμυνες.

    Την Κυριακή 18 Απριλίου στις 18:00 - 20:30 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με την ψυχοθεραπεύτρια Νινέττα Αρώνη. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον ιερομόναχο του Αγίου Ορους πατέρα Αρτέμιο.

    Η ΟΑΣΙΣ είναι αστική μή κερδοσκοπική εταιρία υποστήριξης και ενημέρωσης εξαρτημένων ατόμων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια, διατροφικές διαταραχές. Ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία πρώην εξαρτημένων ατόμων και μέλη των οικογενειών τους με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες πολύπλευρης υποστήριξης για την πρόληψη της εξάρτησης, τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την ψυχωκοινωνική και νομική συμβουλευτική.

    [07] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΞΟΔΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Δύο προκαταρκτικές εξετάσεις με αφορμή καταγγελίες εφημερίδων για έξοδα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Η πρώτη αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", ενοικίασε αυτοκίνητα με τόσο υψηλό μίσθωμα, που θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί. Ακόμη ερευνάται και σχόλιο εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο έγιναν περίεργοι διαγωνισμοί για τη σύμβαση προμήθειας υλικών της δάδας.

    Η δεύτερη προκαταρκτική εξέταση, αφορά δημοσίευμα με τίτλο "αρπάχτηκαν 500 δισεκατομμύρια δραχμές" για μηχανήματα ανίχνευσης ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» που εκδόθηκε με αφορμή την εντολή προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία επισημαίνεται ότι «η «Αθήνα 2004» τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις νόμιμες διαδικασίες κατά τη διεξαγωγή διαγωνισμών προμηθειών, διαθέτει δε τριπλό σύστημα προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου».

    «Στις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η εντολή προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπάρχει κάτι που να αντιβαίνει αυτή την πάγια αρχή της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Η Δικαιοσύνη θα έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν στην «Αθήνα 2004», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [08] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Υπεγράφη την Τετάρτη από τους υπουργούς Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη η κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών οικογενειακής παροχής-επιδόματος στους συνταξιούχους των ΝΠΔΔ του Ν.3163/55, πρώην εργαζόμενους του Δημοσίου οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με το ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ.

    Οι αναδρομικές απαιτήσεις που προκύπτουν και για τους δύο συζύγους ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 1/3/2001 ως 30/6/2003 (συνολικά 16 μήνες) και θα εξοφλούνται τμηματικά σε τρεις ετήσιες δόσεις.

    -Η πρώτη δόση θα καταβληθεί το μήνα Μάρτιο του 2004.

    -Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί το μήνα Φεβρουάριο του 2005.

    -Η τρίτη δόση θα καταβληθεί το μήνα Φεβρουάριο του 2006, για δε ποσό μέχρι 250 ευρώ που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο θα εξοφλείται εφάπαξ.

    Η δαπάνη αυτή βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ και ανέρχεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000,00 ευρώ).

    [09] ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ "ΚΕΡΥΝΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Aθήνα, 14 Απριλίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Η ΚΕΔΚΕ, ο Δήμος Κερύνειας, η Ένωση Δήμων Κύπρου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κερύνεια Χρυσοκάβα κατασκεύασαν το «Κερύνεια - Ελευθερία», πιστό αντίγραφο του αρχαίου καραβιού του 3ου π.Χ αιώνα, που βρέθηκε το 1965 στα ανοιχτά της Κερύνειας και που σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένο στο κατεχόμενο μεσαιωνικό κάστρο της Λευκωσίας. Το αντίγραφο θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονικά, ερευνητικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και άλλα προγράμματα.

    Το «Κερύνεια - Ελευθερία» θα αναχωρήσει από την αρχαία Αμαθούντα της Κύπρου, το Σάββατο και θα φθάσει στον Πειραιά, στις 15 Μαΐου 2004, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη τελετή υποδοχής του, ενώ η κύρια τελετή θα γίνει στην Αθήνα, την επομένη, 16 Μαΐου. Παρόμοιες λαμπρές τελετές υποδοχής, αναμένεται να διοργανωθούν και στα νησιά στα οποία θα σταθμεύσει.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε: «Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ο πλωτός αυτός πρεσβευτής της Κύπρου θα πραγματοποιήσει επιστημονικό, αλλά και ταυτόχρονα πολιτιστικό ταξίδι στην Ελλάδα, για να μεταφέρει τα συμβολικά δώρα της Κύπρου στη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ταξίδι αυτό θα μετατραπεί σε μια πανελλήνια εκδήλωση, που θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δραστηριότητες της περιόδου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Με τον Αμερικανό Πρέσβη Τόμας Μίλερ συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης. Είναι η πρώτη συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και ο Πρέσβης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης είπε στους δημοσιογράφους ότι τον ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Ζήτησε από τον Πρέσβη να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους ίδιους και τις δύο χώρες για την επίτευξη των κοινών στόχων και προς αμοιβαίο όφελος.

    «Συμφωνώ εκατό τοις εκατό» σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Μίλερ και είπε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τον ενημέρωσε και για την διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ του 2008 στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Μίλερ εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά σε όλη την Βαλκανική, όπως διαπίστωσε ο ίδιος στα οκτώ χρόνια της παραμονής του στην Ελλάδα και στη διάρκεια της θητείας του στο Σεράγεβο.

    Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου στην Κύπρο, απάντησε ότι δεν θέλει να πει τίποτε άλλο πέραν των όσων δήλωσε στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [11] ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ 8 ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ Η ΕΤΕ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (15:38 UTC+2)

    Τις κυριότερες οικονομικές εξελίξεις σε οκτώ αναδυόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου "χαρτογραφεί" η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντός της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή και ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη.

    Ειδικότερα, οι αναλυτές της ΕΤΕ κάνουν σύντομη ανασκόπηση των οικονομικών εξελίξεων στην Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

    Οι εξελίξεις και οι προοπτικές ανά κράτος, όπως αυτές περιγράφονται στο τεύχος Μαρτίου της περιοδικής έκδοσης "South Eastern Europe and Mediterranean Emerging Market Economies Bulletin" της ΕΤΕ, είναι οι εξής:

    -ΚΥΠΡΟΣ

    Στην Κύπρο, το σχέδιο διευθέτησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα τεθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα τόσο στην Ελληνοτουρκική όσο και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά στις 24 Απριλίου. Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου

    Σημειώνεται ότι η τελευταία φάση της σταδιακής απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων θα ολοκληρωθεί με την είσοδο του νησιού στην ΕΕ. Πάντως, δεν αναμένεται εκροή κεφαλαίων λόγω του διευρυμένου περιθωρίου διακύμανσης της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ (±15 %) και της ευνοϊκής διαφοράς επιτοκίου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (150 μονάδες βάσης).

    Όμως, το δημοσιονομικό έλλειμμα χρήζει περαιτέρω προσπάθειας μείωσης και δεδομένου ότι αυτό παραμένει υψηλό (6,5% του ΑΕΠ το 2003) αναγκαία είναι η διατήρηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και κατά τα επόμενα χρόνια. 

    -ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην Τουρκία, παρά το υψηλό κοινωνικό κόστος των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, οι τοπικές εκλογές στο τέλος Μαρτίου έδειξαν ισχυρή λαϊκή υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων είναι ευρύτερα ορατά. Η γενική οικονομική κατάσταση είναι καλή και δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα κατά το τρέχον έτος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία του πληθωρισμού (11,8% το Μάρτιο), υποστηριζόμενη από την ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς και την περιοριστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Συγχρόνως, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμένει ισχυρός (6,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2003) και το δημόσιο χρέος βελτιώνεται σταδιακά (70% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003).

    Στον αντίποδα, τα κύρια σημεία ανησυχίας είναι η διαχείριση της μετάβασης από το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, καθώς και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

    Στο μεταξύ, ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης σε συνδυασμό με άμεση συμμετοχή στο θέμα της διευθέτησης του «Κυπριακού» αναμένεται ότι θα βοηθήσει την Τουρκία να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο συμβούλιο κορυφής το Δεκέμβριο στο 'Aμστερνταμ. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένονται περαιτέρω θετικές συνέπειες στην οικονομία και τις αγορές.

    -ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Στη Ρουμανία, αναμένεται περιορισμένη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (5,8% του ΑΕΠ το 2003) που θα εξαρτηθεί όμως, σε σημαντικό βαθμό, από την επιτυχία των διοικητικών μέτρων για επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης αλλά και από το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός όχι εύκολο σε προεκλογική περίοδο. Επιπλέον, η υπό προώθηση νέα συμφωνία με το ΔΝΤ - εάν πραγματοποιηθεί - θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους χρηματοδότησης του ελλείμματος του ισοζυγίου, δεδομένου ότι θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η συμφωνία αναμένεται ότι θα επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα ενισχύσει τις προοπτικές για θετική αξιολόγηση από την ΕΕ σχετικά με τη, μέχρι σήμερα, δύσκολη απόκτηση του τίτλου της «οικονομίας της αγοράς». Κατά συνέπεια, προέχουν και πάλι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και η αβέβαιη, μέχρι στιγμής, ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της SNP Petrom κατά το τρέχον έτος.

    -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στη Βουλγαρία, με την ημερομηνία έγκρισης της ένταξης της χώρας στην ΕΕ να πλησιάζει και σε μία περίοδο έντονων εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, η υπό προώθηση νέα συμφωνία με το ΔΝΤ αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών όσον αφορά την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία θα επικεντρωθεί στην ανάγκη επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης - προκειμένου να βελτιωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (8,7% του ΑΕΠ το 2003) - αλλά και στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.

    Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η συνέχιση της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας για συγκράτηση των δανείων με διοικητικά μέτρα. Όσον αφορά την, έως τώρα, εύκολη χρηματοδότηση του ελλείμματος, η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των εισροών των άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Όμως, οι συνεχιζόμενες προεκλογικές πολιτικές πιέσεις θα επιβραδύνουν τις βασικές ιδιωτικοποιήσεις, κατά τους επόμενους μήνες, και θα δυσκολέψουν την εφαρμογή πιο περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, εάν αυτή καταστεί αναγκαία.

    -ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Μετά από δυο μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας στις αρχές Μαρτίου. Οι βασικές οικονομικές θέσεις δόθηκαν στο πολιτικό κόμμα G-17 Plus, βελτιώνοντας το κλίμα στην αγορά. Με την προκήρυξη Προεδρικών εκλογών στις 13 Ιουνίου μπορεί να σχηματιστεί συνδυασμός πλειοψηφίας με τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο είναι το μοναδικό προοδευτικό κόμμα που δεν συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται ότι θα προωθήσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το ΔΝΤ μετά τη διακοπή τους τον περασμένο Νοέμβριο, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Πηγή ανησυχίας είναι το ανακοινωθέν από την κυβέρνηση σχέδιο προϋπολογισμού του 2004. Η πολιτική μείωσης των φόρων αναμένεται ότι θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους των εσόδων, ενώ πρόκληση αποτελεί και η χρηματοδότηση του ελλείμματος. Η δυνατότητα χρηματοδότησης του ελλείμματος από εγχώριες πηγές είναι πιθανό να περιοριστεί δεδομένου ότι φαίνεται απίθανη η επανάληψη των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων του 2003 και τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, η συμμόρφωση με τους στόχους του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος και με το δικαστήριο της Χάγης θα διασφαλίσει την απαραίτητη εξωτερική βοήθεια.

    -ΠΓΔΜ

    Στην ΠΓΔΜ, στις αρχές Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη ανασκόπηση του τρέχοντος προγράμματος του ΔΝΤ στις αρχές Φεβρουαρίου. Η αποστολή του Ταμείου επιδοκίμασε τις μακροοικονομικές επιδόσεις του 2003. Υπέδειξε, όμως, ότι θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες στο δημοσιονομικό, το νομισματικό και το διαρθρωτικό τομέα πριν την τελική έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο τον Μάιο.

    Συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται ότι θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, κατά τα τέλη Ιουνίου, με στόχο την εξισορρόπηση πιθανής δημοσιονομικής υπέρβασης εξαιτίας χαμηλότερων των αναμενόμενων εσόδων από ΦΠΑ και δαπανών υψηλότερων του αρχικού στόχου.

    Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε από τον Ιανουάριο κύκλο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα, αποτέλεσμα της σοβαρής δημοσιονομικής υπέρβασης του Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλά εγχώρια επιτόκια οδήγησαν σε αυξανόμενες πιέσεις στο εγχώριο νόμισμα. Αναμένεται διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

    -ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στην Αλβανία, οι επιδόσεις του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, παρά τη μείωση των μεταβιβάσεων από επίσημες πηγές στο δεύτερο εξάμηνο του 2003 λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Για το τρέχον έτος, τα «διπλά» ελλείμματα αναμένεται ότι θα κυμανθούν στα ήδη υψηλά επίπεδα του 2003 (7,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και 4,5% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα). Πάντως, η χρηματοδότησή τους αναμένεται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της πρόσφατης αποκατάστασης της εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας με συνέπεια την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

    -ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Στην Αίγυπτο, το νέο, από τον περασμένο Δεκέμβριο, Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι προσεγγίζει το στόχο για ενοποίηση της τιμής της αιγυπτιακής λίρας στην επίσημη και στην παράλληλη αγορά. Η σύγκλιση της τιμής του εγχώριου νομίσματος στις δύο αγορές ήταν αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο έκτακτων μέτρων που στόχευαν στον περιορισμό της ρευστότητας, αλλά και της βελτίωσης των επιδόσεων των συναλλαγματοφόρων τομέων της οικονομίας (π.χ. εξαγωγές αγαθών, τουρισμός).

    Πάντως, η ενοποίηση της συναλλαγματικής αγοράς απαιτεί παράλληλη αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά από καιρό αναμενόμενων νομοθετικών μέτρων τα οποία πρόκειται να επικυρωθούν από το Κοινοβούλιο μέχρι τον Ιούνιο. Όμως, η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων δεν κρίνεται ως ικανή συνθήκη για την αύξηση της ελκυστικότητας της Αιγύπτου ως χώρας προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων, εάν δεν συνοδεύεται από το κατάλληλο μακροοικονομικό πλαίσιο, περιλαμβανομένης και της επιστροφής σε πλήρως ελεύθερα κυμαινόμενο συναλλαγματικό καθεστώς._

    [12] ΕΝΤΟΛΕΣ ΛΙΑΠΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΥΜΕ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (15:31 UTC+2)

    Εντολές για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του υπουργείου Μεταφορών (ΥΜΕ), που εντάσσονται στο Γ' ΚΠΣ, αλλά και για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων στο έπακρον, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Λιάπης, μετά τη διαπίστωση ότι η απορροφητικότητα είναι μειωμένη.

    Συγκεκριμένα, ύστερα από αναλυτική ενημέρωση που είχε σήμερα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ο κ.Λιάπης διαπίστωσε ότι, μετά από τέσσερα χρόνια, δεν ξεπερνά το 18% η απορρόφηση των κονδυλίων του επιχιερησιακού προγράμματος «Σιδηρόδρομοι Αεροδρόμια - Αστικές Συγκοινωνίες -Σ.Α.Α.Σ», ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

    Το δε πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» αφορά σε πέντε έργα του ΥΜΕ και συγκεκριμένα στη βάση για σύστημα παρακολούθησης των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, στην ηλεκτρονική κράτηση θέσεων υπεραστικών συγκοινωνιών, στο σύστημα πληροφόρησης για τα κλεμμένα Ι.Χ και στη δικτυακή πύλη του υπουργείου. Και για τα έργα αυτά, που εντάσσονται επίσης στο Γ'ΚΠΣ, ο κ. Λιάπης ζήτησε τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωσή τους το συντομότερον δυνατό.

    Μετά το πέρας των διαδοχικών συσκέψεων που είχε με τοςυ υπηρεσιακούς παράγοντες, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης δήλωσε:

    « Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της υλοποίησης σειράς σημαντικών έργων υποδομών που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Αποφασίσαμε λοιπόν να επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων αυτών, αξιοποιώντας στο έπακρο το σύνολο των κοινοτικών πόρων, όπως έχουν εγκριθεί από το Γ'ΚΠΣ".

    Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε έργα βελτίωσης της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης με την αναβάθμιση των αστικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών, βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και ανάπτυξης των εμπορευματικών μεταφορών. "Όλα αυτά τα έργα προωθούνται ώστε να υλοποιηθούν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Απόφαση μας είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Γ'ΚΠΣ στο έπακρο, με πλήρη απορρόφηση και επένδυση μέχρι και του τελευταίου ευρώ, προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναβάθμιση σε όλους τους παραπάνω τομείς», κατέληξε ο κ.Λιάπης._

    [13] ΥΠΑΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (15:15 UTC+2)

    Οι άμεσες δρασεις που θα αναπτύξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ο γενικότερος σχεδιασμός της για το εγγύς μέλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, με τον πρόεδρο του φορέα Σπυρίδωνα Ζησιμόπουλο.

    Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης, η αποτελεσματικότερη δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εν όψει της Ολυμπιάδας των Αθηνών, που ξεκινάει τον Αύγουστο, αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Εξάλλου, ο κ.Ζησιμόπουλος γνωστοποίησε ότι, στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει στην οριοθέτηση και χαρτογράφηση της αγοράς, αλλά και στη μελέτη των συνθηκών ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς. Επίσης, θα επιδιώξει την πάταξη συμπράξεων και εναρμονισμένων πρακτικών, με τις οποίες καταστρατηγείται ο υγιής ανταγωνισμός.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή αναδιοργανώνεται. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στις αρμοδιότητές της δεν περιλαμβάνεται ο έλεγχος αισχροκερδών πρακτικών, ενώ ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα δημοσιοποιήσει σύντομα το πόρισμα για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά υγρών καυσίμων._

    [14] ΚΑΤΑ 2,5% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (15:14 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 2,5% σε σχέση με πέρυσι σημείωσε τον Φεβρουάριο ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων, Βιομηχανίας, Ηλεκτρισμού-Φυσικού Αερίου-Νερού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατεγράφη στον επιμέρους δείκτη της παραγωγής ορυχείων. Συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση κατά 7,3%, κυρίως λόγω της ανοδικής τροχιάς των επιμέρους κλάδων άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

    Ο δείκτης Παραγωγής Βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 1,7%, εξέλιξη που -σύμφωνα με την ΕΣΥΕ- συναρτάται με τις αυξήσεις που σημειώθηκαν σε επιμέρους κλάδους των τροφίμων και ποτών, των χημικών προϊόντων και των μεταφορικών μέσων. Ο δε δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού-Φυσικού Αερίου- Νερού σημείωσε αύξηση κατά 3,4%, οφειλόμενη ως επί το πλείστον στη διεύρυνση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου.

    Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004, η εξέλιξη της πορείας του μέσου όρου των παραπάνω δεικτών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003, ήταν η εξής:

    -Κατά 1,3% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων, Βιομηχανίας, Ηλεκτρισμού-Φυσικού Αερίου-Νερού

    -Αύξηση 0,9% παρουσίασε ο Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων

    -Μειωμένος κατά 2,4% ήταν ο Δείκτης Παραγωγής Βιομηχανίας

    -Κατά 9,3% αυξήθηκε ο Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού-Φυσικού Αερίου-Νερού._

    [15] "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΑΔΗΚ

    Λευκωσία, 14 Απριλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Η Κεντρική Επιτροπή του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) υιοθέτησε απόψε ομόφωνα την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση το ΑΔΗΚ ''στηρίζει και συμπορεύεται με το κάλεσμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για ένα δυνατό όχι στο σχέδιο Ανάν και καλεί τον Κυπριακό λαό σε εθνική συστράτευση και ομοψυχία''.

    Νωρίτερα σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης κάλεσε τα μέλη του κινήματος σε ένα πανίσχυρο, μαζικό και οριστικό ''όχι''.

    ''Η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος προς την Κεντρική Επιτροπή, προς όλους εσάς τους συναγωνιστές και προς όλες εσάς τις συναγωνίστριες μας, είναι να βαδίσουμε ψύχραιμα, σταθερά και με αξιοπρέπεια προς ένα μαζικό και οριστικό ΟΧΙ'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΖΕΡ - ΑΛΙΓΙΕΦ

    Αγκυρα, 14 Απριλίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Την ανάγκη επίλυσης της διαφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ με ειρηνικούς τρόπους με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου επισήμαναν οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και Ιλχάμ Αλίγιεβ κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα.

    Την Τρίτη, πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεβ στην Αγκυρα μετά από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπεγράφησαν πέντε συμφωνίες που αφορούν στους τομείς της πολιτικής αεροπορίας, του πολιτισμού, της βιομηχανίας, των τελωνείων και της οικονομικής συνεργασίας.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στο 'κοινό ανακοινωθέν' που συνυπέγραψαν οι κ.κ. Αλίγιεβ και Σεζέρ όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογραμμίζονται:

    «Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν διατυπώνουν τα αιτήματα για απόσυρση των Αρμενικών στρατευμάτων από τα Αζερικά εδάφη και για επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Επιβάλλεται όπως η διαφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ επιλυθεί με ειρηνικούς τρόπους με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

    Στο σχετικό με την επίσκεψη Αλιγιεβ δημοσίευμα της Radikal, που φέρει τον τίτλο «Λύση μέσης οδού με τον Αλίγιεβ», τονίζεται ότι κατά την επίσκεψη Αλίγιεβ στην Αγκυρα υιοθετήθηκε σταδιακή λύση για την επικράτηση της ειρήνης του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την διάνοιξη της μεθορίου Τουρκίας Αρμενίας.

    Στη συνέχεια αναφέρεται ότι ο Αζέρος Πρόεδρος εξέθεσε κατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών το σχέδιο που επεξεργάζεται σχετικά με τη λύση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ:

    Το κατεχόμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι 7 περιοχές γύρω από αυτό δεν θα αποτελέσουν ποτέ αρμενικά εδάφη και για το λόγω αυτό επιβάλλεται η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Εναρξη συνομιλιών μετά την απόσυρση των αρμενικών στρατευμάτων από τις 5 εκ των 7 προαναφερθεισών περιοχών και μετά απ' αυτό έναρξη λειτουργίας του σιδηροδρόμου, διάνοιξη τελωνειακών διόδων, ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων καθώς και διάνοιξη της τουρκο-αρμενικής μεθορίου.

    Χορήγηση στους Αρμενίους του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθεστώτος εθνικής μειονότητας αλλά όχι ανεξαρτησίας.

    Αναβάθμιση του διαλόγου που έχει αρχίσει με την αρμενική κυβέρνηση, στο ανώτατο επίπεδο.

    [17] Ν. ΤΑΝ: ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 14 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Τη θέση ότι η αναβολή του δημοψηφίσματος έρχεται σε αντίθεση με την ουσία, το πλαίσιο και τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού διατύπωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν κατά την εβδομαδιαία καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

    Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την αναβολή του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, υπενθύμισε ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν είναι η σύσταση ενός νέου εταιρικού κράτους στην Κύπρο και η ένταξη της Ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε., πριν από την 1η Μαΐου και πρόσθεσε ότι αυτήν την στιγμή εφαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα που άρχισε στη Νέα Υόρκη και συνεχίσθηκε στη Λουκέρνη.

    Ο κ. Ταν επεσήμανε πως η Τουρκία παραμένει πιστή στις ευθύνες της όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αυτό και ότι όπως και πριν από τη λύση και τώρα, κατά το χρονοδιάγραμμα της λύσης, θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τις ευθύνες της.

    «Είναι το πιο φυσικό δικαίωμα μας να περιμένουμε και από τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εκπληρώσουν κατά τον ίδιο τρόπο τις ευθύνες τους», υπογράμμισε.

    Ο κ. Ταν που υπογράμμισε πως στο χρονοδιάγραμμα δημοψηφίσματος η ουσία του ερωτήματος που ρωτάται, είναι «δέχεστε να ενταχθείτε μαζί στην ΕΕ την 1η Μαΐου;», είπε ότι το ερώτημα αυτό δεν είναι κατάλληλο να ερωτηθεί μετά την 1η Μαίου, διότι θα έχει χάσει εντελώς το νόημά του.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως οι πλευρές έχουν εκδώσει τους Νόμους δημοψηφίσματος, τόνισε ότι το να γίνεται αναφορά σε αναβολή, είναι κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραμέτρους του σχεδίου και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε τη γνώμη ότι η αναβολή του δημοψηφίσματος έρχεται σε αντίθεση με την ουσία, το πλαίσιο και τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν».

    Ο κ. Ταν απαντώντας στο ερώτημα, εάν υπήρξε κάποια ενέργεια της Τουρκίας, προς την Ε.Ε., για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, επανέλαβε πως η Τουρκία καθ' όλη τη διάρκεια του χρονοδιαγράμματος εκπλήρωσε τις ευθύνες που αναλογούσαν στην ίδια και παρέμεινε πιστή στο χρονοδιάγραμμα αυτό.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως η Τουρκία θα συμπεριφερθεί το ίδιο και στο εξής και είπε : «Η δική μας προσδοκία είναι να συμπεριφερθούν και οι ενδιαφερόμενες πλευρές κατά τον ίδιο τρόπο έχοντας την επίγνωση των ευθυνών τους».

    [18] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΟΥΕΛ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Λευκωσία, 14 Απριλίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη αναφέροντας του ότι κατανοεί τα αισθήματα ανησυχίας του Κυπριακού Ελληνισμού γι' αυτό και αισθάνεται την ανάγκη ο ίδιος προσωπικά να διαβεβαιώσει την πολιτική του ηγεσία ότι η χώρα του θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή και υλοποίηση της λύσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη πως θα παράσχει κάθε δυνατή εγγύηση, αλλά και βοήθεια προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε παρασπονδίες.

    Επίσης του ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκδοση ενός ισχυρού ψηφίσματος που θα διασφαλίζει την εφαρμογή της λύσης και θα διασκεδάζει τις όποιες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους στην Ε.Ε. για τον ίδιο σκοπό και για καλύτερο συντονισμό των κοινών προσπαθειών.

    Ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν γενναιόδωρα στη διάσκεψη των δωρητών, την προσπάθεια ώστε η λύση του Κυπριακού να είναι οικονομικά βιώσιμη και να δημιουργήσει τις προοπτικές προόδου και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Λευκωσία, 14 Απριλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν προτίθεται να προχωρήσει αυτή την περίοδο σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα των δημοψηφισμάτων.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως πριν από τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου δεν θα ανακοινωθεί όνομα αντικαταστάτη του παραιτηθέντος υπουργού Συγκοινωνιών Κίκη Καζαμία.

    [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ «3ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Η μεγάλη περιπέτεια, το «3ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις» που διοργανώνει η ΕΛΠΑ με τη χορηγία της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    Το «παρών» στην εκκίνηση έδωσαν ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Νεράντζης και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Συνολικά 74 πληρώματα με αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1976, ξεκίνησαν την περιπέτεια των 4 ημερών και 1.200 χλμ, ακολουθώντας τα «χνάρια» και τις κλασικές διαδρομές των παλιών, ένδοξων Ράλλυ Ακρόπολις.

    Η φετινή, τρίτη διοργάνωση, φιλοξενείται στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ αρκετές από τις πιο κλασικές, γραφικές, ιστορικές διαδρομές των παλαιών Ράλλυ Ακρόπολις όπως η Μάνδρα, ο Γαλατάς, η Κλειτορία, το Μουζάκι, οι Βωξίτες, η Ανάληψη κ.ά περιλαμβάνονται στη διαδρομή.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν παλιοί «μύθοι» του Ράλλυ Ακρόπολις αλλά και έλληνες παλαίμαχοι που έγραψαν τη δική τους ιστορία:

    Ο βρετανός λάτρης της χώρας μας David Sutton- που προετοίμαζε τα αγωνιστικά Ford όπως και αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή Ari Vatanen, ξεκίνησε με Ford Cortina Lotus/1966 (συμμετείχε με αυτό σε βρετανικούς αγώνες ο Jimmy McRae.

    Ωστόσο ιδιαίτερη συγκίνηση στους φίλους του αυτοκινήτου, προκαλεί η εκκίνηση έξι τουλάχιστον παλαίμαχων ελλήνων οδηγών που πρωτοστάτησαν εδώ και 50 χρόνια (!) στο Ράλλυ Ακρόπολις, των:

    -Μηνά Βουρδουμπάκη (Skoda 110) που συμμετείχε το 1963 (!), Γιώργου Ραπτόπουλου (DKW F12/1963) , Mάνου Κοτσώνη (Rover 2000 TC/1971), Nίκου Καπατενάκη (MINI 1300/1973), Στράτου Bαμβακίδη (DKW 3=6/1957) και Γιώργου Κοτζιά (Mini 1275 GT/1971).

    Δύο από τα αυτοκίνητα (Opel Ascona B) που οδήγησε ο θριαμβευτής των παλαιών ράλλυ Ακρόπολις, ο εκλιπών «Τζόννης» Πεζματζόγλου, βρέθηκαν και αυτά κάτω από την Ακρόπολη, με οδηγούς τους Καλτσούνη Τομάζο συνοδηγούς του θρύλου των ελληνικών αγώνων.

    Ξεχωρίζουν ακόμη οι συμμετοχές: Του Φινλανδού Jari Laaksonen με Volvo 142 S/1968, του γάλλου M.Herve με A R 2000/1976, τoυ τούρκου Berberoglou-BMW 2002/1969, αλλά και νεότερων ελλήνων οδηγών, όπως οι:

    Κων. Αποστόλου-Lancia Fulvia HF/1970, "Aλέξιος"- Ford Escort RS 2000/1973, Kων. Μέξης AR GTV/1975, Nικ. Κορομπίλης- BMW 2002/1972, Βασ. Πόλιτο-Datsun A510/1970, "Siro"-AR 2000/1972, Θ.Βουκίδης-Β.Δεσποτόπουλος-BMW Baur /1972, oι περυσινοί νικητές Ι.Κατσαούνης-Ford Mustang GT350/1965 Φρ.Σταφυλοπάτης-Porsche 911 Carrera/1973 κ.ά

    Αμέσως μετά την εκκίνηση από τονν Ιερό βράχο της Ακρόπολης τα πληρώματα ακολούθησαν την πρώτη διαδρομή του αγώνα:

    -Αθήνα Καισαριανή (άσφαλτος 4,73 χλμ) στους πρόποδες του Υμηττού για να τερματίσουν στο Ξενοδοχείο Holiday Inn -Αεροδρόμιο.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

    -Πέμπτη (15 Απριλίου): -Αθήνα Αρχαία Ολυμπία με 6 ειδικές διαδρομές και συνολικό μήκος 335/346 χλμ,

    -Παρασκευή 16 Απριλίου : Αρχαία Ολυμπία-Αρχαία Ολυμπία με με 5 ειδικές διαδρομές και σύνολο 372/339 χλμ την και

    -Το Σάββατο 17 Απριλίου, το σκέλος Αρχαία Ολυμπία-Δελφοί- Αθήνα (τερματισμός 19.30 στην Πλατεία Κοτζιά - Δημαρχείο Αθήνας). Το τελευταίο σκέλος αποτελείται από 6 ειδικές διαδρομές και συνολικό μήκος 477 χλμ.

    Το συνολικό μήκος του αγώνα είναι 1.209 / 1.161 χλμ αντίστοιχα για τις δύο κατηγορίες. Ας σημειωθεί ότι:

    Το 3ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, έχει συγκεντρώσει διεθνείς διακρίσεις:

    -Το τμήμα Sporting αγωνιστικού ρυθμού, με ασφάλτινες και χωμάτινες ειδικές διαδρομές ταχύτητας περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστορικών Ράλλυ της FIA (συντελ.1) ,

    -Το τμήμα Regularity με ασφάλτινες ειδικές διαδρομές ακριβείας, σε ταχύτητες μικρότερες των 50 χλμ / ώρα, περιλαμβάνεται στο Διεθνές ημερολόγιο της FIA για το Πρωτάθλημα Regularity του 2004.

    [21] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας έχει ήδη αρχίσει. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την προετοιμασία τους, καθώς το συγκεκριμένο ματς θα κρίνει, πιθανότατα, το φετινό τίτλο.

    Η αστυνομία καλείται να λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τόσο μέσα, όσο και έξω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαίδης», προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο συλλόγων. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή και θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ.

    Επίσης, σε μαγικά χαρτάκια έχουν μετατραπεί τα εισιτήρια του παιχνιδιού. Ουρές σχηματίστηκαν και σήμερα έξω από το «Απ.Νικολαίδης», όμως οι φίλαθλοι των δύο ομάδων δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν κάποιο εισιτήριο.

    [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΤΕΝΙΣΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Πρόωρα αποχαιρέτισαν οι ελληνίδες τενίστριες, Λένα Δανιηλίδου και Χριστίνα Ζαχαριάδου, το τουρνουά «Family Circle Cup» που διεξάγεται στην πόλη Τσάρλεστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στο απλό, η Λένα Δανιηλίδου (Νο26 στην παγκόσμια κατάταξη) γνώρισε την ήττα στον πρώτο γύρο με 7-5, 4-6 και 2-6 από την κολομβιανή Καταλίνα Καστάνο (Νο114) και αποχαιρέτισε το τουρνουά. Στο διπλό, Δανιηλίδου και Ζαχαριάδου ηττήθηκαν με 7-5, 6-2 από τις Ντρέικ (Καναδάς) Βαϊνγκαρτνερ (Γερμανία).

    [23] ΣΤΗΝ 33η ΘΕΣΗ ΤΗΣ FIFA Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (12:38 UTC+2)

    Στην 33η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, με 643 βαθμούς, παρέμεινε για δεύτερο μήνα η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών. Έτσι, για το μήνα Απρίλιο δεν άλλαξε θέση το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

    Ούτε όμως στις τρεις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης δεν σημειώθηκε κάποια αλλαγή τον Απρίλιο. Στην κορυφή παραμένει η Βραζιλία και ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν: Μεξικό (4η), Ολλανδία (5η), Αργεντινή (6η), Γερμανία (7η), Τουρκία (8η), Τσεχία (9η) και Αγγλία (10η).

    [24] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ

    Ιωάννινα, 14 Απριλίου 2004 (12:37 UTC+2)

    Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας όλων των κατηγοριών θα διεξαχθεί από αύριο έως τις 18 Απριλίου στην Παμβώτιδα λίμνη και φέτος η διοργάνωση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στα Γιάννενα, για τέσσερις μέρες, θα φιλοξενούνται περισσότεροι από 800 αθλητές, οι οποίοι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στον αγωνιστικό τομέα.

    [25] ΙΡΑΚ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΖΟΡΝΤΑΝΟΦ

    Βαγδάτη, 14 Απριλίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος τΑλεξάντρ Ζορντάνοφ, ο οποίος είχε συλληφθεί όμηρος την Κυριακή από άγνωστη οργάνωση, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα «αλ Τζαζίρα» και «αλ Αραμπίγια».

    O 45χρονος Γάλλος δημοσιογράφος, που γύριζε ντοκιμαντέρ στο Ιράκ για το γαλλικό κανάλι Canal Plus, απήχθη την Κυριακή μαζί με τον εικονολήπτη του Ιβάν Σερίξ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα το πρωί.

    [26] ΔΑΝΕΙΟ 160 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 14 Απριλίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε δάνειο 160 εκατ. ευρώ για την Πολωνία, ώστε να μπορέσει η χώρα αυτή, που θα ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου, να εκσυγχρονίσει τον τομέα εξόρυξης κάρβουνου και να εκπονήσει κοινωνικά προγράμματα για απολυμένους ανθρακωρύχους.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp, ο υπουργός Οικονομίας της Πολωνίας Andrzej Raczko και ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Roger Grawe, υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία σήμερα στη Βαρσοβία.

    [27] ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 14 Απριλίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Ένταση φέρεται ότι επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών διπλωματών στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa από το Λονδίνο, κάνοντας αναφορά σε σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων.

    Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» επικαλείται το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν, σύμφωνα με τον οποίο, «οι Βρετανοί θεωρούν το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, να μετατρέψει το Ιράκ σε δημοκρατία δυτικού τύπου, ως αφελές».

    Ο Ρούμπιν εργαζόταν μέχρι πρότινος για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και διατέλεσε σύμβουλος του Αμερικανού διοικητή στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ. Ισχυρίζεται δε ότι οι σχετικές αναφορές Βρετανών διπλωματών έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις τους με τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Πάντως, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε χτες ότι εμμένει στην πολιτική του για το Ιράκ.

    [28] ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Φρανκφούρτη, 14 Απριλίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Ποσοστιαία υποχώρηση σημείωσαν το Φεβρουάριο τα τραπεζικά επιτόκια στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δίνοντας στη δημοσιότητα έρευνα του Νομισματικού Οικονομικού Ινστιτούτου (MFI).

    Σύμφωνα με τη μελέτη του MFI, η ποσοστιαία υποχώρηση αφορά, τόσο στα επιτόκια καταθέσεων, όσο και εκείνα του δανεισμού. Για παράδειγμα, τα ημερήσια επιτόκια καταθέσεων για μη χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις υποχώρησαν στο 0,88% από 0,95% που ήταν τον Ιανουάριο.

    Επίσης, το επιτόκιο για ιδιωτικές-προσωπικές καταθέσεις, διάρκειας μικρότερης του έτους, υποχώρησε στο 1,87% το Φεβρουάριο (1,91% τον Ιανουάριο). Υποχώρηση σημείωσαν, όμως, τα επιτόκια και για τις καταθέσεις διετίας (2,45% έναντι 2,74% τον Ιανουάριο).

    Σε ό,τι αφορά στα δανειακά επιτόκια για τους ιδιώτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτά υποχώρησαν στο 9,81% (9,87% τον Ιανουάριο), ενώ για τα δεκαετή δάνεια περιορίστηκαν στο 4,97% το Φεβρουάριο (5,02% τον προηγούμενο μήνα).

    [29] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2004 (16:20 UTC+2)

    Στον ΟΗΕ παραπέμπουν οι Βρυξέλλες το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, ερωτηθείς χθες σχετικά με τη θέση του τελευταίου, αλλά και γενικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή του δημοψηφίσματος, απάντησε ότι το εν λόγω αίτημα πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΗΕ.

    Τα Ηνωμένα Εθνη ελέγχουν την όλη διαδικασία, είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανού επιτρόπου, τονίζοντας πως απ' ό,τι γνωρίζει ο ΟΗΕ εμμένει στην ημερομηνία της 24ης Απριλίου. Η Ε.Ε., λοιπόν, δεν παίρνει θέση στο αίτημα για αναβολή του δημοψηφίσματος και ρίχνει το μπαλάκι στον Κόφι Ανάν.

    Στο μεταξύ, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ε.Ε.-Κύπρου εκπόνησαν χθες πρόταση σχεδίου ψηφίσματος, η οποία τάσσεται υπέρ του σχεδίου Ανάν. Στην εν λόγω πρόταση σχεδίου ψηφίσματος που θα συζητηθεί σήμερα από τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και θα υποβληθεί στην ερχόμενη Ολομέλεια του Σώματος που συνέρχεται στις 19 Απριλίου, αναφέρεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο κατανοεί την πληθώρα ερωτημάτων που έχει ο πληθυσμός της Κύπρου για το σχέδιο Ανάν, αλλά, παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι όποιες δυσκολίες μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

    Ειδικότερα, στην πρόταση σχεδίου υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει σταθερά όλες τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου και στήριξε συγκεκριμένα την πρόσφατη διαδικασία επίλυσης που άρχισε στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκε στην Ελβετία υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ. Και υπογραμμίζεται πως είναι κατανοητό ότι μια διαπραγμάτευση που γίνεται με συμβιβασμούς δεν μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές.

    Τα 9 συμπεράσματα

    Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

    1) Σημειώνει ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ παρέδωσε στις 31 Μαρτίου στις δύο πλευρές την τελική έκδοση του σχεδίου για την επανένωση της Κύπρου που θα τεθεί σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στη νήσο στις 24 Απριλίου, όπως συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου 2004.

    2) Θεωρεί ότι αυτό το τελικό έγγραφο στοιχειοθετεί ιστορικό συμβιβασμό που θα τερμάτιζε μία από τις παλαιότερες διενέξεις στην Ευρώπη και θα μπορούσε να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για το χειρισμό εξίσου δύσκολων διεθνών ζητημάτων.

    3) Αναφέρει ότι το τελικό αναθεωρημένο σχέδιο θεσμοθετεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, ικανό να εξασφαλίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να μιλήσει με μια φωνή και να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

    4) Υποστηρίζει ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    5) Κατανοεί ότι ο πληθυσμός της Κύπρου έχει πληθώρα ερωτημάτων που αφορούν πολλά εξαιρετικά πολύπλοκα στοιχεία του σχεδίου, αλλά είναι πεπεισμένο ότι οι όποιες δυσκολίες θα μπορούσαν να προκύψουν στην υλοποίηση μιας συμφωνίας μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

    6) Υπενθυμίζει σε αμφότερες τις πλευρές του νησιού ότι η Ε.Ε. μέσω της εμπλοκής της επιτροπής έχει υπογραμμίσει τη στήριξή της για τη διαδικασία που οδήγησε στο τελικό σχήμα του σχεδίου ειρήνευσης και συμφιλίωσης.

    7) Συμμερίζεται την άποψη του επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι η θεμελιώδης επιλογή του εκλογικού σώματος είναι μεταξύ του σχεδίου Ανάν και της μη λύσης.

    8) Καλεί τους Κυπρίους να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία και να επανενώσουν τη χώρα τους με ειρηνικό τρόπο.

    9) Διαβεβαιώνει τους Κυπρίους πολίτες σχετικά με την προθυμία της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συνοδεύσουν οικονομικά την εφαρμογή της λύσης και του κοινοτικού κεκτημένου. Καλωσορίζει τη σύγκλιση υψηλού επίπεδου της διάσκεψης δωρητών στις 15 Απριλίου ως σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας.

    [30] 2η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Σημείο συνάντησης χορωδιακών σχημάτων από τη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη τη χώρα, θα αποτελέσει ο Δήμος Ευόσμου όπου θα πραγματοποιηθεί η 2η Χορωδιακή συνάντηση, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Ευόσμου το Σάββατο στις 7:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

    Στο χορωδιακό Φεστιβάλ, που εξελίσσεται σε έναν πολυσήμαντο πολιτιστικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν φημισμένα χορωδιακά σύνολα, που με το έργο και το πλούσιο ρεπερτόριο τους έχουν καταξιωθεί σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

    Συγκεκριμένα στην 2η Χορωδιακή συνάντηση συμμετέχουν: οι χορωδίες του Δήμου Ευόσμου, του Δήμου Μενεμένης, του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Θέρμης, το χορωδιακό εργαστήρι «Αλεξανδρινές φωνές» του Δήμου Αλεξάνδρειας, η χορωδία προσωπικού του Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης και η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Άγιος Ματθαίος» της Κέρκυρας.

    [31] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΡΕΜΟ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Η συνεργασία του εθνικού μας συνθέτη με τον Αντώνη Ρέμο στο βινύλιο είναι γεγονός αναμφισβήτητο, όπως είχε γράψει πριν από δύο μήνες η «Α».

    Ο Μίκης Θεοδωράκης θα συνθέσει ολοκαίνουργια τραγούδια για το νέο ερμηνευτή, που κινείται πολύ προσεκτικά καταφέρνοντας με τις επιλογές του να είναι περιζήτητος στο χώρο που διάλεξε να υπηρετήσει.

    Οι στίχοι θα είναι του ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλου, ο οποίος θα γράψει μια νέα σελίδα με το συνθέτη της ιστορίας μας.

    Η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Αντώνη Ρέμο άρχισε στη μικρή οθόνη με την επιτυχημένη σειρά της Κάκιας Ιγερινού «Αν θυμηθείς στ' όνειρό μου», στην οποία ο τραγουδιστής ερμήνευσε το ομώνυμο τραγούδι του «ψηλού» της ελληνικής μουσικής και τον ενθουσίασε.

    Θα συνεχιστεί στο Ηρώδειο το Μάιο με τα Κινηματογραφικά του Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια θα επαναληφθεί στη συμπρωτεύουσα στο Θέατρο της Γης.

    Θα είναι μια μουσική παράσταση με τη συμμετοχή ηθοποιών. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Αντώνης Ρέμος.

    Θα τον συνοδεύσει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

    Ο Αντώνης Ρέμος καλωσορίζει την τύχη που τον έφερε στο δρόμο του Μίκη Θεοδωράκη:

    «Τι να πω... Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλώς ο συνθέτης. Είναι σύμβολο!», λέει ο ίδιος και χωρίς έπαρση ετοιμάζεται για τη μεγάλη στιγμή που θα μπει στο στούντιο να ηχογραφήσει τα τραγούδια του συνθέτη.

    Είναι μακριά ακόμα, αλλά καθετί καλό αργεί.

    Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα.

    [32] Η ΚΟΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2004 (15:12 UTC+2)

    Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο κυριότερος συμφωνικός φορέας στην ιστορία της ελληνικής μουσικής με περισσότερα από 110 χρόνια δημιουργικής παρουσίας, θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 21 Απριλίου, ώρα 21.00.

    Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού θα ερμηνεύσει τα έργα των Ν. Αστρινίδη, Η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου. Χορογραφικό ποίημα βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του E. A. Poe, P. I. Tchaikovsky, Κοντσέρτο Νο. 1 για πιάνο και ορχήστρα με σολίστ τον Άρη Γαρουφαλή και G. Mahler, Συμφωνία Νο. 1 «Τιτάν».

    [33] O ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ POULENC ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Ακολουθώντας τα χνάρια του μεγάλου δασκάλου και ως ο μοναδικός μαθητής του Francis Poulenc, ο πιανίστας Gabriel Tacchino, είναι διάσημος για τις αριστοτεχνικές ερμηνείες του που έχουν γίνει σημείο αναφοράς. Το φιλόμουσο κοινό θα ταξιδέψει σε γαλλο ισπανικούς ρυθμούς με τον γάλλο σολίστα στο πιάνο και έναν ισπανό διευθυντή ορχήστρας, τον Juan de Udaeta, στην συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Απριλίου και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Σάββατο 17 Απριλίου και ώρα 20.30 στο Χειμερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.

    Η συναυλία θα αρχίσει με το έργο του C. Saint-Saens: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο. 2, σε Σολ ελάσσονα, έργο 22, ενώ το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί με ισπανικό ρεπερτόριο όπως τα έργα των G. Bizet: Carmen Suite No. 1, I. Albeniz/Moreno Buendia: Andalucia και J. Turina: Danzas Fantasticas.

    [34] ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΩΣ ΤΙΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Ανοίγει στις 16 Απριλίου τις πύλες της η Ανθοέκθεση του Δήμου Αμπελοκήπων, ένας θεσμός που κάθε χρόνο σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία. Η ανθοέκθεση θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, ενώ τα Σαβατοκύριακα από τις 9.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν ως τις 25 Απριλίου στο γήπεδο Φιλίππου και θα ξεκινούν στις 8 το βράδυ, περιλαμβάνει το ερχόμενο Σάββατο χορευτικά τμήματα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Κ. Παλαιολόγο» με χορούς από τον Πόντο και τη Μακεδονία, την Κυριακή χορευτικά τμήματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μανδρακιωτών» με χορούς από τη Θράκη, την Τρίτη 20 Απριλίου χορευτικά τμήματα των ΚΑΠΗ, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου παραδοσιακούς χορούς από τα τμήματα του πνευματικού κέντρου Αμπελοκήπων και την Παρασκευή 23 Απριλίου χορευτικό τμήμα από το 7ο δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων.

    Το Σάββατο 24 Απριλίου χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Αμπελοκήπων θα παρουσιάσουν ποντιακούς χορούς από το λαογραφικό όμιλο ενώ για την Κυριακή 25 Απριλίου διοργανώνεται ελληνική λαϊκή βραδιά με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Ξενίδη.

    Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν την ανθοέκθεση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 April 2004 - 18:13:58 UTC